Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Πόσο κοστίζει ένα μωρό: Το αμείλικτο παζάρι βρεφών κάτω από τη μύτη της ΕΕ

Η τραγική ιστορία με την «Οδύσσεια» της μικρής Μαρίας έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο τις τελευταίες ημέρες, αλλά έχει κινητοποιήσει και τις αρχές με τις έρευνες και τα αποτελέσματά τους να φέρουν στη δημοσιότητα ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το εμπόριο βρεφών στις χώρες της ΕΕ.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθή δήθεν άναυδη την εξέλιξη υποθέσεων αγοραπωλησίας βρεφών, ούτε ακούμε για πρώτη φορά την ύπαρξη οργανωμένων κυκλωμάτων που ακμάζουν σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Οπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι υποθέσεις είναι αναρίθμητες και έχουν τις ρίζες τους στα 14 ορφανοτροφεία και τις περίπου 80 ΜΚΟ που λειτουργούν στη γειτονική χώρα με περισσότερα από 7.000 εγκαταλελειμμένα παιδιά να αναζητούν μια καλύτερη τύχη.

Ο καλύτερος «πελάτης» είναι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μαστίζονται από την υπογεννητικότητα και κυρίως η Ελλάδα όχι μόνο λόγω συνοριακής γειτνιάσης, αλλά και επειδή η χώρα μας κατατάσσεται στην 17η θέση σε ποσοστά υπογεννητικότητας εντός ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τις αρχές του 2000 διεξάγεται ένα αμείλικτο παζάρι βρεφών κάτω από τη μύτη των αρχών και της Ευρωπαίκής Ενωσης εν γένει όπου χιλιάδες βρέφη και μικρά παιδιά πωλούνται και αγοράζονται μέσω οργανωμένων κυκλωμάτων που δρουν και στις δύο χώρες.

Μάλιστα οι «έμποροι» κοστολογούν τα αγόρια στα 18.000 ευρώ, ενώ το κορίτσια ανάμεσα στα 12.000 – 15.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι οι τιμές έχουν αλλάξει ελάχιστα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενώ από τη συνολική τιμή συνήθως στη βιολογική μητέρα φθάνουν περίπου 3.000 ευρώ, αφού αφαιρεθούν οι αμοιβές όλων των μεσαζόντων.

Σε αυτό το τραγικό εμπόριο ανθρώπων πολλές σκοτεινές περιοχές της γειτονικής Βουλγαρίας παίζουν κεντρικό ρόλο, ενώ, όπως φάνηκε και από τα δεδομένα στην περίπτωση της μικρής Μαρίας, αρκετοί Ρομά εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις.

Οι βουλγαρικές αρχές επισήμως τους κυνηγούν για να περιορίσουν τις αγοραπωλησίες, ωστόσο, δεν κάνουν πολλά για να καταπολεμήσουν την εγκληματική δράση ορισμένων που επεκτείνεται σε διάφορες «εξυπηρετήσεις» για να ολοκληρωθεί η παράνομη υιοθεσία.

Ηδη από το 2011 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Τβέταν Τσετάνοφ είχε ανακοινώσει την ύπαρξη ελληνοβουλγαρικού κυκλώματος που εμπλεκόταν στην αγοραπωλησία 14 βρεφών, ενώ, η εξάρθρωση του κυκλώματος είχε φέρει στο φως σοκαριστικές λεπτομέρειες για το πως παίρνουν με τη βία τα μωρά μετά τη γέννα.

Πάντως, τα κυκλώματα αυτά δεν φαίνονται να «ανθίζουν» μόνο στην Ελλάδα, καθώς και από τη Γαλλία, αντίστοιχη έρευνα είχε διαπιστώσει δεκάδες υποθέσεις παράνομων υιοθεσιών βρεφών από μια και μόνο περιοχή της Βουλγαρίας, την πόλη Πέστερα.

Εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία του κράτους

Με την εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος, το 2011, οι Αρχές είχαν γνώση το πόσο εύκολα κερδίζονται πλαστά πιστοποιητικά γέννησης και ληξιαρχικές πράξεις, καθώς, τουλάχιστον 17 γυναίκες από τη Βουλγαρία είχαν μεταφερθεί στη χώρα μας για να γεννήσουν.

Οπως είναι αναμενόμενο οι κύριες περιοχές «διοχέτευσης» είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ακόμη και οι μεγάλες πόλεις της Κρήτης.

Από την άλλη πλευρά, τις οποιεσδήποτε έρευνες δυσχεραίνει και η «ομερτά» που χαρακτηρίζει τα μέλη του κυκλώματος, ακόμη και τους γονείς που βάζουν πωλητήριο στα βρέφη τους, καθώς δεν παραδέχονται ποτέ την ανάμειξή τους σε τέτοια περιστατικά.

Παιδιά τα μεγάλα θύματα των κυκλωμάτων

Οπως μας διδάσκει η ιστορία της μικρής Μαρίας η οποία βρέθηκε μωρό από την αγκαλιά της μητέρας της να διαμένει στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα, στους ξενώνες του «Χαμόγελου του παιδιού» και σύντομα θα επιστρέψει στη Βουλγαρία για να δοθεί σε ανάδοχους γονείς, τα παιδιά είναι τα τραγικά θύματα αυτών των υποθέσεων.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παράνομα υιοθετημένα – αγορασμένα παιδιά αναγκάζονται να μεγαλώνουν σε άκρως ακατάλληλα περιβάλλονται, ενώ αρκετές καταγγελίες υπάρχουν και για παιδική εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση από τους εκάστοτε γονείς τους.

Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται σε πολύ μικρή ηλικία να περιπλανώνται από χώρα σε χώρα και από σπίτι σπίτι όντας έρμαια αυτών των αδίστακτων κυκλωμάτων, αλλά και μερικών απάνθρωπων ενηλίκων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της 12χρονης Μαρίας – Σοφίας η οποία, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» εγκαταλείφθηκε από τους βιολογικούς τους γονείς σε ηλικία 3 ετών, πωλήθηκε σε μία ανάδοχη μητέρα ελληνικής καταγωγής, η οποία την παράτησε ξανά στα 9 της χρόνια ξαποστέλνοντας την πάλι στο Ιδρυμα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εξόρμηση της ΕΛ.ΑΣ για την πάταξη του παραεμπορίου σε Θήβα και Λαμία-φωτο



Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα (από 19 έως και 26-10-2013), στις πόλεις της Λαμίας και της Θήβας, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.
Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από αστυνομικούς των Αστυνομικών Τμημάτων Λαμίας και Θήβας, κυρίως σε λαϊκές αγορές, στις ανωτέρω περιοχές, βεβαιώθηκαν σε έξι (6) διαφορετικές περιπτώσεις διοικητικά πρόστιμα για στέρηση άδειας μικροπωλητή και κατασχέθηκαν πάνω από (400) είδη παραεμπορίου, όπως:

    είδη ένδυσης και υπόδησης,
    ηλεκτρονικές συσκευές και μεγάλος αριθμός από μπαταρίες,
    γυναικείες τσάντες, ζώνες και πορτοφόλια,
    επιτραπέζια ρολόγια και ρολόγια χειρός,
    γυαλιά μυωπίας και θήκες κινητών τηλεφώνων,
    φακοί, αναπτήρες, κομπολόγια και άλλα είδη.


Παρόμοιες τέτοιες στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, που αποσκοπούν στην πάταξη του παραεμπορίου, θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Θυμηθείτε! Αλλάζει η ώρα την Κυριακή


Γυρνάμε τους δείκτες μια ώρα πίσω
Μία επιπλέον ώρα ύπνου θα κερδίσουμε από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου οπότε θα αρχίσει να ισχύει η χειμερινή ώρα.

Στις 4.00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 3.00.

Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Απριλίου.






Διαβάστε Περισσότερα »

Ενα βήμα πριν τον πλειστηριασμό 62.000 ακίνητα

Περίπου 50.000 δανειολήπτες με προσημειωμένα ακίνητα για τους οποίους έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής τα τελευταία έξι χρόνια θα βρεθούν στο στόχαστρο, εφόσον αρθεί η οριζόντια απαγόρευση στη διενέργεια πλειστηριασμών.

Οπως αναφέρει και το Εθνος της Κυριακής περίπου 62.000 ακίνητα, κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και εξοχικά κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί από την 1η Ιανουαρίου του 2014, εφόσον αρθεί οριζόντια η απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών.

Πρόκειται για τον αριθμό των δανείων για τα οποία οι τράπεζες έχουν εκδώσει τα τελευταία έξι χρόνια, διαταγές πληρωμής, καθώς οι περίπου 50.000 δανειολήπτες και συνάμα ιδιοκτήτες των υποθηκευμένων ακινήτων βρέθηκαν στο «κόκκινο».
Διαβάστε Περισσότερα »

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης: Ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης

Σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης, φοράει τα καλά της για να τιμήσει τον Πολιούχο της και έναν από τους μεγαλύτερους Άγιους της Χριστιανικής πίστης, τον Άγιο Δημήτριο. 

Παραθέτοντας λίγα πράγματα για τον Άγιο Δημήτριο, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν.

Ο άγιος μεγαλομάρτυρας Δημήτριος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και...

έζησε κατά τους χρόνους του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού και του Τετράρχη Γαλερίου Μαξιμιανού (284-305μ.Χ), εποχή κατά την οποία έγινε φοβερός διωγμός κατά των χριστιανών. 

Ήταν επιφανέστατο μέλος της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, Δούκας της πόλης και Στρατηγός όλης της Θεσσαλίας.

Ο Δημήτριος που κατάγονταν από ευσεβή οικογένεια, δε φοβήθηκε από τα διατάγματα των αυτοκρατόρων και συνέχισε να κηρύττει τον ευαγγελικό λόγο, οδηγώντας στην πίστη πολλούς ειδωλολάτρες. 

Όταν ο Μαξιμιανός έμαθε για την χριστιανική δράση του Δημητρίου διέταξε να συλληφθεί και να οδηγηθεί μπροστά του.

Ο Δημήτριος δε δίστασε να ομολογήσει τη χριστιανική του πίστη, παρόλο που γνώριζε τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι χριστιανοί. 

Αρχικά φυλακίστηκε σε ένα τόπο ακάθαρτο, σ' ένα παλαιό λουτρό στα υπογεια του οποίου χύνονταν ακάθαρτα περιττώματα. 

Στο βρωμερό αυτό τόπο ο άγιος παρέμεινε στερημένος τη συναναστροφή των ανθρώπων, αλλά παρηγορούμενος από το Θεό.

Αυτό τον καιρό διεξάγονταν αθλητικοί αγώνες στη Θεσσαλονίκη προς τιμή του αυτοκράτορα, ένας από τους συμμετέχοντες, ανθρωπος του Μαξιμιανού, που ονομάζονταν Λυαίος, κόμπαζε πως ήταν ανίκητος και παράλληλα χλέβαζε τους χριστιανούς καλώντας τους να αναμετρηθούν μαζί του.

Ένας νεαρός στρατιώτης και κρυφός μαθητής του Δημητρίου, που ονομάζονταν Νέστορας επισκέφθηκε το Δημήτριο στη φυλακή και του ζήτησε να προσευχηθεί για να τον βοηθήσει ο Κύριος μας να αντιμετωπίσει τον Λυαίο, έναν γιγαντόσωμο άντρα. 

Ο άγιος αφού προσευχήθηκε και του είπε: "Ύπαγε και τον Λυαίο θα νικήσεις και υπέρ Χριστού θα μαρτυρήσεις".

Ο Νέστωρας τότε παρουσιάστηκε στο στάδιο και ζήτησε να αναμετρηθεί με τον φοβερό Λυαίο. Μάταια προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. 

Όταν ο Τετράρχης είδε πως δεν τον άκουε τον άφησε να αντιμετωπίσει τον γιγαντόσωμο Λυαίο. 

Αυτός πλησίασε τον Λυαίο και φωνάζοντας "Ο Θεός του Δημητρίου βοήθει μοι" του κατάφερε ένα φοβερό χτύπημα με το σπαθί στη καρδία και αυτός αμέσως σωριάστηκε νεκρός.

Ο Μαξιμιανός αφού πληροφορήθηκε τα γεγονότα θεώρησε υπεύθυνο τον Δημήτριο και διέταξε να τους σκοτώσουν και τους δύο αμέσως. 

Έτσι ο άγιος Νέστωρας αποκεφαλίστηκε έξω από τη λεγόμενη Χρυσή Πύλη. 

Ο Δημήτριος που βρίσκονταν ακόμα στο λουτρό φυλακισμένος μόλις είδε τους στρατιώτες να έρχονται σήκωσε το δεξί του χέρι και οι στρατιώτες τον λόγχευσαν στην πλευρά, έτσι έμοιασε στον Κύριο μας, τον γλυκύτατο Ιησού που και αυτός είχε λογχευθεί στην πλευρά, ύστερα οι στρατιώτες των λόγχευσαν σε όλο του το σώμα. 

Έτσι τελειώθηκε ο άγιος Δημήτριος δεχόμενος το μαρτυρικό στεφάνι.

Κάποιοι ευλαβείς χριστιανοί ήρθαν κρυφά και ένταφίασαν το σώμα του αγίου στον ίδιο τον τόπο του μαρτυρίου, στο βρωμερό λουτρό που έμμελε πλέον να γίνει ιατρείο ψυχών και σωμάτων. 

Κάποιος μάλιστα φίλος του αγίου που ονομάζονταν Λούπος και ήταν παρόν την ώρα του μαρτυρίου όταν έφυγαν οι στρατιώτες, πήγε γρήγορα και έβγαλε το δαχτυλίδι και το πανωφόρι του αγίου και τα έβαψε στο αίματου. 

Με αυτά ενεργούσε πολλά θαύματα: αρρώστους ιάτρευε, δαιμονισμένους θεράπευε. Ο Μαξιμιανός μόλις έμαθε αυτά έστειλε στρατιώτες και τον αποκεφάλισαν σε κάποιον τόπο ονομαζόμενο Τριβουνάλιο

ο Άγιος Δημήτριος δεν εγκατέλειψε ποτέ την πόλη του

Ο Άγιος Δημήτριος δεν εγκατέλειψε ποτέ την πόλη του. 

Και μάλιστα, όταν ο Ιουστινιανός έστειλε στη Θεσσαλονίκη ανθρώπους για να πάρουν το λείψα­νο του Δημητρίου στην Κωνσταντινούπολη, φλόγα πετάχτηκε από τον τάφο και φωνή μεγάλη ακούστηκε: "Μη σκάψετε παρακάτω!" 

Κι οι απεσταλμένοι έφυγαν κι άφησαν το τίμιο λείψανο του Μυροβλύτη να προστατεύει την πόλη.

Ή αλήθεια είναι ότι αυτή η πλούσια πόλη της βυζαντινής αυτοκρατορίας κιν­δύνεψε πολλές φορές από Βάρβαρους εχθρούς. 

Γιατί όποιος σκόπευε να επιτεθεί στην Κωνσταντινούπολη έπρεπε πρώτα να πατήσει τη Θεσσαλονίκη. 

Τρεις φορές έκανε το θαύμα του ό άγιος Δημήτριος και υπερασπίστηκε τα τείχη και το λιμάνι της πόλης.

Έτσι έγινε όταν πολιόρκησαν τη Θεσσαλονίκη οι Άβαροι. 

Οι πολιορκητές, σύμφωνα με την πολεμική τέχνη της εποχής, κατασκεύασαν έναν ψηλό πολιορκητικό ξύλινο πύργο και τον έστησαν απέναντι από τα τείχη. 

Από εκεί έριχναν με καταπέλτες ογκόλιθους και γκρέμιζαν τους προμαχώνες. 

Ό Άγιος πρόσταξε τότε τους υπερασπιστές της πόλης να ανέβουν στα ψηλότερα σημεία του φρου­ρίου και να περιμένουν το σύνθημα του. Και φάνηκε λευκή οπτασία πάνοπλου πολεμιστή να ρίχνει μια πέτρα στα μηχανήματα των Αβάρων και να τα κατα­στρέφει. 

Βροχή έπεφταν οι πέτρες από τα τείχη της πόλης και σκόρπιζαν το θά­νατο στους Αβάρους. Ωστόσο παραξενεύτηκαν οι Βάρβαροι πού τόσο μικρές πέτρες είχαν τόσο μεγάλη δύναμη. 

Κάποιοι πιο θαρραλέοι άπ' αυτούς έσκυψαν και μάζεψαν από κάτω τις πέτρες. Τι να δουν! Οι πέτρες είχαν πάνω τους χαραγμένα γράμματα πού έλεγαν: "Δημήτριος". 

Και τότε κατάλαβαν ότι η πόλη ήταν απόρθητη γιατί είχε άγιο προστάτη κι έλυσαν την πολιορκία.


Ακόμη και στις μέρες μας η παρουσία του Αγίου στην πόλη είναι ζωντανή. 

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, πού η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1913, συνέπεσε με τη γιορτή του Αγίου στις 26 Οκτωβρίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Φόρος από το πρώτο ευρώ για όλους τους αγρότες



  Ο φόρος θα υπολογίζεται επί των καθαρών εσόδων από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αγρότες θα υποχρεωθούν από το 2014 να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων κατά το πρότυπο των επιτηδευματιών.
Βάση θα αποτελούν τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης καθώς και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.

Ο φόρος θα υπολογίζεται επί των καθαρών εσόδων από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος που θα προκύπτει από την έκπτωση δαπανών και λειτουργικών εξόδων από τα ακαθάριστα έσοδα όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα το Έθνος.

Με το νέο καθεστώς οι γεωργοί θεωρείται ότι αποκτούν κέρδη από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεπώς εξομοιώνονται με τους επιτηδευματίες και πλέον το φορολογητέο εισόδημά τους θα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο με βάση τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης και τις κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.


Διαβάστε Περισσότερα »

Καλός ο καιρός σήμερα – Στους 25 βαθμούς ο υδράργυρος


Συνεχίζεται και το Σάββατο η καλοκαιρία με τη θερμοκρασία να διατηρείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στους 25 βαθμούς Κελσίου. Δυνατοί άνεμοι εντάσεως μέχρι έξι μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ για το Σάββατο έχει ως εξής:

• Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

• Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 25 βαθμούς κελσίου. Κατά τόπους στα ηπειρωτικά η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη κυρίως στην Ήπειρο.

• Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 25 βαθμούς κελσίου.

• Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μεγίστη τοπικά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

• Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

• Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 25 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

• Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 ως 23 βαθμούς κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΛΑΡΚΟ: Μετά τη σύσκεψη, αναμονή μιας εβδομάδας...


Απολογισμό της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της ΛΑΡΚΟ, την προηγούμενη Τετάρτη, έδωσαν στη δημοσιότητα με κοινή τους...
ανακοίνωση, τα Δ.Σ. των σωματείων: Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνα), Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία Εύβοιας, Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «Άγιος Ιωάννης», Σωματείο Εργαζομένων στα Λιγνιτωρυχεία Σερβίων της Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε., Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (Αθήνα).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των σωματείων: «Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των σωματείων και των βουλευτών που έχουν άμεση σχέση με τη ΛΑΡΚΟ. Παρόντες Βουλευτές ήταν : Κουτσογιαννακόπουλος Κώστας, Μακρή Ελένη, Μαρκόπουλος Κώστας, Σταυρογιάννης Νίκος, Αντωνίου Μαρία, Σταθάς Γιάννης, Αποστόλου Βαγγέλης, Διαμαντόπουλος Βαγγέλης, Κασαπίδης Γιώργος, εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ο κ. Θεοδουλίδης), Καρατζάς Νίκος (εκπρόσωπος ΔΗΜ.ΑΡ.)
Το θέμα καθαρά ήταν εξελίξεις για την πορεία της εταιρίας .
Αφού οι πρόεδροι των Σωματείων μίλησαν για τα σχέδια ΤΑΙΠΕΔ και της Κυβέρνησης (εννοούμε για την διχοτόμηση της εταιρίας και το τελευταίο σχέδιο που μιλούσε για 350 άτομα σε όλα τα εργοτάξια) , οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, μας είπαν ότι τα μισά είναι εκτός πραγματικότητας και ότι ουδέποτε είχαν υιοθετήσει το σχέδιο για την διχοτόμηση, αλλά είναι ΥΠΕΡ της αποκρατικοποίησης , (εννοούν ενιαία την πώληση και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας) .


Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι κατά της αποκρατικοποίησης. Οι θέσεις των εργαζομένων είναι πάγιες και είναι κατά της αποκρατικοποίησης. Θελήσαμε αυτή η συνάντηση να πραγματοποιηθεί για να ακούσουμε και τους ανθρώπους του Κοινοβουλίου τι θέση έχουν για τη ΛΑΡΚΟ. Δε γίναμε σοφότεροι, από τους Βουλευτές . Περιμέναμε να είχαμε την ίδια γραμμή, γιατί οι απόψεις όλων των εργαζομένων και οι θέσεις που έχουν για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εταιρίας, δεν έχουν υιοθετηθεί ποτέ από την πολιτική ηγεσία .


Οι Βουλευτές της Ν.Δ. μας είπαν ότι δεν υπάρχει σχέδιο διχοτόμησης, η ΛΑΡΚΟ δεν αποτελεί προαπαιτούμενο στο Μνημόνιο στην παρούσα φάση κι ότι το σκηνικό της πώλησης έχει αλλάξει.
Επίσης, υπήρξε πρωτοβουλία των Βουλευτών της Ν.Δ. να κλειστεί συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών – ΥΠΕΚΑ – ΤΑΙΠΕΔ και Διοίκηση ΛΑΡΚΟ.
Συνήθεις απόντες είναι οι υπουργοί της Στερεάς …..
Τουλάχιστον δεν είχαν την ευαισθησία να στείλουν ένα Δελτίο Τύπου όπως έστειλαν κάποιοι άλλοι απόντες . Οι εργαζόμενοι δεν μένουν στα λόγια ότι το θέμα ΛΑΡΚΟ έχει σταματήσει . Πιστεύουμε ότι αν πραγματοποιηθεί η συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών, ίσως πάρουμε κάποιες απαντήσεις για να κρίνουμε ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων και της εταιρίας. Αν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας δεν έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση, θα συνεδριάσει το Συντονιστικό για αποφάσεις»...
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση στην Ελλάδα μέχρι το 2020





    Σε περισσότερες από 1.177.000 εκτιμώνται οι συνολικές ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα για την περίοδο 2010-2020 σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop).



Παρότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υπολογίζεται ότι θα εξακολουθήσει να χωλαίνει (-227.000 θέσεις), η ανάγκη .. αντικατάστασης εργαζομένων («replacement demand»), που είτε συνταξιοδοτούνται είτε μεταναστεύουν είτε αποχωρούν από τη δουλειά τους για προσωπικούς λόγους (πρόβλεψη για συνολικά 1.404.000 άτομα), θα δημιουργήσει πολλά κενά προς κάλυψη.

Οι παραπάνω προβλέψεις περιλαμβάνονται σε σχετικά σημειώματα (2013) του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), ενώ τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις αναμένεται να επικαιροποιηθούν την άνοιξη του 2014.

Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες “ανοιχτές” θέσεις μέχρι το 2020

Σε ποια επαγγέλματα εντοπίζονται οι περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για το 2010-2020 στην Ελλάδα;

Περίπου 270.000 προβλέπεται ότι θα είναι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους εργάτες στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, όπου ναι μεν η δημιουργία νέων θέσεων ("επέκταση ζήτησης"), θα κινείται σε αρνητικό πεδίο (-93.000), αλλά η ανάγκη αντικατάστασης 363.000 ατόμων (λόγω, κυρίως, συνταξιοδότησης) διαμορφώνει θετικό ισοζύγιο.

Ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι του κλάδου των υπηρεσιών και οι πωλητές (162.000 ευκαιρίες απασχόλησης), τα διάφορα στελέχη (157.000), οι νομικοί, ανώτατα διοικητικά στελέχη και μάνατζερ (156.000, παρότι οι νέες θέσεις θα είναι μειωμένες κατά 52.000), οι τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων και τα συνδεόμενα επαγγέλματα (139.000) κ.τ.λ.

Νέες θέσεις εργασίας σε μεταφορές και διανομές, μεγάλη μείωση σε κατασκευές και μεταποίηση

Όσον αφορά τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, ο τομέας της μεταφοράς και διανομής προϊόντων εμφανίζει τις περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τη δεκαετία (448.000, εκ των οποίων 46.000 προβλέπεται ότι θα είναι νέες θέσεις).

Ο πρωτογενής τομέας ακολουθεί με 290.000 ευκαιρίες απασχόλησης και έπονται οι επιχειρηματικές και άλλες υπηρεσίες (207.000).

Στις κατασκευές, τα κενά πόστα προβλέπεται ότι θα είναι 32.000, με την "παρτίδα” να σώζεται από την ανάγκη αντικατάστασης εργαζομένων, πχ, λόγω συνταξιοδότησης, καθώς η τάση δημιουργίας νέων θέσεων (“επέκταση ζήτησης”) προβλέπεται ότι θα είναι έντονα αρνητική (-45.000).

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη μεταποίηση (66.000 ευκαιρίες απασχόλησης, που προκύπτουν αν η μείωση στις νέες θέσεις -56.000- αφαιρεθεί από εκείνες που δημιουργούνται χάριν αντικατάστασης εργαζομένων, ήτοι 122.000).

Πάνω από 84 εκατ. ευκαιρίες απασχόλησης στην ΕΕ-28+ και αισθητές διαφορές με την Ελλάδα

Συνολικά στην ΕΕ των 28+ κρατών-μελών, οι ευκαιρίες απασχόλησης υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 84.085.000 για την περίοδο 2010-2020, εκ των οποίων όμως μόνο 7.877.000 θα είναι εντελώς νέες και οι υπόλοιπες θα προέλθουν από την ανάγκη αντικατάστασης 76.208.000 εργαζομένων).

Οι διαφορές σε σχέση με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα επαγγέλματα και τους τομείς, που θα επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες, είναι αισθητές. Συγκεκριμένα, οι τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων και τα συνδεόμενα επαγγέλματα συγκεντρώνουν τις περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στην ΕΕ-28+(16.561.000), αλλά και τις περισσότερες -5.060.000- νέες θέσεις εργασίας. Ακολουθούν τα στελέχη (15.055.000 συνολικά και 2.727.000 νέες θέσεις).

Στον τομέα των επιχειρηματικών και άλλων υπηρεσιών, προβλέπεται ότι ανοίγουν στο υπό εξέταση διάστημα πάνω από 24 εκατ. θέσεις εργασίας (οι 5.819.000 νέες), ενώ στη διανομή και μεταφορά προϊόντων 21 εκατ. (2.838.000 νέες).

Ζητούνται εργαζόμενοι υψηλών επαγγελματικών προσόντων

Οι περισσότερες από τις ευκαιρίες απασχόλησης στην ΕΕ-28+ συνολικά εκτιμάται ότι θα αφορούν άτομα με υψηλές και μέσες δεξιότητες και επαγγελματικά προσόντα(ζήτηση για περίπου 37.000.000 σε κάθε κατηγορία, με σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, ιδίως για τα υψηλά επαγγελματικά προσόντα, όπου η "ζήτηση επέκτασης" θα φτάσει τα 13.426.000 άτομα).

Αντίθετα, μόνο 9.245.000 προβλέπεται ότι θα είναι οι ανοιχτές θέσεις γα τα χαμηλά προσόντα, με τη ζήτηση επέκτασης (νέες θέσεις) να είναι έντονα αρνητική (-10.182.000).

Η περίπτωση της Κροατίας

Στο μεταξύ, ιδιαίτερη μνεία κάνει το cedefop, με σημείωμά του, στην αγορά εργασίας του νέου μέλους της ΕΕ, της Κροατίας. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η αγορά εργασίας της Κροατίας παρουσιάζει "κάποιες ενδιαφέρουσες διαφορές, σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ".

Συγκεκριμένα, το εργατικό δυναμικό της χώρας είναι ελαφρώς νεότερο σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο, ενώ τα άτομα με μέση μόρφωση είναι περισσότερα (αναλογικά) από ό,τι στην υπόλοιπη ΕΕ και εκείνα με χαμηλές δεξιότητες λιγότερα. Επίσης, συγκρινόμενη με άλλα κοινοτικά κράτη, η Κροατία έχει σχετικά υψηλό ποσοστό απασχόλησης στους τομείς της γεωργίας και της μεταποίησης.

Ωστόσο, παρότι η απασχόληση στην ΕΕ συνολικά προβλέπεται ότι θα επανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2008 μέχρι το 2017-2018, στην Κροατία αυτό αναμένεται να καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Μεταξύ του 2013 και του 2020, οι περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στην Κροατία προβλέπεται ότι θα ανοίξουν στους τομείς της διανομής και μεταφορών. Παράλληλα, η ανάγκη αντικατάστασης εργαζομένων προβλέπεται ότι θα προσφέρει στη χώρα επταπλάσιες θέσεις εργασίας, σε σχέση με τη ζήτηση επέκτασης (νέες θέσεις) μέχρι το 2020.

Διαβάστε Περισσότερα »

2.000 Ρομά έπαιρναν επιδόματα απο το Δήμο Λιβαδειάς-2 εκατ.ευρώ το κόστος!!!!

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα προνοιακά επιδόματα σε όλη τη χώρα. Με εντολή του Λέανδρου Ρακιντζή θα γίνει λεπτομερής έλεγχος για όλους τους δικαιούχους, έπειτα από διαδοχικά κρούσματα με άτομα που λάμβαναν τα επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται.

Αφορμή για την εξονυχιστική εξέταση που διέταξε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αποτέλεσε η έρευνα που έγινε στο δήμο Λιβαδειάς. Εκεί έπαιρναν προνοιακά επιδόματα 2.000 Ρομά, το συνολικό ποσό άγγιζε τα 2 εκατ. ευρώ, αλλά διαπιστώθηκε πως δεν τα δικαιούνταν όλοι τους. Επειτα από τον έλεγχο, το κόστος έπεσε στα 1,2 εκατ. ευρώ.

Για αυτό το λόγο ο κ. Ρακιντζής ζήτησε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας πλήρη καταγραφή των ποσών των επιδομάτων ανά πόλη και ανά κοινωνική ομάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι τα λαμβάνουν νόμιμα.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ