Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Eρχεται πρόσθετος φόρος εισοδήματος 1,3 δισ. ευρώ το 2014 λόγω κατάργησης φοροαπαλλαγών

Πολύ πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη θα πρέπει να βάλουν την επόμενη χρονιά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς πέρα από τη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το δημοσιονομικό «κενό», πέρα από τις διευκολύνσεις για το χρέος που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι, βρέξει - χιονίσει, θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά πλήρως οι φορολογικές διατάξεις που ψηφίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο στις αρχές του 2013.

Επί της ουσίας μιλάμε για πρόσθετο φόρο εισοδήματος 1,3 δισ ευρώ, λόγω της πλήρους εφαρμογής της νέας κλίμακας για μισθωτούς - συνταξιούχους, τη κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και πάνω απ' όλα τη πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που λειτουργούσαν έως τώρα ως «μαξιλάρι» για την απορρόφηση των κραδασμών της εκάστοτε φορολογικής κλίμακας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν τον Προϋπολογισμό του 2014, με τις δηλώσεις του 2013 οι φορολογούμενοι δήλωσαν δαπάνες συνολικά 11,2 δισ ευρώ, που αφορούσαν σε ενοίκια κατοικιών, σε ασφάλιστρα ζωής, σε δίδακτρα φροντιστηρίων, σε τόκους στεγαστικών δανείων, σε υγεία και περίθαλψη κ.λ.π.

Οι φοροαπαλλαγές επί αυτών των δαπανών ανήλθαν συνολικά στο 1,015 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 650 εκατ. ευρώ αφορούν στον «σκληρό» πυρήνα φοροαπαλλαγών, οι οποίες καταργήθηκαν ΠΛΗΡΩΣ και το αποτέλεσμα θα το βιώσουν οι φορολογούμενοι κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2014.

Ενδεικτικά, φέτος οι φορολογούμενοι κατάφεραν να μειώσουν το φόρο τους με φοροαπαλλαγές που καταργήθηκαν ως εξής:

    ασφάλιστρα ζωής: 51,7 εκατ. ευρώ
    δίδακτρα: 21,7 εκατ. ευρώ
    εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία (επαγγελματικά): 104 εκατ. ευρώ
    ενοίκια κύριας και φοιτητικής κατοικίας: 52,2 εκατ. ευρώ
    τόκοι στεγαστικών δανείων: 52,4 εκατ. ευρώ
    προστατευόμενα τέκνα και κατοικία στη παραμεθόριο: 317,8 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι αν και η απαλλαγή για ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, από τις οποίες φέτος οι φορολογούμενοι είχαν μείωση φόρου 65,6 εκατ. ευρώ, διατηρείται σε ισχύ, έχουν προβλεφθεί αυστηρές προϋποθέσεις που ουσιαστικά οδηγούν σε κατάργηση της.

Συγκεκριμένα, το ποσό του φόρου μειώνεται σε ποσοστό 10% για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου. Το ποσό της μείωσης ανεξαρτήτως του ποσού των εξόδων δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι π.χ. συνταξιούχος με εισόδημα 15.000 ευρώ, για να έχει έκπτωση φόρου ιατρικών δαπανών 10%, αυτά τα έξοδα θα πρέπει να είναι πάνω από 750 ευρώ.

 iefimerida.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Τι αγοράζαμε με 1000 δραχμές το 1999 και τι σήμερα ;


H ευλογημένη δραχμή των Ελλήνων, το νόμισμα που κράτησε όρθια τη χώρα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της, μπορεί...
να ανήκει στο παρελθόν αλλά καλό είναι να θυμόμαστε την δύναμη και την αγοραστική της αξία σε σχέση με το ευρώ που ξεφτίλισε τα πάντα:
Τι αγοράζαμε με 1000 δραχμές το 1999:
Τσιγάρα αμερικάνικα: 400 δραχμές.
Τυρόπιτα: 100 δραχμές.
Καφές φραπόγαλο: 450 δραχμές
Νερό μικρό μπουκάλι: 50 χραχμές
Σύνολο χίλιες δραχμές κι όλα αυτά, με βασικό μισθό 170 χιλιάδες δραχμές.
Σήμερα τα ίδια προϊόντα κοστίζουν:
Τσιγάρα αμερικάνικα: 4,50 ευρώ.
Τυρόπιτα 1,8 ευρώ
Καφές φραπόγαλο: 3 ευρώ.
Νερό μικρό μπουκάλι: 0,50 ευρώ
Σύνολο 9,9 ευρώ, δηλαδή 3.250 δραχμές, με βασικό μισθό 480 ευρώ. Δηλαδή σε δραχμές 163.000 (περίπου όσο και το 1999).
Απλά 14 χρόνια μετά, το κόστος ζωής υπερτριπλασιάστηκε, ο βασικός μισθός μειώθηκε και για το 30% του ελληνικού εργατικού δυναμικού δεν υπάρχει ούτε αυτός ο μισθός της πείνας.
seleo.gr



Διαβάστε Περισσότερα »

Μαγική εικόνα προϋπολογισμού...



με αύξηση εσόδων 137% από επαγγελματίες και επιχειρήσεις και αποκρατικοποιήσεις 3,5 δισ.!


Σοκ στην αγορά από τους υπερδιπλάσιους φόρους που επιχειρεί να επιβάλει στον επιχειρηματικό κόσμο το 2014 η κυβέρνηση. Για να εισπράξει το δημόσιο συνολικά 3,9 δισ. ευρώ από φόρους εισοδήματος σε...  επιχειρήσεις και επαγγελματίες, το οικονομικό επιτελείο «ποντάρει» σε παλαιούς και νέους φόρους, στις μεγάλες ανατροπές που έχουν δρομολογηθεί στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και θα ισχύσουν από 1.1.2014, αλλά και σε αναδρομικά «χαράτσια» στα αφορολόγητα αποθεματικά που βάσει νόμων σχημάτιζαν στο παρελθόν εκατοντάδες επιχειρήσεις –αλλά τώρα το κράτος ζητά να τα επιστρέψουν αναδρομικά και με τόκους!

Ο στόχος είσπραξης όμως που θέτει η κυβέρνηση καθίσταται επίφοβος, αφού μαζί και με τους φόρους στην ακίνητη περιουσία, επιχειρήσεις και αυταπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 7 δισ. ευρώ στο Κράτος μέσα στο 2014! Επιπλέον την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση ευελπιστούν να εξασφαλίσουν και επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ, από αποκρατικοποιήσεις και εκχώρηση αδειών, τα οποία θα πρέπει να πληρώσουν ελληνικές ή ξένες επιχειρήσεις που θα θελήσουν να μετάσχουν στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.

Έσοδα - «μαγική εικόνα»

Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος κατά 137,3% και συνολικά στα 3,891 δισ. ευρώ έναντι 1,64 δισ. φέτος! Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η υπέρογκη αύξηση είναι φαινομενική και οφείλεται στο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες από 1.1.2014 εξομοιώνονται φορολογικά με τις επιχειρήσεις και έτσι οι φόροι που θα πληρώνουν θα προσμετρώνται πια στα έσοδα από νομικά και όχι τα φυσικά πρόσωπα.

Στην πραγματικότητα όμως, αφαιρώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολουμένους, τα έσοδα από φυσικά πρόσωπα θα είναι μειωμένα μόλις κατά 1,1 δισ. ευρώ (από 7,980 δισ. φέτος σε 6,880 δισ. το 2014), ενώ τα έσοδα από φόρους στις επιχειρήσεις αυξάνονται κατά 3,35 δισ. ευρώ (από 1,64 σε σχεδόν 3,9 δισ. ευρώ). Άρα προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση για επιχειρήσεις και επαγγελματίες τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Έως και 500 εκατ. ευρώ (σχεδόν από 50.000 η κάθε μία) καλεί το υπουργείο Οικονομικών να πληρώσουν αναδρομικώς και εντόκως περίπου 900 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.

Με βάση οδηγίες που έχουν λάβει οι εφορίες της χώρας, θα γίνουν διεξοδικοί έλεγχοι κυρίως σε ανώνυμες εταιρείες που έκαναν το... λάθος και στη διετία 2004-2005 είχαν σχηματίσει αφορολόγητο αποθεματικό, γλιτώνοντας τότε –βάσει νόμου- μέχρι και 50% στο φόρο που θα πλήρωναν στο δημόσιο, αλλά τελικώς το μέτρο κρίθηκε παράνομο με βάση το κοινοτικό δίκαιο.

Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, από 1.1.2014 θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα:
- για φόρους στα μη διανεμόμενα κέρδη
- για φόρους στην υπεραξία από την πώληση κινητής και ακίνητης περιουσίας
- για τέλη επιτηδεύματος
- για φόρους ακινήτων τα οποία κατέχουν και εκμεταλλεύονται.

Μεγάλοι "χαμένοι" του 2014 θα είναι οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματός τους και για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για τυχόν επιπλέον ποσό πέραν των 50.000 ευρώ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το 2014 θα κληθούν να καταβάλουν φόρο 1.300 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ, 1.820 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ και 2.600 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ.
Μάλιστα για τα εισοδήματα αυτά θα πληρώσουν και προκαταβολή φόρου 55%, δηλαδή θα πληρώσουν συνολικά φόρους με πραγματικό συντελεστή 40,3% (26% προσαυξημένο κατά 55%), που σημαίνει ότι για εισοδήματα 5.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν συνολικό φόρο 2.015 ευρώ, για εισοδήματα 7.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 2.821 ευρώ και για εισοδήματα 10.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν 4.030 ευρώ συνολικό φόρο.

Ψάχνουν και χρήμα από αποκρατικοποιήσεις

Την ίδια στιγμή όμως στον κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση έχει εγγράψει και έσοδα 230 εκατ. ευρώ από την πώληση αδειών και την εκχώρηση δικαιωμάτων του δημοσίου, ενώ θέτει και στόχο να εισπράξει συνολικά έσοδα 3,560 δισ. από αποκρατικοποιήσεις. Συγκεκριμένα προβλέπει έσοδα:

- Από διαγωνισμούς πώλησης και επαναμίσθωσης επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου καθώς και του ΔΕΣΦΑ που ολοκληρώθηκαν μεν εντός του 2013, αλλά η καταβολή όμως του αντιτίμου από τους επενδυτές αναμένεται για τον πρώτο διαγωνισμό, μέχρι το τέλος του έτους και για το δεύτερο, εντός του πρώτου εξαμήνου 2014.

- Από 14 διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη:
• για την πώληση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, καθώς και του γειτονικού παράκτιου μετώπου, στην οποία 4 επενδυτές συμμετέχουν στην τελική φάση.
• για την παραχώρηση δύο ομάδων περιφερειακών αερολιμένων με τη συμμετοχή 7 επενδυτικών σχημάτων στη διαγωνιστική διαδικασία.
• για την χορήγηση του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος για 20 έτη με τη συμμετοχή 2 επενδυτικών σχημάτων.
• για την πώληση 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ με τη συμμετοχή 2 επενδυτικών σχημάτων.
• για την πώληση 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ με τη συμμετοχή 3 επενδυτικών σχημάτων.
• για την πώληση 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ με τη συμμετοχή 3 επενδυτικών σχημάτων.
• για την αξιοποίηση ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική.
• για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της ομάδας τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου.
• για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Χίου.
• για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Πύλου.
• για την αξιοποίηση τεσσάρων Ιαματικών Πηγών στο νομό Φθιώτιδας.
• για την εκμίσθωση διάρκειας 99 ετών ακινήτων στη περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.
• για την αξιοποίηση για 99 χρόνια των ακινήτων Ξενία Σκιάθου, Τσαγκαράδας και Άνδρου.
• για την πώληση μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΕ.

Προωθείται επίσης η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον και οι παρακάτω αποκρατικοποιήσεις:

• Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ.
• Πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (35%).
• Πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ (65% ΤΑΙΠΕΔ – 35% ΕΛΠΕ).
• Δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή «Νότια Καβάλα».
• Πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου.
• Παραχώρηση/πώληση μετοχών 12 μεγάλων λιμένων, συμπεριλαμβανομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
• Παραχώρηση μαρινών.
• Πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ΤΑΙΠΕΔ, από σύνολο 55% του Ελληνικού Δημοσίου).
• Πώληση μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Σημαντικά έσοδα αναμένεται ότι θα προέλθουν από ένα υποσύνολο 3.000 ακινήτων, εκ των οποίων τα 1.000 θα έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ έως το τέλος του 2013.



Διαβάστε Περισσότερα »

'Eκτακτη Γενική Συνέλευση Σωματείου Περιπτερούχων – Καπνοπωλών Θήβας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ - ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΑΣ
e-mail: oebethivas@yahoo.gr, www.oebethivas.blogspot.com
Τηλ : 6989372582  ,  22620-81044
                                           ΘΗΒΑ:21/11/2013
ΠΡΟΣ : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ
              Μ.Μ.Ε
                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το  Σωματείο Περιπτερούχων – Καπνοπωλών  Θήβας σας προσκαλεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 25/11/2013 , ημέρα  Δευτέρα και ώρα 19:00 μ.μ  στην αίθουσα του Επιμελητηρίου στην Θήβα ,οδός Δίρκης 20 – 1ος όροφος.


                ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

            Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
               ΚΑΛΙΑΛΗ ΣΜΑΡΩ                 ΤΑΓΚΑΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
            
Διαβάστε Περισσότερα »

Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών στον ΟΓΑ



Τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης επισείει ο ΟΓΑ για όσους οφείλουν άνω των 5.000 ευρώ και δεν σπεύσουν έως τις 29 Νοεμβρίου 2013 είτε να τις εξοφλήσουν είτε να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση.

Με ανακοίνωσή του ο διοικητής του Οργανισμού, Ξενοφών Βεργίνης καλεί τους ασφαλισμένους να επωφεληθούν των ευνοϊκών διατάξεων του σχετικού νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών προκειμένου να αποφύγουν τη διαβίβαση των οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).

Όπως διευκρινίζει ο οργανισμός, οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές οφειλές άνω των 5.000€, οι οποίες δεν θα εξοφληθούν ή δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι 29-11-2013, θα διαβιβαστούν από 1ης Ιανουαρίου 2014 στο ΚΕΑΟ, (Ν.4172/2013/ ΦΕΚ Α΄/23-7-2013), γεγονός που σημαίνει ότι θα κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία είσπραξης τους.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου (website) του ΟΓΑ στη διεύθυνση www.oga.gr.

Στην αρχική σελίδα του ιστότοπου, έχει αναρτηθεί σύνδεσμος που οδηγεί στην ειδική υπηρεσία Υποβολή Αίτησης Ρύθμισης Νέας Αρχής του Ν.4152/2013.

Επιλέγοντας ο ενδιαφερόμενος τη συγκεκριμένη υπηρεσία, εμφανίζεται κείμενο με πληροφορίες σχετικές με τη ρύθμιση. Μετά την ανάγνωση των πληροφοριών που παρέχονται στο κείμενο της ιστοσελίδας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στην υποβολή της αίτησης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέντε συλλήψεις για ναρκωτικά σε Λιβαδειά και Θήβα

Ακόμη έξι συλλήψεις ατόμων στις ευρύτερες περιοχές της Λιβαδειάς, της Θήβας και της Καρύστου Ευβοίας, μετά από ελέγχους που πραγματοποιούνται καθημερινά για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών

Πέντε (5) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός κατηγορούνται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (20-11-2013) από το πρωί μέχρι το απόγευμα και σήμερα (21-11-2013) λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στις ευρύτερες περιοχές της Λιβαδειάς, της Θήβας και της Καρύστου Ευβοίας, πέντε (5) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός, οι οποίοι κατηγορούνται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί στην Λιβαδειά, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 25 και 24 ετών αντίστοιχα και ένας 26χρονος αλλοδαπός, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς της Α΄ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνση Βοιωτίας, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν, ένα (1) αυτοσχέδιο τσιγάρο, το οποίο περιείχε καπνό αναμεμειγμένο με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (1,2) γραμμαρίων και ένας (1) τρίφτης θρυμματισμού κάνναβης.

Στην δεύτερη περίπτωση, χθες το απόγευμα στην Θήβα, συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 24 και 34 ετών αντίστοιχα, διότι έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας και της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν, δύο (2) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους (4,6) γραμμαρίων.

Στην τρίτη περίπτωση, σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στην Κάρυστο Ευβοίας, συνελήφθη ένας 23χρονος ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, από τους αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε, μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, καθαρού βάρους (1,6) γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν στις κατά τόπου αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη 25χρονη στη Λιβαδειά για ακάλυπτη επιταγή



Συνελήφθη 25χρονη ημεδαπή στην Λιβαδειά, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για έκδοση ακάλυπτης επιταγής

Συνελήφθη, χθες (20-11-2013) το μεσημέρι στην Λιβαδειά, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, μία 25χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε η από 12-06-2012 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λιβαδειάς.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, η 25χρονη καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων (4) μηνών και χρηματική ποινή (300) ευρώ, για έκδοση ακάλυπτης επιταγής.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτός είναι ο άνδρας που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου στην Ομόνοια


Εξιχνιάστηκε το άγριο έγκλημα που έγινε το απόγευμα της Τρίτης σε εστιατόριο στην περιοχή της Ομόνοιας. Όπως αποδείχθηκε ο δολοφόνος του 28χρονου Τάσου Ντούπη από την Πηνεία, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού, που υπέκυψε σε βαριά τραύματα από ξυλοδαρμό είναι ένας 39χρονος μπράβος που έχει γεννηθεί στο Γκρόζνι της Τσετσενίας ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε κατ' εντολή του 43χρονου ιδιοκτήτη του εστιατορίου.

Ο 28χρονος Έλληνας λογομάχησε αρχικά με τον εστιάτορα επειδή ο τελευταίος αρνούνταν να πληρώσει τα δεδουλευμένα που χρωστούσε σε πρώην εργαζόμενη, φίλη του νεαρού. Τα αίματα άναψαν και τότε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου ειδοποίησε τον 39χρονο Τσετσένο, μπράβο της περιοχής, ο οποίος γρονθοκοπούσε με σφοδρότητα τον νεαρό άνδρα στο κεφάλι. Ο μπράβος φορούσε γάντια που είχαν μέταλλο εσωτερικό και ήταν τέτοιο το μένος του που συνέχισε να χτυπά και να κλωτσά τον άτυχο 28χρονο ακόμη κι όταν είχε πέσει αναίσθητος.

Όλα έγιναν το απόγευμα της Τρίτης σε εστιατόριο της οδού Γερανίου κοντά στην Ομόνοια στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ μια γυναίκα που ήταν παλιότερα υπάλληλος του εστιατορίου πήγε μαζί με δυο φίλους της το απόγευμα της Τρίτης στο κατάστημα για να ζητήσει τα χρήματα που της χρωστούσε ο ιδιοκτήτης.

Την ώρα εκείνη στο κατάστημα βρισκόταν ο 43χρονος διαχειριστής του μαγαζιού που ενημέρωσε τον 39χρονο μπράβο από την Τσετσενία να πάει στο κατάστημα.

Ο 39χρονος λογομάχησε με τον έναν από τους δύο φίλους της γυναίκας και στη συνέχεια άρχισε να τον χτυπάει. Όταν ο άτυχος 28χρονος έπεσε στο πάτωμα από τα χτυπήματα ο 39χρονος μπράβος συνέχισε να τον χτυπά με κλοτσιές στο κεφάλι.

Ο άτυχος άνδρας έχασε τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όμως ήταν αργά, είχε χάσει τη ζωή του από τα χτυπήματα.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον 39χρονο, αλλά και στον 43χρονο διαχειριστή του καταστήματος.

Για την εγχείρηση του πεθερού του

Ο Τάσος Ντούπης έφυγε το μεσημέρι της Τρίτης για την Αθήνα, καθώς χθες επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ο πεθερός του και η σύζυγος του 28χρονου βρισκόταν ήδη στην πρωτεύουσα.

Το ταξίδι του 28χρονου, ο οποίος εργαζόταν στην αποθήκη της ΕΑΣ Αμαλιάδας με τις ζωοτροφές στην περιοχή της Εφύρας και διέμενε μόνιμα με τη γυναίκα και τη μόλις 2,5 ετών κόρη του στο Μαζαράκι, δεν προμήνυε σε καμία περίπτωση αυτό που θα ακολουθούσε και θα στοίχιζε την ίδια του τη ζωή.

Πηγή: patrisnews.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνάντηση Δημάρχου Θηβαίων με μαθητές του 1ου Γυμνασίου Θήβας στα πλαίσια της εκστρατείας ECOMOBILITY



Στα πλαίσια της εκστρατείας ECOMOBILITY -Οικολογική Μετακίνηση 2013-2014, αντιπροσωπεία μαθητών της Γ’ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Θήβας, επισκέφτηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις καλές πρακτικές του Δήμου σχετικά με την πράσινη μετακίνηση αλλά και για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Ο κ. Δήμαρχος υποδέχθηκε τους μαθητές στο γραφείο του και τον καθηγητή τους κ. Χρ. Μήτση και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους, ενώ σημείωσε τις προτάσεις των παιδιών, προκειμένου να εξετάσει την δυνατότητα υλοποίησής τους.

Τους μίλησε επίσης για τα έργα που πραγματοποιούνται και όσα θα ξεκινήσουν στο μέλλον τονίζοντας ότι ο Δήμος δίνει έμφαση στην οικολογική μετακίνηση και κυρίως στην κυκλοφορία των πεζών. Συγκεκριμένα μίλησε για :

•    Την ανακατασκευή της οδού Πινδάρου (κεντρικής οδού της πόλης των Θηβών που περιλαμβάνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων αυτής, ηλεκτροφωτισμό, τοποθέτηση φυτών-παρτέρια)
•    Την ανακατασκευή του  πεζόδρομου της οδού Επαμεινώνδου ( επίσης κεντρικής οδού της πόλης των Θηβών που περιλαμβάνει πλήρη ανακατασκευή του πεζόδρομου, ηλεκτροφωτισμό, τοποθέτηση φυτών-παρτέρια, ειδικές κατασκευές για τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
•    Τον Βιοκλιματικό Περίπατο στο  ρέμα Χρυσορροά ( ο χώρος όπου γίνεται σήμερα η λαϊκή αγορά)  που εντάχθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ και  περιλαμβάνει  τοποθέτηση νέου οδοστρώματος με ψυχρή φωτοκαταλυτική επίστρωση, αύξηση της επιφάνειας που διατίθεται στους πεζούς (κατασκευή πεζοδρόμων, αρχαιολογικού περιπάτου και ποδηλατοδρόμων) διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης, σημαντική ενίσχυση του αστικού πρασίνου, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων με φωτοβολταϊκά πάνελ και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

Παράλληλα τους ενημέρωσε για τις δράσεις (πεζοπορία, ποδηλατοβόλτα) που πραγματοποιεί ο Δήμος συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης. 

      Στο τέλος της συζήτησης οι μαθητές πρότειναν να διοργανώσουν εθελοντικό καθαρισμό σε κάποιο σημείο της πόλης. Ο κ. Δήμαρχος επικρότησε την πρωτοβουλία τους και υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός σε σ’ αυτή τη δράση, προσφέροντας τα απαραίτητα μέσα.
Λίγα λόγια για το ECOMOBILITY

Η  εκστρατεία ECOMOBILITY διοργανώνεται για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY, με τη συνεργασία και τη συστράτευση σημαντικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών.
Στόχος της εκστρατείας είναι ο ερεθισμός των νέων για την προσέγγιση περιβαλλοντικών προβλημάτων της πόλης, η ευαισθητοποίηση τους και η ενεργοποίησή τους στην αναζήτηση λύσεων, με προσανατολισμός στην αλλαγή συμπεριφορών και στην προώθηση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.
Η διάρκειά της είναι ετήσια και αρχίζει με την έναρξη της σχολικής περιόδου. Ολοκληρώνεται με την υλοποίηση του ECOCAMP.
Στην εκστρατεία συμμετέχουν Ομάδες μαθητών της Γ΄τάξης Γυμνασίων από όλη τη χώρα, όπου με τις εργασίες και τις προτάσεις τους καλούνται να αναδείξουν τις Πράσινες Μετακινήσεις, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να παρουσιάσουν λύσεις για την αλλαγή συνθηκών και τη στήριξητου δικαιώματος  ελεύθερης μετακίνησης στις πόλεις.
Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο διοργανώνουν δράσεις ενημέρωσης των συμπολιτών τους, απλώνοντας το μήνυμα σε όλες τις πόλεις.
Οι Δήμοι διοργανώνουν τοπικές ενέργειες που προβάλουν την εκστρατεία, ενώ σε ειδικές εκδηλώσεις προσφέρουν βήμα στις ομάδες των μαθητών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε εκπροσώπους Τοπικών Φορέων και Πολιτών. 
Από το διάλογο που ακολουθεί σε κάθε πόλη, αξιοποιούνται προτάσεις των μαθητών από τις Τοπικές Αρχές, ενώ τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης διαχέουν το μήνυμα της Εκστρατείας σε όλες τις περιοχές.
Η Εκστρατεία προσφέρει την ευκαιρία στους έφηβους και στον περίγυρό τους, να μάθουν να ζουν προστατεύοντας το περιβάλλον και αναβαθμίζοντας τη λειτουργία των πόλεων. Σε δεύτερο επίπεδο, η Εκστρατεία, στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την απαξίωση και τα προβλήματα που δημιουργούνται από:
•        Την αδιαφορία στις επισημάνσεις των επιστημόνων
•        Την αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων στις μεγάλες πόλεις
•        Την έλειψη σεβασμού στις αρχές της κοινωνικής συμβίωσης
Διαβάστε Περισσότερα »

Ενημερωτικό περίπτερο στην κεντρική πλατεία Θήβας για την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών



Ενημερωτικό περίπτερο στις 25 Νοέμβρη στην Κεντρική Πλατεία Θήβας από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Θηβαίων

Εν όψει της Παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού σε θέματα βίας από τις υπεύθυνες του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Θηβαίων, θα υπάρχει στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας από τις 10.00 έως τις 14.00 ενημερωτικό περίπτερο σχετικά με τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κέντρου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αρπάζουν καταθέσεις και ενοίκια

Σε ένα ανελέητο κυνήγι κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς, ενοίκια και ταμεία επιχειρήσεων έχει επιδοθεί η εφορία από την αρχή του χρόνου εις βάρος χιλιάδων φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους σοκάρουν. Οι κατασχέσεις αφορούν σε 81.583 φορολογουμένους, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ανήλθαν σε 48.589. Δηλαδή, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Οι προϊστάμενοι των εφοριών μάλιστα, που δίνουν τις εντολές στις τράπεζες για να ξεκινήσουν τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έρχονται αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις και απειλούνται ότι θα χάσουν ακόμα και τη θέση τους σε περίπτωση που δεν πιάσουν τους στόχους των εσόδων.

Οι στόχοι αυτοί καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη να στέλνει καθημερινά μηνύματα στις κατά τόπους εφορίες για το σαφάρι των εσόδων.

Η διαδικασία που ακολουθεί η εφορία για όσους φορολογουμένους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεκινά με την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και επιστολών μέσω ταχυδρομείου με προειδοποιήσεις κατασχέσεων. Εάν ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί, δηλαδή δεν πληρώσει ή ρυθμίσει την οφειλή του, τότε η εφορία περνά στο δεύτερο στάδιο: ενεργοποιεί τον νόμο περί κατασχέσεων εις χείρας τρίτων. Από την εφορία όπου ανήκει ο φορολογούμενος ο οποίος χρωστά στο ελληνικό Δημόσιο δίνεται εντολή στην τράπεζα με δικαστικό επιμελητή. Στη συνέχεια, η τράπεζα ανοίγει τον λογαριασμό και αποδίδει στην εφορία ό,τι βρεθεί υπό μορφή κατάθεσης. Λαμβάνονται υπ’ όψιν οι προστατευτικές διατάξεις για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα (προστατεύονται από την κατάσχεση 1.000 ευρώ και από αυτό το ύψος και πάνω επιτρέπεται κατάσχεση 25%, υπό τον όρο ό,τι απομένει να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ). Αν ο λογαριασμός δεν είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης, τότε μπορεί να γίνει κατάσχεση ακόμα και σε υπόλοιπο 1 ευρώ!

Η εφορία όμως βάζει το… χέρι της και στα ενοίκια. Μόνο που, αντί να ψάχνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμο χρέος, αναζητεί τον ενοικιαστή. Κι όταν τον βρει, απαιτεί την κατάθεση του ενοικίου στην εφορία και όχι στον εκμισθωτή του ακινήτου.

Προληπτικές κατασχέσεις εισοδημάτων

Αντιμέτωποι με απίστευτες καταστάσεις θα βρεθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς συνεχίζονται οι αλχημείες και οι ασκήσεις επί χάρτου του Υπουργείου Οικονομικών σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια για τη συγκέντρωση εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο θα προχωρεί σε... προληπτικές κατασχέσεις χρημάτων -που καλείται να καταβάλει σε νομικά και φυσικά πρόσωπα μέσω διαφόρων μορφών (επιστροφή φόρου, αγροτική επιδότηση)- για χρέη των τελευταίων, τα οποία έχουν μεν βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν λήξει!

Ειδικότερα, όποιος οφείλει το ειδικό τέλος ακινήτων ή βεβαιωμένες δόσεις φόρου εισοδήματος θα περιμένει μάταια να λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο για την είσπραξη της επιστροφής φόρου, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα πλέον να προχωρεί σε συμψηφισμό χωρίς τη συγκατάθεση του οφειλέτη, ακόμα κι αν ο τελευταίος είναι «εντάξει μέχρι και το τελευταίο ευρώ».

Πρόκειται για ακόμη ένα πρωτοφανές μέτρο, το οποίο στοχεύει στο να αντληθούν ενδεχόμενα... κρυμμένα κεφάλαια των φορολογουμένων, που δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής στην αγορά, ενώ το υπουργείο συνεχίζει την πολιτική του «λεφτά δεν υπάρχουν», καθώς το «πάγωμα» στην αποπληρωμή των προβλεπόμενων υποχρεώσεών του προς νομικά και φυσικά πρόσωπα καλά κρατεί.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Λιβαδειά

 Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός των Εισοδίων  της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Λεβαδείας, το εσπέρας της 20ης Νοεμβρίου 2013.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.Αθηναγόρου,  του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου. Την εορτή τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος εντός του Ιερού Βήματος του Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος υποδέχτηκε με θέρμη καρδίας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και τους Αγίους Αρχιερείς, ως άριστος και φιλόξενος οικοδεσπότης. Πριν το τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τα αισθήματα πνευματικής χαράς και αγαλλιάσεως για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου και των Αγίων Αρχιερέων, οι οποίοι προσήλθαν για να συνεορτάσουν την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ευχαρίστησε έναν έναν τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του αναφερόμενος σε αυτούς με τα καλύτερα λόγια.

Αναφερόμενος στον Σεβασμιώτατο Δημητριάδος, τον χαρακτήρισε πολυτάλαντο επίσκοπο και αγαπητό φίλο από τα φοιτητικά τους χρόνια, τον Σεβ. Ιλίου χαρακτήρισε αγαπητό αδελφό που διακόνησαν μαζί επί 30 έτη κάτω από την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και τον Άγιο Αβύδου δικό μας κληρικό από παλιά που μας στηρίζει με την αγάπη και τη φιλία του.

Ιδιαιτέρως ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε και αναφέρθηκε στον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο, τον άξιο Ιεράρχη και αγαπημένο πνευματικό αδελφό, ο οποίος προέρχεται από την ιερατική οικογένεια της Μητροπόλεώς μας. Του ευχήθηκε μακρά Αρχιερατεία και ευλογημένους καρπούς στον αμπελώνα του Κυρίου διαβεβαιώνοντάς τον ότι  οι ευχές και η αγάπη μας θα τον συνοδεύουν πάντα.

Ευχαρίστησε τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο για την ένθερμη παρουσία του τονίζοντας ότι παραμένει πάντοτε ψυχικά κοντά μας ως φιλόστοργος πατέρας. Ετόνισε ότι είναι ευχής έργο ότι αυτή τη δύσκολη ιστορική περίοδο, που την χαρακτηρίζει η πολύπλευρη κρίση, βρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, που με την διακριτική σύνεση και τη γνώση που τον διακρίνει μπορεί να την οδηγήσει με ασφάλεια πέρα από τις Συμπληγάδες των αντιξοοτήτων.

Τέλος ο Σεβ.Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ευχήθηκε σε όλους κληρικούς και λαϊκούς δύναμη και ενίσχυση και κάλεσε τον Σεβ. Δημητριάδος κ.Ιγνάτιο να στηρίξει όλους με το περίσσευμα του λόγου και της αγάπης του.

Ο Σεβασμιώτατος Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ομίλησε επίκαιρα για τη σπουδαιότητα της εορτής των Εισοδίων, η οποία μας προετοιμάζει για την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Τόνισε ότι η Παναγία αποτελεί ζωντανό παράδειγμα προσευχής και αυτό το προνόμιο της προσευχής το έχει μόνο ο άνθρωπος από όλα τα πλάσματα του Θεού.

Επίσης, τόνισε ότι αισθάνεται οικείος ανάμεσα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και τα πνευματικά του παιδιά, εξήρε τη φιλία του με τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, που ξεκινά από τα φοιτητικά τους χρόνια, στο δε Μακ. Αρχιεπίσκοπο ευχήθηκε να κρατήσει το σκάφος της Εκκλησίας ακλόνητο μέσα στην κρίση και η Παναγία μας να αποτελεί την Στρατηγό της ζωής όλων μας.

Στην εορτή της Παναγίας μας κατά τον εσπερινό προσήλθε πλήθος πιστών εναποθέτοντας στη Θεοτόκο όλες τις ελπίδες του.

imtl.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιους νέους φόρους θα πληρώσουμε μέσα στο 2014

Το χέρι βαθιά στην τσέπη καλούνται να βάλουν εκ νέου οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν περαιτέρω, προκειμένου να στηρίξουν τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο: θα αναγκαστούν να πληρώσουν τέσσερα νέα φορολογικά μέτρα.

Οι νέοι φόροι, οι οποίοι έχουν ήδη θεσπιστεί, αλλά τα εισπρακτικά τους αποτελέσματα θα φανούν εντός του επόμενου έτου,ς σύμφωνα με το capital, είναι οι ακόλουθοι:

    Κατάργηση των φοροαπαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από τα φετινά εισοδήματα καταργήθηκαν απαλλαγές όπως αυτές για τη δαπάνη ενοικίου κύριας κατοικίας, ενοικίου παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της κύριας κατοικίας, τόκων στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας
    Θέσπιση συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι τελευταίοι είχαν αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ. Επίσης ο ίδιος συντελεστής 26% θεσπίζεται και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΟΕ και ΕΕ ενώ για τα περυσινά εισοδήματα ήταν 20%, δηλαδή επέρχεται μια αύξηση έξι εκατοστιαίων μονάδων.
    Επιβολή φόρου 11% από το πρώτο ευρώ για τα εισοδήματα από ενοίκια. Η αλλαγή αυτή επιβαρύνει τους φορολογούμενους που έχουν χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια, δηλαδή έως 5.000 ευρώ. Ενώ ένας φορολογούμενος που είχε εισόδημα το 2012 από ενοίκια ύψους 5.000 ευρώ δεν κατέβαλε φόρο εισοδήματος. Για το ίδιο εισόδημα το 2013 θα κληθεί να καταβάλει φόρο εισοδήματος ύψους 550 ευρώ.
    Ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Το ποσό της βεβαίωσης του ενιαίου φόρου ακινήτων θα φθάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 3,4- 3,6 δις ευρώ. Πρόκειται για έναν νέο φόρο καθώς το χαράτσι μαζί με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας δεν προσφέρουν έσοδα μεγαλύτερα των 2,7 δις ευρώ.

Οι τρεις πρώτες φορολογικές ρυθμίσεις, θα εμφανιστούν ως αυξημένος φόρος εισοδήματος στα εκκαθαριστικά των φορολογούμενων για το 2014, ενώ μετά το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς θα τους αποσταλούν και τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων.



Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα-Οδηγίες εν όψει κακοκαιρίας

Νέα επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα, Πέμπτη, ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις έντονες καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

    Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών, δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
    Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
    Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
    Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
    Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
    Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
    Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
    Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού:

Ισχυρές βροχές και έντονες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα. Τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν στην Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη, ενώ έντονες θα είναι οι βροχοπτώσεις στην Αττική τις απογευματινές ώρες. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ενώ τα έντονα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική χώρα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές και από το απόγευμα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές. Από το απόγευμα καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οι οποίες πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρές.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους έντονα αρχικά στο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές.
Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 21 βαθμούς κελσίου.


Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική Πελοπόννησο και σταδιακά στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 22 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν καταιγίδες ισχυρές κατά τόπους.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 22 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το βραδύ θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα βορειοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς κελσίου.




Διαβάστε Περισσότερα »

Γρήγορο Ιντερνετ σε αγρότες και νησιά έως το 2015

Γρήγορο ίντερνετ έως το 2015 αναμένεται να αποκτήσουν 5.100 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 40% της ελληνικής επικράτειας.

Η προκήρυξη του έργου, «Rural Broadband», Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές «Λευκές» Περιοχές της ελληνικής επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης-Αξιοποίησης των Υποδομών», θα γίνει αύριο το πρωί και έχει ως στόχο να φέρει την ευρυζωνικότητα στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Είναι συνολικού προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ θα προκηρυχθεί σε τρεις ξεχωριστές εργολαβίες των 44,5 εκατ. ευρώ, 56,5 εκατ. ευρώ και 60 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, το έργο έχει στόχο τη γεφύρωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, παρέχοντας ευρυζωνικές συνδέσεις σε χαμηλές τιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και ενισχύοντας την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα γίνει εφικτή η πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική σύνδεση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η χορήγηση βεβαιώσεων και εγγράφων με ηλεκτρονικές αιτήσεις των πολιτών, που σήμερα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών στερούνται, σε αντίθεση με τους κατοίκους των αστικών περιοχών.
Ακόμη, αναμένεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές που ως σήμερα ήταν αποκλεισμένες λόγω ανεπαρκών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Τομείς όπως π.χ. ο τουρισμός θα ενισχυθούν σημαντικά με την προσέλκυση περισσότερων και υψηλότερου επιπέδου τουριστών που θα αξιοποιούν την ευρυζωνική σύνδεση ως μια βασική υπηρεσία που θα απολαμβάνουν σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα, με αξιοπιστία, ασφάλεια και ποιότητα.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Δασκαλάκης, δήλωσε πως «το έργο αυτό δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, διασύνδεει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, εξασφαλίζει την πρόσβαση σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες, αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα και προωθεί την ανάπτυξη των ευαίσθητων αυτών περιοχών με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και κοινωνικά».


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ