Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Άρχισε η κατασκευή καναλιού στην Αγία Παρασκευή Αλιάρτου

Άρχισε η κατασκευή του καναλιού στην Αγία Παρασκευή Αλιάρτου,  το οποίο εξυπηρετεί τους καλλιεργητές της περιοχής μεταφέροντας το νερό από τον ποταμό Λόφιο και ταυτόχρονα λειτουργεί και ως αποστραγγιστικό συλλέγοντας τα όμβρια νερά που κατεβαίνουν από το Μάζι, προστατεύοντας την παρακείμενη κατοικημένη περιοχή.
Το κανάλι μήκους 400 μέτρων περίπου, ήταν αίτημα των κατοίκων της περιοχής για τους παραπάνω λόγους και η κατασκευή του γίνεται από τον Δήμο με χρηματοδότηση ΣΑΤΑ.
Διαβάστε Περισσότερα »

100.000 ευρώ καθαρά τον χρόνο για τον υπουργό Οικονομικών του Καραμανλή, που διορίσθηκε πρόεδρος στα ΕΛΠΕ


Για πολιτική πρόκληση και κανονικό ρουσφέτι μιλά σήμερα στα ΝΕΑ ο Γιώργος Παπαχρήστος,
με αφορμή τον διορισμό του Γιάννη Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ με ετήσια καθαρή αμοιβή 100.000 ευρώ. Ο διορισμός του υπουργού οικονομικών στην κυβέρνηση Καραμανλή και η υψηλή αμοιβή, προκαλεί αντιδράσεις.

Ο Γιώργος Παπαχρήστος γράφει σήμερα, μεταξύ άλλων: «Μου ανέφερε πηγή μου ότι ο Παπαθανασίου διορίστηκε μεν πρόεδρος στα ΕΛΠΕ αλλά όχι και εκτελεστικό μέλος της διοίκησης όπως ο προκάτοχός του Τίτος Κομνηνός. Ο διορισμός του δηλαδή δεν έγινε επειδή είναι ένα πρόσωπο αυξημένου κύρους λόγω της θητείας του ως υπουργού Οικονομομικών, αλλά πρόκειται για ένα από ρουσφέτι και τίποτα περισσότερο. Οπως τα όσα άλλα που έχει κάνει ως τώρα «κατόπιν ενεργειών του» ο έταιρος του ντουέτου «Αμποτ και Κοστέλο» πρόεδρος Αντώνης, με τους τόσους καλαματιανούς φίλους. Για τον κόπο του ο πρόεδρος Παπαθανασίου υπολογίζεται ότι θα εισπράττει ετησίως περί τις 100.000 ευρώ «καθαρά» «γεγογός που επιτείνει την άποψή μου περί κανονικού ρουσφετιού.»

Πηγή
Διαβάστε Περισσότερα »

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης



Διευκρινίσεις σχετικά με τη συμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δίνονται σε εγκύκλιο της γενικής γραμματείας Δημοσίων εσόδων.

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφετινής φορολογικής δήλωσης θα περιληφθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.

Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τη συμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σε ό,τι αφορά τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης η ένταξή του στο εκκαθαριστικό σημαίνει ότι θα μπορεί να εξοφληθεί σε τρεις δόσεις μαζί με τον φόρο εισοδήματος

Στην εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη διευκρινίζονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-              Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, από τις 20.03.2014 έως τις 30.06.2014.

- Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην Φορολογική Διοίκηση. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.

- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

- Ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται σε τρεις (3) ίσες διμηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής, όταν υποβάλλεται εμπρόθεσμα, ως ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης ηλεκτρονικής δήλωσης, ορίζεται η τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία λήξης της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή στις 31.07.2014.

Η δεύτερη δόση καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου μήνα από την λήξη υποβολής της δήλωσης και η τρίτη δόση καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα από την λήξη υποβολής της δήλωσης.

- Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ στην προθεσμία της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 1,5%.

- Στην περίπτωση των προστατευόμενων μελών, με εξαίρεση τα προστατευόμενα τέκνα κατοίκων εξωτερικού και τα προστατευόμενα τέκνα αλλοδαπών υπηκόων που εργάζονται στη χώρα μας και είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, οι οποίοι απαλλάσσονται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεδομένου ότι ασφαλίζονται σε αλλοδαπό φορέα κοινωνικής ασφάλισης βάσει διμερούς ασφαλιστικής σύμβασης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η απόκτηση Α.Μ.Κ.Α. για τους ίδιους, αλλά και για τα προστατευόμενα τέκνα τους, η αναγραφή του ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτική.

- Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών, ενώ για τα προστατευόμενα τέκνα κάτω των 18 ετών είναι προαιρετική.

- Είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων των υπόχρεων ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από το φόρο εισοδημάτων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.

-              Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.

-              Για την διαπίστωση των πληθυσμιακών εξαιρέσεων από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος και προκειμένου για την εξεύρεση του πραγματικού πληθυσμού της Ελλάδας, λαμβάνεται υπόψη η τελευταία επίσημη Απογραφή Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, η οποία είναι αυτή της 9ης Μαΐου 2011.

- Τα έντυπα της αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), της βεβαίωσης αποδοχών και συντάξεων, καθώς και της δήλωσης κατοχής μηχανημάτων έργων (Ε16), συνυποβάλλονται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ανάλογα με την κατηγορία των δηλούμενων εισοδημάτων, και πρέπει να συμπληρώνονται σε όλες τις ενδείξεις τους.

- Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1) πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα:

Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 019-020, απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ των προσώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους τρεις (3), πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων.

Όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από Μισθωτές Υπηρεσίες (Πίνακας 4Α), πρέπει να καταχωρούνται οι Α.Φ.Μ. εργοδοτών - ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.

Επίσης, όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 507-508, απαιτείται η αναγραφή του ΑΦΜ φορέα/εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό.

Επιπλέον για τους κωδικούς 657-658, 659-660 και 781-782, εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα ανάλογα με την προέλευσή τους εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί ήδη από την Φορολογική Διοίκηση.

Οι κωδικοί 653-654 συμπληρώνονται σε περίπτωση απόκτησης μερισμάτων πλοιοκτητριών εταιρειών του ν. 27/1975 τα οποία δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να συνυπολογιστούν για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης (άρθρο 29 ν. 3986/2011).

Ο κωδικός 049 συμπληρώνεται μόνο από όσους δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες καθώς και όσους δηλώνουν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση.

- Στις περιπτώσεις που η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται χειρόγραφα μέσω Δ.Ο.Υ., συνυποβάλλονται, κατά περίπτωση, τα πρωτότυπα δικαιολογητικά, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των προϋποθέσεων για τη φορολογική απαλλαγή, έκπτωση ή ελάφρυνση που επικαλείται ο υπόχρεος. Τα δικαιολογητικά των δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έχεις πηγάδι; Πρέπει να το δηλώσεις

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 31 Β' /14.01.2014) όλα τα σημεία υδροληψίας όπως γεωτρήσεις και πηγάδια, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούνται ή όχι, πρέπει να καταχωρηθούν στο σχετικό μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.


Για το σκοπό αυτό υποχρεούνται όλοι οι κάτοχοι/χρήστες τέτοιων σημείων οι οποίοι δεν έχουν λάβει άδεια χρήσης νερού ούτε έχουν καταθέσει ποτέ αίτηση για να λάβουν άδεια χρήσης νερού, να τα δηλώσουν έως τις 15 Μαΐου 2014.
Η διαδικασία δεν αφορά το σύνολο των ιδιοκτητών/ χρηστών σημείων υδροληψίας αλλά μόνο όσους δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια για τη δήλωσή τους στις αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια Αττικής ή Αποκεντρωμένη Διοίκησης Αττικής).
Η διαδικασία είναι απλή αφού η αίτηση εγγραφής δεν συνοδεύεται από κανένα φάκελο/ δικαιολογητικό και κατατίθεται στον Δήμο.
Η αίτηση για εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ.) συμπληρώνεται από τον αιτούντα και κατατίθεται στην Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου.
Προς τους Δημότες παρέχεται βοήθεια από αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου για τον προσδιορισμό των συντεταγμένων της θέσης υδροληψίας. Εάν οι δικαιούχοι/ χρήστες ενός σημείου υδροληψίας είναι περισσότεροι του ενός (π.χ. πολυκατοικία) συμπληρώνονται όλα τα ονόματα ή γίνεται κοινή από όλους αίτηση.
Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ:
• Η εγγραφή στο Ε.Μ.Σ.Υ. ενός σημείου υδροληψίας αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την αδειοδότηση.
• Στο Ε.Μ.Σ.Υ. εγγράφονται και τα ανενεργά σημεία υδροληψίας δηλαδή τα σημεία από τα οποία δεν αντλείται νερό.
• Η εγγραφή ενός ενεργού σημείου υδροληψίας στο μητρώο διασφαλίζει για κάθε νόμιμο χρήστη του τη δυνατότητα συνέχισης της χρήσης μέχρι την έκδοσης σχετικής άδειας χρήσης. Προϋπόθεση η κατάθεση αίτησης για αδειοδότηση στην Περιφέρεια Αττικής έως και την 30-09-2014.
• Για τη σύνταξη κάθε συμβολαίου μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής, αποδοχής κληρονομιάς ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος που αφορά σε ακίνητο όπου πραγματοποιείται υδροληψία (ενεργή ή ανενεργή), πρέπει να προσκομίζεται πιστοποιητικό εγγραφής του εν λόγω σημείου υδροληψίας στο Ε.Μ.Σ.Υ. ή να αποτυπώνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει το συμβόλαιο ο κωδικός εγγραφής στο Ε.M.Σ.Υ. Επίσης σε κάθε ιδιωτικό συμφωνητικό για μίσθωση ή κατά παραχώρηση χρήση του ακινήτου στο οποίο πραγματοποιείται υδροληψία, πρέπει να αναγράφεται ρητά και ο κωδικός εγγραφής στο Ε.M.Σ.Υ.
• Το πιστοποιητικό εγγραφής στο Ε.Μ.Σ.Υ. εκδίδεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
• Εάν δεν κατατεθεί αίτηση για εγγραφή σημείου υδροληψίας έως τις 15-05-2014 επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 – 5.000 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Eυχαριστήριες επιστολές του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο



ΠΡΟΣ: ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ»


   
     Το Δ.Σ. του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιών σας ευχαριστεί θερμά και σας συγχαίρει για την εξαιρετική πρωτοβουλία σας να αφιερώσετε την ετήσια συγκέντρωσή σας για την κοπή της βασιλόπιτας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.

     Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες ενδυναμώνουν τόσο την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινοτήτων όσο και τη βεβαιότητα ότι, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, κανείς δε θα μείνει μόνος αλλά θα ενεργήσουμε όλοι ως μέλη μιας ευρύτερης οικογένειας.

    Και πάλι σας ευχαριστούμε θερμά.

    




Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ              ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ
                                                           ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ





ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

   
Ο Δήμαρχος Αλιάρτου και το Δ.Σ. του Κοινωνικού Παντοπωλείου, σας συγχαίρουν για τη διοργάνωση της πολύ επιτυχημένης γιορτής στην κεντρική πλατεία της πόλης μας την 27η Δεκέμβρη 2013.

Ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία που χαροποίησε όλους τους πολίτες του Δήμου, καθώς συνδυάστηκε με τη γιορτή προς τιμήν της σπουδάζουσας νεολαίας της πόλης μας και τα έσοδά της προσφέρθηκαν για την ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Η γιορτινή ατμόσφαιρα, το κέφι και ο χορός που επακολούθησε, συμπύκνωσαν πραγματικά το νόημα των εορταστικών ημερών. Τέτοιες εκδηλώσεις απομακρύνουν έστω και προσωρινά τη μιζέρια από τη ζωή μας, μας γεμίζουν αισιοδοξία και βεβαιότητα πως όλες τις δυσκολίες μπορούμε να τις ξεπεράσουμε με συλλογικές προσπάθειες και πολύ καλή διάθεση.
Και πάλι σας ευχαριστούμε θερμά και περιμένουμε συνέχεια σε τέτοιες εμπνευσμένες πρωτοβουλίες.

  



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ              ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ
                                                           ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ


ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΠΡΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ»

   
Το Δ.Σ. του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιών σας ευχαριστεί θερμά και σας συγχαίρει για την εξαιρετική πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε μουσική βραδιά για την ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου.
   
Πραγματικά όσοι παραβρέθηκαν ενθουσιάστηκαν με τους εξαιρετικούς ερμηνευτές αλλά και το γενικό κλίμα της χαράς, της αισιοδοξίας αλλά και της γιορτής που επικράτησε. Το όφελος λοιπόν ήταν διπλό` αφενός η διασκέδαση που είναι αναγκαία για όλους μας, αφετέρου η βοήθεια στους οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

  
 Και πάλι σας ευχαριστούμε θερμά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τον Απρίλιο θα χορηγηθούν τα οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ σε 695.000 δικαιούχους

Μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε πως προκαταβολικά από τον Απρίλιο θα χορηγηθούν τα οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ σε 695.000 δικαιούχους, πριν ακόμη εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2014.

Η προκαταβολή για το επίδομα τέκνων (ύψους 120 εκατ. ευρώ), τα τριτεκνικά και τα πολυτεκνικά επιδόματα θα αφορούν στους περσινούς δικαιούχους, που έχει διαπιστωθεί ήδη ότι δικαιούνται τα επιδόματα και είχαν υποβάλει το Α21 το 2013, μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.

Στις 26 ή 27 Μαρτίου θα γίνει η νέα πληρωμή για το επίδομα τέκνων του ΟΓΑ του 2013 σε μόνο 7.000 δικαιούχους που είχαν κάνει διόρθωση στο Α21.

Οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν έλεγχο στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΓΑ για τα επιδόματα και να δουν εάν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τη διόρθωση που έχουν κάνει στο Α21, μέσω Taxisnet.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δίστομο : Η ''Συγνώμη'' του Γερμανού Προέδρου,η ''Μνήμη'', η ''Γνώση'' - και το Σχολείο



Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου κ. Γκάουκ στην Ελλάδα εκτός από την ''συγνώμη'' παραδέχθηκε, με δυο λόγια, και ότι ντρέπεται για τον εαυτό του, που η δημοκρατική (σ.σ. μεταπολεμική) Γερμανία έχει μάθει λίγα πράγματα για την ενοχή της προς τους Έλληνες (...), ενώ μίλησε για ''ανύπαρκτη γνώση'' για τα εγκλήματα αλλά και ότι τα θύματα έχουν εξοριστεί ακόμη και από τη μνήμη (των Γερμανών)!
Και ακόμα : Η μεγάλη γερμανική εφημερίδα Die Zeit έγραψε για την επίσκεψη : «Στις σχολικά βιβλία της Γερμανίας δεν γίνεται ούτε καν αναφορά (στα εγκλήματα κατα της Ελλάδας). Τα ΜΜΕ θυμίζουν τα εγκλήματα στη Ρωσία και στην Πολωνία, αλλά ποτέ στην Ελλάδα. Σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα οι καγκελάριοι απέφυγαν αυτούς τους τόπους, μόνο ο πρόεδρος Ράου επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα το 2000 και ο προκάτοχός του Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ την Καισαριανή…ωστόσο, γενικά τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα δεν ανήκουν στη γερμανική συλλογική μνήμη κι αυτό πληγώνει τους Έλληνες>>.
Για αυτή την ''Μνήμη'' λοιπόν -που έχουν ...καταργήσει οι Γερμανοί -και την σημασία της στην εκπαίδευση,γίνεται στο Μαρτυρικό Δίστομο την Κυριακή, μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα με πρωτοβουλία των Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. Ν. Βοιωτίας και του Υπεύθυνου του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της
ΔΔΕ Βοιωτίας .
Θέμα της πρωτοποριακής δραστηριότητας - μέρος αντίστοιχων παρεμβάσεων- είναι «Ταυτότητα, Ετερότητα, Μνήμη: Θεωρία και Πράξη στην Εκπαίδευση» και περιλαμβάνει εισηγήσεις με πολύ ενδιαφέρουσα από εκπαιδευτικής πλευράς - και όχι μόνο - θεματολογία.
Η Ημερίδα θα γίνει την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 στις 10.30΄π.μ. στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Διστόμου Βοιωτίας.
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Π.Ε. Ν. Βοιωτίας:
Κατσιφή- Χαραλαμπίδη Σπ., 1ης περιφέρειας
Σκόνδρα Ασ., 2ης περιφέρειας
Ζουγανέλη Άν., 3ης περιφέρειας
Γεωργαντάς Απ., 4ης περιφέρειας
Μπασαγιάννη Ελ., 29ης περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής
Ο Υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της ΔΔΕ Βοιωτίας:
Ηλίας Γιάννης

Βραβείο ''Κατά της Λήθης και Υπέρ της Δημοκρατίας''

Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνεται και η Διστομίτισα καθηγήτρια Βάσω Καρανάσου που πριν μερικούς μήνες,βραβεύτηκε, όπως και μαθητές του Μπάρλειου Λυκείου Διστόμου και της Γερμανικής Σχολής Αθήνας,στο Βερολίνο από το Ίδρυμα ''Κατά της Λήθης και Υπέρ της Δημοκρατίας'' για τις εργασίες τους.
Να θυμίσουμε ότι στην τελετή απονομής, κκ μέρους των μαθητών ήταν  οι μαθήτριες Παγώνα Κελερμένου (Δίστομο) και Αφροδίτη Μπασδέκη (Γερμανική Σχολή - καταγόμενη επίσης από το Δίστομο). Κατά την διάρκεια της τελετής μίλησε εκ μέρους της Γερμανικής Σχολής η μαθήτρια Αφροδίτη Μπασδέκη η οποία αναφέρθηκε γενικώς στο πρόγραμμα συνεργασίας και εκ μέρους του Λυκείου Διστόμου η μαθήτρια Παγώνα Κελερμένου η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συνεργασία των μαθητών των δύο σχολείων και πως μέσω της ανταλλαγής απόψεων μαθαίνουν και κατανοούν το δύσκολο παρελθόν των δύο λαών. Κλείνοντας την ομιλία της έστειλε ένα μήνυμα προς όλους λέγοντας: «…εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε τεμπέληδες όπως μας κατηγορούν αλλά ακριβώς το αντίθετο, κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι εμείς τα παιδιά εκτός από τα μαθήματά μας, διαθέτουμε χρόνο κι εργαζόμαστε μαζί και προχωρούμε μπροστά σ´ ένα κοινό Ευρωπαϊκό Μέλλον…». Στην ομιλία της η καθηγήτρια του Λυκείου Διστόμου κ, Βασιλική Καρανάσου, αναφέρθηκε στη Σφαγή των κατοίκων του Διστόμου από τους ναζιστές, τόνισε δε, πως τα εγκλήματα των Ναζί είναι κοινά σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Αυτό αποτελεί και την δικαίωση των θυμάτων.
Θα προσθέταμε ότι η Μνήμη και η Συγγνώμη είναι ένα μέρος της δικαίωσης: Πρέπει να ακολουθήσει και η  έμπρακτη δικαίωση: <<Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!>> ζήτησε όλη η Ελλάδα από τον Γερμανό Πρόεδρο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γκάφα ολκής : Χαρακτήρισε τον Κουτσούμπα… μ@λ@κ@ στο μικρόφωνο! (ΒΙΝΤΕΟ)



Ξέχασε ότι τα μικρόφωνα ήταν ανοιχτά!

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι βουλευτές που παρευρέθηκαν στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο βουλευτής που φώναζε τα ονόματα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή ξέχασε πως ήταν ανοιχτά τα μικρόφωνα και υπέπεσε σε μια γκάφα ολκής!

Συγκεκριμένα, δεν έβρισκε τον Ανδρέα Κουτσούμπα και ανάμεσα σε όσα είπε ήταν και η λέξη μ@λ@κ@ς! Το πρόβλημα βέβαια ήταν ότι το… μαργαριτάρι του ακούστηκε σε όλη την αίθουσα! paraskhnio.gr


enikos.gr ΒΟΥΛΗ από Enikos_gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση για τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λεβαδέων

Με την παρούσα σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την 18η Μαρτίου  2014, ημέρα  Τρίτη  και ώρα  09.00 π.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα.


                   Τα  θέματα   της ημερήσιας διάταξης είναι τα  εξής:


1.     Aναμόρφωση προϋπολογισμού τρέχουσας χρήσης.
2.    ΄Ελεγχος των προβλεπόμενων από το άρθρο 4.2 και των άρθρων 23.2.1 και 23.2.4 της διακήρυξης του έργου «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ» , δικαιολογητικών για τη σύναψη σύμβασης , για την εκτέλεση του προαναφερόμενου έργου , τα οποία προσκόμισε η «Κ/ΞΙΑ ΣΤΑΪΚΟΣ Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΦΑΣΣΑΣ Γ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» , προσωρινή ανάδοχος για την κατασκευή του ανωτέρω έργου ύστερα από το υπ΄ αριθμό 4843/17.02.2014 έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας.
3.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 300.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για το έργο : «ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ (ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΟΔΟΥ ΚΑΛΛΙΑΓΚΑΚΗ ,ΟΔΟΥ ΜΠΟΥΦΙΔΟΥ , ΧΩΡΟΣ ΠΡΩΗΝ ΚΤΕΛ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΟΔΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ)».
4.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 105.875,62 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για το έργο : «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΟ Δ.Δ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ».
5.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 162.686,65 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για το έργο : «Ανάδειξη Ιστορικών Χώρων και Ανάπλαση  Οικισμού Χαιρώνειας».
6.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 118.918,30 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για το έργο : «ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ & ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ».
7.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 212.074,37 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για το έργο : «Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων (οδών Πεσόντων Μαχητών , Αθηνών , Καραγιαννοπούλου , Φίλωνος) Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδειάς.
8.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού  216.104,94 ευρώ για την εκτέλεση του έργου : «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΤΡΙΧΙΝΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ».
9.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού  69.178,66  ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για την εξόφληση του έργου : «ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Δ.Δ. ΔΑΥΛΕΙΑΣ».
10.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού  39.741,10  ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για το έργο : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΑΥΛΕΙΑ».
11.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού  35.799,49  ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για το  του έργο : «ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ».
12.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού  38.952,27  ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για την εξόφληση του έργου : «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΊΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ».
13.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού  31.091,08  ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για το  έργο : «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ».
14.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού  30.710,13  ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για το  έργο : «Αποκατάσταση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από θεομηνίες».
15.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού  11.473,76  ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για το έργο : «ΜΕΛΕΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ».
16.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού  38.615,27  ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για το  έργο : «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΜΠΑΚΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ ΚΑΙ Δ.Δ. ΠΑΡΟΡΙΟΥ ».
17.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού  779,28  ευρώ για την μελέτη που φέρει τον τίτλο : «ΣΧΟΟΑΠ ΔΗΜΟΥ ΔΑΥΛΕΙΑΣ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΧΟΟΑΠ».
18.    Κατάρτιση όρων δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού εκμίσθωσης αστικού ακινήτου του Δήμου Λεβαδέων.
19.    ΄Εγκριση διάθεσης πιστώσεων για έξοδα συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.
20.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 73,80 ευρώ για έξοδα δημοσιεύσεων.
21.    Τροποποίηση προϋπολογισμού χρήσης 2014 και Τεχνικού προγράμματος ΄Εργων.




ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Τίμια Κάρα του Οσίου Δαυίδ στην Ι.Μ.Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου


Διαβάστε Περισσότερα »

Μέσω ΚΕΠ το πιστοποιητικό ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης ΟΓΑ

Διευρύνεται ο κατάλογος των δικαιολογητικών που μπορεί κανείς να λάβει μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών
Διευρύνεται ο κατάλογος των δικαιολογητικών που θα μπορούν να λαμβάνουν οι πολίτες μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΚΕΠ).

Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Ιωάννη Μιχελάκη και Διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, προστίθενται:
-το πιστοποιητικό ιθαγένειας  και
-το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ΟΓΑ.

Με την απόφαση καθορίζονται νέα έντυπα που αντιστοιχούν στο καθένα από τα δύο δικαιολογητικά και τα οποία θα πρέπει να συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να εκδώσει –χωρίς κόστος- το αντίστοιχο δικαιολογητικό.


Διαβάστε Περισσότερα »

Κωπηλατώντας στον άνεμο στην Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 Αυτή την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 στις 9 μμ. στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς(Δωδεκανήσου 5) ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στον ισπανικό κινηματογράφο με την προβολή της ταινίας

Κωπηλατώντας στον άνεμο(Remando al viento) του Gonzalo Suarez, 1988

Οι συγγραφείς Λόρδος Μπάιρον, Μαίρη Σέλλεϋ και Πέρσυ Μπ. Σέλλεϋ, μαζί με τον Δρα Πολιντόρι, αποφασίζουν να γράψουν μια ιστορία τρόμου. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης, η Μαίρη Σέλλεϋ γράφει τον Φρανκενστάιν, έναν μυθικό ήρωα που αντικατοπτρίζει τις δικές της ανησυχίες.

Η ταινία κέρδισε το Αργυρό Κοχύλι Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν το 1988 και έξι Βραβεία Γκόγια το 1989, μεταξύ των οποίων καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ετήσιες οι συγκεντρωτικές ΦΠΑ για τους αγρότες


Μια φορά τον χρόνο θα αποδίδουν ΦΠΑ οι υπόχρεοι τήρησης στοιχείων εσόδων και εξόδων αγρότες σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, κ. Χαrη Θεοχάρη, όπως διευκρίνισε στις 13 Μαρτίου μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Πάντως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεν έδωσε και δεδομένου του πλήθους των ερωτημάτων που του τίθενται, καθώς και της δυστοκίας που παρουσιάζεται στις ΔΟΥ για την ένταξη των αγροτών στο νέο φορολογικό καθεστώς, θα πρέπει να αναμένεται η έκδοση σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου.



Η τήρηση βιβλίων



Όσον αφορά το θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων από τους αγρότες απαντά, στο ίδιο νήμα συζήτησης στο Twitter, πως όσοι έχουν τζίρο άνω των 15.000 ευρώ ανοίγουν βιβλία αλλά κρατούν μόνο στοιχεία.



Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την παροχή διευκρινίσεων όσον αφορά στη διαδικασία τήρησης των βιβλίων, Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

-Από 1.1.2014, από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, απαλλάσσονται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών μέχρι (15.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι (5.000) ευρώ.
-Όταν δεν πληρείται ένα από τα ανωτέρω κριτήρια, οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται, υποχρεωτικά, στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και σε τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, ανάλογα με το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, καθώς και σε έκδοση στοιχείων, με δυνατότητα όμως, επί ένταξής τους σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων (εσόδων- εξόδων,) μη τήρησης των βιβλίων αυτών, εφόσον δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται να τηρούν βιβλία. Σημειώνεται ότι, η δυνατότητα αυτή δεν απαλλάσσει τους συγκεκριμένους αγρότες από τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την έκδοση στοιχείων.
-Διευκρινίζεται ότι με την υποβολή της σχετικής δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. για την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι αγρότες αυτοί δηλώνουν και την υποχρεωτική ένταξή τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων (απλογραφικά, διπλογραφικά). Τονίζεται ότι η δήλωση της υποχρεωτικής ένταξης σε βιβλία δεν τους στερεί το δικαίωμα που παρέχεται σ' αυτούς από τις διατάξεις της απόφασης ΠΟΛ.1055/17.2.2014 να μην τηρούν απλογραφικά βιβλία, όταν δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων.
-Τέλος διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα αυτή, της μη τήρησης βιβλίων, καταλαμβάνει και τους αγρότες που πριν την 1/1/2014 είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., εφόσον βέβαια δεν ασκούν κάποια άλλη δραστηριότητα για την οποία τηρούν βιβλία, χωρίς να απαιτείται να προβούν σε καμία ενέργεια.

Οι επιστροφές του ΦΠΑ



«Ενόψει της έναρξης της υποβολής των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών του ειδικού καθεστώτος για πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν το έτος 2013 παρακαλούμε για την ολοκλήρωση της καταχώρησης στο σύστημα TAXIS των αιτήσεων επιστροφής που έχουν υποβληθεί κατά το έτος 2013 (πωλήσεις 2012) άμεσα και όχι αργότερα από τις 17.3.2014». Αυτό αναφέρει με οδηγία προς της Δ.Ο.Υ ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Με τη συγκεκριμένη οδηγία, προαναγγέλλει ότι «εντός των επομένων ημερών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών νέο έντυπο της αίτησης επιστροφής, στο οποίο θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός IBAN του δικαιούχου αγρότη. Ειδικά για αιτήσεις που έχουν ήδη συμπληρωθεί, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν εκ νέου οι εν λόγω αιτήσεις και οι μεν μεμονωμένοι αγρότες μπορούν να συμπληρώνουν επί του εντύπου της αίτησης τον αριθμό αυτό, ενώ για τους συνεταιρισμούς αρκεί η αναφορά του αριθμού αυτού στο ηλεκτρονικό αρχείο που προσκομίζουν».paseges.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ!!! Ο Άρης...χάϊδεψε σκύλο!!


Δεν θα το πιστέψετε... κι όμως!!
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος,διέρρευσε (με...τρόπο), σε φιλικά του sites, την φοβερή, τρομερή και τόσο σπάνια για όλους εμάς τους υπόλοιπους είδηση, πως ΧΑΪΔΕΨΕ ΣΚΥΛΟ!!

Διαβάστε και...κλάψτε! (Από συγκίνηση, βεβαίως, βεβαίως)...

"...Έσκυψε στο δρόμο, χάιδεψε ένα μικρό σκυλάκι και ανακουφισμένος έγραψε: «Είναι τυχερό γιατί έχει αφεντικό που το προσέχει! Γιατί τα αδέσποτα του Δήμου της Αθήνας έχουν αφεθεί στην τύχη τους..."

Φυσικά, φρόντισε να είναι και οι φωτογράφοι παρόντες...
Όπως όλοι μας δηλαδή...

Πηγή
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Νίκος Θηβαίος υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βοιωτία


Την Τετάρτη 12/3/2014 στη Λαμία υποψήφιος Περιφερειάρχης και βουλευτής Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου παρουσίασε τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας.

Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Συνεχίζουμε την πορεία μας για την κρίσιμη εκλογική μάχη των Αυτοδιοικητικών εκλογών.
Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας….όπως πριν από είκοσι μέρες, όταν αναγγείλαμε την κάθοδό μας και την πρόθεσή μας, να διεκδικήσουμε την ηγεσία της περιφέρειας.
Στο διάστημα αυτό, κινηθήκαμε σε ένα μαραθώνιο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσουμε με τους απλούς πολίτες, τους τοπικούς φορείς τα αυτοδιοικητικά στελέχη, να αφουγκραστούμε τις διαθέσεις, να καταλάβουμε το κλίμα των αγροτικών περιοχών.
Παράλληλα συζητήσαμε με τους φορείς, με πολιτικούς χώρους, με κινήσεις πολιτών, με όλες τις κατηγορίες των πολιτών για να συγκροτήσουμε το Ψηφοδέλτιό μας και τους ανθρώπους που θα το στελεχώσουν.
Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε την βασική μας στελέχωση, τους αντιπεριφερειάρχες, που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της διαχείρισης των πραγμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες της περιφέρειας.
Επιδιώξαμε στο ψηφοδέλτιό μας να συνδυάσουμε την πολιτική κατεύθυνση που δίνουμε σε αυτήν την πολιτική μάχη, με την εμπειρία, την εμπειρία των κοινωνικών αγώνων με την εμπειρία της διοίκησης, την αγωνιστική πορεία ανθρώπων που χωρίς ιδιοτέλεια στάθηκαν στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας, με το πολιτικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας αύριο.
Οι αντιπεριφερειάρχες που θα βάλουμε στην πρώτη γραμμή του Ψηφοδελτίου μας είναι οι εξής:
·        Για την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας έχουμε επικεφαλής τον Γεωπόνο και Περιφερειακό Σύμβουλο Νίκο Στουπή, στέλεχος της αριστεράς στους φοιτητικούς αγώνες, με σημαντική παρουσία και συμβολή στους αγώνες του περιβαλλοντικού κινήματος στην Εύβοια, στο αγροτικό κίνημα, και σημαντική πολιτική παρουσία στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
·        Στην Περιφερειακή Ενότητα της Φθιώτιδας με τον Δημήτρη Τιμπλαλέξη. Εκπαιδευτικός, έχει διατελέσει πρόεδρος της ΕΛΜΕ φθιώτιδας και εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ. Υπήρξε γραμματέας του πασοκ Φθιώτιδας, αντινομάρχης Φθιώτιδας Και πρόεδρος στο τωρινό περιφερειακό συμβούλιο. Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, να συνδράμει στην νέα πορεία που επιχειρούμε στα πολιτικά μας πράγματα στην Περιφέρεια.
·        Για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας είναι ο εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής Νίκος Θηβαίος για χρόνια στέλεχος της αριστεράς με σταθερά πορεία στα αυτοδιοικητικά πράγματα και επί 4 τετραετίες Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος στην Λιβαδειά με τον αείμνηστο Χρήστο Παλαιολόγο.
·        Στην περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας έχουμε επικεφαλής τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Γιάννη Αγγελέτο. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Ιτέας με σημαντική εμπειρία στους αυτοδιοικητικούς αγώνες, στέλεχος της αριστεράς σε δύσκολους καιρούς με εμπειρία στην Διοίκηση, στην διαχείριση των τεχνικών έργων και υποδομών με την επαγγελματική του ιδιότητα.
·        Για την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας έχουμε επικεφαλής, τον συνδικαλιστή και αγωνιστή της αριστεράς Θωμά Κότσια, ένα άνθρωπο της Ευρυτανικής Γής με πλούσια πολιτική και συνδικαλιστική δράση, ένα ανιδιοτελή άνθρωπο που κοσμεί το ψηφοδέλτιό μας.
Αυτή είναι η πρώτη γραμμή των στελεχών μας, που τους παρουσιάζουμε σήμερα.
Θα ακολουθήσει στις υπόλοιπες θέσεις του Ψηφοδελτίου μας, μια σειρά στελεχών που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο μας.
Στελέχη από όλους τους κοινωνικούς χώρους με εμπειρία και κοινωνική, με διάθεση για συμμετοχή και δράση στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Δίπλα τους και πέρα από αυτούς συστρατεύονται μια πληθώρα επιστημόνων και αυτοδιοικητικών στελεχών για να επιχειρήσουμε την μεγάλη αλλαγή στην Περιφέρεια.
Σας καλούμε όλους συμμέτοχους και πρωταγωνιστές σε αυτήν την πορεία.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η Κωπαίδα και ο βούρκος


Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι υπήρχε ένας Οργανισμός Κωπαίδας που συνδεόταν με την λίμνη και συνέχισε να υπάρχει και όταν εξέλιπε η λίμνη λόγω της αποξήρανσης. Δηλαδή ότι παρότι η λίμνη αποξηράνθηκε το 1931 συνέχισε να υπάρχει μέχρι σήμερα 83 χρόνια μετά ένας Οργανισμός Κωπαίδος χωρίς αντικείμενο. Καθώς οι αναγνώστες δεν γνωρίζουν τους πληροφορούμε ότι η Κωπαίδα ήταν έλος, και αποξηράνθηκε από αγγλική εταιρία οριστικά -γιατί υπήρξε και προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια- το 1931.

Ο Οργανισμός Κωπαίδας συστάθηκε το 1953 ήτοι 22 χρόνια μετά την αποξήρανση για να αντικαταστήσει την αγγλική εταιρία που είχε κάνει το έργο και στην συνέχεια είχε την διαχείριση της άρδευσης και των καλλιεργειών. Για πολλά χρόνια ο Οργανισμός Κωπαίδος πρόσφερε έργο, διατήρισε το αγγλικό σύστημα διοίκησης, φροντίζοντας κυρίως τα αρδευτικά κανάλια και είχε έσοδα από συνδρομές αγροτών. Τα τελευταία χρόνια έχει παρακμάσει.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας φορέας που να συντηρεί το αρδευτικό δίκτυο κι έτσι ένας πολύ εύφορος κάμπος 240.000 στρεμμάτων, ίσως ο πιο εύφορος της χώρας, που κάποτε ήταν “το περιβόλι της Αθήνας” γιατί καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά σε μεγάλη έκταση ξεραίνεται, δεν έχει νερό και μένουν αναξιοποίητες μεγάλες εκτάσεις.

Το θέμα λοιπόν πράγματι προσφέρεται για να αναδείξει κανείς πρώτον την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων και δεύτερον τον λαικισμό εκείνων που κάνουν επιφανειακές προσεγγίσεις για να θεμελιώσουν το εκ των προτέρων διαμορφωμένο συμπέρασμά τους: καταργήστε τα πάντα για να μειώσουμε το κόστος.

Σε μία εποχή κρίσης το να μένει αναξιοποίητη μία εύφορη πεδιάδα είναι απόδειξη του ανορθολογισμού της κεντρικής αλλά και της περιφερειακής διοίκησης. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εκσυγχρονιστεί το αρδευτικό δίκτυο και να γίνουν πάλι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις στο σύνολό τους. Θα προσφέρει εισόδημα και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης που τον ενέταξε στους υπό κατάργηση φορείς δεν ενδιαφέρεται για αυτά, σαν λογιστής συμπεριφέρεται. Πιθανόν να πει ότι τα υπόλοιπα δεν είναι δική του αρμοδιότητα αλλά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που από την πλευρά του πάλι λέει ότι ούτε δική του αρμοδιότητα είναι αλλά της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια φυσικά δεν ενδιαφέρεται για τέτοια θέματα και το ζήτημα εναπόκειται στους τοπικούς βουλευτές οι οποίοι από την πλευρά τους επίσης δεν ενδιαφέρονται να αναζωογονηθεί η πεδιάδα αλλά απλώς να κρατήσουν τις θέσεις τους μερικοί πελάτες ψηφοφόροι. Κατά τα λοιπά όλοι από τη κυβέρνηση μέχρι τους τοπικούς βουλευτές και τις δήθεν σοβαρές εφημερίδες πουλάνει το παραμύθι ότι τους ενδιαφέρει η προκοπή της χώρας.

Τι κοινό έχει η Κωπαίδα με όλους αυτούς; τον βούρκο στον οποίο τσαλαβουτάνε...

ΥΓ. Φυσικά ο Οργανισμός Κωπαίδος έτσι όπως λειτουργεί τώρα δεν προσφέρει τίποτε όχι όμως γιατί δεν υπάρχει λίμνη...


Διαβάστε Περισσότερα »

Σκούπα χωρίς τελειωμό .. στον καταυλισμό ROMA στη Θήβα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, έγινε έλεγχος σε (617) άτομα, προσήχθησαν (43) άτομα και συνελήφθησαν (3) άτομα

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε (33) οχήματα και βεβαιώθηκαν (21) παραβάσεις

Οι αστυνομικοί έλεγχοι στοχεύουν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (13-03-2014) το πρωί, αστυνομική επιχείρηση στον καταυλισμό ROMA Πυρίου Θηβών Βοιωτίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, σύμφωνα με τον γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε εξακόσια δεκαεπτά (617) άτομα, εκ των οποίων (612) ήταν ημεδαποί και πέντε (5) ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε τριάντα τρία (33) οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά σαράντα τρία (43) άτομα, εκ των οποίων σαράντα ένας (41) ήταν ημεδαποί και δύο (2) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν τρία (3) άτομα.

Τα άτομα που συνελήφθησαν είναι:

    Μία (1) ημεδαπή ROMA, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Θηβών, για ληστεία και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
    Δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, σε βάρος των οποίων θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής στην χώρα καταγωγής τους.

Επίσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης:

    πραγματοποιήθηκαν εκατόν εννέα (109) έρευνες σε οικίες, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, ενώ
    βεβαιώθηκαν συνολικά (21) παραβάσεις και συγκεκριμένα δεκαεννέα (19) παραβάσεις του Κώδικα οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και δύο (2) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Οι αστυνομικές αυτές επιχειρήσεις είναι στοχευμένες και έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τη διενέργεια ουσιαστικών – συστηματικών ελέγχων και ερευνών, με σκοπό την αυξημένη αστυνομική παρουσία και την προστασία του κοινωνικού συνόλου, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα

Ανεβαίνει και άλλο η θερμοκρασία -  Στο κέντρο της Αθήνας θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου
Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα με άνοδο της θερμοκρασίας και σταδιακή εξασθένηση των ανέμων στο Αιγαίο, περιμένουμε σήμερα Παρασκευή, 14 Μαρτίου. Το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός ενώ κατά τόπους θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 17 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 1 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 4 έως 19 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 2 έως 19 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 7 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και το μεσημέρι βορειοδυτικοί έως σχεδόν μέτριοι.

Ηλιοφάνεια, περιμένουμε στην Αττική.  Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι στο Σαρωνικό και μέτριοι στο Νότιο Ευβοϊκό με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια και ψύχρα νωρίς το πρωί, περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 16 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς και το μεσημέρι νοτιοανατολικοί σχεδόν μέτριοι.


Διαβάστε Περισσότερα »

Οι 22 οργανισμοί του Δημοσίου που καταργούνται και το προσωπικό που απασχολούσαν

Από τους συνολικά 23 οργανισμούς που θα καταργούνταν, μόνο ένας γλίτωσε, καθώς τέθηκε βέτο από το ΠΑΣΟΚ για το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΝΠΙΔ) που απασχολεί 46 άτομα.

Οι 22 οργανισμοί του Δημοσίου που καταργούνται

    ΤΕΟ ΑΕ: καταργείται και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην ΓΓΔΕ. Απασχολούσε 130 άτομα
    Οργανισμός Κωπαΐδας (ΝΠΔΔ): καταργείται και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην εποπτεύουσα περιφέρεια. Απασχολούσε 9 άτομα.
    Κεντρική Αγορά Πατρών (ΝΠΔΔ): καταργείται και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην εποπτεύουσα Α.Δ.. Σαπασχολούσε 1 άτομο.
    Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΝΠΙΔ): Καταργείται χωρίς μεταφορά αρμοδιοτήτων. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.
    Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμφερόντων Υψηλής Τεχνολογίας (ΑΕ): Καταργείται χωρίς μεταφορά αρμοδιοτήτων. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.
    Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών (ΝΠΙΔ): Καταργείται και μετατρέπεται σε εργαστήριο στην Σχολή Νομικής του ΕΚΠΑ. Απασχολούσε 2 άτομα.
    Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας: καταργείται και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην ΓΔ Πολεοδομίας του ΥΠΕΚΑ. Απασχολούσε 26 άτομα.
    Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών: Καταργείται. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.
    Εθνικό Κέντρο Βιβλίου: Κατάργηση με μεταφορά αντικειμένου στη Δ/νση Γραμμάτων της Γεν. Δ/νσης Σύγχρονου Πολιτισμού. Απασχολούσε 2 άτομα.
    Εθνικό Ιδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «ο Γέρος του Μοριά» (ΝΠΙΔ): Καταργείται χωρίς μεταφορά αρμοδιοτήτων. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.
    Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας: Καταργείται χωρίς μεταφορά αρμοδιοτήτων. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.
    Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων (ΝΠΔΔ): καταργείται και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.
    Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας: καταργείται και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ. Απασχολούσε 4 άτομα.
    Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΝΠΔΔ): καταργείται και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.
    Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών Αττικής (ΝΠΙΔ): καταργείται και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Περιφέρεια Αττικής. Απασχολούσε 4 άτομα
    Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Στρατού (Δημόσια Υπηρεσία): Καταργείται και συγχωνεύεται στον Ενιαίο Φορέα Αμυντικής Ερευνας και Τεχνολογίας. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.
    Κέντρ Εφαρμ.Τεχν. Και Ανάπτυξης Αεροπορίας (Δημόσια Υπηρεσία): Καταργείται και συγχωνεύεται στον Ενιαίο Φορέα Αμυντικής Ερευνας και Τεχνολογίας. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.
    Γραφείο Ερευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού (Δημόσια Υπηρεσία): Καταργείται και συγχωνεύεται στον Ενιαίο Φορέα Αμυντικής Ερευνας και Τεχνολογίας. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.
    Ταμείο Εθνικης Αμυνας (ΝΠΔΔ): Καταργείται και συγχωνεύεται σε ένα νέο ΝΠΔΔ με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Αμυνας. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.
    Ταμείο Εθνικού Στόλου (Αυτοτελής Δημόσια Υπηρεσία): Καταργείται και συγχωνεύεται σε ένα νέο ΝΠΔΔ με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Αμυνας. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.
    Ταμείο Αεροπορικής Αμυνας (ΝΠΔΔ): Καταργείται και συγχωνεύεται σε ένα νέο ΝΠΔΔ με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Αμυνας. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.
    Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (ΝΠΙΔ): Κατάργηση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου. Δεν απασχολούσε κανένα άτομο.

Ο οργανισμός που εξαιρέθηκε από τη ρύθμιση για κατάργηση ήταν το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΝΠΙΔ) που απασχολεί 46 άτομα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς τα "κοράκια" κερδίζουν από την Ελλάδα



"Ποτέ μην αφήνετε μία καλή κρίση να πάει χαμένη".
Τη συμβουλή αυτή του Τσώρτσιλ ακολουθούν επενδυτικές εταιρείες που χρησιμοποιώντας διακρατικές συμφωνίες πλουτίζουν από χώρες που βρίσκονται σε δυσχέρεια.
Τα λεγόμενα "κοράκια" πλούτισαν από την Αργεντινή και τώρα κυκλώνουν Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία.



Σύμφωνα με έρευνα του Transnational Institute και του Corporate Europe Observatory, τα στοιχεία της... οποίας παρουσιάστηκαν στο Spiegel, τη διάσωση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει μία δεύτερη διάσωση -κερδοσκόπων αυτή τη φορά.

Η έκθεση με τον τίτλο "Κερδίζοντας από την κρίση" μάλιστα καταδεικνύει τις ευθύνες της ΕΕ με την Κομισιόν να φαίνεται να παίζει έναν "διπλό ρόλο", αφού εμφανίζεται από τη μία να επικρίνει αλλά από την άλλη πλευρά να ενθαρρύνει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των διαφόρων χωρών.


Βάση του προβλήματος είναι οι επενδυτικές συμφωνίες που υπογράφονται μεταξύ κρατών και οι οποίες προβλέπουν προστασία των ξένων επενδυτών από κινδύνους και απώλειες.


"Τραβώντας" στο έπακρο τα δικαιώματα που τους παρέχονται, υπό την καθοδήγηση μεγάλων δικηγορικών γραφείων που ειδικεύονται στο αντικείμενο και κερδίζουν πακτωλό χρημάτων από τις υποθέσεις αυτές, ξένοι επενδυτές διεκδικούν αποζημιώσεις για τις "αναμενόμενες" απώλειές τους στις χώρες της κρίσης.

Σύμφωνα με την έρευνα τέτοια κερδοσκοπικά παιχνίδια έχουν γίνει σε όλες τις κρίσεις, αλλά πρωταθλήτρια έχει αναδειχθεί η Αργεντινή εναντίον της οποίας έχουν ασκηθεί 40 "διώξεις", για επενδύσεις που δεν έχουν αποδώσει τα "αναμενόμενα".

Μέσω τέτοιων διακρατικών συμφωνιών, εταιρείες έχουν διεκδικήσει πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ από την Ισπανία, πάνω από ένα δισ. ευρώ από την Κύπρο και "άγνωστο ποσό" από την Ελλάδα, η οποία έχει υπογράψει 39 διακρατικές επενδυτικές συμφωνίες.

Ένα μικρό δείγμα διεκδικήσεων εις βάρος της χώρας μας - και πρακτικών των "κορακιών" της αγοράς - είναι η περίπτωση της Postova Bank της Σλοβακίας , η οποία αγόρασε ελληνικά ομόλογα το 2010, αφού ο S&P τα υποβάθμισε στην κατηγορία "σκουπιδιών".

Αγοράζοντας ελληνικό χρέος, όταν όλοι το "ξεφορτώνονταν" έναντι μικρού ποσοστού της ονομαστικής του αξίας στη συνέχεια αρνήθηκε την γενναιόδωρη προσφορά για αναδιάρθρωση του χρέους που προσφέρθηκε στους ιδιώτες επενδυτές και άσκησε δίωξη κατά της Ελλάδας ζητώντας να πληρωθεί για όλο το ποσό.

Αυτό, παρότι το "κούρεμα" δεν ήταν ελληνική επιλογή αλλά επιβλήθηκε από την τρόικα.

Σημειώνεται πως στην Αργεντινή εταιρείες εμφανίζονται και διεκδικούν χρήματα για απώλειες δέκα χρόνια μετά την κρίση, γεγονός που οφείλει να σημάνει "καμπανάκι" στην Ευρωζώνη, όπως αναφέρει η έρευνα.

Σύμφωνα με αυτήν, στις επενδυτικές εταιρείες προσφέρεται "καθεστώς VIP" όσον αφορά τις (αναμενόμενες και εν γνώσει σε αρκετές περιπτώσεις) απώλειές τους από την κρίση καθώς οι υποθέσεις διευθετούνται εκτός του συστήματος Δικαιοσύνης των χωρών, σε "δικαστήρια" αποτελούμενα από εκπροσώπους των ενδιαφερομένων.

Σημειώνεται ότι η Postova Bank, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 67,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 και είναι άγνωστο πόσοι ακόμη διεκδικούν χρήματα από την Ελλάδα, τα οποία αν κερδίσουν θα πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο συμφωνίες αυτές που κλείνονται με την επιρροή διαφόρων λόμπι συμφερόντων δεν δίνονται στη δημοσιότητα.

Πρόσφατα μέλος των γερμανών "Πρασίνων", ο Σβεν Γκίγκολντ, διέρρευσε στοιχεία των συζητήσεων για μία τέτοια συμφωνία που διεξάγονται μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και η οποία χαρακτηρίζεται "η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία" από το περιοδικό Politics.co.uk, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας να ζητήσει να σταματήσουν οι συνομιλίες που διεξάγονται "σε κλειστά δωμάτια".
Διαβάστε εδώ την έρευνα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα του υποψηφίου Δημάρχου Θηβαίων Γιάννη Κόρδατζη

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ  ΚΙΝΗΜΑ

ΥΠΟΨ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ

Συμπολίτες, Συμπολίτισσες
Η τοπική μας κοινωνία ζει τον εφιάλτη μιας τραγωδίας που μας επέβαλαν με τις μνημονικές τους επιλογές τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Μετέτρεψαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας. Την αποστέρησαν από οικονομικούς πόρους, κατάργησαν την αυτοτέλεια της, περιθωριοποίησαν τους πρώην περιφεριακούς καποδιστριακούς Δήμους. Στόχος τους είναι να την απογυμνώσουν από κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, να επιβάλλουν νέους φόρους και τέλη.
Συμπολίτες, Συμπολίτισσες
Οι ντόπιοι διαχειριστές τους, παρά την υποκριτική τους δήθεν αντίσταση, θα εφαρμόσουν όπως εφάρμοσαν την ίδια πολιτική της μιζέριας. Στερούνται  οποιουδήποτε οράματος, προσπαθούν να ξεγελάσουν, για να πουν εκ των υστέρων ότι η πολιτική τους επιβεβαιώνεται.
Συμπολίτες, Συμπολίτισσες
Η δικιά μας πρόταση είναι ο Δήμος ως θεσμός ο εγγύτερος στον πολίτη, με πρωτοβουλίες, δράσεις και συμμετοχή των πολιτών να αποτελέσει μια ασπίδα προστασίας για την ανάσχεση και αντιμετώπιση της κοινωνικής καταστροφής, για την ενίσχυση όλων των δημόσιων και κοινωνικών υποδομών που θα εξυπηρετούν τις αυξημένες ανθρώπινες ανάγκες, για την τοπική παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την δημιουργία μιας σύγχρονης πόλης και κοινότητας.
Σας καλούμε να συμμετέχετε από κοινού σε αυτόν τον αγώνα. Με αλληλεγγύη και κοινή δράση να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την καταστροφική πολιτική και τους εκφραστές της. Είναι η ώρα να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ