Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΜΚΟ-Πήραν σε 6 χρόνια 70 εκατ. ευρώ χωρίς κανέναν έλεγχο,για να το παίζουν ευαίσθητοι.

Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο του 1999, που ορίζει τη λειτουργία τους, οι ΜΚΟ είναι μη κερδοσκοπικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που έχουν αντικείμενο «την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής, επισιτιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τους πληθυσμούς αναπτυσσόμενων χωρών».


Στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε σχετικό ρεπορτάζ της «Ε» στις 15 Φεβρουαρίου 2011, μόνο μέσα σε μια δεκαετία καταγράφηκαν στις αντίστοιχες λίστες του υπουργείου Εξωτερικών -από το οποίο και προερχόταν η κύρια χρηματοδότησή τους- 528 ΜΚΟ. Και μόνο κατά τα έτη 1999-2004 χρηματοδοτήθηκαν με 70 εκατομμύρια ευρώ χωρίς κανέναν έλεγχο.

Για να ιδρύσει κάποιος ή μια ομάδα ανθρώπων ένα σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα θα πρέπει να έχει καταθέσει την ανάλογη αίτηση στο Πρωτοδικείο της πόλης, όπου επιθυμεί την ίδρυση, μαζί με το Καταστατικό Λειτουργίας. Από τη στιγμή που θα διαχειρίζεται δωρεές, κρατικές επιχορηγήσεις, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, θα πρέπει με τα έγγραφα του Πρωτοδικείου να κάνει έναρξη στην εφορία, στην οποία βρίσκεται η δηλωμένη έδρα της ΜΚΟ, με τον ανάλογο κωδικό επαγγέλματος που ορίζει ο φορολογικός κώδικας. Συμπληρωματικώς, ο ελληνικός νόμος ορίζει ότι ο κρατικός φορέας που επιχορηγεί την οποιαδήποτε ΜΚΟ θα πρέπει να προβαίνει σε διαχειριστικό έλεγχο δύο φορές το χρόνο.
enet
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ