Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Μια ανασκαφή της ΔΕΗ στη Φλώρινα εμφάνισε πολιτισμό 8.000 ετών που είχε μέχρι και αρχαία μίξερ

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως από τις πολυετείς αρχαιολογικές έρευνες που διεξάγονται
στη περιοχή του Αμύνταιου Φλώρινας και ξεκίνησαν έπειτα από ανασκαφές της ΔΕΗ για την εξόρυξη λιγνίτη.

Η εισήγηση του αρχαιολόγου της ΚΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων, Πανίκου Χρυσοστόμου, τιτλοφορείται «Ο πολιτισμός των τεσσάρων λιμνών» και παραθέτει εντυπωσιακά στοιχεία για τους προϊστορικούς κατοίκους της περιοχής με μια χρονολογική «βουτιά» που φθάνει στο 6.500 π. Χ. και ακολουθεί την πορεία του νερού και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

«Οι πρώτοι οικισμοί δημιουργήθηκαν στο β' μισό της 7ης χιλιετίας π.Χ., μέσα ή κοντά σε λίμνες και βαλτώδεις εκτάσεις. Οι λιμναίοι οικισμοί των επόμενων δύο χιλιετιών οργανώνονταν σε γειτονιές των τριών ή έξι κατοικιών, οι οποίες εδράζονταν σε κοινές εξέδρες από οριζόντια διευθετημένους κορμούς δένδρων. Συνήθως, τα σπίτια ήταν μονώροφα με δίρριχτη στέγη. Ωστόσο, τα στρώματα που σχηματίστηκαν από τις επανειλημμένες πυρκαγιές και τις επακόλουθες καταστροφές των νεολιθικών χωριών της περιοχής, δείχνουν ότι πολλές κατοικίες ξεχώριζαν για το μέγεθός τους, είχαν πόρτες και παράθυρα περιμετρικά και ήταν διώροφες, ενώ τις περιέτρεχε μπαλκόνι στον όροφο. Αντίθετα, στις χερσαίες θέσεις εγκατάστασης, ο χώρος οργανωνόταν με βάση τη διάταξη των τάφρων και των περιβόλων και τα σπίτια αναπτύσσονταν σε ομάδες των πέντε ή έξι κατοικιών»τονίζει, στην εισήγησή του, ο κ. Χρυσοστόμου.

Τα ευρήματα προκύπτουν από τη μελέτη των στρωμάτων που σχηματίστηκαν από τα κατεστραμμένα από φωτιά οικήματα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζει το εσωτερικό των κατοικιών με φούρνους ή εστίες, αποθηκευτικούς χώρους, θρανία και εργαλεία.

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής είναι ένα κάθισμα με τέσσερα πόδια ηλικίας περίπου 7.500 ετών, ενώ φαίνεται πως οι πολιτισμοί εκείνοι χρησιμοποιούσαν ακόμη και... μίξερ, καθώς βρέθηκαν κεραμικά θραύσματα που υποδηλώνουν τη χρήση κάποιου είδους αναδευτήρα τροφών από το μακρινό 6.000 π.Χ. .

Τέλος, ένα πλήθος κοσμημάτων, που αποτελούνταν κυρίως από δισκοειδείς χάνδρες ποικίλου σχήματος, μεγέθους και υλικού ή από περίαπτα και βραχιόλια, εξέφραζε τις αντιλήψεις της καλαισθησίας της εποχής αλλά και τις συμβολικές προθέσεις των φορέων τους.

Τα ταφικά έθιμα φαίνεται πως διαφοροποιούνται ανάλογα με τη εποχή και την περιοχή. Έτσι, ενώ στην αρχή της νεολιθικής εποχής στη Λεκάνη του Αμυνταίου συναντώνται μόνο ταφές σε συνεσταλμένη στάση, ενώ προς το τέλος της, τουλάχιστον στην περιοχή της λίμνης Χειμαδίτιδας, εντοπίζονται καύσεις και εγχυτρισμοί ή εγχυτρισμοί των υπολειμμάτων της καύσης των νεκρών.

Λίθινα οστέινα αλλά και χάλκινα αντικείμενα (ευρήματα) ανάγονται στην Εποχή του Χαλκού (3.100-1.100 μ.Χ) ενώ μια γενικευμένη φωτιά στο τέλος της περιόδου καταστρέφει ολοκληρωτικά τα στοιχεία ζωής και βυθίζει στο βυθό της λίμνης τα κατάλοιπα των κατοικιών.

Η Εποχή του Σιδήρου (1.100-5ος αιώνας π.Χ ) που ακολουθεί "δίνει στοιχεία" μόνο από τα νεκροταφεία της και ειδικότερα από αυτό του Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου. Είναι χαρακτηριστικό το εύρημα της περσινής ανασκαφικής περιόδου (οριοθετήθηκαν και ανασκάφηκαν πέντε τύμβοι με 148 κιβωτιόσχημους τάφους και μια συστάδα τάφων εξαρτημένων από τον «βασιλικό» ταφικό περίβολο), κατά τη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε λιθόκτιστο έδρανο για νεκρόδειπνα. Γύρω από την κατασκευή αυτή εντοπίστηκαν λάκκοι με οστά και πλούσια κτερίσματα, όπως ένα χάλκινο ξίφος με χρυσά καρφιά. Στον ίδιο χώρο βρέθηκε γυναικεία ταφή με διάδημα και εξαρτήματα κόμμωσης και ενδυμασίας.

«Οι συχνές εμφανίσεις γυναικών με διαδήματα και σύνθετα κοσμήματα από τη νεκρόπολη μαρτυρούν την ύπαρξη ιερατείου ή μια διαφορετική κοινωνική ιεράρχηση» τονίζεται στην ανακοίνωση.






Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα »

Απαγορευτικούς δασμούς μέχρι και 180% επιβάλλει σε ελληνικά προϊόντα η Τουρκία

Απαγορευτικούς δασμούς μέχρι και 180% επιβάλλει σε ελληνικά προϊόντα η Τουρκία

Παρά τους υψηλούς δασμούς που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα για την ελληνική φέτα, η τουρκική αγορά παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για τις ελληνικές εξαγωγές.
Τρόφιμα με θετικές προοπτικές εξαγωγής στην τουρκική αγορά είναι τα εξής: Κακάο, σοκολατοειδή, καφές, κρασί, κατεψυγμένα, βιολογικά, έτοιμα για μαγείρεμα ή για κατανάλωση τρόφιμα, γκουρμέ, εθνικά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής.
Ωστόσο, σε πολλές κατηγορίες τροφίμων ελληνικού ενδιαφέροντος επιβάλλονται υψηλοί δασμοί. Για παράδειγμα στη φέτα (δασμός 180%), στο κεφαλοτύρι και στην κεφαλογραβιέρα (138%), στα κρασιά (50%) και στο ελαιόλαδο (31,2%), γεγονός που καθιστά την αγορά της γείτονος δύσκολο στόχο για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.
Καλλυντικά made in Greece στην Τουρκία
Αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 10% ετησίως καταγράφει η τουρκική αγορά καλλυντικών και ειδών προσωπικής περιποίησης, με έντονο το ενδιαφέρον για φυσικά προϊόντα και αντηλιακά. Οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών ανήλθαν πέρυσι στα 8,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 71% σε σχέση με το 2011, ενώ η συνολική αξία των τουρκικών εισαγωγών καλλυντικών ήταν 1 δισ. δολ. (σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2004).
Εξαγωγές ελληνικών κρασιών... .3.416 ευρώ
Αντίθετα, τα ελληνικά κρασιά κι αποστάγματα δεν έχουν ακόμη κερδίσει το «στοίχημα»: Σύμφωνα με την Ελληνίδα διπλωμάτη Ευγενία Κέππα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2012 δεν ξεπέρασε τα... 3.416 ευρώ, ενώ ελάχιστες (σταθερά κάτω από 10.000 ευρώ) είναι οι πωλήσεις αποσταγμάτων, όπως τσίπουρο, λικέρ και ούζο. Την τελευταία διετία, πάντως, κάποια δειλά εξαγωγικά βήματα κάνει στην Τουρκία η ελληνική μπίρα.
Στον τουρισμό, τέλος, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση αφίξεων Τούρκων στην Ελλάδα, αν και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων είναι μικρός, καθώς πολλές φορές γίνονται εκδρομές αυθημερόν. Από 202.348 το 2009, οι Τούρκοι τουρίστες αυξήθηκαν σε 561.198 το 2010 (+180%). Ακολούθησε μείωση 2% (552.090 άτομα) το 2011, ενώ στο εννιάμηνο του 2012 ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα έφτασε τα 466.166 άτομα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εύβοια: Δύο Ινδοί στα χέρια της Αστυνομίας για διακίνηση ηρωίνης!


Οι δύο Ινδοί, ηλικίας 33 και 35 ετών, συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι, στην Παραλία Αυλίδας Ευβοίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας. 

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της προμήθειας, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε είχαν μπει και παρέμεναν παράνομα στην χώρα μας. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και πολυήμερη παρακολούθηση, οργάνωσαν αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας χθες το μεσημέρι εντόπισαν και συνέλαβαν τους δράστες στην περιοχή της Παραλίας Αυλίδας.

 Σε έλεγχο που έκαναν, βρέθηκαν στην κατοχή των Ινδών και κατασχέθηκαν: 15 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, έτοιμες προς πώληση, που περιείχαν ποσότητα ηρωίνης, συνολικού μεικτού βάρους 13 γραμμαρίων. Πλήθος νάιλον τεμαχίων, που προορίζονταν για την συσκευασία δόσεων των ναρκωτικών ουσιών.

 Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, οι δύο δράστες προμηθευόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ποσότητες ηρωίνης από το Μενίδι Αττικής, τις οποίες στην συνέχεια διέθεταν προς πώληση σε διάφορους χρήστες της περιοχής έναντι ανάλογων χρηματικών ποσών. Για την υπόθεση γίνεται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η συγκλονιστική ιστορία καρκινοπαθή που κέρδισε μαραθώνιο σπρώχνοντας την κόρη του με καροτσάκι -βίντεο

Η συγκλονιστική ιστορία καρκινοπαθή που κέρδισε μαραθώνιο σπρώχνοντας την κόρη τ

Η ζωή έπαιξε σκληρό παιχνίδι στον 32χρονο Ιράμ Λεόν ο οποίος διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο πριν από τρία χρόνια. Από τότε πήρε μια σημαντική απόφαση, να περνάει όσο περισσότερο από το χρόνο που του απομένει με την κόρη του.
Το μέγιστο προσδόκιμο ζωής για τέτοιου είδους παθήσεις είναι μέχρι τα σαράντα έτη και ο Λεόν αναφέρει ότι «όταν έρθει η ώρα να αποχαιρετίσω αυτή τη ζωή, το μοναδικό πράγμα που δεν θα χρειαστεί να πω είναι: "μακάρι να είχα περάσει περισσότερο χρόνο με το παιδί μου"».
Οπως αναφέρει η Athens Voice, ο Ιράμ Λεόν εμπνεύστηκε και ξεκίνησε μια προσπάθεια που προξενεί έντονο ενδιαφέρον, καθώς άρχισε να τρέχει σε διάφορους μαραθωνίους έχοντας πάντα για συντροφιά την εξάχρονη κόρη του, σέρνοντάς την με καροτσάκι.
Εχει ήδη κερδίσει μέχρι στιγμής δώδεκα αγώνες, ωστόσο, το Σάββατο τερμάτισε πρώτος στο μαραθώνιο Γκάσερ του Τέξας ολοκληρώνοντας τη διαδρομή των 42,195 χιλιομέτρων.
Μάλιστα, αρχικά η επιτροπή του αγώνα είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της «μασκότ» της, με τον ίδιο να πιέζει έντονα και τελικά να καταφέρνει όχι μόνο να συμμετάσχει, αλλά και να κατακτάει την πρώτη θέση.
Για την ιστορία ο χρόνος που έκανε ήταν 3 ώρες 7 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, επίδοση καθόλου άσχημη αν αναλογισθεί κανείς ότι το παγκόσμιο ρεκόρ είναι στις 2 ώρες, 3 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα.
«Εχοντας ολοκληρώσει τα μισά της διαδρομής δεν μπορούσα να δω κανέναν μπροστά μου, οπότε ρώτησα έναν ποδηλάτη πόσο πίσω είχα μείνει. Μου απάντησε ότι δεν υπήρχε κανείς άλλος μπροστά, ήμουν πρώτος, πληροφορία που με καθήλωσε. Άραγε υπήρχε περίπτωση να καταφέρω να κερδίσω όχι μόνο μια κατηγορία, όχι απλά ένα ηλικιακό γκρουπ, αλλά έναν ολόκληρο μαραθώνιο με την πηγή έμπνευσής μου, την Κιάνα, ακριβώς μπροστά μου; Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, τα μεγάφωνα άρχισαν να παίζουν τον σκοπό "It's the time of your life so live it well", από την ταινία κινουμένων σχεδίων "A Bug's Life", και τότε η Κιάνα, που κοιμόταν του καλού καιρού στη διαδρομή, ξύπνησε και βάλθηκε να τραγουδάει με την ψυχή της» έγραψε ο ίδιος στο ημερολόγιό του για τη σπουδαία του νίκη.



Διαβάστε Περισσότερα »

OΛΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ



 Βλάχικος Γάμος Θήβας 2013- Αφιερωμένος φέτος στον πρώην Δήμαρχο κ.Κουρκούτη.
Μεγάλη επιτυχία είχε και φέτος ο Βλάχικος γάμος στη Θήβα. Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου, ευτυχώς ο καιρός καλός επέτρεψε στους παραδοσιακούς μας Βλάχους να παντρέψουν τα παιδιά. Καλή Σαρακοστή και του χρόνου στο μέτρο!!!! όπως λένε και οι Βλάχοι μας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Unicef: 1.800 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από μολυσμένο νερό


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού η Unicef δημοσιοποίησε στοιχεία για την παιδική θνησιμότητα που σοκάρουν. Κυριότεροι λόγοι θανάτου το ακάθαρτο νερό, οι συνθήκες υγιεινής και αποχέτευσης
Περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο από διαρροϊκές ασθένειες και από αυτούς τους θανάτους περίπου 1.800 συνδέονται με το νερό και την υγιεινή.
Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η UNICEF, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, που είναι στις 22 Μαρτίου, και καλεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες να θυμούνται ότι πίσω από τα στατιστικά στοιχεία βρίσκονται τα πρόσωπα των παιδιών.
''Μερικές φορές επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στους μεγάλους αριθμούς και αποτυγχάνουμε να δούμε τις ανθρώπινες τραγωδίες που κρύβονται πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο'' λέει ο Sanjay Wijesekera, επικεφαλής του τομέα Νερού και Υγιεινής της UNICEF.
Το 90% της παιδικής θνησιμότητας συνδέεται με το μολυσμένο νερό
''Αν 90 σχολικά λεωφορεία γεμάτα με παιδιά του νηπιαγωγείου συγκρούονταν κάθε μέρα, χωρίς επιζώντες, ο κόσμος θα το πρόσεχε. Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει κάθε μέρα, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και των κακών συνθηκών υγιεινής και αποχέτευσης''.
Σχεδόν το 90% των θανάτων παιδιών από διαρροϊκές ασθένειες συνδέονται άμεσα με το μολυσμένο νερό, την έλλειψη αποχέτευσης ή την ανεπαρκή υγιεινή. Παρά την έκρηξη του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτοί οι θάνατοι έχουν μειωθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία, από 1,2 εκατομμύρια κάθε χρόνο το 2000 σε περίπου 760.000 το χρόνο το 2011. Για τη UNICEF, ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μεγάλος.
Οι ''πρωταθλήτριες'' χώρες
Τα στοιχεία της UNICEF για την παιδική θνησιμότητα δείχνουν ότι περίπου οι μισοί θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών συμβαίνουν σε μόνο πέντε χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Κίνα. Δύο χώρες μαζί - η Ινδία (24%) και η Νιγηρία (11%) - παρουσιάζουν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών.
Αυτές οι ίδιες χώρες έχουν, επίσης, σημαντικούς πληθυσμούς χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
Από τα 783 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 119 εκατομμύρια είναι στην Κίνα, 97 εκατομμύρια στην Ινδία, 66 εκατομμύρια στη Νιγηρία, 36 εκατομμύρια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 15 εκατομμύρια στο Πακιστάν.
Ζοφερά τα στοιχεία για την αποχέτευση
Τα στοιχεία για την αποχέτευση είναι ακόμη πιο ζοφερά, τονίζει η UNICEF. Αυτοί που στερούνται βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής σε αυτές τις χώρες είναι: στην Ινδία 814 εκατομμύρια, στην Κίνα 477 εκατομμύρια, στη Νιγηρία 109 εκατομμύρια, στο Πακιστάν 91 εκατομμύρια και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 50 εκατομμύρια.
Όπως τονίζει η UNICEF, οι πρόοδοι που έχουν ήδη σημειωθεί από το 1990, δείχνουν ότι με την πολιτική βούληση, με επενδύσεις και με έμφαση στην ισότητα ίσως μόνο μέσα σε μια γενιά. κάθε παιδί να είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθησαν πέντε άτομα για κλοπή χρυσαφικών στη Θήβα


Συνελήφθησαν πέντε (5) άτομα, τα οποία σκόπευαν να διαθέσουν προς πώληση κλεμμένα χρυσαφικά
Εξιχνιάστηκε, μέχρι τώρα, μία περίπτωση κλοπής - διάρρηξης σε οικία που είχε διαπραχθεί προ τριημέρου στη Θήβα
Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοσμήματα τα οποία είχαν τεμαχίσει προκειμένου να δυσχεραίνεται η αναγνώρισή τους
Συνελήφθησαν, χθες (19-03-2013) το μεσημέρι στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Θηβών, πέντε (5) ημεδαποί ROMA, εκ των οποίων τέσσερις άνδρες, ηλικίας 72, 41, 26 και 23 ετών, καθώς και μια 58χρονη γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι οι αστυνομικοί εντόπισαν στη Θήβα τους πέντε δράστες και μετά από αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν διάφορα χρυσαφικά, τα οποία είχαν τεμαχίσει προκειμένου να δυσχεράνουν την ταυτοποίησή τους και σκόπευαν να διαθέσουν προς πώληση σε παρακείμενο ενεχυροδανειστήριο.
Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, εξιχνιάσθηκε μία περίπτωση κλοπής - διάρρηξης την οποία διέπραξαν οι δράστες βραδινές ώρες της 16 προς 17-3-2013, σε οικία ιδιοκτησίας 47χρονου ημεδαπού στη Θήβα.
Συγκεκριμένα όπως προέκυψε, αφού παραβίασαν μπαλκονόπορτα της οικίας, εισήλθαν στο εσωτερικό και αφαίρεσαν από υπνοδωμάτιο διάφορα κοσμήματα συνολικής αξίας (20.000) ευρώ, μία φωτογραφική μηχανή καθώς και το χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ.
 
Μέρος των κατασχεθέντων κοσμημάτων που είχαν τεμαχιστεί αναγνωρίστηκαν από τον 47χρονο και του αποδόθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν, ως προϊόντα κλοπής, προς αναγνώριση από τους νόμιμους κατόχους τους στο Τμήμα Ασφαλείας Θηβών.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες ακόμη υποθέσεις κλοπών εμπλέκονται οι δράστες.
Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Όλοι στο Σύνταγμα στις 31 του Μάρτη

Η Κύπρος έδειξε το δρόμο:





Διαβάστε Περισσότερα »

Bεβήλωσαν το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη στη Λιβαδειά


Ο Δήμος Λεβαδέων καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την αδικαιολόγητη καταστροφή του αγάλματος του Αγνώστου Στρατιώτη που βρίσκεται στην πλατεία Αθανασίου Διάκου έμπροσθεν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού. Άγνωστοι έγραψαν συνθήματα στη βάση του αγάλματος και κατέστρεψαν μέρος του, αφού αφαίρεσαν το χέρι και το όπλο και μέρος από το πρόσωπο του.  
Η αλγεινή αυτή ενέργεια καταδεικνύει ότι οι υπαίτιοι της καταστροφής δεν σέβονται τα εθνικά σύμβολα και με τις πράξεις τους περιφρονούν την ίδια την ιστορία.  
Ο Δήμος Λεβαδέων θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της κατάστασης του αγάλματος, καθώς απομένουν λίγες ημέρες μέχρι τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κι όμως, η γιαγιά ήξερε για το κούρεμα στις Κυπριακές τράπεζες!





Και κατάφερε να σώσει τις οικονομίες της...

Εδώ και ένα μήνα, μία ηλικιωμένη ποντιακής καταγωγής πήγαινε κάθε Παρασκευή στο υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας στην Πάφο και έκανε ανάληψη των δέκα χιλιάδων ευρώ που είχε στο λογαριασμό της και τα κατέθετε ξανά τη Δευτέρα.

Μάλιστα πριν από δύο βδομάδες, το προσωπικό του υποκαταστήματος δεν άντεξε και την ρώτησε γιατί το κάνει αυτό. Η απάντηση της τότε, που προκάλεσε σε όλους γέλιο, στα όρια της κοροϊδίας, ήταν: «ο γιος μου είναι οικονομολόγος στη Ρωσία και μου είπε πως αν γίνει κάτι με τις τράπεζες θα γίνει το Σαββατοκύριακο. Έτσι μου είπε κάθε Παρασκευή να παίρνω τα χρήματα μου σπίτι».

Την περασμένη Παρασκευή η γιαγιά είχε τα χρήματα της στο σπίτι και ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές του γιου της, «γλίτωσε» το «κούρεμα».

Την υπόθεση της γιαγιάς, που φαίνεται ότι υποψιαζόταν το επερχόμενο «κούρεμα», δημοσιεύει η ιστοσελίδα «cyprusnews.eu».
Διαβάστε Περισσότερα »

Κατέπεσε στρατιωτικό ελικόπτερο στα Σκούρτα Βοιωτίας - Σώοι πιλότος & πλήρωμα

Ελικόπτερο super puma μεταβαίνει στην περιοχή των Σκούρτων στα Δερβενοχώρια για να παραλάβει τον πιλότο, τον συγκυβερνήτη και το μηχανικό του ελικοπτέρου ΑΒ 250 που κατέπεσε πριν από λίγο στην περιοχή, 1,5 χιλιόμετρα ανατολικά των Σκούρτων.

Το στρατιωτικό ελικόπτερο είχε...

απογειωθεί λίγο πριν από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και εκτελούσε προγραμματισμένη άσκηση. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κατά τη διαδικασία αυτοπεριστροφής βρήκε σε σταθερό σημείο το ουραίο τμήμα του ελικοτπέρου και κατέπεσε, ευτυχώς χωρίς κανείς να πάθει το παραμικρό. 

Στο σημείο έχει μεταβεί αστυνομική δύναμη από τη Θήβα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πληρώνει το… μάρμαρο ο Παράσχος

Πληρώνει το… μάρμαρο ο ΠαράσχοςΠληρώνει το… μάρμαρο ο Παράσχος

Όλα δείχνουν ότι η συνεργασία του Γιώργου Παράσχου με τον Λεβαδειακό φτάνει στο τέλος της.

Ο 60χρονος προπονητής θεωρείται υπεύθυνος από τη διοίκηση της ΠΑΕ για την κακή πορεία της ομάδας το τελευταίο διάσημα, αφού δεν μπορεί να φτάσει σε κάποια νίκη και παράλληλα απομακρύνθηκε γρήγορα από την είσοδο στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εντός της ημέρας ο Γιάννης Κομπότης να έχει συνάντηση με τον πολύπειρο τεχνικό, στον οποίο θα ανακοινώσει την απόφαση για την διακοπή της συνεργασίας του.

Ίσως, όμως, το θέμα πάρει παράταση μέχρι το καλοκαίρι για να μην μείνει η ομάδα χωρίς προπονητή λίγες αγωνιστικές πριν από τη λήξη της σεζόν.

Άλλωστε, δύσκολα οι Βοιωτοί θα βρουν τον αντικαταστάτη του Παράσχου και το πιο πιθανό σενάριο θέλει την ομάδα να τελειώνει με υπηρεσιακό προπονητή.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Ελληνικός καφές εξασφαλίζει μακροζωΐα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα


Ο Ελληνικός καφές εξασφαλίζει μακροζωΐα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Ελιξήριο μακροζωΐας φαίνεται πως είναι ο ελληνικός καφές σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Ελλήνων ερευνητών.
Με αφορμή άρθρο των New York Times για το μυστικό μακροζωΐας των κατοίκων της Ικαρίας, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στη διατροφή τους με ιδιαίτερη μνεία στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρασί και τον ελληνικό καφέ, ομάδα Ελλήνων επιστημόνων με επικεφαλής τον Γεράσιμο Σιάσο ερεύνησε τις συνήθειες ενός δείγματος 71 ανδρών και 71 γυναικών από την Ικαρία, άνω των 65 ετών.
Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραψαν την υγεία αυτών των κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και η κατανάλωση καφέ, αφού το 87% της ομάδας έπινε καθημερινά βραστό ελληνικό καφέ.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, το οποίο επηρεάζεται από τη γήρανση, ωστόσο φαίνεται ότι ο ελληνικός καφές το προστατεύει.
Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και σε ηλικιωμένους με υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ εξασφάλιζε καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.
Η νέα αυτή έρευνα έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενες μελέτες που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της μεσογειακής διατροφής, ωστόσο σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Aποκάλυψη: Ποιοι ειδοποιήθηκαν με e-mail στις 8 Μαρτίου να μεταφέρουν καταθέσεις από την Κύπρο στη Μάλτα [έγγραφο]

Aποκάλυψη: Ποιοι ειδοποιήθηκαν με e-mail στις 8 Μαρτίου να μεταφέρουν καταθέσεις

Ενα e- mail με το οποίο εταιρεία νομικής και φοροτεχνικής κάλυψης πρότεινε σε συγκεκριμένες εταιρείες να μεταφέρουν καταθέσεις σε τράπεζες της Μάλτας αποκαλύπτει σήμερα η Ελευθεροτυπία.
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα έρχεται να ενισχύσει την έντονη φημολογία πως κάποιοι γνώριζαν τί επρόκειτο να συμβεί και πρόλαβαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Το μήνυμα που αποκαλύπτει σήμερα η Ελευθεροτυπία, φαίνεται ότι εστάλη στις 8 Μαρτίου με τον τίτλο «Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κυπριακών εταιρειών (και φυσικών προσώπων) σε μαλτέζικες τράπεζες . Με το e-mail, που είναι γραμμένο σε αγγλικά και ελληνικά, «συστήνεται ανεπιφύλακτα η πρακτική αυτή», δηλαδή το άνοιγμα λογαριασμών στην Μάλτα, «αν μη τι άλλο για να επιτύχουμε μεγαλύτερη διασπορά κινδύνου, ενισχύοντας παράλληλα εκ των πραγμάτων πρακτικά και την εμπιστευτικότητα ως προς το πού βρίσκονται τα χρηματικά διαθέσιμα μιας εταιρείας, καθώς μοιράζονται σε διαφορετικά μέρη».
Το ηλεκτρονικό μήνυμα κλείνει με το συμπέρασμα: «Το άνοιγμα επιπλέον λογαριασμών σε άλλη χώρα από τη χώρα σύστασης είναι (και ήταν για χρόνια τώρα) μια πρακτικά πολύτιμη τεχνική για διαχείριση μείωση των κινδύνων της φορολογικής σας διάρθρωσης. Πολύ περισσότερο σε εποχές οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας.» Μάλιστα σε κάποιο άλλο σημείο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι καλό είναι να μην βρίσκονται όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι.



Διαβάστε Περισσότερα »

Η ώρα των φόρων -Τι θα πληρώσουν οι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες

Η ώρα των φόρων -Τι θα πληρώσουν οι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες

Πιο πολλοί θα είναι οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 οι περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες, όπως αυτό φαίνεται στη φετινή φορολογική δήλωση.
Όπως αναφέρει η «Ημερησία» η αύξηση του Τέλους Επιτηδεύματος, τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης αλλά και η υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων, όπως τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, κέρδη από μετοχές, μερίσματα, ανεβάζουν το ποσό για τους φορολογούμενους της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα κληθούν να καταβάλλουν και:
1. Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές:
  • 1% για εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ
  • 2% για εισοδήματα από 20.000 - 50.000 ευρώ
  • 3% για εισοδήματα από 50.000 - 100.000 ευρώ
  • 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ
2. Το αυξημένο Τέλος Επιτηδεύματος που ανέρχεται σε:
  • 800 ευρώ από 400 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 650 ευρώ από 500 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • 600 ευρώ από 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
Τέλος Επιτηδεύματος 500 ευρώ θα εξακολουθούν να καταβάλλουν οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.
Από το Τέλος εξαιρούνται οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Επίσης, εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.iefimerida.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Human Touch στην Αστραδενή

Η Αστραδενή υποδέχεται την Άνοιξη με μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση με τους Human Touch.

Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 21:30

Οι Human Touch, μετά από δεκαπέντε χρόνια ζωής, αποτελούν πλέον ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρισμένα συγκροτήματα της χώρας μας.

Ο David Lynch, ο Σταύρος Λάντσιας κι ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, έχοντας αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα στον χώρο της μουσικής, κινούνται σ’ένα ευρύ φάσμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων.

Η μουσική τους, μέσα από την ποικιλία οργάνων που παίζει ο καθένας, άμεση και επικοινωνιακή συμπαρασύρει τον ακροατή γεμίζοντάς τον εικόνες και συναισθήματα.

Οι Human Touch έχουν παίξει στα περισσότερα φεστιβάλ της χώρας και έχουν ένα ενθουσιώδες κοινό στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα group με προσωπικότητα και μοναδικό στυλ. Η κάθε τους εμφάνιση έχει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα λόγω της ελευθερίας που νιώθουν μεταξύ τους να ταξιδεύουν μέσα από τον αυθορμητισμό… και ξέρουν να το μοιραστούν.

Οι Human Touch όντως είναι ένα “ανθρώπινο άγγιγμα”.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΟΙ ΘΗΒΑΙΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΙ !!!


ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟΝ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟ !!! ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ !!! ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΟΙ ΘΗΒΑΙΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΙ !!!


Πραγματοποιήθηκε καί φέτος τήν Κυριακή 17 Μαρτίου μέ επιτυχία ο Μαραθώνιος τής Ρώμης μέ τήν συμμετοχή 20.000 Αθλητών - Μαραθωνοδρόμων από όλο τόν κόσμο μέσα σέ κλίμα ενθουσιασμού καί χαράς από Αθλητές πού αγωνίστηκαν καί Θεατές πού κατέκλυσαν τά πεζοδρόμια τής Ρώμης προκειμένου νά ενθαρρύνουν καί νά χειροκροτήσουν όλους τούς Αθλητές πού συμμετείχαν στόν φετινό διάσημο Μαραθώνιο τής Ρώμης .
Η πρόσφατη ενθρόνιση τού Πάπα  , είχε δημιουργήσει Φαντασμαγορική Ατμόσφαιρα  στήν Αιώνια  Μυθική Πόλη τής Ιταλίας , ή οποία  φόρτισε όλους τους Αθλητές μέ θετική ενέργεια καί δίψα γιά τήν διάκριση στόν Μαραθώνιο , στόν οποίον συμμετείχαν 70 Ελληνες Μαραθωνοδρόμοι , μεταξύ τών οποίων 4 Θηβαίοι  .
Συγκεκριμένα αγωνίστηκαν καί τίμησαν στόν διάσημο Μαραθώνιο τής Ρώμης τήν Θήβα καί τήν Βοιωτία καί τήν Ελλάδα οί : 
Γιάννης Γερονικολός ( 3 . 54 '  ) , Σέργιος Μαργέλος ( 4 . 54 ' ) , Θεόδωρος Χολέβας ( 4 . 54 ' ) , Γαβρήλος Γερονικολός (5 . 04 ' ) 
Πολλά συγχαρητήρια στούς Θηβαίους Μαραθωνοδρόμους πού μέ μπροστάρη τόν Αειθαλή Καταξιωμένο χρόνια τώρα σέ διεθνείς Μαραθώνιους τής Ευρώπης  Γιάννη Γερονικολό έγραψαν ιστορία  μέ τίς επιδόσεις τους ανάμεσα σέ 20.000 Μαραθωνοδρόμους από ολα τά πέρατα τής οικουμένης .
 
 



ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΒΑΤΖΗΣ
Email: sovdim@hotmail.com
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ.. ΣΤΑ ΒΑΓΙΑ-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διαβάστε Περισσότερα »

Ε.Ε.: Μειώθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία στην Ελλάδα

Κατά 10% μειώθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα το 2012, σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με στοιχεία...
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ΕΕ η αντίστοιχη μείωση ήταν 9%.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι στατιστικές ανά χώρα δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα εξακολουθεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την ΕΕ. Οι χώρες με τον χαμηλότερο αριθμό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων εξακολουθούν να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες και η Δανία, όπου σημειώνονται περίπου 30 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Σε σύγκριση με τα απογοητευτικά αριθμητικά στοιχεία του 2011, έτος κατά το οποίο η πρόοδος στη μείωση του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων έπεσε στο 2%, η μείωση σε ποσοστό 9% για το 2012 στην ΕΕ δείχνει ότι τα κράτη μέλη επανήλθαν σε ορθή πορεία ως προς την επίτευξη του στόχου της μείωσης των θανάτων κατά το ήμισυ μεταξύ 2010 και 2020, όπως αναφέρει η Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πιο ανησυχητικό χαρακτηριστικό όσον αφορά τις στατιστικές οδικής ασφάλειας το 2011, ήταν η μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, όπως είναι οι πεζοί, οι μοτοσικλετιστές και οι ηλικιωμένοι, παρά τη γενική μείωση των θανάτων από τροχαία. Με βάση τα προσωρινά δεδομένα για το 2012, ο αριθμός των θανάτων ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου μειώθηκε σημαντικά το 2012.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια 2011-2020 προβλέπει σχέδια μείωσης του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της Ευρώπης κατά το ήμισυ τα επόμενα 10 χρόνια. Ειδικότερα, περιλαμβάνει προτάσεις που εστιάζουν στην πραγματοποίηση βελτιώσεων στα οχήματα, τις υποδομές και τη συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου. Για παράδειγμα, σημαντικές πρόσφατες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν:

- Τη νέα άδεια οδήγησης ΕΕ, από τον Ιανουάριο του 2013, με αυστηρότερους κανόνες για την πρόσβαση των νέων σε μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού.

- Σχέδια επιβολής του νόμου που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη, τα οποία παρέχουν πλούσια πηγή βέλτιστων πρακτικών.

- Διασυνοριακή επιβολή κανόνων για την καταστολή των τροχαίων παραβάσεων που διαπράττονται στο εξωτερικό (οδήγηση σε κατάσταση μέθης, υπέρβαση ορίου ταχύτητας κ.λπ.), η οποία ισχύει από τον Νοέμβριο του 2012.
Διαβάστε Περισσότερα »

Φωτορεπορτάζ Καρναβάλι Αντίκυρας 2013

Διαβάστε Περισσότερα »

Πως διαβάζουν οι γυναίκες … τα σήματα του Κ.Ο.Κ.!




Δείτε τη γυναικεία μετάφραση των σημάτων του ΚΟΚ...

simata 1


okokoras.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Φίδι μπήκε σε στούντιο κατά τη διάρκεια εκπομπής-Δείτε τι ακολούθησε




Το φίδι μπήκε στο στούντιο και μόλις το είδε ο παρουσιαστής τρελάθηκε...
Διαβάστε Περισσότερα »

Θα έδιναν αλλοιωμένα φρούτα σε μαθητές στη Xαλκίδα


fru3

Εισαγγελική έρευνα για τα σάπια πορτοκάλια...

Ο Εισαγγελέας Χαλκίδας σταμάτησε την διανομή φρούτων στους μαθητές σχολείων γιατί βρέθηκαν αλλοιωμένα.

Σάπια πορτοκάλια σε ποσοστό 50% περίπου μεταφέρθηκαν να μοιραστούν σε μαθητές δημοτικού σχολείου της Χαλκίδας στο πλαίσιο του προγράμματος «φρούτα στα σχολεία» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντίθετα τα αχλάδια και μήλα μέσα στις ίδιες συσκευασίες δεν βρέθηκαν να έχουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα.

Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αρμόδιοι γεωπόνοι της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Εύβοιας αλλά και οι επόπτες δημόσιας υγείας που πήγαν επιτόπου και εξέτασαν ένα προς ένα όλα τα κιβώτια με φρούτα για τους μαθητές με εντολή εισαγγελέα.

Από νωρίς το πρωί που έγιναν καταγγελίες στην εισαγγελία πλημμελειοδικών της Χαλκίδας διετάχθη έρευνα και μάλιστα δόθηκε εντολή να μην μοιραστεί τίποτα στα παιδιά των δημοτικών σχολείων.

Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών γεωπόνων οι οποίοι και συντάσσουν την έκθεση τους «το σάπισμα των φρούτων είναι πολύ παλιότερο» και μάλιστα προσδιορίζουν ότι «είχαν τα ίδια προβλήματα και την ημέρα της φόρτωσης τους» αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επέδρασε στην ποιότητά τους το τριήμερο της Αποκριάς που παρέμειναν στο σχολείο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ το μεσημέρι στη Χαλκίδα συγκροτήθηκε σύσκεψη όπου μετείχε κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι αρμόδιος φορέας για την εξέλιξη του προγράμματος αλλά και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηλίας Παλιαλέξης που συντόνισε από πολύ νωρίς τις ενέργειες των κατά τόπους διευθύνσεων εκπαίδευσης.

Εκείνο που έγινε γνωστό είναι ότι η παρτίδα των φρούτων, έφτασε στα συγκεκριμένα σχολεία αφότου είχαν φύγει οι μαθητές την περασμένη Παρασκευή. Ένα τμήμα από αυτή την παρτίδα έμεινε εκτός ψυγείων περιμένοντας σήμερα την επιστροφή των μαθητών. Όπως υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι του σχολείου «δεν είχαν ειδοποιηθεί για την παραλαβή τους δύο μέρες πριν όπως προβλέπει η εντολή που έχουν από το υπουργείο Παιδείας».

Ακόμη παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος μεταφοράς των φρούτων ενώ και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν άγνωστες και οι λεπτομέρειες από την σύμβαση μεταξύ του ιδιώτη αναδόχου του προγράμματος και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στη Λιβαδειά


Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτό είναι το νέο τελικό «Σχέδιο Αθηνά» [pdf]

Αυτό είναι το νέο τελικό «Σχέδιο Αθηνά» [pdf]

Σημαντικές αλλαγές σε σχέση με όλα όσα είχαν ανακοινωθεί αρχικά περιλαμβάνει το «Σχέδιο Αθηνά» για την αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά την ολοκλήρωση της Διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς και της συζήτησης στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης διαθέτει πλέον 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 τμημάτων πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129.
Σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 τμήματα. Aυτό υπογραμμίζεται από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανακοίνωσε απόψε το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας.
Μάλιστα τονίζει ότι προωθούνται προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, ενώ οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν Τμήματα με βάση το νέο αυτό Ακαδημαϊκό Χάρτη.
Η βασικότερη αλλαγή πάντως είναι η εγκατάλειψη της αρχικής πρότασης της ομοσπονδιοποίησης μεταξύ Ιδρυμάτων και αποδοχή της πρότασης για μεγάλες κοινοπραξίες μεταξύ Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων. (Πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργείται Κοινοπραξία μεταξύ του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων.
Για την λύση της Κοινοπραξίας θα συνεργασθούν όμως και οι διοικήσεις των πέντε Πανεπιστημίων της Αθήνας (Πάντειο, Πειραιώς, Οικονομικό, Χαροκόπειο και Γεωπονικό) που τελικά δεν ομοσπονδοποιούνται με την δημιουργία ενός νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.
Το όνομα της Κοινοπραξίας παραμένει «Αδαμάντιος Κοραής» αλλά στην Κοινοπραξία αυτή θα μπουν τα πέντε μέλη της εάν το επιθυμούν και με ακαδημαϊκές συμφωνίες που θα επιλέξουν. Η λύση αυτή ρίχνει ακαριαία τους τόνους στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων τους φαίνεται ότι τις αποδέχονται πλήρως.
Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας διαμορφώνεται με την κατάργηση πέντε Ιδρυμάτων και 129 τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Μένουν 258 Τμήματα στα Πανεπιστήμια από 289 που ήταν και 147 στα ΤΕΙ από 245 που ήταν. Παράλληλα όμως:
  • Τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν συγχωνεύονται σε ένα τμήμα. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις.
  • Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε αυτόνομο τμήμα και δεν απορροφάται από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.
  • Το ΤΕΙ προσχολικής Αγωγής (πρώην Βρεφονηπιοκομίας) δεν συγχωνεύεται με το παιδαγωγικό τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ.
  • Τα τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας παραμένουν αυτόνομα και δεν συγχωνεύονται.
Δείτε πατώντας εδώ σε pdf και εδώ σε xls τα Τμήματα του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας κατανεμημένα ανά επιστημονικό πεδίο, και εδώ τα Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ