Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Πώς παρουσιάζεται η Eλληνική Eπανάσταση (1821) στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Κατσουλάκος Θεόδωρος και Τσαντίνης Κώστας

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση του τουρκικού σχολικού εγχειριδίου (Emin Oktay, Tarih, Lise: III, έκδ. 1988, σσ. 237-240) και καταδεικνύει τον τρόπο που διδάσκονται οι γείτονες την κοινή μας Ιστορία.


Η Ελληνική Επανάσταση και η ίδρυση του ελληνικού κράτους (1820-1829), κατά το Τουρκικό εγχειρίδιο Οι Έλληνες1, οι.....
οποίοι είχαν περισσότερα προνόμια2 απ’ όλους τους χριστιανικούς λαούς που τελούσαν υπό οθωμανική κυριαρχία, ζούσαν κυρίως στην Ελλάδα3, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου, στη Δυτική Μικρασία και στα παράλια της Προποντίδας και του Εύξεινου Πόντου, όπου ήταν εγκαταστημένοι σε πόλεις και κωμοπόλεις και ασχολούνταν με τις τέχνες και το εμπόριο και ιδιαίτερα με τη ναυτιλία.

Οι Έλληνες είχαν υποταχτεί οριστικά στο οθωμανικό κράτος επί Μωάμεθ του Πορθητή4. Είχαν παραχωρηθεί τότε και σ’ αυτούς, όπως και στους άλλους χριστιανούς, ελευθερίες ως προς τα θέματα θρησκείας και γλώσσας.

Στην Πελοπόννησο μάλιστα και στα νησιά του Αιγαίου οι Έλληνες ζούσαν σχεδόν αυτόνομοι5.

Οι Οθωμανοί θεωρούσαν ανώτερους τους Έλληνες από τους άλλους χριστιανούς και τους διόριζαν σε ορισμένες θέσεις και ιδιαίτερα σε θέσεις διερμηνέων6.

Ορισμένοι μάλιστα Έλληνες άρχοντες από το Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως προωθούνταν σε θέσεις ηγεμόνων της Βλαχίας και της Μολδαβίας7.

Σε σχέση με τους άλλους χριστιανικούς λαούς οι Έλληνες ήταν πιο εύποροι και πιο φωτισμένοι.

Οι σχέσεις που είχαν αναπτύξει με τη Ρωσία κατά τον 18ο αιώνα συντέλεσαν στη διάδοση εθνικοαπελευθερωτικών ιδεών μεταξύ τους8.

Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου9 ξεσήκωναν τους Έλληνες σε κάθε ευκαιρία εναντίον του οθωμανικού κράτους.

Όταν στη διάρκεια της εκστρατείας του 1768 ο ρωσικός στόλος είχε καταπλεύσει στην Πελοπόννησο, οι Έλληνες είχαν επαναστατήσει, αλλά η επανάσταση είχε κατασταλεί αμέσως10.

Στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης τα ελληνικά πλοία υπό τουρκική σημαία κυκλοφορούσαν ελεύθερα παντού και μονοπώλησαν το εμπόριο της Μεσογείου11.

Έτσι πλούτισαν πολλοί Έλληνες που ζούσαν σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης (όπως η Μασσαλία, η Τεργέστη, η Οδησσός) και ίδρυσαν στην Ελλάδα πολλά σχολεία και διέδωσαν σ’ όλους τους Έλληνες τις ιδέες της εθνικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας.

Τις ιδέες τις ενίσχυσε η Γαλλική Επανάσταση. Τέλος οι Έλληνες ίδρυσαν μια μυστική οργάνωση που στόχευε στην απόκτηση της ανεξαρτησίας τους και ονομαζόταν Εθνική Εταιρεία12.

Η Εθνική Εταιρεία ιδρύθηκε αρχικά το 1814 στην Οδησσό από τρία άτομα (δύο Έλληνες και ένα Βούλγαρο)13.

Ουσιαστικός στόχος της ήταν η επανίδρυση της αρχαίας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας14.

Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ο τσάρος της Ρωσίας ήταν πληροφορημένοι σχετικά με την ίδρυση της Εταιρείας.

Η Εθνική Εταιρεία ενδυναμώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και ίδρυσε πολλά παραρτήματα στην Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα.

Οι κυριότεροι εύποροι και φωτισμένοι Έλληνες έγιναν μέλη της, ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως15. Αρχηγός της ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, γιος του πρώην ηγεμόνα της Βλαχίας και υπασπιστής του τσάρου.

Χάρη στις ενέργειες της Εθνικής Εταιρείας οι Έλληνες είχαν προετοιμαστεί πλήρως για να επαναστατήσουν.

Δεν άφηνε όμως περιθώριο για να ξεσπάσει η επανάσταση ο Αλή πασάς16, βαλής των Ιωαννίνων, που ήταν γνώστης όλων των δραστηριοτήτων της Εταιρείας.

Όταν πάντως ο Αλή πασάς έκανε τη δική του επανάσταση εναντίον του σουλτάνου, οι Έλληνες επωφελήθηκαν: ενώ οι οθωμανικές δυνάμεις ήταν απασχολημένες μ’ αυτόν, η Εθνική Εταιρεία αποφάσισε να ξεσπάσει η επανάσταση.



σημειώσεις/ επεξηγήσεις

1 Χρησιμοποιούνται δύο λέξεις στο τουρκικό κείμενο για την απόδοση του όρου «Έλληνες», “Rum” και “Yunan”.

Η πρώτη αποδίδεται γενικά στους Έλληνες της Τουρκοκρατίας: ρωμιούς, ραγιάδες, ενώ η λέξη Yunan = Ίωνες, χαρακτηρίζεται η Ελληνική Επανάσταση και το ελληνικό κράτος.

Με τον όρο “Rum” χαρακτηρίζεται και σήμερα η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινουπόλεως.

Για ένα μεγάλο διάστημα Ρούμελη ονομαζόταν ολόκληρο το ευρωπαϊκό οθωμανικό κράτος (Rum-eli, χώρα των Ρωμαίων, Ρωμιών, Ελλήνων, πρβλ. Ρωμυλία). Το άλλο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το ασιατικό, ονομαζόταν Anadolu (Ανατολή).

2 Το θέμα των προνομίων είναι αρκετά σκοτεινό ως προς την έκταση και την εφαρμογή σε διάφορες περιοχές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Βασικό στοιχείο για την εκχώρησή τους υπήρξε η ειδική μνεία στο Κοράνι για τους λαούς της Βίβλου, χριστιανούς και εβραίους. Εδώ λαμβάνονται με την ευρεία έννοια, της παραχωρήσεως δηλαδή ελευθερίας σχετικά με τη θρησκεία, τη γλώσσα, την κοινοτική διοίκηση και άλλα, που ποίκιλλαν κατά τον τρόπο παροχής, το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής. Η πολιτική των προνομίων χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους για να ενισχυθεί το ανθενωτικό πνεύμα των Ορθοδόξων.

Στο κείμενο, πάντως, έμμεσα τονίζεται η «αχαριστία» των Ελλήνων, οι οποίοι, μολονότι είχαν περισσότερα προνόμια, επηρεασμένοι από τους ξένους, επαναστάτησαν.

3 Εννοεί τη Στερεά Ελλάδα.
4 Βλέπε 15η παρατήρηση του βουλγαρικού κειμένου.
5 Προφανώς υπονοούνται τα προνόμια και οι οικονομικές διευκολύνσεις (αχτναμέδες) που χορηγήθηκαν σε ορισμένες περιοχές, όπως τα νησιά (Χίος, Κυκλάδες), η Ήπειρος (Γιάννενα, Ζαγοροχώρια), η Μακεδονία (Μαντεμοχώρια), που παράλληλα εξασφάλιζαν και τα συμφέροντα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γ. Κοντογεώργη, 1983, σ. 15.

Αντίθετα η Πελοπόννησος δεν έχει προνομιακό καθεστώς και αρχικά παραχωρείται σε Τούρκους τιμαριώτες (βλ. Ι.Ε.Ε., ΙΑ΄, σ. 207). Τον 18ο αι. μεγάλες εκτάσεις κατέχουν Τούρκοι ιδιώτες στο Ναύπλιο, Μεθώνη, Κορώνη (Ι.Ε.Ε. σ. 210), ενώ όλη η Πελοπόννησος διαιρείται σε 24 βιλαέτια, Μ.Β. Σακελλαρίου, Η Πελοπόννησος κατά την δευτέραν Τουρκοκρατίαν 1715-1821, ανατύπωση, Αθήνα 1978, σ. 99. Διοικείται από το «μόρα-βαλεσή» ως πασαλίκι με κέντρο την Τριπολιτσά.

Ιδιότυπη εξαίρεση αποτελεί μόνο η Μάνη, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Καπουδάν πασά και αυτοδιοικείται από ντόπιο καπετάνο, τον «μανιάτ-μπέη» (1776-1821), Π. Καλονάρου, Μάνη, εδ. Π. Πατσιλινάκος, Αθήνα 1981, σ. 57.

6 Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης επάνδρωσαν σε μεγάλο βαθμό τον τουρκικό κρατικό μηχανισμό. Ιδιαίτερα διέπρεψαν ως διερμηνείς (δραγουμάνοι).
7 Η ευνοϊκή μεταχείριση των Φαναριωτών από το σουλτάνο παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της εκτίμησης και της ειδικής μεταχείρισης που είχαν οι Έλληνες από την Υψηλή Πύλη.

Άρα το συμπέρασμα για το μαθητή είναι εύλογα η αχαριστία των Ελλήνων προς τον «ευεργέτη» τους σουλτάνο.

Αποσιωπάται τελείως η αδήριτη αναγκαιότητα που επέβαλε τους Φαναριώτες στην τουρκική διοίκηση ως Μεγάλους Διερμηνείς και ως ηγεμόνες στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες (1709-1821).

Η ανάγκη επικοινωνίας με τις χώρες της Δύσης (συνθήκες-διομολογήσεις) κατέστησε απαραίτητη την παρουσία των γλωσσομαθών Φαναριωτών, μια και το Κοράνι απαγόρευε την εκμάθηση γλωσσών των απίστων.
8 Οι απελευθερωτικοί αγώνες των Ελλήνων θεωρούνται κινήματα που προήλθαν αποκλειστικά και μόνο από την επαφή των Ελλήνων με τη Ρωσία. Αγνοούνται όλα τα επαναστατικά κινήματα πριν από τον Μεγάλο Πέτρο.

Τον 15ο αι. κατά τον τουρκοβενετικό πόλεμο επαναστατεί η Πελοπόννησος. Τον 16ο αι. η Ήπειρος και η Πελοπόννησος, παραμονές της ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571).

Από το 1600 έως το 1611 ο επίσκοπος Διονύσιος Τρίκκης, ο «Σκυλόσοφος», ξεσηκώνει τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.

9 Είναι η εποχή που ο Μεγάλος Πέτρος αναπροσαρμόζει την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, αναζητώντας παράθυρο στο Νότο, και καλεί τους Έλληνες «εις το ασκέρι του και εις το μεγάλο φλάμπουρό του».

Από τότε διαμορφώνεται η πεποίθηση ότι η απελευθέρωση των Ελλήνων θα έρθει από το ξανθό γένος του Βορρά, και αρχίζουν να διαδίδονται οι προφητείες του Αγαθάγγελου, Κ.Ν. Σάθα, Τουρκοκρατούμενη Ελλάς, Αθήνησι 1869, σ. 213.

10 Πρόκειται για τα Ορλωφικά κατά τη διάρκεια του Α΄ επί Μεγάλης Αικατερίνης Ρωσοτουρκικού πολέμου (1767-1774), που κλείνει με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, Τ. Αθ. Γριτσοπούλου, Τα Ορλωφικά, εν Αθήναις 1967.

11 Τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι χάρη στη ρωσική σημαία κυκλοφορούσαν ελεύθερα τα ελληνικά πλοία. Η εμπορική και ναυτιλιακή ανάπτυξη των Ελλήνων οφείλεται φυσικά και στη γενικότερη οικονομική και πολιτική συγκυρία στη Μεσόγειο.

Επισημαίνουμε ενδεικτικά ορισμένα γεγονότα: την παρακμή της Βενετίας, τη ναυτολόγηση Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις ελληνικές παροικίες, την αδράνεια του εμπορικού αγγλογαλλικού στόλου λόγω των πολέμων, την πλήρη αδιαφορία των οθωμανικού στρατιωτικού κράτους για το θαλασσινό εμπόριο.

Ασφαλώς σπουδαίο ρόλο έπαιξε και η ναυτική παράδοση των Ελλήνων. Με ιδιαίτερη συμφωνία (1783), που ουσιαστικά ήρθε ως επεξήγηση των ασαφειών της προηγούμενης συνθήκης (1774), τα ελληνικά πλοία με ρωσική σημαία απέκτησαν το δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά.
12 Έτσι αποδίδεται η Φιλική Εταιρεία.

13 Προφανώς το σλαβοκατάληκτο όνομα του Γιαννιώτη εμπόρου Αθανασίου Τσακάλωφ οδήγησε τον Τούρκο συγγραφέα να εκλάβει ως Βούλγαρο τον πιο μορφωμένο Έλληνα από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, του οποίου ουδέποτε αμφισβητήθηκε η ελληνικότητα.

Ο Τσακάλωφ είναι γιος του Γιαννιώτη εμπόρου Ιωάννη Τσακάλογλου, που μετοίκησε στη Μόσχα για εμπορικούς λόγους και άλλαξε το όνομά του από Τσακάλογλου στο «ρωσοπρεπές» Τσακάλωφ, κατά τη συνήθεια της εποχής.
14 Ο στόχος της Φιλικής δεν είναι σαφής.

Σύμφωνα με την προκήρυξή της «η Εταιρεία συνίσταται από καθ’ αυτό Έλληνας φιλοπάτριδας και ονομάζεται Εταιρεία των Φιλικών. Ο σκοπός των μελών αυτής είναι η καλυτέρευση του Έθνους και, αν ο Θεός το συγχωρέσει, η ελευθερία του» (από κείμενο της Φιλικής στα κρατικά αρχεία της Ρουμανίας, που δημοσιεύτηκε στα Ντοκουμέντα για την ιστορία της Ρουμανίας, τ. Δ΄ σσ. 32-39, βλ. Η Επανάσταση του ’21. ΚΜΕ σ. 76).

Η ελληνική άποψη είναι ότι μοναδικός «σκοπός της Φιλικής ήταν η απελευθέρωση της πατρίδας και πέρα από αυτό δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι αποφασίστηκε οτιδήποτε άλλο, π.χ. ποιο θα ήταν το καθεστώς της ανεξάρτητης Ελλάδας βασιλεία ή αβασίλευτη δημοκρατία» (Ι.Ε.Ε., τ. ΙΑ΄, σ. 425).

15 Νεότερες έρευνες πιστοποιούν τη σχέση του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ με τους Φιλικούς, Θ. Ζώρα, Ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ εις έκθεσιν του Ολλανδού επιτετραμμένου Κωνσταντινουπόλεως, Παρνασσός ΙΒ (1976), 127-138.

Αντίθετα ο τσάρος, που αρχικά αγνοεί την ύπαρξη της Εταιρείας, θα αντιταχθεί στα σχέδια του Υψηλάντη και των Φιλικών, όπως μαρτυρεί ο Καποδίστριας, απαντώντας σε επιστολή Έλληνα της Οδησσού, Βλ. Μέντελσον-Μπαρτόλδυ, σ. 52.

16 Πράγματι από τους βασικούς λόγους που επέβαλαν την επίσπευση της Επανάστασης ήταν η εμπλοκή της Πύλης σε πόλεμο με τον Αλή πασά.

Αλλά ο Αλής ήταν εκείνος που περίμενε εναγωνίως την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπως μαρτυρεί και το αλβανικό εγχειρίδιο (σ. 162), το οποίο αναφέρει ότι ο Αλής βοήθησε τη Φιλική Εταιρεία και ανυπομονούσε να ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση στο Μωριά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Όταν την Άνοιξη του 1820 η Πύλη τον καταδίκασε σε θάνατο, στήριξε τις ελπίδες του στους σαράντα χιλιάδες στρατιώτες του· ήλπιζε μάλιστα ότι ο σουλτάνος θα ζητούσε να συμβιβαστεί μαζί του.


Τα σχόλια και οι υποσημειώσεις είναι των συγγραφέων Κατσουλάκου Θ.,Τσαντίνη Κ. από το βιβλίο τους “Προβλήματα Ιστοριογραφίας στα Σχολικά Εγχειρίδια των Βαλκανικών Κρατών. Επανάσταση του. ΄21, Βαλκανικοί Πόλεμοι. εκδ. Εκκρεμές” (ηλεκτρονική μορφή κειμένου από
 

24grammata.com
http://reporter-tv.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Ραγδαίες εξελίξεις!Δίνουν τα χέρια για νέο πακέτο σωτηρίας ύψους περίπου 80 δισεκατομυρίων ευρώ

Όλα τελείωσαν με το μεγάλο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στην Ευρώπη για να γλιτώσει από χρεοκοπία η Ελλάδα και από ντόμινο η Ευρωζώνη.

Το νέο "σχέδιο" για την Ελλάδα εξασφαλίζει την πληρωμή ΟΛΩΝ των υποχρεώσεων της εως τα μέσα του 2014.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές προβλέπεται νέο δάνειο γύρω στα 35 δις ευρώ από την τρόικα, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 25 δις ευρώ και άλλα 20 δις που θα προκύψουν από συμφωνία με ιδιώτες που έχουν ομόλογα ώστε να ανακυκλωθεί το χρέος που λήγει την τριετία 2012 – 2014.

Η απόφαση πάρθηκε στη σύσκεψη προετοιμασίας της συνόδου ευρωπαίων υπουργών οικονομικών και έτσι δεν θα χρειαστεί έκτακτο eurogroup.Συνεπώς οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στο προγραμματισμένο στις 20 Ιουνίου eurogroup και οι τζίφρες θα πέσουν στις 24 Ιουνίου στη σύνοδο κορυφής.

Με το νέο σχέδιο ικανοποιείται η ΕΚΤ, που απέκλειε σκληρή αναδιάρθρωση, αλλά και ο Ευρωπαικός Βορράς, δηλαδή κυρίως Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία που με τίποτε δεν πείθονταν να πληρώσουν μόνο οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι.Τώρα θα μπορούν να περάσουν την ελληνική διάσωση από τα κοινοβούλια τους αφού βάρος 20 δις ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες ομολογιούχους, με επικρατέστερο σενάριο την ανταλλαγής των ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης, δηλαδή κυρίως οι τράπεζες θα κληθούν να συμφωνήσουν εθελοντικά στην ''ανανέωση'' των ομολόγων τους, με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Η χώρα μας αναγκάζεται να πάρει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μέτρα ύψους 28 δις ευρώ από ΤΏΡΑ έως το 2015, φουλάρει τις αποκρατικοποιήσεις με πιλότους ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ''Ελ. Βενιζέλος'' και ΟΠΑΠ.

Χωρίς δεύτερη κουβέντα οι δανειστές μας ζήτησαν και πέτυχαν ως όρο πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα τρέξει με τη συμμετοχή τεχνοκρατών της τρόικας.

Όλα αυτά με λεπτομέρειες θα συζητηθούν σήμερα στην κρισιμότατη από τις εξελίξεις συνάντηση που έχει ο Γ. Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ ενώ σίγουρα θα ενταθούν στον Α.Σαμαρά οι πιέσεις για συναίνεση αφού τα μέτρα που θα πάρουμε ως αντάλλαγμα υπερβαίνουν τη θητεία της σημερινής Βουλής.

Στο άκουσμα των εξελίξεων έχει στηθεί ένα τρελό πάρτυ ανόδου εως σχεδόν 3% στο Χρηματιστήριο ενώ και το ευρώ βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ μήνα έναντι του δολαρίου.

Πηγή: http://zoo-m.blogspot.com/2011/06/80.html#ixzz1OF2VdgGr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρόμος από τις "ανακοινώσεις" αυτοκτονιών στο διαδίκτυο

Τρομερά ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν οι υποθέσεις παιδιών και νέων που σχεδιάζουν να αυτοκτονήσουν και το ανακοινώνουν μέσω διαδικτύου. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι πλέον καθημερινά σε επιφυλακή για νέες τρομακτικές "ανακοινώσεις".

Το έργο των αρμοδίων αρχών έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολο τον τελευταίο καιρό, ενώ οι ίδιοι συνήθως επεμβαίνουν άμεσα, βρίσκουν τα ηλεκτρονικά “ίχνη” και στέλνουν ψυχολόγους για να στηρίξουν το παιδί και την οικογένεια του.

“Παλαιότερα είχαμε μία υπόθεση απόπειρας αυτοκτονίας το χρόνο, στη συνέχεια το εξάμηνο και μετά το μήνα. Πλέον, ανάλογες υποθέσεις φτάνουν σχεδόν καθημερινά στα γραφεία μας. Καταγράφουμε περίπου 20 - 25 περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας το μήνα από νεαρούς που το ανακοινώνουν μέσω του internet”, ανέφερε ο προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ασφάλειας Αττικής, Μανόλης Σφακιανάκης, μιλώντας την Παρασκευή (03.06) σε μαθητές ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στη Θεσσαλονίκη με θέμα το διαδίκτυο και τους κινδύνους του.

Πριν από 4μιση χρόνια περίπου (Νοέμβριος του 2006) καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα, που είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αυτοκτονήσει μέσω του διαδικτύου. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί και βοηθηθεί 201 νεαρά άτομα τα οποία επιχείρησαν ή σχεδίαζαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, ενώ σε 15περιπτώσεις υπήρξαν τραυματίες. Η αστυνομία σε συνεργασία με ψυχολόγους κατάφερε να αποτρέψει τα νεαρά αυτά άτομα.

"Δεχόμαστε καθημερινά κλήσεις και από μικρά παιδιά ότι φίλοι τους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και ανακοινώνουν σχέδια για αυτοκτονία μέσω του διαδικτύου. Κάνουμε αγώνα δρόμου να τα εντοπίσουμε και να στείλουμε ειδικούς προτού γίνει το κακό", συμπλήρωσε ο κ.Σφακιανάκης.

Την ίδια στιγμή, συμβούλεψε τα παιδιά να μην κάνουν φίλους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης άτομα που δεν γνωρίζουν διότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε απρόσμενα γεγονότα. Όπως είπε o κ. Σφακιανάκης, το χρονικό διάστημα από το 2004 έως και σήμερα έχουν συλληφθεί και έχουν οδηγηθεί στις φυλακές για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας 610 χρήστες του διαδικτύου.

Κυβερνοτρομοκρατία
Η κυβερνοτρομοκρατία (cyber bullying) είναι μια νέα τάση όπου αρκετά παιδιά δέχονται επιθέσεις από συμμαθητές τους. “Το φαινόμενο γνωρίζει έξαρση τον τελευταίο καιρό παγκοσμίως και δεν είναι λίγα τα περιστατικά στη χώρα μας. Είκοσι παιδιά έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν σχολεία γιατί δεν άντεχαν την πίεση που τους ασκείτε μέσω του internet από τους συμμαθητές τους”.

Ακολούθησαν συμβουλές ως προς τους νέους όπως το να να μην χρησιμοποιούν για περισσότερη από μιάμιση ώρα το internet (διότι από κει και μετά αρχίζει η εξάρτηση), αλλά και το να βάζουν δύσκολους κωδικούς στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.









Πηγή :http://www.cosmo.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποια είναι η πιο εχθρική χώρα για την Τουρκία



Έρευνα για το ποια είναι η πιο εχθρική χώρα για την Τουρκία πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών της γειτονικής χώρας σχετικά με την εξωτερική πολιτική.
Στην πρώτη θέση δεν είναι η Ελλάδα όπως θα περίμενε κανείς. Πιο εχθρική χώρα για τους Τούρκους είναι το Ισραήλ με ποσοστό 40%.
Ακολουθούν οι ΗΠΑ με ποσοστό 33%, η Ελλάδα με 16%, η Γαλλία με 8%, το Ιράκ με 7%, η Αρμενία, η Ρωσία, η Γερμανία και το Ιράν με 4% για κάθε μία.
Όσον αφορά στις φιλικές χώρες, η κατάταξη έχει ως εξής: Ιράν (13%), Αζερμπαϊτζάν (10%), ΗΠΑ (10%), Πακιστάν (9%), Συρία (8%), Γερμανία (7%).
Σχετικά με τις απειλές και πως τις αξιολογούν οι γείτονες, στην πρώτη θέση βρίσκεται το ΡΚΚ με 14%, και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 12%, η διεθνής τρομοκρατία με 11% και το Ισραήλ με 10%.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αγανακτησμένοι πολίτες της Βοιωτίας - Όλοι τις κεντρικές πλατείες των δήμων της Βοιωτίας


 ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ   ΣΑΒΒΑΤΟ και  ΚΥΡΙΑΚΗ   4 & 5/6/2011  ΩΡΑ 7.00μ.μ     ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ  ΕΤΣΙ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠ' ΟΛΟΥΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ , ΚΑΝΕΤΕ "LIKE", "SHARE", "COMM...ENT"... ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ.... ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.     Δυστυχώς τόσα χρόνια στην σιωπή και στην αυτοαπομόνωση σαν λαός ξεχάσαμε να συνδιαλεγόμαστε και να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Στην αρχή μέχρι να βρούμε τον τρόπο ,θα είναι λιγάκι δύσκολο να επικοινωνήσουμε αρμονικά . Όσο περισσότερος κόσμ...ος κατεβαίνει στης πλατείες, όσες περισσότερες έστω και διαφορετικές ιδέες εκφράζονται ( χωρίς ακρότητες ) τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται και η δύναμη μας. Εκ των πραγμάτων αυτή η τεράστια αυθόρμητη συλλογική προσπάθεια από όλους τους απλούς ανθρώπους, είναι η μοναδική καθαρή χωρίς συμφέροντα και σκοπιμότητες εφικτή αντίδραση, άρα και η μοναδική υγιής δυναμική που θα αναγκάσει τους ταγούς μας να βρεθούν ενώπιων των ευθυνών τους. Μέσα σε αυτήν την κοσμοϊστορική για τα δεδομένα της χώρας συγκυρία , μέσα από τις ανεπανάληπτες και πρωτόγνωρες συγκεντρώσεις τον πολιτών ,έγινε ολοφάνερα αυταπόδεικτο , ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανακόψει τα συμφέροντα αυτών που προωθούν την ισοπέδωση του λαού και της χώρας, είναι η δύναμη ενός λαού ενωμένου και ελεύθερου από κάθε μηχανισμό οργανώσεων ,οργανισμών και κομματικών συμφερόντων .      Η τύχη της χώρας πλέον είναι και στα δικά μας χέρια, στα χέρια των απλών πολιτών ειρηνικά με δυναμισμό και αξιοπρέπεια. Την αξιοπρέπεια που όλοι αυτοί εδώ και χρόνια φρόντισαν να καταπατήσουν καταστρέφοντας Ζωές ,Ψυχές ,Συνειδήσεις.   Μπορούμε να περάσουμε το μήνυμα, πως όλοι μαζί μόνο μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που συμβαίνει.Δεν αντέχουμε άλλο. Κουραστήκαμε να υπομένουμε. Κουραστήκαμε να συγχωρούμε τους πολιτικούς. Κουραστήκαμε να σιωπούμε. Θα καταφέρουμε την υπέρβαση.  
Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλεκτροπληξία στον Πεζόδρομο της Λιβαδειάς!!!

Ανησυχία αλλά και αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει το περιστατικό ηλεκτροπληξίας που σημειώθηκε στον κεντρικό Πεζόδρομο της Λιβαδειάς στις αρχές της εβδομάδας.
Ειδικότερα νεαρό αγόρι που έπαιζε στο κέντρο του Πεζόδρομου ακούμπησε κολόνα ρεύματος περίπου απέναντι από το καφέ Mostra. Ομως στην κολόνα υπήρχε γυμνό καλώδιο με αποτέλεσμα το παιδί  να "χτυπηθεί" από ρεύμα και να προκληθεί αρκετά σοβαρό έγκαυμα στο χέρι του. Φυσικά δημιουργήθηκε πανικός, το παιδί οδηγήθηκε στον γιατρό/καρδιολόγο, ο οποίος εκτιμώντας την κατάσταση ως σοβαρή παρέπεμψε τον νεαρό στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς για περαιτέρω εξετάσεις. Το παιδί είναι καλά αυτή τη στιγμή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αντιδράσεις των φορέων που εμπλέκονται: η ΔΕΗ η οποία εκλήθη αρχικά παρέπεμψε στον Δήμο Λεβαδέων του οποίου πράγματι αρμοδιότητα είναι οι κολόνες του δημοτικού φωτισμού. Οταν οι γονείς τους νεαρού παιδιού απευθύνθηκαν στον Δήμο Λεβαδέων και ενώ όπως είναι φυσικό βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ λόγω  του ατυχήματος οι υπεύθυνοι του Δήμου απάντησαν ότι την ευθύνη φέρει η προηγούμενη δημοτική αρχή και άλλες έωλες και ανόητες δικαιολογίες. Εν τέλει όπως η viotia πληροφορείται στον Δήμο αντιλήφθηκαν το τεράστιο επικοινωνιακό τους σφάλμα και ο δήμαρχος κ. Παπαγγελής τηλεφώνησε στους γονείς του παιδιού, δικαιολογούμενος ότι τα συνεργεία του Δήμου για τον φωτισμό αυτή την εποχή ασχολούνται στο Κυριάκι.
Η viotia εύχεται περαστικά στο νεαρό αγόρι και θέλει να τονίσει ότι είναι απαράδεκτο οι Λιβαδείτες να κινδυνεύουν μέσα στην ίδια τους την πόλη από -ακούστε- ηλεκτροπληξία!!! Είναι απίστευτο, είμαστε στο 2011 και τα παιδιά μας και εμείς οι ίδιοι κινδυνεύουμε από διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στην πόλη μας, στην κεντρικότερη οδό της!!! Γιατί;  Επειδή ο Δήμος Λεβαδέων δεν κάνει σωστά τη δουλειά του!
Ομως υπάρχουν και όρια και όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές τα όρια αυτά κάποιοι φαίνεται ότι τα έχουν υπερβεί. Ο Δήμος Λεβαδέων οφείλει σήμερα να εκκινήσει έλεγχο στις κολόνες όλης της Λιβαδειάς για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, να μπορούν τα παιδιά μας τουλάχιστον να παίζουν με ασφάλεια. Σε αντίθετη περίπτωση οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι κολοσσιαίες.
/viotia.blogspot.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χαλάζι στην περιοχή Θεσπιών Νεοχωρίου- Μεγάλη καταστροφή σε καλλιέργειες

Ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν οι αγρότες της περιοχής των Θεσπιών από την σφοδρή χαλαζόπτωση που κράτησε σχεδόν μισή ώρα, νωρίς το απόγευμα. Οι μεγαλύτερες ζημιές έγινα σε βαμβακοφυτείες, χωράφια με κρεμμύδια, τριφύλλι και στάρι. Το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού που έπεφτε, σε συνδυασμό με την ταχύτητα και τον ισχυρό άνεμο που έπνεε στην περιοχή «έκαψε» χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

« Σε κάθε σπίτι αγρότη εδώ στις Θεσπιές σήμερα έχουμε κηδεία» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Θεσπιών περιγράφοντας την απόγνωση των αγροτών που υπέστησαν ένα ακόμα οικονομικό πλήγμα μέσα στην όλη αβεβαιότητα της κρίσης που βιώνουν. Τώρα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για άμεσες αποζημιώσεις.


Διαβάστε Περισσότερα »

Γυναίκα ταχυδρόμος ξέφυγε από μπλόκο ληστών στο Λουτουφί Θηβών


alt
Απόπειρα ληστείας με πυροβολισμούς σήμερα το πρωί στο Λουτουφί της Θήβας σε βάρος γυναίκας ταχυδρόμου. Οι δράστες εγκλώβισαν το αυτοκίνητο της υπαλλήλου των ΕΛΤΑ προσπαθώντας της πάρουν τα χρήματα που μετέφερε. Εκείνη δεν τα έχασε, παρά το γεγονός ότι την πυροβόλησαν και κατάφερε να ξεφύγει, πατώντας γκάζι και κάνοντας όπισθεν. Εκτεταμένες έρευνες αυτή την ώρα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της περιοχής για τον εντοπισμό των δραστών από την αστυνομία.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τι καταγγέλλουν οι "Αγανακτισμένοι" της Βοιωτίας...

Διαβάστε Περισσότερα »

ΘHBA Aδαμίδης-Κασνακίδης παρουσίαζουν το πλάνο των supporters AEK


Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Σταύρος Αδαμίδης και ο Πρόεδρος του Supporters Club AEK  Μάκης Κασνακίδης, είναι καλεσμένοι του exeisminima.gr τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 και ώρα 7:00 μμ στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας για να παρουσιάσουν το πλάνο της επόμενης ημέρας της ομάδας και να συζητήσουν με τους φίλους της ΑΕΚ. Περιμένουμε όλους τους ΑΕΚτζήδες της πόλης, στη πρώτη συνάντηση των supporters club με το κοινό της επαρχίας,  αμέσως μετά την παρουσίαση της Κύπρου, που ξεκινάει από τη Θήβα!
Πληροφορίες: Δημήτρης Παντέλας 6987123073
Διαβάστε Περισσότερα »

Βασικός μισθός 162.812 ευρώ στο γραφείο του Πάγκαλου

Υψηλά είναι τα έξοδα στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, σύμφωνα με έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
Μετά το δημοσίευμα, που κάνει λόγο για λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων, ύψους 46.000 ευρώ στο γραφείο του κ. Πάγκαλου, το onalert.gr δημοσίευσε έγγραφο, βάσει του οποίου συμφωνείται βασικός μισθός 162.812 ευρώ.

Και το νέο έγγραφο είναι για το τρέχον οικονομικό έτος, όπου η πλειοψηφία του ελληνικού λαού βιώνει τα οδυνηρά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης.

Όπως είναι φυσικό και το νέο δημοσίευμα αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωσε από το γραφείο του Θ. Πάγκαλου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Coca-Cola 3E: Διατηρεί την έδρα στην Ελλάδα


Η Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (Coca-Cola Τρία Έψιλον, Εταιρεία, Όμιλος) σε συνέχεια ερωτήματος από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανακοίνωσε ότι οι πρόσφατες φήμες που αφορούν την πιθανολογούμενη μετεγκατάσταση της σε χώρες του εξωτερικού δεν ευσταθούν.
Η Coca-Cola Τρία Έψιλον παράγει και εμφιαλώνει τα προϊόντα της στην Ελλάδα από το 1969 διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλo στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Ο Όμιλος, ο οποίος είναι σήμερα από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές προϊόντων της The Coca-Cola Company παγκοσμίως, επιλέγει να διατηρεί την έδρα του στην Ελλάδα από όπου μία πολυεθνική διοικητική ομάδα συντονίζει τις δραστηριότητες σε 28 συνολικά χώρες.
Οι μετοχές της Εταιρίας έχουν βασική αγορά διαπραγμάτευσης το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ διαπραγματεύονται δευτερευόντως και στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.
Ειδικότερα, όσον αφορά την πρόσφατη ανακοίνωση της Εταιρείας περί δημιουργίας κέντρου υποστηρικτικών υπηρεσιών στη Βουλγαρία (όπως για παράδειγμα διαχείριση θεμάτων προσωπικού) διευκρινίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την πλειονότητα των 28 χωρών. Συγκεκριμένα, αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας τυποποίησης διαδικασιών και βελτίωσης της αποδοτικότητας της Εταιρείας, στα πρότυπα πλήθους άλλων εταιρειών με διεθνή δραστηριότητα.
Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε: "Η Ελλάδα είναι σημαντική αγορά για τον Όμιλο. Στην παρούσα δύσκολη συγκυρία βασική μας προτεραιότητα παραμένει η βελτίωση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Εταιρείας ώστε να συνεχίσει να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας στους Έλληνες καταναλωτές".
newscode.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πυροβόλισαν ξανά αστυνομικούς στον Έβρο


Μ΄ αυτή την πλαστική βάρκα πέρασε ο Τούρκος δουλέμπορος τους 12 λαθρομετανάστες, όταν ο συνεργός του που ανέμενε στην απέναντι όχθη, πυροβολούσε με πιστόλι, όπως αυτό αποτυπώθηκε στην θερμική κάμερα ακριβείας της αστυνομίας.
Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και την στιγμή που αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και ειδικότερα της ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, έδιναν μάχη για να συλλάβουν τον Τούρκο δουλέμπορο, ο συνεργός του από την αντίπερα όχθη, τους πυροβολούσε με πιστόλι.
Είναι το δεύτερο επεισόδιο που γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς υπό τις ίδιες συνθήκες μόλις τον περασμένο μήνα  ντόπιοι αστυνομικοί αλλά και της FRONTEX δέχτηκαν πυρά με κυνηγετική καραμπίνα. Το τελευταίο επεισόδιο ξεκίνησε όταν Έλληνες αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή Ορεστιάδας - Χειμωνίου – Θουρίου, εντόπισαν με τεχνικά μέσα (κάμερα θερμικής απεικόνισης), ομάδα παράνομων μεταναστών να κατευθύνεται από δύο διακινητές στην τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου. Ο ένας από τους δύο διακινητές παρέμεινε επί του τουρκικού εδάφους, ενώ ο δεύτερος με πλαστική βάρκα, αφού μετέφερε και αποβίβασε στην ελληνική όχθη του ποταμού δώδεκα (12) παράνομους μετανάστες, επιχείρησε να επιστρέψει στην τουρκική πλευρά. Αστυνομικοί της ειδικής ομάδας, που επέβαιναν σε βάρκα, επενέβησαν για να συλλάβουν τον διακινητή, ο οποίος προέβαλε αντίσταση για να αποφύγει τη σύλληψη και να διαφύγει. Το χρονικό διάστημα, που οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να συλλάβουν τον διακινητή και να τον επιβιβάσουν στη βάρκα, ενημερώθηκαν μέσω ασυρμάτου, από τους αστυνομικούς οι οποίοι κατόπτευαν το χώρο με κάμερα θερμικής απεικόνισης, ότι ο δεύτερος διακινητής εμφανίστηκε στην τουρκική όχθη του ποταμού να κρατάει στα χέρια του όπλο (πιθανόν πιστόλι). Στη συνέχεια, ο ένοπλος διακινητής πυροβόλησε από το τουρκικό έδαφος δυο έως τρεις φορές και από απόσταση 80-90 μέτρων περίπου, κατά των αστυνομικών που επιχειρούσαν τη σύλληψη, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Από τους πυροβολισμούς δεν προκλήθηκε τραυματισμός και ο διακινητής απομακρύνθηκε στο τουρκικό έδαφος. Συνελήφθησαν, ο πρώτος διακινητής (υπήκοος Τουρκίας) και οι 12 παράνομοι μετανάστες (1 υπήκοος Σιέρα Λεόνε, 3 υπήκοοι Μαρόκου και 8 υπήκοοι Σομαλίας), οι οποίοι με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών
Ορεστιάδας.

Και στην Κορνοφωλιά

Στο μεταξύ στην Κορνοφωλιά Έβρου, συνελήφθησαν από Αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με αξιωματούχους του FRONTEX και Αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου, δύο (2) διακινητές και οκτώ (8) μη νόμιμοι μετανάστες. Συγκεκριμένα, την 03.45΄ ώρα της 01-06-2011, εντοπίστηκε με τη χρήση τεχνικών μέσων, ομάδα ατόμων να κινείται στην τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου, απέναντι από την αγροτική περιοχή Κορνοφωλιάς Έβρου. Οι ανωτέρω σταμάτησαν σε σημείο, όπου δύο (2) άτομα, με πλαστική βάρκα, επιβίβασαν σ’ αυτήν οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες και τους μετέφεραν στην ελληνική όχθη. Οι διακινητές, μετά την αποβίβαση των μη νομίμων μεταναστών προσπάθησαν να επιστρέψουν στην τουρκική όχθη για να παραλάβουν τους εναπομείναντες. Οι αστυνομικοί, χρησιμοποιώντας λέμβο κινήθηκαν για τη σύλληψή τους. Οι προαναφερόμενοι δράστες μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών προσπάθησαν να διαφύγουν βουτώντας στο νερό, πλην όμως συνελήφθησαν.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι μετανάστες, για τη μεταφορά τους, κατέβαλαν στο κύκλωμα διακίνησης που δρα τόσο στην Τουρκία όσο και στη Χώρα μας, το ποσό των 3.000,00 €, έκαστος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας


Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 2525/97.

Με το θεσμό αυτό παρέχεται η δυνατότητα σε πολίτες 18 ετών και άνω, που δεν ολοκλήρωσαν την εννεάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου και να ενταχθούν στις κοινωνικές, οικονομικές και επαγγελματικές δομές. Η απόκτηση γενικών γνώσεων, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η εκμάθηση ξένης γλώσσας, η συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 18 μήνες (2 εκπαιδευτικά έτη). Η εβδομαδιαία συμμετοχή είναι 21 έως 25 ώρες και τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Διαβάστε Περισσότερα »

EYBOIA καταπλακώθηκε 9 χρονη από σωλήνα αποχέτευσης




alt
Στην εντατική μονάδα νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται ένα 9χρονο κορίτσι από την Εύβοια. Το κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά όταν καταπλακώθηκε από τσιμεντένια σωλήνα αποχέτευσης.
Το ατύχημα έγινε στις 7  χθες το απόγευμα, την ώρα που το παιδί έπαιζε στον Γαβαλά Κύμης του δήμου Αλιβερίου. Μια στιγμή ήταν αρκετή για να γίνει το κακό. Η σωλήνα μετακινήθηκε και βρέθηκε πάνω από το σώμα του άτυχου κοριτσιού. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, στην συνέχεια στο νοσοκομείο της Χαλκίδας και από εκεί λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας.





Διαβάστε Περισσότερα »

ΝΕΟΧΩΡΙ η Κάρα του Οσίου Σεραφείμ στην Ι.Μ.Ζωοδόχου Πηγής

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
ΝΕΟΧΩΡΙ ΘΕΣΠΙΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας κάνουμε γνωστό ότι την 22 Ιουνίου το απόγευμα θα έχουμε την ευλογία να βρίσκεται εις την Ιερά Μόνή η Κάρα του ΟΣΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ.

Θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός στις 6.30μ.μ. χοροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ Γεωργίου.
Εκ της Ιεράς Μονής

  http://permisospress.blogspot.com/
Διαβάστε Περισσότερα »

Κλ. Περγαντάς: Ανασυγκρότηση και βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Κλ. Περγαντάς: Ανασυγκρότηση και βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, υποδέχτηκε η αιρετή Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που έγινε σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου στη Λαμία, στη αίθουσα της οδού Αινιάνων.
 Το πρωί της ίδιας μέρας, ο Περιφερειάρχης και ο Υπουργός επισκέφτηκαν τις καλλιέργειες της Ανθήλης και της ευρύτερης περιοχής της Λαμίας, που πλήγηκαν από τις πρόσφατες σφοδρότατες βροχοπτώσεις, ενώ στις 1 Ιουνίου βρέθηκαν σε εκδήλωση για την αγροτική ανάπτυξη στην Άμφισσα. Για την καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή αποζημίωσης δεσμεύτηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Οι εισηγητές, ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς και ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να δοθεί ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειας και στις πολιτικές που χρειάζεται να εφαρμοστούν, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας και στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Ο Υπουργός δεσμεύτηκε στην ουσιαστική συμμετοχή και στον ενεργό ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στις παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, ενώ ανακοίνωσε και τις προθέσεις του Υπουργείου για τη λειτουργία Γεωργικής Σχολής και την ανάδειξη Ερευνητικού Ινστιτούτου σε κάθε Περιφέρεια.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, έθεσαν τα βασικά ζητήματα και τις προτεραιότητες για την τόνωση της αγροτικής οικονομίας στην Περιφέρεια, και μέσα από μια εποικοδομητική διαδικασία, όλοι επικοινώνησαν για την αναγκαιότητα μιας συνεκτικής και συγκεκριμένης στρατηγικής αγροτικής ανάπτυξης για τη Στερεά Ελλάδα.
Την αναγκαιότητα άμεσης ενεργοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», με την υλοποίηση των ήδη ενταγμένων και ώριμων έργων, προϋπολογισμού 142.000.000 € τόνισε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, αναφέροντας ενδεικτικά :
•           Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας
•           Φράγμα πολλαπλών σκοπών στο χείμαρρο Μπουγάζι Περιβολίου
•           Αρδευτικό έργο Ανατολικής Βίστριζας, ως ενιαίο έργο με τα δίκτυα του Σμοκόβου
•           Μελέτη συμπληρωματικών έργων υδροδότησης Κωπαϊδικού πεδίου
•           Β΄Φάση Αρδευτικού Λιβαδειάς
•           Ταμιευτήρας και αρδευτικό δίκτυο Τολοφώνα Φωκίδας
•           Αρδευτικό έργο Ελαιώνα Άμφισσας
•           Δίκτυο ανοιχτών διωρύγων Μόρνου
•           Κατασκευή φράγματος και αγωγού μεταφοράς Φερεκάμπου Σκύρου
•           Φράγμα Ψαχνών Εύβοιας
•           Δίκτυα Λιλαίας Φωκίδας
•           Έργα ΟΠΑΑΧ Δήμων
Ακόμα, την στήριξη από πλευράς Υπουργείου συγκεκριμένων παρεμβάσεων για το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας, καθώς και μια σειρά ζητημάτων στον αγροτικό τομέα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, επεσήμανε με έμφαση στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά :
«Είναι στο χέρι μας να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Μας αφορά όλους και δουλεύουμε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Κεντρικός μας άξονας είναι να επενδύσουμε στην ιδιαιτερότητα των προϊόντων που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας. Το εγχείρημα αυτό ονομάζουμε «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Επιδιώκουμε γύρω από το «καλάθι» προϊόντων να αναπτύξουμε ένα πλέγμα επενδύσεων στις υποδομές, στη μεταποίηση, στην τυποποίηση, στην προβολή και στην προώθηση προϊόντων. Κι αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο των γεωργών, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της Στερεάς Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλλιεργηθεί περιφερειακή συνείδηση για τα τοπικά προϊόντα, ώστε να ωφεληθεί η ντόπια παραγωγή και οικονομία.
Το αγροτικό καλάθι της περιφέρειάς μας, περιλαμβάνει τρεις «κατηγορίες» προϊόντων:
Πρώτον, προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό (για παράδειγμα το λάδι, το κρασί, οι βρώσιμες ελιές).
Δεύτερον, προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής (για παράδειγμα το τυρί και τα φρούτα)
Τρίτον, προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας (για παράδειγμα τα δημητριακά και τα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης)
 Το «καλάθι» των προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως είναι φανερό, δεν αποτελείται μόνο από προϊόντα. Αποτελείται κυρίως από ουσιαστικές ενεργητικές πολιτικές, που επιχειρούν να ανασυγκροτήσουν την αγροτική οικονομία και να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα.
Το πρόγραμμα του Υπουργείου, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο, που μπορεί να στηρίξει το εγχείρημα της Στερεάς Ελλάδας.
Σημαντικότατο μέτρο στήριξης και το τονίζω ιδιαίτερα, είναι η κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής για την αγροτική ανάπτυξη. Δηλαδή, αναδασμοί, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, κτηνοτροφικά πάρκα, σύγχρονα σφαγεία, αλιευτικές υποδομές και όλες οι παρεμβάσεις που διευκολύνουν την παραγωγή, ελαχιστοποιούν το κόστος και προστατεύουν τους φυσικούς πόρους.
Εμείς ζητάμε και επιδιώκουμε την πλήρη ενεργοποίηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Ζητάμε, τα ήδη ενταγμένα έργα να προχωρήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν.
Ζητάμε την περαιτέρω ένταξη, χρηματοδότηση και υλοποίηση των ώριμων και αναντίρρητα αναγκαίων έργων της Στερεάς Ελλάδας.
Ζητάμε όχι την προνομιακή μεταχείριση, αλλά την δίκαιη ενίσχυση της Στερεάς Ελλάδας.
Μιας ελληνικής περιφέρειας, που, όπως τεκμηριωμένα ανέφερα, είναι ο κορμός της παραγωγής και της απασχόλησης για τον πρωτογενή τομέα, σε εθνικό επίπεδο»
Διαβάστε Περισσότερα »

Με την Αθ. Δρέττα συναντήθηκε χθες ο Κ. Ξηρογιάννης για το ΙΚΑ Ορχομενού

alt
Χθες το απόγευμα 1 Ιουνίου 2011, ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Ξηρογιάννης Κωνσταντίνος, συναντήθηκε στην Αθήνα με την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα. Αθηνά Δρέττα σχετικά με το θέμα της αναστολής λειτουργίας του παραρτήματος του Ι.Κ.Α. Ορχομενού. Η συνάντηση διήρκησε πάνω από μια ώρα δίνοντας την ευκαιρία να παρουσιαστούν και να αναλυθούν όλα τα επιχειρήματα που συνηγορούν στην ανάγκη ύπαρξης όχι μόνο του παραρτήματος ως έχει , αλλά και την επιτακτική αναβάθμισή του , τόσο σε υποκατάστημα πλέον του Ι.Κ.Α. όσο και σε προσωπικό αναλογικά με τους ασφαλισμένους που εξυπηρετεί .

Η κυρία Δρέττα, αφού άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα του Δημάρχου, εξέφρασε τον προβληματισμό της για το σκεπτικό της απόφασης αναστολής λειτουργίας του παραρτήματος του Ι.Κ.Α. Ορχομενού και διαβεβαίωσε τον κ.Ξηρογιάννη ότι θα προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες ώστε άμεσα να επανεξεταστεί το ζήτημα αυτό σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του Ι.Κ.Α.
Γραφείο Δημάρχου
Πηγή : http://www.orchomenos.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Στις 6 Ιουνίου η πληρωμή των πολυτεκνικών επιδομάτων


Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, θα καταβληθούν σε 364.283 οικογένειες τα οικογενειακά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) του Γ’ διμήνου 2011, σύμφωνα με γνωστοποίηση της διοίκησης του ΟΓΑ.

Ειδικότερα, τα πολυτεκνικά επιδόματα θα καταβληθούν, ως εξής:

Στους επιδοματούχους που δεν απογράφηκαν και δεν άνοιξαν λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, το επίδομα θα καταβληθεί με εντολές πληρωμής στην ΑΤΕbank, μέσω συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ. Οι παραπάνω επιδοματούχοι θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα να απογραφούν, καταθέτοντας το «Απογραφικό Δελτίο», που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ, στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ., που επιθυμούν να καταβάλεται το επίδομά τους, καθώς η πληρωμή, το επόμενο δίμηνο, θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού των ΕΛ.ΤΑ., που θα έχουν επιλέξει.

Η συνολική δαπάνη, για τις πληρωμές αυτές, ανέρχεται στο ποσό των 99.152.948,84 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η πληρωμή των επιδομάτων Γ΄ διμήνου θα γίνει με τα νέα ποσά, όπως αυτά διαμορφώθηκαν, μετά την ισχύ των παραπάνω διατάξεων:

Αναλυτικότερα, το επίδομα τρίτου παιδιού: από 178,81 ευρώ, το μήνα καθορίστηκε στα 177 ευρώ.

Το επίδομα στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες:

Για δικαιούχους με περισσότερα από δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 44,68 ευρώ, το μήνα, για κάθε παιδί, στα 44 ευρώ, το μήνα, για κάθε παιδί.

Για δικαιούχους με ένα ή δύο επιδοτούμενα παιδιά, από 102,85 ευρώ κατώτατο συνολικό μηνιαίο ποσό, καθορίστηκε στα 44 ευρώ, το μήνα, για κάθε παιδί.

Η ισόβια σύνταξη από 102,85 ευρώ το μήνα, καθορίστηκε στα 102 ευρώ.

Τα ανωτέρω ποσά ισχύουν, από 02-03-2011, για τις πολύτεκνες οικογένειες και την ισόβια σύνταξη και από 01-01-2011, για τις τρίτεκνες οικογένειες.

Σημειώνεται ότι επειδή οι παραπάνω διατάξεις έχουν αναδρομική ισχύ, στα δύο προηγούμενα δίμηνα καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ποσά επιδομάτων, τα οποία θα συμψηφιστούν με τις πληρωμές του τρέχοντος διμήνου (6 Ιουνίου), με αποτέλεσμα, στην πλειοψηφία των δικαιούχων, να καταβληθεί το ποσό, που τους αναλογεί, με μια μικρή μείωση, ενώ, σε ορισμένους, να παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό του τρέχοντος διμήνου.

Τέλος, ενημερώθηκαν οι επιδοματούχοι ότι η διαδικασία της απογραφής (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού ΕΛΤΑ) είναι συνεχής, ώστε να έχουν τη δυνατότητα μεταβολής ΙΒΑΝ ή δήλωση νέου ΙΒΑΝ, μέσω της απογραφικής διαδικασίας των τραπεζών και των ΕΛΤΑ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκρίθηκε νέο δάνειο από την Ε.Ε. για την Ελλάδα




Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters σήμερα αργά το απόγευμα επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., μέσω της οποίας δίνεται τριετές νέο πακέτο οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για οριστική απόφαση νέας χορήγησης δανείου, στην οποία υπάρχει και περιορισμένη μεσολάβηση ιδιωτών.

Το δάνειο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ανέρχεται στο ύψος των 65 ή 70 δισ. Ευρώ και προδικάζει νέα σειρά μέτρων, πέραν των ήδη αποφασισθέντων που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί.

Το σπιράλ του χρέους επεκτείνεται και γίνεται ακόμη πιο θανατηφόρο για την Ελληνική οικονομία, αφού η μετάθεση των τρεχουσών υποχρεώσεων στην πραγματικότητα προσθέτει ακόμη μεγαλύτερα χρέη...
kostasxan.blogspot.com

Διαβάστε Περισσότερα »

Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς πρόσκληση για το συλλαλητήριο στις 4 Ιουνίου




Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς καλεί όλους τους εργαζόμενους – πολίτες – άνεργους – συνταξιούχους να πάρουν μέρος στο Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011, στην Αθήνα, να δώσουμε ένα βροντερό παρόν , γιατί μόνο μέσα από αγώνες θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτή την απάνθρωπη πολιτική, που μόνο στόχο έχει να οδηγήσει την Εργατική Τάξη στην εξαθλίωση και στην ταπείνωση γυρίζοντάς μας στην εποχή του Μεσαίωνα , στην εποχή των Τσιφλικάδων και των Κοτσαμπάσηδων.
Μην περιμένουμε από κανένα άλλο, εκτός από εμάς να ανατρέψει τους φονιάδες των ονείρων μας. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας , στους προγόνους και απογόνους μας.







ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ



Για το Συλλαλητήριο θα αναχωρήσει λεωφορείο από ΄Ασπρα Σπίτια ώρα 08.15΄και ώρα 08.45΄ από το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 22610 28344 , 22610 23912.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θήβας


4 Ιούνη 
Συλλαλητήριο Στην Αθήνα 

Διαβάστε Περισσότερα »

Εθελοντικός καθαρισμός παραλιών Αλυκής και Αγίου Νικολάου Θίσβης


Σας ενημερώνουμε ότι την προσεχή Κυριακή 5 Ιουνίου η Δημοτική Ενότητα Θίσβης του Δήμου Θηβαίων θα προχωρήσει σε εθελοντικό καθαρισμό των παραλιών της Αλυκής και του Αγίου Νικολάου.
Η δράση αυτή γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το περιβάλλον.
Ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή οι παρακάτω σύλλογοι και φορείς:
• Δημοτικό Σχολείο Δομβραίνας
• Γυμνάσιο Δομβραίνας
• Δημοτικό Σχολείο Ξηρονομής
• Σύλλογος Γυναικών Ξηρονομής
• Ένωση Μκρασιατών Θήβας
• Ναυτικός Όμιλος Θήβας
Παρακαλούνται όσοι πολίτες, σύλλογοι και φορείς επιθυμούν να συμμετάσχουν να βρίσκονται την Κυριακή 5 Ιουνίου ώρα 09:00 π.μ. στην παραλία της Αλυκής.

Ανάλογη δράση θα πραγματοποιηθεί και στις παραλίες Σαραντίου και Αγίου Ιωάννη την Κυριακή 12 Ιουνίου.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν εθελοντικά μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης κ. Γεώργιο Σκαλή 6973 554671 .
Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Θίσβης
Γεώργιος Σκαλής
/thivagr
Διαβάστε Περισσότερα »

o 15 xρονος τερματοφυλακας του ΑΟ ΘΗΒΑ Δημητρης Κουρουμπετσης στην Εθνικη Παιδων


Καλεσμα απο την Εθνικη Ομαδα Παιδων ελαβε ο 15 χρονος τερματοφυλακας του ΑΟ ΘΗΒΑ και της Μικτης Βοιωτιας Δημητρης Κουρουμπετσης πολυ σημαντικη επιτυχια για τον νεαρο γκολκηπερ της Θηβας που εδω και τρια χρονια δουλευει πολυ σκληρα με τον προπονητη του και παλαιμαχο τερματοφυλακα της ομαδας Σταυρο Σταματιου.[ στην φωτογραφια ο νεαρος ασσος με τον προπονητη του].
/thivaspor1.blogspot.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΑΛΕΣΜΑ σήμερα 8.30 στην πλατεία της Θήβας


 Βλέποντας τα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά αδιέξοδα τα οποια ορθώνονται μπροστά μας και στραγκαλίζουν την ζωή μας κάτω από την μιζέρια και την διαφθορά που απλόχερα μοιράζουν οι επικίνδυνοι πολιτικοί μας, καλώ τους Θηβαίους συμπολίτες μου να παρευρεθούν στην ειρηνική διαμαρτυρία των αγανακτισμένων, την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 8.30 μ.μ. στην κεντρικη πλατεία της Θήβας.      Καλό θα είναι ο καθένας από εμάς να συμμετέχει εκφράζοντας ενεργά την δυσαρέσκειά του ενάντια στους νεκροθάφτες του μέλλοντός μας, πολιτικάντηδες.  
/thiva-nikolas.blogspot
Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ...ΘΗΒΑ - ΡΙΤΣΩΝΑ - ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ - ΘΗΒΑ ... ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ


Μεγάλος Ποδηλατικός Μαραθώνιος Αγώνας θά διεξαχθεί στίς 25 Ιουνίου απόστασης 200 km μέ εκκίνηση τήν Θήβα καί συνέχεια τής διαδρομής τήν Ριτσώνα τήν Αγία Άννα καί τερματισμό τήν Θήβα .
Ο Αγώνας θά διεξαχθεί υπό τήν Αιγίδα τών :
Π.Ε.Π.Α.
Σ.Χ.Ο.Λ. ΘΗΒΑΣ
ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ

Μεγάλος Χορηγός τού Ποδηλατικού Μαραθωνίου Αγώνα πού θά είναι πόλος έλξης γιά πολλούς φίλους τού Ποδήλατου είναι : Τό TWEETY ( Οπλαρχηγού Βόγκλη 11 στούς Αγίους Θεοδώρους Θηβών )
Διαβάστε Περισσότερα »

Πολιτική απάτη με τους ημιυπαίθριους!


Διαστάσεις πολιτικής απάτης προσλαμβάνει το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς μόλις ενάμιση μήνα μετά τις δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας. Τίνας Μπιρμπίλη περί του αντιθέτου, έρχεται εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών και περιλαμβάνει τους ημιυπαίθριους στα τεκμήρια διαβίωσης, προβλέποντας την εφαρμογή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας επ΄αυτών!
Πιο συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά καθορίζεται για πρώτη φορά η φορολογική μεταχείριση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, των γκαράζ, των αποθηκών κτλ. τόσο όσον αφορά στα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης όσο και στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), το φόρο μεταβίβασης, τις γονικές παροχές, τις κληρονομιές κτλ.

Οι χώροι που τακτοποιούνται πρέπει για πρώτη φορά να συμπεριληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται το οικονομικό έτος 2012. Στη δήλωση αυτή θα περιληφθούν οι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2010, καθώς και όσοι έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2011. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζει η εφορία τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου για να υπολογίσει τα νέα τεκμήρια διαβίωσης.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν τακτοποιήσει τέτοιους χώρους (ημιυπαίθριοι, γκαράζ, πιλοτές κλπ) θα έχουν υψηλότερο τεκμήριο και άρα θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους.
Όλα αυτά όταν μόλις στις 19 Απριλίου η κα. Τίνα Μπιρμπίλη δήλωνε ότι δεν θα υπολογίζονται τελικά στο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των ημιυπαίθριων χώρων, αλλά και των άλλων αυθαιρεσιών που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ειδικότερα, η υπουργός είχε δηλώσει ότι «αυτοί οι χώροι θα δηλώνονται με τον τρόπο με τον οποίο αυτό γίνεται μέχρι σήμερα, άρα δεν θα υπολογίζονται ως τεκμήριο».

Να μπουν στις δηλώσεις
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2011, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να δηλωθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση του 2011, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 και έτσι θα συνεχίζουν να δηλώνονται και τα επόμενα οικονομικά έτη. Ομοίως, οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2012, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να περιληφθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση 2012, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 και των επομένων οικον. ετών.

Σε περίπτωση, που παρά την υποχρέωση δήλωσής τους, διαπιστωθεί ότι οι τακτοποιημένοι χώροι δεν δηλώνονται ή δηλώνονται ανακριβώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μετά την τακτοποίησή τους, επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλεται αναδρομικά φόρος εισοδήματος, προσαύξηση ή πρόστιμο, για τους χώρους που τακτοποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3843/2010, αν διαπιστωθεί ότι δεν δηλώθηκαν ή ότι δηλώθηκαν ανακριβώς κατά τα προγενέστερα της τακτοποίησής τους οικον. έτη.

Επίσης, φόρος εισοδήματος που έχει καταβληθεί για τους χώρους αυτούς κατά τα προηγούμενα της τακτοποίησής τους οικον. έτη (οικον. έτη 2011 και προγενέστερα), δεν συμψηφίζεται ούτε επιστρέφεται στο φορολογούμενο.

Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας και δήλωση Ε9
Αναφορικά με το φόρο ακίνητης περιουσίας (Φ.Α.Π.) και την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) των χώρων που έχουν τακτοποιηθεί εφαρμόζονται τα εξής:
Ως προς το φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, oι τακτοποιούμενοι χώροι, ήτοι οι ημιυπαίθριοι χώροι και οι χώροι στο υπόγειο, ισόγειο ή σε άλλη στάθμη του κτιρίου, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο βάσει της οικοδομικής του άδειας, η οποία εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως 2.7.2009 και έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης, συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη, όπως πριν την τακτοποίησή τους.

Επομένως:
Οι τακτοποιούμενοι ημιυπαίθριοι, που είτε είχαν ήδη περιληφθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως βοηθητικοί χώροι είτε είχε παραληφθεί η αναγραφή τους, δεν απαιτείται (λόγο της τακτοποίησής τους) να αναγραφούν ως κύριοι χώροι στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 και, όσον αφορά τον Φ.Α.Π., θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς πριν την τακτοποίησή τους.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) ακινήτου που περιλαμβάνει τακτοποιούμενο ημιυπαίθριο χώρο, για άλλη αιτία (π.χ. αγορά, μεταβολή του είδους εμπράγματου δικαιώματος, μεταβολή των ποσοστών ιδιοκτησίας, διαχωρισμού επικαρπίας – ψιλής κυριότητας κ.λπ.), τότε κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου.

Δηλαδή, σε περίπτωση μεταβίβασης για οποιαδήποτε αιτία, του ακινήτου που περιλαμβάνει τακτοποιούμενο ημιυπαίθριο χώρο, η απεικόνιση των ημιυπαίθριων χώρων στους κύριους χώρους θα περιληφθεί στη δήλωση του καινούργιου ιδιοκτήτη, ενώ σε περίπτωση διαχωρισμού επικαρπίας - ψιλής κυριότητας, θα περιληφθεί στη δήλωση τόσο του επικαρπωτή όσο και του ψιλού κυρίου.

Οι υπόλοιποι τακτοποιούμενοι χώροι (πλην ημιυπαιθρίων), λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι είχαν ήδη αναγραφεί στο Ε9 θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς πριν την τακτοποίησή τους.
Όμως, τακτοποιούμενοι χώροι που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι ουδέποτε είχαν αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, αναγράφονται υποχρεωτικά στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους, μετά την τακτοποίησή τους.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του χώρου που τακτοποιήθηκε λόγω μετατροπής του σε χώρο κύριας χρήσης, για άλλη αιτία (π.χ. αγορά, μεταβολή του είδους εμπράγματου δικαιώματος, μεταβολή των ποσοστών ιδιοκτησίας, διαχωρισμού επικαρπίας-ψιλής κυριότητας κ.λπ.), τότε ο εν λόγω χώρος θα αναγραφεί στην πραγματική του κατάσταση.
Για την εφαρμογή των διατάξεων της Φορολογίας Ακίνητης Περιουσίας και της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων, ως χρόνος τακτοποίησης θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.

  • ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 :
Φορολογούμενος δεν είχε δηλώσει καθόλου ή είχε δηλώσει στους βοηθητικούς χώρους ημιυπαίθριο χώρο 15 τ.μ. που βρίσκεται σε δηλωθέν διαμέρισμα κυρίων χώρων 100 τ.μ.

Ο ημιυπαίθριος αυτός χώρος τακτοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2010.

Περίπτωση α: Μετά την τακτοποίηση, και εάν δεν έχει ακολουθήσει κάποια άλλη μεταβιβαστική πράξη, δεν απαιτείται να γίνει μεταβολή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 και επομένων ετών, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή.
Περίπτωση β: Το Φεβρουάριο του 2011 ο φορολογούμενος μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα στην κόρη του με γονική παροχή.

Το 2012 και οι δυο υπόχρεοι, τόσο η κόρη –ψιλός κύριος όσο και ο πατέρας- επικαρπωτής, οφείλουν να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων συμπεριλαμβάνοντας τον ημιυπαίθριο χώρο στους κύριους χώρους (ο μεν πατέρας δηλώνοντας μεταβολή η δε κόρη το νέο ακίνητο).

Περίπτωση γ: Το Φεβρουάριο του 2011 το διαμέρισμα πωλήθηκε.
Ο μεν αγοραστής θα δηλώσει το διαμέρισμα και τον ημιυπαίθριο χώρο στους κύριους χώρους, ο δε πωλητής θα διαγράψει το ακίνητο αναγράφοντάς το όπως το είχε δηλώσει αρχικά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2 :
Φορολογούμενος στη δήλωση στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών συμπεριέλαβε στους κύριους χώρους διαμερίσματός του κλειστό ημιυπαίθριο. Στη συνέχεια τακτοποίησε τον εν λόγω ημιυπαίθριο.
Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να τροποποιήσει το Ε9, αφαιρώντας τον ημιυπαίθριο, διότι έχει ήδη απεικονίσει την πραγματική κατάσταση του ακινήτου του.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με την περ. α της παρ. 5 του ν. 3897/2010, τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι δεν αναζητούνται.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3 :
Φορολογούμενος τακτοποίησε το έτος 2010 υπόγειο χώρο, που σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ήταν αποθήκη ή χώρος στάθμευσης, σε κατοικία.

Περίπτωση α: Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων είχε δηλωθεί ως αποθήκη ή χώρος στάθμευσης, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια.
Σε αυτή την περίπτωση, μετά την τακτοποίηση, δεν απαιτείται τροποποίηση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2011 και επομένων ετών, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή.

Περίπτωση β: Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων δεν είχε δηλωθεί καθόλου ο εν λόγω χώρος.
Σε αυτή την περίπτωση υποβάλλεται δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011, στο οποίο θα εμφανίζεται το ακίνητο ως κατοικία.

Περίπτωση γ: Μετά την τακτοποίηση ο ιδιοκτήτης προβαίνει σε πώληση του εν λόγω ακινήτου μέσα στο έτος 2010.
Σε αυτή την περίπτωση ο μεν αγοραστής θα αποτυπώσει το ακίνητο στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως κατοικία, ο δε πωλητής δε θα κάνει κάποια ενέργεια πλην της τυχόν διαγραφής του ακινήτου, εφόσον το είχε συμπεριλάβει σε δήλωση στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4:
Φορολογούμενος τακτοποιεί το 2010 ολόκληρο το ισόγειο κτιρίου (pilotis) τον οποίο είχε μετατρέψει σε κατοικία το 2009.

Περίπτωση α: Αν ο χώρος αυτός δεν είχε αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2010, o υπόχρεος θα πρέπει να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων 2011 προκειμένου να τον δηλώσει στην πραγματική του κατάσταση.

Περίπτωση β: Αν ο χώρος αυτός είχε αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων 2010 ως αποθήκη ή ως θέση στάθμευσης, μετά την τακτοποίηση δεν απαιτείται να δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως κατοικία.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 5 :
Μεταβιβάζεται ακίνητο στο ισόγειο κτιρίου, το οποίο σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ήταν αρχικά αποθήκη και ο πωλητής πριν τη μεταβίβαση το είχε τακτοποιήσει ως κατοικία. Ο αγοραστής του εν λόγω ακινήτου, ανεξάρτητα από το πώς αναγράφεται το ακίνητο στο συμβόλαιο, το χρησιμοποίησε ως επαγγελματική στέγη.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της υπηρεσίας μας, το συγκεκριμένο ακίνητο πρέπει να δηλωθεί από τον αγοραστή ως επαγγελματική στέγη.


Φορολογία μεταβίβασης ακινήτων
Ακίνητα που μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία (αγορά) ή γονική παροχή ή κληρονομιά και ήδη κατά το χρόνο της μεταβίβασης έχουν υπαχθεί στην πολεοδομική ρύθμιση του ν. 3843/2010, υπάγονται σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων ανάλογα με τη χρήση τους. Η απαλλαγή α΄ κατοικίας χορηγείται και για την επιφάνεια των χώρων αυτών εφόσον κατά το χρόνο της αγοράς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισής τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3843/2010.
Ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος κατεβλήθη για την αξία των χώρων που είχαν ήδη ρυθμισθεί την ημέρα της αγοράς (σύνταξης μεταβιβαστικού συμβολαίου) για ακίνητα που είχαν υπαχθεί στις διατάξεις της απαλλαγής α΄ κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής του, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από τον υπόχρεο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
O A, άγαμος, δικαιούχος απαλλαγής φόρου για αγορά α’ κατοικίας (με αφορολόγητο όριο 200.000 €) αγόρασε την 10-5-11 ένα διαμέρισμα αξίας 180.000 € και επιφάνειας 90 τ.μ. στην οποία περιλαμβάνονταν «κλειστός» ημιυπαίθριος χώρος επιφανείας 10 τ.μ., ο οποίος είχε ήδη ρυθμισθεί με τις διατάξεις του ν. 3843/10 κατά το χρόνο της αγοράς.

Κατά την αγορά αυτή δεν χορηγήθηκε απαλλαγή για την αξία που αναλογούσε στον ημιυπαίθριο χώρο και καταβλήθηκε φόρος ποσού 2.000 € (2.000 € αξία ανά τ.μ. Χ 10 τ.μ. =20.000 € Χ 10%=2.000 €).
Ο Α δύναται με αίτησή του προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. να ζητήσει την επιστροφή του καταβληθέντος φόρου εντός προθεσμίας 3 ετών από την καταβολή του.
protothema.gr




Διαβάστε Περισσότερα »

Ιδρυση Λέσχης LIONS «ΘΗΒΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ»




Παλαμά 3 Τάχι
Τηλ-φαξ: 22620 29909
Κιν: 6948687030




ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας ενημερώνουμε και σας προσκαλούμε στην εκδήλωση ίδρυσης της Λέσχης μας «ΘΗΒΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ» που θα γίνει την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 και ώρα 12 το μεσημέρι στο Κέντρο «Τζάκι» στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θήβας.
Η ίδρυση της Λέσχης στη Θήβα σαν πρώτο στόχο έχει να ευεργετήσει, μαζί με όλες τις Λέσχες Ελλάδας-Κύπρου και τις Διεθνείς Λέσχες όλων των Κρατών, το μεγάλο έργο του Κέντρου Διημέρευσης και της Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ΑμεΑ «Άγιοι Ανάργυροι» Θήβας, σε οικόπεδο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Θηβαίων.
Σας θέλουμε κοντά μας, στην προσπάθεια αυτή για την κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου για τα παιδιά, που η ζωή τους εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.
Η παρουσία σας θα τιμήσει τους ευεργέτες αλλά και τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη.
Σας περιμένουμε μεγάλη χαρά
Διαβάστε Περισσότερα »

Θερινό εκδρομικό πρόγραμμα 2011

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΘΗΒΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Ε.
ΘΗΒΑ 26-5- 2011
ΘΕΡΙΝΟ ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2011
Συναδέλφισσες Συνάδελφοι
Σας κάνουμε γνωστό μετά από ειδοποίηση από τον Ο.Ε.Ε .Θήβας το θερινό εκδρομικό πρόγραμμα του 2011 είναι το παρακάτω.
1. Θεσσαλονίκη (Διήμερη) 1 λεωφορείο 3-4/9/2011 ή 10-11/9/2011.
2. Κέρκυρα (Τετραήμερη) 24/6/2011 έως και 27/6/2011 1 λεωφορείο.
3. Λευκάδα (Τετραήμερη) 7/7/2011 έως και 10/7/2011 1 λεωφορείο.
4. Πύλος – Μεθώνη (Τετραήμερη) 14/7/2011 έως και 17/7/2011 1 λεωφορείο.
5. Κρήτη(Νομός Χανίων) (Εξαήμερη) 23/6/2011 έως και 28/6/2011 1 λεωφορείο.
6. Μυτιλήνη (Πενθήμερη) 17/6/2011 έως και 21/6/2011 1 λεωφορείο.
A. Αναφέρουμε αναλυτικά, ότι για την εκδρομή της Κρήτης το καράβι αναχωρεί στις 21:00 μ.μ.(βράδυ) στις 23/6/2011 από ΠΕΙΡΑΙΑ – για ΧΑΝΙΑ (ΑΝΕΚ) και φτάνει στα ΧΑΝΙΑ στις 05:30 το πρωί στις 24/6/2011.

Επιστροφή, αναχώρηση στις 28/6/2011 από ΧΑΝΙΑ – για ΠΕΙΡΑΙΑ (ΑΝΕΚ) στις 21:00 μ.μ.(βράδυ) και φτάνει στο ΠΕΙΡΑΙΑ στις 05:30 το πρωί στις 29/6/2011.
B. Για την Μυτιλήνη το πλοίο ΜΥΤΙΛΗΝΗ φεύγει από Πειραιά στις 17/6/2011 στις 07:00 μ.μ. (βράδυ) και φτάνει Μυτιλήνη στις 18/6/2011 στις 07:00 το πρωί.
Αναχώρηση από Μυτιλήνη με το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ», στις 21/6/2011 στις 19:00 μ.μ.(βράδυ) και φτάνει στον Πειραιά στις 06:45 το πρωί στις 22/6/2011.
Δικαιούχοι (με προτεραιότητα) είναι όσοι πραγματοποίησαν 100 ημέρες εργασίας το 2010 και δεν έλαβαν Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2010 και 2011 και εισιτήρια κρουαζιέρας 2010.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΤΑΙ:
1. Απόσπασμα ατομικού λογαριασμού (ΙΚΑ) 2010 (ένσημα) για εργαζόμενους ή αρχική απόφαση συνταξιοδότησης για συνταξιούχους.
2. Ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας (θεωρημένο).
3. ΑΦΜ ή οποιοδήποτε έγγραφο επίσημο ή Δημόσιο ή λογαριασμό ΔΕΗ.
4. Αστυνομική Ταυτότητα (άμεσα ασφαλισμένου και όσων εκ των μελών έχουν).
5. Βεβαίωση σπουδών για τα προστατευόμενα μέλη που σπουδάζουν.
Τέλος ο Οργανισμός γνωστοποιεί στους δικαιούχους της Επαρχίας ότι από Τρίτη 7/6/2011 αρχίζει η χορήγηση των εισιτηρίων του παραπάνω προγράμματος και μέχρι εξαντλήσεως αυτών, στα πλαίσια υλοποίησης του θερινού εκδρομικού προγράμματος 2011.
Σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής θα υπάρξει κλήρωση καθώς και λίστα αναμονής σε περίπτωση κάποιας ακύρωσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επίσης μόνο για την εκδρομή της Μυτιλήνης (λόγω του σύντομου χρόνου πραγματοποίησης, η διανομή θα αρχίσει στις 30/5/2011, ημέρα Δευτέρα μέχρι εξαντλήσεως.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας Θήβας (Επαμεινώνδα 19) στο τηλέφωνο 22620-25626.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Κ. ΚΑΠΟΥΛΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα...

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 3 Ιουνίου...

1833: Ιδρύεται η Χωροφυλακή για την εμπέδωση της τάξεως και της ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας.

1941: Οι Ναζί καταστρέφουν το χωριό Κάνδανος της Κρήτης και σκοτώνουν τους κατοίκους του, σε αντίποινα για τον φόνο 25 γερμανών στρατιωτών.

1961: Έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου εκτίθενται στο Λούβρο. Ενθουσιώδης υποδοχή.

1973: Ο Μπομπ Μάρλεϊ κυκλοφορεί το άλμπουμ του «Exodus», ένα από τα κορυφαία της ρέγκε («One Love / People Get Ready», «Jamming», «Three Little Birds»)

1981: Ταυτόχρονη πυρπόληση των πολυκαταστημάτων «Κλαουδάτου» και «Ατενέ» στην Αθήνα.

1996: Εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή, από τα στρατεύματα κατοχής στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας.


Γεννησεις

1911: Πολέτ Γκοντάρντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Πολίν Μάριον Λιβάι, αμερικανίδα ηθοποιός, από τις μεγάλες σταρ του βωβού κινηματογράφου και μία από τις συζύγους του Τσάρλι Τσάπλιν. [θαν. 23/4/1990]

1922: Αλέν Ρενέ, γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, από τις εμβληματικές προσωπικότητες της νουβέλ- βαγκ. («Χιροσίμα αγάπη μου»)

1926: Άλεν Γκίνσμπεργκ, αμερικανός ποιητής της «beat generation». [θαν. 5/4/1997]


Θανατοι

1875: Ζορζ (Αλεξάντρ Σεζάρ Λεοπόλντ) Μπιζέ, γάλλος συνθέτης, γνωστός για την όπερα «Κάρμεν». [γεν. 3/6/1875]

1899: Γιόχαν Στράους ο νεώτερος, αυστριακός συνθέτης. («Γαλάζιος Δούναβης») [γεν. 25/10/1825]

1924: Φραντς Κάφκα, γερμανόφωνος τσέχος συγγραφέας. («Η Δίκη») [γεν. 3/7/1873]











Πηγή :http://www.sansimera.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Μικης Θεοδωρακης διεκδικησε τα αναδρομικα και το μετανιωσε στην πορεια !

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήθελαν το μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη μεταξύ των πρώην βουλευτών που διεκδίκησαν αναδρομικά για τις συντάξεις που τους καταβάλλονται.

Σε ανακοίνωσή του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Θεοδωράκη αναγνωρίζει ότι "ο συνθέτης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όπως δικαιούται κάθε έλληνας πολίτης", προσθέτοντας όμως ότι η σχετική αίτηση κατατέθηκε το Μάρτιο του 2009, "προτού εκδηλωθεί στη χώρα η οικονομική κρίση και σε περίοδο που δεν υπήρχε υποψία για την ύπαρξη και το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος". Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι ουδέν ποσό έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα και, αν υπάρξει οποιαδήποτε καταβολή, "το ποσό θα επιστραφεί άμεσα".
Η ανακοίνωση του δικηγόρου του κ. Θεοδωράκη, Κ. Σαμαρτζή, έχει ως εξής:
«Δημοσιεύματα αποδίδουν στον Μίκη Θεοδωράκη ότι ενεργεί δικαστικά για τη διεκδίκηση αναδρομικών ως συνταξιούχος βουλευτής, σε περίοδο που η χώρα διέρχεται δεινή οικονομική κρίση. Τα δημοσιεύματα αυτά, όπως είναι διατυπωμένα, δημιουργούν αρνητική εντύπωση, η οποία είναι άδικη διότι δεν απεικονίζεται ορθά η πραγματικότητα.
Η αλήθεια είναι ότι:
1.     Ο συνθέτης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, όπως δικαιούται (αλλά και πράττει) κάθε Έλληνας πολίτης, σε άσκηση δικαιώματος που είχε ήδη αναγνωριστεί από αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων σε προηγηθείσες υποθέσεις.
2.     Η αίτηση κατατέθηκε στο αρμόδιο Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2009, δηλαδή προτού εκδηλωθεί στη χώρα η οικονομική κρίση και σε περίοδο που δεν υπήρχε υποψία για την ύπαρξη και το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος, όπως αυτό αποκαλύφθηκε πολύ αργότερα.
3.     Η απόφαση του Δικαστηρίου ακολούθησε τη μέχρι τότε νομολογία.
4.     Μέχρι σήμερα, ουδέν ποσό έχει καταβληθεί σε συμμόρφωση με την εκδοθείσα απόφαση.
Είναι αυτονόητο ότι, υπό τις τρέχουσες, δραματικές, οικονομικές εξελίξεις, εάν ποτέ το Δημόσιο καταβάλει στον συνθέτη οποιοδήποτε ποσό για τον λόγο αυτό, τότε αυτό θα επιστραφεί άμεσα».

Πηγή : dirodi.eu 
.e-magazino.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ