Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες των παιδιών στο διαδίκτυο!


Σαν να είμαστε στη μέση μιας πλατείας και να μιλάμε δυνατά σε όλους τους περαστικούς! Έτσι

περιγράφεται ο τρόπος µε τον οποίο επικοινωνούν οι περισσότεροι χρήστες μέσα από το ∆ιαδίκτυο από τους ανθρώπους του Saferinternet.gr, εκθέτοντας τις περισσότερες φορές τα παιδιά τους σε κίνδυνο!

Περισσότερες από 1.270 κλήσεις δέχτηκε η SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ∆ιαδικτύου τους πρώτους οκτώ μήνες του 2010. Η αύξηση που σημειώθηκε άγγιξε το 114% σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως στους ενήλικους σέρφερ. Είναι σημαντικό επίσης, σύμφωνα µε τα στοιχεία, ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι καταγγελίες αυξάνονται κατά 1.250 ανά έτος. Υψηλά μερίδια, εκτός από τον ρατσισμό και τις οικονομικές απάτες µέσω διαδικτυακών αγορών, έχει η κακοποίηση παιδιών και η πορνογραφία.

Οπως επισηµαίνει η Βερόνικα Σαµαρά, υπεύθυνη για τη δράση ενημέρωσης του Saferinternet.gr, «είναι σαν να αφήνουμε ορθάνοιχτη την πόρτα του σπιτιού µας σε καθένα που θέλει να µπει και να πάρει µια “γεύση” από την ιδιωτική µας ζωή. Νομίζω ότι τα παραπάνω ουδέποτε θα τα κάναµε στον φυσικό κόσµο, άρα τίθεται το ερώτημα γιατί τα κάνουμε στο ∆ιαδίκτυο. Πιστεύουμε ότι εµπιστευόμαστε τα στοιχεία αυτά µόνο σε φίλους µας;

Και αν ναι, γιατί; Ας διαβάσουµε, δε, τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου των ιστοσελίδων αυτών για να δούμε πώς µπορούν να χρησιµοποιηθούν αυτά τα στοιχεία µας και σε ποιους τρίτους μπορεί να προωθηθούν».

Η κα Βερόνικα Σαµαρά επισημαίνει ότι οι γονείς, όταν αναρτούν στο ∆ιαδίκτυο στοιχεία από τα παιδιά τους, όπως φωτογραφίες, ονόματα, πληροφορίες για τη ζωή των παιδιών τους, τότε μπορεί και – χωρίς να το θέλουν – να θέσουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο. «Οι παιδεραστές, οι παιδόφιλοι και οι groοmers – αυτοί που αποπλανούν ανήλικους µε σκοπό τη σεξουαλική κακοποίηση – έχουν βρει μέσα από το ∆ιαδίκτυο απεριόριστες δυνατότητες εξεύρεσης θυμάτων, και φυσικά το πρώτο που θα ψάξουν είναι πληροφορίες που θα στοχοποιήσουν το δυνάμενο θύμα στον φυσικό κόσμο: φωτογραφίες, ονόματα, διευθύνσεις, σχολείο κ.λπ.».

Πέντε συµβουλές κατάλληλες για ανηλίκους

-Να προστατεύετε την ιδιωτική σας ζωή και να µη δίνετε αλόγιστα προσωπικά σας δεδοµένα.

-Να μην μπαίνετε σε ιστοχώρους όπου ζητείται κωδικός (password) από υπολογιστές σε δηµόσιους χώρους (Ιντερνετ καφέ, αεροδρόμια, κ.λπ.)

-Να σκέφτεστε πριν δημοσιεύσετε οτιδήποτε στο ∆ιαδίκτυο, καθώς από τη στιγμή της δημοσίευσης, ποτέ δεν μπορείτε να γνωρίζετε πού μπορεί να καταλήξει αυτή η δημοσίευση.

-Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουμε µόνο µέσω ∆ιαδικτύου, μπορεί να μην είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Τη στιγμή που δεν τους γνωρίζουμε στο φυσικό κόσμο, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ειδικά οι ανήλικοι, ποτέ δεν πρέπει να συναντιούνται µε πρόσωπα που γνωρίζουν µόνο µέσω ∆ιαδικτύου.
 olathessaloniki
-Να µη δίνετε τους κωδικούς σας σε κανέναν, ακόμα και στους πιο στενούς σας φίλους. Αν πιστεύετε ότι κάποιος κωδικός σας µμαθεύτηκε ή εκλάπη, αμέσως να τον αλλάξετε.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ιερώνυμος: «Το μυαλό μας είναι στον λαό της Κεφαλλονιάς»



«Διακόψαμε την Ιερά Σύνοδο για να βρεθούμε κοντά σας, να δείξουμε εμπράκτως ότι το μυαλό μας είναι στον λαό της Κεφαλλονιάς». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους φορείς και τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς που τον υποδέχθηκαν, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος που βρίσκεται στο νησί, επικεφαλής συνοδικού κλιμακίου.

Αμέσως μετά την άφιξη τους, ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί μητροπολίτες μαζί με τον γενικό διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωστή Δήμτσα και τον οικείο μητροπολίτη κ. Σπυρίδωνα, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους της περιφέρειας αλλά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.




Πρώτος σταθμός του Αρχιεπισκόπου ήταν το κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Αντωνίου, όπου και βρίσκονται οι τρόφιμοι του γηροκομείου, αλλά και αρκετοί πληγέντες από τον σεισμό. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, όπου είχε σύντομη συνομιλία με τον Διοικητή Διονύση Μαρκάτο.

Τέλος, πέρασε από τις περιοχές όπου πολύς κόσμος θα περάσει τη νύχτα του μέσα στα αυτοκίνητά του, αλλά και από την παραλιακή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί καταστροφικές ζημιές.



Πηγή βίντεο: e-kefalonia.net



Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Γιώργος Μαρίνος υποψήφιος του Κ.Κ.Ε για τη Στερεά

Τις θέσεις του ΚΚΕ, για τη μάχη των Ευρωεκλογών και τις Περιφερειακές- Δημοτικές εκλογές παρουσίασε σε εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανακοινώνοντας τα ονόματα των υποψηφίων που θα ριχτούν στη μάχη των εκλογών.

Στην περιφέρεια Αττικής υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης.

Το δήμο Αθηναίων θα διεκδικήσει το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Νίκος Σοφιανός, -ο οποίος ήταν επικεφαλής της παράταξης λαϊκή συσπείρωση και το 2010-, ενώ στο ίδιο πλαίσιο υποψήφια εκ νέου για το δήμο του Πειραιά θα είναι η Ελπίδα Παντελάκη.

Ο Περισσός ρίχνεται στη μάχη των εκλογών με το σύνθημα «ισχυρή λαϊκή εργατική αντιπολίτευση σε ευρωβουλή και αυτοδιοίκηση» , και αξιοποιώντας έμπειρα στελέχη αλλά και νέους ανθρώπους ελπίζει σε μια καλή επίδοση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Θανάσης Παφίλη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Γιάννης Ζιώγας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Βαγγέλης Μπούτας

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Νίκος Καραθανασόπουλος.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Γιώργος Μαρίνος.

ΚΡΗΤΗ: Στέλιος Ορφανός.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Όλυ Τσουμάνη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Νίκος Γόντικας.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΘΡΑΚΗ: Χρήστος Τρέλλης.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Γιάννης Βήττας.

ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ:Θόδωρος Γουλής.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Στρατής Κόρακας.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Λίλα Καφαντάρη.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γιάννης Δελής.

ΠΑΤΡΑ: Κώστα Πελετίδη.

ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑ: Γιώργο Λαμπρούλη.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Συντιχάκη.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Δημήτρη Τασιούλα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η εφ."ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ" κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο Λεοντάρι


Διαβάστε Περισσότερα »

Δήλωση Μπασιάκου για τη μετονομασία του Δήμου Αλιάρτου σε Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων




Ο βουλευτής Βοιωτίας Ευάγγελος Μπασιάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ολοκληρώθηκε με επιτυχία (υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος – ΦΕΚ 25/Α/31-1-2014) μια πολυετής προσπάθεια για τη μετονομασία του Δήμου Αλιάρτου σε «Δήμο Αλιάρτου- Θεσπιέων», για ιστορικούς , αρχαιολογικούς, κοινωνικούς ,πολιτιστικούς και άλλους λόγους τοπικής αυτοδιοικητικής συνοχής και ορθολογισμού, τους οποίους επικαλεστήκαμε.
    Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε η ομόφωνη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλιάρτου (11-2-2011), η τεκμηριωμένη επιστολή του Δημάρχου Αλιάρτου κ. Γ. Ντασιώτη (25-6-2013), η αγωνιστικότητα των τοπικών φορέων και κατοίκων (σχετική η επιστολή Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ Μουλκιώτη , τέως Δημάρχων, Αντιδημάρχων ,Προέδρων φορέων κ.λ.π της 9-8-2013) καθώς και η αποφασιστικότητα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ιω. Μιχελάκη (που υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα) , τον οποίο και ευχαρίστησα , γιατί σε προφορικές παρεμβάσεις μου , σε απάντηση του  ( 25-7-2013) σε ερώτηση μου (2-7-2013) και αργότερα σε διαβεβαίωση του (5-9-2013) δεσμεύτηκε ρητά σε μένα για την ικανοποίηση του τοπικού δίκαιου αιτήματος μας.
    Σχετικά ενημέρωσα τους Θεσπιείς και του τοπικούς παράγοντες σε επίσκεψη μου στις Θεσπιές την Κυριακή 8-9-2013.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες προσπάθειες είχαν δυστυχώς αποτύχει από την εποχή της προετοιμασίας του «Προγράμματος Καλλικράτης», ενώ το αίτημα είχε πρόσφατα τύχει αρνητικής γνωμοδότησης από το Συμβούλιο της Επικρατείας ( 28-2-2013)»
Διαβάστε Περισσότερα »

Eως και 60% ανατιμήσεις στα διόδια του εθνικού δικτύου

Αναλυτικά όλες οι νέες τιμές διέλευσης
Μόνο ένα μήνα αναβολής έδωσαν οι εργολάβοι στην κυβέρνηση για να παγώσουν οι αυξήσεις στα διόδια, που επανέρχονται δριμύτερες και αναμένεται να εφαρμοστούν κατά πληροφορίες μέσα στην εβδομάδα και πιθανότατα από την ερχόμενη Τετάρτη. Την υλοποίηση των αυξήσεων είχε παγώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, προκειμένου να μην συμπέσουν με την επικύρωση των συμβάσεων από την βουλή αλλά και με την έξοδο των εκδρομέων της εορταστικής περιόδου. Οι πιέσεις όμως των κατασκευαστών να υλοποιηθούν οι ανατιμήσεις των διοδίων που αποτελούν «ανεξόφλητο γραμμάτιο» των προηγούμενων συμβάσεων, έχουν αποδώσει καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος το δημόσιο να εκτεθεί σε νέο κύκλο διεκδικήσεων για απώλειες εσόδων των παραχωρησιούχων. Πρόκειται ωστόσο για τη μία όψη του νομίσματος καθώς υπάρχει και η άλλη όψη, η οποία υποστηρίζει ότι κάποιες αυξήσεις σε ώριμα έργα θα μπορούσαν είτε να παγώσουν είτε να είναι κατώτερες των προβλεπόμενων καθώς δεν υπάρχουν πιέσεις ούτε από την πλευρά των τραπεζών. Είναι όμως αμφίβολο εάν αυτές οι απόψεις θα μετουσιωθούν σε πράξη και τι θα αποφασίσουν τελικά οι μέτοχοι των παραχωρήσεων.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση πάντως σε αυτή τη φάση τουλάχιστον είναι η αύξηση των διοδίων κατά 60% στους σταθμούς του εθνικού δικτύου από την Αθήνα (Μεταμόρφωση) ως την Φθιώτιδα (Σκάρφεια), οι οποίες πλήττουν ένα μεγάλο κομμάτι των τοπικών μετακινήσεων αλλά και τις επιβατικής κίνησης του εθνικού δικτύου που είναι από τις μεγαλύτερες.

Η κοινοπραξία Νέα Οδός δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει ένα μεγάλο εκπτωτικό πρόγραμμα που θα παρέχει σημαντικές εκπτώσεις με βάσει τον αριθμό των διελεύσεων. Όμως ακόμη και αυτό δεν θεωρείται ικανό να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα για τις μεγάλες ανατιμήσεις που θα έρθουν, εξαιτίας της αλλαγής της χιλιομετρικής χρέωσης που εκκρεμεί από το 2011. Για το λόγο αυτό οι αυξήσεις που έρχονται ισοδυναμούν με χρέωση για τα ΙΧ στα διόδια των Αφιδνών από τα 2,10 ευρώ που είναι σήμερα στα 3,35 ευρώ, στη Θήβα από 2,55 ευρώ στα 4,05 ευρώ και στην Τραγάνα από 2,45 στα 3,95 ευρώ. Αυξήσεις εκτός απροόπτου θα  εφαρμοστούν και στο τμήμα του ΠΑΘΕ «Ράχες Μαλιακού- Κλειδί Ημαθίας» όπου οι τιμές των διοδίων στους σταθμούς Πελασγίας και Μοσχοχωρίου προβλέπεται να ανατιμηθούν κατά 30% για τα Ι.Χ. και από 2,70 ευρώ θα πάνε σε 3,50 ευρώ και από 3,10 ευρώ σε 4 ευρώ αντίστοιχα. Για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό πομποδέκτη, θα ισχύουν οι σημερινές τιμές.

Αλλαγές προβλέπονται στα διόδια και της Ολυμπίας Οδού που κατασκευάζει την Κορίνθου-Πατρών. Την προσεχή Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου μετατρέπονται σε αμφίπλευρα τα διόδια της Ελευσίνας και του Ισθμού, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρεώνουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Σήμερα στην Ελευσίνα η τιμή του διοδίου για τα ΙΧ είναι 2,20. Με τις αλλαγές οι οδηγοί θα πληρώνουν 1,50 στην Ελευσίνα και 1,30 στον Ισθμό. Αυτομάτως τίθονται σε λειτουργία και οι πλευρικοί σταθμοί στους ανισόπεδους κόμβους Νέας Περάμου και Πάχης Μεγάρων (στους κλάδους εξόδου από Κόρινθο και εισόδου προς Κόρινθο) και στον κόμβο Αγίων Θεοδώρων (στον κλάδο εξόδου από Αθήνα και στον κλάδο εισόδου προς Αθήνα).
Διαβάστε Περισσότερα »

Ετεροδημότες τέλος στις Ευρωεκλογές -Θα ψηφίσουν όλοι στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι

Προς κατάργηση της δυνατότητας των ετεροδημοτών να ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα στον τόπο διαμονής τους, για τις ευρωεκλογές, οδεύει το υπουργείο εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τη δυνατότητα επιλογής για τους ετεροδημότες να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε ειδικά εκλογικά τμήματα, που ισχύει για τις ευρωεκλογές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η κατάργηση των ειδικών τμημάτων των ετεροδημοτών, αλλοιώνει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο λόγος που η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την κατάργηση της δυνατότητας για τους ετεροδημότες, να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι διότι, ούτως ή άλλως οι πολίτες θα πάνε στον τόπο καταγωγής τους την πρώτη Κυριακή, προκειμένου να ψηφίσουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε περίπτωση που στο δήμο, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, υπάρχει και δεύτερος γύρος, τότε θα μεταβούν και την επόμενη Κυριακή κατά τη διάρκεια της οποίας, όμως, θα διεξαχθούν και οι Ευρωεκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, τους ετεροδημότες θα καταγραφεί το εξής παράδοξο: Θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους για ευρωεκλογές, αλλά θα πρέπει να μετακινηθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μάλιστα, με την κατάργηση των ειδικών τμημάτων ετεροδημοτών φέρεται να έχει συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.




Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Γυναίκες της Βοιωτίας κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα


Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Νομού Βοιωτίας σας καλεί την Κυριακή. 9 Φεβρουαρίου 2014 στις 12.00 το μεσημέρι στο Κέντρο «Ρόδον Palace»¨στη Λιβαδειά, στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας. Σας περιμένει πλούσιο μενού, δωρεάν ποτά, εκλεκτό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική και γνήσιο δημοτικό τραγούδι με πολυμελής ορχήστρα.
Φυσικά υπάρχει πλούσια λαχειοφόρος αγορά και άλλες εκπλήξεις. Σας περιμένουμε με χαρά για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της.
Με εκτίμηση
Γα το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Άντζελα Πανταζή

Τιμή κατ` άτομο 15 ευρώ – Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2261025130, 6977960645
Διαβάστε Περισσότερα »

Ομάδες γονέων για μαθητές γυμνασίου και λυκείου Θήβας



Το  ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ « ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΩΗΣ»,  σας ενημερώνει ότι  θα πραγματοποιήσει ομάδες γονέων για μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
 Οι ομάδες γονέων είναι 12 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις βιωματικού χαρακτήρα. Σκοπός των  ομάδων είναι η ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών και εμπειριών μεταξύ των γονέων καθώς και η ενίσχυση τους  στο γονεϊκό τους ρόλο. Ενδεικτικά θέματα που θα επεξεργαστεί κάθε ομάδα είναι:
Αναζήτηση τρόπων ουσιαστικής επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια.
Κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων.
Ενίσχυση της αυτονομίας, της αυτοεκτίμησης & της υπευθυνότητας των παιδιών.
Οριοθέτηση συμπεριφοράς.
Διαχείριση συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια.
Διαχείριση απώλειας, (χωρισμός γονέων, πένθος, κ.α.).
Σεξουαλικότητα στην εφηβική ηλικία.
Αιτιολογία και συνέπειες χρήσης του φαινομένου της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Ο ρόλος των γονέων στην πρόληψη.

Θα λειτουργήσουν δυο τμήματα ομάδων γονέων:
Τετάρτη 12/ 02, στις 17:00 – 19:00.
Παρασκευή 14/02, στις 10:00- 12:00.
Οι ομάδες θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ» Οιδίποδος και Πινδάρου ( Παλαιό Δημαρχείο). Τα τμήματα θα είναι ολιγομελή (μέγιστος αριθμός συμμετοχής 15 άτομα- ελάχιστος 10 άτομα) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Όσοι γονείς και κηδεμόνες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνήσουν με την «ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΩΗΣ»  καθημερινά στο τηλέφωνο 22620 81433 τις ώρες 08:00- 14:00.
Οι υπηρεσίες της « ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ » παρέχονται δωρεάν.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσημα πλέον ο Δήμος Αλιάρτου μετονομάζεται σε Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων


Αναδημοσίευση απο το leontari-thivon.blogspot.gr
ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΘΕΣΠΙΕΩΝ


Επίσημα πλέον ο Δήμος μας, μετονομάζεται σε ΔΗΜΟ ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΘΕΣΠΙΕΩΝ!!!
Πρέπει ιδιαίτερα οι Θεσπιείς, να βγάλουμε το καπέλο, κυριολεκτικά στον Δήμαρχό μας, κ. Γεώργιο Ντασιώτη. Η μετονομασία γιατί την οποία το ΜΠΛΟΚ μας αλλά και η Εφ. ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ, προσπάθησε όσο τίποτα άλλο, δίνει τα θερμά της συγχαρητήρια στο Δήμαρχο κ. Γεώργιο Ντασιώτη, αλλά και σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους που ψήφισαν την μετονομασία. ότι και αν πούμε είναι λίγο, η σημερινή μέρα είναι ιστορική για το Δήμο μας, είναι μια άλλη μέρα.

Τίμησαν την υπογραφή τους!!! Μπράβο τους!!!!
Διαβάστε Περισσότερα »

AΠΙΣΤΕΥΤΟ-Υπαστυνόμος διοργάνωνε πάρτι στην Αθήνα!!!



Σε διοργανωτή πάρτι και εκδηλώσεων είχε μετατραπεί ένας 27χρονος υπαστυνόμος που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής.

Τον 27χρονο εντόπισαν αστυνομικοί μετά από έλεγχο σε πάρτι που είχε διοργανώσει στο Νέο Ηράκλειο.

Σε
βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για κατάχρηση εξουσίας και αδικήματα περί την Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ο υπαστυνόμος δεν δίσταζε να διαφημίζει στο διαδίκτυο τα event που διοργάνωνε προχορώντας και σε πώληση εισιτηρίων.

Από τον έλεγχο που έγινε στο κατάστημα, διαπιστώθηκαν διάφορες παραβάσεις, όπως στέρηση αδείας για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής η οποία σχετίζεται με την Πνευματική Ιδιοκτησία, καθώς επίσης παραβάσεις των υγειονομικών διατάξεων (στέρηση άδειας εργασίας αλλοδαπών, έλλειψη υγειονομικών πιστοποιητικών-βιβλιαρίων κ.λπ.)

Εκτός από τον υπαστυνόμο συνελήφθηασαν οι δύο υπεύθυνοι του καταστήματος (ένας 26χρονος Αλβανός και ένας 26χρονος Έλληνας), καθώς επίσης εννέα υπάλληλοι.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Υπαστυνόμος τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αρχαιρεσίες Συλλόγου ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ σε συνεδρίασή του στις 27 Ιανουαρίου  2014, λαμβάνοντας υπ’όψιν το άρθρο 10 του καταστατικού του Συλλόγου αποφάσισε την πραγματοποίηση  της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσής του.

Η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014 στις 18.30 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς (3ος όροφος), οδός Κάδμου 7 με τα παρακάτω θέματα ημερησίας διατάξεως:

1. Διοικητικός & οικονομικός απολογισμός για το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2013 έως τις  14 Φεβρουαρίου 2014.
2. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.
3. Τοποθετήσεις μελών Γενικής Συνέλευσης.
4. Πρόγραμμα μελλοντικών Δράσεων.
5. Αρχαιρεσίες.

Η παρουσία παλαιών και καινούργιων μελών κρίνεται απαραίτητη για τη διεξαγωγή γνήσιου διαλόγου, προκειμένου να καταλήξουμε σε αποφάσεις με στόχο την ενεργό συμπαράστασή μας στο έργο της Βιβλιοθήκης.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στον ίδιο χώρο στις 19.30.

Θα παρακαλούσαμε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν υποψηφιότητες για το  Δ.Σ. το συντομώτερο δυνατό στο τηλ. 2261.89979   για απλούστευση των διαδικασιών.
                                       
 Για το Δ.Σ.
            Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
           Πελέκη Βαρβάρα                                                        Άννη Μέγα
           


Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλαγή ώρας συνεδρίασης Δ.Σ του Δήμου Λεβαδέων

Αλλαγή ώρας συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Φεβρουαρίου

Σας ενημερώνουμε ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 7:30 μ.μ. (αντί στις 6:00 μ.μ. όπως είχε ανακοινωθεί) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Παλαιό Δημαρχείο.  


   
   
   
           
Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση Υπ.Οικ Στουρνάρα σε Μπασιάκο για ΑμΕΑ



    Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 4768/11.12.2013 ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος και όσον αφορά θέματα αρμοδιότητάς  μας, σας γνωρίζουμε   τα εξής:


Α. Με τις διατάξεις της ΚΥΑ Δ18Α5038263/23.10.2013 του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΦΕΚ 2710/Β΄), ορίστηκε η διαδικασία ιατρικής εξέτασης ατόμων με αναπηρίες για τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων που παραλαμβάνονται από άτομα με αναπηρίες του άρθρου 16 παράγραφος 1 του ν.1798/86 (ΦΕΚ 166/Α΄) με βάση ιατρικές γνωματεύσεις των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και με τις διατάξεις της Δ18Α5038645 ΕΞ/29.10.2013 Απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2774/Β΄) καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται από ανάπηρους Έλληνες πολίτες και πολίτες των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β.1.Αναφορικά με τις προβλεπόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες, και για θέματα που άπτονται της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν.2238/1994 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), όπως ο νόμος αυτός ισχύει για τη χρήση 2013, απαλλάσσονται από το φόρο μεταξύ άλλων εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες:
α) οι συντάξεις και οι κάθε είδους περιθάλψεις, οι οποίες παρέχονται σε ανάπηρους πολέμου και θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου ως και σε ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου στρατιωτικούς γενικά που έπαθαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους προδήλως, αναμφισβήτητα και εξαιτίας αυτής,
β) η σύνταξη που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου με βάση τα έτη υπηρεσίας τους στο Δημόσιο, κατά το ποσό της αναπηρικής σύνταξης την οποία θα ελάμβανε ο δικαιούχος αν δεν είχε παρατηθεί από το δικαίωμα λήψης της. Η διάταξη αυτής της περίπτωσης εφαρμόζεται ανάλογα και στις συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου,
γ) Το εξωιδρυματικό επίδομα, καθώς και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη, που καταβάλλεται σε τυφλούς και γενικά σε πρόσωπα, που ευρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλων προσώπων (απόλυτος αναπηρία), τα οποία καταβάλλονται στους δικαιούχους από το Δημόσιο ή άλλους ασφαλιστικούς φορείς.
δ) οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνουν σε ποσοστό το ογδόντα τοις εκατό (80%).2.
2.Περαιτέρω, με την παρ. 4 του άρθρου 9 του ιδίου ως άνω νόμου προβλέπεται ότι, εξαιρετικά, το ποσό του φόρου που προκύπτει κατ’ εφαρμογή των τριών κλιμάκων εισοδήματος του άρθρου 9 μειώνεται κατά διακόσια (200) ευρώ, για τον ίδιο το φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν εφόσον:
α) παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ. Δε λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.
β) είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, οι οποίοι με την ιδιότητα του αναπήρου παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ή αξιωματικοί οι οποίοι έχουν τεθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας ή αξιωματικοί που εξαιτίας πολεμικού τραύματος ή νοσήματος που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βρίσκονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου ή πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.1579/1950 και του ν.δ. 330/1947.
γ) είναι θύματα πολέμου (πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία). Με τα θύματα πολέμου εξομοιώνονται και τα πρόσωπα τα οποία ως μέλη οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας σε ειρηνική περίοδο, δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο,
δ) παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.
3. Εξάλλου, εξαιρούνται, από την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (άρθρο 29 ν. 3986/2011), και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα, μεταξύ άλλων, των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
4.Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν.4211/2013, προστέθηκε στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν.3986/2011 τελευταίο εδάφιο, με το οποίο ορίζεται ότι, ειδικά για το οικονομικό έτος 2013, εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία άνω του 80%.

Γ. 1. Σύμφωνα με τα άρθρα 29 παρ. 3 και 44 παρ. 1 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2961/2001, προβλέπεται ότι, όταν ο κληρονόμος, ο κληροδόχος, ο δωρεοδόχος, ή το τέκνο –με εξαίρεση τις δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών- έχει αναπηρία κατά ποσοστό 67% και άνω, ο φόρος που αναλογεί στην αξία της μεταβιβασθείσας αιτία θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής περιουσίας μειώνεται κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%). 
2. Εξάλλου, ως προς το θέμα της αγοράς πρώτης κατοικίας, οι διατάξεις του νόμου 3842/2010 (άρθρ. 21 παρ. 1 και 2) προβλέπουν ότι η αυξημένη απαλλαγή του εγγάμου από το φόρο μεταβίβασης λόγω αγοράς πρώτης κατοικίας (δηλ. ποσού 250.000 ευρώ για αγορά κατοικίας ή ποσού 100.000 ευρώ για αγορά οικοπέδου) παρέχεται και στον άγαμο ενήλικο με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή σε έγγαμο που έχει προστατευόμενα τέκνα με την ίδια αναπηρία, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Tο παραπάνω ποσό της απαλλαγής για την αγορά κατοικίας προσαυξάνεται επιπλέον κατά 25.000 ευρώ για τον έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% . Επιπλέον, με τις διατάξεις  του αρθ. 16 του ν.3522/2006 (ΦΕΚ 276 Α΄) ορίζεται ότι οι στεγαστικές ανάγκες των εν λόγω πολιτών, προκειμένου να κριθεί η χορήγηση απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης για αγορά πρώτης κατοικίας αυξάνονται από 70 τ.μ. σε 90 τ.μ.
3. Με τα οριζόμενα στις διατάξεις της υποπαραγράφου Α7 της παραγράφου Α του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107 Α΄) επιβλήθηκε, για το έτος 2013, έκτακτο ειδικό τέλος υπέρ του δημοσίου στις ηλεκτροδοτούμενες, οποτεδήποτε κατά το διάστημα από την 1-5-2013 έως και την 31-12-2013, δομημένες επιφάνειες ακινήτων (ΕΕΤΑ).
Με διατάξεις της περίπτωσης 10 της υποπαραγράφου Α7 των ανωτέρω διατάξεων προβλέπεται μειωμένος συντελεστής  (0,5) για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία ή κατά ποσοστό σε  πρόσωπο που είναι το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ, παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, και, προκειμένου για πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό  67%  και άνω σε συνδυασμό και με άλλες προϋποθέσεις.
Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.
4. Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι στο νομοσχέδιο που αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ,  το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπει απαλλαγή 100% από το φόρο, υπό συγκεκριμένες συντρέχουσες προϋποθέσεις και όταν ο φορολογούμενος,  ο ή σύζυγος , ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις  εκατό  ( 80%) και άνω.
Δ. Ως προς τους συνταξιούχους του Δημοσίου, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, σας γνωρίζουμε ότι, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, το Υπουργείο Οικονομικών εξαντλεί κάθε φορά τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να διαφυλαχθεί, κατά το δυνατό, το προερχόμενο από συντάξεις εισόδημά τους. Έτσι, τα πρόσωπα αυτά εξαιρέθηκαν από το σύνολο των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις συντάξεις με τους νόμους 3865/2010, 4002/2011, 4024/2011 και 4051/2012.
Για τους ανωτέρω λόγους, με τις διατάξεις του ν. 4093/2012, όπως τροποποιημένες ισχύουν βάσει των διατάξεων των παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 1 του ν. 4111/2013, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, γενικά, που είναι ανάπηροι κατά ποσοστό 80% και άνω, εξαιρέθηκαν και πάλι από τις μειώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του προαναφερόμενου ν. 4093/2012 για τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
Επιπλέον, με τις διατάξεις των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ της παρ. 8 του άρθρου 4 του πρόσφατα ψηφισθέντος ν. 4151/2013, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που φέρουν βαριές αναπηρίες εξαιρέθηκαν από το όριο ηλικίας που προβλέπεται για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
Η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει το εισόδημα των ανάπηρων συνταξιούχων και ιδιαίτερα όσων εξ αυτών φέρουν βαριές αναπηρίες, σε συνδυασμό όμως πάντα και με τη δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας. 
                            
                                                              Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
                                                                             Ι.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ



Διαβάστε Περισσότερα »

O Ιερώνυμος στη σεισμόπληκτη Κεφαλλονιά- Eικόνες καταστροφής







Το μεσημέρι αναμένεται να μεταβεί στην Κεφαλλονιά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, προκειμένου να βρεθεί κοντά στις σεισμόπληκτες οικογένειες. Ο Αρχιεπίσκοπος θα βρεθεί στο Ληξούρι, κοντά στους κατοίκους της Παλικής, που είναι και αυτοί που επλήγησαν περισσότερο, μετά και τον σημερινό ισχυρό σεισμό.
  Eικόνες καταστροφής
Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν γίνει αναφορές για 16 τραυματισμούς πολιτών στην Κεφαλλονιά από πτώσεις αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους, ζημιές σε τοίχους σπιτιών, ρωγμές σε δρόμους και κατάρρευση μιας μάντρας στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, όπου η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη. Εκτεταμένες ζημιές έχουν καταγραφεί στο λιμάνι του Ληξουρίου. Παράλληλα, η υπηρεσία δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα για απεγκλωβισμούς ατόμων από τις κατοικίες τους, από πτώσεις βιβλιοθηκών, ντουλαπών κ.ά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιδείνωση του καιρού με βροχές καταιγίδες και τσουχτερό κρύο

Βροχές, καταιγίδες και χιόνια θα συνθέσουν το σκηνικό του καιρού τη Δευτέρα με τη θερμοκρασία να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές της Μακεδονίας. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά θαλασσιά τμήματα πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από -2 (μείον 2) έως 10 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 έως 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδων στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιόνια στα ορεινά.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στο νότιο ιόνιο πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στην ήπειρο θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και στην ανατολική Πελοπόννησο καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα δυτικά 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: τοπικές νεφώσεις οι οποίες στα νότια θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως από το μεσημέρι.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα Δωδεκάνησα νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Τοπικές προγνώσεις

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα βόρεια. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην κορυφή της Πάρνηθας.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 (μείον 1) έως 9 βαθμούς κελσίου.

Κεφαλλονιά

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδας.
Άνεμοι: ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων στο Μοσχοπόδι

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΩΝ
                http://www.motorhomeclub.gr/

Όπως κάθε χρόνο ετσι και φέτος η “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ”  συγκεντρώθηκε στο Μοσχοπόδι Θηβών για να πραγματοποιήσει την ετήσια Γενική Συνέλευση της και τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικου Συμβουλίου το τριήμερο από 30/1/2014 έως 2/2/2014.
Η  “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ” έχει έδρα της την Θήβα και η παρουσία της κάθε χρόνο τιμά την πόλη μας.
Φέτος συγκεντρώθηκαν πάνω από 60 αυτοκινούμενα.
Οι εργασίες της Συνέλευσης ξεκίνησαν το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 10 π.μ στην αίθουσα του εξοχικού κέντρου  “ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ”, οπου συζητήθηκαν ο Διοικητικός-Οικονομικός απολογισμός του απερχόμενου Δ/Σ ,πολλά ζητήματα και προτάσεις που έθεσαν τα μέλη καθώς και ο προϋπολογισμός.
Οι εργασίες της Συνέλευσης θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 με τις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ/Σ.
Η εικόνα απο την συγκέντρωση των αυτικινούμενων στον χώρο του Μοσχοποδίου ήταν εντυπωσιακή και θα άξιζε τον κόπο να επισκεφθούν οι Θηβαίοι τους επισκέπτες μας για να αντικρύσουν από κοντά τον εναλλακτικό αυτό τρόπο τουρισμού.
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά-βίντεο




Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τρομοκράτησε την Κεφαλλονιά γύρω στις 05.08 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί ήδη τις πρώτες κλήσεις - Σε επιφυλακή άπαντες στο νησί

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας έδειξε ότι ο νέος ισχυρός, επιφανειακός σεισμός σημειώθηκε στον ίδιο εστιακό χώρο με τη δόνηση της Κυριακής 26 Ιανουαρίου, μετατοπισμένος προς τα δυτικά.

Συγκεκριμένα, το επίκεντρο της νέας δόνησης υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν γίνει αναφορές για τραυματισμούς ατόμων στην Κεφαλλονιά από πτώσεις αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους, ζημιές σε τοίχους σπιτιών, ρωγμές σε δρόμους και κατάρρευση μιας μάντρας στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη. Λόγω του σεισμού, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο νησί, παρόλο που σήμερα είχε αποφασιστεί από τις τοπικές Αρχές να ανοίξουν. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κεφαλλονιάς, κ. Ευάγγελο Κεκάτο, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως την προσεχή Τετάρτη.

Σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι το νησί απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αντέχει και ότι έχει ισχυρή αντισεισμική θωράκιση. Ενημέρωσε ότι υπάρχουν κάποιες ζημιές στο νησί και ότι τα δύο νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά. «Όλα είναι κάτω από έλεγχο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε ότι όπου υπάρχουν προβλήματα αμέσως διορθώνονται. Πρόσθεσε ότι το νησί «είναι εξοικειωμένο με τους σεισμούς, δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Μόνο η ένταση του σεισμού είναι καινούργια για εμάς».

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλλονιά, χαρακτήρισε ισχυρότατη τη δόνηση. Η εστία αυτή, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε καρέ-καρέ τη στιγμή του σεισμού στην Κεφαλλονιά. Δείτε το βίντεο:









Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες;




Η αρχική σκέψη των αστρονόμων οι οποίοι δημιούργησαν το Ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν να υπάρχουν επτά μήνες με 30 ημέρες και πέντε με 31.
Μόνο που όταν άρχισαν να δίνουν ονόματα στους μήνες ...το θέμα έγινε περίπλοκο.




Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν ο...
Ιούλιος Καίσαρ επέστρεψε θριαμβευτής στη Ρώμη το 46 π.Χ., ανάμεσα στα θέματα τα οποία έπρεπε να ρυθμίσει ήταν και η μέτρηση του χρόνου. Ως τότε οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν ένα ημερολογιακό σύστημα που είχε μεν 12 μήνες, αλλά στο οποίο από καιρού εις καιρόν έπρεπε να προστίθενται ημέρες ή και μήνες έτσι ώστε αυτό να διατηρείται σε συμφωνία με τις εποχές. Την ευθύνη για την παρεμβολή των ημερών είχαν οι ιερείς.

Αλλά ο απολυταρχισμός των ιερέων, οι οποίοι άλλοτε αύξαναν το μήκος του έτους προκειμένου να παραμένουν στην εξουσία οι ευνοούμενοί τους συγκλητικοί και άλλοτε το μείωναν ώστε να τελειώνει γρήγορα η θητεία των αντιπάλων τους, είχαν καταστήσει το υπάρχον ημερολογιακό σύστημα μη λειτουργικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έτος 46 π.Χ. διήρκεσε 445 ημέρες, δεδομένου ότι αναγκάστηκαν να προστεθούν τόσες ημέρες ώστε αυτό να ευθυγραμμιστεί με την εαρινή ισημερία. Ο Καίσαρ ονόμασε αυτό το έτος ultimus annus confusionis (τελευταίο έτος σύγχυσης) και κάλεσε τους καλύτερους φιλοσόφους και μαθηματικούς της εποχής προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο ημερολόγιο.

Στο βιβλίο του David Edwin Duncan «Καλαντάρι» (εκδόσεις Ενάλιος) αναφέρεται ότι ανάμεσα στους προσκεκλημένους του αυτοκράτορα ήταν και ο Σωσιγένης, αλεξανδρινός αστρονόμος, τον οποίο ο Καίσαρ είχε γνωρίσει στο παλάτι της Κλεοπάτρας και με τον οποίο είχε συζητήσει τις πιθανές μετατροπές του ημερολογιακού συστήματος. Μετά από εισήγηση του Σωσιγένη αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το ημερολόγιο του Πτολεμαίου Γ’, σύμφωνα με το οποίο ένα έτος 365 ημερών ίσχυε για τρία χρόνια και στη συνέχεια υπήρχε ένα έτος με 366 ημέρες.

Και ενώ όλα τα προβλήματα φάνηκαν να λύνονται, δημιουργήθηκαν καινούργια όταν έπρεπε να δοθούν ονόματα στους μήνες. Ο πρώτος μήνας του έτους ήταν ο Μάρτιος, αφιερωμένος στον θεό του πολέμου, ο οποίος όμως συμβόλιζε και τις δυνάμεις της φύσης. Ετσι μια σειρά από γιορτές αφιερωμένες σε αυτόν ήταν προγραμματισμένες για να γιορταστεί ο ερχομός της άνοιξης. Προφανώς ο πρώτος μήνας του έτους δεν μπορούσε παρά να έχει 31 ημέρες.

Ο δεύτερος μήνας ονομάστηκε Απρίλιος από το aperire (ανοίγω) προκειμένου να συμβολίσει την έξοδο των φυτών από τη γη και αφιερώθηκε στην Αφροδίτη. Μετά από πολλές διαφωνίες αποφασίστηκε να αποτελείται από 30 ημέρες. Η εναλλαγή των 31 ημερών με 30 συνεχίστηκε για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, οι οποίοι αφιερώθηκαν στις θεές Μαία και Ήρα αντίστοιχα.

Η έμπνευση όμως για την ονοματολογία φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή και στους επόμενους μήνες δόθηκαν ονόματα αριθμών. Έτσι αρχικά ο Ιούλιος ήταν ο Quirinalis (πέμπτος μήνας). Αλλά ο Μάρκος Αντώνιος αποφάσισε να του δώσει το όνομα του Ιουλίου, αναμορφωτή του ημερολογίου. Και βεβαίως διατήρησε τις 31 ημέρες του. Ωστόσο δημιούργησε και μια παράδοση. Έτσι, όταν το όνομα του Αυγούστου δόθηκε στον έκτο μήνα, το διαμέτρημα του ανδρός δεν επέτρεπε στον μήνα αυτό να είναι μικρός και ο Αύγουστος απέκτησε επίσης 31 ημέρες.

Και επειδή ο Ιανουάριος έπρεπε να έχει 31 ημέρες δεδομένου ότι ήταν αφιερωμένος στον Ιανό, τον προστάτη της Ετρουρίας, δεν απέμειναν παρά 28 ημέρες για τον Φεβρουάριο, τον τελευταίο μήνα του χρόνου. Το γεγονός ότι αυτός ειδικά ο μήνας δεν θα είχε πολλές ημέρες δεν δυσαρέστησε καθόλου τους Ρωμαίους, δεδομένου ότι όχι μόνο ήταν αφιερωμένος στους νεκρούς αλλά κατά τη διάρκειά του έπρεπε και οι ίδιοι να κάνουν τον ηθικό απολογισμό τους και να αφιερώνονται στη μετάνοια. Ακόμη και το όνομα του μηνός σημαίνει εξιλέωση (Februare).

Τόσο πολύ επιθυμούσαν οι Ρωμαίοι να τελειώσει γρήγορα ο Φεβρουάριος ώστε, προκειμένου να διατηρούν την αίσθηση ότι ο μήνας δεν έχει ποτέ περισσότερες από 28 ημέρες, όταν έπρεπε να έχει 29 δεν προσέθεταν την παραπάνω ημέρα στο τέλος αλλά διπλασίαζαν την έκτη ημέρα του (bi sextus).




Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ