Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Tα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

400 ευρώ επιπλέον φόροι το 2014 για κάθε πολίτη!



Πάνω από 3.400 ευρω κατά μέσο θα κληθούν να πληρώσουν για άμεσους φόρους το 2014 οι 5.725.000 φορολογούμενοι, με  βάση το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί στην Τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα.

    Το "δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι" ...είναι απλώς ένα ασύστολο ψέμα.


Σε σχέση με φέτος δηλαδή θα...  πληρώσουν και 400 ευρω περισσότερα σε σχέση για φόρους και χαράτσια που έχουν εμπνευστεί κυβέρνηση και τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού έχει τεθεί ο φιλόδοξος στόχος να εισπραχθούν 19,5 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους εισοδήματος και περιουσίας (δηλαδή φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και χαράτσια στα ακίνητα κλπ ) έναντι 17,5 δισ. που αναμένεται να εισπραχτούν φέτος. Και αυτό χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να κλείσει τυχόν «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού.

Οι αυξημένοι φόροι επιδιώκεται να εισπραχθούν με ανατροπή του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, αφού από το 2014:

- καταργείται η κλίμακα στην φορολογία εισοδήματος που ισχύει σήμερα για όλα τα φυσικά πρόσωπα

- εισάγεται ένα νέο σύστημα, τεσσάρων ταχυτήτων, με το οποίο φορολογούμενοι με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα και την ίδια οικογενειακή κατάσταση θα πληρώνουν διαφορετικούς φόρους, αναλόγως της προέλευσης των εισοδημάτων τους.

- οι φόροι στο νέο φορολογικό καθορίζονται ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.

Με το νέο σύστημα, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες και εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους με προστατευόμενα τέκνα Έμποροι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους θα πληρώνουν φόρο με συντελεστές 26% έως και 40%, ενώ εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.550 ευρώ και βαρύνονται με 1 ή περισσότερα τέκνα, θα πληρώνουν σημαντικά αυξημένους φόρους από το 2014.

Το 2014 οι φόροι για τα εισοδήματα του 2013 θα εκκαθαριστούν χωρίς αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που αν τα έσοδα προέρχονται από την ατομική άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, από γεωργική δραστηριότητα και από την εκμετάλλευση ακινήτων. Τα έσοδα αυτά φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 26%, 13% και 10% αντίστοιχα. Από το 2014 και μετά ο χαμηλός συντελεστής 10% για τα ενοίκια θα αυξηθεί, μάλιστα, στο 11%, για έσοδα έως 12.000 ετησίως.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. για ασφαλείς αγορές από το Διαδίκτυο και την αποφυγή εξαπάτησης

Η περίπτωση ενός νεαρού στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος αγόρασε μέσω ηλεκτρονικής αγγελίας μια μοτοσυκλέτα που δεν παρέλαβε ποτέ, αποτελεί ακόμη μια περίπτωση διαδικτυακής εξαπάτησης.

Επειτα από την καταγγελία του νεαρού ο δράστης εντοπίστηκε , συνελήφθη και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του, ωστόσο, η Αστυνομία συνιστά εξαιρετική προσοχή σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου.

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες:

να αποφεύγουν να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet cafe, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Αντιπροτείνει τη χρήση του προσωπικού υπολογιστή για τον οποίο έχει ληφθεί πρόβλεψη ως προς το επίπεδο ασφάλειας,

να αλλάζουν συχνά τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούνται για τις διαδικτυακές συναλλαγές και πάντα στην περίπτωση που υπάρχει η υποψία ότι έχουν εκτεθεί,

να μη χρησιμοποιούν ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά στοιχεία που μπορεί να βρεθούν και από άλλα έγγραφα,

να μη φυλάσσουν τον κωδικό πρόσβασης μέσα σε πορτοφόλια, τσάντες ή ατζέντες,

να μη χρησιμοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης σε περισσότερες από μια κάρτες,

να μη δίνουν τον κωδικό πρόσβασης σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις,

να καλούν άμεσα την τράπεζα αν υπάρχει η υποψία ότι κάποιος γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης στην υπηρεσία Internet banking,

να απενεργοποιούν τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρησης» του προγράμματος περιήγησης καθώς η λειτουργία αυτή αποθηκεύει τους κωδικούς στον υπολογιστή, γεγονός που τους καθιστά έκθετους,

να κάνουν αγορές μόνο από γνωστές εταιρείες που παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας,

να διατηρούν σε υψηλό επίπεδο την ασφάλεια του προσωπικού υπολογιστή,

σε περίπτωση χρήσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να μην ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είναι βέβαιοι και

να ενημερώνονται για τους λογαριασμούς τους και να φροντίζουν για την ασφάλεια των προσωπικών τους στοιχείων και εγγράφων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτά είναι τα 7 μεταπτυχιακά στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη ζήτηση



Χιλιάδες απόφοιτοι πανεπιστήμιων ψάχνουν να βρουν ποιο θα είναι το επόμενο τους βήμα στην ακαδημαϊκή τους καριέρα και εξαπολύουν «σαφάρι» προκειμένου να εντοπίσουν το μεταπτυχιακό το οποίο θα τους παράσχει την όσο το δυνατόν καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα.

Η επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς πρέπει να συνδυαστούν η κλίση του ενδιαφερόμενου με την εξασφάλιση της γρήγορης «απορρόφησης» στην αγορά και την προοπτική σταδιοδρομίας στον χώρο.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι τα παλιά «βαριά χαρτιά» της επαγγελματικής αποκατάστασης είναι κορεσμένα και πλέον υπάρχουν μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν υψηλή εξειδίκευση, αναφέρει η εφημερίδα «Κεφάλαιο».

Ποια είναι τα μεταπτυχιακά με την μεγαλύτερη ζήτηση:

    Τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικά και πληροφορική: Οι σημαντικές εξελίξεις στα συστήματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, έχουν μετατραπεί σε «χρυσή ευκαιρία» για τους νέους εργαζόμενους που εξειδικεύονται στους συγκεκριμένους τομείς, λόγω της υψηλής ζήτησης που υπάρχει στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, ιδιαίτερα με την επέλαση του Διαδικτύου. Διδάσκονται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Διοίκηση Επιχειρήσεων: Σε εταιρείες συμβούλων, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, πολυεθνικές καθώς και βιομηχανίες, ζητούν όλο και περισσότερους εξειδικευμένους εργαζόμενους με μεταπτυχιακά κυρίως στη διοίκηση επιχειρήσεων, κυρίως λόγω των νέων καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί στον τρόπο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα. Διδάσκεται στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

    Οικονομικές επιστήμες: Λόγω των σαρωτικών αλλαγών που έχει φέρει η οικονομική κρίση στον τομέα των επιχειρήσεων και των επενδύσεων, οι οικονομικές επιστήμες θεωρούνται περιζήτητες, κυρίως όσον αφορά την οργάνωση και την λειτουργία των λογιστικών και ελεγκτικών υπηρεσιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Διδάσκεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Οργανωτική Ψυχολογία: Η Ορανωσιακή Συμπεριφορά και Ψυχολογία που μελετά την συμπεριφορά και τις γνωστικές και συναισθηματικές διεργασίες των ατόμων σε σχέση με το εργασιακό τους περιβάλλον, θεωρείται από τα πιο «βαριά χαρτιά» των μεταπτυχιακών σπουδών, λόγω της σημαντικότητας που έχει το ανθρώπινο δυναμικό για την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Διδάσκεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Πολιτικοί Μηχανικοί νέων υλικών και τεχνολογιών: Ενας σημαντικός για κάθε επιχείρηση κλάδος, καθώς προσφέρει γνώση και έρευνα σχετικά με τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο του σχεδιασμού και των ειδικών τεχνολογιών. Σε συνδυασμό με τις καινοτόμες ιδέες που επικρατούν πλέον στην αγορά, αποτελεί ένα ακόμη «πασπαρτού» για γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση. Διδάσκεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

    Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου: Το εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα ασχολείται με την ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στην περιοχή των Συστημάτων Κατασκευών Παραγωγής, με ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή αυτοματισμών και της υποστήριξης όλων των σχετικών διαδικασιών με ηλεκτρονικού υπολογιστές. Διδάσκεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

    Αγροχημεία και Βιολογικές καλλιέργειες: Η «επιστροφή στη φύση» που έχουν αρχίσει χιλιάδες Ελληνες οι οποίοι εγκατέλειψαν τα μεγάλα αστικά κέντρα για τις καλλιέργειες τους, ενισχύεται με το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, καθώς δίνει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, εμπειρία και τεχνογνωσία για την υιοθέτηση βέλτιστων λύσεων και εφαρμογών στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος. Διδάσκεται στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μειώνονται διαρκώς οι ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ



    Στο ΙΚΑ, το 2005 είχαμε ασφαλισμένους 2.568.600 εργαζομένους και το 2012 έχουν πέσει στους 2.199.407.
    Στον ΟΑΕΕ, το 2005 είχαμε ασφαλισμένους 832.685 ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ τον Ιούνιο του '13 μόλις 775.708.


Σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν τα Ταμεία, θετικό πρόσημο υπάρχει μόνο για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, που ασφαλίζει γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, και αυτό... κινείται οριακά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσαν τα Ταμεία, οι μειώσεις των εργαζομένων την οκταετία 2005-1012 φτάνει στο 60% για τους ασφαλισμένους στον τομέα οικοδομοτεχνικών έργων στο ΙΚΑ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, ενώ το 2005 ο αριθμός παλαιών και νέων ασφαλισμένων στα οικοδομοτεχνικά έργα ήταν 299.207 ασφαλισμένοι, το 2012 ο αριθμός αυτός έπεσε στους 112.444.

Τα στοιχεία που βασίζονται στις μη ακυρωμένες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις δείχνουν επίσης ότι ενώ το 2005 το πλήθος των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις ήταν 2.269.393, το 2012 ο αριθμός αυτός έπεσε στους 2.086.963. Οσον αφορά την εξέλιξη των ασφαλισμένων του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΟΑΕΕ, τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ το 2005 παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι ανήλθαν σε 832.685, το 2013 (έως τον Ιούνιο) οι ασφαλισμένοι ήταν 775.708.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ο τρύγος και το κρασί από τον Ησίοδο μέχρι σήμερα…



*   Είναι γνωστό ότι τα ονόματα των μηνών είναι λατινικά. Ο Σεπτέμβριος στο αρχαίο λατινικό ημερολόγιο λεγόταν Σεπτέμπερ, δηλαδή, έβδομος. Γιατί ήταν πραγματικά ο έβδομος μήνας του χρόνου. Την εποχή εκείνη, το έτος άρχιζε την πρώτη Μαρτίου. Ο Μάρτιος ήταν αφιερωμένος στο θεό του πολέμου Άρη, ο οποίος στα λατινικά λέγεται Ματς (γεν. Ματτίς), γιατί τον μήνα αυτόν άρχιζαν οι πολεμικές επιχειρήσεις.
Αργότερα, ο Νουμάς Πομπίλιος πρόσθεσε στο αρχαίο λατινικό ημερολόγιο του Ρωμύλου και άλλους δύο μήνες, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και τους τοποθέτησε πριν από το Μάρτιο. Έτσι, ο Σεπτέμβριος από έβδομος έγινε ένατος μήνας, χωρίς όμως να αλλάξει και το όνομα. Ένατος μήνας λέγεται ο Νοέμβριος (novem=εννέα), ενώ τώρα είναι ενδέκατος (11ος).
Η Εκκλησία ως πρώτη ημέρα του έτους θεωρεί την 1η Σεπτεμβρίου (εκκλησιαστικό έτος). Από την ημέρα αυτή αρχίζουν τα εκκλησιαστικά ημερολόγια και τα Ωρολόγια των Λειτουργιών. Στο Πατριαρχείο γίνεται ειδική τελετή και υπογράφεται πρακτικό από τον Πατριάρχη και τους αρχιερείς.
Από τους Βυζαντινούς χρόνους ο χριστιανικός κόσμος αισθάνονταν πάντα τον Σεπτέμβριο σαν νέο ξεκίνημα, αλλά και σαν τέλος μιας εποχής τη συγκομιδή των καρπών της προηγούμενης χρονιάς. Την πρώτη Σεπτεμβρίου με τα αυτοκρατορικά διατάγματα, τις ινδικτιόνες (INDICTIONES) καθορίζονταν οι φόροι γιατί ήταν η συγκομιδή της παλιάς σοδειάς και η αρχή της καινούργιας παραγωγικής χρονιάς. Γι’ αυτό και η πρώτη Σεπτεμβρίου λέγεται και αρχή της Ινδίκτου (από το Indictio, onis).
Τον Σεπτέμβριο ο λαός τον ονομάζει Τρυγητή. Και αυτό γιατί από τους αρχαιοτάτους χρόνους η βασικότερη δουλεία του αγρότη το μήνα αυτόν είναι ο τρύγος (το μάζεμα) των σταφυλιών και η περαιτέρω επεξεργασία τους.    
Δυστυχώς, σήμερα με την ερήμωση των χωριών μας εχάσαμε εκείνη την ωραία εικόνα που ζούσαμε τις ημέρες του τρύγου. Μόνον με την αναπόληση του παλαιόυ εκείνου τρύγου, ζούμε νοερά για λίγες στιγμές την ειδυλλιακή εικόνα του τρύγου που νισταλγούμε, όσοι την ζήσαμε: Μικροί και μεγάλοι γέμιζαν τ’ αμπέλια με χαρούμενες φωνές και τραγούδια: «Μπαίνω μες τ’ αμπέλι σαν νοικοκυρά, να και ο νοικοκύρης πόρχεται κόντά. Έλα νοικοκύρη να τρυγήσουμε, κόκκινα σταφύλια να πατήσουμε, κρασί στη Βενετιά για να πουλήσουμε…».
Οι ευχές με τους γείτονες έδιναν και έπαιρναν: «Και του χρόνου διπλότερα» «Στις χαρές να το ξοδέψουμε», «Καλό χειμώνα, με υγεία και καλή καρδιά» κλπ.
Τα μικρά καλάθια που κρατούσαν μικροί και μεγάλοι τρυγητάδες γέμιζαν γρήγορα και τα άδειαζαν στις μεγάλες καλάθες για να φορτωθούν στα μουλάρια ή στα γαϊδουράκια, τα οποία οδηγούσαν οι μεγαλύτεροι στο σπίτι στο χώρο όπου βρίσκονταν το πατητήρι. Εκεί θα άρχιζε η δεύτερη διαδικασία μετά τον τρύγο…
Η Αγία Γραφή αποδίδει την πρώτη καλλιέργεια της αμπέλου στο Νώε. Στην αρχαία Ελλάδα τοποθετούσαν την παραγωγή σταφυλιών σε βάθος χρόνου μεγάλο χωρίς ακριβή προσδιορισμό. Άλλωστε δεν ήταν εύκολο να γίνει χωρίς γραπτές μαρτυρίες.
Ο πρώτος που κάνει λόγο για τον τροπο παραγωγής οίνου είναι ο πατέρας του Διδακτικού Έπους Ησίοδος. Ο Ησίοδος, σύγχρονος σχεδόν του Ομήρου (8ος αιώνας Π.Χ.), ανάμεσα στα άλλα έργα του έγραψε και το έπος «ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ». Στο έπος αυτό κάνει λόγο για τις διάφορες αγροτικές εργασίες, αλλά περισσότερο κάνει λόγο για τις ημέρες, που, από άποψη θρησκευτική, είναι ευνοϊκές για τις διάφορες εργασίες των αγροτών.
Στους στίχους 609-617 γράφει (σε μετάφραση): «Και όταν τέλος ανέβουν στα μεσουράνια ο Ωρίωνας και ο Σείριος κι’ αντικρίσει η Αυγούλα τον Αρκτούρο (Μέσα Σεπτεμβρίου), τότε καιρός να τρυγήσεις όλα τα σταφύλια και στο σπίτι να τα φέρεις. Άπλωσέ τα στον Ήλιο δέκα μερόνυχτα, μάζεψέ τα πέντε μέρες στη σκιά και την έκτη μέρα άδειασε στα αγγεία τα δώρα του πλούσιου σε χάρες Διονύσου. Και όταν ιδείς πια να δύουν οι Πλειάδες και οι Υάδες και ο γιγάντιος Ωρίωνας, τότε καιρός είναι να θυμηθείς πως ήρθε πάλι η εποχή για το όργωμα και πως ο σπόρος κάτω από τη Γη πρέπει να βρει πια θέση.   
Ο Ησίοδος, βλέπουμε ότι επισημαίνει ο Σεπτέμβριος είναι το τέλος μιας εποχής (συγκομιδή) και η αρχή μιας άλλης (σπορά).
Όσον αφορά στο θέμα παραγωγής του οίνου όπως την περιγράφει ο Ησίοδος την επιβεβαίωσε ο Παστέρ αιώνες μετά. Γαλλικά κρασιά παρασκευάζονται με μεθόδους που εφαρμόστηκαν πριν από 2.700 χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ησίοδου την Βοιωτία. Ο οίνος που περιγράφει ο Ησίοδος, το πρώτο γλυκό κρασί του οποίου έχει διασωθεί ο τρόπος παρασκευής ήταν γέννημα της ημιορεινής Βοιωτίας, της πατρίδας του Ησίοδου.
Πολλοί αρχαίοι Έλληνες ποιητές και συγγραφείς κάνουν λόγο για το κρασί. Ο Όμηρος κάνει λόγο για την ομορφότερη ευχαρίστηση του λαού, όταν οι άνθρωποι απολαμβάνουν το φαγητό με το κρασί. Στην Οδύσσεια (Ι, 5-11) διαβάζουμε μερικούς από τους ωραιότερους στίχους για ένα συμπόσιο: «Πιο χαριτωμένη ζωή εγώ δεν ξέρω και άλλη παρά μόνον όταν όλος ο λαός τριγύρω αναγαλλιάζει και στα παλάτια οι σύδειπνοι (συνδαιτυμόνες) αράδα καθισμένοι ακούνε τον τραγουδιστή, με τα τραπέζια εμπρός τους γεμάτα κρέας και ψωμί και ο κεραστής σαν παίρνει απ’ το κροντήρι (κρατήρας) το κρασί και χύνει στα ποτήρια. Στον κόσμο λογιάζω πως αυτό είναι το ομορφότερο».
Στην Ιλιάδα (Ψ, 740κ.έξης), όταν ο Αχιλλέας έμαθε ότι σκοτώθηκε ο Πάτροκλος δεν αρκέστηκε στο να κλάψει και να σκεπαστεί με στάχτη (όπως ήταν έθιμο), αλλά τον τίμησε οργανώνοντας αγώνες. Ένας εξαίρετος κρατήρας από ατόφιο ασήμι που όμοιός του δεν υπήρχε στον κόσμο, ήταν το έπαθλο για τον αγώνα δρόμου. Τον είχαν φτιάξει επιδέξιοι τεχνίτες της Σιδώνας και Φοίνικες έμποροι τον πήγαν και τον εξέθεσαν σε διάφορα λιμάνια, μέχρις ότου, αλλάζοντας χέρια πολλά προσφέρθηκε δώρο στον φίλο του Αχιλλέα Πάτροκλο (τον κέρδισε ο Οδυσσέας που βγήκε πρώτος).
Αλλά και στην Οδύσσεια ο Όμηρος παρουσιάζει τον πολυμήχανο Οδυσσέα που εγκλωβίστηκε στη σπηλιά του Πολύφημου να μεθάει τον μονόφθαλμο Κύκλωπα με καλόγευστο και κατάγλυκο κρασί:
Τότες εγώ τον Κύκλωπα σιμώνω και του κρένω
με ένα καρδάρι ολόγεμο μαύρο κρασί στα χέρια
«Να πάρε πιές ω Κύκλωπα που τρως ανθρώπου κρέας
να ιδείς ποτό που φύλαγα κρυμμένο στο καράβι
σου τόφερα για τάξιμο ίσως και δείξεις σπλάχνα
και πίσω στείλεις με, μα συ λυσάς και δε χορταίνεις».
Είπα κι εκείνος με όρεξη το παίρνει και το πίνει
και τόσο το γλυκάθηκε και δεύτερο γυρεύει.
«Φέρε μου κι άλλο πρόθυμα, πες μου και το όνομά σου
Να σε φιλέψω δώρο εγώ που να το καμαρώνεις.
Δίνει και εδώ στους Κύκλωπες η πλούσια γη σταφύλια
ζουμί γεμάτα, που η βροχή του Δία τα ωριμάζει». Οδύσσεια Ι, 347-370)

Στην αρχαία Ελλάδα το κρασί το θεωρούσαν και σαν θεραπευτικό μέσο για ορισμένες παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Ο Ιπποκράτης (πατέρας της Ιατρικής) στο «Βιβλίο της Υγείας» αναφέρει με λεπτομέρειες τη σημασία που έχει η χρήση του. Το ανέρωτο κρασί κρύο, ζεστό ή σε κανονική θερμοκρασία ανάλογα με το κλίμα και το περιβάλλον το θεωρεί σαν διεγερτικό, όχι μόνον για την πέψη, αλλά και για τα νεύρα, την καρδιά κα τα νεφρά.
Τον 16ο αιώνα, το κρασί το έδιναν στους ασθενείς στα νοσοκομεία της Ρώμης. Στις οδηγίες που κυκλοφόρησαν στις 11 Οκτωβρίου 1696 διαβάζει κανείς: «Το κρασί πρέπει προηγουμένως να το δοκιμάζουν οι γιατροί για να ελέγχουν μήπως το προσωπικό το ενόθευσε με νερό.».
Ο Παστέρ ο μεγάλος αυτός Γάλλος μικροβιολόγος, υπήρξε κατηγορηματικός: «Το κρασί είναι το πιο αγνό και το πιο υγιεινό από όλα τα ποτά». Ο μεγάλος του αυτός ενθουσιασμός ίσως να προερχότανε από το γεγονός ότι την εποχή εκείνη το κρασί ήταν το μοναδικό ποτό που ήταν αγνό από βακτηριολογική άποψη.
Ανάμεσα σε κείνους που το επαινούν και σε κείνους που κατακρίνουν τη χρήση του κρασιού ο «Αφορισμός του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου για το κρασί στέκει ο πιο σωστά τοποθετημένος: «Το κρασί, έργο του Θεού, η μέθη έργο του Διαβόλου».
Ο γνήσιος και ανόθευτος οίνος ευλογήθηκε από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό την ώρα του Μυστικό Δείπνου, λέγοντας: «πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο εστί το αίμα μου». ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ
 proinoslogos.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Φυλακή στο...σπίτι



Κατατέθηκε στη Βουλή, νομοσχέδιο που επιτρέπει την υπό προϋποθέσεις έκτιση ποινής φυλάκισης κατ' οίκον, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών.


Ο "κρατούμενος" θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά. Προϋπόθεση να έχει εκτίσει τα... 2/5 της ποινής ή (για περιπτώσεις ισόβιας κάθειρξης) τουλάχιστον 14 χρόνια.

Σε περίπτωση που εκτίει πολλαπλές ποινές, το ελάχιστο όριο κάθειρξης εντός σωφρονιστικού καταστήματος είναι τα 17 χρόνια.

Του μέτρου εξαιρούνται οι κατάδικοι για κακουργήματα ιδιαίτερα ειδεχθή και επιβλαβή για τη δημόσια ασφάλεια -η μεγαλεμπορία ναρκωτικών, η εσχάτη προδοσία, η σύσταση συμμορίας και η τρομοκρατική δράση, ο βιασμός, η κατάχρηση σε ασέλγεια, η παιδεραστία, η κατ' επάγγελμα ή συνήθεια παιδική πορνογραφία, η εκπόρνευση ανηλίκου, η ένοπλη ληστεία και η ανθρωποκτονία από πρόθεση (εφ' όσον στην περίπτωση αυτή δεν έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά).
Διαβάστε Περισσότερα »

ΓΙΑΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ;



Στις 14 Σεπτεμβρίου σύμπασα η Ορθοδοξία τιμά τον Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το «καύχημά» Της και η «δόξα» Της. Η εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης καθιερώθηκε ίσως από τον ίδιο τον Μέγα Κωνσταντίνο, κατά προτροπή προφανώς της μητέρας του αγίας Ελένης, αμέσως μετά την εύρεση του Τιμίου Ξύλου στα Ιεροσόλυμα, γύρω στο 330.

Η τιμή προς τον Τίμιο Σταυρό Η τιμή προς τον Τίμιο Σταυρό ανάγεται στους αποστολικούς χρόνους. Οι επιστολές του αποστόλου Παύλου είναι γεμάτες από χωρία στα οποία εξαίρεται ο ρόλος του Σταυρού για τη σωτηρία του κόσμου.

Το γεγονός ότι οι κατακόμβες είναι γεμάτες από χαραγμένους σταυρούς αποδεικνύει ότι οι διωκόμενοι χριστιανοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους τύπους του αδίκως παθόντος Κυρίου Ιησού Χριστού. Το ιερό αυτό σύμβολο τους εμψύχωνε και τους έδινε τη δύναμη του μαρτυρίου.

Η θαυματοποιός δύναμη του Σταυρού

Η δύναμη του Τιμίου Σταυρού φάνηκε στο θαυμαστό όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στα 312, ενώ βάδιζε εναντίον του Μαξεντίου κοντά στη Ρώμη. Οι ιστορικοί της εποχής αναφέρουν ότι ο αυτοκράτορας είδε στον ουρανό, ημέρα μεσημέρι, το σημείο του σταυρού, σχηματισμένο με αστέρια, και την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», επίσης σχηματισμένη με αστέρια.

Ήταν η 28η Οκτωβρίου 312. Από εκείνη την ώρα έδωσε διαταγή το σημείο αυτό να γίνει το σύμβολο του στρατού του. Ο εχθρός κατατροπώθηκε και ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτωρ του απέραντου κράτους. Δεν είχε καμιά αμφιβολία ότι η δύναμη του Σταυρού του είχε χαρίσει αυτή την περήφανη νίκη, γι' αυτό προσέγγισε τον χριστιανισμό.

Η εύρεση του Τιμίου Σταυρού

Το 326 αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους η ευσεβής χριστιανή μητέρα του αγία Ελένη, όπου άρχισε το κτίσιμο λαμπρών ναών. Επίκεντρο ήταν ο Πανάγιος Τάφος του Κυρίου.

Στο σημείο εκείνο ο αυτοκράτορας Αδριανός είχε κτίσει το 135, κατά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ, ναό της Αφροδίτης. Η αγία Ελένη επιδόθηκε σε προσπάθειες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές τελικά βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.

Η πιστή βασιλομήτωρ, με δάκρυα στα μάτια παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει η αγία πάνω από τον Πανάγιο Τάφο και ο οποίος σώζεται ως σήμερα.

Η επανάκτηση του Τιμίου Σταυρού

Την αγία αυτή ημέρα εορτάζουμε και την δεύτερη ύψωση. Στα 613 οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφεραν στη χώρα τους.

Λόγω των θαυμάτων που επιτελούνταν χάρη στον Τίμιο Σταυρό οι Πέρσες τον θεώρησαν μαγικό και γι' αυτό τον φύλασσαν και τον προσκυνούσαν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του φύση και ιδιότητα!

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά την νίκη του εναντίον των Περσών παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε στην Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε εκ νέου στο ναό της Αναστάσεως. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 626.

Η εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και γι' αυτό αποφάσισε να τεμαχίσει το Τίμιο Ξύλο και να το διανείμει σε όλη την Εκκλησία.

Έτσι διασώθηκαν μέχρι σήμερα πολλά τεμάχια, τα οποία φυλάσσονται ως τα πολυτιμότερα κειμήλια.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σκουπιδότοπος η "βιτρίνα" της Θήβας

  Η όμορφη βρύση στο Πυρί της Θήβας έγινε σκουπιδότοπος σύμφωνα με αναγνώστη



Περνώντας προχθές από το κομβικό σημείο στη διασταύρωση στο Πυρί Θήβας, φτάνοντας στην άλλοτε όμορφη βρύση αντιλήφθηκα μία απαίσια οσμή. Μύριζε πολύ έντονα και πλησιάζοντας είδα ότι πίσω από την βρύση υπήρχαν ένα σωρό σκουπίδια και από εκεί προερχόταν αυτή η μυρωδιά.

Αγαπάτε την πόλη που γεννηθήκατε, την πόλη που μένουμε. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Πρέπει να καθαριστεί αυτό το σημείο που άλλοτε ήταν ένα σημείο που σαν πιτσιρικάδες δίναμε ραντεβού και χαζεύαμε τα αυτοκίνητα που περνούσαν . Απολαμβάναμε τη δροσιά δίπλα στη βρυσούλα. Τώρα δεν τολμάμε να περάσουμε από εκεί από τη βρωμιά και τη δυσοσμία.  Οι αρμόδιοι ας το καθαρίσουν, οι περαστικοί ας το σεβαστούν. Είναι κρίμα να βρωμίζουμε χώρους, και ειδικά σαν και αυτό με τόση ομορφιά.

Με εκτίμηση προς όλους

Φιλικά Αναγνώστης σας.
 Viotiashop


Διαβάστε Περισσότερα »

Λεμονής: Θέλουμε το τρίποντο




Τη νίκη στο ματς του Σαββάτου (15/9, 16:00) με τον Άρη ψάχνει ο Λεβαδειακός, σύμφωνα με τον Τάκη Λεμονή.

Ο τεχνικός των Βοιωτών τόνισε ότι ο Άρης είναι ιστορική ομάδα, επισημαίνοντας την ανάγκη της νίκης τόσο για βαθμολογικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του Λεμονή στη Nova:

«Είμαστε ακόμα στην αρχή του πρωταθλήματος. Ψάχνουμε το τρίποντο το οποίο θα βελτιώσει τη βαθμολογική μας θέση αλλά και τη ψυχολογία μας».

Για το που θα κριθεί το παιχνίδι: «Ποτέ δεν ξέρεις από πριν που θα πάει το ματς. Πάντα κοιτάμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία αλλά σε ένα αγώνα δημιουργούνται καταστάσεις αναπάντεχες. Είμαστε δυο καινούργιες ομάδες με πολλές προσθήκες και νομίζω ότι η ομάδα που θα ελέγξει το ρυθμό θα είναι πιο κοντά στη νίκη».

Για το αν είναι φαβορί ο Άρης λόγω του ότι αγωνίζεται εντός έδρας: «Ο Άρης δεν παύει να είναι μια ιστορική ομάδα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα και να πάρουμε αυτό που θέλουμε».

Για το αν θα παίξει ρόλο η αλλαγή προπονητή: «Αυτό το δείχνει πάντα το αποτέλεσμα».skygoal.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλεκτρονικά από 23/9 το παράβολο για την έκδοση άδειας οδήγησης



Από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμο το ηλεκτρονικό παράβολο για την έκδοση άδειας οδήγησης και κάρτας ψηφιακού ταχογράφου. Πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Η αγορά του e-παραβόλου θα γίνεται μέσω του ιστότοπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ( www.gsis.gr ), επιλέγοντας από τις «Υπηρεσίες προς Πολίτες ή Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» τη σχετική εφαρμογή «e- παράβολο». Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες και επιχειρήσεις, χρήστες και μη χρήστες του Taxisnet.

Αναλυτικότερα η διαδικασία περιλαμβάνει:

- Δημιουργία παραβόλου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα για τη χορήγηση του παραβόλου που επιλέγει και η εφαρμογή εκδίδει μοναδικό ψηφιακό «κωδικό παραβόλου» που αντιστοιχεί στο ηλεκτρονικό παράβολο. Στη συνέχεια θα εκτυπώνει το ηλεκτρονικό παράβολο για να το καταθέσει στην οικεία Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.

- Πληρωμή παραβόλου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό του ηλεκτρονικού παραβόλου σε οποιαδήποτε τράπεζα ή ΕΛΤΑ, με τον «κωδικό παραβόλου» (σε κατάστημα της τράπεζας ή και στα εναλλακτικά δίκτυα ΑΤΜ, Web banking και phone banking).

- Κατάθεση παραβόλου στην Υπηρεσία: Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέσει το ηλεκτρονικό παράβολο στην Υπηρεσία και στη συνέχεια, ο υπάλληλος της Υπηρεσίας, θα κάνει τον έλεγχο και τη δέσμευση του ηλεκτρονικού παραβόλου μέσω της εφαρμογής.

Κατά τη φάση της πιλοτικής λειτουργίας, η κατάθεση του e- παραβόλου θα εμφανίζεται στις Υπηρεσίες δύο εργάσιμες ημέρες μετά την πληρωμή.

Στην επόμενη φάση, η εφαρμογή θα δώσει τη δυνατότητα χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και το ηλεκτρονικό παράβολο θα εμφανίζεται άμεσα.

Παράλληλα με το ηλεκτρονικό παράβολο θα συνεχίσουν να εκδίδονται παράβολα και μέσω των ΔΟΥ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μπαίνει το φθινόπωρο – Πτώση θερμοκρασίας και βροχές το σκηνικό του καιρού το Σάββατο

 Το καλοκαίρι μας αποχαιρετά για τα καλά, καθώς, και το Σάββατο η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση με αραιές νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές και τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Γενικά χαρακτηριστικά - προειδοποιήσεις

Βελτιωμένος καιρός.

Βορειοδυτικοί άνεμοι 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση.

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές η καταιγίδες τις πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 23 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές η καταιγίδες τις πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές προγνώσεις

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 ως 27 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ε9: Παράταση έως 20/9 για οικόπεδα και κτίσματα,έως 14/10 για τα αγροτεμάχια...



Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προχώρησε στο διαχωρισμό των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων Ε9, ανάλογα με το αντικείμενό τους.
Στην παράταση των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων για τα ακίνητα, καθώς συνεχίζει να...

«κολλάει» διαρκώς η ηλεκτρονική εφαρμογή, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα και ταλαιπωρία στους φορολογουμένους, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός & εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 20ή Σεπτεμβρίου 2013.

Επίσης, η προθεσμία ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 2: Στοιχεία αγροτεμαχίων της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και τη 14η Οκτωβρίου 2013...
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ