Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Την Κυριακή το νέο βιβλίο για την Σφαγή του Διστόμου το 1944. Ομιλητής Ο Μίμης Ανδρουλάκης

Εβδομήντα χρόνια μετά την Σφαγή του Διστόμου από τα γερμανικά-ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944, έρχεται το βιβλίο "ΑΘΕΡΙΣΤΟΣ ΙΟΥΝΗΣ (Δίστομο, 1944)'' της κ. Καίτης Μανωλοπούλου, που θα παρουσιάσει ο συγγραφέας και ανεξάρτητος βουλευτής κ. Μίμης Ανδρουλάκης.

Στο βιβλίο αυτό εκτός από τις αναμνήσεις και τις μαρτυρίες για το Δίστομο και κυρίως τη μεγάλη Σφαγή των 218 Διστομιτών, που λογοτεχνικά αφηγείται η συγγραφέας, περιλαμβάνονται  ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ και ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που προέκυψαν μετά από πρόσφατη έρευνά της για την δράση των ναζιστών.

Η παρουσίαση από τις εκδόσεις Βεργίνα θα γίνει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου , στις 12 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο ''Αντώνης Τρίτσης'' ), στην οδό Ακαδημίας 50. Την εκδήλωση, που συνδιοργανώνει και ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου, θα συντονίσουν οι  (Διστομίτες) δημοσιογράφοι Λουκάς Δημάκας και Φαίη Μαυραγάνη. Αποσπάσματα θα παρουσιάσει η ηθοποιός Ιωάννα Χαλιαμπάλια,  ενώ βεβαίως θα μιλήσει και η συγγραφέας Καιτη Μανωλοπούλου για το βιβλίο της

Βιογραφικό

Η Καίτη Μανωλοπούλου,γεννήθηκε  στην Αθήνα, ως τόπο καταγωγής της, όμως, θεωρεί το Δίστομο Βοιωτίας, γενέθλια γη της μητέρας της Αγγελικής, το γένος Καΐλη.
Μετά τις γυμνασιακές της σπουδές  -Γαλλική Σχολή Saint Joseph-  εργάστηκε ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Σ’ αυτό τον εργασιακό χώρο έμελλε να συναντήσει και τον σύντροφο της ζωής της,  Τάκη Μανωλόπουλο.
          
 Η κλίση της πάντως δεν ήταν οι αριθμοί, αλλά η λογοτεχνία και η ποίηση μέσα από την οποία άρχισε να εκφράζεται κάποια στιγμή. Θα έλεγε κανείς πως οι μικρές ποιητικές συλλογές της  αποτελούν αποσπάσματα  ημερολογίου της και παράλληλα σκέψεις και ανησυχίες για τη χώρα της που λατρεύει.

Αργότερα, η τραγική μοίρα του Διστόμου την έσπρωξε ν’ ασχοληθεί μ’ αυτό, μέσα από μια καταγραφή αγάπης, νοσταλγίας και πόνου που συνεχίζεται.
Λόγω της ενασχόλησής της με τη σφαγή του Διστόμου σε τρία βιβλία και της καταγραφής λαογραφικών στοιχείων του τόπου, έχει διακριθεί και τιμηθεί επανειλημμένα από τον Δήμο Διστόμου. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών από την οποία έχει βραβευτεί για την ποίησή της.
Πολλά πεζά και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στη Βουλή τα προβλήματα του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς


Σε σχέση με την από 31/01/2013 ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Ι. Σταθάς και Χ. Καφαντάρη σημειώνουμε ότι:

    Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι υπάρχει διαρροή στραγγιδίων η οποία μολύνει το περιβάλλον και ουδέποτε επιδείχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο φωτογραφικό υλικό από τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς που να δείχνει «εμφανή διαρροή στραγγιδίων» προς το περιβάλλον. Το μόνο που φαίνεται στις εν λόγω φωτογραφίες που επισυνάπτουμε, είναι βρόχινα νερά εντός στεγανοποιημένου χώρου που απομακρύνονται με ασφάλεια μέσα από το σύστημα συλλογής και σε καμιά περίπτωση δεν διαρρέουν στο περιβάλλον.
    Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι γίνεται «εναπόθεση νέων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ». Πολύ περισσότερο είναι ψευδές ότι απειλεί η «επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ, ο οποίος παρά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του λόγω καταστροφής από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2013 συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητα» όπως αναφέρεται σε συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗ (31/1) όπου παρουσιάζεται η ερώτηση των δύο βουλευτών με τον απαράδεκτο και ανυπόστατο τίτλο «Σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών της Λιβαδειάς λόγω ρύπανσης από τον ΧΥΤΑ» (!). Αντίθετα, μετά την πυρκαγιά (που δεν προκλήθηκε από τον ΧΥΤΑ, αλλά τον κατέκαψε μαζί με άλλα 50.000 στρέμματα) αναστείλαμε την λειτουργία του. Όλα τα απορρίμματα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ της Θήβας, όπως φαίνεται από πιστοποιημένα στοιχεία εξόδου από τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς και εισόδου στον ΧΥΤΑ της Θήβας. Τα απορρίμματα που φαίνονται στις φωτογραφίες που επιδείχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αυτά που μεταφορτώνονται εντός του τμήματος που δεν έχει υποστεί  καταστροφή από την πυρκαγιά και είναι απολύτως ασφαλές.
    Είναι ψευδής όσο και λανθασμένος ο ισχυρισμός ότι «το σύστημα διαχείρισης των υδάτων δεν επεξεργάζεται τα λύματα όπως έχει προβλεφθεί στην αρχική μελέτη» καθώς α. κανένα σύστημα διαχείρισης των υδάτων δεν επεξεργάζεται λύματα β. λύματα είναι τα απόβλητα από τους χώρους υγιεινής και όχι τα  απόβλητα των απορριμμάτων  γ.  το σύστημα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων του ΧΥΤΑ λειτουργεί ομαλά και κανονικά.
    Είναι παραπειστική και για δημιουργία εντυπώσεων η αναφορά σε παλαιότερη παράβαση σε έλεγχο που είχε διενεργηθεί το 2009, όταν δηλαδή λειτουργούσε το παλαιό κύτταρο του ΧΥΤΑ που διέκοψε τη λειτουργία του το 2010. Η αναφορά γίνεται για να εξαχθεί το ανακριβές συμπέρασμα ότι  «Παρά ταύτα, ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς λειτουργούσε μέχρι την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2013, η προβληματική λειτουργία της εγκατάστασης συνεχίστηκε κανονικά χωρίς ουδέποτε να επιλυθούν τα προβλήματα που είχαν επισημάνει οι επιθεωρητές περιβάλλοντος». Η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη: όχι μόνο ξεκίνησε από το 2010 η λειτουργία του νέου κυττάρου, όχι μόνο γίνονται διαρκείς συντηρήσεις και διορθώσεις, αλλά έχουν ξεκινήσει και νέα έργα για την βελτίωση του χώρου, παράλληλα με το έργο της αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά. Ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της δημοτικής αρχής Λιβαδειάς από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας το 2011 μέχρι σήμερα. Είναι ένας από τους μόλις 4 οργανωμένους ΧΥΤΑ της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όταν δύο νομοί η Ευρυτανία και η Φωκίδα δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ και οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της περιφέρειας η Χαλκίδα και η Λαμία, θα ξεκινήσουν τώρα να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους.
    Το κύριο πρόβλημα του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς σε σχέση με τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων ή τους υπό κατάρρευση ΧΥΤΑ άλλων πόλεων που δεν απασχολούν τόσο συχνά το κοινοβούλιο και τη δημοσιότητα, είναι ότι βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων και μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα διαρκείς καταγγελίες και εμπόδια στην υλοποίηση των έργων και των παρεμβάσεων. Είναι λυπηρό ότι τα εμπόδια και η μικροπολιτική εντάθηκαν όταν μετά την πρόσφατη πυρκαγιά βρεθήκαμε στην ανάγκη να αναζητήσουμε άμεσες λύσεις για την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων μας.

Ευχαριστούμε πάντως και τους δύο βουλευτές για το ενδιαφέρον τους, που θα έμοιαζε πολύ πιο ειλικρινές αν είχαν ζητήσει να επισκεφθούν τον ίδιο τον ΧΥΤΑ ή να ενημερωθούν από τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης ή τους Δημάρχους των τριών Δήμων που τον χρησιμοποιούν και σε κάθε περίπτωση να αναζητήσουν στοιχεία πριν μπουν στον κόπο να καταθέσουν άλλη μια κοινοβουλευτική ερώτηση.
Επισυνάπτουμε τόσο τη φωτογραφία που επιδείχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς όσο και πρόσφατη φωτογραφία όπου φαίνεται γενικότερη άποψη του ΧΥΤΑ και τους καλούμε να επισκεφθούν τον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς για να έχουν την ευκαιρία να επανορθώσουν.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αιμοδοσία τη Κυριακή στον Άγιο Νικόλαο Θήβας

ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ  ΝΙΚΟΛΑΟΥ    ΘΗΒΑΣ

      Την Κυριακή  9 Φεβρουαρίου 2014 , από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 1.30 το  μεσημέρι , οργανώνεται αιμοδοσία στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και Ρούφου Θήβας (απέναντι από τα δικαστήρια).
          Κάθε υγιής άνθρωπος από 18 μέχρι 60 ετών μπορεί να δώσει αίμα. Γίνεται λήψη από ειδικούς μικροβιολόγους γιατρούς , ελέγχεται η πίεση και ο αιματοκρίτης. Το αίμα εξετάζεται σχολαστικά για μεταδοτικές ασθένειες ( AIDS ,Ηπατίτιδα, Σύφιλη).
     Η διάρκεια της αιμοληψίας είναι 5 λεπτά και γίνεται , πάντα , από συσκευές μίας χρήσεως.
      Ο αιμοδότης δεν πρέπει:

    Να έχει πάρει κανένα φάρμακο τις τελευταίες ημέρες.
    Να έχει κάνει κατανάλωση οινοπνεύματος.
    Να έχει υποβληθεί σε μεγάλη εγχείρηση.
    Να έχει προσβληθεί από βαριά νόσο το τελευταίο έτος.
    ( για τις γυναίκες) Να είναι σε εγκυμοσύνη. Δεν πρέπει να γίνεται αιμοληψία 6-12 μήνες μετά τον τοκετό.


ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΑΙΜΑ

Δίνοντας αίμα:

    Σώζεις ζωές συνανθρώπων σου.
    Διασφαλίζεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου από οποιαδήποτε ανάγκη σας ,σε αίμα.
    Κάνεις δωρεάν ιατρικό έλεγχο για πλήθος νοσημάτων.
    Αισθάνεσαι την ηθική ικανοποίηση της ανθρώπινης αλληλεγγύης.
   
    
    Εσύ  έχεις ξαναδώσει αίμα και ξέρεις τη χρησιμότητά του. Έλα και δώσε πάλι το παρόν σου.
   Πείσε τους φίλους και τους συγγενείς σου.

                     Δ Ω Σ Ε    Κ Α Ι    Σ Ω Σ Ε

Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Θηβαίων : Έναρξη προγραμμάτων 2014 για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, της μήτρας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης



  Στα πλαίσια των προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης και αγωγής υγείας που  υλοποιούνται από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Θηβαίων,  ξεκινά  η  υλοποίηση  προγραμμάτων  για  την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου της μήτρας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης με  τη διενέργεια των εξετάσεων της ψηφιακής μαστογραφίας,  του τεστ pap  και  της  μέτρησης  οστικής  μάζας,  σε  συνεργασία  με  κρατικά  νοσοκομεία, φορείς και δομές υγείας.
Θα  δοθεί  προτεραιότητα  σε  άτομα  που ανήκουν  στις  ευπαθείς  κοινωνικά  ομάδες (άνεργοι, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ)).
  Οι  ενδιαφερόμενοι  για πληροφορίες  και αιτήσεις  συμμετοχής  μπορούν  να επικοινωνούν  με το αρμόδιο γραφείο στο τηλέφωνο 2262028971 από τις 8.00 έως τις 14.30 (αρμόδια  υπάλληλος  Κατσιφή Αναστασία).
    
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Θ.
ΣΤΕΛΛΑ ΔΕΛΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ



Διαβάστε Περισσότερα »

Στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ ο Χαϊκάλης-Δεν έκοψε αποδείξεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ

Μπροστά σε εντυπωσιακά ευρήματα βρίσκονται οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ που ελέγχουν τις οικονομικές συναλλαγές και τις καταθέσεις ιδιωτών σε όλη την Ελλάδα.

Μεταξύ των ονομάτων που φιγουράρουν στη λίστα του ΣΔΟΕ είναι εκείνο του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και γνωστού ηθοποιού Παύλου Χαϊκάλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Παύλος Χαϊκάλη, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του Μαΐου 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου 2012, δεν έκοψε δύο αποδείξεις ύψους 55.000 ευρώ το 2007.

Την ίδια στιγμή, στη «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ πιάστηκαν οι δύο αθλητικά σωματεία, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν κατηγορίες για έκδοση εικονικών τιμολογίων ύψους 5.376.000 ευρώ. Υπήρξε ήδη παραδοχή για εικονικότητα 1.870.000€ και καταβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Με μεγάλη επιτυχία η υλοποίηση των προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης και αγωγής υγείας το 2013 της ΔΗΚΕΘ



Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήβας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της  και ειδικότερα εκείνων που αφορούν στον τομέα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, υλοποίησε κατά τη διάρκεια του έτους 2013, προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης και αγωγής υγείας, σε συνεργασία με κρατικά νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας και επιστημονικούς φορείς.

Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν τα κάτωθι:

Δωρεάν πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής και  προαγωγής  υγείας, (ψηφιακή  μαστογραφία, τεστ  Παπανικολάου), σε 1.600 γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών, που διαμένουν στο Δήμο  Θηβαίων.

Πρόγραμμα πρόληψης οστεοπόρωσης σε συνεργασία με το νοσοκομείο ΚΑΤ.
  
Πρόγραμμα  πρόληψης  παιδικής  παχυσαρκίας σε συνεργασία  με το Ευρωπαϊκό  Πρόγραμμα  PAIDEIATROFI BY EPODE, το  οποίο ξεκίνησε από  τη  Γαλλία  και  στη συνέχεια εφαρμόστηκε  σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στη χώρα μας υλοποιήθηκε υπό την εποπτεία δημοσίων     φορέων και Υπουργείων.
Στα πλαίσια του προγράμματος, του οποίου η υλοποίηση ξεκίνησε στην πόλη το έτος 2009 και ολοκληρώθηκε το έτος 2013, πραγματοποιήθηκαν, σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και  Κηδεμόνων  Θήβας, σειρά εκδηλώσεων και συγκεκριμένα: ομιλίες, διανομή φυλλαδίων, διοργάνωση  φρούτο - σκυταλοδρομιών με μεγάλη συμμετοχή  παιδιών, εκδήλωση σε συνεργασία με το Ειδικό Σχολείο στο Λουτουφί, με επίσημη προσκεκλημένη την πρωταθλήτρια  ακοντισμού  κ. Άννα  Βερούλη, η  οποία  μετέφερε  το μήνυμα της αξίας της  άθλησης και της υγιεινής διατροφής

Πρόγραμμα  για  την πρόληψη  και  την αντιμετώπιση  του φαινόμενου  της σχολικής βίας, σε συνεργασία με το Χαμόγελο Tου Παιδιού, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο 2013, με την πραγματοποίηση ημερίδας και τη συμμετοχή πολλών φορέων, εκπαιδευτικών, γονέων και  παιδιών.
Το  πρόγραμμα  βρίσκεται  σε εξέλιξη  και  έχουν  προγραμματισθεί,  από  τον  Φεβρουάριο 2014 και έως τη λήξη του σχολικού έτους, ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία του Δήμου Θηβαίων.

Πρόγραμμα δωρεάν  εμβολιασμού  παιδιών  που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά  ομάδες,       σε συνεργασία με την οργάνωση «ΑΠΟΣΤΟΛΗ  ΑΝΘΡΩΠΟΣ» και τον Ιατρικό Σύλλογο Θήβας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Διαβάστε Περισσότερα »

«ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ 12» στον Κινηματογράφο Θήβας

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΘΗΒΑΣ




Από Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου  έως Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ώρα έναρξης προβολής: 21:15

Εκτός Δευτέρας




Συνοπτικές Πληροφορίες
Σενάριο:    ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ
Ηθοποιοί:    ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ , ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ , ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΦΟΥ , ΚΩΣΤΑΣ ΦΛΩΚΑΤΟΥΛΑΣ , ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ , ΔΑΝΑΗ ΚΛΕΙΩ ΟΘΩΝΑΙΟΥ , ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΙΤΗΣ , ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗ , ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΑΝΟΣ , ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ , ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ , ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ , ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΙΣΦΗΣ
Διάρκεια:    107 λεπτά
   
Χρονολογία παραγωγής:    2013
Είδος ταινίας:    KΩΜΩΔΙΑ
Χώρα παραγωγής:    ΕΛΛΑΔΑ
Καταλληλότητα ταινίας:    ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
   

Περίληψη

Ο Ευτύχης (Θανάσης Τσαλταμπάσης) είναι πραγματικά…άτυχος! Δεν του κάθεται τίποτα. Πάει για το καλό και πάντα, με έναν μαγικό τρόπο, βρίσκεται μπλεγμένος. Επιπροσθέτως δεν μπορεί να βρει γυναίκα και, όπως όλοι μας, δυσκολεύεται να βρει δουλειά. Μία ημέρα, πάνω στην απόγνωσή του, θα συναντήσει έναν άστεγο και θα ακολουθήσει τις συμβουλές του. Ως δια μαγείας θα βρει δουλειά η οποία όμως θα τον οδηγήσει πάνω στον …επικίνδυνα διαπλεκόμενο Δημοσθένη Χατζηνικολή (Βλαδίμηρος Κυριακίδης), η γυναίκα του οποίου είναι πρώην συμμαθήτρια του Ευτύχη. Το ζευγάρι θα κάνει ένα πάρτυ για την κόρη του, και εκεί οι μάσκες θα πέσουν…για όλους!
Διαβάστε Περισσότερα »

Εξιχνιάστηκαν 2 κλοπές στη Θήβα-Δράστης 15χρονος!!!

Εξιχνιάσθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, δύο (2) περιπτώσεις κλοπών, οι οποίες έγιναν πρόσφατα στην περιοχή της Θήβας

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη ένας 15χρονος ημεδαπός ROMA , σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Σημειώνεται ότι ο 15χρονος είχε διαφύγει από το ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης του Βόλου Μαγνησίας, όπου κρατούνταν για διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών

Εξιχνιάστηκαν, στο πλαίσιο μεθοδικής έρευνας που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, δύο (2) περιπτώσεις κλοπών, οι οποίες είχαν γίνει πριν από δύο ημέρες, σε βάρος μίας 58χρονης ημεδαπής και ενός 69χρονου ημεδαπού, στην περιοχή της Θήβας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη χθες (04-02-2014) το απόγευμα, στον οικισμό ROMA Πυρίου Θηβών , ένας 15χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Ειδικότερα, ο 15χρονος προχθές (03-02-2014) το μεσημέρι, αφαίρεσε από το όχημα της 58χρονης την τσάντα της, η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ και ένα βιβλιάριο καταθέσεων, καθώς και από τον 69χρονο, με την μέθοδο της απασχόλησης, το πορτοφόλι του, το οποίο περιείχε ομοίως το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι δράστης των ανωτέρω κλοπών είναι ο 15χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη από τους αστυνομικούς, στον οικισμό ROMA Πυρίου Θηβών όπου διέμενε, καθώς είχε διαφύγει από το ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης του Βόλου Μαγνησίας, που κρατούνταν για διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.

Σημειώνεται ότι ο ανήλικος δράστης έχει συλληφθεί πρόσφατα από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, για παρόμοια αδικήματα, καθώς και για το γεγονός ότι είχε διαφύγει ξανά, από το ανωτέρω ίδρυμα ανηλίκων όπου κρατούνταν (σχετικό το από 28-01-2014 Δελτίο Τύπου μας).

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή του και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, ενώ ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Υποψήφιος της συγκυβέρνησης για Περιφερειάρχης Στερεάς ο Κώστας Μπακογιάννης





Την υποψηφιότητα του για τη θέση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του: «…με όρεξη για πολλή και σκληρή δουλειά, θα ήθελα, αφού σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, να ανταποκριθώ θετικά στο κάλεσμα όσων με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους –και από τους πέντε νομούς- και να διεκδικήσω τη θέση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας».
Διαβάστε Περισσότερα »

Eπιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα Η1Ν1 στο νοσοκομείο Λαμίας


Μάχη για τη ζωή της δίνει μια 55χρονη από τη Φθιώτιδα που χτυπήθηκε από τον ύπουλο ιό της γρίπης Η1Ν1...

Δυστυχώς η απάντηση που ήρθε από το εργαστήριο "Παστέρ" στη Αθήνα, επιβεβαίωσε τους φόβους των γιατρών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λαμίας.

Η 55χρονη από τη Φθιώτιδα είναι το δεύτερο κρούσμα που προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό Η1Ν1 και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.

Η άτυχη γυναίκα παραμένει διασωληνωμένη σε καταστολή από προχθές, αφού παρουσιάστηκαν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία της που τις προκάλεσε ο ύπουλος ιός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γρίπη και άλλα άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον της 55χρονης, ωστόσο η ίδια δεν στάθηκε το ίδιο τυχερή.

Στην ίδια μονάδα νοσηλεύεται εδώ και 10 ημέρες περίπου και ο 44χρονος πατέρας δυο παιδιών από την Καρδίτσα με Η1Ν1, ο οποίος ευτυχώς έχει σημάδια βελτίωσης και οι γιατροί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του
lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Έκλεψαν καλώδια απο τις αποθήκες του Δήμου Αλιάρτου-φωτο

Μέχρι και καλώδια  πήγαν κι έκλεψαν  άγνωστοι δράστες από την αποθήκη του Δήμου Αλιάρτου.  Πρόκειται βέβαια για μια κλοπή, η οποία καταγγέλθηκε στην Αστυνομία και ήδη γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό  των δραστών. Άγνωστοι δράστες παραβίασαν χθες βράδυ τις αποθήκες του Δήμου Αλιάρτου  και αφαίρεσαν 2 κουλούρες καλωδίων. 

Η συνολική αξία των αφαιρεθέντων καλωδίων ανέρχεται στο ποσό των 7.000 ευρω κατ’ εκτίμηση.





LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέθανε η Τζένη Βάνου

Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Μεταξά» και σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή
Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα, στο νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά, στα 75 της χρόνια, νικημένη από τον καρκίνο, η μεγάλη ερμηνεύτρια Τζένη Βάνου.

Το «αηδόνι» του ελληνικού τραγουδιού, η κατά κόσμον Ευγενία Βραχνού, γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959 σαν τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.

Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, οπότε με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Στα τέλη του 1970, κυριάρχησε το λαϊκό τραγούδι και το 1982 συναντά τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Columbia κι έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τραγουδώντας λαϊκά.

Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και «μούσα» πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά.

Είχε βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια, απείχε από τη δισκογραφία.

Η κηδεία της θα γίνει μεθαύριο, Παρασκευή, από το κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μάθετε για το επαγγελματικό άσθμα



Γράφει η Σωτηρία Δεβενέ-Πνευμονολόγος
Διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις και δύσπνοια είχαν παρατηρηθεί από
πολλά χρόνια σε εργαζόμενους στη βιομηχανία και μάλιστα σε χώρους όπου
υπάρχουν οργανικές σκόνες ή αναθυμιάσεις και διάφορα αέρια.
Με τον όρο επαγγελματικό άσθμα χαρακτηρίζουμε το άσθμα που
αιτιολογικά και τελείως εξειδικευμένα σχετίζεται με την έκθεση σε σκόνες,
αέρια,ατμούς, ή καπνούς στο περιβάλλον της εργασίας.
Στο επαγγελματικό άσθμα διακρίνουμε 2 τύπους:
Το αλλεργικό επαγγελματικό άσθμα το οποίο αναπτύσσεται μετά από μια
λανθάνουσα περίοδο της αλλεργικής ευαισθητοποίησης σε κάποια ουσία
ή υλικό που βρίσκεται στον εργασιακό χώρο και χαρακτηρίζεται από
σχετιζόμενη με την εργασία απόφραξη των αεραγωγών.Ο δεύτερος τύπος
είναι το σύνδρομο υπεραντιδραστικότητας των αεραγωγών που ορίζεται ως
η παρουσία βήχα και ενδεχομένως συριγμού σε πολλά άτομα (όχι κατ ανάγκη
ασθματικά) όταν αυτά εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις ερεθιστικών
ουσιών,χωρίς να μεσολαβεί λανθάνουσα περίοδος.
Συνήθως της έναρξης των συμπτωμάτων του άσθματος προηγείται
ασυμπτωματική περίοδος η οποία μπορεί να διαρκέσει βδομάδες ή μήνες.
Εμφανίζεται σε ορισμένους εκ των εργαζομένων στον εργασιακό χώρο,
αντικατοπτρίζοντας έτσι και την ατομική ευαισθησία.
Κλινική υποψία επαγγελματικού άσθματος μπορεί να τεθεί από το ιστορικό
και μόνο.Το προσεκτικό ερωτηματολόγιο από τον εξειδικευμένο γιατρό είναι
απαραίτητο.Η κλινική εξέταση μπορεί να μην είναι διαφωτιστική,διότι ο
ασθενής εκτιμάται συνήθως εκτός του εργασιακού χώρου ή μπορεί να μην έχει
εκτεθεί στον ύποπτο παράγοντα για κάποιο χρονικό διάστημα.Η ακτινογραφία
και η αξονική θώρακα είναι χρήσιμες για τον αποκλεισμό νόσων με παρόμοια
συμπτωματολογία αφού οι ασθενείς με επαγγελματικό άσθμα έχουν συνήθως
φυσιολογική ακτινογραφία και αξονική θώρακος.
Η σπιρομέτρηση και η ανταπόκριση στα βρογχοδιασταλτικά μπορεί σε
κάποιο βαθμό να επιβεβαιώσει το άσθμα αλλά η φυσιολογική σπιρομέτρηση
και η έλλειψη ανταπόκρισης στα βρογχοδιασταλτικά δεν αποκλείουν το
επαγγελματικό άσθμα.
Η διάγνωση μπορεί να στηριχθεί με την ποσοτική ανάλυση της ανά δίωρο
επανειλημένης μέτρησης της μέγιστης εκπνευστικής ροής που λαμβάνεται
κατά τη διάρκεια της εργασίας του ασθενούς αλλά και μετά την απομάκρυνση
από αυτή.Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση του ροόμετρου και αφού δωθούν
στον ασθενή οι κατάλληλες οδηγίες για το πώς θα το χρησιμοπιήσει και πόσες
φορές την ημέρα.Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις μέρες εκτός εργασίας.
Επίσης υπάρχουν οι ειδικές δοκιμασίες βρογχικής πρόκλησης οι οποίες
γίνονται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα με εκπαιδευμένο προσωπικό,κατάλληλη
υποδομή και υπό ιατρική επίβλεψη.
Η καλή πρόγνωση του επαγγελματικού άσθματος εξαρτάται από την γρήγορη
διάγνωση και την άμεση απομάκρυνση του πάσχοντος από περαιτέρω έκθεση.
Η φαρμακευτική αγωγή του επαγγελματικού άσματος δεν διαφέρει από αυτή
του άσθματος γενικά και οπωσδήποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει την
απομάκρυνση από τον αιτιολογικό παράγοντα.
Γράφει η Σωτηρία Δεβενέ-Πνευμονολόγος  Γιωργαντά 25-2ος όροφος Λιβαδειά.Τηλ.6947321102-2261301142
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Οι Ελληνίδες στις κάλπες


Απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές

Στις 5 Φεβρουαρίου 1930 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Χρειάστηκαν δεκαετίες έντονων γυναικείων αγώνων για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.  Για πρώτη φορά ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934.

Εκλογικό δικαίωμα δεν δόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 γυναίκες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439. Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας μάλιστα πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά. 

Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956. Ήταν η απαρχή της εφαρμογής στην πράξη της καθολικής ψηφοφορίας, που είχε κατοχυρωθεί ήδη στο Σύνταγμα του 1864, με την αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη στις γυναίκες.  Πέρασε σχεδόν ένας αιώνας μέχρις ότου καταφέρουν οι Ελληνίδες να φτάσουν στην κάλπη, έχοντας κατακτήσει πλήρως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές του 1956, με τη Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ και τη Βάσω Θανασέκου της «Δημοκρατικής Ένωσης» να εισέρχονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Λίνα Τσαλδάρη έγινε και η πρώτη γυναίκα - υπουργός, καθώς ανέλαβε το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε και η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος, η Μαρία Δεσύλλα, στην Κέρκυρα.

Πρωτεργάτης στον αγώνα για τη συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά πράγματα της χώρας στάθηκε το φεμινιστικό κίνημα. Η Καλλιρρόη Παρρέν, εκδότρια του περιοδικού «Εφημερίς των Κυριών», ήταν η πιο σημαντική φωνή έκφρασης αυτών των διεκδικήσεων. Η ισότητα των δυο φύλων και η απαίτηση για τη χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων στις γυναίκες, οδήγησε στη σύσταση πολλών γυναικείων οργανώσεων, με αποτέλεσμα κατόπιν πιέσεων τους να φτάσουμε στο προεδρικό διάταγμα της 5ης Φεβρουαρίου του 1930 που αναγνώριζε το δικαίωμα του εκλέγειν για τις Ελληνίδες, αλλά μόνο για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και μόνο για τις εγγράμματες άνω των 30 ετών.

Η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ψηφίστηκε στις 28 Μαΐου του 1952, χωρίς όμως τελικά να συμμετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Το 1953, σε επαναληπτική εκλογή στη Θεσσαλονίκη, εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής.

Ήταν η Ελένη Σκούρα («Ελληνικός Συναγερμός»), που μαζί με τη Βιργινία Ζάννα («Κόμμα Φιλελευθέρων»), υπήρξαν οι δυο πρώτες γυναίκες υποψήφιες για το βουλευτικό αξίωμα. 

Το γυναικείο κίνημα πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη του, όταν στο Σύνταγμα του 1975 καθιερώθηκε η αρχή της ισότητας των δυο φύλων. Ο αριθμός των γυναικών βουλευτών αυξήθηκε σημαντικά με την πάροδο των χρόνων κι έτσι στη Βουλή του 2004 συμμετέχουν συνολικά 40 γυναίκες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μέχρι σήμερα, αλλά αντιστοιχεί μόλις στο 13% του συνόλου των μελών της Βουλής.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ -ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΟΥ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ


Ο δήμος Αλιάρτου σε συνεργασία με τους ιατρούς κο Νικόλαο Γατή, Αναισθησιολόγο-Αλγολόγο και την κα Φοίβη–Αντιγόνη Ελευθεριάδου, Ρευματολόγο διοργανώνει προληπτικό έλεγχο αρθρίτιδας και αντιμετώπιση χρόνιου μυοσκελετικού πόνου.

Η διημερίδα αυτή θα γίνει την Παρασκευή 14/02/2014 και ώρα 14.00-21.00 μ.μ. και Σάββατο 15/02/2014 και ώρα 09.00-16.00μ.μ.
Η εξέταση από τους ιατρούς θα λάβει χώρα στο κτίριο Δ.Η.Κ.Ε.Α.Λ. (Ριζόμυλος) δίπλα από τα ΚΑΠΗ.
Εάν έχετε κάνει εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο να τα προσκομίσετε.
Το Σάββατο 15/02/2014 και ώρα 16.15μ.μ. μετά το πέρας των εξετάσεων θα γίνει ομιλία από τους Ιατρούς και συζήτηση με θέμα :

Οστεοαρθρίτιδα-Oστεοπόρωση και Χρόνιος Μυοσκελετικός Πόνος
στο συνεδριακό κέντρο.
Καλείστε να δηλώσετε συμμετοχή για την εξέταση μέχρι 13/02/2014 και ώρα 14.00μ.μ.

Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΟN ΔΗΜΟ ΑΛΙΑΡΤΟΥ.
Πληροφορίες και Ραντεβού απευθυνθείτε στην κα Ευαγγελία Γατή στα τηλέφωνά : 2268350212-13
6943299652 (μόνο πρωινές ώρες)
Διαβάστε Περισσότερα »

Έπεσαν τα πρώτα "τσεκούρια" στις επικουρικές συντάξεις



Με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις των τελωνειακών και εφοριακών σε ποσοστά που ξεπερνάνε και το 30% έκανε ποδαρικό το 2014, έτος που εδώ και καιρό έχει χαρακτηριστεί ως το έτος των μεγάλων περικοπών σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Οι μειώσεις ήταν από 30% έως 45% και εφαρμόστηκαν με την καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για νέες  περικοπές που αποφάσισε η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και οφείλονται στη μη καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς προς τους συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότερα σε δύο ειδικούς λογαριασμούς, ΔΕΤΕ για τους τελωνειακούς υπαλλήλους και ΔΙΒΕΕΤ για τους εφοριακούς.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει και επίσημα ένας νέος κύκλος περικοπών στις επικουρικές συντάξεις όλων των κλάδων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις ευρωεκλογές, στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, μιας και τότε θα τεθεί και επίσημα σε εφαρμογή ο Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του ταμείου.

Σήμερα, θεωρείται βέβαια, κρίσιμη μέρα για το μέλλον των περικοπών στις συντάξεις, κυρίων των ενστόλων αλλά κατά συνέπεια και των υπόλοιπων συνταξιούχων, καθώς στη βάση της  πρόσφατης απόφασης της η Ολομέλεια του ΣτΕ που έκρινε  αντισυνταγματικές τις περικοπές  στους μισθούς των ένστολων, σήμερα, αναμένεται η πρόταση του γενικού επιτρόπου του  Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώπιον της Ολομέλειας. Στην πράξη, σήμερα κρίνονται  προσφυγές συνταξιούχων  των ειδικών μισθολογίων που αφορούν δικαστικούς, ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος γενικός επίτροπος  θα προτείνει να γίνουν δεκτές οι σχετικές προσφυγές θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με βάση μνημονικούς νόμους και είχαν μάλιστα αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου 2012.

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν την απόφαση σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να τινάξει στον αέρα το σύνολο της σχεδιαζόμενης πολιτικής περικοπών -που έχουν ήδη συμφωνηθεί, νομοθετηθεί και προεξοφληθεί– στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.

Παράλληλα, ελπίζουν στην πρόσκαιρη ελάφρυνση των ασφαλισμένων, από την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ενιαίες εισφορές για όλους τους ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑ, παλαιούς και νέους, στο 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη (το κράτος δεν συμμετέχει στην χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων) υπάρχουν και κάποιες αυξήσεις στους μισθούς των ασφαλισμένων, κυρίως αυτών που πλήρωναν εισφορές της τάξης του 4% έως και 7%.

Οι συντάξεις βέβαια θα δοθούν με βάση την εξής παραδοχή: δεν θα δημιουργούνται πλέον ελλείμματα στο Ταμείο. Βασική προϋπόθεση για αυτό, είναι οι καταβαλλόμενες συντάξεις να καλύπτονται από τις καταβαλλόμενες εισφορές, οδηγώντας ουσιαστικά σε μειώσεις από 15% έως και 40%, ανάλογα το Ταμείο. Βέβαια, αυτό πρέπει να αποδεικνύεται από αναλογιστικές μελέτες.

Κόπηκαν οι εισφορές
Ειδικά για την περίπτωση των 3.692 τελωνειακών και των 6.596 οικονομικών υπαλλήλων, οι περικοπές ξεκίνησαν νωρίτερα, λόγω της κατάργησης των ΔΕΤΕ και των ΔΙΒΕΕΤ. Όπως αναφέρεται ρητά σε έγγραφο του ΕΤΕΑ προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, οι εισφορές υπέρ ΔΙΒΕΕΤ και ΔΕΤΕ είχαν ως σκοπό να αυξάνουν την επικουρική σύνταξη που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο. Τα έσοδα από αυτούς τους ειδικούς λογαριασμούς τα αξιοποιούσε έως τώρα το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημόσιων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) για να καθορίζει το τελικό ύψος της επικουρικής σύνταξης σε τελωνειακούς και εφοριακούς.

Από την 1η Ιουλίου 2012 το ΕΤΕΑ τέθηκε σε λειτουργία και ανέλαβε τη χορήγηση των επικουρικών συντάξεων που χορηγούσε το ΤΕΑΔΥ. Ήδη όμως από την 1η Νοεμβρίου 2011, ως αποτέλεσμα του πρώτου μνημονίου είχαν καταργηθεί οι πρόσθετες αποδοχές των δικαιούχων ΔΙΒΕΕΤ και ΔΕΤΕ, έτσι είχε επίσης σταματήσει να καταβάλλεται η υπολογιζόμενη εισφορά υπέρ του ειδικού λογαριασμού. Επίσης, δεν είχαν αποδοθεί στο ΤΕΑΔΥ οφειλές 48.250.962 ευρώ, από κρατήσεις ΔΙΒΕΕΤ που έγιναν την περίοδο 1.6.2001 έως 31.7.2004. Τα όποια αποθεματικά των ειδικών λογαριασμών ΔΙΒΕΕΤ και ΔΕΤΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν μηδενιστεί μετά και τις απώλειες λόγω του PSI.

Το ποσοστό της μείωσης κατά μέσο όρο θα φτάσει το 31,40% για τους εφοριακούς και αυξάνεται στο 45% για τους τελωνειακούς.


capital.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

1.000 προσλήψεις φαντάρων με κλήρωση


       
Με έναν - αν μη τι άλλο - πρωτότυπο τρόπο θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 1.000 προσλήψεις στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι τυχεροί που θα εργαστούν για ένα χρόνο αμειβόμενοι με τον κατώτατο στρατιωτικό μισθό, θα αναδειχθούν με... κλήρωση. Σε αυτήν θα συμμετέχουν οι φαντάροι που αυτή την περίοδο υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», ουσιαστικά, για τους 1.000 κληρωτούς που μετά από κλήρωση θα προσληφθούν στις Ενοπλες Δυνάμεις για ένα χρόνο, θα παραταθεί η στρατιωτική τους θητεία για ένα ακόμη έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αμείβονται με 700-800 ευρώ το μήνα.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, με τον τρόπο αυτόν λύνονται, όπως ειπώθηκε σε ειδική σύσκεψη στο Πεντάγωνο, δύο θέματα: πρώτον, η επέκταση της θητείας για έναν χρόνο, έστω με αυτόν τον τρόπο, και δεύτερον η καταπολέμηση της ανεργίας, για 1.000 νέους, για έναν χρόνο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συννεφιασμένος o καιρός - Εξασθενούν οι βοριάδες

Στους 14 βαθμούς Κελσίου θα φθάσει την Τετάρτη η θερμοκρασία στην Αθήνα, με τους βοριάδες να παρουσιάζουν μικρή εξασθένση. Ιδιος περίπου καιρός και στη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα στα δυτικά και τα νότια αναμένονται κάποιες τοπικές βροχές. Στα βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να σημειωθεί παγετός νωρίς το πρωί.

Στην Κεφαλονιά θα συνεχιστεί δυστυχώς ο βροχερός καιρός, με τη θερμοκρασία στο σεισμόπληκτο νησί να κυμαίνεται από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τμήματα τις πρωϊνές ώρες τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -1 (μείoν 1) έως 11 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Πιθανότητα καταιγίδων στο Ιόνιο.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 9 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 7 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην Κρήτη πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα νοτιά νεφώσεις πιθανότητα τοπικών βροχών.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στα βόρεια το πρωί τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σάλος στη Χαλκίδα -Οδηγός σχολικού λεωφορείου παράτησε έναν 6χρονο στην ερημιά -Περιπλανιόταν μόνος του για ώρα

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η είδηση ότι ένας οδηγός σχολικού λεωφορείου στην Εύβοια παράτησε σε ερημικό σημείο ένα 6χρονο αγοράκι. Σύμφωνα με την καταγγελία της μητέρας, ο μικρός, ο οποίος πάσχει από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, χάθηκε και περιπλανιόταν μόνος του και φοβισμένος για αρκετή ώρα.

Οπως αναφέρει το eviazoom, όλα συνέβησαν όταν ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου (του δημοσίου) επέστρεφε τους μαθητές στα σπίτια τους. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υποχρέωσε τον 6χρονο να κατέβει σε ερημικό σημείο, αρκετή απόσταση από το σπίτι του, με αποτέλεσμα ο 6χρονος να χαθεί.

Το μικρό αγοράκι εντοπίστηκε τελικά από μία οικογενειακή φίλη που περνούσε τυχαία από το σημείο και τον μετέφερε με ασφάλεια στο σπίτι του. Η μητέρα μόλις ενημερώθηκε επικοινώνησε αρχικά με τον οδηγό και στην συνέχεια πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να υποβάλλει μήνυση εναντίον του.

Ο 35χρονος ισχυρίστηκε ότι βιαζόταν και γι' αυτό άφησε τον 6χρονο νωρίτερα. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, καθώς σε βάρος του εκκρεμούν κατηγορίες για εγκατάλειψη και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, χωρίς ωστόσο να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Κεφαλονιά στα αντίσκηνα

Δεν έχουν τέλος η ταλαιπωρία και τα προβλήματα για τους πληγέντες κατοίκους της Κεφαλονιάς, καθώς πέρασαν τη νύχτα της Δευτέρας σε σκηνές που έστησε ο στρατός σε γήπεδο, άλλοι στα αυτοκίνητα τους και κάποιοι άλλοι στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου.

Την ίδια στιγμή, στο νησί υπάρχει ανάγκη για τρόφιμα, στέγη και νερό, ενώ οι συνεχείς μετασεισμοί, η κακοκαιρία με τους θυελλώδεις ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές, το πρόβλημα της ύδρευσης και της διανομής του φαγητού, έχουν φέρει τους κατοίκους στα όρια της απόγνωσης.

Ολη μέρα ο στρατός έστηνε σκηνές στην Κεφαλονιά

Από τη στιγμή που οι δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού έφτασαν στο νησί έπιασαν δουλεία στο στήσιμο των σκηνών, που θα φιλοξενούσαν τους άστεγους -πλέον- σεισμόπληκτους κατοίκους της Κεφαλλονιάς, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τα δύο χτυπήματα του Εγκέλαδου. Τελικά μέχρι το απόγευμα στο γήπεδο είχαν στηθεί οι σκηνές -κάθε μία έχει τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν οκτώ άτομα. Σε αυτές μπορούν να φιλοξενηθούν όσοι κάτοικοι δεν γίνεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς έχουν κριθεί ακατάλληλα για κατοίκηση από τους μηχανικούς.

Παράλληλα, άλλο ένα πλοίο έχει δέσει στο Αργοστόλι με δυνατότητα φιλοξενίας 250 ατόμων, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται στο νησί κι ένα κρουαζιερόπλοιο, χωρητικότητας 900 κλινών. Στο κρουαζιερόπλοιο θα παρέχεται και φαγητό, καθώς και σε αυτόν τον τομέα παρουσίαζονται σημαντικότατα προβλήματα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που έχουν μείνει άστεγοι, να μην μπορούν να βρουν έστω μία μερίδα φαγητό. 

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους του νησιού

Ο μετασεισμός, μάλιστα, ήρθε σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία οι Κεφαλονίτες προσπαθούν να επανελθουν στην καθημερινότητά τους, ενώ ταυτόχρονα εντείνονται οι ρυθμοί εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου, που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, μετά την ανακήρυξη της Κεφαλονιάς ως σεισμόπληκτης περιοχής.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι από τις πληγείσες περιοχές της Παλικής, το βράδυ της Τρίτης, μοιράστηκαν 3.000 μερίδες φαγητού, που προετοιμάστηκαν ειδικά γι' αυτούς.

Ο απολογισμός των καταστροφών στα σπίτια

Ολόκληροι οικισμοί στη χερσόνησο της Παλλικής έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 3.000 κτίρια έχουν υποστεί καταστροφές. Από αυτά, τα 600 θεωρούνται κατεδαφιστέα, τα 1.100 με βαριές βλάβες και άλλα 1.400 με ελαφρές ζημιές.

Από σήμερα θα ξεκινήσουν και τα έργα για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς το πολεμικό πλοίο «Ικαρία», που μετέφερε στο νησί τα απαραίτητα μηχανήματα, έδεσε στη Σάμη, ώστε από εκεί τα μηχανήματα να μετακινηθούν προς το Ληξούρι και την ευρύτερη περιοχή.

Τα σχολεία του νησιού θα μείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο νέος έλεγχος και να ληφθεί μια τελική απόφαση, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουν μεταφερθεί στο νησί 40 προκατασκευασμένες αίθουσες.

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κεφαλονιά

Και σαν να μην έφταναν όλα τα προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν οι Κεφαλονίτες έρχεται σε αυτά να προστεθεί και η κακοκαιρία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν συνεχείς βροχοπτώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις και καταιγίδες. Μάλιστα, θα συνεχιστεί -δυστυχώς- ο βροχερός καιρός, με τη θερμοκρασία στο σεισμόπληκτο νησί να κυμαίνεται από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου και με την υγρασία να αγγίζει το 90%.

Το απόγευμα η Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την Κεφαλονιά

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, συγκαλεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό, για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Κεφαλονιά.

Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Ολγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Υπενθυμίζεται πως όλοι οι υπουργοί που θα πάρουν μέρος στη σύσκεψη, έχουν ήδη μεταβεί στο νησί και έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση μετά τους ισχυρούς σεισμούς, ενώ ήδη προωθούνται μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και στήριξης των σεισμοπαθών.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ