Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα




Σαν σήμερα το 1884 το Άγαλμα της Ελευθερίας δωρίζεται στις ΗΠΑ από τους Γάλλους.

362 π.Χ. - Μάχη της Μαντινείας: Οι Θηβαίοι, με επικεφαλής τον Επαμεινώνδα, νικούν τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους, όμως ο Επαμεινώνδας τραυματίζεται θανάσιμα.

414 - Η Πουλχερία ανακηρύσσεται αυγούστα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

1054 - Φθάνει στη Γη το φως από την έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα στον αστερισμό του Ταύρου, που παραμένει ορατή για μήνες ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα υπολείμματα της έκρηξης σχηματίζουν το Νεφέλωμα του Καρκίνου.

1187 - Μάχη του Χαττίν: ο Σαλαντίν συντρίβει τους σταυροφόρους του Γκυ ντε Λουζινιάν.

1456 - Ξεκινά η πολιορκία του Βελιγραδίου από τους Οθωμανούς.

1534 - Ο Χριστιανός Γ' γίνεται βασιλιάς της Δανίας.

1570 - Ενετοί, Μανιάτες και Κυθήριοι καταλαμβάνουν το φρούριο των Τούρκων στο Πορτο Κάγιο το οποίο και κατεδαφίζουν.

1776 - Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Έλληνες αγωνιστές ελευθερώνουν τη Μονεμβάσια.

1822 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Μάχη του Πέτα: καταστροφή των υπό τον Μαυροκορδάτο ελληνικών και φιλελληνικών δυνάμεων κατά την επίθεση 7.500 Τούρκων.

1909 - Συγκροτείται στην Αθήνα ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος», μία ομάδα αξιωματικών που προετοίμασε την Επανάσταση στο Γουδί και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος Τα ελληνικά θωρηκτά ΑΒΕΡΩΦ, ΨΑΡΑ και ΥΔΡΑ αγκυροβολούν στον λιμένα της απελευθερωμένης Καβάλας.

1918 - Ανέρχεται στον θρόνο ο Μωάμεθ ΣΤ΄, ο τελευταίος σουλτάνος (αυτοκράτορας) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία, Ο Ελληνικός Στρατός (Χ Μεραρχία), μετά από σκληρή διήμερη μάχη, καταλαμβάνει την Κιουτάχεια.

1943 - Δύναμη 5.000 Ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ αρχίζει εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Ελλάδα, , καταστρέφοντας μεταξύ άλλων την γέφυρα Καλογήρου Άρτας και διακόπτοντας τους ανεφοδιασμούς, με αποτέλεσμα την παραπλάνησή τους ως προς την περιοχή αποβάσεως των Συμμάχων.

1972 - Αθήνα - Δικτατορία: Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουΐλιαμ Ρότζερ επισκέπτεται την Αθήνα και συναντάται με τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Η συνάντηση αυτή προβλήθηκε ιδιαίτερα.

1973 - Αθήνα - Δικτατορία: Συλλαμβάνεται ο Ε. Αβέρωφ ως υποκινητής και πολιτικός σύμβουλος του "Κινήματος του Ναυτικού 1973".

2004 - Τελικός Euro 2004. Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ανεπανάληπτη και απρόσμενη επιτυχία στην Πορτογαλία για την Ελλάδα, που κατακτά το τρόπαιο νικώντας 1-0 τη διοργανώτρια. Το νικητήριο γκολ για την Ελλάδα πέτυχε στο 57ο λεπτό με κεφαλιά ο Άγγελος Χαριστέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ