Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Προς αποφυλάκιση o Α.Τσοχατζόπουλος;

Οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές σημαίνουν «καμπανάκι κινδύνου» για το ενδεχόμενο νέων αποφυλακίσεων λόγω λήξης 18μήνου σε μεγάλες υποθέσεις, αλλά και για την έρευνα και εξιχνίαση σημαντικών υποθέσεων διαφθοράς γιατί λείπουν η κατάλληλη επιστημονική - τεχνοκρατική βοήθεια, η αναγκαία υποδομή, αλλά και η απαραίτητη συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων.


Τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι... ερευνούν τις σοβαρότερες υποθέσεις αιχμής (διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών, οργανωμένο έγκλημα) αποτέλεσαν αντικείμενο συσκέψεων του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε με τους εισαγγελείς του τμήματος οικονομικού εγκλήματος και τους ειδικούς ανακριτές (προέδρους Πρωτοδικών) του Πρωτοδικείου Αθηνών. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης επισκέφθηκε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου στην προσπάθεια να εξευρεθούν άμεσες λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, εκπρόσωποι της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου έθεσαν ευθέως ζήτημα κινδύνου αποφυλακίσεων κατηγορουμένων σε υποθέσεις τρομοκρατίας, αλλά πιθανόν και σε άλλες περιπτώσεις οικονομικής εγκληματικότητας, όπως στην υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Κι αυτό γιατί ακόμα και αν η παραπομπή γίνει έγκαιρα οι επίμαχες δίκες θα κρατήσουν πολλούς μήνες με βέβαιη τη συμπλήρωση του 18μήνου πριν από τη λήξη τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες τέθηκαν με έμφαση στον υπουργό η ανάγκη να ολοκληρωθεί μια νέα αίθουσα για δίκες στις φυλακές Κορυδαλλού που απαιτούν υψηλό δείκτη ασφαλείας (υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις), η ανάγκη παράτασης του ωραρίου, αλλά και επανεξέτασης (σε επίπεδο συνταγματικής αναθεώρησης) της 18μηνης προφυλάκισης, αφού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν χρονικά όρια, αλλά επανεξετάζεται σε τακτά διαστήματα η ανάγκη παράτασης ή μη της προσωρινής κράτησης.

Στις μεγάλες έρευνες υποθέσεων διαφθοράς εισαγγελείς και ανακριτές παραπονέθηκαν για την έλλειψη επιστημονικής - τεχνοκρατικής βοήθειας σε δύσκολα ζητήματα που απαιτούν γνώσεις τραπεζικές, λογιστικές, φοροτεχνικές, ζητώντας τη βοήθεια άμεσων και μόνιμων συνεργατών.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΦΕΤ: Απόσυρση 2 προϊόντων για πιθανή παρουσία κρέατος αλόγου και στην Ελλάδα


Σε προληπτική ανάκληση 2 σκευασμάτων για πιθανή παρουσία κρεάτος αλόγου προχώρησε η εταιρία Μαρινόπουλος. Πρόκειται για προϊόντα που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της CARREFOUR από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ» και «ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ».

Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρεται: Ο ΕΦΕΤ σε συνέχεια ενημέρωσης με δελτίο τύπου της 17.01.13 καθώς και σχετικής ανάρτησης στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ θα ήθελε να πληροφορήσει περαιτέρω το καταναλωτικό κοινό για τα κάτωθι: Στις 07 και 08.02.2013 η Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSA) δημοσίευσε ότι οι εταιρείες Findus και Aldi απέσυραν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας επειδή ανιχνεύθηκε σε αυτά DNA αλόγου, τα οποία είχαν προμηθευθεί από τη γαλλική εταιρεία Comigel. Στις 11.02.13 δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο BBC News Europe άρθρο σύμφωνα με το οποίο επτά αλυσίδες γαλλικών super markets, μεταξύ των οποίων και η Carrefour, απέσυραν κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι τόσο οι Ιρλανδικές όσο και οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει θέμα ασφάλειας από την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων.

Ενδεικτικό δε είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα για το θέμα δεν έχει ενεργοποιηθεί το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ΕΦΕΤ άμεσα επικοινώνησε αφενός με τις αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας ζητώντας επίσημη ενημέρωση και αφετέρου με τις αλυσίδες super market που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Από τα σημερινά στοιχεία των ελέγχων προκύπτει ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ προέβη σε προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά των προϊόντων που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της CARREFOUR από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ» και «ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ». Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αντίστοιχες αρμόδιες Αρχές του εξωτερικού όσο και με σχετικούς επαγγελματικούς συνδέσμους στη χώρα μας.eglimatikotita.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Διαρροή από βάση καυσίμων της Αεροπορίας γέμισε με πετρέλαιο τον Κορινθιακό


Διαρροή από τη βάση καυσίμων της Αεροπορίας γέμισε με πετρέλαιο τον Κορινθιακό

Διαρροή πετρελαίου από αγωγό που φέρεται να ανήκει στην  Πολεμική Αεροπορία καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στον όρμο της Αντίκυρας Βοιωτίας απειλώντας με ρύπανση ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Κορινθιακού Κόλπου καθώς εγκαταστάσεις της Βάσης Καυσίμων  βρίσκονται και στην παρακείμενη ακτή του Αγίου Ισιδώρου.

Το πρόβλημα,όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα <<6 Μέρες>> (http://www.6meres.gr/), εμφανίστηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας όταν διαμαρτυρήθηκαν κάτοικοι από την οσμή και αρχικά θεωρήθηκε ότι η διαρροή συνδέεται με την  παρουσία του πετρελαιοφόρου πλοίου του Πολεμικού  Ναυτικού ''Ζεύς'' που φόρτωνε πετρέλαιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το Λιμεναρχείο που ξεκίνησε έλεγχο και επί του πολεμικού σκάφους, διαπίστωσε ότι αλλού ήταν το πρόβλημα: Οι ίδιες πηγές αποδίδουν την διαρροή- που ακόμα και μετά από μέρες συνεχιζόταν- σε έναν από τους μη χρησιμοποιούμενους τα τελευταία χρόνια υποθαλάσσιους αγωγούς ανεφοδιασμού των υπόγειων δεξαμενών πετρελαίου.Τα σημάδια από την διαρροή του καυσίμου - πετρελαίου ή κιροζίνης- είναι, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής  εμφανή και οπτικά αν πλησιάσει κανείς κοντά στις εγκαταστάσεις, ωστόσο ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα η οσμή φτάνει και μέσα στο χωριό.
 Αυτή σήμανε και τον συναγερμό των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κλιμάκιο της οποίας μετέβει στην βάση Καυσίμων από την έδρα του Δήμου, στο Δίστομο.Ενήμερος για το θέμα είναι και ο Δήμαρχος Διστόμου,Αράχωβας, Αντίκυρας κ Ι.Πατσαντάρας που τυγχάνει απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας- λέγεται μάλιστα ότι επισκέφθηκε την περιοχή και ο ίδιος.  
Ανεξάρτητα του συμβάντος είναι γεγονός, επισημαίνει η εφημερίδα,   ότι οι εγκαταστάσεις της Βάσης Καυσίμων Αντίκυρας είναι παλιές - έχουν γίνει προ δεκαετιών από κονδύλια υποδομών του ΝΑΤΟ- και η εντατικοποίηση της χρήσης τους το τελευταίο έτος λόγω προβλημάτων με τα διυλιστήρια έχουν δημιουργήσει, σε συνδυασμό με την μείωση του προσωπικού,ανησυχητικές συνθήκες ασφαλείας που πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά από τα ειδικά κλιμάκια της Αεροπορίας που βρίσκονται στην Ελευσίνα και διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό με δύτες κλπ
Γ.ΔΗΜ.
kranosgr.blogspot.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ψήφισμα του Δήμου Θηβαίων για το Νοσοκομείο

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=7118ba6b72&view=att&th=13cc93c51bbd891a&attid=0.2&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_pH21lgHbd5a71yN4de8Un&sadet=1360614685682&sads=HqIDR0fesTUssJgLmFfSNQXcteM

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων στην τακτική του συνεδρίαση της 30ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 σε συνέχεια ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής στο χώρο του Γεν. Νοσοκομείου Θηβών, στην οποία παραβρέθηκαν η Διοίκηση και στελέχη του Νοσοκομείου, Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, ο Δήμαρχος Θηβαίων, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, συζήτησε εκ νέου τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας.  
Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση, μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Αντ.Τουλουμάκου και Λαζ.Κολιγιάννη, οι οποίοι ψήφισαν λευκό, εξέδωσε 
Κ Α Τ Α Π Λ ΕΙ Ο Ψ Η Φ Ι Α το ακόλουθο Ψήφισμα :  
Καταδικάζουμε την απαράδεκτη κυβερνητική ενέργεια κατάργησης της νομικής προσωπικότητας και αυτονομίας του Γενικού Νοσοκομείου Θηβών, που οδηγεί στην αδυναμία λήψης αποφάσεων από διοίκηση εντεταλμένη να εξυπηρετεί τις ανάγκες δημόσιας υγείας της πόλης και της περιοχής μας. 
Καταγγέλλουμε, όπως έχουμε κάνει και με προηγούμενα ψηφίσματα και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, την υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου όσον αφορά τις εφημερίες, τα υλικά που είναι αναγκαία για την επαρκή και πλήρη λειτουργία του και τη διαπιστωμένη υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, που οδηγεί σε διακινδύνευση της ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου και σε μη ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες των συμπολιτών μας και των χιλιάδων εργαζομένων στην περιοχή. 
Οι παραπάνω ενέργειες και παραλείψεις συντελούν στην απαξίωση της παροχής Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας, την οποία σταθερά υποστηρίζουμε και απαιτούμε. 
Για τους λόγους αυτούς 
Ζητάμε την χωρίς καμία καθυστέρηση πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Θήβας σε τακτικό και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (διοικητικό και βοηθητικό) και την άμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης που κατάργησε τη νομική του προσωπικότητα και το συγχώνευσε με το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς με έδρα την πόλη της Λιβαδειάς. 
Καλούμε δε τους συμπολίτες μας σε εγρήγορση και ετοιμότητα, για να αρθούν οι αρνητικές εξελίξεις που οδηγούν σε περαιτέρω υποβάθμιση το Νοσοκομείο της Θήβας, και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει άμεσα, προειδοποιούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την οργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων, ώστε να διαφυλάξουμε τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εφορία: Θα κατάσχουν μισθούς - συντάξεις από 1.000 ευρώ το μήνα και πάνω

Εφορία: Θα κατάσχουν μισθούς - συντάξεις από 600 ευρώ το μήνα και πάνω

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη το σχέδιο της κυβέρνησης που είχε αποκαλύψει την περασμένη Τετάρτη το iefimerida.gr για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από την πλευρά των φορολογουμένων για ποσά από 3.000 ευρώ και άνω. Ακολουθώντας τις σαφείς εντολές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έδωσε σήμερα σαφέστατες εντολές προς του επικεφαλής των μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας να προχωρήσουν με βάση τον σχεδιασμό που έχουν στα χέρια τους και σε πλήρη συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που υπουργείου στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την είσπραξη χρεών από 3.000 ευρώ και άνω. Πρόκειται για περίπου 2.500.000 φορολογούμενους οι οποίοι οφείλουν από 3.000 ευρώ και άνω. Σε αυτούς αρχικά θα αποσταλεί ειδοποιητήριο με το οποίοι θα καλούνται μέσα σε σαφή προθεσμία είτε να προχωρήσουν στην εξόφληση της οφειλής τους είτε να προχωρήσουν σε διακανονισμό. Σε δεύτερη φάση, εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση θα αποστέλλεται νέα επιστολή στην οποία θα επισημαίνεται ότι ξεκινά η διαδικασία κατασχέσεων περιουσιακών του στοιχείων. Σε τρίτη φάση θα αποστέλλεται εξώδικο και στο τέλος θα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης. Αυτές θα αφορούν τα ακίνητα, τις καταθέσεις, τα εισπραττόμενα ενοίκια ακόμη και οι μισθοί ή οι συντάξεις που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι. Σήμερα, με βάση νομοθετική πρόβλεψη το Δημόσιο μπορεί να κατάσχει ακόμη και όλο το ποσό μισθών και συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, θα κατάσχεται το υπόλοιπο, έως τη στιγμή που θα καλύπτεται η απαίτηση του Δημοσίου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το όριο αυτό, εφόσον τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για τα δημόσια έσοδα θα κατέβει ακόμη και στα 600 ευρώ. Την πληροφορία αυτή διέψευσε ο κ Θοχάρης παρεμβαίνοντας το βράδυ στο τηλεοπτικό δελτίο του Mega διευκρινίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσα από πολιτική απόφαση, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Σε ότι αφορά τους διακανονισμούς οι δόσεις που ισχύουν σήμερα είναι 48 ενώ ήδη γίνεται συζήτηση με την Τρόικα να ανέβει ο αριθμός των δόσεων ακόμη και στις 100.
iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Κατάληψη στην Ε.Ο. στο Κάστρο από τους Βοιωτούς αγρότες


Για περίπου μισή ώρα από τις 2 μέχρι τις 2:30 μμ οι αγρότες από το μπλόκο του Ορχομενού κατάλαβαν σήμερα την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος του Κάστρου στο ρεύμα προς Αθήνα και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς. Αύριο Τρίτη αναμένεται ακομη μεγαλύτερη συγκέντρωση με συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης περιοχής.
Η ανακοίνωση των αγροτών αναφέρει:
"Αγαπητέ συμπολίτη
Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας για την επιβίωση τους.
Η σημερινή κυβέρνηση εκτελώντας εντολές της τρόικα, αποφάσισε να εξαφανίσει και τον πρωτογενή τομέα.
Με τα μέτρα τα οποία έλαβε και πρόκειται να λάβει σπρώχνει τον αγροτικό κόσμο στην εξαθλίωση και αυτό έχει επιπτώσεις σε όλους τους έλληνες .
Προσπαθεί με έμμεσο τρόπο να διώξει τους αγρότες από τα χωράφια τους και να τα ξεπουλήσουν σε εταιρίες.
Το μεγάλο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων λόγω υψηλών τιμών πετρελαίου , σπόρων, λιπασμάτων, κ.λ.π. σε συνδυασμό με την φορολόγηση των χωραφιών και κτημάτων μας, την μη επιστροφή Φ.Π.Α. την μη καταβολή του Ε.Φ.Κ. αγροτικού πετρελαίου, συρρικνώνουν το αγροτικό εισόδημα κάτω από το απαραίτητο για την επιβίωση των αγροτικών οικογενειών, κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Δεν ζητάμε χρήματα, όπως για άλλη μια φορά παραπληροφορούν τον κόσμο.
Είναι απαράδεκτο να υπάρχει αφορολόγητο πετρέλαιο για τα κότερα και τα γιότ και όχι για τους αγρότες.
Σας θέλουμε όλους δίπλα μας, γιατί ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας για το μέλλον όλων μας".
 lamiastar.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη για χρέη ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ Βασίλης Δεσποτόπουλος

Για χρέη προς το Δημόσιο συνελήφθη ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ Βασίλης Δεσποτόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο 74χρονος συνελήφθη στη Φιλοθέη, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 578.727,27 ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Σακοράφα πετάει το... ακόντιο στον Τσίπρα


Η Σακοράφα πετάει το... ακόντιο στον Τσίπρα



Την πρώτη σοβαρή εκ των έσω αμφισβήτηση υπέστη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε τα πυρά της Σοφίας Σακοράφα, η οποία με μια ομιλία-καταπέλτη τον κατηγόρησε ουσιαστικά ότι προδίδει τον αντιμνημονιακό αγώνα.
Η κ. Σακοράφα αναφέρεται στα ταξίδια του κ. Τσίπρα σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο και στις «δηλώσεις νομιμότητας» που έκανε καθώς «πήραν το χαρακτήρα του καλού πολιτικού χώρου που δίνει τις εξετάσεις του στους δανειστές, στους τοκογλύφους, ώστε να προαχθεί σε εν δυνάμει κυβέρνηση».
Στο κείμενό της, που δημοσιεύτηκε στην προσωπική της ιστοσελίδα, η κ. Σακοράφα καυτηριάζει τη σκοπιμότητα και το μήνυμα που εξέπεμψαν τα ταξίδια του κ. Τσίπρα, αλλά και την υποχώρηση από το πεδίο των κοινωνικών αγώνων, κάνοντας λόγο για «αίσθημα πολιτικής απογοήτευσης» και για επιλογές «που μας καθιστούν αναξιόπιστους».
Χαρακτηριστικά, τον κατηγορεί για «αγιοποίηση του αμερικανικού καπιταλισμού», ενώ από την κριτική της δεν λείπει η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τους δρόμους, λέγοντας «Πού ήταν τα δεκάδες χιλιάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την Αθήνα; Γιατί δεν βρεθήκαμε συντονισμένα 500 στελέχη από την προηγουμένη εκεί, ώστε να μετατρέψουμε το θέμα της επιστράτευσης σε μείζον πολιτικό θέμα;».
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτή είναι η νέα σύνταξη του πρωθυπουργού και των βουλευτών

Αυτή είναι η νέα σύνταξη του πρωθυπουργού και των βουλευτών

Οι βουλευτικές συντάξεις από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν πέσει στο μισό. Με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι νέες περικοπές για όσους πολιτικούς και τοπικούς άρχοντες λαμβάνουν και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα καθυστέρησαν και θα εφαρμοστούν από τον Απρίλιο, διότι το μηχανογραφικό αρχείο δεν είναι ενημερωμένο.
Η ανακοίνωση του υπουργείο σχετικά με τις βουλευτικές συντάξεις:
«1ον. Οι Βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί από το έτος 2010 μέχρι σήμερα με βάση όσα ισχύουν και για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου. Ειδικότερα, οι μειώσεις κατά 5%, 10%, 15% και 20% (ανάλογα με το ποσό της σύνταξης ή το άθροισμα των συντάξεων) έχουν ήδη εφαρμοσθεί και για τις Βουλευτικές συντάξεις, από 01.02.2013, όπως και για όλες τις συντάξεις του Δημοσίου.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι μέχρι σήμερα μειώσεις των Βουλευτικών συντάξεων (ποσά και ποσοστά):
Σύνταξη Πρωθυπουργού (καθαρά ποσά)
Δεκέμβριος 2009 Φεβρουάριος 2013 Ποσοστό μείωσης
4.679,48 ευρώ 2.561,26 ευρώ 54,73%
Σύνταξη Βουλευτή (πλήρης – καθαρά ποσά)
Δεκέμβριος 2009 Φεβρουάριος 2013 Ποσοστό μείωσης
3.866,16 ευρώ 1.975,96 ευρώ 51,11%
2ον. Δεν έχουν εφαρμοσθεί και θα εφαρμοσθούν από 01.04.2013 (πληρωμή 31.03.2013), αναδρομικά από 01.01.2013, οι μειώσεις των Βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4093/2012, κατά 20% εφόσον λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το μηχανογραφικό αρχείο δεν είναι ενημερωμένο για το εάν ο οποιοσδήποτε συνταξιούχος του Δημοσίου, και φυσικά και ο Βουλευτής, λαμβάνει και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα. Άλλωστε για το λόγο αυτό δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, για κανένα συνταξιούχο είτε του Δημοσίου είτε άλλου ασφαλιστικού φορέα, οι σχετικές διατάξεις του ν. 3865/2010 και του ν. 4051/2012, με βάση τις οποίες οι προβλεπόμενες από αυτές μειώσεις θα υπολογίζονταν επί του αθροίσματος των συντάξεων (περισσότερες από μία) που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος.
Η ενημέρωση αυτή υπάρχει ήδη, από το τέλος Ιανουαρίου, με βάση το αρχείο της ΗΔΙΚΑ, στο οποίο είναι πλέον καταγεγραμμένα τα ανωτέρω στοιχεία.
Η ανωτέρω μείωση αποφασίσθηκε προκειμένου να περικοπούν οι Βουλευτικές συντάξεις όπως και οι συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, στρατιωτικοί κλπ), οι οποίες και μειώθηκαν εξαιτίας των περικοπών στα μισθολόγια αυτά.
Για το λόγο αυτό, ο υπολογισμός της μείωσης στις Βουλευτικές συντάξεις (κατά 20% ή 30% κατά περίπτωση) θα γίνει πριν από την παρακράτηση των εισφορών και των μειώσεων που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις, αφού κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο έγινε η μείωση και των συντάξεων που υπολογίζονται βάσει των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή προηγήθηκε η μείωση από την περικοπή των ειδικών μισθολογίων και επί του μειωμένου αυτού ποσού σύνταξης υπολογίστηκαν όλες οι άλλες μειώσεις.
Μετά τη διενέργεια και της ανωτέρω ειδικής μείωσης, η συνολική μείωση της σύνταξης των Βουλευτών υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 60%.
3ον. Επιπλέον:
α. Από 01.01.2013 ότι ισχύει για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορά στην περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται ή την αναστολή καταβολής της, έχει εφαρμογή και για τους συνταξιούχους Βουλευτές. Δηλαδή εάν ο συνταξιούχος Βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος (π.χ. μέλος ΔΕΠ) εκλεγεί Βουλευτής, προκειμένου ο χρόνος θητείας του ως Βουλευτής να είναι συντάξιμος και να λάβει Βουλευτική σύνταξη, θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο ως μέλος ΔΕΠ.
β. Η σύνταξη Βουλευτή ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του επανεκλέγεται, αναστέλλεται.
γ. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση του δικαιώματος Βουλευτικής σύνταξης για όσους εκλεγούν από τούδε και στο εξής.
δ. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ α' και β' βαθμού».

Διαβάστε Περισσότερα »

Εύβοια: Έκαναν σεξ σε μπουλντόζα και έγιναν πρωτοσέλιδο

Τώρα που πλησιάζει και του Αγίου Βαλεντίνου αν έχεις καμία περίεργη φαντασίωση να κάνεις σεξ
σε δημόσιο χώρο, καλύτερα κάτσε στο σπιτάκι σου, ειδικά αν είσαι από την Εύβοια!

Γιατί; Επειδή ένα παράνομο ζευγάρι από ένα χωριό της Εύβοιας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το πάθος του και έκανε σεξ σε μπουλντόζα, πληρώνοντάς το βέβαια ακριβά… Δεν φτάνει που τους διαπόμπευσαν γυμνούς στην πλατεία του χωριού, έγιναν μέχρι και πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας με τίτλο «Έκαναν σεξ σε μπουλντόζα και τους πήγαν γυμνούς στην πλατεία»!

Όπως έγινε γνωστό, η 28χρονη διαπομπεύτηκε πάνω σε καρότσα με τα εσώρουχα στην πλατεία του χωριού. Ούτε στο μεσαίωνα τέτοια πράγματα!







Πηγή
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανοιχτή επιστολή Περγαντά στον Υπουργό Παιδείας


Κλέαρχος Περγαντάς Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας:

« Η επιχειρούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση  είναι αποσπασματική και οδηγεί σε αδιέξοδο »

Ενόψει της επιχειρούμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι απόλυτα αναγκαίο το Υπουργείο Παιδείας να διαμορφώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο ώστε οι όποιες αποφάσεις να είναι συναινετικές και σε απόλυτη σχέση με τις ανάγκες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το χρονικό διάστημα των 45 ημερών για διαβούλευση είναι προσχηματικό και θα πρέπει να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος για συμφωνημένες και όχι προειλημμένες αποφάσεις .
Έτσι θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού , οι βουλευτές και οι Υπουργοί της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας , οι φορείς και βεβαίως πέρα και πάνω απ’ όλα η ακαδημαϊκή κοινότητα να καταθέσουν δημοσίως την θέση τους έτσι ώστε το Υπουργείο να προβεί σε απολύτως συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις .
Είναι προφανές ότι μονομερείς αποφάσεις του Υπουργείου δεν θα γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας . Εξάλλου η Ένωση Περιφερειών αποφάσισε ακριβώς τα ανωτέρω.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δ.Θηβαίων: Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή ανοιχτό το Κοινωνικό Παντοπωλείο από τις 10 έως 12 το πρωί για προσφορές


Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας και η συνεχής αύξηση της ανεργίας, φέρνει όλο και περισσότερους πολίτες αντιμέτωπους με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και δημιουργεί την ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Θηβαίων στην προσπάθεια του να στηρίξει τους οικονομικά αδύνατους δημότες του, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους, ίδρυσε και λειτουργεί με επιτυχία  το «Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο», που στεγάζεται στο παλαιό σούπερ μάρκετ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, στη διασταύρωση των οδών Πελοπίδου  και Αγγελίδη.
Το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 100 οικογένειες άπορων δημοτών, στις οποίες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ τρόφιμα (αλεύρι, λάδι, μακαρόνια, σάλτσες, όσπρια, ζάχαρη κα), ρούχα, υποδήματα και οικιακά είδη,  ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από προσφορές επιχειρήσεων της περιοχής και πολιτών.
Για το σκοπό αυτό έχουν τοποθετηθεί σε Σούπερ Μάρκετ του Δήμου (Μάμαλης, Γαλαξίας, ΑΒ Βασιλόπουλος, LIDL, MY MARKET, carrefour Μαρινόπουλος) –αμέσως μετά τα ταμεία τους- καλάθια με την ένδειξη «Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων»,  όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα, παιχνίδια, χαρτικά κτλ.
Επειδή αυτή η προσπάθεια στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις προσφορές Δημοτών και Επιχειρήσεων, το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο κάθε Δευτέρα , Τετάρτη και Παρασκευή από τις 10 μέχρι και τις 12 το πρωί, θα είναι ανοιχτό για όσους επιθυμούν να προσφέρουν γι’ αυτό το σκοπό κάποια από τα αναφερόμενα παραπάνω προϊόντα.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΤΗΛ. 22620-27703
Διαβάστε Περισσότερα »

Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος στις 28 Φεβρουαρίου

Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος στις 28 Φεβρουαρίου

Είδηση σοκ έχει κάνει το γύρο του κόσμου: όπως μετέδωσε το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος, ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Όπως αναφέρουν τα παγκόσμια μέσα, πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση πάπα στα παγκόσμια χρονικά, ενώ είναι η πρώτη από το 1415.
Ο Πάπας Βενέδικτος XVI ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου στις 20:00 τοπική ώρα, όπως δήλωσε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, ενώ το γεγονός αναμένεται να ταράξει τα νερά της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Τον Σεπτέμβριο, το Βατικανό έχει διαψεύσει μια φήμη που δημοσιεύθηκε από την ιταλική εφημερίδα ότι ο Πάπας Βενέδικτος XVI ετοιμάζεται να παραιτηθεί με αφορμή τα γενέθλια του τον Απρίλιο.
Η απόφαση του Αγίου Πατέρα οφείλεται σε ιατρικούς λόγους. Στην ηλικία των 86, ο Πάπας Βενέδικτος XVI, (γεννημένος Joseph Alois Ratzinger) δήλωσε ότι δεν έχει «δυνάμεις» να οδηγήσει την Εκκλησία, λόγω της ηλικίας του.
Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του Βατικανού, ο Πάπας ανακοίνωσε την παραίτησή του προσωπικά τη Δευτέρα το πρωί στα Λατινικά. Εδώ είναι τα λόγια του όπως μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο του Βατικανού
«Αγαπητοί Αδελφοί,
Αφού εξέτασα κατ 'επανάληψη τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, έχω πλέον τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις μου λόγω προχωρημένης ηλικίας δεν είναι πλέον σε θέση για την κατάλληλη άσκηση των καθηκόντων μου. Γνωρίζω πολύ καλά ότι τα καθήκοντα αυτά, λόγω της ουσιώδους πνευματικής φύσης τους, θα πρέπει να πραγματοποιούνται όχι μόνο με λόγια και πράξεις, αλλά και με προσευχή και σωματική καταπόνηση
Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, που υπόκειται σε τόσες πολλές γρήγορες αλλαγές και τις ερωτήσεις για τη ζωή της πίστης, η δύναμη του μυαλού και του σώματος είναι απαραίτητα πλεονεκτήματα, τα οποία κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν επιδεινωθεί σε μένα στο βαθμό που αναγνωρίζω την ανικανότητά μου τελέσω επαρκώς τα καθήκοντά μου.»
Ο πάπας Βενέδικτος κάλεσε την απόφασή του «μια απόφαση μεγάλης σημασίας για τη ζωή της εκκλησίας.»
Η παραίτηση του πάπα, αναφέρεται στο άρθρο 332 του Κώδικα Κανονικού Δικαίου, όμως, στην πράξη, η διάταξη αυτή σπάνια έχει χρησιμοποιηθεί.
Ο 86χρονος έγινε ο 265ος Πάπας τον Απρίλιο του 2005, ενώ ο καινούριος Πάπας θα εκλεγεί τον Μάρτιο.

Διαβάστε Περισσότερα »

46χρονος νεκρός απο τροχαίο στη Θήβα

Δυστυχώς ένας ακόμη νέος άνθρωπος χάθηκε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε πάνω σε κτίσμα.
Το θανατηφόρο τροχαίο έγινε χθες λίγο πριν τις 7:00΄ το πρωί μέσα στη πόλη της Θήβας. Ο 46χρονος οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και προσέκρουσε σε κτίσμα. Ο άτυχος 46χρονος ανασύρθηκε πολύ σοβαρά τραυματισμένος και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Θηβών, όπου δυστυχώς λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πειραματικά Λύκεια

Tο σχέδιο της Άννας Διαμαντοπούλου που έμεινε στα χαρτιά. Τι αλλάζει από την επόμενη χρονιά στα Πειραματικά Λύκεια. Νέες ρυθμίσεις για το πλαίσιο λειτουργίας. Αναλυτικά τι θα ισχύσει
Tην αλλοτινή αίγλη και την φήμη που είχαν τα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια φιλοδοξούν να αποκαταστήσουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντίστοιχα, με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζουν.
Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Πειραματικών Λυκείων αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του μήνα και να τεθούν σε εφαρμογή, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της "Δημοκρατίας της Κυριακής".
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναλάβει και η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, έμεινε ωστόσο, στα χαρτιά.
Η ίδια είχε δηλώσει τότε ότι θα "ξεκινήσει μία νέα εποχή για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, τα οποία θα αναμορφωθούν σε πιλότους γνώσης και θα αποτελέσουν τον πυλώνα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης", ωστόσο το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Τι θα ισχύσει
Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να εισάγονται οι μαθητές στα ΠΠΣ με εξετάσεις, μέσω των οποίων θα αναδεικνύονται οι καλύτεροι, και όχι με κλήρωση.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί είναι να αξιοποιήσουν τα Πρότυπα Πειραματικά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που προβλέπονται από τον κανονισμό τους.
Έτσι από την επόμενη σχολική χρονιά,  τα ΠΠΣ θα συνδεθούν με τα προγράμματα πανεπιστημίων και τους Ομίλους Αριστείας.
Οι Όμιλοι, οι οποίοι θα δημιουργούνται ανάλογα με τις κλίσεις και τα ταλέντα των μαθητών, θα λειτουργούν μετά το πέρας του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος. Θα πραγματοποιούνται μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Γλώσσας, της Λογοτεχνίας, ακόμα και των Εικαστικών.
Κάθε μαθητής θα επιλέγει σε ποιους ομίλους θα ενταχθεί, ανάλογα με τις ικανότητές του.
Όσον αφορά το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, θα είναι βεβαίως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε μονάδας ξεχωριστά, αλλά θα συμβαδίζει με αυτό των υπόλοιπων σχολείων, ειδικά στις τάξεις του λυκείου, όπου οι μαθητές προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβαδειά:Συζήτηση για το φορολογικό από το ΣΥΡΙΖΑ


syrizaΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Λιβαδειάς σας καλεί στην εκδήλωση-συζήτηση την Δευτέρα 11/2/2013 και ώρα 7:00 μ.μ. στο Συνεδριακό κέντρο Κρύας, με θέμα:
Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Δημήτρης Γελαλής, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, Άγγελος Κούρος, μέλος της Γρ. Οικον. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ
Διαβάστε Περισσότερα »

Άγρια συμπλοκή μεταξύ Αφγανών και Γεωργιανών με ένα νεκρό στην Ομόνοια..



Μάχες σώμα με σώμα των αλλοδαπών για το ποιος θα κυριαρχήσει στις πιάτσες του αργού θανάτου..

Άγρια συμπλοκή σημειώθηκε τη νύχτα στην περιοχή της Ομόνοιας. Βγήκαν μαχαίρια μεταξύ αλλοδαπών και ένας από αυτούς βρήκε άγριο θάνατο στη μέση του δρόμου .

Δυο ομάδες αλλοδαπών άρχισαν να συμπλέκονται στη γωνία των οδών Σωκράτους και Ξούθου. Βγήκαν μαχαίρια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας από τους άνδρες που έπαιρναν μέρος στη συμπλοκή.

Ο 28χρονος από το Αφγανιστάν δέχθηκε το χτύπημα στο μηρό, μέχρι να μεταφερθεί όμως στο νοσοκομείο έχασε τη μάχη. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν ένα 47χρονο Γεωργιανό ως δράστη της ανθρωποκτονίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χιόνια και βροχές στα βόρεια και δυτικά

Χιόνια και βροχές στα βόρεια και δυτικά – Καλός ο καιρός στην Αττική

Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού τη Δευτέρα στην ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο.
Στα δυτικά, το Αιγαίο και τη Θράκη θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ στις ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα χιονίσει.
Από το μεσημέρι θα σημειωθεί βελτίωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 5-6 και τοπικά στα πελάγη έως 7 μποφόρ.
Καλός ο καιρός στην Αθήνα
Στο λεκανοπέδιο της Αττικής ο καιρός θα είναι πιο... ανοιξιάτικος, καθώς θα σημειωθεί μικρή συννεφιά η οποία μπορεί να δώσει τοπικές πρόσκαιρες βροχές το πρωί. Ο καιρός θα παρουσιάσει γρήγορα βελτίωση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς.
Ίδιος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με τη θερμοκρασία να είναι από 2 έως 10 βαθμούς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς γίνονται οι ρυθμίσεις στα δάνεια

Πώς γίνονται οι ρυθμίσεις στα δάνεια

Πάνω από 800.000 δάνεια έχουν ρυθμιστεί από τις τράπεζες, εκ των οποίων τα μισά αφορούν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Ποιοί το δικαιούνται, πώς γίνεται.
Λύσεις ελάφρυνσης
Στα στεγαστικά δάνεια σε περιπτώσεις σοβαρών δυσκολιών στην αποπληρωμή των δόσεων, οι τράπεζες παρέχουν μια περίοδο χάριτος που μπορεί να φθάσει ως και τα δύο-τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πελάτης καταβάλλει μόνο τους τόκους. Εφόσον, ούτε αυτή η λύση προσφέρει διέξοδο στον δανειολήπτη, υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατή η πληρωμή μέρους των τόκων. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του δανείου αυξάνεται, καθώς οι τόκοι που δεν εξοφλούνται κεφαλαιοποιούνται. Η λύση που προτείνουν οι τράπεζες στην περίπτωση αυτή, εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη, είναι να επιμηκύνουν την εναπομένουσα διάρκεια εξόφλησης του δανείου, ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση.
Εάν ο δανειολήπτης θέλει να μειώσει ακόμη περισσότερο τη μηνιαία δόση του, τα πιστωτικά ιδρύματα ζητούν την παροχή εγγυήσεων, για παράδειγμα την προσημείωση ενός ακινήτου. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλες οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες μεταφέρονται σε ένα προϊόν, με το επιτόκιο να υποχωρεί στα επίπεδα του 5% - 6% και τη διάρκεια αποπληρωμής να επιμηκύνεται ακόμη και στα 20 χρόνια.
Η ρύθμιση στο Ειρηνοδικείο
Σε περίπτωση που οι «διαπραγματεύσεις» με την τράπεζα δεν είναι εφικτές, το επόμενο βήμα για τους δανειολήπτες αποτελεί η υποβολή αίτησης στο Ειρηνοδικείο, με στόχο τον δικαστικό διακανονισμό των οφειλών. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια ενός δικηγόρου ή καταναλωτικών οργανώσεων. Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφονται όλο το ιστορικό των δανειοδοτήσεων, η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, ενώ θα πρέπει να κατατεθεί και ένα προτεινόμενο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών.
Στη φάση αυτή, γίνεται νέα διαπραγμάτευση μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη, για την εξωδικαστική διευθέτηση της διαφωνίας. Μόνο αν αυτή αποτύχει την τελική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών παίρνει ο δικαστής.
Το Ειρηνοδικείο μετά τον έλεγχο όλων των στοιχείων και εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα του οφειλέτη για την αποπληρωμή των δανείων του προχωρεί στη ρύθμισή τους. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει διαγραφή μέρους του χρέους. Το υπόλοιπο αποπληρώνεται σε διάστημα που μπορεί να φθάνει ως και τα 20 χρόνια, ενώ μπορεί να παρασχεθεί και περίοδος χάριτος ως και τέσσερα έτη. Σημειώνεται ότι η α' κατοικία προστατεύεται για χρέη που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.
Ερχεται το «κούρεμα» στα στεγαστικά
Περί τα 120.000 νοικοκυριά περιμένουν να δουν τη δόση τους να περιορίζεται στο 30% των εισοδημάτων τους. Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά µε το σχέδιο νόµου το οποίο έχει καταρτίσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη µείωση των δόσεων που πληρώνουν νοικοκυριά τα οποία έλαβαν προ κρίσης στεγαστικό δάνειο και υπέστησαν σηµαντική µείωση των εισοδηµάτων τους τα τελευταία χρόνια.
Αν η πρόταση αυτή πάρει την έγκριση της Τρόικας τότε τα νοικοκυριά θα δουν τη δόση τους να περιορίζεται στο 30% των νέων χαμηλότερων εισοδημάτων τους.
Δικαιούχοι της ρύθμισης
Αναλυτικότερα, δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση που προτείνεται έχουν οι εξής κατηγορίες δανειοληπτών:
Α. Μισθωτοί - Συνταξιούχοι - Επαγγελματίες με ως δύο εργοδότες (μπλοκάκια)
Με εισοδηματικές απώλειες από την 1.1.2010 άνω του 35%.
Με φορολογητέο εισόδημα σήμερα ως 25.000 ευρώ.
Με προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας ως 180.000 ευρώ.
Β. Ανεργοι, ευπαθείς ομάδες
Με προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ.
Χωρίς κανένα άλλο κριτήριο.
Οσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να μειώσουν τη δόση τους στο 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.
Οι βασικοί όροι της ρύθμισης είναι οι εξής:
Ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τόκους με σταθερό επιτόκιο 1,50% για τέσσερα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% των μηνιαίων αποδοχών του.
Θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης του δανειολήπτη ύστερα από δύο χρόνια.
Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν έχει εισοδήματα θα αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων.
Μετά την τετραετή περίοδο χάριτος θα επανέρχονται οι αρχικοί όροι του δανείου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς θα "μπλοκάρετε" τις κατασχέσεις από τις ΔΟΥ ..

 

Σε μέτρα που βαθαίνουν το αδιέξοδο στην οικονομία καταφεύγει η κυβέρνηση. 
Η άρνηση της Τρόικα να επιτρέψει μια νέα ρύθμιση χρεών οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής των φόρων για εκατομμύρια πολίτες.
 

Με τα σημερινά δεδομένα, για να αποφύγει ο πολίτης τα χειρότερα, οι έφοροι μπορούν να δώσουν μόνο... 1-4 μηνιαίες δόσεις στον φορολογούμενο που ζητά ρύθμιση. Υπό προϋποθέσεις, αν δεν έχει ξαναζητήσει ρύθμιση αλλά έχει πχ ακίνητα ή μια σχετικά υγιή επιχείρηση (χωρίς ζημιές) που διασφαλίζουν το δημόσιο έναντι των απαιτήσεών του, οι δόσεις μπορούν να αυξηθούν με βάσει κριτηρίων να φτάσουν θεωρητικά τις 21 ή και τις 24. Αν φανεί συνεπής τους πρώτους μήνες, στην πορεία μπορεί να ζητήσει επανεξέταση του αιτήματός τους και οι δόσεις μπορεί και να διπλασιαστούν.

Στην πράξη όμως, οι ΔΟΥ συνήθως προσφέρουν μέχρι 15 μηνιαίες δόσεις το πολύ, στους οφειλέτες που θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Με τα δεδομένα αυτά, οι περισσότεροι μένουν απ’έξω, ακόμα και αν πρόκειται για μικρές οφειλές ενώ, σε περιπτώσεις που επιδίδονται ειδοποιήσεις και αποφάσεις με δικαστικούς επιμελητές, επιβαρύνονται και με τα δικαστικά έξοδα (τουλάχιστον 30 ευρώ τη φορά και αναλόγως και των αποστάσεων ή των εξόδων μετακίνησης των οργάνων της δικαιοσύνης).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και για 1 ευρώ ακόμη που αφήνει απλήρωτο από τους φόρους του κάθε πολίτης, οι ΔΟΥ έχουν εντολή να στέλνουν άμεσα ατομική ειδοποίηση από την πρώτη μέρα καθυστέρησης στον φορολογούμενο. Με αυτήν, τού υπενθυμίζουν ποια "αναγκαστικά" μέτρα προβλέπονται στις περιπτώσεις αυτές από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Για τους επόμενους τρεις μήνες η κάθε Εφορία «βομβαρδίζει» τον οφειλέτη με την ίδια υπενθύμιση, καλώντας τον είτε να πληρώσει την οφειλή, είτε να σπεύσει στην ΔΟΥ για να ζητήσει να μπει σε ρύθμιση πληρωμής του χρέους του. Στην πράξη, οι περισσότεροι έφοροι μπορούν να δείξουν μια ανοχή για όσους εμπράκτως ενδιαφέρονται γι την οφειλή του, εφόσον επισκέπτονται ΔΟΥ για να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους.

Ωστόσο, από την 10η μέρα του τέταρτου μήνα από την λήξη της προθεσμίας πληρωμής του φόρου ή της δόσης του, οι ΔΟΥ μπορούν πλέον να κινούνται για την εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής εισπράξεως. Αυτά περιλαμβάνουν μέτρα δεσμεύσεως ή κατασχέσεως περιουσιακων στοιχείων, είτε αυτά βρίσκονται στο όνομά του («εις χείρας του οφειλέτη»), είτε και όταν ακόμα ανήκουν σε άλλους (Κατάσχεση «εις χείρας τρίτων»).

Το νέο «φρούτο» πάντως που προκαλεί ταραχή στις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι η μέθοδος της δέσμευσης των μετοχών των εισηγμένων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο. Η τακτική αυτή πλέον εφαρμόζεται ήδη και οι έφοροι κάνουν έφοδο και στα dealing room, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να δεσμεύσουν ίδιες μετοχές που τυχόν σκοπεύει να πουλήσει η εταιρία που έχει το χρέος.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

- Δέσμευση πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων: ακίνητα, καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, αυτοκίνητα κλπ, που βρίσκονται στο όνομα του οφειλέτη, δεσμεύονται και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν χωρίς το δημόσιο να εισπράξει πρώτα τα λεφτά του. Είναι το πρώτο μέτρο προστασίας που λαμβάνουν οι έφοροι, από φόβο μήπως κάποιος οφειλέτης ρευστοποιήσει ή μεταβιβάσει την περιουσία του σε άλλους, για να μη βρει το δημόσιο τίποτα να εισπράξει.
- Κατάσχεση «εις χείρας τρίτων», δηλαδή απαιτήσεων και εσόδων που δικαιούται ο οφειλέτης από άλλους. Για παράδειγμα, εφόσον διαταχθούν τα μέτρα, ο ενοικιαστής ενός ακινήτου καλείται να πληρώσει τα ενοίκια στο δημόσιο και όχι στον μισθωτή, εφόσον αυτός έχει χρέη από φόρους που δεν πληρώνει. Αντίστοιχα και επιχειρηματίες-προμηθευτές που περιμένουν να πληρωθούν από πελάτες τους, στερούνται τα λεφτά αυτά καθώς το κράτος τα αναζητά απευθείας από αυτούς που τους τα οφείλουν.
- Κατασχέσεις γίνονται και στους μισθούς και τις συντάξεις. Ακατάσχετο μένει θεωρητικά το 75% του μισθού ή της σύνταξης, ενώ το υπόλοιπο που αποδίδεται στον δικαιούχο δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 1.000 ευρώ. Στην πράξη όμως η κατάσχεση μισθού δεν σταματά εκεί. Αν κάποιος έχει δεύτερο μισθό, σύνταξη ή άλλο εισόδημα, τότε και αυτά συνυπολογίζονται στα 1.000 ευρώ τα οποία πρέπει να του απομένουν για να ζει. Σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος έχει μισθό 1.020 ευρώ αλλά εισπράττει και άλλα 340 μηνιαίως πχ από μια δεύτερη απασχόληση, τότε δεν χάνει μόνο 20 ευρώ από την πρώτη (για να του μείνουν τα 1.000) αλλά και τα 340 ευρώ από την δεύτερη εργασία του!
- Κατασχέσεις ακινήτων: για πρώτη φορά σχεδιάζονται προγράμματα πλειστηριασμών από τις εφορίες. Εκτός από την δέσμευση ή την κατάσχεση υπέρ του δημοσίου, οι ΔΟΥ αναμένουν οδηγίες για να βγάλουν «στο σφυρί» ακίνητα των οφειλετών που έχουν ήδη κατασχεθεί (κυρίως επιχειρηματιών). Ωστόσο πρόκειται για τρομερά χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία που δύσκολα μπορεί να αποδώσει έσοδα, λόγω της κρίσεως στην κτηματαγορά, ενώ κοστίζει σημαντικά και στο ίδιο το δημόσιο (για δικαστικούς επιμελητές κλπ).
newmoney

Διαβάστε Περισσότερα »

Νταλίκα ντελαπάρισε στο Μπράλο



Συνέβη στην στροφή "καρμανιόλα" που έπεσε στο γκρεμό και ξεκληρίστηκε ολόκληρη οικογένεια, καθώς επίσης και ένα 28χρονο παλικάρι από τη Λαμία - Η κολόνα της ΔΕΗ σταμάτησε το βαρύ όχημα που σύρθηκε περισσότερα από 70 μέτρα στην άσφαλτο και σταμάτησε κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού !!!!!

Το βαρύ όχημα ήταν φορτωμένο με παλιοσίδερα (σκραπ) και ξεκίνησε από τον Πύργο με προορισμό το Βελεστίνο. Λίγο πριν τις 9:00 χθες βράδυ ο οδηγός κατεβαίνοντας τις στροφές του Μπράλου, φτάνοντας στην "καταραμένη" στροφή έχασε τον έλεγχο.



Η νταλίκα ανατράπηκε μέσα στο οδόστρωμα και στη συνέχεια άρχισε να σύρεται προς τον γκρεμό. Το βαρύ όχημα έσπασε τις μπάρες και βγήκε εκτός δρόμου. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες του LamiaReport, σταμάτησε κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού.

Το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου "έφυγε" στο γκρεμό, το πίσω μέρος της καρότσας ήταν σχεδόν στον αέρα και ευτυχώς η καμπίνα του οδηγού βρήκε μια μεγάλη κολόνα της ΔΕΗ και σταμάτησε εκεί. Αμέσως μετά ξεκινούσε γκρεμός με βάθος περισσότερο από 300 μέτρα.




Ευτυχώς την ίδια ώρα δεν ερχόταν κάποιο άλλο αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα γιατί σίγουρα θα θρηνούσαμε θύματα.

Ο οδηγός βγήκε ελαφρά τραυματισμένος και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας, ενώ οι άνδρες της τροχαίας και της 7ης ΕΜΑΚ καθάρισαν το οδόστρωμα από τα σκράπ.














Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβαδειά:Ανοικτή συζήτηση για το μέλλον των εργαζομένων στο Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"


Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 6 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Βοιωτίας στην Λιβαδειά μετά από κάλεσμα πρόσκληση του Δ. Σ. του Συλλόγου εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Νομού Βοιωτίας προς τους Τοπικούς Φορείς του Νομού Βοιωτίας (Βουλευτές, Δημάρχους, Προέδρους Κοινωφελών Επιχειρήσεων κλπ)  και τους εργαζόμενους στις δομές αυτές πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση για τους προβληματισμούς μας για το μέλλον των προνοιακών δομών «Βοήθεια στο Σπίτι».Παρόντες στην συνάντηση αυτή ήταν:
- κ. Ιωάννης Σταθάς (Βουλευτής Ν. Βοιωτίας)- κ. Νίκος Παπαγγελής (Δήμαρχος Λιβαδειάς)- κ. Σπυρίδων Νικολάου (Δήμαρχος Θήβας)- κ. Νικόλαος Αποστολίδης (Αντιδήμαρχος Δ. Λιβαδειάς)- κ. Αργύριος Σταματίου (Αντιδήμαρχος Δ. Λιβαδειάς)- κ. Βασίλειος Τσίνας (Αντιδήμαρχος Δ. Λιβαδειάς)- κ. Ηλίας Πέτραινας (Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Θήβας)- κα Γιώτα Πούλου (Δημοτική Σύμβουλος Δ. Λιβαδειάς)- κα Ιουλία Κόντου (Δημοτική Σύμβουλος Δ. Θήβας)- κ. Φάνης Νικολούτσος (Γενικός Δημάρχου Θήβας) - κ. Νικόλαος Ζορμπάς (Πρόεδρος Κοινωφελής Επιχείρησης Λιβαδειάς)- κ. Σωτήρης Δρένιος (Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Θήβας)- κα Στέλλα Δεληκωνσταντή (Προϊσταμένη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Θήβας)- κ. Νικόλαος Πούσιας (Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου Ορχομενού)- κα Ευαγγελία Σταμέλου (Γραμματέας Δημάρχου Θήβας)- κα Ευαγγελία Πήλιουρη (Διευθύντρια Οικονομικού Τμήματος Θήβας) - το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου. 


Ύστερα από την ενημέρωση της προέδρου του Συλλόγου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθώς το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι τελειώνει στις 31/03/2013 αποφασίστηκαν να διεκδικηθούν τα εξής:
1. Οι τοπικοί φορείς δήλωσαν την συμπαράσταση τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, συμμετοχή στην 48ωρη απεργία των εργαζομένων (13 και 14 Φεβρουαρίου) και την παρουσία τους στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου 2013 με αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος στις 10 το πρωί προκειμένου να συμβάλουν κι αυτοί στην διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, αλλά και να συμβάλουν στην διασφάλιση της φροντίδας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
2. Να εξασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος με νομοθετική ρύθμιση
3. Υπόμνημα διαμαρτυρίας προς Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Οικονομίας για την απρόσκοπτη συνέχιση του Βοήθεια στο Σπίτι με τους ίδιους έμπειρους εργαζομένους.
4. Πίεση για ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ώστε να διασφαλιστεί η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, τροποποίηση των κριτηρίων του «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων» ώστε να καλυφθεί αξιοπρεπής αριθμός ωφελουμένων και την παύση του σχεδιασμού του Υπουργείου Εργασίας να προβάλει ως μονόδρομο την δημιουργία Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που θα οδηγήσει τις κοινωνικές δομές σε διάλυση.   

 Με εκτίμηση   
              Πρόεδρος                              Γεν. Γραμματέας  
Παπαϊωάννου Λουκία                 Κοσμίδης Κων/νος
Διαβάστε Περισσότερα »

Εθελοντική αιμοδοσία από την ΕΛΜΕ Βοιωτίας

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ