Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Από σήμερα οι αιτήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πρεμιέρα σήμερα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή από 690.000 νοικοκυριά της αίτησης ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2017.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι όλα τα πρόσωπα που δηλώνονται ως μέλη του νοικοκυριού να έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος, εφόσον υποχρεούνται.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν:

– Υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης έχουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ. κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017.

– Όσοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια ένταξης θα μπορούν να αξιοποιούν το Κ.Ο.Τ. μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα έχει παρέλθει ένας μήνας (όπως προβλέπει ο νόμος) από την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα (μετά και την παράταση μέχρι την 30η Οκτωβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές).

– Ως ετήσιο συνολικό πραγματικό εισόδημα θεωρείται το φορολογητέο, το αυτοτελώς φορολογούμενο ή το ειδικώς φορολογούμενο ή το απαλλασσόμενο φόρου εισόδημα ή το Τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής. Δηλαδή, εκτός από τη φορολογική δήλωση του δικαιούχου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι φορολογικές δηλώσεις όλων των μελών του νοικοκυριού (για παράδειγμα και των φιλοξενούμενων μελών) ώστε να είναι δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων των αρμόδιων αρχών.

 Όσοι έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ για το έτος 2017 απαιτείται να κάνουν εκ νέου αίτηση και για την επόμενη χρονιά εντός ενός (1) μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2018. Εφόσον από τη διαδικασία αυτή προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης σε άλλη κατηγορία τότε ο δικαιούχος μεταβαίνει αυτόματα σε αυτή. Εάν προκύψει ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις ένταξης σε καμία κατηγορία ή δεν υποβληθεί αίτηση τότε το Κ.Ο.Τ. παύει να ισχύει από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας. Από τη στιγμή που η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2017 έληξε χθες 30/7/2018 θα πρέπει μέχρι 31/8/2018 να έχετε υποβάλλει εκ νέου αίτηση. Αν δεν το κάνετε τότε αυτόματα απεντάσεστε από το ΚΟΤ (από 1/9/2018) ακόμη και αν πληροίτε τις προϋποθέσεις για κάποια κατηγορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ