Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΒΙΝΤΕΟ: Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

Στις 15 Δεκεμβρίου το www.viotiashop.gr με τον συνεργάτη του Δημήτρη Παπαθεοδοσίου του www.permissospress.blogspot.gr, επισκέφθηκε το όμορφο και ήσυχο χωριό του Λεονταρίου Αλιάρτου.
Εκεί μας υποδέχτηκε ο  πρόεδρος του χωριού Λιάκος Κυριάκος μαζί με τον δάσκαλο κ. Δημητρίου και τον ιερέα του χωριού πάτερ Κωνσταντίνο. 
Η φιλοξενία, η ζεστασιά και το χαμόγελο κυριάρχησαν μεταξύ των άλλων. 
Ένα ήσυχο χωριό, με πολλές ομορφιές, παραδοσιακά και πλακόστρωτα σοκάκια. 
Η επίσκεψή μας στην βιβλιοθήκη του χωριού έβαλε έναν ιδιαίτερο τόνο στην ημέρα μας.
Ο κ. Κόλλιας, ιδρυτής της Βιβλιοθήκης μας υποδέχτηκε και μας φιλοξένησε για δεύτερη φορά στην πνευματική του φωλιά.
Η επιβλητική εκκλησία στην πανέμορφη πλατεία του χωριού , και στην άκρη η θέα του κάμπου.
Το υψόμετρο του χωριού το κάνει ιδιαίτερο.
Παραδοσιακές ταβερνούλες καθώς και καφέ δίνουν ζωή σε αυτό το ήσυχο χωριό. 
Ο "φύλακας" και "σύντροφος" των κατοίκων εδώ, η Στέρνα , το υπέροχο σκυλάκι που μας ακολούθησε σε όλη τη διαδρομή μας, ακόμα και αυτό μας έδειξε τη φιλοξενία του.
Θα επιστρέψουμε στο υπέροχο αυτό χωριό που όλο και κάτι έχει να δείξει.
Δείτε παλαιότερη επίσκεψή μας στη Βιβλιοθήκη, καθώς και στην εκδήλωση στη γιορτή του Μελιού
Απολαύστε τις φωτογραφίες καιι βίντεο από όλο το οδοιπορικό μας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Άγια Νύχτα: Η αληθινή ιστορία πίσω από το γνωστότερο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι

Άγια Νύχτα: Η αληθινή ιστορία πίσω από το γνωστότερο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι

Η Άγια Νύχτα, είναι σύμβολο κατατεθέν των Χριστουγέννων και ίσως το διασημότερο εορταστικό τραγούδι παγκοσμίως. Ποιος όμως κρύβεται πίσω από αυτή τη μαγευτική σύνθεση που έχουν χιλιοτραγουδήσει μικροί και μεγάλοι σε όλο τον κόσμο;
Οι μουσικοί σε όλο τον κόσμο το αναγνώρισαν από την πρώτη στιγμή ως ένα βαθιά θρησκευτικό τραγούδι που φτάνει κατευθείαν στις καρδιές των ανθρώπων.
Αρχικά η μελωδία του είχε αποδοθεί σε μεγάλους συνθέτες όπως ο Βέρντι, ο Μότσαρτ, ο Χάιντν ή ο Μπετόβεν, ωστόσο η πραγματικότητα βρίσκεται στην αφάνεια.
Οι στίχοι της Άγιας Νύχτας είχαν γραφτεί ως ποίημα το 1816 από τον Γιόζεφ Μορ, ενώ η μελωδία δημιουργήθηκε από τους Γιόζεφ Μορ και Φραντς Γκρούμπερ, κι εψάλη για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1818 στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο μικρό χωριό Όμπερντορφ της Αυστρίας.
Συγκεκριμένα στις 24 Δεκεμβρίου του 1818, ο Μορ ζήτησε από τον Γκρούμπερ να συνθέσει μία μελωδία για να συνοδεύσει το τραγούδι με την κιθάρα του, αφού το εκκλησιαστικό όργανο του ναού δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, καθώς τα ποντίκια είχαν φάει τα ξύλινα εξαρτήματά του.
Η ιστορία αυτή επιβεβαιώθηκε το 1995, όταν ανακαλύφθηκε η παρτιτούρα του Μορ, με τον Γκρούμπερ να υπογράφει τη σύνθεση. Ωστόσο, η Άγια Νύχτα τραγουδήθηκε τα μεσάνυχτα εκείνων των Χριστουγέννων και μετά ξεχάστηκε μέχρι που το 1825 ένα επισκευαστής εκκλησιαστικών οργάνων ανακάλυψε την παρτιτούρα και «ξαναζωντάνεψε» το τραγούδι,το οποίο μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε 300 γλώσσες

Διαβάστε Περισσότερα »

«ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ»


  
Mε εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Μουλκιώτη, διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι από διϋπηρεσιακές  Επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν υπάλληλοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Ανάπτυξης-Εμπορίου και Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, προκειμένου να εξασφαλιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η ομαλή λειτουργία της αγοράς, η επάρκεια και την ποιότητα προϊόντων υγειονομικού ενδιαφέροντος,
            Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι κάτωθι έλεγχοι:
o   Το Τμήμα Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου  από 17-12-12 έως 22-12-12 ελέγχθηκαν τριάντα τρία  (33) κρεοπωλεία, τέσσερις (4) εγκαταστάσεις ψυκτικών αποθηκών και δεκαπέντε (15) Super Market τρία (3) Mini Market, τέσσερα (4) Τυροκομεία, δύο (2) ταβέρνες, μία (1) εγκατάσταση επεξεργασίας κρέατος και μία (1) εγκατάσταση εμπορίας κρεάτων. Kατά τους ελέγχους σε τέσσερα (4) κρεοπωλεία, δύο (2) Super Market  και σε δύο (2) Mini Market απορρίφθηκαν 50 kgr κρέατος, 8 kgr γαλοπούλες και 35 kgr τυριών τύπου φορμαέλλας. Θα επιβληθούν οι αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις
o   Το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής διενήργησε έλεγχο:
-       Σε 48 επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και αναψυχής
-       17 εργαστήρια τροφίμων-Αρτοποιεία
-       16 επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων (super market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία κ.λ.π.)
Υποβλήθηκαν 12 μηνύσεις και δέσμευση & καταστροφή περίπου 200 kgr τροφίμων ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση (πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, σιρόπια, χυμοί, τρόφιμα με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας κ.λ.π.)
Σε 28 περιπτώσεις, έγιναν συστάσεις βελτίωσης και δοθηκε προθεσμία συμμόρφωσης  και επανελέγχου.
Οι έλεγχοι  θα συνεχιστούν και έως την Πρωτοχρονιά σε όλες τις δραστηριότητες με γνώμονα την προστασία και την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Εντείνουμε τους ελέγχους κατά την εορταστική αυτή περίοδο, με σκοπό την προστασία της  υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών. Οι πολίτες-καταναλωτές να πραγματοποιούν τις αγορές τους μέσα σε αίσθημα ασφάλειας αλλά και οι προμηθευτές να ασκούν το επάγγελμά τους με υπευθυνότητα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κοσμοσυρροή στη Βηθλέεμ για τον εορτασμό των Χριστουγέννων

Κοσμοσυρροή στη Βηθλέεμ για τον εορτασμό των Χριστουγέννων

Χιλιάδες χριστιανοί απ' όλο τον κόσμο καταφτάνουν στην πόλης της Βηθλέεμ για να γιορτάσουν την γέννηση του Θεανθρώπου. Τουλάχιστον 15.000 πιστοί έχουν ήδη φτάσει στη βιβλική γενέτειρα του Ιησού κυριολεκτικά κατακλύζοντας την πόλη.
Το μεσημέρι, ο αρχιεπίσκοπος Φουάντ Τουάλ, κορυφαίος πνευματικός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους, θα ξεκινήσει από την Ιερουσαλήμ για την παραδοσιακή πομπή από την πόλη της σταύρωσης του Ιησού προς τη Βηθλέεμ.
Στην πόλη θα εισέλθει πεζός για να χοροστατήσει στη μεσονύκτια λειτουργία στο Ναό της Γέννησης, που ανεγέρθηκε από τον Κωνσταντίνο τον 1ο, τον πρώτο χριστιανό Ρωμαίο αυτοκράτορα, στη σπηλιά που πιστεύεται ότι γεννήθηκε ο Χριστός.
Η παλαιστίνια υπουργός Τουρισμού Ρούλα Μαάγια δήλωσε ότι παρά την πρόσφατη σύγκρουση στη Γάζα, το Νοέμβριο, τα ξενοδοχεία της Βηθλέεμ είναι υπερπλήρη, ενώ δεκάδες χιλιάδες πιστών μένουν και στην Ιερουσαλήμ.
Παρόλο που είναι μουσουλμάνος, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σχεδιάζει να μεταβεί στη Βηθλεέμ από το αρχηγείο του στη Ραμάλα το απόγευμα για να παραστεί στη λειτουργία, έθιμο που ξεκίνησε ο προκάτοχός του, ο Γιάσερ Αραφάτ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Βρέθηκαν σκελετοί παιδιών με "εξωγήινα" κρανία


 
Βρέθηκαν σκελετοί παιδιών με "εξωγήινα" κρανία
Σκελετοί παιδιών με αφύσικα μακρόστενα κρανία, ανακαλύφθηκαν σε νεκροταφείο περίπου 1.000 ετών στο βόρειο Μεξικό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της ανασκαφής, τα κρανία είχαν παραμορφωθεί εσκεμμένα σε νεαρή ηλικία, με τη σταθερή άσκηση δύναμης για μεγάλο χρονικό διάστημα -πιθανώς κρατώντας δεμένο το κεφάλι του παιδιού ανάμεσα σε δύο επίπεδες ξύλινες πλάκες. Από τα 25 λείψανα που βρέθηκαν στο νεκροταφείο, γνωστό ως El Cementerio, τα 17 ανήκαν σε παιδιά, τα 13 είχαν παραμορφωμένα κρανία και τα πέντε είχαν λιμαρισμένα, αιχμηρά δόντια.

Το παράξενο και μάλλον βάρβαρο έθιμο φαίνεται ότι είχε σοβαρές επιπτώσεις, καθώς τα παιδιά που βρέθηκαν στο νεκροταφείο δεν έφεραν σημεία άλλων τραυμάτων ή ασθενειών και πιθανώς είχαν πεθάνει λόγω της υπερβολικής πίεσης στο κεφάλι.

Το εν λόγω νεκροταφείο, ανακαλύφθηκε το 1999 στο μικρό χωριό Οβάβας και είναι το πρώτο προκολομβιανό νεκροταφείο που εντοπίζεται στην πολιτεία Σονόρα του βόρειου Μεξικού.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Αη Βασίλης ήρθε νωρίς για χωριό της Φθιώτιδας

Ο Αη Βασίλης ήρθε νωρίς για χωριό της Φθιώτιδας

Ο Άη Βασίλης ήρθε νωρίς για ένα χωριό της Φθιώτιδας. Πρόκειται για τους Μεξιάτες, 12 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας, κοντά στα Λουτρά Υπάτης, όπου χρόνια τώρα λειτουργεί το κληροδότημα «Στήβεν Ζόνας», που φέτος, για πρώτη φορά, μοιράζει περισσότερα από 100.000 ευρώ σε περίπου 240 ανθρώπους.
Είναι οικονομικές ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι είτε είναι δημότες, είτε μόνιμοι κάτοικοι του χωριού. Οι οικονομικές ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους ξεκινούν από 220 ευρώ, όταν ο συνταξιούχος είναι μόνος του και φθάνουν τα 550 ευρώ όταν πρόκειται για ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων. Ενισχύουν οικονομικά μαθητές είτε για φροντιστήρια προετοιμασίας ένταξης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου η ενίσχυση φτάνει και τα 1400 ευρώ για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου, όπως επίσης μαθητές για ξένες γλώσσες, όπου οι ενισχύσεις φθάνουν έως και τα 800 ευρώ.
Έτσι, αυτές τις μέρες, τα μέλη σχεδόν ολόκληρου του χωριού συνωστίζονται στις τράπεζες για να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους. Το ίδρυμα δημιουργήθηκε στη μνήμη του συγχωριανού τους, Στήβεν Ζόνας. Έζησε στην Αμερική και άφησε στο χωριό μια περιουσία άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Είναι μετοχές από τα πιο «σκληρά» χαρτιά, τις οποίες διαχειρίζεται στην Αμερική η τράπεζα PNC BANK για λογαριασμό του Ιδρύματος και κάθε χρόνο μας αποδίδει τα κέρδη, που διανέμονται με διάφορους τρόπους στους κατοίκους του χωριού» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Κώστας Χριστόπουλος. «Για πρώτη φορά το 2008 ξεκινήσαμε να ενισχύουμε μαθητές. Από τότε κάθε χρόνο μοιράζουμε στους μαθητές από 55 έως και 70.000 ευρώ ως ενίσχυση για να τα βάλουν πέρα με τα φροντιστήρια», τόνισε ο πρόεδρος.
Η ενίσχυση από την πλευρά του κληροδοτήματος δείχνει να πιάνει τόπο, καθώς οι πίνακες με τους επιτυχόντες του χωριού στα ΑΕΙ και ΤΕΙ βελτιώνονται συνεχώς. Όπως εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος, η οικονομική κρίση στην Αμερική, τα προηγούμενα χρόνια, είχε επιπτώσεις στο κληροδότημα. «Η πτώση των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων για το Ίδρυμα. Τα κέρδη ήταν περιορισμένα και σε κάποιες περιπτώσεις είχαν πέσει στα 25 - 30.000 δολάρια. Τώρα, οι μετοχές, στις οποίες επενδύει τράπεζα PNC ΒΑΝΚ, φέρνουν όλο και περισσότερα κέρδη με συνέπεια να αυξάνονται τα έσοδα και να επιτρέπουν στο Ίδρυμα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του» λέει ο πρόεδρος του «Στήβεν Ζόνας».
«Για πρώτη φορά φέτος δίνουμε οικονομικές ενισχύσεις σε όλους τους φοιτητές. Για πρώτη φορά δίνουμε χρήματα και στους συνταξιούχους» υπογραμμίζει ο ταμίας, Γιώργος Παγώνης. «Ήδη, έχουμε εξασφαλίσει ότι πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα μπουν στον λογαριασμό του Ιδρύματος 100.000 ευρώ για τις δραστηριότητες του 2013. Τον άλλο χρόνο θα έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε και άλλα χρήματα» συμπληρώνει ο πρόεδρος.
Οι παρεμβάσεις, πάντως, δεν σταματούν εκεί.
«Έχουμε το κληροδότημα ως αποκούμπι για οτιδήποτε χρειαστούμε» υπογραμμίζει η πρόεδρος του χωριού, Γιάννα Τασιού, και εξηγεί: «Είτε χρειαστεί πετρέλαιο για τα σχολεία, όταν δεν μπορεί να καλύψει το κόστος ο δήμος, είτε χρειαστεί εποπτικό υλικό για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο, είτε χρειαστούν ακόμη και κλιματιστικά για το αγροτικό ιατρείο. Οτιδήποτε και αν χρειάζεται, προσπαθούν να μας καλύψουν».
Επιπλέον, «οπουδήποτε υπάρχει ανθρώπινη ανάγκη παρεμβαίνουμε άμεσα χωρίς να λέμε πολλές κουβέντες» λέει ο κ. Χριστόπουλος. Κάνει λόγο για νέους που χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους και πλήρωσε το κληροδότημα, για ανθρώπους που είχαν διάφορες ιατρικές ανάγκες και δεν είχαν δυνατότητα να καλύψουν τα οικονομικά βάρη, για άτομα με ειδικές ανάγκες, για τα οποία καλύπτει ορισμένες μετακινήσεις, όπως επίσης και για τροφοδοσία τροφίμων με προορισμό χωριανούς, που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν.

Διαβάστε Περισσότερα »

Καλός καιρός τα Χριστούγεννα



Ηλιοφάνεια και ψύχρα νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά και αυξημένες νεφώσεις στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης, περιμένουμε σήμερα, παραμονή την Χριστουγέννων. Τα φαινόμενα ως το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά της Κρήτης. Το πρωί στα βόρεια και τα κεντρικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 10 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 12 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 6 έως 14 στη Νότια Ελλάδα, από -2 έως 13 βαθμούς στην Ήπειρο, από 3 έως 16 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 7 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις, με σταδιακή εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.
Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις το πρωί, περιμένουμε σήμερα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι στο Σαρωνικό και ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις στο Νότιο Ευβοϊκό, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
Λιακάδα και αισθητή παγωνιά το πρωί, περιμένουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 9 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς.
Ανήμερα των Χριστουγέννων ο καιρός θα είναι καλός σε ολόκληρη τη χώρα, με κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά έως το μεσημέρι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι-νοτιοδυτικοί έως μέτριοι. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο και θα φτάσουν στα βόρεια τους 13 βαθμούς, στα κεντρικά τους 15 βαθμούς, στα νότια τους 16 βαθμούς, στα δυτικά τους 17 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου 18 βαθμούς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα ανά την Ελλάδα

Click on the slide! Τα γιορτινά τους φορούν όλες οι πόλεις της Ελλάδας και ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα Χριστούγεννα με έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο.

Τα Κάλαντα

Τα κάλαντα είναι ένα τραγούδι, μια παράδοση και μια χαρμόσυνη αναγγελία. Τα κάλαντα πήραν το όνομα τους από τις καλένδες του Ιανουαρίου. Οι καλένδες ήταν οι πρώτες ημέρες των Ρωμαϊκών μηνών και συγγενείς και φίλοι αντάλλασσαν επισκέψεις και δώρα, που ήταν μέλι, ξερά σύκα, χουρμάδες, χυλό και μικρά νομίσματα.

Τα κάλαντα είναι μίγμα θρησκευτικού και κοσμικού περιεχομένου. Στην αρχή εξαγγέλλεται και περιγράφεται το θρησκευτικό γεγονός και μετά ακολουθούν τα εγκώμια για τα διάφορα πρόσωπα της οικογένειας ανάλογα με τα χαρίσματα τους, την ηλικία τους, το επάγγελμα τους ή την κοινωνική τους θέση.

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι

Στα χωριά συνηθίζουν να κρεμάνε στους τοίχους και τις εξώπορτες ολόκληρες πλεξούδες από σκόρδα που πάνω τους καρφώνουν μοσχοκάρφια, δηλαδή γαριφαλάκια για να διώξουν την κακογλωσσιά που «καρφώνει» την ευτυχία του σπιτιού τους.

Διακοσμημένο με χριστουγεννιάτικα στολίδια, το στεφάνι από έλατο στην εξώπορτα, εκτός από το καλωσόρισμα στους καλεσμένους φέρνει τύχη στο σπίτι. Βασική η ύπαρξη του σκόρδου στο δέσιμό του που προφυλάσσει από το κακό μάτι.

Το χριστόψωμο στην Κρήτη

Το ζύμωμα του χριστόψωμου στη Κρήτη είναι έργο θείο και έθιμο καθαρά χριστιανικό. Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι το χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί αφού θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειας του.

Χρησιμοποιούν καλό αλεύρι και ακριβά υλικά, όπως ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα. Μαζεύονται οι γυναίκες του σπιτιού και μέχρι να γίνει το προζύμι, τραγουδούν, «ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει».

Πλάθουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες από τη ζύμη και στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι που συμβολίζει τη γονιμότητα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το πιρούνι για να βγάλουν το «κακό μάτι» και να «καρφώσουν» την κακογλωσσιά.

Ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλους όσους παρευρίσκονται στο τραπέζι, σαν συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας, που ο Χριστός έδωσε τον Άρτο της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένεια του.

Το «τάισμα» της βρύσης στην Κεντρική Ελλάδα

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το λεγόμενο «τάισμα της βρύσης», σε χωριά της Κεντρικής Ελλάδας. Οι κοπέλες τα χαράματα πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το «άκραντο νερό», δηλαδή αμίλητο γιατί δεν βγάζουν λέξη σε όλη τη διαδρομή. Όταν πάρουν το νερό, αλείφουν τη βρύση με βούτυρο και μέλι με την ευχή, όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι, και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους.

Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φθάνουν εκεί, την ταΐζουν με διάφορα προϊόντα όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα ότι όποια κοπέλα πήγαινε πρώτη στη βρύση θα ήταν η πιο τυχερή όλο το χρόνο. Έπειτα έριχναν στη στάμνα που θα έφερναν το νερό, ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, κλέβουν το νερό από τη βρύση και γυρίζουν στο σπίτι τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το «άκραντο νερό». Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού και σκορπίζουν και τα τρία χαλίκια στο σπίτι. Στη λαϊκή μας παράδοση ο βάτος φέρνει αισιοδοξία και καλά μαντάτα και διώχνει τα ξόρκια.

«Πάντρεμα της φωτιάς»

Στα χωριά της Έδεσσας την παραμονή των Χριστουγέννων «παντρεύουν τη φωτιά», δηλαδή παίρνουν ένα ξύλο με θηλυκό όνομα, δηλαδή κερασιάς και ένα με αρσενικό όνομα, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα, δηλ. από βάτο. Βάζουν τα ξύλα στο τζάκι να καούν και ανάλογα με τον κρότο ή τη φλόγα τους μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα είτε για τον καιρό είτε για τη σοδειά τους. Η λαϊκή μας παράδοση θέλει τα αγκαθωτά δέντρα να απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα, όπως τους καλικάντζαρους.

Στη Θεσσαλία, όταν τα κορίτσια επιστρέφουν από την εκκλησία, ανήμερα Χριστούγεννα, βάζουν δίπλα στο τζάκι κλαδιά κέδρου που τα ξεδιαλέγουν να είναι λυγερά, ενώ τα αγόρια βάζουν από αγριοκερασιά. Τα λυγερά αυτά κλαδιά αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες τους για μια όμορφη ζωή. Όποιο κλωνάρι καεί πρώτο αυτό είναι καλό σημάδι γιατί αυτός ο νέος ή η νέα θα παντρευτεί πρώτα.

Τα Χριστόξυλα

Σε πολλά χωριά της Μακεδονίας από τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και βρίσκει ένα μεγάλο χοντρό και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι αλλά με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη.

Καθαρίζουν ακόμα και την καπνοδόχο, για να μην βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια όπως λένε στα χριστουγεννιάτικα παραμύθια και μαγαρίσουν το σπίτι. Βάζει λοιπόν το Χριστόξυλο στο τζάκι την παραμονή και το ανάβει αφήνοντας το να σιγοκαίει όλο το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Στη λαϊκή παράδοση πίστευαν ότι η στάχτη αυτή προφύλασσε το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό και καθώς καίγεται, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη.

Στη Σκιάθο, οι πιο παλιοί λένε ότι από την 1η Δεκεμβρίου οι καλικάντζαροι ετοιμάζουν το καράβι τους για να έρθουν στο νησί. Την παραμονή των Χριστουγέννων το ρίχνουν στο γιαλό και φθάνουν ανήμερα. Από τότε μέχρι τα Φώτα κανείς δεν τολμάει να βγει νύχτα από το σπίτι του γιατί θα τον βουβάνουν. Την παραμονή των Φώτων, όμως, οι καλικάντζαροι τα μαζεύουν γρήγορα και φεύγουν τρέχοντας μην τους προφτάσει ο παπάς με τον αγιασμό και τους ζεματίσει.

Οι Μωμόγεροι του νομού Δράμας

Η λαϊκή φαντασία οργιάζει με τις σκανταλιές των καλικάντζαρων που βρίσκουν την ευκαιρία να αλωνίσουν στον επάνω κόσμο, τότε που τα νερά είναι «αβάφτιστα». Η όψη τους τρομακτική και οι σκανταλιές τους απερίγραπτες, αλλά και ο τρόμος τους άλλος τόσος για τη φωτιά. Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί της Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες.

Η ονομασία τους προέρχεται από το μίμος ή το μώμος και το γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές τους κινήσεις. Φοράνε τομάρια λύκων ή τράγων ή είναι ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γέρων. Οι Μωμόγεροι προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες όλο το δωδεκαήμερο, ψάλλοντας τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους.

Όταν οι παρέες συναντηθούν κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή. Το ίδιο έθιμο με παραλλαγές γίνεται στην Κοζάνη και τη Καστοριά με την ονομασία Ραγκουτσάρια.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ψάχνει επιθετικό o Λεβαδειακός

Ψάχνει επιθετικό

Η αποχώρηση του Στέφανο Ναπολεόνι αναγκάζει τους ανθρώπους του Λεβαδειακού να κινηθούν για την απόκτηση ποδοσφαιριστή για τη γραμμή κρούσης της ομάδας.
Μάλιστα, η εφημερίδα «SportDay» αναφέρει πως η περίπτωση που δείχνει να έχει προχωρήσει περισσότερο είναι εκείνη ενός Πορτογάλου επιθετικού, ενώ οι Βοιωτοί περνούν από «κόσκινο» και άλλους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό.

Στη Λιβαδειά πάντως ακούστηκε έντονα και το όνομα του Βαγγέλη Μάντζιου, όμως με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν προκύπτει κάτι χειροπιαστό.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επί ποδός η Τροχαία για την έξοδο των εκδρομέων – Εγκαταλείπουν την Αττική

Επί ποδός η Τροχαία για την έξοδο των εκδρομέων – Εγκαταλείπουν την Αττική

Στα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα έχει πέσει το μεγαλύτερο βάρος των ανδρών της Τροχαίας προκειμένου να μπορέσουν να διευκολύνουν τους εκδρομείς των Χριστουγέννων και να τους διασφαλίσουν ένα ασφαλές ταξίδι.
Η έξοδος τη φετινή χρονιά είναι αυξημένη κατά 50%, με την Τροχαία, να υποστηρίζει πως από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο τη νύχτα, πέρασαν συνολικά από την Αττική κέντρα με προορισμό την περιφέρεια 251.991 ΙΧ, ενώ τις αντίστοιχες ήμερες του 2011 είχαν περάσει 167.384.
Παράλληλα τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω του 1,5 τόνου, απο την παραμονή των Χριστουγέννων.
Τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012 και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013 για το ρεύμα εξόδου και από 16:00 έως 21:00 ώρας θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:
  • Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου).
  • Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).
  • Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.
  • Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).
Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 για το ρεύμα εισόδου και από 15:00 έως 22:00 ώρας θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:
  • Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου).
  • Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
  • Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
  • Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αρχίζουν οι πληρωμές -Ερχονται τα εφάπαξ


Πραγματικά Χριστούγεννα θα κάνουν αρκετοί πολίτες, οι οποίοι θα δουν επιτέλους να τους δίνονται τα χρήματα που δικαιούνται και θα έπρεπε να είχαν λάβει εδώ και δυόμισι χρόνια. Πρόκειται για 1.100 συνταξιούχους οι οποίοι λάβουν το πολυπόθητο εφάπαξ, να και μειωμένο.
Στην καταβολή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος του έτους θα πάρουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.
Οι δικαιούχοι και τα ποσά
  • Για 35 έτη ΠΕ 39.900 ευρώ
  • Για 35 έτη ΤΕ 38.200 ευρώ
  • Για 35 έτη ΔΕ 34.200 ευρώ
  • Για 35 έτη ΥΕ 29.600 ευρώ
  • Για 25 έτη ΠΕ 25.100 ευρώ
  • Για 25 έτη ΤΕ 24.100 ευρώ
  • Για 25 έτη ΔΕ 21.600 ευρώ
  • Για 25 έτη ΥΕ 18.700 ευρώ

Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΟΧΗ.........στην οδήγηση - Βίντεο (πρέπει να το δείτε)

ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ ! ! !

Πολύ ισχυρό... Αυτό πρέπει να το δεί κάθε άνθρωπος που έχει τα κλειδιά ενός οχήματος και την ικανότητα της οδήγησης. Είναι ίσως μία από τις πιο έντονες καμπάνιες που έχουμε δει ποτέ. Προβάλλεται στην Τηλεόραση της Αυστραλίας. (σιγά μη το 'παιζε η δική μας.....) Αξίζει τον κόπο απλά να πατήστε "Προώθηση" και ίσως να σωθεί μια ζωή σήμερα ή αύριο ή στο μέλλον. Να το μοιραστείτε με όποιον οδηγό που γνωρίζετε.






Διαβάστε Περισσότερα »

Απελάθηκαν 15.746 αλλοδαποί από την Ελλάδα

Μεγάλη αύξηση σημειώνεται φέτος στις επιστροφές αλλοδαπών υπηκόων στις χώρες καταγωγής τους. Ήδη το μήνα Νοέμβριο του 2012, η ποσοστιαία αύξηση στις επιστροφές αλλοδαπών υπηκόων ξεπερνά το 38%, σε σύγκριση με ολόκληρο το 2011. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση των...
αναγκαστικών επιστροφών από τις 109 τον Ιανουάριο του 2012 σε 2.271 τον Νοέμβριο του 2012.
Ειδικότερα, 15.746 αλλοδαποί επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, από την αρχή του έτους έως και το μήνα Νοέμβριο, μέσω των εθελουσίων και αναγκαστικών επιστροφών, ενώ ολόκληρη την περσινή χρονιά είχαν επιστρέψει 11.357 αλλοδαποί στις χώρες τους.
Τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών (action plan), η χρηματοδότηση του οποίου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα μας, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα.
Παράλληλα, γίνεται συστηματική προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και της ενίσχυσης της πολιτικής αναγκαστικών και εθελοντικών επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών. Σημειώνεται ότι οι επιστροφές (εθελούσιες και αναγκαστικές) πραγματοποιούνται με εθνικές πτήσεις charter και τακτικές πτήσεις από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με μέριμνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.).
Οι επιχειρήσεις επιστροφής αλλοδαπών στη χώρα τους καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών, τον Δ.Ο.Μ. και Εθνικούς πόρους.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΑΕΕ: Στις 31 Δεκεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία απογραφής συνταξιούχων


Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία απογραφής των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Για την απογραφή είναι υποχρεωτική η φυσική παρουσία στο Πιστωτικό Ίδρυμα ή στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Πρεμιέρα» για το επίδομα θέρμανσης

Αρχίζει σήμερα, Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου, η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, με τα πρώτα χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Εκτιμάται ότι από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, έχουν εγκριθεί 180.000, με περίπου 40.000 να απορρίπτονται καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών, Υπενθυμίζεται ότι χρήματα στους λογαριασμούς τους θα δουν μόνο όσοι κατέθεσαν τα σχετικά παραστατικά στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΠΥΟ.

Περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ είναι προγραμματισμένο να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των περίπου 50.000 δικαιούχων που υπέβαλαν επιτυχώς αίτηση για το επίδομα και αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ