Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Γιορτή μελιού στο Λεοντάρι


Ο Σύλλογος Γυναικών Λεονταρίου ‘Η ΕΣΤΙΑ‘ του Δήμου Αλιάρτου Βοιωτίας μαζί με την φιλική συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λεονταριτών ‘ ΤΟ ΚΑΣΚΑΒΕΛΙ‘ σας προσκαλούν στην ‘ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ‘, που διοργανώνουν στο Λεοντάρι 29 Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 17:00.  

Θα μας εισαγάγει στην εκδήλωση με λόγο μελισσοκομικό, επιστημονική ομιλία, η καλεσμένη και διακεκριμένη επιστήμονας και εξειδικευμένη κτηνίατρος, ειδική σύμβουλο της Ένωσης Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Αικατερίνη Καρατάσου.  
Θα γίνει αναλυτική παρουσίαση της μέλισσας, των προϊόντων της, της μελισσοθεραπείας, της βιολογίας-κοινωνικότητας, κώδικα επικοινωνίας, της βιοποικιλότητας, επικονίασης, των μελισσοκομικών προϊόντων για υγιεινή διατροφή, μακροζωίας, αλλά και της προστασίας της από μολυσμένα τοξικά περιβάλλοντα.  
Ένα απόγευμα στο Λεοντάρι με άρωμα Ελλάδας, χρώμα ελληνικό, εθνικό, επιστημονικό πνεύμα ενάντια στην οικονομική κρίση με μια ελληνική πρόταση μελισσοκομικής επιλογής, υγιεινής διατροφής με τα ανώτερα καταξιωμένα ελληνικά μελισσοκομικά και χωρίς παρενέργειες, προϊόντα ελληνικής φύσης για θεραπευτική και θρεπτική αξία.  
Στα μυρίπνοα άνθη της φύσης που πετά, το νέκταρ των λουλουδιών που συλλέγει, επιβραβεύει η μέλισσα τον άνθρωπο, συνθέτει με την αμβροσία των δώρων της και μας δημιουργεί την γλυκιά ασπίδα προστασίας.  
Στροφή στη φύση. Γνωρίζουμε-εμβαθύνουμε-επιλέγουμε και υιοθετούμε τα προϊόντα της μέλισσας τώρα και με επιστημονική τεκμηρίωση και παρουσίαση της ομιλήτριας μας. Διεισδύουμε στον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας, θαυμάζουμε το μεγαλείο της σοφίας και της δημιουργίας του Θεού, γνωρίζουμε την ζωή, αναγνωρίζουμε την προσφορά αυτού του γλυκύτατου εντόμου. 
Το χώρο της εκδήλωσης θα κοσμεί και θα ευπρεπίζει έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων, οπτικές –θεαματικές μελισσοκομικές παρουσιάσεις, γευσιγνωσία μελιού, γαστρονομικές απολαύσεις και θα ολοκληρωθεί με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. 
Το απόγευμα της 29 Σεπτεμβρίου 2012, μας οδηγεί στο Λεοντάρι Βοιωτίας, μας ελκύει και μας προτρέπει στην όμορφη γιορτή αφιερωμένη στην γλυκιά μας μέλισσα και τα αγνά-φυσικά προϊόντα της.
Ένα ταξίδι στην γνώση, την παράδοση, την επιστήμη, την τεχνική, την εξέλιξη την επιλογή της υγιεινής διατροφής και μακροζωίας. 
ΣΑΣ ΠΡΟΣΜΕΝΟΥΜΕ, ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΥΓΕΝΗ-ΦΙΛΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΗΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ. 
Η Πρόεδρος και τα μέλη. 
Συνδιοργανωτες: Δήμος Αλιάρτου- Σύλλογος Απανταχού Λεονταριτών
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαφάρι για οφειλές 2εκατ. ευρώ από το Δ. Λεβαδέων


Από το ταμείο του Δ. Λεβαδέων ή της εφορίας θα πρέπει να περάσουν όσοι έχουν οφειλές προς το Δήμο. Τα «ραβασάκια» καταφθάνουν συνεχώς στους οφειλέτες, προκαλώντας την έντονη και οργισμένη αντίδραση τους. Αρκετοί έχουν φθάσει σε όρια απόγνωσης, κυρίως επιχειρηματίες από το χώρο της εστίασης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα χρέη αγγίζουν τα 100.000ευρώ. Σε ορισμένους έχει γίνει και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ν. Παπαγγελής, με δηλώσεις του στο Σείριο,κάλεσε τους οφειλέτες να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, επωφελούμενοι των «ευνοϊκών ρυθμίσεων» που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή μείωση, έως και 80%, των προσαυξήσεων και εξόφληση έως 60 δόσεις.
Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ήταν υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε αυτές τις κινήσεις, ενώ απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός, ότι οι προκάτοχοι του διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται τα χρήματα αυτά να εισπραχθούν.
Οι οφειλές ξεπερνούν τα 2εκατ. ευρώ και προέρχονται αρκετά χρόνια πίσω, από τη δεκαετία του 1990.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κύμα αντιδράσεων στη Βοιωτία, για τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων


Τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών σε Θήβα, Αράχωβα, Αλίαρτο και άλλους δήμους της Βοιωτίας, έχει επιφέρει η αύξηση των τιμών ζώνης των ακινήτων, που οδηγούν σε αύξηση των «χαρατσιών».
Με ανακοίνωση του ο Δ. Θηβαίων μεταθέτει τις ευθύνες στο Υπουργείο Οικονομικών και επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις στους εξοργισμένους πολίτες.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Ο Δήμος Θηβαίων, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ενημερώνει τους δημότες του ότι οι τιμές ζώνης ακινήτων καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και όχι από το Δήμο.
Το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει σωστά μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε (Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), με την εγκύκλιο ΠΟΛ1251/20-12-2011, κάλεσε τους Δήμους να διορθώσουν τις τιμές ζώνης, όπως αυτές έχουν καθοριστεί σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι Δήμοι όλης της χώρας, είναι αρμόδιοι μόνο για τη διόρθωση των λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, στους οποίους προσέρχονται οι δημότες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, προκειμένου να τα διορθώσουν. Επιπλέον, οι Δήμοι ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24 του Ν.2130/1993, όπως ισχύει, και σε περίπτωση λάθους προβαίνουν σε διόρθωσή τους.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, οι δήμοι αποστέλλουν τις ενημερωμένες καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. ο οποίος ακολούθως, τις αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που τις ελέγχει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης.
Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η ΓΓΠΣ διορθώνει την κατάσταση ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο Δήμο και διαβιβάζει τις καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου.siriosfm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Σοκ - Μητέρα σκότωσε τα πέντε νεογέννητά της για να μην την εγκαταλείψει ο άνδρας της

Σοκ - Μητέρα σκότωσε τα πέντε νεογέννητα παιδιά της για να μην την εγκαταλείψει

Τα πέντε νεογέννητα παιδιά της ομολόγησε ότι σκότωσε μια 28χρονη γυναίκα από το Χούζουμ της βόρειας Γερμανίας, καθώς φοβόταν ότι αν το μάθαινε ο σύζυγος της ότι έφερε και άλλο παιδί στον κόσμο, εκτός των δύο που ήδη είχε, θα την εγκατέλειπε.
Η 28χρονη γυναίκα είχε ομολογήσει αρχικά ότι σκότωσε δύο από τα νεογέννητα μωρά της, το ένα εκ των οποίων είχε βρεθεί σε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού στις 2 Μαρτίου του 2006 και το δεύτερο σε ένα χώρο στάθμευσης στις 5 Μαρτίου του 2007.
Μετά την αρχική της ομολογία, η γυναίκα αυτή δήλωσε στους αστυνομικούς ότι σκότωσε κι άλλα τρία παιδιά της, τα οποία γεννήθηκαν μετά το 2007 και τα οποία βρέθηκαν στο υπόγειο του σπιτιού της.
«Ήταν σαφές σε εκείνη ότι ο σύζυγός της δεν ήθελε άλλο παιδί», δήλωσε η εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση. Υπό το φόβο ότι ο άνδρας της θα την εγκαταλείψει αν μάθαινε ότι είναι έγκυος, η γυναίκα το έκρυβε και στη συνέχεια όταν γεννούσε τα σκότωνε.
Η 28χρονη έχει άλλα δύο παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, ηλικίας οκτώ και 10 ετών αντίστοιχα.
Οταν ο άνδρας της, ο οποίος τελεί υπό ψυχιατρική φροντίδα, ρωτήθηκε για το θέμα, δήλωσε ότι δεν είχε παρατηρήσει τις διαδοχικές εγκυμοσύνες της συζύγου του, όπως άλλωστε και η οικογένεια της τελευταίας.
Η γυναίκα είπε εξάλλου στους ερευνητές της αστυνομίας ότι δεν «ήξερε σε ποιόν να στραφεί», κατέληξε η γενική εισαγγελέας.
Πρωτού φθάσουν στα ίχνη της, οι γερμανικές αρχές είχαν υποβάλει σε εξέταση DNA εκατοντάδες γυναίκες στη βόρεια Γερμανία.
Η νεαρή γυναίκα παρουσιάστηκε χθες ενώπιον δικαστή, μετά την άσκηση δίωξης εναντίον της για πέντε εκούσιες δολοφονίες, και στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτός είναι ο Ελληνας που μιλά 32 γλώσσες

Αυτός είναι ο Ελληνας που μιλά 32 γλώσσες

Ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη, ο οποίος μιλά 32 γλώσσες είναι Ελληνας, με καταγωγή από την Κρήτη, ονομάζεται Γιάννης Οικονόμου και εργάζεται ως... μεταφραστής. 
Ο Γιάννης Οικονόμου σπούδασε γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Μεσανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia), των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και από το 2002 έως και σήμερα εργάζεται ως μεταφραστής στην Κομισιόν.

Διαβάστε Περισσότερα »

Το τελικό πακέτο-φωτιά σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φορολογία [λίστα]

Το τελικό πακέτο-φωτιά σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φορολογία [λίστα]

Ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία για το σκληρό πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ βρίσκονται οι τρεις αρχηγοί, καθώς τα περισσότερα μέτρα έχουν πλέον συμφωνηθεί, όπως επίσης και οι αλλαγές στην φορολογία. Δείτε τι προβλέπει το πακέτο.

Βασική διαφορά στο τελικό πακέτο μέτρων που έχουν συμφωνήσει οι τρεις αρχηγοί είναι ότι η φορολογική επιβάρυνση έχει ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ (από 2 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά) ώστε οι περικοπές δαπανών να πέσουν στα 10,6 δισ. από 11,6 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:

Συντάξεις
  • Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Κλιμακωτές μειώσεις
  • Δώρα συνταξιούχων: Καταργούνται εκτός του ΟΓΑ
  • Συντάξεις ΟΓΑ: Μειώνονται κατά 30 ευρώ
  • Εφάπαξ: Μειώνονται κατά 20-30% σε 22 Ταμεία. Επιπλέον, επιβάλλεται εισφορά σε όσους πήραν αυξημένο εφάπαξ τα προηγούμενα χρόνια.
  • Όρια ηλικίας: Αυξάνεται το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65.
  • Έτη ασφάλισης: Αυξάνονται στα 20 από τα 15 έτη που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση.
  • Συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων: Πλαφόν στα 720 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων: Μειώνονται λόγω της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων.
  • Συντάξεις ενστόλων: Μείωσης λόγω κατάργηση της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής

Φορολογία
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Ενιαίος συντελεστής 30-35% για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ
  • Αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα στο 20-25%
  • Αγρότες: Φορολόγηση με λογιστικό τρόπο (τήρηση βιβλίων)
  • Νέα φορολογική κλίμακα από 1η Ιανουαρίου 2013 με λιγότερα κλιμάκια για μισθωτούς συνταξιούχους
  • Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 30-35% για μισθωτούς-συνταξιούχους. Αφορά όσους δηλώνουν πάνω από 100.000 ευρώ.
Μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο
  • Ειδικά μισθολόγια: Μειώνονται οι αποδοχές ένστολων, δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, διπλωματών κα.
  • Δώρα: Καταργούνται πλήρως τα δώρα (χριστουγέννων, πάσχα, επίδομα αδείας) στους δημοσίους υπαλλήλους
  • ΔΕΚΟ: Προχωρά η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ
  • Εφεδρεία: Εφαρμόζεται νέου τύπου εργασιακή εφεδρεία στους δημοσίους υπαλλήλους με διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων τα επόμενα δύο χρόνια
  • Επιδόματα: Μείωση 50% των επιδομάτων για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές
  • Μισθολογικές προαγωγές: Καταργούνται για τα σώματα ασφαλείας

Κοινωνικά επιδόματα
  • Προνοιακά επιδόματα: Θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια
  • ΕΚΑΣ: Θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 έτη (από 60 που είναι σήμερα).
  • Εποχιακά επιδόματα: Πλήρης κατάργηση και αντικατάστασή τους με ειδικά επιδόματα ανεργίας
  • Νεφροπαθείς: Μείωση δαπανών για τη μετακίνησή τους
  • Φοροαπαλλαγές: Μειώνονται διάφορες φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα.  Διατηρούνται για αναπηρία άνω του 67%, τυφλούς και νεφροπαθείς
Υγεία
  • ΟΓΑ: Αυξάνονται οι εισφορές των συνταξιούχων του ΟΓΑ
  • Μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη

Δημόσιο – Δήμοι
  • Καταργούνται ή συγχωνεύονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου
  • Εισιτήρια: Αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μεταφοράς κατά 25%
  • ΚΑΠ: Μειώνονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ)
  • Μειώνονται τα επενδυτικά κεφάλαια για τους Δήμους

Παιδεία
  • ΑΕΙ/ΤΕΙ: Συγχωνεύονται ή καταργούνται δεκάδες ιδρύματα
  • Δίδακτρα: Επιβάλλονται δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών
  • Αναπληρωτές: Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίες ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των καθηγητών
  • Δωρεάν βιβλία: Μειώνεται η δαπάνη για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ/ΤΕΙ
Διαβάστε Περισσότερα »

Αίρεται η βουλευτική ασυλία του «Καραϊσκάκη» της Χρυσής Αυγής

Αίρεται η βουλευτική ασυλία του «Καραϊσκάκη» της Χρυσής Αυγής

Την άρση της ασυλίας του βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση αποφάσισε ομόφωνα η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα από την ολομέλεια της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι την άρση της ασυλίας του κ. Μπαρμπαρούση ζήτησε ο Αρειος Πάγος στις 13 Σεπτεμβρίου για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και της απόπειρας αντιποίησης αρχής.
Τα αδικήματα αφορούν τα θλιβερά επεισόδια χρυσαυγιτών σε βάρος μεταναστών στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα για τη «λίστα Φαλτσιάνι»..

 

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσαν δημοσιεύματα, με αφορμή σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή, για τη λεγόμενη «λίστα Φαλτσιάνι» που περιλαμβάνει ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις σε τράπεζα στην Ελβετία.

 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή o... κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες Τέρενς Κουίκ, το 2010 η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε παραδώσει στον Έλληνα ομόλογο της, Γιώργο Παπακωνσταντίνου λίστα με τα ονόματα 1991 Ελλήνων φοροφυγάδων, φυσικών και νομικών προσώπων, με καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που θα διερευνήσει ο εισαγγελέας, την ύπαρξη της επίμαχης «λίστας» δεν γνωρίζει κανείς, ενώ ο κ. Κουίκ στην ερώτηση του κάνει λόγο για «απροθυμία» των αρμόδιων αρχών να ελέγξουν τη νομιμότητα αυτών των καταθέσεων, σε αντίθεση με την αντίδραση άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αξιοποίησαν τη λίστα προς όφελος των κρατικών τους εσόδων.

Ο κ. Πεπόνης ζητά άμεσα να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει λίστα και αν ναι, να εξακριβωθεί πού βρίσκεται.

Ζητάει, επίσης, σε περίπτωση που βεβαιωθεί ότι πράγματι η λίστα παραδόθηκε, α) να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφων, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος κάθε υπευθύνου που δεν αξιοποίησε το επίμαχο υλικό, προστατεύοντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν φοροδιαφύγει και μάλιστα με αδήλωτα μεγάλα χρηματικά ποσά και β) να παραδοθεί άμεσα στο γραφείο του ώστε να επιληφθεί και να διενεργηθούν οι δέουσες ενέργειες για όσες περιπτώσεις εντοπιστούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και των διατάξεων για το λεγόμενο «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»

Να σημειωθεί ότι η επίμαχη λίστα ήρθε στα χέρια των γαλλικών αρχών, όταν στα τέλη του 2008 συνελήφθη το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης Εβρέ Φαλτσιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με τα ονόματα περισσότερων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών, Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.ά.

Σχεδόν όλες οι χώρες, που η λίστα περιελάμβανε ονόματα πολιτών τους, με αιτήματα προς τις γαλλικές αρχές παρέλαβαν τα στοιχεία που τους ενδιέφεραν και ήδη πολλές από αυτές έχουν εισπράξει από φόρους και πρόστιμα πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Ενδεικτικά, στην ερώτηση του κ. Κουίκ αναφέρεται πως μόνο η Ισπανία αξιοποιώντας την λίστα πέτυχε να εισπράξει ποσό 6 δισ. ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στον «αέρα» οι δανειολήπτες του ΟΕΚ – «καμία επιμήκυνση» λένε οι τράπεζες

Στον «αέρα» οι δανειολήπτες του ΟΕΚ – «καμία επιμήκυνση» λένε οι τράπεζες

Δανειολήπτες του ΟΕΚ...μόνοι ψάχνουν για επιμήκυνση. Υπό το βάρος των υψηλών δόσεων, καταφεύγουν στις τράπεζες για να ζητήσουν αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής αλλά συνήθως εισπράττουν αρνητική απάντηση. Ο ΟΑΕΔ, στην αρμοδιότητα του οποίου έχει περάσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας νίπτει τας χείρας του και ουσιαστικά παραπέμπει στην υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Την «χρυσή περίοδο» 2003-2008, δεκάδες χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να πάρουν επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ μέσω εμπορικών τραπεζών. Η διάρκεια αυτών των δανείων ήταν «κλειδωμένη» στα 15 χρόνια ενώ ο ΟΕΚ αναλάμβανε για περίοδο 9 ετών να πληρώσει ένα σημαντικό τμήμα των τόκων (από το 50% έως το 100% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα του δανειολήπτη).
Κι ήρθε η κρίση. Και η οικονομική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υψηλές δόσεις. Διότι καλή η επιδότηση του επιτοκίου από τον ΟΕΚ, το ποσό όμως που ερχόταν κάθε μήνα στους δανειολήπτες γινόταν ολοένα και περισσότερο δυσβάσταχτο. Το παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό:
Δάνειο επιδοτούμενο από τον ΟΕΚ ύψους 120.000 ευρώ εκταμιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2006. Η μηνιαία δόση, σήμερα διαμορφώνεται στα 750 ευρώ καθώς η διάρκεια του δανείου είναι μόλις 15 χρόνια. Η δόση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη και θα έφτανε στα 910 ευρώ αν έλειπε και η επιδότηση του ΟΕΚ (η οποία θα σταματήσει να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση της 9ετίας). Για να περιοριστεί η δόση από τα επίπεδα των 750 ευρώ, μια λύση υπάρχει: να αυξηθεί η διάρκεια του δανείου από τα 15 στα 25 χρόνια. Αυτό προέβλεπε και η υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί εδώ και μήνες. Σε αυτή την απόφαση παραπέμπει ο ΟΑΕΔ. Όμως οι τράπεζες δεν την δέχονται και οι δανειολήπτες μένουν στο κενό. Τι κάνουν; Σταματούν να πληρώνουν και το δάνειο βάφεται «κόκκινο».
Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει το fpress.gr εδώ και εβδομάδες, οι τράπεζες προχωρούν και ένα βήμα παρακάτω: προτείνουν στον δανειολήπτη να εγκαταλείψει την επιδότηση του ΟΕΚ με αντάλλαγμα την αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει επιβάρυνση της τάξεως των 150-170 ευρώ τον μήνα όπως φάνηκε και από το παράδειγμα.
Τι πρέπει να γίνει; Να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση, να επιμηκυνθούν τα δάνεια και να σταματήσουν οι τράπεζες να επικαλούνται «τεχνικές δυσκολίες» για να εξυπηρετήσουν τους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.fpress.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αναγνωρίζετε το κοριτσάκι της φωτογραφίας; Γεννήθηκε στη Θήβα και είναι πασίγνωστη ερμηνεύτρια…


Γεννήθηκε στη Θήβα το 1950 και 8 χρόνια μετά μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Είναι μία από τις πιο σπουδαίες ερμηνεύτριες που διαθέτει η χώρα μας, έχοντας χαρίσει στο κοινό μεγάλα τραγούδια και απίστευτες ερμηνείες. Το πραγματικό της όνομα είναι Χαρίκλεια Ρούπακα και η καριέρα της στη δισκογραφία ξεκινά το 1968, με τον δίσκο 45 στροφών «Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς».
Πρόκειται για την Χαρούλα Αλεξίου, μία από τις πιο σημαντικές και αγαπημένες τραγουδίστριες της χώρας μας. Έχοντας μία καριέρα 40 και πλέον χρόνων, η γνωστή τραγουδίστρια μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες, έχει ερμηνεύσει τεράστιες επιτυχίες και έχει αγαπηθεί όσο λίγοι από το ελληνικό, και όχι μόνο, κοινό.
Η μεγάλη της αδυναμία είναι ο γιος της, ο Μάνος, τον οποίο, όπως έχει παραδεχτεί, έχει υιοθετήσει και στον οποίο έδωσε το όνομα του αγαπημένου της φίλου, Μάνου Λοϊζου. Έχει παντρευτεί δύο φορές, την πρώτη με τον παραγωγό Αχιλλέα Θεοφίλου και τη δεύτερη με τον μάνατζέρ της, Σωτήρη Μπασιάκο.

Τα παιδικά της χρόνια δεν ήταν εύκολα και η ίδια έχει αναφερθεί σε αυτά μέσω του αυτοβιογραφικού τραγουδιού της «Η μπαλάντα της Ιφιγένειας», σε στίχους και μουσική δική της. Η γνωστή τραγουδίστρια ήταν ένα πολύ χαριτωμένο κοριτσάκι, που παρά τα προβλήματα διατηρούσε το χαμόγελό της. Την παιδική της φωτογραφίας, στην οποία τη βλέπουμε στο λούνα πάρκ, είδαμε στην εκπομπή «Φ+Μ live»tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Λεοντάρι (βίντεο)

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοίνωση Δήμου Θηβαίων σχετικά με τις τιμές ζώνης


Ο Δήμος Θηβαίων, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ενημερώνει τους δημότες του ότι οι τιμές ζώνης ακινήτων καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και όχι από το Δήμο.



Το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει σωστά μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε (Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), με την εγκύκλιο ΠΟΛ1251/20-12-2011, κάλεσε τους Δήμους να διορθώσουν τις τιμές ζώνης, όπως αυτές έχουν καθοριστεί σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι Δήμοι όλης της χώρας, είναι αρμόδιοι μόνο για τη διόρθωση των λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, στους οποίους προσέρχονται οι δημότες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, προκειμένου να τα διορθώσουν.  Επιπλέον, οι Δήμοι ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24 του Ν.2130/1993, όπως ισχύει, και σε περίπτωση λάθους προβαίνουν σε διόρθωσή τους.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, οι δήμοι αποστέλλουν τις ενημερωμένες καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. ο οποίος ακολούθως, τις αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που τις ελέγχει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η ΓΓΠΣ διορθώνει την κατάσταση ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο Δήμο και διαβιβάζει τις καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έπιασαν του ληστές της Τράπεζας Οινοφύτων


ληστεια στα Οινόφυτα
Εξιχνιάσθηκε η ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε τον περασμένο Ιούνιο σε υποκατάστημα τράπεζας στα Οινόφυτα Βοιωτίας
Ταυτοποιήθηκαν οι δύο (2) δράστες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστεία και Νομοθεσία περί όπλων
Πρόκειται για έναν 56χρονο ημεδαπό, ο οποίος κρατείται στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ναυπλίου και τον 33χρονο υπήκοο F.Y.R.O.M., που συμμετείχε στην πρόσφατη ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στο Βασιλικό Ευβοίας
Εξιχνιάσθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Σχηματαρίου, η ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε τον περασμένο Ιούνιο, σε υποκατάστημα τράπεζας στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ταυτοποιήθηκαν οι δύο (2) δράστες. Πρόκειται για έναν 56χρονο ημεδαπό και τον 33χρονο υπήκοο F.Y.R.O.M., που όπως προέκυψε, συμμετείχε και στην ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε το μεσημέρι της 10-09-2012, σε υποκατάστημα τράπεζας στο Βασιλικό Ευβοίας (σχετικά τα από 10-09-2012 και 25-09-2012 Δελτία Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας).
Ειδικότερα, την 25-06-2012 το πρωί, οι δύο δράστες εισήλθαν, προσποιούμενοι τους πελάτες, στην τράπεζα και με την απειλή πιστολιού, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και αφαίρεσαν από τα ταμεία το χρηματικό ποσό των 12.500 ευρώ (σχετικό το από 25-06-2012 Δελτίο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας).
Από την συστηματική και μεθοδική αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου, σε συνδυασμό με την συλλογή και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας των δύο δραστών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστεία και Νομοθεσία περί όπλων.
Σημειώνεται ότι ο 56χρονος συνελήφθη την 21-07-2012 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου Κορινθίας, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων και κρατείται στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ναυπλίου.

Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 33χρονου δράστη.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Απόπειρα εκφοβισμού καταγγέλλουν οι αστυνομικοί της Βοιωτίας

Με ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας καταγγέλλει την πειθαρχική δίωξη κατά του συνδικαλιστή, που συμμετείχε στον εικονικό απαγχονισμό, στην κινητοποίηση της 6ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
«Μετά από τις μαζικές και συνάμα δυναμικές κινητοποιήσεις της Π.Ο.ΑΣ.Υ. και με απώτερο σκοπό να τρομοκρατηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και οι ένστολοι γενικότερα, διατάχθηκε πειθαρχικός έλεγχος για δήθεν «αναξιοπρεπή συμπεριφορά» σε βάρος του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Πιερίας Φώτη Δημήτριου , ο οποίος συμμετείχε στην ένστολη Πανελλαδική διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος την 06-09-2012!
Θυμίζουμε ότι μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν από κάποιους, οδηγούμαστε σε οριακή κατάσταση και ένα βήμα πριν τον «απαγχονισμό».
Καταγγέλουμε την απόφαση αυτή και ταυτόχρονα απαιτούμε άμεση ανάκληση αυτής και διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου σε αυτούς, που σε καθημερινή βάση καταστρατηγούν τους νόμους και τους κανονισμούς, σε αυτούς που διατάζουν παράνομα τους συναδέλφους να εργάζονται μετά τη λήξη του 8ώρου και σε συνεχόμενα νυχτερινά ωράρια, που δεν τους χορηγούν τις οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις, που δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια εφαρμόζοντας τους νόμους και κανονισμούς κατά το δοκούν!».
orchomenos-press



Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκίνησε η βεντέτα στην Κρήτη για τη δολοφονία του 17χρονου

Ξεκίνησε η βεντέτα στην Κρήτη για τη δολοφονία του 17χρονου

Φαίνεται πως οι φόβοι της αστυνομίας για ξέσπασμα βεντέτας ανάμεσα στα μέλη των δύο οικογενειών που ήρθαν στα χέρια και μετά την άγρια συμπλοκή με μαχαίρια, όπλα και στυλιάρα έπεσε νεκρός ένας 17χρονος, επιβεβαιώνονται.
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στην Εθιά, σε σταύλο της οικογένειας του 17χρονου φερόμενου ως δράστη της δολοφονίας συνομηλίκου του στο Ροτάσι Ηρακλείου και ο οποίος προφυλακίσθηκε χθες μετά την απολογία του.
Την υπόθεση αρχικά ανέλαβε η Πυροσβεστική η οποία ειδοποιήθηκε στις 2 το πρωί για την κατάσβεση πυρκαγιάς στον σταύλο στον οποίο δεν υπήρχαν ζώα αφού έχουν μεταφερθεί σε άλλη περιοχή. Αμεσα, ωστόσο, ειδοποιήθηκε και η αστυνομία, που εξετάζει μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο αντεκδίκησης για την αιματηρή συμπλοκή. Πάντως, οι ανακριτικές αρχές αναμένεται να ρίξουν φως στις συνθήκες και τα αίτια της φωτιάς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Δρομείς Ζωής , οι Δρομείς της ''Φλόγας'' τρέχουν ,,,,

                         Ξεκινάει και εφέτος η "κούρσα" των Δρομέων Μαραθωνοδρόμων με την φανέλα της ''Φλόγας'', του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με νεοπλασία.
-Πρώτοι στο ''χορό'' του μαραθωνίου για τους σκοπούς της Φλόγας οι Βάϊος Μεσδανίτης και Κώστας Κουρτέλης που αγωνίζονται
στον Μαραθώνιο του Βερολίνου στις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
- Ακολουθεί ο Μαραθώνιος του Άμστερνταμ με την συμμετοχή του Παντελή Καψή στις 21 Οκτωβρίου.
- Νωρίτερα θα έχουμε την πολλαπλή συμμετοχή στον Υπερμαραθώνιο Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (Virgin Forest Ultra Trail - V.F.U.T.) 120 χιλιόμετρα  με 6.000 μ. + θετικής υψομετρικής που θα γίνει στις  13 και 14 Οκτωβρίου 2012.Συμμετέχουν οι  Βίκυ Καρπούζα, Άντζελα Τερζή, Ντέμη Ξυλά , Παναγιώτης Μπαφίτης και Χρήστος Κατσιρόπουλος.
-Μια εβδομάδα μετα ακολουθεί το Rodopi Ultra Trail 100 miles, επίσης στην οροσειρά της Ροδόπης, ένας αγ'ωνας 164 χιλιομέτρων με 8.000 μ. + θετικής υψομετρικής με συμμετοχή των Δημήτρη Καζούρη και  Παύλου Διακουμάκου, και,
-Τέλος - για φέτος! - ο αγώνας της Χρονιάς για όλους τους δρομείς της Φλόγας, περίπου  70 τον αριθμό, στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας στις 11 Νοεμβρίου 2012 και στους παράλληλους  αγώνες 10 και 5 χιλιομέτρων.
Να σημειώσουμε  και μια ''διεθνή συμμετοχή'' - όχι την πρώτη : Την  περασμένη εβδομάδα στον Μαραθώνιο του Όσλο 2012 έτρεξε με την Φανέλα της Φλόγας (φωτογραφία) ο επίσης δρομέας της Φλόγας Νορβηγός  Morten Damsleth, που έχει λάβει μέρος και στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Αξίζουν ένα χειροκρότημα,όταν τους δείτε να τρέχουν! Χειροκροτείτε - και στηρίζετε- έτσι τον αγώνα των παιδιών της Φλόγας που δίνουν την δική τους μάχη. Και κάθε στήριξη της Φλόγας, ηθική και υλική, έχει πολλαπλασιαστική αξία!
 
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι δολοφόνοι του Καντάφι πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον

Στη Γαλλία πέθανε ένας από τους αντάρτες, που συμμετείχε στη σύλληψη του Μουαμάρ Καντάφι τον προηγούμενο χρόνο, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.
Ο Ομράν Σααμπάν, που τον προηγούμενο χρόνο βρήκε πρώτος το καταφύγιο του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι στη Σύρτη, πέθανε σε ένα νοσοκομείο του Παρισιού, όπου νοσηλευόταν έπειτα από....
σκληρά βασανιστήρια και τραυματισμούς, που υπέστη όσο ήταν αιχμάλωτος των οπαδών του έκπτωτου ηγέτη. Δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση θανάτου αυτών που συμμετείχαν στη σύλληψη του Καντάφι. Υπό μυστηριώδεις συνθήκες πέθαναν αρκετοί νέοι άνδρες, που εμπλέκονταν άμεσα στην επιχείρηση σύλληψής του.





Διαβάστε Περισσότερα »

Bενζινάδικα κλέβουν ως και 12 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη


Μέχρι και 12 λεπτά το λίτρο κλέβουν επιτήδειοι βενζινοπώλες από τους οδηγούς Ι.Χ. παρεμβαίνοντας ηλεκτρονικά στις αντλίες....



Την καταγγελία αυτή κάνουν στελέχη του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας υπογραμμίζοντας την απουσία ελέγχων στην αγορά από τις συναρμόδιες αρχές του υπουργείου Ανάπτυξης, του ΣΔΟΕ και των ΚΕΔΑΚ του ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ λόγω της οικονομικής ύφεσης και της αύξησης των τιμών που έχουν προκαλέσει οι φόροι, το 30% του όγκου της βενζίνης που διατίθεται στην αγορά προέρχεται από «πειραγμένες» αντλίες, αφού δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Έτσι οι οδηγοί χάνουν μέχρι και 12 λεπτά το λίτρο. Για την ακρίβεια οι καταναλωτές χρεώνονται με 3,5% έως και 7% επιπλέον ποσότητα από την πραγματική που αγοράζουν.

Αυτό επιτυγχάνεται με «παρέμβαση» στη λειτουργία των αντλιών (με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς ή στο λογισμικό αντλίας). Η ανίχνευση της ελλειμματικής παράδοσης είναι σχεδόν αδύνατη για τον καταναλωτή και ιδιαίτερα δύσκολη για τις αρχές, λόγω των σύνθετων ηλεκτρονικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αλλοίωση των ενδείξεων της αντλίας.
Ο ΣΕΕΠΕ ζητά:
  1. Εντατικοποίηση ελέγχων σε όλη τη χώρα για την πάταξη της καταδολίευσης των αντλιών στα πρατήρια υγρών καυσίμων.
  2. Χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις και άμεση αφαίρεση άδειας λειτουργίας από τα πρατήρια στα οποία διαπιστώνεται «παρέμβαση» (π.χ. με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς) στη λειτουργία των αντλιών.
Διαβάστε Περισσότερα »

30 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση κτιρίου

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ...
Την ώρα που το ΙΚΑ αδυνατεί να καταβάλει τις συντάξεις στους ασφαλισμένους, δαπανά, εν μέσω κρίσης 30 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση του....


κτιρίου του που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καράμπελας, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σχετικά με τους όρους της σύμβασης, την οποία χαρακτήρισε προκλητική.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κόβουν 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ

Από ό,τι φαίνεται ούτε τα 30 ευρώ στις αγροτικές συντάξεις δεν γλιτώνουν απο το το "τσουνάμι" των των νέων μέτρων. Το αντίβαρο θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες να μην κοπούν σε αυτή την φάση τα δώρα στις συντάξεις του ΟΓΑ. Ομως το 2013 έρχονται οι μεγάλες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ύψους 7,5 δισ. ενώ έρχονται και επιπλέον 1 δισ. ευρώ φορολογικά μέτρα για το 2014.

Οι νέες ανατροπές στο πακέτο των 13,5 δισ. που θέτουν υπό συζήτηση την Πέμπτη το πρωί οι πολιτικοί αρχηγοί, δεν έχουν ακόμα τεθεί προς έγκριση στην Τρόικα. Την τελική πρόταση θα παρουσιάσει λίγη ώρα αργότερα ο στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα κ.Πάνος Τσακλόγλου στους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, στο Euroworking Group (ένα "μίνι-γιούρογκρουπ") όπου θα συμμετέχουν και θα αναμένουν ενημέρωση μαζί με τους εκπροσώπους όλων των κρατών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, από ελληνικής πλευράς "κλείδωσαν" μέτρα περικοπών κρατικών δαπανών ύψους 10,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 7,5 δισ. μισθοί και συντάξεις) αν και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιβάλλει περικοπές 11,5 δισ. Το 1 δισ. που λείπει, όπως προϊδέαζαν αρμόδιες πηγές, πιθανότατα θα εξευρεθεί από πρόσθετα φορολογικά μέτρα που, εφόσον συναινέσει η Τρόικα, θα φτάσουν στα 3 δισ. (αντί 2 δισ. που σχεδιαζόταν αρχικά) για να καλυφθεί το "πακέτο" των 13,5 δισ. ευρώ.

Από το "πάγωμα" των περικοπών στα 10,5 δισ. φαίνεται πως διασώζωνται τα αναπηρικά επιδόματα. Επίσης διαφαίνεται πως δεν θα χάσουν το ΕΚΑΣ οι ηλικίας 64 ετών και άνω, αντί των 65 ετών που είχε τεθεί αρχικά ως κατώτατο όριο ηλικίας για τη χορήγησή του.

Αντιθέτως από 1-1-2013 θα ξεκινήσει το "λουτρό αίματος" σε μισθούς και συντάξεις, αν και η ΔΗΜΑΡ βάζει "κόκκινες γραμμές" ειδικά στις πιέσεις της Τρόικα για απολύσεις και διαθεσιμότητες στο δημόσιο για 15.000 υπαλλήλους.

Ωστόσο σε σημείο "χωρίς επιστροφή" βρίσκονται πια:
- αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 από τα 65
- κόψιμο σε κύριες και επικουρικές συντάξεις 2-10% από τα 1000 ευρώ μικτά και πάνω.
- κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης εκτός απο τις συντάξεις του ΟΓΑ
- κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας στο δημόσιο.
- περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων ή και πλήρης κατάργησή τους με εισοδηματικά κριτήρια.

Αλλά και στο μέτωπο των φόρων αναμένεται μεγάλη επιβάρυνση, κυρίως των ελευθέρων επαγγελματιών. Προωθούνται μέτρα όπως:

- φόρος 30% και από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο όριο για επαγγελματίες και επιτηδευματίες εν γένει.
- λιγότερα φορολογικά κλιμάκια για περισσότερο φόρο εισοδήματος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα (με μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα 30.000 ή και τα 20.000 ευρώ και άνω).
- κατάργηση φοροαπαλλαγών και
- πλήρης κατάργηση κάθε αυτοτελούς φορολόγησης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αρμαγεδδών το 2013-Μέτρα 7,5 δισ. και φόροι 3 δισ μέσα σε 12 μήνες

Αρμαγεδδών το 2013-Μέτρα 7,5 δισ. και φόροι 3 δισ μέσα σε 12 μήνες
Ήρθε η ώρα των αποφάσεων για τους κυβερνητικούς εταίρους, που καλούνται να εγκρίνουν σχεδόν το ίδιο ακριβώς σχέδιο περικοπών, το οποίο «σέρνεται» εδώ και εβδομάδες από σύσκεψη σε σύσκεψη, χωρίς να διαφοροποιείται στα κρίσιμα σημεία του.
Δηλαδή στη πρόβλεψη για κατάργηση των Δώρων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για εφαρμογή αυστηρότερων ηλικιακών κριτηρίων στο ΕΚΑΣ (χορήγηση στους άνω των 64 ετών αντί 60 ετών), για διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων.
Η μοναδική διαφοροποίηση είναι ότι αντί να ψάχνουμε 2 δισ. ευρώ από νέα φορολογικά μέτρα, αναζητούμε πλέον 3 δισ. ευρώ, καθώς είναι προφανές ότι τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Άμυνας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν μπόρεσαν τελικά να παρουσιάσουν πειστικά σχέδια περικοπών μη μισθολογικών δαπανών, αφήνοντας ανοικτή «τρύπα» στο σχέδιο που πρέπει να εγκριθεί από τη Τρόικα.
Τα... καλά νέα δεν σταματούν, όμως, εδώ, καθώς όπως προέκυψε από την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στη ΔΗΜΑΡ και στο ΠΑΣΟΚ, από τα 10,5 δισ ευρώ των περικοπών, τα 7,5 δισ ευρώ θα πρέπει να εξοικονομηθούν το 2013, καθιστώντας το πρόγραμμα όχι απλώς εμπροσθοβαρές αλλά αβάσταχτα βαρύ, με δεδομένο ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά ύφεσης, με ορατό πλέον τον κίνδυνο του πλήρους και μη αναστρέψιμου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, με ό,τι συνεπάγεται βέβαια αυτό και τη βιωσιμότητα του Χρέους.
Από εκεί και πέρα, το μόνο που διασώζεται- αν και με τη Ρήτρα Απόκλισης όλα παραμένουν στο στόχαστρο- είναι τα αναπηρικά επιδόματα και οι συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα χειριστεί η ΔΗΜΑΡ το θέμα της διαθεσιμότητας των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, που προβλέπει το σχέδιο περικοπών ως αντίβαρο των απολύσεων που ζητά η Τρόικα. Όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, η θέση του κόμματος είναι ξεκάθαρη και έχει να κάνει με το ότι το σχέδιο Μανιτάκη προβλέπει περίπου 180.000 αποχωρήσεις έως το 2015, με βάση το ρυθμό των συνταξιοδοτήσεων που φαίνεται ότι εντείνεται...

Διαβάστε Περισσότερα »

Αποσύρονται και άλλες παρτίδες Amita Motion

Σε απόσυρση και άλλης παρτίδας χυμών «Amita Motion» προχώρησε η εταιρία που τις παρασκευάζει,
καθώς παρατηρήθηκε δυσάρεστη γεύση.

Πρόκειται για τρις παρτίδες με ημερομηνίες λήξης 19/1/2013 και 20/1/2013, που βρίσκονται σε χάρτινη συσκευασία του ενός λίτρου.

Ο ΕΦΕΤ συνεχίζει να διενεργεί σχετικούς ελέγχους και καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν για προληπτικούς λόγους να μην το καταναλώσουν.
zoomblog.org/


Διαβάστε Περισσότερα »

Κατάληψη στο δημαρχείο Λιβαδειάς

Εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες μέλη της ΠΑΣΕΒΕ στη Λιβαδειά προχώρησαν στην κατάληψη της εφορίας στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας ενώ κατάληψη στο Δημαρχείο έκαναν...
και οι εργαζόμενοι στο Δήμο.

Το ΠΑΜΕ διαδήλωσε την αντίθεσή του στα μέτρα και την πολιτική που ακολουθείται σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς καλώντας το λαό σε μαζική συμμετοχή και αντίσταση.

lamiastar.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Πως ετοιμάζεται η παράδοση των σκουπιδιών στους μεγαλοεργολάβους μέσω των Φορέων Διαχείρισης

 Καθώς σωρεύονται τα προβλήματα για την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και ενώ εντείνονται οι πιέσεις των μεγάλων εταιρειών και της τρόικα με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία, η ηγεσία της ΚΕΔΕ και η συντριπτική πλειοψηφία δημοτικών και περιφερειακών αρχών, προωθούν λύσεις συγκεντρωτικού χαρακτήρα υπηρετώντας τις επιταγές τους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι τα επόμενα χρόνια η προοπτική της ανακύκλωσης θα έχει οριστικά εγκαταλειφθεί και το συντριπτικό ποσοστό των σκουπιδιών θα εξακολουθήσει να μαζεύεται ανακατεμένο από τους δημότες για να οδηγείται σε πανάκριβα εργοστάσια με ακόμα πιο πανάκριβο κόστος λειτουργίας. Έτσι οι πολίτες θα υποχρεωθούν σε ολοένα και πιο υψηλά δημοτικά τέλη, οι μεγαλοεργολάβοι θα αυξήσουν τα κέρδη τους, ενώ ταυτόχρονα η περιβαλλοντική επιβάρυνση ιδιαίτερα για τις περιοχές συγκεντρωτικής υποδοχής και επεξεργασίας των απορριμμάτων θα είναι ανυπολόγιστη.

Η μεθόδευση των ολοένα και πιο συγκεντρωτικών και αδιαφανών επιλογών, που απομακρύνουν όλο και περισσότερο τον κοινωνικό έλεγχο, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια όταν οι Δήμοι που είναι οι αποκλειστικοί υπόχρεοι για τα σκουπίδια υποχρεώθηκαν ιδιαίτερα μέσω των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων να συστήσουν φορείς διαχείρισης, σε διαφορετική περίπτωση αποκλείονταν από την κοινοτική χρηματοδότηση.
Α. Οι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) υπάρχουν σήμερα με δύο μορφές:  Ανώνυμες Εταιρείες ιδιωτικού δικαίου ή Σύνδεσμοι των ΟΤΑ δημοσίου δικαίου. Ο Καλλικράτης που ενοποίησε δήμους και νομούς, όριζε και την ενοποίηση σε ένα ΦΟΔΣΑ με τη μορφή Συνδέσμου ανά περιφέρεια. Έτσι από την μια συγκέντρωνε σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο (και άρα σε λιγότερους και πιο ελεγχόμενους συνομιλητές) τις αποφάσεις για τα σκουπίδια, από την άλλη η νομική μορφή Συνδέσμου δημοσίου δικαίου υποτίθεται ότι διασφάλιζε ένα ορισμένο επίπεδο δημόσιου ελέγχου.  Όμως παρότι υπήρξε και ένας ακόμη νόμος ο ν. 4071/2012 στη συνέχεια, οι νέοι ΦοΔΣΑ είναι μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα ενώ έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο έχει συστήσει επιτροπή με σκοπό την άμεση τροποποίηση του πρόσφατου αυτού νόμου. Σ’ αυτήν την επιτροπή ως συνομιλητές του Υπουργείου (και της Task Force;), συμμετέχουν εκπρόσωποι του «δικτύου ΦΟΔΣΑ» που σύμφωνα με δημοσιεύματα επιδιώκουν την δημιουργία ΦΟΔΣΑ στο επίπεδο των πρώην νομών, με τη μορφή Ανωνύμου Εταιρείας. Ήδη το παιχνίδι έχει ξεφύγει: δικαιούνται υπηρεσιακοί παράγοντες και διοικητικά συμβούλια ΑΕ να εκφράζουν την θέση των Δήμων (και των δημοτικών συμβουλίων) και των τοπικών κοινωνιών για τη νομική και τυπική μορφή των Φορέων Διαχείρισης που θα έχουν άμεση επίπτωση στην φορολόγηση των πολιτών και στην προστασία του περιβάλλοντος;
Θεωρούμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό πιο αποκεντρωμένα και το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να κατευθύνεται στην πρόληψη και την ανακύκλωση. Στο βαθμό που η σημερινή κατάσταση επέβαλλε τους ΦοΔΣΑ θεωρούμε ότι για λόγους περιφρούρησης έστω και του στοιχειώδους  ελέγχου δεν πρέπει να είναι εταιρείες ιδιωτικού δικαίου. Και επειδή το αντεπιχείρημα που προβάλλεται αφορά το «κακό και πελατειακό δημόσιο», όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμη πιο ανεξέλεγκτα, πελατειακά και με αδιαφάνεια λειτούργησαν επιχειρήσεις που στήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από Δήμους και Νομαρχίες οι περισσότερες των οποίων κατέληξαν υπερχρεωμένες ή ανενεργές. Στην περίπτωση που οι ΦοΔΣΑ έχουν τη μορφή συνδέσμου Δημοσίου Δικαίου θα έχουν και την υποχρέωση πλήρους και αναλυτικής λογοδοσίας και απολογισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα προς τους πολίτες, αλλά και τα δημοτικά συμβούλια των ΟΤΑ που τους απαρτίζουν. Προφανώς αυτή η προϋπόθεση δεν αρκεί για την ορθή οργάνωση και διαχείριση των ΑΣΑ. Ωστόσο είναι αναγκαία. Σημειώνουμε ως παράδειγμα, ότι μέχρι σήμερα η απόφαση δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων κόστους 25 εκ ευρώ, στην Θήβα, δεν έχει εγκριθεί από κανένα δημοτικό συμβούλιο από τα 3 που συμμετέχουν στον ΦοΔΣΑ που λειτουργεί με ως Α.Ε., αλλά εντούτοις έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση και «προωθείται» από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη όπως μας ενημέρωσε με δελτίο τύπου. Έτσι  η συγκεντρωτική διαχείριση των ΑΣΑ, προωθείται ερήμην των δημοτικών συμβουλίων, σε μια περιοχή που δύο μεγάλοι κατασκευαστές υπέρμαχοι της καύσης των απορριμμάτων έχουν αποκτήσει εκτάσεις όμορες του ΧΥΤΑ Θήβας προ 3-4 ετών περίπου. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την εξέλιξη των πραγμάτων, όταν η κοινωνία δεν έχει κανένα λόγο;
Β. Το πλαίσιο λειτουργίας των Α. Ε., με την «ευλυγισία» στην λειτουργία και στις δαπάνες, αλλά και την μη λογοδοσία προς τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, δεν μπορεί να είναι το πλαίσιο -μοντέλο λειτουργίας των ΦοΔΣΑ. Με το ν. 3854/2010 θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα οι ΦοΔΣΑ να προσδιορίζουν από μόνοι τους τις οφειλές των Δήμων και στη συνέχεια να παρακρατούν τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στην περίοδο που διανύουμε, όπως και σε άλλες περιόδους με «κανονικές συνθήκες», η παρακράτηση ποσών που είναι απολύτως αναγκαία για την λειτουργία των Δήμων, η διαχείριση των ποσών αυτών από τις Α.Ε.- ΦοΔΣΑ, αποτελεί μη ορθολογικό τρόπο κοινωνικά, πολιτικά και θεσμικά, αφού δεν πληροί την  προϋπόθεση άμεσου και ουσιαστικού κοινωνικού ελέγχου για το πώς δαπανάται το δημόσιο αυτό χρήμα, το οποίο αποτελεί τέλος, δηλαδή επιβάλλεται υποχρεωτικά στους πολίτες για την διαχείριση (εννοείται ορθολογική και προς όφελος του περιβάλλοντος) των απορριμμάτων.
Στους ΦοΔΣΑ - ΑΕ, η λογοδοσία προς τους πολίτες, ουσιαστικά δεν υφίσταται γιατί η διαχείριση γίνεται με τις διαδικασίες της ΑΕ και όχι του δημόσιου λογιστικού. Δηλαδή το τέλος εισπράττεται ως δημόσιο χρήμα και καταναλώνεται ως ιδιωτική επένδυση, μη υπαγόμενη στο δημόσιο έλεγχο.
Η μορφή επομένως των φορέων διαχείρισης, αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, που γίνεται ακόμα πιο σημαντικό την περίοδο που διανύουμε, αφού η επιδιωκόμενη από την πολιτική και οικονομική εξουσία, ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη του κοινωνικού ελέγχου και της παλλαϊκής συμμετοχής στην διαχείριση των απορριμμάτων, αφού συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος, με την προστασία του δημοσίου χρήματος, την διαφάνεια και τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να διασφαλίσουν την επιβίωση τους, απέναντι στους κυνηγούς του κέρδους.      
Θανάσης Σκούμας Δημοτικός Σύμβουλος Θήβας - Δέσποινα Σπανούδη, Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας       
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ