Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ στην ΑΛΙΑΡΤΟ

Ο κυκλος των διαλεξεων συνεχιζεται στο συνεδριακο κεντρο Αλιαρτου, με διοργανωτες την ''Εταιρια Βοιωτικων Μελετων'' και το δημο Αλιαρτου σε συνεργασια με τον συλλογο ''Το Κοινον Των Βοιωτων για τον Πολιτισμο και το Περιβαλλον''. Την Παρασκευη 16 Νοεμβριου ο εκ Λεονταριου διακεκριμενος επιστημονας,διδακτωρ βοιοτεχνολογιας κ. Αλεξ Παυλου μιλησε με θεμα <Ελληνικη βοιοποικιλοτητα και αγροτικη αναπτυξη στον 21ο αιωνα>. Ηταν μια εξαιρετικη διαλεξη οπου αναπτυχθηκαν με επιχειρηματα οι τεραστιες δυνατοτητες της Ελληνικης γεωργιας. Ο πρωτογενης τομεας μπορει να βοηθησει τη χωρα να βγει γρηγοροτερα απο την κριση.Το μηνυμα αυτο εξεπεμψε με καθαροτητα στους ακροατες του ο κ. Αλεξ Παυλου. Ο δημαρχος Αλιαρτου κ Γιωργος Ντασιωτης αναφερθηκε στην αναγκη να στηριχθει η ιδεα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ στην Αλιαρτο.Ο ιδιος αντιλαμβανεται πληρως τις δυνατοτητες αυτης της πρωτοβουλιας.
Ο προεδρος της ''ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ'' κ. Νικος Κολλιας, διδακτωρ Ιστοριας και ψυχη της λειτουργιας του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, μιλησε με βεβαιοτητα για την επιτυχια αυτης της προσπαθειας. Ο προεδρος του συλλογου ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ κ. Πετρος Ζάγκας ζητησε απο τους πολιτες ,απο τους φορεις,απο τους συλλογους να στηριξουν αυτη την προσπαθεια στην Αλιαρτο. Αναφερθηκε στη αξια της συμμετοχης των δημοτων στους θεματικους κυκλους των μαθηματων του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ στην Αλιαρτο.











Διαβάστε Περισσότερα »

Σύνταγμα: Το συγκινητικό μήνυμα του μοναχικού διαδηλωτή



Την ώρα που ο κύριος όγκος των διαδηλωτών βρισκόταν στο χώρο του Πολυτεχνείου περιμένοντας να ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία διαμαρτυρίας ένας μοναχικός διαδηλωτής επέλεξε να κρατήσει μία σημαία και να σταθεί ειρηνικά μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και να προβάλει ένα συγκινητικό μήνυμα.



Διαβάστε Περισσότερα »

Χωρίς επίδομα 980.000 άνεργοι


Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης ζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά καθημερινά αγαθά ενώ στερούνται και της στοιχειώδους υγειονομικής κάλυψης.

Το επίδομα ανεργίας έχει φτάσει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 360 ευρώ το μήνα, το οποίο όμως το λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό όσων δεν έχουν απασχόληση.

Ειδικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.168.761 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Όπως όμως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον μήνα Ιούνιο του 2012, το επίδομα ανεργίας το λαμβάνουν μόλις 187.678 άτομα ή το 16% περίπου του συνολικού αριθμού των ανέργων. Γεγονός που σημαίνει ότι περί τα 980.000 άτομα που έχουν μείνει χωρίς δουλειά ή το 84% των ανέργων δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας ή κάποια άλλη εισοδηματική ενίσχυση από την πολιτεία.

Οι περισσότεροι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι δεν έχουν εργασία για πάνω από ένα χρόνο, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία η χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος δεν μπορεί να ξεπεράσει τους δώδεκα μήνες.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο», χιλιάδες άνεργοι που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας μόνο για μερικούς μήνες και όχι για όλο το χρόνο, καθώς δεν είχαν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οπότε και για αυτούς η μικρή οικονομική βοήθεια της πολιτείας αφορά ένα εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που όταν κλείνουν τις επιχειρήσεις τους μένουν χωρίς εισόδημα από τη μία μέρα στην άλλη.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Παγώνει» η φορολόγηση του εφάπαξ

Αλλαγές στο σχέδιο για τη φορολόγηση του εφάπαξ εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Οι σφοδρές αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, βάζουν στον «πάγο» τη ρύθμιση για φόρο από 10% έως 45%, κάτι που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η κυβέρνηση θα έβαζε διπλό «μαχαίρι» στα ποσά του εφάπαξ. Μετά τη μείωση έως και 83% που επιβλήθηκε για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων Πρόνοιας, το Υπουργείο Οικονομικών ήθελε να προχωρήσει και στη φορολόγηση με συντελεστές από 10% έως και 45% των εφάπαξ, με αποτέλεσμα τα καθαρά ποσά τα οποία θα εισέπρατταν όσοι συνταξιοδοτούνται να «κουρεύονται» ακόμη και πάνω από 50%.

Οι αντιδράσεις που ήδη προκαλούν οι μεγάλες απώλειες μετά το σχεδιαζόμενο διπλό «ψαλίδισμα» των εφάπαξ προβληματίζουν το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να επανεξετάσει την κλίμακα φορολόγησης του εφάπαξ και να ορίσει ένα ύψος αφορολόγητου ορίου. Και αυτό γιατί η διπλή μείωση αγγίζει ακόμη και μεσαία ποσά των εφάπαξ (π.χ. 45.000 ευρώ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε καραντίνα η μισή Ελλάδα για ελονοσία-Σε υψηλό κίνδυνο και η Βοιωτία


Ποιες περιοχές βρίσκονται υπό επιτήρηση

Σε καραντίνα έχει τεθεί η Ελλάδα για τον φόβο ελονοσίας, ενώ έχει σημάνει συναγερμός στα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων εξαιτίας κρουσμάτων. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο ο αποκλεισμός δέκα δήμων της Αττικής και αρκετών της περιφέρειας.

Όπως αναφέρει η Espresso, περιοχές υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται επίσης οι δήμοι Ευρώτα Λακωνίας, Αβδήρων Ξάνθης, Σοφάδων Καρδίτσας, περιοχές στους νομούς Βοιωτίας και Έβρου.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ από 01/01/2012 μέχρι και 22/10/2012 διαγνώστηκαν συνολικά στην Ελλάδα 75 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 59 ήταν εισαγόμενα, δηλαδή αφορούσαν 53 μετανάστες από ενδημικές χώρες και έξι Έλληνες ταξιδιώτες.

Στο μεταξύ παραμένει σε ισχύ ο αποκλεισμός των αιμοδοτών για τον φόβο της ελονοσίας στους δήμους Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Σαρωνικού, Μαρκόπουλου, Παιανίας, Λαυρεωτικής,Μαραθώνος, Σπάτων - Αρτέμιδας και Ραφήνας - Πικερμίου και Ωρωπού.

Η ελονοσία είναι λοιμώδης νόσος που μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου είναι έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, πονοκέφαλος και μυαλγίες.newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς να αγοράσετε πετρέλαιο θέρμανσης με 94 λεπτά το λίτρο

Πώς να αγοράσετε πετρέλαιο θέρμανσης με 94 λεπτά το λίτρο
Με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης ολοκληρώνεται η γραφειοκρατική διαδικασία για την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης,. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσουν –τουλάχιστον αυτό υπόσχεται το υπουργείο Οικονομικών- και οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους. Πλέον έχουμε πλήρη εικόνα για το τι πρόκειται να μας συμβεί με τη θέρμανση του σπιτιού μας. Και με τρεις κινήσεις μπορούμε να ρίξουμε το κόστος του λίτρου, ακόμη και στα 94 λεπτά το λίτρο. Πως; Δείτε τα τρία βήματα αναλυτικά.

1ο βήμα: Υποβάλλουμε την ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Οικονομικών. Αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες και μπορείτε να την βρείτε κάνοντας κλικ εδώ. . To υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε απαντήσεις σε 23 ερωτήματα τα οποία ενδεχομένως να έχετε κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Για να δείτε αυτές τις απαντήσεις, κάντε κλικ εδώ.
Μπορείτε επίσης να δείτε και την υπουργική απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών κάνοντας κλικ εδώ.
2ο βήμα: Αγοράζουμε το πετρέλαιο θέρμανσης από τον έμπορο, φροντίζοντας να κάνουμε σωστή έρευνα αγοράς. Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει το fpress.gr (περιλαμβάνει τιμές ανά νομό με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου), υπάρχουν νομοί όπου η διαφορά από το φθηνότερο μέχρι το ακριβότερο πρατήριο, μπορεί να φτάσει και στα 24 λεπτά το λίτρο. Από τον πίνακα θα διαπιστώσετε ότι ειδικά στην Αττική, υπάρχουν πρατήρια που πωλούν πετρέλαιο θέρμανσης προς 1,26 ευρώ το λίτρο.
3ο βήμα: Ενημερώνουμε τον έμπορο ότι θα πληρώσουμε με πιστωτική κάρτα. Αρκετές τράπεζες, εξασφαλίζουν δύο προνόμια σε όσους χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους για να πληρώνουν το πετρέλαιο:
  1. 1.Κάνουν έκπτωση 3% επί της λιανικής τιμής (η έκπτωση είτε αφαιρείται αμέσως από την τιμή είτε πιστώνεται στην κάρτα για επόμενες αγορές)
  2. 2.Επιτρέπουν την αποπληρωμή σε έξι άτοκες μηνιαίες δόσεις (για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε ότι οι δόσεις είναι άτοκες όταν πληρώνονται στην ώρα τους).
Τι θα συμβεί αν ακολουθήσουμε αυτά τα τρία βήματα. Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα πρατήριο στο κέντρο της Αθήνας το οποίο διαθέτει πετρέλαιο θέρμανσης προς 1,26 ευρώ το λίτρο. Πληρώνοντας με την πιστωτική, θα εξασφαλίσουμε έκπτωση τεσσάρων λεπτών και η τιμή λιανικής θα πέσει στα 1,22 ευρώ (σ.σ μπορεί η διαφορά να πιστωθεί στην κάρτα και να πληρώσετε με αυτά τα χρήματα κάτι άλλο). Ο έμπορος από τον οποίο αγοράσατε το πετρέλαιο θέρμανσης θα ενημερώσει το σύστημα Ηφαιστος και εφόσον διαπιστωθεί ότι πληροίτε τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα πάρετε πίσω 28 λεπτά για κάθε λίτρο. (σ.σ τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν χαλαρώσει πλέον αρκετά καθώς δικαιούχοι είναι οι εργένηδες με εισόδημα έως 25.000 ευρώ, οι παντρεμένοι με εισόδημα έως 35.000 ευρώ ενώ στο όριο προστίθενται και 3000 ευρώ για κάθε παιδί). Με την επιδότηση (η οποία θα κατατεθεί στον τραπεζικό σας λογαριασμό εφάπαξ) το πραγματικό κόστος θα πέσει στα 94 λεπτά το λίτρο ενώ το κόστος του πετρελαίου θα μπορέσετε να το εξοφλήσετε σε έξι μήνες.
Για να δείτε πόσο μπορείτε να αγοράσετε ανάλογα με τον νομό που κατοικείτε, δείτε τον σχετικό πίνακα:
 .fpress.gr
Νομός Ελάχιστη Τιμή λιανικής Μέγιστη Τιμή λιανικής Τιμή μετά την έκπτωση 3% για αγορά με πιστωτική κάρτα Τελικό ποσό μετά την επιστροφή φόρου (28 λεπτά ανά λίτρο)
ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 1,29 1,33 1,25 0,97
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 1,26 1,39 1,22 0,94
ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ 1,30 1,33 1,26 0,98
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 1,28 1,35 1,24 0,96
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 1,27 1,37 1,23 0,95
ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΗΣ 1,28 1,37 1,24 0,96
ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 1,28 1,35 1,24 0,96
ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ 1,29 1,38 1,25 0,97
ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 1,28 1,37 1,24 0,96
ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ 1,28 1,40 1,24 0,96
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1,21 1,39 1,17 0,89
ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ 1,28 1,36 1,24 0,96
ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 1,29 1,44 1,25 0,97
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ 1,28 1,38 1,24 0,96
ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ 1,27 1,36 1,23 0,95
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ 1,30 1,36 1,26 0,98
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1,26 1,45 1,22 0,94
ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 1,30 1,35 1,26 0,98
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 1,29 1,37 1,25 0,97
ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ 1,28 1,45 1,24 0,96
ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ 1,28 1,40 1,24 0,96
ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 1,28 1,45 1,24 0,96
ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 1,30 1,38 1,26 0,98
ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ 1,26 1,41 1,22 0,94
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1,32 1,40 1,28 1,00
ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 1,30 1,38 1,26 0,98
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ 1,31 1,43 1,27 0,99
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 1,32 1,36 1,28 1,00
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ 1,30 1,54 1,26 0,98
ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 1,30 1,44 1,26 0,98
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΗΣ 1,31 1,40 1,27 0,99
ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ 1,29 1,46 1,25 0,97
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1,34 1,38 1,30 1,02
ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ 1,30 1,45 1,26 0,98
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1,31 1,41 1,27 0,99
ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1,30 1,40 1,26 0,98
ΝΟΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1,30 1,40 1,26 0,98
ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 1,28 1,45 1,24 0,96
ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1,32 1,40 1,28 1,00
ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 1,35 1,40 1,30 1,02
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 1,30 1,44 1,26 0,98
ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ 1,32 1,45 1,28 1,00
ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1,32 1,42 1,28 1,00
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1,32 1,49 1,28 1,00
ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1,33 1,40 1,29 1,01
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ 1,33 1,40 1,29 1,01
ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 1,32 1,40 1,28 1,00
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΟΣ 1,33 1,45 1,29 1,01
ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 1,34 1,48 1,30 1,02
ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ 1,33 1,40 1,29 1,01
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 1,33 1,45 1,29 1,01
ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1,35 1,43 1,31 1,03
ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1,37 1,44 1,33 1,05
ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1,39 1,45 1,35 1,07.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Ύποπτες" μεταθέσεις στο ΣΔΟΕ εν αγνοία του Μαξίμου...

Οι μεταθέσεις κορυφαίων στελεχών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που ασχολούνται με μείζονος σημασίας υποθέσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης καθώς δρομολογούνται εν αγνοία του Μεγάρου Μάξιμου,του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγανη και του επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες...

η υπόθεση αποκτά πολιτικές διαστάσεις καθώς οι αξιωματούχοι του Σώματος που έχουν «πάρει» το χαρτί της μετάθεσης ασχολουνται με μείζονος σημασίας υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως για παράδειγμα του επιχειρηματία Καρούζου, των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έγιναν επί εποχής Γιάννου Παπαντωνιου, των πολιτικών προσώπων και άλλων και αναμένεται να επιφέρει νέες καθυστερήσεις.

Ο επικεφαλής του Σώματος Στέλιος Στασινοπουλος έχει πληροφορηθεί τις τελευταίες ημέρες για τις αλλαγές που προωθούνται εν άγνοια του και είναι αποφασισμένος να μιλήσει με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Μαυραγανη ενώ υπάρχει η σκέψη να συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται κοντά στον Γιώργο Μαυραγανη και που ενημερώθηκε για το ζήτημα απεκάλυψε ότι τις επόμενες ώρες ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγανης θα συζητήσει το ζήτημα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. 

Εξήγησε μάλιστα ότι όλα αυτά γίνονται εν άγνοια του ιδίου του υφυπουργού!
Διαβάστε Περισσότερα »

Υπό κατάληψη η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας - Η προκήρυξη των εργαζομένων - Φωτογραφίες από τη χθεσινή πορεία στη Λιβαδειά

Υπό κατάληψη βρίσκεται από την Παρασκευή 16/11/2012 η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη 20/11/2012, οπότε οι εργαζόμενοι, ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασίσουν παρά πέρα κινητοποίηση. 

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε πορεία στη Λιβαδειά από τους εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και του Δήμου Λιβαδειάς. 

Διαβάστε στη συνέχεια την προκήρυξη των εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και δείτε φωτογραφίες της χθεσινής πορείας...


 --------------------------------------------------------


Εμείς οι εργαζόμενοι της Π.Ε Βοιωτίας αντιστεκόμαστε στις επιβαλλόμενες πολιτικές εξαθλίωσης της Τρόϊκα και της μνημονιακής κυβέρνησης που προβάλλονται δήθεν σαν μεταρρυθμιστική εξυγίανση του κράτους.
Αυτό που «βαφτίσθηκε» εξυγίανση είναι το ίδιο που έσειρε και συνεχίζει να σέρνει  όλους μας:
-          Στην ανεργία
-          Στους μισθούς πείνας
-          Στην κατάρρευση της υγείας και της παιδείας
Το Μνημόνιο και οι εγχώριες ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ μεταφράσεις του ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!!
Μετά από απόφαση της Γ.Σ των εργαζομένων της Π.Ε.Β, ξεκινάμε κατάληψη του διοικητηρίου για να αντισταθούμε στις επικείμενες απολύσεις συναδέλφων μας που θα γενικευθούν και θα οδηγήσουν κυριολεκτικά στον κατακερματισμό των δημόσιων υπηρεσιών.
Εδώ και τρία χρόνια, συστηματικά οι δημόσιοι υπάλληλοι ΛΟΙΔΟΡΟΥΝΤΑΙ για να περάσει εύκολα στην κοινωνία η αντίληψη ότι εμείς ΦΑΓΑΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ που έχουν συσσωρευτεί στις τσέπες των μεγαλοεφοπλιστών, τραπεζιτών και που υποκρύπτονται σε ΛΙΣΤΕΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ.
Η διάσπαση και διχόνοια του λαού ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο τους και κλείνει τον δικό μας! Κλείνει το δρόμο της προοπτικής για να επανακτήσουμε την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Καλούμε τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους να πάρουν θέση υπέρ των εργαζομένων, να συγκαλέσουν έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και να καλύψουν πολιτικά και διοικητικά τις αποφάσεις των εργαζομένων της περιφέρειας.
Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!! ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΕΡΓΙΑ!!!!

ΛΙΒΑΔΕΙΑ 16/11/2012

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
--------------------------------------------------------

φωτογραφίες από την πορεία της Παρασκευής στο κέντρο της Λιβαδειάς






Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγωδία στην Αίγυπτο – Τουλάχιστον 47 μαθητές σκοτώθηκαν σε τροχαίο


Τουλάχιστον 47 μικροί μαθητές σκοτώθηκαν σήμερα όταν αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο νοτίως του Καΐρου, μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Η αμαξοστοιχία προσέκρουσε στο σχολικό λεωφορείο σε διασταύρωση στην πόλη Ασιούτ της νότιας Αιγύπτου, σύμφωνα με το ΜΕΝΑ.



Στο σχολικό λεωφορείο επέβαιναν περίπου 60 παιδιά τη στιγμή του δυστυχήματος, γράφει η εφημερίδα Αλ Αχράμ στην ιστοσελίδα της.

«Υπάρχουν αρκετοί θάνατοι και τραυματισμοί ανάμεσα στα παιδιά. Γίνεται καταμέτρηση και μεταφέρονται σε νοσοκομεία» είπε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Ο κυβερνήτης της περιοχής έδωσε εντολή για τη διενέργεια έρευνας για το πολύνεκρο τροχαίο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τριάντα εννέα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου


Όλο το χρονικό...

Σαν σήμερα συμπληρώνονται τριάντα εννέα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, την κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, που από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο ζητώντας την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβίασε το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συλλαμβάνοντας 11 φοιτητές και παραπέμποντάς τους σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής».

Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.
Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή.

Η μέρα περνούσε και η προσέλευση των φοιτητών αλλά και του κόσμου στο Πολυτεχνείο ολοένα και αυξανόταν. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου με την αστυνομία ανήμπορη να εμποδίσει το κύμα πολιτών που κατέφθαναν στο κτίριο της οδού Πατησίων. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης. Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα ενώ επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.

Για το σκοπό αυτό άρχισε να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν νυχθημερόν, για να πληροφορούν τους φοιτητές και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων. Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών, που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και στα ταξί, για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι.

Η αντίδραση του διδακτορικού καθεστώτος δεν άργησε. Στις 16 Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες -μυστικών και μη- αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, πεζοναύτες, ΕΣΑτζήδες. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν κα μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 24 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ωστόσο, τα θύματα εικάζεται να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Οι 24 νεκροί του Πολυτεχνείου με βάση τα στοιχεία της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών


Η ενέργεια της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα να μοιράσει φυλλάδια για την εξέγερση του Πολυτεχνείου έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα του ακριβούς αριθμού των νεκρών κατά τη διάρκεια των γεγονότων που σημάδεψαν τον Νοέμβριο του 1974.

Όπως αναφέρει ο κ. Καλλιβρετάκης, Λεωνίδας, συγγραφέας και δημιουργός της έρευνας «Πολυτεχνείο '73: Το ζήτημα των θυμάτων: Νεκροί και τραυματίες», «η χαώδης και ατεκμηρίωτη πληροφόρηση που υπάρχει γύρω από αυτό το ζήτημα, δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνει εσαεί αυτή την ιδιότυπη "ασυλία", στο όνομα της δήθεν προστασίας της φήμης του Πολυτεχνείου».

Όπως σημειώνει: «Αποτελεί βαθύτατη πεποίθηση μου ότι η κατάσταση αυτή δεν απαξιώνει μόνο την εξέγερση καθεαυτή, τις χιλιάδες των ανθρώπων που ρίχτηκαν στη φωτιά και, εν τέλει, εξευτελίζει τη μνήμη των πραγματικών θυμάτων, αλλά προχωρά πέραν αυτού: αφήνει το περιθώριο στους έμμεσους ή άμεσους υποστηρικτές του καθεστώτος και τους κάθε λογής «αναθεωρητές» της ιστορίας να μιλούν για «παραμύθια της Αριστεράς» και για «2-3 νεκρούς από αδέσποτες σφαίρες».

Από τα μέσα του 2002 έχει ξεκινήσει μια ιστορική έρευνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο «Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973». Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επιχειρείται η συγκέντρωση και επεξεργασία με επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίων που αφορούν σε πολλές παραμέτρους των γεγονότων, όπως το χρονικό της εξέγερσης, το επιχειρησιακό σχέδιο για την καταστολή της, η εξέλιξη των γεγονότων έξω από το Πολυτεχνείο.

Παράλληλα επιχειρείται η συγκέντρωση, η αποδελτίωση και ο επιστημονικός έλεγχος όλου του υπάρχοντος υλικού, αλλά και ο εντοπισμός συμπληρωματικών στοιχείων. Το ζητούμενο βέβαια στην περίπτωση αυτή δεν είναι μόνον ο αριθμός ή η ταύτιση των ονομάτων, αλλά και οι πληροφορίες που προκύπτουν για το χρόνο, τον τόπο και τις συνθήκες τραυματισμού, καθώς και προσωπικά στοιχεία των θυμάτων (ηλικία, φύλο, απασχόληση κ.τ.λ.).

Η συγκέντρωση όλων των δεδομένων αποτέλεσε το πρώτο στάδιο της έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Κάθε στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα χρόνια, οι επίσημες ανακοινώσεις του καθεστώτος, οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον παράνομο τύπο της εποχής, οι αγγελίες κηδειών στις εφημερίδες, οι κάθε προέλευσης λίστες που έκαναν την εμφάνιση τους μετά τη μεταπολίτευση, οι προανακριτικές και ανακριτικές έρευνες, οι συνεντεύξεις συγγενών, οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του 1975, συγκεντρώνονται, αποδελτιώνονται, συσχετίζονται κριτικά, αναζητείται η γενεαλογία τους, εντοπίζονται οι αλληλοεπικαλύψεις, οι παρανοήσεις, τα λάθη στην αντιγραφή και οι μεταξύ τους παρεκκλίσεις.

Στη συνέχεια η έρευνα προχωρά έτσι στη συγκρότηση ενός καταλόγου, ο οποίος παραμένει προσωρινός, καθώς εξακολουθεί συνεχώς να εμπλουτίζεται και να διορθώνεται. Για κάθε περίπτωση συγκροτείται ένας ιδιαίτερος φάκελος, με βιογραφικά στοιχεία, τις συνθήκες θανάτου και αναλυτική παράθεση όλων των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν με συγκεκριμένα στοιχεία.

Μέχρι τη στιγμή αυτή, έχουν καταγραφεί 24 πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ένας κατάλογος δεκαέξι (16) ανωνύμων περιπτώσεων που είχε θεωρηθεί σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ότι «προκύπτουν βασίμως» ως νεκροί, από επίσημες, επώνυμες και σχετικά αξιόπιστες καταθέσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία.

Τέλος, η έρευνα έχει θέσει στο μικροσκόπιο 30 επώνυμες περιπτώσεις, που εμφανίζονται επίμονα στους περισσότερους καταλόγους από το 1974 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν ποτέ τεκμηριωθεί. Όλες αυτές οι ανώνυμες και οι αμφιλεγόμενες επώνυμες περιπτώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν περισσότερο, προτού αποφασιστεί οριστικά να υιοθετηθούν ή να απορριφθούν.

Επώνυμοι νεκροί των γεγονότων του Νοεμβρίου 1973 κατά χρονολογική κατάταξη (προσωρινός κατάλογος)

Οι 24 πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις:

1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), κάτοικος Αγίου Μελετίου, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 20.30-21.00, ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών,
μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έρριξαν εναντίον του άνδρες της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (όπως λεγόταν τότε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο).

3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών,
εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.00 και 22.30, ενώ βρισκόταν μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί απόφραξη της αριστεράς στεφανιαίας. Μεταφέρθηκε ημιθανής στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. (F Σεπτεμβρίου), όπου και πέθανε.

4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών,
φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ» και η παρεξήγηση αυτή επιβιώνει ακόμη σε κάποιους «καταλόγους νεκρών».

5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών,
ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.

6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών,
φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 γύρω στις 24.00, ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας. Μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου απεβίωσε. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Χαμουρλής».

7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών,
οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973 ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε, από οξεία ρήξη αορτής, τρεις ημέρες αργότερα, στις 19.11.1973, ενώ μεταφερόταν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ.

8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών,
ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοε-γκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα, 19.11.1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου στις 9.9.1974, έγινε τελετή στη μνήμη του.

9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρ-θένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα, εργάτης. Κατά τις πρωινές ώρες της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε τη Δευτέρα 19.11.1973.

10. Αικατερίνη Αργυροπούλου σύζυγος Αγγελή, 76 ετών,
κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 10.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, τραυματίστηκε στην πλάτη από σφαίρα. Διακομίστηκε στην κλινική «Παμμακάριστος» (Κάτω Πατήσια), όπου νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο σπίτι της, όπου πέθανε συνεπεία του τραύματος της μετά από ένα εξάμηνο (Μάιος 1974).

11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών,
οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 10.15 το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων «ΑΕΛΑΩ» και «ΕΑΛΗΝΙΣ», τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου που έρριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών που επέβαινε ενός τεθωρακισμένου οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου πέθανε μετά από 12 μέρες, στις 30.11.1973.

12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών,
ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω. Στις 10.30 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Αυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Μεταφέρθηκε στην κλινική «Παντάνασσα» (πλατεία Βικτωρίας), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών,
μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 10.30 με 11.00 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Λυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου τον βρήκε νεκρό ο πατέρας του.

14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών,
διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Γύρω στις 11.30 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, συνεπεία εμφράγματος.

15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών,
εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 12.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του στα Νέα Λιόσια, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά που διέσχισαν τον ουρανό του αυτοκινήτου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών,
εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 12.00 το μεσημέρι της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.

17. Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, 5 1/2 ετών,
κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά στρατιωτικής περιπόλου με επικεφαλής αξιωματικό (πιθανόν ο ίλαρχος Σπυρίδων Σταθάκης του Κ.Ε.Τ/Θ), που βρισκόταν ακροβολισμένη στο λόφο του Αγίου Θεράποντος. Εξέπνευσε ακαριαία και όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Παίδων, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών,
Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρων 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέϋδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε απευθείας στο νεκροτομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών,
συνταξιούχος εφοριακός, από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ' Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

20. Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Γύρω στις 11.00 με 12.00 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και τέλος στο Κ.Α.Τ., όπου και πέθανε στις 30.1.1974.

21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του Στρατού (αυτουργός ο συνταγματάρχης Νικόλςος Ντερτι-λής). Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών,
δικηγόρος, από την Κροκέα Λακωνίας, κάτοικος Φερρών 5, Αθήνα. Στις 12.00 με 12.30 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά διερχομένου άρματος μάχης. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου και πέθανε στις 27.12.1973.

23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών,
από τον Πειραιά, κάτοικος Νικο-πόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973 από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε στις 21.11.1973.

24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών,
φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών. Κτυπήθηκε μετά τα γεγονότα, υπό συνθήκες που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Συνεπεία της κακοποίησης του υπέστη ρήξη του ήπατος, εξαιτίας της οποίας πέθανε στις 17.12.1973 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο τραυματισμός του συνέβη στην Πάτρα, άλλες όμως πληροφορίες τον τοποθετούν στην Αθήνα. Η περίπτωση του παραμένει υπό έρευνα.





Δείτε το σχεδιάγραμμα που αναπαριστά το σημείο στο οποίο έπεσαν οι νεκροί ή τραυματίστηκαν



* Η μελέτη αυτή έχει υιοθετηθεί από τη σχετική βιβλιογραφία ως η πλέον έγκυρη επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα (βλ. ενδεικτικά Δημήτρης Παπαχρήστος, Το Πολυτεχνείο ζει, εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2004, σελ. 41-45, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Πολυτεχνείο ’73, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2004, σελ. 176-177, 424-425, Βαγγέλης Αγγελής & Ολύμπιος Δαφέρμος, Όνειρο ήταν, έκδοση ΕΔΙΑ-Οδυσσέας, Αθήνα 2005, σελ.378-388).

Αποκαλύψεις για τους βασανιστές της Χούντας και ένα έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τα βασανιστήρια επί Χούντας ενώ δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν μιλήσει για όσα υπέστησαν.

Από τα υγρά υπόγεια της Ασφάλειας στην εφιαλτική ταράτσα της οδού Μπουμπουλίνας, ειδικά εκπαιδευμένοι ασφαλίτες αλλά και ανειδίκευτοι «χασάπηδες» βασάνισαν τους αντιφρονούντες που έπεφταν στα χέρια τους.

Η περιβόητη δίκη της Χαλκίδας το 1975, στην οποία αθωώθηκαν οι αξιωματικοί της χουντικής Ασφάλειας, το παρασκήνιο της απόφασης, η στάση των δικηγόρων, ο ρόλος των ενόρκων, αλλά και οι αντιδράσεις του Τύπου και των κομμάτων, ξετυλίγονται στην εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» του Χρίστου Βασιλόπουλου που προβλήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2010.

Στην εκπομπή, η Νάντια Βαλαβάνη θύμα βασανιστηρίων, περιγράφει την εμπειρία της:

«Οι κατηγορούμενοι έμπαιναν στη δικαστική αίθουσα, μέσα από μια καταπακτή, έτσι ώστε να μην εκτίθενται στους συγγενείς μας, ή σε όποιον κόσμο περίμενε έξω από το δικαστήριο… έγινε σύσκεψη στο αρχηγείο της αστυνομίας από όπου κατάληξαν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν υλικά και ηθικά οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί. Μάθαμε ,ότι μαζεύτηκε ένα τεράστιο για την εποχή ποσό, υποχρέωσαν κάθε αστυνομικό ένστολο ή μη, να δώσει 425 δρχ. 425 δρχ. αν θυμάμαι καλά ήταν το κόστος της χειμερινής ή της θερινής τους στολής, δηλαδή κανονικός έρανος υποχρεωτικού χαρακτήρα». 

Δείτε ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου».



Τι πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την επόμενη μέρα


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Ήταν μία εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χούντας το Νοέμβριο του 1973.

Ας δούμε μερικά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την επόμενη μέρα:


Το Βήμα




Τα Νέα






Απογευματινή





Η Βραδυνή



Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΛΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ 2013


 
Όλες οι αλλαγές του φορολογικού
Για να ξέρετε τι σας περιμένει το 2013, δείτε όλες τις αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου .


Α) Μισθωτοί και Συνταξιούχοι

1. Έχουμε μικροελαφρύνσεις από 20  έως 400 €  για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα ως 25.000 €.

2. Έχουμε επιβάρυνση για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 25.000 €.

3. Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 € για μισθωτούς με ετήσιο εισόδημα πάνω από 43.000 €.

Παράλληλα, ενώ αυτός ο μισθωτός είχε κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το ποσό των 2.500 € (μικτές αποδοχές), τώρα καταργείται αυτό το όριο.  Άρα, εάν οι μικτές αποδοχές είναι 5.500 €, για τα πρόσθετα 3.000 € που πριν δεν γινόταν ασφαλιστικές κρατήσεις, με το νέο νομοσχέδιο θα του παρακρατείται επιπλέον 16,5% επί των αποδοχών για ασφαλιστικές εισφορές.

Επειδή, όμως, θα επιβαρυνθεί και ο εργοδότης για το πρόσθετο ποσό που θα υπόκεινται σε κρατήσεις (28,56%) και επειδή υπολογίζει κόστος ανά εργαζόμενο, θα μετακυλήσει το κόστος αυτό στον εργαζόμενο. Υπολογίζουμε έτσι ότι ο μισθωτός αυτός θα χάσει ως και 4 μισθούς.

4. Καταργείται κάθε πρόσθετο αφορολόγητο για τα προστατευόμενα παιδιά.

5. Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές που αφορούν δαπάνες για:  τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας,  ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ασφάλιστρα ζωής.

6. Παραμένει η φοροαπαλλαγή του 10%  των δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη καθώς και για τη διατροφή σε πρώην σύζυγο.

7. Πρέπει να συλλέγουμε αποδείξεις, ίσες με το 25% του εισοδήματος και μέχρι ποσού 10.500 €, διαφορετικά  υπάρχει φορολογική επιβάρυνση 10% επί του υπολειπόμενου ποσού.

Β) Ελεύθεροι επαγγελματίες και Έμποροι με εταιρία οποιασδήποτε μορφής (ατομική, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε.)

1. Για ατομικές επιχειρήσεις, Ο.Ε. και Ε.Ε. ο συντελεστής είναι 26% για εισοδήματα ως 50.000 € και 33% για εισοδήματα πάνω από 50.000 €.

12. Για Ε.Π.Ε.  και Α.Ε., ο συντελεστής είναι 26% (από 20%  που ήταν)  στα αδιανέμητα κέρδη και 10% στα διανεμόμενα (ήταν 25%). Έτσι, αν είχαμε διανομή όλου του ποσού, η φορολογική επιβάρυνση πριν ήταν 40% και τώρα θα είναι 33,4%.

Γ) Αμοιβές μελών Δ.Σ. Α.Ε. και διαχειριστών Ε.Π.Ε.

Ο συντελεστής φορολόγησης των αμοιβών μελών Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και διαχειριστών Ε.Π.Ε. μειώνεται στο 26% από 35% που είναι τώρα.

Δ) Αγρότες

Η φορολόγηση των αγροτών θα γίνεται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.

Ε)  Αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 10% - 45%

1. Συντελεστής 10% για εισοδήματα ως 12.000 €.

2. Συντελεστής 30% για τα επόμενα 48.000 €.

3. Συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω των 60.000 € .

ΣΤ) Τεκμήρια διαβίωσης

Μειώνονται μεσοσταθμικά ως και 37,50%. Παρακάτω γίνεται πλήρης ανάλυση.

Ζ) Φόρος υπεραξίας 20% για μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ακίνητα

1. Ο φόρος στους τόκους καταθέσεων αυξάνεται από 10% σε 15%.

2. Φόρος 20% στα κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια και λοιπούς τίτλους.

3. Φόρος 20% στην υπεραξία από μεταβίβαση ακινήτων.

Η) Υποβολή φορολογικής δήλωσης από 18 ετών

Υποβάλλουν όλοι άνω των 18 ετών φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά και μέχρι 30/6,

ανεξάρτητα αν έχουν εισοδήματα ή όχι.

Θ) Τρόπος καταβολής φόρου

Ο φόρος θα καταβάλλεται σε 3 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, όπως γράφει η real.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Vatan: Τούρκος περιγράφει την Αθήνα του χθες και του σήμερα



Vatan: Τούρκος περιγράφει την Αθήνα του χθες και του σήμερα
«Η Αθήνα που ήξερα στα νιάτα μου σίγουρα θα ξαναλάμψει» γράφει στη εφημερίδα «Vatan”,  ο Τούρκος δημοσιογράφος Reha muhtar ve yazilari,  που ήταν για χρόνια ανταποκριτής του καναλιού TRT στην Αθήνα.
Στο άρθρο του  περιγράφει  την Αθήνα του χθες, τα μαγαζιά της , τη νυχτερινή διασκέδαση στα μπουζούκια.  ''Η Αθήνα που δεν κοιμόταν, που ξημερωνόταν στα μπουζούκια και  στις δεν υπάρχει πια» αναφέρει και μεταφέρει τα λόγια φίλου του από την Ελλάδα, που μιλάει για κατάθλιψη και φτώχεια.  «Μου ήρθαν στον νου τα ταξίδια μου από την Αθήνα στην Κων/λη… Θυμήθηκα που πείραζα τους συναδέλφους μου επειδή οι νύκτες στην Κων/λη τελείωναν πιο νωρίς . Τους έλεγα «Εσείς τέτοια ώρα κοιμάστε; Την ώρα που κλείνουν τα μαγαζιά εδώ, οι άνθρωποι στην Αθήνα βγαίνουν για βραδινό φαγητό» .  Ο φίλος μου , μου είπε: « Εκείνη η Αθήνα που αγαπάς τώρα είναι κατασκότεινη. Τα μπουζούκια δεν ανοίγουν μεσοβδόμαδα και το βράδυ πέφτει το σκοτάδι στην Αθήνα…» 
Και συνεχίζει:
« Θυμήθηκα τότε που επέστρεφα στις 4 το πρωί από την Πανεπιστημίου στο σπίτι και είχε φοβερή κίνηση στους δρόμους. Κανένα μπουζουξίδικο και καμία ταβέρνα δεν έλεγε να κλείσει … Ακόμα και οι καφετερίες δεν έκλειναν πριν τις τρείς το πρωί .
Ο φίλος μου, μου είπε ότι ο κόσμος τώρα πλέον δεν έχει χρήματα και κανένας δεν μπορεί να πάει πουθενά».  «Αντίθετα,  το εστιατόριο στην Κων/λη ήταν κατάμεστο και δεν είχε ούτε ένα τραπέζι άδειο. Η υπερηφάνεια μου για την Κων/λη δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την θλίψη μου για την Αθήνα. Η Αθήνα είναι για μένα μια παλιά αγαπημένη η οποία όμως για μένα δεν θα παλιώσει ποτέ. Δεν μπορώ να αντέξω καθόλου τις κλειστές ταβέρνες τα κλειστά μπουζούκια και τα πιάνο - μπαρ που δεν αστράφτουν πλέον . Το να μένουν εκείνοι στο σκοτάδι είναι σα να μαυρίζουν τα δικά μου νιάτα και αυτό δεν είναι εύκολο να το αντέξει κανείς . Η Αθήνα που ήξερα στα νιάτα μου βεβαίως και θα αστράψει πάλι κάποια μέρα»



Διαβάστε Περισσότερα »

Έβγαλαν στο εξωτερικό 33 δισ. ευρώ μέσα σε 3 χρόνια


Στο στόχαστρο μπαίνουν 10.000 περιπτώσεις
Από τις αρχές του 2009 μέχρι και τον φετινό Σεπτέμβριο, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει καταγράψει περισσότερα από τρία εκατομμύρια εμβάσματα Ελλήνων αξίας 33 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.
Από τις διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι σε 10.000 περιπτώσεις απαιτείται περαιτέρω έλεγχος, καθώς κρίθηκαν ύποπτες για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Τα εμβάσματα κατευθύνθηκαν κυρίως σε τράπεζες της Ευρώπης (ιδίως Βρετανία, Γερμανία και Ελβετία), ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται, όπως επισήμανε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), Γεώργιος Λασκαρίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του 4ου φορολογικού συνεδρίου "Thessaloniki Tax Forum".
Ο ίδιος επισήμανε ότι η ΓΓΠΣ αναμένει οδηγίες από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσει η ελεγκτική διαδικασία, ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της ύπαρξης πολιτικής βούλησης για την ταχεία διεκπεραίωσή της.
Ο κ. Λασκαρίδης διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η ηλεκτρονική οικονομική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά συστήματα όπως αυτό της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις, που ναι μεν υπάρχει ως υποδομή, αλλά, προς το παρόν, δεν διεκπεραιώνει τις απαιτούμενες διασταυρώσεις στον επιθυμητό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, "έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας".
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο 39ος Έλληνας νεκρός από αλλοδαπό μέσα στο 2012


Πακιστανός ήταν τελικά ο δολοφόνος του Έλληνα 65χρονου ο οποίος βρέθηκε από το γιό του σήμερα στην Ιεράπετρα στο θερμοκήπειο του, μέσα σε μια λίμνη αίματος με το κεφάλι του τυλιγμένο με....


μια σακούλα. Ο πατέρας τριών παιδιών είχε διαπληκτιστεί νωρίτερα με τον Πακιστανό εργάτη ο οποίος πριν βάλει στο θύμα τη σακούλα στο κεφάλι την οποία έδεσε με κορδόνι γύρω από το λαιμό του για να τον αποτελειώσει, τον χτύπησε με αιχμηρό αντικείμενο.

Όπως αποκαλύφτηκε από την Αστυνομία το θύμα είχε υποστεί φρικτά βασανιστήρια που μόνο αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν να διαπράξουν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης βασάνισε σαδιστικά το θύμα, βγάζοντας δόντια τα οποία βρέθηκαν μερικά μέτρα από το άψυχο κορμί του !

Ο Πακιστανός συνελήφθη στο ΚΤΕΛ την ώρα που προσπαθούσε να φύγει από την πόλη της Ιεράπετρας και αργότερα ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του στην Αστυνομία. Στην πόλη της Ιεράπετρας επικρατεί μεγάλη ένταση και οι κάτοικοι ετοιμάζονται να παραστούν έξω από το αστυνομικό μέγαρο για να διαμαρτυρηθούν.

Πάντως με ενδιαφέρον η ελληνική κοινωνία αναμένει την τοποθέτηση του πρόεδρου του Συλλόγου Πακιστανών Ελλάδας Τζαβέντ Ασλάμ ο οποίος πριν από μερικούς μήνες στην Ομόνοια καλούσε τους συμπατριώτες του σε πόλεμο κατά όλων όσων αντιδρούν στην βία των Ασιατών συμπατριωτών του, του πρόεδρου της Ελληνικής Μουσουλμανικής κοινότητας Ν. Ελγαντούρ, του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ, του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των λοιπών αριστερών προοδευτικών κομμάτων και ΜΚΟ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τον φρικτό θάνατο του 39ο Έλληνα, βιοπαλαιστή πολίτη που δολοφονείται από αλλοδαπό το 2012.

Τελικά κάθε φορά που ένας Έλληνας δολοφονείται επιβεβαιώνεται η επιλεκτική ευαισθησία του προοδευτικού αριστερού χώρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν κάποια είδηση αφορά αλλοδαπούς, όπως η περίπτωση του αλυσοδεμένου Αιγυπτίου από τον απαράδεκτο Έλληνα αφεντικό του στην Σαλαμίνα, καθώς και άλλες περιπτώσεις βίας κατά των αλλοδαπών, το σύνολο του προοδευτικού αριστερού χώρου ανταγωνίζεται για το ποιός θα πραγματοποιήσει πιο γρήγορα ανακοινώσεις για το θέμα.

Δεκάδες πολιτικοί και "αλληλέγγυοι" συναγωνίζονται για το ποίος θα κάνει την πιο σκληρή δήλωση για τους ρατσιστές, απάνθρωπους, βάρβαρους Έλληνες, ενώ οι αναρχικοί για να δείξουν την συμπαράσταση τους πραγματοποιούν πορείες με μοτοσυκλέτες.

Αλήθεια πόσοι βάζουν στοίχημα ότι καμία ανακοίνωση, καμία δήλωση συμπάθειας καμία πορεία κατά της βίας, δεν θα γίνει από τους κοινωνικά ευαίσθητους πολιτικούς φορείς για τον φρικτά βασανισμένο Έλληνα πατέρα βιοπαλαιστή.

Δυστυχώς στην Ελλάδα οι Έλληνες είναι αναλώσιμοι και πολίτες Β΄ κατηγορίας που θα πρέπει όπως ορίζει η νέα τάξη πραγμάτων και οι εκπρόσωποι της στην Ελλάδα να υπόκεινται στα βασανιστήρια τις κλοπές τις δολοφονίες τους βιασμούς των αφρικανών και ασιατών εισβολέων.
defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ερχονται 55 εκατ € για χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων. Ποιοι τα δικαιούνται

Στην ενίσχυση νέων και νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων στους τομείς Πληροφορικής και Επικοινωνιών προχωρά η κυβέρνηση, μέσω των ταμείων επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital), στο....


πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ. Τα συγκεκριμένα κονδύλια, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ είναι συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν και ιδιωτικά κεφάλαια. Οι πρώτες επενδύσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί αναμένονται τον επόμενο μήνα (Δεκέμβριο).

Ειδικότερα, τα προγράμματα venture capital που ενεργοποιούνται μέσω του JEREMIE είναι τα:

•Early Stage (κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου πρώιμου σταδίου, που επενδύουν στο μετοχικό κεφάλαιο γρήγορα αναπτυσσόμενων εταιρειών) προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη). Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν για την ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και θα συνδυάζονται με επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 30-50 % των κονδυλίων της δημόσιας δαπάνης που τους διατίθεται.

•Seed capital (κεφάλαιο σποράς), προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), με σκοπό τη χρηματοδότηση νέο-ϊδρυόμενων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, για τα πρώτα βήματά τους. Και εδώ τα κεφάλαια που θα διατεθούν συνδυάζονται με επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 30-50 % των κονδυλίων της δημόσιας δαπάνης. Το ύψος της χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και τις 750.000 ευρώ ανά εταιρία.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 18μηνο έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω των προγραμμάτων της πρωτοβουλίας JEREMIE περισσότερες από 1100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δάνεια συνολικού ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ που παρέχονται από τις συνεργαζόμενες τράπεζες με ευνοϊκούς όρους και επιδοτούμενο επιτόκιο. Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι εκταμιεύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, στα 74 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενες επιχειρήσεις σε περισσότερες από 1300 καθώς οι σχετικές αιτήσεις δανειοδότησης έχουν ήδη εγκριθεί.

Τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί μέσω των εξής προγραμμάτων:

-Πρόγραμμα «Ευνοϊκά δάνεια επιμερισμού ρίσκου για Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE», συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ (60 εκατ. δημόσια δαπάνη και 60 εκατ. από τις τράπεζες). Με το συγκεκριμένο προϊόν παρέχονται δάνεια ύψους έως και 250.000€ σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, υφιστάμενες ή νέες, για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης με επιτόκιο που ξεκινάει κάτω από 3% και περίοδο αποπληρωμής από 36 έως 72 μήνες, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος

-Πρόγραμμα συγχρηματοδότησης επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ από Ελληνικές Τράπεζες κατά 50%, για υλοποίηση επενδύσεων είτε από επιχειρήσεις πληροφορικής είτε από άλλες επιχειρήσεις για δράσεις πληροφορικής και για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής. Το συνολικό ύψος του προγράμματος είναι 180 εκ ευρώ (90 εκ € δημόσια δαπάνη).

Η ζήτηση για τα συγκεκριμένα δάνεια έχει δεκαπλασιαστεί μετά την αλλαγή του σχετικού Κανονισμού που επέτρεψε τη χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης, εκτός από τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Ο ρυθμός εκταμίευσης των δανείων αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Διαθέσιμο θα είναι άμεσα και ένα νέο προιόν δανειοδότησης με επιμερισμό ρίσκου αρχικού ύψους 25 εκ € (δημόσια δαπάνη) για χορήγηση δανείων έως 500.000 € σε ΜΜΕ για όλους τους κλάδους της οικονομίας. Οι τράπεζες που θα επιλεγούν θα συνεισφέρουν ποσό αντίστοιχο με τη δημόσια δαπάνη ποσό ώστε να μειωθεί το επιτόκιο, να επιμεριστεί ο κίνδυνος και να μειωθούν οι απαιτούμενες εξασφαλίσεις για τη χορήγηση των δανείων. Η πρόσκληση προς τις τράπεζες δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο και ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των Τραπεζών, με στόχο το νέο προϊόν να είναι διαθέσιμο στην αγορά εντός του έτους.
fpress.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Δημάρχου Θηβαίων για την επέτειο του Πολυτεχνείου


Η ιστορική μνήμη και η ανάμνηση γεγονότων τα οποία χάραξαν βαθιά την πορεία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, αποτελούν διδάγματα για μίμηση ή για αποφυγή.
Επίσης μας θυμίζουν ποιες θα πρέπει να είναι οι ενέργειες των ατόμων, των ομάδων και της κοινωνίας σχετικά με τις κατά καιρούς προκλήσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, της 17ης Νοεμβρίου 1973, η οποία κατέδειξε το δρόμο του αγώνα, κυρίως της νεολαίας, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την πτώση της δικτατορίας.
Το νόημα της επετείου αυτής είναι η ανυποχώρητη στάση των πολιτών ενάντια στην παραβίαση των πολιτικών, των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, όπως αυτά διατυπώνονται στο Σύνταγμα, καθώς επίσης και το δικαίωμα της αντίστασης ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης αυτού με οποιασδήποτε μορφής βία.
Επίκαιρο πάντοτε το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έρχεται να μας υπενθυμίσει, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ότι η απαίτηση για ελευθερία και δημοκρατία, όταν εκφράζεται μέσα από το λαό και ειδικά από τη νεολαία, είναι δυνατό να κλονίσει και τα πιο δύσκαμπτα ή απολυταρχικά συστήματα.
Οι δύο έννοιες αυτές δεν εκχωρούνται και δεν απαλλοτριώνονται, καθώς κανείς δεν έχει συνταγματική εξουσιοδότηση να κάνει κάτι τέτοιο.
Τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973 πιστοποιούν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι ο Έλληνας θεωρεί τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, εθνική του κληρονομιά, για την οποία είναι διατεθειμένος ακόμα και σήμερα να δώσει και την ψυχή του, προκειμένου να τις διατηρήσει.
Αυτό άλλωστε έχει δείξει η ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού μέσα από τους αιώνες.
Βαδίζοντας λοιπόν στο φωτεινό μονοπάτι της Ιστορίας και ο σύγχρονος Έλληνας είναι βέβαιο ότι θα σταθεί και πάλι στα πόδια του, ελεύθερος και δημοκράτης, όσες θυσίες και όσες στερήσεις κι αν υποστεί.
Πιστεύω ότι αυτή η κεντρική ιδέα μας μένει ως παρακαταθήκη, από την επέτειο του Πολυτεχνείου, ώστε να έχουν και οι σύγχρονες γενιές τα κατάλληλα πρότυπα για την αντιμετώπιση των κάθε είδους προκλήσεων.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ