Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Νέο σκάνδαλο: Ο Λιάπης ανακαίνισε τη βίλα του στην Ευρυτανία με κοινοτικά κονδύλια

Πριν καλά καλά κοπάσει ο θόρυβος από το σκάνδαλο με το τζιπ του στο οποίο είχε βάλει πλαστές πινακίδες καθώς είχε καταθέσει τις κανονικές για να μην πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν, έρχεται στο φως ένα νέο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Μιχάλη Λιάπη.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Λιάπης χρησιμοποίησε κοινοτικές χρημοτοδοτήσεις για την ανακαίνιση του σπιτιού που έχει στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας.Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο πρώην υπουργός ενέταξε το σπίτι του στην Ευρυτανία σε πρόγραμμα για διαμόρφωση τουριστικών καταλυμμάτων την περίοδο 1992-1993, όταν δηλαδή ήταν υφυπουργός Εμπορίου. Το ποσό που πήρε όμως, το οποίο έφθανε τα 10 εκατ. δραχμές χρησιμοποιήθηκε για την ανακαίνιση του σπιτιού του η οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως τουριστικό κατάλυμμα καθώς δεν φιλοξενήθηκε ποτέ σε αυτήν ούτε ένας τουρίστας. Ως ενδιάμεσος φορέας για την επιδότηση λειτούργησε η αναπτυξιακή εταιρίας της νομαρχίας Ευρυτανίας πρόεδρος της οποίας ήταν ο τότε νομάρχης και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κοντογεώργος, ο οποίος μιλώντας στο MEGA επιβεβαίωσε ότι το σπίτι είχε ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και τόνισε: «Από το Μεγάλο Χωριό μπήκαν δέκα εκμεταλλεύσεις μεταξύ των οποίων και της οικογένειας, μάλλον της θείας του Λιάπη, με εκπρόσωπο τον Μάρκο Λιάπη. Ενετάχθη μια τέτοια επένδυση όμως από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν πήρε όλα τα ποσά που προβλέπονταν από την αρχική σύμβαση».

Σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε ο ALPHA, η θεία του Μιχάλη Λιάπη στην όποια άνηκε το σπίτι, ζήτησε με αυτό από τον ΕΟΤ στις 21 Ιουνίου του 1995 να προχωρήσει σε έναρξη εργασιών και βάσει αυτού εγκρίθηκε επιδότηση ύψους 10 εκατ, δραχμών για την ανακαίνιση του σπιτιού. Ωστόσο, το 2002, σύμφωνα πάλι με τον ALPHA, η οικογένεια Λιάπη ζήτησε την παύση λειτουργίας της επιχείρησης και έτσι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που φτιάχτηκαν με κοινοτικά κονδύλια και επιδοτήσεις, έπαψαν να λειτουργούν και το σπίτι έμεινε ανακαινισμένο στην οικογένεια Λιάπη.

Από το «πόθεν έσχες» του Μιχάλη Λιάπη φαίνεται καθαρά, ότι ο πρώην υπουργός έχει στην ιδιοκτησία του το 50% της συγκεκριμένης οικείας.

Σημειώνεται ότι για τον τρόπο λειτουργίας της  εταιρίας «Ευρυτανία ΑΕ» αλλά και το δάνειο, που πήρε το 2007 ύψους 4,7 εκατ. ευρώ η Δικαιοσύνη άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος τόσο κατά του Κοντογεώργου όσο και κατά των όλων των μελών του τότε νομαρχιακού συμβουλίου, που είχε εγκρίνει ομόφωνα τη λήψη του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Να εκκαθαριστεί άμεσα το σκάνδαλο που συνδέει τον Λιάπη με την «Ευρυτανία ΑΕ» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ερωτηθείς στο περιστύλιο της Βουλής για το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», με το οποίο συνδέονται ο κ.Λιάπης και ο βουλευτής της ΝΔ  Κοντογεώργος, μέσω δραστηριοτήτων της «Ευρυτανία ΑΕ», δήλωσε τα εξής: «Το σκάνδαλο που συνδέει τον Μ. Λιάπη με τον βουλευτή της ΝΔ Κ.Κοντογεώργο, μέσω της «αμαρτωλής» «Ευρυτανία ΑΕ», πρέπει να εκκαθαριστεί άμεσα. Όσοι έφτιαξαν τις βίλες τους, αντί για τουριστικούς ξενώνες, με κοινοτικά κονδύλια, πρέπει να τιμωρηθούν και να δώσουν αμέσως πίσω τα κλεμμένα».


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Πέθανε ανασφάλιστος ασθενής περιμένοντας μια θέση σε δημόσιο νοσοκομείο



Εχασε τη μάχη για τη ζωή ένας 66χρονος ανασφάλιστος ασθενής, ο οποίος στάθηκε άτυχος και δεν μπόρεσε τελικώς να εισαχθεί σε δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να νοσηλευτεί.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), ο 66χρονος ασθενής απευθύνθηκε στο ιατρείο στα μέσα Οκτωβρίου με συμπτώματα έντονου πόνου στο θώρακα και αιμόπτυση.

Έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις (αξονική) και έπρεπε άμεσα να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο για να διερευνηθεί η κατάστασή του. «Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε δημόσιο νοσοκομείο που θα τον δεχτεί χωρίς κόστος, αφού αδυνατούσε να ανταποκριθεί οικονομικά».

Το ΜΚΙΕ αναφέρει επίσης, ότι ο άτυχος άνδρας περιλαμβανόταν σε μια λίστα με άλλους εννέα ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας, για τους οποίους, έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Υγείας, γίνονται προσπάθειες να νοσηλευτούν σε δημόσιο νοσοκομείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεχίζονται κανονικά και το 2014 τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης


Την δυνατότητα να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν νέες νομικές δεσμεύσεις τα κράτη μέλη της Ε.Ε. σχετικά με δικαιούχους προγραμμάτων του πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης και το 2014, δυνάμει εγκρίσεων με βάση τον σχετικό κανονισμό ακόμη και μετά την εξάντληση των χρηματοδοτικών πόρων της περιόδου προγραμματισμού 2007-2013, παρέχει ο νέος κανονισμός 1310/2013.

Στα πλαίσια αυτά η στήριξη που θα παρέχεται αφορά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας όπως:

α) μέτρα που αποσκοπούν στην προαγωγή της γνώσης και στη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω:

i) επαγγελματικής κατάρτισης και δράσεων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης επιστημονικών γνώσεων και καινοτόμων πρακτικών, για τα άτομα που απασχολούνται στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και της δασοκομίας,

ii) εγκατάστασης νέων γεωργών,

iii) πρόωρης συνταξιοδότησης γεωργών και γεωργικών εργατών,

iv) χρήσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τους γεωργούς και τους δασοκαλλιεργητές,

v) σύστασης υπηρεσιών διαχείρισης εκμεταλλεύσεων, γεωργών αντικατάστασης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην εκμετάλλευση, καθώς και δασοκομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών·



β) μέτρα που αποσκοπούν στην αναδιάρθρωση και ανάπτυξη του φυσικού δυναμικού και στην προαγωγή της καινοτομίας, μέσω:

i) εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων,

ii) βελτίωσης της οικονομικής αξίας των δασών,

iii) αύξησης της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων,

iv) συνεργασίας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, επεξεργασιών και τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων καιστον τομέα της δασοκομίας,

v) βελτίωσης και ανάπτυξης της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη και προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας,

vi) αποκατάστασης του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και εισαγωγής των κατάλληλων δράσεων πρόληψης·



γ) μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας της γεωργικής παραγωγής και των προϊόντων μέσω:

i) παροχής βοήθειας σε γεωργούς για να προσαρμοσθούν σε απαιτητικά πρότυπα βασιζόμενα στην κοινοτική νομοθεσία,

ii) στήριξης γεωργών που συμμετέχουν σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων,

iii) στήριξης ομάδων παραγωγών για δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης των προϊόντων στο πλαίσιο συστημάτων για την ποιότητα τροφίμων·



Ο εν λόγω κανονισμός θεσπίστηκε για την ομαλή μετάβαση στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε που θα ισχύσει από το 2015 έως το 2020, και περιλαμβάνει τις απαραίτητες μεταβατικές διατάξεις για το 2014.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ελληνικό ένα από τα 10 κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα πέρυσι


Τα 300 και πλέον προϊστορικά πήλινα ειδώλια που βρέθηκαν στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας -από τους μεγαλύτερους αριθμούς της περιόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη— βρίσκονται στον κατάλογο με τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 2013.
Δέκα από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν μέσα στο 2013, επέλεξε πρόσφατα το γνωστό διαδικτυακό περιοδικό Heritage Daily, που δημοσιεύει ειδήσεις για την πολιτιστική κληρονομιά από όλο τον κόσμο και τις χρονικές περιόδους.

Μεταξύ αυτών (στο νούμερο 10) και η ελληνική ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα, που ερευνάται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

«Ειδώλια βρίσκονται και σε άλλες νεολιθικές θέσεις στην Ανατολία και στα Βαλκάνια, όμως τόσο ο αριθμός όσο και η ποικιλία των τύπων κάνουν την Κουτρουλού Μαγούλα να ξεχωρίζει. Πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα ειδώλια, λόγω αριθμού και ποικιλίας, αλλά και επειδή προέρχονται από στρωματογραφική και συστηματική ανασκαφή και όχι από επιφανειακές συλλογές, μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στην ερμηνεία των αντικειμένων αυτών» είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ο Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και συνδιευθυντής του ερευνητικού προγράμματος αρχαιολογίας και αρχαιολογικής εθνογραφίας στην Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας.

Οι υπόλοιπες μεγάλες ανακαλύψεις της χρονιάς:
τα λείψανα του Βασιλιά Ριχάρδου Γ΄ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Βρετανών ερευνητών, τον περασμένο Φεβρουάριο, τα λείψανα που ανακαλύφθηκαν το 2012 στο κέντρο του Λέστερ, κάτω από την εκκλησία Grey Friars, ανήκαν πράγματι στον τελευταίο βασιλιά των Πλανταγενετών, ο οποίος πέθανε στη μάχη του Μπόσγουορθ το 1485 σε ηλικία 32 ετών. Για την ταυτοποίηση των οστών χρησιμοποιήθηκε γενετικό υλικό των απογόνων του βασιλιά που βρίσκονται ακόμα στη ζωή.
ρωμαϊκό γλυπτό εξαιρετικής διατήρησης, που απεικονίζει αετό να κρατά στο ράμφος του φίδι, εντοπίστηκε την περασμένη χρονιά στο Σίτι του Λονδίνου. Η αρχαιολογική ομάδα του Μουσείου Αρχαιολογίας του Λονδίνου αρχικά δίστασε να ανακοινώσει την ανακάλυψη και τη ρωμαϊκή προέλευση του γλυπτού, λόγω της απίστευτα καλής του διατήρησης. Χρονολογείται μεταξύ 1ου και 2ου αι. μ. Χ. και σύμφωνα με τους ειδικούς «αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα γλυπτά της ρωμαϊκής Βρετανίας».

ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κελάρια στον κόσμο. Ο αποθηκευτικός χώρος που ανασκάφτηκε στα ερείπια παλατιού της χαναανιτικής πόλης Τελ Κάμπρι, βόρεια του Ισραήλ, χρονολογείται στο 1700 π. Χ. και περιελάμβανε 2.000 λίτρα δυνατού γλυκού κρασιού. Το κρασί ήταν αρωματισμένο με μέντα, μέλι, κανέλα, άρκευθο και ρητίνες, μια συνταγή παρόμοια με τους φαρμακευτικούς οίνους που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Αίγυπτο επί δύο χιλιάδες χρόνια.

μεσολιθικό μνημείο στο Νόρτον του Χερτφορντσάιντ με ιστορία που ξεκινά από το 1936, όταν ένας πρωτοπόρος της αγγλικής αεροφωτογραφίας το εντόπισε από ψηλά. Έκτοτε έγιναν πολλές έρευνες για το τεράστιο «διπλό δαχτυλίδι» στο έδαφος, αλλά μόλις το 2013 οι ειδικοί μπόρεσαν να κατανοήσουν τη σημασία της θέσης, που δίνει άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για την προϊστορία της περιοχής.

ρωμαϊκό ανάκτορο που ανασκάφτηκε στο όρος Σιών της Ιερουσαλήμ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Η ιδιαιτερότητα του ευρήματος οφείλεται στην καλή διατήρηση των υπολειμμάτων του πολυτελούς κτιρίου του 1ου αι. μ. Χ., που εντοπίστηκε σε περιοχή η οποία είχε εγκαταλειφθεί κατά περιόδους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η οικία πιθανότατα ανήκε σε μέλος της ιουδαϊκής άρχουσας ιερατικής κάστας, ενώ περαιτέρω στοιχεία ίσως δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τους άρχοντες της Ιερουσαλήμ την εποχή του Χριστού.

τάφος ενός γιατρού που έζησε στην Αίγυπτο πριν από 4.000 χρόνια, τον οποίο έφεραν στο φως Τσέχοι αρχαιολόγοι. Η ανακάλυψη έγινε στο Αμπουσίρ, μια εκτεταμένη νεκρόπολη του Αρχαίου Βασιλείου κοντά στη σύγχρονη πόλη του Καΐρου, που εξυπηρετούσε την ελίτ της αρχαίας πρωτεύουσας Μέμφιδας. «Η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί πρόκειται για τον τάφο ενός από τους μεγαλύτερους γιατρούς της εποχής των Πυραμίδων, ο οποίος είχε πολύ στενούς δεσμούς με τον φαραώ», είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ιμπραήμ Αλί.

υπολείμματα δύο μεγάλων νεκρικών αιθουσών, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 4000 και 3600 π. Χ., για να καούν και να θαφτούν η κάθε μία μέσα σε προϊστορικούς τύμβους, βρέθηκαν πέρσι στη Βρετανία από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Συμβουλίου του Herefordshire. Τα κτίρια, μήκους γύρω στα 70 μ., είχαν διαδρόμους και χωρίσματα, έμοιαζαν δηλαδή με οικίες, επιβεβαιώνοντας τους αρχαιολόγους που υποστήριζαν ότι στη νεολιθική Ευρώπη τα «σπίτια των νεκρών» αναπαριστούσαν τα «σπίτια των ζωντανών». Επίσης, μεταγενέστερες ταφές στην περιοχή των τύμβων αποδεικνύουν ότι η τοποθεσία παρέμεινε ιερή και μετά από 1.000 χρόνια.

Νεκροταφείο με μαζικές ταφές από τα θύματα του Μαύρου Θανάτου, της επιδημίας πανώλης που έπληξε το Λονδίνο τον 14ο αιώνα, ανακαλύφθηκε στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια εργασιών της νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής Crossrail. Δεκατρείς σκελετοί τοποθετημένοι σε δυο προσεκτικά οριοθετημένες σειρές στην άκρη της πλατείας Τσαρτερχάουζ στο Φάρινγκτον, ηλικίας ως και 660 ετών, θεωρείται ότι ανήκουν στα θύματα της πανώλης του 1328. Τα ιστορικά αρχεία αναφέρονται σε ένα νεκροταφείο που ανοίχτηκε τη χρονιά αυτή στο Φάρινγκτον -το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί—, ενώ σύμφωνα με τα πενιχρά στοιχεία της εποχής, ως και 50.000 άνθρωποι πρέπει να θάφτηκαν εκεί σε λιγότερο από τρία χρόνια. Οι ειδικοί που θα εξετάσουν τα οστά ελπίζουν να εντοπίσουν το DNA των βακτηρίων της πανώλης, συνεισφέροντας έτσι στη συζήτηση για το τι προκάλεσε τον Μαύρο Θάνατο.

υπέροχο πολύχρωμο μωσαϊκό ηλικίας 1.500 ετών βρέθηκε στο κιμπούτς Μπετ Κάμα στο Ισραήλ. Το καλοδιατηρημένο μωσαϊκό, που χρονολογείται μεταξύ 4ου και 6ου αι. μ. Χ., είναι διακοσμημένο με γεωμετρικά σχέδια, ενώ στις γωνίες του έχουν σχεδιαστεί αμφορείς, παγώνια, καθώς και περιστέρια που τσιμπολογούν σταφύλια. Αν και δεν πρόκειται για σπάνια μοτίβα, αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο μεγάλος αριθμός των σχεδίων που έχουν συμπεριληφθεί σε ένα δάπεδο. Το μωσαϊκό ανήκει σε ένα πολύ μεγάλο κτίριο, πιθανότατα δημόσιου χαρακτήρα.tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις στα καταστήματα

Με τέσσερις περιόδους εκπτώσεων ξεκινά το 2014, 2 χειμερινές και 2 καλοκαιρινές.

Φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου ενώ θα πραγματοποιηθεί και φέτος δεκαήμερο προσφορών από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου ως τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου.

Ενδεικτικά οι καλοκαιρινές εκπτώσεις αναμένεται να αρχίσουν με ένα δεκαήμερο από την Πέμπτη 1 Μαΐου μέχρι το Σάββατο 10 Μαΐου και να συνεχιστούν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου έως την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014.


Διαβάστε Περισσότερα »

Aγιασμός των Υδάτων στη Λίμνη Μουσών


Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτοί κρατούσαν τον 27χρονο σε αποθήκη στην Αλίαρτο

Στο φως της δημοσιότητας δίνει η Ελληνική Αστυνομία, έπειτα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες των οχτώ Πακιστανών, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την υπόθεση απαγωγής του 27χρονου επιχειρηματία στα Καλύβια, τον περασμένο Ιούλιο.
Τέσσερα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που είχαν συστήσει οι αλλοδαποί είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άλλων τεσσάρων μελών.
Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της αρπαγής κατά συναυτουργία, της ληστείας κατά συναυτουργία και κατά συρροή με καλυμμένα χαρακτηριστικά, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της σωματικής βλάβης με πρόθεση, της παράνομης οπλοφορίας, της οπλοχρησίας, της παράνομης κατοχής όπλου και παράβασης του Νόμου περί εισόδου, διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική επικράτεια.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους:
1) SATTAR ή HAFIZ ABDUL Hafiz Abdul ή Satar του Karam Ali.

2) ALI Raza του Barket.

3) QASER Mahmood του Mohammad Azam.

4) MIRZA Ghulam Abbas του Ghulam Hadir.

5) PATRAS Masih του Bashir Masih.

6) DITAR ή DITTA Alli ή Allah.
7) SΗΑKEEL Wajid του Khdim Hussain.

8) MASHI Yaqub του Anayt Mashi.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6411111 και 210-6476232 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Πώς δρούσε η οργάνωση
Η οργάνωση απαριθμούσε συνολικά οχτώ μέλη, με προκαθορισμένους και διακριτούς ρόλους μεταξύ τους, ενώ είχε χαρακτηριστικά δομημένης ομάδας, με ιεραρχία και εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δράση και αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων.
Παράλληλα, εκτός από την υπόθεση της απαγωγής, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστου Παρθένη που είχε προχωρήσει στο παρελθόν, μέλη της ομάδας των αλλοδαπών είχαν ανοίξει πυρ κατά αστυνομικών τον περασμένο Σεπτέμβριο στα Μέγαρα Αττικής, οι οποίοι επιχείρησαν να ελέγξουν το όχημα στο οποίο επέβαιναν κάποιοι από τους δράστες, ενώ είχαν ληστέψει στα Καλύβια ένα ζευγάρι μέσα στο σπίτι τους και έναν υπάλληλο πρατηρίου υγρών καυσίμων στην ίδια περιοχή.
Το χρονικό της απαγωγής
 Ο εφιάλτης για τον 27χρονο ξεκίνησε, σύμφωνα με την Αστυνομία, το βράδυ της 5ης Ιουλίου, στα Καλύβια και εξελίχθηκε μέχρι το πρωί της 17ης Αυγούστου 2013, οπότε απελευθερώθηκε ο απαχθείς στην περιοχή των Ναυπηγείων της Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα, την 23.20 ώρα περίπου της 5ης Ιουλίου, πέντε από τους δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισήλθαν σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων, ιδιοκτησίας της μητέρας του θύματος, που βρίσκεται στα Καλύβια και με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τον 27χρονο, ερεύνησαν τους χώρους της και αφαίρεσαν χρήματα.
Στη συνέχεια, οι τρεις από αυτούς μαζί με τον 27χρονο, επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητό του και αποχώρησαν από την επιχείρηση, ενώ οι υπόλοιποι δράστες διέφυγαν πεζή.
Μετά από διαδρομή 15 λεπτών περίπου, όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε και οι δράστες τον κατέβασαν από αυτό, ο 27χρονος προσπάθησε να διαφύγει απωθώντας τον έναν από αυτούς, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει αφού οι άλλοι δύο τον πρόλαβαν και τον ακινητοποίησαν ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Στη συνέχεια τον χτύπησαν στο κεφάλι με αντικείμενο, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του.
Οταν συνήλθε, αντιλήφθηκε ότι του είχαν δεσμεύσει τα χέρια και τα πόδια και βρισκόταν στο πορτ-παγκάζ ενός άλλου αυτοκινήτου - σημειώνεται ότι το δικό του εντοπίστηκε αργότερα εγκαταλελειμμένο στην περιοχή Καρελά Κορωπίου - ενώ στο κεφάλι του οι δράστες είχαν τοποθετήσει μπλούζα. Μετά από είκοσι λεπτά περίπου πορείας, τον κατέβασαν και τον μετέφεραν σε ένα μικρό και σκοτεινό δωμάτιο, όπου και παρέμενε κατά τη διάρκεια της απαγωγής του.
Στο μεσοδιάστημα, οι δράστες ήλθαν αρκετές φορές σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους γονείς του 27χρονου, για την απελευθέρωση του οποίου ζητούσαν αρχικά ως «λύτρα» 3.000.000 ευρώ. Ακολούθησαν πολυήμερες διαπραγματεύσεις και τελικά με υπόδειξη των δραστών, την 15.08.2013, οι οικείοι του απαχθέντα άφησαν το χρηματικό ποσό των 20.050 ευρώ που είχαν τοποθετήσει σε πλαστική τσάντα, δίπλα σε κάδο, στ η Ν. Χαλκηδόνα Αττικής .
Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο ημέρες μετά, νωρίς το πρωί της 17.08.2013, οι δράστες αφού του έδεσαν τα μάτια με μαντήλι και τον έβαλαν στο πορτ-παγκάζ αυτοκινήτου, ύστερα από διαδρομή 50 λεπτών περίπου, τον άφησαν σε σημείο κοντά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου και εντοπίστηκε από αστυνομικούς.
Οι ληστείες που είχαν στο «βιογραφικό» τους
 Το βράδυ της 03.04.2013, 21.40 ώρα περίπου, τρεις από τους δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με καπέλα και κασκόλ, μπήκαν σε πρατήριο υγρών καυσίμων επί της Λεωφόρου Μαρκοπούλου στα Καλύβια Αττικής, όπου εργαζόταν 31χρονος και με την απειλή όπλων (καραμπίνας και κουζινομάχαιρου), αφαίρεσαν δύο κινητά τηλέφωνα και το ποσό των 700 ευρώ από τον παθόντα και το ταμείο του καταστήματος.
Πρώτες πρωινές ώρες της 19.05.2013, τέσσερα από τα μέλη της οργάνωσης έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, μπήκαν σε σπίτι ζευγαριού ημεδαπών, 51χρονου άνδρα και 45χρονης γυναίκας, επί της Λεωφόρου Προφάρτας στα Καλύβια και με την απειλή βίας αφαίρεσαν 330 ευρώ, δύο φορητούς υπολογιστές και τρία κινητά τηλέφωνα.
Την 19.00 ώρα περίπου της 27.09.2013, τέσσερις άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., έπειτα από εντολή του κέντρου της Άμεσης Δράσης, προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν και να ελέγξουν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας NISSAN, χρώματος ασημί, το οποίο κινούνταν αρχικά στην οδό Αγίας Βαρβάρας στα Μέγαρα και στη συνέχεια στη Λ. Αλεποχωρίου, με κατεύθυνση το Αλεποχώρι.
Αντιλαμβανόμενος ο οδηγός του οχήματος τους αστυνομικούς ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξη. Ο συνοδηγός του οχήματος πυροβόλησε επανειλημμένα, με ανθρωποκτόνο πρόθεση, σε βάρος των αστυνομικών, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, ενώ οι δράστες κατάφεραν τελικά να διαφύγουν.
Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες, ταυτοποιήθηκαν οι δράστες και η φυσική τους παρουσία σε χώρους όπου τελέστηκαν οι επιμέρους αξιόποινες ενέργειες της απαγωγής και ο συσχετισμός του καθενός, αλλά και οι λοιπές πράξεις (ληστείες, πυροβολισμοί) της εγκληματικής τους δράσης.
Επίσης, προέκυψε ότι ηγετικό ρόλο στην υπόθεση της αρπαγής είχε ο 57χρονος συλληφθείς και ένας ομοεθνής του 36 ετών που αναζητείται, οι οποίοι μεταξύ άλλων, πραγματοποιούσαν και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Στο πλαίσιο των ερευνών, επιπλέον εξακριβώθηκε και αναγνωρίστηκε από τον παθόντα ο χώρος στον οποίο κρατήθηκε και συγκεκριμένα πρόκειται για ένα κτίσμα – αποθήκη που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Θήβας – Λιβαδειάς, στην περιοχή της Αλίαρτου Βοιωτίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις και στην Αράχωβα για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στην Αράχωβα, από αστυνομικούς της Α’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνση Βοιωτίας, τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 27, 26, 25 και 27 ετών αντίστοιχα, διότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή τους και κατασχέθηκε, μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (1) γραμμαρίου.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, η οποία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Με το τρένο ήρθε η ηρωίνη στη Θήβα-Δεν έχουν τέλος οι συλλήψεις για ναρκωτικά


Χθες αργά το απόγευμα στη Θήβα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, σχετικά με προμήθεια ποσοτήτων ηρωίνης και περεταίρω διάθεσή τους σε χρήστες της περιοχής, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών διενήργησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο σε τρεις ημεδαπούς ROMA, οι οποίοι μόλις είχαν αποβιβαστεί στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θήβας.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου στους ανωτέρω ημεδαπούς (26χρονος άνδρας και δύο γυναίκες, ηλικίας 44 και 26 ετών), βρέθηκε και κατασχέθηκε στην κατοχή της 26χρονης, μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ηρωίνης (άκοπη και σε βραχώδη μορφή), μεικτού βάρους (4,2) γραμμαρίων.

Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και σήμερα οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών και παραπέμθηκαν για να απολογηθούν ενώπιον του κ. Ανακριτή Θηβών.
Tέλος δεν έχουν οι συλλήψεις στη Θήβα για ναρκωτικά,αυξάνεται ο θλιβερός κατάλογος των ναρκωτικών,χθες προστέθηκε  άλλος ένας 23χρονος για ηρωίνη.
Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, επίσης στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένας 23χρονος ημεδαπός, διότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν, τρεις (3) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν ποσότητα ηρωίνης, συνολικού μεικτού βάρους (0,8) γραμμαρίου.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, η οποία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξοφλήστε τα χρέη σας στην Εφορία με 15 ευρώ το μήνα!

Νέα ρύθμιση για τα παλαιά χρέη που δίνει έως και 24 δόσεις – Σε 12 δόσεις η πληρωμή των φόρων ακόμα και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμοι
Να ζητήσουν να πληρώσουν με δόσεις το φόρο τους, πριν ακόμα εκπνεύσει η ημερομηνία πληρωμής του και πριν καταστεί το χρέος τους ληξιπρόθεσμο, μπορούν να ζητούν οι φορολογούμενοι από την εφορία. Για να ενταχθεί κάποιος όμως στη ρύθμιση χρεών, η εφορία θα εξετάζει πριν αν έχει ο ενδιαφερόμενος υποβάλει κανονικά τις δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ έως και μία πενταετία πριν.

Με βάση νέες οδηγίες και διευκρινίσεις που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης στους εφόρους για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών, προβλέπεται ότι:

1. Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του φορολογούμενου:

α) οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης, αλλά και

β) οι μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές.

2. Ωστόσο, στη ρύθμιση θα υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων, έως την ημερομηνία της αίτησης, οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί με αναστολή είσπραξης ή άλλη ρύθμιση. Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και βεβαιωμένες υπέρ νομικών προσώπων ή τρίτων.

3. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή των δηλώσεων:

i) φορολογίας εισοδήματος, εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, καθώς και

ii) των περιοδικών δηλώσεων (ΦΠΑ) που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης.

4. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε δεκαπέντε (15) ευρώ.

5. Στο ίδιο πρόγραμμα ρύθμισης είναι δυνατόν να υπάγονται οφειλές για τις οποίες χορηγούνται μέχρι 12 δόσεις και οφειλές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 και μέχρι 24 δόσεις κατά περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή ρυθμίζονται κατά προτεραιότητα αυτές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 δόσεων.

Πώς γίνεται η αίτηση

Η αίτηση ρύθμισης θα γίνεται μέσω ίντερνετ. Όπως ορίζει η εγκύκλιος Θεοχάρη:

1. Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη .

2. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όσες περιπτώσεις αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Εξαιρετικά και στις περιπτώσεις που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης ή απαιτούνται για την αξιολόγηση της αίτησης επιπλέον στοιχεία, πέραν αυτών που δύνανται να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά, η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια εφορία.

3. Η ρύθμιση τίθεται σε ισχύ μόλις πληρωθεί η πρώτη δόση, εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή. Μόνη η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση δε συνεπάγεται την υπαγωγή του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης, εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση εντός της προθεσμίας.

Αρμόδιος για την έγκριση της ρύθμισης, την εξέταση των δικαιολογητικών, την παρακολούθηση, την τήρηση των όρων, τη διαπίστωση της απώλειας και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία, ορίζεται ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ ή της Υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής. Στην περίπτωση συνολικής βασικής βεβαιωμένης οφειλής ανά οφειλέτη άνω του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.500.000,00¤), αρμόδια ορίζεται η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μουσική βραδιά απο τον "Δημόφιλο" Θεσπιών για ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου μας

Διαβάστε Περισσότερα »

Κοπή της βασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως στην Λιβαδειά



Παραμονή Πρωτοχρονιάς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχθηκε τα κάλαντα των μικρών και μεγάλων καλαντιστών στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην πόλη της Λιβαδειάς. Ευχαρίστησε όλους από τα βάθη της καρδιάς του δίνοντας τους την Αρχιερατική Ευλογία.Κατόπιν ακολούθησε η καθιερωμένη ευλογία της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας παρουσία κλήρου, λαού, πολύτιμων συνεργατών του έργου της Βοιωτικής Εκκλησίας καθώς επίσης και των αρχόντων του Νομού μας. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως.




Διαβάστε Περισσότερα »

Στους δρόμους επιστρέφει τo Eλληνικό Pony!




Επιστρέφει το αυτοκίνητο θρύλος; Γιατί όχι;
Το ελληνικής συναρμολόγησης PONY, το οποίο επί σειρά ετών παραγόταν από την NAMCO στη Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμο να πατήσει και πάλι στους ελληνικούς δρόμους.



Αυτό τουλάχιστον αναφέρει o...
πρόεδρός της, Πέτρος Κοντογούρης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η εταιρεία έχει στόχο να παράγει 24 αυτοκίνητα την ημέρα με χώρες προορισμού την Αίγυπτο και τις χώρες του Μαγκρέμπ. Το νέο πόνυ θα διατηρεί τη γραμμή του παλαιότερου, αλλά και όλα τα χαρακτηριστικά και θα κοστίζει μόλις 7.000 ευρώ! Χαρακτηριστική θα είναι η ευελιξία του αμαξώματος να δεχθεί πολλούς και διαφορετικούς κινητήρες.


Η ιστορία του PONY
Το αρχικό σχέδιο για το Pony δημιουργήθηκε από μία ομάδα Γάλλων μηχανικών με σκοπό ένα παγκόσμιο, χαμηλού κόστους αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιούσε ως βάση του τα μηχανικά μέρη του Citroen 2CV. Η τελική απόφαση της Citroen ήταν να δώσει την ευκαιρία για "διεθνή καριέρα" στο Citroen FAF, αν και ήταν πολλά τα υποψήφια οχήματα, ανάμεσα στα οποία και μοντέλα που κυκλοφόρησαν (πριν από το FAF) σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Πορτογαλία και το Βιετνάμ. Κανένας απ'αυτούς τους "προγόνους" του FAF, πάντως, δεν κατάφερε να σημειώσει τη σημαντική επιτυχία του "δικού μας" Pony.

Παρά τις δυσκολίες και τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίστηκε το όλο εγχείρημα, οι άνθρωποι της Namco συνέχισαν την προσπάθειά τους με στόχο να δημιουργήσουν ένα όχημα που θα απευθύνονταν σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό με όπλα του το χαμηλό κόστος κτήσης και συντήρησης, την αξιοπιστία και την εγγύηση που προσέφεραν στην κατασκευή τα σήματα της Citroen.

Το εργοστάσιο της NAMCO στη Θεσσαλονίκη
Το αποτέλεσμα δικαίωσε κάθε ώρα που επένδυσαν για το αυτοκίνητο αυτό! Το Pony κατασκευάζονταν σχεδόν ολόκληρο στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν επρόκειτο για μια απλή συναρμολόγηση αλλά για ένα όχημα κατά 67% ελληνικό. "Σε μία έκταση 12.000τ.μ. οι υπάλληλοι διαμόρφωναν της λαμαρίνες, έφτιαχναν το σασί, μόνταραν τις αναρτήσεις και τον κινητήρα του 2CV, τοποθετούσαν τους τροχούς, το τιμόνι, τη δεξαμενή καυσίμου, τα καθίσματα, τα κρύσταλλα, τους προβολείς και ό,τι άλλο απαιτούνταν για την ολοκλήρωση του αυτοκινήτου" (4Τ, Μάρτιος 1979).

Εξωτερικά το Pony χαρακτηρίζονταν από απλές και απέριττες γραμμές. Δύσκολα θα το έλεγε κανείς όμορφο αλλά, όπως είχε γράψει κάποτε ένας Γερμανός δημοσιογράφος "το Pony είναι τόσο άσχημο που είναι πάντα ωραίο"! Άλλωστε, ακόμη και σήμερα, 40 -σχεδόν- χρόνια μετά την παρουσίασή του, το Pony διατηρεί το δικό του, φανατικό κοινό.

Στο εσωτερικό υπήρχαν όλα τα απαραίτητα, ενώ σε ορισμένες εκδόσεις προσφέρονταν και κάποιες "πολυτέλειες", όπως ρυθμιζόμενο κάθισμα οδηγού, ανακλινόμενο πίσω κάθισμα, ρύθμιση ύψους δέσμης των προβολέων, αμπερόμετρο, ρολόι, καθώς και θήκες για μικροαντικείμενα.


Με...τρομακτικά κρατήματα

Ο κινητήρας του Pony πρώτης γενιάς μπορεί να μην πετούσε στο δρόμο, αφού με τα 602cc του και τους 35 ίππους που απέδιδε, κινούσε οριακά το ελληνικό "τζιπ". Σαφώς μεγαλύτερες ήταν οι δυνατότητες των αναρτήσεων και του πλαισίου. Το αυτοκίνητο μπορεί να έγερνε σαν καΐκη σε φουρτούνα, κρατούσε όμως σαν τρένο πάνω σε ράγες, επιτρέποντας στον οδηγό να διατηρεί απρόσμενα υψηλές ταχύτητες στις στροφές. Τα φρένα ήταν επαρκέστατα για το ελαφρύ αμάξωμα ενώ και τα φώτα ήταν πολύ δυνατά, δημιουργώντας ένα αξιόμαχο σύνολο..


Διαβάστε Περισσότερα »

Οι 7 ανατροπές στο ασφαλιστικό που φέρνει το 2014 – Ποιοι θίγονται




Σειρά ανατροπών φέρνει το 2014 στο ασφαλιστικό, με μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας και περικοπές στα εφάπαξ, που μπορεί να αγγίξουν και το 70%. Στην ουσία πρόκειται για την εφαρμογή αλλαγών που έχουν ήδη ψηφιστεί και αφορούν περίπου 600.000 ασφαλισμένους.

Στους χαμένους οι γυναίκες ασφαλιμένες στο ΙΚΑ, όσοι συνταξιοδοτηθούν εντός του έτους και ενστολοι που χρειάζονται πλέον έξι επιπλέον έτη για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σύμφωνα με το real. gr, oι βασικότερες ανατροπές που φέρνει το 2014

- Αύξηση ορίου ηλικίας για μειωμένη σύνταξη γήρατος (από 60 σε 60,5) σε γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ, που συμπληρώνουν 12.000 ημέρες ασφάλισης.

- Αύξηση ορίου ηλικίας (από 60 και 9 μήνες σε 61 και 6 μήνες για πλήρη και από 58 και 9 μήνες σε 59 και 6 μήνες) σε ασφαλισμένους και ασφαλισμένες ΙΚΑ, που συγκεντρώνουν 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 ημέρες στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

- Σε 6 έτη ανέρχονται (σε σχέση με το 2010) τα έτη περισσότερης υπηρεσίας για τους ένστολους. Με βάση τις διατάξεις του Ν.3865/2010, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα (24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας) έως τις 31-12-2014, αυξάνεται σταδιακά από την 1-1-2011 η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας, δηλαδή τα έτη της συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης για σύνταξη. Όσοι ένστολοι, λοιπόν, συμπληρώνουν τα 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας το 2014, μπορούν να υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησης, όταν συμπληρώσουν τα 30,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

- Μείωση από 74% σε 73% (με βάση το νόμο Ρέππα) του συντελεστή αναπλήρωσης σε Δημόσιο και Ειδικά Ταμεία για το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης μετά την 1-1-2008.

- Μείωση στο 2% του ποσοστού αναπλήρωσης για τον συντάξιμο χρόνο των ετών 2013 και 2014. Με την αλλαγή αυτή επηρεάζονται όσοι είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, τον ΟΑΕΕ και τα λεγόμενα ευγενή Ταμεία, διότι αποχωρούν το 2014, αφού τα δύο τελευταία έτη συνταξιοδότησης θα υπολογιστούν με μικρότερο συντελεστή.

- Τίθεται σε ισχύ ο αναλογικός συντελεστής, που έχει τεθεί από το 2011 και μετά και αφορά τις κύριες συντάξεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη μεγάλη ανατροπή που θα επέλθει στις συντάξεις το 2015 και έχει ψηφιστεί ήδη από το 2010 (με τον νόμο 3863). Όσοι, λοιπόν, αποχωρήσουν από το 2015 και μετά, για το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη της ασφάλισής τους μετά το 2011 και έως το 2015, θα λάβουν αναλογικό ποσό, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ του 0,8% και 1,5% (ανάλογα με το εισόδημα).

- Μειώνεται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ. Όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2014 από τον ΟΓΑ, θα πάρουν ως βασική σύνταξη 172 ευρώ, καθώς με το νόμο του 1998 (σύσταση κλάδου κύριας ασφάλισης στον ΟΓΑ) προβλέπεται ότι από το 2003 και κάθε χρόνο η βασική σύνταξη θα μειώνεται κατά 4% έως ότου να καταργηθεί (2026). Το 2014 η μείωση είναι 48% και η βασική των 360 πέφτει στα 172 ευρώ.

Εντός του 2014 αναμένεται επίσης να τεθεί σε εφαρμογή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα στο ΙΚΑ, ενώ έρχεται και μείωση και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν ΔΕΚΟ και τράπεζες για το προσωπικό τους. Σήμερα, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη σε ΔΕΚΟ και, κυρίως, στις τράπεζες φτάνουν στο 26%, όταν στο ΙΚΑ η εργοδοτική εισφορά είναι 13,3%.

Στα θετικά, η αύξηση του αριθμού των εξαγοράσιμων πλασματικών ετών ασφάλισης για να βγει κάποιος στη σύνταξη, η καταβολή του επιδόματος των 200 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, άνω των 12 μηνών και σε ηλικίες από 20 – 66 ετών και η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα αφορά περίπου 10.000 δικαιούχους και θα εφαρμοστεί σε δύο περιοχές της χώρας.

Αλλαγές έρχονται και στα επιδόματα ανεργίας, αφού από το 2014 θα παίρνουν επίδομα όσοι είχαν επιδοτηθεί μέχρι 400 ημέρες συνολικά στην τελευταία 4ετία, ενώ μειώνεται από τα 450 στα 400 ο αριθμός των ενσήμων που θα πρέπει να έχει ο εποχικά απασχολούμενος στην τετραετία, ώστε να δικαιούται να λάβει εποχικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε ιδιώτες τα ΚΨΜ: «Φωνές» για την αύξηση τιμών

Βουλευτές της αντιπολίτευσης παρατηρούν ότι η τιμή του καφέ αυξήθηκε από 0,40 ευρώ σε 1,40 ευρώ, η τιμή του κρουασάν από 0,40 σε 1,20 ευρώ και η τιμή του νερού των 500 ml από 0,20 σε 0,35 ευρώ
Υπέρ της ανάθεσης των κυλικείων -γνωστών ως ΚΨΜ- εντός των στρατιωτικών μονάδων επιχειρηματολογεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρά τις αντίθετες «φωνές», που υποστηρίζουν ότι το κόστος σε βασικά είδη, όπως ο καφές, το νερό και τα κρουασάν, έχει αυξηθεί δραματικά, επιβαρύνοντας τους φαντάρους και τις οικογένειές τους.

Πιο συγκεκριμένα, τη θέση ότι «η ανάθεση των κυλικείων των στρατιωτικών Μονάδων σε ιδιώτες θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» και, ταυτόχρονα, θα αποδεσμεύσει οπλίτες ώστε να είναι απρόσκοπτη η ενασχόληση τους με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, προβάλλει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης ΚΨΜ (Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας).

Έγγραφο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αθ. Δαβάκη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, κατόπιν ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΚΕ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η ανάθεση της εκμίσθωσης εκμετάλλευσης κυλικείων σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως όσων υπάρχει ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού-πολιτικού προσωπικού, οπλιτών και επισκεπτών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη, είχαν καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, καθώς από τις 12 Νοεμβρίου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα λειτουργούν ιδιωτικά κυλικεία, με συνέπεια τη μεγάλη αύξηση των τιμών.

Στην ερώτηση αναφέρεται ειδικότερα ότι η τιμή του καφέ αυξήθηκε από 0,40 ευρώ σε 1,40 ευρώ, η τιμή του κρουασάν από 0,40 σε 1,20 ευρώ, η τιμή του νερού των 500 ml από 0,20 σε 0,35 ευρώ.

Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι, πλέον, οι στρατιώτες αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά για τις καθημερινές τους ανάγκες, φορτώνοντας με νέα βάρη τις οικογένειές τους, ενώ η οικονομική τους ενίσχυση από την κυβέρνηση εξαντλείται στα 8,62 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Γιάννης Σταθάς, Βασίλης Κυριακάκης και Θοδωρής Δρίτσας είχαν απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο, επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτη η πολιτική του «outsourcing», η οποία βρίσκει μια πρώτη εφαρμογή στην ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

Οι βουλευτές είχαν καταγγείλει, συγκεκριμένα, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιτρέπει «τρελά κέρδη» στους ιδιώτες σε βάρος των φαντάρων από το outsourcing στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς «οι τιμές στα προϊόντα που διακινούσαν τα ΚΨΜ έχουν τετραπλασιαστεί. Ειδικότερα, ο μηνιαίος κύκλος εργασιών του ιδιωτικού ΚΨΜ μόνο στο ΚΕΝ Θήβας, όπου βρίσκει πιλοτική εφαρμογή το νέο αντιλαϊκό μέτρο, υπολογίζεται έως 600.000 ευρώ, χωρίς σε καμία περίπτωση να αποδεικνύεται η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων, επιτρέποντας σε ιδιώτες να κερδοσκοπούν εις βάρος του στρατεύματος, παρά τις αντιδράσεις, εκτός των νεοσυλλέκτων και της ηγεσίας του Στρατού».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, εξηγεί ότι η επιλογή της εκμίσθωσης της εκμετάλλευσης των κυλικείων σε ιδιώτες προέκυψε από την ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού-πολιτικού προσωπικού, οπλιτών και επισκεπτών και από τη δυσχέρεια κάλυψης της απαίτησης από οπλίτες, ο αριθμός των οποίων βαίνει συνεχώς μειούμενος.

Για τις τιμές διάθεσης ειδών στα μισθωμένα κυλικεία των Μονάδων, αλλά και τα μισθώματα που καταβάλλουν οι ιδιώτες υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υφυπουργός αναφέρει ότι έχουν επιτευχθεί κατόπιν Δημοσίων Μειοδοτικών Διαγωνισμών και Ειδικών Όρων Συμφωνιών που διασφαλίζουν το συμφέρον του εξυπηρετούμενου προσωπικού και της Υπηρεσίας.

Στους διαγωνισμούς αυτούς, δε, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανώτατου ποσού πώλησης στα βασικά είδη, με σκοπό τη διασφάλιση της μη μετακύλισης του κόστους λειτουργίας των εν λόγω κυλικείων στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικά για το Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων της 124ΠΒΕ, όπου παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των οπλιτών και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δαβάκης αναφέρει ότι λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την άριστη εξυπηρέτηση των οπλιτών και τη διασφάλιση του ελάχιστου κόστους επιβάρυνσής τους.

Για τον σκοπό αυτό, λειτουργεί ένα κεντρικό κυλικείο και πέντε μερικά (με ίδια μέσα των ΕΔ και όχι από εταιρεία), τα οποία στελεχώνονται από μόνιμο και στρατευμένο προσωπικό, η δε προμήθεια των ειδών που διατίθενται πραγματοποιείται βάσει συμβάσεων από την επιτόπια και ευρύτερη αγορά και κατόπιν νομίμων διαγωνιστικών διαδικασιών.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ