Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Στα όρια του εμφυλίου τα Σκόπια



Σε ανυπακοή κάλεσε τον λαό των Σκοπίων ο ηγέτης της σοσιαλδημοκρατικής ένωσης (SDSM),Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, από σήμερα το βράδυ μέχρι και την Παρασκευή, θα αποκλείουν για μισή ώρα κεντρικούς δρόμους σε όλες τις πόλεις της χώρας.
  Ο Γκρούεφσκι κάνει λόγο για σχέδιο εκτροπής, ενώ η αντιπολίτευση αποφάσισε να απέχει από τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου.
Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε τον Νίκολα Γκρούεφσκι για «απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας» και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση θα αντιπαρατεθεί με όλες τις δυνάμεις της απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατηγόρησε τον αρχηγό του SDSM ότι το μοναδικό πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα με στόχο να καταλάβει την εξουσία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυροματίου

Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο την Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς


Διαβάστε Περισσότερα »

Τους άφησαν στον άσο





Αν και στα ταμεία του κόμματος για την επόμενη τριετία θα εισρεύσει ζεστό χρήμα από κρατική επιχορήγηση, ενώ την ίδια ώρα διεξήχθη «έρανος» μεταξύ των ακριβοθώρητων στελεχών και επιφανών μελών του κινήματος, οι εργαζόμενοι του ΠΑΣΟΚ παραμένουν απλήρωτοι.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ανήμερα των Χριστουγέννων, έφτασε στo ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της zougla.gr ένα mail από τους υπαλλήλους, οι οποίοι -σημειωτέον- δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος τους τελευταίους 10 μήνες, με το οποίο καταγγέλλουν πως ούτε χθες κατεβλήθη μέρος του δώρου Χριστουγέννων που είχαν συμφωνήσει για να περάσουν έστω και δύσκολα τις ημέρες των εορτών.

Πρόκειται σαφώς για έναν εμπαιγμό της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ καθότι εδώ και ημέρες οι εργαζόμενοι ανέμεναν την πληρωμή, αλλά έμειναν στον... πάγο. Πλέον ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί διότι η μη εξόφληση του δώρου Χριστουγέννων συνιστά ποινικό αδίκημα.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ζήτησε από κάθε βουλευτή και ευρωβουλευτή του κόμματος να ενισχύσει το κίνημα με το ποσό των 5.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Μέχρι την Παρασκευή το πρωί, από τους 25 συνολικά «πράσινους» βουλευτές, μόνο οι 8 κατέθεσαν στο κόμμα την προσφορά τους, ενώ κάποιοι δήλωσαν στην παρούσα φάση αδυναμία να αντεπεξέλθουν!

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αφού ευχηθούμε καλά Χριστούγεννα με υγεία σε εσάς και τις οικογένεια σας θα θέλαμε να σας ενημερώσου ότι οι υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ εκτός ότι είναι 10 μήνες απλήρωτοι, δεν τους κατεβλήθη ούτε μέρος του δώρου που τους είχαν υποσχεθεί. Αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα όπως και για κάθε εργοδότη. Αλήθεια ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν προς το σύνολο των εργοδοτών της χώρας; Θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία; Τι γίνεται με τις εισφορές των υπαλλήλων στο ΙΚΑ; Καταβάλλονται κανονικά από το ΠΑΣΟΚ;

Δεν αναρωτιόμαστε πώς μπορούν και κάνουν Χριστούγεννα γνωρίζοντας πως οι υπάλληλοί τους είτε πουλούν προσωπικά τους αντικείμενα για να ζήσουν, είτε καταφεύγουν στα συσσίτια, ενώ οι ίδιοι απολαμβάνουν τις βίλες τους που έφτιαξαν πάνω στις πλάτες αγνών και ανυποψίαστων αγωνιστών.

Δεν είναι δυνατόν να έχουν ούτε ψήγμα ενοχής. Και για να τα λέμε με το όνομά τους, εδώ δεν τους πείραξε που κατέστρεψαν 6 εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους, τους 150 υπαλλήλους θα σκεφτόντουσαν...

Επίσης, θα θέλαμε να πουν τι γίνεται με τους συναδέλφους από την επαρχία που δεν έχουν προσληφθεί από τα κεντρικά αλλά από τις νομαρχιακές που κλείνουν από τα χρέη; Κάθε Νομαρχιακή και ξεχωριστό νομικό πρόσωπο;

Το θέμα μας είναι γνωστό και στο ΙΚΑ και σε άλλες υπηρεσίες σχετικές με εργασιακά θέματα.

Περιμένουμε για τις ενέργειές τους, που θα παραδειγματίσουν και τους άλλους εργοδότες που αθετούν τις υποχρεώσεις τους, ή αφήνουν «νόμιμα» απλήρωτους εργαζόμενους 5-7 μήνες και τους καταβάλλουν μόνο το δώρο.

Είμαστε σε εγρήγορση και συνεννόηση...

Θα ενημερώνουμε άμεσα και με απόλυτη ακρίβεια τους πολίτες της χώρας για το τι ακριβώς γίνεται με τους εργαζόμενους στο ΠΑΣΟΚ.

Αν δεν υπάρξουν εξελίξεις θετικές εντός λίγων ημερών, θα ανεβάσουμε εκ νέου στο blog των Απλήρωτων Εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ.

Μπορούν όσοι θέλουν να επικοινωνούν μαζί μας στο email

aplhrotoi.pasok@gmail.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιος είναι πραγματικά ο Αγιος Βασίλης;


Είναι σίγουρα η φιγούρα που όλοι έχουν αγαπήσει στην παιδική τους ηλικία. Είναι αυτός που δεν αφήνει ποτέ τους μικρούς του φίλους απογοητευμένους και ακόμα και αν δεν έχουν προλάβει να τον συναντήσουν ούτε μία φορά, ο Αγιος Βασίλης τους αποζημιώνει με το δώρο που τους αφήνει κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Οι ιστορίες για την καταγωγή του και για αν το τελικά ήταν υπαρκτό πρόσωπο είναι πολλές και αφήνουν σε όλους το περιθώριο να επιλέξουν εκείνη που τους ταιριάζει καλύτερα.
Ο Αγιος Βασίλης της Ελλάδας και του Χριστιανισμού
Στην Ελλάδα και την ορθόδοξη παράδοση η πρώτη ημέρα του χρόνου ταυτίστηκε με σχετική ευκολία με το Μέγα Βασίλειο, το μεγάλο ιεράρχη από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, του 4ου αιώνα. Η φιγούρα του βορειοευρωπαίου και βορειοαμερικανού Santa Claus έφτασε στην αστική κυρίως τάξη της ελληνικής κοινωνίας, τη δεκαετία 1950-1960 από τους μετανάστες, μέσω τις ευχετήριων καρτών.
Εως τότε ο Μέγας Βασίλειος ήταν ένας από τους τρεις ιεράρχες, γεννήθηκε το 330 στη Νεοκαισάρεια του Πόντο. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία, αστρονομία, γεωμετρία, ιατρική, φιλολογία και φυσική στην Καισάρεια, στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα στην περίφημη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και το 370 διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο το μητροπολίτη Καισάρειας.
Ο ίδιος έγινε γνωστός κυρίως για τη φιλανθρωπία του και γιατί φρόντιζε πάντα όσους είχαν την ανάγκη του. Σύμφωνα με την παράδοση αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ξεκινούσε πεζός μ' ένα ραβδί στο χέρι και έφερνε συμβολικά δώρα στους ανθρώπους δώρα: ευλογία του και η καλή τύχη.
Από τον Μέγα Βασίλειο ξεκίνησε και η παράδοση της βασιλόπιτας της Πρωτοχρονιάς. Όλα άρχισαν όταν ο Έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε στην πόλη για να εισπράξει φόρους, οι κάτοικοι ζήτησαν τη βοήθεια του Μεγάλου Βασιλείου για να μην χάσουν τα πολύτιμα αντικείμενα τους, αφού ήταν και τα μόνα που είχαν του. Αφού τα συγκέντρωσαν και τα είδε ο Έπαρχος, ο Μέγας Βασίλειος τον έπεισε να μην τα πάρει. Ενθουσιασμένοι οι κάτοικοι ευχαριστούν τον Μέγα Βασίλειο που τους βοήθησε, ωστόσο τότε προέκυψε το ζήτημα της επιστροφές των αντικειμένων στους ιδιοκτήτες τους. Τότε για να μην υπάρξει διχόνοια και προστριβές τους διέταξε τους πιστούς να φτιάξουν το απόγευμα του Σαββάτου πίτες και να βάλουν μέσα σε κάθε μία από ένα αντικείμενο. Την επομένη τους τις μοίρασε και, σαν από θαύμα, κάθε ένας βρήκε μέσα στην πίτα αυτό που είχε προσφέρει.
Ο Αγιος Βασίλης στον υπόλοιπο κόσμο
Ο Αγιος Βασίλης πάντως που όλοι έχουν αγαπήσει είναι αυτός με την κόκκινη στολή, τη λευκή γενειάδα, με το σάκο του γεμάτο δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι αποτελεί και μοιράζει δώρα την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε όλα τα καλά παιδιά.
Ωστόσο κάθε χώρα και κάθε πολιτισμός τον έχει βαφτίσει σύμφωνα με τα δικά του έθιμα, ίσως και τις εδικές του ανάγκες. Σημασία έχει πάντως πως σε όλες τις γωνιές του πλανήτη ο συμβολισμός είναι ο ίδιος.
Μερικά από τα ονόμα που έχει:
  • Ο «πατέρας των Χριστουγέννων» των Άγγλων
  • Ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων
  • Ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών
  • Ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών
  • Ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= ο Καλός γερο-πατέρας) των Κινέζων
  • Ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων
  • Ο αγαθός γίγαντας Γκαργκάν στην παράδοση των Κελτών
  • Η Μπεφάνα στην Ιταλία
  • Η γριά Μπαμπούσκα στη ρωσική παράδοση, που καταδικάστηκε να τριγυρνάει την ημέρα των Θεοφανίων και να μοιράζει δώρα στα παιδιά, επειδή έδωσε λάθος κατευθύνσεις για το δρόμο προς τη Βηθλεέμ.
Το όνομα πάντως Santa Claus είναι μία παράφραση του ολλανδικού ονόματος Sinterklaas, που μετέφεραν και εδραίωσαν στο Νέο Κόσμο, στο Νέο Άμστερνταμ (σήμερα Νέα Υόρκη) οι Ολλανδοί μετανάστες.
Το 1822 ο Αμερικανός συγγραφέας Κλέμεντ Μουρ έγραψε το ποίημα «The Night Before Christmas» στην εφημερίδα «Sentinel». Εκεί υπάρχει η πρώτη περιγραφή του Santa Claus και της δράσης του στη σημερινή παγκόσμια εκδοχή. Μάλιστα η ιστορία αυτή εικονογραφήθηκε από τον πατέρα του χιουμοριστικού αμερικανικού σχεδίου Τόμας Νάστ,.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ι.Μ.ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΟ ΠΑΤΕΡΑ ΑΓΑΠΗΣ....ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ...ΑΣ ΚΑΜΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΙΑ ΒΗΘΛΕΕΜ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΚΙ ΑΣ ΓΕΝΝΗΘΕΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΕΝΑ

EΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα



Η πρώτη γνωστή εμπορική χριστουγεννιάτικη κάρτα σχεδιάστηκε το 1843 από τον Τζον Κάλκοτ Χόρσλεϊ, έπειτα από παραγγελία του σερ Χένρι Κόουλ.
Η κάρτα τυπώθηκε σε 2.050 αντίτυπα και πωλούνταν στην τιμή του ενός σελινιού.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκκληση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για αλληλεγγύη και εθελοντική προσφορά


Εκκληση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για αλληλεγγύη και εθελοντική προσφορά

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο μήνυμα του προς τους πιστούς με αφορμή την ημέρα των Χριστουγέννων απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα.

«Καλούμαστε ὅλοι, ὁ καθένας μέ τίς γνώσεις, τίς ἱκανότητες καί τά χαρίσματά του, νά συμβάλουμε στή σωτηρία τοῦ τόπου μας καί νά σταθοῦμε στό πλευρό τοῦ δοκιμαζόμενου συνανθρώπου μας στή γειτονιά, στόν τόπο ἐργασίας του ἤ στόν δρόμο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Έκκληση για αλληλεγγύη απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μέσω του μήνύματός του για τα Χριστούγεννα. Ο κ. Ιερώνυμος. «Σήμερα, ὅσο ποτέ στό πρόσφατο παρελθόν, εἶναι ἐπείγουσα ἀνάγκη νά συνεχίσουμε νά δείχνουμε γενναιοφροσύνη, ἀλληλεγγύη καί ἐθελοντική προσφορά».
Διαβάστε όλο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για τα Χριστούγεννα
«Χριστός γεννᾶται, δοξάσατε». «Ἰδών ὁ Κτίστης ὀλλύμενον, τόν ἄνθρωπον χερσίν, ὅν ἐποίησε, κλίνας οὐρανούς κατέρχεται»!
Ἀδελφοί μου καί τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,
«Χριστός γεννᾶται, - χαρά στόν κόσμο» τραγουδᾶ τέτοιες μέρες, ἐδῶ καί αἰῶνες ὁ λαός μας, ἀκόμα καί σέ περιόδους θλιβερές καί δύσκολες στό διάβα τῆς Ἱστορίας.
«Χριστός γεννᾶται», καί λάμπει πάλι τό φῶς πού προσανατολίζει τά βήματά μας γιά νά συναντήσουμε τήν ἐλπίδα καί νά ἀποκτήσουν οἱ προσδοκίες μας ὑπόσταση, νόημα καί σκοπό.
«Χριστός γεννᾶται» σημαίνει πώς ἄμεσα καί ψηλαφητά γνωρίζουμε ὅτι ὁ Θεός γίνεται ἄνθρωπος καί βαδίζει τόν δρόμο τῆς ταπεινώσεως καί τῆς θυσίας, γιά νά βρεῖ ὁ ἄνθρωπος τήν ἀφετηρία μίας νέας ζωῆς. Γιά νά βρεῖ ὁ καθένας τόν τρόπο, τό δικαίωμα καί τή δυνατότητα νά ἀλλάξει τόν ἑαυτό του καί τόν κόσμο γύρω του. Ὁ δρόμος πού ἀνοίγει μπροστά μας ὁ Χριστός εἶναι ὁδός σωτηρίας, ἐλπίδας καί θετικῆς προσδοκίας. Καί, συνάμα, πρόσκληση ἐνεργοποιήσεως τῶν συνειδήσεων γιά νά γίνουν ἡ ζωή μας, ὁ κόσμος καί τό αὔριο καλύτερα καί φωτεινότερα.
Ἡ πατρίδα μας βιώνει κρίσιμες καί ὀδυνηρές στιγμές ἀγωνίας καί ἀβεβαιότητας γιά τόν ἐπιούσιο τοῦ λαοῦ της καί γιά τό αὔριο. Οἱ ὧρες πού ζοῦμε εἶναι ὧρες δοκιμασίας τῆς πίστης, τῶν χριστιανικῶν μας ἀξιῶν καί αἰσθημάτων, ἀλλά καί τῆς μέχρι τώρα βιοτῆς μας.
Καλούμαστε ὅλοι, ὁ καθένας μέ τίς γνώσεις, τίς ἱκανότητες καί τά χαρίσματά του, νά συμβάλουμε στή σωτηρία τοῦ τόπου μας καί νά σταθοῦμε στό πλευρό τοῦ δοκιμαζόμενου συνανθρώπου μας στή γειτονιά, στόν τόπο ἐργασίας του ἤ στόν δρόμο. Καί πρώτιστα καλούμαστε νά στηρίξουμε ἐκεῖνον πού δέν ἔχει ἐργασία καί στέγη. Ἐκεῖνον πού χρειάζεται ζεστασιά καί φαγητό. Σήμερα, ὅσο ποτέ στό πρόσφατο παρελθόν, εἶναι ἐπείγουσα ἀνάγκη νά συνεχίσουμε νά δείχνουμε γενναιοφροσύνη, ἀλληλεγγύη καί ἐθελοντική προσφορά. Ἤδη, μέ τίς φιλότιμες προσπάθειες ὅλων μας, ἡ ἀλληλεγγύη καί ἡ ἀλληλοϋποστήριξη παίρνουν σάρκα καί ὀστά μέ ἐντυπωσιακά ἀποτελέσματα, ἀναβιώνοντας τό πρωτοχριστιανικό βίωμα τῆς κοινωνίας τῆς ἀγάπης. Εἶναι καιρός νά ξαναανακαλύψουμε τήν Ἐκκλησία ὡς κοινωνία προσώπων πού ζοῦν μέ τήν ἀγάπη ὡς τρόπο ζωῆς.
«Χριστός γεννᾶται» ἀνάμεσά μας. Σέ ἕναν κόσμο πού μοιάζει νά καταρρέει καί ἀναζητᾶ ἕνα φῶς, ὅπως τοῦ ἀστέρα τῆς Βηθλεέμ, γιά νά τοῦ δείξει πῶς νά κάμει νέα ἀρχή καί πρός τά ποῦ νά πορευτεῖ. Ὁ λαός μας γνωρίζει νά ἐπιβιώνει σέ δύσκολους καιρούς καί ἔχει τήν ἱκανότητα νά ἀξιοποιεῖ τίς δυνατότητές του καί τόν πλοῦτο πού κρύβουν ἡ εὐλογημένη μας γῆ καί θάλασσα. Γνωρίζει νά συνθέτει καί νά γονιμοποιεῖ ἀποτελεσματικά τόν κόπο τῶν ἐργαζομένων, τή σοφία τῶν λογίων καί τή γνώση τῶν ἀνωτάτων ἐκπαιδευτικῶν ἱδρυμάτων καί ἐρευνητικῶν κέντρων μέ τρόπο ἐναρμόνιο καί καρποφόρο. Ἀρκεῖ νά ὑποστηριχτεῖ στόν ἀγώνα του καί νά ἔχει ὅραμα καί ἐλπίδα.
Καί αὐτό τό γνωρίζει καλά ἡ Ἐκκλησία μας. Γι αὐτό στήριξε καί θά στηρίζει πνευματικά καί ἔμπρακτα τήν προσπάθεια τοῦ λαοῦ μας γιά μιά νέα ἀρχή καί θά σταθεῖ ἀρωγός ὅπου μπορεῖ νά ἐνισχύσει τόν λαό μας. Εἶναι καιρός νά ἀρθοῦν τά ἐμπόδια, ὥστε αὐτή ἡ λίγη περιουσία πού ἀπέμεινε στήν Ἐκκλησία νά τῆς ἐπιτραπεῖ νά τήν ἀξιοποιήσει πρός ὄφελος τοῦ λαοῦ μας. Καί ὅποιος ἐπιθυμεῖ νά ἐργαστεῖ στήν ἑλληνική γῆ, συμβάλλοντας στή διατροφική ἐπάρκεια τῆς χώρας καί στήν ἀνάπτυξη σύγχρονων ἐξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας καί βοσκῆς, ἄς γνωρίζει ὅτι, ὅση λίγη γῆ ἀνήκει ἀκόμα στήν Ἐκκλησία, θά εἶναι στή διάθεσή του.
«Χριστός γεννᾶται» καί τό νόημα τῶν Χριστουγέννων μᾶς δίνει τό δικαίωμα νά παρακαλέσουμε τό Ἑλληνικό κράτος νά σκύψει πάνω ἀπό τούς συνανθρώπους μας καί σέ αὐτές τίς δύσκολες ὧρες πού διέρχεται ὁ τόπος νά ἀφήσουμε πίσω πολιτικές ἐπιλογές πού στηρίζουν τούς λίγους σέ βάρος τῶν πολλῶν. Μᾶς δίνει, ἐπίσης, τό δικαίωμα νά καλέσουμε ὅσους διαθέτουν πλοῦτο νά τόν θέσουν στήν ὑπηρεσία τῶν συνανθρώπων μας. Χρειάζεται ἐπειγόντως νά δείξουμε ὅλοι ἀλληλεγγύη, ἀνθρωπιά, ἀγάπη καί εὐαισθησία καί εἶναι ζωτικῆς σημασίας νά στηριχθοῦν μέ κάθε τρόπο ἡ περίθαλψη, ἡ μόρφωση καί ἡ ἐπιβίωση τῶν Ἑλλήνων.
Τό λοιπόν, «δεῦτε ἴδωμεν πιστοί, ποῦ ἐγεννήθη ὁ Χριστός» καί ἄς γίνουν τά φετινά Χριστούγεννα ἀφετηρία μίας νέας ἀρχῆς καί μίας πορείας ἀνοδικῆς γιά τόν τόπο μας καί γιά τόν καθένα προσωπικά. Ἄς μήν ξεχνᾶμε ὅτι «μέθ' ἡμῶν ὁ Θεός» καί παλαιότερα καί τώρα καί πάντοτε.
Καλά καί εὐλογημένα Χριστούγεννα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πόσες θερμίδες έχουν τα γλυκά των Χριστουγέννων;




Να αντισταθούμε; Όχι απόλυτα...

Αρκεί να γνωρίζουμε κάποια διατροφικά στοιχεία των Χριστουγεννιάτικων αυτών γλυκισμάτων και κυρίως να μην τα καταναλώνουμε φτάνοντας στην υπερβολή!
Παρακάτω αναφέρονται τα κυριότερα από τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, η θρεπτική τους αξία και οι θερμίδες που προσδίδουν κατά μέσο όρο.



Βασιλόπιτα

Προσδίδει 390-450 θερμίδες ανά κομμάτι και λόγω του ότι η παρασκευή της απαιτεί την χρησιμοποίηση πολλών αυγών και αρκετή ποσότητα από βούτυρο, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.



Κουραμπιέδες

Προσδίδει 170-250 θερμίδες ανά τεμάχιο και ενώ από τη μια τα αμύγδαλα που περιέχει έχουν υψηλή θρεπτική αξία και περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, από την άλλη το βούτυρο το οποίο αποτελεί βασικό του συστατικό είναι πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών κάτι που συνεπάγεται αύξηση της χοληστερόλης.



Μελομακάρονα

Προσδίδει 180-220 θερμίδες ανά τεμάχιο και λόγω της χρησιμοποίησης ελαιολάδου στην παρασκευή του που είναι άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, συμβάλλει στην αύξηση της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη). Επιπλέον, χρησιμοποιείται μέλι αντί για ζάχαρη οπότε βελτιώνεται η θρεπτική του αξία.



Δίπλες

Προσδίδει 200-240 θερμίδες, περιέχει ως κύριο συστατικό το μέλι που προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία αλλά τα θρεπτικά του συστατικά καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό διότι αλλοιώνεται η ποιότητα του λαδιού κατά την διαδικασία του τηγανίσματος.

Πηγή: dietplus.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Kαλά Χριστούγεννα


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ