Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Συγκλονιστική φωτογραφία: Κλαίει στον ώμο του εκτελεστή του λίγο πριν την αγχόνη

Θυμίζει σκηνή βγαλμένη από το παρελθόν, όπου ο θάνατος δια αγχόνης ήταν ατιμωτική ποινή που προοριζόταν μόνο σε κατάδικους οι οποίοι προέρχονταν από τις κατώτερες τάξεις και είχαν παραβεί το νόμο
. Όμως στο Ιράν...
ο δημόσιος απαγχονισμός, ενώπιον δε «κοινού», ανήκει στο σήμερα.

Ετσι ο 20χρονος Αλιρέζα Μαφίχα και ο 23χρονος φίλος του Μοχάμαντ Αλί Σορούρι βρήκαν τραγικό θάνατο την περασμένη Κυριακή στην κρεμάλα που είχε στηθεί σε πολυσύχναστο δρόμο της Τεχεράνης.

Πέρα όμως από το σοκαριστικό της δημόσιας τιμωρίας και του τρόπου που πραγματοποιήθηκε αυτή, αυτό που συγκλονίζει είναι η ανθρώπινη στιγμή και το ξέσπασμα του μελλοθάνατου Μαφίχα, αλλά και η στάση του εκτελεστή του.

Λίγα λεπτά λοιπόν πριν οδηγηθεί στην αγχόνη ο 20χρονος, ανασαίνει γοργά, σταματά για λίγο μπροστά στη θέα της κρεμάλας και ξεσπά σε κλάματα ακουμπώντας το κεφάλι του στον ώμο του ανθρώπου που πρόκειται πολύ σύντομα να τον θανατώσει.

Ο τελευταίος μάλιστα, δείχνει την ανθρωπιά του αγκαλιάζοντας τον Μαφίχα σαν να θέλει να τον παρηγορήσει, ενώ από τη μάσκα που καλύπτει το πρόσωπό του φαίνονται τα μάτια του να χαμηλώνουν σαν από θλίψη.

Η σκηνή που απαθανατίστηκε από φωτογράφο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στον τόπο της εκτέλεσης, κάνει τον γύρο του κόσμου από την Κυριακή και συγκλονίζει με το ξέσπασμα και την ευαισθησία των δύο ανδρών.

Το παράδοξο μάλιστα είναι πως οι δύο νεαροί εκτελέστηκαν, ενώπιον μάλιστα τριακοσίων περίπου παρευρισκομένων, καθώς καταδικάστηκαν για επίθεση και ληστεία που πραγματοποίησαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Το έγκλημα έγινε γνωστό όταν αναρτήθηκε βίντεο στο YouTube, ίσως από τους ίδιους, με πλάνα που τους έδειχναν, μαζί με άλλους δύο συνεργούς τους, να ληστεύουν έναν άνδρα αλλά και να του επιτίθενται με κάτι που φαίνεται σαν μαχαίρι, χωρίς ωστόσο να τον τραυματίσουν. Το βίντεο λίγες ημέρες αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, το οποίο κινητοποίησε τις αρχές για τον εντοπισμό των δραστών.

Οι δύο συνεργοί καταδικάστηκαν σε δεκαετή φυλάκιση και 74 μαστιγώματα, καθώς δεν συμμετείχαν ενεργά στη ληστεία αλλά βρίσκονταν στο τιμόνι μηχανών και περίμεναν τους Μαφίχα και Σορούρι.

Ο Αγιατολάχ Σαντέκ Λαριτζάνι σχολιάζοντας την εκτέλεση των δύο, δήλωσε πως αυτό που έκαναν «ήταν προσβολή στο Ισλάμ, στον Θεό και το κράτος, για αυτό εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού». Εξάλλου το Ιράν βρίσκεται στη λίστα με τις χώρες που σημειώνουν τον υψηλότερο αριθμό εκτελέσεων ετήσια, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Ανδρέας Κουτσούμπας στην εξεταστική επιτροπή για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου



Φωτογραφία
Από 13 μέλη θα απαρτίζεται τελικά η προανακριτική επιτροπή η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Από Νέα Δημοκρατία θα συμμετέχει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος προορίζεται για την θέση του προέδρου,  ο Ανδρέας Κουτσούμπας,ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Άδωνις Γεωργιάδης,  και ο Γιώργος Καλαντζής.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντόνης
 

και ο Θοδωρής Δρίτσας.alt

Από τη ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Βασίλης Καπερνάρος, από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής και από την Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ



ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
ΤΩΝ ΖΑΝ-ΠΙΕΡ ΚΑΙ ΛΥΚ ΝΤΑΡΝΤΕΝ
Η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, που έφυγε από το Φεστιβάλ Καννών 2011 με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, προσθέτει στη φιλμογραφία των Βέλγων σκηνοθετών ένα ακόμη εξαιρετικό δράμα με δυνατές ερμηνείες. Σε αυτό, ο Σιρίλ εγκαταλείπεται από τον πατέρα του σε κάποιο ίδρυμα χωρίς εξηγήσεις. Καθώς δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και αρνείται να αποδεχτεί την πατρική απόρριψη, γνωρίζει τυχαία τη Σαμάνθα, μια σαραντάχρονη κομμώτρια, με την οποία σταδιακά δένεται συναισθηματικά.
Μέσα από το γνωστό κινηματογραφικό τους στυλ, οι Νταρντέν φτιάχνουν μια εξαιρετική ιστορία ενηλικίωσης στην οποία ο νατουραλισμός βαδίζει χέρι-χέρι με τη συναισθηματική εξιλέωση.
Όπως και στις προηγούμενες ταινίες τους, οι Νταρντέν καταφέρνουν να συνδυάσουν αβίαστα την αγριότητα της καθημερινότητας και την βαθιά ανθρωπιστική τους ματιά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βεβαιώσεις ανεργίας του ΟΑΕΔ με ένα... κλικ

Σε λειτουργία το portal του ΟΑΕΔ. Ποιες οι υπηρεσίες που προσφέρονται ηλεκτρονικά για όλους τους ενδιαφερόμενους
Και ηλεκτρονικά, μέσω του portal του ΟΑΕΔ, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθεύονται εφεξής βεβαιώσεις ανεργίας.
Ο Οργανισμός τροποποίησε το περιεχόμενο των βεβαιώσεων ανεργίας, δημιουργώντας δύο διακριτούς τύπους βεβαίωσης, μετά τη διαπίστωση πως πολλοί υποψήφιοι υποβάλλουν σε διάφορους φορείς ελλιπείς ή λανθασμένες βεβαιώσεις.
Συγκεκριμένα, οι βεβαιώσεις που χορηγούνται στους ενδιαφερόμενους και μέσω του portal είναι πλέον προσαρμοσμένες με βάση την κατάσταση ανεργίας, επιδοτούμενη ή μη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΑΕΔ. ΕΔΩ
Αναλυτικότερα εκδίδονται:
* Βεβαίωση ανεργίας η οποία χορηγείται σε εγγεγραμμένους μη επιδοτούμενους ανέργους για χρήση σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για τη βαθμολόγηση του κριτηρίου της ανεργίας ή όπου αλλού χρειάζεται να αποδειχθεί το διάστημα της εγγεγραμμένης ανεργίας (εφόσον υπάρχει Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ).
* Βεβαίωση επιδότησης, η οποία χορηγείται σε επιδοτούμενους ανέργους για χρήση σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για τη βαθμολόγηση του κριτηρίου της ανεργίας ή όπου αλλού χρειάζεται να αποδειχθεί το διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας. Σ’ αυτήν εμφανίζεται το διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας και οι ημέρες επιδότησης για κάθε έτος αναφοράς.
Μέσω του portal είναι δυνατή και η έκδοση βεβαίωσης για την Εφορία, όπου εμφανίζονται τα ποσά που έχει λάβει ο άνεργος από υπαγωγές σε προγράμματα επιδότησης και λοιπές παροχές, όπως π.χ. Επίδομα τακτικής ανεργίας, Επίδομα μακροχρονίως ανέργων, Επίδομα στράτευσης, Οικογενειακό επίδομα, Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας κλπ., για φορολογική χρήση.
Όλες οι εκδοθείσες ηλεκτρονικές βεβαιώσεις φέρουν υπογραφή, ασφαλή χρονολόγηση και έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, με τη δυνατότητα παροχής διακριτών τύπων βεβαιώσεων, επιτυγχάνεται η μείωση διοικητικού κόστους για τους φορείς που είναι αποδέκτες των βεβαιώσεων ανεργίας.
Σημειώνεται ότι η υπηρεσία έκδοσης των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων παρέχεται αποκλειστικά σε πιστοποιημένους χρήστες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ (μέσω έκδοσης κλειδαρίθμου) και είναι διαθέσιμη στην επιλογή Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Φρένο» από την Κομισιόν στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων τροφίμων

«Φρένο» από την Κομισιόν στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων τροφίμων

«Φρένο» έβαλε η Κομισιόν στη διαδικασία έγκρισης της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τη λήξη της θητείας της, το 2014, και στην επιδιώξη της διευθέτηση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων με τις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Οπως διευκρίνισε Φρεντερίκ Βενσάν, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία έγκρισης καλλιέργειας μιας ποικιλίας σόγιας και έξι γενετικά τροποποιημένων ειδών καλαμποκιού, εν τέλει δεν θα το κάνει.
Μάλιστα, ο κ. Βενσάν πρόσθεσε πως προτεραιότητα του νέου επιτρόπου είναι να αρχίσει ξανά τις διαπραγματεύσεις με βάση τις προτάσεις του προκατόχου του.
Οι εγκρίσεις για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών στην Ευρώπη προκαλούν ένταση στις σχέσεις της Επιτροπής με της χώρες-μέλη της ΕΕ, αφού οκτώ χώρες και συγκεκριμένα η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Πολωνία έχουν υιοθετήσει ρήτρες διασφάλισης για να απαγορεύσουν την καλλιέργεια στο έδαφός τους την καλλιέργεια εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων ειδών.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιχείρησε να άρει αυτές τις ρήτρες διασφάλισης, όμως το σχέδιό του δεν έγινε δεκτό και το εγκατέλειψε.
Τα τελευταία 14 χρόνια μόνο δύο γενετικά τροποποιημένα είδη έχουν λάβει έγκριση για καλλιέργεια στην ΕΕ: η πατάτα Amflora της γερμανικής εταίρας BASF, η οποία αποδείχτηκε εμπορική αποτυχία, και το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της πολυεθνικής Monsanto. Το ΜΟΝ810 θα συνεχίσει να καλλιεργείται από τις χώρες που το επιθυμούν μέχρι να ληφθεί τελική απόφαση από τις Βρυξέλλες. Το αίτημα για ανανέωση της άδειας καλλιέργειάς του εκκρεμεί από το 2007.
Να σημειωθεί πάντως ότι περίπου 50 γενετικά τροποποιημένα προϊόντα επιτρέπεται να χρησιμοποιούντα σε ζωοτροφές και τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου

Σε κάποιες χώρες του πλανήτη οι κάτοικοι απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα ευημερίας
, ασφάλειας και οικονομικής σταθερότητας
. Το Ινστιτούτο Λέγκατουμ συνυπολόγισε αρκετούς παράγοντες και κατέληξε στη δεκάδα με τις πιο ευτυχισμένες πόλεις του πλανήτη...Όπως μπορείτε να υποψιαστείτε η Ελλάδα δεν είναι στη λίστα.
Για τι πράγμα μιλάμε άραγε όταν μιλάμε για ευτυχία; Μια παράμετρός της είναι σίγουρα το να είναι κανείς υγιής, να έχει αρκετό φαγητό να θρέψει τον ίδιο και την οικογένειά του και να έχει αρκετά χρήματα ώστε να εξασφαλίσει όχι μόνο το ζην αλλά και το ευ ζην. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό σημαίνει ένα όμορφο σπίτι, καθαρά ρούχα, αυτοκίνητο, τηλεόραση και τακτικές δόσεις διασκέδασης με την οικογένεια και τους φίλους.
Επιπλέον, ευτυχία σημαίνει να μπορεί κανείς να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του χωρίς να φοβάται για τις συνέπειες, να έχει τη δυνατότητα να λατρεύει τον Θεό της προτίμησής του καθώς και να αισθάνεται ασφαλής μέσα στο σπίτι του.
Όλα τα παραπάνω κριτήρια συνυπολόγισε το Ινστιτούτο Λέγκατουμ, ένα think tank που εδρεύει στο Λονδίνο (μέρος του κολοσσού Λέγκατουμ Γκρουπ, το οποίο ανήκει στον Κρίστοφερ Τσάντλερ, δισεκατομμυριούχο δραστηριοποιείται στο Ντουμπάι. Σύμφωνα λοιπόν με το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε, οι δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου είναι οι εξής:

1. Νορβηγία
2. Δανία
3. Σουηδία
4. Αυστραλία
5. Νέα Ζηλανδία
6. Καναδάς
7. Φιλανδία
8. Ολλανδία
9. Ελβετία
10. Ιρλανδία

Μερικά ακόμη από τα κριτήρια της επιλογής ήταν οι ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση που παρέχουν οι χώρες αυτές στους πολίτες τους και η δυνατότητα να υλοποιεί κανείς τις ιδέες του σε ένα περιβάλλον εργασίας, γνωρίζοντας πως όσο πιο σκληρά εργαστεί τόσο καλύτερες απολαβές θα έχει.
Στην έρευνά του το Ινστιτούτο Λέγκατουμ συμπεριέλαβε 142 χώρες, οι οποίες φιλοξενούν το 96% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κατά την ανάλυση και την αξιολόγηση των κρατών λήφθηκαν υπόψη 89 παράγοντες από οχτώ διαφορετικές κατηγορίες, ανάμεσά τους η εκπαίδευση, η κυβέρνηση και τα οικονομικά.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το πιο υγιές έθνος επί γης είναι το Λουξεμβούργο, ενώ η Ισλανδία είναι η πιο ασφαλής χώρα για να ζει κανείς. Από την άλλη, η Ελβετία έχει την καλύτερη οικονομία και κυβέρνηση από όλες τις χώρες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συγκέντρωση εργαζομένων της ΕΑΒ έξω από το Γενικό Λογιστήριο



Οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια πορεία προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και απαιτούν να μη γίνει καμιά μείωση των αποδοχών τους, αντιθέτως να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να σταματήσουν οι εργολαβίες.





Διαβάστε Περισσότερα »

Πόσες πινακίδες κυκλοφορίας έχουν κατατεθεί σε 4 χρόνια;


Σε εκατοντάδες χιλιάδες μετριούνται πλέον οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια τις πινακίδες κυκλοφορίας επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη. Σύμφωνα με στοιχεία, το νούμερο αυτό έχει ξεπεράσει τις 600.000 και όπως προβλέπεται τόσο εντός του 2013 όσο και προς τα τέλη, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο!

Σημαντική αιτία θα παίξει το νέο χαράτσι για αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ. που θα οδηγήσει στις… εφορίες για κατάθεση πινακίδων χιλιάδες συμπατριώτες μας. Αρκετοί μάλιστα σκέφτονται από τώρα (!) να προχωρήσουν σε κατάθεση, παρά το γεγονός ότι έχουν πληρώσει τα τέλη, προκειμένου να γλιτώσουν την πολύ υψηλή φορολογία που έρχεται για χρήση του 2013.

Από την άλλη, κανείς δεν εγγυάται ότι θα τη γλιτώσουν τα αυτοκίνητα με μικρότερο κυβισμό όπως και αυτά για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν καταβάλλον τέλη (όσα δηλαδή εκπέμπουν κάτω από 100 γρ. CO2 στο χιλιόμετρο).
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ

 Έναρξη ουσιαστικής και ευρείας διαβούλευσης για το Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με την παρουσίαση του στη Λαμία, στο πλαίσιο συνάντησης και συζήτησης με τους φορείς.
Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ξεκίνησε η διαβούλευση για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού με την παρουσίαση και τη συζήτησή του στη Λαμία στις 22 Ιανουαρίου. Η διαβούλευση που έχει ανοιχτό και ουσιαστικό χαρακτήρα θα συνεχιστεί με αντίστοιχη παρουσίαση και διάλογο στη Χαλκίδα και μετά από υποβολή προτάσεων, απόψεων και θέσεων των φορέων θα κορυφωθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ευρεία ήταν η ανταπόκριση των φορέων στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, αφού παρευρέθηκαν και συμμετείχαν Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, οι Πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του ΕΒΕ Φθιώτιδας, εκπρόσωποι και μέλη θεσμικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και στελέχη υπηρεσιών και πολίτες.
Η παρουσίαση του Περιφερειακού Χωροταξικού έγινε από τα στελέχη της ομάδας μελέτης Μάρθα Χουσιανάκου και Μαριλένα Παπαγεωργίου, ενώ εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής παρευρέθηκε υπηρεσιακός εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ.
Καλωσορίζοντας στη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, επεσήμανε: «Σήμερα ξεκινάμε μια ουσιαστική διαδικασία σε ένα από τα βασικότερα κείμενα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του τόπου μας. Το Χωροταξικό της Περιφέρειας είναι το Σύνταγμα οργάνωσης του χώρου της Στερεάς Ελλάδας, με θεμελιώδεις κατευθύνσεις στο πρότυπο χωρικής ανάπτυξης, στο αναπτυξιακό πλαίσιο και στη χωροταξική οργάνωση.
Με βάση το πρώτο χωροταξικό της Περιφέρειας που εγκρίθηκε το 2003 και το παρακολούθησα στενά ως Νομάρχης Βοιωτίας, σήμερα, μετά από σχεδόν 10 χρόνια ερχόμαστε να το επικαιροποιήσουμε και να το αναθεωρήσουμε λαμβάνοντας υπόψη νέα δεδομένα και παραμέτρους όπως οι οικονομικές (κρίση – ύφεση) και διοικητικές (Καλλικράτης) μεταβολές που συνέβησαν αυτά τα χρόνια.
Εκτιμώ, σε κοινή κατεύθυνση με τα συμπεράσματα της ομάδας μελέτης, πως το αναθεωρημένο χωροταξικό εστιάζει σε αρκετά θετικά σημεία για την Περιφέρεια, όπως η ενδυνάμωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ενίσχυση της κεντροβαρικής θέσης και του ρόλου της Στερεάς Ελλάδας σε σχέση με το εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ένα απ΄τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού, εκτός του ότι μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας, είναι η νέα δυναμική που αναδεικνύει για τη Στερεά Ελλάδα. Μια δυναμική που πρέπει να αποτυπωθεί και στους υπερκείμενους σχεδιασμούς του Γενικού και των Ειδικών Εθνικών χωροταξικών σχεδίων.
Μιλάμε δηλαδή για την αναθεώρηση συνολικά των χωροταξικών σχεδιασμών που γίνεται από κάτω προς τα πάνω δίνοντας τη δυνατότητα να αποτυπώσουμε και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα για τον τόπο μας και την κοινωνία.
Σε όλη αυτή τη θετική διαδικασία, προφανώς καταθέτω την ένσταση ως προς τον φορέα σχεδιασμού των περιφερειακών χωροταξικών, που δεν θα έπρεπε να είναι το ΥΠΕΚΑ, αλλά οι αιρετές Περιφέρειες. Γι΄αυτό εμείς αναδεικνύουμε αυτή τη διαδικασία και κάνουμε ουσιαστική και σε βάθος διαβούλευση με όλους τους φορείς του τόπου, έτσι ώστε να εκπονηθεί ένα χωροταξικό, με τις δικές μας κατευθύνσεις, με τις δικές μας προτεραιότητες.
Επιπλέον, θέλω να επισημάνω πως οι φορείς της πολιτείας θα πρέπει να συντονίσουν το βηματισμό τους, έτσι ώστε να μην αλληλοσυγκρούονται και αναιρούν τον σχεδιασμό με τις πράξεις τους. Ενδεικτικά αναφέρω σε συγκλίνουσα κατεύθυνση με το χωροταξικό και πάλι την αναγκαιότητα διεύρυνσης και εξέλιξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την πλήρη υλοποίηση του Ε 65, που μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός του παρουσιάζει υστέρηση στο τμήμα που αφορά τη Στερεά Ελλάδα. Για εμάς η αποτύπωσή τους στο χωροταξικό είναι ένα επιπλέον τεκμήριο κι ένα παραπάνω εφόδιο στα χέρια μας για να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε και να τα πετύχουμε».
Παρουσιάζοντας το χωροταξικό οι εκπρόσωποι της ομάδας μελέτης, αναφέρθηκαν σε ορισμένα θεμελιώδη χαρακτηριστικά, και συγκεκριμένα :
Ø  Στην αξιολόγηση του πρώτου περιφερειακού χωροταξικού, που με τις κατευθύνσεις του, δρομολογήθηκε, αν και δεν ολοκληρώθηκε, η ενίσχυση της θέσης της Περιφέρειας σε πολλά επίπεδα : μεταφορών, δικτύων, ενέργειας, πολιτισμού, συγκράτησης πληθυσμού σε ορεινές περιοχές, ρόλου των αστικών κέντρων.
Ø  Στην αναγκαιότητα εναρμόνισης των κατευθύνσεων του περιφερειακού χωροταξικού και κυρίως την αξιοποίησή του στη διαδικασία αναθεώρησης του Γενικού Χωροταξικού και των Ειδικών του Τουρισμού, της Βιομηχανίας, των ΑΠΕ και των Υδατοκαλλιεργειών, με σκοπό την αναβάθμιση του ρόλου της Στερεάς Ελλάδας.
Ø  Στην ανάδειξη των προσαρμογών που πρέπει να γίνουν σε θέματα χωροταξικής ένταξης, χωρο-οικονομικού πλαισίου, χωρικής διάρθρωσης κατοίκησης και επενδύσεων, και της περιφερειακής πολιτικής για την τόνωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Στερεάς Ελλάδας.
Την παρουσίαση, ακολούθησαν τοποθετήσεις, προτάσεις και θέσεις των φορέων, που αναμένεται να εμπλουτίσουν το διάλογο και να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στη διαδικασία της αναθεώρησης του χωροταξικού.



Διαβάστε Περισσότερα »

33χρονος διακινούσε ηρωίνη στις Θεσπιές Βοιωτίας


Συνελήφθη 33χρονος ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Βοιωτία
Ο δράστης διακινούσε ποσότητες ηρωίνης προμηθεύοντας άτομα στις Θεσπιές Βοιωτίας αλλά και την ευρύτερη περιοχή
Κατασχέθηκαν συνολικά -8,7- γραμμάρια ηρωίνης
Συνελήφθη, χθες (21-01-2013) το απόγευμα στη Στεφάνη Βοιωτίας, από αστυνομικούς της Β΄ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, ένας 33χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί χθες περίπου στις 18:00΄ το απόγευμα, στο πλαίσιο διενεργούμενων ελέγχων και περιπολιών για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, εντόπισαν στη Στεφάνη Βοιωτίας το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο όπου επέβαινε ο δράστης ο οποίος στη θέα των αστυνομικών απέρριψε από το όχημα στο έδαφος μία νάιλον συσκευασία.
Η κίνηση αυτή του δράστη έγινε αντιληπτή από τους αστυνομικούς οι οποίοι μετά από έρευνα περισυνέλλεξαν μία αυτοσχέδια συσκευασία η οποία περιείχε ποσότητα ηρωίνης μικτού βάρους (8,7) γραμμαρίων σε μορφή βράχου.
Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν η ποσότητα της ηρωίνης καθώς και το όχημα που οδηγούσε ο 33χρονος δράστης ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.
Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί αύριο (23-01-2013) ενώπιον του κ. Ανακριτή Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Σύλλογος Γυναικών Λεονταρίου"Η ΕΣΤΙΑ"κόβει την Κυριακή την πρωτοχρονιάτικη πίτα


Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεδριάζει το ΔΣ του Δήμου Αλιάρτου

Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στην 2η Τακτική Δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 18:00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης.

      Α/Α     ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΜΑΤΟΣ         1       Περί του ορισμού μελών για τη συγκρότηση Δ.Σ. της  Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας
                  Εκπαίδευσης, προέδρου και αντιπροέδρου αυτής.
         2       Περί του ορισμού μελών για τη συγκρότηση Δ.Σ. της   Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας
                  Εκπαίδευσης, προέδρου και αντιπροέδρου αυτής.
         3       Περί του ορισμού μελών για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, μέχρι
                  31/08/2014.
         4       Περί του ορισμού μελών για τη συγκρότηση Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης
                  Αλιάρτου, προέδρου και αντιπροέδρου αυτής.
         5       Περί της συγκρότησης τριμελούς επιτροπής Δημοτικών υπαλλήλων, μετά των αναπληρωτών
                  αυτών, για την παραλαβή προμηθειών του Δήμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του
                  ΕΚΠΟΤΑ, για το έτος 2013.
         6       Περί της συγκρότησης επιτροπής παραλαβής προμηθειών  για την εκτέλεση έργων, σύμφωνα
                  με το άρθρο 62 παρ. 2  ΠΔ 28/1980, για το έτος 2013.
         7       Περί της συγκρότησης επιτροπής παραλαβής έργων μέχρι του ποσού των 5.869.41 ευρώ,
                  σύμφωνα με για το έτος 2013.
         8       Περί του ορισμού ενός (1) Δημοτικού Συμβούλου μετά του αναπληρωτή του, ως μέλος της
                  επιτροπής παραλαβής έργων άνω των 5.869.41 ευρώ, για το έτος 2013.
         9       Περί της συγκρότησης Επιτροπής αστικής επίλυσης  φορολογικών διαφορών, σύμφωνα με το
                  άρθρο 32 παρ. 1 κ ΄2 του Ν. 1080/80 και τις σχετικές τροποποιήσεις.
        10      Περί ορισμού ελεγκτών για τακτικό διαχειριστικό έλεγχο Δημοτικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα το
                  άρθρο 261 παρ.1 του Ν.3463/06.
        11      Περί του ορισμού μελών του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.
        12      Περί έγκρισης του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου,
                  για το έτος 2013.
        13      Περί έγκρισης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου «Ανάπλαση
                  κοινόχρηστου χώρου μονοπάτι Άνω-Κάτω Μαχαλά».
        14      Περί αποδοχής μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας περιοχών «Λόφι-Μούλκι-Μελετέικα».
        15      Περί γνωμοδότησης επί της Μ.Π.Ε. της δραστηριότητας παραγωγής οργανοχουμικών
                  λιπασμάτων με κομποστοποίηση βιομάζας και αποβλήτων της εταιρείας «ΒΙΟΖΩΗ-Αθανάσιος
                  Χρήστου & ΣΙΑ Ε.Ε, στη θέση «ΑΓΡΙΛΙΑ»  Θεσπιών
        16      Περί έγκρισης του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου «Συντήρηση οδού από οικία
                  Σπύρου Λάμπρου, Παναγιώτη Λόθρα, έως την Κεντρική οδό.
        17      Περί της ανανέωσης σύμβασης  μεταξύ Δήμου Αλιάρτου και Οργανισμού Κωπαϊδος, για την
                  λειτουργία των μηχανημάτων έργου του ΕΠΤΑ
        18      Περί αποδοχής του ποσού των 18.360,00 ευρώ  (Γ΄ Δόση ΕΕΤΑΑ).
        19      Περί αποδοχής του ποσού των 6.120,00 ευρώ (Δ΄ Δόση ΕΕΤΑΑ).
        20      Περί αποδοχής του ποσού των 2.928,90 ευρώ για ΚΕΠ Θεσπιών
        21      Περί αποδοχής του ποσού των 102.632,14 ευρώ (ΚΑΠ Δεκεμβρίου 2012).
        22      Περί αποδοχής και διάθεσης του ποσού των 20.046,05 ευρώ έναντι παρακρατηθέντων πόρων ,
                   το οποίο αποτελεί το 1/12 του συνολικού ποσού της 5ης δόσης σύμφωνα με το αρθ.27
                  Ν3756/2009.
        23      Περί αποδοχής και κατανομής του ποσού των 21.699,43 ευρώ για κάλυψη λειτουργικών
                  αναγκών των Σχολικών Μονάδων.
        24      Περί αποδοχής και κατανομής του ποσού των 21.520,00 ευρώ (Α΄ Δόση ΣΑΤΑ 2013).
        25      Περί αποδοχής του ποσού των 13.479,75 ευρώ για συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη
                  του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Δ.Δ. Μαυρομματίου και του περιβάλλοντος
                  χώρου.
        26      Περί αποδοχής πίστωσης ποσού εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000,00), από τους  πόρους της Τ.Ε.Ο. Α.Ε., για την εκτέλεση του έργου «Ασφαλτοστρώσεις οδών του Δήμου
Αλιάρτου Ν.Βοιωτίας» και καθορισμός των δημοτικών οδών οι οποίες προτείνονται για  ασφαλτόστρωση.
        27      Περί της έγκρισης της υπ αριθ.4/2013  απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής για τέλος
                  χρήσεως Νεκροταφείου Τ.Κ Λεονταρίου.
        28     Περί κατανομής ποσού 9.665,48Ευρώ , για ΣΑΤΑ σχολείων σύμφωνα με την υπ αριθ. 266/2012
                  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , στην οποία είχε γίνει η αποδοχή.


                                                                                                                Η Πρόεδρος του                                                                                                         Δημοτικού Συμβουλίου                                                                                                                            
                                                                                                             ΚΑΤΣΙΦΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Βόμβα μεγατόνων στη Θήβα, έρχεται η λυματολάσπη;

Συναγερμός στη Θήβα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προετοιμάζεται το έδαφος για την υλοποίηση ενός σχεδίου που αρχικά είχε ανατραπεί μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Πρόκειται για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ο όρος απορρίμματα στη μονάδα αυτή είναι η «βιτρίνα» καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στόχος είναι η επεξεργασία λυματολάσπης.

Παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μία τέτοια επένδυση καθίσταται ασύμφορη για τον επενδυτή (γνωστός και μη εξαιρετέος στην περιοχή των Θηβών που δραστηριοποιείται στον τομέα των απορριμμάτων) αν αυτή λειτουργήσει σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας.

Κατά συνέπεια για να είναι κερδοφόρα απαιτείται η επεξεργασία λυματολάσπης και από άλλες περιοχές.

Η κοντινότερη περιοχή στη Θήβα είναι η Αττική.

Άρα το «περιβόλι» της Αθήνας θα μετατραπεί σε «χαβούζα».

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι η έκταση η οποία έχει επιλεγεί για την κατασκευή της μονάδας, είναι κοντά στο ΧΥΤΑ της Θήβας και πολύ κοντά στο ήδη υποβαθμισμένο νοσοκομείο.

Η δημοτική αρχή τι λέει ?????
thiva-nikolas.blogspot.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Δωρεάν εμβολιασμός παιδιών απο τον Δήμο Θηβαίων


Το Δημοτικό Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, που λειτουργεί υπό την διεύθυνση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θηβαίων (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.), θα υλοποιήσει σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρία Αποστολή «Άνθρωπος»(Mission “ANTHROPOS”), τον Ιατρικό Σύλλογο Θήβας και το Νοσοκομείο Θήβας, δωρεάν πρόγραμμα «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά Ανασφάλιστα, όχι Απροστάτευτα».
Το πρόγραμμα αφορά παιδιά οικογενειών, ηλικίας έως 12 ετών, που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παιδιά οικογενειών που οι γονείς τους είναι άνεργοι, άποροι ή έχουν εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ.
Απαραίτητα Δικαιολογητικά για την υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι τα εξής:

1. Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού (μπλε χρώμα).
2. Βιβλιάριο Ασθενείας Παιδιού.
3. Κάρτα Ανεργίας Γονέα.
4. Ταυτότητα Γονέα.
5. Αντίγραφο Φορολογικής Δήλωσης.
6. Υπεύθυνη Δήλωση θεωρημένη από το ΚΕΠ ή την αστυνομία με την γραπτή συναίνεση του γονέα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Η καταγραφή ξεκινά την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 και τελειώνει την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος σε χώρο, που μας έχει παραχωρήσει το Γενικό Νοσοκομείο, από εθελοντές παιδιάτρους του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας. Τα παιδιά με τους γονείς τους θα προσέρχονται σε καθορισμένη ημέρα και ώρα στο χώρο, που θα υλοποιείται το πρόγραμμα. Ο εμβολιασμός θα επαναλαμβάνεται ανά δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί ο αριθμός των εμβολίων. Στη συνέχεια θα προστίθεται νέος αριθμός παιδιών. Το ίδιο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και σε όλα τα τοπικά ιατρεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Θηβαίων.
Το πρόγραμμα τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θηβαίων.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής ( Επαμεινώνδα 112),τηλέφωνο επικοινωνίας 22620 28971, ώρες 08:00π.μ. – 14:00μ.μ. (αρμόδια υπάλληλος Κατσιφή Αναστασία).


Από τη ΔΗ.Κ.Ε. του Δήμου Θηβαίων
Διαβάστε Περισσότερα »

Κόβουν μέρες και μήνες από το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ

Χάνονται συνεχώς θέσεις εργασίας ενώ συρρικνώνεται σημαντικά η διάρκεια καταβολής από την 1η Ιανουαρίου. Τι προβλέπει η νέα διάταξη για το επίδομα ανεργίας
Σοκ προκαλεί η λίστα των 989.422 εγγεγραμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, το Δεκέμβριο του 2012, καθώς χάθηκαν 21.049 θέσεις εργασίας γιατί οι απολύσεις, οι συμβάσεις που έλξηαν και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος οι αναζητούντες εργασία μέσω ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 66.967 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2011. Ο οργανισμός βέβαια θεωρεί ανέργους μόνο όσους αναζητούν εργασία και όχι το σύνολο των 989.422 ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες.
Το επίδομα των 360 ευρώ παίρνει μόνο το 23,7%, των ανέργων, δηλαδή οι 234.455 από τους σχεδόν 1 εκατομμύριο ανέργους του ΟΑΕΔ.
Από την 1η Ιανουαρίου 2013 μειώνεται σημαντικά η διάρκεια πληρωμής του επιδόματος, για όσους υποβάλλουν αίτηση και έχουν επιδοτηθεί στο παρελθόν.
Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται οι 31.028 άνεργοι που θα επιδοτηθούν για πρώτη φορά με τα νέα κριτήρια που κόβουν μέρες και μήνες από το επίδομα των 360 ευρώ.
Η νέα διάταξη για το επίδομα ανεργίας προβλέπει ότι όσοι υποβάλουν αίτηση από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα πάρουν επίδομα με κριτήριο να μην έχουν ξεπεράσει τις 450 ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας κατά την τελευταία τετραετία.
Στην περίπτωση δηλαδή που ένας από τους 989.422 ανέργους του Δεκεμβρίου επιδοτήθηκε στην τετραετία 2009-2012 έστω για 300 ημέρες και υποβάλλει νέα αίτηση από την 1-1-13, ο ΟΑΕΔ θα του εγκρίνει επίδομα για τις υπόλοιπες 150 ημέρες που απομένουν για να συμπληρωθεί το όριο των 450 ημερών.
Τα κριτήρια
Ακόμη και αν ο εν λόγω άνεργος δικαιούται να επιδοτηθεί για περισσότερες μέρες, ο ΟΑΕΔ θα του αναγνωρίσει δικαίωμα επιδότησης μόνον για τις 150 ημέρες που υπολείπονται από τις 450.
Αν δηλαδή ένας άνεργος δικαιούται επίδομα για 300 ημέρες, θα πάρει με τα ''κριτήρια-κόφτες'', επίδομα μόνο για τις 150 ημέρες
Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβαδειά: Πάγωσε όταν είδε τον άντρα της να πέφτει από το μπαλκόνι

Θρήνος για τον άτυχο οικογενειάρχη. Δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή... Ο άτυχος άντρας ηλικίας 64 περίπου ετών βγήκε στο μπαλκόνι για να πάρει αέρα.

Μέσα σε δευτερόλεπτα, βούτηξε στο κενό μπροστά στα μάτια της γυναίκας του που πάγωσε όταν αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί.

Οι γείτονες μαζεύτηκαν στο σημείο και κάλεσαν ασθενοφόρο που μετέφερε τον άτυχο οικογενειάρχη στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 64χρονος δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή αφού λίγες ώρες αργότερα εξέπνευσε.

Τα αίτια της πτώσης διερευνώνται.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αίμα στην εθνική οδό -Μία νεκρή και 24 τραυματίες σε καραμπόλα 26 οχημάτων

Αίμα στην εθνική οδό -Μία νεκρή και 24 τραυματίες σε καραμπόλα 26 οχημάτων [βίντ

Μία γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο σε μία απίστευτη καραμπόλα όπου ενεπλάκησαν τουλάχιστον 26 αυτοκίνητα στην εθνική οδό Βέροιας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Κλειδίου Ημαθίας. Όλα ξεκίνησαν στις 08:45 όταν μία νταλίκα για άγνωστους έως τώρα λόγους ανετράπη και στη συνέχεια ακολούθησε το χάος αφού λόγω της περιορισμένης ορατότητας εξαιτίας της πυκνής ομίχλης προκλήθηκε διπλή καραμπόλα 26 αυτοκινήτων. Το σκηνικό μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, αφού τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί, άλλα είναι αναποδογυρισμένα, ενώ στην καραμπόλα φέρεται να ενεπλάκη και ένα ασθενοφόρο. Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία οδηγού που έφτασε στο σημείο αμέσως μετά το δυστύχημα «Ακούγαμε φωνές από τους εγκλωβισμένους, αλλά δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Το ένα αυτοκίνητο ρούφαγε το άλλο». Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης Ιωάννης Καραλιάς που βρέθηκε στο σημείο είπε πως είναι θαύμα που υπάρχει μόνο ένας νεκρός, αφού δεν διακρίνεται ποιο αυτοκίνητο είναι πρώτο, δεύτερο, τρίτη, αφού όλα έχουν δημιουργήσει μία μάζα από λαμαρίνες. Στο τροχαίο ενεπλάκη αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και μία έγκυος γυναίκα -κυοφορεί δίδυμα-, η οποία μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί στη διαδικασία του τοκετού. Οι υπόλοιποι τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο της Βέροιας διακομίστηκαν 12 τραυματίες εκ των οποίων τρία παιδιά. Στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν εφτά και δύο στο Αγιος Δημήτριος. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δέκα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ (δύο από Κατερίνη, τέσσερα από Βέροια και τέσσερα από Θεσσαλονίκη) για τη μεταφορά των τραυματιών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας.

Φωτογραφία: seleo.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Ζεστό χρήμα σε 500 επαγγέλματα από το ΕΣΠΑ





Κοινοτικές ενισχύσεις για περίπου 500 επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των κλάδων της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών φέρνει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες συνολικού ύψους 456 εκατ. ευρώ.
Επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στους προαναφερόμενους τομείς ή και όσοι θέλουν να ασκήσουν ένα από τα 500 επαγγέλματα, μπορούν να διεκδικήσουν ενισχύσεις ύψους 40% έως 60% επί του συνολικού κόστους του επενδυτικού τους σχεδίου.
Τα επαγγέλματα (πατήστε επάνω στους πίνακες για μεγέθυνση):


Διαβάστε Περισσότερα »

Αυξήσεις «φωτιά» στα διόδια

Αυξήσεις φωτιά στα διόδια, αλλά και εκπτώσεις για τις συχνές διελεύσεις

Από την επόμενη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου οι τιμές στα διόδια αλλάζουν και οι οδηγοί θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη. Ωστόσο εκτός από τις αυξήσεις υπάρχουν και εκπτώσεις για τους οδηγούς που κάνουν συχνά συγκεκριμένες διαδρομές.
Παράλληλα στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη δημιουργείται ένας ακόμη σταθμός, αυτός στο Κλειδί, προσθέτοντας στο κόστος του ταξιδιού άλλα 2,20 ευρώ. Εντω μεταξύ ενεργοποιείται και ο πλευρικός σταθμός στη Λεπτοκαρυά για μοτοσικλέτες και ΙΧ. Με τιμή στα 2 ευρώ για τα αυτοκίνητα.

Οι νέες τιμές        ΙΧ         φορτηγά-λεωφορεία
Κλειδί               2,20                   5,60
Μάλγαρα          1,20                   3,00
Λεπτοκαρυά      2,00                   5,00
Πυργετός           2,00                   5,00
Μακρυχώρι        1,40                   3,50
Μοσχοχώρι        3,10                   7,60
Πελασγία          2,70                    6,60

Η εφαρμογή εκπτωτικής πολιτικής, με διάθεση εμπορικών πακέτων για συχνούς χρήστες των κατηγοριών οχημάτων 1 και 2 που διέρχονται από συγκεκριμένους σταθμούς διοδίων του έργου, με έκπτωση κλιμακούμενη έως τις 60 διελεύσεις ανάλογα με το μηνιαίο αριθμό τους, ως ακολούθως:

Διελεύσεις        Έκπτωση
-1η – 10η               0%
-11η – 20η             15%
-21η – 30η             30%
-31η – 60η             60%

Παράλληλα θα γίνει αντικατάσταση των καρτών των κατοίκων Πελασγίας με πομποδέκτες ενταγμένους στο προσφερόμενο εμπορικό πακέτο για συχνούς χρήστες, εντός 45 ημερών από την έναρξη ισχύος των μέτρων αυτών.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει πως με τις παραπάνω παρεμβάσεις εξορθολογίζονται οι χρεώσεις διοδίων προς όλους τους χρήστες των συγκεκριμένων οδικών τμημάτων και εφαρμόζεται σύστημα εκπτώσεων ανάλογα με τον αριθμό διελεύσεων του αυτοκινητοδρόμου, έτσι ώστε η χρήση του να καταστεί πιο προσιτή στους οδηγούς και να ελαφρύνονται σημαντικά οι τοπικοί χρήστες, που συνήθως διανύουν μικρότερες αποστάσεις με μεγαλύτερη συχνότητα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Προ των πυλών κινητοποιήσεις αγροτών

Προ των πυλών κινητοποιήσεις αγροτών
Ευρεία σύσκεψη της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας για την Ενοποίηση και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος με τη συμμετοχή και στελεχών από πολλές περιοχές της χώρας , πραγματοποιήθηκε χθες στον Πλαταμώνα.

Όπως τονίσθηκε κατά την σύσκεψη , οι συνεχείς αυξήσεις των συντελεστών του κόστους παραγωγής , ακυρώνουν και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα , για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις των συνεχών αυξήσεων στο κόστος ενέργειας , το οποίο ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ το έτος ( στοιχεία 2010 της ΕΕ), αυξήσεις που κάνουν πολλούς αγρότες να αφήνουν τα χωράφια τους ακόμη και ακαλλιέργητα.


Σε πολλές περιοχές της χώρας οι αγρότες βρίσκονται σε διαδικασίες κινητοποίησης και καταμετρούν τις διαθέσεις του αγροτικού κόσμου έως την Κυριακή , οπότε και θα εξετασθούν εκ νέου οι τρόποι αντίδρασης που θα προκριθούν.



Σε κάθε περίπτωση , θα  ζητηθεί συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση , για την ανάδειξη αιτημάτων που αφορούν :
  • Τη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής, τη θέσπιση «αγροτικού πετρελαίου» και την αντιμετώπισή των αυξήσεων του αγροτικού ρεύματος.
  • Τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και του ασφαλιστικού
  • Την επαρκή χρηματοδότηση της γεωργίας , της κτηνοτροφίας και της αλιείας.
  • Τους συντελεστές επιστροφής του ΦΠΑ
  • Τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
  • Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των παραγωγών από τις επιχειρήσεις που αγοράζουν τα προϊόντα τους.
ΠΗΓΗ: www.paseges.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

"Ντου" της Χρυσής Αυγής στη Βόρεια Ήπειρο ξεσηκώνει τους Αλβανούς, που δηλώνουν έτοιμοι για "πόλεμο"..



Χαμός έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες στα αλβανικά ΜΜΕ.
Αφορμή στάθηκαν κάποια αυτοκόλλητα που έκαναν την εμφάνιση τους σε μειονοτικά χωριά που έγραφαν "βόρειος ήπειρος, γη ελληνική".

Μόλις έγιναν αντιληπτά τα αλβανικά ΜΜΕ, εξαπέλυσαν επίθεση στην Χρυσή Αυγή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αλβανική εφημερίδα Telegraf που  αναφέρει ότι «Η Χρυσή Αυγή, κόμμα με.... ναζιστική φιλοσοφία, υλοποιεί τις υποσχέσεις του για δημιουργία παρατημάτων στο Νότο της Αλβανίας».

Τα αυτοκόλλητα της Χρυσής Αυγής τοποθετήθηκαν από αγνώστους σε πινακίδες στον οδικό άξονα Κρανιά - Μαυρομάτι (Qafë-Botë) και συγκεκριμένα στα χωριά Αρδάσοβα και Μαραφέντι (Fitore).

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεί απόδειξη ότι το «προπαγανδιστικό υλικό» της οργάνωσης έχει φτάσει στον Νότο της Αλβανίας και λίαν συντόμως θα ανοίξουν και τα τοπικά παραρτήματα.

Τα πρώτα αντίποινα ήρθαν , αφού σε Αργυρόκαστρο, Τεπελένι και Δέλβινο οι Αλβανοί εθνικιστές της οργάνωσης "Ερυθρόμαυρη Συμμαχία", έκαψαν σημαίες με το σήμα της Χρυσής Αυγής.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Ναυαρχίδα" των ελληνικών εξαγωγών το ελαιόλαδο- Από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και τη Γουατεμάλα



Αν για την Ελλάδα οι εξαγωγές αρχίζουν πλέον να κερδίζουν τον τίτλο της νέας βαριάς βιομηχανίας, τότε το ελληνικό ελαιόλαδο αναμφίβολα εξελίσσεται σε μεγάλο...
πρωταγωνιστή στις ξένες αγορές, την ίδια ώρα μάλιστα που οι τιμές του σκαρφαλώνουν στα εντυπωσιακά επίπεδα των 3 ευρώ το λίτρο!...
Από την Κίνα μέχρι τη Βραζιλία και από το Βέλγιο και τη Γερμανία μέχρι τη Ρωσία, το ελαιόλαδο κερδίζει… οπαδούς και αυξάνει την αξία των εξαγωγών της χώρας, κατακτώντας επάξια τον τίτλο της «ναυαρχίδας» της εξωστρέφειας. Το ελαιόλαδο καταγράφοντας το 2012 εντυπωσιακή αύξηση στις ξένες αγορές κατά 58,5% σε σχέση με το 2011, αν μη τι άλλο συνέβαλε τα μέγιστα στην αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ της αξίας των εξαγωγών.

Το πλέον, όμως, χαρακτηριστικό στοιχείο που καταδεικνύει τη δυναμική του ελληνικού ελαιολάδου εκτός συνόρων, είναι η αύξηση της ζήτησης από αναδυόμενες αγορές BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) θα μπορούσαν μελλοντικά να απορροφήσουν σημαντικές ποσότητες ελαιόλαδου από τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

Μεγάλα πάντως περιθώρια ανάπτυξης εμφανίζουν ακόμη και ώριμες αγορές όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, όπου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι υψηλή, αλλά η κατά κεφαλήν κατανάλωση παραμένει χαμηλή.

Το ελαιόλαδο, πάντως, έφτασε μέχρι και σε κάποιες εξωτικές αγορές! Το Μαγιότ, μια νησίδα δίπλα στη Μαδαγασκάρη, με πληθυσμό λιγότερους από 200.000 κατοίκους, εισήγαγε 15 τόνους, η φήμη του ελληνικού προϊόντος έφτασε και σε χώρες όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Γουατεμάλα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στην ΕΡΤ με 3.500 ευρώ το μήνα η συντάκτρια ΠΑΣΟΚ των ΝΕΩΝ!!

Συνεχίζει το πάρτι η τρικολόρ κυβέρνηση: Προσλαμβάνει διπλοθεσίτες ειδικούς συμβούλους, με παχυλούς μισθούς, στη Δημόσια Τηλεόραση, την ώρα που πετσοκόβει τις συντάξεις της πείνας!

Η διοίκηση της ΕΡΤ αρνείται να βγει από τον μικρόκοσμο της και να αντιληφθεί τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. 

Οι διοικούντες τη Δημόσια Τηλεόραση θεωρούν δεδομένο ότι...

μπορούν ακόμα και σήμερα να βαδίζουν στα χνάρια των προκατόχων τους, που συνέβαλαν -με την διαδικασία της πρόσληψης ημετέρων- στην οικονομική καταστροφή της Ελλάδας.

Λίγους μόνο μήνες μετά την προκλητική συνεργασία με τη «γαλάζια» παρουσιάστρια Ανθή Σαλαγκούδη -η οποία επί τρεις μήνες πληρωνόταν για να κάνει πρόβες- ήρθε να προστεθεί μια νέα πρόσληψη «από το παράθυρο». 

Συνεχίζοντας το… χορό των προσλήψεων ειδικών συμβούλων, η ΕΡΤ προσέλαβε, όπως προκύπτει από την υπ’ αριθμ. 1068/4.1.13 απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, γνωστή συντάκτρια της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η Κεχαγιά προσελήφθη στη Δημόσια Τηλεόραση ως ειδικός σύμβουλος με μικτές αποδοχές ύψους 3.500 ευρώ το μήνα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται δώρα και επιδόματα!! 

Η πρόσληψη έγινε στις 4 Ιανουαρίου 2013 και αντικείμενό της θα είναι τα «θέματα ενημέρωσης»!!!

Η Κεχαγιά δεν είναι τυχαία. Είναι επί σειρά ετών βασική συντάκτρια της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, στο ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ. 

Όπως είναι φυσικό, μετά από τόσα χρόνια ρεπορτάζ, είναι ιδιαίτερα δικτυωμένη στο χώρο του κόμματος που κατά κύριο λόγο κυβέρνησε την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες και κυριάρχησε στο Δημόσιο. 

Παρότι, όμως, τα εκλογικά και δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ φυλλορροούν, φαίνεται ότι η «πράσινη» κυριαρχία στην κρατική μηχανή, καλά κρατεί και εν μέσω τρικομματικής κυβέρνησης.

Η εκ των βασικών συντακτών της παραδοσιακά φιλο-ΠΑΣΟΚικής εφημερίδας του ΔΟΛ έχει ξανά-εργαστεί στο παρελθόν στην ΕΡΤ, ως συμβασιούχος. 

Όταν, όμως, ετέθη θέμα αποκλειστικής απασχόλησης για τους συμβασιούχους δημοσιογράφους της Δημόσιας Τηλεόρασης, η Κεχαγιά επέλεξε την εργασία της στα ΝΕΑ, καταθέτοντας και ένσταση υπέρ της πολυθεσίας.

Ζητούσε, δηλαδή, να επιτρέπεται να προσλαμβάνονται συμβασιούχοι που έχουν και δεύτερη δουλειά, την ώρα που εκατοντάδες άνεργοι δημοσιογράφοι πεινάνε. 

Έτσι, η ρεπόρτερ ΠΑΣΟΚ των ΝΕΩΝ έμεινε εκτός ΕΡΤ, όχι όμως για πολύ, αφού το σύστημα έχει την τάση να καλύπτει τα… κενά. 

Αφού, λοιπόν, η Κεχαγιά δεν μπορούσε πια να εργάζεται στην ΕΡΤ ως συμβασιούχος (λόγω ασυμβίβαστου), βρέθηκε άλλος τρόπος για να μη στερηθεί την παρουσία της το Ραδιομέγαρο. 

Η Κεχαγιά, λοιπόν, επιστρέφει στην ΕΡΤ υπό την ιδιότητα του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων (ΠΕΘ), για το οποίο δεν ισχύει πλέον το ασυμβίβαστο, και χωρίς να είναι καθόλου σαφές τι ακριβώς θα κάνει! 

Και, βέβαια, διατηρεί παράλληλα και τη δουλειά της στα ΝΕΑ.

Αλήθεια, κύριοι της ΕΡΤ, ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο της Κεχαγιά στη Δημόσια Τηλεόραση; 

Με τους μισθούς των Ελλήνων στα 400 ευρώ, με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε να δίνετε το αστρονομικό ποσό των 3.500 ευρώ σε μια δημοσιογράφο που μάλιστα έχει και δεύτερη μόνιμη εργασία; 

Είναι χρέος της κυβέρνησης να βάλει τέλος στο… κλάμπ των ειδικών συμβούλων της ΕΡΤ και να πάρει αποφάσεις τώρα!

Όσο η Κεχαγιά θα αμείβεται με 3.500 ευρώ το μήνα από την ΕΡΤ, κανένας Στουρνάρας δε θα μπορεί να πείσει τον Έλληνα να κάνει καμία παραπάνω θυσία. 

Ούτε ενός ευρώ. 

Σας υπενθυμίζουμε –για μια ακόμη φορά, διότι... ξεχνάτε– ότι το μισθό των… ειδικών συνεργατών της ΕΡΤ τον πληρώνει ο χαμηλοσυνταξιούχος που υφίσταται καθημερινά και μεγαλύτερη αφαίμαξη, σε σημείο που να μη μπορεί πλέον να επιβιώσει. 

Κι όλα αυτά, για να… συμβουλεύουν διάφοροι διπλοθεσίτες την ΕΡΤ!





.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Πνέει τα λοίσθια» ο Οργανισμός Κωπαίδας



organΣτα όρια του βρίσκεται ο Οργανισμός Κωπαίδας, στα πολλά προβλήματα του προστέθηκε και η αποψίλωση του από διευθυντικά στελέχη και τεχνικό προσωπικό, που συνταξιοδοτείται. Η εξέλιξη αυτή, καθιστά αμφίβολη την πορεία του Οργανισμού και εγκυμονεί πληθώρα προβλημάτων, που θα βρουν μπροστά τους οι αγρότες της περιοχής τη νέα αρδευτική περίοδο.
Το μεσημέρι στην Αλίαρτο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους δημάρχους Αλιάρτου Γ. Ντασιώτη και Ορχομενού Κ. Ξηρογιάννη, στην οποία παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάς προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση και στη Βουλή.
Το μπαλάκι πάντως πάει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που έχει την εποπτεία του Οργανισμού και καλείται να αναλάβει δράση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.siriosfm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Νότις Σφακιανάκης δείχνει σε video wall εικόνες από το τροχαίο του

Ο τραυματισμένος Νότις Σφακιανάκης δείχνει σε video wall εικόνες από το τροχαίο του [βίντεο]

Στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται επέστρεψε ο Νότις Σφακιανάκης, λίγες μέρες μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό που είχε ύστερα από τροχαίο. Μια περιπέτεια που μοιράστηκε μέσω video wall με τους θαμώνες του μαγαζιού. «Από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να μην υπάρχεις... και χρειάζεται μια μ@λ@κι@ ενός ανθρώπου γιατί τα λάθη οι άνθρωποι τα κάνουν. Ο χάρος προσπάθησε να με πάρει, αλλά δεν του' κατσε. Αν τον κοιτάξεις κατάματα, τον κοροϊδέψεις και του βγάλεις τη γλώσσα θα σε παρατήσει». Αυτό δήλωσε ο Νότις Σφακιανάκης από την σκηνή του κέντρου που εμφανίζεται. Την ίδια ώρα που στο video wall έπαιζε το συγκεκριμένο βιντεο που έδειχνε το αυτοκίνητό του να έχει γίνει παλιοσίδερα. Συγκεκριμένα για το αυτοκίνητό του ο δημοφιλής τραγουδιστής δήλωσε πόσο το αγαπάει «Αυτό το αυτοκίνητο το αγαπώ γιατί μου έσωσε τη ζωή. Μετά τη σύγκρουση βγήκα έξω το κοίταξα και είπα: ''Πώς είναι δυνατόν να ζει κανείς μετά από αυτό". Αλλά ευτυχώς σώθηκα''». Να σημειωθεί ότι σε όλη την διάρκεια της βραδιάς ο Νότις τραγουδούσε καθιστός (λόγω ενοχλήσεων στα πλευρά), ενώ μάλιστα ζήτησε συγγνώμη από το κοινό που δεν μπορούσε να έχει πιο έντονη σκηνική παρουσία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Καραμανλής νοικιάζει το πατρικό του στη Φιλοθέη –Πόσα ζητάει το μήνα

Ο Καραμανλής νοικιάζει το πατρικό του στη Φιλοθέη –Πόσα ζητάει το μηνά [βίντεο]

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά την πώληση του γραφείου του στο Κολωνάκι, έβαλε ενοικιαστήριο στο πατρικό του σπίτι στη Φιλοθέη. Πρόκειται για ακίνητο 3ου ορόφου, 240 τετραγωνικών μέτρων, για το οποίο ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ζητάει 2.400 ευρώ ενοίκιο. Σύμφωνα με το MEGA πάντως ο κ. Καραμανλής, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να το νοικιάσει θα βάλει και σε αυτό το ακίνητο πωλητήριο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Καλοκαιρινό τσουνάμι 4 δισ. ευρώ..

Πριν προλάβει καλά καλά η ελληνική κυβέρνηση να χαρεί για την εκταμίευση των 9,2 δισ.,η οποία εγκρίθηκε και τυπικά απόψε από το Eurogroup, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να λύσει το γρίφο των νέων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα αλλά δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.



 Στην έκθεσή του το ΔΝΤ δεν δίνει σαφή εικόνα για το τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ, που θα συζητηθεί το..
καλοκαίρι, αλλά ξεκαθαρίζει προς την ελληνική πλευρά πως ή θα παταχθεί η φοροδιαφυγή ή θα περικοπούν και πάλι μισθοί και συντάξεις. Το Ταμείο υπολογίζει τη φοροδιαφυγή μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες στα 2 έως 3,5 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, τα 4 δισ. ευρώ μπορούν να εξοικονομηθούν από:

* Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία έληγε θεωρητικά το 2014 και προτείνει να επεκταθεί έως το 2016.

* Περικοπές των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης.

* Μονιμοποίηση του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ.

* Μεγαλύτερη περικοπή των παροχών Υγείας.

* Μεγαλύτερη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

* Μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ.

* Νέες αυξήσεις των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

* Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε ετήσια βάση.

«Κόκκινη κάρτα»

Είναι προφανές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όπως και ένα ακόμα «φοροτσουνάμι», θα πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η έκθεση του ΔΝΤ βγάζει κόκκινη κάρτα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει σ' αυτόν τον τομέα. Θεωρεί ότι όλες οι προσπάθειες έχουν βαλτώσει, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει επιτευχθεί κανένας από τους στόχους.

Οι δανειστές κάνουν ξεκάθαρο ότι έχει δοθεί υπερβολικό βάρος στις περικοπές μισθών - συντάξεων και στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών, ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούμενοι εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Στο στόχαστρο δηλαδή ξαναμπαίνουν οι γνωστές ομάδες αυτοαπασχολουμένων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές κ.ά.), καθώς υπολογίζεται ότι οι συγκεκριμένοι κλάδοι δηλώνουν εισοδήματα κατά 1,25 έως 2,5 φορές λιγότερα από τα πραγματικά.

Παράλληλα, το Ταμείο θεωρεί ότι ο δρόμος της απαλλαγής του Δημοσίου από τα ληξιπρόθεσμα δεν μπορεί να περάσει από ακόμα μία ρύθμιση χρεών, αφού εκτιμά πως όσες ρυθμίσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν φέρει αποτελέσματα στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Στα συνήθη υποζύγια;

Η καταιγίδα μέτρων φαίνεται πως δεν θα έχει τελειωμό, αφού η αποτυχία επίτευξης των στόχων από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα ίδιας αξίας. Ιδίως στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, το μεγάλο αγκάθι, όπου το ΔΝΤ μιλά για πλήρη αποτυχία και ζητά 6 δισ. ευρώ έως το 2014, 10 δισ. ευρώ έως το 2016 και 23,5 δισ. ευρώ έως το 2020 (εν μέσω μάλιστα μιας πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας παγκοσμίως). Αυτό γεννά μεγάλα ερωτήματα κατά πόσο μπορεί η ελληνική πλευρά να μη στραφεί και πάλι στα συνήθη υποζύγια, ώστε να καλυφθούν οι τρύπες στον προϋπολογισμ
ό.πηγή Ελευθεροτυπία

Διαβάστε Περισσότερα »

Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου κρατούμενης στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας

Διατάχθηκε πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα, για τις συνθήκες θανάτου νεαρής κρατούμενης των φυλακών Ελαιώνα,...
η οποία θα διεξαχθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα. 

 Ειδικότερα, στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα απεβίωσε νεαρή κρατούμενη και η σορός της ήδη έχει μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, για να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου. 

 Η κρατούμενη είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 6 ετών για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, καθώς έπασχε και από πνευμονοπάθεια. 

 Μόλις έγινε αντιληπτή η κατάστασή της, αμέσως μεταφέρθηκε στο ιατρείο των φυλακών, όπου έγινε προσπάθεια ανάνηψης, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Το ΕΣΠΑ σώζει τα φροντιστήρια...


Σωτήριο αποδεικνύεται το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον χώρο των υπηρεσιών, αφού προσφέρει οικονομική ενίσχυση από 40% μέχρι 60% σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και σχολές τεχνολογιών της πληροφορίας.
Όπως αναφέρει το...
ένθετο Επαγγελματικές Ευκαιρίες της εφημερίδας Έθνος, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 20.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης που θα λάβει η επιχείρηση εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και ο βαθμός προτεραιότητας από την περιφέρεια.

Οι περιφέρειες που είναι πρώτης προτεραιότητας είναι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Κρήτης και της Αττικής. Δεύτερης προτεραιότητας είναι οι περιφέρειες της Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, ενώ τρίτης προτεραιότητας είναι οι περιφέρειες του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα, η προτεραιότητα ανά περιφέρεια εξαρτάται και από το είδος της επιχείρησης. Για παράδειγμα, στα Ιόνια νησιά, πρώτη προτεραιότητας είναι οι υπηρεσίες ξενόγλωσσης εκπαίδευσης μέσω υπολογιστή και οι σχολές τεχνολογιών της πληροφορίας, ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες φροντιστηρίου ξένων γλωσσών και εκπαίδευσης μέσω υπολογιστή. Αντίθετα, στην Πελοπόννησο, οι υπηρεσίες φροντιστηρίου ξένων γλωσσών και εκπαίδευσης μέσω υπολογιστή είναι πρώτης προτεραιότητας.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να λάβουν ενίσχυση είναι οι υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι τις 31/12/2011 έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις 12μηνης διάρκειας και οι νέες υπό-σύσταση επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία.

Ακόμη απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, όπως το να τηρούν βιβλία Β ή Γ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης,να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση κ.α.

Όσον αφορά τις δαπάνες που καλύπτει το πρόγραμμα, στις επιλέξιμες συγκαταλέγονται οι εξής:

Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος: Το μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό στον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό για τη συγκεκριμένη δαπάνη είναι 60%

Μηχανήματα-εξοπλισμός: Το ανώτατο επιλέξιμο ποσοστό είναι 100%

Λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού: Το ανώτατο επιλέξιμο ποσό είναι 10.000 ευρώ

Λειτουργικές δαπάνες: Το μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό είναι 40% και οι δαπάνες αυτές είναι επιλέξιμες μόνο για τις νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι προθεσμίες υποβολής προτάσεων στο πρόγραμμα είναι από 25 Φεβρουαρίου μέχρι 25 Απριλίου και οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ