Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Κρατά για 23 χρόνια αλυσοδεμένο γυμνό τον γιο της



Οι παρακάτω φωτογραφίες που απεικονίζουν έναν άντρα με ψυχικά προβλήματα αλυσοδεμένο στον τοίχο είναι ικανές να σοκάρουν ακόμα και τους πιο ψύχραιμους.  Η ιστορία του θυμίζει κατά πολύ τη δική μας ιστορία στο Κωσταλέξι. Η μητέρα, που ισχυρίζεται πως ότι κάνει είναι για το καλό του, τον έχει κλειδωμένο σε έναν ετοιμόρροπο αχυρώνα στη Chongqing, στην Νότια Κίνα, για περισσότερο από 23 χρόνια. 


Η 76χρονη Xiao Anrong, ανησυχώντας για την περίθαλψη του 40χρονου γιου της, Tang, μετά το θάνατό της εκλιπαρεί για βοήθεια. Δεδομένου ότι τα άλλα δύο παιδιά της έχουν φύγει από το σπίτι, η Xiao έχει μείνει μόνη της να τον πλένει, κουρεύει και να καθαρίζει τον αχυρώνα του και να τον ταΐζει. 

Εν τω μεταξύ πρέπει να καταφέρει να φέρει βόλτα με μία σύνταξη μόλις 18 ευρώ το μήνα. Ο λόγος που είναι επιτακτική ανάγκη κατά την ίδια να διατηρεί τον γιο της αλυσοδεμένο γυμνό είναι γιατί ότι ρούχα και αν του φορέσει τα σκίζει και αποτελεί κίνδυνο για τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο Tang όντας 23 χρόνια αλυσοδεμένος είναι ανήμπορος να περπατήσει κανονικά, μιας και οι μύες των ποδιών του έχουν ατροφήσει. Κοιμάται κάτω στο γυμνό έδαφος, αφού δεν μπορεί την επαφή με κάποιο στρώμα. 








Διαβάστε Περισσότερα »

Οι διαφορές αντρών και γυναικών στο supermarket


Μία συγκριτική μελέτη της συμπεριφοράς ανδρών-γυναικών όταν πάνε για ψώνια στο σούπερ-μάρκετ.



Γυναίκες:

Προσπαθούν να... παρκάρουν.

Παίρνουν ένα καροτσάκι.

Το γεμίζουν με χρήσιμα πράγματα σε χρόνο ρεκόρ.

Βάζουν τα ψώνια στις σακούλες με απόλυτα λογικό τρόπο (ό,τι είναι για το ψυγείο σε μία σακούλα, τα λαχανικά σε άλλη κλπ)

Πληρώνουν.

Γυρίζουν στο σπίτι

Αδειάζουν τις σακούλες και τακτοποιούν τα ψώνια.



Άνδρες:

Παρκάρουν.

Μπαίνουν στο σούπερ-μάρκετ...

Ξαναβγαίνουν για να πάρουν καροτσάκι.

Αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν κέρμα.

Πηγαίνουν στο περίπτερο να κάνουν ψιλά.

Βρίσκουν ευκαιρία και διαβάζουν αθλητική εφημερίδα.

Παίρνουν το καροτσάκι.

Κάνουν όλες τις πιθανές διαδρομές στο σούπερ-μάρκετ.

Τελικά αγοράζουν ένα ζευγάρι κάλτσες, 2 κατεψυγμένες πίτσες, φιστίκια, λουκάνικα, μπύρες και ένα κόμικς.

Δεν ασχολούνται με άχρηστα πράγματα όπως βούτυρο, γάλα, γιαούρτι, απορρυπαντικό και λοιπές αηδίες.

Πηγαίνουν στο ταμείο με την πιο ξανθιά και... εννοείται πιο αργή ταμία.

Βάζουν στη σακούλα τις πίτσες μαζί με τις κάλτσες και το κόμικς.

Γυρίζουν σπίτι.

Βάζουν τις σακούλες σ' ένα τραπέζι (ίσως πάλι νομίζουν ότι τα ψώνια θα βαρεθούν και θα βγουν μόνα τους).

Βάζουν όμως τις μπύρες στο ψυγείο (μα για τι τους περάσατε... για άσχετους;)

Την πέφτουν στον καναπέ με το κόμικς και τα φιστίκια και περιμένουν να κρυώσουν οι μπύρες.
http://dete.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ:14 μόνο ημέρες για το Συνέδριο Νέων Αγροτών


Σε 14 ημέρες (στις 9 Σεπ 2011), ο Πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Γεν. Γραμματέας της ΠΕΝΑ κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος θα χτυπήσουν την υπερμεγέθη κτηνοτροφική κουδούνα που για 18 ολόκληρα χρόνια χτυπάει στις ενάρξεις των Πανελλήνιων Συνεδρίων Νέων Αγροτών, αυτή την φορά στο ακριτικό νησί Χίο, και ειδικότερα στο καστροχωριό Μεστά, στα μαστιχοχώρια της νότιας Χίου.
Με μια συνεχώς αυξανόμενη δραστηριότητα οι τοπικές ΕΝΑ-Ενώσεις Νέων Αγροτών συγκεντρώνουν σκέψεις, προτάσεις & ιδέες για την Πολυαπασχόληση στον αγροτικό τομέα, ώστε η συζητήσεις που θα γίνουν στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, στα Μεστά της Χίου, 9-11/9/11, από τους εκπροσώπους των ΕΝΑ να είναι όσο το δυνατόν ποιο σωστές.
Τις τελευταίες μέρες έγιναν συναντήσεις στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς, στην Λευκόβρυση Κοζάνης και στην Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη προβλέπονται δραστηριότητες στις 26/8/2011 (Φωτολίβος), στις 29/8/2011 (Κοζάνη), στις 31/8/2011 (Ελασσόνα), στις 3/9/2011 (Κομοτηνή), στις
5/9/2011 (Κατερίνη) και στις 6/9/2011 (Θεσσαλονίκη)
Οι Νέοι Αγρότες & Αγρότισσες πιστεύουν στον δυναμισμό τους και αγαπούν πραγματικά τα προϊόντα που παράγουν. Μιλούν με ενθουσιασμό για την ελληνική αγροτική παραγωγή (και όχι για τις επιδοτήσεις) και κοιτούν με αισιοδοξία το μέλλον. Και όπως λέει ο Δρ Ι. Παπαδόπουλος (ΤΕΙ Καρδίτσας), αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για μια θετική νέα πορεία στην αγροτική ζωή, που επέλεξαν σαν τρόπο ζωής οι Νέοι Αγρότες.
Στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών ήδη δήλωσαν εκπροσώπηση οι Ενώσεις Νέων Αγροτών από τις περιοχές: Αργολίδας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λάρισας, Λακωνίας, Μυτιλήνης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Σερρών και Χίου, ενώ συνεχίζονται κανονικά οι υποβολές αιτήσεων συμμετοχής για το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στο info@neoiagrotes.gr και στο 6943834921 κ. Ακης Γιάτσογλου.
Για να αντιμετωπισθούν προβλήματα με την «νησιωτικότητα» (πλοία και αεροπλάνα σε ορισμένες ημέρες και ώρες) βοηθά η Νέα Αγρότισσα από την Χίο κα Ρούλα (2271076084, info@masticulture.com, 6976 113 007).
Ο κ. Λ. Πολυμενάκος (Γ. Γ. ΠΕΝΑ) θεωρεί εξαιρετική ευκαιρία το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, Μεστά, Χίου, 9-11/9/2011, για να δουλέψει ως ένα εργαστήριο ζύμωσης & ενδυνάμωσης των ιδεών για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, καθώς και την οικοδόμηση ενός ανθρώπινου δικτύου Νέων ανθρώπων με κοινούς προβληματισμούς και κοινή πορεία στο μέλλον.
Ταυτόχρονα η ΠΕΝΑ υποστηρίζει την έρευνα που γίνεται από το ΤΕΙ Καρδίτσας, στα πλαίσια της «Επιστημονικής Υποστήριξης Νέων Αγροτών» με αντικείμενο την επίδραση της οικονομικής κρίσης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπεύθυνο τον Δρ Ιωάννη Παπαδόπουλο (24410 79206) και ελπίζει να παρουσιασθεί στις 24-25/9/2011, στο πρώην ΚΕΓΕ Σερρών.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης 6998282382
Διαβάστε Περισσότερα »

Προκρίθηκαν ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, αποκλείστηκε ο Παναθηναϊκός


Πανάξια πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ πήρε ο ΠΑΟΚ στην Ουκρανία. Αν και η Καρπάτι Λβιβ προηγήθηκε στο 45΄ με πέναλτι του Λούκας, στη ρεβάνς των πλέι οφ της διοργάνωσης, ο Μπαλάφας στο 55΄ έκανε το 1-1, σκορ που δεν άλλαξε μέχρι τη λήξη του αγώνα κι έτσι ο «Δικέφαλος του Βορρά» που είχε επικρατήσει 2-0 στην Τούμπα θα δώσει το «παρών» στη αυριανή κλήρωση στο Μονακό.

Την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ εξασφάλισε και η ΑΕΚ, που αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 στην παράταση με τη Ντιναμό Τιφλίδας, στη ρεβάνς των πλέι οφ.
Το ματς που έγινε στη γεωργιανή πρωτεύουσα είχε εξέλιξη-θρίλερ, με τους γηπεδούχους να προηγούνται μόλις στο πρώτο λεπτό, με τον Κοσκάτζε ισοφαρίζοντας το 1-0 του πρώτου αγώνα. Την πρόκριση στο «Δικέφαλο» έδωσε στο 111΄ ο Λεονάρντο με πέναλτι.
Αντίθετα, με νίκη γοήτρου έκλεισε ο Παναθηναϊκός μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Μετά το 3-0 στο Ισραήλ, οι «πράσινοι» επικράτησαν 2-1 της Μακάμπι Τελ Αβίβ στη ρεβάνς των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ κι αποχαιρέτησαν από πολύ νωρίς την Ευρώπη, με την ομάδα του λαού να παίρνει το εισιτήριο για τους ομίλους της διοργάνωσης.
Ο Μεντούνγιανιν στο 62΄ έδωσε το προβάδισμα στη Μακάμπι, αλλά οκτώ λεπτά αργότερα ο Μπουμσόνγκ ισοφάρισε. Από το 72΄ οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Κονάτε με απευθείας κόκκινη κάρτα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε το «τριφύλλι» και με αυτογκόλ του Νιβάλντο στο 79΄ πήρε τη νίκη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Άγριος ξυλοδαρμός αστυνομικού από αθίγγανους στην Αταλάντη

Θύμα επίθεσης από 10 Αθίγγανους έπεσε ένας Αστυνομικός στην Αταλάντη. Οι δράστες, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν απρόκλητα τον αστυνομικό του Τμήματος Αταλάντης, προκαλώντας του σωματικές βλάβες στο κεφάλι και σε όλο του το σώμα. Ο άτυχος αστυνομικός εκτελούσε υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας και μετέβη σε καταυλισμό , στην περιοχή Άγιος Ιωάννης – Αταλάντης, όπου είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά προκειμένου να συνδράμει σε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το οποίο βρισκόταν στον χώρο για την κατάσβεση αυτής. Οι κατηγορούμενοι, κάτω από την επήρεια μέθης, επιτέθηκαν και προπηλάκισαν επίσης δύο άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκαλώντας τους ελαφρές σωματικές βλάβες ενώ προξένησαν υλικές ζημιές στο περιπολικό όχημα του Αστυνομικού Τμήματος Αταλάντης και στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις της Α.Δ. Φθιώτιδας, οι οποίες ενήργησαν εκτεταμένες αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης, προέβησαν σε προσαγωγές υπόπτων ατόμων και συνέλαβαν τους δέκα Αθίγγανους, οι οποίοι αναγνωρίσθηκαν από τους παθόντες, ενώ γίνονται αναζητήσεις για έναν ακόμη συνεργό τους. Ο τραυματίας αστυνομικός μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης και στην συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες αποχώρησε. Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αταλάντης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πωλείται ολόκληρη πόλη για 560.000 ευρώ


Perierga.gr - Πωλείται ολόκληρη πόλη για 560.000 ευρώ
Πωλείται όπως είναι «επιπλωμένη», με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένη.

Ο λόγος για την πόλη Σίνικ στη Νότια Ντακότα των Ηνωμένων Πολιτειών την οποία πλέον μπορεί να αποκτήσει κανείς ολόκληρη έναντι μόλις 799.000 δολ. (560.000 ευρώ).
Να σημειωθεί μάλιστα πως στην εν λόγω προνομιακή τιμή συμπεριλαμβάνονται τα πάντα: το βενζινάδικο, το μανάβικο, οι δύο φυλακές, το σαλούν, το ταχυδρομείο, το μουσείο και ό,τι άλλο βρίσκεται εντός των 186 στρεμμάτων που καλύπτει η πόλη.



Άλλοτε γεμάτη ζωή, η Σίνικ άρχισε να παρακμάζει ήδη από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης ενώ η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ήρθε να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, ενισχύοντας το κλίμα φυγής και εγκατάλειψης.
Πλέον, στην πόλη να έχουν απομείνει λιγότεροι από δέκα μόνιμοι κάτοικοι οι οποίοι θέλουν μεν να την πουλήσουν και να σηκωθούν να φύγουν αλλά δεν βρίσκουν αγοραστή (ψάχνουν μάταια εδώ και τρία χρόνια).
Perierga.gr - Πωλείται ολόκληρη πόλη για 560.000 ευρώ
Ως εκ τούτου, προκειμένου να κάνουν το «πακέτο» περισσότερο δελεαστικό, αποφάσισαν να ρίξουν την τιμή του από τα 3 εκατ. δολ. που ήταν αρχικά, στα μόλις 799.000 δολ. (εάν συνεχίσουν έτσι, σε λίγο θα την χαρίσουν) και να προωθήσουν την πώληση μέσω διαδικτύου.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφθούν τον ιστότοπο http://buyscenicsd.com.

Perierga.gr - Πωλείται ολόκληρη πόλη για 560.000 ευρώ

πηγή: ethnos.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Ευρώπη φοβάται τους Έλληνες..


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται κατα κάποιο τρόπο να ζητήσουν εγγυήσεις προκειμένου να μας δώσουν το πακέτο βοήθειας και αυτό γιατί γνωρίζουν πως σε μια τέτοια περίπτωση, οι Έλληνες θα βγουν και πάλι στους δρόμους.. Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι δεν κινδυνεύει άμεσα η δουλειά του, ο μισθός του, η σύνταξή του, αλλά κινδυνεύει....




η χώρα με άμεσο ξεπούλημα! Το μήνυμα ελήφθη απο τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα.. Και σίγουρα σε μια τέτοια περίπτωση οι Έλληνες θα ξεσηκωθούν περισσότερο απο κάθε άλλη φορά.. Και αυτό τρέμουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες γιατί έτσι θα χαλάσουν τα σχέδια τους..
Διαβάστε Περισσότερα »

«Ψαρεύουν» κωδικούς του Facebook ακόμη και από κλειστούς υπολογιστές


«Ψαρεύουν» κωδικούς του Facebook ακόμη και από κλειστούς υπολογιστέςΝα «ψαρέψουν» κωδικούς ασφαλείας από τη μνήμη ακόμη και κλειστών υπολογιστών φαίνεται ότι μπορούν οι επιτήδειοι, μέχρι και μία ώρα, αφότου ο χρήστης αποσυνδεθεί από τον λογαριασμό του, π.χ. στο κοινωνικό δίκτυο «Facebook» ή στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία «gmail» και «hotmail»!
Πιο ευάλωτος σε σχέση με τον «Internet Explorer», αποδεικνύεται ο περιηγητής ιστοσελίδων (browser) «Firefox», καθώς δεν διαγράφει (zero-out) τους κωδικούς ασφαλείας των χρηστών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σταυρούλα Καραγιάννη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), επικαλούμενη τα αποτελέσματα μελέτης, που περιλάμβανε 65 σχετικούς ελέγχους, στο διάστημα 2009-2010.
«Στο 56% των τεστ που κάναμε, μπορέσαμε να ανακτήσουμε κωδικούς από τη μνήμη των κλειστών υπολογιστών 15 λεπτά -σε μια περίπτωση ακόμη και 60 λεπτά- αφότου ο χρήστης αποσυνδέθηκε και έκλεισε τη μονάδα. Πιο επικίνδυνοι από αυτή την άποψη φαίνεται ότι είναι οι φορητοί υπολογιστές -laptop και netbook- που διαθέτουν μπαταρία, ενώ ο χρόνος εντός του οποίου κάποιος μπορεί να ανακτήσει στοιχεία εξαρτάται από τον τύπο της μνήμης RAM, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του χώρου όπου βρίσκεται ο υπολογιστής», σημείωσε η κα Καραγιάννη, η οποία μαζί με τον επίκουρο καθηγητή του ΔΠΘ Βασίλειο Κάτο, μίλησε για το θέμα στο συνέδριο των πανεπιστημίων Μακεδονίας και ανατολικού Λονδίνου για την ασφάλεια του Διαδικτύου και την ηλεκτρονική δημοκρατία, στη Θεσσαλονίκη.
Διευκρίνισε δε, ότι δεν επρόκειτο για «υποκλοπή» στοιχείων εξ αποστάσεως, αλλά από τους ίδιους τους (κλειστούς) υπολογιστές, που είχαν προηγουμένως χρησιμοποιήσει οι χρήστες του Διαδικτύου. Μάλιστα, για την ανάκτηση στοιχείων όπως οι κωδικοί ασφαλείας, δεν χρειάζονται εξαιρετικές δεξιότητες, επιπέδου χάκερ (hacker), αλλά αρκούν οι προχωρημένες γνώσεις πληροφορικής.
«Βγάζετε τον υπολογιστή από την πρίζα
Μπορεί ο μέσος χρήστης υπολογιστή να προστατευτεί από τέτοια φαινόμενα; «Μόνο αν βγάζει τον υπολογιστή από την πρίζα, όποτε δεν τον χρησιμοποιεί. Έτσι, το όφελος είναι διπλό, καθώς εξοικονομεί και ενέργεια», σημείωσε η κα Καραγιάννη.
Τί γίνεται, όμως, σε περίπτωση υπολογιστών κοινής χρήσης, σε χώρους όπως τα ίντερνετ καφέ, όπου ο χρήστης δεν μπορεί να αποσυνδέσει τον υπολογιστή από το ρεύμα;
«Σε αυτή την περίπτωση», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κάτος, «ελάχιστα μπορεί να κάνει ο ίδιος ο χρήστης. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει ένα προεγκατεστημένο λογισμικό ασφαλείας». Κατά τον ίδιο, σε μια εποχή που η ηλεκτρονική διακυβέρνηση διευρύνεται, επιβάλλεται να κινητοποιηθούν και οι ίδιες οι εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικό, αλλά και να ενημερώνεται το κοινό σχετικά με τα θέματα ασφαλείας που ανακύπτουν.
Σύμφωνα με την κα Καραγιάννη, τέλος, παρά την αρνητική πτυχή της, που είναι η ελλιπής προστασία του χρήστη, η δυνατότητα ανάκτησης στοιχείων από τη μνήμη υπολογιστών μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει σημαντική πηγή ψηφιακών πειστηρίων (digital forensics), π.χ. σε περίπτωση ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σημαντική εξέλιξη για το θάνατο της 16χρονης Στέλλας- 3 ακόμη νέοι κατηγορούμενοι



Σημαντική εξέλιξη υπάρχει στην υπόθεση θανάτου της 16χρονης μαθήτριας Στέλλας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο
της κύριας ανάκρισης.
Σε τρία ακόμα άτομα, πλην των δυο νεαρών εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες που μάλιστα έχουν ήδη λάβει κλητήρια θεσπίσματα από τον ανακριτή που χειρίζεται το φάκελο, προκειμένου να προσέλθουν στο γραφείο του τις αμέσως επόμενες μέρες για να απολογηθούν.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης ύστερα από το υλικό που συνέλεξε και μελέτησε, όπως καταθέσεις ατόμων που είχαν κληθεί ως μάρτυρες και έγγραφα. Ενδεχομένως ο ανακριτής να έχει στα χέρια του ήδη και την έκθεση του καθηγητή Ιατροδικαστικής Φίλιππου Κουτσάφτη, τον οποίο ο ίδιος διόρισε, προκειμένου να συντάξει πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια του θανάτου της 16χρονης.

Οι τρεις νέοι κατηγορούμενοι, είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα περάσουν το κατώφλι του γραφείου του ανακριτή αν και οι πληροφορίες θέλουν να έχουν κληθεί άμεσα, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητήσουν προθεσμία, αφού θα πρέπει να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της δικογραφίας και να προετοιμάσουν τις απολογίες τους. Δεν έχει γίνει επίσης γνωστό ποιες είναι ακριβώς οι κατηγορίες που τους αποδίδονται και αν είναι σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος.
Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης φέρεται να έχει ξεκινήσει και η κατάθεση γιατρών, νοσοκόμων και άλλου προσωπικού του νοσοκομείου, συνολικά εννέα ατόμων, τα οποία είχαν καταθέσει και στο στάδιο της προανάκρισης και που είτε είχαν βάρδια στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, όταν μεταφέρθηκε η άτυχη 16χρονη μαθήτρια με οξεία μέθη είτε κλήθηκαν αργότερα το πρωί, όταν επιδεινώθηκε η κατάστασή της, να προσφέρουν τη βοήθειά τους στο περιστατικό είτε εκτελούσαν καθήκοντα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου το κορίτσι μεταφέρθηκε και εν τέλει κατέληξε την ημέρα του Πάσχα.
thebest.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ένα αρχαίο θέατρο βγαίνει στο φως

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου της ανάδειξης της συνοικίας θεάτρου της αρχαίας Κασσώπης στο νομό Πρέβεζας στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και με φορέα υλοποίησης τη ΛΓ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι οι 28 μήνες.
Το μεγάλο θέατρο της Κασσώπης, με υπολογιζόμενη χωρητικότητα περίπου 6.000 θεατών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και επιβλητικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είναι προσβάσιμο.
Παράλληλα, στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο εδώ και μήνες γίνονται εργασίες, με χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, για τη βελτίωση του δρόμου πρόσβασης και για την επέκταση του δικτύου διαδρομών για τους επισκέπτες. Ήδη έχουν γίνει αποψιλώσεις, τακτοποίηση σωρών από λίθους και αρχαίου οικοδομικού υλικού και μία μικρή ανασκαφική έρευνα.
Όταν ολοκληρωθεί το έργο, ο επισκέπτης θα μπορεί να προσεγγίζει την περιοχή του αρχαίου θεάτρου από τη βορειοδυτική ακρόπολη με θέα τον Αμβρακικό Κόλπο. Παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο είχαν γίνει και μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ).
Το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης είναι ένα από τα αρχαία θέατρα που έχει «υιοθετήσει» το σωματείο «Διάζωμα» με πρόεδρο τον Σταύρο Μπένο. Η ανάδειξη του θεάτρου αποτελούσε τον κύριο στόχο του, που αρχίζει πια να γίνεται πραγματικότητα.


Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών
Διαβάστε Περισσότερα »

Μαθητής τιμωρήθηκε με κάπνισμα 42 τσιγάρων


Ένας μαθητής από τη Μαλαισία τιμωρήθηκε να καπνίσει 42 τσιγάρα, όταν η διεύθυνση του σχολείου ανακάλυψε μέσα στο φοριαμό του ένα τσιγάρο και αναπτήρα.

Ο 16χρονος Μοχάμαντ Αλιφ Αριφίν, δήλωσε ότι δεν γνώριζε πώς βρέθηκε το τσιγάρο στο φοριαμό του, αλλά ο διευθυντής του σχολείου και ο επιστάτης του κοιτώνα επέλεξε να τον τιμωρήσει παραδειγματικά μπροστά στους συμμαθητές και τους καθηγητές του.
“Κράτησε περισσότερο από δύο ώρες. Αναγκάστηκα να καπνίζω τέσσερα τσιγάρα μαζί μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 42 τσιγάρων”, δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλιφ στην εφημερίδα New Straits Times.
Το σχολείο τον έστειλε στη συνέχεια στο σπίτι του ενημερώνοντας τους κηδεμόνες του ότι είναι αδιάθετος.
Η θεία του μαθητή δήλωσε ότι ο ανιψιός της έβηχε συνεχώς.
“Μετά από δύο ημέρες παρατήρησα ότι τα χείλη του ήταν πρησμένα και τον ανάγκασα να μου πει τι συνέβη. Δεν μπορούσε να φάει επί πέντε ημέρες”, δήλωσε η γυναίκα στην εφημερίδα.
Ο θείος του παιδιού κατέθεσε μήνυση εναντίον του διευθυντή και του σχολείου.

a-pistefto.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε πάνω από 20.000 ανέρχονται οι νεκροί στη Λιβύη

Σε πάνω από 20.000 ανέρχονται οι νεκροί στη Λιβύη

Σε «περισσότερους από 20.000 ανέρχονται οι νεκροί» στη σύγκρουση στη Λιβύη από τα μέσα Φεβρουαρίου που άρχισε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ.
"Δεν έχω στη διάθεσή μου ακριβή αριθμό, αλλά η ένοπλη σύγκρουση έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 20.000 ανθρώπων", σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Βεγγάζη, "πρωτεύουσα" των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη.
Ερωτηθείς για την πιθανή παρουσία χημικών όπλων στη χώρα, ο Άμπντελ Τζαλίλ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος, καθώς "ως πρώην μέλος του καθεστώτος, γνωρίζω καλά ότι τα όπλα αυτά είναι πλέον άχρηστα".
Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δεσμεύτηκε επίσης να ανταμείψει κατά την ανοικοδόμηση της χώρας του τα κράτη που βοήθησαν τη Λιβύη "βάσει της υποστήριξης" που προσέφεραν στους εξεγερμένους.
"Δεσμευόμαστε να ευνοήσουμε τις χώρες που μας βοήθησαν, κυρίως μέσω της ανάπτυξης της Λιβύης. Θα τους μεταχειριστούμε βάσει της υποστήριξης που μας προσέφεραν", σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την "ευγνωμοσύνη" του στις χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα και σε αυτές που αποδέσμευσαν λιβυκούς πόρους στο εξωτερικό που είχαν παγώσει.
Παράλληλα ο αξιωματούχος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Φάτχι Μπάτζα δήλωσε σήμερα έπειτα από τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη, ότι οι διπλωμάτες της Ομάδας Επαφής αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία για την αποδέσμευση λιβυκών πόρων που έχουν παγώσει, το οποίο θα επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς να λάβουν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τους πόρους της Λιβύης στο εξωτερικό.
"Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά κάτι κινείται. Θα πάρουμε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του μήνα", σημείωσε ο Μπάτζα.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

Νύχτα τρόμου στην Αττική - Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, έσβησε η φωτιά στη Γλυφάδα


- Η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα ξέσπασε τα μεσάνυχτα - Απειλήθηκαν σπίτια, μια ηλικιωμένη στο νοσοκομείο
- Σε εξέλιξη η πυρκαγιά και στην Πάρνηθα, 10 οχήματα επί τόπου
- Φωτιά και στην Ηλιούπολη, στα σύνορα με την Αργυρούπολη αλλά και στα Νέα Λιόσια
- Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 8 οικισμοί στον Έβρο
- Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός, έρχεται σήμερα βοήθεια από Ισπανία και Γαλλία
- Δείτε που υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 04:30 τα ξημερώματα στην Πάρνηθα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 10 οχήματα βρίσκονται επί τόπου και δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά. Οι ισχυροί άνεμοι, όμως, κάνουν δύσκολο το έργο τους.

Νύχτα τρόμου έζησαν και οι κάτοικοι της Άνω Γλυφάδας καθώς στις 23:55 το βράδυ της Πέμπτης, από άγνωστη αιτία, ξέσπασε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, στην οδό Πορταριάς και σύντομα εξαπλώθηκε στις οδούς Σαλαμίνας, Σερρών και Αρετής και εξαιτίας των ανέμων γρήγορα επεκτάθηκε! 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα έσπευσαν και τα ξημερώματα την έθεσαν υπό έλεγχο.

Η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών και από την Αιξωνή της Γλυφάδας έφτασε μέχρι και το Πανόραμα Βούλας. Δυο σπίτια, το ένα χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη ενώ το άλλο ήταν υπό κατασκευή, κάηκαν, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας με αναπνευστικά προβλήματα. Άγνωστο παραμένει πως ξεκίνησε η φωτιά, που τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 06:00. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή για παν ενδεχόμενο.

Πυρκαγιά και σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή των Άνω Λιοσίων, όπου επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα, φωτιά ξέσπασε και στην Ηλιούπολη, με τους ανέμους να στρέφουν τη φωτιά στα σύνορα με την Αργυρούπολη!

Την ίδια ώρα, πύρινα μέτωπα κατακαίουν όλη τη χώρα. Συνολικά, μέχρι στιγμής, βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε πύρινα μέτωπα, με τα πιο σοβαρά στον Έβρο, την Αμφιλογία και τις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Έβρος και το Μεσολόγγι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ σήμερα αναμένεται να έρθουν και τέσσερα καναντέρ από Γαλλία και Ισπανία για να βοηθήσουν στη μάχη της κατάσβεσης, μιας και ήδη έχει ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας.
newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Το «Πήδημα του Αγγέλου», ο υψηλότερος καταρράκτης του κόσμου


Ξενάγηση στο μαγευτικό Εθνικό Πάρκο Canaima της Βενεζουέλας

Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Cainama στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για τον ψηλότερο καταρράκτη του κόσμου, ύψους 979 μέτρων (18 φορές ψηλότερος από τους καταρράκτες του Νιαγάρα), ο οποίος ονομάζεται «Salto Angel» («Το Πήδημα του Αγγέλου»).

Η ονομασία του είναι πιο κυριολεκτική απ’ όσο θα νόμιζε κανείς καθώς αναφέρεται στον Αμερικανό πιλότο Jimmie Angel, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε αυτό το θαύμα της φύσης πετώντας από πάνω του με αεροπλάνο.

Έκτοτε, το «Πήδημα του Αγγέλου» υποδέχεται χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι διασχίζουν την απομονωμένη ζούγκλα του Cainama ώστε να βρεθούν στη βάση του βουνού Auyantepui και να θαυμάσουν αυτή την απίστευτη ομορφιά.

Το 1994, το Εθνικό Πάρκο της Βενεζουέλας συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συντάχθηκε από την UNESCO. Έχει ψηφιστεί επίσης ανάμεσα στα 10 ομορφότερα φυσικά μνημεία του πλανήτη.

























Διαβάστε Περισσότερα »

Η οδύνη του πιστού σκύλου μπροστά στο φέρετρο του αφεντικού [φωτο]



Η οδύνη του πιστού σκύλου μπροστά στο φέρετρο του αφεντικού [φωτο]Η εικόνα του σκύλου που ξάπλωσε περίλυπος μπροστά στο φέρετρο του αφεντικού του «ράγισε» τις καρδιές όσων παρευρέθηκαν στην κηδεία ενός αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν.
Στην κηδεία Τζον Τούμιλσον στο Ρόκφορντ της Άιοβα παραβρέθηκαν περίπου 1.500 άτομα. Την «παράσταση» όμως έκλεψε ο «Χόκι», το πιστό λάμπραντορ που στρατιώτη, που πλησίασε το φέρετρο κατά την διάρκεια της τελετής, ξάπλωσε αθόρυβα μπροστά του και έμεινε εκεί μέχρι το τέλος…
Αφοσιωμένος στο αφεντικό του μέχρι το τέλος


ΠΗΓΗ: blog
Διαβάστε Περισσότερα »

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή μας!!!


Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.gscp.gr) για σήμερα Παρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφερειακές Ενότητες:

•• Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).
•• Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
•• Κορίνθου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).
•• Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος).
•• Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
•• Πρεβέζης (Περιφέρεια Ηπείρου).
•• Λήμνου, Λέσβου και Χίου (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).
•• Έβρου (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας


Την Τετάρτη 31 Αυγούστου και ώρα 11.30 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας με τα εξής θέματα:
ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση πρακτικών Περιφερειακών Συμβουλίων 7/2-6-2011 και 8/16-6-2011.
ΘΕΜΑ 2ο : Έγκριση του 1ου Συγκριτικού Πίνακα, 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης και Παράταση συμβατικής προθεσμίας της μελέτης του έργου: Γεωτεχνική μελέτη επέκτασης Αλιευτικών Καταφυγίων Καραβομύλου –Γλύφας και Δήμου Καμμένων Βούρλων». Αναδόχου Δ. Γάζελα.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.
ΘΕΜΑ 3ο : Έγκριση 1ης Τροποποίησης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις Ιδίων Πόρων, έτους 2011.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αντωνόπουλος Αντώνης.
ΘΕΜΑ 4ο : Έγκριση 1ης Τροποποίησης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις Επιχορηγήσεων Διαφόρων Φορέων, έτους 2011.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αντωνόπουλος Αντώνης.
ΘΕΜΑ 5ο : Έγκριση 2ης Τροποποίησης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), έτους 2011.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αντωνόπουλος Αντώνης.


ΘΕΜΑ 6ο : Έγκριση 2ης Τροποποίησης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις ΣΑΕ 047/6 (Ο.Σ.Κ.Α.Ε.), για το έτος 2011.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αντωνόπουλος Αντώνης.
ΘΕΜΑ 7ο : Έγκριση για λύσεις Προγραμματικών Συμβάσεων του Ν.3614/2007 σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) και Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.).
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αντωνόπουλος Αντώνης.
ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση λύσεων Προγραμματικών Συμβάσεων Έργων.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αντωνόπουλος Αντώνης.
ΘΕΜΑ 9ο : Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων και Αναπτυξιακής Εύβοιας Α.Ε. για την υλοποίηση των προβλεπομένων δράσεων στα πλαίσια του προγράμματος GROSS BORDER COOPERATION IN THE MEDITERRANEAN – MEDITERRANEAN SEA BASIN PROGRAMME ( ENPI CBC MED).
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουραντάς Αθανάσιος.
ΘΕΜΑ 10ο : Μεταφορά μαθητών σχολικού έτους 2011-2012 Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Καρπέτας Ευάγγελος.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Π.Σ.
ΤΙΜΠΛΑΛΕΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Το ναζιστικό παρελθόν του ιδρυτή του ΙΚΕΑ!





Από τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε ενεργό μέλος του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ.

Είναι δισεκατομμυριούχος και ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του κόσμου.

Πασίγνωστος για την παροιμιώδη τσιγγουνιά του, λιγότερο γνωστός για το σκοτεινό ναζιστικό του παρελθόν.

Ο ιδρυτής της γνωστής αλυσίδας Ίνγκβαρ Κάμπραντ υπήρξε όχι απλά φιλοναζιστής, αλλά βασικός χρηματοδότησης και στρατολογητής νεοναζιστών της Σουηδίας!

Μάλιστα, η δράση του αυτή, η οποία απασχόλησε επί σειρά ετών τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, συνεχίστηκε ακόμη και μετά την ταπεινωτική ήττα του γερμανικού άξονα.

Οι αποκαλύψεις για το σκοτεινό παρελθόν του 85χρονου Σουηδού επιχειρηματία περιλαμβάνονται  σε βιβλίο που εξέδωσε στη Σουηδία η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελίζαμπεθ Άσμπρινκ.

Το βιβλίο της με τον αινιγματικό τίτλο «Στο δάσος της Βιέννης τα δέντρα παραμένουν», η Σουηδέζα δημοσιογράφος περιγράφει την αληθινή ιστορία ενός μικρού αγοριού εβραϊκής καταγωγής από την Αυστρία, το οποίο λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε (προσωρινά, όπως αποδείχθηκε) καταφύγιο στη Σουηδία μαζί με τους γονείς του.

Το 330 σελίδων βιβλίο της Ελίζαμπεθ Άσμπρινκ βασίστηκε σε δεκάδες συνεντεύξεις, επίσημα έγγραφα και στην αλληλογραφία (500 επιστολές) του Ότο Ούλμαν, του συνομήλικου  και παιδικού φίλου του  Ίνγκβαρ Κάμπραντ.

Η οικογένεια του μικρού εβραίου Ότο Ούλμαν από την Αυστρία, μετά την άφιξη της στη Σουηδία, το 1939, εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση του άλλου μικρού της ιστορίας, του Ίνγκβαρ Κάμπραντ.

Ο Ίνγκβαρ και ο Ότο ήταν 13 ετών όταν γνωρίστηκαν και έγιναν αχώριστοι φίλοι. Μόνο που όταν ξέσπασε ο πόλεμος, εν αντιθέσει με τον Ίνγκβαρ, οι γονείς του Ότο οδηγήθηκαν στη Γερμανία όπου και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Ο θάνατος των γονιών του στιγμάτισε τον Ότο Ούλμαν, όχι όμως και τον φίλο του Ίνγκβαρ Κάμπραντ.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1943, –και ενώ γνώριζε την τύχη που είχαν οι γονείς του φίλου του- ο 17χρονος τότε Κάμπραντ έγινε μέλος του Σουηδικού Ναζιστικού Κόμματος.

Την ίδια χρονιά ο Κάμπραντ δημιούργησε στο Αιλμχουλντ, μια μικρή πόλη 15 χιλιάδων κατοίκων στη Νότια Σουηδία, το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ.

Το όνομα της επιχείρησης αποτελεί αρκτικόλεξο, ακρωνύμιο των αρχικών του ονόματος, του επώνυμου, της αγροικίας που γεννήθηκε και του χωριού όπου μεγάλωσε: Ingvar, Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd (ΙΚΕΑ).

Ο ευφυής Ίνγκβαρ Κάμπραντ επέλεξε αυτό το όνομα, επειδή η ακουστική του παραπέμπει στην ελληνική λέξη οικία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Σουηδέζα δημοσιογράφο, καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της γνωστής αλυσίδας διαδραμάτισε ο επιστήθιος φίλος του ιδρυτή των ΙΚΕΑ, Ότο Ούλμαν!

Δίχως να το γνωρίζει ο φίλος του, ο Κάμπραντ συνέχισε να είναι μέλος του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας, τουλάχιστον ως το 1950, όπως αναφέρει στο βιβλίο της η Σουηδή δημοσιογράφος.

Το 1950 ο Κάμπραντ παραιτήθηκε από μέλος του σουηδικού ναζιστικού κόμματος, σε με προσπάθεια να μην πληγεί η εικόνα της ανερχόμενης επιχείρησης επίπλων.

Παρ’ όλα αυτά ο Κάμπραντ δεν σταμάτησε ποτέ να βοηθά το φιλοναζιστικό κόμμα της Σουηδίας.

Απλώς άλλαξε ρόλος. Έγινε βασικός χρηματοδότης του ναζιστικού κόμματος, στο οποίο είχε τεθεί επικεφαλής  ο φίλος του Περ Ένγκνταχλ.

Οι υπόγειες διαδρομές του ιδρυτή του ΙΚΕΑ με το ναζιστικό κόμμα της Σουηδίας, όπως προκύπτει σήμερα, ήταν σε γνώση των μυστικών υπηρεσιών της χώρα του.

Από έρευνα που διεξήγαγαν την εποχή εκείνη οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες, προέκυψαν πλούσια στοιχεία για την κρυφή ναζιστική δράση του ιδρυτή του ΙΚΕΑ.

Συγκεκριμένα, ο Κάμπραντ προσπαθούσε να στρατολογήσει νέα μέλη στο ναζιστικό κόμμα της Σουηδίας, ενώ παρείχε μεγάλη οικονομική βοήθεια.

Μάλιστα, σε γαμήλια πρόσκληση που απέστειλε το 1950 στο φίλο και συνοδοιπόρο του Περ Ένγκντχαλ, η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Σουηδέζας δημοσιογράφου, ο Κάμπραντ υπογραμμίζει πόσο περήφανος νιώθει που και οι δυο τους ανήκουν στον ίδιο κύκλο!

Για τους λόγους αυτούς ο Κάμπραντ είχε συμπεριληφθεί στους φακέλους των μυστικών υπηρεσιών ως ναζιστής.

Σε άλλη επιστολή του ο ιδρυτής του ΙΚΕΑ, αναφέρει πως δεν χάνει ευκαιρία να εργάζεται υπέρ του ναζιστικού κόμματος.

Το πολύκροτο βιβλίο της Σουηδέζας δημοσιογράφου, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση για το ναζιστικό παρελθόν του 85χρονου ιδρυτή του ΙΚΕΑ, ο οποίος ως μέλος της ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας είχε τον αριθμό 4013!

Η καταξιωμένη δημοσιογράφος κατηγορεί στο βιβλίο της τον Κάμπραντ ότι αρνείται να μιλήσει καθαρά για το ναζιστικό παρελθόν του.

Ακόμη και όταν το 1994 ήρθαν στο φως της δημοσιότητας επιστολές του επιστήθιου φίλου και αρχηγού του ναζιστικού κόμματος Σουηδίας, οι οποίες αποδείκνυαν ότι διέθετε χρήματα για τη στρατολόγηση νέων μελών, ο Κάμπαρντ απέφυγε να επιβεβαιώσει το σκοτεινό παρελθόν του.

"Το 1998 δήλωσε πως θα αποκαλύψει τα πάντα", δήλωσε η Ελίζαμπεθ Άσμπρινγκ για τον ιδρυτή του ΙΚΕΑ. Δεν το έκανε όμως ποτέ.

Ενώ την ίδια χρονιά ο Κάμπραντ ρωτήθηκε εάν υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας στα εφηβικά του χρόνια, απέφυγε να πει την αλήθεια. Τι απάντησε ο Κάμπραντ στη σχετική ερώτηση; "Δεν θυμάμαι"!

Κάπως καλύτερα λειτούργησε προ ολίγων ημερών ο εκπρόσωπος του 85χρονου δισεκατομμυριούχου, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους της Σουηδίας να σχολιάσει το περιεχόμενο του βιβλίου της Ελίζαμπεθ Άσμπρινγκ.

Παρ’ ότι θέλησε να υποβαθμίσει το περιεχόμενο του αποκαλύψεων, κάνοντας λόγο για «παλιά νέα», στη συνέχεια υπήρξε  διαφωτιστικός.

"Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ περιέγραψε αναλυτικά αυτό που θεωρεί ως ‘μεγαλύτερο λάθος της ζωής του΄, ζητώντας συγνώμη και συγχώρεση. Το ΙΚΕΑ που δημιούργησε, στηρίζεται σε δημοκρατικές αρχές και αγκαλιάζει μια πολυπολιτισμική κοινωνία"!

Καλή αρχή, δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς, για την αποκατάσταση της αλήθειας και της ιστορίας.
www.pheme.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ