Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Συγκλονίζει το βίντεο που ανέβασε ο 19χρονος στο Facebook λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί στο Ελληνικό

«Αν μία μέρα η ταχύτητα με σκοτώσει εσύ μην κλάψεις διότι εγώ εκείνη την ώρα γελούσα». Αυτή τη φράση του αδικοχαμένου Πολ Γουόκερ έμελλε να χρησιμοποιήσει στο βίντεο που έφτιαξε ο ίδιος ο 19χρονος Νίκος Μπερδές, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στο Ελληνικό κατά τη διάρκεια αγώνων dragster.

Κανείς ωστόσο δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η μοίρα θα έγραφε ένα τραγικό παιχνίδι λίγες μόνο ημέρες από το βίντεο που ανέβασε στο Facebook ο άτυχος νεαρός. Πρόκειται για βίντεο που έφτιαξε και ανέβασε με αφορμή τα δέκατα γενέθλια του Facebook.

Ένα βίντεο, στο οποίο όπως αναφέρει το prismanews, αποτυπώνεται το πάθος που οδηγούσε τη ζωή του, την αδρεναλίνη που κυλούσε στις φλέβες του και την αγάπη του για τη ταχύτητα.



Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Θεσπιές Γιόρτασαν τον Πολιούχο τους Άγιο Χαράλαμπο

Την πολιούχο Άγιο Χράλαμπο γιόρτασαν σήμερα οι Θεσπιές. Νωρίς το πρωί τελέστηκε η Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.Γεωργίου  πλαισιωμένος  από τον εφημέριο του Ναού π.Αλέξανδρο και πλήθος ιερέων της περιοχής.
Ακολούθησε περιφορά Ιεράς Εικόνας   με τη συμμετοχή πλήθους πιστών του Δημάρχου Αλιάρτου Θεσπιέων κ Ντασιώτη του αντιδημάρχου Θεσπιέων κ.Μαλέση,αντιδημάρχου Αλιάρτου Δημήτρη Ξυδώνα,και τον Πρόεδρο του Δ.Δ.Θεσπιών κ.Mελισσάρη  Δημήτρη.
Η ιστορία του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους σύμφωνα με προφορικές και γραπτές μαρτυρίες έχει μια διαδρομή τετρακοσίων και πλέον ετών.
Λειτούργησε ως ανδρικό μοναστήρι με κτίσματα γύρω από τον παλαιό μικρότερο ναό, ο οποίος υπέστη ζημιές επί Τουρκοκρατίας και διαλύθηκε το 1833 από τους Βαυαρούς.

Η ευλάβεια των Χριστιανών των Θεσπιών, αλλά και όλης της Βοιωτίας, ανοικοδόμησε μέσα σε λίγα χρόνια τον νέο Ιερό ναό, στον οποίο διασώθηκαν παλαιές λειψανοθήκες με τεμάχιο της Ιεράς κάρας του Αγίου Χαραλάμπους και άλλων Αγίων, ως και η εφέστιος εικόνα του Αγίου.

Από το 1983 ξεκίνησε προσπάθεια ριζικής αναστηλώσεως και ανακαινίσεως του ιερού ναού, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης

Βιογραφία
Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.

Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.

Τμήματα της τιμίας κάρας αυτού φυλάσσονται στη ιερά μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της κωμοπόλεως Θεσπιών της Βοιωτίας.

















Ἀπολυτίκιον
Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διά τοῦ μαρτυρίου, ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκρηκτικά, καλάσνικοφ και χειροβομβίδες κατείχαν 4 Κούρδοι τρομοκράτες

    Στα χέρια της ΕΛΑΣ βρίσκονται, μετά από έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τέσσερις Τούρκοι, κουρδικής καταγωγής.

Συνελήφθησαν...
χθες, σε διαμέρισμα στην περιοχή του Γκύζη, όπου εντοπίστηκε ένα καλάσνικοφ, τρεις γεμιστήρες, τρία πιστόλια, δύο υποπολυβόλα, ένα skorpion, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων, ζελατοδυναμίτιδα, δύο χειροβομβίδες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χάρτες της Αθήνας, της Αλεξανδρούπολης και της Τουρκίας και μπερεδάκια με το έμβλημα της κουρδικής οργάνωσης DHKP-C καθώς και φωτογραφίες της οργάνωσης.

Οι έρευνες συνεχίζονται και σε άλλα διαμερίσματα στην πρωτεύουσα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, ο ένας από τους συλληφθέντες κατηγορείται για φόνο στη χώρα του.

Οι Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα - γιάφκα στου Γκύζη, είναι κουρδικής καταγωγής και κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στην κουρδική οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, βρέθηκαν τα εξής:

Ένα καλάσνικοφ, 3 γεμιστήρες, 1 πιστόλι 7.65, 1 πιστόλι browing 7.65, 1 πιστόλι CZ, ένας σιγαστήρας, δύο υποπολυβόλα, ένα Scorpion και ένα mini Uzi 9ΜΜ PARA, πλήθος σφαιρών διαφόρων διαμετρημάτων, ζελατοδυναμιτιδα 6,350 κιλών σε μασούρια, 2 χειροβομβίδες, 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χάρτες της Αλεξανδρούπολης, της Αθήνας και της Τουρκίας, μπερεδάκια με έμβλημα της DHKP-C και φωτογραφικό υλικό της οργάνωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Κούρδοι με τουρκική υπηκοότητα συλλαμβάνονται στη χώρα μας με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική ομάδα και της κατοχής όπλων και εκρηκτικών.

Στις 31 Ιουλίου πέρυσι είχε εντοπιστεί φουσκωτό σκάφος ανοικτά της Χίου, στο οποίο επέβαιναν δύο Έλληνες, 22 και 50 ετών και δύο Τούρκοι, 33 και 55 ετών.

Οι συλληφθέντες Τούρκοι του φουσκωτού, σύμφωνα με τις Αρχές της γείτονος, κατηγορούνται για συμμετοχή στην ομάδα DHKP-C, η οποία είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις, στις 19 Μαρτίου 2013 κατά των γραφείων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αγκυρα.

Ένας από τους συλληφθέντες, ο Χασάν Μπιμπέρ -σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές Αρχές- αναζητείτο ως ύποπτος για τις εν λόγω επιθέσεις.

Σημειωτέον ότι το Σάββατο συνελήφθη στο Ηράκλειο μία 44χρονη υπήκοος Τουρκίας, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τρομοκρατική δράση στη χώρα της.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τον ΟΤΕ και την COSMOTE


«Μη δίνετε προσωπικά στοιχεία σε ανθρώπους που γνωρίσατε στο διαδίκτυο. Μην αποδέχεστε αιτήματα γνωριμίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αγνώστους και συναντιέστε μαζί τους». Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές για παιδιά που μοιράστηκαν ο ΟΤΕ και η COSMOTE με 65.000 γονείς και παιδιά το 2013, μέσα από ενημερωτικές δράσεις για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, που υλοποιούν σε συνεργασία με έγκριτους και αναγνωρισμένους φορείς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ενημερωτικών και άλλων πρωτοβουλιών των δύο εταιριών την περασμένη χρονιά, σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου:
• Στηρίζουν τη λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15», που ενημερώνει εφήβους και τις οικογένειές τους στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η γραμμή ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, έλαβε περίπου 2.000 σχετικά αιτήματα, εκ των οποίων το 37% αφορούσε σε υπερβολική χρήση του διαδικτύου και το 15% σε bullying.

• Σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ), της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού», πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε πάνω από 80 σχολεία πανελλαδικά.

• Περισσότερα από 1.200 άτομα, παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο The Mall Athens, στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2013, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

• Με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε 51 ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 17.000 άτομα, ενώ 40.000 τις παρακολούθησαν μέσω live streaming.

• Περισσότεροι από τις 4.000 γονείς και παιδιά ενημερώθηκαν για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και του κινητού, μέσω των ενημερωτικών εντύπων του ΟΤΕ και της COSMOTE.

• Με την υποστήριξη του ΟΤΕ και της COSMOTE, διεξήχθη η πανελλαδική έρευνα στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τίτλο «Πρόγραμμα Ασφαλούς Διαδικτυακής Πλοήγησης και Κοινωνικής Δικτύωσης», την οποία ανέλαβε η Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2014, στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, ο ΟΤΕ και η COSMOTE:
Στις 21 & 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις, που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες. Στο πλαίσιο των μηνιαίων δωρεάν συναντήσεων, εκπρόσωποι της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» συμβουλεύουν τα παιδιά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και αναλύουν περιπτώσεις εκφοβισμού (cyber bullying). Περισσότερα από 350 παιδιά σχολείων παρακολούθησαν τις ενημερωτικές συναντήσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το 2013.

Στις 8 Φεβρουαρίου, παρουσίασαν την εκπαιδευτική θεατρική παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου», που εκπαιδεύει παιδιά, ηλικίας 4-12 ετών, για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από τις ιστορίες των μικρών ηρώων της φάρμας. Η παράσταση διεξάγεται κάθε μήνα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ και είναι δωρεάν. Περισσότεροι από 340 γονείς και παιδιά καθώς και 400 μαθητές παρακολούθησαν την παράσταση την προηγούμενη χρονιά.

Επιπλέον, για 3η συνεχή χρονιά, ο ΟΤΕ και η COSMOTE υποστηρίζουν το Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης, που διοργανώνει η Υποδ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και το οποίο θα διεξαχθεί στις 6 Φεβρουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενημερωτικές δράσεις, τις συνεργασίες αλλά και τα εξειδικευμένα προϊόντα του ΟΤΕ και της COSMOTE, μπορείτε να επισκεφτείτε το:
Διαβάστε Περισσότερα »

Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση οι τρεις βουλευτές που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Βρέθηκαν 3 βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών - Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατόν
Οι βουλευτές Βασίλης Καπερνάρος (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Βασίλης Κικίλιας (ΝΔ) και Μαρία Ρεπούση (Δημοκρατική Αριστερά), είναι οι τρεις βουλευτές που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Από τον πρώτο έλεγχο της λίστας των 24.710 εμβασμάτων που βγήκαν στο εξωτερικό, προκύπτει επίσης ότι την περίοδο 2009-2012 χρήματα στο εξωτερικό έβγαλαν επίσης οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

Το ζήτημα των τριών βουλευτών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό περίπου 3,5 εκατ.ευρώ αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, το υπουργείο των Οικονομικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

Σε πρώτο έλεγχο με την αρχική λίστα με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων (24.710 περιπτώσεις) βρέθηκαν 3 βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ΓΓΔΕ ελέγχει κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες. Συνεπώς, και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή.

Η διαδικασία ελέγχου κάποιων εξ αυτών των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη και η υπόθεση του κ. Κικίλια είναι στις 531 στοχευμένες υποθέσεις.

Ο κ. Κικίλιας προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15/4/2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας, πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία.
Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας. Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά. Προς τούτο, θυμίζουμε ότι στις 44 υποθέσεις που πρόσφατα ελέγχθηκαν μόνο οι 12 (27%) κατέδειξαν αποκρυβέντα εισοδήματα. Η πλειοψηφία, συνεπώς, παρείχε πλήρη δικαιολόγηση των ποσών των εμβασμάτων.


Διαβάστε Περισσότερα »

Kάλεσμα του Φιλοζωικού Συλλόγου Θήβας σε ετήσια Γενική Συνέλευση



Το Δ.Σ. του Φιλοζωικού Συλλόγου Θήβας
σας καλεί σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση στην οδό Σπηλιώτη 26, στο ισόγειο,
το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 και στις 06.00μμ.

Θέματα:
1. Απολογισμός του έτους που πέρασε
2. Ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Η διαδικασία θα κρατήσει από τις 06.00 μέχρι τις 09.00μμ.
Μέλος μπορεί να γίνει ο καθένας με μια αίτηση στη συνέλευση ή στο Διοικητικό Συμβούλιο,
και δικαίωμα για υποψηφιότητα για τα όργανα του Συλλόγου έχουν όλα τα ταμειακά εντάξει μέλη μέχρι και την ημέρα της Συνέλευσης.

Ελάτε να γίνουμε πιο οργανωμένοι, και πιο δυνατοί. Για τα ζώα. Μας χρειάζονται.

Το ΔΣ

τηλ. πληροφοριών για τη Γ.Σ. 6945382655
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟ 2014

Οι κυριότερες  αλλαγές που ισχύουν ΑΥΣΤΗΡΑ από 1.1.2014

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Στο παρόν σημείωμα καταγράφονται οι  φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που ισχύουν από τις αρχές του 2014. Η ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ θεωρεί υποχρέωση να ενημερώσει τα μέλη των Σωματείων και να προστατεύσει τους επαγγελματίες για τις άδικες και αντιπαραγωγικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών, η μη τήρηση των οποίων επισείει τεράστια πρόστιμα. Η ομοσπονδία μας σας ενημερώνει ότι η  ΓΣΕΒΕΕ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο με σκοπό να άρει όλες τις παράλογες και αναποτελεσματικές νομοθετικές ρυθμίσεις που  εξοβελίζουν την επιχειρηματικότητα και επιβαρύνουν δυσανάλογα τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις.


Σημειώνουμε ότι στις 23/01/2014 τεχνικό κλιμάκιο της Συνομοσπονδίας συναντήθηκε με εκπρόσωπο της Task Force στην Ελλάδα και έθεσε μετ΄ επιτάσεως τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά από την εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων του κώδικα φορολογικών διαδικασιών, ενώ στις 30/01/2014 επιδόθηκε ψήφισμα φορέων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα για την απόσυρση των άδικων φορολογικών ρυθμίσεων. Παράλληλα, η Συνομοσπονδία επιφυλάσσεται νομικά και θα κινηθεί ανάλογα στις περιπτώσεις όπου επισημανθούν αποκλίσεις από τις συνταγματικές επιταγές.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι συγκεκριμένες επισημάνσεις αφορούν τις πιο σημαντικές περιπτώσεις ρυθμίσεων για την οποία εφιστούμε την προσοχή των μελών. Παρακαλούμε τα μέλη να ενημερώνουν τις ομοσπονδίες για όποια άλλα προβλήματα εντοπίζουν στις καθημερινές τους συναλλαγές με την εφορία και τα ταμεία. Στο παράρτημα υπάρχει πίνακας παραδειγμάτων με τις νέες επιβαρύνσεις από τις φορολογικές αλλαγές.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ


     Κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται και αφορά την αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου και την πληρωμή μισθοδοσίας, αυτό βέβαια πρέπει να διευκρινισθεί περαιτέρω μέσα από Κοινή Υπουργική Απόφαση), αξίας άνω των πεντακοσίων ευρώ (500,00€), εφόσον εξόφληση δεν έγινε μέσω τράπεζας ή επιταγής δεν αναγνωρίζεται. Δηλαδή μαζί με τα τιμολόγια που έρχονται για καταχώριση  πρέπει να υπάρχει η απόδειξη τραπεζικής πληρωμής, η φωτοτυπία της επιταγής εξόφλησης  αλλιώς δεν θα ισχύει το τιμολόγιο ούτε στο ΦΠΑ ούτε στα έξοδα.
Κάθε δαπάνη λοιπόν άνω των 500,00€ αναγνωρίζεται ως έξοδο μόνο όταν περνάει μέσα από το τραπεζικό σύστημα.
     Οι  συγκεντρωτικές τιμολογίων θα υποβάλλονται κάθε μήνα ηλεκτρονικά, χωρίς όριο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσκομίζονται έγκαιρα (το αργότερο έως το πρώτο δεκαήμερο κάθε επόμενου μήνα) ΟΛΑ τα παραστατικά, ανεξάρτητα από το ποσό. Σε περίπτωση καθυστέρησης-αμέλειας  μη προσκόμισης κάποιου στοιχείου ελλοχεύουν σοβαρά πρόστιμα. Τούτο βέβαια έρχεται σε αντίφαση με την υποβολή των τριμηνιαίων δηλώσεων ΦΠΑ.
     Η μη έκδοση τιμολογίων, αποδείξεων κλπ, η εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων πάντως τύπου (Εισοδήματος, ΦΠΑ, Λοιπών Φόρων) ή χρεωστικών τροποποιητικών, έχει πλέον πολύ αυστηρά πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων, της τάξεως των 1.000,00€ για Β κατηγορίας βιβλία η 2.500 € για Γ κατηγορίας βιβλία και σε περίπτωση υποτροπής τα ποσά διπλασιάζονται και στην συνέχεια τετραπλασιάζονται ενώ δεν συμβιβάζονται πλέον. Σε περίπτωση πιστωτικών τροποποιητικών τα πρόστιμα είναι 100€ για κατόχους απλογραφικών και 250€ για κατόχους διπλογραφικών βιβλίων. Στην περίπτωση υποτροπής έχουμε διπλασιασμό και τετραπλασιασμό των προστίμων.
     Σε περίπτωση μεταβολής του Ε9 από 1.1.2014 και μετά, αυτό θα πρέπει να δηλώνεται μέσα σε 30 μέρες και ΟΧΙ με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το επόμενο έτος όπως ίσχυε ως τώρα.

     Είναι σε εφαρμογή από 1/1/2014 το πλήρες ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ (δηλαδή ο έλεγχος κεφαλαίων) για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων, για την αγορά επιχειρήσεων, για τη σύσταση ή αύξηση κεφαλαίου εταιρειών δηλαδή για τα πάντα. Παράλληλα, για αγοραπωλησίες ακινήτων εφαρμόζεται ο φόρος υπεραξίας που επιβαρύνει τον πωλητή (επί αδιευκρίνιστων αξιών κτήσης και πώλησης), γεγονός που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κτηματαγορά και τα συμβολαιογραφικά γραφεία.
     Τέλος υπενθυμίζουμε ότι  όλοι θα πρέπει να  διαθέτετε εμπορικούς λογαριασμούς (όψεως) και όχι ταμιευτήριου η κοινούς, και όλες οι επαγγελματικές συναλλαγές να γίνονται αυστηρά μέσα από αυτούς. Επικοινωνήστε με την τράπεζα σας για να δηλώσετε το λογαριασμό της επιχείρησης.
     Σε σχέση με τη φορολογία εισοδήματος, καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και θεσπίζεται συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισόδημα υψηλότερο των 50.000 ευρώ, θα υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα να εκπίπτει το σύνολο των επαγγελματικών τους δαπανών και των ασφαλιστικών τους εισφορών.

ΥΣ: Η αναφορά του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα μειώσει τα πρόστιμα στο ήμισυ δε συνεπάγεται ότι έχει εφαρμοστικότητα στο παρόν, αλλά ούτε επιλύει το πρόβλημα της συσσώρευσης των πολύ μεγάλων προστίμων

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

     Θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένος σε εμφανές σημείο για το προσωπικό ο Πίνακας Προσωπικού (καθώς και η πιο πρόσφατη αναθεώρηση-μεταβολή του εάν υπάρχει).
     Θα πρέπει να υπάρχουν οι αποδείξεις πληρωμής υπογεγραμμένες και από τους δύο συμβαλλόμενους (εργοδότη  –  υπάλληλο).

     Θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο το πορτοκαλί βιβλίο (νεοπροσληφθέντων). Αναμένεται η κατάργηση αυτής της υποχρέωσης λόγω της ανάρτησης των στοιχείων στο σύστημα Εργάνη
     Θα πρέπει να υπάρχουν και να είναι συμπληρωμένα-ενημερωμένα τα χειρόγραφα βιβλία αδειών και υπερωριών και μεταβολών ωραρίου προσωπικού
     Μέχρι σήμερα θα έπρεπε να καταγράφονται όλες οι μεταβολές στο στην ανακεφαλαιωτική περιοδική δήλωση του ΙΚΑ.
     Σε περίπτωση έλεγχου ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Σε περίπτωση επίσης που σας βρουν με ανασφάλιστο προσωπικό το πρόστιμο είναι 10.550 € (για άτομα ηλικίας άνω των 25) και 9.157 € (για άτομα ηλικίας κάτω των 25) όπως γνωρίζετε.  Το Υπουργείο Εργασίας έχει εξαγγείλει ρύθμιση για τις παραβάσεις που αφορούν την υποβολή της ανακεφαλαιωτικής δήλωσης εργαζομένων του ΙΚΑ. Λόγω της καταγραφής στο σύστημα Εργάνη και στο βιβλίο μεταβολών, η παράλειψη καταγραφής στις ανακεφαλαιωτικές δηλώσεις θα εκλαμβάνεται ως σφάλμα και δε θα επιβάλλεται ποινή. 
     Στην περίπτωση αλλαγής ωραρίου ή υπερωριών, η μη καταγραφή των μεταβολών αυτών επισείουν μικρότερο, αλλά υψηλό πρόστιμο.
     Δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη σε κανέναν υπάλληλο αν δεν έχει όλους τους απαραίτητους Αριθμούς μητρώου ΙΚΑ, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ.
     Όλες οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία μεταφέρονται στο λογαριασμό του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που έχει τη δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ

                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

        ΧΑΡΑΤΣΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ                 ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
 Στα πλαίσια εφαρμογής της ΚΥΑ 331/10301/25-01-2013 του ΥΠΑΑΤ ενημερώνουμε τους πολίτες,  κτηνοτρόφους και ενδιαφερόμενους φορείς ( κυνηγητικοί σύλλογοι, φιλοζωικά σωματεία κλπ) σχετικά με τα μέτρα πρόληψης  και καταπολέμησης της λύσσας και εφιστούμε την προσοχή στα κάτωθι:

Θα πρέπει να γίνει άμεσα εμβολιασμός και σήμανση όλων των κατοικίδιων σαρκοφάγων (δεσποζόμενα, ποιμενικά, κυνηγετικά κλπ). 

Ειδικότερα,  επιτακτική είναι η ανάγκη καταγραφής και εμβολιασμού των ποιμενικών σκύλων από ιδιώτες κτηνιάτρους και κτηνιάτρους του Δημοσίου που πραγματοποιούν τον αντιλυσσικό εμβολιασμό γι’ αυτό οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει άμεσα να τους εμβολιάσουν για τη δημιουργία βιολογικού φραγμού κατά της λύσσας  και την αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να λαμβάνουν άδειες διακίνησης των ζώων τους(σφαγή , πάχυνση, αναπαραγωγή και θερινή ή χειμερινή μετακίνηση)  από 01-01-2014  θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην Κτηνιατρική Υπηρεσία προσκομίζοντας απαραίτητα τα βιβλιάρια υγείας ή τα διαβατήρια για κάθε ποιμενικό σκύλο που έχουν καθώς και τα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν την ηλεκτρονική ταυτοποίησή τους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλαγές στη φορολογική δήλωση με 22 παγίδες


 Φοροεκπτώσεις τέλος για τόκους στεγαστικών
Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία περιέχει η φετινή φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Το νέο έντυπο που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες «κρύβει» 22 παγίδες, σύμφωνα με το Έθνος.

Ειδικότερα, καταργούνται 12 κωδικοί-κλειδιά που αφορούν τις αφορολόγητες δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα κ.α, που πλέον δεν θα δηλώνονται αφού δεν αναγνωρίζονται από την εφορία.

Επίσης στο νέο έντυπο υπάρχουν προσθήκες και αλλαγές σε 10 σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η μη συμπλήρωση τους η τυχόν λάθη θα στερήσουν τους φορολογούμενους από ελαφρύνσεις και θα φουσκώσουν το τελικό φόρο στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Οι 22 φοροπαγίδες:

Με το νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος καταργούνται οι κωδικοί για:

-Το στεγαστικό επίδομα
-Όσους γεννήθηκαν πριν από την 01/01/1982
-Μισθωτούς ή συνταξιούχους που διαμένουν σε παραμεθόριο περιοχή
-Τον αριθμό των ανήλικων τέκνων
-Τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας
-Τα ποσά των δανείων
-Τα ασφάλιστρα ζωής
-Τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων
-Τα φροντιστήρια των παιδιών
-Τις υποχρεωτικές εισφορές σε Ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.ά)
-Την επιχειρηματική αμοιβή για ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες ή κοινωνίες κληρονομικού δικαίου
-Τις ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση

Την ίδια ώρα επέρχονται προσθήκες στις αλλαγές στους κωδικούς που αφορούν:

-Όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 01/01/2013 και μετά
-Το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος για μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση

Το «εργόσημο»

-Όσους παρέχουν εργασία με «εργόσημο»
-Όσους έχουν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται
-Όσους τακτοποιούν αυθαίρετα κτίσματα
-Στην αναγραφή τόκων καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες Και επί των τόκων θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1-4%.
-Στον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων μελών
-Στο έξτρα αφορολόγητο για αναπηρία 67% και πάνω
-Στο ενοίκιο για την κύρια κατοικία ή για τα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό     

Διαβάστε Περισσότερα »

Καραγεωργίου: «Αξίζαμε ισοπαλία»


Την πεποίθηση πως ο Λεβαδειακός, άξιζε τουλάχιστον έναν πόντο στην αναμέτρηση με την Καλλονή, εξέφρασε ο Νίκος Καραγεωργίου στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της αναμέτρησης.


Ο Νίκος Καραγεωργίου, μίλησε και για τη συνέχεια του πρωταθλήματος και υπογράμμισε πως χρειάζεται να έρθουν και οι εκτός έδρας νίκες: «Ολοκληρώθηκε ένα παιχνίδι στο οποίο, μάλλον το οποίο μας αφήνει μια πικρία θα' έλεγα διότι με την εικόνα της ομάδος μέσα στο γήπεδο τουλάχιστον δικαιούμασταν να πάρουμε την ισοπαλία κι έτσι φεύγουμε στεναχωρημένοι, δεν καταφέραμε να κερδίσουμε ακόμα ένα παιχνίδι, το οποίο τουλάχιστον το δουλέψαμε, προσπαθήσαμε, αλλά δεν ήρθε το αποτέλεσμα».

Αναφορικά με τη συνέχεια του πρωταθλήματος ο Καραγεωργίου σημείωσε: «Νομίζω ότι όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα. Αυτές οι ομάδες οι οποίες βρίσκονται στη διεκδίκηση της παραμονής αν εξαιρέσουμε τον Λεβαδειακό και δεν θυμάμαι κάτι άλλο αν μου διαφεύγει κάτι, έχουνε κερδίσει αντιπάλους πολύ μεγαλύτερους, δηλαδή έχουνε κερδίσει τον ΠΑΟΚ, έχουνε κερδίσει τον Παναθηναϊκό, έχουνε κερδίσει τον Ατρόμητο κάποιοι, μπορεί να μην έγινε μια φορά να' γινε δύο, δυο φορές, που αυτό σημαίνει βαθμούς δηλαδή από εκεί που θεωρούμε ότι είναι το πιο δύσκολο για να παρθούνε, λοιπόν έφτασε η στιγμή να το κάνουμε κι εμείς.

Μπορούμε να κερδίσουμε τον οποιονδήποτε ιδιαίτερα στην έδρα μας, αλλά θα πρέπει να κερδίσουμε κι έξω, δεν θεωρώ ότι σήμερα το σκορ είναι δίκαιο και αναφέρομαι για την εικόνα της ομάδας μου, δεν αναφέρομαι για το αν το γκολ είναι καθαρό, φυσικά και είναι καθαρό, έτσι; Πιστεύω ότι όσο δύσκολα και να' ναι τα παιχνίδια που έρχονται μπροστά οι ομάδες που έχουν αυτή τη λογική και μπαίνουν σ' αυτή τη λογική πρέπει να νικήσουν με τον πιο δυνατό αντίπαλο να παίζουν να διεκδικήσουν βαθμούς, εμείς πρέπει να μπούμε σ' αυτή τη λογική τώρα πλέον γιατί μείναμε λίγο
Διαβάστε Περισσότερα »

“Κύμα” γρίπης σαρώνει την Ελλάδα



    Πανευρωπαϊκή “πρωτιά” της χώρας μας στην ταχύτητα μετάδοσης της γρίπης
    21 άτομα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους
    105 περιστατικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από την αρχή του έτους



Απειλητικό υψώνεται το κύμα της γρίπης στην χώρα μας, αφήνοντας σταθερά στο... πέρασμά του ασθενείς σε βαριά κατάσταση στην Εντατική ή ακόμα και νεκρούς.

Μάλιστα, η υψηλή ταχύτητα με την οποία κινείται η γρίπη στην επικράτεια δίνει στην Ελλάδα πανευρωπαϊκή «πρωτιά»: είναι η μοναδική ανάμεσα σε 29 χώρες που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (European Center Disease Control, ECDC) έχει μεγάλη κυκλοφορία της γρίπης, και δη του πανδημικού στελέχους Α(Η1Ν1). Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ατόμων και η μη έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρμάκων ευθύνεται κατά τους επιστήμονες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Η γεωμετρική πρόοδος με την οποία αυξάνονται οι επισκέψεις των Ελλήνων σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής αλλά και τα βαριά περιστατικά γρίπης που χρειάζεται να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μαρτυρούν την άγρια «επέλαση» της νόσου.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη και 105 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.

Μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύονταν σε Εντατική είχε ανέλθει σε 49 προκαλώντας σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας και δη στο ευαίσθητο κομμάτι των ΜΕΘ.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι το κύμα της γρίπης τείνει να φτάσει στο πιο ψηλό του σημείο και ότι το επόμενο διάστημα αυτό θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει –μάλιστα θεωρείται ευνοϊκή συγκυρία η καλοκαιρία που πρόβλεψαν οι μετεωρολόγοι, καθώς εκτιμάται ότι θα απομειώσει γρηγορότερα την δυναμική του ιού της γρίπης. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παχυσαρκία που ασθενούν με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής πρέπει να λαμβάνουν αμέσως αντιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου χωρίς να επιβεβαιώνεται εργαστηριακά ο ιός της γρίπης.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, η γρίπη παρουσιάζει ακόμη ελεγχόμενη, χαμηλή δραστηριότητα. Το ECDC αναμένει το επόμενο διάστημα αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης σε έξι χώρες (Βουλγαρία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ισπανία).


Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η  Ομοσπονδία μας δέχεται καθημερινώς απανωτές καταγγελίες για ληστρικές επιδρομές από εισπράκτορες διαφόρων οργανισμών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ – ΑΘΗΝΑ – ΑΠΟΛΛΩΝ GRAMO – GEA – ΕΡΑΤΩ – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΟΝΥΣΟΣ) προσπαθώντας με εκβιασμούς και απειλές να βουτύξουν στο ταμείο μας που δυστυχώς για αυτούς και για εμάς είναι άδειο και δεν αντέχει άλλες επιδρομές.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,
Μετά από διαμαρτυρίες για πτώση τζίρου και επαγγελματική απραξία η ΟΕΒΕ Θήβας κάλεσε την ΑΕΠΙ για ουσιαστική μείωση του αμοιβολόγιου της, για πτώση 50% - 70%. Η συνέχιση των διαμαρτυριών πανελληνίως από όλες τις ομοσπονδίες είχε σαν αποτέλεσμα το Υπουργείο Πολιτισμού να συγκροτείσει Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και τη δημόσια εκτέλεση αποτελούμενη από εκπροσώπους Φορέων – Χρηστών – ΚΕΔΕ – Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρησης – ΟΠΙ - Υπουργείου. Η επιτροπή αυτή ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου με χρονική διάρκεια δύο μηνών.
Η ΟΕΒΕ Θήβας προτρέπει όλους τους συναδέλφους να αναμένουν την έκδοση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής.

                 ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΧΑΡΑΤΣΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Θα μυρίσει… άνοιξη σήμερα

Γενικά καλός θα είναι ο καιρός σήμερα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Άνεμοι από νότιες διευθύνσεις μέχρι 5 μποφόρ. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Πιο αναλυτικά
Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 οι όποιοι βαθμιαία θα γίνουν νότιοι νοτιοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα σποραδικών βροχών κυρίως στα βορειοδυτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 οι όποιοι βαθμιαία θα γίνουν νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στα βόρεια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το πρωί. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 5 οι όποιοι βαθμιαία στα βόρεια θα γίνουν νοτιοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το πρωί.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 οι όποιοι βαθμιαία θα γίνουν νότιοι μέχρι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στην Κρήτη κατά τόπους η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το πρωί όποτε ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν νότιοι νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το πρωί.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά και νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Κεφαλονιά

Καιρός: τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Νέο βιβλίο για το Δίστομο: Έκθεση της γερμανικής Μυστικής Στρατιωτικής Αστυνομίας αποκαλύπτει την Σφαγή των Αμάχων


Καταπληκτική εκδήλωση για την Σφαγή του Διστόμου! Ένας φοβερός ομιλητής - ο Μίμης Ανδρουλάκης- έδωσε σε ένα υπέροχο ακροατήριο, την ουσία του εξαίσιου έργου της Καίτης Μανωλοπούλου για την Σφαγή του Διστόμου - με μαρτυρίες και ντοκουμέντα!Πολύς κόσμος - και από Αθήνα και από Δίστομο - ήταν,στο αμφιθέατρο ''Α Τρίτσης'', μια πολύ ΔΥΝΑΤΗ εικόνα του χωριού μας και τι μπορεί να κάνει ΕΝΩΜΕΝΟ!
Το κείμενο που ακολουθεί είναι η ανταπόκριση της συνάδελφου Μαρία Δεληθανάση που μέσω ''Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων'' (ΑΠΕ) πήγε σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό:
«Ο Αθέριστος Ιούνης» τιτλοφορείται το βιβλίο της Καίτης Μανωλοπούλου που κυκλοφορεί από αύριο στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Βεργίνα και αποτελεί αποτύπωση των όσων διημείφθησαν στο Δίστομο τη μοιραία 10η Ιουνίου 1944, αλλά και όσων ακολούθησαν στην ιστορική έρευνα και στον αγώνα για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος.
Η συγγραφέας, το βιβλίο της οποίας παρουσίασαν ο πολιτικός-συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Διστομίτης Λουκάς Δημάκας, χωρίζει το βιβλίο της σε δυο μέρη.
Στο πρώτο αποτυπώνει τις συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζησάντων (απαύγασμα προσωπικής, επιτόπιας, έρευνας χρόνων).
Στο δεύτερο μέρος «ξεναγεί» τον αναγνώστη στα σύγχρονα μνημεία της σφαγής, αναφέρεται σε τρία άλλα χωριά που όπου έγιναν αντίστοιχες σφαγές (στο Κομμένο 'Αρτας όπου στις 29 Ιουνίου 1943 σφαγιάσθηκε ο μισός πληθυσμός, στο Oradour sur Glane της Γαλλίας όπου την ίδια ημέρα με το Δίστομο -10 Ιουνίου 1944- τα SS προχώρησαν σε ανάλογη σφαγή, στο Lidice της Τσεχίας όπου στις 10 Ιουνίου 1942 έγινε ανάλογη σφαγή) και προσθέτει νέα στοιχεία την ιστορική έρευνα με την παράθεση ενός εγγράφου που πρώτη φορά δημοσιοποιείται.
Πρόκειται για έγγραφο που έφερε στην επιφάνεια ο Γερμανός ιστορικός αντιφασίστας Ντίτερ Μπεγκεμαν (Dieter Begemann), ο οποίος επρόκειτο να εκδώσει και σχετικό βιβλίο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει για αδιευκρίνιστους λόγους, όπως επισήμανε η κ. Μανωλοπούλου.
Ο κ. Μπέργκεμαν είχε εμπιστευθεί στον Διστομίτη Πάνο Ασημάκη τις δυο αναφορές που είχαν γίνει σχετικά με τη σφαγή από Γερμανούς αξιωματούχους. Η πρώτη ήταν η αναφορά του υπολοχαγού των SS που πραγματοποίησε τη σφαγή Φριτς Λάουτενμπαχ (Fritz Lautenbach), που ήταν ψευδής προκειμένου να δικαιολογήσει τη σφαγή και η δεύτερη, του υπαξιωματικού της γερμανικής Μυστικής Στρατιωτικής Αστυνομίας που καταγράφει τα γεγονότα, διαψεύδοντας επί της ουσίας την αναφορά του συναδέλφου του. Το δεύτερο αυτό έγγραφο του υπαξιωματικού Γκέοργκ Κοχ (Georg Koch) δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο βιβλίο της κ. Μανωλοπούλου.
Στο δεύτερο μέρος γίνεται επίσης αναφορά στη στάση των δικαστικών αρχών του Μονάχου τη δεκαετία του 1960, όταν εκλήθησαν να εκδώσουν ετυμηγορία για τα διαμειφθέντα από τα SS. Εκεί -όπως καταγράφεται σε κείμενο του Γ. Θεοχάρη από το βιβλίο του «Το Ολοκαύτωμα» που παραθέτει η κ. Μανωλοπούλου- διαπιστώθηκε «ότι η από καιρό λησμονημένη ψευδής έρευνα του στρατοδικείου της χρονιάς 1944 απολάμβανε τιμές Κράτους Δικαίου».
Ο κ. Ανδρουλάκης με το γλαφυρό λόγο του εστίασε στις μαρτυρίες των επιζησάντων, μαρτυρίες που -όπως είπε- αποτυπώνουν τι έγινε στο Δίστομο και τις αφηγείται μια γυναίκα μέσα από τις αφηγήσεις άλλων γυναικών. Μαρτυρίες, στις οποίες ο συγγραφέας-πολιτικός σταμάτησε να κάνει αναφορά, όταν αντιλήφθηκε ότι τα πρόσωπα που έχουν αποτυπώσει όλο αυτόν τον πόνο των παιδικών τους χρόνων ήταν στο ακροατήριο της παρουσίασής του. «Με σε νοιάζει μπαμπά, εγώ θα σου κάνω άλλη μαμά» λέει το σοκαρισμένο 8χρονο παιδί που επιβίωσε της σφαγής και ένα 4χρονο πλησιάζει τη νεκρή μητέρα λέγοντάς της: «Σήκω μαμά. Θα σου κάνω ψωμί»…
Στον αγώνα για τη δικαίωση της σφαγής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας. Αγώνας, που όπως σημείωσε, δεν είναι αγώνας για λεφτά και καζάντια. Οπως είπε, είναι ένας αγώνας που δεν σταματά στον 'Αρειο Πάγο, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, στα γραφεία των υπουργών και στο Δικαστήριο της Χάγης. Είναι ο αγώνας, πρόσθεσε, των μαυροφόρων γυναικών στο Μαυσωλείο κάθε χρόνο. Είναι οι εκατοντάδες προσκυνητές που πηγαίνουν κάθε εβδομάδα στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού και στο Μαυσωλείο. Είναι το «όχι» στη γερμανική πολιτική που είπαν με το δικό τους τρόπο τον Οκτώβριο 2012 στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» και τον Νοέμβριο 2013 στο Βερολίνο, οι μαθήτριες του Λυκείου του Διστόμου και η καθηγήτριά τους, συμπλήρωσε ο κ. Δημάκας.
Και κατέληξε παραθέτοντας τμήμα μυστικής έκθεσης του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα το 1969 που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» από τον Αριστομένη Συγγελάκη. Όπως είπε ο κ. Δημάκας, γράφει ο πρέσβης στην έκθεση, αναφερόμενος τις γερμανικές επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο: «Θα ήταν προς το συμφέρον μας να διατηρήσουμε αυτή την ενδιάμεση κατάσταση όσο γίνεται περισσότερο, έτσι ώστε οι αξιώσεις των τότε αντιπάλων μας, είτε να αποσυρθούν, είτε να παραγραφούν. Με άλλα λόγια: δεν πρέπει να ξυπνήσουμε τους σκύλους που κοιμούνται»!
«Για ένα να είστε σίγουροι» κατέληξε ο Λ. Δημάκας. «Ότι βιβλία σαν κι αυτό
της Καίτης Μανωλοπούλου βοηθούν όχι μόνο να ξυπνήσουν οι «σκύλοι», αλλά και να γαυγίσουν και να δαγκώσουν».-
Διαβάστε Περισσότερα »

Από σήμερα οι αιτήσεις για συμμετοχή στις Πανελλαδικές



Από σήμερα μέχρι και την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση - δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2014 όλοι οι υποψήφιοι των γενικών και επαγγελματικών λυκείων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση - δήλωση.

Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την αίτηση είτε από το διαδίκτυο (όπου αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της αίτησης - δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ ΤΕΕ/Έντυπα Εξετάσεων), είτε από το λύκειό του.

Στη συνέχεια καλείται να τη συμπληρώσει σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο, και μετά πρέπει να την υποβάλει ηλεκτρονικά στο λύκειό του.

Στην ίδια ιστοσελίδα αναρτάται και η σχετική εγκύκλιος που θα περιγράφει πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος).
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ