Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Φθιώτιδα:Βούλγαρος δολοφόνησε δύο ηλικιωμένες


Εξιχνιάστηκαν δύο ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου, με θύματα δύο ηλικιωμένες γυναίκες οι οποίες βρέθηκαν νεκρές μέσα στα σπίτια τους στις περιοχές της Τραγάνας και του Μώλου Φθιώτιδας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι ο θάνατος της 77χρονης επήλθε από ασφυξία, ενώ ο θάνατος της 78χρονης από βαριά κάκωση κρανίου ενώ ως κίνητρο προσδιορίστηκε η ληστεία.

Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις ταυτοποιήθηκε ως δράστης ένας 27χρονος Βούλγαρος, ο οποίος αναζητείται και εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμμετείχαν στις δύο ανθρωποκτονίες και συνεργοί του.

Σε βάρος του 27χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της ληστείας κατά συρροή, που θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Προσωρινό τέλος ανασκαφών στην Θήβα με νέα δεδομένα!


Έφτασαν στην καρδιά του Μυκηναϊκού Ανακτόρου κι έχουν δείγμα  τοιχογραφημένου  κι επίσημου  χώρου..

Β. Αραβαντινός: «Ήταν πολύ καλή αποδοτική χρονιά! Όλα δείχνουν ότι περνάμε σε  όλα τα στρώματα της ιστορίας των Θηβών, για να φτάσουμε στην δόξα της..»

Στην έκτη εβδομάδα έφτασαν αισίως οι ανασκαφές στην Θήβα, αλλά αυτή την  φορά η Θηβαϊκή Γη έδωσε απλόχερα τα ευρήματα στην 25μελή ομάδα του Β. Αραβαντινού...

Ο λόγος για την επιστημονική ανασκαφή, που γίνεται στον ευρύτερο χώρο της Καδμείας, του κεντρικού Μυκηναϊκού συγκροτήματος,  όπου ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων βρήκε ό,τι ακριβώς είχε σχεδιάσει, καθώς και άλλα που δεν περίμενε όπως είναι το ψηφιδωτό , παρά το γεγονός ότι αντίστοιχα είχαν βρεθεί στην οδό Πινδάρου  και στο οικόπεδο Σταμάτη…
Είναι το ψηφιδωτό της οδού Αντιγόνης, αναλλοίωτο κατά 99%, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Αραβαντινό είναι της ίδιας εποχής με τα προηγούμενα, φτιαγμένο ίσως από τους ίδιους τεχνίτες, όπως ήταν  ο επιφανής Θηβαίος Δημήτριος, ψηφιδωτό των τελευταίων χρόνων της αρχαιότητας , του 4ου αιώνα μ.Χ, θαλασσινού δηλαδή τοπίου, που αποτελεί το δάπεδο ενός λουτρού, ίσως κοσμικού ή ιερού, καθώς δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί…

Δυο μέτρα μακρύτερα και λίγο αριστερά από το ψηφιδωτό, η ανασκαφική ομάδα «χτύπησε» το στρώμα καταστροφής του Μυκηναϊκού ανακτόρου κι εδώ η δουλειά που τους περιμένει είναι μεγάλη και προσεκτική, καθώς έχει να κάνει με το υλικό που έχει πέσει πάνω …

«Μην ξεχνάμε πως πριν 50 ακριβώς χρόνια, 1 μέτρο πλίνθοι σκέπαζαν τους ανατολικούς σφραγιδοκιλύνδρους , χρυσά και άλλα κοσμήματα και τις πινακίδες γραμμικής Β. Πιστεύουμε ότι κάτι αντίστοιχο  και ακόμη καλύτερο μας περιμένει εδώ» τονίζει ο Β. Αραβαντινός, αναφερόμενος στο δωμάτιο του θησαυρού, που ήταν γωνιακό..


«Τώρα βρισκόμαστε στην καρδιά του ανακτόρου κι έχουμε ήδη ένα δείγμα  πολύ καλής τοιχογραφικής σύνθεσης, με κυνήγι ελαφιών μέσα σε τοπίο, που μας δείχνει ότι βρισκόμαστε σε τοιχογραφημένο κι επίσημο χώρο, άρα οι ανασκαφές της επόμενης χρονιάς θα αποδώσουν από τις πρώτες ημέρες, αφού έχουμε ήδη έτοιμες τις επόμενες τομές» εξηγεί, ξεναγώντας μας και στον χώρο της Οπλοθήκης επί της Οδού Πελοπίδα, όπου οι ανασκαφές έδωσαν επίσης τα χαρακτηριστικά τους, με ελεφαντόδοντα και πολύ καλή κεραμική..

«Ήταν πολύ καλή αποδοτική χρονιά» υπογραμμίζει ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει το επιστημονικό δοκιμαστικό έργο , καθώς έχουν ήδη στα χέρια τους βαθιές μαρτυρικές τομές , που αποδεικνύουν ότι περνούν σε  όλα τα στρώματα της ιστορίας  των Θηβών, προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το κτιριακό συγκρότημα,  που είναι και η δόξα της.

Οι ανασκαφές γίνονται σε συνεργασία με την τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων , υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής  Εταιρίας, που γίνονται με διεθνή χρηματοδότηση  και συμμετοχή από 10 κράτη της Ε.Ε και της Ρωσίας.
Το ανασκαφικό τους έργο παρουσιαστεί στο συνέδριο της Αρχαιολογικής εταιρίας,   μαζί με όλες τις μεγάλες ανασκαφές,  που γίνονται υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρίας, δηλαδή  την αρχαία Μεσσήνη , την αδελφή πόλη της Θήβας, που χτίστηκε  από τον Επαμεινώνδα, την ανασκαφή των Μυκηνών,  του Ακρωτηρίου

Παρών στην «αποχαιρετιστήρια» ξενάγηση ήταν και ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπ. Νικολάου, μπλοκαρισμένος μεν μέσα στην τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση, αλλά τυχερός από τα ελέη της ιστορικής πόλης…

«Από την πρώτη στιγμή της θητείας μου ήλπιζα   να βγει κάτι καλό από την ιστορία της πόλης κι ευτυχώς έτσι έγινε, καθώς προβλέπονται μεγάλες αλλαγές με νέα ευρήματα, που προστίθενται στην πλουσιότατη συλλογή του Μουσείου μας» τονίζει ο κ. Νικολάου, προσκαλώντας όλους τους πολίτες να επισκεφθούν και να δουν από κοντά τις ανασκαφές!viotiki-ora.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Μουσικός «πονοκέφαλος» για τα μικρά καφενεία στα χωριά..



«Βραχνά» ακόμα και για καταστηματάρχες μικρών παραδοσιακών καφενείων στα χωριά αποτελούν τα τέλη της εταιρείας είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ).


Ιδιοκτήτες παραδοσιακών καφενείων που δεν διαθέτουν ηχητικά συστήματα, παρά μόνο τηλεόραση απλά για ενημέρωση και παρακολούθηση αθλητικών αγώνων, είναι υποχρεωμένοι να... καταβάλλουν το ειδικό τέλος.
Πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, πλήρωναν κανονικά -οι περισσότεροι τουλάχιστον- τα ετήσια ή εποχικά τέλη, σήμερα όμως που τα έσοδα έχουν μειωθεί κατακόρυφα, το ζητούμενο ποσό ανεξαρτήτως ύψους, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, αντιθέτως είναι πολύτιμο και μάλιστα καταβάλλεται δύσκολα.

Οι καταστηματάρχες δυσκολεύονται και πολλές φορές αδυνατούν να πληρώσουν το απαιτούμενο τέλος της ΑΕΠΙ, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρεία να καταφεύγει στη δικαιοσύνη για να εισπράξει τα χρήματα. Πρόκειται για ποσά που συχνά είναι αρκετά υψηλά και καθορίζονται από τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος και φυσικά από την κατηγορία στην οποία ανήκει ο κάθε χώρος, ανεξαρτήτως αν η μουσική ακούγεται ζωντανά ή μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης και CD.
Πρέπει να αναφερθεί το εξής παράδοξο… To ραδιόφωνο πληρώνει πνευματικά δικαιώματα, αλλά το ίδιο καλείται να κάνει και το καφενείο του χωριού που διαθέτει τηλεόραση.
Οι ιδιοκτήτες των καφενείων εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, όπως είναι λογικό, προτιμούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους ή να καλύψουν το κόστος της προμήθειάς τους και να μείνει ανεξόφλητη η ΑΕΠΙ, από το να αφήσουν το καφενείο τους χωρίς καφέ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται αρκετοί καταστηματάρχες στην παράνομη λειτουργία, χωρίς άδεια μουσικής ή στη λειτουργία χωρίς μουσική στον χώρο τους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Τελικός του Ελληνικού GRAND-PRIX στίβου στη Θήβα


Την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013, στο Δημοτικό Στάδιο Θήβας, θα διεξαχθεί για έκτη συνεχή χρονιά, στη μνήμη του αθλητή – προπονητή Χρήστου Βουδούρη ο τελικός του... Ελληνικού GRAND-PRIX στίβου και τα 80μ με εμπόδια Πανκορασίδων Α’.

Τον αγώνα διοργανώνει ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ Βοιωτίας – Εύβοιας και τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων πρωταθλητών.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διαβάστε Περισσότερα »

Δ.Λεβαδέων:Ανακοίνωση για τους Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς Λιβαδειάς



Διαβάστε Περισσότερα »

Το Δημόσιο τελείωσε – 14.500 απολύσεις μέχρι τον Δεκέμβριο


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών και κεντρικό θέμα ήταν το επόμενο κύμα της κινητικότητας και η εξεύρεση των επόμενων υπαλλήλων που θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο. Σύμφωνα με την μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν βρεθεί 14.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα βρεθούν εκτός Δημοσίου.

Σαφείς εντολές για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο, έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς του.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Μητσοτάκης: Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στο κεντρικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τους μεταρρυθμιστικούς στόχους της Κυβέρνησης και δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις σε όλα τα Υπουργεία για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου όσον αφορά και τους ποιοτικούς αλλά και τους ποσοτικούς στόχους. Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και στην ΕΛΒΟ;

Μητσοτάκης: Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο επ'αυτού.

Στουρνάρας: Καλή σας μέρα. Φαντάζομαι ότι σας μίλησε ο κ. Μητσοτάκης που είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος.

Δημοσιογράφος: Καταλήξατε;

Στουρνάρας: Μιλήσαμε για την κινητικότητα γενικά και για τις υποχρεώσεις που έχουμε μέχρι το τέλος του έτους.

Δημοσιογράφος: Καταλήξατε από πού θα προκύψει ο αριθμός των...;

Στουρνάρας: Φαντάζομαι σας τα έχει πει ο κ. Μητσοτάκης.

Δημοσιογράφος: Όχι, δεν μας τα είπε γι' αυτό ρωτάμε.

Στουρνάρας: Καταλήγουμε σιγά-σιγά.

Δημοσιογράφος: Θα τηρηθούνε οι προθεσμίες δηλαδή;

Στουρνάρας: Βέβαια.

Ποιοι μπαίνουν στο δεύτερο κύμα κινητικότητας

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα πρέπει να μπουν σε κινητικότητα 4.200 υπάλληλοι. Στο δεύτερο κύμα, του Σεπτεμβρίου, προβλέπεται να τεθούν υπό το ίδιο καθεστώς επιπλέον 8.300 υπάλληλοι. Μετά θα έρθει το τρίτο κύμα τον Δεκέμβριο για άλλους 14.500 δημοσίους υπαλλήλους.

Για το «δεύτερο κύμα» διαθεσιμότητας-κινητικότητας η κυβέρνηση αναζητά περίπου 4.800 εργαζομένους, αφού μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 7.700 υπάλληλοι, οι οποίοι προέρχονται από τους σχολικούς φύλακες, τους εκπαιδευτικούς, τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Υπενθυμίζεται πως η κινητικότητα ξεκίνησε από τη Δευτέρα με την υπαγωγή 2.000 εκπαιδευτικών της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα μέσω κατάργησης δεκάδων ειδικοτήτων, συνοδευόμενη από απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ. Ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς θα απορροφηθούν σε δομές και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αφού η πλειονότητα των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν αφορούν τον τομέα υγείας.

Οι απολύσεις ξεκινούν από τις ζημιογόνες βιομηχανίες

Η κυβέρνηση έβαλε μπρος με τον πιο επίσημο τρόπο την εκκαθάριση των ζημιογόνων βιομηχανιών και με τον τρόπο που αυτή θα γίνει φαίνεται ξεκάθαρα ότι μιλάμε για κίνδυνο απόλυσης των 2.375 υπαλλήλων που υπηρετούσε σε αυτές.

Πρόκειται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με 950 εργαζομένους, την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων με 375 εργαζομένους και τη ΛΑΡΚΟ με 1.050 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης».

Όπως τονίζεται, «τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν την αναγκαία αναδιάρθρωση και προσαρμογή των εταιρειών προκειμένου να καταστούν βιώσιμες με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή/και να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το κόστος των εταιρειών αυτών για τον Έλληνα φορολογούμενο και να είναι συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων»

Οι εκτός ΑΣΕΠ υπάλληλοι πρώτοι στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο μπαίνουν πρώτα 1.250 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και 5.000 ως 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ και ειδικά εκείνοι που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.

Για το άμεσο μέλλον γίνεται λόγος για περίπου 700 άτομα (γενικώς), αλλά και 1.956 καθηγητές ολυμπιακής εκπαίδευσης. Σχεδόν 10.000 εκπαιδευτικοί υπολογίζεται ότι θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας ως το σχολικό έτος 2014-2015 με πολλούς να μετατάσσονται σε δημόσια ΙΕΚ, σε διοικητικές υπηρεσίας, αλλά και πολλούς καθηγητές να μεταπηδούν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κατάλογος όμως περιλαμβάνει και περίπου 2.500 εργαζόμενους στις υπηρεσίες για τις κτιριακές υποδομές, στο ΙΓΜΕ, τον ΟΕΚ, αλλά και την αγροφυλακή.
iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΠΑΜΠΟΥΛΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΘΗΒΑΣ



ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ θΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΘΗΒΑΣ «ΣΟΝΙΑ»

Από Πέμπτη 25 Ιουλίου έως Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013
Εκτός Σαββάτου
ΩΡΑ:  21:15

Συνοπτικές Πληροφορίες
Σκηνοθεσία:    ΝΤΑΝ ΣΚΑΝΛΟΝ
Σενάριο:    ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΠΕΙΡΝΤ
Ηθοποιοί:    ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΟΙ: , ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ , ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ
Διάρκεια:    117 λεπτά
Πρεμιέρα:    Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013
Χρονολογία παραγωγής:    2013
Είδος ταινίας:    ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ
Χώρα παραγωγής:    ΗΠΑ
Καταλληλότητα ταινίας:    ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
  
Περίληψη

Την τελευταία φορά που είδαμε τους Μάικ Βασόβσκι και Τζέιμς Σάλιβαν ήταν αχώριστοι και πραγματικά αγαπημένοι. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Από την πρώτη στιγμή που αυτά τα δύο αταίριαστα τέρατα συναντήθηκαν στο πανεπιστήμιο δεν άντεχαν το ένα το άλλο. Με τελείως διαφορετικές μεθόδους, απόψεις και ικανότητες το μοναδικό κοινό στοιχείο τους ήταν το όνειρο για τον τίτλο του Καλύτερου Τρομαχτή. Το "Μπαμπούλες Πανεπιστημίου" μας αποκαλύπτει πώς ο Μάικ κι ο Σάλι ξεπέρασαν τις διαφορές τους κι έγιναν κολλητοί.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση σε Βοιωτούς Εικαστικούς Καλλιτέχνες απο τον Σύλλογο Γυναικών Νεοχωρίου

O Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νεοχωρίου οι <<ΕΝΝΕΑ ΜΟΥΣΕΣ>> προσκαλεί Βοιωτούς καλλιτέχνες να πάρουν μέρος στην 9η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ <<ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΡΗΑ ΠΙΚΑΣΗ>> απο 14-8-2013 εως 18-8-2013  στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Νεοχώρι.
Στην έκθεση μπορούν να πάρουν μέρος
Ζωγράφοι-γλύπτες-κεραμοποιοί-κατασκευαστές κοσμημάτων-καλλιτέχνες φωτογραφίας-αγιογράφοι.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΟΥΡΕΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
τηλ.επικοινωνίας 6977301041












Διαβάστε Περισσότερα »

Μισθοί πείνας για 8.500 εκπαιδευτικούς – 400 ευρώ το μήνα

Από τους συνολικά 11.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που αναμένεται να προσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά, η συντριπτική πλειονότητα, οι 8.500, θα παίρνουν μισθό που μετά βίας θα αγγίζει τα 400 ευρώ.

Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, εξασφάλισε πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την πρόσληψη περίπου 2.500 αναπληρωτών, οι οποίοι θα στελεχώσουν θέσεις, κυρίως, σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Οι υπόλοιποι 8.500 αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές επίσης θα έχουν δουλειά το επόμενο σχολικό έτος, ωστόσο επειδή θα ενταχθούν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ από τα κονδύλια του οποίου και θα αμείβονται, ο μισθός τους θα περιορίζεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Οι προσληφθέντες μέσω ΕΣΠΑ εκπαιδευτικοί θα απασχοληθούν, κατά βάση, στην Ενισχυτική Διδασκαλία, θεσμό που εφαρμόστηκε από φέτος στις τάξεις του γυμνασίου, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή του και στο λύκειο. Μόνον ένας μικρός αριθμός εξ αυτών θα κληθεί να αναλάβει ώρες στο κανονικό ωρολογιακό πρόγραμμα των σχολείων, συμβάλλοντας στην κάλυψη των κενών η οποία θα «καταπολεμηθεί», άλλωστε, σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου για τους καθηγητές.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΑΕΔ-Πρόγραμμα για 50.000 ανέργους

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 ανέργους. Η διαδικασία διαμόρφωσης του προγράμματος βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένεται να ανακοινωθεί και να υλοποιηθεί εντός Αυγούστου.

Μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα διατεθούν έως το τέλος του έτους 170 εκατομμύρια ευρώ για 50.000 δικαιούχους, μέλη οικογενειών που δεν έχουν κανένα εισόδημα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την αρχική πρόταση του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα αυτά μπορεί θα περιλαμβάνουν:

-έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών – αθλητικών υποδομών,

-έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας (π.χ. καθαρισμός παραλιών), καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα

-ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

-αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος (π.χ. φυτεύσεις σε γειτονίες),

-αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,

-διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,

-προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ κλπ.

-κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού

-εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές

-οδική ασφάλεια μαθητών,

-σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών,

-αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όχι μόνο από τους δήμους, αλλά και από άλλους δημόσιους φορείς, παρότι αρχικώς το αντικείμενο της δράσης θα ήταν η δημιουργία απασχόλησης σε θέσεις εργασίας γενικών καθηκόντων στους δικαιούχους (δήμους), μέσω της πρόσληψης προσωπικού για χρονικό διάστημα 5 μηνών και περίπου 500 ευρώ το μήνα.

Ωφελούμενοι θα είναι:

1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

Το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, για το μέλος της οικογένειας–στόχου που υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως αποτυπώνεται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, με ανώτατο όριο αυτό των 36 μηνών, θα μοριοδοτείται ως εξής:

- Για τους πρώτους δώδεκα μήνες: 1 μονάδα ανά πλήρη μήνα.

- Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: 1,5 μονάδα ανά πλήρη μήνα.

- Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: 2 μονάδες ανά πλήρη μήνα. Επιπλέον μόρια θα προσθέτουν ο αριθμός των παιδιών και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Ουζουνίδης "κέρδισε" τον Λεμονή


Ο Πλατανιάς του Μαρίνου Ουζουνίδη, επικράτησε 1-0 του Λεβαδειακού του Τάκη Λεμονή, χάρη σε γκολ του Γιακουμάκη.


Ευκαιρία για συμπεράσματα είχαν Μαρίνος Ουζουνίδης και Τάκης Λεμονής, αφού Πλατανιάς και Λεβαδειακός έδωσαν φιλικό παιχνίδι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους στο Καρπενήσι.

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 1-0 των «πράσινων» χάρη σε τέρμα του νεαρού Γιακουμάκη. Το παιχνίδι ήταν διάρκειας 35 λεπτών το κάθε ημίχρονο με τους δύο τεχνικούς να δίνουν χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες που είχαν στη διάθεσή τους.

Πλατανιάς (Μαρίνος Ουζουνίδης): Περιστερίδης (54΄ Κοκκαλάς), Ζουμπουλάκης (44΄ Θέρρα), Φερνάντες (54΄ Γιακουμάκης Γ.(Ν)), Ιντζίδης (44΄ Μπέλιτς), Δημήτρης (44΄ Αγκιλέρα), Μαρτσάκης (50΄ Τσοντάκης), Στόλερ (44΄ Σούκιας), Τετέ (61΄ Τσικουδάκης), Μοράλ (44΄ Ράφαελ), Γουνδουλάκης (61΄ Ντεντάκης), Γιακουμάκης Γ. (44΄ Τόρες)

Λεβαδειακός (Τάκης Λεμονής): Πρζιρόφσκι (36΄ Τσιντώτας), Μουλόπουλος (36΄ Μανωλάς), Νικολακάκης (36΄ Σκέμπης), Γεωργίου (36΄ Πέππας), Μαχαίρας (36΄ Ζαννιάς), Μάγκας (36΄ Πινεϊρο), Λαμπρόπουλος (36΄ Μπουντόπουλος), Πετράτζι (36΄ Μίλιεβιτς), Ροτζέριο (36΄ Κάππος), Βασιλείου (36΄ Ρούπι), Κάντζι (36΄ Αποστολόπουλος)
sport-fm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ψηφιδωτό δάπεδο θαλασσινού τοπίου ανακαλύφθηκε στη Θήβα



Φοιτητές από την Γαλλία, την Ιταλία, την Μόσχα, και φοιτητές της Αρχιτεκτονικής από την από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανασκάπτουν με υπομονή στην οδό Αντιγόνης και την Πελοπίδου στη Θήβα.

Οι ανασκαφές επαναλαμβάνονται μετά από 50 χρόνια, στα σημεία που είχαν γίνει οι πρώτες ανασκαφές, φέρνοντας στο φως αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα.
Οι Αρχαιολόγοι πρόσφατα ανακάλυψαν ένα πολυτελές κτίριο με ελλειψοειδές σιντριβάνι, που τροφοδοτούνταν με νερό και ψηφιδωτό δάπεδο θαλασσινού τοπίου, όπου απεικονίζονται με έντονα χρώματα κογχύλια, σμέρνες μουγγριά, ροφοί, αλλά και μια πέρδικα, που πίνει νερό από έναν κάλυκα.
Η κατάσταση του ευρήματος είναι καλή και όταν αποκολληθεί θα εκτεθεί πιθανότατα σε μουσείο.
lamiastar


Διαβάστε Περισσότερα »

29 Ιουλίου τελειώνουν τα έργα στη Θήβα



Ο Δήμος Θηβαίων ενημερώνει τους δημότες του ότι οι εργασίες κατασκευής του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΘ στην οδό Πινδάρου της πόλης των Θηβών, λόγω τεχνικών δυσκολιών και αφανών εμποδίων, θα ολοκληρωθούν στις 29 Ιουλίου. 

Ζητάμε την κατανόηση και βοήθεια των επαγγελματιών της οδού Πινδάρου αλλά και όλων των κατοίκων.

Κατά τα λοιπά και μέχρι τις 29 πλέον Ιουλίου η οδός Πινδάρου θα παραμείνει κλειστή από την οδό Δίρκης έως την οδό Αντιγόνης και τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων θα εκτρέπονται από την οδό Πινδάρου δεξιά στην οδό Ετεοκλέους.

Ως χώρος στάθμευσης των ταξί  παραμένει η οδός Αντιγόνης και η οδός Πινδάρου μέχρι το ύψος της οδού Βουρδουμπά, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Νέο σύστημα υπολογισμού - Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα



Ενα δικαιότερο σύστημα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου. Κινείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και ορθολογικοποιεί την καταβολή Τελών Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας των ιδιοκτητών Ι.Χ., αλλά και του φαινομένου της μαζικής κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας επεξεργάζονται ένα σχέδιο βάσει του οποίου το τίμημα των Τελών Κυκλοφορίας και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης στα Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω να μπορούν να καταβάλλονται ισόποσα για κάθε μήνα κυκλοφορίας των οχημάτων και όχι για το σύνολο του έτους.

Όπως δημοσιεύει η ''Ημερησία'' αν δηλαδή κάποιος ιδιοκτήτης έχει καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του για να προβεί σε άρση της ακινησίας θα πρέπει σήμερα να καταβάλει το συνολικό τίμημα του τρέχοντος έτους για τα Τέλη.

Το νέο σχέδιο για τα Τέλη Κυκλοφορίας

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο τα Τέλη Κυκλοφορίας θα επιμερίζονται ισόποσα στους 12 μήνες του κάθε έτους με αποτέλεσμα αν κάποιος θέλει να κυκλοφορήσει το Ι.Χ. του για ένα ή περισσότερους μήνες να καταβάλει το ανάλογο τίμημα. Αν δηλαδή κάποιος κάτοχος ενός οχήματος τετραετίας με κινητήρα 2,4 λίτρα αποφασίσει να το κινήσει για ένα μόνο μήνα θα καταβάλλει 73,3 ευρώ για Τέλη και 25,8 ευρώ για Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Άλλος ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου τετραετίας με κινητήρα 3,6 λίτρων για ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας πρέπει να καταβάλλει 1.100 ευρώ τα οποία στο δωδεκάμηνο επιμερίζονται σε 91,6 ευρώ για κάθε μήνα. Αντίστοιχα ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης κυμαίνεται στις 2.500 ευρώ το οποίο αναλογικά στο δωδεκάμήνο ισούται με 208,3 ευρώ για κάθε μήνα.

Όσον αφορά στα δίλιτρα που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα των αυτοκινήτων το κόστος για τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας κυμαίνονται στα 660 ευρώ ή 55 ευρώ για κάθε μήνα κυκλοφορίας. Αντίστοιχα ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης κυμαίνεται στα 440 ευρώ για Ι.Χ. μέχρι πέντε έτη ή 36,6 ευρώ για κάθε μήνα του έτους.

Από τα τρίμηνα στα δωδεκάμηνα

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εδώ και δεκαετίες έχουν θεσπίσει δίκαια και φθηνά Τέλη Κυκλοφορίας για τους κατόχους Ι.Χ., ενώ σε αρκετά κράτη δεν υπάρχουν καθόλου Τέλη Κυκλοφορίας.

Στην Ελλάδα από την αρχή ύπαρξης της αυτοκίνησης τα Τέλη Κυκλοφορίας καταβάλλονταν σε τέσσερα τρίμηνα, ωστόσο, τότε δεν υπήρχαν τα σημερινά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα τεκμήρια, το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, ούτε όμως και το φαινόμενο της κατάθεσης των πινακίδων Κυκλοφορίας.

Το 1981 για πρώτη φορά άλλαξε ο τρόπος καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας και από τέσσερα τρίμηνα η τότε κυβέρνηση θέσπισε την καταβολή των Τελών σε δύο εξάμηνα.

Η επόμενη αλλαγή στα Τέλη Κυκλοφορίας έγινε το 1985 όποτε και θεσπίστηκε να καταβάλλονται τα Τέλη Κυκλοφορίας στα τέλη του κάθε έτους και μάλιστα αν κάποιος αγόραζε καινούριο αυτοκίνητο τον Δεκέμβριο θα έπρεπε να καταβάλλει όχι μόνο όλο το τίμημα των Τελών για τους προηγούμενους μήνες, αλλά και ολόκληρο το τίμημα για την επόμενη χρονιά. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν να εισπράττονται, για μερικούς τουλάχιστον παράνομα, προκαταβολικά τα Τέλη Κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς.

To μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) Ευριπίδης Κωνσταντινίδης σχετικά με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας, αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης αναφέρει μεταξύ άλλων πως:

''Αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να τα κινήσουν έστω και ένα μήνα καταβάλλοντας το 1/12 των Τελών κυκλοφορίας, αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης σίγουρα θα σταματήσει το φαινόμενο κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας και βέβαια θα ξανακυκλοφορήσουν και πάλι στους δρόμους αυτοκίνητα με δίλιτρους και άνω κινητήρες έστω και για λίγους μήνες.

Από την άλλη μεριά ο κάθε ιδιοκτήτης θα γνωρίζει από την αρχή τι θα πρέπει να πληρώσει για να κινήσει έστω και ένα μήνα το ακινητοποιημένο όχημά του συνεισφέροντας ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία. Αλλωστε το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δίνοντας την δυνατότητα στους κατόχους Ι.Χ. να τα κινούν με σύνεση και οικονομία...''.

Λύση ανάγκης

Το νέο καθεστώς καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες χρήσης του εκάστοτε οχήματος σίγουρα θα αποτελέσει λύση ανάγκης για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι είτε έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους είτε σκέφτονται να τις καταθέσουν, αλλά και για όσους σκέφτονται να αγοράσουν κάποιο νέο Ι.Χ. στα τέλη του έτους.

Παράλληλα η μηνιαία καταβολή των Τελών επίσης θα αποτελέσει κίνητρο για να ξανακυκλοφορήσουν και πάλι τα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που βρίσκονται σε ακινησία.

Τεκμήρια

Το νέο μέτρο που αφορά στον μηνιαίο επιμερισμό των Τελών, αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης περιλαμβάνει και τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία ούτως ή άλλως επιβάλονται ανά μήνα χρήσης. Ωστόσο, ειδικά για το θέμα των Τεκμηρίων, αλλά και τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης εξετάζεται η ριζική αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους και σύμφωνα με πληροφορίες θα εδράζεται στην αξία λιανικής και όχι στον κυβισμό του κινητήρα. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιβάλλονται στα πραγματικά ακριβά Ι.Χ. και όχι σε εκείνα που έχουν δίλιτρους και άνω κινητήρες χωρίς καμία απολύτως αξία.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρωταθλητής Kόσμου ο Σπύρος Γιαννιώτης...


«Εγώ ξέρω μέσα μου ότι τα έδωσα όλα. Συγγνώμη. Είμαι 32 και μεγάλος, αλλά εγώ νιώθω μικρός». Μέχρι εκεί κατάφερε να μιλήσει, πριν τον πνίξουν τα δάκρυα. Ηταν το 2012 στο Λονδίνο. Φέτος είναι 33. Μεγάλος, ο σπουδαιότερος Ελληνας αθλητής πια, χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής σε ένα σκληρό άθλημα.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης συγκλόνισε – και δεν είναι υπερβολή – όταν με δάκρυα στα μάτια ζητούσε συγγνώμη επειδή δεν μπόρεσε να ανέβει στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Τερμάτισε 4ος και συντετριμμένος στα 10 χλμ. ανοιχτής θαλάσσης. Ουδείς θα ξεχάσει ποτέ τη συγγνώμη του. Αυτό το πληγωμένο, όμως, θηρίο έχει τρομακτική υπομονή και επιμονή.

Τη Δευτέρα στην Ισπανία θα μπορούσε να κλαίει από χαρά. Το χρυσό μετάλλιο στα 10χλμ. κολύμβησης, σε ανοιχτή θάλασσα, που κατέκτησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου, στην Ισπανία, επαναλαμβάνοντας τον προ διετίας θρίαμβό του στη Σανγκάη, επιβεβαιώνει απλώς ότι πρόκειται περί σπουδαίου αθλητή, ίσως στο πιο κοπιαστικό άθλημα. Ηταν τρομερό και το φίνις του, καθώς πέρασε ως 46ος τα 2,5 χιλιόμετρα και ως 25ος το πέμπτο χιλιόμετρο του αγώνα. Κι ο Σπύρος Γιαννιώτης είναι 32 ετών. Ηλικία συνήθως απαγορευτική για κολυμβητές.

Αυτό το μετάλλιο ήταν το πέμπτο του σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Τερμάτισε με χρόνο 1:49:11.8. Αφησε δεύτερο τον Γερμανό Τόμας Λουρτς και τρίτο τον Τυνήσιο Ουσάμα Μελούλι. Είχε κερδίσει χάλκινο μετάλλιο στη Μελβούρνη (5χλμ.), το 2007, αργυρό στη Ρώμη (5χλμ.), το 2009, κι ένα ακόμα αργυρό στη Σανγκάη, στα 5 χιλιόμετρα.

Τι είπε ο ίδιος μετά την απονομή; «Αφιερώνω αυτό το μετάλλιο στον προπονητή μου, τους γονείς μου και κυρίως σε όλους τους Ελληνες. Είναι απίστευτο, αλλά αληθινό. Ηταν μια τρελή κούρσα, ιδιαίτερα στα τελευταία δυόμισι χιλιόμετρα. Εκεί κολύμπησα με μυαλό και ψυχή συναισθανόμενος αυτό που είχε συμβεί πέρυσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου».

Ποιος είναι ο Σπύρος Γιαννιώτης

Ο Σπύρος Γιαννιώτης γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1980 στο Λίβερπουλ (τόπο καταγωγής της μητέρας του), αλλά μεγάλωσε στην Κέρκυρα (τόπο καταγωγής του πατέρα του), όπου και μυήθηκε στο κολύμπι, αγωνιζόμενος στον τοπικό ΝΑΟΚ.

Το καλοκαίρι του 1998 πήρε το «βάπτισμα του πυρός» σε μεγάλες διοργανώσεις, συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων, στην Αμβέρσα. Λίγο καιρό αργότερα πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, μετακόμισε στην Αθήνα και εγκαινίασε τη συνεργασία του με τον προπονητή Νίκο Γέμελο, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και η οποία «σημάδεψε» την αθλητική σταδιοδρομία του.

Σε ηλικία 19 ετών ο Γιαννιώτης είναι ήδη στέλεχος της εθνικής ομάδας κολύμβησης, συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας του Χονγκ Κονγκ και τα Ευρωπαϊκά της Κωνσταντινούπολης (50άρα) και της Λισαβόνας (25άρα). Ένα χρόνο αργότερα παίρνει μία... πρώτη γεύση από Ολυμπιακούς, καθώς δίνει το «παρών» στους Αγώνες του Σίδνεϊ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2000 συμμετέχει για πρώτη φορά σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης, παίρνοντας την 7η θέση στα 1.500μ. ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας στη Βαλένθια.

Η επόμενη τετραετία σηματοδοτεί την πρώτη «χρυσή εποχή» του Σπύρου Γιαννιώτη. Το 2001 γίνεται ο πρώτος Έλληνας (άνδρας) κολυμβητής που μετέχει σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, τερματίζοντας 7ος στα 400μ. ελεύθερο στην Φουκουόκα. Την ίδια χρονιά κατακτά δύο χρυσά μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας. Το 2002 στο Βερολίνο είναι μέλος της ομάδας 4Χ200μ. ελεύθερο, που χαρίζει στη χώρα μας το πρώτο μετάλλιο (χάλκινο) σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης, ενώ στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2004, στη Μαδρίτη, «αγγίζει» το βάθρο και σε ατομικό αγώνισμα, καταλαμβάνοντας τελικά την τέταρτη θέση στα 1.500μ. ελεύθερο.

Το αποκορύφωμα της «χρυσής» τετραετίας έρχεται στον καταλληλότερο τόπο και χρόνο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο Γιαννιώτης «γράφει» ιστορία στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, καθώς γίνεται ο μοναδικός Έλληνας κολυμβητής μετά το 1896 που συμμετέχει σε δύο τελικούς, ενώ η πέμπτη θέση που καταλαμβάνει στα 1.500μ. ελεύθερο είναι η καλύτερη για τη χώρα μας στην ιστορία των Ολυμπιακών (εξαιρουμένης της πρώτης διοργάνωσης).

Η επόμενη διετία θα αποδειχθεί προβληματική. Ο κύκλος φαίνεται να κλείνει. Και τότε αποφασίζει να στρέψει την προσοχή του στην (σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα) κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα. Τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου 2007, ο Γιαννιώτης βρίσκεται στην εκκίνηση του αγώνα 5χλμ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου της Μελβούρνης, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά τις δυνάμεις του εκτός πισίνας. Θα χρειαστεί 56 λεπτά, 56 δευτερόλεπτα και 6 δέκατα για να ολοκληρώσει τη διαδρομή και πριν από αυτόν έχουν τερματίσει μόλις δύο αθλητές.


Στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008, την κρίσιμη ημέρα, στα 10χλμ., όλα πηγαίνουν στραβά. Ενώ ο Έλληνας πρωταθλητής κάνει την κούρσα του και είναι επικεφαλής, προσπαθώντας να αποφύγει τον συνωστισμό και το αναπόφευκτο... ξύλο, βλέπει ένα «μπουλούκι» αθλητών (έτσι το περιέγραψε ο ίδιος) να τον προσπερνάει, χάνει τον έλεγχο και την αυτοσυγκέντρωσή του και καταποντίζεται. Η 16η θέση της τελικής κατάταξης είναι μία τεράστια απογοήτευση. Η σκέψη της αποχώρησης στριφογυρίζει ξανά στο μυαλό του.

Στο τέλος του 2011 αναδεικνύεται κορυφαίος αθλητής της χρονιάς στην ψηφοφορία του ΠΣΑΤ και ξεκινά την προετοιμασία του για το μεγάλο ραντεβού της βρετανικής πρωτεύουσας. Το Λονδίνο θα τον πληγώσει όμως. Η τέταρτη θέση είναι η κορυφαία που έχει πάρει Ελληνας κολυμβητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες (πλην του 1896), αλλά για τον Γιαννιώτη δεν ήταν αρκετή. Ηθελε το μετάλλιο, ονειρευόταν το χρυσό.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι κόστισε στην ΕΛ.ΑΣ ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση των Αλβανών δραπετών

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι αυτή την στιγμή αστυνομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο Ιλίρ Κούπα, ο υπαρχηγός του Μάριο Κόλα με την ΕΛ.ΑΣ να έχει «εξουθενωθεί» αυτούς τους 4 μήνες που έχει διαρκέσει η επιχείρηση εντοπισμού των Αλβανών κακοποιών.

Η γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό των Αλβανών κακοποιών, έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής στην ΕΛ.ΑΣ σε ανθρώπινες ζωές, καθώς έχασε τη ζωή του ο υπαρχιφύλακας Γιώργος Ανδριτσόπουλος όταν τον πυροβόλησε ο Μάριο Κόλα,. Ηταν το δεύτερο θύμα μετά την άτυχη 25χρονη Μαρία στα Ισθμια, η οποία πέθανε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των κακοποιών και των αστυνομικών και υπήρξε και ένας τραυματισμός αστυνομικού μετά από την ανταλλαγή πυρών με τον Μάριο Κόλα.

Βαρύ και το οικονομικό κόστος

Αυτούς τους τέσσερις μήνες όπου πραγματοποιείται η έρευνα για τον εντοπισμό τον δραστών, απασχολούνται περίπου 580 έως 750 άτομα, τα οποία έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και συμμετέχουν τις έρευνες, καθώς και αρκετά οχήματα, ελικόπτερα, θερμικές κάμερες του στρατού, κινήσεις οι οποίες είχαν και μεγάλο οικονομικό κόστος για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, επιστρατεύθηκαν βατραχάνθρωποι του Λιμενικού αλλά και πλοία της Ακτοφυλακής, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι δραπέτες να έχουν διαφύγει από την θάλασσα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κόβουν το ΕΚΑΣ σε 1.624 συνταξιούχους


Διακόπτεται από την ημερομηνία καταβολής της σύνταξης του μηνός Αυγούστου 2013, δηλαδή στις 30 Ιουλίου, η καταβολή του ΕΚΑΣ, για 1.624 περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν πληρούσαν το κριτήριο της μη υπέρβασης του ποσού των 850 ευρώ, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ.

Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίσθηκαν μέσω του συστήματος «Ήλιος» του Υπουργείου Εργασίας και του συσχετισμού Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α. που πραγματοποιείται από τη ΗΔΙΚΑ.

Στην εγκύκλιο του ΙΚΑ επισημαίνεται, επίσης, ότι θα αναζητηθούν τα ποσά που καταβλήθηκαν από 1/1/2011 και μετά, οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 3996 του 2011 που έθετε ως προαπαιτούμενο το όριο των 850 ευρώ ανά μήνα.

Το επίδομα ΕΚΑΣ έχει διακοπεί από τον περασμένο μήνα σε 36.560 δικαιούχους. Οι 13.549 από αυτούς είχαν υπερβεί το όριο που έχει τεθεί, ενώ άλλοι 23.011 συνταξιούχοι είχαν υποβάλει ελλιπή μηχανογραφικά στοιχεία.

Οι περιπτώσεις αυτές πρόκειται να επανεξεταστούν μία προς μία το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου και όπου βρεθεί ότι έχει γίνει λάθος από το ΙΚΑ θα αποφασιστεί η επαναχορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Το κόστος ρεύματος "αποτελειώνει" τη ΛΑΡΚΟ...



Σε επ’ αόριστο αναβολή οδηγείται η αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, η οποία σύμφωνα με το εγκυρότερο site εξαγορών και συγχωνεύσεων Mergermarket οδεύει ολοταχώς προς το κλείσιμο. Σε δημοσίευμα της...
Παρασκευής αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι τελικώς ανάμεσα στους 25.000 του ευρύτερου δημόσιου τομέα που συμφωνήθηκε να απολυθούν. "Σύμφωνα με πηγές η εταιρεία εμφανίζει πολύ υψηλές ζημιές και αυτήν την περίοδο ΄καίει χρήμα΄, υπονοώντας ότι για κάθε τόνο σιδηρονικελίου που παράγει η εταιρεία χάνει χιλιάδες δολάρια. Το κόστος τους ηλεκτρικού ρεύματος επίσης, αναφέρεται σαν βασικός λόγος για τις συνεχείς ζημίες. Η Λάρκο είχε ζητήσει και πήρε από τη ΡΑΕ προσωρινή τιμή €50/MWh, η οποία όμως εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσια από το μέσο κόστος της νικελοβιομηχανίας παγκοσμίως" αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εξέλιξη αυτή προεξοφλείται από
πηγές που επικαλείται το Mergermarket, καθώς μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της ιστορικής βιομηχανίας, με κορυφαίο το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένουν άλυτα.

Η ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνεται στη δεύτερη φάση των αποκρατικοποιήσεων που επιβλέπει το ΤΑΙΠΕΔ, και ο διαγωνισμός αρχικά είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσει στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν εμφανιστεί ενδιαφερόμενοι.

Η αναβολή της αποκρατικοποίησης θα γίνει τουλάχιστον μέχρι το 2014 καθώς η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη στην τρέχουσα μορφή της και η κυβέρνηση αναζητεί εναλλακτικά μοντέλα. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μιας καλής και μιας κακής ΛΑΡΚΟ, με την πώληση του «καλού κομματιού» -μοντέλο που είχε επιτυχία στον τραπεζικό κλάδο.

Ακόμη και για αυτή τη λύση πάντως υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα με κυριότερο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, που λειτουργεί απαγορευτικά ώστε η βιομηχανία να είναι βιώσιμη και κερδοφόρος.

Η ΛΑΡΚΟ θυμίζουμε ότι είχε ζητήσει και πήρε από τη ΡΑΕ προσωρινή τιμή 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα η οποία όμως εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσια από το μέσο κόστος της νικελοβιομηχανιας παγκοσμίως.

Επίσης υπάρχουν μια σειρά από νομικά ζητήματα που θεωρούνται μάλλον αξεπέραστα, μεταξύ των οποίων το θέμα της κρατικής ενίσχυσης, οι οφειλόμενοι φόροι, ο μεγάλος δανεισμός και οι αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ως εκ τούτου η εταιρεία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε κλείσιμο ενόσω η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για να ικανοποιήσει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα για τη μείωση των υπαλλήλων του δημοσίου, στο πλαίσιο του μνημονίου.

Παρά ταύτα η ΛΑΡΚΟ θεωρείται στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη βιομηχανία της. Απασχολεί άμεσα 1000 εργαζόμενους ενώ από τη λειτουργία της εξαρτώνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε υπεργολάβους. Η ΛΑΡΚΟ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς νικελίου στον κόσμο. Ωστόσο οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους της βιομηχανίας για το σταδιακό κλείσιμο της πλειονότητας των εργοστασίων εντάσεως ενέργειας. Δικαιώνεται ταυτόχρονα και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός ο οποίος στην περίφημη επιστολή του το 2012, είχε κάνει γνωστό στον τότε ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι «για την κερδοφορία της ΔΕΗ, είναι καλύτερο να κλείσουν όλες οι βιομηχανίες Υψηλής Τάσης»…capital.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώληση το 2014 για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ αποφάσισε η κυβέρνηση



Επίσημο τόνο στην πρόθεσή της να προχωρήσει στην ριζική αναδιάρθρωση των εταιρειών που απαρτίζουν τα ελληνικά αμυντικά συστήματα με απώτερο σκοπό την πώλησή τους εντός του 2014 έδωσε η κυβέρνηση με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, «η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων για να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση των επί σειρά ετών ζημιογόνων κρατικών εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης».

Όπως τονίζεται, «τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν την αναγκαία αναδιάρθρωση και προσαρμογή των εταιρειών προκειμένου να καταστούν βιώσιμες με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή/και να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το κόστος των εταιρειών αυτών για τον Έλληνα φορολογούμενο και να είναι συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων».

Τα αποτελέσματα του πορίσματος των συμβούλων, καταλήγει η ανακοίνωση, « θα οδηγήσουν σε οριστικές αποφάσεις της Κυβέρνησης έως το τέλος Αυγούστου και την υλοποίησή τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους».

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ