Eδώ... ξεπετάγεται η είδηση

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Η Βοιωτία αποκτά Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Νέα σελίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων:
-Υπογραφή  σύμβασης για την κατασκευή της ΜΕΑ Θήβας
-Εγκαινιάστηκε το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ Θήβας
- Δημόσια Σύσκεψη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων

Υπέγραψε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017, τη σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Θήβας-ενός έργου που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων της περιοχής- παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ.Ελλάδας κ. Νικόλαου Ντίτορα, της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κας Φανής Παπαθωμά, του Πρόεδρου του ΦΟΔΣΑ κ. Νίκου Σταυρογιάννη,  Δημάρχων της Περιφέρειας, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων και στελεχών της Περιφέρειας και των Δήμων.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων, για την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε:  “Με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, που αποτελεί ορόσημο για την περιοχή μας και για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, γυρίζουμε σελίδα και κάνουμε το επόμενο βήμα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται μια πολυετής προσπάθεια, για το σχεδιασμό, την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου της κατασκευής της ΜΕΑ Θήβας, ενός έργου καινοτόμου και πρωτοποριακού, αφού έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας τόσο προδιαλεγμένων όσο και σύμμεικτων απορριμμάτων με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την αναερόβια χώνευση των οργανικών αποβλήτων. Παράλληλα στη μονάδα θα γίνεται και συνδιαχείριση της λυματολάσπης από τους βιολογικούς της περιοχής, λύνοντας άλλο ένα πρόβλημα των Δήμων.
Ευχαριστώ θερμά τον κ. Υπουργό που μας τιμά με την παρουσία του αυτή τη μέρα, τον κ. Περιφερειάρχη που συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή της σύμβασης καθώς και την κα. Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ και τους συναδέλφους μου Δημάρχους μέλη του Φορέα που μου έκαναν την τιμή να υπογράψω εγώ τη σύμβαση και όλα τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ΦΟΔΣΑ για τη αγαστή συνεργασία”.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη ΜΕΑ λέγοντας ότι είναι “ένα σύγχρονο έργο  επεξεργασίας αποβλήτων,  το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα για ανάκτηση ενέργειας, δίνοντας μια προστιθέμενη αξία στην περιοχή, αλλά και στον Φορέα Διαχείρισης ”.

Ο κ. Περιφερειάρχης τόνισε ότι “είναι μια μεγάλη μέρα, όχι  μόνο για τη Θήβα και τη Βοιωτία,  αλλά και για ολόκληρη την Περιφέρεια”, συγχαίροντας τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΦΟΔΣΑ “για την αποφασιστικότητα τους, την επιμονή,  την υπομονή, την αποτελεσματικότητα αλλά και την  περιφερειακή τους συνείδηση, διότι ο Φορέας απέδειξε ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να τα καταφέρουμε, αντιμετωπίζοντας  και υπερβαίνοντας πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, αγκυλώσεις, παρωχημένες αντιλήψεις  και νοοτροπίες”

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ αναφέρθηκε στην απόφαση των Δημάρχων να λειτουργήσουν με περιφερειακή συνείδηση και στον αγώνα που επιδόθηκαν  για να ξεπεράσουν,  κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλά προβλήματα από δυνάμεις που έβαζαν εμπόδια. Όπως είπε χαρακτηριστικά “μόνο συνθέτοντας δυνάμεις και μόνο όταν έχουμε ξεκάθαρη άποψη, ότι αυτό είναι σωστό κι έτσι πρέπει να γίνει και δεν έχει σημασία ποιος το λέει, αλλά τι λέει,  μπορούμε να ξεπεράσουμε πολλά από αυτά που μας κρατούν πίσω”. 
 Εγκαίνια του Νέου Κυττάρου στο ΧΥΤΑ Θήβας
Πριν την  υπογραφή της σύμβασης για τη ΜΕΑ, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ΧΥΤΑ Θήβας, όπου ο Υπουργός κ. Φάμελλος εγκαινίασε το νέο κύτταρο δυναμικότητας περίπου 300.000 κυβικών μέτρων και ξεναγήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, που τηρεί πλήρως τους σχετικούς νομοθετημένους περιβαλλοντικούς όρους αλλά και αυτούς που τίθενται επιπλέον από την υγειονομική διάταξη Α5 του 1983, αφού βρίσκεται μέσα στην ειδική ζώνη των 10 χιλιομέτρων για την προστασία της λίμνης Υλίκης, η οποία αποτελεί εφεδρικό ταμιευτήρα της Αθήνας. Ο ΧΥΤΑ Θήβας ξεκίνησε την λειτουργία του την 1η Απριλίου 2009. Η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του πρώτου κυττάρου ήταν για 5 χρόνια. Η μείωση όμως των απορριμμάτων, λόγω της κρίσης αλλά και η ορθή διαχείρισή του (διάστρωση και συμπίεση απορριμμάτων) έδωσε παράταση μέχρι σήμερα. Το νέο κύτταρο εκτιμάται ότι θα κρατήσει πολύ περισσότερο, αφού με την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ (Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων), σε ένα περίπου χρόνο, η τελική ποσότητα απορριμμάτων που θα καταλήγει για υγειονομική ταφή θα είναι σημαντικά μικρότερη.

Σύσκεψη εργασίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων
Μετά την υπογραφή για την κατασκευή της ΜΕΑ, με πρωτοβουλία του κ. Υπουργού ακολούθησε δημόσια σύσκεψη εργασίας στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, παρουσία των προαναφερόμενων καθώς και του Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά Υπερήφανου και εκπροσώπων του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όπου συζητήθηκαν οι τρόποι και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επίτευξη των στόχων που τίθενται μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΔΣΑ) και των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων..
Κοινή διατύπωση όλων των παρισταμένων ήταν ότι οι αυτοδιοικητικοί με πνεύμα συνεργασίας και περιφερειακής συνείδησης μπορούν να επιτύχουν σημαντικούς στόχους στη διαχείριση των απορριμμάτων και να προχωρήσουν γρήγορα, λύνοντας ουσιαστικά προβλήματα, με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ INTRAKAT & WATT AE: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ 


Yπογραφή Σύμβασης και έναρξη υλοποίησης της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας  Απορριμμάτων 2ης Δ.Ε  Ν. Βοιωτίας, ύψους 16,3 εκατ. ευρώ

Παιανία, 18/07/2017 – Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του ΦΟΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας  παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελου και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, υπογράφηκε  η σύμβαση του έργου ΣΔΙΤ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΜΕΑ) 2ης Δ.Ε. Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ», μεταξύ της Κοινοπραξίας INTRAKAT – WATT AE και του  Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερών Αποβλήτων των Δήμων Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας, συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 35.000 t/έτος Αστικών Στερεών Αποβλήτων και πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης των  στόχων του Εθνικού και του Περιφερειακού  Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Το συνολικό ύψος του έργου, που συγχρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ, ανέρχεται σε 16,3 εκατ. ευρώ  και η ολοκλήρωση κατασκευής του απαιτεί περίπου 18 μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί στην πράξη η αρχή της κυκλικής οικονομίας με έμφαση στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, δίνοντας μια οργανωμένη και μελετημένη λύση στο πρόβλημα των σύμμεικτων απορριμμάτων και τη διαχείριση της παραγόμενης ιλύος από τον βιολογικό καθαρισμό της περιοχής.

Ο συνδυασμός της λειτουργίας της  νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με τον ΧΥΤΑ Θηβών, αποτελούν  μία ολοκληρωμένη εγκατάσταση επεξεργασίας των αποβλήτων της περιοχής, με προφανή οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων πρώτων υλών και ενέργειας, την προώθηση της ανακύκλωσης και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικότερα με  τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης περιορίζεται η ποσότητα των μη αξιοποιήσιμων υπολειμμάτων που θα οδηγούνται στον ΧΥΤΥ, αυξάνεται ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ, ενώ αποτρέπεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων και τελών στους τοπικούς ΟΤΑ για απευθείας διάθεση στον ΧΥΤΑ ανεπεξέργαστων αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό,  στην περίοδο κατασκευής και λειτουργίας  της Μονάδας θα δημιουργηθούν 125 νέες  θέσεις εργασίας καθώς και αρκετές έμμεσες θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν για την εξυπηρέτηση των λειτουργιών του συνόλου της επένδυσης στην τοπική οικονομία.

Σχετικά με την Intrakat

Η Intrakat ιδρύθηκε το 1987 και ανήκει στον όμιλο εταιρειών της Intracom Holdings. Είναι εισηγμένη από το 2001 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης ΜΕΕΠ. Tο 2005 συγχωνεύθηκε με την εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Intramet. Αξιοποιώντας τη πολύχρονη εμπειρία της υλοποιεί σύγχρονα έργα υψηλής τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης στους τομείς των τεχνικών έργων (οικοδομικών – υποδομής), του περιβάλλοντος και των Α.Π.Ε., της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, της ενέργειας, των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, των μεταλλικών κατασκευών, της αξιοποίησης ακινήτων και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Πληροφορίες για θέματα Τύπου
Ιωάννα Παπαβασιλείου, Τμήμα Επικοινωνίας Intrakat
T: 21–06674646 E: ipapav@intrakat.gr  Web: www.intrakat.com

Χριστίνα Γερονικόλα, Τμήμα Επικοινωνίας Intrakat
T: 21–06674618 E: cgeronic@intrakat.gr  Web: www.intrakat.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ