Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Επίσκεψη Αμερικανού Πρέσβη στη Λιβαδειά

Ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Goeffrey Pyatt επισκέφθηκε χθες τη Λιβαδειά, όπου συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου, την Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΗΛ, κ. Κοσμίδη Πανωραία, εκπροσώπους της UNHCR, κ. Γιώργο Τσαρμπόπουλο, κ. Ελισσάβετ Ναζλή, εργαζόμενους της ΚΕΔΗΛ, θεσμούς και φορείς που συνεργάζονται και στηρίζουν την ΚΕΔΗΛ.
Στόχος της συνάντησης εργασίας ήταν η ενημέρωση του Αμερικανού Πρέσβη από την Δήμαρχο Λεβαδέων  για τον τρόπο υλοποίησης και λειτουργίας του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων που υλοποιεί ο δήμος μέσω της ΚΕΔΗΛ από τον Νοέμβριο του 2016.
Η Δήμαρχος Λεβαδέων, αφού καλωσόρισε τον Αμερικανό Πρέσβη στη Λιβαδειά, δήλωσε την συμπαράσταση της για τους πληγέντες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Καραιβικής από τους κυκλώνες Χάρβευ και Ίρμα και ανέφερε ότι στο μέλλον η κλιματική αλλαγή θα αποτελεί την βασική αιτία μετακίνησης των πληθυσμών, για  αυτό είναι αναντίρρητη ανάγκη η τήρηση των  διεθνών  κανόνων για την προστασία του πλανήτη.
Στη συνέχεια, παρουσίασε τα βασικά σημεία του  προγράμματος «Παροχή Στέγασης και Υπηρεσιών» που υλοποιεί η ΚΕΔΗΛ με την υποστήριξη της UNHCR. Ανέφερε τις δυσκολίες και τα προβλήματα  που προέκυψαν πριν και κατά την διάρκεια υλοποίησης του και επισήμανε τις σημαντικές απαιτήσεις που έχει το πρόγραμμα σχετικά με την ενσωμάτωση και την ένταξη των προσφύγων.
Ευχαρίστησε το Δίκτυο Αλληλεγγύης, το ιατρικό προσωπικό του Γ.Ν. Λιβαδειάς, το ΠΕΔΥ Λιβαδειάς και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης του Ν. Βοιωτίας για το έργο και την στήριξη τους όλο αυτό το διάστημα που υλοποιείται το πρόγραμμα.
Ανέφερε επίσης ότι 570 πρόσφυγες έχουν διαμείνει στη Λιβαδειά εκ των οποίων οι 211 έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.  Σήμερα, ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε 337, δηλαδή σε 60 οικογένειες.
Τέλος, ζήτησε την συνδρομή του Αμερικανού Πρέσβη για την τήρηση της συμφωνίας Τουρκίας με την Ευρωπαική Ένωση, ώστε να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων και  να σχεδιαστούν πολιτικές ομαλής ένταξης και ενσωμάτωσης.
Ο Αμερικανός Πρέσβης, κ. Pyatt εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του στο Δήμο Λεβαδέων, ιδιαιτέρως με αφορμή την ενημέρωση του σχετικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων.
Τόνισε, ότι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι ευθύνη των Ευρωπαίων και όχι μόνο της Ελλάδας, η οποία έχει δείξει υπέροχη γενναιοδωρία σε σχέση με όσους έχουν ασχοληθεί με το προσφυγικό.
Ο κ. Pyatt αναφέρθηκε στον εξαιρετικό τρόπο που ο Δήμος Λεβαδέων φιλοξενεί τους πρόσφυγες στην πόλη, καθώς και στον τρόπο που η κοινωνία των πολιτών ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόκληση.
Εξέφρασε την επιθυμία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να συνδράμουν από την πλευρά τους και θέλησε να μάθει πώς πραγματοποιείται η ένταξη των παιδιών – προσφύγων στα σχολεία, καθώς και τον τρόπο χρηματοδότησης του προγράμματος το 2019.
Ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, εκπρόσωπος της UNHCR, αναφέρθηκε στο μεγάλο ρίσκο που πήρε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την στήριξη για πρώτη φορά ενός περιφερειακού δήμου να υλοποιήσει το πρόγραμμα φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
Ενώ, επεσήμανε ότι η επιτυχία του είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος, πλέον, σε 8 άλλους δήμους της χώρας ( Κρήτη -Ηράκλειο, Χάνια, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος- δήμος Τρικκαίων, δήμος Καρδίτσας, δήμος Λάρισας, δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Αττικής).

Το πρόγραμμα «Παροχή Στέγασης και Υπηρεσιών» υλοποιείται από την την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ) με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που χρηματοδοτείται από την Πολιτική Προστασία και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαικής Ένωσης.




1 σχόλιο:

  1. Φέρτε κι άλλους λαθρομετανάστες για να γεμίσετε τα ξενοικιαστα διαμερίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ