Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Υπό έλεγχο η φωτιά στα Χώστια- Συνεχείς όμως οι αναζωπυρώσεις

Μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ελέγχουν την κατάσταση σε όλα τα πύρινα μέτωπα στον Πρόδρομο Θηβών, αλλά οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.
Αυτό τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Βαγγέλης Παληός.
Αρχικά, οι πυροσβέστες μπόρεσαν να ελέγξουν το ένα μέτωπο χωρίς να καούν ποιμνιοστάσια τα οποία ήταν σε άμεσο κίνδυνο (ούτως ή άλλως πρόλαβαν να τα εκκενώσουν), και έριξαν όλο το βάρος στο δεύτερο μέτωπο που κινήθηκε προς στον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο(Δείτε ΕΔΩ).
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακάντζα, που βρέθηκε στην περιοχή η φωτιά ήταν «ανεξέλεγκτη καίγοντας ό,τι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή».
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες κυρίως δυνάμεις -τα χωματουργικά μηχανήματα μαζί με τους πυροσβέστες- έδωσαν μια μεγάλη μάχη από το πρωί για να μη φτάσει το μέτωπο της φωτιάς στο εργοστάσιο της σωληνουργίας που βρίσκεται στην περιοχή και να αποτρέψουν την καταστροφή ποιμνιοστασίων, ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, «ανάμεσα στα καμένα είναι τρία εξωκλήσια τα οποία δεν μπόρεσαν οι επίγειες δυνάμεις να προστατεύσουν παρότι έδωσαν μια πραγματική μάχη».
Στη φωτιά βρίσκονται 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν 2 καναντέρ και 2 ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται και από άλλες περιοχές, ενώ ήδη χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα τη φωτιά, αλλά η κατάσταση είναι ακόμη κρίσιμη.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 6 το πρωί από άγνωστη αιτία (Δείτε ΕΔΩ)και αμέσως οι ισχυροί άνεμοι που τοπικά ξεπερνούν ακόμη και τα 7 μποφόρ δημιούργησαν δύο κύρια μέτωπα, τα οποία συνεχώς διευρύνονται ανεξέλεγκτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ