Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Απάντηση Δημάρχου Θηβαίων στην παράταξη “ΑΡΚ Θήβας” σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς


Σε απάντηση των όσων ανυπόστατα και ατεκμηρίωτα αναφέρει η δημοτική παράταξη “ΑΡΚ Θήβας” σε δελτίο τύπου της στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών Θήβας, προς αποκατάσταση της αληθείας και προς αποφυγή της παραπληροφόρησης των πολιτών, γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
α. Σύμφωνα με τηn άδεια λειτουργίας οι “Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Θήβας” ανήκουν στην κατηγορία “Σταθμού : Παιδικός Σταθμός”, που σημαίνει ότι δεν διαθέτουν βρεφικό τμήμα, ως εκ τούτου δεν δύναται να φιλοξενήσουν βρέφη.
β. Σύμφωνα πάντα με την ως άνω άδεια, ο Παιδικός Σταθμός Θήβας είναι δυναμικότητας 170 νηπίων και σύμφωνα με το άρθρο 8 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. (ΦΕΚ 4249/5-12-17),  στον Σταθμό δύνανται να εγγράφονται νήπια καθ' υπέρβαση της δυναμικότητάς του μέχρι ποσοστού 10% αυτής, εφόσον υπηρετεί το προβλεπόμενο από τις ως άνω διατάξεις προσωπικό.
γ.  Σύμφωνα με την υπ' αριθ. 63/2018 απόφαση ΔΣ του ΔΟΘ σχετικά με τον καθορισμό των κριτηρίων αξιολόγησης και μοριοδότησης των αιτήσεων εγγραφής – επανεγγραφής των νηπίων στους Π.Σ. του ΔΟΘ, « Τα οριστικά αποτελέσματα εγγραφών και επανεγγραφών θα ανακοινωθούν σε ημερομηνία που θα είναι άμεσα εξαρτημένη από την ανάρτηση οριστικών πινάκων κατάταξης ωφελούμενων αποτελεσμάτων του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
δ. Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πρόσθετων «αξιών τοποθέτησης» vouchers από την ΕΕΤΑΑ σε συνδυασμό με τη διαδικασία πρόσληψης δυο (2) υπαλλήλων ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων, δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής φιλοξενούμενων νηπίων από την ειδική επιτροπή επιλογής – αξιολόγησης των αιτήσεων και να δοθεί στο ΔΣ του ΔΟΘ για έγκριση.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα από την αρνητική απόφαση μου ως Δήμαρχος για ένταξη του Δήμου στην δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, αφού οι γονείς ελεύθερα επέλεξαν την δομή που τους εξυπηρετεί για να φιλοξενήσει το παιδί τους για την σχολική χρονιά 2018-2019.  Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την αίτηση διαγραφής ορισμένων νηπίων από την δύναμη του Παιδικού Σταθμού, λόγω εγγραφής τους στο προνήπιο, όσο και από την αίτηση εγγραφής προνηπίων στον Παιδικό Σταθμό, λόγω αδυναμίας των Νηπιαγωγείων να τα εγγράψουν στην δύναμη τους και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους .
Σχετικά με τη δημιουργία δύο νέων τμημάτων ( βρεφικού ή παιδικού σταθμού)  η Δημοτική Αρχή είχε αποφασίσει να διαθέσει τις σχετικές δαπάνες που θα απαιτούνταν για τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου (ενοίκια, ΔΕΗ κλπ) καθώς και δαπάνες για μισθοδοσία του επιπλέον προσωπικού. Για τον σκοπό αυτό έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από αιρετούς και υπαλλήλους του Δήμου και του ΔΟΘ για την εξεύρεση κατάλληλου κτιρίου προς ενοικίαση στην πόλη της Θήβας, που να πληροί τις προϋποθέσεις αδειοδότησης. Παρά ταύτα, δεν βρέθηκε κτίριο με όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και για τον επί πλέον λόγο ότι ο πολεοδομικός κανονισμός απαιτεί παρεμβάσεις σε θέματα στατικότητας στα κτίρια που στεγάζουν παιδιά, που οι ιδιοκτήτες τους αρνούνται να επιτρέψουν.
Ας μην βιαζόμαστε να δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις και να κάνουμε προσθαφαιρέσεις θέλοντας να αποδείξουμε αδυναμία της υπηρεσίας των Παιδικών Σταθμών να ικανοποιήσουν τις αιτήσεις εγγραφής των νηπίων. Διαδικασίες υπηρεσιών που δεν ήταν δικής μας αρμοδιότητας οδήγησαν στην παραπάνω κατάσταση. Η ομαλή λειτουργία των Παιδικών Σταθμών θα αποκατασταθεί το συντομότερο.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ