Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ανέπαφες οι διπλές συντάξεις βουλευτών και δημάρχων


Δεν εφαρμόστηκε στις 31 Ιανουαρίου η διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο 4093/12 και προβλέπει τη μείωση των συντάξεων των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», οι περικοπές στις συντάξεις των βουλευτών και των δημάρχων θα υπολογιστούν διαφορετικά από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους συνταξιούχους.

Η διάταξη που αναφέρεται στην παράγραφο Θ΄ του μοναδικού άρθρου του ν. 4093/12 -και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί- προβλέπει ότι οι καταβαλλόμενες κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 κανονιζόμενες συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, που λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%. Το ποσοστό μείωσης ανέρχεται στο 30%, εάν τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη, συμπεριλαμβανομένης της βουλευτικής ή της χορηγίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο λόγος για τον οποίο δεν έχει γίνει η μείωση είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατάφεραν να στείλουν και να συγκεντρώσουν τα μητρώα των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη βουλευτική, δημάρχου, νομάρχη και κοινοτάρχη ταυτόχρονα με δεύτερη ή τρίτη σύνταξη.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Χωρίς παιδίατρο του ΕΟΠΥΥ η Βοιωτία!!!

Νησί του Ιονίου με 7 γράμματα, όπου ασφαλισμένος που θέλει να κλείσει ραντεβού με καρδιολόγο, πρέπει είτε να πληρώσει από την τσέπη του σε ιδιώτη γιατρό είτε να ταξιδέψει μακριά από το νησί.
Όπως προκύπτει από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, στη Λευκάδα δεν υπάρχει συμβεβλημένος καρδιολόγος, ενώ είναι καταγεγραμμένοι πέντε φυσικοθεραπευτές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", στη Σάμο είναι καταγεγραμμένος ως συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ μόνο ένας γιατρός.
Στην Τρίπολη συμβεβλημένος καρδιολόγος δεν υπάρχει, ενώ σε όλον τον νομό Αρκαδίας είναι καταγεγραμμένος ένας.
Στη Λέσβο υπάρχει συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ κυτταρολόγος, αλλά όχι καρδιολόγος ή παιδίατρος.
Ο Οργανισμός δεν έχει σύμβαση με ιδιώτες παιδιάτρους σε 19 νομούς της χώρας και ειδικότερα σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Βοιωτία, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ημαθία, Καβάλα, Λασίθι, Λέσβο, Λευκάδα, Ξάνθη, Πέλλα, Πρέβεζα, Ροδόπη, Φλώρινα, Χίο και Σέρρες, όπου υπάρχει σύμβαση με παιδοψυχίατρο.
Χωρίς συμβεβλημένο οφθαλμίατρο είναι 27 νομοί της χώρας, ενώ σύμβαση με αλλεργιολόγους έχει ο ΕΟΠΥΥ με μόνο 6 νομούς.
Ως εκ τούτου, η ανορθολογική γεωγραφική κατανομή των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
Προς το παρόν πάντως, τα "χέρια" του Οργανισμού είναι δεμένα, αφού όχι μόνο δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις, αλλά σύμφωνα με τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, πρέπει να μειώσει τον αριθμό των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών κατά 10%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, ο αριθμός των γιατρών που "διέθετε" στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 είναι 12.128 εκ των οποίων οι 6.626 είναι μόνιμοι και αορίστου χρόνου, απασχολούνται στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και έχουν δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο το απόγευμα με πλαφόν επισκέψεων ασφαλισμένων ανά μήνα τις 150.
Οι υπόλοιποι 5.502 είναι συμβεβλημένοι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, με πλαφόν επισκέψεων 200 τον μήνα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου, αμφισβητεί τα στοιχεία του Οργανισμού, σημειώνοντας στην εφημερίδα, ότι ήδη, πολλοί γιατροί έχουν αποχωρήσει από τον ΕΟΠΥΥ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Απελευθέρωση άγριων πουλιών απο τους Θηροφύλακες




Την Κυριακή 10.2.2013, στο κατάμεστο παζάρι Σχιστού, χτυπήθηκε ακόμη μια φορά το εμπόριο ηχομιμητικών συσκευών και άγριων πουλιών, με μια καλά συντονισμένη επιχείρηση από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της Δ.Κ.Ο.Σ.Ε, με την συνδρομή του δασονόμου Πειραιά, και της Αστυνομικής Δ/νσης Πειραιά. Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ-22- ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές προσέλκυσης θηραμάτων-κράχτες-ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ζωντανά μη θηρεύσιμα αγριοπούλια, ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ κλουβιά και παγίδες ενώ ΕΝΤΕΚΑ-11 μηνυτήριες αναφορές οδεύουν προς τον Εισαγγελέα για βαριά πλημμεληματικές πράξεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παράσχος: «Το χειρότερο φετινό μας παιχνίδι»

Παράσχος: «Το χειρότερο φετινό μας παιχνίδι»

Παραδέχθηκε την ανωτερότητα του Πανθρακικού ο τεχνικός του Λεβαδειακού, Γιώργος Παράσχος, ο οποίος πρόσθεσε πως οι Βοιωτοί πραγματοποίησαν τη χειρότερη φετινή τους εμφάνιση.

Ο κ. Παράσχος δεν έψαξε για δικαιολογίες μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ήττα με σκορ 3-0 από τον Πανθρακικό. Τόνισε πως η ομάδα της Κομοτηνής ήταν καλύτερη και δίκαια έφτασε στη νίκη.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την ήττα του Λεβαδειακού: «Δυστυχώς σήμερα κάναμε το χειρότερο φετινό παιχνίδι μας. Δεν ψάχνουμε δικαιολογίες. Ο Πανθρακικός ήταν καλύτερος, υπερτερούσε σε όλες τις μονομαχίες και φάνηκε πως ήθελε περισσότερη τη νίκη από εμάς. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ώστε να συνέλθουμε γρήγορα και να επιστρέψουμε στα θετικά αποτελέσματα. Συγχαρητήρια στον Πανθρακικό για τη νίκη του. Δεν το περιμέναμε να κάνουμε τόσο κακή εμφάνιση. Εξάλλου σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχουμε δείξει αρκετά καλό πρόσωπο. Δεν μπορούμε να πούμε αν η καλή μας πορεία οφείλεται περισσότερο στο καλό ποδόσφαιρο που παίζουμε ή στο γεγονός ότι πολλές ομάδες δεν είναι σε καλή κατάσταση».

Για τους στόχους του Λεβαδειακού: «Δεν μπορούμε να οριοθετούμε στόχους. Το πρόγραμμά μας είναι δύσκολο και δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε να βγούμε στην Ευρώπη ή να είμαστε στην πεντάδα. Αν έρθει κάτι τέτοιο καλώς...».

Για τον Πανθρακικό: «Πιστεύω ότι ο Πανθρακικός είναι μια πολύ καλή ομάδα και θα σωθεί άνετα».
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο οπλισμός που είχαν στην κατοχή τους οι τέσσερις συλληφθέντες στο Βελβεντό

Ο οπλισμός που είχαν στην κατοχή τους οι τέσσερις συλληφθέντες στο Βελβεντό [εικόνες]

Τον οπλισμό που είχαν στην κατοχή τους οι τέσσερις δράστες που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης δημοσιοποίησε η Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες είχαν στην κατοχή τους:
  • τρία πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ
  • ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion
  • μία επαναληπτική καραμπίνα
  • ένα πιστόλι zastava
  • ένα πιστόλι Beretta
  • αλεξίσφαιρα γιλέκα
  • σφαίρες - φυσίγγια
  • γάντια και υλικά καθαρισμού
  • διάφορα εργαλεία - αντικείμενα
Μάλιστα, το ένα από τα καλάσνικοφ φέρει εμφανή σημάδια και φθορές από την πυρκαγιά που έβαλε ο Δημήτρης Πολίτης στην προσπάθειά του να καταστρέψει το φορτηγάκι που οδηγούσε και στο οποίο είχε τοποθετήσει πλαστά διακριτικά ασθενοφόρου.

Δείτε τα στις παρακάτω φωτογραφίες:









Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ (ΒΙΝΤΕΟ): "ΙΠΤΑΜΕΝΟ" ΤΖΙΠ ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ!!!

Δείτε τη στιγμή της πρόσκρουσης ενός αυτοκινήτου τύπου SUV πάνω σε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγός σώθηκε με βαριά τραύματα

Ανατριχιαστικό τροχαίο καταγράφηκε on camera στη Νότια Κορέα. Η ανυποψίαστη οδηγός είχε βάλει την κάμερα της να γράφει τοποθετώντας τη στο παρμπρίζ (dash camera) του οχήματος της.

Ξαφνικά και χωρίς να έχει τον χρόνο και τη δυνατότητα να αντιδράσει, ένα ιπτάμενο SUV εκτινάχτηκε πάνω από την προστατευτική μπάρα από το αντίθετο ρεύμα και προσγειώθηκε πάνω στο καπό του αυτοκινήτου της.

Οι κραυγές που ακούγονται στο τέλος του βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου, συγκλονίζουν. Σύμφωνα με τους χρήστες του Reddit όπου και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, αναφέρουν ότι ακούγεται η φωνή ενός μικρού κοριτσιού το οποίο φωνάζει "Omma", που στα κορεάτικα σημαίνει "Μαμά".

Όσο απίστευτο κι αν φαντάζει, όπως αναφέρουν οι χρήστες του site, η οδηγός επέζησε του ατυχήματος με βαριά τραύματα.


suv από CDemo83
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα στοιχεία για τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς έδειξε ότι...
προέκυψαν νέα δεδομένα ως προς την εν πολλοίς ασαφή μέχρι σήμερα δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες αρχίζουν να σχηματίζουν μια νέα θεωρία, σύμφωνα με την οποία τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν ένα γονίδιο που κανονικά εμποδίζει το σχηματισμό νέων νευρώνων στον εγκέφαλο.

Μέχρι και πριν μία δεκαετία, πολλοί νευροβιολόγοι πίστευαν ότι η κατάθλιψη οφείλεται σε «διαταραχές» των επιπέδων της σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών, για να αποδειχτεί όμως ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα Των Νέων, «το μυστήριο περιπλέκεται από το γεγονός ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα συνήθως χρειάζονται αρκετές εβδομάδες μέχρι να δράσουν πλήρως, παρόλο που η αύξηση στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών είναι άμεση.

Κανείς δεν είναι σίγουρος για το πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση, τα τελευταία χρόνια όμως έχει προκύψει ένα σημαντικό νέο στοιχείο: τα αντικαταθλιπτικά φαίνεται ότι προάγουν το σχηματισμό νέων νευρώνων από βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου, μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο.

Πώς όμως μπορούν τα φάρμακα και η ηλεκτροσπασμοθεραπεία να προάγουν τη νευρογένεση; Για να διερευνήσει το θέμα, ο καθηγητής Χονγκζούν Σον και οι συνεργάτες του συνέκριναν σε πρώτη φάση ποντίκια που είχαν ή δεν είχαν υποβληθεί σε ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Η ανάλυση έδειξε ότι η θεραπεία έδειχνε να μπλοκάρει το γονίδιο της πρωτεΐνης sFRP3».
Διαβάστε Περισσότερα »

H κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο που θα «φρενάρει» τις απεργίες

H κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο που θα «φρενάρει» τις απεργίες

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διάλογο με τις συνδικαλιστές οργανώσεις προκειμένου μέσα στο επόμενο διάστημα να προωθήσει ένα πλαίσιο αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου μέχρι το τέλος του 2013.
Όπως δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης: «Δεν μπορεί να υποχρεωνόμαστε σε συνεχείς επιστρατεύσεις απεργών για να λειτουργήσει η κοινωνία και την ίδια στιγμή, να διατηρούμε τη δυνατότητα ολιγομελών σωματείων να ακινητοποιούν δημόσιες επιχειρήσεις».
Στο μεταξύ, οι κεντρικοί άξονες των αλλαγών αφορούν από τη μία τον υπάρχοντα τρόπο κήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και τη σύσταση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και από την άλλη την οργάνωση του κινήματος σε νέες βάσεις που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες, ενώ σύμφωνα με το «Βήμα» αναμένεται να επανεξεταστούν και τα δικαιώματα των συνδικαλιστών, με κύριο στόχο τις συνδικαλιστικές άδειες.
Οι αλλαγές
Οι αλλαγές που συζητούνται στο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας αφορούν όλη τη δομή του νόμου, τη λειτουργία των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων κλπ. Τα βασικά σημεία επικεντρώνονται στα εξής:
Αλλαγή στον τρόπο λήψης της απόφασης για την κήρυξη απεργίας
Οι προτάσεις-ιδέες που βρίσκονται στο τραπέζι έχουν ως κεντρικό στοιχείο την «έννοια της πλειοψηφίας» για τη λήψη απεργιακής απόφασης. Ωστόσο, αφορούν την πλειοψηφία των εργαζομένων σε μια επιχείρηση και όχι των συμμετεχόντων σε μια γενική συνέλευση. Αναφέρεται χαρακτηριστικά το γεγονός ότι ένα μικρό σωματείο του μετρό (μηχανοδηγοί) ή της ΔΕΗ μπορεί να ακινητοποιήσει ολόκληρη την επιχείρηση.
Στις «ιδέες» που έχουν ακουσθεί περιλαμβάνεται και το άρθρο 4 του νόμου 1365/1983 για τις «κοινωνικοποιήσεις»» των δημοσίων επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργού Οικονομίας Γεράσιμου Αρσένη, το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το άρθρο 4 προέβλεπε για τη λήψη απόφασης της απόλυτης πλειοψηφίας (50%+1) των εγγεγραμμένων στο πρωτοβάθμιο σωματείο των ΔΕΚΟ.
Σημειωτέον ότι στις ΔΕΚΟ όλοι οι εργαζόμενοι είναι εγγεγραμμένοι από την πρόσληψη τους στο σωματείο. Ως εκ τούτου, η επίτευξη τέτοιας πλειοψηφίας είναι μάλλον αδύνατη. Το υπουργείο Εργασίας, πάντως, αναζητεί μια ρύθμιση που δεν θα επιτρέπει την "εύκολη απόφαση" ούτε θα οδηγεί στην "αδύνατη λήψη" της .
Στον νόμο 1264/82 για την κήρυξη απεργίας προβλέπονται τα εξής: «Απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Για ολιγόωρες στάσεις, εφόσον δεν πραγματοποιούνται την ίδια μέρα ή μέσα στην ίδια εβδομάδα, αρκεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης κηρύσσεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, όπως και οι απεργίες των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων».
Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών
Ένας μεγάλος αριθμός συνδικαλιστικών στελεχών –κυρίως στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα– δεν εργάζεται, κάνοντας χρήση των λεγόμενων συνδικαλιστικών αδειών. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ΔΕΚΟ, οι άδειες αυτές (χιλιάδες εργατοώρες) «μοιράζονται - κατανέμονται» με αποφάσεις της διοίκησης των συνδικάτων «με απολύτως αειφανή τρόπο» για «προφανείς σκοπούς».
Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνδικαλιστών προέρχεται από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και αυτό γιατί ποιος επιχειρηματίας στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να «συντηρεί» υψηλόβαθμους συνδικαλιστές που δεν εργάζονται ποτέ; Κοινή είναι η πεποίθηση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι «το σύστημα αυτό πρέπει να επανεξεταστεί».
Ο νόμος 1264/82 για τις συνδικαλιστικές άδειες προβλέπει τα εξής: «Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να διευκολύνει τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, των ελεγκτικών επιτροπών και τους αντιπροσώπους των πρωτοβάθμιων στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Την ίδια υποχρέωση έχει για τα διοικητικά συμβούλια, τις ελεγκτικές επιτροπές και τους αντιπροσώπους των δευτεροβάθμιων στις τριτοβάθμιες, όπως και τα διοικητικά συμβούλια και τις ελεγκτικές επιτροπές των τριτοβάθμιων οργανώσεων. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να παρέχει:
α) Στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της πιο αντιπροσωπευτικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης άδεια απουσίας όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους.
β) Στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πιο αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων οργανώσεων άδεια απουσίας ως 9 μέρες τον μήνα και ως 15 για τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γεν. Γραμματέα και ταμία.
γ) Στους πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γενικό γραμματέα των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων άδεια απουσίας έως 5 μέρες τον μήνα αν τα μέλη τους είναι 500 και πάνω, και ως τρεις μέρες αν είναι λιγότερα.
δ) Στους αντιπροσώπους στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις άδεια απουσία για όλη τη διάρκεια απουσίας για όλη τη διάρκεια συνεδρίων που συμμετέχουν».
Οργάνωση, δομή και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων
Απαιτείται άλλη οργάνωση στη δομή του κινήματος. Τα Εργατικά Κέντρα θεωρούνται – ήδη – μια προχωρημένη μορφή οργάνωσης και «αμφισβητείται η δυνατότητά τους – που σήμερα διαθέτουν – να κηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις». Μόνο σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να διατηρήσουν την παρέμβασή τους και μάλιστα σε «θέματα τοπικού ενδιαφέροντος». Αλλαγές σχεδιάζονται και πρωτοβάθμιο επίπεδο (σωματεία), γεγονός που επιβάλλει η συνεχιζόμενη μείωση της αντιπροσωπευτικής των σωματείων.
Ανταπεργία (λοκ άουτ)
Πρόκειται για τη ρύθμιση που προκαλεί τις περισσότερες αντιδράσεις. Στις προτάσεις θα υπάρχει επαναφορά – υπό όρους – του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία. Δηλαδή στο κλείσιμο της επιχείρησης σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων. Το «δικαίωμα της ανταπεργίας» καταργήθηκε με τον νόμο 1264/82, ωστόσο ορισμένοι εργοδοτικοί φορείς θέτουν – από καιρού εις καιρόν - το αίτημα της επαναφοράς του.

Διαβάστε Περισσότερα »

Λάδι με λίπασμα από νεκρούς


Φωτογραφία για Λάδι με λίπασμα από νεκρούς


Παραγωγή... ελαιολάδου από ελιές που φυτρώνουν ανάμεσα σε μνήματα σε νεκροταφείο της Πάτρας, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής.

Πιστοί που πηγαίνουν σε κοιμητήρια της περιοχής τις τελευταίες ημέρες δεν πιστεύουν στα μάτια τους, καθώς σε πολλά από αυτά το «ντεκόρ» δεν είναι κυπαρίσσια αλλά... ελιές.

Πρωταθλητής σε... βλάστηση με ελαιόδεντρα αναδεικνύεται μάλιστα το κοιμητήριο της Αγιαλεξώτισσας, όπου κατά τα λεγόμενα όσων το επισκέπτονται για να πάνε στα μνήματα οικείων τους, η ποσότητα που έχει συγκεντρωθεί σε ελιές και κατ’ επέκταση σε λάδι είναι πολύ μεγάλη.

Συμφώνα με το patrastimes.gr ενορίτες καταγγέλλουν πως πριν από δυο εικοσιτετράωρα έμειναν άφωνοι, όταν στο ερώτημα τι γίνεται το λάδι που βγάζουν από τις συγκεκριμένες ελιές, έλαβαν την αφοπλιστική απάντηση, πως «ένα μέρος καλύπτει τις ανάγκες του ναού και το μεγαλύτερο το πουλάμε».

Στην επισήμανση πως αυτό το λάδι βγαίνει από ελιές των οποίων οι ρίζες εκτείνονται μέσα σε μνήματα, στα οποία έχουν ταφεί άνθρωποι, άρα ελλοχεύει κίνδυνος για την δημόσια υγεία, η απάντηση ήταν ακόμα πιο …αφοπλιστική αλλά και αφελής, καθώς περιελάμβανε το επιχείρημα «τόσα χρόνια δεν έχει πάθει κανένας τίποτα».


Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί γνωρίζουν την ποιότητα του συγκεκριμένου λαδιού και τι αυτό περιλαμβάνει – πολλοί που έχουν ταφεί εκεί έχουν πάρει μεγάλες ποσότητες ακόμα και τοξικών φαρμάκων πριν καταλήξουν – αλλά και αν όσοι το καταναλώνουν τόσα χρόνια γνωρίζουν από πού προέρχεται!

Για το θέμα θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γίνει γνωστή και η θέση της εκκλησίας των Πατρών που μάλλον δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Tromaktiko
Διαβάστε Περισσότερα »

Πανθρακικός-Λεβαδειακός (17:15, Novasports 3)

Preview: Πανθρακικός-Λεβαδειακός (17:15, Novasports 3)




Να ξεμπερδέψει μια ώρα… αρχύτερα με την υπόθεση παραμονή θέλει ο Πανθρακικός, ο οποίος υποδέχεται τον Λεβαδειακό στην Κομοτηνή. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα του Γιώργου Παράσχου δεν θέλει να χάσει την επαφή της με τις θέσεις των πλέι οφ.

Πανθρακικός:

Με τα γνωστά προβλήματα ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του Πανθρακικού για το παιχνίδι της 21ης αγωνιστικής, στην οποία η ομάδα της Κομοτηνής θα φιλοξενήσει τον Λεβαδειακό.

Ο τεχνικός της ομάδας, Παύλος Δερμιτζάκης, δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Δημήτρη Κουτσόπουλο, ο οποίος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, όπως και ο Στάθης.

Τη θέση του 35χρονου τερματοφύλακα αναμένεται να πάρει ο Σπύρος Βρονταράς.

Οι 18 εκλεκτοί του Δερμιτζάκη είναι οι εξής: Βρονταράς, Αθανασιάδης, Μπαικαρά, Σερφά, Κασελάν, Λουσέρο, Μουνάφο, Βαχίρουα, Γωνιάδης, Κοντογουλίδης, Λαδάκης, Μακρυδημήτρης, Μίνγκας, Παπαδόπουλος, Σαρακατσάνος, Σκλιοπίδης, Τζάνης, Χρήστου.

Λεβαδειακός:

Στα πλάνα του για το ματς με τον Πανθρακικό συμπεριέλαβε ο τεχνικός του Λεβαδειακού, Γιώργος Παράσχος, τον έμπειρο μέσο της ομάδας, Παναγιώτη Κόρμπο.

Ο 27χρονος ποδοσφαιριστής από τις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει αρκετές από τις προπονήσεις της ομάδας της Βοιωτίας.

Ωστόσο, ακόμη και έτσι ο Παράσχος θεωρεί σημαντική την παρουσία του στην αποστολή της ομάδας για την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Πανθρακικό, με αποτέλεσμα να τον συμπεριλάβει σε αυτήν. Το αν θα αγωνιστεί, όμως, ο Κόρμπος θα κριθεί λίγο πριν την έναρξη του ματς.

Οι «εκλεκτοί» του Γιώργου Παράσχου: Κυριακίδης, Κασμερίδης, Τσιντώτας, Μουλόπουλος, Χοσέμι, Κόρμπος, Ζησόπουλος, Νικολακάκης, Γεωργίου, Λισγάρας, Κουτσόπουλος, Μεντί, Μαχαίρας, Ροτζέριο, Καγεχόν, Μίλιεβιτς, Ακόστα , Ρομέου, Πόι και Βασιλείου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο κύβος ερρίφθη-«Κλείδωσε» η επιβολή ενιαίου φόρου σε ακίνητα και αγροτεμάχια

Ο κύβος ερρίφθη-«Κλείδωσε» η επιβολή ενιαίου φόρου σε ακίνητα και αγροτεμάχια

Στην τελευταία συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου συμφωνήθηκε η επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα, αλλά και στα αγροτεμάχια.

O φόρος θα επιβληθεί στη συνολική αξία της περιουσία των Ελλήνων που εκτιμάται με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές σε 1,3 τρισ. ευρώ ενώ η επιβολή του ενιαίου φόρου θα επιβληθεί με προοδευτική κλίμακα και θα έχει συντελεστές από 0,1% ως 1,5% και η μέση επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στο 0,15% επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων. Κι όπως φαίνεται δεν θα εξαιρείται κανένα ακίνητο, ούτε εντός ούτε εκτός σχεδίου.


Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» και όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η διακομματική Επιτροπή, ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτων ανέρχεται σε 5.569.336, εκ των οποίων αφορολόγητοι θα παραμείνουν 2.769.177 πολίτες, που εμφανίζονται στην Εφορία να έχουν ατομική ακίνητη περιουσία, μικρότερη των 50.000 ευρώ.
Με τον ενιαίο φόρο θα επιβαρυνθούν 2.800.159 ιδιοκτήτες εντός σχεδίου ακινήτων, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επιβαρυνθούν με φόρο επί των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων που διαθέτουν.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη, ότι ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ διαθέτουν 1.356.081 πολίτες, ενώ ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ διαθέτουν 27.198 φορολογούμενοι.
Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, η αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε 250 δισ. ευρώ, οι φορολογικοί συντελεστές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την φύση των ακινήτων, αλλά και την έκτασή τους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σε ποιον χρωστά τώρα η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο...

Πανικός επικρατούσε στις ευρωπαϊκές πρωτίστως, αλλά και στην αμερικανική και σε άλλες διεθνείς χρηματαγορές στις αρχές του 2010, πριν από τρία μόλις χρόνια, όταν με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα ξεσπούσε η πανευρωπαϊκή κρίση του δημόσιου χρέους.



Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, της τράπεζας των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, εξηγούσαν γιατί οι τραπεζίτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου, οι τραπεζίτες των... ιδιωτικών τραπεζών, βρίσκονταν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος μόνο της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας προς τις ξένες τράπεζες, μη συμπεριλαμβανόμενου δηλαδή του εσωτερικού χρέους κάθε χώρας, ανερχόταν στο τέλος του καλοκαιριού του 2010 σε... 2,5 τρισ. (!) δολάρια.

Η Ισπανία χρωστούσε 1,1 τρισ. δολάρια σε ιδιωτικές τράπεζες του εξωτερικού, η Ιρλανδία 0,8 τρισ., η Πορτογαλία 322 δισ. και η Ελλάδα τα λιγότερα (278 δισ.) - προσοχή, μιλούμε για το άθροισμα του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους σε ξένες τράπεζες. Μόνο οι τέσσερις αυτές χώρες χρωστούσαν συνολικά 570 δισ. δολάρια σε γερμανικές τράπεζες, 440 δισ. σε γαλλικές, 430 δισ. σε βρετανικές, 390 δισ. σε αμερικανικές και 680 δισ. δολάρια σε τράπεζες άλλων χωρών. Απειλούνταν δηλαδή να τιναχτεί στον αέρα το ευρωπαϊκό, ίσως και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα!
Αν μάλιστα πρόσθετε κανείς στα ποσά αυτά και το 1,4 τρισ. δολάρια που χρωστούσε τότε ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας της Ιταλίας σε ξένες τράπεζες, προσεγγίζαμε τα 4 τρισ. δολάρια χρέη των πέντε χωρών των PIIGS στις τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Γι' αυτό και δημιουργήθηκαν τα πάσης φύσεως Μνημόνια και οι εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας που τα συνοδεύουν - για να σώσουν τις ιδιωτικές τράπεζες των πλούσιων χωρών με έξοδα των λαών της Ευρώπης! Μετά από σχεδόν τρία χρόνια μνημονιακής πολιτικής, τι έχει γίνει με το ελληνικό δημόσιο χρέος; Πριν από τα Μνημόνια, το μισό και πλέον δημόσιο χρέος της χώρας μας ήταν σε ξένες ιδιωτικές τράπεζες. Οποιαδήποτε στάση πληρωμών εκείνη την εποχή θα προκαλούσε θύελλα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Σήμερα όμως σε ποιους χρωστάμε;

Οι αλλαγές στη δομή του ελληνικού δημόσιου χρέους που έχουν συντελεστεί έχουν ανατρέψει τα πάντα εκ βάθρων. Τώρα η Ελλάδα χρωστάει πάνω από 190 δισ. ευρώ στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Το ποσό αυτό μάλιστα μετά και τη δανειακή δόση του Μαρτίου θα έχει ξεπεράσει τα 200 δισ. ευρώ και θα αντιστοιχεί περίπου στο 70% του ελληνικού χρέους! Αλλα 45 περίπου δισ. ευρώ ελληνικού δημόσιου χρέους, που αντιστοιχούν γύρω στο 14% του συνολικού χρέους μας, κατέχει η ΕΚΤ.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και 5 δισ. που χρωστάει η χώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρατηρούμε ότι σχεδόν το 75% του δημόσιου χρέους της χώρας μας έχει... «κρατικοποιηθεί» σε ευρωπαϊκό επίπεδο!
Οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές δεν κατέχουν πλέον παρά ελληνικά ομόλογα αξίας 35 δισ. ευρώ, ποσό που δεν αντιστοιχεί πλέον ούτε στο 12% του συνολικού χρέους. Μετά το «κούρεμα» όμως, έχει και σε αυτά συντελεστεί μια ουσιώδης διαφοροποίηση του χαρακτήρα τους.

Ολα είναι πλέον ομόλογα υπαγόμενα στο αγγλικό δίκαιο, με τερατώδεις ρήτρες που μόνο μια επαναστατική κυβέρνηση θα μπορούσε να μην αποπληρώσει. Οσο για τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και κάποιους δυστυχείς Ελληνες πολίτες που αγόρασαν κρατικά ομόλογα νομίζοντας ότι είναι «σίγουρη» συντηρητική επένδυση και τους οποίους λήστεψαν αδίστακτα ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς με το «κούρεμα» και την «επαναγορά» τρώγοντας το 75% (!) των χρημάτων τους, τώρα πια έχουν μόνο 18 δισ. ευρώ - λίγο πάνω από το 5% του συνολικού χρέους. Μάλιστα το σύνολο σχεδόν αυτού του ποσού είναι τοποθετημένο σε έντοκα γραμμάτια πολύ βραχύβια, ακόμα και... ενός (!) μηνός.

Αυτά τα έντοκα γραμμάτια τα φορτώνει κάθε μήνα σχεδόν η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ στις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί κανένας ξένος επενδυτής δεν θέλει να συμμετάσχει σε αγορά οποιουδήποτε ελληνικού κρατικού τίτλου δανείου, με μοναδική εξαίρεση τους πιο τυχοδιώκτες κερδοσκόπους, τους επονομαζόμενους «γύπες».
Η Ελλάδα δηλαδή μέσω του Μνημονίου έχει δεθεί χειροπόδαρα από τους ξένους δανειστές, ενώ παράλληλα έχει εξουδετερωθεί πλήρως ο κίνδυνος για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αφού το 75% του χρέους της έχει ήδη «ευρω - κρατικοποιηθεί» και το ποσοστό αυτό θα προσεγγίζει το 85% (!) στα τέλη του επόμενου μήνα.
Από την άλλη πλευρά, αυτή η «ευρω - κρατικοποίηση» σημαίνει ότι μπορεί να διαπραγματευθεί τα πάντα σε πολιτικό επίπεδο...
Γ.Δελαστίκ

Διαβάστε Περισσότερα »

Ταξίδι στην Κωπαϊδα...


-
Δεν είναι εύκολο να συμπτύξεις 4.500 χρόνια ιστορίας μέσα σε 30 σελίδες. Κι όμως, οι μαθητές της Β2 τάξης του Γενικού Λυκείου Αλιάρτου τα κατάφεραν...
Η ερευνητική τους εργασία  για την Κωπαϊδα, είναι μία απίστευτη πηγή πληροφοριών, μια αξιοθαύμαστη συλλογική προσπάθεια που μέσα απ'τα κείμενα και τις εικόνες της, μας προσφέρουν ένα μοναδικό ιστορικό ταξίδι.
Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά και τους καθηγητές τους
Viotiashop.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ατομικές συμβάσεις για 600.000 εργαζομένους...



Οι μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα αγγίζουν κατά μέσο όρο το 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο


Σε καθεστώς τρίμηνης μετενέργειας εισέρχονται από την ερχόμενη Πέμπτη, 14/2, σαράντα κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες αν δεν επανασυναφθούν, 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγηθούν σε... ατομικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάζει αποκλειστικά σήμερα η «Ελευθεροτυπία», από τις 27/10/2011 έχουν συναφθεί 1.000 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, εκ των οποίων το 60% περιλαμβάνει μειώσεις μισθών. Οι μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα αγγίζουν κατά μέσο όρο το 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο.
Από την ερχόμενη Πέμπτη, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, «μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω από το 10%, αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την περίοδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως ενδεικτικά το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας».

Ουσιαστικά αναστέλλεται η ισχύς των διατάξεων οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του 2013 το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα έχει οδηγηθεί στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων, ενώ όπως υπολογίζεται, συνολικά, η λήξη των κλαδικών συμβάσεων που έχει συντελεστεί το τελευταίο έτος έχει οδηγήσει τουλάχιστον 1.200.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου το 60%, στις ατομικές συμβάσεις ή στην αλλαγή των όρων εργασίας, με στροφή στην ευέλικτη απασχόληση.

Ετσι, από την Πέμπτη, με δεδομένο ότι η μετενέργειά τους έχει πλέον διάρκεια τρεις μήνες και όχι έξι, όπως ίσχυε παλιότερα, από τον ερχόμενο Μάιο οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν σε μια νέα σύμβαση εργασίας.

Κατώτατος 586 ευρώ μικτά

Στις 31 Μαΐου λήγει και τυπικά η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που οδηγεί αυτόματα περίπου 350.000 ανειδίκευτους εργάτες στην έσχατη λύση των ατομικών συμβάσεων. Το ίδιο και με όσους υπόκεινται ακόμα σε κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο κατώτατος μισθός, τουλάχιστον έως το 2014, θα διατηρηθεί στα επίπεδα των 586 ευρώ (μεικτά), ενώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014 θα υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης, ώστε η διαμόρφωση κατώτερου εθνικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα να συνδεθεί με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την πορεία της ανεργίας. Στην περίπτωση αυτή, δεν αποκλείεται περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών, με δεδομένη τη διατυπωμένη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για κατάργηση των ωριμάνσεων (πολυετίες). Στην έκθεσή του το ΔΝΤ επανέφερε το θέμα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συμφωνία για κατάργησή τους το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, να συμφωνηθεί, αντί για 10% προσαύξηση σε κάθε κλιμάκιο, προσαύξηση της τάξης του 5%, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική μείωση, αντί για 30%, θα είναι τελικά 15% του μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Οι μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα αγγίζουν κατά μέσο όρο το 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο

Διαβάστε Περισσότερα »

Διαγραφή χρεών ζητούν 40.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά..

 

Το ύψος των δανείων που ζητούν διαγραφή υπολογίζεται γύρω στα 4,2 με 5 δισ. ευρώ, και η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη είναι γύρω στις 120.000 ευρώ.


Εκρηξη κατά 46% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους από τις τράπεζες αποκαλύπτουν τα... στοιχεία των Ειρηνοδικείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα "Ημερησία" οι αιτήσεις καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές από τραπεζικά δάνεια προς τα Ειρηνοδικεία, προκειμένου να υπαχθούν στον νόμο περί ρύθμισης οφειλών - γνωστό κι ως «νόμο Κατσέλη»- είχαν φτάσει, στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2012 περίπου στις 35.000. Εκτιμήσεις δε, μιλούν για νέα εκτίναξη στις 31 Ιανουαρίου στις 40.000.

Από τις 35.000 αιτήσεις οι 9.500 έχουν γίνει στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας. Μάλιστα αυτές στο τέλος του περασμένου Αυγούστου ήταν 6.500. Δηλαδή, σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών αυξήθηκαν κατά 3.000. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αιτήσεις τον Δεκέμβριο ήταν στις 26.000, από 20.000 που ήταν τους προηγούμενους τέσσερις μήνες.

Επισφάλειες
Όπως ανέφεραν πηγές στην «ΗτΣ», η αύξηση των χιλιάδων αιτήσεων για διαγραφές χρεών μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα για το τραπεζικό σύστημα. Με δεδομένες τις αποφάσεις που εκδίδονται υπέρ των δανειοληπτών, οι τράπεζες απειλούνται με έκρηξη των επισφαλειών τους.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το ύψος των δανείων που ζητούν διαγραφή να υπολογίζεται γύρω στα 4,2 με 5 δισ. ευρώ, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη είναι γύρω στις 120.000 ευρώ.

Πέραν, όμως, των επιπτώσεων στο τραπεζικό σύστημα, η άνοδος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα και για την κοινωνική συνοχή. Και είναι λογικό, καθώς υπάρχουν όλα τα δεδομένα, δηλαδή η σκληρή δημοσιονομική πολιτική, η αύξηση της ανεργίας, η επί έξι χρόνια ύφεση και η δραματική μείωση των εισοδημάτων.

Αξίζει δε, να σημειωθεί πως και η τελευταία έρευνα που έκανε η Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕΕ, δείχνει πως το 47% των νοικοκυριών έχει δανειακές υποχρεώσεις (στεγαστικά, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες).

Τα δικαστήρια ασφυκτιούν από τις χιλιάδες των αιτήσεων για ρυθμίσεις και διαγραφές οφειλών και, όπως αναφέρουν πληροφορίες στην «ΗτΣ», δεν προλαβαίνουν να ορίζουν δικάσιμους. Αυτές φτάνουν ακόμη και για το 2020, ιδίως στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, σε αναμονή βρίσκεται η κυβέρνηση για τις τελικές ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορά στη διευκόλυνση κοινωνικών ομάδων για τα δάνεια που έχουν συνάψει από τις τράπεζες.

Πληροφορίες θέλουν οι ρυθμίσεις να βρίσκονται αυτήν την περίοδο στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να μετρηθούν ενδεχόμενες επιπτώσεις στις τράπεζες από τη ρύθμιση. Απαίτηση που ετέθη από την τρόικα, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για το σχέδιο νόμου.

Επιπτώσεις
Το παράδοξο σε αυτήν την περίπτωση είναι πως ενώ οι τράπεζες και το υπουργείο Ανάπτυξης συμφώνησαν με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, πράγμα που σημαίνει πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν υπολογίσει τις επιπτώσεις στα κεφάλαιά τους, εν τούτοις η τρόικα σε πρόσφατη συνάντηση που είχε κλιμάκιό της με στελέχη του υπουργείου και της Τράπεζας της Ελλάδας, έθεσε το προαναφερόμενο αίτημα.

Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με το θέμα μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή και να μπορέσουν νοικοκυριά που υπάγονται στις διατάξεις να διευκολυνθούν με τα δάνειά τους.

Αλλαγές και στον νόμο Κατσέλη

Η κυβέρνηση προχωρεί και σε αλλαγές στον «νόμο Κατσέλη». Ο Νόμος 3869/2010 σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ανάγκη να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός, καθώς η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα οδηγεί σε ομηρεία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου.

Έτσι, ενισχύεται η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλέτη-τραπεζών - προηγείται πριν την είσοδο της υπόθεσης στα δικαστήρια. Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει το υπουργείο Ανάπτυξης θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν του 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα.

Επίσης ο οφειλέτης θα υποχρεώνεται στην καταβολή δόσης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του. Θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης.

Η ελάχιστη καταβολή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

Tι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης
• Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών προβλέπει τη διευκόλυνση μισθωτών, συνταξιούχων με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, αλλά και ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια και πολύτεκνους.
•Το ετήσιο εισόδημά τους θα πρέπει να έχει μειωθεί 35% από το 2010, ενώ η ρύθμιση αφορά τα ενυπόθηκα δάνεια.
•Για τις κατηγορίες αυτές θα χορηγείται από τις τράπεζες περίοδος χάριτος 4 ετών, με επανεξέταση στα δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλονται μόνο τόκοι υπολογισμένοι με σταθερό επιτόκιο 1,5%.
•Το ποσό της τοκοπληρωμής δεν θα υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος.
•Για τους ανέργους η δόση μπορεί να είναι και μηδενική.
•Η αντικειμενική αξία των ακινήτων, τα οποία υπάγονται στη ρύθμιση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρώτη στην ανακύκλωση μπαταριών η Ελλάδα


Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2005

Απρόσμενη «πρωτιά» για τη χώρα μας, αυτή τη φορά από τον τομέα της ανακύκλωσης. Τη χρονιά που μόλις πέρασε, στην Ελλάδα η συλλογή μπαταριών ξεπέρασε τους 681 τόνους (περίπου 27,5 εκατομμύρια μπαταρίες), με αποτέλεσμα το ποσοστό συλλογής σε σχέση με το σύνολο των μπαταριών που διακινούνται στην Ελλάδα να φθάσει το 36%.

«Το ποσοστό αυτό μάς φέρνει μπροστά ακόμα και από παραδοσιακά ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Αγγλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και από κράτη όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, όπου το εν λόγω σύστημα ανακύκλωσης λειτουργεί περισσότερα χρόνια», επισημαίνει με έμφαση στην Καθημερινή, ο κ. Ηλίας Ορδόλης, γενικός διευθυντής της ΑΦΗΣ Α.Ε.

Η αρχή από το 2005

Υπενθυμίζουμε ότι η τοποθέτηση των ειδικών «στηλών» για τη συλλογή των προς ανακύκλωση μπαταριών ξεκίνησε στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2005 σε σούπερ μάρκετ, σχολεία, δήμους, εμπορικά καταστήματα, στρατιωτικές μονάδες κ.ά. Εως σήμερα, ειδικοί κάδοι βρίσκονται σε 13.800 σχολεία, σε 9.600 δημόσιους φορείς, σε 13.800 εμπορικά καταστήματα και 13.900 επιχειρήσεις.

«Ξεπεράσαμε πλέον τους 58.600 κάδους σε όλους ανεξαιρέτως τους νομούς της Ελλάδας, αριθμός που ξεπερνάει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και μας φέρνει σε απόλυτα νούμερα στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία και μακράν της τρίτης Γαλλίας (30.000 κάδοι)», προσθέτει ο κ. Ορδόλης.

Σχετική ευρωπαϊκή οδηγία καλούσε τα κράτη-μέλη να συλλέξουν το 25% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μέχρι το 2012, «στόχος που η Ελλάδα υπερκάλυψε 4 χρόνια νωρίτερα, από το 2008», καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΑΦΗΣ.

Αύξηση 22% σημειώθηκε και στη συλλογή λαμπτήρων το 2012. Στην αίσια αυτή έκβαση συνετέλεσε τόσο η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών όσο και η αύξηση των σημείων συλλογής χρησιμοποιημένων λαμπτήρων, με την επέκταση του δικτύου από τον αρμόδιο φορέα, την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., που τοποθέτησε 629 επιπλέον μέσα συλλογής σε όλη την Ελλάδα, φτάνοντας συνολικά τα 2.788 σημεία συλλογής.

Σημειώνεται ότι χρονιά-σταθμός στην πορεία της όλης διαδικασίας υπήρξε το 2008, όταν η εν λόγω εταιρεία, που δραστηριοποιείται και στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών, ξεπέρασε τους εθνικούς στόχους των 44.000 τόνων, έχοντας συλλέξει 47.000 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Μέσα στο 2009, η συλλογή παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση με 66.000 τόνους.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΟΚ: Δείτε τι έπαθε όταν χτύπησε με σφυρί ένα καλώδιο 11,000 volt! (pics)


Τυχερός μέσα στην ατυχία του ο εργάτης από τη Βρετανία καθώς επέζησε από ένα πολύ επικίνδυνο ατύχημα..Ο 52χρονος Tom Sharp εργαζόταν σε υπόγειο γκαράζ και δεν είχε ενημερωθεί για τα καλώδια ηλεκτρισμού που υπήρχαν στο κτίριο.

Έτσι όταν χτύπησε με το σφυρί του ένα καλώδιο τάσεως 11,000 volt το ρεύμα του προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα στο 20% του σώματός του.

Η υπεύθυνη εταιρεία καταδικάστηκε και θα πληρώσει αποζημίωση στον εργάτη που παρέμεινε ένα μήνα στο νοσοκομείο.












Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβανάτες: Τα τρακτέρ βγήκαν στην εθνική οδό!

Δεν ζητούν χρήματα αλλά μείωση του κόστους παραγωγής Πάνω από εκατό τρακτέρ κατέβηκαν στις Λιβανάτες, στην εθνική οδό! Πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων και οι αγρότες από τον δήμο Λοκρών κατέβηκαν στην εθνική οδό.



Για μισή ώρα έκλεισαν το ένα από τα δύο ρεύματα.



"Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Χρήματα δεν ζητάμε αλλά μείωση του κόστους παραγωγής." μας είπε αγρότης από τα μπλόκα. Αύριο θα έρθουν ενισχύσεις μιας και θα το ζητήσουν στην συνέλευση της Μαλεσίνας.



Αυτό είναι μόνο η αρχή λένε οι αγρότες και δηλώνουν πως οι επόμενες κινητοποιήσεις θα είναι ακόμα πιο δυναμικές μιας και δηλώνουν πως ο αγώνας τώρα ξεκινά.
evianews.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Φθιώτιδα: Σοβαρό τροχαίο και πάλι στον παράδρομο της εθνικής

Ποιος τελικά φέρει την ευθύνη για τον παράδρομο "καρμανιόλα" της εθνικής στη Φθιώτιδα; Συνέβη λίγο μετά τις 6:00΄ χθες το απόγευμα στον παράδρομο της εθνικής, λίγο μετά τις Θερμοπύλες και πριν τα διόδια της Αγίας Τριάδας.

Σύμφωνα με το LamiaReport το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δυο Ρουμάνοι, κινούταν από Θερμοπύλες προς Καμένα Βούρλα. Στο επικίνδυνο σημείο που ο δρόμος αρχίζει να έχει λακκούβες και από άσφαλτος γίνεται χωματόδρομος, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να βγει έκτος δρόμου, να φέρει τούμπες και να καταλήξει στο συρματόπλεγμα, που βρίσκεται στο διάζωμα της εθνικής οδού.


<<Λίγο ακόμα και θα προσγειωνόταν μέσα στην εθνική οδό, που εκείνη την ώρα είχε πολύ κίνηση και θα γινόταν χαμός...>>, είπε στο LamiaReport διερχόμενος οδηγός.

Ο οδηγός διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Λαμίας, ενώ πιο τυχερός στάθηκε ο συνοδηγός, που βγήκε με λίγες γρατσουνιές, από το αυτοκίνητο που βλέπετε.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων



Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων από τη zougla.gr: ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ