Του Μιχάλη Λαγάνη
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Prionokordela.gr» , για το πολυσυζητημένο βίντεο με τους άνδρες των ΜΑΤ και τους συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ, τα γεγονότα έχουν ως εξής:
Το κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχθηκε τρεις κλήσεις στις 3 το μεσημέρι από τη στοά στην οδό Όθωνος 10 για τρία άτομα που είχαν εγκλωβιστεί εκεί, ύστερα  από  επεισόδια με ομάδες διαδηλωτών.
Ήταν οι τρεις υπάλληλοι της ΕΘΕΛ, πρώην συνδικαλιστές – ακροδεξιών φρονημάτων, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων τους -  οι οποίοι είχαν συμπλακεί με αντιεξουσιαστές,  νωρίτερα στην οδό Ξενοφώντος και έτρεξαν μέσα στη στοά για να κρυφτούν.
Μια διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία βρισκόταν στη Βουλή από τη μεριά του Εθνικού Κήπου πήρε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων να τους απεγκλωβίσει και να τους απομακρύνει απο την Όθωνος, επειδή θεωρήθηκε ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.
Πράγματι η διμοιρία επενέβη και απεγκλώβισε τους 3 άνδρες…
Από εκεί και πέρα  ξεκινούν τα  εσκεμμένα ή όχι  -  η έρευνα θα το δείξει – διαδοχικά λάθη των αστυνομικών που αντί να διώξουν  τους φουσκωτούς, τους προσφέρουν και «άσυλο» στο προαύλιο της Βουλής, όπου παρέμειναν για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Οι δικαιολογίες από πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. του στυλ ότι,  «το Σύνταγμα εκείνη την ώρα συγκλονιζόταν από επεισόδια και αν τους αφήναμε να φύγουν, θα τους σκότωναν» κρίνονται επιεικώς αστείες και προκαλούν το εύλογο ερώτημα:
Γιατί οι αστυνομικοί δεν επιδεικνύουν ανάλογη ευαισθησία και  για τον κοσμάκη που εγκλωβίζεται μεταξύ δακρυγόνων από τη μια και μολότοφ από την άλλη ;
Πιστεύουμε ότι η έρευνα που έχει διατάξει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ.  Χρήστος Παπουτσής σχετικά με το συγκεκριμένο συμβάν και την απόδοση τυχόν ευθυνών -  αν υπάρχουν -  θα διεξαχθεί σε βάθος και δεν θα «καταχωνιαστεί» σε κάποιο συρτάρι. Σωστά κύριε Παπουτσή;
prionokordela.gr