Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Κακός ο καιρός και την Παρασκευή, με βροχές και καταιγίδες


Κακός ο καιρός και την Παρασκευή, με βροχές και καταιγίδες

Βροχερός θα είναι ο καιρός και την Παρασκευή με τα φαινόμενα, βροχές και καταιγίδες, να πλήττουν κυρίως τα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Μικρή άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει η θερμοκρασία.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Παρασκευή έχει ως εξής:
  • Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και τις πρωινές ώρες στη Θράκη σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά νότιοι 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
  • Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
  • Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες κατά τόπους θα είναι αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Αργά το βράδυ στην Πελοπόννησο οι βροχές θα ενταθούν και υπάρχει πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
  • Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες όπου νωρίς το πρωί θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.             Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.                                            Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη
  • Αττική
Καιρός: Προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 που από το μεσημέρι θα γίνουν νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
  • Θεσσαλονίκη
Καιρός: Θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα ασθενούς βροχής το πρωί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ που από το μεσημέρι θα γίνουν νοτιοανατολικοί.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η Μήδεια στη Θήβα



Διαβάστε Περισσότερα »

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την περιφορά της σορού του Τσάβες στη Βενεζουέλα


Συγκλονιστική φωτογραφία από την επικήδεια πομπή του Τσάβες

Σε εθνικό πένθος βύθισε τη Βενεζουέλα ο θάνατος του «ηγέτη των φτωχών» Ούγκο Τσάβες ενώ η σορός του μετά την 7ωρη περιφορά της στην πόλη τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι την Παρασκευή που θα πραγματοποιηθεί η κηδεία.

Συγκλονιστικές είναι ωστόσο οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν την περιφορά της σορού να περνάει μέσα από τις φαβέλες (φτωχογειτονιές) του Καράκας οι οποίες είναι κατακλυσμένες από μία λαοθάλασσα που θρηνεί την απώλεια του ηγέτη της.


Διαβάστε Περισσότερα »

"Άναμμα Αποκριάτικης Φωτιάς"στην Αράχωβα





 
 
 
 
Η Δημοτική Ενότητα Αράχωβας σε συνεργασία με τους Συλλόγους Αράχωβας σας προσκαλεί το Σάββατο 16 Μαρτίου και ώρα 9.00 μμ στο ετήσιο έθιμο:
 
"Άναμμα Αποκριάτικης Φωτιάς"
 
στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας (κάτω από το ρολόϊ).
 
Διαβάστε Περισσότερα »

Μέσα σε κατσαρόλα με διπλό πάτο θα περνούσαν κινητά στις φυλακές Τρικάλων!

 

Συνελήφθησαν τρία άτομα χθες το απόγευμα, 22χρονος κρατούμενος για εγκληματική δράση και οι… γονείς του, που του πήγαν στο επισκεπτήριο κινητά τηλέφωνα!...



Σε έρευνα που έγινε από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, σε ρούχα και τρόφιμα που παρέδωσαν οι δυο... 49χρονοι γονείς στον 22χρονο γιο τους, κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου,
βρέθηκαν σε κατσαρόλα με διπλό πάτο πέντε κινητά τηλέφωνα, από τα οποία τα τέσσερα διέθεταν και κάρτες SIM!

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι γονείς παρέδωσαν το μαγειρικό σκεύος στο γιο τους, αφού προηγουμένως είχαν κρύψει τα κινητά στον πάτο του.
Επίσης, με τη λήξη του επισκεπτηρίου, ο 22χρονος επέστρεψε στους γονείς του άλλη μια κατσαρόλα με διπλό πάτο, η οποία ήταν κενή και την είχε παραλάβει σε προγενέστερο χρόνο!

Διαβάστε Περισσότερα »

Από Λιβαδειά Αλεξανδρούπολη πεζός (video).


750 χιλιόμετρα θα διανύσει πεζός ο νέος αντιπρόεδρος του εργατικού κέντρου Λιβαδειάς για να διαμαρτυρηθεί για την απαράδεκτη όπως χαρακτηρίζει στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές που έσβησαν από το χάρτη εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών.

Το ταξίδι του θα διαρκέσει 15 περίπου ημέρες και προορισμός του είναι η Αλεξανδρούπολη όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΓΣΕΕ που θα εκλέξει νέα διοίκηση.

 LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Καλλικρατικό Δήμο Θηβαίων



Εκτός από το έθιμο που αναβιώνει στην Θήβα,
περιφερειακά της πόλης πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, στο Καπαρέλλι Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής το πρωί, τελούνται τα «Κιθαιρώνεια», με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, γαϊτανάκι, άφθονο φαγητό και κρασί για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.


Στα Βάγια Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής, πραγματοποιούνται «Το φλάμπουρο της Τιμής» με τη συμμετοχή των κατοίκων και «Το Γαϊτανάκι» από τη νεολαία και τους μαθητές των Βαγίων. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια και κούλουμα από το Σύλλογο Γυναικών Βαγίων και συλλόγους της ευρύτερης περιοχής.
Στις Πλαταιές Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα το πρωί, εορτάζεται η «Γιορτή της Φασολάδας» με ντόπιο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική με τραγούδια και γαϊτανάκι.

 
Στην Ελλοπία Θηβών, την Καθαρή Δευτέρα πραγματοποιείται το «Αρβανίτικο Γλέντι» με τη συμμετοχή των κατοίκων αλλά και των απανταχού Αρβανιτών της Ελλοπίας και τις ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης., με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί, πίπιζα και νταούλι!
Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΙ

Ο Δήμος Λεβαδέων, η Δημοτική Ενότητα Κυριακίου

και οι Τοπικοί Φορείς
σας προσκαλούν
στις αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Κυριάκι
"TΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΦΛΥΓΟΝΙΟΙ,ΚΡΑΣΙ,ΠΙΤΑ,ΝΤΑΟΥΛΙΑ - ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΔΕΥΤΕΡΑ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΥΡΙΑΚΙ ΜΕ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΟΡΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ.."

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013 ώρα 18:30
Τα "ΜΑΝΟΥΣΑΚΙΑ" θα αναβιώσουν το «Γαϊτανάκι των Φλυγονίων» με τοπικές καθημερινές φορεσιές. Θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία
και χορεύοντας θα διασχίσουμε τους κεντρικούς δρόμους του χωριού
με νταούλι και κλαρίνο και θα καταλήξουμε στη Βρύση τη Μεγάλη. Θα  
χορέψουμε γύρω από φωτιές όπου θα προσφέρεται ντόπιο κρασί και
Κυριακιώτικη τραχανόπιτα.
Ντόπιοι και επισκέπτες θα απολαύσουν ένα αποκριάτικο παραδοσιακό γλέντι.
Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013 και ώρα 1 το μεσημέρι
Το Κυριάκι με άρματα, πεζούς, καρναβαλιστές, χορό και παραδοσιακά εδέσματα ανοίγει τη Σαρακοστή και σας περιμένει όλους!!!
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΥΡΙΑΚΙ!!!!!!!!!!!
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλαγή φρουράς σε ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ-Ποιοι είναι οι νέοι αρχηγοί

Αλλαγή φρουράς σε ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ-Ποιοι είναι οι νέοι αρχηγοίΑλλαγές έγιναν στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ όπως αναμενόταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος παρέμεινε στην θέση του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλος, παραμένει αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, ενώ στην θέση του αρχηγού ΓΕΣ τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, στην θέση του αρχηγού Γεν τοποθετήθηκε ο έως σήμερα υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ νέος αρχηγός ΓΕΑ έγινε ο αρχηγός ΑΤΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς. Οι προηγούμενοι αρχηγοί των τριών κλάδων ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τουρνάς, ο αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης και ο αντιπτέραρχος Αντώνης Τσαντιράκης, αποστρατεύθηκαν και τους απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος των επίτιμων αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ αντίστοιχα, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους.
O νέος αρχηγός ΓΕΣ Αθανάσιος Τσέλιος

Ο νέος αρχηγός ΓΕΝ Ευάγγελος Αποστολάκης

Ο νέος αρχηγός ΓΕΑ Ευάγγελος Τουρνάς



Διαβάστε Περισσότερα »

Απόκριες στη Θήβα-Ελάτε να γιορτάσουμε!!!




gamos2
Κάθε χρόνο την Κυριακή της Τυρινής (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) και την Καθαρή Δευτέρα (πρώτη μέρα της μεγάλης νηστείας), τούτη την εποχή της άνοιξης, της βλάστησης και της γονιμότητας, εδώ και 200 χρόνια, στην αμπελοστεφάνωτη επτάπυλη Θήβα, πόλη πανάρχαιη και σεβαστή στην ιστορία και την παράδοση, πατρίδα του αμπελιού και του κρασιού, γενέτειρα του Βάκχου, σμίγουν τα προαιώνια στοιχεία της Διονυσιακής λατρείας με τη σύγχρονη χριστιανική πίστη, σ’ ένα πολυσήμαντο, λαϊκό έθιμο, το «ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΑΜΟ», που γίνεται σε τέσσερις γιορτινές μέρες. Την Τσικνοπέμπτη, την Κυριακή της Τυρινής, την Καθαρή Δευτέρα και των Αγίων Θεοδώρων.
Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας  αποτελεί σατυρική παραλλαγή τέλεσης ποιμενικού γάμου και εμφανίζεται σαν αποκριάτικο έθιμο περί τα μέσα του 19ου αιώνα στην πόλη της Θήβας.
Ενσωματώνει με τρόπο θαυμαστό κατά τους λαογράφους, στοιχεία από έθιμα και συνήθειες των βλάχικων πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν στη Θήβα (Βλαχομαχαλάς), μετά την κάθοδό τους από την περιοχή του Ασπροπόταμου της Πίνδου λίγα χρόνια από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, με στοιχεία της πανάρχαιας Διονυσιακής λατρείας που διασώζονται στις μνήμες των ντόπιων κατοίκων της Θήβας, γενέτειρας πόλης του Διονύσου.
Όλα θυμίζουν τον Διόνυσο… Το ομαδικό γλέντι, το μεθύσι, η πομπή, ο Πυρρίχιος χορός, τα φλάμπουρα με τα γαρυφαλλοστόλιστα πορτοκάλια, οι γκλίτσες (παραλλαγές των βακχικών θυρσών), η τσουχτερή σάτιρα, οι αισχρολογίες και τα πειράγματα, ο χορός και η ακατάσχετη οινοποσία, τα πηδήματα και οι κραυγές, ο πανούσης (αναπαράσταση του υπηρέτη) με το υπερμεγέθης ομοίωμα φαλλού και τα κουδούνια που κρέμονται στα σκέλια του, οι θεατρίνοι, που λέγονται και «γελοίοι» με την ιδιόμορφη φορεσιά τους (κατσάρια δεμένα στις άσπρες κάλτσες σαν αρχαία σανδάλια, με κλαριά κισσού στα κεφάλια τους) και τα καμώματά τους, ο χορός του «πεθαμένου», που συμβολίζει την ανάσταση της φύσης, τη νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο, είναι λίγα από τα σημάδια που μαρτυρούν ότι τούτος ο «Γάμος», το πολυσήμαντο αυτό λαϊκό αφιέρωμα είναι κατάλοιπο της πανάρχαιας οργιαστικής Διονυσιακής λατρείας.


Οι Απόκριες στη Θήβα, λοιπόν, είναι μία πρωτότυπη, αυθεντική, ελληνική επιλογή για τον επισκέπτη, που δεν ζηλεύει τίποτα από τα καρναβάλια-κακέκτυπα, πιθανόν, των άλλων χωρών. Είναι Απόκριες γνήσιες, ποτισμένες από την Ιστορία της δικής μας χώρας και του δικού μας πολιτισμού, συνδεδεμένες άρρηκτα με την παραδοσιακή διασκέδαση, που δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει μια εμπειρία ζωής, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει χρήματα, στην δύσκολη συγκυρία που διάγουμε.
Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθήσει αλλά να συμμετέχει στην αναβίωση του Βλάχικου Γάμου μέσα από τα δρώμενα των εορταστικών ημερών.
Την Τσικνοπέμπτη «πιάνονται» τα προζύμια για τον Βλάχικο Γάμο. Τα «μπουλούκια», οι παρέες δηλαδή των Βλάχων, συγκεντρώνονται το βράδυ στις ταβέρνες της πόλης μαζί με τους παρευρισκομένους και διασκεδάζουν μέχρι πρωίας με νταούλια και πίπιζες. Όλα προμηνύουν τις χαρές και τα μεθύσια που θα έρθουν.
Την Κυριακή της Τυρινής το μεσημέρι, οι «Καπεταναίοι» με τον Πανούση (υπηρέτη), το Φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα, νταούλι και
πίπιζα, φέρνουν βόλτα τα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παλικάρια του «μπουλουκιού», τους Βλάχους, Μακεδόνες και Λιάπηδες. Οι παρέες συγκεντρώνονται στον κεντρικό πεζόδρομο, την οδό Επαμεινώνδα και την πλατεία της Θήβας, με χορούς, τραγούδια και ασταμάτητο γλέντι και ποτό μέχρι αργά τη νύχτα.
Την Καθαρά Δευτέρα το πρωί… σκούζει ο «σκάρος» (εγερτήριο των Βλάχων, εωθινό). Κάθε «μπουλούκι» ανάβει τη φωτιά στην κεντρική πλατεία, στον πεζόδρομο της οδού Επαμεινώνδα, και ψήνεται στη θράκα η «προπύρα», η πίτα της νύφης. Γύρω από την φωτιά τα παλικάρια χορεύουν τον Πυρρίχιο χορό. Γλέντι και ποτό μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, οπότε και οι παρέες συγκεντρώνονται στο γραφικό ξωκλήσι της «Αγιατριάδας» για φαγητό και για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τελετής του «γάμου».
Όλοι μαζί οι Βλάχοι στρώνουν κοινό τραπέζι με νηστίσιμα φαγητά, τα οποία μοιράζονται μαζί με τους επίσημους καλεσμένους και όλο τον κόσμο των επισκεπτών και τσουγκρίζουν μαζί τους τα ποτήρια με την εκλεκτή ρετσίνα της Θήβας.
Στις 2 το μεσημέρι ξεκινάει η γαμήλια πομπή, με το ζεύγος ανεβασμένο σε άμαξα, την οποία σέρνουν διαλεχτά άλογα. Τα «μπουλούκια» και οι επισκέπτες ακολουθούν χορεύοντας και όλοι εύχονται στο ζεύγος «βίον ανθόσπαρτων». Η πομπή θα καταλήξει στον πεζόδρομο του Επαμεινώνδα, όπου είναι τοποθετημένες οι καλύβες των συμπεθέρων.


Εκεί θα γίνει το «ξύρισμα» του γαμπρού και ο φημισμένος σκωπτικός διάλογος των δύο συμπεθέρων για το… «ελάττωμα» της νύφης. Κοινολογείται το μεγάλο μυστικό της νύφης και τελικά τα συμπεθεριά ξεδιαλύνουν τις διαφορές τους και συμφωνούν για τον γάμο των παιδιών τους.
Το γλέντι κορυφώνεται και τα νταούλια των Βλάχων που θα χορεύουν θα ακούγονται μέχρι το πρωί της Τρίτης.


Το αποκορύφωμα του εθίμου είναι ο χορός του «πεθαμένου», προχριστιανικό κατάλοιπο, πανάρχαιος χορός που συμβολίζει το τέλος του Χειμώνα και τη γέννηση της Άνοιξης με την βλάστηση και την γονιμότητα.

Μετά από μία εβδομάδα, στην εορτή των Αγίων Θεοδώρων, η νύφη επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι για να επισκεφτεί τους δικούς της, και το γεγονός αυτό γίνεται αφορμή για νέα γλέντια χορούς.
Στη Θήβα λένε ότι κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα όλα αναγεννώνται και η φύση ανανεώνεται. Και βέβαια, οι Βλάχοι ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά με την ευχή: «και του χρόνου στο μέτρο!», που σημαίνει, του χρόνου, να μετρηθούμε και να μην λείπει κανείς!
 
­­­­­­­­­­­­­­­——————————————————————————————
Ο επισκέπτης δεν είναι απλός θεατής σε ένα ξενόφερτο καρναβάλι, αλλά μπορεί να συμμετέχει ενεργά σ’ αυτό το παραδοσιακό έθιμο γλεντιού και ξεφαντώματος με ελληνικό χαρακτήρα!
Τα κεράσματα κατά τη διάρκεια του εθίμου είναι δωρεάν, τόσο σε κρασί όσο και σε εδέσματα.
Το κυριότερο πλεονέκτημα είναι η εγγύτητα της πόλης στην Αθήνα, απέχει μόλις 86 χιλιόμετρα, με εύκολη πρόσβασή μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Απ΄τον Καραμανλή στον ...Τσάβες ο Αλέξης

 
Μπορεί χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του «αποθέωσε » τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τις πολιτικές που άσκησε μετά το 1974,σήμερα όμως αναχωρεί για Βενεζουέλα ώστε να παραβρεθεί στην κηδεία του "μεγάλου ηγέτη"-όπως τον χαρακτήρισε- Ούγκο Τάβες την Παρασκευή στο Καράκας...



Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του «αποθέωσε » τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τις... πολιτικές που άσκησε μετά το 1974. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αφουγκράστηκε την ιστορική ανάγκη να οικοδομηθεί μια σταθερή δημοκρατική νομιμότητα, που θα προστάτευε τα στοιχειώδη δικαιώματα».

Παράλληλα, τόνισε, «καυτηριάζοντας» τη σημερινή πολιτική ηγεσία, ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με την πολιτική του, εξακολούθησε να διατηρεί στο δυτικό κόσμο μια πολύ μεγαλύτερη σχετική αυτονομία από οικονομικά κέντρα και συμφέροντα.

Αναφερόμενος στα προσόντα του, τον χαρακτήρισε «πολιτικό με τσαγανό». Όσον αφορά στην οικονομική πολιτική που εφάρμοσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά το 1974, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «είχε συλλάβει πως κάθε μεγάλη προσπάθεια αλλαγής και μεταρρύθμισης μπορεί να ξεκινήσει μόνο από το Δημόσια και ειδικά από τη Δημόσια Διοίκηση».

Τελειώνοντας, ο κ. Τσίπρας έθεσε το ρητορικό ερώτημα «αν ήταν παρόντες οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Χαρίλαος Φλωράκης,πώς άραγε θα αντιδρούσαν σήμερα;». Απαντώντας ο ίδιος σε αυτό το ερώτημα, είπε ότι «πολύ πιθανόν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να σχολίαζε αυτά που συμβαίνουν σε Ελλάδα και Ευρώπη με τα γνωστά σε όλους... γαλλικά του».


Σήμερα πάντως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναχωρεί για την Βενεζουέλα ώστε να παραστεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες την Παρασκευή ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενη από τους Κώστα Ήσυχο, συντονιστή της Γραμματείας Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής και Νίκο Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Προέδρου και μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Χθες μάλιστα ο κ.Τσίπρας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το θάνατο του Προέδρου της Βενεζουέλας στην οποία -μεταξύ άλλων τονίζει:
"Αποχαιρετούμε σήμερα ένα μεγάλο ηγέτη, έναν σπουδαίο επαναστάτη. Ο ηγέτης του λαού της Βενεζουέλας, των λαών της Λατινικής Αμερικής, ένας εμπνευστής των ιδεών της Δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατικών και προοδευτικών κατακτήσεων, έφυγε πολύ πρόωρα από κοντά μας...
...Οι άνθρωποι φεύγουν, η σπορά τους όμως μένει. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός του Μπολίβαρ θα συνεχίσει να πορεύεται το δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που αργά ή γρήγορα θα πορευτούν και άλλοι λαοί σε ολόκληρο τον κόσμο..."

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα τελευταία λόγια του Τσάβες: «Δεν θέλω να πεθάνω, μην μ' αφήσετε να πεθάνω»

Τα τελευταία λόγια του Τσάβες: «Δεν θέλω να πεθάνω, μην μ' αφήσετε να πεθάνω»

Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ενώ είπε «Δεν θέλω να πεθάνω, μην μ' αφήσετε να πεθάνω».
Τα τελευταία λόγια του Τσάβες, αποκάλυψε ένας από τους στρατηγούς της προεδρικής φρουράς, που βρέθηκε κοντά του, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή την Τρίτη το βράδυ.
Σε δηλώσεις του στο Associated Press, ο στρατηγός Χοσέ Ορνέλα είπε ότι ο Τσάβες πέθανε από οξύ καρδιακό επεισόδιο και στις τελευταίες του στιγμές έλεγε ότι ήθελε να ζήσει.
«Δεν μπορούσε να μιλήσει, αλλά ψιθύρισε με τα χείλη του: "Δεν θέλω να πεθάνω. Σας παρακαλώ, μην με αφήσετε να πεθάνω"»

Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ...

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή στις 12:00, τις κρατούμενες στις φυλακές της Θήβας ...
στον Ελαιώνα, που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΙΝΚΑ: Πώς θα εντοπίζετε προϊόντα Ελληνικής παραγωγής, όχι απλώς συσκευασίας

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ελλάδας με δελτίο Τύπου εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην επιλογή προϊόντων με βάση την χώρα παραγωγής, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζεται… αναγραφή της χώρας συσκευασίας, χωρίς αναγραφή της χώρας προέλευσης και παραγωγής.

«Αρκετά προϊόντα...


αναφέρουν στη συσκευασία τους πως είναι Ελληνικά, όμως με μια πιο προσεκτική ματιά το ΙΝΚΑ, διαπίστωσε πως γράφουν ότι συσκευάζονται ή παρασκευάζονται από Ελληνική εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης – παραγωγής», αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος – ΙΝΚΑ.

Το δελτίο Τύπου έρχεται μία ημέρα πριν την Τσικνοπέμπτη και ενόψει των δύο τριημέρων, της Αποκριάς-Καθαρής Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου, οπότε και αναμένεται μεγάλος αριθμός καταναλωτών να προχωρήσει σε αγορές τροφίμων.

Σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, αν ένα προϊόν προέρχεται από μονάδα εντός της ΕΕ, μπορεί να αναγράφει στην συσκευασία του την ένδειξη «Προϊόν ΕΕ», αλλιώς αν είναι από χώρα εκτός ΕΕ, να αναγράφει τη χώρα από την οποία προέρχεται.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης των Ελληνικών προϊόντων που επιδιώκουν οι καταναλωτές, το ΙΝΚΑ σημειώνει ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους, εάν θέλουν να υποστηρίξουν προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
ΓΗΠΕΔΟ ΕΠΣΒ ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ  3.00 μ.μ





ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΛΕΥΚΤΡΩΝ

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ  ΑΡΑΧΩΒΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Τσικνοπέμπτη σήμερα! Ξέρετε τι είναι;...


Η τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και για την φετινή Αποκριά, την γιορτάζουμε σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου
Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και την συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν...
ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος.
Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.

Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα".
Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!
Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη την γειτονιά για να στείλουν την μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού.
Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα και βοηθάει έτσι στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης σοδειάς....
Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε μια τρελή επιστολή Έλληνα σε τράπεζα


Παραθέτουμε μία «άπαιχτη» επιστολή που έφτασε στο email της εφημερίδας «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ» και στάλθηκε από κάτοικο της...



 Καλύμνου σε διοικητή τράπεζας.

Στην επιστολή αυτή, ο αγανακτισμένος πολίτης εκφράζει τα παράπονα του για την παροχή υπηρεσιών από τη συγκεκριμένη Τράπεζα.




zougla.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Θύελλα αντιδράσεων για το νέο σύστημα υποβολής ΦΠΑ

Στα κάγκελα έμποροι και βιοτέχνες με το νέο σύστημα για τον ΦΠΑ

Ως χαριστική βολή χαρακτηρίζονται από έμπορους και βιοτέχνες οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στον τρόπο υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ, καθώς καταργείται τυπικά η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις, όπως επίσης η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης στις περιπτώσεις όπου ο υπόχρεος δεν έχει υποβάλει δήλωση.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι με το νέο σύστημα θα ωφεληθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι κι ότι οι μόνοι που έχουν να φοβούνται είναι οι καθ' έξιν φοροφυγάδες, επισημαίνοντας ότι το 25% των υπόχρεων δεν υποβάλουν δηλώσεις και δεν αποδίδουν ΦΠΑ.
Σήμερα, με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ, προκαταβάλλεται το 40% και η απόδοση του υπολοίπου μπορεί να γίνει σε 2 δόσεις αλλά με μηνιαία προσαύξηση 2%. Το οξύμωρο είναι ότι στην περίπτωση που ο υπόχρεος δεν υποβάλει καθόλου δήλωση, προβλέπεται μηνιαία προσαύξηση 3,5% αλλά δίνεται η δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης σε 6 μηνιαίες δόσεις! Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι με την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να αποδίδεται ελάχιστος φόρος 10 ευρώ (αυτό γίνεται για να διευκολυνθεί το λογισμικό του ΚΕΠΥΟ που δεν μπορεί να αναγνωρίσει μηδενική καταβολή) κι ότι η εξόφληση θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του μήνα, με κατάργηση των δόσεων. Στην περίπτωση που ο υπόχρεος αποδίδει το φόρο εκπρόθεσμα, η οφειλή θα θεωρείται ληξιπρόθεσμη άρα θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 1%, διευκολύνοντας έτσι μόνο όσους πληρώνουν με τους σημερινούς ρυθμούς. Αντιθέτως, για όσους δεν υποβάλουν καν δήλωση, η προσαύξηση περιορίζεται στο 2% αλλά καταργείται η δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Οπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα θετικά του νέου σχεδίου, είναι ότι βεβαιώνεται ο φόρος εξαρχής και δεν θα απαιτείται έλεγχος για τον εντοπισμό των υπόχρεων και του οφειλόμενου φόρου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η βεβαίωση και η είσπραξη. Ως αρνητικά του νέου σχεδίου χαρακτηρίζονται η άσκηση πίεσης σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως επίσης ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.
Οπως λένε στελέχη της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των εμπόρων πληρώνεται με μεταχρονολογημένη επιταγή αλλά καλείται να αποδώσει τον ΦΠΑ εδώ και τώρα με «ζεστό» χρήμα, που απλά δεν υπάρχει.
Αυτό που τρομάζει περισσότερο εμπόρους και βιοτέχνες είναι ότι η μη εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, θα επισύρει και ποινικές κυρώσεις. Με βάση το ισχύον πλαίσιο προβλέπεται η άσκηση διώξεων μετά από τη συμπλήρωση 4μηνου από την ημερομηνία λήξης πληρωμής, όπως επίσης η υποχρέωση υποβολής μηνυτήριας αναφοράς αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ- ΦΜΥ σε βαθμό κακουργήματος (πάνω από 75.000 ευρώ) ή εφόσον τα μη εκδοθέντα παραστατικά υπερβαίνουν τα 10, καθώς και για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ- ΦΜΥ σε βαθμό πλημμελήματος για έλεγχο με εντολή του υπουργού Οικονομικών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σύλληψη του Πετζετάκι για χρέη στο Δημόσιο!



Για μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ που ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ συνελήφθη το μεσημέρι ο Γ. Πετζετάκις πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ομίλου εταιρειών που δραστηριοποιείται κυρίως στην κατασκευή σωλήνων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Απαιτούμε την άμεση λειτουργία του Μουσείου Θήβας

Διαβάστε Περισσότερα »

Τμήμα ΤΕΙ στη Λιβαδειά διεκδικούν οι βουλευτές Βοιωτίας(video)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ
Την ώρα που η Βοιωτία προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ και τις επιπτώσεις που δημιούργησε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είχε ως συνέπεια την κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος της Λιβαδειάς, ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς, προέβη σε μια αποκάλυψη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδας.
Αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του από τη Βοιωτία, επιχειρούν να επιτύχουν για τη Λιβαδειά τη δημιουργία ενός η περισσοτέρων τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς, μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος.

LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του e-shop για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 9,9 εκατ. ευρώ

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του e-shop για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 9,9 εκατ. ευρώ

Χειροπέδες στον 39χρονο πρόεδρο της γνωστής ηλεκτρονικής αλυσίδας, e-shop, Συμεών Μαυροειδή, για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 9.959.583 ευρώ, πέρασε η ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα zougla, αστυνομικοί του τμήματος προστασίας περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής συνέλαβαν τον 39χρονο ιδιοκτήτη του e-shop στο Μαρούσι.
Επίσης, για χρέη στο Δημόσιο συνελήφθη στην περιοχή του Ζωγράφου και ένας 59χρονος, ο οποίος χρωστούσε 339.650,79 ευρώ, καθώς και ένας 44χρονος στο Νέο Κόσμος για οφειλές ύψους 63.848,64 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ