Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Όλοι στο Καρναβάλι της Άσκρης- ξέφρενο γλέντι και κυρίως κέφι!

Αποκριές για δεύτερη χρονιά στην Άσκρη.
Το Καρναβάλι της Άσκρης είναι γεγονός την Κυριακή 2 Μαρτίου και ώρα 13:30 στη κεντρική πλατεία.Μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές θα παρελάσουν μπροστά σας χαρίζοντας άφθονο γέλιο και θα σας κάνουν για λίγες ώρες να ξεχάσετε τα καθημερινά προβλήματα.Άφθονο κρασί και γευστικά μεζεδάκια θα απογειώσουν το κέφι σας.Το Γαιτανάκι,ο σοκοφρετοπόλεμος,ο χορός του πιπεριού,το έθιμο με το λουκούμι σε συνδιασμό με τα γρουπ των καρναβαλιστών σας υποσχονται διασκέδαση και ξεγνοιασιά.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ όλους στην Άσκρη να γελάσουμε,να γλεντήσουμε και να υποδεχτούμε τη Σαρακοστή.




Διαβάστε Περισσότερα »

Φλέγεται το Κίεβο - Τουλάχιστον εννέα νεκροί

«Ντου» των αστυνομικών στο στρατόπεδο των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας – 25.000 Ουκρανοί δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και τραγουδούν τον εθνικό τους ύμνο – Δεκάδες οι τραυματίες

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία. Το Κίεβο φλέγεται και ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι. Πάνω από 150 έχουν τραυματιστεί. Η βία έχει ξεφύγει στην Ουκρανία και οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλούν σοκ.



Φωτιές υψώνονται παντού, διαδηλωτές πετούν πέτρες και ό,τι άλλο βρουν προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα και αντλίες νερού. Εικόνα που μετέδωσε και το Asociated Press και δείχνει έναν άνδρα να έχει πάρει στην κυριολεξία φωτιά έχει προκαλέσει οργή στο Διαδίκτυο.



Οι δρόμοι στην ουκρανική πρωτεύουσα θυμίζουν σκηνικό πολέμου. Η αστυνομία απέστειλε τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να δώσουν ένα τέλος στο χάος στις 18:00, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα υποχρεωθεί να επιβάλει την τάξη «με κάθε έννομο μέσο», όπως και έκανε λίγο πριν τις εννέα το βράδυ της Τρίτης, όπου εισέβαλε στο μεγαλύτερο στρατόπεδο των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.


Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από το χώρο του καταυλισμού, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης και από ό,τι φαίνεται η νύχτα θα είναι μακρά στην Ουκρανία που ζει τις χειρότερες ταραχές από τον Νοέμβριο του 2013. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να σπάσουν οδοφράγματα των διαδηλωτών και να προσεγγίσουν την Πλατεία Ανεξαρτησίας από πολλές διευθύνσεις.



Ωστόσο, χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στο σημείο. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ τουλάχιστον 25.000 Ουκρανοί, παρά τις ταραχές και τη βία, δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και όλοι μαζί τραγουδούν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας τον εθνικό τους ύμνο. 

Διαβάστε Περισσότερα »

"Μάγκισσες"οι Γυναίκες του Λεονταρίου-βίντεο-φωτο

Μέσα σε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, στην οποία κυριάρχησαν οι ευχές για καλή χρονιά έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του Ο Σύλλογος Γυναικών Λεονταρίου η "ΕΣΤΙΑ" το βράδυ της Κυριακής στην ταβέρνα του Φουντά στο Λεοντάρι.
Απο όλα είχε η βραδιά...καταπληκτική ορχήστρα,οριεντάλ,κέφι,και η έκπληξη  ο Γιώργος Μάγκας που ξεσήκωσε με το κλαρίνο του και τα τραγούδια της  συζύγου του Τζούλης όλο το γυναικείο πληθυσμό,όπως θα δείτε στο φωτορεπορτάζ και στο βίντεο.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ Η "ΕΣΤΙΑ"
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Ευχαριστούμε εγκάρδια όλους που τιμήσατε την ετήσια γιορτή μας"Κοπή της Πίτας".Μοιρασθήκαμε ένα μοναδικό ζεστό Ελληνικό απόγευμα,μια ζεστή φιλόξενη διάθεση και ανταλλάξαμε τις θερμότερες εγκάρδιες ευχές μας για τη νέα χρονιά,που με τις ευλογίες των ιερέων μας και τη βοήθεια του Θεού αισιοδοξούμε ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.
Δείξαμε ότι προάγουμε ανώτερα ανθρώπινα ιδανικά και χαιρόμαστε το Θείο Δώρο της ζωής.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις Αρχές του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων,τους ιερείς Λεονταρίου,Βαγίων και Νεοχωρίου,την Ομοσπονδία Σ.Γ.Βοιωτίας,τους Συλλόγους Γυναικών,τον Αθλητικό Σύλλογο Λεονταρίου,και την τοπική εφημερίδα "ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ"


ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ



 






ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Αποκριάτικο party της Α' Λυκείου Βαγίων

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι κάτοικοι του Δήμου Τανάγρας δεν παρέδωσαν το ΙΚΑ Οινοφύτων- video




Οι κάτοικοι του Δήμου Τανάγρας δεν παρέδωσαν το ΙΚΑ Οινοφύτων   στα εντεταλμένα ανθρωπάκια του μπουμπουκου.

Σήμερα  περίπου στις 13:00 μετά από πληροφορία ότι θα έρθουν να πάρουν τα κλειδιά του ΙΚΑ Οινοφύτων η ομάδα περιφρούρησης και η επιτροπή αγώνα κινητοποιήθηκαν άμεσα στο να μαζευτούν όσοι περισσότεροι κάτοικοι μπορούν το δυνατόν συντομότερο.

Περίπου στις 14:00 δυο εντεταλμένα ανθρωπάκια του μπουμπουκου αφού άφησαν το αυτοκίνητο τους μακριά πλησίασαν τον χώρο ανακατεύτηκαν με τον κόσμο και προσπάθησαν  στα μουλωχτά να εισέρθουν στο κτήριο του ΙΚΑ αλλά του πήραν είδηση οι κάτοικοι και τους απομάκρυναν από το χώρο.

Τα ανθρωπάκια αυτά  ( περγαντά και δούλου )  με υπεροπτικό ύφος και περίσσιο θράσος προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι ενεργούν για το καλό των ασφαλισμένων.

Οι κάτοικοι συνεχίζουν την περιφρούρηση του κτηρίου και το απόγευμα στις 18:00 θα αποφασίσουν μαζί τους συλλόγους και την επιτροπή αγώνα για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πάρων  είναι σε όλες τις διαμαρτυρίες ο Δήμαρχος Τανάγρας και μόνο 2-3 δημοτικοί σύμβουλοι , όλοι οι υπόλοιποι σύμβουλοι και υποψήφιοι έλαμψαν με την απουσία και αδιαφορία τους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δυο ταινίες στον Κινηματογράφο Θήβας-ΨΥΧΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ-ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ


ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΘΗΒΑΣ

Σάββατο 22 και Κυριακή 23  Φεβρουαρίου 2014



 Ώρα έναρξης προβολής: 18:30

ΨΥΧΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ
(ΜΕΤΑΓΛ)



Συνοπτικές Πληροφορίες
Σκηνοθεσία:    ΚΡΙΣ ΜΠΑΚ
Σενάριο:    ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΛΙ
Ηθοποιοί:    ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΟΙ: , ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ , ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ , ΦΟΙΒΟΣ ΡΙΜΕΝΑΣ , ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΖΑΣ , ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΥΡΙΩΤΗΣ , ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΚΙΔΗ , ΣΙΑ ΚΟΣΚΙΝΑ , ΒΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ , ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ , ΠΑΝΟΣ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ
Διάρκεια:    108 λεπτά
Χρονολογία παραγωγής:    2013
Είδος ταινίας:    ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ
Χώρα παραγωγής:    ΗΠΑ
Καταλληλότητα ταινίας:    ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

Περίληψη

Η θαρραλέα και υπεραισιόδοξη πριγκίπισσα Anna πρέπει να συνεργαστεί με τον Kristoff, έναν απότομο βουνίσιο τύπο, για να ξεκινήσουν μαζί ένα μεγάλο ταξίδι. Σκοπός τους είναι να βρουν την Παγωμένη Βασίλισσα που δεν είναι άλλη από την αδελφή της Anna, και να λύσουν επιτέλους τα παγωμένα μάγια που ταλαιπωρούν ένα ολόκληρο βασίλειο. Η Anna και ο Kristoff θα έρθουν αντιμέτωποι με οριακές τύπου Everest συνθήκες, θα συναντήσουν μυθικά πλάσματα και μαγικά φαινόμενα σε κάθε γωνία. Πολύτιμοι σύμμαχοί τους στον αγώνα θα είναι ο ξεκαρδιστικός χιονάνθρωπος Olaf και ένας ψωριάρικος τάρανδος που ακούει στο όνομα Swen.
ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ



Συνοπτικές Πληροφορίες
Σκηνοθεσία:    ΝΤΕΙΒΙΝΤ Ο΄ΡΑΣΕΛ
Σενάριο:    ΕΡΙΚ ΓΟΥΟΡΕΝ ΣΙΝΓΚΕΡ, ΝΤΕΙΒΙΝΤ Ο ΡΑΣΕΛ
Ηθοποιοί:     ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΠΕΙΛ, ΜΠΡΑΝΤΛΕΙ ΚΟΥΠΕΡ , ΤΖΕΡΕΜΙ ΡΕΝΕΡ , ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΛΟΡΕΝΣ , ΕΪΜΙ ΑΝΤΑΜΣ
Διάρκεια:    138 λεπτά
Χρονολογία παραγωγής:    2013
Είδος ταινίας:    ΔΡΑΜΑ
Χώρα παραγωγής:    ΗΠΑ
Καταλληλότητα ταινίας:    ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ 15

Περίληψη

Η ταινία «Οδηγός Διαπλοκής», τοποθετημένη στο σαγηνευτικό κόσμο ενός από τα πλέον παράξενα σκάνδαλα της δεκαετίας του ’70, αφηγείται την ιστορία του πανέξυπνου απατεώνα Ίρβιν Ρόζενφελντ (Κρίστιαν Μπέιλ), ο οποίος μαζί με την εξίσου γοητευτική και πανούργα συνεταίρο του Σίντνεϊ Πρόσερ (Έιμι Άνταμς), αναγκάζεται να συνεργαστεί με έναν αχαλίνωτο πράκτορα του FBI, τον Ρίτσι ΝτιΜάσιο (Μπράντλεϊ Κούπερ) για να παγιδεύσουν άλλους απατεώνες, μαφιόζους και πολιτικούς, που επιδιδόταν σε μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες. Ο ΝτιΜάσιο τους ωθεί στον κόσμο διαμεσολαβητών εξουσίας του Τζέρσεϊ και της μαφία, έναν κόσμο τόσο επικίνδυνο όσο και μαγευτικό. Ο Τζέρεμι Ρένερ είναι ο Κάρμιν Πολίτο, ένας παθιασμένος, ανήσυχος, πολιτικός άρχοντας του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος παγιδεύεται εν μέσω απατεώνων και Ομοσπονδιακών. Η απρόβλεπτη σύζυγος τού Ίρβινγκ, Ρόζαλιν (Τζένιφερ Λόρενς) ίσως είναι εκείνη που θα κινήσει τα νήματα και θα ανατρέψει τα πάντα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σύλληψη 54χρονης για κλοπή ρεύματος στη Θήβα

 Ακόμη μία σύλληψη για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Συνελήφθη 54χρονη ημεδαπή στη Θήβα, η οποία είχε παραβιάσει τη σφραγίδα ρολογιού της οικίας της και είχε επέμβει στον μετρητή κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος

Συνελήφθη, σήμερα (18-02-2014) το πρωί στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, μία 54χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος .

Ειδικότερα σήμερα το πρωί, οι αστυνομικοί μετέβησαν, μαζί με κλιμάκιο τεχνικών υπαλλήλων της ΔΕΔΔΗΕ, στην οικία της 54χρονης, όπου διαπιστώθηκε παραβίαση σφραγίδας ρολογιού και επέμβαση στον μετρητή κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος .

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΔΕΔΔΗΕ Θηβών, η απώλεια σε κιλοβατώρες ανέρχεται στις (28.460) και η συνεπακόλουθη οικονομική ζημιά που υπέστη η εταιρεία, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (4.100) ευρώ.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.    
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρέμβαση Μπασιάκου και βουλευτών ΝΔ για φορολόγηση αγροτών

«Προτάσεις για την φορολόγηση των αγροτών»

  Η υλοποίηση μέσω εγκυκλίων, της νομοθετικής ρύθμισης για την φορολόγηση των αγροτών, λόγω ασαφειών, ελλείψεων  αλλά και κακών χειρισμών, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους αγρότες και τους έχει οδηγήσει σε κινητοποιήσεις.
  Στόχος πρέπει να είναι η εφαρμογή ενός πλαισίου απλοποιημένης και λογικής φορολόγησης των αγροτών, και όχι φυσικά η αφαίμαξη τους, με αποτέλεσμα τον περαιτέρω οικονομικό μαρασμό της περιφέρειας και την κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας.
Πέρα από τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν, (μη τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων κλπ), προτείνουμε και ζητούμε τα εξής:

1)Τα ημερομίσθια  του αγρότη, κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου και        αλιέα, καθώς και των μελών της οικογενείας του που εργάζονται στις  παραπάνω  εργασίες, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ του αγρότη, διότι η προσωπική εργασία τους δεν αμείβεται.

2)      Πρέπει να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, διότι ο αγρότης δεν είναι  επιτηδευματίας , αλλά παραγωγός.

3)      Οι τόκοι δανείων του αγρότη, κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου και αλιέα,  που έχει συνάψει και ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί, πρέπει να υπολογίζονται στα έξοδα.

4)      Πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα, αποσβέσεις από  την αγορά γης και αγορά πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού.

5)       Στα έξοδα πρέπει να υπολογίζονται τα έξοδα άρδευσης.

6)      Τα έξοδα ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής ή του  ζωικού κεφαλαίου στον ΕΛΓΑ,  πρέπει να συνυπολογίζονται στα έξοδα.

7)      Να εκπίπτουν οι δαπάνες για ασφάλιση του αγρότη και των μελών της οικογενείας του στον ΟΓΑ.

8)       Να μην υπάρχει πλαφόν εξόδων σε πετρέλαια, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και
 άλλα αγροεφόδια.

9)  Να οριστεί χαμηλός συντελεστής 13% στην αγορά μηχανημάτων και λοιπών αγροεφοδίων.

10)    Να υπολογίζεται στα έξοδα το σύνολο των λειτουργικών δαπανών.

11)    Να μην συνυπολογίζονται οι ενισχύσεις  στο υπό φορολόγηση εισόδημα.

12)    Οι  ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, το ΙΚΑ ή άλλο ταμείο, οι οποίοι εργάζονται σε αγροτική εργασία, δεν πρέπει να έχουν κρατήσεις για ασφάλεια, διότι είναι ήδη ασφαλισμένοι και δεν πρέπει να πληρώνουν 2ηφορά.

13)   Όταν ο αγρότης είναι κατά τον συμψηφισμό του ΦΠΑ πιστωτικός, δηλαδή του οφείλει το κράτος, το ποσόν πρέπει να αποδίδεται στον αγρότη και όχι να μετακυλύετε σε επόμενη χρονιά.

14)  Πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού
      πετρελαίου.

15)   Πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα μετάκλησης αλλοδαπών εργατών, και το εξάμηνο εργασίας να μπορεί να το δουλέψει όλο τον χρόνο, τμηματικά.

16)  Οι αγρότες ή οι ετεροεπαγγελματίες  με τζίρο κάτω από 15000 ευρώ,  πρέπει να φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή 5%-6%, ή με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, διότι μέχρι 15000 τζίρο δεν εκπίπτουν οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι αγρότες ή  οι ετεροεπαγγελματίες αυτοί.


                                  Ερωτάσθε κκ Υπουργοί

Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με τις παραπάνω προτάσεις;
   
    Μπασιάκος Ευάγγελος Βουλευτής Ν. Βοιωτίας


Διαβάστε Περισσότερα »

Tσικνοπέμπτη στη Λίμνη Μουσών- Eλάτε να τσικνίσουμε και να γιορτάσουμε όλοι μαζί

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤH ΛΙΜΝΗ - Ελάτε να τσικνίσουμε όλοι μαζι παρέα σε ένα μοναδικό περιβάλλον με ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.Άντε γιατί μπουχτίσαμε…
2262067654-210 2853477-κιν.6974113180 
Διαβάστε Περισσότερα »

Στην παγίδα των πιστωτικών καρτών οι αγρότες



Σοβαρούς φορολογικού κινδύνους κρύβουν πλέον οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, καθώς η τσιμπίδα της Εφορίας... καραδοκεί!

Η χρήση πιστωτικής κάρτας δεν είναι πλέον αθώα. Αντιθέτως, τα ποσά που δαπανούνται μέσω αυτών προστίθενται στα τεκμήρια διαβίωσης που είναι ήδη πολύ υψηλά για το εισόδημα του μέσου Έλληνα, και ακόμη περισσότερο των αγροτών.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ας πουμε π.χ. ότι έχετε τεκμήριο διαβίωσης 15.000 ευρώ, και το καλύπτετε με τα εισοδήματα σας. Μια μέρα αποφασίζετε να πάτε ένα ταξίδι μεγάλο που στοιχίζει 2.500 ευρώ.

Το πληρώνετε με πιστωτική, την οποία αποπληρώνετε απο κάτι οικονομίες που είχατε στην τράπεζα ή έστω με δόσεις από τα τρέχοντα και μελλοντικά σας εισοδήματα.

Με βάση τις νέες φορολογικές πρακτικές αυτό είναι. λάθος.  Μπορεί να σας καλέσει η εφορία, για να αποδείξετε το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ αυτού του εξόδου. Πριν ξοδέψετε οτιδήποτε, πρέπει όλοι, μα όλοι, να πάτε στο λογιστή, να μαζέψετε στοιχεία 20 ετών , για να αποδείξετε ότι κάνετε «ανάλωση κεφαλαίου». αλλιώς, δεν δικαιολογείται το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. Το προς ανάλωση κεφάλαιο όμως και στην περίπτωση που υπάρχει εξαντλείται με τέτοιες πρακτικές και όταν χρειαστεί για κάτι σοβαρό, απλώς δεν θα υπάρχει, οπότε έρχεται βαρύς έκτακτος φόρος. Στην πράξη δηλαδή, ισχύει πόθεν έσχες για οποιοδήποτε έξοδο και μάλιστα οι δαπάνες αυτές μένουν στο σύστημα για περισσότερα από 10 χρόνια!

Διαβάστε Περισσότερα »

Nέα διοίκηση στο Νοσοκομείο Θήβας

Νέες διοικήσεις σε νοσοκομεία

Νέες διοικήσεις σε νοσοκομεία ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ορίζονται οι κάτωθι διοικήσεις νοσοκομείων:

5η ΥΠΕ

Γενικό νοσοκομείο Θηβών - Βασδέκης Παναγιώτης - Αναπληρωτής διοικητής.

Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καρύστου «ΔΙΟΚΛΕΙΟ» - Λιακοπούλου Αικατερίνη - Αναπληρώτρια Διοικήτρια.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μιά ακόμα σύλληψη για ναρκωτικά στη Θήβα

Συνελήφθη 50χρονος ημεδαπός για ναρκωτικά στη Θήβα

Κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης

Συνελήφθη, χθες (17-02-2014) το μεσημέρι στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένας 50χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν και διενήργησαν έλεγχο στον 50χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ηρωίνης (σε μορφή βράχου), μεικτού βάρους (5,1) γραμμαρίων.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βασανιστικός ο θάνατος του 66χρονου στις Πλαταιές Βοιωτίας



Πρωτοφανής αγριότητας ήταν ο φόνος που διέπραξαν οι Πακιστανοί στις  22-04-2013  στις Πλαταιές Θηβών Βοιωτίας. Οι δολοφόνοι που πιάστηκαν την Παρασκευή είχαν πρώτα φιμώσει  τον 66χρονο.
Ειδικότερα, ο θανών βρέθηκε σε θέση πρηνηδόν (πεσμένος μπρούμυτα) στο διάδρομο της οικία του, ενώ όπως διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς έφερε χτυπήματα στο πρόσωπο, τραύμα στο δεξί φρύδι και είχε σημάδι από μονωτική ταινία στο στόμα.
Κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εξερεύνησε τον χώρο.
Από στοιχεία που είχαν συλλέξει οι αστυνομικοί, δεν προέκυπταν εμφανή ίχνη παραβίασης της οικίας, ενώ διαπιστώθηκε αναστάτωση των εσωτερικών χώρων της οικίας, χωρίς μέχρι τώρα να έχει εξακριβωθεί η αφαίρεση αντικειμένων,
καθώς ο θανών διέμενε μόνος του.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτή είναι η νέα φορολογική δήλωση του 2014- Ολες οι παγίδες που κρύβει και οι φοροαπαλλαγές που καταργήθηκαν

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον γολγοθά 8.500.000 φορολογουμένων που και φέτος θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις για να μην βρεθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα και φοροκυνηγητό.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε το νέο έντυπο Ε1 και το οποίο μπορεί με μία πρώτη ματιά να θυμίζει τα αντίστοιχα έντυπα των προηγούμενων ετών (4σέλιδο, ίδια σχεδίαση κτλ.) αλλά έχει σημαντικές ουσιαστικές αλλαγές που κρύβουν παγίδες και πρόσθετους φόρους. Συνολικά οι αλλαγές είναι 30 σε σύγκριση με το περυσινό έντυπο.

Η σημαντικότερη αλλαγή - παγίδα είναι ότι εφέτος στη φορολογική δήλωση έχουν «εξαφανιστεί» οι κωδικοί τους οποίους συμπλήρωναν όσοι είχαν τόκους στεγαστικού δανείου, ενοίκιο κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, φροντιστήρια παιδιών, ασφάλιστρα ζωής κτλ. και απολάμβαναν έκπτωση φόρου.

Τώρα πλέον οι φοραπαλλαγές που έχουν παραμείνει μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και οι περισσότερες από αυτές δεν αφορούν τον πολύ κόσμο (π.χ. δωρεές στο Δημόσιο, χορηγίες κτλ.). Οι μόνες ουσιαστικές αλλαγές που παρέμειναν είναι τα ιατρικά έξοδα και το ποσό διατροφής που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλον.

Η νέα φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου, ενώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει και αποδείξεις ίσες με το 25% του φορολογητέου εισοδήματος του 2013 προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.

Εξάλλου από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου έως και τις 30 Μαΐου μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το έντυπο στοιχείων ακινήτων Ε9, οι φορολογούμενοι με μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2013. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα υπολογιστεί γι αυτούς ο ενιαίος φόρος ακινήτων, καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος στην περίπτωση που η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Από το έντυπο της φορολογικής δήλωσης λείπει ο κωδικός που συμπλήρωναν όσοι είχα προστατευόμενα τέκνα προκειμένου να κερδίσουν πρόσθετο αφορολόγητο. Πλέον αυτό δεν υπάρχει καθώς εν μέρει έχει αντικασταθεί από το οικογενειακό επίδομα που δίνεται από τον ΟΓΑ.Παράλληλα, διατηρούνται τα τσουχτερά τεκμήρια.Αξίζει να τονιστεί ότι οι επιπλέον φόροι εισοδήματος που θα  πληρώσουν κατά κύριο λόγο οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι θα είναι 1,3 δισ. ευρώ, ενώ πλέον ζητείται και ο ΑΜΚΑ γονέων και παππούδων που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη στους κωδικούς 861-864.


Οι σημαντικότερες αλλαγές του νέου εντύπου Ε1:

- Καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 10% για ενοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, στεγαστικό επίδομα, κατοίκους παραμεθόρων περιοχών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και αποκατάσταση ακινήτων και διατηρητέων.

- Αυξήθηκε το τεκμήριο διαβίωσης κατοικίας για όσους το 2013 προχώρησαν σε νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κτισμάτων και ημιυπαίθριων χώρων.

- Προστέθηκε νέος ειδικός κωδικός 017-018  για μείωση της φορολογίας σε επιτηδευματίες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Θα φορολογούνται για τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους με συντελεστή 13% αντί για 26% για τα πρώτα 10.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων, δεν θα επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος για τα πρώτα πέντε χρόνια.

- Προστέθηκε νέος κωδικός για μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι»  οι οποίοι  θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών.

- Σε ξεχωριστούς κωδικούς θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων.

- Στον πίνακα 2 καταργήθηκε ο κωδικός 011-012 στον οποίο οι μισθωτοί έπρεπε να δηλώσουν αν «πήραν στεγαστικό επίδομα» αφού πλέον δεν υπάρχει η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας.

- Καταργήθηκε ο κωδικός 015-016 το οποίο συμπλήρωναν οι μισθωτοί που κατοικούν σε παραμεθόρια περιοχή. Δεν υπάρχει πλέον η σχετική έκπτωση φόρου.

- Καταργήθηκε ο κωδικός  017-018 ο οποίος αφορούσε όσους είχαν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους.  Πλέον όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση με εξαίρεση όσους θεωρούνται προστατευόμενη μέλη  (φοιτητές κλπ).

- Καταργήθηκε ο κωδικός 021-022 που συμπλήρωναν όσοι είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

- Άλλαξε ο κωδικός 001-002 που συμπληρώνουν όσοι δικαιούνται μείωση φόρου λόγω αναπηρίας 67% και άνω. Πέρυσι ίσχυε αυξημένο αφορολόγητο 2.000 ευρώ και φέτος παρέχεται έκπτωση φόρου 200 ευρώ.

- Καταργήθηκαν  οι κωδικοί 003 και 004 που συμπλήρωναν οι γονείς για τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων τους.

- Στον πίνακα 4 προστέθηκε ο κωδικός 307- 308 όπου δηλώνεται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος της παρ. 1 άρθρου 45 ΚΦΕ.

Πρόκειται για τους μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι» και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουν σύμβαση, να έχουν έως τρεις εργοδότες (φυσικά ή/και νοµικά πρόσωπα) και εφόσον οι εργοδότες υπερβαίνουν τους τρεις,  θα πρέπει ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατοµική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από ένα εργοδότη.

- Προστέθηκε νέος κωδικός 309- 310 στον οποίο θα «φακελώνονται» όσοι παρέχουν εργασία με εργόσημο

- Προστέθηκε νέος κωδικός 311-312 αφορά για όσους έχουν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται.

- Δεν υπάρχει πλέον ο κωδικός 403-404 καθώς καταργήθηκε η επιχειρηματική αμοιβή καθώς και οι κωδικοί  415- 416 όπου δηλωνόντουσαν οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση. 

Προσοχή στα τεκμήρια

Στον πίνακα 5 του τεκμηρίου της κατοικίας προστίθενται δύο νέοι κωδικοί: 231 και 234 τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους με το νόμο 4178/2013. Συγκεκριμένα θα δηλωθούν ξεχωριστά η επιφάνεια των κύριων χώρων που νομιμοποιήθηκαν αλλά και των αντίστοιχων βοηθητικών χώρων.

Οι τόκοι καταθέσεων 

- Πλέον προστέθηκαν νέοι κωδικοί 667-678 στους οποίους θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων τράπεζας ημεδαπής προέλευσης από το πρώτο ευρώ και όχι πάνω από 250 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Τα ποσά των τόκων  αθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα για να μπει εισφορά αλληλεγγύης από 1% έως 4%.

- Στον κωδικό 433- 434 δηλώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε από τους τόκους καταθέσεων.

- Τα ενοίκια κατοικιών παρά την κατάργηση της φοροαπαλλαγής θα δηλώνονται στον πίνακα 6 αντί για πίνακα 7.

Ποιες φοροαπαλλαγές καταργήθηκαν

- Ο κωδικός 053-054 όπου δηλώνονταν οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κλπ). Οι εισφορές θα δηλώνονται μόνο στο νέο έντυπο Ε3.
- Ο κωδικός  063- 064 που αφορούσε τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας.

- Ο κωδικός  073- 074 με τα ασφάλιστρα ζωής.

- Ο κωδικός  039- 040 για τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων

- Ο κωδικός  037- 038 για τη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων.

- Ο κωδικός  084 - 085 για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια (θα μετράνε μόνο για τις αποδείξεις)tovima.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Συναγερμός για τη γρίπη: Φόβοι για περισσότερους από 100 νεκρούς

Στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70%, ενώ στην Ελλάδα φτάνει μόλις στο 30%
Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα με τη γρίπη, μετά το θάνατο οκτώ ατόμων τις τελευταίες τρεις μέρες, κάτι που έχει ήδη ως αποτέλεσμα τα θύματα να φτάνουν τα 40.

Παράγοντες του Υπουργείου Υγείας φοβούνται ότι με το ραγδαίο ρυθμό, που εκδηλώνεται η επιδημία, οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις επόμενες εβδομάδες ακόμη και τους 100. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την ώρα στις μονάδες εντατικής μονάδες στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 59 ασθενείς με γρίπη, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς.

Το ανησυχητικό εύρημα είναι ότι στην πλειοψηφία τους τα θύματα δεν είχαν εμβολιαστεί παρ' ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κ.ά.), όπερ σημαίνει ότι η ασπίδα προστασίας είναι αδύναμη για μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού.

Οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Άκρως αποκαλυπτικό της κατάστασης είναι το ότι ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70%, στην Ελλάδα φθάνει στο 30% και αυτό μετά βίας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν με έμφαση ότι αν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονταν κάθε χρόνο έναντι της γρίπης, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ μικρότερος.

Το πρόβλημα στη χώρα μας, με τα σημαντικά προβλήματα στις υποδομές υγείας και τη λειτουργικότητα του συστήματος έχει και μία ακόμη διάσταση: Λόγω της έξαρσης της γρίπης περίπου το 10% των κλινών στις ΜΕΘ διατεθεί αποκλειστικά για τα κρούσματα αυτά, με αποτέλεσμα να αδυνατούν τα νοσοκομεία να καλύψουν ανάγκες από άλλες περιπτώσεις, όπως τροχαία ατυχήματα.


Τζ. Κρεμαστινού: Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης

Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού τόνισε σε δραματικές δηλώσεις της ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει έξαρση της γρίπης είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν ενημερώθηκε εφέτος επαρκώς. «Υπήρχε υποχρηματοδότηση για τα θέματα δημόσιας υγείας και ασφαλώς δεν μπόρεσε το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης» τόνισε, απευθύνοντας έκκληση προς κάθε πλευρά. Υπογράμμισε δε τα εξής: «Η επένδυση πόρων στην πρόληψη και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αλλά και της ιατρονοσηλευτικής κοινότητας είναι άκρως απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας. Αλλά ακόμα και υπό στενά δημοσιονομικά κριτήρια πολλαπλάσια επωφελής, αφού το κράτος "γλιτώνει" εκθετικά πολλαπλάσιες δαπάνες αποφεύγοντας ενδονοσοκομειακές νοσηλείες, εργατοώρες απασχόλησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καταναλώσεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, απώλειες ανθρωποωρών και παραγωγικότητας λόγω απουσίας από την εργασία».


Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και σήμερα

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες - Τους 23 βαθμούς Κελσίου θα φθάσει το θερμόμετρο
Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και περιορισμένη ορατότητα το πρωί κυρίως στα ηπειρωτικά, περιμένουμε σήμερα, Τρίτη.

Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί από 2 έως 20 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 3 έως 23 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 6 έως 22 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 4 έως 23 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 8 έως 21 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και τοπικά στο Νοτιοδυτικό και Βορειοανατολικό Αιγαίο μέτριοι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.

Ηλιοφάνεια και περιορισμένη κατά τόπους ορατότητα τις πρωινές ώρες, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.

Ηλιοφάνεια με τοπικές ομίχλες το πρωί, περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς.

Διαβάστε Περισσότερα »

3 συγγραφείς στο εντευκτήριο του περιοδικού Εμβόλιμον στα Άσπρα Σπίτια



Μία συνάντηση και γνωριμία με τις εκδόσεις Εύμαρος πραγματοποιούμε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014 στο εντευκτήριο του Εμβολίμου. Τρεις συγγραφείς θα είναι κοντά μας να μιλήσουν για τα βιβλία τους:

Η Μαρώ Τριανταφύλλου, πεζογράφος, μεταφράστρια και συνεργάτιδα του περιοδικού μας, με το βιβλίο διηγημάτων Τι νέα από το στρατόπεδο του Κρίστενβελτ; που ουσιαστικά είναι απλές ιστορίες, απλών ανθρώπων του αθηναϊκού κέντρου… Σαν ένα ημερολόγιο της κρίσης που ζούμε αυτά τα χρόνια.

Ο Κώστας Ποντικόπουλος με το αφήγημα Τα μπλουζ του Αγίου Παντελεήμονα, μια αναδρομή μνήμης, μέσα από τα μάτια ενός νεαρού αγοριού, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ως τις μέρες μας  στην περιοχή που τόσο πολύ κυρίαρχη θέση απέκτησε στα ΜΜΕ της εποχής μας.

Ο, και εκδότης του Εύμαρου, Πέτρος Κακολύρης με το αφήγημα Η ιστορία της καρδιάς μου, που είναι η διήγηση του χρονικού της μεταμόσχευσής του. Ένα κείμενο ύμνος στην ιατρική επιστήμη και τεχνολογία, στην αγάπη, την αλληλεγγύη, ένας ύμνος στη ζωή και στις χαρές της…
Διαβάστε Περισσότερα »

Αποκριάτικη Εκδήλωση για παιδιά στη Θίσβη Βοιωτίας


Διαβάστε Περισσότερα »

Μεγάλος αστεροειδής "φτάνει" αύριο Τρίτη στη Γη



Ένας αστεροειδής μεγάλος όσο σχεδόν τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα (με διάμετρο γύρω στα 270 μέτρα) θα περάσει την Τρίτη, τα ξημερώματα σχετικά κοντά από τη Γη, αλλά σε απόσταση ασφαλείας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επισρτημόνων, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να πέσει στη Γη τα επόμενα 100 χρόνια.



Ο δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής 2000 ΕΜ26 ταξιδεύει με.. ταχύτητα 12,4 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και, σύμφωνα με το Space.com, η τροχιά του θα προσεγγίσει στο κοντινότερο σημείο της τη Γη περίπου στις 04:00 ώρα Ελλάδος της Τρίτης.

Η «άφιξη» έχει έναν… επετειακό χαρακτήρα, καθώς γίνεται έναν χρόνο μετά την πτώση ενός πολύ μικρότερου αστεροειδούς στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, πέρυσι στα μέσα Φεβρουαρίου. Είναι μία ακόμα υπενθύμιση ότι η Γη απειλείται ανά πάσα ώρα και στιγμή από διάφορα ουράνια σώματα, που διασταυρώνονται με την τροχιά της.

Το κοντινό πέρασμα του 2000 ΕΜ26 θα καταγράψει η online ρομποτική κάμερα του αμερικανικού παρατηρητηρίου Slooh από τα Κανάρια Νησιά (κάθε ενδιαφερόμενος που ξενυχτά, μπορεί να συνδεθεί διαδικτυακά στη διεύθυνση Slooh.com).

Το Slooh παρακολουθεί συστηματικά μια σειρά από δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς και κομήτες, που έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος για να εντοπιστούν έγκαιρα και οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν τρομερές καταστροφές, αν πέσουν κάποτε στον πλανήτη Γη.

Από το 2008 οι ρομποτικές κάμερες του έχουν καταγράψει το πέρασμα από τη «γειτονιά» της Γης αρκετών δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, όπως οι 2012 LZ1, «Τουτάτης» και «Άποφις».

Τον Φεβρουάριο του 2013, λίγο πριν γίνει το περιστατικό στο Τσελιάμπινσκ, ο αστεροειδής 2012 DA14, διαμέτρου 30 μέτρων και βάρους 40.000 τόνων, «έξυσε» τη Γη, περνώντας σε απόσταση μόλις 27.680 χιλιομέτρων, μικρότερη και από αυτή των γεωστατικών δορυφόρων. Ήταν το κοντινότερο πλησίασμα στον πλανήτη μας που έχει κάνει κάποιος αστεροειδής αυτού του μεγέθους κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο αστεροειδής του Τσελιάμπινσκ, που εξερράγη σχεδόν 30 χιλιόμετρα πάνω από τη Σιβηρία στις 15 Φεβρουαρίου 2013, απελευθερώνοντας ενέργεια άνω των 20 ατομικών βομβών, ήταν μικρότερος, έχοντας διάμετρο 20 μέτρων.

Ως ανάμνηση του συμβάντος, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δέκα χρυσά μετάλλια που δόθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου φέτος, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι, είχαν ενσωματωμένα μικρά κομμάτια από τα θραύματα εκείνου του μετεωρίτη.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ