Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση, η οικονομία της Τουρκίας... «ανθίζει»

οικονομικοί δείκτες, ύφεση, ανάπτυξη, Τουρκία, ανεργία, εξαγωγές, εισαγωγές, ανά

Κι ενώ η χώρα μας βρίσκεται στη δείνη της οικονομικής ύφεσης, στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου τα πράγματα φαίνεται πως είναι κάτι παραπάνω από ανθηρά, καθώς σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία οι οικονομικοί δείκτες της χώρας βελτιώνονται με σταθερό ρυθμό.
Ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε κατά 1,7 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο με την αστική ανεργία να βρίσκεται στο 12% και την αγροτική στο 6,5%. Για την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε σε 2.664.000 από 3.044.000, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε σε 23.475.000 από 22.461.000.
Η ανεργία των νέων μειώθηκε σε 18.4 % από 22%.
Εν τω μεταξύ αυξάνεται και ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών κατά 0.7%. Η TURKSTAΤ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης που βρίσκονταν στις 93,2 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2012 ανέβηκε στις 93,9 το Μάρτιο του 2012. Οι τιμές πάνω απ' το 100 θεωρούνται ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Αισιόδοξα είναι και τα άλλα μηνύματα για την τουρκική οικονομία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 12, 60% στο πρώτο τρίμηνο του 2012.Το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το Μάρτιο ήταν 5,5 δισ. τουρκικές λίρες , ενώ τον Ιανουάριο ήταν 6,5 δισ. τουρκικές λίρες.
Τέλος, αισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για την πορεία των εξαγωγών / εισαγωγών. Ο δείκτης προσδοκίας των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 17, 1 μονάδες, φθάνοντας στις 111 μονάδες, ενώ ο δείκτης των εισαγωγών αυξήθηκε μόνο κατά 11,1 μονάδες φθάνοντας 115,7 μονάδες από τις 104,6.
Διαβάστε Περισσότερα »

Υπόθεση Τσοχατζόπουλου: Δείτε ποιοι υπέγραψαν για τα υποβρύχια


Στο έγγραφο που δημοσίευσε το Olympia.gr φαίνεται καθαρά ποιοι υπέγραψαν για τα υποβρύχια…και είναι «συνυπεύθυνοι» στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Τα λόγια περιττεύουν…





Διαβάστε Περισσότερα »

Ερμιόνη: Η φίλη του Harry Potter μεγάλωσε και έγινε... κουκλάρα...


Ποιος μπορεί να ξεχάσει την μικρή Ερμιόνη Γκρέιντζερ (κατά κόσμον Έμα Γουάτσον), αχώριστη φίλη του Χάρι Πότερ;Ε, λοιπόν η Έμα μεγάλωσε έγινε μία πολύ σέξι γυναίκα και ξέρει πώς να συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω της.


Το ντύσιμο με το κοντό καυτό σορτς και το μπλουζάκι, που θύμιζε περισσότερο εσώρουχο, σίγουρα έκοψε την ανάσα σε όλους τους άντρες που ήταν γύρω της.


Βέβαια, το συγκεκριμένο ντύσιμο δεν ήταν εντελώς δική της επιλογή αφού προβλέπεται για τον χαρακτήρα που υποδύεται στην ταινία «The Bling Ring».































Πηγή: radar.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Το Πάσχα φεύγει... η επόμενη αργία έρχεται

Μπορεί οι περισσότεροι να απολαμβάνουν τις διακοπές του Πάσχα και να ξεκουράζοντ

Μπορεί οι περισσότεροι να απολαμβάνουν τις διακοπές του Πάσχα και να ξεκουράζονται από την πίεση της δουλειάς και της καθημερινότητας, ωστόσο στο μυαλό τους είναι η επιστροφή στο γραφείο την Τρίτη το πρωί.
Και επειδή ο καιρός αναμένεται να φτιάξει, η θερμοκρασία να ανέβει και ο ήλιος να είναι η καλύτερη παρέα για μία κοντινή απόδραση, όλοι αναζητούν την επόμενη επίσημη αργία για να μπορέσουν να την κοπανήσουν και πάλι από δουλειά και υποχρεώσεις.
Σε περίπου δύο εβδομάδες λοιπόν έχουμε Πρωτομαγιά. Τι και αν το σύνθημα που έχει καθιερωθεί είναι «Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία», δεν είναι λίγοι αυτοί που θα την εκμεταλλευτούν για μία εκδρομή.
Πληροφοριακά φέτος η 1η Μαΐου πέφτει Τρίτη και αν ο καιρός σταθεί στο ύψος των περιστάσεων πολλοί θα κάνουν τετραήμερο!
Πάντως η απόφαση για εκλογές την Κυριακή 6η Μαΐου βοηθάει όσους ψηφίζουν επαρχία να πραγματοποιήσουν ακόμα και μίνι διακοπές...
Διαβάστε Περισσότερα »

Oρχομενός:86χρονος βρέθηκε πνιγμένος στο Μαυροπόταμο


ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΠΟΤΑΜΟ



Ο ηλικιωμένος είχε πάει για χόρτα και επέστρεφε στο σπίτι του σήμερα το πρωί. Είχε μαζί του ένα ποδήλατο το οποίο χρησιμοποιούσε συνέχεια ως στήριγμα γιατί αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα αστάθειας. Περνώντας όμως από την μικρή γέφυρα του Μαυροπόταμου, λίγο έξω από τον Ορχομενό, γλύστρισε και έπεσε στο νερό. Το ότι καθυστέρησε να επιστρέψει στο σπίτι προκάλεσε ανησυχία στην οικογένεια του, που άρχισε να τον ψάχνει. Στις έρευνες συμμετείχαν οι κάτοικοι του χωριού, οι εθελοντες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης, η πυροσβεστική υπηρεσία και η αστυνομία.
Αρχικά βρέθηκε το ποδήλατό του μέσα στο νερό του ποταμού και εκεί εστιάστηκαν οι έρευνες. Τα μέλη των εθελοντικών ομάδων έριξαν στο νερό βάρκα και συνέχισαν να ψάχνουν με προσοχή. Ο άτυχος ηλικιωμένος εντοπίστηκε, δυστυχώς νεκρός, 500 μέτρα μακρύτερα στην μέση του ποταμού. Είχε παρασυρθεί από το νερό και εγκλωβίστηκε σε φερτά υλικά.
Η σωρός του θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου θα υποβληθεί σε νεκροψία νεκροτομή.
lamiastar
Διαβάστε Περισσότερα »

Στα "χέρια" της ΕΕΤΤ οι φθηνότερες τιμές έως και 25% από τον ΟΤΕ


Έως και 25% φθηνότερες τιμές σε σχέση με το 2011 θα προσφέρουν στους καταναλωτές τα νέα πακέτα Double Play με Internet και Ομιλία, που κατέθεσε ο ΟΤΕ προς έγκριση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων την
περασμένη Παρασκευή.
Τα προγράμματα θα είναι εμπορικά διαθέσιμα όταν η ΕΕΤΤ το επιτρέψει.
Τα νέα τιμολόγια είναι αποτέλεσμα μείωσης του λειτουργικού κόστους, που η εταιρεία πέτυχε το 2011, τα οφέλη της οποίας ο ΟΤΕ επιθυμεί να μετακυλήσει πλήρως στους πελάτες του, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο.fpress.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Στον Κορυδαλλό ο Τσοχατζόπουλος - Κρίθηκε προφυλακιστέος

offshore, Άκης Τσοχατζόπουλος, ανακριτής, Εισαγγελέας, έμβασμα, κατάθεση, λογαρι

Μεταφέρεται στη ΓΑΔΑ λόγω της σημερινής αργίας και αύριο αναμένεται να βρεθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού καθώς ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν προφυλακιστέο τον πρώην υπουργό.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος κατέθετε από τις 12 το μεσημέρι ως κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων. Αρνήθηκε την κατηγορία επικαλούμενος απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις προμήθειες των όπλων, ενώ φέρεται να δηλώνει επιφύλαξη ως προς την υπερασπιστική του γραμμή για τους TOR-M1, υπόθεση της οποίας η δικογραφία είναι ογκωδέσταση.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε ζητήσει να πάρει καινούργια παράταση προκειμένου να απολογηθεί αλλά δεν έγινε δεκτή ενώ λίγο πριν βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα είπε ήρεμος και χαμογελαστός στους δημοσιογράφους:  «Συγγνώμη που σας έφερα τέτοια ημέρα εδώ».
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είπε στον ανακριτή ότι «Δεν έχω καμία σχέση με τις ύποπτες offshore και κανένα από το εμβάσματα που μου καταλογίζονται δεν εχει κατατεθεί σε δικό μου λογαριασμό»...
Διαβάστε Περισσότερα »

Eνας χρόνος Permissospress

Ενα χρόνο λειτουργίας συμπληρώνει σήμερα   16 Απριλίου  το Permissospress το ανεξάρτητο blog(και το εννοούμε) της Βοιωτίας, που από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του αγκάλιασε και αγκαλιάστηκε από τον κόσμο.
Ορισμένα στατιστικά στοιχεία
Permissospress:Νεοχώρι Βοιωτίας,2 διαχειριστές,  619.039 επισκέπτες, 10329 αναρτήσεις.Το πιο εκπληκτικό είναι οτι οι επισκέπτες προέρχονται εκτός απο την Ελλάδα και από 32 χώρες!!!Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που με τον ένα ή άλλο τρόπο δίνεται ζωή σε αυτο το blog.
 Το Permissospress  με την  δύναμη των αναγνωστών του κερδίζει συνεχώς θέσεις στο ταμπλό της διαδικτυακής ενημέρωσης στη Βοιωτία και σε όλη την Ελλάδα.
Τα πολλά λόγια περιττεύουν  σας ευχαριστούμε και συνεχίζουμε
Διαβάστε Περισσότερα »

Διορθώστε φορολογικές «αμαρτίες» του παρελθόντος χωρίς πρόστιμα

Δυνατότητα υποβολής διορθωτικών δηλώσεων δίνει η εφορία μέχρι το τέλος Μαΐου σε 700.000 φορολογούμενους Δυνατότητα υποβολής διορθωτικών δηλώσεων δίνει η εφορία μέχρι το τέλος Μαΐου σε 700.000 φορολογούμενους
Δεν έχει τελειωμό η φορολογική αμνήστευση των φοροφυγάδων, αλλά και των ασυνεπών και επιπόλαιων φορολογουμένων. Με την αγωνία στο οικονομικό επιτελείο να είναι έκδηλη για την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων, περίπου 700.000 φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα από αύριο, Τρίτη του Πάσχα, και μέχρι το τέλος Μαΐου να υποβάλουν διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις για προηγούμενες χρήσεις.
Πρόκειται για όσους είτε «ξέχασαν» να καταθέσουν έστω και μία δήλωση ΦΠΑ, Φόρου μισθωτών Υπηρεσιών, εισοδήματος και άλλες, είτε θέλουν να διορθώσουν λάθη στα υποβληθέντα έντυπα. Όλοι αυτοί βαρύνονται με σημαντικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.
 
Με τη ρύθμιση, όσοι προχωρήσουν στην υποβολή διορθωτικής/συμπληρωματικής δήλωσης, θα έχουν έκπτωση από 90% έως και 100% - δηλαδή του συνόλου – των χρηματικών ποινών.
 
Αναλυτικότερα:
 
Διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις, αν ο αρχικός φόρος καταβληθεί εφάπαξ. αν η κύρια οφειλή καταβληθεί σε δόσεις, τότε προσαυξάνεται κατά 10% αν η φορολογική υποχρέωση προέκυψε έως και το 2008, και κατά 3%, αν προέκυψε από το 2009 μέχρι σήμερα. Οι δόσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 4 και να είναι μικρότερες των 300 ευρώ.
 
Προσοχή ! Είναι προφανές, αλλά το ξεκαθαρίζουμε: Σε περίπτωση, που υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση και από αυτήν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, δεν επιβάλλεται πρόστιμο!
 
Επίσης, ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται πάντα εφάπαξ, χωρίς δόσεις, με την υποβολή της δήλωσης για τις επιχειρήσεις, και μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα.
 
Εξαιρούνται από τη ρύθμιση:
 
Υποθέσεις κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενιαίου τέλους ακινήτων, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγή, φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται με επιφύλαξη ή με τις οποίες δηλώνεται ζημία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στο «χορό» των Ρίχτερ η Μεσσηνία


 
Στο «χορό» των Ρίχτερ η Μεσσηνία
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Μεσσηνία και έγινε αισθητή σε ολόκληρο το νομό και μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Μεθώνης (59 χλμ νοτιοδυτικά της Καλαμάτας), περίπου 228 χλμ νοτιοδυτικά της Αθήνας, με το εστιακό του βάθος στα 20 χιλιόμετρα.

Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε και νέα δόνηση 4,7 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Φαντάροι δεν ήθελαν άδεια…λόγω κρίσης



Απίστευτο. Η κρίση έχει επηρεάσει ακόμα και τους φαντάρους που κάποτε παρακαλούσαν για μια άδεια και τώρα τους την δίνουν και δεν την θέλουν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» αυξάνονται ραγδαία οι στρατιώτες που δεν κάνουν χρήση της εξόδου τους από το στρατόπεδο η ακόμα και της κανονικής τους άδειαςελλείψει χρημάτων, όσοι υπηρετούν εκτός του τόπου κατοικίας τους..
Οι οικογένειές τους πλέον δεν μπορούν να τους στηρίξουν οικονομικά είτε λόγω ανεργίας είτε σημαντικών μειώσεων στους μισθούς.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι έχουν τριπλασιαστεί τα αιτήματα για θητεία στην Κύπρο, όπου ο μηνιαίος μισθός κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 300 ευρώ.
Οι φαντάροι ζητούν από τους διοικητές των μονάδων τους να μεταφέρουν όλη τους την άδεια στο τέλος της θητείας τους, έτσι ώστε ουσιαστικά να απολυθούν συντομότερα.
Η 9μηνη θητεία με έναν πρόχειρο υπολογισμό, κοστίζει περί τις 3.000 ευρώ σε μία οικογένεια
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι αλλαγές του σώματός μας καθώς μεγαλώνουμε


Πως αλλάζει το σώμα καθώς μεγαλώνουμεΠως αλλάζει το σώμα καθώς μεγαλώνουμε
Ο χρόνος σε συνδυασμό με τα γονίδια και τον τρόπο ζωής μας αφήνει τα σημάδια του στο σώμα μας. Αν και είναι αδύνατον να τον σταματήσουμε, μπορούμε να τον επιβραδύνουμε, φροντίζοντας να ζούμε κατά το δυνατόν υγιεινά – δίχως τσιγάρο, καθιστική ζωή και πρόχειρα φαγητά, αλλά με υγιεινή διατροφή και αρκετή, καθημερινή κίνηση.


Στο γράφημα παρατίθενται μερικές από τις κυριότερες αλλαγές που συμβαίνουν στα όργανα και στους ιστούς καθώς μεγαλώνουμε.
Δέρμα
Η εξωτερική στοιβάδα του (η επιδερμίδα) γίνεται πιο λεπτή. Τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη (είναι η ουσία που δίνει στο δέρμα κάθε ανθρώπου το χαρακτηριστικό χρώμα του) ελαττώνονται σε αριθμό ενώ όσα απομένουν είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος και έτσι, το δέρμα δείχνει πιο λεπτό, πιο χλωμό και πιο διάφανο.
Στα σημεία που «βλέπει» ο ήλιος μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες. Το δέρμα χάνει τη δύναμη και την ελαστικότητά του. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη εκφυλίζονται, με συνέπεια να αναπτύσσονται ρυτίδες, «σακούλες» και πτυχώσεις, που είναι εντονότερες στους καπνιστές και σε όσους εκτίθενται πολύ στον ήλιο.
Μειώνεται η παραγωγή σμήγματος, με συνέπεια να μην λιπαίνεται καλά το δέρμα και έτσι να εκδηλώνονται ξηρότητα και κνησμός (φαγούρα).
Τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται πιο εύθραυστα και η δημιουργία μώλωπα (μελανιά) πιο εύκολη.
Μειώνεται η παραγωγή ιδρώτα και έτσι εμποδίζεται το δρόσισμα του οργανισμού όταν κάνει ζέστη.
Οστά
Τα οστά χάνουν ασβέστιο και γίνονται πιο εύθραυστα. Την μέγιστη οστική πυκνότητά μας την αποκτάμε μέχρι τα 25 μας χρόνια. Μετά από αυτή την ηλικία, αρχίζει η προοδευτική απώλεια οστικής μάζας. Όσο πιο δραστήριος είναι κανείς στην παιδική ηλικία και όσο περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνει, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η μέγιστη οστική μάζα του.
Εάν η απώλεια οστικής μάζας είναι πολύ μεγάλη, αναπτύσσεται οστεοπόρωση που είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στους άντρες. Η οστεοπόρωση αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων, τον οποίο επιτείνει το αυξημένο ενδεχόμενο πτώσης εξαιτίας της φθοράς σε μυϊκή δύναμη και ευλυγισία.
Ύψος
Το ύψος μειώνεται, κυρίως λόγω βράχυνσης του κορμού και της σπονδυλικής στήλης. Η μείωση αυτή παρατηρείται μετά την ηλικία των 40 ετών, με ρυθμό απώλειας περίπου 1 εκατοστού κάθε 10 χρόνια.
Συνολικά, η διαδικασία του γήρατος μπορεί να επιφέρει απώλεια ύψους κατά 5 εκατοστά κατά μέσον όρο.
Αρθρώσεις
Στις αρθρώσεις αναπτύσσονται φλεγμονή, πόνος, δυσκαμψία και παραμορφώσεις, εξαιτίας της φυσιολογικής φθοράς τους. Σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι έχουν αλλοιώσεις των αρθρώσεων που προκαλούν από μικρή δυσκαμψία έως σοβαρή αρθρίτιδα.
Οι ώμοι μπορεί να γίνουν πιο στενοί και η λεκάνη πιο φαρδιά. Το σώμα μπορεί να είναι πιο κυρτωμένο.
Μύες
Η δύναμη και η μυϊκή μάζα φτάνουν στο μέγιστο επίπεδο στις ηλικίες 20-30 ετών. Στη συνέχεια, αρχίζει η προοδευτική φθορά που εκδηλώνεται με συρρίκνωση και ελάττωση του αριθμού και του μεγέθους των μυϊκών ινών. Το επακόλουθο είναι απώλεια μυϊκής δύναμης και ευλυγισίας.
Η περίμετρος της μέσης αρχίζει να αυξάνεται μετά τα 40 χρόνια, καθώς οι μύες μετατρέπονται σε λίπος το οποίο συγκεντρώνεται στον κορμό.
Στην ίδια ηλικία αρχίζει η ελάττωση της μυϊκής μάζας σε χέρια και σε πόδια.
Οι κινήσεις επιβραδύνονται και μπορεί να περιοριστούν. Ο διασκελισμός κατά την βάδιση γίνεται πιο αργός και πιο μικρός. Μπορεί να παρατηρηθεί αστάθεια στη βάδιση και μικρότερη κινητικότητα των χεριών.
Η δύναμη και η αντοχή ελαττώνονται και η κόπωση μπορεί να εμφανίζεται πιο γρήγορα.
Πρόσωπο
Ο μυϊκός τόνος μειώνεται σταδιακά και το πρόσωπο μοιάζει «κρεμασμένο». Οι ιστοί κάτω από τη γνάθο «σακουλιάζουν» και οδηγούν μερικές φορές στο «διπλοσάγονο».
Σε μερικούς ανθρώπους η μύτη μακραίνει λίγο και μοιάζει πιο έντονη. Η αίσθηση της όσφρησης ελαττώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 70 ετών.
Μπορεί να αναπτυχθούν χρωματιστές κηλίδες, κυρίως εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο.
Αυτιά
Τα αυτιά μπορεί να μακρύνουν λίγο, πιθανώς εξαιτίας της ανάπτυξης χόνδρου. Σε ορισμένους άντρες αναπτύσσονται τρίχες στα αυτιά που γίνονται πιο μακριές, πιο σκληρές και πιο εμφανείς καθώς μεγαλώνουν.
Η κυψελίδα γίνεται πιο ξηρή, με συνέπεια να είναι πιο εύκολη η απόφραξη του ακουστικού πόρου και να μειώνεται η ακοή.

Από την ηλικία των 30 ετών αρχίζει να φθίνει η ακοή, εκτός κι αν υπάρξει εξωτερικός παράγοντας (λ.χ. υπερβολική έκθεση σε πολύ δυνατή μουσική ή επαγγελματικό θόρυβο) που θα την πλήξει νωρίτερα. Η μείωση της ακοής γίνεται πιο εμφανής από την ηλικία των 50 ετών, ενώ ένας άνθρωπος στους τρεις στις ηλικίες άνω των 60 ετών έχει βαρηκοΐα.
Μάτια
Τα φρύδια και οι βλεφαρίδες «γκριζάρουν». Το δέρμα γύρω από τα μάτια χαλαρώνει και αναπτύσσει ρυτίδες. Οι οφθαλμικοί κόγχοι μοιάζουν βαθουλωμένοι και περιορίζονται οι κινήσεις των ματιών.
Τα κάτω βλέφαρα μοιάζουν «σακουλιασμένα» και συχνά «πέφτουν» τα βλέφαρα, περιορίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την όραση. Η εξωτερική επιφάνεια των ματιών (ο κερατοειδής χιτώνας) μπορεί να παρουσιάσουν έναν γκριζόλευκο δακτύλιο.
Το έγχρωμο τμήμα των ματιών (η ίριδα) χάνει χρωστική ουσία, γι’ αυτό και πολλοί ηλικιωμένοι μοιάζουν να έχουν γκρι ή ανοιχτά μπλε μάτια.
Η οπτική οξύτητα αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών, οπότε και αρχίζει να αναπτύσσεται σταδιακά η πρεσβυωπία.
Στόμα
Μπορεί να υποχωρήσουν τα ούλα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη οδοντικών προβλημάτων και αλλάζοντας την εμφάνιση του στόματος. Αν υπάρξει απώλεια δοντιών, τα χείλη θα μοιάζουν «βουλιαγμένα».
Το οστούν της γνάθου χάνει οστική μάζα, με αποτέλεσμα να μειώνεται το μέγεθος του κάτω τμήματος του προσώπου και να φαίνονται πιο έντονα το μέτωπο, η μύτη και το στόμα.
Η παραγωγή σιέλου μπορεί να μειωθεί, οδηγώντας σε ξηροστομία, που με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την ομιλία, τη γεύση και την κατάποση.
Τα δόντια μπορεί να γίνουν εύθραυστα.
Στις γυναίκες, από τα 40 και μετά αρχίζει να μειώνεται ο αριθμός των γευστικών καλύκων στη γλώσσα, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη γεύση. Η μείωση αυτή μπορεί να αλλάξει τη γεύση μας. Στους άντρες, η μείωση αυτή αρχίζει συνήθως στα 50.
Καρδιά και αιμοφόρα αγγεία
Ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται. Το μέγεθος της καρδιάς συχνά αυξάνεται λίγο (ιδίως στην αριστερά κοιλία) αλλά επειδή αναπτύσσεται πάχυνση στο τοίχωμα της καρδιάς, γεμίζει με λιγότερο αίμα και με πιο αργό ρυθμό.
Ο καρδιακός μυς χάνει προοδευτικά την δύναμη να ωθεί γρήγορα, μεγάλες ποσότητες αίματος σε όλο το σώμα και έτσι κουραζόμαστε πιο εύκολα και χρειαζόμαστε περισσότερη ώρα για να συνέλθουμε.
Τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους. Συσσωρεύονται λιπώδη ιζήματα στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών (αυτή είναι η αρτηριοσκλήρυνση), με συνέπεια στένωση στον χώρο απ’ όπου διέρχεται το αίμα (λέγεται αυλός της αρτηρίας). Η κύρια αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα το σώμα, η αορτή, αποκτά πιο παχύ, δύσκαμπτο τοίχωμα, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Οι βαλβίδες της καρδιάς που ρυθμίζουν την ροή του αίματος, αναπτύσσουν πάχυνση και γίνονται πιο δύσκαμπτες.

Η καρδιά αναγκάζεται να δουλεύει πιο σκληρά για να τροφοδοτήσει με αίμα τον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην υπέρταση και σε άλλα προβλήματα. Η μείωση στην αποδοτικότητα της καρδιάς αρχίζει γύρω στα 30 χρόνια και μέχρι τα 60 έχει μειωθεί περίπου στο μισό. Η εκφύλισή της είναι ταχύτερη σε όσους δεν γυμνάζονται.
Αίμα
Μειώνεται ο όγκος του αίματος, επειδή ελαττώνεται η συνολική περιεκτικότητα του σώματος σε νερό. Μειώνεται επίσης ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό (ένας ακόμα λόγος για τον οποίο εκδηλώνεται πιο εύκολα η κόπωση).
Μειώνονται επίσης ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (λεμφοκύτταρα), με συνέπεια να ελαττώνονται οι φυσικές άμυνές μας εναντίον των μικροβίων.
Πεπτικό σύστημα
Η κατάποση όσο και η περίσταλση (η ρυθμική κίνηση της τροφής καθώς διέρχεται από την πεπτική οδό) επιβραδύνονται.
Το εσωτερικό τοίχωμα των εντέρων μπορεί να μην απορροφά καλά τα θρεπτικά συστατικά. Μειώνονται βαθμιαία οι ουσίες που παράγουν το στομάχι, το λεπτό έντερο, το ήπαρ και το πάγκρεας για να γίνει η πέψη των τροφίμων (το στομάχι λ.χ. παράγει λιγότερα οξέα έπειτα από την ηλικία των 50 ετών, γι’ αυτό και είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί η βιταμίνη Β12).
Γίνονται πιο συχνά προβλήματα όπως η δυσπεψία, οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και η δυσκοιλιότητα.
Ουροποιητικό σύστημα
Μειώνεται ο νεφρικός ιστός και ο αριθμός των μονάδων διήθησης των νεφρών (λέγονται νεφρώνες), ενώ τα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών παρουσιάζουν σκλήρυνση. Έτσι, επιβραδύνεται η νεφρική λειτουργία.
Η ουροδόχος κύστη γίνεται πιο δύσκαμπτη και οι μύες της χαλαρώνουν, με συνέπεια να μην αδειάζει πλήρως κατά την ούρηση.
Στις γυναίκες, η μυϊκή χαλάρωση μπορεί να προκαλέσει πρόπτωση της κύστεως, που μπορεί να μπλοκάρει την ουρήθρα. Στους άντρες, μπορεί να παρατηρηθεί διόγκωση του προστάτη, που αποφράσσει την ουρήθρα.
Πνεύμονες
Μέχρι την ηλικία των 20 ετών ο οργανισμός παράγει νέες πνευμονικές κυψελίδες (είναι οι πιο μικροσκοπικές δομές των πνευμόνων που γεμίζουν με αέρα). Από τα 20 και μετά, οι πνεύμονες χάνουν σταδιακά τον ιστό τους, με τις κυψελίδες να μειώνονται σε αριθμό – το ίδιο και τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που τις τροφοδοτούν με αίμα (τριχοειδή αγγεία). Οι πνεύμονες γίνονται επίσης λιγότερο ελαστικοί.
Μειώνεται η μέγιστη δύναμη με την οποία εισπνέουμε ή εκπνέουμε. Οι μύες των πλευρών εξασθενούν και ο θώρακας τεντώνεται λιγότερο κατά την αναπνοή.
Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα
Ελαττώνεται το μέγεθος (όγκος) του εγκεφάλου και ο αριθμός των νευρικών κυττάρων σε αυτόν. Επιβραδύνεται η μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Μπορεί να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού δημιουργώντας μη φυσιολογικές δομές που ονομάζονται πλάκες.
Τα νεύρα εκφυλίζονται, επηρεάζοντας τις αισθήσεις – μεταξύ αυτών την αφή, με συνέπεια προβλήματα κίνησης και ασφάλειας.
Η μνήμη (ιδίως η βραχυχρόνια) γίνεται λιγότερο αποδοτική. Η σκέψη και η αντίληψη γίνονται πιο αργές. Τα αντανακλαστικά μας μειώνονται και ο συντονισμός των κινήσεων επιβραδύνεται.
Πηγή ygeia.tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι γραφικότητες του Πασχαλινού τραπεζιού

http://cs9915.userapi.com/u85456315/154159986/q_b6e4eb05.jpg
Πρέπει να το διαβάσετε...

Την Κυριακή του Πάσχα όλα επιτρέπονται. Να φωνάξεις, να βρίσεις, να μεθύσεις, να αγριέψεις, να χορέψεις και πάνω από όλα να καταφέρεις να γίνεις πιο γραφικός και από τους προγόνους σου....




Η γλώσσα που για μία μόνο μέρα είναι ο καλύτερος μεζές

“Τη γλώσσα, τη γλώσσα” φωνάζει κάποιος. “Μην την πετάξεις, είναι ο καλύτερος μεζές”. Πότε έγινε ρε φίλε η γλώσσα ο καλύτερος μεζές; Και γιατί πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσω και εγώ για να δω πόσο ωραία είναι; Αν ήταν ο καλύτερος μεζές, δεν θα την σέρβιραν στις ταβέρνες ως εκλεκτό πιάτο αντί να την πετάνε στα σκουπίδια μαζί με το κεφάλι; Αλλά όχι, η μανία του Έλληνα να μην πετάξει ούτε ένα εκατοστό του αρνιού στα σκουπίδια, βάφτισε τη γλώσσα μεζέ. Μόνο για την Κυριακή του Πάσχα όμως.

Ο θείος που τρώει και το κεφάλι

Στο ίδιο πνεύμα με την γλώσσα. Αλλά εδώ έχουμε ένα πιο τραγικό φαινόμενο. Είναι πάντα ένας από το τραπέζι που θα ζητήσει να πάρει το κεφάλι μπροστά του. Θα αρχίσει να το σπάει βάναυσα και να το μακαλεύει. Να βγάζει τα μάτια, να ξυρίζει τα μάγουλα, να ξεψαχνίζει τον λαιμό. Εντάξει ρε φίλε, δεν χρειάζεται να το κάνεις αυτό, αλήθεια. Δεν είναι τόσο νόστιμα τα μάτια. Είσαι μάγκας και χωρίς να τα φας. Αν πεινάς, έχουν μείνει άλλα 3 κιλά αρνί στην πιατέλα, βολέψου με αυτά.

Το κρέας που σε κάθε αυλή είναι λουκούμι

Πώς γίνεται αυτό ρε γαμώτο; Πώς είναι δυνατόν να το πετυχαίνουμε όλοι. Αν είχες μια κάμερα σε κάθε ελληνική αυλή, θα έβλεπες ότι η ετυμηγορία είναι οικουμενική. Τα τηλέφωνα δίνουν και παίρνουν. “Όχι το δικό μας ήταν πιο λουκούμι”. Εντάξει, και το αρνί που φτιάξαμε με κάτι φίλους πέρσι στη Τζια ήταν πολύ ωραίο. Αλλά δεν βγάλαμε και φιρμάνι να παινέψουμε την επιτυχία μας. Είναι αυτή η ανάγκη του Έλληνα να νιώσει ότι έκανε κάτι καλά. Ότι πέτυχε στην αποστολή του. Και ω του θαύματος την Κυριακή του Πάσχα είμαστε όλοι νικητές.

Τα τραγούδια και οι χοροί

Μπορεί να μην σου αρέσουν τα νταούλια και τα κλαρίνα. Μπορεί και να σου αρέσουν. Αλλά είναι λες και κάθε Κυριακή του Πάσχα βγαίνει Προεδρικό Διάταγμα που επιβάλλει να βάλουμε στο cd player εκείνο το σκονισμένο cd με τα κλαρίνα. Σεβαστό το να σου αρέσουν τα κλαρίνα. Έχω κι εγώ ένα θείο που τώρα κάνει μαθήματα για να παίζει. Αλλά γιατί να τα θυμόμαστε μόνο τέτοια μέρα;

Ο ψήστης που νομίζει ότι είναι Θεός

Είναι η μέρα του. Η γυναίκα και τα παιδιά είναι όλοι σούζα στις προσταγές του και οι καλεσμένοι έχουν πάντα να πουν τα καλύτερα. Δεν σε έβαλε κανείς να κάνεις τον ψήστη, μόνος σου πήρες τον ρόλο οπότε δεν θα έπρεπε να περιμένεις και αποθέωση. Αλλά δεν πειράζει. Θα την ζήσεις την αποθέωση γιατί κουράστηκες. Ξύπνησες από τις 7 το πρωί να σκάψεις το λάκκο (πιο πολύ βασικά για να έχεις να διηγείσαι ότι ξύπνησες τόσο νωρίς). Και φυσικά δεν θες κανείς να σχολιάζει τη φωτιά σου, τα κάρβουνά σου και τα ψητά σου. Η σούβλα είναι ο δικός σου απόλυτα προσωπικός χώρος στον οποίο αποφασίζεις και διατάζεις. Κι από Δευτέρα παντόφλα.

Τα ίδια συμβαίνουν και στη δική μου αυλή btw. Εμείς είμαστε πιο γραφικοί από άλλους. Χριστός ανέστη

Διαβάστε Περισσότερα »

Απόπειρα αυτοκτονίας ηλικιωμένου στην Εύβοια



Κάρφωσε μαχαίρι στην κοιλία του

Τέλος στη ζωή του προσπάθησε να δώσει ένας ηλικιωμένος σε χωριό έξω από το Αλιβέρι

Όπως αναφέρει το evianews.gr, η γυναίκα του τον βρήκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και μέσα στο αίμα στην τουαλέτα του σπιτιού.

Όλα έγιναν την Κυριακή του Πάσχα, το μεσημέρι. Ο 90χρονος πήρε ένα μαχαίρι και πήγε στην τουαλέτα. Με δύναμη το έμπηξε στην κοιλιά του.

Οι πόνοι ήταν αφόρητοι και τον άκουσε η γυναίκα του η οποία τον μετέφερε στο νοσοκομείο Χαλκίδας.

Ο 90χρόνος άντρας αυτήν την ώρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.



Διαβάστε Περισσότερα »

Εκλογές σε κλειστό κύκλο και πολιτικοί σε κατ οίκον περιορισμό!



Εκλογές σε… ίντερνετ και σε… κλειστό κύκλο, με πολιτικούς σε… κατ’ οίκον περιορισμό, είναι οι εκλογές της 6ης Μαΐου, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία - ακόμα και ο υπουργός Άμυνας - απέφυγαν να μεταβούν το Πάσχα στα στρατόπεδα, διακόπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια παράδοση δεκαετιών! Εξαίρεση, βεβαίως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, πλην όμως… εξαίρεση που επιβεβαίωσε τον γενικό κανόνα οι πολιτικοί - κυρίως και πρωτίστως των κομμάτων εξουσίας - να μην δύνανται να επισκεφτούν ούτε τις εκλογικές τους περιφέρειες!

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν προγραμματίζουν - τουλάχιστον μέχρι στιγμής - ούτε μια(!) ανοιχτή συγκέντρωση έως τις κάλπες, αλλά οι αρχηγοί θα μιλήσουν μόνο σε κλειστά γήπεδα. Με τις πληροφορίες, μάλιστα, να επιμένουν πως οι πρώτες σειρές των συγκεντρώσεων στα κλειστά γήπεδα θα αποτελούνται από «ελεγχόμενα» (σε γνωστά στα κόμματα) πρόσωπα. Ταυτόχρονα, «σύμβολα» που χαρακτήρισαν τη μεταπολίτευση όπως οι πλαστικές σημαίες και οι «μετακινούμενοι» οπαδοί και ψηφοφόροι, μάλλον μπήκαν για τα καλά στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας, ενώ δεν υπάρχουν(;) και χρήματα.

Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους βουλευτές στην επαρχία, καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν κηρυχθεί σε πολλά χωριά και κωμοπόλεις «ανεπιθύμητα πρόσωπα».

Αποτέλεσμα είναι το βάρος του προεκλογικού τους αγώνα να δίνεται στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τα social media, ενώ εκ των πραγμάτων το βάρος θα πέσει σχεδόν αποκλειστικά στις εμφανίσεις και τις μονομαχίες των πολιτικών αρχηγών.

Ο προεκλογικός αγώνας, ωστόσο, ξεκινά από αύριο, με την επιστροφή των αρχηγών στην Αθήνα, με όλα τα όπλα να ρίχνονται με το… καλημέρα στο τραπέζι!
Διαβάστε Περισσότερα »

Την Παρασκευή γιορτάζει η Ι.Μ.Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου

ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
                                                  
                                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου εορτάζει την μνήμη της Παναγίας μας,στις 20 Απριλίου 2012 σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα.
                         Πέμπτη 19 Απριλίου 6:30μ.μ.
Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας Θείου Κηρύγματος και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος.
                               Παρασκευή 20 Απριλίου 7:00 π.μ
Πανηγυρικός Ορθρος,Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας  κ.κ.Γεωργίου
                                    Παρασκευή 20 Απριλίου 6:30μ.μ
Μεθεόρτιος Εσπερινός μετά παρακλήσεως της Παναγίας μας
                                ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Άστατος ο καιρός τη Δευτέρα του Πάσχα


 
 
Βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στη Δυτική και μετά το μεσημέρι στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και τοπικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές, αναμένουμε για την Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 ως 21 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 9 ως 23 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 11 ως 23 στη Δυτική Ελλάδα, 14 ως 24 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Μέτριοι και από το μεσημέρι ισχυροί νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο. Ισχυροί νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.

Αναλυτικότερα, ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις περιμένουμε την Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 20 ως 21 βαθμούς. Τοπικά ισχυροί νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό.

Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις αρχικά, με βροχή από το απόγευμα θα έχουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 20 ως 21 βαθμούς. Μέτριοι και από το απόγευμα ισχυροί άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στο Θερμαϊκό.

Την Τρίτη του Πάσχα θα σημειωθούν βροχές στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα.

Την Τετάρτη του Πάσχα τα φαινόμενα θα είναι έντονα στα βορειοανατολικά και το βράδυ θα εξασθενίσουν. Όι άνεμοι θα φτάσουν μέχρι και τα 8 μποφόρ στα νότια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Διάλεξε την περιοχή που θες και δες τι καιρό θα κάνει.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί ο ανδρικός πληθυσμός κάνει μεταδημότευση στη Μύκονο με σκοπό να ψηφίσει ΝΔ...

Από το http://piazzadelpopolo.blogspot.com

Δεν ξέρουμε τι τύχη θα έχει στις εκλογές της 6ης Μαΐου η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Μύκονο Κατερίνα Μονογιού, αλλά αναμφισβήτητα θα είναι μια...
από τις πιο όμορφες παρουσίες, στην προεκλογική περίοδο. Μια προεκλογική περίοδος που αρκετοί όσοι την παρακολουθήσουν στις ομιλίες της … θα χρειαστούν υπογλώσσια!!!
Διαβάστε Περισσότερα »

Γερμανός επιχείρησε να «περάσει» λαθρομετανάστη σε βαλίτσα από την Τουρκία στην Ελλάδα!


Απίστευτο και όμως, αληθινό! Ένας άνδρας που κουβαλούσε στις αποσκευές του... έναν 20χρονο Λιβανέζο και επεδίωκε να τον «περάσει» στην Ελλάδα συνελήφθη στο τουρκικό τελωνείο Pazarkule, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Πιο αναλυτικά, ο άνδρας, γερμανικής υπηκοότητας, θεωρήθηκε ύποπτος, καθώς οι τελωνειακοί παρατήρησαν πως....
αντιμετώπιζε δυσκολία να σηκώσει τη βαλίτσα του και έτσι του ζήτησαν να την ανοίξει για έλεγχο.

Στη συνέχεια συνελήφθη για διακίνηση παράνομων μεταναστών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εμφύλιος πάλι στην Αριστερά

«Πολιτικοί απατεώνες» σε πρωτοσέλιδο ήταν η απάντηση του ΚΚΕ στο «ούτε 51 ούτε 151» του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σύγκρουση κατέληξε η πρόταση συνεργασίας του κ. Αλ. Τσίπρα, καθώς την απέρριψε ασυζητητί η κυρία Αλέκα Παπαρήγα..

Μπορεί να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν εναλλακτική λύση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, αλλά η φωτιά της αντιπαράθεσης μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει να σβήσει. Μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη, που ορισμένοι τη θεωρούν....
ως την πιο σημαντική μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο, για τον προσανατολισμό της χώρας, η διαφορετική στρατηγική τους οδηγεί τα δύο κόμματα σε μια συνεχή σύγκρουση.
Οι προτάσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα για το πριμ των 50 εδρών ως πίεση συμπόρευσης των αριστερών δυνάμεων αλλά και για τη συνεργασία τους στις μονοεδρικές περιφέρειες προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Περισσού. Το ΚΚΕ τις αντιμετώπισε ως πολιτική «κατεργαριά» και «απάτη», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το εγκάλεσε για στάση «αναντίστοιχη των σημερινών αναγκών και προσδοκιών του ελληνικού λαού». Ο Περισσός χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι κατ' επανάληψιν έχει ξεκαθαρίσει πως υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφορές οι οποίες δεν επιτρέπουν τη συμπόρευση.


Νέος συνασπισμός
Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει συνεχώς την έκκληση ενότητας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιμνημονιακής Αριστεράς. Ζητεί την ψήφο του ελληνικού λαού για να αναδειχθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα την Αριστερά, που «θα απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο, που θα δώσει σταθερότητα, προοπτική και ελπίδα, όχι μονάχα στον ελληνικό λαό, αλλά και στους λαούς της Ευρώπης». Γιατί, όπως τόνισε, η ανατροπή στην Ελλάδα θα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη.
Το ευρωπαϊκό προφίλ με παράλληλη καταγγελία της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων που προσπαθεί να καλλιεργήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε απέναντί της την οξεία κριτική του ΚΚΕ. Στο στόχαστρο του Περισσού μπήκαν οι δηλώσεις του εθνικού γραμματέα του Γαλλικού ΚΚ και προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς κ. Πιερ Λοράν, αλλά και εκείνες του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) κ. Γκρέγκορ Γκίζι, οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα προσκεκλημένοι του κ. Τσίπρα στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση στο Αιγάλεω.
Ο κ. Τσίπρας, «με επιμονή και υπομονή», όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δούλεψε συστηματικά και για την ενότητα των αριστερών δυνάμεων και για την αντιμετώπιση πλαστών διλημμάτων που χρησιμοποιούνται και από το σύστημα, όπως «ευρώ ή χάος» και «μνημονιακοί κατά αντιευρωπαϊστών».
Εθεσε στόχο «να μην έχει το μνημονιακό ζευγαράκι Σαμαρά - Βενιζέλου ούτε 51 ούτε 151. Ούτε 51% στον λαό ούτε 151 βουλευτές». Η πρότασή του για συνεργασία της ευρύτερης Αριστεράς στις μονοεδρικές που διατυπώθηκε με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» προκάλεσε την άμεση αρνητική απάντηση του ΚΚΕ.
Την απέρριψε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, προβάλλοντας τις πολιτικές διαφορές τους αλλά και αμφισβητώντας τη γνησιότητα της πρότασης, με βάση επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές, αλλά και την αντιπαραθετική προς το ΚΚΕ στάση του στα σωματεία. Ο κ. Τσίπρας, την επομένη, αντέτεινε ότι μια αριστερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να αλλάξει τη ρότα της χώρας και εγκάλεσε την κυρία Παπαρήγα ότι θέλει την Αριστερά εσαεί αντιπολίτευση.


Καταγγελίες Περισσού
Η σφοδρή επίθεση από τον Περισσό ήρθε με πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» (11.4.2012) υπό τον τίτλο «Πολιτικοί απατεώνες», στο οποίο καταγγελλόταν ότι για δεύτερη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει προτάσεις συνεργασίας που δεν μπορούν να εφαρμοστούν με βάση τον εκλογικό νόμο και δεν αποσπούν έδρες από τον δικομματισμό.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης απάντησε χαρακτηρίζοντας τη στάση του ΚΚΕ «αναντίστοιχη των σημερινών αναγκών και προσδοκιών του ελληνικού λαού». Για να εισπράξει αργότερα το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ: «Και κουβέντα για την ταμπακιέρα, δηλαδή για την απάτη με τις μονοεδρικές».


Περισσός
Οι κόκκινες «ταμπακιέρες»
Η πρώτη «ταμπακιέρα» ήταν ότι, με βάση τον εκλογικό νόμο, το πριμ των 50 εδρών δεν το παίρνει ένας συνασπισμός κομμάτων, ακόμη κι αν είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Η δεύτερη «ταμπακιέρα» ήταν για τις μονοεδρικές, όπου ο «Ριζοσπάστης» αλλά και η κυρία Παπαρήγα σημείωσαν ότι ο εκλογικός νόμος καθορίζει ότι ο αριθμός των εδρών του κάθε κόμματος προκύπτει με βάση το πανελλαδικό ποσοστό του. Ακόμη κι αν ένα κόμμα πάρει όλες τις μονοεδρικές, το σύνολο των εδρών του θα είναι το ίδιο ακριβώς που θα έπαιρνε και χωρίς τις μονοεδρικές… Μάλιστα, η κυρία Παπαρήγα τόνισε στην τηλεόραση της ΝΕΤ: «Το κυριότερο είναι οι πολιτικές διαφωνίες μας, αλλά είναι και αφερέγγυοι. "Ζήτω ο σοσιαλισμός" να πούνε, εμείς δεν τους πιστεύουμε».
Στελέχη του ΚΚΕ έλεγαν, σχετικά με δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει συνεργασία των αριστερών δυνάμεων και ενδιαφέρεται για το ζήτημα της διακυβέρνησης, ότι οι θέσεις του ΚΚΕ δεν καθορίζονται απ' όλα αυτά: «Εχουμε πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας για τον λαό. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ψήφος στο ΚΚΕ και δυνάμωμα της πάλης. Στο κάτω-κάτω, ας υπάρχει ένα κόμμα που δεν θέλει να γίνει κυβέρνηση των βιομηχανιών και των εφοπλιστών…». 
to vima
Διαβάστε Περισσότερα »

Το κατώφλι του ανακριτή περνά σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Το κατώφλι του ανακριτή περνά σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος που τον φέρνει αντιμέτωπο ακόμη και με το ενδεχόμενο προφυλάκισης, θα βρεθεί σήμερα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος.
Σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων Ελένης Σίσκου και Ευγενίας Κυβέλου που ερεύνησαν τον τρόπο απόκτησης της περιουσιακής του κατάστασης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου off – shore εταιρειών «ξέπλενε» μέρος των χρημάτων που είχε λάβει από δυο εξοπλιστικά προγράμματα – TOR – M1 και γερμανικά υποβρύχια – ...επενδύοντας σε δεκάδες πολυτελή ακίνητα.
Κατά το πόρισμα, το ποσό που έχει εντοπιστεί από την υπογραφή αυτών των δυο συμβάσεων ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη του πρώην υπουργού από την μεταπώληση ακινήτων που είχε αποκτήσει με χρήματα - «προϊόν δωροδοκίας». Ενδεικτικά, στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται πως ο πρώην υπουργός είχε λάβει προκαταβολικά μίζα για τα ρωσικά αντιαεροπορικά TOR – M1 και ενώ κανείς από τους επιτελείς του δεν φέρεται συμφωνούσε με την συγκεκριμένη αγορά!
Ο πρώην υπουργός θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για όλα όσα έφερε στο φως η πολύμηνη έρευνα των δυο εισαγγελέων και του ΣΔΟΕ και να αντικρούσει το πλήθος των επιβαρυντικών για τον ίδιο στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία – περίπου 12.000 σελίδων!
Ήδη, οι δικηγόροι του Α. Τσοχατζόπουλου με κοινή ανακοίνωσή τους έχουν δώσει το «στίγμα» της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει ο πρώην υπουργός.
Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Τσοχατζόπουλου, εκφράζοντας τις νομικές θέσεις και των λοιπών πληρεξουσίων δικηγόρων (Ιωάννη Νικολάου, Ιωάννη Παγορόπουλου και Γρηγορίου Τσόλια) γίνεται λόγος για «θεαματικό» ή «θεατρικό» τρόπο που εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης κατά του εντολέα τους το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης και επισημαίνουν ότι δεν προηγήθηκε κλήση σε απολογία.
Οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου αναφέρουν, επίσης, ότι:
δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να μελετηθεί μία δικογραφία 100.000 σελίδων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί ο κ.Τσοχατζόπουλος να απολογηθεί για όσα του καταλογίζονται την Δευτέρα του Πάσχα,δεν υπάρχει λόγος να ερευνάται εκ νέου η υπόθεση της προμήθειας των πυραύλων TOR-M1, καθώς το θέμα έκλεισε με την διερεύνησή του από την Βουλή, χωρίς να προκύψουν ποινικές ευθύνες για τον υπουργό,δεν μπορεί να διώκεται ένας πρώην υπουργός για αδικήματα που σε κάθε περίπτωση έχουν παραγραφεί με βάση την κείμενη νομοθεσία και το συνταγματικό πλαίσιο.
Παράλληλα, οι συνήγοροι του κ.Τσοχατζόπουλου αναρωτιούνται γιατί αποφασίστηκε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για έναν άνθρωπο που τους τελευταίους 20 μήνες όποτε εκλήθη από τις ανακριτικές Αρχές έσπευσε να καταθέσει, σε ανακριτές και εισαγγελείς.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΟΜΑΚΟΙ: Πιο Έλληνες από κάποιους κατ'όνομα "Έλληνες" - Βίντεο ντοκουμέντο


-
Ένα συγκλονιστικό βίντεο στο οποίο αποδεικνύεται ότι Έλληνας είναι όποιος θέλει Έλληνας, ανεξάρτητα θρησκείας, αρκεί μέσα στην καρδιά του να "κτυπάει" η Ελλάδα φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα το defencenet.gr.  
Πρόκειται για το βίντεο από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο ακριτικό χωριό Σμίνθη το οποίο κατοικείται από Έλληνες Πομάκους, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα . Στο βίντεο αυτό οι μουσουλμάνοι Πομάκοι μαθητές του Γενικού Λυκείου Γλαύκης, δεν μουτζώνουν τους "επισήμους", ούτε στολές, ούτε σύμβολα και γι αυτό ίσως δεν έγιναν και πρώτο θέμα στα κανάλια. Δήλωσαν απλά και βροντερά "ΕΛΛΗΝΕΣ". 
Όπως δεν φώναξε κανένα άλλο σχολείο, δημοτικό, γυμνάσιο ή λύκειο σε όλη την επικράτεια. Και με στρατιωτικό βήμα, παρακαλώ...
Και απέδειξαν ότι οι πράκτορες του Προξενείου και οι «πρόθυμοι χρήσιμοι» της τουρκικής εθνικιστικής νεοοθωμανικής πολιτικής δεν τους φοβίζουν, αφού τα παιδιά αυτά όχι μόνο παρέλασαν αλλά φώναζαν δυνατά και με υπερηφάνεια… "ΕΛΛΑΣ - ΕΛΛΑΣ".
Γιατί δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα στα χωριά των Πομάκων,  μία πραγματικότητα εκφοβισμού,  «σπιούνων» και «καλοθελητών συνεργατών» της τουρκικής πολιτικής την οποία ούτε η επίσημη ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια από τις πολυδιαφημιζόμενες ΜΚΟ υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ασχοληθεί μαζί της.
Βλέπετε οι 60.000 Πομάκοι της Θράκης δεν υπερασπίζονται ως Έλληνες πολίτες όπως όλοι μας (αν και αυτό ακόμα, είναι πλέον άκρως συζητήσιμο...) από το ελληνικό κράτος.
Κατά ένα τρόπο ανεξήγητο η ελληνική Πολιτεία, ειδικά από το 2009 και μετά, δείχνει να τους έχει αφήσει έρμαιο στα χέρια της τρομοκρατίας του προξενείου και του εκφοβισμού, αφού όσο και αν ακούγεται παράξενο οι συντελεστές της παρέλασης της 25ης Μαρτίου φοβόντουσαν τις αντιδράσεις των «συνεργατών» του προξενείου μέχρι και την τελευταία στιγμή
Και τελικά εν μέρει οι συντελεστές της παρέλασης είχαν δίκιο για αυτό που φοβόντουσαν διότι μπορεί οι γονείς των παιδιών που παρέλασαν να εξέφρασαν την χαρά τους και την περηφάνια για τα παιδιά τους, οι υποστηρικτές όμως συγκεκριμένου κόμματος του αριστερού χώρου που έχει δείξει την συμπάθεια του για την πολιτική που εφαρμόζει η Άγκυρα στην Θράκη διαμαρτυρήθηκε για την παρέλαση των νεαρών Πομάκων ! 
Δυστυχώς οι ψευτοπροοδευτικοι παράγοντες της περιοχής αγνόησαν το γεγονός ότι  οι μαθητές εκούσια αποφάσισαν να δείξουν ότι πέρα από τις μούντζες και τις βρισιές υπάρχει και άλλος τρόπος να δείξουν ότι είναι παρόντες, φωνάζοντας συνεχώς τη λέξη της πατρίδας τους.
Αυτή η κίνηση των μαθητών ήταν προς γνώση και συμμόρφωση κάποιων που αγανακτούν επειδή δεν αναγνωρίστηκε η ''τουρκική'' μειονότητα Ξάνθης.
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια του ανταρτοπολέμου 1946-1949, παρά το γεγονός ότι οι περιοχές τους προέρχονταν από πολύχρονη βουλγαρική κατοχή από το φασιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας, και εν συνεχεία κατακλύσθηκαν από κομιτατζήδες της κομμουνιστικής (πλέον, μετά το 1944) Βουλγαρίας, τάχθηκαν και πολέμησαν όλοι, χωρίς εξαίρεση στο πλευρό του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνική Χωροφυλακής για να παραμείνει η Θράκη στον εθνικό κορμό και να μην ενωθεί με την κομμουνιστική Βουλγαρίας.
Και επειδή όπως λέγεται μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις ακολουθεί το ολιγόλεπτο βίντεο με τους Έλληνες Πομάκους μαθητές που δηλώνουν υπερήφανοι για αυτό που είναι .
Διαβάστε Περισσότερα »

Άρια Αγάτσα> Εμπιστοσύνη, συνέπεια, συνέχεια...





Τις τελευταίες μέρες ο Αντώνης Σαμαράς έχει πέσει σε βαθιά περισυλλογή. Κάποιοι μάλιστα έλεγαν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα βαρειάς κατάθλιψης. Η αυτοδυναμία ήταν πλέον όνειρο απατηλό. Καταλληλότερος με ποσοστό πάνω από 50% κανένας. Οι μεταγραφές του Μπουμπούκου-Άδωνη και του πρώην ΕΠΕΝίτη Βορίδη από το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, είχαν βγει τζούφιες. Αυτός ο μπαχλάς ο Καμμένος του είχε κάνει μεγάλη ζημιά.
Είχε βάλει το τηλέφωνο στη δόνηση για να μην το ακούει να χτυπάει και σπάνε ακόμη περισσότερο τα νεύρα του. Στην πρόσφατη ομιλία του στο Αιγάλεω, ούτε μια φορά δεν του φώναξαν "νάτος, νάτος ο Πρωθυπουργός". Να του σηκώσουν λίγο το ηθικό. Λες και να το 'καναν επίτηδες. Ξαφνικά το τηλέφωνο άρχισε να αναβοσβήνει. Ήταν ο Μιχελάκης. Το σήκωσε, όλο νεύρα...
-Λέγε, τι θέλεις;
-Πρόεδρε μου, τάξε μου.
-Σου είπα λέγε τι θέλεις και κόψε τις μαλακίες πρωί-πρωί γιατί δεν έχω όρεξη.
-Πρόεδρε μου έχω ευχάριστα νέα.
-Στο λέω για τελευταία φορά. Πες μου τι θέλεις γιατί θα στο κλείσω στη μούρη.
-Πρόεδρε μου, τους πήραμε και τα σώβρακα. Τις κιλότες θα έλεγα καλύτερα. Τον σκίσαμε τον χοντρό.
-Άσε τη σάλτσα και λέγε.
-Πρόεδρε μου, τις πήραμε τις εκλογές. Η αυτοδυναμία είναι γεγονός. Κλαίω από συγκίνηση. Μόλις με πήρε τηλέφωνο από τη Λιβαδειά η Άρια Αγάτσα ότι θέλει να προχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία. ΟΙ εκλογές έχουν κριθεί.

Όπως ο Πατέρας έφερε τον Σισέ...

Για κάποια δευτερόλεπτα ο Αντώνης Σαμαράς έμεινε άναυδος. Ένας κόμπος στο λαιμό άρχισε να τον πνίγει. Χτύπησε το κουδούνι στη γραμματέα του και ζήτησε να του φέρει ένα ποτήρι νερό. Για να συνέλθει από τη ταραχή και την ταχυπαλμία. Πράγματι οι μεγάλες χαρές είναι σαν τις μεγάλες νίκες. Δεν είναι εύκολο να τις αντέξεις. Όσο κωλοπετσωμένος κι αν είναι ο Σαμαράς, έχει αισθήματα. Αφού συνήλθε από το πρώτο σοκ πήρε αμέσως πίσω τον Μιχελάκη.
-Ρε μεγάλε έχω μια ιδέα. Να στείλουμε ελικόπτερο στη Θήβα  για να φέρουμε την Αγάτσα στη Συγγρού. Μιλάμε και γαμώ τις μεταγραφές. Όπως ο Πατέρας έφερε τον Σισέ στην Αθήνα με το λίαρ τζετ (του τότε φίλου του, Βαγγέλη Μαρινάκη) το ίδιο να κάνουμε κι εμείς. Και να δώσουμε σήμα στις τοπικές να στείλουμε κόσμο για την υποδοχή.
Ο ΜΙχελάκης συμφώνησε αλλά προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση της Αριάδνης Αγάτσα: "Εγώ κύριε Μιχελάκη, είμαι ένα σεμνό και ταπεινό κορίτσι της επαρχίας. Δεν είμαι σταρ. Δεν είμαι η Έλλη Στάη, μια απλή  δημοσιογράφος της ΕΡΤ ήμουνα. Και πολύ περισσότερο σε τέτοιου είδους προκλήσεις, τι θα πουν μετά οι ψηφοφόροι μου; Πες του προέδρου ότι τον ευχαριστώ κι ότι θα κατέβω στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ. Αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος δεν επιτρέπεται να σπαταλάμε βενζίνη".
Πράγματι. Τίποτα δεν είναι πλέον ίδιο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η Άρια Αγάτσα τόλμησε τη ρήξη. Με τα δήθεν στερεότυπα και τις διαχωριστικές γραμμές. Ούτε ιδεολογίες υπάρχουν πλέον και πολύ περισσότερο μπλε και πράσινα καφενεία. Το ξέρει αυτό η Αριάδνη για το νομό Βοιωτίας από πρώτο χέρι.  Ένα προς ένα έχει οργώσει όλα τα χωριά. Το Στείρι, το Κυριάκι, τη Κορακολίθου, το Λυρί, τους Τσουκαλάδες. Κυριαρχεί τη σήμερον ημέρα είναι το "ότι φάμε κι ότι πιούμε", που η Άρια Αγάτσα με τη προσχώρηση της στη Νέα Δημοκρατία το έκανε πράξη.

Συμμαχία και με το διάολο

Μια επαρχιωτοπούλα που μεγάλωσε στην πολιτική αγκαλιά του Ακριβάκη και στην αθλητική του Κατσιμπάρδη, έδειξε το δρόμο για το μέλλον: Ποια κόμματα και μαλακίες; Αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι η επανεκλογή. Αν δεις ότι δεν βγαίνεις με το ΠΑΣΟΚ, θα συμμαχήσεις μέχρι και με τον διάολο. Πολύ περισσότερο με τον Αντώνη Σαμαρά, που είναι ωραίος και ευπρεπής.
Κάποιοι κακοήθεις βέβαια έχουν αρχίσει ήδη τα πικρόχολα σχόλια. Για πολιτική κωλοτούμπα της Άριας λες και στην πέμπτη δεκαετία της ζωής που βρίσκεται, μπορεί να παριστάνει την Νάντια Κομανέτσι. Τρίχες κατσαρές. Αν είναι να πέσουν πατσαβούρες αυτές σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κατευθυνθούν στο ωραίο πρόσωπο της Αριάδνης Αγάτσα. Θα ήταν άλλωστε και αγενές απέναντι σ μια κυρία. Αν υπάρχει ένοχος λοιπόν σ' αυτό το καραγκιοζιλίκι, αυτός είναι ο Σαμαράς. Όχι η Άρια, που του χτύπησε την πόρτα, αλλά αυτός που της την άνοιξε.

  Η Άρια δεν έκρυψε ποτέ αυτό που είναι. Από την κλαδική της Θήβας στην ΕΡΤ κι από την ΕΡΤ στη Βουλή. Από τον Ανδρέα στον Σιμήτη, από τον Σιμήτη στον Γιωργάκη κι από τον Γιωργάκη στον Βενιζέλο. Και τώρα που είδε ότι το ΠΑΣΟΚ ξόφλησε έκοψε λάσπη. Την έκανε και πήγε στον Σαμαρά. Κανένα πρόβλημα για την Άρια και πολύ περισσότερο για τον Σαμαρά. Έστω και μεταχειρισμένη την δέχτηκε στη μεγάλη αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας.
Όλοι οι καλοί άλλωστε χωράνε. Ο δρόμος προς την εξουσία μέσω της Ν. Δ είναι ανοιχτός για όλους. Από πρώην ακροδεξιούς σαν τον Βορίδη μέχρι την πρώην Πασιονάρια της Βοιωτίας, Άρια Αγάτσα.
 Από τον Κώστα Καίσαρη
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο πολιτικός χάρτης της Ελλάδας, σύμφωνα με το νόμο Παυλόπουλου

http://static.parapolitika.gr/0/images/article_thumbs_cropped/dimotikes-ekloges-2010_600_375_-1520156876.jpgΑπό τι εξαρτάται η επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα...
Ποιο είναι λοιπόν το ασφαλές ποσοστό για να έχει ένα κόμμα σίγουρη αυτοδυναμία;

Ο πρώτος διδάξας ότι οι σταθερές κυβερνήσεις διασφαλίζονται από τη δυνατότητα αυτοδυναμίας που δίνει το εκάστοτε εκλογικό σύστημα στο πρώτο κόμμα, ώστε η χώρα να μην περιέλθει στη δίνη της αβεβαιότητας και των μικροκομματικών παζαριών, ήταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Όταν είχε ερωτηθεί τη δεκαετία του ’70 ποιο θεωρούσε τον καλύτερο εκλογικό νόμο απάντησε με ερώτηση: “Πείτε μου για ποια εποχή και για ποιο λαό;”.



Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη που ο πιο θερμός θιασώτης της διορατικής σκέψης του Εθνάρχη για να μην εισέλθει ο τόπος στα θολά νερά της ακυβερνησίας, υπήρξε ο επί σειρά ετών νομικός του σύμβουλος, πρώην υπουργός της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Ακολουθώντας τα διδάγματα του μακροβιότερου πρωθυπουργού της χώρας, ο κ. Παυλόπουλος συνέταξε έναν εκλογικό νόμο που με τα τότε δεδομένα (μιλάμε για το 2008) ενίσχυε τις πιθανότητες εκλογικής αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος και άρα της επίτευξης του στόχου της κυβερνητικής σταθερότητας.



Ο συγκεκριμένος νόμος (3626/08) δίνει στο πρώτο σε ψήφους κόμμα μπόνους 50 εδρών έναντι των 40 που προέβλεπε ο νόμος Σκανδαλίδη και θα δοκιμασθεί για πρώτη φορά στις εκλογές της 6ης Μαϊου. Εξασφάλιζε, δηλαδή, υπό προϋπόθεσης, τη δυνατότητα σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης.



Και γράφουμε «υπό προϋπόθεσης», γιατί το ποσοστό που αθροιστικά συγκεντρώνουν πλέον τα δύο κόμματα εξουσίας, δεν δείχνει να ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση το 40-42%, που είναι το χαμηλότερο της μεταπολιτευτικής περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές της 9ης Οκτωβρίου του 2009, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άγγιξαν (και τα δύο μαζί) το 77,4%.



Ηταν, μάλιστα, η πρώτη φορά που καταγράφηκε σε σημαντικό βαθμό διευρυμένη δυσαρέσκεια των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα.

Ο “ΑΤ” παρουσιάζει σήμερα τις τεχνικές λεπτομέρειες του νόμου Παυλόπουλου, τα “κλειδιά” του, κι όλα εκείνα που θα καθορίσουν την άνοδο ή μη χωρίς “δεκανίκια” της Ν.Δ. στην εξουσία, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του.



1. Από τι εξαρτάται η επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα;

Πρώτον, από το ποσοστό που συγκεντρώνει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 36,4%. Δεύτερον, από το συνολικό ποσοστό, το οποίο συγκεντρώνουν τα μικρότερα κόμματα, που τελικώς δεν θα ξεπεράσουν τον εκλογικό πήχη του 3%, ήτοι το πλαφόν εισόδου στη Βουλή.

Ειδικότερα, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό όσων κομμάτων που δεν μπαίνουν οριακά στο εθνικό Κοινοβούλιο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Κι αυτό γιατί οι έδρες που θα έπαιρναν σε περίπτωση εισόδου τους στη Βουλή θα κατανεμηθούν πλέον αναλογικά στα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή.

Αν για παράδειγμα τα κόμματα που απέτυχαν να συγκεντρώσουν αθροιστικά περίπου 5,5%, τότε οι 15 έδρες που αναλογούν σε αυτό το ποσοστό θα μοιραστούν στους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς, με το πρώτο κόμμα να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος και έως επτά επιπλέον έδρες.

Στην πράξη, δηλαδή, η αυτοδυναμία έχει άμεση σχέση με τα πόσα κόμματα θα ξεπεράσουν το όριο του 3% και θα εκλέξουν βουλευτές, ενώ θα μοιρασθούν τις έδρες όσων δεν το κατορθώσουν.



2. Ποιο είναι λοιπόν το ασφαλές ποσοστό για να έχει ένα κόμμα σίγουρη αυτοδυναμία;

Προκειμένου το πρώτο σε ψήφους κόμμα να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο από δικά του στελέχη, πρέπει να λάβει, ασχέτως τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα, ποσοστό της τάξεως του 42,69%.

Βέβαια, όπως προαναφέραμε, αυτοδυναμία επιτυγχάνεται και με το μικρότερο ποσοστό το οποίο εξαρτάται, όμως, ευθέως από τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Οσα περισσότερα διαβούν το κατώφλι της, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα για το πρώτο κόμμα.



3. Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει κυβερνήσεις συνεργασίας;

Όχι, σε καμία περίπτωση! Κανείς δεν γνώριζε τότε, όταν συντάχθηκε ο νόμος, το σημερινό εκλογικό χάος, ένα “εθνικό φρενοκομείο” κατά τη ρήση του αείμνηστου ιδρυτή της ΝΔ.

Ακόμη πάντως και με χαμηλά ποσοστά, πάνω σε κάθε περίπτωση από το 36,4%, μπορεί να αποκτήσει το πρώτο κόμμα πλειοψηφία 151 εδρών.



4. Τι γίνεται με τις έδρες, πώς μοιράζονται;

Ο τρόπος κατανομής των εδρών τις οποίες λαμβάνει κάθε κόμμα συναρτάται από τον συνολικό αριθμό των ψήφων τις οποίες θα λάβουν σε όλη την Επικράτεια. Για να βρούμε πόσους βουλευτές θα έχει ένα κόμμα αρκεί να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των 250 εδρών (είπαμε ότι οι 50 από τις 300 δίνονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα) οι οποίες θα μοιρασθούν αναλογικά στα κόμματα που υπερβαίνουν το 3% και αποκτούν δικαίωμα εκλογής βουλευτών, με το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση της εκλογικής δύναμης κάθε κόμματος με το σύνολο των ψήφων, όλων μαζί των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.



5. Σε περίπτωση, έστω, που διαψευσθούν οι δημοσκοπήσεις και ένα κόμμα που προφανώς θα ’ναι η Ν.Δ. υπερβεί το 36%, τι ποσοστά χρειάζεται για να κυβερνήσει αυτοδύναμα;

Σύμφωνα με το νόμο Παυλόπουλου αν προκύψει τετρακομματική Βουλή (κάτι φυσικά αδύνατον υπό τις παρούσες συνθήκες) με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνουν στη Βουλή, το πρώτο κόμμα θα μπορούσε με ένα ποσοστό γύρω στο 36,4% να επιτύχει το συγκεκριμένο στόχο.

Βασική προϋπόθεση, το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων να κινείται μεταξύ του 10-12%.

Αν εισέλθουν στο Κοινοβούλιο πέντε κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ) το κατώφλι αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα ανεβαίνει στο 37,5%, αρκεί το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων να είναι από 7 έως 8%.

Σε περίπτωση οκτακομματικής Βουλής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Δημοκρατική Αριστερά, Χρυσή Αυγή), που θεωρείται πάντα κατά τους δημοσκόπους πολύ πιθανή, το πρώτο κόμμα θέλει ποσοστό άνω του 40,4%, αν βέβαια τα εκτός Βουλής κόμματα δεν ξεπεράσουν το 2,5%.



Τέλος, στο ενδεχόμενο εννιακομματικής Βουλής που επίσης δεν αποκλείεται (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Δημοκρατική Αριστερά, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Συμμαχία), το πρώτο κόμμα, ανεξαρτήτως των ποσοστών που θα συγκεντρώσουν τα υπόλοιπα, πρέπει να πιάσει το 42,69%, έστω κι αν έχει μια ψήφο διαφορά από το δεύτερο για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι όταν ότι ο κ. Παυλόπουλος έφερε τον συγκεκριμένο νόμο στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αρνήθηκε την ψήφισή του, αλλά ζήτησε την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Προφητικά τότε ο πρώην υπουργός είχε πει απευθυνόμενος στην τότε αξιωματική αντιπολίτευση: “Ψηφίστε τον, γιατί έρχονται δύσκολοι καιροί, πολιτικώς και οικονομικώς”.

Και οι εξελίξεις τον δικαίωσαν πλήρως.


Διαβάστε Περισσότερα »

Χάλκινος ο Μπούτης στο Παγκόσμιο!


«Χάλκινος» ο Μπούτης στο Παγκόσμιο!Το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο...
Κύπελλο σκοποβολής αθλητών με αναπηρίες που φιλοξενείται στο Σέτσιν της Πολωνίας κατέκτησε ο Τάσος Μπούτης, προσφέροντας στην Ελλάδα έναν ακόμα λόγο για να αισθάνεται υπερήφανη!
Ο πρωταθλητής των Αετών Αθηνών, με επίδοση 704,2 (599/600 στο γύρο κατάταξης) στο αεροβόλο τουφέκι 10μ. μεικτό (R5, SH2), βρέθηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητών πίσω από τον Ράφαελ Βόλτζ (Γαλλία) και τον Βασίλ Κόβαλτσουκ (Ουκρανία). Στο ίδιο αγώνισμα η Δώρα Μουτσίου ήταν 6η με 702,9 (599/600 στο γύρο κατάταξης), ενώ ο Βαγγέλης Κακοσαίος κατετάγη 19ος με 593/600.
Ο Μπούτης στον τελικό είχε επίδοση 105,2, ενώ η Μουτσίου 103,9, ενώ και οι δύο στο shooting off είχαν 52,2. Να σημειωθεί ότι οι Βόλτζ και Σόνια Τζένι Τόμπιασεν (Νορβηγία) ισοφάρισαν το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος με 600/600. Στον αγώνα έλαβαν μέρος 28 αθλητές.


onsports.gr 

Διαβάστε Περισσότερα »

Οδηγίες για αναίμακτη επιστροφή των εκδρομέων


Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί, τηρώντας με σχολαστικότητα τους κανόνες κυκλοφορίας, κατά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα, προκειμένου να αποφευχθούν τροχαία ατυχήματα.

Στους οδηγούς των οχημάτων εφιστάται η προσοχή στα εξής:

Να μην οδηγούν όταν έχουν πιει έστω και λίγο αλκοολούχο ποτό.
Να μην αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα και να προσαρμόζουν αυτή ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές και οδικές συνθήκες.
Να χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας και το προστατευτικό κράνος και να απαιτούν να χρησιμοποιούν αυτά και οι συνεπιβάτες τους.
Να συγκρατούν με σύστημα κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος & το βάρος τα μικρά παιδιά (ειδικό κάθισμα, ζώνη ασφαλείας κλπ).
Να μην πραγματοποιούν αντικανονικά προσπεράσματα.
Να μη μιλούν στο κινητό τηλέφωνο, εκτός κι αν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση ανοικτής ακρόασης ή χρησιμοποιούν ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας ( Bluetooth ) .
Να αποφεύγουν την προσέγγιση του Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού με ΙΧ αυτοκίνητα κατά τις παραμονές των εορτών και να προτιμούν για το σκοπό αυτό τα ΜΜΜ, επειδή τις ημέρες αυτές παρατηρείται σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στο σημείο αυτό.
Μέσα στην πόλη, που η κίνηση των οχημάτων μειώνεται αισθητά κατά τις ημέρες των εορτών, να είναι πολύ προσεκτικοί και να κινούνται με μειωμένη ταχύτητα, γιατί παρατηρείται αύξηση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
Να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών Τροχονόμων.

Ακόμη, οι πεζοί να μην παραβιάζουν τους σηματοδότες, να διασχίζουν το οδόστρωμα στα σημεία που υπάρχουν διαβάσεις και όπου δεν υπάρχουν αυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ταλιμπάν επιτέθηκαν στην Ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν

Ταλιμπάν επιτέθηκαν στην  Ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν

Πυρά ελαφρών όπλων δέχθηκε το μεσημέρι το στρατόπεδο της Καμπούλ στο οποίο στρατωνίζεται η ελληνική δύναμη μαζί με συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες ανταπέδωσαν τα πυρά και το συμβάν έληξε χωρίς κανέναν απολύτως τραυματισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Η επίθεση εναντίον του ελληνικού κτιρίου δεν ήταν στοχευμένη, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΑ, αλλά έγινε στο πλαίσιο συντονισμένων επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν εναντίον κυβερνητικών κτιρίων, στρατιωτικών στόχων και πρεσβειών, κηρύσσοντας, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι, την έναρξη των εαρινών εχθροπραξιών.
Στο στρατόπεδο της Καμπούλ, δυναμικού άνω των 1.000 στρατιωτών, το οποίο έχει ρόλο κυρίως εκπαιδευτικού κέντρου, στρατωνίζονται 99 Ελληνες, κυρίως εκπαιδευτές του Αφγανικού στρατού, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΘΑ.
Η επίθεση σημειώθηκε στις 13: 46 ώρα Ελλάδας.Το στρατόπεδο παραμένει σε συναγερμό και απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις από τον Συμμαχικό Διοικητή της Καμπούλ.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ