Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η εβδομάδα που θα αλλάξει τη ζωή μας! Στη Βουλή σε λίγες ώρες το μεσοπρόθεσμο μετά από σκληρή επίθεση Παπακωσταντίνου σε Βενιζέλο


- Θα μείνουμε στο δρόμο από το φορολογικό τσουνάμι - Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα
- Τι θα κάνουν τελικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απειλούν να σαμποτάρουν το Μεσοπρόθεσμο
- Πως θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα
- Γιατί επέλεξε τώρα ο Παπακωνσταντίνου να τα ''χώσει'' στον Βενιζέλο

Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα μπαίνει η κυβέρνηση αλλά και όλη η χώρα. 'Εχοντας απέναντι την 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αλλά και τους Αγανακτισμένους, η Βουλή καλείται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και στη συνέχεια τον εφαρμοστικό νόμο, όρος που έχει τεθεί απο τους δανειστές μας ωστε να μας δώσουν την πέμπτη δόση.


Τη Δευτέρα ξεκινάει η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο που τίθεται προς ψήφιση την Τετάρτη. Επίσης τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή και ο εφαρμοστικός νόμος που θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τελικά τι θα κάνουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που αντιτίθενται στα μέτρα. Ηδη ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, ο Θωμάς Ρομπόπουλος, ο Παναγιώτης Κουρουπλής και η Χρύσα Αράπογλου, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, θεωρούνται "υποπτοι" αφού με δηλώσεις τους επικρίνουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ιδίως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης 'Εξαρχος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας ακόμη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών επιχειρούν να πείσουν τους διαφωνούντες βουλευτές και όχι μόνο, για την αναγκαιότητα να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση,προκειμένου να πάρουμε την 5η δόση.

Διαβάστε την είδηση για τους βουλευτές που “τορπιλίζουν” το Μεσοπρόθεσμο

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η ΝΔ παραμένει στη γραμμή καταψήφισης αν και η ηγεσία της ανησυχεί μήπως δύο - τρεις 'ύποπτοι” βουλευτές, όπως η Ελσα Παπαδημητρίου, ο Σωτήρης Χατζηγάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το υπερψηφίσουν.

Ο ΛΑΟΣ έχει δηλώσει οτι θα το καταψηφίσει όπως επίσης και τα κόμματα της Αριστερας ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο γιατί, όπως είπε, αποτελεί απαράβατο όρο για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Την ίδια ώρα κι ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει “βαριά και άδικα” τα μέτρα, ο προκάτοχός του Γ. Παπακωνσταντίνου περνά στην αντεπίθεση. Με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός περιβάλλοντος αναφέρει οτι “το Μεσοπρόθεσμο που τέθηκε προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε απολύτως συμφωνηθεί με την τρόικα και σας παραπέμπω και σε επίσημες δηλώσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΔΝΤ για τη βεβαιότητα εκταμίευσης της πέμπτης δόσης". Με αυτόν τον τρόπο απαντά εμμέσως στον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο ο οποίος ανέφερε ότι αποδέχθηκε να ενσωματώσει στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο προτάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τις οποίες ο προκάτοχός του δεν είχε συμφωνήσει με την τρόικα.

"Δεν υπάρχει σημαντικότερος αυτή τη στιγμή στόχος από το να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή, να συνεχίσει να λειτουργεί και να μη χρειαστεί να βιώσει τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων. "Όσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, το μείγμα και τα μέτρα μπορούν να βελτιώνονται και αυτό συνέβη και στο παρελθόν".

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος του τίθενται προς ψήφιση προβλέπουν μέτρα φωτιά για μισθούς, συντάξεις, φοροαπαλλαγές, αποδείξεις, ακίνητα και ΙΧ που θα “τσακίσουν" τους ελληνες φορολογούμενους.

Τα πιο βαριά μέτρα θεωρούνται σίγουρα η μείωση του αφορολόγητου καθώς πια φορολογείται μέχρι και η γενιά των 700 ευρώ και η έκτακτη κλιμακωτή εισφορά στα εισοδήματα.

Με τη μείωση του αφορολόγητου, θεωρείται ότι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο ως 400 ευρώ περίπου 2.500.000 φορολογούμενοι. Το νέο χαράτσι πάει ως εξής:

Το τμήμα από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 10%.

Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ θα πληρώσουν 400 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 16.000 ευρώ θα πληρώσουν 1.120 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 22.000 ευρώ θα πληρώσουν 2.560 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 26.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 3.600 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα 32.000 ευρώ θα πληρώσουν 5.520 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 40.000 ευρώ θα πληρώσουν 8.400 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 60.000 ευρώ θα πληρώσουν 16.000 ευρώ και όσοι έχουν εισόδημα ως 100.000 ευρω θα πληρώσουν ως 32.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα η κυβέρνηση στην ουσία κατήργησε το ΕΤΑΚ που ήταν 1 τοις χιλίοις και στην ουσία επιβάλει νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία διπλάσιο, δηλαδή 2 τοις χιλίοις και φτάνει και το 1% για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 800.000 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ακόμα περιμένουν στο... ακουστικό οι δικαιούχοι κοινωνικού τουρισμού

Τους 280.000 σε σύνολο 850.000 (ένας στους τρεις) φθάνουν οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού που δεν έχουν παραλάβει ακόμα τα δελτία τους, αν και οδεύουμε προς τον Ιούλιο!

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο...
πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» του ΕΟΤ, που αφορά 100.000 δικαιούχους, αλλά και το αντίστοιχο του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας που απευθύνεται σε 180.000 δικαιούχους αγρότες.

Αιτία αποτελεί η απίστευτη γραφειοκρατία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των υπουργείων, αλλά και το γεγονός ότι οι σχετικές διαδικασίες έγκρισης δρομολογήθηκαν αργά. Παρ' ότι, ιδιαίτερα εφέτος, ήταν γνωστό πως τα προγράμματα αυτά αποτελούν για χιλιάδες εργαζόμενους τη μοναδική διέξοδο για ολιγοήμερες διακοπές. Τώρα, όμως, έχουν χάσει ήδη το μισό καλοκαίρι και πολλοί είναι αμφίβολο αν θα βρουν δωμάτιο το φετινό καλοκαίρι.

Ενδεικτική είναι η οδύσσεια του προγράμματος του ΕΟΤ. Ο προϋπολογισμός του φθάνει τα 8 εκατ. ευρώ, αφορά 100.000 δικαιούχους και η αρχική έγκριση δόθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) Π. Γερουλάνο στις 14/4/2011 με την απόφαση 513748/14.04.2011 ΑΔΑ4ΑΓ0469ΗΙΖ-Ι. Η τελική έγκριση, όμως, δόθηκε από τον υπουργό ενάμιση μήνα αργότερα (ΑΠ7814/01.06.2011 ΑΔΑ4ΑΤΖΓ-Ξ2) και η απαραίτητη εκτελεστική απόφαση υπογράφτηκε από τον γ.γ. ΕΟΤ, Γ. Κολέτσο, στις 3/6/2011 (αρ. πρωτοκόλλου 506283). Κι από τότε οι υπάλληλοι του ΕΟΤ τρέχουν και δεν φτάνουν, για να προλάβουν τις ημερομηνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από επιχειρηματίες που θέλουν να μετάσχουν στο πρόγραμμα λήγουν αύριο (27 Ιουνίου). Για να προλάβουν, μάλιστα, οι υπάλληλοι να διαθέσουν τα δελτία στους δικαιούχους από τις 15 Ιουλίου, δουλεύουν ακόμα και Σαββατοκύριακα. Χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν...

Σε αντίστοιχα προβλήματα γραφειοκρατίας εγκλωβίστηκε και το πρόγραμμα του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αφορά 180.000 δικαούχους του ΟΓΑ. Η σχετική απόφαση για την έναρξη του προγράμματος δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες και η διάθεση των δελτίων θα γίνει από τα ΚΕΠ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επταήμερα, εκδρομικά τριήμερα και επιμορφωτικά πενταήμερα.

Στον αντίποδα, ολοκληρώθηκε έγκαιρα το πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) ύψους 62,7 εκατ. ευρώ, που αφορά 570.000 δικαιούχους. Η διοίκηση του οργανισμού (πρόεδρος Βασιλική Τσιμπίδα) κατάφερε να διανείμει τα δελτία πρώτα στην περιφέρεια και στη συνέχεια στην Αττική μέχρι τις 4 Μαΐου. Η διανομή στην Αττική έγινε ταχύτατα, χάρη σε ένα καινοτόμο πιλοτικό on-line σύστημα, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με τη βάση δεδομένων του ΙΚΑ, για να γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων. Ετσι, οι δικαιούχοι κατέθεταν τα δικαιολογητικά και παραλάμβαναν τα δελτία τους αμέσως. Για πρώτη φορά φέτος, τα δελτία του ΟΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2012.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ριζικές αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

 Το νέο καθεστώς σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου
Ανοίγουν τις πύλες τους όλα τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα σε πολίτες κάθε ηλικίας, αφού θα λειτουργήσουν σ' αυτά σχολές διά βίου μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, χωρίς εξετάσεις.

Όσοι επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν θα παίρνουν στο τέλος πιστοποιητικό, το οποίο θα αποκτά ιδιαίτερο βάρος, αφού περάσει και από την Επιτροπή Πιστοποίησης του υπουργείου Παιδείας.

Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπορεί να συνεργαστούν για τη δημιουργία των νέων σχολών με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τα ίδια τα ιδρύματα θα καθορίζουν τους όρους λειτουργίας και το κόστος των προγραμμάτων.

Αυτό περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα δοθεί την Πέμπτη στους πρυτάνεις, καθώς την Παρασκευή 1η Ιουλίου αρχίζει η σύνοδός τους στο Βόλο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», προβλέπεται η λειτουργία Σχολής Μεταπτυχιακών. Ολα τα μεταπτυχιακά προγράμματα θα συγκεντρωθούν σε μία σχολή, με στόχο να σταματήσουν να λειτουργούν «μαγαζάκια και παραμάγαζα» όπως καταγγέλλουν κυρίως οι φοιτητές.

Όμως η οικονομική κρίση αφήνει τη σφραγίδα της και σ' αυτό το νομοσχέδιο, με το οποίο δίδεται το «πράσινο φως» για την έναρξη συγχώνευσης ή κατάργησης τμημάτων σε πολλά πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Έτσι, συγχωνεύονται ομοειδή τμήματα των ιδρυμάτων, τα οποία θα αποτελούν μία σχολή, καθώς το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να αλλάξει και το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που θα βασίζεται στη λειτουργία σχολών και όχι τμημάτων, όπως είναι σήμερα. Συγκεκριμένα από το 2013-2014 οι υποψήφιοι για τις σχολές θα δίδουν πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε λιγότερα μαθήματα, θα εισάγονται σε σχολές και στη συνέχεια, μετά τη φοίτηση ενός έτους, θα συνεχίζουν στην κατεύθυνση που επιθυμούν, αλλά σ' αυτή τη φάση οι εξετάσεις θα είναι πολύ αυστηρότερες.

Συνεχείς διαρροές του υπουργείου Παιδείας, για το θέμα των συγχωνεύσεων, έχουν αναστατώσει τους υποψήφιους που συμπληρώνουν αυτές τις μέρες τα μηχανογραφικά τους, καθώς δεν γνωρίζουν τελικά ποιες σχολές είναι υπό συγχώνευση και κινδυνεύουν να βρεθούν σε εκείνες που ουσιαστικά δεν θα έχουν κανένα μέλλον. Ομως πολλοί καθηγητές λένε ότι το υπουργείο μπορεί να δηλώνει ότι ο «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα προχωρήσει μετά το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια, ουσιαστικά όμως έχει αρχίσει τη διαδικασία και προχωρεί στη συρρίκνωση των ιδρυμάτων, χωρίς όμως σχεδιασμό και οικονομοτεχνικές μελέτες.
newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Στην «Εντατική» βρίσκονται 7 στα 10 δημόσια νοσοκομεία

Στην «Εντατική» βρίσκονται 7 στα 10 δημόσια νοσοκομείαΣτην «εντατική» βρίσκονται 7 στα 10 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς μόλις 26 από τα 117 που ερευνήθηκαν αξιολογούνται ως αποδοτικά.
Τα υπόλοιπα «πάσχουν» από σοβαρά προβλήματα πληρότητας, που σε ορισμένες περιπτώσεις μόλις που αγγίζει το 11%, αλλά και διόγκωσης του μέσου κόστους νοσηλείας το οποίο κυμαίνεται από 952 ευρώ μέχρι τα 1.419 ευρώ.
Στις πρώτες θέσεις με τα «πρότυπα» μεγάλα νοσοκομεία βρίσκονται το Παίδων «Αγία Σοφία», το «Γ. Γεννηματάς» στην Αθήνα, το «Αττικόν», το Παπανικολάου Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό Λάρισας.
Στην έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνεται και η έκθεση αποτελεσμάτων, που καταδεικνύει ότι μόλις το 22% των νοσοκομείων είναι αποδοτικά, αξιολογώντας την ετήσια νοσηλευτική κίνηση, τα λειτουργικά έξοδα και τη στελέχωση σε 117 νοσοκομεία του ΕΣΥ (εξαιρέθηκαν 14 ειδικής φύσεως).
Σύμφωνα με την έρευνα, 7 στα 29 μεγάλα νοσοκομεία, 13 στα 71 μεσαία και νομαρχιακά, και 6 στα 17 γενικά νοσοκομεία χαρακτηρίζονται ως αποδοτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η ετήσια κάλυψη στο ΕΣΥ το 2010 ήταν 70%.
Στα «δημοφιλή» νοσοκομεία που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κάλυψης είναι μεταξύ των μεγάλων (άνω των 400 κλινών) είναι το Λαϊκό (ποσοστό 123%), το Αττικόν με ποσοστό 119%, το Ιπποκράτειο Αθηνών με 99%, το Λάρισας με 92% και ο Ερυθρός Σταυρός με 89%.
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη μείωση στον ετήσιο συνολικό αριθμό εξωτερικών ασθενών στη 5 ΔΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είναι Κύμης (-33%), Καρδίτσας (-29%), Θηβών (-22%), Καρύστου (-13%) και Λάρισας (-7%).
Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση για το μέσο κόστος νοσηλείας που κυμαίνεται από 952 ευρώ στα νοσοκομεία της 5ης Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) μέχρι τα 1.419 ευρώ στα νοσοκομεία της 1ης ΔΥΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πέντε πρώτα σε αριθμό νοσηλευθέντων νοσοκομεία (Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Γεννηματά Αθήνας,Πανεπιστημιακό Λάρισας, Παπανικολάου Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημιακό Ηρακλείου) δεν βρίσκονται μεταξύ των νοσοκομείων με το μεγαλύτερο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή.
Σε ό,τι αφορά τη μέση διάρκεια νοσηλείας, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι μειώθηκε το 2010 κατά 12%.
ΠΗΓΗ: trikalanews


Διαβάστε Περισσότερα »

Ποια προϊόντα μετατάσσονται στο ΦΠΑ 23%

Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι πολίτες με τα νέα μέτρα που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουν καθημερινά οι καταναλωτές θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν ακριβότερα μια σειρά από αγαθά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, γίνεται μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, γεγονός που αναμένεται να φέρει ανάλογες αυξήσεις.

Συγκεκριμένα πλέον θα επιβάλλεται ΦΠΑ ύψους 23% (αντί για 13% που ήταν μέχρι σήμερα) σε χύμους, αναψυκτικά και ανθρακούχα νερά.

Εκτός του υψηλού ΦΠΑ έμεινε τελικά το εμφιαλωμένο νερό.

Παράλληλα στο 23% μετατάσσονται τα ντελίβερι, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία αλλά και όλες οι υπηρεσίες εστίασης.

Εξαιρούνται οι παραδόσεις των ειδών αυτών από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων, ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Έως 120 ευρώ αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας

Νέα τέλη κυκλοφορίας, αυξημένα κατά 10%, περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Οι αυξήσεις ξεκινούν από 2 ευρώ και φτάνουν έως 120 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό, στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων για το 2012 ενώ σημαντικές είναι οι αναπροσαρμογές στα "πράσινα" τέλη.

Παράλληλα επιβάλλεται ειδική εισφορά στα αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, που είναι ίση με το 5% του ποσού που προκύπτει από το τεκμήριο διαβίωσης.

Eτσι για τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι την 31-10-2010 καθώς και για δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους ξεκινούν από 20 ευρώ για μέχρι 300 κυβικά εκατοστά και φθάνουν τα 1.320 ευρώ για πάνω από 4.001 κυβικά.

Αυξήσεις στα τέλη από 10 μέχρι 40 λεπτά ανά γραμμάριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιβάλλονται στα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την 1-11-2010.

Αναλυτικότερα:

Τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31.10.2010 και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών:

Κυλινδρισμός κινητήρα (κυβ. εκατ.) Ετήσια τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Έως 300 22
301 - 785 55
786 - 1.071 120
1.072 - 1.357 135
1.358 - 1.548 240
1.549 - 1.738 265
1.739 - 1.928 300
1.929 - 2.357 660
2.358 - 3.000 880
3.001 - 4.000 1.100
4.001 και άνω 1.320


Τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1 Νοεμβρίου 2010, θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:

Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τέλη κυκλοφορίας ανά γραμμάτιο διοξειδίου σε ευρώ
0 - 100 0,00
101 - 120 0,90
121 - 140 1,10
141 - 160 1,70
161 - 180 2,25
181 - 200 2,55
201 - 250 2,80
Άνω των 251 3,40
Πηγή :http://www.real.gr/

Διαβάστε Περισσότερα »

Έλληνας τουρίστας νεκρός στην Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινουπολη: Οσα πρεπει να κανεις 2 ημερες στην ονειρικη Βασιλευουσα! (video)
Από "τυφλά" πυρά..

Με αίμα βάφτηκε ο δρόμος μπροστά από την « Αιγυπτιακή αγορά» της Κωνσταντινούπολης όπου σκοτώθηκε από « τυφλά πυρά» ένας...
Έλληνας που είχε επισκεφθεί την Κων/πολη.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, ταξιτζήδες είχαν αρχίσει να τσακώνονται μεταξύ τους καθώς κάποιοι προσπαθούσαν να εισπράξουν περισσότερα κόμιστρα.

Ένας απ’ αυτούς έβγαλε το πιστόλι του και άρχισε να πυροβολεί εναντίον των συναδέλφων του. Μόνο που τη στιγμή εκείνη περνούσαν εκατοντάδες άνθρωποι από την περιοχή. Κάποιες σφαίρες σημάδεψαν τρεις περαστικούς ανάμεσα τους και τον 67 χρονο Δ. Π.

Και οι τρεις διακομίστηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία , ΄όμως ο έλληνας εξέπνευσε μετά από λίγα λεπτά.

Για το θέμα ενδιαφέρθηκε άμεσα ο πρόξενος της Ελλάδος Δημήτρης Μπορνόβας που έσπευσε στο νοσοκομείο για να πάρει πληροφορίες. Ο άτυχος έλληνας είχε μόλις επιστρέψει από την επίσκεψη στην Καππαδοκία και εδώ και 3 ημέρες θαύμαζε τις ομορφιές της Κων/πολης. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής. Ο ταξιτζής «πιστολέρο» συνελήφθη από τους τούρκους αστυνομικούς.

//greece-salonika.blogspot

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι δύο μέρες που θα συγκλονίσουν τον κόσμο!

Κομβόι αυτοκινήτων,λεωφορείων και μοτοσυκλετών θα καταφθάσει απο όλη την Ελλάδα στο Σύνταγμα στις 28 κ 29 Ιούνη.
«Καλούμε όλη την Ελλάδα εδώ, στο Σύνταγμα» τις μέρες που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή. Τι θα γίνει σήμερα Κυριακή, στο πέμπτο κατά σειρά πανευρωπαϊκό κάλεσμα, λίγους φαίνεται τώρα να απασχολεί.


«Φτάνουμε στην κορύφωση του κινήματος» στις 28 και 29 Ιουνίου και αυτή τη φορά «χρειάζεται λίγο παραπάνω φαντασία», λένε στις συνελεύσεις.

Με τα συνδικάτα να έχουν κηρύξει για τις μέρες αυτές 48ωρη γενική απεργία, οι συνελεύσεις καλούν σε 48 ώρες στους δρόμους και αποκλεισμό της Βουλής στις 29/6. Ηδη πλατείες στην επαρχία ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Αθήνας.

Στη Λαμία δηλώνουν ονόματα προκειμένου να μισθώσουν λεωφορείο που θα τους φέρει στο Σύνταγμα. Επίσης, όσοι τελικά έρθουν, θα έχουν λίστα με τα είδη πρώτης ανάγκης που θα πρέπει να έχουν μαζί τους για την αντιμετώπιση των χημικών.

Στο Σύνταγμα, πάντως, πολλά είναι τα χρησιμοποιημένα χημικά (από τις 15/6) που έχουν κρεμαστεί «διακοσμητικά» σε πολλά σημεία της. Χαρακτηριστικότερο ίσως το κείμενο που συνοδεύει ένα από αυτά: «Με λένε 515 CS. Ετος κατασκευής 1981. Με έριξαν μέσα στο ΜΕΤΡΟ», ενώ παραδίπλα βρίσκεται ένα στεφάνι και η επιγραφή: «Η Σπάρτη είναι εδώ».

Στη Θήβα πάλι, η συνέλευση των εκεί αγανακτισμένων αποφάσισε τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από πολιτικά γραφεία βουλευτών του νομού με πανό, αφίσες και συνθήματα.

Κομβόι από τον Μοριά

Οι «μοτο-αγανακτισμένοι» Πελοποννήσιοι, εκτός από τις κατά τόπους συγκεντρώσεις, προγραμματίζουν να φτάσουν την Τρίτη στην Αθήνα με κομβόι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που θα ξεκινήσει «παραμονή της μεγάλης μέρας» από τον Ισθμό της Κορίνθου. Το κάλεσμα που απευθύνουν είναι πανελλαδικό και «εννοείται», όπως λένε, «ότι θα ανοιχτούν και τα διόδια για ελεύθερη διέλευσή μας».

Στη λαϊκή συνέλευση Χαλκίδας, όλα ξεκινάνε με μια πρόταση του συγγραφέα Ζήση Σαρίκα: «Διψάμε για δημοκρατία και αίσθημα». Την ίδια στιγμή, στη συνέλευση της Τετάρτης στο Σύνταγμα, ένας πολίτης έλεγε κάτι παρεμφερές: «Ερωτας και πολιτική μόνο με τη φυσική παρουσία, όχι δι’ αντιπροσώπων».

Against The Machine

Τέλος, η Ελλάδα καταχειροκροτήθηκε σε πρόσφατη συναυλία των Rage Against The Machine στο Δουβλίνο με τον τραγουδιστή τους, Ζακ Ντε Λα Ρότσα, να μιλάει για τις δράσεις που «κάνουν τα αδέλφια μας στην Ελλάδα».

Το μήνυμά του ήταν πως «πρέπει να ενωθούμε στην Ευρώπη. Πέρα από τις εθνικές γραμμές. Πέρα από τις θρησκευτικές διαφορές. Πέρα από τις φυλετικές διακρίσεις. Γιατί οι γραμμές είναι πλέον ξεκάθαρες. Είναι ή αυτοί ή εμείς». Με το «ή εμείς οι αυτοί» κλείνει και το πανελλαδικό κάλεσμα της πλατείας Συντάγματος για τις 28 και 29/6.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Φόβοι για το χρέος της Ρωσίας

Με κρίση «ελληνικού τύπου» απειλείται η ρωσική οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Ουλάτοφ
Picture 0 for Φόβοι για το χρέος της Ρωσίας
Τον κώδωνα του κινδύνου για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ρωσίας κρούει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Μόσχα, Σεργκέι Ουλάτοφ.

Επισημαίνει δε ότι εάν δεν αλλάξει κατεύθυνση η οικονομική πολιτική του Κρεμλίνου και δεν ληφθούν μέτρα για τη συγκράτηση του δημοσίου χρέους, σε περίπου δύο δεκαετίες η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με μία κρίση «ελληνικού τύπου».

«Έάν δεν αλλάξει κάτι στην ακολουθούμενη πολιτική, έως το 2030 το δημόσιο χρέος της Ρωσίας θα έχει φθάσει σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα, όπως στην Ελλάδα» τόνισε ο οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο περιθώριο φόρουμ για τη ρωσική οικονομία, που οργανώθηκε χθες στο Λονδίνο.

«Αυτή τη στιγμή την οικονομία μας στηρίζουν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και όχι η συνετή μακροοικονομική πολιτική» πρόσθεσε. Εξήγησε δε ότι έως το 2015 η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να καλύπτει τα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων, ακόμη και εάν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει σε επίπεδα της τάξης των 115 δολαρίων.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κουντρίν, επεσήμανε πριν από λίγες ημέρες την ανάγκη να περιοριστεί η αύξηση των ετήσιων δαπανών της κυβέρνησης στο 4%, προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά.
Διαβάστε Περισσότερα »

26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους τελευταίους 12 μήνες 200 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15 – 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο ίδιο διάστημα έφθασε στα 321 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην Ελλάδα, από το 1995 έως το 2004 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 2.479 άνθρωποι, ενώ ακόμη ερευνώνται τα αίτια του θανάτου άλλων 13. Χειρότερη χρονιά όλων ήταν το 2001, όταν 321 άνθρωποι προστέθηκαν στον μαυροπίνακα του λευκού θανάτου. Από αυτούς, οι 277 ήταν ηλικίας μέχρι 20 ετών, 1.198 από 21 έως 30 ετών και 1.004 από 31 χρόνων και πάνω. Οι 2.280 νεκροί από ναρκωτικά ήταν άνδρες και 199 γυναίκες, 165 από αυτούς αλλοδαποί. Όσον αφορά στους θανάτους, στην Αττική καταγράφηκαν 1.638, στη Θεσσαλονίκη 394 και στην υπόλοιπη χώρα 447.
Η Ελληνική Αστυνομία, από το 1995 έως τις 31 Μαΐου 2005 χειρίστηκε 80.367 υποθέσεις ναρκωτικών. Συνολικά, συνελήφθησαν 119.684 άτομα, κατηγορούμενοι για σχετικές παραβάσεις του νόμου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης κατασχέθηκαν το 2000, κοκαΐνης το 2004, ακατέργαστης κάνναβης το 1998 και κατεργασμένης το 1997. Οι μεγαλύτερες ποσότητες χαπιών «έκσταση» κατασχέθηκαν το 2005. Όσον αφορά στο LCD, η μεγαλύτερη ποσότητα κατασχέθηκε το 2004, τις αμφεταμίνες, το 2002, και τα ηρεμιστικά χάπια, το 1995.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΚΕΘΕΑ (2006):
Κατά 1,5 χρόνο γρηγορότερα εγκαταλείπουν το σχολείο τα παιδιά που μπλέχτηκαν με τα ναρκωτικά. Έτσι, ενώ μέχρι πέρυσι, όπως συνέβαινε την τελευταία τετραετία, τα παιδιά εγκατέλειπαν το σχολείο σε ηλικία 15,5 χρόνων, τώρα το εγκαταλείπουν στα 14 χρόνια.
Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης είναι τα 15,5 χρόνια.
Το 80% των χρηστών είναι άνεργοι ή περιστασιακά εργαζόμενοι
Απ’ το προφίλ του χρήστη προκύπτουν τα εξής:
Η κάνναβη εμφανίζεται ως κύρια ουσία έναρξης για το 83,6%. Σε ηλικία 19 ετών περίπου σημειώνεται το πέρασμα στην ηρωίνη, συστηματική χρήση της οποίας κάνει περίπου το 84,6%. Το 69,1% τη χρησιμοποιεί ενέσιμα, ενώ συστηματική ενέσιμη χρήση της κάνει το 40,7%. Μέση ηλικία κατά την πρώτη ένεση είναι τα 20,8 έτη. Καθημερινή χρήση της ουσίας κάνει το 54,2%, ενώ το 37,7% μοιράζεται τη σύριγγα με άλλους χρήστες.
Οι 8 στους 10 είναι άνδρες, ελληνικής υπηκοότητας, ηλικίας 25,8 ετών και διαμένουν με τη γονική τους οικογένεια. Περίπου οι μισοί είχαν αποταθεί στο παρελθόν σε υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης, αλλά για περισσότερους από 7 στους 10 είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ. Από όσους προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ το 81,6% έχει κάνει περισσότερο από 3 χρόνια χρήση ηρωίνης και η διάρκεια συστηματικής χρήσης ηρωίνης πριν από τη θεραπεία είναι τα 6,1 έτη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χρηματοδοτούνται και εθελοντικές δράσεις πυροπροστασίας σε δήμους

11__384__Την κατανομή των πιστώσεων της ΣΑΤΑ έτους 2011, ύψους 23.000.000 ευρώ, που αφορά στην πολιτική προστασία των δήμων και συνδέσμων της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Οι ΟΤΑ μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες όπως, για παράδειγμα, καθαρισμός περιαστικών δασών, καθαρισμός- έλεγχος χωματερών, ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο δήμου, θέματα εξοπλισμού (π.χ., βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ) και λειτουργικά έξοδα (υπερωρίες μη μόνιμου προσωπικού, καύσιμα).
Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι φορείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας και θα γνωστοποιούν άμεσα τα σχετικά έργα στις αρμόδιες διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
E-enimerosi
Διαβάστε Περισσότερα »

Αναστάτωση στις τάξεις του Λεβαδειακού..Συνέντευξη Κομπότη

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις του Λεβαδειακού μετά και την εμπλοκή του ονόματος του Γιάννη Παπακώστα στο σκάνδαλο με τα στημένα που έχει ξεσπάσει στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στον σύλλογο τη Λιβαδειάς όμως καλούνται να συνεχίσουν κανονικά τις προπονήσεις προκειμένου οι ποδοσφαιριστές της ομάδας να εμφανιστούν πανέτοιμοι στα πλέι οφ, αν και εφόσον αυτά διεξαχθούν.
Έτσι το βάρος πέφτει στον Δημήτρη Φαράντο, ο οποίος θα γυμνάζει τους Βοιωτούς μέχρι νεωτέρας.
Από εκεί και πέρα, στον Λεβαδειακό δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τις προσεχείς ημέρες να πραγματοποιηθεί κάποιο φιλικό προκειμένου οι «πράσινοι» να ξεμουδιάσουν από την αγωνιστική απραξία τον τελευταίο καιρό.

Ο Κομπότης στο onsports.

Ο Γιάννης Κομπότης είναι ένα από τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα εκείνων που θα κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση των στημένων αγώνων.
Ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Λεβαδειακός, μίλησε στο Οnsports για όσα καταλογίζονται, αλλά και για το θέμα των αδειοδοτήσεων και της διεξαγωγής των Play Offs της Football League.
«Το ότι εγώ δεν παίζω στοίχημα είναι γνωστό. Ρωτήστε πρώτο τον κ. Πιλάβιο. Είναι γνωστό. Ολη η Ελλάδα το ξέρει. Ισα – ίσα που εγώ λέω σε άλλους, που παίζουν, ακόμα και δημοσιογράφους, ότι χάνετε τα λεφτά σας. Το ένα βγαίνει απ’ τα δέκα που παίζουν αυτά τα λαμόγια. Ποτέ δεν έχω παίξει».
- Πώς προκύπτει η κατηγορία εναντίον σας;
«Προκύπτει, θεωρητικά, στο ματς με την Ηλιούπολη. Τι θα πει, δηλαδή, ότι κερδίσαμε με ανατροπή στο β’ ημίχρονο. Γιατί τότε τα ματς διαρκούν 90 λεπτά; Ας τα σταματάμε στα 45′. Και ο στοιχηματισμός να διαρκεί ως το 45′ και οι βαθμοί να μοιράζονται στο 45. Και τα άλλα 45′ να έχουν χαρακτήρα προπονητικό. Και θες να ξέρεις κάτι ακόμα; Αυτό το παιχνίδι δεν παιζόταν πουθενά στον κόσμο. Πουθενά. Και δεν μπορώ να ξέρω εγώ αν ο άλλος πάει να το παίξει στο μπακάλικο της γειτονιάς του. Δεν καταλαβαίνω τι μου λες»…
- Πώς κρίνετε τις εξελίξεις…
«Εγώ πάντα μιλάω γι’ αυτά που ξέρω. Δεν μπορώ να μιλήσω για ό,τι κάνουν άλλοι. Τι έχουν κάνει στη ζωή τους, τι δεν έχουν κάνει, αν και πως εμπλέκονται. Θα γινόταν αυτό κάποια στιγμή. Ομως δεν σημαίνει ότι όλα όσα αναφέρονται, είναι και πραγματικότητα. Δηλαδή, εγώ με μια ομάδα 4 εκατομμυρίων ευρώ που με κέρδισε η Παναχαϊκή στο Κύπελλο και έμεινα με εννέα παίκτες, τι να πω… Θα πουν ότι με μια ομάδα Α’ Εθνικής δεν μπορώ να γυρίσω ένα ματς με την Ηλιούπολη που έπρεπε να το είχαμε κερδίσει με 8-3; Ποιον κέρδισα; Τον Ολυμπιακό; Δηλαδή, ο Ολυμπιακός Βόλου που κέρδισε την ΑΕΚ; Η Καβάλα που νίκησε τον Παναθηναϊκό; Τι σημαίνει, πως όποιος κερδίζει στήνει; Είναι δυνατόν;».
- Ο Λεβαδειακός σε τι κατάσταση βρίσκεται και ποια στάση θα τηρήσει στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων και των Play Off της Football League;
«Εγώ θα παίξω μόνο με ομάδες νόμιμες. Αν οι ομάδες δεν έχουν τα χαρτιά τους, βάση προκήρυξης, δεν παίζουμε. Εγώ θα κατεβώ να παίξω εφόσον όλες ομάδες οι ομάδες θα έχουν τα ίδια δικαιολογητικά με εμένα. Μακάρι να πάρει άδεια και ο ΟΦΗ και τα Τρίκαλα. Δεν έχω τίποτα με τις ομάδες ή τους ανθρώπους τους».
- Αν καταργηθεί η διαδικασία της αδειοδότησης;
«Εγώ συμμετείχα σε πρωτάθλημα με προκήρυξη για άδειες. Διαφορετικά, αν ισχύσει η διαδικασία μη αδειοδότησης εγώ δεν κατεβαίνω. Υπέγραψα συγκεκριμένη προκήρυξη και όλη τη σεζόν αγωνιζόμασταν με βάση αυτή.Να παίξω πλει οφ, αλλά υποχρεωτικά με άδεια… Ετσι θα παίξω. Επαναλάμβάνω. Μακάρι να πάρει άδεια και ο ΟΦΗ και τα Τρίκαλα, παρά τα προσωπικά προβλήματα που έχω με τον Πλεξία. Αν δεν πάρει άδεια, ανάκληση δεν μπορεί να γίνει. Τελείωσε το πρωτάθλημα, κύριοι. Αν το έλεγαν τον Γενάρη θα το δεχόμουν. Διαφορετικά, να βγούν οι παράγοντες της ΕΠΟ στο γήπεδο».
- Σε μια τέτοια περίπτωση, πώς θα αντιδράσετε;
«Οπως μας έδειξε ο ΟΦΗ υπάρχουν και πολιτικά δικαστήρια. Δικαιώνεται με τη συμπεριφορά του. Μας έδειξε το δρόμο να κάνουμε το ίδιο».
- Ποια είναι η επόμενη μέρα για τη Super League;
«Ετσι όπως έχει γίνει τώρα η κατάσταση, για εμένα πρέπει οι ομάδες της Super League να γίνουν 18 και να μη διεξαχθούν τα Play Offs στη Football League. Δηλαδή, να κάνουμε αγώνες μέσα στον Ιούλιο; Δεν ξέρω που τα έχουν δει αυτά. Δεν μπορεί εγώ που είμαι νόμιμος όλη τη χρονιά να γίνω παράνομος και όσοι δεν έχουν πιστοποιητικά να γίνουν ξαφνικά νόμιμοι. Ας γίνουν 22 οι ομάδες της Super League. Δεν με νοιάζει. Αλλά να μείνω έξω εγώ που όλη τη σεζόν ήμουν νόμιμος, δεν πρόκειται να το δεχτώ ποτέ».
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί “αγοράζει χρόνο” για την Ελλάδα


Γιατί “αγοράζει χρόνο” για την ΕλλάδαΣτο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, ηΆνγκελα Μέρκελ έχει επιλέξει να διατηρήσει για τον εαυτό της τον ρόλο της «δύσκολης». Η Γερμανίδα Καγκελάριος γνωρίζει ότι κάθε πρωτοβουλία ή δήλωσή της, «διαβάζεται» ενδελεχώς στο εσωτερικό της χώρας της. Και έχοντας στο μυαλό της την ψυχοσύνθεση του γερμανικού λαού, δηλαδή των ψηφοφόρων της, που δεν επιθυμούν να δίνουν, έστω και για το «γενικό καλό», αν δεν έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων ότι… θα κερδίσουν περισσότερα από όσα προσφέρουν.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου ουσιαστικά συμφωνήθηκε η επέκταση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, με το Μνημόνιο ΙΙ, το οποίο καλείται να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μέχρι και το τέλος του 2014, με φόντο την προσδοκία να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές το 2015, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ικανοποιημένη για τις εξελίξεις.
Μέσα μάλιστα σε λίγες γραμμές, αποκάλυψε τον πυρήνα των προθέσεών της, για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Φυσικά, και για τη Γερμανία.
«Είναι μια σημαντική πολιτική συμφωνία για τη σταθεροποίηση του ευρώ», επεσήμανε. «Αγοράζουμε πράγματι χρόνο για την Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές. Και το κάνουμε με αυστηρούς όρους, για να επιστρέψει η Ελλάδα σε ένα συνετό δρόμο», συμπλήρωσε.
Η κα Μέρκελ θέλει να διατηρηθεί εν ζωή η ευρωζώνη, επειδή καταλαβαίνει ότι έτσι υπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα μιας ισχυρής Γερμανίας, σε σχέση με την ιδιότυπη «απομόνωση της ισχύος», που θα σήμαινε μια επιστροφή στο μάρκο.
Κατανοεί ότι η διάσωση της ευρωζώνης, περνάει εκ των πραγμάτων μέσα από τη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας. Και για να μην υπάρχει στους ψηφοφόρους της η αίσθηση ότι στην Ελλάδα «χαρίστηκε» κάτι, σπεύδει να προσθέσει την αποστροφή περί «αυστηρότητας». Σαν τον κηδεμόνα που μάλωσε ένα ατίθασο παιδί.
Ο πολιτικός ορίζοντας της Άνγκελα Μέρκελ δεν δείχνει να εκτείνεται πέρα από τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία. Παρόλο που το SPD δεν έχει καταφέρει να γίνει αξιόμαχο, όπως επί ημερών Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι Πράσινοι μοιάζουν να έχουν… ωριμάσει. Και από κόμμα διαμαρτυρίας, να εξελίσσονται σε κόμμα εξουσίας.
Γι’ αυτό και στο εσωτερικό του CDU πληθαίνουν οι φωνές περί «αλλαγής στον αέρα», με άμεση διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ, ώστε οι Χριστιανοδημοκράτες να αποκτήσουν και πάλι προοπτική εξουσίας.
Απέναντι σε ένα τέτοιο, μάλλον ζοφερό πολιτικό μέλλον, η Καγκελάριος αποφάσισε να… αγαπήσει και πάλι την Ενωμένη Ευρώπη. Ελπίζοντας ότι  με το προφίλ του ηγέτη που «έσωσε το ευρώ», θα καταφέρει να διασώσει και τη δική της καριέρα. Ακόμη όμως κι αν δεν τα καταφέρει, θα έχει διαμορφώσει μια προίκα για το μέλλον: Να διεκδικήσει μια από τις θέσεις πολιτικής ευθύνης στην Ένωση. Εκεί όπου σήμερα βρίσκονται… γραφειοκράτες.
ΠΗΓΗ: statesmen

Διαβάστε Περισσότερα »

Με τα μάτια στραμμένα στο Καλλιμάρμαρο

http://s.enet.gr/resources/2011-06/sa--3-thumb-large.jpg

Αντίστροφη μέτρηση, χειροκροτήματα, επευφημίες από τους θεατές, πυροτεχνήματα και η μεγάλη παρέλαση των 10.000 αθλητών από 183 χώρες ξεκίνησε, σηματοδοτώντας την τελετή έναρξης των Special Olympics 2011. Ο θρύλος τη μουσικής Στίβι Γουόντερ, ο τενόρος Βιτόριο Γκριγκόλο, η τραγουδίστρια Βανέσα Γουίλιαμς, ο τενόρος Μάριος Φραγκούλης, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής ο οποίος έχει γράψει και τον ύμνο της τελετής, αναμένεται να εμφανιστούν στην τελετή. Τη βραδιά έχει σκηνοθετήσει ο Φωκάς Ευαγγελινός.Όλοι οι θεατές μέτρησαν αντίστροφα, ξέσπασαν σε επευφημίες, ενώ το στάδιο φωτίστηκε από πυροτεχνήματα, καθώς ξεκίνησε η τελετή έναρξης των Special Olympics 2011. Την είσοδό τους στο Καλλιμάρμαρο έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος του Κινήματος των Special Olympics Τίμ Σράιβερ και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Δεσποτοπούλου, υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, παρουσία αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Ακολούθησε εντυπωσιακό μουσικό δρώμενο με εθελοντές-ερμηνευτές από την Κρήτη με πύλινους αμφορείς και πυροτεχνήματα, στο οποίο συμμετείχε ο πρωταθλητής της άρσης βαρών των Special Olympics Πρ. Πιατόπουλος.
Η μεγάλη παρέλαση των αθλητών, που καταχειροκροτούνται από πλήθος κόσμου και διεθνείς προσωπικότητες, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το απόγευμα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε εν όψει της τελετής έναρξης των Special Olympics, ο Τιμ Σράιβερ, πρόεδρος του Κινήματος Special Olympics δήλωσε: "Εάν μπορούμε να γιορτάζουμε και να αγωνιζόμαστε ενωμένοι, τότε μπορούμε να μάθουμε να ζούμε και ενωμένοι".
"Δεν μπορούσα να λείπω από τη σημερινή τελετή. Γράφω τραγούδια από την καρδιά μου και είναι τιμή για εμένα να βρίσκομαι στην Αθήνα για τους Special Olympics", δήλωσε ο τραγουδιστής Στίβι Γουόντερ.
"Είναι ένα παγκόσμιο κίνημα. Όπου και αν ταξιδεύω βρίσκω μέλη του κινήματος. Είμαστε εδώ για να φέρουμε λίγο φως σε μια σκοτεινή περίοδο για την Ελλάδα", επισήμανε η Βανέσα Γουίλιαμς, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, η οποία συμμετέχει στο Κίνημα από το 1992.
"Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες και είμαστε υπερήφανοι που φιλοξενούμε τους αθλητές και τις αποστολές των Special Olympics" , δήλωσε ο τενόρος Μάριος Φρανγκούλης, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι "κάθε αθλητής είναι και ένας Οδυσσέας", κάνοντας γνωστό ότι εκεί έχει στηριχθεί η ιδέα της σκηνοθεσίας του Φωκά Ευαγγελινού, ο οποίος έχει επιμεληθεί τη βραδιά.

"Η αποψινή βραδιά θα είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία να μοιραστούμε την αγάπη" είπε ο Βιτόριο Γκρίγκολο, ο Ιταλός τενόρος που θα ερμηνεύσει τον ύμνο των αγώνων, τον οποίο έχει συνθέσει ο Στέφανος Κορκολής


πηγή:Ελευθεροτυπία
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πιο σκληρά μέτρα όλων των εποχών - Ακόμα κι ο Βενιζέλος αναγνωρίζει οτι είναι άδικα

- Με ανακοίνωσή του τα χαρακτηρίζει "βαριά αλλά αναγκαία"
- 'Αρση τραπεζικού απορρήτου χωρίς εισαγγελική άδεια ανακοινώνει ο υπ. οικονομικών
- Ρεζιλεύτηκαν με την επιστροφή φόρου από τις αποδείξεις 
- Πόσα θα χάσουμε με τη μείωση του αφορολόγητου- Δείτε παραδείγματα
- 'Εκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 1929 και αύξηση των τελών κυκλοφορίας

Απάντηση στη σκληρή κριτική που δέχεται για τα νέα μέτρα δίνει ο οπουργός οικονομικών με ανακοίνωσή του το βράδυ του Σαββάτου. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει άδικα αλλά αναγαία τα μέτρα κάνοντας λόγο για "υπαρξιακά αναγκαίες σωστικές κινήσεις".

"Είναι κρίμα" λέει ο υπουργός "να υπονομεύεται η συλλογική ψυχολογία της χώρας και να επικρατεί μια αίσθηση αδιεξόδου και αδικίας, χωρίς παράλληλα να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη μιας ολοκληρωμένης αντιπρότασης που να είναι λιγότερο επώδυνη για τους πολίτες και ταυτόχρονα ασφαλής και όχι επικίνδυνη γι αυτούς και την εθνική οικονομία.
Τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε όλες τις πικρές και σκληρές αλήθειες, έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του" καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Διαβάστε την είδηση για την ανακοίνωση του υπουργού οικονομικών


O υπουργός οικονομικών σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής ανακοινώνει την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους φοροφυγάδες χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια της εισαγγελικής αρχής. Ο νέος υπουργός οικονομικών κάνει λόγο για κενό της τάξης των 5,6 δισ. ευρώ που υπήρχε στο Μεσοπρόθεσμο και έπρεπε να καλυφθεί έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Διαβάστε την είδηση για την άρση του τραπεζικού απορρήτου

Ο κ. Βενιζέλος μετά τον σάλο που προκάλεσε η παράγραφος του εφαρμοστικού νόμου με την οποία ακυρωνόταν η απόφαση για μπόνους σε όσους μάζευαν αποδείξεις, αναγκάστηκε σε αναδίπλωση λέγοντας πως επρόκειτο για παρεξήγηση στη νομοτεχνική διατύπωση που όπως τόνισε θα αρθεί.

Διαβάστε την είδηση για την αναδίπλωση του υπουργού οικονομικών σχετικά με τις αποδείξεις

Με τον εφαρμοστικό νόμο χιλιάδες νοικοκυριά θα βρεθούν σε απόγνωση καθώς θα υποστούν απίστευτη φοροεπιδρομή. Τα πιο βαριά μέτρα θεωρούνται σίγουρα η μείωση του αφορολόγητου καθώς πια φορολογείται μέχρι και η γενιά των 700 ευρώ και η έκτακτη κλιμακωτή εισφορά στα εισοδήματα.

Με τη μείωση του αφορολόγητου, θεωρείται ότι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο ως 400 ευρώ περίπου 2.500.000 φορολογούμενοι. Το νέο χαράτσι πάει ως εξής:

Το τμήμα από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 10%.

Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ θα πληρώσουν 400 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 16.000 ευρώ θα πληρώσουν 1.120 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 22.000 ευρώ θα πληρώσουν 2.560 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 26.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 3.600 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα 32.000 ευρώ θα πληρώσουν 5.520 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 40.000 ευρώ θα πληρώσουν 8.400 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα ως 60.000 ευρώ θα πληρώσουν 16.000 ευρώ και όσοι έχουν εισόδημα ως 100.000 ευρω θα πληρώσουν ως 32.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα η κυβέρνηση στην ουσία κατήργησε το ΕΤΑΚ που ήταν 1 τοις χιλίοις και στην ουσία επιβάλει νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία διπλάσιο, δηλαδή 2 τοις χιλίοις και φτάνει και το 1% για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 800.000 ευρώ.

Διαβάστε την είδηση για το χαράτσι στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Κρυφές παγίδες όμως υπάρχουν και στα αυτοκίνητα, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο αυξάνει τα τέλη κυκλοφορίας όπως είχε ήδη προαναγγείλει, αλλά βάζει πλέον και έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 1929 κυβικών εκατοστών. Η έκτακτη εισφορά αυτή ξεκινάει από τα 440 ευρώ.

Διαβάστε την είδηση για τη μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

Ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει και δραστικές περικοπές και απολύσεις στο Δημόσιο. Κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπουν στη λεγόμενη εργασιακή εφεδρεία, χωρίς να αποκλείεται όμως και η απόλυση.

Διαβάστε την είδηση που αφορά στο μέλλον των δημοσίων υπαλλήλων

«Άγριο» μαχαίρι έως 15% μπαίνει και στο εφάπαξ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων ενώ ειδικές εισφορές για την ανεργία θα επιβληθούν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Διαβάστε για τις σημαντικές περικοπές στα εφάπαξ

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στο 23% υπάγονται αναψυκτικά, χυμοί και ανθρακούχα νερά αλλά και οι υπηρεσίες εστίασης ενώ εξαιρούνται τα κυλικεία που λειτουργούν σε νοσοκομεία, σχολεία και ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας.
newsit.gr/

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση για κάθοδο των Μοτο-Αγανακτισμένων στην Αθήνα


Σημείο αφετηρίας ο Λευκός Πύργος

Tην ακόλουθη ανακοίνωση με την οποία καλεί όλους τους Μοτο-Αγανακτισμένους από τη Βόρεια Ελλάδα να κατεβούν την Τρίτη στην Αθήνα, εξέδωσε το κίνημα των «Αγανακτισμένων» στις Σέρρες.

«Προσκαλούμε όλους τους Μοτο-Αγανακτισμένους από τη Βόρεια Ελλάδα μέσα από αυτή την εκδήλωση για συγκέντρωση και κάθοδο στην Αθήνα. Στις 28/6/2011 και ώρα 12:00 μ.μ. θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί από τον Λευκό Πύργο με προορισμό την Πλατεία Συντάγματος.

Οι μοτοσικλετιστές των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης να βρίσκονται στις 28/6/2011 και ώρα 11:00 π.μ. το αργότερο, συγκεντρωμένοι στον Λευκό Πύργο. Οι μοτοσικλετιστές των υπόλοιπων νομών προς την κάθοδό μας στην Αθήνα να μας αναμένουν επί της Εθνικής Οδού την προβλεπόμενη ώρα άφιξης.

Αναμενόμενη ώρα άφιξης έξω από την Αθήνα στις 19:00 μ.μ. όπου θα συναντηθούμε με Μοτο-Αγανακτισμένους Αττικής και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία μας για την Πλατεία Συντάγματος. Καλείστε να διαδώσετε αυτή την εκδήλωση όπως και να οργανωθείτε κατά τόπους για να είστε στη Θεσσαλονίκη ή για να συναντήσετε την πορεία προς Αθήνα στις 28/6/2011».
Διαβάστε Περισσότερα »

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ 8ωρο - 10ωρο... και χωρίς υπερωρίες

Περισσότερες ώρες δουλειάς και απολαβές ακόμη και 20% από ό,τι προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για... εργαζόμενους κάτω των 25 ετών φέρνει το Μεσοπρόθεσμο.

Στο δημόσιο περιορίζονται οι προσλήψεις των υπαλλήλων στην αναλογία 1 προς 5 ως προς τις αποχωρήσεις, ενώ για το 2011 η αναλογία αυξάνει στο 1 προς 10.

Περιορίζονται επίσης κατά 50% οι δυνατότητες απασχόλησης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή συμβασιούχων έργου. Περιορίζονται επίσης οι δυνατότητες πληρωμής υπερωριών αφού τίθεται ως όριο οι 20 ώρες μηνιαίως ανά δημόσιο υπάλληλο.

Στις εργασιακές σχέσεις οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

- Θεσμοθετείται το ελαστικό δεκάωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή για το χρόνο απασχόλησης που υπερβαίνει το οκτάωρο (με αντάλλαγμα την υπόσχεση για ρεπό).

- Θεσμοθετείται η δυνατότητα απασχόλησης νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας νέων κάτω των 25 χρονών με μισθό αισθητά κατώτερο (έως και 20%) από ότι ορίζουν οι αντίστοιχες κλαδικές συμβάσεις ή ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

- Ανοίγει ο δρόμος για ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφού θεσπίζεται η δυνατότητα περάσματος σε τέτοιες συμβάσεις όχι πλέον με συναπόφαση των σωματείων αλλά με τη συναίνεση "Ενώσεων Προσώπων" (ως ένωση προσώπων θεσπίζεται μια "συλλογικότητα" που εκπροσωπεί το 25% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 20 εργαζομένων).

Πηγή :http://dete.gr/

Διαβάστε Περισσότερα »

Η Αίγυπτος ακυρώνει το δάνειο από το ΔΝΤ...


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε ότι οι αρχές της Αιγύπτου έχουν ενημερώσει τον Οργανισμό πως η χώρα δεν θα χρειαστεί να λάβει το δάνειο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2011/12 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα...
 περιοριστεί στο 8,6% έναντι 11% που προβλεπόταν αρχικά. «Λόγω των αλλαγών αυτών οι αρχές δεν θεωρούν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για μια οικονομική συμφωνία με το ΔΝΤ», δήλωσε εκπρόσωπος του οικονομικού οργανισμού, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που είχε κάνει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα...

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 26 Ιουνίου...


1409: Ο κρητικός ιερωμένος Πέτρος Φιλάργης ανακηρύσσεται Πάπας με το όνομα Αλέξανδρος Ε', κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σχίσματος της Καθολικής Εκκλησίας. Σήμερα θεωρείται Αντιπάπας.
1498: Οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα.

1896: Ο πρώτος κινηματογράφος ανοίγει στις ΗΠΑ. Το εισιτήριο κοστίζει 10 δολάρια.

1913: Ο Ελληνικός Στρατός, έπειτα από διήμερο σκληρό αγώνα, εκδιώκει τους Bουλγάρους από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) και κατέρχεται στην κοιλάδα της Στρώμνιτσας. To Ναυτικό απελευθερώνει την Καβάλα (Β' Βαλκανικός Πόλεμος).

1932: Έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της Εταιρίας «Power» για την ανατίμηση του ρεύματος.

1945: 50 κράτη υπογράφουν στο Σαν Φρανσίσκο τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Γεννησεις

1902: Γουίλιαμ Λίαρ, σχεδιαστής αεροπλάνων και ιδρυτής της εταιρίας «Λίαρ Τζετ». [θαν. 14/5/1978]

1924: Κώστας Αξελός, έλληνας φιλόσοφος.

1933: Κλάουντιο Αμπάντο, ιταλός διευθυντής ορχήστρας.


Θανατοι

363: Ιουλιανός, ο επονομαζόμενος και Παραβάτης, αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, που προσπάθησε να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία. [γεν. 332]

1956: Κλίφορντ Μπράουν, αμερικανός μουσικός, από τους σημαντικότερους τρομπετίστες της τζαζ. [γεν. 30/10/1930]

1957: Μάλκολμ Λόουρι, άγγλος ποιητής και μυθιστοριογράφος. («Κάτω από το Ηφαίστειο») [γεν. 28/7/1909]

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ