Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

"Αφιέρωμα στο Σμυρνέικο-Ρεμπέτικο τραγούδι" Μουσικοχορευτική παράσταση στις Θεσπιές

Στις 6 Ιουλίου:Μουσικοχορευτική παράσταση «Αφιέρωμα στο Σμυρνέικο-Ρεμπέτικο τραγούδι».

 «Σμυρναίικο Πολίτικο, τραγούδι ανατολίτικο, λυπητερό», που μεσουράνησε στην Αθήνα του 1932, με την Εσκενάζυ και την Αμπαζή, το Σέμση και τον Τομπούκη, το Λεονταρίδη και το Νούρο, τον Ατραίδη και τον Νταλγκά, που ξεσήκωναν τους Αθηναίους στα «Καφέ Αμαν».
Το Σμυρνέικο τραγούδι αρχικά εξέφρασε τους ανθρώπους εκείνους που είχαν ως βάση την πόλη και όχι το χωριό. Με αυτή την έννοια, το Σμυρνέικο στα πρώτα του βήματα μπορεί να χαρακτηριστεί ως Λαϊκό,
ενώ το Ρεμπέτικο- που έπεται βέβαια- μπορεί να χαρακτηρισθεί ως Περιθωριακό με την έννοια ότι εξέφρασε διαφορετικά κοινωνικά στρώματα.
Στα τέλη του 19ου αιώνα γεννήθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι. Ρεμπέτικη μουσική ή Ρεμπέτικο ονομάζεται το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και απέκτησε τη γνώριμη μορφή του, περίπου μέχρι την τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα.
Η μουσική αυτή εξελίχθηκε κυρίως στα λιμάνια ελληνικών πόλεων όπου ζούσε η εργατική τάξη (τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο) και στη συνέχεια πέρασε και σε άλλα αστικά κέντρα.
Μέσω λοιπόν και της συμμετοχής του ενήλικο χορευτικού μας τμήματος θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε αυτές τις εποχές-περιόδους της ελληνικής μουσικής. Κατά τη διάρκεια της μουσικοχορευτικής παράστασης θα προβάλλονται slights με εικόνες απ’ τη καθημερινή ζωή και διασκέδαση των ανθρώπων εκείνων των εποχών.
Εκπολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Θεσπιών "ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ