Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Συνελήφθη 43χρονος εμπρηστής στη Λιβαδειά



Την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση αντιμετωπίζει 43χρονος από τη Λιβαδειά, που συνελήφθη από υπαλλήλους του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα κατηγορείται για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 29 Ιουλίου στην περιοχή του Αγίου Βλασίου Λιβαδειάς και στην οδό που οδηγεί στο περιφερειακό Λιβαδειάς-Λαμίας. Ο 43χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Λιβαδειάς.
Viotiashop
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα επτά χαράτσια που θα έρθουν μαζεμένα από τον Αύγουστο



Τσουνάμι φόρων περιμένει τους φορολουγουμένους οι οποίοι μέσα στον Αύγουστο θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα πρώτα ραβασάκια της Εφορίας. Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, οπότε και κλείνει το οικονομικό έτος, οκτώ φόρους που συνολικά αγγίζουν τα 8,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι πολίτες θα κληθούν το επόμενο διάστημα να καταβάλλουν τους εξής φόρους:

    ΦΑΠ 2011

Το ραβασάκι για τον ΦΑΠ του 2011 θα αποσταλεί σε περισσότερους από 500.000 φορολογουμένου οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Τα σημειώματα της Εφορίας θα αποσταλούν εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τον καταβάλλουν σε επτά μηνιαίες δόσεις.

    ΦΑΠ 2012

Το σημείωμα της Εφορίας για τον ΦΑΠ του 2012 θα παραλάβουν όσοι φορολογούμενοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2012 ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Και αυτά τα ραβασάκια θα αποσταλούν εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τον καταβάλλουν σε επτά μηνιαίες δόσεις.

    ΦΑΠ 2013

Το ραβασάκι της Εφορίας για τον ΦΑΠ 2013 θα παραλάβουν όσοι φορολογούμενοι είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2013 εντός σχεδίου ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φόρος θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

    Χαράτσι ακινήτων

Ηδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αρχίσει να καταβάλουν το συγκεκριμένο φόρο σε πέντε δόσεις.

    Φόρος εισοδήματος

Τα σχετικά εκκαθαριστικά έχουν αρχίσει ήδη να εκδίδονται μετά την επιτάχυνση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σε αυτά θα περιέχεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος.

    Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης

Οι κάτοχοι ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνας και αεροσκάφους θα κληθούν με ξεχωριστό εκκαθαριστικό να πληρώσουν το φόρο μέσα στο φθινόπωρο.

    Τέλη κυκλοφορίας 2014

Η έναρξη της πληρωμής των τελών κυκλοφορίεας για το 2014 θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Στους παραπάνω φόρους που θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, σε μια περίοδο που η ρευστότητα των νοικοκυριών βρίσκεται στο κόκκινο και η ανεργία κυμαίνεται στο επίπεδο του 27%, δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισπράξεις από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών, η οποία για το τρέχον έτος πρέπει να αποδώσει συνολικά 1,9 δισ. ευρώ, με βάση τον μνημονιακό στόχο.

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος των προαναφερθέντων υποχρεώσεων θα μετατραπεί σε νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Μάλιστα, οι προβολές του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, για το θέμα είναι εφιαλτικές, καθώς εκτιμάται ότι την επόμενη τριετία η νέα γενιά των ληξιπρόθεσμων χρεών θα ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ.

Από τους φόρους αυτούς έχουν προϋπολογιστεί τα εξής έσοδα:

    ΦΑΠ (2011-2013): 1,5 δισ. ευρώ
    Από το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι ακινήτων): 1,9 δισ. ευρώ
    Από τον φόρο εισοδήματος: 960 εκατ. ευρώ (συν 2,56 δισ. ευρώ από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και 200 εκατ. ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος)
    Φόρος πολυτελείας: 150 εκατ. ευρώ
    Τέλη κυκλοφορίας: 1,2 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας

Διαβάστε Περισσότερα »

Πέντε μήνες εκτός δράσης ο Σπύρος Λεμπέσης


Εκτός στίβου για πέντε μήνες θα παραμείνει ο Σπύρος Λεμπέσης, ο οποίος υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση στον ώμο του για να ξεπεράσει ένα πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Έλληνας αθλητής, ο οποίος ήταν έβδομος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στον ακοντισμό, αποφασίστηκε τελικά να μπει στο χειρουργείο για να ξεπεράσει το πρόβλημά του.

«Η επέμβαση πήγε πολύ καλά και ο αθλητής θα είναι άμεσα σε θέση να ξεκινήσει την διαδικασία της αποκατάστασης. Σε περίπου πέντε μήνες θα μπορεί να γυμναστεί κανονικά», δήλωσε ο γιατρός του ΣΕΓΑΣ, Διονύσης Χίσσας.
sports.in
Διαβάστε Περισσότερα »

6ο Φεστιβάλ Πατάτας στις Πλαταιές


Διαβάστε Περισσότερα »

«Χρυσός» ο Λιβαδείτης Χ.Χριστόπουλος στα 3.000μ παίδων με εκπληκτική επίδοση (9.12.87)



Δεύτερη η Τριανταφυλλιά Κρεμμύδα στο τριπλούν με 11.37μ.



Στο δημοτικό στάδιο της Τρίπολης το διήμερο, Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26/7, πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες για την ετήσια συνάντηση στίβου των Εθνικών ομάδων της Ελλάδας και της Κύπρου στην κατηγορία παίδων και κορασίδων.

Στους αγώνες, εκπροσωπώντας την χώρα μας, έλαβαν μέρος και δυο βοιωτόπουλα, ο Χρήστος Χριστόπουλος και η Τριανταφυλλιά Κρεμμύδα.



Ο αθλητής του Α.Κ.Ο. Λιβαδειάς, γεννημένος το 1998, μας εκπροσώπησε στο αγώνισμα των 3.000 μέτρων.

 Ο ταλαντούχος αθλητής μας, ο οποίος γυμνάζεται από τον Δημήτρη Σκαπέτη, πήγε στην Τρίπολη έχοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στα 3.000 μέτρα με 9 λεπτά 22 δευτερόλεπτα και 42 δέκατα που την είχε πετύχει στον αγώνα για το πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων-παγκορασίδων Α’ (νότιος όμιλος) που είχε γίνει στο δημοτικό στάδιο Σχηματαρίου («Ευάγγελος Δεπάστας»).

Στο στάδιο της πρωτεύουσας της Αρκαδίας, την Παρασκευή 26/7, έκανε μια ακόμη εκπληκτική κούρσα.

Βρέθηκε σε πάρα πολύ καλή ημέρα, έκανε χρόνο 9.12.87 (!) και φυσικά πήρε την πρώτη θέση στον αγώνα και το χρυσό μετάλλιο.

Ο δεύτερος, ο έλληνας Χρήστος Παπούλιας (1998), έκανε χρόνο 9.33.45.


Η αθλήτρια του Γ.Σ. «Πίνδαρος» Θήβας μας εκπροσώπησε στο αγώνισμα του άλματος τριπλούν.

Η ταλαντούχα αθλήτριά μας, γεννημένη το 1997, στον αγώνα που έγινε την Πέμπτη (25/07), με καλύτερο άλμα στα 11 μέτρα και 37 εκατοστά κατέκτησε την 2η θέση. Είχε κατά σειρά αλματα: 11.28, 11.37, 11.31,  11.30, άκυρη, 11.13.
Πρώτη ήταν η ελληνίδα, Ειρήνη Χαιδου (1997) με άλμα στα 11.58μ. _
  viotiki-ora.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΛΤΑ: Προσλήψεις 820 ατόμων και λουκέτο σε 80 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα


Την αναδιάρθρωση του δικτύου λιανικής που σε πρώτη φάση περιλαμβάνει την αντικατάσταση 80 Περιφερειακών Καταστημάτων των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα με ταχυδρομικά πρακτορεία, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Κωστής Μελαχροινός.

Σύμφωνα με τον κ. Μελαχροινό, η αναδιάρθρωση βασίζεται σε μελέτη της αρμόδιας Διεύθυνσης, και αφορά τα πλέον μειονεκτικά από άποψη εσόδων και  τα περισσότερο ζημιογόνα καταστήματα. Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Καταστήματα  θα συνεχίσουν να παρέχονται μέσω των πρακτορείων, τα οποία έχουν μια αμοιβή, που όμως  είναι μικρότερη από το σημερινό κόστος της λειτουργίας των  Καταστημάτων ΕΛΤΑ.

Σχετικά με απολύσεις στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ούτε υπήρξαν, ούτε υπάρχουν ούτε σχεδιάζονται. Μάλιστα στο άμεσο, πολύ κοντινό μέλλον, τα ΕΛΤΑ θα προβούν σε προσλήψεις 820 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ. Πρόκειται για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου απασχόλησης.

Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Δδοίκηση των ΕΛΤΑ εφαρμόζοντας ουσιαστικά τις μνημονιακές επιταγές κυβέρνησης-τρόικας και επικαλούμενη την οικονομική κρίση προχωρά στο κλείσιμο 80 ταχυδρομικών υποκαταστημάτων σ’ όλη τη χώρα, υπό το πρόσχημα του  περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού. Μάλιστα, βουλευτές του προχώρησαν σε ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς και Οικονομικών σχετικά με το αν προτίθενται να σταματήσουν άμεσα το κλείσιμο των 80 περιφερειακών ταχυδρομικών καταστημάτων, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της περιφέρειας;

Επίσης ζητούν να καταθετούν στη Βουλή η οικονομοτεχνική μελέτη για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις στη χώρα και ιδιαίτερα στην περιφέρεια με βάση την οποία η Διοίκηση των ΕΛΤΑ προχωρά στο κλείσιμο 80 ταχυδρομικών Γραφείων καθώς και την απόφαση του Δ.Σ των ΕΛΤΑ που αναφέρεται σε ποια Ταχυδρομικά γραφεία θα κλείσουν, καθώς και την αιτιολογία για το κλείσιμο του καθενός ξεχωριστά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγωδία στον Εβρο: Μητέρα ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου το ενός έτους βρέφος της


Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στην Ορεστιάδα μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας πως μία 21χρονη μητέρα σκότωσε στο ξύλο το μωρό της ενός έτους. Όλα έγιναν στο σπίτι της οικογένειας στο Διδυμότειχο, το πρωί της περασμένης Δευτέρας (29-07-2013).

Σύμφωνα με την αστυνομία, κάτω από συνθήκες που για την ώρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, η 21ος χρόνων μητέρα άρχισε να χτυπάει με πρωτοφανή αγριότητα το μόλις ενός έτους βρέφους της.

Το άτυχο μωρό έχασε τις αισθήσεις του και υπέκυψε στα τραύματά του. Σύμφωνα με το thrakitoday.com, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπου οι γιατροί ήταν αδύνατον να το επαναφέρουν στη ζωή.

Η 21χρονη μητέρα συνελήφθη αμέσως αλλά δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τι την έκανε να ξυλοκοπήσει τόσο βάναυσα τον ίδιο της το παιδί.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στα ύψη και πάλι η θερμοκρασία -Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς Κελσίου


Μικρή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία, ωστόσο ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς Κελσίου. Τα περίεργα πάντως του καιρού θα συνεχιστούν, αφού παρά τη ζέστη είναι εξαιρετικά πιθανό να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Τετάρτη έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους η καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς κελσίου. στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 7μποφορ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Ανεμοι: Ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και τοπικά στην Κρήτη έως 36 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς κελσίου.

    Αττική

Καιρός: Αίθριος. πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βόρεια.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 στα ανατολικά μέχρι 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 βαθμούς κελσίου. στα παραθαλάσσια κυρίως ανατολικά, η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι κυρίως στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Το πρωί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 ως 35 βαθμούς κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Σανγκουινέτι στον Λεβαδειακό


Επίσημα παίκτης του Λεβαδειακού είναι από την Τρίτη ο Ροντρίγκο Σανγκουινέτι.


Οι «πράσινοι» ανακοίνωσαν την απόκτηση του Ουρουγουνού κεντρικού αμυντικού για τα επόμενα τρία χρόνια.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Παίκτης του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ είναι από σήμερα ο Ουρουγουανός Ροντρίγκο Σανγκουινέτι.

Ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός, ο οποίος αγωνιζόταν στη Σεντράλ Εσπανιόλ, βρέθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ, όπου και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟ».
Διαβάστε Περισσότερα »

Σήμερα μαθαίνουν ποιοι θα βγουν σε διαθεσιμότητα..



Σήμερα Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα ονόματα των πρώτων 4.260 υπαλλήλων που θα βγουν στη διαθεσιμότητα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα προέλθει από τους σχολικούς φύλακες και το "πλεονάζον" εκπαιδευτικό προσωπικό.
Η σχετική προθεσμία που είχε δώσει το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης λήγει αύριο.



Από τους 4.260 υπαλλήλους, 1.976 είναι...εκπαιδευτικοί που είτε έχουν δηλώσει, στην πλειονότητά τους, ότι δεν μπορούν να παραδώσουν μαθήματα για διάφορους λόγους (ψυχολογικούς κά.) ή είναι μονίμως απουσιάζοντες (και υπολογίζονται σε 1.500), 476 ανήκουν σε ειδικότητες οι οποίες παρουσιάζουν πλεόνασμα, όπως γυμναστές και καθηγητές πληροφορικής, ενώ στο πρώτο κύμα θα ενταχθούν και 2.234 σχολικοί φύλακες.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να συνταχθούν κατάλογοι από όλα τα υπουργεία για τα επόμενα 8.290 ονόματα.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Πανικό" προκαλούν οι "τσούχτρες" σε παραλίες της Στερεάς


« Εμφάνιση μεγάλου αριθμού μεδουσών σε θαλάσσιες περιοχές της Περιφέρειας και τρόποι αντιμετώπισης των τσιμπημάτων από αυτές»

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, με το Τμήμα Αλιείας της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Φθιώτιδας, σε συνεργασία με Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, μετά την εμφάνιση  μεγάλου αριθμού μεδουσών στις ακτές του Μαλιακού και του Β. Ευβοϊκού κόλπου, πληροφορεί τους κολυμβητές  για τα είδη των μεδουσών που εμφανίζονται στις ελληνικές θάλασσες καθώς επίσης και τους τρόπους αντιμετώπισης των τσιμπημάτων από αυτές.

Οι Μέδουσες (Jellyfish, ζελατινοειδή) αποτελούν μια μεγάλη ομάδα οργανισμών του ζωοπλαγκτού που υπάρχουν σε όλες τις θάλασσες του παγκόσμιου ωκεανού και ζουν σε όλα τα βάθη. Διαθέτουν σημαντική ενεργητική κίνηση αλλά η εξάπλωσή τους εξαρτάται από τα θαλάσσια ρεύματα. Στις ελληνικές θάλασσες εμφανίζονται μεγάλοι πληθυσμοί μεδουσών με μια περιοδικότητα 10-12 ετών, παρόμοια με αυτήν που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Στις δικές μας θάλασσες οι τσούχτρες παραμένουν για δύο έως τρία χρόνια, η περίοδος παραμονής αλλάζει όμως ανάλογα με την περιοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε θαλάσσια περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν και τη συμπεριφορά των μεδουσών.
Είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι η παρουσία των τσουχτρών ενθαρρύνεται από τη ρύπανση. Η πιο κοινή τσούχτρα στις ελληνικές θάλασσες είναι η Pelagia noctiluca, η οποία ζει στην ανοιχτή θάλασσα και η αύξηση του πληθυσμού της αποδεδειγμένα δεν έχει σχέση με τη ρύπανση. Οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις αυτής της τσούχτρας στη Μεσόγειο συνδέονται περισσότερο με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της θάλασσας και με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα οι περίοδοι ξηρασίας ή έντονων βροχοπτώσεων τους ανοιξιάτικους μήνες.
Οι περισσότερες από τις μέδουσες που ζουν στις ελληνικές θάλασσές δεν είναι τσούχτρες. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τσούχτρες ονομάζουμε μόνο μερικά είδη μέδουσας. Όλες οι μέδουσες τσιμπούν, γιατί όλες έχουν κνιδοκύτταρα που εκκρίνουν τοξικές ουσίες. Μερικών όμως το τσίμπημα δεν είναι ενοχλητικό για τον άνθρωπο - όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις μέδουσες "γυαλιά".
Oι μέδουσες που συναντάμε πιο συχνά στις ελληνικές θάλασσες είναι η Aurelia aurita η Cotylorhiza tuberculata η Rhizostoma pulmo και η Pelagia noctiluca.

Στη συνέχεια παραθέτουμε κάποια μορφολογικά χαρακτηριστικά των παραπάνω μεδουσών καθώς και εικόνες αυτών για εύκολη αναγνώριση.

Pelagia noctiluca




Το χρώμα της είναι μoβ, πορφυρό ή κοκκινωπό και η μέση διάμετρός της κυμαίνεται γύρω στα 6 εκατοστά. Σε εμάς είναι γνωστή απλώς ως τσούχτρα και είναι η μόνη μέδουσα με αυτή την ιδιότητα στα ελληνικά νερά, Είναι βιοφωταυγής οργανισμός και τη νύχτα φωσφορίζει, προσφέροντας ένα αρκετά φαντασμαγορικό θέαμα, το τσίμπημά της είναι όμως οδυνηρό και ενοχλητικό. Αν τη δείτε στο μέρος όπου κολυμπάτε, είναι καλύτερο να βγείτε από το νερό.

Aurelia aurita




Γνωστή και ως «γυαλί», η μέδουσα αυτή είναι η πιο διαδεδομένη σε όλες τις θάλασσες. Η «ομπρέλα» της είναι σχετικά επίπεδη και είναι διάφανη με μια ελαφρώς λευκή απόχρωση και τέσσερις χαρακτηριστικούς κύκλους στο εξωτερικό της τμήμα. Το τσίμπημά της δεν είναι ενοχλητικό για τους περισσότερους ανθρώπους.

Cotylorhiza tuberculata







Πολύ μεγάλη σε μέγεθος και με καφεκίτρινο χρώμα, η μέδουσα αυτή λέγεται και «τηγανητό αβγό» εξαιτίας του σχήματός της. Εκτός από «αβγό μάτι», μπορεί επίσης να σας θυμίσει ένα μπουκέτο λουλούδια. Είναι διαδεδομένη στο Αιγαίο και η διάμετρός της μπορεί να φθάσει τα 40 εκατοστά. Το τσίμπημά της δεν είναι επικίνδυνο.

Rhizostoma pulmo


Γνωστή και ως μεγάλη γαλάζια μέδουσα η Rhizostoma pulmo είναι μεγάλη σε μέγεθος και η «ομπρέλα» της έχει γαλαζωπό χρώμα με μοβ αποχρώσεις ή μια μοβ ταινία στο εξωτερικό της μέρος. Το τσίμπημά της δεν είναι ενοχλητικό.


Τρόποι αντιμετώπισης των τσιμπημάτων

Η επαφή με τις τσούχτρες σπάνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα σε αλλεργικά άτομα. Το τσίμπημά τους είναι από δυσάρεστο έως επώδυνο, γεγονός που οφείλεται στο υγρό που απελευθερώνεται αντανακλαστικά από το σώμα της τσούχτρας όποτε έρχεται σε επαφή με κάποιον άλλον οργανισμό. Το υγρό αυτό σκοπό έχει είτε να προστατεύσει την τσούχτρα από τους εχθρούς της είτε να παραλύσει τη λεία της (πλαγκτόν και άλλοι μικροί θαλάσσιοι οργανισμοί).
Τα τσιμπήματα των «ελληνικών» μεδουσών δεν είναι θανατηφόρα. Ωστόσο, το τσίμπημα κάποιων μεδουσών προκαλεί οξύ πόνο και μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Για το λόγο αυτό, όταν αλλεργικά άτομα τσιμπηθούν από τσούχτρα, θα πρέπει να βγουν αμέσως έξω από το νερό, προς αποφυγή πνιγμού.
Για τα τσιμπήματα ενός συγκεκριμένου είδους μέδουσας, μπορεί να τοποθετηθεί ξίδι στην πληγή. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και νερό της θάλασσας αν δεν είναι άμεσα διαθέσιμο το ξίδι.
Δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται φρέσκο νερό, γιατί η αλλαγή της ωσμωτικής τονικότητας μπορεί να απελευθερώσει επιπλέον δηλητήριο. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να αποφεύγεται ο κνησμός του τραύματος, η χρήση οινοπνεύματος, αμμωνίας και παρόμοιων ουσιών. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να βοηθήσει, με εξαίρεση την περίπτωση υποθερμίας.
Η αφαίρεση των πλοκάμων μπορεί να γίνει με το χέρι, με τη χρήση ειδικών γαντιών. Έπειτα από την αφαίρεση μεγάλων κομματιών από μέδουσες, στο τραύμα μπορεί να μπει αφρός ξυρίσματος και με την άκρη ενός μαχαιριού, με ένα ξυράφι να αφαιρεθούν όλα τα εναπομείναντα κνιδοκύτταρα.
Εκτός από τη χορήγηση πρώτων βοηθειών, για να μειωθεί ο κνησμός, μπορούν να χορηγηθούν αντιισταμινικές ουσίες στον ασθενή. Οδοντόκρεμα με σόδα και πάγος εναλλακτικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση του δηλητηρίου. Οι αλλεργικοί πρέπει πάντα να έχουν μαζί τους μια ένεση αδρεναλίνης ή κορτιζόνης, ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ...


Αναρτήθηκαν την Τρίτη, στον διαδικτυακό τόπο του Ο.Α.Ε.Δ. Οι πίνακες με τους δικαιούχους που τα παιδιά τους θα μπουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Οργανισμού.

Οι τελικοί...
πίνακες επιλογής βρεφών και νηπίων στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2013-2014 ως εξής:

-Πίνακας βρεφών Α (βρέφη από 8 μηνών -1,5 ετών)
-Πίνακας βρεφών Β (βρέφη από 1,5 ετών -2,5 ετών)
-Πίνακας νηπίων (νήπια από 2,5 –την προσχολική ηλικία)

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «οι παραπάνω πίνακες διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Επιτροπών Ενστάσεων και επιλογής βρεφών και νηπίων, οι οποίες συγκροτήθηκαν με την αρ. πρωτ. 54852/02-07-2013 Απόφαση Διοικητή του ΟΑΕΔ».


Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα από τους κατά τόπους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς του Ο.Α.Ε.Δ., όπου υπέβαλαν την αίτησή τους και από την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oaed.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ένας στους 3 που δικαιούνται επίδομα τέκνων… δεν το ζητάει!





Στα αζήτητα έχει μείνει σχεδόν το 30% των κονδυλίων για το οικογενειακό επίδομα.



 Παρότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί σχεδόν 2,1 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις Ε1, παραμένει αναντίστοιχα χαμηλή η υποβολή.. δηλώσεων Α21, με βάση την οποία τα νοικοκυριά θα μοιραστούν τα επιδόματα στήριξης τέκνων.

Μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός φορολογούμενων, παρότι δικαιούνται τα νέα οικογενειακά επιδόματα στήριξης τέκνων, δεν έχουν υποβάλλει ακόμη το έντυπο Α21 προκειμένου να τους καταβληθεί το επίδομα.

Το θέμα συζήτησαν σε σύσκεψη που είχαν σήμερα οι υπουργοί κ.Γιάννης Βρούτσης και Γιάννης Στουρνάρας. Από την πορεία εκκαθάρισης των αιτημάτων για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, προκύπτει ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόλις 142.543 αιτήματα, συνολικού ποσού 234 εκ ευρώ, όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας (δείτε εδώ αν δικαιούστε επίδομα παιδιών και πόσο και πώς θα συμπληρώσετε το έντυπο Ε21)

Από φέτος το επίδομα δικαιούνται και οικογένειες με μόλις 1 παιδί, εφόσον το φορολογητέο εισόδημά τους το 2012 δεν ξεπερνούσε τα 30.000 ευρώ το χρόνο. Υπό τις συνθήκες κρίσης και υψηλής ανεργίας που βιώνει η χώρα, θα έπρεπε να έχουν ζητήσει να λάβουν το επίδομα εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Είτε όμως από άγνοια, είτε από αμέλεια (;) εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους τρεις δικαιούχους δεν έχει ακόμα σπεύσει να μπει στη διαδικασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι δικαιούχοι, αφού υποβάλουν ηλεκτρονικά την φορολογική τους δήλωση (Ε1), πρέπει αμέσως μετά να υποβάλουν και το αντίστοιχο έντυπο λήψης του επιδόματος (έντυπο Α21), το οποίο και θα λαμβάνεται κατόπιν ολοκλήρωσης του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων.

Συνεπώς, όσο πιο αργά κατατεθεί η φορολογική δήλωση και εκκαθαριστεί, με βάση και τις νέες προθεσμίες, τόσο αργότερα θα διατεθεί στους δικαιούχου το επίδομα τέκνων.

Με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια:

- το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του (480 ευρώ) για οικογένειες με ένα παιδί αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τα 7.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια.

- τα 2/3 του επιδόματος (320 ευρώ) χορηγούνται για οικογενειακό εισόδημα έως 18.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 14.000 ευρώ (μονογονεϊκή),

- το 1/3 του επιδόματος (160 ευρώ) χορηγείται για οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ και έως 21.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Στις περιπτώσεις των οικογενειών με δύο παιδιά:

- το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του (960 ευρώ) όταν το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 8.000 ευρώ (μονογονεϊκή)

- τα 2/3 του επιδόματος (640 ευρώ) χορηγούνται για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 16.000 ευρώ (μονογονεϊκή),

- το 1/3 του επιδόματος (320 ευρώ) το οικογενειακό εισόδημα ορίζεται έως 30.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 24.000 ευρώ (μονογονεϊκή).

Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων ανέρχεται στα 500 ευρώ για κάθε παιδί. Βασική προϋπόθεση είναι το οικογενειακό εισόδημα να μην είναι μεγαλύτερο από τα 45.000 ευρώ εάν πρόκειται για τρίτεκνη οικογένεια. Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για το τέταρτο παιδί, δηλαδή φτάνει στα 48.000 ευρώ και 4.000 ευρώ για οικογένειες άνω των τεσσάρων τέκνων, δηλαδή φτάνει στα 49.000 ευρώ για οικογένεια με πέντε παιδιά.

Διαβάστε Περισσότερα »

Party στο Alibi Club στο Μαυρομάτι-Guest Dj:Vasilis Giwtis


Διαβάστε Περισσότερα »

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί αλλαντικά με απογορευμένη χρωστική ουσία - Αναλυτικά η λίστα των προϊόντων



Την απόσυρση σειράς αλλαντικών ζήτησε ο ΕΦΕΤ από τις επιχειρήσεις που τα παράγουν και κάλεσε τους πολίτες να μην τα καταναλώνουν, καθώς περιέχουν απαγορευμένη ουσία. Αυτό προέκυψε έπειτα από ελέγχους των Περιφερειακών διευθύνσεων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας του φορέα.

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία διαπιστώθηκε πως περιείχαν τη χρωστική Ε120 (κοχενίλη, καρμινικό οξύ, καρμίνες), η οποία που έχει χαρακτηριστεί ως πρόσθετο μη επιτρεπόμενο στα συγκεκριμένα είδη τροφίμων.

Η ουσία εντοπίστηκε σε παρτίδες των προϊόντων «Χοιρινή ωμοπλάτη για πίτσα σε φέτες» Aro, που παράγεται από την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΠΑΝΤΕΡΗ Ο.Ε.» για λογαριασμό της επιχείρησης «ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ». Ακόμη στα προϊόντα «Μπέικον Catering φέτες Snack», «Μπέικον φιλικό», «Μπριζόλα καπνιστή», «Ζαμπόν μπούτι», «Μπέικον ρολό σε φέτες» και «Μπριζόλα Καπνιστή», τα οποία παράγονται από την εταιρεία CRETA FARM A.E.

Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ την απαγορευμένη ουσία περιείχαν τα προϊόντα «Γαλοπούλα Βραστή» και «Γαλοπούλα Καπνιστή», τα οποία παράγονται από την εταιρεία ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.ΠΕΡΙΕΙΧΑΝ ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟ
iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέος Πρόεδρος του ''Αμβρυσσέα Διστόμου'' ο Χρ. Φιλίππου



Με εντυπωσιακή συμμετοχή (ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών), πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013 οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ποδοσφαιρικού Ομίλου ΑΜΒΡΥΣΣΕΥΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα για τον ιστορικό αθλητικό σύλλογο της Βοιωτίας με έτος ιδρύσεως το 1928.
Στις αρχαιρεσίες πήραν μέρος 117 μέλη .(Έγκυρα 116 ψηφοδέλτια .Άκυρο 1 ψηφοδέλτιο) .
Όπως ανακοίνωσε η Εφορευτική Επιτροπή το νέο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους :

1. ΑΝΕΣΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
2. ΔΗΜΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΛΟΥΚΑ
3. ΖΑΚΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
4. ΚΟΥΤΡΙΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΛΟΥΚΑ
5. ΛΕΜΟΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
6. ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
7. ΜΙΧΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
8. ΜΙΧΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
9. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
10. ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
11. ΣΙΔΕΡΑΣ ΛΟΥΚΑΣ του ΕΥΘΥΜΙΟΥ
12. ΣΙΔΕΡΗΣ-ΤΣΑΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
13. ΤΖΑΘΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
14. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
Πρόεδρος του ΔΣ εκλέχτηκε ο κ. Χρήστος Φιλίππου. Το νέο ΔΣ είχε χθες συνάντηση με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδο
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ