Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Αποκριάτικο πάρτυ του Δημοτικού Σχολείου Ξηρονομής-φωτο-βίντεο

Ένα τρελό αποκριάτικο πάρτι οργάνωσαν οι δάσκαλοι και οι γονείς του Δημοτικού σχολείου Ξηρονομής στη Ταβέρνα του Κεφαλά. Τα παιδιά έκλεψαν για άλλη μια φορά τη παράσταση με τις στολές τους,πρίγκιπες, πριγκίπισσες, ζορό,spiderman,καουμπόι, ενώ δεν σταμάτησαν να παίζουν με το κλόουν.  Χορός, τραγούδια, γέλια, σερπαντίνες και παιχνίδια συνέθεσαν το σκηνικό της εκδήλωσης.











Διαβάστε Περισσότερα »

Τι ακριβώς ζητάει η τρόικα για το ψωμί;





    Ποια θα είναι τα οφέλη σύμφωνα με του δανειστές.




 Σειρά μέτρων θέλει να καταργήσει η τρόικα στην αγορά του ψωμιού. Ωστόσο εκεί οι αντιδράσεις αναμένονται μεγάλες εν όψει και εκλογών αλλά και λόγω του ότι...υπάρχει πρόσφατη νομοθέτηση.

Πιο συγκεκριμένα η τρόικα επιδιώκει αντίθετα με τα όσα λέει η κυβέρνηση:

- Κατάργηση αποκλειστικού δικαιώματος φούρνων και πρατηρίων να πωλούν ψωμί.

Όφελος: Ενίσχυση ανταγωνισμού, περισσότερες επιλογές, φθηνότερο ψωμί για τον καταναλωτή

Μέχρι πρότινος, μόνο αρτοποιεία και πρατήρια άρτου μπορούσαν να πωλούν άρτο και αρτοπαρασκευάσματα. Τα προϊόντα αυτά τώρα μπορούν να πωλούνται και σε ορισμένους άλλους τύπους καταστημάτων, που όμως πρέπει να λειτουργούν μόνο ως πρατήρια άρτου.

Ο περιορισμός αυτός στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και μειώνει τις επιλογές για τον καταναλωτή.

Η πώληση άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων θα πρέπει να επιτρέπεται και σε άλλα είδη καταστημάτων, εφόσον τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις για την ασφάλεια τροφίμων.

· Κατάργηση της υποχρέωσης των φούρνων να διατηρούν απόθεμα πρώτων υλών για συγκεκριμένες περιόδους.

Όφελος: Απλοποίηση θεσμικού περιβάλλοντος – μείωση κόστους και τελικής τιμής για τον καταναλωτή

Με το ισχύον καθεστώς, όλες οι επιχειρήσεις άρτου πρέπει να έχουν συγκεκριμένα αποθέματα αλεύρων, αλατιού και καύσιμης ύλης σε ορισμένες περιόδους του έτους (για 3 ημέρες το καλοκαίρι και 7 ημέρες το χειμώνα).
Η ρύθμιση αυτή είναι απαρχαιωμένη. Επιβαρύνει το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και αυξάνει το κόστος λειτουργίας, χωρίς να προστατεύει άμεσα το συμφέρον του καταναλωτή.
Η υποχρέωση θα πρέπει να καταργηθεί. Για την ασφάλεια εφοδιασμού της αγοράς, ισχύει η ρύθμιση που προβλέπει επίταξη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
· Κατάργηση προνομιακής μεταχείρισης παλαιών φούρνων

Όφελος: Διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού

Μέχρι τώρα αρτοποιεία, βιομηχανίες και πρατήρια που αδειοδοτήθηκαν πριν το 2007, εξαιρούνται από διατάξεις που αφορούν τις νεότερες επιχειρήσεις. Δηλαδή, οι παλιοί φούρνοι δεν έχουν υποχρέωση να προσαρμοστούν στη νέα νομοθεσία, μέχρι να λήξει η υφιστάμενη άδειά τους.

Η διάκριση αυτή δεν εξυπηρετεί με κανέναν τρόπο τα συμφέροντα του καταναλωτή. Αλλοιώνει τον ανταγωνισμό ευνοώντας τις παλιές επιχειρήσεις σε βάρος των νέων. Για το λόγο αυτό, η εξαίρεση θα πρέπει να αφαιρεθεί.

· Άρση περιορισμών για τα σημεία πώλησης άρτου.

Όφελος: Ενίσχυση ανταγωνισμού, καλύτερες υπηρεσίες, φθηνότερο ψωμί για τον καταναλωτή

Το ισχύον καθεστώς επιτρέπει την πώληση άρτου από καταστήματα τροφίμων και ποτών, με εξαίρεση κρεοπωλεία, καταστήματα πουλερικών, ιχθυοπωλεία, περίπτερα και παντοπωλεία.
Ο περιορισμός αυτός περιορίζει τον ανταγωνισμό και τις επιλογές για τον καταναλωτή, χωρίς να είναι απαραίτητος για την προστασία της ασφάλειας των προϊόντων.
Σε διεθνές επίπεδο, δεν εφαρμόζονται τέτοιοι περιορισμοί, εφόσον ισχύουν για όλους συγκεκριμένες υγειονομικές υποχρεώσεις. Στην Ιταλία για παράδειγμα, ο Νόμος επιτρέπει την πώληση άρτου σε κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία, υπό την προϋπόθεση το κατάστημα να συμμορφώνεται με τους σχετικούς κανόνες υγείας και ασφάλειας.
Η πώληση του ψωμιού θα πρέπει να γίνεται από όλα τα καταστήματα τροφίμων, καθώς και από άλλα είδη καταστημάτων, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας τροφίμων.
Με τον τρόπο αυτό, ο καταναλωτής μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα και σε ανταγωνιστικότερες τιμές.
· Κατάργηση εισφοράς στην τιμή του αλεύρου, υπέρ του ταμείου των αρτοποιών

Όφελος: Φθηνότερο ψωμί

Το υφιστάμενο καθεστώς αυξάνει το κόστος του αλεύρου και κατ’ επέκταση την τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για το ψωμί. Η εισφορά θα πρέπει να πληρώνεται απευθείας από τους αρτοποιούς στο συνταξιοδοτικό τους ταμείο και να μην επιβαρύνει το κόστος του ψωμιού.

- Κατάργηση απαρχαιωμένων περιορισμών ως προς τη σύσταση των προϊόντων άρτου.

Όφελος: Απλοποίηση – εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου

Καταργείται μια σειρά από απαρχαιωμένες ρυθμίσεις, που καθορίζουν τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων, όπως:
- Για την παραγωγή ζυμαρικών που προορίζεται για την Ελληνική αγορά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σιμιγδάλια ή άλευρα ολικής αλέσεως από σκληρό σιτάρι.
- Απαγορεύεται η παραγωγή προϊόντων, παρόμοιων με το σιμιγδάλι, τα οποία προέρχονται από την άλεση άλλων δημητριακών, εκτός από το σίτο
- Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση λυκίσκου στην παρασκευή άρτου.

Οι ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες δεν εξυπηρετούν καμία σκοπιμότητα σχετική με το συμφέρον του καταναλωτή, καταργούνται.




Διαβάστε Περισσότερα »

Τηλεφωνικό κέντρο για τους ασφαλισμένους του EOΠΥΥ



Τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί από αύριο, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών που μπορούν να επισκεφτούν, καθώς και το πού μπορούν να βρουν ελεγκτές ιατρούς. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τηλεφωνούν, με αστική χρέωση, στο 210-3803470 από τις 8.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι.
Τηλεφωνικό κέντρο για τους ασφαλισμένους του EOΠΥΥ

Σημειώνεται, ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει αποστείλει σε όλους τους δημάρχους της χώρας κατάλογο με τους συμβεβλημένους γιατρούς του κάθε δήμο, προκειμένου να αναρτηθούν στα δημαρχεία, στα ΚΕΠ ή σε όποιο σημείο κριθεί απαραίτητο, για να ενημερώνονται οι κάτοικοι του κάθε δήμου. Επίσης, οι ασφαλισμένοι για κάθε πληροφορία μπορούν να επισκέπτονται το site του ΕΟΠΥΥ, www.eopyy.gov.gr.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συμβουλές του ΕΦΕΤ για το Σαρακοστιανό τραπέζι: Ολα όσα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Το Σαρακοστιανό τραπέζι λόγω κυριώς της ευπάθειας των εδεσμάτων μπορεί από τα να κάτσει βαρύ μέχρι και να οδηγήσει κάποιον με συμπτώματα δηλητηρίασης στο νοσοκομείο. Για το λόγο αυτό ο ΕΦΕΤ και φέτος καταρτά μια λίστα με όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές κατά την αγορά των προϊόντων, επισημαίνοντας παράλληλα, πως η συντήρηση των τροφίμων αυτών στις κατάλληλες θερμοκρασίες αλλά και το σχολαστικό μαγείρεμα μπορούν να αποτρέψουν τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες.

Ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες κριτηρίων καταλληλότητας και ασφάλειας για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή:

    Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα). Ο καταναλωτής τα βρίσκει στην αγορά ως νωπά, κατεψυγμένα, ή αποψυγμένα.

Για τα νωπά ο καταναλωτές πρέπει να προσέχει:

    - Την οσμή η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι δυσάρεστη ή οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
    - Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
    - Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποκολλώνται εύκολα.
    - Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
    - Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Τα κατεψυγμένα πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και συνήθως με στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα που διατίθενται στην αγορά μπορούν να παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, δηλαδή απαγορεύεται η απόψυξη των αλιευμάτων στο λιανεμπόριο και κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανώς την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής.

    Δίθυρα Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

    - Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
    - Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
    - Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης.

    Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια). Ο καταναλωτής τα βρίσκει στην αγορά ως νωπά, κατεψυγμένα ή αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει :

    - Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
    - Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
    - Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
    - Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
    - Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Σημειώνεται ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή ενώ οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

    Εδέσματα σε κονσέρβες

Σε περίπτωση που επιλέξουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός ΕΕ της επιχείρησης.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει, επίσης, να δίνεται στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας και μετά το άνοιγμα στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα, ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση. Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Διαβάστε Περισσότερα »

Έπιασαν αλλοδαπό "μπουμπούκι" στη Θήβα

Συνελήφθη 46χρονος υπήκοος Πακιστάν στη Θήβα, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράβαση Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα και Λαθρεμπορίας

Επιπλέον από τον έλεγχο των στοιχείων του διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τρία καταδιωκτικά έγγραφα για ληστεία, απόπειρα εκβίασης και πρόκληση σωματικών βλαβών

Μετά από έρευνα στην οικία του, κατασχέθηκαν μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και λαθραία πακέτα τσιγάρων


Συνελήφθη, χθες (25-02-2014) το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένας 46χρονος υπήκοος Πακιστάν, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράβαση Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα και Λαθρεμπορίας.

Ειδικότερα, μετά από αιφνιδιαστική νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 46χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (5,5) γραμμαρίων, καθώς και (26) λαθραία πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και από τον έλεγχο των στοιχείων του 46χρονου, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τρία καταδιωκτικά έγγραφα και συγκεκριμένα:

    Το από 23-04-2010 ένταλμα σύλληψης του κ. Β’ Ανακριτή Πειραιώς, για ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή.
    Η από 12-04-2011 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιώς, με την οποία διατάσσεται η σύλληψη του 46χρονου, για ληστεία και πρόκληση απλής σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροή.
    Το από 11-03-2013 ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή του 19ου Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος Αθηνών, για απόπειρα εκβίασης από κοινού και πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Τα κατασχεθέντα λαθραία πακέτα τσιγάρων, θα σταλούν στο Τελωνείο Οινόης Βοιωτίας, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του και τα ανωτέρω καταδικαστικά έγγραφα, θα οδηγηθεί αρμοδίως.

 Kαι δεύτερη σύλληψη για ναρκωτικά στη Θήβα


Διαβάστε Περισσότερα »

Καρναβάλι στο Κυριάκι-Πρόγραμμα

Διαβάστε Περισσότερα »

Καρναβαλίζουμε και το γλεντάμε την Κυριακή στο "TRIK Live" στα Βάγια Βοιωτίας


Διαβάστε Περισσότερα »

Στις 4 Μαρτίου οι συντάξεις του ΟΓΑ



Την Τρίτη 4 Μαρτίου θα καταβληθεί από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε 712.612 δικαιούχους η σύνταξη μηνός Μαρτίου με πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών ή των λογαριασμών ΕΛΤΑ.

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων ανέρχεται στο ποσό των 321.660.561,91 ευρώ.

Παράλληλα, ο ΟΓΑ ανακοίνωσε πως όσοι δικαιούχοι του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για το έτος 2013 υπέβαλαν χειρόγραφη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά την Αίτηση-Έντυπο Α21 μέσω του TaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συμμετοχή του Δήμου Λεβαδέων στην Ανακύκλωση Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Συσκευών



Ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με την εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ», η οποία έχει αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης για τα απόβλητα του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού νοικοκυριών, φορέων και καταστημάτων.
Στα παραπάνω απόβλητα εντάσσονται οι μεγάλες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, ο εξοπλισμός πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών, συσκευές κλιματισμού, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, τηλεοράσεις, ηχοσυστήματα κλπ.
Σκοπός του προγράμματος είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ, η προστασία του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε αυτές τις συσκευές όπως μόλυβδος, φρέον κλπ, αλλά και η ανάκτηση πολύτιμων υλικών και πρώτων υλών για τη βιομηχανία, όπως σίδηρος, αλουμίνιο, πλαστικό κλπ.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος παρακαλούνται όσοι έχουν παλιό ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό που επιθυμούν να αποσύρουν να επικοινωνούν με το Τμήμα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λεβαδέων στο τηλ. 22610-89818 προκειμένου να οργανωθεί η απόσυρση του.
Παρακαλούνται οι δημότες να μην τοποθετούν το είδη που θέλουν να αποσύρουν στο πεζοδρόμιο πριν από προκαθορισμένο τηλεφωνικό ραντεβού με το Δήμο, καθώς μόνο μέσω του Δήμου οι συσκευές προωθούνται ασφαλώς προς ανακύκλωση.  Επίσης, παρακαλούμε τις μικρές προς απόσυρση συσκευές σας (ηλεκτρικοί βραστήρες, ηλεκτρικές σκούπες, ηλεκτρικά σίδερα κλπ) να μας τις παραδίδετε στο αμαξοστάσιο του Δήμου Λεβαδέων (παλαιά σφαγεία) που θα λειτουργεί ως σημείο προσωρινής αποθήκευσης των συσκευών αυτών.
Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή σας στην υλοποίηση του προγράμματος είναι καθοριστική και συμβάλλει ουσιαστικά στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. 



Διαβάστε Περισσότερα »

Στη βουλή το θέμα της Κατάργησης Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Στερεάς

Προς τον κ. Υπουργό Τουρισμού

Θέμα: Κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. προβλέπεται η κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία.
Εξέλιξη που ξαφνιάζει καθώς σε απάντηση σας σε σχετική ερώτηση συναδέλφου βουλευτή  (αριθμ. πρωτ. 8491/14.03.2013, Α.Π.: ΓΡ.Κ.Ε. 67/20.03.2013) είχε υπάρξει σαφής δέσμευση ότι κατά την αναδιάρθρωση δεν θα προκύψει καμία κατάργηση Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού.
Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού  λειτουργεί στη Λαμία εδώ και 25 χρόνια  είναι στρατηγικής σημασίας επειδή εξυπηρετεί τουριστικές περιοχές παγκόσμιας εμβέλειας, όπως χαρακτηριστικά είναι οι Δελφοί, που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά ως «ομφαλός της γης», οι Θερμοπύλες, που έχουν δοξαστεί για το οικουμενικό τους μήνυμα, η Αράχοβα, με το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, τον Παρνασσό, και η περισσότερο αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή, ο Ν. Ευρυτανίας. 
Για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτελεί σημαντική υπηρεσία ανάπτυξης λόγω των γνωστών γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων ( εναλλαγές ορεινού, πεδινού, νησιωτικού χαρακτήρα) αλλά και του εύρους των δραστηριοτήτων και των προοπτικών που αναπτύσσονται στον Τουρισμό( ιαματικός τουρισμός, αγρο- και οικο-τουρισμός, ορεινός και παραθαλάσσιος τουρισμός).
Επειδή η κατάργηση της Υπηρεσίας με έδρα τη Λαμία και η μεταφορά της στο Βόλο, θα οδηγήσει σε:
1.    Δυσλειτουργία στο συντονισμό και στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται σε 2500 Τουριστικές επιχειρήσεις της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
2.    Αύξηση της γραφειοκρατίας και καθυστέρηση στην αξιοποίηση των τουριστικών προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. με δεδομένη την δυσκολία απορρόφησης των κονδυλίων, που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους πέντε νομούς της περιφέρειάς μας και για το κράτος την συγκεκριμένη εποχή.
3.    Δημιουργία προβλημάτων στην πρόσβαση και στην αμεσότητα μεταξύ του επιχειρηματία π.χ. της Καρύστου που θα  αναγκάζεται  να βρεθεί στο Βόλο για να εξυπηρετηθεί από την νέα Περιφερειακή Υπηρεσία, όπως και αυτός των Αγράφων, του Καρπενησίου, της Αράχωβας, του Γαλαξιδίου, των Καμένων Βούρλων, της Σκύρου, της Β. Εύβοιας  κ.λ.π.
4.    Διάλυση οικογενειακής συνοχής των υπαλλήλων της Π.Υ.Τ. Στερεάς Ελλάδας, λόγω του ότι ή θα μετακομίσουν είτε θα αναγκαστούν να διανύουν καθημερινά 250 χλμ. με το όποιο οικονομικό κόστος συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
5.    Απειλή διαθεσιμότητας και απόλυσης των υπαλλήλων της Π.Υ.Τ. Στερεάς Ελλάδας, διότι θα πρέπει να αξιολογηθούν εξ αρχής βάσει της σύστασης νέων θέσεων και κατάργησης των υπαρχουσών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Η πρόταση κατάργησης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας στηρίζεται σε  μελέτη σκοπιμότητας και απόδοσης; Ποια κριτήρια ελήφθησαν υπόψη;
2.    Θα αναθεωρήσει και  ανατρέψει τη σχετική ρύθμιση που προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου για την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας διατηρώντας την έδρα της στη Λαμία;
3.    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να ενισχυθεί  ο σημαντικός ρόλος που καλείται να υπηρετήσει στον κομβικό τομέα του Τουρισμού στης Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η συγκεκριμένη υπηρεσία;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αποστόλου Βαγγέλης
Σταθάς Γιάννης
Κυριακάκης Βασίλης
Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλος στα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ

H ελάφρυνση που θα φέρει στις επιχειρήσεις η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9% για εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους, από 1η Ιουλίου 2014, θα προκαλέσει την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Οπως γράφει και το Dikaiologitika.gr, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και των ασφαλισμένων, θα φέρει και το τέλος στο οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ, που έπαιρναν μέχρι και φέτος οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που θα προκληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για να μην προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, σχεδιάζει να μειώσει τις εισφορές που καταβάλλονται για οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ .

Το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ αντιστοιχούσε σε 8,22 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά, 67,38 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά, 78,68 ευρώ για τα πέντε παιδιά και συνεχίζει αυξανόμενο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.


Διαβάστε Περισσότερα »

Άρωμα Ανατολής στη Λίμνη Μουσών

Party oriental στη Λίμνη Μουσών
Το Σάββατο το βράδυ η Λίμνη αποκτά άρωμα Ανατολής. Οι απόκριες έφτασαν και εμείς ετοιμαζόμαστε για Party oriental με χορεύτριες, φοράμε τις πιο τρελές στολές, βαφόμαστε, εξοπλιζόμαστε με σερπαντίνες, κέφι και όρεξη για πολύ χορό και ξεφαντώνουμε μέχρι το πρωί
το Σάββατο 1 Μαρτίου στις 23.00

 Για πληροφορίες:2262067654-210 2853477-κιν.6974113180
Διαβάστε Περισσότερα »

Υπεγράφη η απόφαση έγκρισης ειδικοτήτων για το ΙΕΚ Θήβας


Μετά το έγγραφο του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπύρου Νικολάου προς τον Υπουργό Παιδείας για την ίδρυση Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) στη Θήβα , με ειδικότητες που συνδέονται με την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, και την θετική προ ημερών απάντηση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης,  ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κων/νος Αρβανιτόπουλος, υπέγραψε,  στις 20 Φεβρουαρίου,  την έγκριση και υλοποίηση ειδικοτήτων σε Δημόσια ΙΕΚ, μεταξύ των οποίων και του νεοϊδρυθέντος ΙΕΚ  της Θήβας, με τις ακόλουθες ειδικότητες:
ΙΕΚ ΘΗΒΑΣ
Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών
Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (logistics)
Τεχνικός Αισθητικής Ποδολογίας, Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής
Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ
Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Τεχνικός Κομμωτικής τέχνης

Ο κ. Δήμαρχος, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του κ. Υπουργού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    « H ανάγκη για δημιουργία ΙΕΚ και ΣΕΚ προέκυψε μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που προβλέπει την κατάργηση των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ)- από το επόμενο σχολικό έτος 2014-2015- μεταρρύθμιση με την οποία μένει ένα μεγάλο κενό στην τεχνική εκπαίδευση στην πόλη της Θήβας και την ευρύτερη περιοχή της πρώην επαρχίας Θηβών.
    Γι' αυτό το λόγο μετά και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απέστειλα έγγραφο στον κ. Υπουργό με το οποίο ζητούσα να καλυφθεί αυτό το κενό, με την ίδρυση δημόσιου ΙΕΚ και ΣΕΚ, με ειδικότητες που συνδέονται με την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η υπογραφή της έγκρισης από τον κ. Υπουργό μας χαροποιεί, καθώς ικανοποιήθηκε το αίτημα μας και ιδρύεται σε πρώτη φάση δημόσιο ΙΕΚ στην περιοχή μας και μάλιστα με επτά από τις οχτώ ειδικότητες που είχαμε ζητήσει.
    Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται ώστε να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, προκειμένου το ΙΕΚ Θήβας να λειτουργήσει κανονικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί: Η Jumbo πουλάει κινέζικα πιάτα που... ξεβάφουν




Την άμεση ανάκληση προιόντων που κυκλοφορούν στην αγορά, ακατάλληλων για τους καταναλωτές ζήτησε ο ΕΦΕΤ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πλαστικά πιάτα σε συσκευασία 4 τεμαχίων, Κινεζικής προέλευσης, με αριθμό παρτίδας HDG 279 N, που εισάγονται από την επιχείρηση «JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Κύπρου 9 & Ύδρας, Μοσχάτο).
Κατά τη διάρκεια ελέγχου και ύστερα από εργαστηριακές δοκιμές από το Γενικό Χημείο του Κράτους διαπιστώθηκε ότι αυτά είναι ακατάλληλα για επαφή με τρόφιμα, καθόσον στην επιφάνειά τους φέρουν εκτύπωση, η οποία δύναται, κατά την χρήση τους, να μεταφερθεί στο τρόφιμο.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.
fpress.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ρίχνει τις τιμές των... αυτοκινήτων το φυσικό αέριο!


Η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει, όπως όλα δείχνουν, και την αγορά αυτοκινήτου καθώς αλλάζει τα δεδομένα τόσο στα έξοδα κίνηση, όσο και στην τιμή αγοράς...

Η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15% για τη ΔΕΠΑ και κατά 10% ως 12% για τον καταναλωτή σημαίνει ότι η μετατροπή ενός αυτοκινήτου σε αεριοκίνητο θα γίνει πιο συμφέρουσα καθώς η απόσβεση θα είναι γρηγορότερη.

Παράλληλα και η ΔΕΠΑ φαίνεται έτοιμη να επεκτείνει το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο με πριμοδότηση 3.000 ως 5.000 ευρώ στα πρότυπα του vw up που πριμοδοτείται ήδη με 2.190 ευρώ.

Μάλιστα παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι τα κινούμενα με φυσικό αέριο αυτοκίνητα θα πολλαπλασιαστούν λόγω και της αυξημένης τιμής των συμβατικών καυσίμων και έτσι σύντομα θα αυξηθούν και τα σημεία πώλησης του καυσίμου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη ΔΕΠΑ τα σημεία πώλησης θα αυξηθούν μέσα στο 2014 στα 10, καιθα είναι 6 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη, 1 στη Λάρισα και 1 στο Βόλο.
newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αποζημιώσεις 12 εκατ. ευρώ καταβάλλει την Πέμπτη ο ΕΛΓΑ



Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 ο ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.747 παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου ύψους 12 εκατ. Ευρώ, όπως έγκαιρα είχε προαναγγείλει το paseges.gr.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια, βαμβάκι, κηπευτικά, σιτηρά και σανοδοτικά φυτά, και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.
Αναλυτικά η κατανομή των ποσών ανά Νομό είναι η εξής:
Νομός
Ποσό
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
17.343
ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
71.304
ΑΡΚΑΔΙΑΣ
459.766
ΑΡΤΗΣ
240.092
ΑΤΤΙΚΗΣ
13.352
ΑΧΑΙΑΣ
45.803
ΒΟΙΩΤΙΑΣ
127.283
ΓΡΕΒΕΝΩΝ
37.013
ΔΡΑΜΑΣ
16.967
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
24.738
ΕΒΡΟΥ
496.019
ΕΥΒΟΙΑΣ
69.093
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
3.114
ΖΑΚΥΝΘΟΥ
2.152
ΗΛΕΙΑΣ
50.319
ΗΜΑΘΙΑΣ
1.058.995
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
103.888
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
94.311
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
79.461
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
21.095
ΚΑΒΑΛΑΣ
92.599
ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ
32.452
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
19.198
ΚΙΛΚΙΣ
40.503
ΚΟΖΑΝΗΣ
311.291
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
72.195
ΚΥΚΛΑΔΩΝ
77.625
ΛΑΚΩΝΙΑΣ
23.079
ΛΑΡΙΣΗΣ
4.125.709
ΛΑΣΙΘΙΟΥ
4.690
ΛΕΣΒΟΥ
8.703
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
174.736
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
42.935
ΞΑΝΘΗΣ
24.268
ΠΕΛΛΗΣ
2.088.298
ΠΙΕΡΙΑΣ
493.138
ΠΡΕΒΕΖΗΣ
18.391
ΡΕΘΥΜΝΗΣ
6.679
ΡΟΔΟΠΗΣ
349.823
ΣΑΜΟΥ
41.493
ΣΕΡΡΩΝ
154.746
ΤΡΙΚΑΛΩΝ
96.636
ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
125.143
ΦΛΩΡΙΝΗΣ
223.643
ΦΩΚΙΔΟΣ
3.604
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
218.867
ΧΑΝΙΩΝ
44.687



Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΓΑ παράταση για τα βιβλιάρια υγείας

Την παράταση για τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων για ένα μήνα ανακοίνωσε ο ΟΓΑ σήμερα Τρίτη και δίνετε η δυνατότητα περίθαλψης των ασφαλισμένων χωρίς θεώρηση, έως τέλος Μαρτίου 2014.

Διαβάστε Περισσότερα »

"Κανιβαλίζουν" το προσωπικό της ΕΑΒ οδηγώντας την σε λουκέτο! Ποιοι και γιατί



“Κανιβαλίζουν” το προσωπικό της ΕΑΒ ξένες ανταγωνίστριες εταιρείες. Φαινόμενο της κρίσης , η “αρπαγή” πιστοποιημένου, εξειδικευμένου προσωπικού από την έτσι κι αλλιώς προβληματική εταιρεία, η οποία χάνοντας σημαντικό αριθμό προσωπικού θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες για να είναι συνεπής στο μοναδικό σοβαρό έργο που έχει από την αμερικανική Lockheed Martin.

Οι Ευρωπαίοι “φίλοι” μας δεν χάνουν ευκαιρία,προσπαθώντας να πάρουν από την ΕΑΒ και το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο που της έχει μείνει και χάρη στο οποίο παραμένει εν ζωή. Και το κάνουν με τρόπο άκομψο και αντιεδολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert την προηγούμενη εβδομάδα εταιρεία ανθρωπίνου δυναμικού από το εξωτερικό ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό μεγάλης Ιταλικής Αεροπορικής Βιομηχανίας η οποία και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Έκαναν συνεντευξεις με εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό της ΕΑΒ, στα προγράμματα των F - 16 και C - 130.

Η προσφορά εργασίας ήταν για δύο έως έξι μήνες για αντίστοιχα προγράμματα στην Ιταλία με προοπτική ανανέωσης και υπονοούμενα για “μαύρη εργασία”. Μισθός 2500 ευρώ όταν οι Ιταλοί τεχνίτες αμοίβονται με περίπου 1000. Κι αυτό προκαλεί την εξής υποψία: Θέλουν να πάρουν τους εργαζόμενους ή το αμερικανικό πρόγραμμα ύψους 40 εκατομμυρίων κάθε χρόνο;

Οι Ιταλοί όπως όλοι κάνουν τη δουλειά τους. Το ερώτημα είναι όπως πάντα τι κάνουμε εμείς. Τι λένε τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας; Θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τον “κανιβαλισμό”; Και βέβαια τι έχει να προτείνει η διοίκηση της εταιρείας ,στελέχη της οποίας έχουν χρεωθεί άλλες αποτυχημένες διασώσεις εταιρειών ,όπως συνέβη με την ΕΛΒΟ.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τελικά υπάρχει πράγματι σχέδιο διάσωσης της ΕΑΒ ή αν έχουν άπαντες αποδεχτεί -κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΑΒ- το νομοτελειακό τέλος της εταιρείας, αν συνεχιστεί η ίδια πορεία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Απόκριες στον Δήμο Θηβαίων-βίντεο




Διαβάστε Περισσότερα »

Παροδικές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα

Έως 17 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση
Παροδικές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με πιθανότητα για λίγες βροχές κυρίως στο Ιόνιο και περιορισμένη τοπικά ορατότητα τις πρωινές ώρες, περιμένουμε σήμερα, Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 13 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 2 έως 15 στην Κεντρική Ελλάδα, από 5 έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 7 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στα νοτιοανατολικά πελάγη βορειοδυτικοί ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι.

Παροδικές νεφώσεις, περιμένουμε σήμερα στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.

Λίγες νεφώσεις και περιορισμένη τοπικά ορατότητα τις πρωινές ώρες, περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν νότιοι ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.


Διαβάστε Περισσότερα »

''Μάγκας'' πιλότος της Τανάγρας σώζει Mirage 2000 πάνω από την Λάρυμνα με σβηστό κινητήρα!

Μια ανάσα από την βάση του, πάνω από την Λάρυμνα, έσωσε το αεροσκάφος του Μιράζ 2000 - αλλά και την ζωή του που κινδύνευε-  ένας πιλότος  της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί στην 114 Π.Μ. στην Τανάγρα.

Ήταν η εμπειρία και η ψυχραιμία του υποσμηναγού Β.Τ. που τον έβγαλε από μείζονα κίνδυνο, όταν  κατά την διάρκεια εκπαιδευσής του  με άλλον συνάδελφό του  σε αερομαχίες στα 18.000 πόδια, ο κινητήρας του Μιράζ 2000  παρουσίασε κάθετη αύξηση θερμοκρασίας και πτώση στροφών, εξαναγκάζοντας τον να τον σβήσει.

Ο υποσμηναγός, που έχει  500 ώρες πτήσης στον τύπο όπου υπηρετεί από το 2008, έκανε με ψυχραιμία την προβλεπόμενη διαδικασία να επαναφέρει τον κινητήρα σε λειτουργία και σε λίγο προσγειώθηκε ασφαλής στην βάση της  Τανάγρας

Ο  Υπουργός Άμυνας κ Δημήτρης Αβραμόπουλος που ενημερώθηκε αμέσως από τον Αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ε. Τουρνά για το συμβάν, κάλεσε τον Διοικητή της Μοίρας και ζήτησε να μιλήσει με τον χειριστή. Αφου τον ρώτησε πως είναι από πλευράς υγείας και ήθικού του, του έδωσε  συγχαρητήρια και του ζήτησε να μεταφέρει την αγάπη του και στους γονείς του.
onalert.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ...

Απο τον Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο Καραμαρούδη εφημέριο του Ι.Ν.Αγίας Τριάδας Βαγίων

Η Θεία Μετάληψη είναι θέμα ζωής αιωνίου και η μη μετάληψη είναι υπόθεση αιωνίου θανάτου και κολάσεως και επομένως πρέπει να μεταλαμβάνουμε πολύ τακτικά. Ποια προετοιμασία όμως χρειάζεται; Αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει σήμερα .Βεβαίως χρειάζεται η νηστεία από υλικές τροφές, όπως ορίζεται από την Εκκλησία γενικότερα και ειδικότερα από τον πνευματικό πατέρα ανάλογα με την υγεία και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Αλλά κυρίως χρειάζεται η Εξομολόγηση, η καθαρότητα της ψυχής, η αγάπη και η συμφιλίωση με όλους πριν από τη Θεία Κοινωνία . Και άλλοτε μιλήσαμε για το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, αλλά και σήμερα θα το επαναλάβουμε, για να πιστεύσουμε βαθειά στην αναγκαιότητά του.

Η Ιερά Εξομολόγηση είναι ένα παρεξηγημένο Μυστήριο της Εκκλησίας μας πολλές είναι οι δικαιολογίες που προβάλλουμε για να μην προσέλθουμε σε αυτό. Θα αναφέρω μερικές. «Ποιος είναι ο ιερεύς», λέμε, «στον οποίο θα πάω να εξομολογηθώ, παρά ένας άνθρωπος σαν και μένα». Ή «Γιατί να πάω να πω τα αμαρτήματά μου στον ιερέα και όχι απευθείας στον Θεό, μπροστά σε μια εικόνα;. Και ακόμη «Τι αμαρτήματα έχω τάχα για να πω, αφού ούτε σκότωσα, ούτε έκλεψα, ούτε έκανα αυτό ή εκείνο».

Θα απαντήσω στις δικαιολογίες αυτές απλά και κατανοητά .

Το Ευαγγέλιο ορίζει ότι μόνο διά του Επισκόπου και με εντολή του Επισκόπου ο Ιερεύς μπορεί να συγχωρεί τις αμαρτίες μας . Μετά την Ανάστασή του ο Χριστός εμφανίστηκε στους μαθητές του και αφού τους ευλόγησε τους είπε : «Πάρτε Πνεύμα άγιο και αν συγχωρείτε τις αμαρτίες κάποιων, να συγχωρούνται σ΄ αυτούς, αν δεν τις συγχωρείτε να μην συγχωρούνται». Φύσηξε, λέγει, πνοή, έδωσε τη χάρη να συγχωρούν ή να μη συγχωρούν οι απόστολοι τις αμαρτίες. Οι απόστολοι μετέδωσαν τη δωρεά στους Επισκόπους με τις χειροτονίες και στη συνέχεια η Εκκλησία με τη διαδοχή τη μεταδίδει στους Επισκόπους της, οι οποίοι συγχωρούν τις αμαρτίες μας. Επειδή όμως οι Επίσκοποι είναι λίγοι για να επαρκέσουν στα εκατομμύρια των πιστών, γι΄ αυτό δίνουν εντολή, ευλογία και χάρη στους Ιερείς να επιτελούν το Μυστήριο.

Δεν πήρε Άγγελος ή Άγιος εξ΄ Ουρανού την εντολή να συγχωρεί τα παραπτώματά μας, αλλά ο Ιερεύς. Αυτό είναι η πίστη της Εκκλησίας μας και οφείλουμε να το δεχτούμε χωρίς αμφισβητήσεις . Αν ήθελε ο Θεός να ακούει απευθείας τα αμαρτήματά μας ή μέσω μιας εικόνας θα έδινε αυτή την εντολή όμως για να νιώθουμε ταπείνωση εξομολογούμενοι τα σφάλματά μας σε έναν συνάνθρωπό μας, γι΄ αυτό και όρισε να συμβαίνει κατ΄ αυτό τον τρόπο. Η ομολογία των λαθών μας και η μετάνοια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγχώρηση γι΄ αυτό και δεν συγχωρούνται τα αμαρτήματά μας με μια ευχή του ιερέως . Είναι απαράδεκτο, αδελφοί μου, να πηγαίνουμε στον ιερέα για μια μόνο ευχή χωρίς εξαγόρευση. Δεν γίνεται τίποτε έτσι «εξομολογείσθε», λέγει, «τα παραπτώματα». Η εξαγόρευση είναι αναγκαία και αναπόφευκτη για να ακολουθήσει το «εύχεσθε για να γιατρευθείτε».

Όσον αφορά την άλλη δικαιολογία, «τι έχω για να εξομολογηθώ», ακούστε, αδελφοί μου. Κανένας άνθρωπος επάνω στη γη δεν μπορεί να ζήσει ούτε μία ώρα χωρίς να αμαρτήσει. Μας βαραίνει η προγονική αμαρτία, αλλά και οι αμαρτίες με τις οποίες λερώνουμε την ψυχή μας μετά το βάπτισμα. Γι΄ αυτό και έχουμε χρέος να μετανιώνουμε για τα αμαρτήματά μας και να ολοκληρώνουμε τη μετάνοια μέσα στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Εκεί ο Θεός δια των χειρών του πνευματικού μας καθαρίζει από κάθε ρύπο. Και αυτό θα συνεχίζεται μέχρι της συντελείας των αιώνων μέσα στην Εκκλησία, ακριβώς για να σώζονται οι άνθρωποι .

Η Ιερά Εξομολόγηση είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας άφησε ο Χριστός πριν να αναληφθεί στους ουρανούς, έτσι ώστε κάθε αδύνατος άνθρωπος που αμαρτάνει να σώζεται δια της μετανοίας στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Ποιος τάχα άνθρωπος θα μπορούσε χωρίς την Εξομολόγηση να είναι καθαρός ενώπιον του Θεού με όλη την αδυναμία μας και τη ροπή που έχουμε προς το κακό;

Γι΄ αυτό, αδελφοί μου, μην αμφιβάλλετε και μην απιστείτε στο Μυστήριο. Προσέρχεσθε με ταπείνωση, μετάνοια και ευγνωμοσύνη στο λουτρό της ψυχής, για να την αποπλύνετε από κάθε ρύπο και ακαθαρσία πάντοτε και προπαντός πριν από κάθε θεία Κοινωνία . Δεν αρκεί η νηστεία των τροφών για να κοινωνήσουμε, αλλά είναι αναγκαία η Εξομολόγηση, για να μην κατακριθούμε ότι βάλαμε σε βρώμικο αγγείο το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας . Με πίστη ακράδαντη, με μετάνοια ειλικρινή και με συνείδηση της αναγκαιότητος του Μυστηρίου να εξομολογούμαστε και να προσευχόμαστε, ώστε εξομολογουμένοι και καθαροί να φύγουμε από αυτόν τον κόσμο.

Ι.Μ.ΒΕΡΟΙΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ