Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Τέσσερις «κομπίνες» που κάνουν οι καταστηματάρχες, για να μην εκδίδουν αποδείξεις



Παρά τις συνεχείς πιέσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής, αρκετοί καταστηματάρχες φαίνεται πως ακόμη δεν έλαβαν το «μήνυμα» και επιμένουν εξαπατούν τους πελάτες που επισκέπτονται τις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να μην εκδώσουν αποδείξεις.

Το φαινόμενο των «μαϊμού» αποδείξεων, δεν είναι τωρινό στην Ελλάδα. Αντίθετα πολλοί επιτήδειοι επιχειρηματίες, είχαν «θεσμοθετήσει» την μη έκδοση αποδείξεων ή για να είμαστε πιο ακριβείς έβρισκαν «πατέντες» για να κόψουν όσο το πιο δυνατόν λιγότερες αποδείξεις.

    Μια από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές σε διάφορα καταστήματα, είναι να δίνουν παλαιότερες αποδείξεις σε πελάτες, οι οποίες ωστόσο στο ποσό που αναγράφουν, είναι σχεδόν πανομοιότυπες με τον λογαριασμό που έχουμε πραγματοποιήσει στο κατάστημα.

    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουμε στον έλεγχο των αποδείξεων, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που μια απόδειξη μπορεί να προέρχεται από «μαϊμού» ταμειακή μηχανή, η οποία είναι αδήλωτη.

    Μια άλλη συνηθισμένη πρακτική η οποία συμβαίνει κυρίως σε ταβέρνες και εστιατόρια, είναι αντί για απόδειξη, οι καταστηματάρχες να δίνουν στον πελάτη τον λογαριασμό της παραγγελίας του εκτυπωμένο. Ο λογαριασμός αυτός δεν έχει καμία ισχύ και δεν μετρά φυσικά ως απόδειξη.

    Τέλος, πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο, οι καταστηματάρχες να κάνουν «λάθος» και να τοποθετούν μπροστά από το ποσό πληρωμής ένα «0» με αποτέλεσμα αυτόματα το ποσό αντί για ευρώ να είναι σεντ, (π.χ., είναι πιθανό εάν έχουμε ξοδέψει 23 ευρώ, ο λογαριασμός να αναγράφει 0,23 ευρώ, δηλαδή 23 λεπτά).

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζει και πάλι ο τρόπος συλλογής των αποδείξεων

Εξετάζονται αυτόματη έκπτωση επί του ΦΠΑ για αγορές με κάρτα και κληρώσεις δώρων - Ευρεία σύσκεψη των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα - Επί τάπητος όλες οι εισηγήσεις και τα «σενάρια»
Αποδείξεις μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, στους οποίους καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής θα αναγνωρίζονται πλέον στο νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων από την 1η Ιανουαρίου 2014, στο πλαίσιο των κινήσεων που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο για περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και την αύξηση των ακαθάριστων εσόδων ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, με στόχο τη στήριξη των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Την ερχόμενη εβδομάδα δε, σε ευρεία σύσκεψη των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα σενάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναγνωρίζονται αποδείξεις μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και κέντρα διασκέδασης.

Οι φορολογούμενοι δεν θα συλλέγουν αποδείξεις από όλες τις συναλλαγές τους, όπως ισχύει σήμερα. Δηλαδή δεν θα είναι αναγκασμένοι να μαζεύουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς εκδίδουν αποδείξεις.

Με βάση τις ίδιες πηγές, προτείνονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το ισχύον σύστημα, με βασικότερη τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για όσους μαζεύουν αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους όπου παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται όπως θεσπιστούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων, μέσω της παροχής συγκεκριμένων φορο-εκπτώσεων.

Θα πρέπει να αναφερθεί μάλιστα ότι κορυφαία στελέχη του υπουργείου εισηγούνται όπως για κάθε συναλλαγή η οποία θα γίνεται με πιστωτική κάρτα ο φορολογούμενος να κερδίζει μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 20% ή από το 13% στο 10%, που θα παρέχεται άμεσα.

Παράλληλα, θα καταργηθεί η ποινή που επιβάλλεται σήμερα (22%) επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος, σύμφωνα με τον νόμο (το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις).

Διαβάστε Περισσότερα »

Φθιώτιδα:Στη "φάκα" η σπείρα που εξαπατούσε τουρίστες παίζοντας τον «παπά»

      


Εξαρθρώθηκε πενταμελής εγκληματική ομάδα, που εξαπατούσε διερχόμενους επιβάτες τουριστικών λεωφορείων στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας συνελήφθησαν, χθες τα μεσάνυχτα, πέντε υπήκοοι Ρουμανίας οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη

Προηγουμένως οι δράστες είχαν δεχτεί επίθεση από άλλη τετραμελής ομάδα, μέλος της οποίας συνελήφθη από αστυνομικές δυνάμεις κατόπιν καταδίωξης ενώ αναζητούνται άλλα τρία άτομα

Τα μέλη της δεύτερης ομάδας κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράβαση της Νομοθεσίας περί όπλων

Εξαρθρώθηκε, μετά από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, πενταμελής εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο Αθηνών - Θεσσαλονίκης, διερχόμενους επιβάτες τουριστικών λεωφορείων ξένων χωρών.

Για την υπόθεση αυτή, αρχικά συνελήφθησαν χθες τα μεσάνυχτα στη Λαμία, πέντε υπήκοοι Ρουμανίας (ηλικίας 45, 44, 28, 26 και 25 ετών) σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη.

Συγκεκριμένα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι πέντε (5) Ρουμάνοι, έχοντας ως πεδίο δράσης τους χώρο στάθμευσης οχημάτων επί της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στη Λαμία, προσέλκυαν επιβάτες διερχόμενων τουριστικών λεωφορείων ξένων χωρών (κυρίως Ρουμανίας) και τους εξαπατούσαν παίζοντας το παιχνίδι «παπάς» έναντι χρηματικού ποσού. Στη κατοχή τους βρέθηκαν τα σύνεργα με τα οποία διεξάγοταν το παράνομο παίγνιο καθώς και το χρηματικό ποσό των 750 ευρώ τα οποία και κατασχέθηκαν.

Προηγουμένως στον ίδιο χώρο που δρούσε η πενταμελής ομάδα, είχε μεταβεί ομάδα τεσσάρων αγνώστων ατόμων, που επέβαιναν σε δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και επιτέθηκαν εναντίον τους με γροθιές και σιδερένιους λοστούς.

Σημειώνεται ότι κατά την διαφυγή τους, δύο από τους δράστες της δεύτερης ομάδας με την απειλή όπλου επιβίβασαν στο ένα από τα οχήματα, τον 45χρονο Ρουμάνο και ζήτησαν τηλεφωνικά από τον 26χρονο ομοεθνή του το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ για να τον ελευθερώσουν.

Όμως επειδή δεν ικανοποιήθηκε η απαίτησή τους, μετά από λίγη ώρα τον άφησαν ελεύθερο και στη συνέχεια εντοπίσθηκε από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας να κινείται πεζός επί της Εθνικής οδού και οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας.

Μετά από συνεχείς και συστηματικές αστυνομικές αναζητήσεις εντοπίσθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα στην παράπλευρη οδό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Θήβας, το ένα από τα δύο οχήματα των δραστών.

Ο οδηγός του οχήματος μόλις αντιλήφθηκε τις αστυνομικές δυνάμεις ανέπτυξε ταχύτητα και μετά από καταδίωξη, αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα στην περιοχή του Αυλώνα Αττικής και να συλλάβουν τον οδηγό (29χρονος Ρουμάνος). Στο όχημα επέβαινε και δεύτερο άτομο το οποίο εκμεταλλευόμενο το σκότος διέφυγε και αναζητείται.

Ο 29χρονος οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας όπου αναγνωρίσθηκε και από τους ομοεθνείς του ως δράστης της εναντίον τους επίθεσης.

Σε βάρος του 29χρονου Ρουμάνου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγής, επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράβασης του Νόμου περί όπλων.

Το προανακριτικό έργο, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπολοίπων μελών της εγκληματικής ομάδας που συμμετείχαν στην επίθεση.

Οι έξι (6) συλληφθέντες, πλην του 44χρονου Ρουμάνου που νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Λαμίας οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν την 26-08-2013 ενώπιον του κ. Ανακριτή Λαμίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σενάρια για περικοπές στις συντάξεις ΟΓΑ


Επίδομα κατά της φτώχειας από 75 ευρώ έως 360 ευρώ το μήνα, εισηγείται στο υπουργείο Εργασίας η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Τράπεζα τα κριτήρια για την εφαρμογή του εγγυημένου εισοδήματος θα ισχύσουν αρχικά σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων από το 2014, και σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις από το 2015.
Για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου (που είναι μία από τις προαπαιτούμενες δράσεις στον έλεγχο του Σεπτεμβρίου από την τρόικα) έχουν δεσμευτεί 20 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα διατεθεί σε περίπου 8.000-10.000 πάμπτωχους δικαιούχους (μεμονωμένα άτομα) και νοικοκυριά από δύο ή περισσότερες περιοχές της χώρας, με βασικό κριτήριο το ύψος του εισοδήματος να μην ξεπερνά τα 4.800 ευρώ τον χρόνο, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στα «σενάρια» που περιλαμβάνει η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, την οποία εξασφάλισε και αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Η παγίδα που κρύβει η εφαρμογή του εγγυημένου εισοδήματος είναι αφενός ότι, πέραν του εισοδήματος θα εξετάζονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα και αγροτεμάχια και αφετέρου (και ίσως σημαντικότερο) ότι για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο από το 2015 είναι πιθανό να περικοπούν ή να υποκατασταθούν από το εγγυημένο εισόδημα τα κοινωνικά και ασφαλιστικά επιδόματα, όπως η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ, καθώς και τα προνοιακά επιδόματα (200 ευρώ) που δίνονται σε άπορους.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ BBC: Αυτά είναι τα "γυφτάκια" των φαναριών


Οι εγκέφαλοι ζουν σε πολυτελέστατες επαύλεις!

Ντοκιμαντέρ - γροθιά στο στομάχι! Αυτή είναι η «Άλις», ένα από τα γνωστά σε όλους μας «γυφτάκια» ζητιάνους που συναντόνται κατά δεκάδες καθημερινά στους δρόμους...



Είναι τεσσάρων ετών, από τη Ρουμανία, και περιφέρεται όλη την ημέρα στους δρόμους του Λονδίνου ζητώντας χρήματα.

O ρεπόρτερ του BBC Τζον Σουίνι εντοπίζει και διερευνά τις συμμορίες που διαχειρίζονται τις «στρατιές» ανήλικων παιδιών, αναγκάζοντάς τα να ζητιανεύουν, ενώ οι κεφαλές των συμμοριών κατοικούν σε πολυτελέστατες βίλες της Ρουμανίας.

Παρακολουθείστε ολόκληρο το συγκλονιστικό ρεπορτάζ:

Διαβάστε Περισσότερα »

Απογραφή 2011: Μόνιμος πληθυσμός 10.815.197 ατόμων




Σε 10.815.197 άτομα ανέρχεται ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2011.

Οι γυναίκες έχουν προβάδισμα έναντι των ανδρών κατά 2%, καθώς ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε 5.512.494 (ποσοστό 51%) ενώ των ανδρών σε 5.302.703 (49%).

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στους εννέα από τους δέκα µεγαλύτερους Δήµους της Χώρας, οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες με εξαίρεση τον Δήµο Ρόδου, όπου οι γυναίκες αποτελούν το 49,9%. Στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης εµφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες με 54,3%.

Η µέση ηλικία του µονίµου πληθυσµού της Ελλάδας είναι 41,9 έτη µε την περιφερειακή ενότητα Μυκόνου να παρουσιάζει την µικρότερη µέση ηλικία κατοίκων 37 χρόνια και την περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας να παρουσιάζει τη µεγαλύτερη, 49 χρόνια.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το 50,3% του πληθυσµού της χώρας είναι κατά νόµο έγγαµοι (έγγαµοι, σύµφωνο συµβίωσης, σε διάσταση) και το 39,0% του συνολικού πληθυσµού άγαµοι, µε τους άνδρες να υπερτερούν (21,5% του πληθυσµού).

Το ποσοστό και η καταγωγή των αλλοδαπών

Από τα αποτελέσµατα της απογραφής προκύπτει ότι 9.903.268 άτοµα έχουν ελληνική υπηκοότητα, 199.101 άτοµα έχουν υπηκοότητα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 708.003 άτοµα έχουν υπηκοότητα λοιπών χωρών και 4.825 άτοµα είναι χωρίς υπηκοότητα ή έχουν αδιευκρίνιστη υπηκοότητα.

Το σύνολο των αλλοδαπών που διέµεναν µόνιµα στην Ελλάδα κατά την απογραφή όπως και των ατόµων χωρίς ή µε αδιευκρίνιστη υπηκοότητα ανήλθε σε 911.929 άτοµα. Το 52,7% των αλλοδαπών που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν

Αλβανική υηκοότητα, το 8,3% Βουλγαρική, το 5,1% Ρουµάνικη και ακολουθεί µε 3,7% η Πακιστανική και 3,0% η Γεωργιανή.

Το σύνολο των νοικοκυριών της Ελλάδας ανέρχεται σε 4.134.157, από τα οποία 1.061.471 είναι µονοµελή, 1.218.356 είναι διµελή, 817.842 είναι τριµελή, 726.469 είναι τετραµελή, 209.545 είναι πενταµελή, 68.595 είναι εξαµελή, 20.272 είναι εταµελή, 7.510 είναι οκταµελή, 1.881 είναι εννεαµελή και 2.216 έχουν δέκα µέλη και άνω. Τα µονοµελή και διµελή νοικοκυριά αποτελούν το 55,2% του συνόλου των νοικοκυριών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μάγεψε τους θεατές η Μαρινέλλα με τον Χατζή στο Μοσχοπόδι Θήβας.

.

23 Αυγούστου και σήμερα με την έναρξη των Πινδάρειων στη Θήβα, η πρώτη καλεσμένη του Δήμου Θήβας η Μαρινέλλα με τον Κώστα Χατζή. Η μεγάλη τραγουδίστρια τα έδωσε όλα ακόμα μία φορά ερμηνεύοντας μεγάλες επιτυχίες της.  Το θέατρο του Μοσχοποδίου γέμισε από θαυμαστές της από όλη τη Βοιωτία που ήρθαν να την θαυμάσουν. Κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, λίγο πριν την εκπνοή του καλοκαιριού, τα Πινδάρεια φέρνουν ζωή στην πόλη μας. Αποχαιρετάμε το καλοκαίρι με σειρά εκδηλώσεων και γεμίζουμε τις μπαταρίες μας για έναν ακόμα χειμώνα.

Μην χάσετε τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Δήμου Θηβαίων. Η υπέροχη Μαρινέλλα μας είναι μόνο η αρχή.

Το viotiashop ήταν στην εκδήλωση όπως και κάθε άλλη φορά και σας μεταφέρει το κλίμα. Φωτογραφικό υλικό και σε αναμονή το  βίντεο για να απολαύσετε την μοναδική της φωνή παρέα με τον Κώστα Χατζή.


Φωτορεπορτάζ εδώ

Διαβάστε Περισσότερα »

Σοκ στην Ελλάδα: Παντρεμένες γυναίκες αναγκάζονται να δουλέψουν σε οίκους ανοχής για να εξασφαλίσουν λίγα χρήματα


Οι τραγικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα παίρνουν νέες διαστάσεις, καθώς όπως προκύπτει μετά από ρεπορτάζ της Espresso, όλο και περισσότερες γυναίκες παντρεμένες και μη ανεξαρτήτως ηλικίας, καταφεύγουν στην πορνεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγα χρήματα για την οικογένεια της.

Οπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα, τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερες απελπισμένες γυναίκες, ζητούν μια θέση εργασίας σε οίκους ανοχής, προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις οικογένειες τους.

Στο δημοσίευμα, φιλοξενούνται και οι δηλώσεις ενός άνδρα και μιας γυναίκας οι οποίοι διατηρούν studio για ερωτικές συνευρέσεις στο κέντρο της Αθήνας και αναφέρονται εκτενώς στο δυσάρεστο αυτό γεγονός.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλές γυναίκες που πριν από λίγα χρόνια δεν είχαν περάσει ούτε έξω από οίκο ανοχής, έρχονται σε μας και ζητούν να εργαστούν ως ιερόδουλες για να βγάλουν το ψωμί τους και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τα χαράτσια», δηλώνει μια εκ των ιδιοκτητών και συνεχίζοντας υποστηρίζει πως οι περισσότερες από τις γυναίκες που καταφεύγουν στους οίκους ανοχής, είναι μεταξύ 30 και 45 ετών, με οικογένειες και παιδιά».

Ενδεικτική της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει αρκετές οικογένειες, είναι η ιστορίας που αφηγείται στην εφημερίδα ο άνδρας ιδιοκτήτης, από μια γυναίκα που ζήτησε δουλειά στον οίκο ανοχής, αλλά κατέρρευσε ψυχολογικά: «Πριν από λίγο καιρό ήρθε μια γυναίκα γύρω στα σαράντα και μου είπε πως ο άντρας της είχε απολυθεί από τη δουλειά του και πλέον εργαζόταν περιστασιακά σε μια εταιρεία που κάνει μετακομίσεις και μεταφορές! Είχαν δύο παιδιά και έμεναν στο νοίκι, αλλά τα χρήματα που έβγαζαν ήταν γύρω στα 500 ευρώ το μήνα. Μου ζήτησε να δουλέψει δύο φορές την εβδομάδα στο πρωινό πρόγραμμα, ώστε να μπορεί να λείπει από το σπίτι χωρίς να καταλάβει κάτι ο σύζυγος της. Η εξωτερική της εμφάνιση ήταν πολύ καλή, αλλά της εξήγησα πως για να δουλέψει στο studio θα έπρεπε πρώτα να βγάλει άδεια εργασίας και να περάσει από ιατρικές εξετάσεις. Όταν τη ρώτησα αν έχει σκεφτεί καλά αυτό που πάει να κάνει έβαλε τα κλάματα και μου είπε πως φοβάται, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή! Στεναχωρήθηκα πολύ και τη συμβούλεψα να πάει πίσω στο σπίτι της και να ψάξει για μια άλλη δουλειά, γιατί με αυτήν την ψυχολογία ήταν αδύνατο να μπει στο δωμάτιο με πελάτη. Η δουλειά της ιερόδουλης είναι πολύ δύσκολη και απαιτητική. Όταν είσαι στο κρεβάτι με πελάτη, το συναίσθημα πρέπει να πάει περίπατο».

Διαβάστε Περισσότερα »

Παιδόφιλοι εκβίαζαν ανήλικους με γυμνές φωτογραφίες τους μέσω facebook

Ακόμα δύο περιπτώσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσω γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, εξιχνιάστηκαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ξεχωριστές περιπτώσεις σε βάρος δύο ανήλικων ημεδαπών, μιας 17χρονης και ενός 15χρονου, όπου εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί δράστες, ένας 25χρονος και ένας 28χρονος, στη Μεσσηνία και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη περίπτωση η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία 44χρονης ημεδαπής σύμφωνα με την οποία άγνωστο άτομο είχε στην κατοχή του βίντεο με άσεμνο περιεχόμενο από την 17χρονη κόρη της. Το υλικό αυτό το είχε τραβήξει κατόπιν πίεσης που είχε ασκήσει το άτομο αυτό στην 17χρονη, σε επικοινωνία που είχαν μέσω βιντεοκάμερας στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ την απειλούσε ότι θα το αναρτήσει στο διαδίκτυο.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ταυτοποιήθηκαν πλήρως τα στοιχεία ενός 25χρονου, καθώς και ο τόπος κατοικίας του στη Μεσσηνία, ο οποίος όπως προέκυψε ήταν το άτομο που είχε έρθει σε επικοινωνία με την ανήλικη.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία αλλά και σε κατάστημα που διατηρεί, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

· ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος Η/Υ με κάρτα SIM

· ένα κινητό τηλέφωνο και

· μια κάρτα μνήμης κινητού τηλεφώνου.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση, 46χρονη ημεδαπή, μητέρα ενός αγοριού 15 ετών, κατήγγειλε ότι άγνωστο άτομο μέσω προφίλ που διατηρούσε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, είχε επικοινωνήσει με τον γιο της και είχε καταφέρει ύστερα από προτροπή του, να του στείλει φωτογραφία του το ανήλικο παιδί με άσεμνο περιεχόμενο.

Ύστερα από Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, ακολούθησε διαδικτυακή αστυνομική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του 28χρονου σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέβησαν σε έρευνες στο σπίτι και στο γραφείο του 28χρονου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου από την επιτόπια αυτοψία διαπιστώθηκε ότι αν και το επίμαχο προφίλ του 28χρονου είχε απενεργοποιηθεί, υπήρχε ανταλλαγή μηνυμάτων με τον ανήλικο.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· τρεις (3) σκληροί δίσκοι Η/Υ

· ένα (1) Νetbook και

· μια (1) κάρτα μνήμης.

Τα ανωτέρω κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος (Y.E.Ε.B.Ε.) για εργαστηριακές εξετάσεις.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, παρέχει οδηγίες προς τους γονείς και τα παιδιά, οι οποίες είναι αναρτημένες και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr ) στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη» :

· Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.

· Κάντε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.

· Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.

· Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

· Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.

· Μην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.

· Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.

· Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).

· Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις τέτοιου είδους παρενοχλήσεων, αλλά και παραβίασης στοιχείων υπολογιστή και προσωπικών δεδομένων μέσω του διαδικτύου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

· Τηλεφωνικά στους αριθμούς 210-6476464 και 210-6476461

· Στέλνοντας e – mail στο 11012@hellenicpolice.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ