Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ο Γιάννης Κόρδατζης συζητά με τους πολίτες στη Λαϊκή αγορά της Θήβας


Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Στερεάς Θήβας
Επίσκεψη στη λαϊκή αγορά της Θήβας έκανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Θήβας Γιάννης Κόρδατζης, το Σάββατο 5-4-2014, συνοδευόμενος από υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και μέλη της παράταξης Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει θέσεις και απόψεις με πολλούς συμπολίτες μας και να παραθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις της παράταξης για τα θέματα που αφορούν τους συμπολίτες μας , αλλά και τους εμπόρους και παραγωγούς της λαϊκής αγοράς. Κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών, έγινε σαφές, ότι οι πολίτες ζητούν την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης και επιθυμούν να υποστηρίξουν και να συμμετάσχουν σε ένα νέο ξεκίνημα του Δήμου, όπου βασική θέση θα έχει η δημοκρατική λειτουργία, η εναντίωση στην κοινωνική καταστροφή που προωθούν οι δυνάμεις του μνημονίου και η ύπαρξη πραγματικά αυτοδιοικούμενου δήμου, που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και όχι των όποιων συμφερόντων.
 Συνάντηση για τους τσιγγάνους με την Επιτροπή Κατοίκων του Πυριού
Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Κόρδατζης ακολουθούμενος από αντιπροσωπεία του συνδυασμού, συναντήθηκε με την Επιτροπή Κατοίκων του Πυριού, την Πέμπτη 3/4/14. Η Επιτροπή ενημέρωσε για την κατάσταση που υπάρχει στον οικισμό των τσιγγάνων, καθώς και για τα προβλήματα που δημιουργούνται  καθημερινά στη συνοικία.  Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και ανήσυχοι, γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν παίρνουν μέτρα ενώ αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Φυσικά πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο κοινωνικό θέμα για την επίλυσή του οποίου χρειάζονται ιδιαίτεροι χειρισμοί και σοβαρές αποφάσεις.
Ο κ. Κόρδατζης παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης για το θέμα και η Επιτροπή Κατοίκων διαπίστωσε πως συμπίπτουν στο μεγαλύτερο μέρος.  Η Επιτροπή ζήτησε να πάρει μέρος ο συνδυασμός στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.
Ο κ. Κόρδατζης και η αντιπροσωπεία δεσμεύτηκαν ότι η παράταξη θα παρουσιάσει τις θέσεις της στους κατοίκους, με τους οποίους επιθυμεί να συζητήσει και άλλα θέματα που αφορούν τη συνοικία του Πυριού.



Διαβάστε Περισσότερα »

Πασχαλιάτικο παζάρι απο το 2ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο  Σύλλογος  γονέων του 2ου Νηπιαγωγείου  Αλιάρτου  σε συνεργασία με το σύλλογο εκπαιδευτικών  του Νηπιαγωγείου  σας προσκαλεί στο  πασχαλιάτικο παζάρι  που διοργανώνει στην αυλή του σχολείου την Τετάρτη 9  Απριλίου 2014 και ώρα 9.00 πμ ως 16.00μ.μ.
Όλα όσα προσέφεραν οι γονείς για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση  θα πωλούνται  σε τιμές από 0.50 ως 4 ευρώ.
Όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.
Σας περιμένουμε όλους!



Διαβάστε Περισσότερα »

Αποτελέσματα Α’ Κατηγορίας Βοιωτίας



Τίποτα δεν άλλαξε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στη Βοιωτία. Η Ένωση πέρασε από το Μουρίκι και συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος δυο βαθμούς μπροστά από τον Παρνασσό που κέρδισε τη Θήβα ενώ απομένουν μόλις δυο αγωνιστικές με την ομάδα των Άσπρων Σπιτιών Αντίκυρας να κρατάει την τύχη στα χέρια της.

Σπουδαία νίκη σωτηρίας ο Επαμεινώνδας μέσα στις Ερυθρές.

Α’ Κατηγορία

28η αγωνιστική

Κάστρο – Πλαταιές    0-3  α.α.

ΠΑΟ Κυριακίου – Ορχομενός    3-0

Κιθαιρώνας – Δήλεσι    1-2

Δόξα/Πελοπίδας – Ένωση   0-2

Παρνασσός – Θήβα   3-1

Δάφνη Ερ. – Επαμεινώνδας    2-3

Αναγέννηση – Νίκη   2-2

Αμβρυσσέας – Κόκκινο   2-1



Βαθμολογία

(σε 28 αγώνες)



Ένωση                    68-24         72

————————————————

Παρνασσός             72-19         70

Θήβα                       59-29         51

Κιθαιρώνας             45-34         49

ΠΑΟ Κυριακίου       48-27         48

Αμβρυσσέας           37-39         45

Κόκκινο                   46-32        42

Δάφνη Ερ.              36-32         39

Αναγέννηση           39-40         37

Δήλεσι                    36-37         36

Ορχομενός              41-45        35

Επαμεινώνδας        37-48        34

————————————————-

Πλαταιές                34-38          31       

Νίκη                        34-52         28

Δόξα/Πελοπίδας     26-69          9

Κάστρο                    7-100           4



29η αγωνιστική

Πλαταιές – Ορχομενός

Δήλεσι – Κάστρο 

Ένωση – ΠΑΟ Κυριακίου   

Θήβα – Κιθαιρώνας  

Επαμεινώνδας – Δόξα/Πελοπίδας 

Νίκη – Παρνασσός

Κόκκινο – Δάφνη Ερ.

Αμβρυσσέας – Αναγέννηση 
stereasports.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρουσίαση των πολιτικών θέσεων της Αριστερής Παρέμβασης στη Θήβα





Η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα σας προσκαλεί σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση-συζήτηση παρουσίασης των θέσεών της για τις επικείμενες Περιφερειακές εκλογές, τη Δευτέρα 7 Απριλίου στις 18:30 στη Θήβα, στη Καφέ «Ζήθος», Επαμεινώνδα 90.

Τις θέσεις θα παρουσιάσουν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Βασίλης Ζούμπος και η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Ελένη Πούλου.



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

14.000 ευρώ κοστίζει στα νοικοκυριά το "εισιτήριο" για ΑΕΙ - ΤΕΙ

Μία περιουσία το κόστος της προετοιμασίας των μαθητών για το εισιτήριο στα ΑΕΙ που γίνεται ακόμη πιο δυσβάσταχτο εν μέσω οξύτατης οικονομικής κρίσης, χωρίς να αποτιμώνται το ψυχολογικό κόστος και οι θυσίες που κάνει κάθε οικογένεια.

«Εχουμε περιορίσει πολλά έξοδα για το φροντιστήριο των παιδιών» λέει στην «Κ» η 47χρονη ιδιωτική υπάλληλος Κωνσταντίνα Τριανταφύλλου, ο σύζυγος της οποίος είναι δημόσιος υπάλληλος και έχουν δύο κόρες - η μεγαλύτερη θα συμμετάσχει το 2015 στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η προετοιμασία σε φροντιστήριο εντείνεται στις δύο τελευταίες τάξεις Λυκείου, όμως ξεκινά από τις αρχές Γυμνασίου όταν οι γονείς διαπιστώνουν τυχόν ελλείψεις των παιδιών τους σε βασικά σχολικά μαθήματα.

Ειδικότερα, περίπου 14.000 ευρώ κοστίζει κατ’ ελάχιστον η προετοιμασία των μαθητών για να είναι πανέτοιμοι στην κορυφαία στιγμή της εκπαιδευτικής τους διαδρομής: τις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, το εναρκτήριο λάκτισμα των οποίων θα δοθεί φέτος στις 27 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, το ετήσιο κόστος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ξεκινά για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου από 1.200 ευρώ ετησίως για έξι ώρες την εβδομάδα για εννέα μήνες, και καταλήγει στα 3.700 ευρώ ετησίως για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που έχουν επιλέξει τις σχολές της θετικής κατεύθυνσης, στην οποία μετέχουν πολλοί αριστούχοι με στόχευση τις περιζήτητες θέσεις των ιατρικών και των πολυτεχνικών σχολών.

Βέβαια, το ποσό των 14.000 ευρώ για τη συνολική προετοιμασία ενός μαθητή από μία μέση ελληνική οικογένεια γίνεται ακόμη μεγαλύτερο εάν οι γονείς επιλέξουν τα παιδιά τους να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα προετοιμασίας τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

Ενδεικτικά, φροντιστές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ανέφεραν στην «Κ» ότι η εντατική προετοιμασία των ιδιαίτερων ξεκινά από τη Β΄ Λυκείου με το μέσο μηνιαίο κόστος για τρία βασικά, πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να κυμαίνεται περί τα 350 ευρώ, ενώ στη Γ΄ Λυκείου διπλασιάζεται, στα 700 ευρώ μηνιαίως, καθώς οι υποψήφιοι κάνουν φροντιστήριο και στα έξι εξεταζόμενα μαθήματα.

Και αυτό για συνολικά δέκα μήνες τον χρόνο. Από την άλλη, όλοι εύχονται το παιδί να επιτύχει σε καλή σχολή την πρώτη φορά που θα συμμετάσχει στις εξετάσεις, γιατί αλλιώς το κόστος του φροντιστηρίου μπαίνει στον μηνιαίο προϋπολογισμό της οικογένειας για μία ακόμη χρονιά.

Πρώτη προτεραιότητα

Συνολικά, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, το 2013 οι Ελληνες γονείς δαπάνησαν συνολικά περίπου 1,05 δισ. ευρώ για την προετοιμασία των παιδιών στα μαθήματα του Γυμνασίου και του Λυκείου σε οργανωμένα φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα.

Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι παρά την οξύτατη οικονομική κρίση, οι δαπάνες για την εκπαίδευση των παιδιών έχουν μειωθεί μόλις κατά 5,4% σε σχέση με το 2010, δηλαδή με τα προ κρίσης επίπεδα. Αρα, οι Ελληνες γονείς συνεχίζουν να δαπανούν τεράστια ποσά για την εκπαίδευση των παιδιών τους, ακόμη και με μεγάλες θυσίες.

«Υπάρχουν γονείς που ζητούν εκπτώσεις στα δίδακτρα, άλλοι που αφήνουν μεγάλα χρέη, είναι πλέον πολύ λίγοι εκείνοι που είναι απόλυτα συνεπείς στους χρόνους πληρωμής των διδάκτρων» ανέφερε στην «Κ» ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στο Παγκράτι. «Η προσπάθεια γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν η οικογένεια έχει πληγεί από την ανεργία, με αποτέλεσμα για τα έξοδα του φροντιστηρίου να συνδράμουν και οι παππούδες» λέει η κ. Λινάρδου, καταδεικνύοντας τη σημασία που έχει για την ελληνική οικογένεια η επιτυχία του παιδιού στο πανεπιστήμιο αλλά και τις χρόνιες στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, τις οποίες όλοι οι αρμόδιοι παραδέχονται αλλά αδρανούν να τις διορθώσουν.

30 - 180 ευρώ τον μήνα για ξένες γλώσσες

Τα έξοδα των γονιών για την εκπαίδευση των παιδιών τους δεν περιορίζονται μόνο στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης.

Οι ελλείψεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος αναγκάζουν τους γονείς να απευθυνθούν σε φροντιστήρια για να μάθουν τα παιδιά τους ξένες γλώσσες και πληροφορική, ακόμη και για να αθληθούν.

Μάλιστα, από πέρυσι δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες στους γονείς, καθώς θεσμοθετήθηκαν εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια, όπου το πακέτο 80 ωρών προετοιμασίας κοστίζει 450 ευρώ για κάθε μαθητή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO κ. Βασίλη Κροντήρη, οι περισσότεροι μαθητές ξεκινούν την εκμάθηση ξένων γλωσσών στη Γ΄ Δημοτικού, και την ολοκληρώνουν με τη λήξη του Γυμνασίου, καθώς στο Λύκειο ρίχνουν το βάρος στην προετοιμασία για τα ΑΕΙ.

Το μηνιαίο κόστος για ξένες γλώσσες κυμαίνεται από 30 έως 170 ευρώ, και εξαρτάται από τον αριθμό ωρών και μαθητών ανά τμήμα και το επίπεδο.

Για παράδειγμα, για την απόκτηση του πτυχίου Lower το μηνιαίο κόστος είναι έως 120 ευρώ, και για το Proficiency 180 ευρώ. Συνολικά, με βάση έρευνα του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, για την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα οι γονείς δίνουν περί 859,29 εκατ. ευρώ ετησίως.

Προσφορές χωρίς... αποδείξεις

«Ξέρετε, οι αποδείξεις δεν με... ενδιαφέρουν. Θα προτιμούσα να μου κάνετε καλύτερη τιμή». Είναι πλέον κανόνας όταν φθάνει η ώρα της συζήτησης για τα μηνιαία δίδακτρα, οι γονείς να ζητούν την... έκπτωση που συνεπάγεται η κοπή απόδειξης μόνο για το 25%- 50% των διδάκτρων ή και χωρίς απόδειξη.

Αλλωστε, και οι ίδιοι οι φροντιστές έχουν διαμορφώσει την πρακτική της παράνομης αυτής συναλλαγής, «λανσάροντάς» την για να προσελκύσουν μαθητές.

Η φροντιστηριακή παιδεία αποτελεί ένα πεδίο ιδιαίτερα επιρρεπές στην παραοικονομία, και οι διαστάσεις του προβλήματος διευρύνονται εάν στα νόμιμα φροντιστήρια προστεθεί και η εκπαιδευτική παραοικονομία των ιδιαιτέρων μαθημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), στη χώρα λειτουργούν 2.589 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, στα οποία φοιτούν περίπου 150.000 μαθητές και διδάσκουν περίπου 20.000 εκπαιδευτικοί. Επίσης, υπάρχουν 5.960 φροντιστήρια ξένων γλωσσών, στα οποία φοιτούν 510.000 μαθητές και διδάσκουν 21.000 καθηγητές.

«Η μαύρη αγορά των εκπαιδευτικών μας υπηρεσιών κυριολεκτικά οργιάζει» αναφέρει, μιλώντας για το θέμα στην «Κ», ο κ. Γεώργιος Χατζητέγας, ο οποίος έχει φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στην Αθήνα και έχει εγγράψει μακρά συνδικαλιστική δράση στον κλάδο του.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα η παραοικονομία στη φροντιστηριακή αγορά έχει δύο πτυχές: η πρώτη αφορά την έκδοση αποδείξεων στους γονείς και η δεύτερη την εισφοροδιαφυγή μέσω της υπασφάλισης των καθηγητών που διδάσκουν στα φροντιστήρια. Συγκεκριμένα:

• Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων κόβουν αποδείξεις μόνο για το μισό των διδάκτρων που πραγματικά καταβάλλονται. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι φροντιστήρια επιχειρούν, και τηλεφωνικώς, να δελεάσουν τους γονείς προτείνοντάς τους την πληρωμή μειωμένων διδάκτρων χωρίς απόδειξη.

• Οι καθηγητές που εργάζονται στα φροντιστήρια κάθε τύπου (μέσης εκπαίδευσης ή ξένων γλωσσών) ασφαλίζονται για το μισό των διδακτικών τους ωρών ή για το μισό του ποσού του οποίου έχουν συμφωνήσει ως ωριαία αντιμισθία ή σε πολλές περιπτώσεις και για τα δύο ταυτόχρονα. Oσο για τη χορήγηση στους εκπαιδευτικούς των δώρων και των επιδομάτων που δικαιούνται, στα περισσότερα φροντιστήρια θεωρούνται... περασμένα μεγαλεία.

«Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι γονείς δεν επιλέγουν την εγγραφή των παιδιών στα νόμιμα φροντιστήρια, που ανοιχτά δηλώνουν ότι εκδίδουν στο ακέραιο τις αποδείξεις και αναγράφουν το πραγματικό ετήσιο ποσό των διδάκτρων μαζί με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του κηδεμόνα στο αρχείο που αποστέλλουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κοινωνική, δηλαδή, υποχρέωση για την έκδοση των αποδείξεων καθίσταται αντικίνητρο επιλογής των  νομίμων φροντιστηρίων από τους γονείς καθώς τα δίδακτρα αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης» παρατηρεί ο κ. Χατζητέγας. Από την άλλη, είναι σαφές ότι όταν ένας ιδιοκτήτης φροντιστηρίου συμφωνήσει με τους γονείς για απόδειξη μικρότερη των πραγματικών διδάκτρων δημιουργείται το πλαίσιο οι γονείς να μην είναι συνεπείς στην καταβολή των διδάκτρων και να προκύπτουν «φέσια».

Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι «το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι συστηματικοί έλεγχοι, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τις νόμιμες φροντιστηριακές δομές. Επίσης, η πρόσφατη κατάργηση της υποχρέωσης της τήρησης του Μητρώου Μαθητών αφαιρεί από τις ελεγκτικές αρχές την πιο σπουδαία βάση του ελέγχου, στέλνοντας, επί της ουσίας, μήνυμα υπέρ της φοροδιαφυγής».

Υστερα από την κατάργηση της υποχρέωσης της τήρησης Μητρώου Μαθητών, δεν υπάρχει βάση ελέγχου των μαθητών και του τζίρου των φροντιστηρίων. Βέβαια, από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων έχει δηλωθεί η πρόθεση να ασκηθούν έλεγχοι στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών, κάτι που κρίνεται αποτελεσματικότερο μέσο ελέγχου του «μαύρου» χρήματος.
 Καθημερινή

Διαβάστε Περισσότερα »

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνοδευμένες από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους θα εκδηλωθούν αρχικά στην Ήπειρο, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στο Ιόνιο την Κυριακή.

Από τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές, εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η θερμοκρασία σήμερα θα κυμανθεί από 6 έως 20 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 8 έως 21 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 10 έως 22 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 12 έως 21 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Σταδιακή θα είναι η εξασθένηση των φαινόμενων τις βραδινές ώρες, κυρίως στο Ιόνιο και στα βόρεια.

Αυξημένες οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, η συγκέντρωση σκόνης από την Αφρική αυξάνει την πιθανότητα λασποβροχής, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και προβλήματα υγείας. Να σημειωθεί ότι πολύ μεγάλες ποσότητες σκόνης είχε όλη η κεντρική Ευρώπη, από την Ιταλία και βορειότερα, οι οποίες έφταναν έως και στις σκανδιναβικές χώρες.

Ύφεση των φαινομένων και βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη.

Αναλυτικά η πρόγνωση του σημερινού καιρού:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στην Ήπειρο και στο Ιόνιο, και από τις μεσημεριανές ώρες και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στη Θεσσαλία και από τις μεσημεριανές ώρες και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη στους 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα νότια τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Κεφαλονιά

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινόμενων τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 Μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Οι χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας με τη σημερινή πρόγνωση των καιρικών φαινομένων σε Αττική και Θεσσαλονίκη:

Αττική

Λίγες νεφώσεις που τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν, με αυξημένη πιθανότητα παροδικής βροχής ή καταιγίδας, περιμένουμε στην Αττική. Το θερμόμετρο στο κέντρο θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι στο Λεκανοπέδιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί σχεδόν μέτριοι μέχρι μέτριοι.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι μισές οικογένειες στην Ελλάδα έζησαν με λιγότερα από 800 ευρώ το μήνα το 2012

Με λιγότερα από 800 ευρώ το μήνα αναγκάστηκαν να επιβιώσουν το 2012 οι μισές οικογένειες στην Ελλάδα. Οι αριθμοί προκαλούν προβληματισμό για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, που παρουσιάζει η «Καθημερινή», 2.751.856 φορολογούμενοι με τις συζύγους τους και τα προστατευόμενα μέλη τους έκαναν πέρυσι φορολογικές δηλώσεις με ετήσιο εισόδημα κάτω των 9.500 ευρώ. Από αυτές τις οικογένειες, περίπου μία στις τρεις έχει ακίνητη περιουσία με αξία χαμηλότερη των 100.000 ευρώ, ενώ 600.000 νοικοκυριά έχουν ακίνητα 100.000 -150.000 ευρώ, αλλά εισόδημα μικρότερο των 9.500 ευρώ.

Αυτούς τους αριθμούς μελετά η επιτροπή που θα καθορίσει τον τρόπο που θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα των 450 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με τα στοιχεία μίας χρονιάς νωρίτερα, μέσα σε μόλις 12 μήνες αυξήθηκε κατά 207.743 ο αριθμός των οικογενειών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ. Το 2012, καταγράφηκαν 2.339.670 δηλώσεις με ετήσιο εισόδημα κάτω από αυτό το όριο και το 2013 αυξήθηκαν σε 2.547.413.

Προκειμένου να καθοριστούν τα κριτήρια για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ζητήθηκε η συνδρομή του ΟΑΕΔ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ώστε να εξακριβωθεί ποιοι από αυτούς που εμφανίζονται ως φτωχοί είναι ταυτόχρονα και μακροχρόνια άνεργοι. Προέκυψε ότι μόλις 200.000 μακροχρόνια άνεργοι εμφανίζονται να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ τον χρόνο. Ετσι η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της επιτροπής αναδεικνύει για ακόμη φορά το ζήτημα της αδυναμίας να χαραχθεί κοινωνική πολιτική χωρίς να προκληθούν μεγάλες αδικίες.

Μία από τις εναλλακτικές που συζητήθηκαν ήταν το οριζόντιο εισοδηματικό και περιουσιακό κριτήριο, αλλά σε τέτοια περίπτωση θα εισέπραττε το μέρισμα ένας εργένης φοροφυγάς και όχι κάποιος οικογενειάρχης με δύο παιδιά που θα εμφάνιζε 400-500 ευρώ παραπάνω ετήσιο εισόδημα.

Η δεύτερη εναλλακτική λύση θα ήταν να τεθούν πιο συγκεκριμένα κριτήρια: δηλαδή να επιδοτηθούν μόνο όσοι χαρακτηρίζονται μακροχρόνια άνεργοι, υπερήλικες (άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών χωρίς εισοδήματα ή με πολύ χαμηλά εισοδήματα) και άτομα με προβλήματα αναπηρίας.

Τέθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο το εισοδηματικό κριτήριο να μην είναι κοινό για όλους, αλλά να διαφοροποιείται από κατηγορία σε κατηγορία για να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα φαινόμενα αδικιών (π.χ. το εισοδηματικό κριτήριο για έναν μακροχρόνια άνεργο να είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι για έναν επιτηδευματία που έκλεισε το κατάστημά του πριν από έναν χρόνο.


Διαβάστε Περισσότερα »

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν: Όλα όσα προβλέπει ο νέος Κώδικας για επιχειρήσεις που "έπεσαν έξω"

Ταχύτερες διαδικασίες για τη πτώχευση των επιχειρήσεων, θέσπιση του επαγγέλματος του «διαχειριστή πτώχευσης», η άσκηση του οποίου δεν θα περιορίζεται στους δικηγόρους, καθώς εργαλεία αναδιάρθρωσης του χρέους - τα οποία θα εφαρμόζονται εξωδικαστικά - προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο αναμόρφωσης του πλαισίου για την πτώχευση των επιχειρήσεων το οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Βασική επιδίωξη, εκτός από την ταχύτητα, είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας να μη λειτουργεί ως μέθοδος της διά παντός αποφυγής αποπληρωμής των οφειλών της επιχείρησης που χρωστά σε πιστωτές και προμηθευτές.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου και το οποίο παρουσιάζει η εφημερίδα 'Καθημερινή", η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει μέχρι τον Ιούνιο τον πτωχευτικό κώδικα έτσι ώστε να εντοπίσει τα σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν αλλαγές και έως τον Οκτώβριο του 2014 να έχει προχωρήσει στη θέσπιση του νέου νόμου.

Όλες οι αλλαγές

Μια βασική αλλαγή για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος είναι η θέσπιση του λεγόμενου «διαχειριστή πτώχευσης», ιδιότητα η οποία δεν θα περιορίζεται αυστηρά σε δικηγόρους, όπως συμβαίνει σήμερα με τον ορισμό του συνδίκου, αλλά θα ασκείται και από άλλους επαγγελματίες, όπως οικονομολόγους, ορκωτούς λογιστές, εκτιμητές. Ανάλογη πρακτική ακολουθείται σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πτωχευτικός κώδικας άλλαξε ριζικά το 2011 με την εισαγωγή της λεγόμενης προπτωχευτικής διαδικασίας, διαδικασία όμως η οποία θεωρήθηκε ότι προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των πτωχεύσεων.

Το 2012 έγιναν εκ νέου αλλαγές με τον νόμο 4072/2012 στην κατεύθυνση κυρίως της μείωσης του χρόνου εντός του οποίου πρέπει να επιτυγχάνεται συμφωνία εξυγίανσης. Επιπλέον, τέθηκαν περιορισμοί στο δικαίωμα του οφειλέτη να ζητεί εκ νέου το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος αυτού.

Εκτός από τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προσδιορίσει εργαλεία αναδιάρθρωσης του χρέους των επιχειρήσεων τα οποία θα μπορούν να εφαρμόζονται με εξωδικαστική διαδικασία. Ειδικά για την αναδιάρθρωση του χρέους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προβλέπεται η δημιουργία ειδικού μηχανισμού, όπου θα μπορούν να εφαρμόζονται προτυποποιημένες διαδικασίες. Το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου προβλέπει ότι οι εξωδικαστικοί μηχανισμοί αναδιάρθρωσης του χρέους των επιχειρήσεων θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί έως τον Ιούλιο του 2014.

Αποκαλυπτικά για το πόσο χρονοβόρα και δαπανηρή είναι η διαδικασία πτώχευσης στην Ελλάδα είναι τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης «Doing Business 2014» που καταρτίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 87η θέση μεταξύ 189 χωρών σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πτώχευσης. Βάσει της έκθεσης, για την ολοκλήρωση της πτώχευσης μιας μεσαίας επιχείρησης απαιτούνται κατά μέσο όρο 3,5 χρόνια (ενώ σε χώρες όπως η Ιρλανδία μόλις τρεις μήνες), ενώ ο βαθμός ανάκαμψης, δηλαδή τα χρήματα που παίρνουν πίσω πιστωτές και προμηθευτές μετά την ολοκλήρωση της πτώχευσης, είναι πολύ χαμηλός. Σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business 2014», λαμβάνουν στην ουσία πίσω μόλις το 34% των χρημάτων τους, ενώ το κόστος για τη διαδικασία της πτώχευσης ανέρχεται στο 9% της περιουσίας τής υπό πτώχευση επιχείρησης.

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης θα μπει τους επόμενους μήνες και ο υφιστάμενος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο λεγόμενος «νόμος Κατσέλη», καθώς από την 1η/1/2015 θα αλλάξει ριζικά το μοντέλο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους. Ως γνωστόν, ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει σε διαβούλευση μέχρι τις 10 Απριλίου τον κώδικα δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, ενώ πριν από το Πάσχα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Οι όποιες αλλαγές στον «νόμο Κατσέλη» θα πρέπει επίσης να θεσπισθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2014. Στην κατεύθυνση, εξάλλου, της πρόληψης της υπερχρέωσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέχρι το καλοκαίρι σε ενημερωτικές εκστρατείες και σεμινάρια που θα απευθύνονται σε πολίτες και επιχειρήσεις.
news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Προκαταβολή συντάξεων για να τονωθεί η αγορά




Σχέδιο για προκαταβολή της μισής σύνταξης πριν από το Πάσχα σχεδιάζει η διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων για τις γιορτές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος».

Το εν λόγω σενάριο, όπως αναφέρει το «Εθνος» προβλέπει την καταβολή της μισής σύνταξης πιθανότατα τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί κανονικά στις 29 Απριλίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το ΙΚΑ εξέτασε και το ενδεχόμενο της προκαταβολής του συνόλου της σύνταξης, αλλά αυτό είναι δύσκολο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν τελικά υλοποιηθεί το σενάριο αναμένεται να επηρεάσει το σχεδιασμό και άλλων ασφαλιστικών φορέων.


Διαβάστε Περισσότερα »

Εως τη Μ. Τετάρτη το Δώρο του Πάσχα. Πόσο και ποιοι το δικαιούνται



Το αργότερο έως την τη Μ. Τετάρτη θά λάβουν το Δώρο του Πάσχα οι άνεργοι από τον ΟΑΕΔ, οι επιδοτούμενοι άνεργοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Για τους άνεργους, το δώρο είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας και συνολικά 12,5 ημερήσια επιδόματα εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Μισό μισθό (ή 15 ημερομίσθια, αν υπάρχει συμφωνία αμοιβής με ημερομίσθιο) πρέπει να καταβάλλουν έως τη Μ. Τετάρτη οι εργοδότες στους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου που απασχολούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου, ενώ αναλογία δώρου δικαιούνται και οι εργαζόμενοι των οποίων η εργασιακή σχέση έχει διαρκέσει λιγότερο χρόνο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Έκφραση»




Τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 και ώρα 8.15 μμ

στο βιβλιοπωλείο«Σύγχρονη Έκφραση»

μιλάμε με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων

ΣΩΤΗΡΗ ΡΟΥΣΣΟ

για τις τελευταίες εξελίξεις
στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.


"Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ θα ήθελαν να μεταφέρουν πόρους και δυνάμεις ανατολικότερα, στην Νότια Ασία και τον Ειρηνικό, η Μέση Ανατολή φαίνεται να τις κρατά καθηλωμένες στην κοινωνική και πολιτική περιδίνηση των αραβικών εξεγέρσεων και στην αντιμετώπιση επίδοξων περιφερειακών ηγεμόνων όπως το Ιράν. Τι θα σημάνει μια περαιτέρω όξυνση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή; Πως συνδέονται οι αραβικές εξεγέρσεις με την κατάσταση στον ευρωπαϊκό Νότο; Είναι τελικά η ώρα για μια ριζική αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς το Ισραήλ, τα αραβικά κράτη και το Ιράν; Αυτά είναι βασικά ερωτήματα σε μια σύγχρονη συζήτηση για την γειτονιά μας."

Ο Σωτήρης Ρούσσος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συντονιστής του Κέντρου Μεσογειακών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος και εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχει συγγράψει βιβλία για την περιφερειακή ασφάλεια στη Νότια Ευρασία και τη Μέση Ανατολή και για τις διεθνείς σχέσεις στον Τρίτο Κόσμο, καθώς και πολλά άρθρα σχετικά με την αραβοϊσραηλινή διένεξη, την αμερικανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή και τους χριστιανικούς πληθυσμούς στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε Περισσότερα »

"Τζόγος" 1,7 δισ. ευρώ το 2013 στην Ελλάδα..



    Μία από τις μεγαλύτερες αγορές τυχερών παιχνιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η Ελλάδα, παρά την εξαετούς διάρκειας οικονομική ύφεση.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην οικονομική έκθεση του...  ΟΠΑΠ για το 2013, πέρυσι τα ακαθάριστα έσοδα τυχερών παιχνιδιών (το GGR, δηλαδή τα έσοδα μείον τα κέρδη των νικητών) εκτιμήθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ, μέγεθος το οποίο καθιστά την Ελλάδα ένατη μεγαλύτερη αγορά τυχερών παιχνιδιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (αναθεωρημένα, όπως σημειώνεται, με βάση τα πραγματικά στοιχεία της ΟΠΑΠ Α.Ε.) της εξειδικευμένης εταιρείας ερευνών Η2, η ΟΠΑΠ σε επίπεδο καθαρού εσόδου κατέχει μερίδιο 69%, κυρίως λόγω της επιτυχίας των παιχνιδιών ΚΙΝΟ και Πάμε Στοίχημα. Επιπλέον, ποσοστό που ανέρχεται στο 6% του μεριδίου καθαρού εσόδου, αφορά στα κρατικά λαχεία, η διαχείριση των οποίων το Δεκέμβριο του 2012 παραχωρήθηκε για 12 χρόνια σε κοινοπραξία εταίρων (“Ελληνικά Λαχεία Α.Ε), στην οποία επικεφαλής είναι ο ΟΠΑΠ.

Μάλιστα, για την 1η Μαΐου είναι προγραμματισμένη η επανέκδοση του Ξυστό και των νέων Κρατικών Λαχείων. Για το πρώτο, θα κυκλοφορήσουν τέσσερα στιγμιαία λαχεία, των ενός, δύο, τριών και πέντε ευρώ, με το payout να υπολογίζεται στο 60-70%, αναλόγως του τύπου. Η “Ελληνικά Λαχεία” θα χρησιμοποιήσει το υφιστάμενο δίκτυο πρακτορείων της ΟΠΑΠ αλλά και νέους τρόπους και σημεία πώλησης των λαχείων.

Σε ότι αφορά στα καζίνο, το 2013 πέρυσι ήταν μια ακόμη χρονιά αισθητής μείωσης στα πονταρίσματα των παικτών. Πέρυσι ο τζίρος των ελληνικών καζίνο διαμορφώθηκε σε 298,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 9,56% σε σχέση με το 2012. Ο τζίρος των καζίνο το 2012 διαμορφώθηκε σε 330,2 εκατ. ευρώ από 420 εκατ. ευρώ το 2011, 513,4 εκατ. ευρώ το 2010, 626 εκατ. ευρώ το 2009 και 744,5 εκατ. ευρώ το 2008.


Σε σχέση με το ΑΕΠ, η ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται ότι θα είναι η έβδομη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, καθώς τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια αναμένεται να ανέλθουν στο 0,92% του ΑΕΠ για το 2013 (σ.σ. η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ). Σε ότι αφορά στην ανά ενήλικο κατανάλωση, πέρυσι ήταν ελαφρώς χαμηλότερη έναντι του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε., με 177 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την Η2.

Επί της ουσίας, η αγορά τυχερών παιχνιδιών βρίσκεται σε συνεχή πτωτική πορεία από το 2008, καταρρίπτοντας το επιχείρημα πως σε δύσκολες οικονομικές περιόδους ανθεί ο τζόγος. Το αντίθετο, όταν περιορίζεται το διαθέσιμο εισόδημα, ελάχιστοι είναι οι κλάδοι που παραμένουν ανεπηρέαστοι/capital.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Καταιγίδες και λασποβροχή-Απαραίτητη η ομπρέλα

Κακοκαιρία θα έχει την Κυριακή, καθώς θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης, με αποτέλεσμα να προβλέπεται... λασποβροχή.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Κυριακή:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές κυρίως στη Μακεδονία. Εξασθένηση των φαινόμενων τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινόμενων τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και το πρωί στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και το πρωί στα ανατολικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη η μεγίστη στους 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα νότια τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρος: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως από τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 5 με σταδιακή εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρες. Εξασθένηση των φαινόμενων το βράδυ.

Ανεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Κεφαλονιά
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινόμενων τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ