Από τις Θερμοπύλες στη γέφυρα του Γοργοποτάμου – συνολικά 17 χιλιόμετρα επί ασφάλτου- θα τρέξουν αύριο Κυριακή στις 11 π.μ δεκάδες δρομείς για να τιμήσουν την ηρωική πράξη της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης κατά των γερμανών κατακτητών.
Από πλευράς συμμετασχόντων το κύριο βάρος του  «28ου Δρόμου Ελευθερίας  Θερμοπύλες Αλαμάνα- Γοργοπόταμος»  αναμένεται να έχει ο «Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθήνας» , τα μέλη του οποίου  θα ξεκινήσουν το πρωί με λεωφορεία από την πρωτεύουσα.
Βεβαίως θα πάρουν μέρος και πάρα πολλοί άλλοι δρομείς, όπως και οι φίλοι της «Φλόγας».
Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες (στις 11 πμ) .Η ώρα εκκίνησης για τους απλούς περιπατητές που θέλουν να πάρουν μέρος είναι 10.00 πμ στο ίδιο σημείο.
Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθηνών (ΣΔΥΑ) τιμώντας με την παρουσία των Δρομέων τον αγώνα Ελευθερίας στο ιστορικό τρίπτυχο «Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος» μετά τον τερματισμό και τις βραβεύσεις – απονομές των Δρομέων θα καταθέσει σε μια σεμνή τελετή στεφάνι στη γέφυρα του Γοργοποτάμου.
Να θυμίσουμε οτι στις 25 Νοεμβρίου του 1942 ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα με τη συνεργασία Άγγλων πρακτόρων ανατίναξαν την σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Άγγλοι κομάντος ενώ την γέφυρα υπερασπιζόταν μία φρουρά αποτελούμενη από 100 Ιταλούς  και 5Γερμανούς στρατιώτες, οι οποίοι διέθεταν βαρύ οπλισμό. Η επιχείρηση της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης, στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
‘Ολα ξεκίνησαν στις 29 Σεπτεμβρίου 1942 όταν μία ομάδα αποτελούμενη από δώδεκα κομάντος, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Έντι Μάιερς και τον ελληνομαθή ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ, έπεσε με αλεξίπτωτα στην περιοχή της Γκιώνας. Ανάμεσά τους ήταν ο Ελλαδίτης Θεμιστοκλής Μαρίνος κι ένας Κύπριος με το κωδικό όνομα «Γιάννης». Σκοπός τους, να έλθουν σε επαφή με έλληνες αντάρτες και να υλοποιήσουν την «Επιχείρηση Χάρλινγκ», που είχε σχεδιάσει το Συμμαχικό Στρατηγείο στο Κάιρο και προέβλεπε την ανατίναξη  μιας από τις τρεις γέφυρες Παπαδιάς, Ασωπού και Γοργοποτάμου (και οι τρεις βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Μπράλλου), πάνω από τις οποίες διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αθηνών.