Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Τα 116 σκοτεινά μέτρα του Μνημονίου που «ανατινάζουν» την Ελλάδα

Τα 116 σκοτεινά μέτρα του Μνημονίου του «ανατινάζουν» την Ελλάδα

Το Μνημόνιο ΙΙΙ που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το περασμένο Νοέμβριο και έχει τεθεί σε ισχύ από την πρώτη στιγμή εκτός από τις γενικές κατευθύνσεις που δίνει τα ζητήματα της οικονομίας της χώρας και την περιγραφή των πολιτικών που θα εφαρμοστούν στη χώρα μας για τα επόμενα πολλά χρόνια περιλαμβάνει και ένα παράρτημα 14 σελίδων στο οποίο καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια όλα τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν -ορισμένα από αυτά έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, για τα υπόλοιπα προβλέπεται σταδιακή εφαρμογή- στη χώρα μας σε τομείς όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η υγεία, οι μισθοί, οι συντάξεις, η αγορά καυσίμων, το λιανεμπόριο, οι μεταφορές, οι αποκρατικοποιήσεις και τα κοινωνικά επιδόματα.
Πρόκειται για μέτρα τα οποία εν πολλοίς «ανατινάζουν» την Ελλάδα την οποία γνωρίζαμε έως τώρα. Μέτρα που αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών και έχουν ως κύριο στόχο την εξοικονόμηση πόρων, είτε μέσω της περιστολής των δαπανών είτε μέσω της αύξησης στη φορολογία.
Πρόκειται, επίσης, για μέτρα τα οποία σήμερα τουλάχιστον ισχύουν έως τελευταίας κεραίας ανεξαρτήτως των καθυστερήσεων στην εφαρμογή τους ή των υποσχέσεων για επανεξέτασή τους.
Ειδικότερα, τα μέτρα, όπως καταγράφονται από τις σελίδες 43 έως και τη σελίδα 55 του Μνημονίου ΙΙΙ, στην ελληνική του μετάφραση αφορούν στα εξής (η σειρά δεν έχει να κάνει με την αξιολόγηση του μέτρου, αλλά με τον τρόπο που συμπεριλαμβάνεται στο πρωτότυπο κείμενο):
ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Αγορά καυσίμων
  1. Να επιτραπεί σε ανεξάρτητα πρατήρια καυσίμων να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φορτηγά βυτιοφόρα πάνω από 8 τόνους, και να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέγεθος βυτιοφόρου για να παραλάβουν (εισαγόμενα) καύσιμα, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας για τη μεταφορά των καυσίμων.
  2. Να επιτραπεί στα πρατήρια καυσίμων να χρησιμοποιούν βυτιοφόρο δημόσιας χρήσης για τη μεταφορά καυσίμων χωρίς να χρειάζεται να έχουν τις προϋποθέσεις για να διαθέτουν τα δικά τους ιδιωτικής χρήσης βυτιοφόρα.
  3. Να εκδοθούν τεχνικές προδιαγραφές και χρονοδιάγραμμα προκειμένου να εφαρμοστεί το σύστημα μέτρησης εισροών – εκροών σε όλα τα πρατήρια καυσίμων με καταληκτική ημερομηνία για τις περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2013, τις άλλες μεγάλες πόλεις μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, και το υπόλοιπο της χώρας μέχρι το Μάρτιο του 2014.
  4. Eκδοση της εφαρμοστικής ΥΑ για συστήματα GPS στα βυτιοφόρα καυσίμων, με ισχύ τέλος του 2012.
Λιανεμπόριο
  1. Να επιτραπεί η πώληση από σουπερμάρκετ προσυσκευασμένου φαγητού, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, θαλασσινών, τυριού και αλλαντικών.
  2. Να επιτραπεί η πώληση στα παντοπωλεία μη εδώδιμων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος για βρέφη, καπνού, εφημερίδων και περιοδικών.
  3. Να επιτραπεί στα παντοπωλεία να πωλούν αγαθά εκτός τροφίμων, τηρώντας την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
  4. Κατάργηση όλων των περιορισμών σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις χώρου για την πώληση των προϊόντων διατροφής.
  5. Να επιτραπεί η αποσύνδεση των ωρών εργασίας όλων των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις (όπως ορίζονται στο νόμο 1037/1971 και σε σχετική εφαρμοστική νομοθεσία) από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
  6. Να αλλάξει ο νόμος ώστε να διευκρινιστεί ότι επιτρέπονται οι διακοπές στις βάρδιες σε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με συνεχές πρόγραμμα εργασίας).
Μεταφορές
  1. Να αρθούν οι περιορισμοί για ενοικίαση φορτηγών, ημιφορτηγών και υπηρεσιών σοφέρ.
  2. Να επιτραπούν οι υπηρεσίες μεταφοράς με λεωφορείο από ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία με τη χρήση μικρών οχημάτων (λιγότερο από 12 θέσεις) και πακέτα για μικρά φορτηγά και οχήματα παντός εδάφους.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Απελευθέρωση επαγγελμάτων / οικονομικών δραστηριοτήτων που καλύφθηκαν σε προηγούμενες αναθεωρήσεις:
  1. Λιμενεργάτες για χερσαίες εργασίες: κατάργηση προκαθορισμένων τελών για φορτο-εκφορτωτικές υπηρεσίες. Αφαίρεση της αρμοδιότητας της επιτροπής ρύθμισης απασχόλησης λιμενεργατών να ενεργεί ως αρχή αδειοδότησης.
  2. Ορκωτοί εκτιμητές: Εξάλειψη των ελάχιστων αμοιβών, του numerus clausus, και της προϋπόθεσης της ιθαγένειας. Να επιτραπεί σε νομικά πρόσωπα να ασκήσουν το επάγγελμα. Και να αρθούν οι περιορισμοί που θέτουν τομείς αποκλειστικής άσκησης προς αυτό το επάγγελμα.
  3. Λογιστές και φοροτεχνικοί: να διευκρινιστεί στην ότι η επαγγελματική ταυτότητα θα εκδίδεται αυτόματα εντός τριών μηνών και να διευκρινιστεί πως ο αρμόδιος οργανισμός για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων είναι το ΣΑΕΠ.
  4. Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης: Να αρθεί η απαίτηση ελάχιστου αριθμού υπαλλήλων. Να επιτραπεί η παροχή συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
  5. Ιδιωτικά Γραφεία Συμβούλων Εργασίας: Να επιτραπεί στους εργοδότες των ΙΓΣΕ, εκτός του διευθυντή, να μεσολαβούν. Να αρθούν οι περιορισμοί σχετικά με τον ελάχιστο χώρο γραφείων και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.
  6. ∆ικηγόροι. Άρση: της υποχρεωτικής δικηγορικής παρουσίας σε πράξεις επί ακινήτων με άμεση ισχύ για τον πωλητή και από 31-12-2013 για τον αγοραστή, με μοναδικό όριο συναλλαγών τις 80000 ευρώ, της παρουσίας δικηγόρου για τα συμβόλαια ανταλλαγής ακίνητης περιουσίας καθώς και για τις χαριστικές δικαιοπραξίες. Της κλίμακας των ελάχιστων μηνιαίων ποσών για τους δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα για υπηρεσίες που παρέχονται με σταθερή περιοδική αμοιβή, με την επιφύλαξη των κανονισμών αμοιβών για ασκούμενους δικηγόρους και του κατώτερου μισθού για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα όπως προβλέπεται από το νόμο 4046/2012.
  7. Κτηματομεσίτες: Να καταργηθεί η περίοδος δοκιμασίας για κτηματομεσίτες
  8. Ξεναγοί: Να ανοίξει το επάγγελμα προς κατόχους συναφών πανεπιστημιακών πτυχίων.
  9. Αναλογιστές: Nα διακοπεί η τρέχουσα πρακτική της Eνωσης Αναλογιστών Ελλάδος να ορίζει έμμεσα τον αριθμό επιτυχόντων στις εξετάσεις.
Να αφαιρεθούν οι ακόλουθοι περιορισμοί για τα ακόλουθα επαγγέλματα/επιχειρήσεις:
  1. Φορτοεκφορτωτές στα λιμάνια: Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, κατάργηση πάγιων τελών για υπηρεσίες φόρτωσης και εκφόρτωσης και να επιτραπεί να απασχολούνται φορτοεκφορτωτές υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.
  2. Εκτελωνιστές: κατάργηση ελαχίστων τελών. Άρση γεωγραφικών περιορισμών, απαιτήσεις εθνικότητας, και όριο ηλικίας. Να επιτραπεί σε νομικά πρόσωπα να εκπροσωπούν άλλους στο τελωνείο, να επιτραπεί σε όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα να διεκπεραιώνουν τελωνειακές διατυπώσεις, χωρίς να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εκτελωνιστή. Και να αρθεί η ανάγκη να ανανεώνονται οι άδειες των εκτελωνιστών κάθε χρόνο.
  3. Περίπτερα και καντίνες σε δημόσια κτίρια: Να αφαιρεθούν οι περιορισμοί αδειοδότησης προς όφελος συγκεκριμένων ομάδων.
  4. Τουριστικά γραφεία: Kατάργηση προ-έγκρισης ελαχίστου απαιτούμενου χώρου γραφείων, και μείωση του απαιτούμενου ποσού τραπεζικών εγγυήσεων.
  5. Ιδρύματα Ιδιωτικής Εκπαίδευσης: Άρση περιορισμών στην ιδιωτική εκπαίδευση συνεπείς με τη γνωμοδότηση 20/VI/2012 της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  6. Ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας: Τροποποίηση της τομεακής νομοθεσίας ώστε να εξαλειφθούν οι ασυνέπειες με τον νόμο του 2011 για τα επαγγέλματα
  7. Πρακτορεία διανομής τύπου: Αφαίρεση συστήματος προέγκρισης και επέκταση του αριθμού των διεκπεραιωμένων οικονομικών δραστηριοτήτων
  8. Επιθεωρητές ενέργειας: Nα αφαιρεθούν οι ελάχιστες αμοιβές, να τροποποιηθεί η ειδική τομεακή νομοθεσία για την κατάργηση ελάχιστων αμοιβών για τις υπηρεσίες επιθεώρησης ενέργειας, και να απλοποιηθεί η αδειοδότηση.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προσδιορισμός ελάχιστου μισθού
Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο:
  1. Ο βασικός κατώτατος μισθός και τα επιδόματα ωρίμανσης που καθορίζει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα μηχανισμό ελάχιστου μισθού που θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο μετά από πρόταση της κυβέρνησης (που πρέπει να γίνει μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες)
  2. Το σύστημα θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013. Σε αυτό το σημείο ο κατά νόμο ελάχιστος μισθός και τα επιδόματα ωρίμανσης θα τεθούν ίσα με τα επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί κατά την έγκριση του Προγράμματος ∆ιευρυμένης Χρηματοοικονομικής ∆ιευκόλυνσης (EFF) το Φεβρουάριο του 2012 και θα παγώσουν σε αυτά τα επίπεδα. ∆εν θα υπάρξουν άλλα επιδόματα.
  3. Οι γενικές-εθνικές, τομεακές, και ατομικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα παραμείνουν χωρίς δέσμευση να προσδιορίσουν υψηλότερους μισθούς από τα κατά νόμο επίπεδα που τίθενται από την Κυβέρνηση, και ελεύθερες να προσδιορίσουν επιδόματα διαφόρων κατηγοριών, αλλά αυτές θα είναι δεσμευτικές μόνο για τους υπογράψαντες αυτές τις συμβάσεις.
  4. Μέχρι το Q1 2014 η Κυβέρνηση θα εκτιμήσει αν ο μηχανισμός είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει την ανεργία και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και αν είναι αρκετά απλός για να τεθεί σε εφαρμογή αποτελεσματικά από τις επιχειρήσεις.
Μη μισθολογικά εργατικά κόστη
  1. Σχετικά με τα κόστη απόλυσης, η Κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθεσία προκειμένου να μειώσει την περίοδο προειδοποίησης απόλυσης στους 4 μήνες και να θέσει ανώτατο όριο στην ελάχιστη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης τους 12 μήνες (διατηρώντας την υπάρχουσα σύνδεση μεταξύ χρόνου παραμονής στην εργασία και ελάχιστης αποζημίωσης για χρόνους παραμονής στην εργασία μικρότερους από την οροφή). Εάν η οροφή έχει ήδη ξεπεραστεί κατά την ημερομηνία της μεταρρύθμισης το συσσωρευμένο ποσό θα εξαιρεθεί, αλλά με το ελάχιστο ποσό πέραν των 12 μηνών να υπόκειται σε μία οροφή €2000 το μήνα. Επιπλέον, προκειμένου να εξασφαλιστεί ίση και δίκαιη μεταχείριση για όλους τους υπαλλήλους και επαγγέλματα, σε αυτούς όπου τα τιθέμενα από το νόμο κόστη αποζημιώσεων υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα στον κανόνα που μόλις περιγράφηκε, η αποζημίωση απόλυσης θα ευθυγραμμιστεί με τον κανόνα που μόλις περιγράφτηκε.
  2. Το Υπουργείο Εργασίας θα εκδώσει υπουργική απόφαση για τη μείωση του διοικητικού φόρτου με: (i) την κατάργηση της απαίτησης για εκ των προτέρων υποβολή των προγραμμάτων εργασίας στις επιθεωρήσεις εργασίας (ii) άρση της προέγκρισης από τις επιθεωρήσεις εργασίας των υπερωριών, βιβλίων κίνησης, του βιβλίου καθημερινής εργασίας των εργαζομένων στις κατασκευές, καθώς και εφαρμογές για την κατάτμηση της άδειας (με εξαίρεση την περίπτωση των προεγκρίσεων για ανήλικους εργαζόμενους).
  3. Η Κυβέρνηση θα αυξήσει την αποδοτικότητα της εργασίας μέσα στα συνολικά όρια της εβδομάδας εργασίας (40 ώρες) μέσω: (i) εφαρμογής των γενικών κανόνων σχετικά με τον μέγιστο αριθμό ημερών εργασίας σε τομείς που δεν καλύπτονται από τους γενικούς κανόνες (ii) επαναπροσδιορισμού του ελαχίστου ορίου ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες (iii) επιτρέποντας την δύο υποχρεωτικά συνεχόμενων εβδομάδων άδεια να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρόνο για τους τομείς που παρουσιάζουν εποχικότητα.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για αποκρατικοποιήσεις
  1. Η Κυβέρνηση παρουσιάζει επικαιροποιημένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων στο Κοινοβούλιο με το ΜΠ∆Σ 2012-2016.
  2. Το ΤΑΙΠΕ∆ δημοσιεύει την εξαμηνιαία επικαιροποίηση του σχεδίου ανάπτυξης περιουσίας που θα περιλαμβάνει μια γενική επισκόπηση του χαρτοφυλακίου με περιγραφή των στοιχείων προς αποκρατικοποίηση ένα χρονοδιάγραμμα για τους προγραμματισμένου διαγωνισμούς και στόχους για συνολικές εισπράξεις στο τρέχον και το επόμενο έτος.
  3. Να τροποποιηθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 16 του Καταστατικού της Εταιρείας του ΤΑΙΠΕ∆, προκειμένου να διευκρινιστεί ότι η «εύλογη αιτία» που απαιτείται για την αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου ορίζεται κυρίως από την αδικαιολόγητη αναστολή ή από την εκ προθέσεως θέση σε κίνδυνο των στόχων του ΤΑΙΠΕ∆ με πράξεις ή παραλείψεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου του.
  4. Να τροποποιηθεί ο νόμος 3986/2011 ώστε να απαιτεί τη δημοσίευση των τριμηνιαίων εκθέσεων του ΤΑΙΠΕ∆ σχετικά με τις δραστηριότητες και τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς του, συμπεριλαμβανομένου ενός λεπτομερούς λογαριασμού κερδών και ζημιών, κατάστασης ταμειακών ροών, καθώς και του ισολογισμού, εντός 60 ημερών από το τέλος κάθε τριμήνου.
Μεταφορά ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ
  1. Μεταφορά στο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση του ΤΑΙΠΕ∆ της πλήρους και άμεσης κυριότητα (μετοχών ή δικαιωμάτων παραχώρησης) των: Εγνατία Αυτοκινητόδρομοι τα περιφερειακά λιμάνια της Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλα, Κέρκυρα, Πάτρα, Ηράκλειο και Ραφήνα)
  2. Υπογραφή συμβολαίου μεταξύ ΤΑΙΠΕ∆ και ΥΠΟΙΚ για τη χρήση των δικαιωμάτων ψήφου στην ΕΛΒΟ.
  3. Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που να εξασφαλίζει ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις των δικαιωμάτων ψηφιακών μερισμάτων θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕ∆.
  4. Τα υπουργεία / κυβερνητικοί φορείς να παρέχουν στη Γενική Γραμματεία ∆ημόσιας Περιουσίας πλήρη πρόσβαση στο απόθεμα όλων των ακινήτων που ανήκουν στο ∆ημόσιο.
Κατάργηση νομικών εμποδίων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων
  1. Τροποποίηση / κατάργηση καταστατικών διατάξεων εταιρειών που αποκλίνουν από το νόμο περί ιδιωτικών εταιρειών (∆ΕΗ, ΟΛΠ και ΟΛΘ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ και ΕΥ∆ΑΠ, λιμάνια, κλπ.), συμπεριλαμβανομένων τυχόν περιορισμών στα δικαιώματα ψήφου των ιδιωτών μετόχων.
  2. Έναρξη της διαδικασίας ΕΣΧΑ∆Α (έκδοση περιβαλλοντικής μελέτης) για Αφάντου και Κασσιόπη.
Σύμβουλοι / προσφορές
  1. Έναρξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη των συμβούλων, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες δημοσίων συμβάσεων, για την ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
  1. Το ΤΧΣ θα ολοκληρώσει τον χρηματοοικονομικό έλεγχο (due diligence) των μεγάλων τραπεζών. Αυτό θα περιλαμβάνει μια αναθεώρηση της διακυβέρνησης, όπως δάνεια σε συσχετιζόμενα μέρη, ποιότητα περιουσιακών στοιχείων, και τη συγκέντρωση κινδύνων και τυχόν ευρήματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον επόπτη θα κοινοποιούνται στην ΤτΕ.
  2. Ανακοίνωση στις τράπεζες των όρων αναφοράς για ελεγκτές τραπεζών, με οδηγίες για τους ελεγκτές να αρχίσουν τις εργασίες τους το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2013.
  3. Τροποποίηση των νόμων του ΤΧΣ ώστε να ορίζουν σαφώς ότι το ∆Σ του ΤΧΣ συμπεριλαμβανομένων και των παρατηρητών, θα πρέπει να ενημερώνεται για όλες τις αποφάσεις των μεγάλων τραπεζών που έχουν επιπτώσεις στα δικαιώματα του ΤΧΣ ως μετόχου / επενδυτή. Οι πληροφορίες αυτές, μόλις ληφθούν από και μέσω του διοικητή του ΤΧΣ, θα πρέπει να παρέχονται 1 μέρα τουλάχιστο πριν από κάθε συνάντηση του ∆Σ του ΤΧΣ που πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις τράπεζες.
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Μισθολογική Δαπάνη Δημοσίου Τομέα
  1. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη αποτελεσματική μείωση των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων στο πλαίσιο των ειδικών καθεστώτων μισθών (εκτός από τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τα επιδόματα του καλοκαιριού), σε ισχύ από 1 Αυγ 2012, με το ακόλουθο σχέδιο οριακής μείωσης: 2 τοις εκατό για μισθούς κάτω των € 1000, 10 τοις εκατό για € 1000-1500, 20 τοις εκατό για το 1500-2500 €, 30 τοις εκατό για το 2500-4000 € και 35 τοις εκατό για τους μισθούς άνω των € 4000.
  2. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους του κράτους κατά € 56 εκατομμύρια το 2013 και επιπλέον € 27 εκατομμύρια το 2014, μεταξύ άλλων με τη περαιτέρω μείωση των προσλήψεων ορισμένου χρόνου κατά 10% σε σχέση με το βασικό σενάριο (€38 εκατομμύρια το 2013, €25 εκατομμύρια το 2014) , τον εξορθολογισμό των επιδομάτων των βουλευτών και του προσωπικού τους (€2 εκατομμύρια το 2013), της μείωσης του μισθολογικού κόστους για τους ιατρούς διευθυντές ΕΣΥ (κατά € 11 εκατομμύρια το 2013), καθώς και την εισαγωγή παγώματος προσλήψεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
  3. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την εισαγωγή ενός νέου μισθολογίου για το προσωπικό του κοινοβουλίου, αποδίδοντας εξοικονόμηση 14 εκατ. € το 2013.
  4. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την εξάλειψη των εποχιακών μπόνους του δημόσιου τομέα για τους εργαζομένους στην κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, για την εξοικονόμηση € 431 εκατομμύρια το 2013.
  5. Τοποθέτηση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας και εξόδου, με την κατάργηση των θέσεων ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, την αντιμετώπιση των πειθαρχικών υποθέσεων (συμπεριλαμβανομένου μέσω οριστικών απολύσεων), και με την κατάργηση των θέσεων που σχετίζονται με καταργηθείσες / συγχωνευθείσες υπηρεσίες.
  6. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων από τη μεταρρύθμιση του μισθολογίου του δημοσίου τομέα που εισήχθη το 2011, εξαιρώντας το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕ∆, με εξοικονόμηση €8 εκατομμυρίων το 2013.
  7. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναστολή, έως το 2016, των δημοσιονομικών μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων, εξοικονομώντας € 78 εκατομμύρια το 2013.
  8. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναστολή, έως το 2016, το μπόνους απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, εξοικονομώντας € 214 εκατομμύρια το 2013.
  9. Υιοθέτηση νομοθεσίας ώστε: (i) να επιτραπούν οι υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών από τη μία περιοχή στην άλλη (ii) να συγχωνευτούν οι σχολικές μονάδες και (iii) να μετακινηθεί διοικητικό προσωπικό από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα προς το Υπουργείο Παιδείας. Μετά την υιοθέτηση της νομοθεσίας, να εκδοθεί μια απόφαση από την κοινή υπουργική επιτροπή για τη μείωση του αριθμού του μη-μόνιμου διδακτικού προσωπικού σε ετήσια βάση έως 2.000 εκπαιδευτικούς με 10μηνες συμβάσεις.
  10. Έκδοση μια απόφασης από την κοινή υπουργική επιτροπή ώστε να μειωθεί το όριο για τον αριθμό των μη-μόνιμων καθηγητών κατά 90 τοις εκατό σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου "Αθηνά").
  11. Έκδοση μιας κοινής υπουργικής απόφασης για την εισαγωγή παγώματος προσλήψεων του διοικητικού προσωπικού και κανόνα αποχωρήσεων 1:10 για το διδακτικό προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας.
  12. Υιοθέτηση νομοθεσίας για να περιοριστεί η μισθολογική δαπάνη των τοπικών αυτοδιοικήσεων με εξοικονόμηση €50 εκατ. (έναρξη ισχύος Ιανουάριος 2013)
  13. Επέκταση του κανόνα πρόσληψης 1:5 και στη γενική κυβέρνηση μέχρι το 2016.
  14. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την εναρμόνιση των μισθολογίων σε όλες τις κρατικές επιχειρήσεις του Κεφαλαίου Α των ΝΠΙ∆, με το νέο μισθολόγιο για τους κρατικούς υπαλλήλους, με έναρξη ισχύος τον Ιανουάριο του 2013.
  15. Υιοθέτηση νομοθεσίας που να προβλέπει υποχρεωτικές μεταφορές προσωπικού (οριζόντια και κάθετα) μέσα στη γενική κυβέρνηση και από μια τοποθεσία της χώρας σε άλλη.
  16. Έκδοση ΥΑ για μόνιμη μείωση των ετησίως εισερχομένων στις στρατιωτικές ακαδημίες κατά 30% αφαίρεση της εγγύησης εργασίας για τους ιδιώτες δασκάλους. Υιοθέτηση νομοθεσίας που να προβλέπει ότι όλες οι προσφορές πρόσληψης από τον ΑΣΕΠ παύουν μετά την πάροδο τριών χρόνων αν η πραγματική πρόσληψη δεν έχει λάβει χώρα.
  17. Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει πλήρη σύνταξη σε δημοσίους υπαλλήλους με 20 χρόνια εργασίας, σε περίπτωση απόλυσης, χωρίς την απώλεια των εισφορών τους.
Συντάξεις
  1. Η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται κατά 2 χρόνια, αρχίζοντας από (1 Ιανουαρίου 2013). Η αύξηση εφαρμόζεται τόσο στο κατά νόμο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης (όσο και σε κάθε άλλο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης που αφορά σε ειδικές ομάδες). Η αύξηση αυτή δεν επηρεάζει την εξασφάλιση δικαιώματος πλήρους σύνταξης στα 40 χρόνια.
  2. Μείωση από τον Ιανουάριο 2013 των νέων εφάπαξ κατά 23% μέσο όρο, αναδρομικά από το 2010, για τις διαφορετικές κατηγορίες των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων που δικαιούνται εφάπαξ.
  3. Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας να εκδώσουν μια κοινή υπουργική απόφαση για την εισαγωγή του μητρώου συντάξεων μέχρι τον ∆εκέμβριο του 2012. Η ΚΥΑ θα απαιτεί από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης να υποβάλουν κάθε 10 του μήνα στοιχεία συντάξεων προς την αρχή που θα διαχειρίζεται το μητρώο που θα αφορούν το σύνολο των κύριων και επικουρικών συντάξεων κάθε συνταξιούχου και με την σημείωση ότι θα αναστέλλονται οι πληρωμές προς τα ταμεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για αποστολή δεδομένων.
  4. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την υλοποίηση, με τη χρήση του μητρώου συντάξεων, των παρακάτω μειώσεων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2013: μείωση των συνολικών μηνιαίων εισοδημάτων από σύνταξη (κύριων και επικουρικών συντάξεων) για κάθε συνταξιούχο μεταξύ 1000 – 1500 € κατά 5 τοις εκατό, 1500 – 2000 € κατά 10 τοις εκτός, 2000 - 3000 € κατά 15 τοις εκατό και άνω των 3000 €κατά 20 τοις εκατό. (ακολουθώντας τον κανόνα της μη επαναταξινόμησης). Σύμφωνα με το άρθρα 9 και 34 του προεδρικού διατάγματος 169/2007, οι συντάξεις των συνταξιούχων που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια , θα περικοπούν αυτόματα, ισοδύναμα με τις περικοπές στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων.
  5. Περαιτέρω εξορθολογισμός των συντάξεων με: (i) κατάργηση όλων των δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις (εκτός από τους βαριά ανάπηρους), (ii) εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων για τις ανύπαντρες θυγατέρες οι οποίες θεμελίωσαν δικαίωμα στην σύνταξη πριν από τον νόμο 3865/2010 και μείωση της σύνταξής τους μέχρι το διπλάσιο της κατώτερης σύνταξης, (iii) κατάργηση ειδικών συνταξιοδοτικών προνομίων των συνδικαλιστών, (iv) μείωση των συντάξεων των αιρετών με στόχο την εξοικονόμηση € 31 εκατομμυρίων το 2013και (v) πλήρης χρήση διασταυρώσεων για την κατάργηση των παράτυπων συντάξεων το 2013.
Κοινωνικά επιδόματα
  1. Εισαγωγή του χρόνου διαμονής στην Ελλάδα ως κριτήριο για την παροχή σύνταξης σε ανασφάλιστα άτομα, με σκοπό την επίτευξη εξοικονόμησης (καθαρή από φορολογία εισοδήματος και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης) της τάξης των 19 εκατομμυρίων € το 2013 και επιπρόσθετων 19 εκατομμυρίων € το 2014.
  2. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την αντικατάσταση των υπαρχόντων οικογενειακών επιδομάτων με στοχευμένα επιδόματα και κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα του 2013 με σκοπό την επίτευξη ετήσιων εξοικονομήσεων της τάξης των 202 εκατομμυρίων € το 2013 και επιπρόσθετα 177 εκατομμύρια € το 2014.
  3. Σχετικά με τον αναθεωρημένο, ενοποιημένο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες υγείας, άρθρο 10 παράγραφος Η, αναδιάρθρωση του προγράμματος αποζημίωσης μεταφοράς για επιλεγμένες κατηγορίες ασθενών για την εξίσωση των επιδομάτων στα επίπεδα του 2009 για την εξοικονόμηση 20 εκατομμυρίων €.
  4. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την μείωση των επιδομάτων ανεργίας που στοχεύουν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές για την εξοικονόμηση 20 εκατομμυρίων € το 2013.
  5. Υιοθέτηση νομοθεσίας για κατάργηση των ειδικών επιδομάτων που δίνονται σε ανθρώπους που έμειναν άνεργοι εξαιτίας συγχωνεύσεων για την εξοικονόμηση ετησίως 10 εκατομμυρίων €, αρχίζοντας από το 2013.
  6. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την απονομή των συντάξεων βοηθείας που παρέχονται από το ΕΚΑΣ σε ανθρώπους άνω των 64 ετών, για την δημιουργία εξοικονομήσεων 114 εκατομμυρίων ευρώ, αρχίζοντας από το 2014.
  7. Υιοθέτηση νομοθεσίας για το κλείσιμο δύο προγραμμάτων για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών για την επίτευξη εξοικονομήσεων 25 εκατομμυρίων € το 2013.
Υιοθέτηση νομοθεσίας που εισάγει νέα κοινωνικά προγράμματα, συμπεριλαμβάνοντας:
  1. Επιδόματα ίσα με 200 € το μήνα, που θα δίνονται μέχρι και 12 μήνες σε μακροχρόνια ανέργους που εξαντλούν την μέγιστη διάρκεια του επιδόματος ανεργίας (12 μήνες), με την προϋπόθεση ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άλλα προγράμματα εκπαίδευσης και έχουν οικογενειακό φορολογήσιμο εισόδημα μέχρι 10.000 €, με όριο δαπάνης τα 35 εκατομμύρια €
  2. Ένα πρόγραμμα εξασφάλισης ενός ελάχιστου επιπέδου εισοδήματος που εφαρμόζεται πιλοτικά σε δύο περιοχές τις χώρες με διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, με ένα όριο δαπάνης τα 20 εκατομμύρια €, με χρόνο έναρξης το 2014.
Υγεία
  1. Προκειμένου να μειωθεί η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη η Κυβέρνηση:
  2. Θα λάβει μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη δεν θα υπερβεί τα €2.88 δις το 2012 (σε όρους δεσμεύσεων, εκτός από τις θεσμοθετημένες επιστροφές και του clawback). Είτε: (i) θα ενεργοποιήσει το αυτόματο μηχανισμό claw-back και θα συλλέξει τα έσοδα που προκύπτουν από την εφαρμογή του μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012 ή (ii) Επιβάλλει εισιτήριο στη θετική λίστα; ή (iii) Θα εφαρμόσει γενικές μειώσεις τιμών.
  3. Θα προσδιορίσει, μέσω Υπουργικής Απόφασης, το νέο σε εξαμηνιαία βάση όριο του claw-back για το 2013, το οποίο να είναι συνεπές με το ετήσιο όριο εξωνοσοκομειακής δαπάνης των 2,44 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
  4. Θα καταργήσει την ισχύουσα διάταξη του νόμου που εμποδίζει τη συλλογή της έκπτωσης από τα φαρμακεία σε περίπτωση καθυστερήσεων στις πληρωμές από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ. Εφαρμόσιμο από 1η Ιανουαρίου, 2012.
  5. Εκδώσει μια Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αναθεωρήσει τη δομή συμμετοχής των ασθενών για φάρμακα προκειμένου να εξαιρεθεί συμμετοχής ένας περιορισμένος αριθμός φαρμάκων που σχετίζονται με συγκεκριμένες θεραπευτικές αγωγές.
  6. Έκδοση ενός δελτίου τιμών προκειμένου να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων με πατέντο σε ισχύ, βάσει των τριών χωρών της ΕΕ με τις χαμηλότερες τιμές και ανατιμολόγηση των φαρμάκων που επί του παρόντος είναι φθηνότερα των €10, ακόμα και με εφαρμογή μειώσεως τιμών κατά 10% στις τιμές των γενόσιμων και μίας μείωσης κατά 5% στις τιμές των φαρμάκων των οποίων έχει λήξει η πατέντα και έκδοση της τριμηνιαίας επικαιροποίησης της λίστας τιμών.
  7. Τροποποίηση του νόμου προκειμένου να επεκτείνει την εφαρμογή της έκπτωσης 5% από τις φαρμακευτικές εταιρείες (που υφίσταται για τα νοσοκομειακά φάρμακα) και στα φάρμακα που πωλούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. (Υιοθέτηση νομοθεσίας μέχρι Q4-2012).
  8. Επικαιροποίηση και δημοσίευση της θετικής λίστας των φαρμάκων που καλύπτονται, ιδιαίτερα καλύπτοντας μόνο τις οικονομικά αποδοτικές συσκευασίες για χρόνιες παθήσεις, μετακινώντας φάρμακα από τη θετική λίστα στην αρνητική λίστα και στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ και εισάγοντας το σύστημα τιμών αναφοράς που αναπτύχθηκε από τον ΕΟΦ.
  9. Αλλαγή της φόρμας της ηλεκτρονικής συνταγής  ώστε να καταστεί υποχρεωτική για τους γιατρούς η συνταγογράφηση με βάση κοινόχρηστη διεθνή ονομασία (ΙΝΝ) για τη δραστική ουσία. Η συνταγογράφηση φαρμάκων με εμπορική ονομασία επιτρέπεται μόνο σε λίγες περιπτώσεις που δεν θα υπερβαίνει το 15% του συνόλου των συνταγών ανά γιατρό. Μια υπουργική απόφαση θα καθορίσει τις εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση INN με περιορισμένο αριθμό θεραπευτικών ενδείξεων και τεκμηριωμένες ευαισθησίες των ασθενών, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
  10. Έκδοση εγκυκλίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης ότι τα φαρμακεία πρέπει να υποκαθιστούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα με τα χαμηλότερης τιμής και ίδιας δραστικής ουσίας προϊόντα που βρίσκονται στην ίδια ομάδα της λίστας (υποχρεωτική υποκατάσταση με γενόσημα).
Προκειμένου να βελτιωθεί η τρέχουσα οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, υιοθέτηση νομοθεσίας με άμεση εφαρμογή για:
  1. Να περιοριστεί το πακέτο παροχών με αφαίρεση επιλεγμένων υπηρεσιών, καθιέρωση ανωτάτων ορίων χρήσης, και μείωση των ποσοστών κάλυψης για εξοικονόμηση € 180 εκατομμυρίων το 2013;
  2. Να αυξηθεί το κόστος συμμετοχής για ιατρικές υπηρεσίες παρεχόμενες από ιδιώτες τουλάχιστο κατά 30%.
  3. Να γίνει διαπραγμάτευση συμφωνιών εκπτώσεων τιμής-όγκου με ιδιωτικούς παρόχους υγείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν τουλάχιστο €70 εκατομμύρια το 2013;
  4. Να αναθεωρηθούν οι τιμές για έναν αριθμό διαγνωστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φυσιοθεραπείας που ανατίθενται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικούς παρόχους με στόχο τη μείωση των σχετικών δαπανών κατά τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ το 2013.
  5. Να εισαχθεί ένα σύστημα τιμών αναφοράς για την κάλυψη του κόστους ιατρικών συσκευών
  6. Να θεσπιστεί νομοθεσία που να αυξάνει τις εισφορές που καταβάλλονται από ασφαλισμένους του ΟΓΑ στα 25 € το μήνα.
  7. Να εφαρμοστούν υψηλότερες συμμετοχές για τις ενδονοσοκομειακές νοσηλείες και για κάθε συνταγή ώστε να εξοικονομηθούν €115 εκατομμύρια το 2014.
Ανώτατα όρια προϋπολογισμού 2013-14
  1. Να καθορίσει ένα ανώτατο όριο δαπανών για τις "λειτουργικές και λοιπές" δαπάνες των αρμόδιων υπουργείων (εκτός άμυνας και παιδείας) έτσι ώστε, ο προϋπολογισμός να μειωθεί κατά περίπου 203 εκατομμύρια ευρώ το 2013 και κατά επιπλέον 129 εκατομμύρια ευρώ το 2014 σε σχέση με το βασικό σενάριο του 2013 της τάξης των 4,989 δις €.
  2. Να μειώσει τις επιδοτήσεις στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου εκτός της γενικής κυβέρνησης και στην ακτοπλοΐα κατά 32 εκατομμύρια ευρώ το 2013 και κατά επιπλέον 66 εκατομμύρια ευρώ το 2014, σε σχέση με το βασικό σενάριο του 2013 της τάξης των 393 εκατομμυρίων €.
  3. Να καθορίσει ένα ανώτατο όριο για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα αθλητικά (ομοσπονδίες, αθλητικά κέντρα) και πολιτιστικά ιδρύματα (θέατρα, μουσεία, φεστιβάλ) ώστε, να επιτευχθεί εξοικονόμηση 86 εκατομμυρίων ευρώ το 2013 και 37 εκατομμυρίων ευρώ το 2014.
  4. Να μειώσει την επενδυτική δαπάνη κατά 150 εκατομμύρια ευρώ το 2013 και επιπλέον κατά 150 εκατομμύρια ευρώ το 2014.
  5. Να καθορίσει ένα ανώτατο όριο στις επιδοτήσεις των ∆ΕΚΟ ώστε να εξοικονομηθούν 250 εκατομμύρια ευρώ το 2013 και επιπλέον 123 εκατομμύρια ευρώ το 2014. Να καθορίσει ένα ανώτατο όριο στις επιδοτήσεις της ΣΤΑΣΥ ώστε να προκύψει εξοικονόμηση 22 εκατομμυρίων ευρώ και 5 εκατομμυρίων ευρώ το 2013 και 2014, αντίστοιχα.
  6. Να μειώσει τις επιδοτήσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το Κράτος προς τους ΟΤΑ κατά 10 εκατομμύρια ευρώ το 2013 και επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ το 2014 σε σχέση με το βασικό σενάριο των 2,563 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013 και 2,669 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2014.
  7. Να μειώσει τις επιδοτήσεις από τη ΣΑΤΑ (συλλογική απόφαση για τους ΟΤΑ) κατά 40 εκατομμύρια ευρώ το 2013 και επιπρόσθετα 110 ευρώ το 2014 σε σχέση με το βασικό σενάριο των 330 εκατομμυρίων ευρώ το 2013 και 330 εκατομμυρίων ευρώ το 2014.
  8. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την τροποποίηση των οροφών δαπανών του πράσινου ταμείου στο 2,5 τοις εκατό του αποθέματος καταθέσεων που διαθέτει στο τέλος του προηγούμενου έτους.
Γενική κυβέρνηση και ενδεχόμενες υποχρεώσεις
  1. Για την αντιμετώπιση των απρόοπτων δημοσιονομικών υποχρεώσεων στον τομέα της ενέργειας, να θεσπιστεί νομοθεσία που θα (i) εισαγάγει μια ειδική εισφορά αλληλεγγύης επί του κύκλου εργασιών παραγωγού, με απόδοση 250 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο(με ισχύ από 1η Ιουλίου 2012, όπως συζητήθηκε με την βιομηχανία), (ii) ολοκληρώσει την Συμφωνία Αγοράς Ενέργειας για έναν φωτοβολταϊκό σταθμό στην επικρατούσα τιμή τη στιγμή που ο σταθμός τίθεται σε λειτουργία, με απόδοση κατά μέσο όρο 150 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο και (iii) προσαρμόζει το ειδικό τέλος ΑΠΕ κάθε 6 μήνες, με αρχή την 1η Ιανουαρίου 2013, με σκοπό την εξάλειψη του χρέους του λογαριασμού ΑΠΕ έως τον ∆εκέμβριο του 2014.
Μεταρρυθμίσεις Εσόδων
Θέσπιση νομοθεσίας που:
  1. Θα μειώνει την επιδότηση που χορηγείται στους αγρότες για το ειδικό τέλος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης κατά 130 εκατομμύρια ευρώ από την επιδότηση του βασικού σεναρίου των 163 εκατομμυρίων ευρώ. (το ποσοστό μειώνεται από 95% στο 80% του φορολογικού ποσού) Θα αυξάνει το κόστος των δικαστικών αγωγών ώστε να προκύψουν επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ ανά χρόνο.
  2. Μεταρρύθμιση στη φορολογία των ειδικών φόρων κατανάλωσης τσιγάρων αυξάνοντας τον ανά μονάδα φόρο στα 80 ευρώ ανά 1.000 τεμάχια και μειώνοντας τον επί τοις αξίας φόρο στο 20 τοις εκατό ενώ, ο ελάχιστος φόρος θα αυξηθεί στα 115 ευρώ ανά 1.000 τεμάχια. Ο φόρος καπνού θα οριστεί στα 153 ευρώ ανά κιλό.
  3. Θα αναθέτει την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών εμπορικού στόλου ώστε, να εξασφαλίσει την πληρωμή φόρου χωρητικότητας με στόχο την συγκέντρωση 80 εκατομμυρίων ευρώ το 2013 και 140 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την περίοδο 2014-16.
  4. Θα εξισώνει το ανώτατο όριο κοινωνικών παροχών για εισφορές, αυξάνοντας το ανώτατο όριο για τους εργαζομένους που πρωτοπροσλήφθηκαν πριν το 1993 σε αυτό των εργαζομένων που πρωτοπροσλήφθηκαν μετά το 1993, το οποίο ανέρχεται σε 5.543 ευρώ ανά μήνα.
  5. Θα αυξάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης υγραερίου από τα 200 ευρώ/τόνο στα 330 ευρώ/τόνο.
  6. Θα επιβάλει ένα φόρο 30 τοις εκατό πάνω στα μεικτά κέρδη τυχερών παιγνίων του ΟΠΑΠ για κάθε υφιστάμενο παιγνίδι και έναν παρακρατούμενο φόρο 10 τοις εκατό πάνω στα κέρδη των παιχτών από τα ίδια παίγνια-ώστε να προκύψουν επαρκώς τουλάχιστο 222 εκατομμύρια ευρώ και 88 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από το βασικό σενάριο αντιστοίχως ανά χρόνο, με αρχή το 2013.
  7. Μείωση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες στο 6 τοις εκατό του τζίρου.
  8. Υποβολή μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο ενός φόρου πολυτελείας που θα εφαρμοστεί από το 2014 αποφέροντας ετήσια έσοδα 110 εκατομμύρια ευρώ.iefimerida.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

«Μύλος» με το λογαριασμό της συζύγου του γενικού γραμματέα του Δημόσιας Τάξης στην HSBC

«Μύλος» με το λογαριασμό της συζύγου του γενικού γραμματέα του Δημόσιας Τάξης στ

Την άμεση διευκρινιστική απάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Αθανάσιου Ανδρεουλάκου προκάλεσαν δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και ανέφεραν ότι το όνομα της συζύγου του περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα δημοσίευμα του leaks.gr, ανέφερε πως«στη λίστα Λαγκάρντ, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "HOT DOC", με αύξοντα αριθμό 429, περιλαμβάνεται και η σύζυγος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Αθανάσιου Ανδρεουλάκου, Ιωάννα, οδοντίατρος στο επάγγελμα. Οπως είναι γνωστό η λίστα αναφέρεται σε λογαριασμούς που ετηρούντο στην εν λόγω τράπεζα μέχρι το 2007». Παράλληλα έθετε μια σειρά ερωτημάτων πως το αν ερευνήθηκε ο εν λόγω λογαριασμός και το περιεχόμενό του, αν αναφέρεται στη δήλωση πόθεν έσχες του κ. Ανδρεουλάκου ενώ κλείνοντας έκανε λόγο για θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, πολιτικής και ηθικής τάξης. Ανδρεουλάκος: Ο λογαριασμός άνοιξε το 1993 και έκλεισε το 1996 Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Ανδρεουλάκου, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αφού κάνει λόγω για σπίλωση του ονόματός του και διαψεύδει την ανάρτηση της ιστοσελίδας διευκρινίζει πότε άνοιξε, πότε έκλεισε και το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε. «Η προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου και της οικογένειάς μου σχετικά με δήθεν καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα είναι κακοήθης και τα αναγραφόμενα στην ανάρτηση είναι παντελώς ψευδή. Λογαριασμός ανοίχτηκε στην ελβετική τράπεζα HSBC στις 13-12-1993 από τη σύζυγό μου με σκοπό να καλύψει εκπαιδευτικά έξοδα της κόρης μου στο εξωτερικό σε περίπτωση σπουδών της. Επειδή δεν κατέστη αναγκαία η χρήση του λογαριασμού αυτού, κλείστηκε οριστικά στις 24-01-1996. Ζητώ την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας από τις εν λόγω ιστοσελίδες και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Ανδρεουλάκος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γεμίσαμε πλαστά ευρώ.Δείτε πως να τα ξεχωρίζεται.

Πολλά πλαστά ευρώ κυκλοφορούν στην Ευρώπη! Μόνο μέσα στο 2012 κυκλοφόρησαν συνολικά 531.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ, γεγονός που δείχνει την αδυναμία των παραχαρακτών στο ευρωπαϊκό νόμισμα!!...

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, τα περισσότερα από τα πλαστά χαρτονομίσματα ήταν των 20 και των 50 ευρώ!!

Πέρα από τα χαρτονομίσματα, όμως, παραχαράχτηκαν και… κέρματα, με τους «αρμοδίους» να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα δίευρα!!

Από τα πλαστά νομίσματα ευρώ που κυκλοφόρησαν, κατασχέθηκαν, περίπου, 184.000!!!

Ο αρμόδιος για τη Φορολόγηση, τα Τελωνεία και την Καταπολέμηση της Απάτης επίτροπος της ΕΕ Αλγκίρντας Σεμέτα, σημείωσε πως «ένα νόμισμα που μοιράζονται 17 χώρες και 330 εκατ. άνθρωποι είναι ένας ελκυστικός στόχος για τους εγκληματίες», επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη η Ευρωζώνη να φροντίσει ώστε το έγκλημα της παραχάραξης νομισμάτων να τιμωρείται αυστηρά.

Και αν λάβει κανείς υπόψη του και την εκτίμηση της Κομισιόν ότι στις αγορές ολόκληρου του πλανήτη κυκλοφορούν «ΜΑΙΜΟΥ» χαρτονομίσματα και κέρματα συνολικής ονομαστικής αξίας 929 δισ. ευρώ, τότε φανταστείτε σε τι ΖΟΥΓΚΛΑ ζούμε!!!

Πώς να ξεχωρίζετε τα πλαστά χαρτονομίσματα;

-Η ανάγλυφη εκτύπωση, η οποία υπάρχει μόνο σε ορισμένα σημεία της μπροστινής όψης των χαρτονομισμάτων ευρώ (στα αρχικά της ΕΚΤ, στις πέντε γλωσσικές παραλλαγές, στην κάθετη γράμμωση, στην ονομαστική αξία του χαρτονομίσματος και στο αρχιτεκτονικό μοτίβο (σχέδιο) που απεικονίζεται στα χαρτονομίσματα) μπορεί να αναγνωριστεί, αν ο πολίτης ψηλαφίσει το χαρτονόμισμα που κρατά στα χέρια του.

-Bάζοντας κάποιος το χαρτονόμισμα στο φως μπορεί να διακρίνει καθαρά το υδατογράφημα, καθώς και την ταινία ασφαλείας, η οποία είναι ενσωματωμένη στο χαρτί.

-Στη δεξιά πλευρά της μπροστινής όψης όλων των χαρτονομισμάτων, υπάρχει το ολογράφημα. Συγκεκριμένα, γυρίζοντας κάποιος το χαρτονόμισμα υπό γωνία, μπορεί να δει καθαρά το αρχιτεκτονικό μοτίβο και την αξία του χαρτονομίσματος, σε χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας (50, 100, 200, 500), ενώ στα χαρτονομίσματα μικρής αξίας (5,10,20) μπορεί να διακρίνει το σύμβολο του ευρώ, καθώς και την αξία του χαρτονομίσματος που κρατά στα χέρια του. Το συγκεκριμένο αυτό χαρακτηριστικό, εάν παρατηρηθεί υπό γωνία, αλλάζει όψη και μπορεί καθαρά κάποιος να διακρίνει τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

-Στην πίσω όψη των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας, στην κάτω δεξιά γωνιά, υπάρχει αναγραμμένος ο αριθμός της αξίας του χαρτονομίσματος, όπου, γυρίζοντας το υπό γωνία, μπορεί κάποιος να δει την αλλαγή του χρώματος από μωβ σε λαδί ή καφέ.

-Στα χαρτονομίσματα μικρής αξίας (5,10,20), στο κέντρο περίπου της πίσω όψης, υπάρχει η ιριδίζουσα λωρίδα χρώματος χρυσού, η οποία εμφανίζεται όταν γυρίζει κάποιος υπό γωνία το χαρτονόμισμα. Μέσα στην ταινία αυτή φαίνεται το σύμβολο του ευρώ και η ονομαστική αξία του χαρτονομίσματος.

Σε περίπτωση που το κοινό έχει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη γνησιότητα χαρτονομισμάτων που τυχόν να έχει στην κατοχή του, καλείται να επικοινωνήσει με την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται, ή με οποιονδήποτε Αστυνομικό Σταθμό.



  tovim.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι θα ισχύει με το φοιτητικό επίδομα για το 2013


Όσα πρέπει να ξέρουν οι φοιτητές για το επίδομα των 1000 ευρώ. Οι δικαιούχοι και τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Άρχισε η κατάθεση των αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα του 2013, που θα γίνεται κανονικά στις εφορίες όπως και πέρσι και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Το φοιτητικό επίδομα ενοικίου 2013 θα ανέρχεται στο ποσό των 1000 ευρώ  και θα μπορούν να το λάβουν οι φοιτητές που θα καλύπτουν τα κριτήρια.
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, δεν αλλάζει κάτι φέτος σχετικά με τα δικαιολογητικά.
Για να πάρει ο φοιτητής το φοιτητικό επίδομα ενοικίου 2013, πέραν των βασικών προϋποθέσεων που απαιτούνται (απόσταση Σχολής μέχρι 40 χλμ. από την μόνιμη κατοικία τους, οικογενειακό εισόδημα έως 30.000, όριο το οποίο αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο και οπωσδήποτε να έχει περάσει τα μισά μαθήματα του τελευταίου έτους), πρέπει να υποβάλει στις αρμόδιες Εφορίες την αίτηση (χορηγείται από τη Δ.Ο.Υ.), το πιστοποιητικό της Σχολής ή του Τμήματος που σπουδάζει, το μισθωτήριο κατοικίας, το τελευταίο εκκαθαριστικό Εφορίας (για την οικονομική χρήση του 2007) και το αντίγραφο του Ε9.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Για το ποιος δικαιούται το φοιτητικό επίδομα και πως θα το πάρει διευκρινίζονται τα εξής:
1. Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ καταβάλλεται στις οικογένειες που έχουν προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων ή σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδος.
2. Χορηγείται σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές της οικογένειας, εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτήν της κύριας κατοικίας τους, ανεξάρτητα αν φοιτούν στην ίδια Σχολή και πόλη ή σε διαφορετικές Σχολές και πόλεις και διαμένουν σε μία ή περισσότερες οικίες.
3. Χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της Σχολής ή του Τμήματος.
4. Δεν δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στη Σχολή ή το Τμήμα αυτής ή για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
5. Η φοίτηση πρέπει να αποδεικνύεται με πιστοποιητικό της Σχολής ή του Τμήματος αυτής, το περιεχόμενο του οποίου αναλύεται στα έντυπα πιστοποιητικού (διαφορετικά για Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.) τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής και τα οποία εκδίδονται εντός των τριών πρώτων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους και φέρουν πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή της Γραμματείας του Τμήματος ή της Σχολής.
6. Ειδικά για τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί (για πρώτη φορά) στο πρώτο έτος σπουδών, στο πιστοποιητικό αναφέρεται μόνο η εγγραφή του φοιτητή στη Σχολή.
7. Στα πιστοποιητικά σπουδών που χορηγούνται για την καταβολή του επιδόματος θα πρέπει να αναφέρονται μαθήματα και όχι διδακτικές μονάδες. Τα πιστοποιητικά σπουδών που αναφέρουν διδακτικές μονάδες δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτά.
8. Ο φοιτητής που εγγράφεται για πρώτη φορά στο πρώτο έτος αλλά στο β’ εξάμηνο (εαρινό) δικαιούται ολόκληρο το επίδομα.
9. Η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου.
10. Δικαιούχος είσπραξης του επιδόματος είναι ο πατέρας ή η μητέρα του φοιτητή. Κατ’ εξαίρεση δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφ’ όσον: α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού. γ) είναι πάνω από 25 ετών δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Μισθωτήρια συμβόλαια
Για να καταβληθεί το φοιτητικό επίδομα, ο φοιτητής θα πρέπει να σπουδάζει σε πόλη άλλη από αυτήν της κύριας κατοικίας του και να διαμένει σε μισθωμένη οικία. Στην πόλη στην οποία διαμένει ο φοιτητής, οι γονείς του δεν θα πρέπει να έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.
Για την απόδειξη του γεγονότος ότι ο φοιτητής διαμένει σε μισθωμένη οικία, οι γονείς του θα πρέπει να προσκομίσουν, μαζί με την αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος, το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο, θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ.
Όσον αφορά στα μισθωτήρια συμβόλαια επισημαίνονται τα ακόλουθα:
* Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι θεωρημένο στο όνομα του γονέα ή του ίδιου του φοιτητή. Γίνονται δεκτά και φωτοαντίγραφα επικυρωμένα. Στις περιπτώσεις που απαιτείται μισθωτήριο συμβόλαιο για τη χορήγηση του επιδόματος γίνονται δεκτά και συμβόλαια που έχουν λήξει, υπό την προϋπόθεση ότι ίσχυσαν τουλάχιστον επί δίμηνο εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο χορηγείται το επίδομα. Η συμπλήρωση του διμήνου πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης.
* Εάν υπάρχει συγκατοίκηση φοιτητών θα πρέπει να εμφανίζονται ως μισθωτές όλοι οι φοιτητές ή οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.
* Η διαμονή σε ξενοδοχείο ή πανσιόν θεωρείται ως μίσθωση υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει ο φοιτητής βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης συνεχόμενης διαμονής σ’ αυτό και απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε επικυρωμένο αντίγραφο για το ίδιο διάστημα.
* Γίνονται δεκτά μισθωτήρια συμβόλαια κατοικίας και εκτός πόλης φοίτησης σε απόσταση μέχρι 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης στην οποία εδρεύει η Σχολή ή το Τμήμα αυτής σύμφωνα με βεβαίωση αρμόδιας Αρχής.
* ΄Όσοι διαμένουν σε φοιτητικές εστίες και οικοτροφεία δεν δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα.
Οικογενειακό εισόδημα για το φοιτητικό επίδομα
Για τη χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει:
* Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου οικονομικού έτους να μην υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.
* Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα 200 τ.μ. με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων.
* Σε περίπτωση που υπάρχει ποσοστό συνιδιοκτησίας λαμβάνεται υπ’ όψη μόνο το ποσοστό.

(Πηγή: dikaiologitika.gr)
Διαβάστε Περισσότερα »

Έφαγε κλήση γιατί η πινακίδα 666... είχε Άγιο!




Παλαίμαχος αθλητής του Μπάσκετ στην Πάτρα κυκλοφορεί με μηχανάκι το οποίο φέρει αριθμό κυκλοφορίας 666 αλλά βρήκε τον μπελά του όταν τα παιδιά της γειτονιάς του, θέλοντας να κάνουν πλάκα πήγαν και κόλλησαν στην πινακίδα μία εικόνα Αγίου!


Ο άνθρωπος χωρίς να το καταλάβει «καβάλησε» το μηχανάκι του και ξεκίνησε για την δουλειά του , έλα όμως που στο δρόμο έπεσε σε μπλόκο της αστυνομίας όπως αναφέρει το dete.gr


Οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν κατηγορώντας τον για παραποίηση πινακίδων! Ο άνθρωπος έντρομος αναρωτήθηκε «πώς και γιατί» και τότε οι τροχονόμοι του έδειξαν την εικόνα κολλημένη πάνω στην πινακίδα! Ο πολίτης απάντησε πως δεν είχε ιδέα για αυτό που συμβαίνει και ότι προφανώς κάποιοι ήθελαν να του κάνουν πλάκα. Την κλήση πάντως δεν την γλίτωσε!

Καναπεδάτος
http://www.blogszino.com
Διαβάστε Περισσότερα »

"ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ" από την Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013   9.00 ΜΜ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 5)

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

ΤΟΥ ΝΤΕΝΙ ΒΙΛΝΕΒ

Δίδυμα αδέρφια μαθαίνουν μετά το θάνατο της μητέρας τους -κατά τη διαθήκη της-ότι πίσω στις ρίζες τους, στην πατρίδα καταγωγής τους, υπάρχουν χαμένοι ο πατέρας και ο αδερφός.

Σπαρακτικό δράμα που αναμειγνύει πολιτική, θρησκεία, φυλές και φύλα, παράνοιες και ανθρώπινες παραδοξότητες, οικογενειακά δράματα και ιλαροτραγωδίες. Μια ταινία για τον πόνο και την υπομονή, τη βαναυσότητα και την επιμονή, είναι η ταινία του Ντενί Βιλνέβ, η καλύτερη καναδική του 2010, που έφτασε μια ανάσα από το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 
Διαβάστε Περισσότερα »

"ΧΟΜΠΙΤ: ΕΝΑ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΤΑΞΙΔΙ" ΣΤΗ ΘΗΒΑ


Από την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 έως την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 θα
προβάλλεται στο Δημοτικό Χειμερινό Κινηματογράφο Θήβας, που λειτουργεί υπό την
διεύθυνση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θηβαίων (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.), η
κινηματογραφική ταινία “Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι”.
Ώρα Προβολής: 21.15
Διαβάστε Περισσότερα »

Aιμοδοσία την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και Ρούφου στη Θήβα




ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΗΒΑΣ
Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013 , από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι , οργανώνεται αιμοδοσία στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και Ρούφου Θήβας (απέναντι από τα δικαστήρια).

Κάθε υγιής άνθρωπος από 18 μέχρι 60 ετών μπορεί να δώσει αίμα. Γίνεται λήψη από ειδικούς μικροβιολόγους γιατρούς , ελέγχεται η πίεση και ο αιματοκρίτης. Το αίμα εξετάζεται σχολαστικά για μεταδοτικές ασθένειες ( AIDS ,Ηπατίτιδα, Σύφιλη).

Η διάρκεια της αιμοληψίας είναι 5 λεπτά και γίνεται , πάντα , από συσκευές μίας χρήσεως.

Ο αιμοδότης δεν πρέπει:
 Να έχει πάρει κανένα φάρμακο τις τελευταίες ημέρες.
 Να έχει κάνει κατανάλωση οινοπνεύματος.
 Να έχει υποβληθεί σε μεγάλη εγχείρηση.
 Να έχει προσβληθεί από βαριά νόσο το τελευταίο έτος.
 ( για τις γυναίκες) Να είναι σε εγκυμοσύνη. Δεν πρέπει να γίνεται αιμοληψία 6-12 μήνες μετά τον τοκετό.

ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΑΙΜΑ
Δίνοντας αίμα:
 Σώζεις ζωές συνανθρώπων σου.
 Διασφαλίζεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου από οποιαδήποτε ανάγκη σας ,σε αίμα.
 Κάνεις δωρεάν ιατρικό έλεγχο για πλήθος νοσημάτων.
 Αισθάνεσαι την ηθική ικανοποίηση της ανθρώπινης αλληλεγγύης.


Εσύ έχεις ξαναδώσει αίμα και ξέρεις τη χρησιμότητά του. Έλα και δώσε πάλι το παρόν σου.
Πείσε τους φίλους και τους συγγενείς σου.
Δ Ω Σ Ε Κ Α Ι Σ Ω Σ Ε
Διαβάστε Περισσότερα »

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού- Ερχονται καταιγίδες και χιόνια σε όλη τη χώρα


Έρχονται καταιγίδες και χιόνια


Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από την Τετάρτη,  με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τη χιονόπτωση στα ορεινά καθώς και τους ισχυρούς ανέμους από απόψε το βράδυ.
Την Τετάρτη αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στην Ηπειρο, στη Δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και βαθμιαία στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο.
Στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, κατά τόπους ισχυρές. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 μποφόρ και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ. Αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη Δυτική Ελλάδα και μέχρι το βράδυ στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Αναλυτική η πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ για την Τρίτη έχει ως εξής:
  • Μακεδονία, Θράκη
καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. από αργά το απόγευμα βροχές τοπικού χαρακτήρα και λίγα χιόνια στα ορεινά.
άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: έως 13 βαθμούς Κελσίου. στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
καιρός: νεφώσεις με βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά της ηπείρου και της δυτικής στερεάς. σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια - παράκτια κύριος τμήματα από το απόγευμα. τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο ιόνιο 8 και από το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. από αργά το απόγευμα λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: έως 16 βαθμούς Κελσίου.
  • Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το βράδυ στα δυτικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: έως 16 βαθμούς Κελσίου.
  • Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αραιές νεφώσεις, στα βόρεια πιο πυκνές.
Ανεμοι: μεταβλητοί 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί.
Θερμοκρασία: έως 15 βαθμούς Κελσίου.
  • Αττική
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. πιθανότητα ασθενούς βροχής αργά τη νύχτα.
Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: έως 15 βαθμούς Κελσίου.
  • Θεσσαλονίκη
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Από τη νύχτα πιθανότητα για βροχές τοπικού χαρακτήρα.
ΑνέμοΙ: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

BINTEO-Πυροβολισμοί στο κέντρο της Χαλκίδας

Δε δίστασαν να πυροβολήσουν μπροστά σε δεκάδες περαστικούς. Δυο άγνωστοι δράστες έβγαλαν τα όπλα, λίγο μετά τις 12 σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Χαλκίδας, στη προσπάθειά τους να ληστέψουν κοσμηματοπωλείο.
Οι δράστες εισέβαλαν στην επιχείρηση και με τα όπλα σημάδεψαν τους υπαλλήλους. Μέσα σε δευτερόλεπτα, αφαίρεσαν ότι χρυσαφικά βρήκαν μπροστά τους ενώ στη προσπάθειά τους να φύγουν τους εμπόδισε η πόρτα που κλειδώνει αυτόματα.
Έτσι, δε δίστασαν να πυροβόλησαν πάνω σε αυτήν .


evianews.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αγριο έγκλημα στη Θεσσαλονίκη - Τον απέλυσαν και εκδικήθηκε σκοτώνοντας τον συνάδελφό του


Αγριο έγκλημα στη Θεσσαλονίκη - Τον απέλυσαν και εκδικήθηκε σκοτώνοντας τον συνά

Με τη σύλληψη και την ομολογία του δράστη έκλεισε σε πρώτη φάση ο φάκελος του στυγερού εγκλήματος με θύμα έναν 36χρονο υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας και δράστη έναν συνάδελφό του που είχε απολυθεί μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα.
Οπως αποδεικνύεται από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 10 μήνες, περίπου, μετά το στυγερό έγκλημα, ο 48χρονος που είχε απολυθεί από τη μεταφορική λίγους μήνες πριν το έγκλημα οργάνωσε ένα σατανικό σχέδιο που προέβλεπε ληστεία μετά φόνου
Συγκεκριμένα, ο δράστης που κατά πληροφορίες έχει χρέη από τζόγο έστησε ένα εικονικό δρομολόγιο, χωρίς πραγματικό παραλήπτη, για μεταφορά χρημάτων από την Θεσσαλονίκη προς τα Γρεβενά.
Για τη δουλειά του... απευθύνθηκε στην εταιρεία που πρόσφατα τον είχε απολύσει. Ετσι τον Μάρτιο του 2012 ξεκίνησε μαζί με τον 36χρονο πρώην συνάδελφό του, με άγνωστο για την ώρα χρηματικό ποσό.
Οι δύο άντρες σταμάτησαν με το φορτηγάκι τους σε πάρκινγκ και τότε ο δολοφόνος προχώρησε στην τελική φάση του σχεδίου του: Τον εκτέλεσε με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Πριν φύγει ο δράστης ´εριξε το πτώμα στη χαράδρα που υπήρχε στο σημείο, άρπαξε τα χρήματα και εξαφανίστηκε.
Λίγο αργότερα οι συγγενείς του θύματος δήλωσαν στην αστυνομία την εξαφάνισή του και στις 4 Απριλίου το πτώμα εντοπίζεται στην χαράδρα. Από τότε η ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε έρευνα που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα με τη σύλληψη και την μετέπειτα ομολογία του δράστη.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Εύοσμο, σε φορτηγό ιδιοκτησία του δολοφόνου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα υποπολυβόλο τύπου SCORPION, με το οποίο δολοφόνησε τον 36χρονο, ένα μπαστούνι του Baseball και ένα πτυσσόμενο στιλέτο.
Επίσης σε έρευνα στο πατρικό σπίτι του συλληφθέντα βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν μία μονόκανη κυνηγετική καραμπίνα, ένα μονόκανο κυνηγετικό όπλο, ένα μονόκανο κυνηγετικό όπλο τύπου FLOBERT, ένα πιστόλι ρέπλικα, ένα πιστόλι κρότου και φυσίγγια.

Διαβάστε Περισσότερα »

Παράθυρο για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Παράθυρο για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν διορθώσεις σε ορισμένα φορολογικά μέτρα, όπως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εστίαση, κάτι που αναμένεται να το ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Όπως αναφέρει το η «Ημερισία» στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει πως ειδική ομάδα εξετάζει την αποδοτικότητα σειράς μέτρων και ετοιμάζει πόρισμα που θα παραδώσει στο Μαξίμου και την τρόικα στα τέλη Φεβρουαρίου, ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο ΦΠΑ στην εστίαση, ο οποίος αυξήθηκε από το 13% στο 23% τον Σεπτέμβριο του 2011, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον κλάδο χωρίς να βελτιώσει όπως αναμενόταν τις δημόσιες εισπράξεις, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για άλλες ρυθμίσεις, όπως ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τριπλασιάζεται η τιμή της πατάτας από το χωράφι έως το ράφι

Τριπλασιάζεται η τιμή της πατάτας από το χωράφι έως το ράφι
Ανησυχητικά στοιχεία για το μέγεθος ενός διαχρονικού προβλήματος που έχει να κάνει με την “ψαλίδα” τιμών από το χωράφι ως το ράφι, αλλιώς… από την ώρα που συγκομίζει ο αγρότης, έως την ώρα που ο καταναλωτής ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ, αποδεικνύουν στοιχεία του paseges.gr για την πατάτα που διακινείται στην αγορά.

Δυο φορές την τιμή που εισπράττει ο παραγωγός παίρνει μέχρι να φτάσει στο ράφι η πατάτα, σύμφωνα με έρευνα του paseges.gr.


Ειδικότερα, ενώ ο παραγωγός εισπράττει, με βάση στοιχεία από πρόσφατη έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ 42 λεπτά το κιλό -μια τιμή βέβαια σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το 2011- ο καταναλωτής αγοράζει το προϊόν ακόμη και προς 1,18 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Βέβαια υπάρχει προϊόν που διατίθεται στην αγορά ακόμη και προς 48 λεπτά  του ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο έλληνας καταναλωτής πολλές φορές πληρώνει ακριβότερα το εισαγόμενο προϊόν, που διατίθεται στην αγορά και πιο συγκεκριμένα σε τιμές από 0,59 – 1,33 ευρώ για κάθε κιλό.


Πατάτες Γαλλίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο πωλούνται σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 90 λεπτά, ενώ ειδικότερα αυτές της Κύπρου κυμαίνονται από 0,75 έως 1,45 ευρώ το κιλό.



Παραγωγή


Σύμφωνα με τα στοιχεία από την έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ η παραγωγή του 2011 ήταν μειωμένη κατά -11% σε σχέση με αυτή του 2010, ενώ το 2012 σημειώθηκε περαιτέρω, μικρή, μείωση της τάξεως του -1% περίπου.


Με την σειρά τους και οι εκτάσεις το 2011 σε σχέση με αυτές του 2010 μειώθηκαν κατά -9% και το 2012 μειώθηκαν κατά -1% σε σχέση με το 2011.


Όσον αφορά τις μέσες τιμές παραγωγού αυτές το 2011 παρουσίασαν κάμψη κατά -17% συγκριτικά με αυτές του 2010 ενώ το 2012 εμφάνισαν αύξηση κατά 45% σε σχέση με το 2011.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης, οι εισαγωγές νωπής πατάτας το 2011 σε σχέση με το 2010 παρουσίασαν σημαντική αύξηση, όσον αφορά την ποσότητα, η οποία έφθασε το 31% ενώ η αύξηση της συνολικής αξίας πλησίασε σχεδόν το 50%  με την μέση τιμή να παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 15%.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Έλληνας χειρουργός των απόρων παιδιών

Ο Έλληνας χειρουργός των απόρων παιδιών Έχει χαρακτηριστεί ο σύγχρονος ιεραπόστολος της Ιατρικής. Παρά τους τίτλους και τα αξιώματα του επιλέγει να προσφέρει έργο και όχι να μιλάνε οι περγαμηνές του για αυτόν. Ο Αυξέντιος Καλανγκός έχει πραγματοποιήσει 9.000 επεμβάσεις σε άπορα παιδιά.

Μαθητής των Αλέν Καρπεντιέ και Μαγκτνί Γιακούμπ, του χειρουργού με τα "χρυσά χέρια", όπως τον έλεγαν, ειδικά μετά την πετυχημένη επέμβαση στον Ανδρέα Παπανδρέου. Συνεργάστηκε μαζί του στενά και σήμερα ο Αυξέντιος Καλανγκός κατέχει διευθυντική θέση στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης.

Για άλλους αυτοί οι τίτλοι μιλάνε από μόνοι τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως αυτό που έχει τη μέγιστη σημασία είναι οι 9.000 επεμβάσεις που έχει κάνει την τελευταία δεκαετία σε άπορα παιδιά.

Το 1998 ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα "Coeurs pour tous" (Καρδιές για όλους) και από τότε πλαισιωμένος από μια ομάδα χειρουργών με κοινά ιδανικά, προσφέρει ανεκτίμητες ιατρικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη του σε όλον τον κόσμο.

Όσο για τις σπουδές του... αποφοίτησε το 1984 σε ηλικία 23 ετών από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο Λονδίνο και στη συνέχεια αφιέρωσε πέντε επιπλέον χρόνια σπουδών για να αφοσιωθεί στην καρδιοχειρουργική παιδιών και νεογνών στο Παρίσι και στις ΗΠΑ.

Έφτασε στα 40 του να γίνει τακτικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Ο πατέρας του, επίσης γιατρός, ήταν παθολόγος αρχίατρος του παιδικού νοσοκομείου Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη.

Κι επειδή το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά, ο Αυξέντιος Καλανγκός, ακολούθησε κατά γράμμα τα λόγια του, "να μην έχει ως σκοπό τη ζωή του τα χρήματα αλλά το έργο".

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας δρόμος στην Κωνσταντινούπολη έχει πάρει το όνομα του πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2004, έχοντας συμπληρώσει 65 συναπτά έτη προσφοράς.

Ακόμα πολλοί Τούρκοι λένε πως "μπορούσε να γιατρεύει κάθε ασθένεια".
Διαβάστε Περισσότερα »

ΝΕΚΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ο Βορειος Ευβοικός!!!!!

Απο το Σύλλογο Προστασιας Περιβαλλοντος Αγιου Ιωάννη Μαλεσίνας Δήμου Λοκρών

 ΠΡΟΣ: ΥΠΕΚΑ ΕΥΠΕ
 ΚΟΙΝ: 1.ΥΠΕΚΑ Δ/νση Χωροταξιας
             2.Υπηρεσίες Απ.Διοίκησης Θεσ-Στ.Ελλάδας
            3.Υπηρεσίες Περιφέρειας Στ.Ελλάδας
            4. Περιφερειακο Συμβούλιο >>
            5 Δήμους παραλιακής Φθιώτιδας και Ευβοίας
           6. Συλλόγους Φθιώτιδας και Ευβοιας
           7. ΜΜΕ Φθιώτιδας και Ευβοίας

 Θέμα: Σκανδαλώδης Απόκρυψη της πραγματικής οικολογικής καταστασης του Βορειου Ευβοικού
          Κόλπου από τη Δνση Χωροταξιας του ΥΠΕΚΑ


 Κατά τη διαρκεια της Δημοσιας Διαβουλευσης σχετικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την εφαρμογή ΠΟΑΥ Β & Ν Ευβοικό Κολπο, η Δνση Περιβαλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμου Στερεάς Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλιας –Στ.Ελλάδας απέστειλε στην ΕΥΠΕ τη γνωδοτησή της στην οποια περιλαμβάνονταν παρατηρήσεις και προτάσεις επι της εν λογω ΣΜΠΕ

 Στη συνεχεια η Δ/νση Χωροταξιας του ΥΠΕΚΑ με έγγραφό της απαντησε επι των παρατηρήσεων και προτάσεων με ένα δισελιδο έγγραφο με αριθ Πρωτ.201840/18-9-2012 το οποιο βρίθει ανακριβειών με αιχμή την αποκρυψη της πραγματικής οικολογικής καταστασης του Βορειου Ευβοικού Κολπου καθώς αναφέρει ότι ο Βορειος Ευβοικός Κολπος είναι ένα υγιές οικοσύστημα το οποιο μετα από 15ετη συνεχή λειτουργια πληθώρας υδατοκαλλιεργιών διατηρει τα χαρακτηριστικά του!!

 Στην Α Φαση όμως του Σχεδιου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας GR07 ( ΥΠΕΚΑ Ειδική Γραμματεία Υδάτων Δ/νση Υποστήριξης και Ανάπτυξης Ιανουάριος 2012
http://wfd.opengov.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=12  
αναφέρεται σαφέστατα ότι η οικολογική καταστασταση του Βόρειου Ευβοικού Κόλπου και του Μαλιακού χαρακτηρίζεται Μέτρια 
με σημαντικοτερες επιπτώσεις την επιβαρυνση με ουσίες προτεραιότητας και ειδικούς ρύπους καθώς και ευτροφισμό
 (GR 0719C0006N και GR07 18C0007N αντίστοιχα) στις σελίδες:
 - Α ΠΟ9.Τ1-22
 - Α ΠΟ9. Τ1-53
 Προτείνονται δε και τα εξής στις σελίδες
- Α Π11.Τ1- 42
- Α Π11.Τ1- 43
- Α Π11 .Τ1 - 61
 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ σελίδες 98, 99 και 108

 α)Τα υδατικά συστήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως ύδατα αναψυχής συμπεριλαμβανομένων περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως ύδατα κολύμβησης και GR07 18Cεπιβάλλεται η διατήρηση,προστασία και βελτίωση της ποιοτητας του περιβαλλοντος και την προστασία της ανθρώπινης υγείας συμπληρωματικά με την οδηγία 2000/60/ΕΚ(πχ. Παραλίες Σκάλας Αταλάντης, Τραγάνας κ.λ.π.)

 β) Περιοχές που προορίζονται για την προστασία των οικοτόπων ή ειδών, όταν η διατηρηση ή η βελτίωση της καταστασης των υδάτων είναι σημαντική για την προστασία τους επιβαλλεται να προστατεύεται και να βελτιώνεται η κατασταση του υδατινου περιβαλλοντος που είναι αναγκαιο για την συντηρηση των οικοσυστηματων (π.χ. υγροβιοτοποι των Νήσων Αταλαντης κ.λ.π.) 

γ)Τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλιέργειες στο Βόρειο Ευβοικο σε περιοχές που η οικολογική κατασταση ειναι κατωτερη της Καλής [π.χ. Κόλπος Αταλάντης-Θεολογου-Λιβανατών (Οπουντιος Κολπος) κ.λ.π.] ωστε να μην επιτρέπεται η εγκατασταση νεων μοναδων ιχθυοκαλλιέργειας ανεξάρτητα με το τι προβλέπει η ΚΥΑ υδατοκαλλιεργειών.

 Κατοπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι σκανδαλωδώς η Δ/νση Χωροταξιας του ΥΠΕΚΑ, αν και εγνωριζε το Σχεδιο Διαχειρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής στερεάς Ελλάδας και το χαμηλής ποιοτητας οικοσύστημα του Βορειου Ευβοικού Κολπου, εν τουτοις απέκρυψε, και κατά την εκτίμηση μας μεθοδευμενα , την πραγματική κατασταση του οικοσυστήματος του Βόρειου Ευβοικού Κολπου

 Για τους ανωτέρω λόγους ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τη Δ./νση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ και ζηταμε από τους προς κοινοποίηση αποδέκτες να προβούν στις ενδεδειγμενες ενεργειες ώστε να αποτραπεί η εγκατασταση ιχθυοκαλλιεργειών στο Βόρειο Ευβοικο Κόλπο η οποια προωθείται μεσα από την αναθεωρηση του Χωροταξικού της Περιφερειας Στερεάς Ελλάδας και η οποια θα μετατρέψει τον Κόλπο σε ΝΕΚΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 

 Για το ΔΣ του Συλλόγου
 Η Πρόεδρος
 Η Γραμματέας
Διαβάστε Περισσότερα »

''Πειρατικές'' ασφαλιστικές εταιρείες-Κινδυνεύουν 700.000 Ι.Χ.


Εταιρείες με έδρα το εξωτερικό ασφαλίζουν αυτοκίνητα στην Ελλάδα, αλλά δεν ελέγχονται από το κράτος με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν χιλιάδες ασφαλισμένοι
Φθηνή ασφάλιση χωρίς αντίκρισμα προσφέρουν σε ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων εταιρείες που έκαναν έφοδο στην αγορά, εκμεταλλευόμενες την κρίση.
Πολλές από αυτές έχουν έδρα στο εξωτερικό και δεν ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.
''Πειρατές'' της ασφαλιστικής αγοράς του κλάδου αυτοκινήτου έχουν κλέψει τα τελευταία δύο χρόνια 700.000 ιδιοκτήτες ΙΧ καλύπτοντάς τους με χαμηλά ασφάλιστρα, αλλά χωρίς να τους παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες όταν οι πελάτες τους τις χρειαστούν.
Στελέχη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και μεγάλων ασφαλιστικών επιχειρήσεων υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι λόγω της οικονομικής ύφεσης επιλέγουν εταιρείες με ύποπτα φθηνά ασφάλιστρα, τα οποία είναι στα 230 ευρώ ετησίως.
Την πρακτική της τιμολόγησης κάτω του κόστους εφαρμόζουν εγχώριες επιχειρήσεις αλλά και ξένες που έχουν έδρα σε χώρες της ΕΕ.
Οι τελευταίες, μάλιστα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους μετά την απελευθέρωση των υπηρεσιών και, το χειρότερο, δεν είναι εκ του νόμου εφικτό να εποπτευθούν από τις εγχώριες αρχές. Δίνουν λόγο στις δικές τους.
Πρόκειται για εταιρείες, όπως λένε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, οι οποίες έχουν έδρα τη Βουλγαρία, ακόμη και το Γιβραλτάρ.
Διαβάστε Περισσότερα »

" Ηχοχρώματα" από το Τροφώνιο Ωδείο την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 7μ.μ. στο Θολωτό Κρύας



Το Τροφώνιο Ωδείο  σας προσκαλεί στη  συναυλία 
" Ηχοχρώματα"

Οι μαθητές και οι καθηγητές της σχολής πιάνου, βιολιού και μονωδίας 

θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με έργα 
από τη μπαρόκ, κλασική και ρομαντική περιόδο της μουσικής.
την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 7μ.μ. 
στο Θολωτό Κρύας - Λιβαδειά
ΤΡΟΦΩΝΙΟ ΩΔΕΙΟ
Αναγνωρισμένο από το κράτος

Μπουφίδου 39 - Λιβαδειά,

τηλ. 22610 87570 ,2261027437, 6976861410
trofonio-odeio@ath.forhnet.gr
http://trofonio-odeio.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Βελτιώνεται ο καιρός - Οι νότιοι άνεμοι θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία

Βελτιώνεται ο καιρός - Οι νότιοι άνεμοι θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία

Αισθητή βελτίωση θα σημειώσει ο καιρός, αφού σήμερα Τρίτη, προβλέπονται νεφώσεις με πιθανές βροχές στα δυτικά, αλλά οι νότιοι άνεμοι που θα πνέουν ισχυροί μέχρι 7 μποφόρ θα ανεβάσουν αισθητά τη θερμοκρασία.
Στην Αττική θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Από αργά το βράδυ πιθανόν να σημειωθούν βροχές τοπικού χαρακτήρα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα πυκνώσουν. Από αργά το απόγευμα αναμένονται βροχές τοπικού χαρακτήρα και λίγα χιόνια στα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Στα Νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια-παράκτια και λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου
Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές. Από αργά το απόγευμα αναμένονται λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 16 βαθμούς Κελσίου
Στις Κυκλάδες και τη Κρήτη, προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός και βαθμιαία τοπικές νεφώσεις, κυρίως στις Κυκλάδες, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Στα Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος και βαθμιαία θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις, που στα βόρεια θα είναι πιο πυκνές με πιθανότητα βροχών τη νύχτα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου

Διαβάστε Περισσότερα »

Πανισχυρό λογισμικό θα κατασκοπεύει κάθε κινησή μας στο Διαδίκτυο

Νέο λογισμικό το οποίο συλλέγει δεδομένα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίζει τις κινήσεις των ατόμων που διαθέτουν λογαριασμούς σε αυτά και ακόμη και να προβλέπει μελλοντική συμπεριφορά θέτει μια πραγματική απειλή στην προσωπική ελευθερία, καταγγέλλουν ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων. Η πολυεθνική εταιρία παροχής αμυντικών υπηρεσιών «Raytheon» έχει αναπτύξει ένα...λογισμικό «ακραίας αναλυτικής κλίμακας» το οποίο μπορεί να πλοηγεί μέσω τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Facebook, το Twitter και το Google, το οποίο έχει ήδη ονομαστεί από τους επικριτές του «Google» για κατασκόπους». Ομάδες υπεράσπισης των πολιτικών ελευθερίων προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο λογισμικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις ως μέσο ελέγχου και εντοπισμού των πολιτών που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, ώστε να ανιχνεύουν ενδείξεις ανυπακοής προς το καθεστώς. Η κατασκευάστρια εταιρία δεν έχει πουλήσει ακόμη το λογισμικό - γνωστό ως Τεχνολογία Γρήγορης Επικάλυψης Πληροφοριών ή Riot- έχει παραδεχτεί όμως ότι το 2010 μοιράστηκε την επίμαχη τεχνολογία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά, αυτό το λογισμικό είναι παρόμοιο με άλλα λογισμικά εντοπισμού δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Geotime, το οποίο χρησιμοποιεί ήδη ο αμερικανικός στρατός και έχει αγοραστεί για δίκες από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου. Τέτοια εργαλεία είναι πιθανό να σχηματίσουν τη ραχοκοκαλιά για μελλοντικά συστήματα παρακολούθησης τα οποία θα εκμεταλλεύονται τις πληροφορίες που οι χρήστες μοιράζονται μέσω Διαδικτύου για να τους «φακελώνουν». Αυτού του είδους το λογισμικό είναι πανίσχυρο και ικανό τόσο να αναγνωρίσει όσο και εντοπίσει άτομα «ενδιαφέροντος για την αστυνομία», ακόμη κι αν δεν έχουν διαπράξει κάποια παρανομία. Καθώς μπορεί να εντοπίζει την «συναισθηματική κατάσταση» που δηλώνουν όσοι έχουν λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι σε θέση να αναγνωρίζει ιδέες, έννοιες και οργανώσεις. Αν χρησιμοποιηθεί, οι χρήστες του Διαδικτύου θα είναι δύσκολο να κρυφτούν: το επίμαχο λογισμικό θα μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις κινήσεις των χρηστών, αλλά και να εντοπίζει που ακριβώς βρίσκονται σε ζωντανό χρόνο.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Όχι" από Σαμαρά για συνάντηση με αγρότες.


Δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, η συνάντηση που επιδίωκαν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να εκθέσουν τα αιτήματά τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι... από οικονομικής απόψεως τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί, ενώ για τα θεσμικά ζητήματα οι αγρότες παραπέμπονται στα αρμόδια υπουργεία.

Εν τω μεταξύ, οι παραγωγοί συνεχίζουν τους αποκλεισμούς εθνικών δρόμων, για μια ώρα μετά το μεσημέρι, στα περισσότερα μπλόκα.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τους αγρότες ροδακινοπαραγωγούς από το μπλόκο της Κουλούρας θα εχει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης επανέλαβε οτι ξεκινούν από σήμερα οι πληρωμές ύψους 7 εκατομμυρίων ευρω σε περίπου 5 χιλιάδες ροδακινοπαραγωγούς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Της στέλνει λουλούδια, κάθε χρόνο του Αγίου Βαλεντίνου ο πεθαμένος της σύζυγος!


Μπορεί πολλές να μην πιστεύετε σε αυτή την ημέρα αλλά αυτή η ιστορία θα σας συγκινήσει...
Την ιστορία δημοσίευσε αρχικά τo περιοδικό Hypervocal και με τη σειρά της η Huffington Post και πραγματικά θυμίζει ταινία... Συγκεκριμένα το P.S I love you...

Mε αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που πλησιάζει η Sue Johnston έκανε γνωστή τη δική της ιστορία αγάπης...

"Εγώ και ο γλυκός μου σύζυγος, John, ήμασταν παντρεμένοι για 46 χρόνια. Κάθε χρόνο του Αγίου Βαλεντίνου, μου έστελνε τα πιο όμορφα λουλούδια μαζί με ένα σημείωμα που περιείχε πέντε απλές λέξεις: “Ο έρωτάς μου για εσένα μεγαλώνει”. Τέσσερα παιδιά, 46 μπουκέτα και μια ζωή γεμάτη αγάπη, ήταν η κληρονομιά που μου άφησε όταν πέθανε πριν από δύο χρόνια", λέει η 68χρονη Sue Johnston, ενώ στη συνέχεια αποκαλύπτει την υπόλοιπη προσωπική της ιστορία που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν έχουν γνωρίσει ποτέ την αληθινή αγάπη.

"Την πρώτη φορά του Αγίου Βαλεντίνου που έμεινα μόνη, δέκα μήνες αφότου τον έχασα, σοκαρίστηκα όταν παρέλαβα ένα εκπληκτικό μπουκέτο λουλουδιών, το οποίο μού έστελνε ο… John! Θυμωμένη και πληγωμένη, τηλεφώνησα στο ανθοπωλείο για να τους πω ότι είχαν κάνει λάθος. Ο ανθοπώλης μου απάντησε: “Όχι, κυρία μου. Δεν έχει γίνει λάθος. Πριν πεθάνει, ο σύζυγός σας προπλήρωσε να σας στέλνουμε ανθοδέσμες για πολλά χρόνια και μας ζήτησε να του εγγυηθούμε πως θα συνεχίζετε να λαμβάνετε ανθοδέσμες κάθε 14 Φεβρουαρίου”. Με την καρδιά μου να κοντεύει να σπάσει, έκλεισα το τηλέφωνο και διάβασα την κάρτα: “Η αγάπη μου για εσένα είναι αιώνια”.



tlife.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Να πάμε Αθήνα λένε οι φοιτητές του Πανεπιστημίου στην Λιβαδειά. Βολές κατά της αυτοδιοίκησης



ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Μετά την επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» από τον κ. Υπουργό Παιδείας κρίναμε ότι είναι απαραίτητο να εκφράσουμε επίσημα την άποψη μας ως φοιτητές σχετικά με τη προβλεπόμενη συγχώνευση του τμήματος μας και γενικότερα για αυτά που έχουν εκφραστεί από τοπικούς άρχοντες της Πόλης. Ιδιαίτερα το τελευταίο καιρό ενημερωνόμαστε για τις προσπάθειες που κάνουν ο Δήμος και οι τοπικοί άρχοντες για την παραμονή του τμήματος στη Λιβαδειά. Αυτό θα γινόταν κατανοητό και αποδεκτό από το φοιτητικό κόσμο εάν αυτές οι προσπάθειες είχαν ασκηθεί μαζί με τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου μας πολλά χρόνια πριν για να διοριστεί ο απαραίτητος αριθμός μελών ΔΕΠ που θα εξασφάλιζε την αυτόνομη λειτουργία του τμήματος, την ολοκληρωμένη κτηριακή εγκατάσταση του και φυσικά την ανάπτυξη της Σχολής με νέα τμήματα. Η παντελής όμως έλλειψη ηθικής στήριξης προς το Πανεπιστήμιο από τη χρονιά ιδρύσεως του μέχρι τώρα έφερε τα σημερινά αποτελέσματα! Φυσικά δεν αναφερόμαστε στους απλούς πολίτες της Λιβαδειάς με τους οποίους οι φοιτητές έχουν μια πολύ καλή και αρμονική συνύπαρξη .
Οι προτάσεις που γίνονται για την αυτοχρηματοδότηση του τμήματος από εταιρεία «φίλων» μας βρίσκει κάθετα αντίθετους γιατί πρώτον οι φοιτητές δεν εισήρθαμε μετά από δύσκολες πανελλαδικές εξετάσεις σε ένα ιδιωτικό ίδρυμα αλλά σε ένα δημόσιο , αναγνωρισμένο ΑΕΙ και δεύτερον ένα πανεπιστημιακό τμήμα δεν μπορεί να στηρίζεται στον «οβολό» καθενός πολίτη που χειμάζεται από αυτή την ζοφερή οικονομική κρίση.
Παράλληλα θα θέλαμε να απευθυνθούμε στον κ. Αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής σχετικά με τη πρόσφατα δημοσιοποιημένη μελέτη του για το Πανεπιστήμιο και ειδικά για το τμήμα ΠΟΑ και να του τονίσουμε ότι : μπορεί όπως αναφέρει να έχουμε μικρότερο κόστος από άλλα ΑΕΙ αλλά δεν έχουμε τον ίδιο αριθμό μελών ΔΕΠ, ούτε τον ίδιο αριθμό φοιτητών και φυσικά ούτε τις ίδιες ακαδημαϊκές παροχές με τα Πανεπιστήμια που αναφέρθηκε και ως εκ τούτου οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκρισης είναι εντελώς ατυχής.
Το τμήμα μας είναι ένα αξιόλογο οικονομικό τμήμα με αξιοπρόσεκτη απορρόφηση των αποφοίτων μας από την αγορά εργασίας που αυτό έχει ανάγκη και η πατρίδα μας όσο τίποτε άλλο ,σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Για τους λόγους όμως που προαναφέραμε και σύμφωνα με τη Γενική Συνέλευση των φοιτητών το τμήμα ΠΟΑ πρέπει να μεταφερθεί και να συγχωνευθεί στο συγγενές τμήμα προκειμένου να αποτραπεί ο ακαδημαϊκός του θάνατος που θα είχε ως συνέπεια να ισοπεδωθεί η εκπαιδευτική κατάρτιση των φοιτητών!
Εμείς οι φοιτητές έχουμε δικαίωμα και ζητούμε την εξασφάλιση του επιστημονικού μας μέλλοντος και τη κάλυψη των ακαδημαϊκών μας αναγκών! Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» μας εξασφαλίζονται στα πλαίσια ενός συμπαγούς ακαδημαϊκού πυρήνα στο Πανεπιστήμιο που σχεδιάζεται από το Υπουργείο να συγχωνευθούμε και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα μας!
Συμμεριζόμαστε και χαιρετίζουμε τα αιτήματα των συμφοιτητών μας του τμήματος ΠΕΒ στη Λαμία !
Με τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Χρήστος Κουφουδάκης Ευφροσύνη Ξενάκη
 lamiastar.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ