Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Υπό τον τρόμο του «Εγκέλαδου» η Φθιώτιδα – Θα κουνιέται για ακόμη δύο εβδομάδες

Βασανιστικές αναμένεται να είναι και οι επόμενες εβδομάδες για τους κατοίκους της Φθιώτιδα η οποία σείεται εδώ και ημέρες από συνεχείς ισχυρές σεισμικές δονήσεις, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η δραστηριότητα θα συνεχιστεί για ακόμη δύο εβδομάδες.

Ο σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας, χαρακτήρισε μεν την ισχυρή δόνηση 4,7 βαθμών της Παρασκευής ως τον κύριο μετασεισμό που περίμεναν οι επιστήμονες, ωστόσο, εκτίμησε πως η δραστηριότητα θα συνεχίσει να υπάρχει για ακόμη δύο εβδομάδες.

Τη στιγμή που η Φθιώτιδα χορεύει στον ρυθμό των Ρίχτερ, οι κάτοικοι στους οικισμούς που επλήγησαν και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

Στην περιοχή έσπευσαν τόσο ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο βουλευτής του νομού και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε πως η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τον πολιτών, τη στιγμή που οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες καθώς τη Δευτέρα ξεκινά η δεύτερη φάση της διαδικασίας για να αποζημιωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι πληγέντες.

Μαζί με τον υπουργό ήταν και ο διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Νικήτας Παπαδόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι αυτός ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ρεγγίνι συμμετείχαν ακόμη η βουλευτής της Ν.Δ. στη Φθιώτιδα Ελένη Μακρή Θεοδώρου, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας Πόπη Γερακούδη, ο αντιπεριφερειαρχης Φθιώτιδας, αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας Θωμάς Στάικος, ο δήμαρχος Μώλου Αγίου Κωνσταντίνου Βαγγέλης Τετριμήδας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ένας Έλληνας στην ηγεσία των Αβοριγίνων της Αυστραλίας!


Μισός Έλληνας και μισός Αβορίγινας είναι ο πρώτος Επίτροπος για τα Παιδιά και τους Νέους Αυτόχθονες της πολιτείας της Βικτόριας.

Είναι ο Άντριου Τζιάκομος, γιος του ομογενή Αλεξ Τζιάκομου, του πρώτου λευκού που αποδέχθηκαν οι ιθαγενείς ως «ηγέτη» τους.
 Ο Άντριου Τζιάκομος επί... 14 χρόνια ήταν ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας, υπεύθυνος για ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα αναφορικά με το νομικό σύστημα και τις δίκες των αυτόχθονων, καθώς επίσης και για επίσημες συμφωνίες μεταξύ της πολιτείας και των αυτόχθονων της Βικτόριας.

Ο ίδιος τονίζει, ότι η νέα του θέση, του παρέχει περισσότερη ελευθερία για απαραίτητες αλλαγές: «Επί 14 χρόνια, περίμενα αυτήν τη στιγμή. Όλη αυτή η πείρα που απέκτησα μπορεί τώρα να ανοίξει δρόμους σε μεταρρυθμίσεις και προγράμματα, απαραίτητα και αναγκαία όσο ποτέ. Τα τελευταία 10 χρόνια ο αριθμός των παιδιών των Αβοριγίνων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, έχει αυξηθεί κατά 80%.

Τα προβλήματα, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά στις κοινωνίες των αυτόχθονων είναι σχεδόν τα ίδια σ' όλη την Αυστραλία. Δεν χρειάζεται παρά να δει κανείς το όριο ζωής και τον αριθμό των έγκλειστων ώστε να πάρει μια ιδέα για τη σοβαρότητα της κατάστασης» τονίζει ο Άντριου Τζιάκομος και υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο Παιδείας απαιτείται να δει λίγο παρά έξω και να αντιμετωπίσει τις πραγματικές και ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών των αυτόχθονων. Ό,τι κάνουν τώρα δεν αποδίδει, επομένως πρέπει να βρουν άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, να διδάξουν την ιστορία των αυτόχθονων στα σχολεία και όχι μόνο να διδάσκουν πώς ο κάπταιν Κουκ έφθασε στην Αυστραλία».

«Ο ρατσισμός των λευκών» αναφέρει, «εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην Αυστραλία που δυστυχώς έχει επιπτώσεις σε όλους που τυχαίνει να έχουν διαφορετικό χρώμα».

Πάντως, ο Άντριου Τζιάκομος επισημαίνει: «Η δουλειά μου είναι να φροντίσω ώστε η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και τις υποσχέσεις της για αλλαγή. Καθήκον μου να επιτηρώ και να ελέγχω όλους εκείνους που έρχονται σ' επαφή με τα ευάλωτα παιδιά των αυτόχθονων».

Ο πατέρας του, ο Άλεκ Τζιάκομος, που τώρα δεν είναι πλέον στη ζωή, Καστελλορίζιος στην καταγωγή, αφιέρωσε τη ζωή του για να ακουστεί η φωνή των αυτόχθονων, αφότου γνώρισε και παντρεύτηκε το 1951, σε ηλικία 25 χρόνων τη δυναμική Μερλ, από τη φυλή Yorta Yorta.

Οι δεσμοί του, ωστόσο, με τους Koori (άλλη φυλή των Αβοριγίνων) είχαν αρχίσει πολύ πιο νωρίς. Συγκεκριμένα, όταν, στην παιδική του ηλικία, έπαιζε στους δρόμους του Carlton, όπου οι γονείς του είχαν ψαράδικο, με τα παιδιά των Koοri που ζούσαν αυτή την εποχή στο γειτονικό Fitzroy.

Ακτιβιστής, με ελάχιστη μόρφωση, μπήκε θαρραλέα στην αρένα όπου παιζόταν το μέλλον των αυτόχθονων, «μαθητής» στην αρχή του Banjo Clarke του γέροντα, γνωστού ως «Σοφού Άντρα», και του Sir Doug Nicholls, που αγωνίστηκε όσο κανείς άλλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αυτόχθονων.

Μαζί του, ο Άλεκ Τζιάκομος θα πάρει μέρος στην καμπάνια για το δημοψήφισμα το 1967 με στόχο την αναγνώριση του δικαιώματος των αυτόχθονων να θεωρούνται πολίτες της Αυστραλίας και να καταγράφονται όταν γίνεται απογραφή του πληθυσμού.

Στον «Νέο Κόσμο» είχε δηλώσει ο ίδιος: «Είμαι Έλληνας και δεμένος αναπόσπαστα με τους αυτόχθονες. Τι με κάνει αυτό; Ζω σε δύο υπέροχους κόσμους, τον ελληνικό, και τον πραγματικά αυστραλιανό, αυτόν των πραγματικών ιδιοκτητών αυτής της γης».

«Έφυγε» το 1999, με χιλιάδες να έχουν πλημμυρίσει το δημαρχείο Northcote Town Hall και όλους τους γύρω δρόμους για το τελευταίο «αντίο».

ΑΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι καλούνται για "ανάκριση" στις Δ.Ο.Υ.

Στο «στόχαστρο» των εφοριών μπαίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Με εγκύκλιο του υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι από έλεγχο θα περνούν όσοι επαγγελματίες θα θεωρούνται ως ύποπτοι φοροδιαφυγής και θα διαθέτουν τραπεζικές καταθέσεις άνω των 200.000 ευρώ που πιστώθηκαν στον λογαριασμό τους το προηγούμενο έτος.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, θα περνούν από «ιερά εξέταση» όσες έχουν στους λογαριασμούς τους συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών που ξεπέρασαν τις 300.000 ευρώ κατά το προηγούμενο έτος.

Η διαδικασία ελέγχου

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες θα πρέπει να παραχωρήσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τα στοιχεία πελατών τους που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες. Παράλληλα ενδέχεται θα ζητηθεί η προσκόμιση στοιχείων και για συνδικαιούχους.

Ειδικότερα, τα δεδομένα αυτά του 2011 θα πρέπει να έχουν αποσταλεί από τα πιστωτικά ιδρύματα στη ΓΓΠΣ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2013, ενώ εκείνα που αφορούν στο 2012 θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Στη συνέχεια, για τα επόμενα έτη, η διαβίβαση των στοιχείων θα γίνεται μέχρι τις 30 Απριλίου.

Η ΓΓΠΣ εν συνεχεία θα προχωρά σε διασταυρώσεις, με βάσει τα δεδομένα που θα έχει στην κατοχή της και τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων, ώστε να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων.

Η διαδικασία αποστολής στοιχείων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα με βάση τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία που θα διαβιβάζονται στη ΓΓΠΣ

Ελεύθεροι επαγγελματίες

1) Α.Φ.Μ.
2) Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται
3) Επώνυμο
4) Όνομα
5) Πατρώνυμο
6) Ημερομηνία Γέννησης (εφόσον υπάρχει στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος)
7) Υπηκοότητα
8) Είδος πιστοποιητικού (Αρ. Δελτίου ταυτότητας, Αρ.Διαβατηρίου − εφόσον υπάρχει στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος).
9) Επαγγελματική δραστηριότητα.
10) Διεύθυνση.
11) Τηλέφωνο (εφόσον υπάρχει στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος).
12) Λογαριασμοί πελάτη (όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί ή συμμετέχει στο ίδρυμα).
13) Ονοματεπώνυμο συνδικαιούχων (εφόσον υπάρχουν συνδικαιούχοι στο λογ/σμό, αναφέρονται με τη σειρά αποτύπωσής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος).
14) Α.Φ.Μ. συνδικαιούχων (εφόσον υπάρχουν, αναφέρονται με τη σειρά αποτύπωσής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος).
15) Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1/1 εκάστου έτους.
16) Πιστώσεις εκάστου έτους στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).
17) Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31/12 εκάστου έτους.

Νομικά Πρόσωπα

1) Α.Φ.Μ.
2) Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται.
3) Επωνυμία.
4) Διεύθυνση.
5) Νομική Μορφή.
6) Α Ενεργοί Νόμιμοι εκπρόσωποι (Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Α.Φ.Μ.).
8) Λογαριασμοί πελάτη (όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί ή συμμετέχει στο ίδρυμα).
9) Συνολικές καταθέσεις μετρητών εκάστου έτους, στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (εξαιρούνται καταθέσεις μετρητών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).
10) Συνολικές αναλήψεις μετρητών εκάστου έτους, στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (εξαιρούνται αναλήψεις μετρητών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).
11) Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1/1 εκάστου έτους.
12) Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31/12 εκάστου έτους.
13) Πιστώσεις εκάστου έτους στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).

Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Ε.Σ ΚΑΔΜΟΣ ΘΗΒΑΣ


Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013 και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συγκέντρωση-προπόνηση των καλαθοσφαιριστών του ΚΑΔΜΟΥ στο ΚλειστόΓυμναστήριο «Ανδρέας Ερρίκος Χατζόπουλος» (Κλειστό Γυμναστήριο Θήβας)σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της προετοιμασίας για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Ευχόμαστε στους αθλητές υγεία και καλή μπασκετική χρονιά

Με τιμή,
Εκ της Διοικήσεως του Ε.Σ. ΚΑΔΜΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο



Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε τελικά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το Νέο και το Τεχνολογικό Λύκειο και οι αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' τάξη του Λυκείου στο ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, οι μαθητές της Α' τάξης του Λυκείου θα διδάσκονται εννέα μαθήματα γενικής παιδείας - όπως ίσχυε και σήμερα- συνολικής διάρκειας 33 ωρών εβδομαδιαίως, με την εκπόνηση ερευνητικής εργασίας (project) διάρκειας 2 ωρών.

Στην Β' τάξη οι μαθητές θα διδάσκονται 10 μαθήματα γενικής παιδείας, συνολικής διάρκειας 30 ωρών ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθούν μια εκ των δύο ομάδων προσανατολισμού, συνολικής διάρκειας 5 ωρών την εβδομάδα. Οι ομάδες προσανατολισμού, όπως πλέον μετονομάζονται οι κατευθύνσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα, περιλαμβάνουν μαθήματα σχετικά με τις Ανθρωπιστικές (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά) και τις Θετικές επιστήμες (Φυσική και Μαθηματικά).

Η ομάδα των Θετικών επιστημών αποτελεί ενοποίηση της Θετικής και της Τεχνολογικής κατεύθυνσης, στην οποία όμως εντάσσονται μόνο τα κοινά του μαθήματα, αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές δεν θα διδάσκονται το μάθημα της Χημείας και της Τεχνολογίας επικοινωνιών.

Στην Γ' Λυκείου διαφοροποιείται η μέχρι σήμερα κατάσταση. Τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται από 11 σε 5, ενώ δημιουργείται και μια τρίτη ομάδα προσανατολισμού, αυτή των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών.

Για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η μαθητές θα πρέπει, μέχρι τις αρχές Οκτώβρη να επιλέξουν μέχρι 2 επιστημονικά πεδία, στα οποία εντάσσονται και οι αντίστοιχες Σχολές, από τις οποίες Τα επιστημονικά πεδία (Ε.Π.) είναι τα εξής :

α) 1ο Ε.Π. - Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες,

β) 2ο Ε.Π. - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες,

γ) 3ο Ε.Π. - Επιστήμες Υγείας και

δ) 4ο Ε.Π. - Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες.

Όσον αφορά τους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων, αυτοί θα πρέπει να παρακολουθήσουν 4 έτη.. Στον πρώτο κύκλο σπουδών θα λειτουργήσουν οι τρεις τάξεις των ΕΠΑΛ, με τους μαθητές να παρακολουθούν 4 ομάδες προσανατολισμού ( Τεχνολογικών Εφαρμογών, Διοίκησης και Οικονομίας, Γεωπονίας, Τεχνολογίας, Τροφίμων και Διατροφής και Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων).

Στην Α' ΕΠΑΛ οι μαθητές θα παρακολουθούν πρόγραμμα 35 ωρών την εβδομάδα με 10 μαθήματα γενικής παιδείας και 4-6 μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού.

Και στην Β' και Γ' τάξη των επαγγελματικών λυκείων οι μαθητές θα παρακολουθούν 23 ώρες για τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού και 12 ώρες γενικής παιδείας.

Παράλληλα, στον δεύτερο κύκλο, υλοποιείται το πρόγραμμα της «Προαιρετικής τάξης Μαθητείας», σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, στην οποία θα εγγράφονται οι προαγόμενοι της Γ' τάξης.

Οι προαγωγικές και εξετάσεις των μαθητών των δύο πρώτων τάξεων και του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου θα διεξάγονται ενδοσχολικά με το 50% των θεμάτων να προκύπτει από την τράπεζα θεμάτων και το υπόλοιπο ποσοστό θα καθορίζεται από τους διδάσκοντες, ενώ τα γραπτά θα διορθώνονται από τους ίδιους τους καθηγητές.

Το ίδιο ισχύει και για τις απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ' τάξης και των δύο σχολείων.

Αναφορικά με την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνονται έπειτα από τις απολυτήριες εξετάσεις, όπου οι μαθητές θα εξετάζονται στα 4 μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ με την σημείωση ότι εξετάζονται σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα τεχνολογικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα προσμετράται και ο «Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης» (Β.Π.Α).

Ταυτόχρονα ιδρύεται ο Εθνικός Οργανισμός εξετάσεων, ο οποίος αποτελεί επιτελικό επιστημονικό φορέα αρμόδιο για τις προαγωγικές, τις απολυτήριες και τις εισαγωγικές εξετάσεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΟΧΗ-Λείπουν οι ιδιοκτήτες, χορεύουν οι...διαρρήκτες!


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές ο Αύγουστος είναι ο...πρωταθλητής των διαρρήξεων και οι αστυνομικοί προτείνουν τρόπους προστασίας από τους κακοποιούς για να μη βρεθούν οι παραθεριστές προ εκπλήξεων επιστρέφοντας από τις διακοπές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» , η πιο απλή συμβουλή που δίνουν είναι όσοι φεύγουν από το σπίτι για διακοπές να κρύβουν πολύτιμα αντικείμενα και χρήματα και να μην υπάρχουν σε κοινή θέα.

Απαγορευτικό είναι να μην κρατάμε χρήματα στο μπαούλο ή κάτω από το μαξιλάρι. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα καλό θα ήταν να εγκαταστήσουν σύστημα και πόρτα ασφαλείας που δεν θα κάνει μεν το σπίτι απόρθητο φρούριο, αλλά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επίδοξους διαρρήκτες.

Σε αντίθετη περίπτωση, το σπίτι δεν θα πρέπει να δείχνει έρημο γιατί προδίδει την απουσία κάνοντας το εύκολο στόχο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Στουρνάρας άνοιξε την πόρτα για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία

Tην πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει σταδιακά ο δρόμος για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση της αξίας της πρώτης κατοικίας για την οποία ισχύει η προστασία, που σήμερα είναι τα 200.000 ευρώ ή η σταδιακή απελευθέρωση των ακινήτων που εντάχθηκαν στο προστατευτικό πλαίσιο και το οποίο ενεργοποιήθηκε από το 2009.

Το θέμα, υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, «μελετάται με μεγάλη ευαισθησία και άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα».

Όπως αναφέρει σε ρεπορτπάζ η εφημερίδα «Καθημερινή» ,  η προοπτική της άρσης της απαγόρευσης προκαλεί ήδη αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, βουλευτές και στελέχη του οποίου έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους. Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τους πλειστηριασμούς ακινήτων για την πρώτη κατοικία επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Tο θέμα, υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, «μελετάται με μεγάλη ευαισθησία και άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν», σημείωσε. Υπογράμμισε, πάντως, ότι το θέμα αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και αυτό θα λάβει τις αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις που εξετάζονται είναι η σταδιακή μείωση της αξίας της πρώτης κατοικίας, για την οποία ισχύει η προστασία, που σήμερα είναι τα 200.000 ευρώ, ή η σταδιακή απελευθέρωση των ακινήτων που εντάχθηκαν στο προστατευτικό πλαίσιο και το οποίο ενεργοποιήθηκε από το 2009. Αναφερόμενος στον ενιαίο φόρο ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά που πληρώνεται το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και υπεραμύνθηκε του νέου φόρου, ο οποίος, όπως είπε, θα είναι δικαιότερος και θα περάσει από τη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές μισθών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

«Ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ

Υπενθυμίζεται ότι η πιθανότητα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας έχει ήδη προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και δη στο ΠΑΣΟΚ. Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, όπως οι κ. Πάρ. Κουκουλόπουλος και Οδ. Κωνσταντ ινόπουλος, αλλά και βουλευτές, όπως οι κ. Μιχ. Κασσής και Θεοδώρα Τζάκρη, έχουν εκδηλώσει τη διαφωνία τους με το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Και τούτο διότι είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν θα ψήφιζε μια τέτοια ρύθμιση.

 iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

«Χτύπησε» δεκάρι ο Λεμονής!


Τον Εμανουέλ Κονέ απέκτησε ο Λεβαδειακός, που αποτελούσε τον διακαή πόθο του Τάκη Λεμονή για την θέση του «δεκαριού» ενόψει της νέας σεζόν!


Με την φανέλα του Λεβαδειακού θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν ο Εμανουέλ Κονέ. Ο 26χρονος Ιβοριανός βρέθηκε στην χώρα μας, πέρασε από ιατρικές εξετάσεις, υπέγραψε ήδη το νέο του συμβόλαιο με τους Βοιωτούς και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση.

Ο διεθνής άσος αγωνίζεται πίσω από τον επιθετικό και αποτελούσε τον διακαή πόθο του Τάκη Λεμονή για τη συγκεκριμένη θέση. Την περσινή σεζόν αγωνιζόταν στην γαλλική Σεντάν, όπου στη δεύτερη κατηγορία της χώρας είχε 35 συμμετοχές, ενώ είχε πετύχει και 4 τέρματα.
sport-fm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Την Τετάρτη καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ



«Πληρώνει» ο ΟΓΑ την Τετάρτη 14 Αυγούστου σε 99.683 δικαιούχους. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός, την Τετάρτη θα καταβληθούν τα νέα οικογενειακά επιδόματα, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων (Ν 4093/2012) και το ειδικό…



επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών (Ν 4141/2013).

Θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές οικογενειακών επιδομάτων στους υπόλοιπους δικαιούχους, τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με την πορεία των οριστικών εκκαθαρίσεων που διαβιβάζεται στον Οργανισμό από την ΓΓΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι πλέον και όσοι έχουν ένα παιδί και πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο Νόμος.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μετά την φορολογική τους δήλωση και το έντυπο Α21 μέσω του TaxisNet.
Διαβάστε Περισσότερα »

Hλιοφάνεια, ζέστη αλλά και μπουρίνια προβλέπει για σήμερα η Ε.Μ.Υ



Ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αναμένεται για σήμερα ενώ λίγες αραιές νεφώσεις θα επικρατούν στα ηπειρωτικά οι οποίες από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 32 και τοπικά έως 34 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 18 έως 33 στη βόρεια Ελλάδα, 19 έως 33 και τοπικά έως και 36 στη δυτική Ελλάδα, 18 έως 34 στο βόρειο Αιγαίο και από 16 έως 33 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο, σύμφωνα με το weather.gr,  θα πνέουν κυρίως από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μύθοι και παραμύθια στα μέρη των Μουσών

 Μύθοι και παραμύθια στα μέρη των Μουσών
Βοιωτία 29 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2013
(Λιβαδειά, Ορχομενός, Στείρι, Δίστομο, Αντίκυρα,  Αλίαρτος)

Ευτυχισμένος είναι εκείνος που οι Μούσες αγαπούν·
γλυκιά κυλά απ` το στόμα του η φωνή.
(Ομηρικός ύμνος )

Απ` τις βουνοκορφές του Ελικώνα και τις πλαγιές του Παρνασσού, από των Χαρίτων τις πηγές έως την κοιλάδα των Μουσών από τους Κήπους της Αλιάρτου έως  τις πήγες της Κρύας, το Μαντείο του Τροφωνίου και της Αντίκυρας τον γιαλό, θα περπατήσουμε μαζί στα μονοπάτια των μύθων και της παράδοσης.

Το Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών θα πραγματοποιηθεί στη Βοιωτία από 29 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου και έχει ως στόχο, με μοναδικό μέσο τον λόγο και την αφηγηματική τέχνη, να προβάλει και να διαδώσει την πολιτιστική κληρονομιά τους μύθους, τα παραμύθια, τους θρύλους και τις παραδόσεις, αναδεικνύοντας παράλληλα περιοχές της Βοιωτίας που έζησαν μυθολογικά ή ιστορικά πρόσωπα και αναπτύχθηκε η λαϊκή προφορική παράδοση.


Η ιδέα της υλοποίησης του Φεστιβάλ περιλαμβάνει περίπατο σε πολιτιστικές διαδρομές οι οποίες συνδέουν αξιοθέατα ιστορικού, αρχαιολογικού ή φυσιολατρικού ενδιαφέροντος με ενδιάμεσες στάσεις για αφηγήσεις ιστοριών.

Οι αφηγητές που θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι των ιστοριών είναι οι: Μαρία Βραχιονίδου, Ηλίας Γιαννικόπουλος, Γιώργος Ευγενικός, Αρτεμις Θεολόγη, Κάτια Καντούρη, Ναυσικά Καψαλά, Γεωργία Λαζάρου, Γιώργος Λάιος, Σοφήλια Τσορτέκη. Συμμετέχει επίσης ο μουσικός Ταξιάρχης Κούντριας.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στο Συνεδριακό κέντρο “Χρήστος Παλαιολόγος” στην Λιβαδειά, ημερίδα με θέμα: “Μύθοι και παραδόσεις της Βοιωτίας”. Ομιλητές θα είναι οι: Πάρις Βαρβαρούσης, Μαρία Βραχιονίδου, Γιώργος Ευγενικός, Κάτια Καντούρη, Αριστείδης Ρούσσαρης, Μαρία Ε. Σκιαδαρέση

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με τη συμμετοχή του Κέντρου Υποκριτικής και Αφηγηματικής Τέχνης και υλοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Γεωργικού ταμείου αγροτικής ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού προγράμματος Leader. Συμπαραστάτες του Φεστιβάλ είναι οι Δήμοι: Λεβαδέων, Ορχομενού, Διστόμου –Αράχωβας- Αντίκυρας, Αλιάρτου επίσης το Επιμελητήριο Βοιωτίας η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορχομενού.


Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιες περιοχές κυριαρχούν στη φοροδιαφυγή...



Μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής προκύπτουν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. H κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως οι εξορμήσεις των «ράμπο» του ΣΔΟΕ θα φέρει έσοδα από τη...
φοροδιαφυγή ως επί τω πλείστον των μικρομεσαίων μαγαζιών, η δραματική ύφεση όμως μειώνει τις προσδοκίες. Η μεγάλη φοροδιαφυγή δεν βρίσκεται στους μικρομεσαίους, λένε αναλυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, κατά το δεκαήμερο 25-7-2013 έως 05-8-2013 πραγματοποιήθηκαν 1.465 έλεγχοι, κατά τους οποίους βρέθηκαν συνολικά 731 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 3.904 παραβάσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων αφορά μη έκδοση αποδείξεων. Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 49,89%, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 85% (Εύβοια- Σκύρος), 81,1% (Μήλος) 78% (Κως) κλπ.

Αναλυτικά, στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η παραβατικότητα ανά περιοχή, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα:

ΤΟΠΟΣ / ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Εύβοια - Σκύρος 85,13%

Μήλος 81,81%

Κως 78,38%

Πόρτο Χέλι - Ερμιόνη - Σπέτσες 70,58%

Φωκίδα 66,67%

Αργολίδα - Λακωνία - Αρκαδία 64,10%

Μύκονος 63,73%

Σίφνος 62,50%

Κρήτη 59,63%

Θήρα 56,36%

Κορινθία 52,17%

Αχαϊα 50,38%

Σέριφος 50,00%

Νάξος 50,00%

Ρόδος 50,00%

Κέρκυρα 50,00%

Αττική 49,02%

Αλεξανδρούπολη- Καβάλα- Θάσος 43,59%

Χαλκιδική 41,86%

Θεσσαλονίκη - Πιερία 41,35%

Πάρος - Αντίπαρος 40,00%

Αίγινα 37,50%

Μεσσηνία 37,50%

Λέσβος 21,09%

Ιωάννινα- Θεσπρωτία- Πρέβεζα 17,54%.

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους πολίτες να συνδράμουν στην προσπάθεια πάταξης αυτής της φοροδιαφυγής, ζητώντας το νόμιμο παραστατικό και ασκώντας το δικαίωμά τους να μην πληρώσουν αν δεν τους δοθεί.

enet.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ