Eδώ... ξεπετάγεται η είδηση


Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018

Βάσεις 2018: Ανακοίνωση μετά τις 25 Αυγούστου. Νεώτερες εκτιμήσεις. Βίντεο

Πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης των Βάσεων 2018 είναι η περίοδος ανάμεσα στις 25 έως 29 Αυγούστου το αργότερο
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ανακοινωθούν οι Βάσεις 2018 και τα ονόματα των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κάθε καλοκαίρι, οι βάσεις εκδίδονται κοντά στις 25 Αυγούστου.
Ωστόσο, φέτος, θα υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση, όπως εκτίμησε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας στην ιστοσελίδα esos.gr.

Όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα αποκλείεται να εκδοθούν πριν τις 25 Αυγούστου. Ως πιθανές ημερομηνίες για να ανακοινωθούν οι Βάσεις 2018 θεωρούνται η 27η, η 28η ή το αργότερο η 29η Αυγούστου.

Ο λόγος αυτής της καθυστέρησης είναι ο πρόσθετος φόρτος εργασίας της έκδοσης αποτελεσμάτων για τους υποψηφίους από τις πυρόπληκτες περιοχές. Έτσι, οι Βάσεις 2018 αναμένεται να ανακοινωθούν τρεις έως πέντε ημέρες πιο μετά, από τον αρχικό προγραμματισμό.
Βάσεις 2018: Εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συνολικά, για το 2018, οι θέσεις εισακτέων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ και ΤΕΙ) είναι 74.692, ενώ για το 2017 ήταν 70.726. Κατά συνέπεια η αύξηση ανέρχεται σε 3.966 θέσεις.

Ο αριθμός εισακτέων έμεινε σταθερός στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα Τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα Τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονία ς, Χημείας κλπ) αυξήθηκε κατά 12,5%.
Ειδικότερα:

Α) Σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο Παν/μιο Δυτικής Αττικής ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 76 θέσεις.

Β) Σε ό,τι αφορά στα Πανεπιστήμια (εκτός του Παν/μίου Δυτ. Αττικής) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.905 θέσεις.

Γ) Σε ό,τι αφορά στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα Τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 985 θέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα Τμήματα (Πληροφορικής, Τουριστικά, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας, κλπ), ενώ στα υπόλοιπα Τμήματα έμεινε ίδιος με το 2017.
Το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για τις Βάσεις 2018, έτσι όπως φαίνεται από τα μηχανογραφικά, για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά και οι αλλαγές που έγιναν στις Πανελλήνιες 2018 φαίνεται ότι φέρνουν τα πάνω – κάτω στις Βάσεις για τος σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η αντίστροφη μέτρηση για να ανακοινωθούν οι Βάσεις 2018 για τις φετινές Πανελλήνιες από το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ξεκινήσει. Τα μηχανογραφικά έχουν κατατεθεί εδώ και λίγες εβδομάδες και η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων κορυφώνεται!

Οι σχολές των δυο πρώην ΤΕΙ σε Αθήνα και Πειραιά που υπάγονται πλέον στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αναμένεται να έχουν κατακόρυφη άνοδο. Η άνοδος των βάσεων μπορεί σε κάποια τμήματα να φτάσει ως και τα 1.000 μόρια. Γενικότερα ωστόσο τα ΤΕΙ φαίνεται να σημειώνουν μια άνοδο.

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα μόρια των σχολών και το πού θα κινηθούν οι βάσεις συνεχίζονται. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεικτές τάσεις στα τέσσερα πεδία, αλλά και άνοδο στις βάσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων που μπορεί να ξεπερνά και τα 2.000 μόρια σε περιφερειακές σχολές.

Βάσεις 2018 – Εκτιμήσεις για το 1ο επιστημονικό Πεδίο

Στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, «έπεσαν» λίγο ευκολότερα θέματα από πέρυσι. Παράλληλα, υπάρχει αύξηση των εισακτέων. Συνεπώς αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις βάσεις σταθεροποιητικά, ελαφρώς προς τα πάνω ίσως στις υψηλές σχολές. Είναι όμως πιθανό να έχουμε πτώση στις μεσαίες σχολές και κάτω. Κι αυτό διότι οι υποψήφιοι του πρώτου πεδίου έχουν και την επιλογή των παιδαγωγικών σχολών, που δεν την είχαν όλοι πέρυσι.

Βάσεις 2018 – Εκτιμήσεις για το 2ο Πεδίο

Στο πεδίο των φυσικομαθηματικών σχολών και της πληροφορικής αναμένεται πτώση που ξεκινάει από τα «ρετιρέ», δηλαδή τα Πολυτεχνεία. Κι αυτό διότι εμφάνισαν αυξημένη δυσκολία τα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας και της Έκθεσης. Έτσι, οι αναλυτές περιμένουν μια πτώση που μπορεί να ξεκινάει από τα 200 μόρια και να είναι και μεγαλύτερη.

Βάσεις 2018 – Εκτιμήσεις για το 3ο Πεδίο

Σημαντική πτώση αναμένεται στο πεδίο των επιστημών υγείας, αφού σε όλα τα μαθήματα παρατηρήθηκε σημαντική πτώση της βαθμολογίας. Μάλιστα, σε αυτό το πεδίο δεν υπάρχει και αύξηση των εισακτέων. Αναλυτές εκτιμούν πως η Ιατρική Σχολή της Αθήνας ενδέχεται να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια.

Βάσεις 2018 – Εκτιμήσεις για το 4ο Πεδίο

Το τέταρτο πεδίο, εκτιμάται πως θα εμφανίσει σταθεροποιητικές τάσεις με μια μικρή ενδεχομένως άνοδο στις σχολές που είναι πάνω από 15. Κάτι που οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Αναφορικά με τις στρατιωτικές σχολές, υπάρχουν εκτιμήσεις για καθοδικές τάσεις σε όσες βρίσκονται στο δεύτερο πεδίο. Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική που είναι κοινές ίσως να «τσιμπήσουνε» και λίγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ