Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Με αναπνευστικά προβλήματα 4 εργάτες της ΛΑΡΚΟ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

 Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Τρίτη το μεσημέρι στη ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα 4 εργάτες να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Το γεγονός καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, σημειώνοντας ότι το ατύχημα έγινε όταν έσκασε το Σιλό Διαβροχής της σκόνης των Περιστροφικών Καμίνων, με αποτέλεσμα να χυθούν τόνοι από το καυτό και ψιλό, σαν πούδρα, υλικό μαυρίζοντας όλο το εργοστάσιο.

Οι δύο εργαζόμενοι που ήταν στην εγκατάσταση (η οποία αν και εφεδρική ήταν σε συνεχή λειτουργία για πολλά 24ωρα) βγήκαν από το χώρο στα τυφλά, αντιμετωπίζοντας προβλήματα βαριάς δύσπνοιας. Ακόμα δύο εργαζόμενοι, που ήταν στη διπλανή εγκατάσταση, απομακρύνθηκαν με τα ίδια, αλλά σε πιο ελαφριά μορφή, συμπτώματα.

Οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο ιατρείο της ΛΑΡΚΟ για τις πρώτες βοήθειες και ακολούθως στο «Σωτηρία», όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου πραγματοποιώντας ιατρικές εξετάσεις για την ποσότητα σκόνης που εισέπνευσαν.

Το Συνδικάτο απαιτεί «η ΛΑΡΚΟ να έχει δυο οδηγούς ασθενοφόρων σε κάθε βάρδια, μόνο για αυτήν τη δουλειά. Όμως η ΛΑΡΚΟ, για μείωση του “κόστους” όπως λέει, έχει τους φύλακες και για οδηγούς ασθενοφόρου». Δηλαδή, σημειώνει το Συνδικάτο, «οι φύλακες εκτός από οδηγοί ασθενοφόρων, την ίδια ώρα φυλάσσουν και την πύλη εργαζομένων, την πύλη οχημάτων, τα γραφεία, μεταφέρουν τις εργαζόμενες από τα γραφεία στα σπίτια τους γιατί “λόγω κόστους” κόπηκε το λεωφορείο, μεταφέρουν τους εργαζόμενους που κάθονται υπερωρία γιατί “λόγω κόστους” ελαττώθηκαν τα ταξί, τα απογεύματα ανοίγουν και την αποθήκη αν χρειαστούν ανταλλακτικά για τις ανάγκες του εργοστάσιου, βάζουν και καύσιμα, είναι και κινητοί σε όλο το εργοστάσιο και στον οικισμό. Έτσι αναγκάστηκαν οι τέσσερις συνάδελφοι τραυματίες να μεταφερθούν στο ιατρείο δυο - δυο, γιατί δεν έχουμε οδηγούς ασθενοφόρων».

Το Συνδικάτο Μετάλλου έχει καταγγείλει σε όλους τους αρμόδιους το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ χρωστά 500 κουτιά γάλα σε κάθε εργαζόμενο, προσθέτοντας ότι «οι γιατροί ζήτησαν επείγον γάλα για τους τραυματίες και τελικά το έδωσαν γιατί ευτυχώς ήταν ανοιχτός ο μπακάλης». Παράλληλα, απαιτεί να υπάρχουν 3 νοσοκόμες σε κάθε βάρδια.

Το Συνδικάτο είχε τονίσει «την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης εγκατάστασης, όπου μετά από πολύ μεγάλες πιέσεις πρόσφατα επισκευάστηκε. Ενώ όμως επισκευάστηκε, για δεύτερη φορά, έσκασε. Επιπλέον, δεν μερίμνησαν να τοποθετηθεί σύστημα πλήρωσης SILΟ (Νιβόμετρο) και δικλίδα ασφαλείας στο SILO, έτσι ώστε να βγάζει εκτός την εγκατάσταση σε περίπτωση φρακαρίσματος των φίλτρων (πράγμα που οι εργαζόμενοι διαχρονικά τονίζουν). Επίσης, παρά τη σύστασή μας, δεν κατασκεύασαν καμπίνα ασφαλείας στο χώρο της εγκατάστασης, δεν έχουν βάλει επαρκή φωτισμό».

Προσθέτει ότι «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στη ΛΑΡΚΟ, η απαξίωση των κυβερνήσεων και των Διοικήσεων, μας σκοτώνει, ενώ η εμπειρία, η εξειδίκευση και η καλή εικόνα των εργαζομένων για την κατάσταση του εργοστασίου σώζει ζωές. Αν οι συνάδελφοι ήταν πρωτάρηδες, δεν γνώριζαν καλά το χώρο, θα μιλούσαμε για δυστύχημα».

Το ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου προκηρύσσει ομόφωνα έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τέταρτη 17 Οκτώβρη στον κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ του οικισμού ΛΑΡΚΟ στις 12 το μεσημέρι με θέμα: «Απόφαση κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση της υπογραφής της ΛΑΡΚΟ στο Σχέδιο Επιχειρησιακής ΣΣΕ που περιέχει πέρα από τα οικονομικά αιτήματα, την κατάργηση των εργολαβιών, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ