Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Η Τανάγρα τίμησε τον ήρωα της Ανθυποσμηναγό Ελευθέριο Αθανασάκη (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ)


Η Τανάγρα τίμησε τον Ανθυποσμηναγό Ελευθέριο Αθανασάκη, τον ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Σταυραετό της Βοιωτίας που υπηρετώντας στην 336 Μοίρα Δίωξης, έπεσε  στην Κρήτη μαχόμενος για τα ιδανικά της πατρίδας.

Με μια σεμνή τελετή, σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου 2017, ο Δήμος Τανάγρας προχώρησε στην οφειλόμενη τιμή των   Αποκαλυπτηρίων  της προτομής του Ελευθέριου Αθανασάκη στη γενέθλια γη του, την Τανάγρα. Ήταν μια ιστορική υποχρέωση της Πολιτείας σε έναν ήρωα που με αυταπάρνηση αντιμετώπισε τον κατακτητή στη  Μέση Ανατολή κα την Κρήτη και τελικά, εξαιτίας μηχανικής βλάβης του αεροπλάνου του,  έπεσε μαχόμενος για το υπέρτατο αγαθό    την ελευθερία του Τόπου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 11:οο το πρωί με Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο που έχει τοποθετηθεί η προτομή του ήρωα αεροπόρου, στον κεντρικό δρόμο της Τανάγρας απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο-ΚΑΠΗ, στην οποία χοροστάτησε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, Πατέρας Μελέτιος Μαυραγάνης  ο οποίος μετέφερε τις πατερικές ευχές του κ.κ. Γεωργίου.

Ακολούθησαν τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελευθέριου Αθανασάκη από τον Δήμαρχο Τανάγρας κ. Βασίλη Περγάλια μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης παρουσία εκπροσώπων της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του Τόπου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγγενών του ήρωα και πλήθος κόσμου που τίμησαν με την παρουσία τους τον ηρωικό αεροπόρο.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας κατά την σύντομη ομιλία του τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που σήμερα προχωρήσαμε στην τελετή των Αποκαλυπτηρίων του  ήρωα Ελευθέριου Αθανασάκη.

Στην τότε εποχή τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της αγάπης προς την πατρίδα, την θρησκεία και την οικογένεια ήταν κάτι το αυτονόητο.

Μετά τα χάσαμε και όσοι πρέσβευαν αυτά τα ιδανικά της θρησκείας, της πατρίδας και της οικογένειας τους έλεγαν ακόμη και εθνικιστές.

Σήμερα όπου επιχειρούν να υποδουλώσουν την πατρίδα με την οικονομική κρίση έχουμε υποχρέωση  να υπερασπιστούμε αυτά τα ιδανικά γιατί η πατρίδα μας είναι μια και  μοναδική».

Εκ μέρους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπαρχηγός  του ΓΕΑ Υποσμηναγός Ιπτάμενος κ.  Συμεών ΨΙμούλης ο οποίος τόνισε ότι: «Είμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον ήρωα Ελευθέριο Αθανασάκη και ταυτόχρονα σε όλους τους αεροπόρους που έπεσαν για την πατρίδα».

Ο κ. Υπαρχηγός μετέφερε τα συγχαρητήρια του Αρχηγού του ΓΕΑ για την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να τιμήσει τον ήρωα Ανθυποσμηναγό  και πρόσθεσε: «Πέρασαν 74 χρόνια από την μεγαλύτερη επιδρομή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά των Γερμανικών στρατευμάτων στην Μέση Ανατολή και την Κρήτη.

Η θυσία του Ελ .Αθανασάκη και των υπόλοιπων αεροπόρων και το βαρύ πλήγμα να πληρώσουν με τη ζωή τους ήταν το αποτέλεσμα   για να απελευθερωθεί η πατρίδα.

Τιμούμε, λοιπόν, σήμερα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ακεραιότητα της πατρίδας, όπου χρειάστηκε και όποτε χρειαστεί τα οποία είναι  έτοιμα να δώσουν ακόμα και την ζωή τους. Οφείλουμε τιμή σε αυτούς που μας δίδαξαν  τι θα πει σεβασμός στα ιδανικά.  Η Πολεμική Αεροπορία παραμένει σταθερή και αταλάντευτη στην υποχρέωσή της που είναι η προάσπιση  των ιδανικών της πατρίδας».
ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΡΙΧΟΥΤΗ
Ενώ εκ μέρους της Τοπικής Κοινότητας Τανάγρας χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος κ. Αντώνης  Μπελαγράτης  ο οποίος ιδιαίτερα συγκινημένος είπε ότι «74 χρόνια μετά χτυπούν και πάλι οι καμπάνες για τον ήρωα Ελ. Αθανασάκη και ζήτησε ο ημιμαραθώνιος που κάθε χρόνο για διεξάγεται προς τιμήν του ήρωα Ανθυποσμηναγού να έχει αφετηρία και τερματισμό την προτομή του στην Τανάγρα».

Για τον ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μίλησαν:

Ο  κ. Σπυρίδων Μπελεγράτης, Αντιπτέραρχος εα, με θέμα: «Η θυσία του ήρωα Ανθυποσμηναγού Ελευθέριου Σ. Αθανασάκη υπό το πρίσμα του σήμερα».

Και ο κ. Λουκάς Κυριακού, έφεδρος Λοχαγός και συγγραφέας του έργου: «Ο Ταναγραίος σταυραετός της Βοιωτίας» με θέμα: «Ο χαρακτήρας και η ενδοσκόπηση του ήρωα».

Και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν διεξοδικά στα γεγονότα της εποχής εκείνης στη Μέση Ανατολή και την Κρήτη, την αυτοθυσία του Ελ. Αθανασάκη αλλά και στην απέραντη αγάπη του για την πατρίδα με αποτέλεσμα να θυσιάσει και τη ζωή του για την ελευθερία τη σε μια αποστολή που γνώρισε ότι δύσκολα θα γύριζε ζωντανός αφού το αεροπλάνο του είχε υποστεί μηχανική βλάβη και ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα έπεφτε στα χέρια των κατακτητών.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, ενώ τηρήθηκε κι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ελευθέριου Αθανασάκη σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την θυσία του υπέρ της πατρίδας.

Η Αντιδήμαρχος Τανάγρας κ. Μαρία Νίκα δήλωσε ότι ήταν ηθική υποχρέωση και καθήκον όλων των Ταναγραίων να τιμήσουν τον  Ανθυποσμηναγό Ελευθέριο Αθανασάκη, καθώς με την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία του για την πατρίδα, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία, μετά την τελετή των Αποκαλυπτηρίων, στη δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμαρχος Τανάγρας, στον Υπαρχηγό του ΓΕΑ και τους άλλους προσκεκλημένους, η ανιψιά του Ελευθέριου Αθανασάκη, κυρία Ελευθερία Αθανασάκη δώρισε στην Πολεμική Αεροπορία μια φωτογραφία του ήρωα από το 1941 με τη στολή του αεροπόρου θείου της που έπεσε μαχόμενος για την πατρίδα.

Στην τελετή παρέστησαν ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Δήμαρχος Θήβας κ. Σπύρος Νικολάου, ο πρώην Δήμαρχος Τανάγρας κ. Κυριακού, η Αντιδήμαρχος Τανάγρας κα Μαρία Νίκα, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΤ κ. Αλ. Ανυφαντής και ο Αντιπρόεδρος κ. Διομήδης Δριχούτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Γωγώ Καμπιώτου , Χρήστος Σαμουλέρης, Πέτρος Λαμωψάνης, Χρήστος Πέτρου, η Πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κα Ελένη Ζαφειροπούλου, εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας, απόστρατοι στρατιωτικοί και πλήθος κόσμου.
apopsi-tora.gr


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ