Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ:ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΚΥΠΕΛΛΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΘΗΒΑΣ

Καπαρέλλι Βοιωτίας 14 Δεκεμβρίου 2012 
VIKTORAS ΚAFE
ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΚΥΠΕΛΛΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟY ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΘΗΒΑΣ 
Στό κατάμεστο καί εντυπωσιακό VIKTORAS KAFE στό όμορφα στολισμένο Χριστουγεννιάτικα  Καπαρέλλι πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση τών Απονομών τών Κυπέλλων στούς Πρωταθλητές τού Φθινοπωρινού Τουρνουά Τένις τού Ομίλου Αντισφαίρισης τής Θήβας .
Τό Διοικητικό Συμβούλιο τού δραστήριου Θηβα'ι'κού Ομίλου μέ επικεφαλής τόν Πρόεδρο του κ. Γιάννη Μαρίνη είχε φροντίσει ετσι ώστε η βραδιά νά έχει πολλά χάπενινγκ καί ευχάριστες εκπλήξεις μέσα από πολυάριθμες απονομές Κυπέλλων σέ Αθλήτριες καί Αθλητές τού Ομίλου πού πέτυχαν διακρίσεις στό πρόσφατο Φθινοπωρινό Τουρνουά .
Τό '' κερασάκι στήν τούρτα  '' τής εντυπωσιακής Εκδήλωσης έβαλε η διεύθυνση τού VIKTORAS KAFE πού είχε φροντίσει νά προσφέρει Δώρο σέ όλο τό κοινό πού είχε κατακλύσει τήν Αίθουσα τής Εκδήλωσης πλούσιο Μπουφέ μέ  λαχταριστά εδέσματα !!!
Μετά τίς πολυάριθμες απονομές τών Κυπέλλων χορός , γλέντι καί διασκέδαση μέχρι τίς πρω'ι'νές ώρες σφράγισαν μέ τόν καλύτερο τρόπο τήν '' φαντασμαγορική '' Εκδήλωση τού Ομίλου Αντισφαίρισης τής Θήβας  !!!
 
ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Δημήτρης Σοβατζής

 
 
 
 
 

        ΟΜΙΛΟΣ  ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ  ΘΗΒΑΣ                                        

 

                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                               ΘΗΒΑ 16-12-2012 

 
Με απόλυτη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου  2012 το φθινοπωρινό τουρνουά τένις που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Θήβας στο Κοντίτο.
 
 Αναλυτικά οι νικητές όλων των κατηγοριών:
 
              
  ΤΑΜΠΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ :                 1η νικήτρια  Καρπούζη Ολυμπία
                                                               2η νικήτρια  Βλαχογιάννη Αλεξία                
 
     
  ΤΑΜΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ     - 45:       1ος νικητής  Αρβανίτης Θεόδωρος
                                                          2ος νικητής  Αναστασίου Γιάννης              
 
  ΤΑΜΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ     + 45:       1ος νικητής  Σκούμας Αλέκος
                                                           2ος νικητής  Πανουσάκης Αγησίλαος   
 
 ΒΑΣΙΚΟΤΑΜΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ      1ος νικητής  Ιωάννου Αναστάσιος
                                                          2ος νικητής  Στάικος Κωνσταντίνος           
    
  ΔΙΠΛΑ  ΑΝΔΡΩΝ: 1οι νικητές  Μανόπουλος Αργύρης-Χρήστου Βίκτωρας
                                   2οι νικητές  Μακρής Βασίλειος-Χαλκιόπουλος Τάσος                
 
   ΜΙΚΤΑ:        1οι νικητές  Κωστόπουλος Θανάσης-Κωστοπούλου Γεωργία
                          2οι νικητές  Κόρδατζης Νίκος-Λιάκου Ήρα
 
  ΔΙΠΛΑ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ: 1οι νικητές  Κωστοπούλου Γεωργία-Τάνου Παρασκευή
                                         2οι νικητές  Βλαχογιάννη Αλεξία-Κατσιμίχα Μαρίνα                 
 
 
              
       Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τους φίλους του τένις την Άνοιξη!
 
                                                 ΤΟ  Δ.Σ.         
Διαβάστε Περισσότερα »

Α.Ο.Μαυροματίου - Α.Ο.Θεσπιακός 3-2

image one



















Μεγάλη νίκη του Α.Ο.Μαυροματίου στο γειτονικό ντέρμπυ με 3-2 απέναντι στον Θεσπιακό! Οι σκόρερ: Νίκας 12', 21', Στοιχειός 78'- Μάρινης 7', Κιούσης 65' (πεν). Ο Α.Ο.Μ. ξεκίνησε με τον Λάμπρου Σ., Γρίλλια Μ. (Ξυδώνας Μ. 57'), Κουτρουλάρας Δ. (Δρίτσα Λ. 70'), Μαλέση Λ., Πελώνης Α., Δρίτσουλας Ι., Στοιχειός ΣΤ., Σιαμανδούρας Α., Νίκας Χ., Μεγάλος Λ., Ραχούτης Γ. 

Μεγάλο ματς διεξήχθη στο γήπεδο της Άσκρης με αντιπάλους δυο γειτονικά χωριά. Ο Θεσπιακός με 19 βαθμούς ήταν στην 5η θέση και το Μαυρομάτι βρισκόταν με μόλις 7 στην 13η θέση!!! Ο Α.Ο.Μ. χωρίς προπονητή, μετά την παραίτηση του κ.Πελώνη, είχε στον πάγκο τον παίχτη-προπονητή Δρίτσα Λ. Ήταν ένα ματς με πολύ πάθος χωρίς ακρότητες, με 5 γκολ, 2 δοκάρια, ανατροπές και πολλές φάσεις. Ένα πραγματικό ντέρμπυ!!!

Το Μαυρομάτι ξεκίνησε όπως πάντα δυνατά χάνοντας στο 4' μεγάλη ευκαιρία όταν σε σέντρα μέσα δεξιά του Στοιχειού, ο Ραχούτης με κεφαλιά στέλνει την μπάλα ελάχιστα εκατοστά άουτ. Η πίεση του Α.Ο.Μ. δεν έφερε αποτέλεσμα και ο Θεσπιακός προηγήθηκε στην πρώτη του ευκαιρία, όταν από φάουλ του Στάθη Β. στο 2ο δοκάρι ο Κιούσης με κεφαλιά πάσα βρίσκει τον αφύλακτο Μαρίνη που σε κενή εστία πλασάρει για το 0-1!! Ο Α.Ο.Μ. όμως συνέχιζε το καλό τέμπο που είχε στον αγώνα. Γυρίζοντας την μπάλα όμορφα, φτάνει με τον Στοιχειό σε τετ-α-τετ στο 11' αλλά ο Μπόγρης λέει όχι! Στην συνέχεια της φάσης σέντρα από δεξιά διώχνει ψηλά ο Κιούσης, βγαίνει ο Μπόγρης από την εστία του και από το ύψος της μικρής περιοχής ο Νίκας με κεφαλιά θα κρεμάσει τον Μπόγρη κάνοντας το 1-1! Στο 13' σουτ από την μεγάλη περιοχή του Μεγάλου η μπάλα χτυπά στο δοκάρι. Στο 15' σουτ του Δρίτσουλα διώχνει πολύ δύσκολα στην απέναντι γωνία ο Μπόγρης. Στο 18'σουτ του Δρίτσουλα ξανά ο Μπόγρης με τα ακροδάχτυλα σε κόρνερ. Ο Α.Ο.Μ. έπαιζε εκπληκτικό ποδόσφαιρο, γυρνούσε την μπάλα με πολλές πάσες και δημιουργούσε φάσεις! Στο 21' καρποφόρησε αυτή η υπεροχή όταν σε διείσδυση του Μεγάλου από δεξιά σεντράρει και ο Νίκας μέσα από την περιοχή με γυριστό σουτ κάνει το 2-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς! Στο 27' χάθηκε η μπάλα, από την άμυνα στην επίθεση με συνεχείς πάσες η μπάλα φτάνει στον Στοιχειό, παίζει το 1-2 με Σιαμανδούρα, περνά 3 παίχτες στην περιοχή, τετ-α-τετ πάνω στον Μπόγρη που αποσοβεί το 3-1. Ο Θεσπιακός μετά το 30' ανέβασε απόδοση και χάνει ανεπανάληπτο τετ-α-τετ με τον Στάθη Σ. που πλασάρει για να διώξει σε κόρνερ με τα δάχτυλα ο Λάμπρου. Για 5 λεπτά σφυροκοπούσαν την άμυνα του Α.Ο.Μ. από τα στημένα, όμως πότε αστοχούσαν και πότε απέκρουαν οι αμυντικοί και ο τερματοφύλακας του Α.Ο.Μ. Στο 37' φωνάζουν για χέρι του Σιαμανδούρα μέσα στην περιοχή από κεφαλιά του Κιούση, παίζεται είπε κ.Βασιληάς.

Στο β' ημίχρονο το παιχνίδι πήρε άγρια ομορφιά με την μπάλα να ανεβοκατεβαίνει, με τις δυο ομάδες να προσπαθούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες, χωρίς όμως να έχουμε κάποια μεγάλη ευκαιρία. Μέχρι το 65' όπου σε λάθος του Ξυδώνα, ο Μαρίνης μπαίνει μόνος ανατρέπεται από τον Λάμπρου και σωστά ο κ.Βασιληάς δίνει πέναλτι. Το πέναλτι εκτελεί εύστοχα ο Κιούσης στην δεξιά γωνία του Λάμπρου και 2-2! Το ματς έγινε ροντέο, δυνατές μονομαχίες και η μπάλα πάνω κάτω για το νικητήριο γκολ. Σουτ και μικροευκαιρίες από τις 2 ομάδες χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι φτάνουμε στο 78', κόρνερ για τον Α.Ο.Μ. εκτελεί ο Σιαμανδούρας στο 2ο δοκάρι ο Ξυδώνας δεν μπορεί να πάρει την κεφαλιά, η μπάλα φτάνει στον αμαρκάριστο Στοιχειό που στρώνει στο δεξί του πόδι τη μπάλα και με δυνατό διαγώνιο σουτ την στέλνει δυνατά στην απέναντι γωνία κάνοντας το 3-2 και το γήπεδο παίρνει φωτιά! Μικρές αλλαγές εσωτερικές στην άμυνα του Α.Ο.Μ. για να κρατηθεί αυτή η νίκη, σωστά διωξίματα και κόντρα επίθεση με τον Ραχούτη και τον Σιαμανδούρα να χάνουν δυο καλές ευκαιρίες να τελειώσουν το ματς για το 4-2. Τελικό σφύριγμα, μεγάλη νίκη και βαθμολογικά αλλά και γοήτρου για το Μαυρομάτι!

Κορυφαίοι για το Α.Ο.Μ.: Πελώνης, Μαλέσης και οι σκόρερ Νίκας, Στοιχειός, χωρίς να υστερήσουν οι υπόλοιποι που έκαναν πραγματικά μια πολύ καλή εμφάνιση. Από τον Θεσπιακό ξεχώρισαν οι Κίουσης, Μαρίνης και Μπόγρης. Καλή συνέχεια στον Θεσπιακό. Επόμενο ματς στις 22 του μήνα στο Άρμα με τον φιλόδοξο φέτος Αρματηλάτη. 




Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΛΕΟΣ-Κτήνη δηλητηρίασαν γάτες και σκύλους στο Σαράντι Βοιωτίας


 
Χθες στο Σαράντι, όπως μας ενημέρωσε αναγνώστρια ,  κάποιοι οι οποίοι μόνο άνθρωποι δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν έριξαν πολύ ισχυρό δηλητήριο σε όλα τα αδέσποτα της περιοχής με αποτέλεσμα σήμερα να έχει γεμίσει το Σαράντι με νεκρά σκυλάκια και γάτες. Οι κάτοικοι έχουν κινηθεί έχουν ενημερώσει τις δημοτικές αρχές και πήραν δείγμα για να το εξετάσουν,και θα καταθέσουν μήνυση κατ αγνώστων για την αποτρόπαια θανάτωση των ζώων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Άρμα Βοιωτίας:Ένα -ελληνικό- χωριό, γεμάτο Porche και Ferrari!...




Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ όταν έφτασαν στο χωριό Άρμα της Θήβας. Οι περισσότεροι κάτοικοί του κυκλοφορούσαν με πολυτελέστατα αυτοκίνητα, όπως Porche Cayenne και Ferrari. Πως τα είχαν αποκτήσει; Όπως δείχνουν τα... στοιχεία του ΣΔΟΕ, κλέβοντας το κράτος. Συνολικά, ελέγχονται εννέα οικογένειες.
Η οικογένεια του Χ.Τ. από το Άρμα Βοιωτίας φέρεται να καταχράστηκε 1 εκατομμύριο ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ. Αυτό αναφέρεται σε πόρισμα του ΣΔΟΕ που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.
Άλλος αγρότης, ο Σ.Μ. κατηγορείται ότι παρουσίασε πλαστά τιμολόγια η καθαρή αξία των οποίων έφτανε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μια άλλη αγρότισσα, η Μ.Κ. φέρεται να εξέδωσε πλαστά και εικονικά τιμολόγια καθαρής αξίας 1,1 εκατ. ευρώ.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι Ράμπο του ΣΔΟΕ έπεσαν πάνω στην υπόθεση αγρότισσας που είχε στην κατοχή της 100 πλαστά τιμολόγια, ύψους 4,1 εκατ. ευρώ! Ήταν μια γυναίκα που υποτίθεται πως καλλιεργούσε κρεμμύδια και πατάτες. Αλλά ήταν απλά το πρόσωπο που είχαν βάλει οι υπόλοιποι μπροστά για να εισπράττει τις επιστροφές.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ στην εφημερίδα, στο χωριό Άρμα υπάρχουν οικογένειες που έχουν καταχραστεί από το ελληνικό δημόσιο περίπου 9-10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε κοντινό χωριό, υπάρχουν οικογένειες που η... λεία τους από τις επιστροφές ΦΠΑ φτάνει τα 5-6 εκατομμύρια.
Επιπλέον, ελέγχονται 100 οικογένειες, αλλά για μικρότερα ποσά!
Ελεγκτές του ΣΔΟΕ έφτασαν ως το Άρμα και εκεί είδαν να κυκλοφορούν στους δρόμους Porche Cayenne και Ferrari αλλά και θηριώδη τζιπ. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι οικογένειες που χωριού είχαν εκδώσει πλαστά τιμολόγια ύψους 170 εκατ. ευρώ και έτσι εξασφάλισαν περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ από επιστροφές.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το σχέδιο της έκδοσης πλαστών τιμολογίων για αγοραπωλησίες αγροτικών προϊόντων συνέλαβε κάτοικος του χωριού. Και για να το υλοποιήσει χρειάστηκε και είχε τη βοήθεια λογιστών, εργαζομένων στους δήμους και τις νομαρχίες και φυσικά αγρότες... «μαϊμού» που εισέπρατταν τις επιστροφές ΦΠΑ για καλλιέργειες, χωρίς καν να έχουν χωράφια!
Σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση, το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.
Viotiashop.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Που και πότε δόθηκαν στην Ελλάδα οι πρώτες συντάξεις του Δημοσίου

Που και πότε δόθηκαν στην Ελλάδα οι πρώτες συντάξεις του Δημοσίου

Η πρώτη αναφορά στην ιστορία της Ελλάδας για συνταξιοδοτικό δικαίωμα γίνεται το 1827, στο ψήφισμα της Εθνικής Συνέλευσης της Τροιζήνας. Εκεί γίνεται αναφορά στους εθνικούς αγωνιστές και αναφέρεται ότι «...αι χήραι και τα ορφανά των υπέρ της πατρίδος θανατουμένων θέλει έχουσιν σταθερόν πόρον ζωής των...».
Το 1828, με απόφαση του Πρωθυπουργού Ιωάννη Καποδίστρια δίνονται οι πρώτες συντάξεις σε στρατιωτικούς, σε χήρες στρατιωτικών με το μισό της σύνταξης ενώ με το ίδιο ποσό συνταξιοδοτούνται και τα ορφανά των αγωνιστών μέχρι το 16ο έτος της ηλικίας τους.
Επειδή όμως από τότε ίσχυε το μέσον και όσοι είχαν πρόσβαση στην κεντρική εξουσία επωφελούνταν εις βάρος άλλων δημιουργήθηκε σύγχιση για το ποιοί είναι πραγματικά οι αγωνιστές με αποτέλεσμα πραγματικοί ήρωες του '21 να ζητιανεύουν για να ζήσουν.
Η κοινωνική πρόνοια στα σπάργανα
Τα κενά που υπάρχουν στο νεοσύστατο κράτος για την κοινωνική πρόνοια ευνοούν την ιδιωτική πρωτοβουλία και η συντεχνία των ναυτικών των εύπορων νήσων Υδρας, Σπετσών και Ψαρών δημιουργούν δικό τους ταμείο και ένα ποσοστό από τα έσοδα πήγαινε για τις συντάξεις των απόμαχων ναυτικών και των οικογενειών τους.
Το 1856 η κυβέρνηση επιχειρεί να εισάγει τον συνταξιοδοτικό θεσμό αλλά αποτυγχάνει. Πέντε χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1861 ψηφίζεται τελικά ο νόμος «Περί συντάξεως των πολιτικών υπαλλήλων» που περιελάμβανε δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι εδικαιούντο σύνταξη μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας. Το δικαίωμα μεταβιβαζόταν σε περίπτωση θανάτου στη χήρα και στα παιδιά. Η εισφορά του εργαζομένου ήταν το 5% του μισθού του ενώ ο νόμος εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την αναπηρική σύνταξη για όσους λόγω νόσου ή ατυχήματος δεν μπορούσαν να εργαστούν.
Οι πρώτοι άμεσα ευνοημένοι ήταν δάσκαλοι, δικαστές, ναυτικοί, υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, εργαζόμενοι στα μεταλλεία κλπ.
Ομως, ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα ξεκίνησε το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν:
«Αλλά εάν από έτους εις έτος προβαίνομεν εις απονομήν συντάξεων μετά τοιαύτης καλπαζούσης ταχύτητος πού θα ευρεθεί το Κράτος ύστερα από ολίγα έτη και πόθεν θα πληρώνονται οι συνταξιούχοι
Ολοι οι Ελληνες παίρνουν σύνταξη
Μόνο μετά την Μικρασιατική καταστροφή ψηφίστηκε νόμος για τριπλή συνταξιοδοτική συνεισφορά κράτους, εργαζομένου και εργοδότη ενώ πέντε χρόνια αργότερα καθιερώθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ. Ο Πρωθυπουργός του δικτάτορα Πάγκαλο Αθανάσιος Ευταξίας το καλοκαίρι του 1926 διαμαρτυρόταν ότι το σύστημα δεν θα αντέξει:
«Η αναθεώρησις του νόμου περί συντάξεων εκρίθη αναγκαία λόγω του ότι σήμερον κατήντησε να λαμβάνουσιν σύνταξιν όλοι σχεδόν οι Ελληνες. Εάν το 1922 επληρώνομεν συντάξεις 22 εκατομμυρίων σήμερον πληρώνομεν 500 με κίνδυνον να φθάσωμεν τα 700 εάν παραταθή αυτή η κατάστασις...»
Ανάπηροι μαιμού
Τον Μάιο του 1908, σύμφωνα με το αφιέρωμα του Τύπου της Κυριακής, το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλος ο μηχανισμός συγκέντρωσης πιστοποιητικών για τις αναπηρικές συντάξεις ήταν διάτρητος και υπήρχαν «ύποπτα πιστοποιητικά».
Το Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποιούσε ότι οι αρμόδιες Αρχές προβαίνουν στην έκδοση αναπηρικών συντάξεων με μεγάλη ευκολία και πρότεινε να συσταθεί επιτροπή ώστε να καταστεί η έκδοση των συντάξεων πιο ακριβής.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο 15χρονος ήρωας που θυσιάστηκε για να σώσει τα αδέρφια του στη φωτιά της Μεσορόπης

Χαρισματικός, πολυτάλαντος, έτοιμος πάντα να βγει μπροστά.
Έτσι περιγράφουν το 15χρονο Τηλέμαχο, που ρίχτηκε στις φλόγες για να σώσει τα δύο μικρότερα αδέρφια του από τη φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι των παππούδων του, στη Μεσορόπη Καβάλας. Όμως δεν πρόλαβε και τα τρία αδέρφια βρήκαν φρικτό θάνατο...

Μουδιασμένη η τοπική κοινωνία της Καβάλας προσπαθεί ακόμη να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε τρία αγόρια μιας πολυμελούς οικογένειας.

Συγκίνηση για τον χαμό των τριών παιδιών αλλά και θαυμασμός για την αυτοθυσία του μεγαλύτερου παιδιού, του 15χρονου Τηλέμαχου, που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να σώσει τα αδέρφια του.

To χρονικό της τραγωδίας

Διαβάζουμε στο Έθνος...

Τα παιδιά. Δεν βγήκαν τα παιδιά. Η μητέρα ούρλιαζε, ο πατέρας έτρεξε στην πίσω πόρτα, ο παππούς συνέχισε να ρίχνει νερό με το λάστιχο, όλο το χωριό ήταν στο πόδι. Οι φλόγες άγγιζαν λες το Παγγαίο, οι καμπάνες χτυπούσαν και καλούσαν τον κόσμο να σπεύσει για βοήθεια στο σπίτι που καιγόταν.

Κι ο Τηλέμαχος με το παιδικό ακόμα κορμάκι, φορώντας μόνο τις παντόφλες του, όρμηξε μέσα στις φλόγες. Κανείς δεν πρόλαβε να τον συγκρατήσει, μόνο ένα ξύλινο δοκάρι που έπεσε από τον οροφή της παλιάς διώροφης κατοικίας του έκοψε τη φόρα και το νήμα της ζωής. Λίγο αργότερα μαζί με τη δική του σορό οι πυροσβέστες ανέσυραν και τις σορούς των αδελφών του, του 5χρονου Ανδρέα και του 9χρονου Γεράσιμου.




Η Μεσορόπη Καβάλας έχει ντυθεί στα μαύρα, ένα ολόκληρο χωριό θρηνεί και το πανελλήνιο μιλά συγκλονισμένο για την αυτοθυσία του 15χρονου Τηλέμαχου, που αψήφησε τον κίνδυνο και ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες για να σώσει τα δυο μικρότερα αδέλφια του. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε...

Η οικογένεια του Γιώργου Τ., που σπούδασε μαθηματικός και εργάζεται ως υπάλληλος της ΔΕΗ, και της Ειρήνης, καθηγήτριας Γαλλικών, έχασε τρία από τα δέκα της παιδιά, σε μία τραγωδία που συγκλόνισε όλη τη χώρα και ενέπνευσε ακόμη και τον ξένο Τύπο να κάνει αναφορές στην Ελλάδα που ζει τραγωδίες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

"Ήταν το καλύτερο παιδί"

«Έτσι ήταν πάντα ο Τηλέμαχος. Έμπαινε μπροστά για όλους. Ήταν το καλύτερο παιδί της τάξης και του σχολείου, και δεν το λέμε επειδή χάθηκε. Και πριν έναν μήνα, και πέρσι και πρόπερσι το ίδιο λέγαμε».

Η Δήμητρα Κ., φίλη και συμμαθήτρια του Τηλέμαχου στην Γ’ τάξη του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, τον αποχαιρέτησε με μία συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, η οποία μέσα σε μία ώρα μετρούσε 80 «likes» και 120 σχόλια.

«Είσαι ένας άγγελος πλέον. Σε αγαπάμε», «Α, ρε Τηλέμαχε. Είσαι ο ήρωάς μας. Σε αγαπάμε πολύ. Καλό σου ταξίδι», «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ», έγραψαν ο Νίκος, ο Ανδρέας, ο Πάνος και οι άλλοι κολλητοί του. Οι φίλοι του που μάλωναν στην αρχή κάθε χρονιά ποιος θα καθίσει δίπλα του πίσω και μπροστά του, γιατί ο Τηλέμαχος ήταν πάντα διαβασμένος και τους άφηνε να... κλέβουν στα διαγωνίσματα, δεν θέλουν να πιστέψουν ότι χάθηκε και δεν θα τον ξαναδούν.

«Την πρώτη φορά που ζήτησα κάποιον να πει την προσευχή, εκείνος ήρθε πρόθυμος. Τον ρώτησα πως τον λένε και όταν απάντησε “Τηλέμαχος”, του είπα “Τηλέμαχος εσύ, Θεμιστοκλής εγώ, θα τα πάμε πολύ καλά οι δυο μας”. Και πράγματι, ήταν ένα παιδί για το οποίο καμάρωνε το σχολείο μας», λέει συγκινημένος στο «Έθνος της Κυριακής», ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, Θέμης Μισιρλίδης. Τις τρεις πρώτες μέρες της εβδομάδας η σημαία κυμάτιζε μεσίστια στο γυμνάσιο, που βρίσκεται στην περιοχή του νέου νοσοκομείου και οι καθηγητές μίλησαν στα παιδιά για τη θυσία του Τηλέμαχου και το μήνυμά της.



Βαρύ το πένθος στα σχολεία των αδικοχαμένων μαθητών

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, όπου φοιτούσαν ο Ανδρέας και ο Γεράσιμος. Μάλιστα τη Δευτέρα όλοι οι μαθητές παρακολουθούσαν τρισάγιο στη μνήμη των παιδιών, στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής και οι δάσκαλοι μίλησαν για τα δυο αγγελούδια που χάθηκαν τόσο πρόωρα.

Την Πέμπτη αντιπροσωπεία συμμαθητών του Τηλέμαχου με τη συνοδεία καθηγητών πήγαν στη Μεσορόπη, άφησαν λίγα λουλούδια, μηνύματα, παιχνίδια και προσευχήθηκαν για τον Τηλέμαχο και τα αδέλφια του.

Οι μαθητές έκαναν πρόταση στον διευθυντή να πάρει το σχολείο το όνομα του αδικοχαμένου συμμαθητή τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα εισηγηθούν στη σχολική επιτροπή να γίνεται μία εκδήλωση κάθε χρόνο στη μνήμη του και να συνοδεύεται από ένα διαγωνισμό.

Ψάχνουν να βρουν παρηγοριά

Οι τραγικοί γονείς φιλοξενούνται στο σπίτι συγγενή τους. Η μητέρα, Ειρήνη Αυγερινού βρίσκεται σε άδεια και περνά τις περισσότερες μέρες στον τάφο των παιδιών της στη Μεσορόπη. Ο πατέρας προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ και αναζητά παρηγοριά στα άλλα του παιδιά. Η 23χεονη Παρασκευή, άνεργη νηπιαγωγός φροντίζει τα μικρότερα, την 8χρονη Μαρίνα και τη 10χρονη Θέκλα. Η 22χρονη Καλλιόπη επέστρεψε στις σπουδές της στην Ιατρική Θεσσαλονίκης και ο 19χρονος Θανάσης με την 21χρονη Κωνσταντίνα στην Αλεξανδρούπολη, όπου σπουδάζουν στην Παιδαγωγική Σχολή, ενώ στα μαθήματα της βρίσκει καταφύγιο και η Χριστίνα που φέτος τελειώνει το Λύκειο...











Πηγή
Διαβάστε Περισσότερα »

Το οδοιπορικό μας στο Λεοντάρι Αλιάρτου βιντεο



Στις 15 Δεκεμβρίου το www.viotiashop.gr με τον συνεργάτη του Δημήτρη Παπαθεοδοσίου του www.permissospress.blogspot.gr, επισκέφθηκε το όμορφο και ήσυχο χωριό του Λεονταρίου Αλιάρτου.
Εκεί μας υποδέχτηκε ο  πρόεδρος του χωριού Λιάκος Κυριάκος μαζί με τον δάσκαλο  κ. Δημητρίου και τον ιερέα του χωριού πάτερ Κωνσταντίνο. 
Η φιλοξενία, η ζεστασιά και το χαμόγελο κυριάρχησαν μεταξύ των άλλων. 
Ένα ήσυχο χωριό, με πολλές ομορφιές, παραδοσιακά και πλακόστρωτα σοκάκια. 
Η επίσκεψή μας στην βιβλιοθήκη του χωριού έβαλε έναν ιδιαίτερο τόνο στην ημέρα μας.
Ο κ. Κόλλιας, ιδρυτής της Βιβλιοθήκης μας υποδέχτηκε και μας φιλοξένησε για δεύτερη φορά στην πνευματική του φωλιά.
Η επιβλητική εκκλησία στην πανέμορφη πλατεία του χωριού , και στην άκρη η θέα του κάμπου.
Το υψόμετρο του χωριού το κάνει ιδιαίτερο.
Παραδοσιακές ταβερνούλες καθώς και καφέ δίνουν ζωή σε αυτό το ήσυχο χωριό. 
Ο "φύλακας" και "σύντροφος" των κατοίκων εδώ, η Στέρνα , το υπέροχο σκυλάκι που μας ακολούθησε σε όλη τη διαδρομή μας, ακόμα και αυτό μας έδειξε τη φιλοξενία του.
Θα επιστρέψουμε στο υπέροχο αυτό χωριό που όλο και κάτι έχει να δείξει.
Δείτε παλαιότερη επίσκεψή μας στη Βιβλιοθήκη, καθώς και στην εκδήλωση στη γιορτή του Μελιού



Το Λεοντάρι Θηβών δεσπόζει λόφου,στους ανατολικούς πρόποδες του Ελικώνα και απέναντι απο τον Κιθαιρώνα.Χωρίζεται με τις ιστορικές Θεσπιές,τις οποίες έχει δυτικά του με μικρή κοιλάδα,απέχει δε απο τη Θήβα 15χλμ και απο τα Βάγια 2χλμ.Η εκτασή του είναι περίπου 16τχλμ.απο τα οποία καλλιεργήσημη γη είναι  είναι τα 11τ.χιλ. το υψόμετρο του είναι περίπου 380 μέτρα.Το κλίμα είναι εύκρατο και υγιεινό με κύριο χαρακτηριστικό τους πολλούς αέρηδες γιαυτο είναι και πολύ ξηρό.
ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ 
του Νικολάου Δημητρίου


Απολαύστε τις φωτογραφίες 





 




Διαβάστε Περισσότερα »

Τα «χρυσά» εφάπαξ του Κοινοβουλίου


 
Όποιος προλάβει το… χρώμα του χρήματος θα δει στη Βουλή, αφού φαίνεται πως τα τελευταία «χρυσά» εφάπαξ θα καταβληθούν στους περίπου 165-170 αποχωρήσαντες υπαλλήλους, οι οποίοι έσπευσαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα χοντρό… κομπόδεμα για τα επόμενα χρόνια, γράφει το Κυριακάτικο «Έθνος της Κυριακής». Κι όλο αυτό υπό το φόβο, τα χρήματα αυτά να «ψαλιδιστούν» σημαντικά, όπως έγινε με τις συντάξεις των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα από το 2010.
Η άρον άρον φυγή –κυρίως υψηλόβαθμων- κοινοβουλευτικών υπαλλήλων εξηγείται εύκολα, αφού με τα τωρινά δεδομένοι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δικαιούνται και θα λάβουν διπλό εφάπαξ, το ένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως το λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και το άλλο από το ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (ΤΑΥΒ).
Υπολογίζεται πως από το πρώτο ένας μέσος όρος του εφάπαξ που θα βγει για τους αποχωρήσαντες υπαλλήλους της Βουλής είναι περίπου 60.000 ευρώ ενώ πολύ μεγαλύτερο είναι το εφάπαξ από το ΤΑΥΒ αφού φτάνει κοντά στις 100.000 ευρώ.
Το κόστος που θα κληθεί να καταβάλλει το ΤΑΥΒ το επόμενο διάστημα θα ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το διπλό εφάπαξ που θα πάρουν οι υπάλληλοι που αποχωρούν θα φτάνει κατά μέσο όρο στα 160.000 ευρώ για τον καθένα, ανάλογα πάντα με το βαθμό και τα χρόνια που έχει στην υπηρεσία.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι από το πρόσφατο «κούρεμα» τα αποθεματικά του ΤΑΥΒ έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ κάποιοι λένε πως δεν αρκούν καν να καλύψουν τα συγκεκριμένα εφάπαξ και οι δικαιούχοι θα τα λάβουν σε πολλές δόσεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέντε συμβουλές για να μην σας κλέψουν το ποδήλατο

Πέντε συμβουλές για να μην σας κλέψουν το ποδήλατο

Με την τιμή της βενζίνης να έχει φτάσει στα ύψη και τη συντήρηση των ΙΧ να έχει γίνει πολύ ακριβή, δεν είναι πλέον λίγοι αυτοί που προτιμούν να αφήσουν το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και να χρησιμοποιήσουν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους τα ποδήλατα. Ωστόσο δεν τα προτιμούν μόνο οι πολίτες, αλλά και οι κλέφτες, γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο που τα σταθμεύουν οι ιδιοκτήτες, αλλά και στον τρόπο που τα κλειδώνουν.
Η αστυνομία κατά καιρούς δίνει συμβουλές για το πως μπορούμε να προστατέψουμε το ποδήλατο μας από τους κλέφτες που το έχουν βάλει στο μάτι.
  • Να χρησιμοποιούμε πάντα ισχυρό και ποιοτικό λουκέτα για το κλείδωμα του ποδηλάτου
  • Θα πρέπει να κλειδώνουμε και τους δύο τροχούς και το μεταλλικό πλαίσιο σε σταθερό σημείο το οποίο δεν μπορεί να κοπεί.
  • Να μην αφήνουμε το ποδήλατο πάντα στην ίδια θέση
  • Να βάζουμε σημάδια στο ποδήλατο, ώστε ακόμα και αν κάποιος το κλέψει να μπορούμε να το αναγνωρίσουμε.
  • Να το σταθμεύουμε σε εμφανείς θέσεις, ώστε αν κάποιος προσπαθήσει να το κλέψει να γίνει αντιληπτός.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Άγιος Βασίλης θα έρθει φορτωμένος με...φόρους – «Ξινή» θα μας βγει η πρωτοχρονιά

Ο Άγιος Βασίλης θα έρθει φορτωμένος με...φόρους – «Ξινή» θα μας βγει η πρωτοχρονιά

Φορτωμένος με... φόρους θα έρθει αυτή τη φορά ο Άη Βασίλης, καθώς από τη πρώτη Ιανουαρίου θα αρχίσουν να νιώθουν μισθωτοί και συνταξιούχοι τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας, με δεδομένο ότι οι κρατήσεις φόρου θα είναι πολύ υψηλότερες, ειδικά για εκείνους που έχουν παιδιά και χάνουν το πρόσθετο αφορολόγητο. Το πλέον επιβαρυντικό είναι ότι τα νέα οικογενειακά και πολυτεκνικά επιδόματα θα αρχίσουν να καταβάλλονται εκ των υστέρων, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων του 2013, κάτι που σημαίνει ότι στη καλλίτερη περίπτωση τα επιδόματα θα καταβληθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Οι κρατήσεις φόρου θα είναι αυξημένες για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά και εισόδημα από 24.000 ευρώ και πάνω δηλαδή 1.714 ευρώ μήνα, για όσους έχουν 1 παιδί και εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω, δηλαδή 857 ευρώ μήνα, για όσους έχουν 2 ή περισσότερα παιδιά και εισόδημα από 10.000 ευρώ και πάνω δηλαδή 714 ευρώ μήνα. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Χωρίς παιδιά
εισόδημα 8.000 ευρώ: - 21,11 ευρώ μήνα
εισόδημα 15.000 ευρώ: - 2,81 ευρώ μήνα
εισόδημα 40.000 ευρώ: + 90,06 ευρώ μήνα
Με 1 παιδί
εισόδημα 10.000 ευρώ: - 14,07 ευρώ μήνα
εισόδημα 25.000 ευρώ: + 23,22 ευρώ μήνα
Με 2 παιδιά
εισόδημα 12.000 ευρώ: + 16,89 ευρώ μήνα
εισόδημα 30.000 ευρώ: + 68,95 ευρώ μήνα
Με 3 παιδιά
εισόδημα 20.000 ευρώ: + 40,81 ευρώ μήνα
εισόδημα 35.000 ευρώ: + 114,68 ευρώ μήνα
Θα πρέπει, ωστόσο, να καταστεί σαφές ότι ακόμα και με τη καταβολή των νέων επιδομάτων για τα παιδιά, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών "θα ροκανίσει" τα όποια οφέλη.
Για μισθωτό με 1 παιδί και 12.000 ευρώ εισόδημα δηλαδή 857 ευρώ/ μήνα, ο αναλογών φόρος το 2013 θα είναι 500 ευρώ. Ωστόσο λόγω της έκπτωσης φόρου των 100 ευρώ για ενοίκιο και άλλων 100 ευρώ για δίδακτρα, ο τελικός φόρος θα διαμορφωθεί στα 300 ευρώ. Για το 2014, ο αναλογών φόρος λόγω της νέας κλίμακας θα διαμορφωθεί στα 540 ευρώ, χωρίς να προβλέπεται η παραμικρή έκπτωση φόρου. Ωστόσο, λόγω του επιδόματος για το παιδί που ανέρχεται στα 320 ευρώ, η τελική επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στα 220 ευρώ, άρα ο εν λόγω μισθωτός θα έχει όφελος 80 ευρώ σε σχέση με το 2013.
Για μισθωτό με 1 παιδί και 20.000 ευρώ εισόδημα δηλαδή 1.429 ευρώ/ μήνα, ο αναλογών φόρος το 2013 θα διαμορφωθεί στις 2.220 ευρώ αλλά καθώς έχει έκπτωση 100 ευρώ για το ενοίκιο κατοικίας, 100 ευρώ για δίδακτρα, 80 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής και 80 ευρώ, ο τελικός φόρος θα υποχωρήσει στα 1.910 ευρώ. Για το 2014 ο αναλογών φόρος θα φτάσει στις 2.300 ευρώ, χωρίς να προβλέπεται η παραμικρή έκπτωση φόρου. Ακόμα και μετά από το επίδομα του παιδιού, η τελική επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στις 2.140 ευρώ, δηλαδή θα έχει επιπλέον βάρος 230 ευρώ σε σχέση με το 2013.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μάχες για τη ...μοιρασιά της δόσης


 

  • Στην ουρά για εξόφληση από Δευτέρα οι προμηθευτές Δημοσίου.
  • Πώς θα γίνει η μοιρασιά, ποιοι έχουν προτεραιότητα.
  • Μικρό το καλάθι μέχρι τα Χριστούγεννα.
  • Υπόσχεση για εξόφληση ληξιπρόθεσμων έως 7 δισ. μέχρι το Μάρτιο.



Ουρές στα κρατικά ταμεία αναμένεται να σχηματίσουν όσοι έως σήμερα κρατούν τις «ακάλυπτες» επιταγές των 9,3 δισ. ευρώ που έχει μοιράσει το κράτος.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας μέσα από... ένα σχέδιο, όμως, που «φωτογραφίζει» και το ποιοι θα προηγηθούν.

Αυτό γιατί, καθιερώθηκε ένα πολυεπίπεδο σύστημα ελέγχων κάθε δαπάνης με διακηρυγμένο στόχο να αποφευχθούν παράτυπες πληρωμές και να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με πρώτο κριτήριο τις οφειλές προηγούμενων χρόνων.

Ο Χρ. Σταϊκούρας υπέγραψε 12 Μνημόνια Κατανόησης με ισάριθμα υπουργεία τα οποία με τη σειρά τους δεσμεύονται να επιβλέψουν τον ορισμό προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών των 467 φορέων που έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υπουργεία, νοσοκομεία και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που «μοιράζονται» τα χρέη των 9,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να ενημερώνουν εξονυχιστικά για κάθε δαπάνη πληρωμής το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το σύστημα ελέγχου των πληρωμών προβλέπει μάλιστα και συμψηφισμό οφειλών φόρων και εισφορών. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το υπόλοιπο στους δικαιούχους.

Υπό αυτό το πρίσμα, φαίνεται πως πρώτοι τυχεροί θα είναι όσοι έχουν ξεκάθαρες «πληρωμές», δηλαδή τα εφάπαξ (το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για πληρωμή περίπου 4.000 δικαιούχων το μήνα, μέχρι να εξοφληθούν οι πάνω από 40.000 που περιμένουν εδώ και χρόνια) και οι επιστροφές φόρων.

Οι υπόλοιποι εξαρτώνται από τις βουλές των κρατικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιχειρήσεις από το χώρο της υγείας παραπονιούνται ότι τα Ταμεία επικαλούμενα έλλειψη προσωπικού δεν προχωρούν σε εκκαθάριση απαιτήσεων που εκκρεμούν προ 2012.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 χρωστούσε 9,310 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο "φέσι" έχουν βάλει τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία χρωστάνε 4,492 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,790 δισ. ευρώ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με 971 εκατ. ευρώ, τα Υπουργεία με 934 εκατ. ευρώ ενώ 385 εκατ. ευρώ χρωστούν τα λοιπά νομικά πρόσωπα. Στο παραπάνω ποσό προστίθενται και επιστροφές φόρων σε εκκρεμότητα ύψους 738 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 138 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγικές επιχειρήσεις.


Μέχρι το Μάρτιο καθαρίζουν τα πολλά ληξιπρόθεσμα

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε χθες ότι το κράτος θα πληρώσει το 2013 τα χρωστούμενα. Από τα 34,3 δισ. ευρώ που έρχονται από Δευτέρα στην Αθήνα τα 16 δισ. ευρώ θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 11,3 δισ. για την επαναγορά χρέους. Απομένει ποσό 7 δισ. για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, έντοκα και ότι περισσέψει για τις ληξιπρόθεσμες. Οι πρώτες πληροφορίες, λένε ότι κονδύλι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ θα πάει για τα ληξιπρόθεσμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, από τα χρήματα των επόμενων δόσεων έως τον Γενάρη, ποσό 11 δισ. θα κατευθυνθεί για χρέη και προϋπολογισμό. Μάλιστα ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε γερμανικό ακροατήριο πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι τα εννέα δισεκατομμύρια που χρωστά το Δημόσιο (και σε ξένες εταιρείες) θα εξοφληθούν μέχρι τον Ιούνιο με τα 7 δισ. να διατίθενται το α’ τρίμηνο του 2013.


Οι κατασκευές και το ΕΣΠΑ

Οι κατασκευαστές ελπίζουν να δουν το χρώμα τους χρήματος από τους δήμους και τις περιφέρειες, οι οποίες τους οφείλουν σημαντικά ποσά. Εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας εκατοντάδες έργα σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν απλώς σταματήσει, έχουν στην κυριολεξία εγκαταλειφθεί από τους αναδόχους, οι οποίοι περιμένουν εδώ και μήνες να πληρωθούν.

Εκτός από τις οφειλές του κράτους οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P ΑΒΑΞ) έχουν λαμβάνειν από τα έργα του μετρό (ήδη έχει αρχίσει η ροή κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), ενώ ευελπιστούν πως η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας θα επιτρέψει στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών να προχωρήσει διαγωνισμούς κρίσιμων έργων που αναβάλλονται, όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης.

Οι κατασκευαστικές ποντάρουν πάντως και στην διαφαινόμενη επανεκκίνηση των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων τον προσεχή Απρίλιο. Από επιχειρηματικής άποψης, οι πρώτοι ωφελημένοι από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, αλλά θετικές επιδράσεις θα υπάρξουν και σε πολλές άλλες εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε παρεμφερείς, ή σε συμπληρωματικούς κλάδους. Μεταξύ αυτών των εταιρειών συγκαταλέγονται:

• Οι επιχειρήσεις εμπορίας σιδήρου-χάλυβα (Μπήτρος, Ελαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου), οι οποίοι είναι προμηθευτές των κατασκευαστικών ομίλων, κυρίως στον τομέα των σηράγγων. Κατ’ επέκταση, θα ωφεληθεί και η Mevaco, ως παραγωγική εταιρεία μεταλλικών συστημάτων, με πολυετή εμπειρία στον τομέα των σηράγγων.

• Άλλες εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου.

• Η ΕΛΤΡΑΚ αναμένεται να ωφεληθεί ως αντιπρόσωπος των εκσκαπτικών μηχανημάτων Caterpillar. «Θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε, σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα έργα» είχε δηλώσει κατά το παρελθόν η διοίκηση της εισηγμένης.

• Η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, έχει ως πελάτες εταιρείες που υλοποιούν επενδύσεις και φυσικά τις κατασκευαστικές εταιρείες.

• Από την υλοποίηση των έργων θα ωφεληθεί σε κάποιο βαθμό και ο κλάδος του τσιμέντου (ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ Ηρακλής).


Οξυγόνο ψάχνει η υγεία

Στα όρια ασφυξίας βρίσκεται ο κλάδος της υγείας. Ως πρόσφατα κυριαρχούσε η εντύπωση πως οι πρώτοι δικαιούχοι θα ήταν οι φαρμακοποιοί, γεγονός που είχε δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις από άλλους φορείς (κλινικές, γιατρούς κ.τλ.). Μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις του κλάδου, ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει στη Βουλή, πως δεν… θα γίνουν διακρίσεις στις πληρωμές.

Ακόμη χειρότερα φαίνεται να είναι τα πράγματα σε ότι αφορά την εξόφληση των υποχρεώσεων προς τις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα. Μεταξύ των άλλων προβλημάτων συγκαταλέγεται και η… έλλειψη προσωπικού που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, άρα και η («διπλωματική»;) αδυναμία τους να προχωρήσουν στην εκκαθάριση των απαιτήσεων ιδιωτών για τις προ της 1ης/1/2012 απαιτήσεις τους.

Οι αντοχές στον κλάδο έχουν εξαντληθεί. Εκατοντάδες φαρμακεία βρίσκονται πλέον στις λίστες του «Τειρεσία», υπάρχουν εκτεταμένες ελλείψεις εμπορεύματος στις φαρμακαποθήκες, ενώ σχετικά επαρκές στοκ έχουν μόνο εκείνα τα φαρμακεία που αγοράζουν απ’ ευθείας από τις φαρμακοβιομηχανίες, προκαταβάλλοντας το σύνολο του ποσού!

Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα στο χώρο των κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων, όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προσωπικό, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, αποτελούν πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα υπάρχει προφανής αδυναμία απόκτησης φαρμάκων, τροφίμων και νοσοκομειακού υλικού. euro2day.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κ. Στικούδη: Τόσο αμακιγιάριστη... όσο ποτέ


Αυτό που βλέπετε είναι το πρόσωπο που βγάζει προς τα έξω η σέξι τραγουδίστρια - μοντέλο! Θέλετε να δείτε τώρα πως είναι και στην πραγματικότητα χωρίς το παραμικρό ίχνος μακιγιάζ; Σας προειδοποιούμε: Ίσως και ...
δυσκολευτείτε να την αναγνωρίσετε...





Διαβάστε Περισσότερα »

Πωλείται η Maserati της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Οι κάτοικοι του Κολωνακίου θυμούνται τον Κώστα Σπυρόπουλο να το οδηγεί κι εκείνη δίπλα του...
λίγο πριν μάθει για την ασθένειά της.
Το τελευταίο αυτοκίνητο που οδήγησε η Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1996 λίγο πριν χτυπηθεί από την επάρατη νόσο πωλείται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος Διονύσης Θανάσουλας αναφέρει πως το αυτοκίνητο βρίσκεται πια σε μάντρα αναμένοντας αγοραστή. Πρόκειται για μοντέλο της Maserati που έχει κάνει 89.000 χιλιόμετρα και πωλείται στα 10.000 ευρώ.



Ήταν το τελευταίο αυτοκίνητο της εθνικής μας σταρ το οποίο συχνά οι κάτοικοι του Κολωνακίου έβλεπαν να οδηγεί ο τότε σύντροφός της Κώστας Σπυρόπουλος αλλά και ο γιος της Γιάννης. Το αυτοκίνητο είχε στην κατοχή της μέχρι αυτό να αγοραστεί από τον έμπορο, μία κυρία της οποίας το όνομα δεν δημοσιοποιείται.



fthis.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ