Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Μουσική εκδήλωση στο 2ο Γυμνάσιο Θήβας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά-φωτο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Απριλίου 2014 μουσική εκδήλωση στο 2ο Γυμνάσιο Θήβας στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της Θήβας ,κ. Σπύρος Νικολάου, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης, διευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολείων της πόλης και πολλοί Ρομά από τον καταυλισμό της Θήβας.
Οι καλεσμένοι χειροκρότησαν θερμά τις υπεύθυνες της μουσικής παράστασης "Ένα μουσικό ταξίδι με τους Ρομα” , την υψίφωνο Σόνια Μιλένκοβιτς και τις μαθήτριες της , την ηθοποιό Ιωάννα Ασημακοπούλου και τον μουσικό που τις συνόδευε στο πιάνο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η κυρία Βούλα Παπαγιάννη ,υπεύθυνη της Δράσης 1 για ζητήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης, καθώς και τοπικοί συνεργάτες του νομού Βοιωτίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Νηστίσιμες Λιχουδιές στην PIZZA Μεζεδοπωλείο "ΤΡΙΚ" στα Βάγια Βοιωτίας



Βρισκόμαστε ηδη στη Μεγάλη Εβδομάδα  και -κακά τα ψέματα- οι περισσότεροι από εμάς ούτε που το έχουμε καταλάβει. Δυσκολευόμαστε λίγο με την καθημερινή διατροφή μας αλλά σας βρήκαμε τη λύση.Ελάτε στη πιτσαρία  μεζεδοπωλείο TRIK στα Βάγια να απολαύσετε νηστίσιμες λιχουδιές.PIZZA νηστίσιμη,θράψαλο ψητό,καλαμαράκι τηγανητό,γαριδομακαρονάδα,γαρίδα σαγανάκι,πίτα καλαμάρι,
κλάμπ σάντουϊτς νηστίσιμο,σας περιμένουμε.Και να μήν ξεχνιόμαστε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα έχουμε live μουσική.

 τηλ:2262061561-6987122205

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Εντυπώσεις απο την πορεία στον Ολμειό ποταμό-βίντεο

Η πορεία έγινε κανονικά με συμμετοχή 22 ατόμων από Θήβα, Λιβαδειά, Αλίαρτο, Βάγια και Άσκρη.Η ομάδα "έδεσε" πολύ γρήγορα και όλοι απόλαυσαν τη διαδρομή στο ευχάριστο κατσικόδρομο, την κακοτράχαλη κατάβαση και κυρίως το μαγευτικό φαράγκι. Ήταν μία εκλεκτή παρέα η οποία καταγοητεύθηκε από τη μοναδικότητα της πορείας και έδειξε τον αλτρουισμό της. Κανείς δεν βιαζόταν και έτσι γυρίσαμε πολύ γρηγορότερα (15.30). Όλοι μοιράζονταν ότι είχαν, από φρούτα, σοκολάτες και ξηρούς καρπούς μέχρι ανέκδοτα και ιστορίες. Το πανέμορφο ταξίδι έκλεισε με το νερό της πηγής του Αράπη και ολοκληρώθηκε με την άφιξη στη Σκάλα. Ερασιτεχνικό video της διαδρομής θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η συνέχεια δόθηκε για τους μισούς στο κατάστημα "Ευφήμη". Εκεί απολαύσαμε το φαγητό, την ποίηση, το παραδοσιακό τραγούδι και το χορό. Να ένα από τα ποιήματα του γεροντότερου της παρέας κυρίου Χρήστου από τη Λιβαδειά:

Την πίτα όταν κόβουμε είμαστε αρκετοί

μ’ αν είναι για περπάτημα πάντοτε λιγοστοί

Γιατί ξεχνάτε τα βουνά; αυτά μας καρτερούνε

να περπατάτε κει ψηλά και κείνα θα χαρούνε

Για ξεκινάτε φίλοι μου, πάμε σε μονοπάτια

να δούμε πετροπέρδικες και μυρωδιές από ελάτεια

Πάμε να περπατήσουμε σ’ όμορφο μονοπάτι

ν’ αγκαλιαστούμε τρυφερά μ’ αδερφική αγάπη

Να λέμε τα τραγούδια μας και τα ανέκδοτά μας

να φεύγουν απ’ τη σκέψη μας τα μικροβάσανά μας

Γιατί ψηλώνουν τα βουνά, γεμίζουν και από χιόνια

και μας τα χρόνια δυστυχώς δεν καρτερούν αιώνια

Άιντε ελάτε όλοι μαζί στις κορυφές να πάμε

 κ’ ίσως μας δώσουν οι θεοί φτερά για να πετάμε
Διαβάστε Περισσότερα »

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για το 2014

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2014 για τους υποψηφίους όλων των κατηγοριών. Σύμφωνα με την πρόγραμμα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 28 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου για τα βασικά μαθήματα. Τα μαθήματα του εφετινού σχολικού έτους θα λήξουν την Τετάρτη 21 Μαΐου, ενώ το πρώτο μάθημα, στο οποίο θα εξετασθούν οι υποψήφιοι θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα.

* Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν μια εβδομάδα μετά (Τετάρτη 28 Μαϊου) και οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαϊου.

* Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 23 Ιουνίου ως και 4 Ιουλίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου.

* Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 13 Ιουνίου για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

* Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 20 Ιουνίου, επίσης με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα πατήστε εδώ


Διαβάστε Περισσότερα »

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟΝ «ΕΛΕΙΤΡΟΧΟ»



Ανακοινώνεται, ότι μετά τις εκλογές που διενεργήθηκαν κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας, «Ελείτροχος», την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, οι εκλεγέντες συγκροτήθηκαν σε σώμα την Παρασκευή 4η Απριλίου, και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο 2014 - 2016, απαρτίζεται από τους:
Πρόεδρος: Αναστασίου Ειρήνη (6978120863)
Αντιπρόεδρος: Παπαγρηγορίου Γκίκας
Γραμματέας: Μπεκρής Δημήτριος
Ταμίας: Μπεκρή Αναστασία
Σύμβουλος: Τσαπρούνη Γιώτα
Αναπληρωματικά Μέλη: Δεμοίρος Σπύρος, Σερταρίδη Βικτώρια, Χρήστου Ευαγγελία
 
Μετά τιμής,
 
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
 
 
Αναστασίου Ειρήνη
 
Μπεκρής Δημήτριο
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανατροπές στην ασφάλιση των ΙΧ -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Μεγάλες αλλαγές στην ασφάλιση των αυτοκινήτων περιλαμβάνει το άρθρο 169 του νέου οικονομικού νομοσχεδίου που έχει ως στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ασφάλισης και αποζημιώσεων. Οι ανατροπές που έρχονται, ουσιαστικά υιοθετούν στην πράξη την πρακτική «πληρώνω-τυπώνω» για την ασφάλιση αυτοκινήτου.

Οι αλλαγές στην ασφάλιση των ΙΧ

Οπως αναφέρει η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, οι αλλαγές που έρχονται στην ασφάλιση των αυτοκινήτων και θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες, είναι:

    καταργείται το αυτοκόλλητο, τόσο προσωρινό, όσο και το μόνιμο, σήμα ασφάλισης
    εξισώνονται οι δηλώσεις ατυχήματος (θύτη και θύμα)
    παρέχεται κάλυψη προς τρίτο ζημιωθέντα για 16 ημέρες μετά τη λήξη ημερομηνίας ασφάλισης
    οι ασφαλιστικές είναι υποχρεωμένες να απαντούν σε διάστημα τριών μηνών για τις αιτήσεις αποζημιώσεων και εάν μετά δεν απαντήσουν θα κληθούν να πληρώσουν τόκους υπερημερίας (ρήτρα)
    δεκαήμερη προθεσμία αποζημίωσης στον δικαιούχο και εξισώνονται όλα τα είδη δηλώσεως ατυχήματος είτε από τον ασφαλισμένο είτε από τον δικαιούχο ασφαλίσματος για να ξεκινήσει να τρέχει η διαδικασία τρίμηνης αποζημίωσης.
    στο θέμα επικοινωνίας ασφαλιστή και ασφαλισμένου ή ακόμη και του δικαιούχου ασφαλίσματος προβλέπεται έγγραφη επικοινωνία. Η εν λόγω επικοινωνία μπορεί να γίνει είτε με επιστολή, είτε με ηλεκτρονική αλληλογραφία ή με fax ή με αποστολή μηνύματος σε συσκευή κινητής τηλεφωνία ή με νόμιμα ηχογραφημένη συνομιλία.

Οπως αναφέρει και το δημοσίευμα, οι κινήσεις για διευκόλυνση των ασφαλιστικών εταιρειών και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασφάλισης και αποζημιώσεων, περιλαμβάνει το άρθρο 169 του νέου οικονομικού νομοσχεδίου. Επιχειρείται ο εξορθολογισμός του συστήματος λύσεως ασφαλιστικής σύμβασης, ώστε να αρχίζει και να λήγει η σύμβαση αυτή κατά τον αναφερόμενο σ' αυτήν χρόνο.

Η σύμβαση ανανεώνεται μόνο μετά την καταβολή του αντίστοιχου ασφαλίστρου από τον ασφαλισμένο. Για να λυθεί η σύμβαση θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να προβαίνουν και στην ενημέρωση είτε για τη λύση, είτε για την ανανέωση, είτε της παλιάς σύμβασης, είτε την απόδειξη για την καταβολή του ασφαλίστρου και την είσπραξή του από την ασφαλιστική.

Διαβάστε Περισσότερα »

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Θήβας

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΩΝ
ΔΙΡΚΗΣ 20 – Τ.Κ. 32200 – ΘΗΒΑ – ΤΗΛ & FAX 2262081044
Θήβα, 09/04/2014 
Μετά τις αρχαιρεσίες του Σωματείου μας , που πραγματοποιήθηκαν στις 09/04/2013 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους :
1)    ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
2)    Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΜΟΣ
3)    Β΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΠΑΛΛΙΟΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ
4)    ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ – ΑΝΔΡΕΟΥ ΗΡΑΚΛΗΣ
5)    ΤΑΜΙΑΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
6)    ΜΕΛΟΣ – ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
7)    ΜΕΛΟΣ – ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Για την ΠΟΕΣΕ:
1)    ΑΝΔΡΕΟΥ ΗΡΑΚΛΗΣ
2)    ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
3)    ΠΑΛΛΙΟΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ
4)    ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
5)    ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Ο.Ε.Β.Ε.:
1)    ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2)    ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
3)    ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
4)    ΔΑΓΔΕΛΕΝΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
5)    ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ
6)    ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
7)    ΚΑΛΑΜΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
8)    ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΜΟΣ
9)    ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
10)    ΛΙΞΕΚΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣ
11)    ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
12)    ΠΑΛΛΙΟΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ
13)    ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
14)    ΠΟΛΥΤΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
15)    ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
16)    ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
17)    ΤΣΑΟΥΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
18)    ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
19)    ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
20)    ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ




                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


           ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                                                          ΑΝΔΡΕΟΥ ΗΡΑΚΛΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Αποζημιώσεις 20,6 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ-Αναλυτικά η κατανομή των ποσών ανά νομό



Αποζημιώσεις ύψους 20,6 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) σε 6.297 αγρότες τη Μεγάλη Πέμπτη, 17 Απριλίου.

Οι αποζημιώσεις αφορούν σε εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2013 και 2014, ενώ θα καταβληθούν ανά νομό ως ακολούθως:

Αιτωλοακαρνανίας: 6.235,52
Αργολίδος: 45.024,80
Αρκαδίας : 60.076,98
Άρτης : 44.436,71
Αττικής : 2.654,83
Αχαΐας : 724.693,33
Βοιωτίας : 9.435,62
Γρεβενών : 1.336,74
Δράμας : 1.125,00
Δωδεκανήσου : 6.450,69
Έβρου : 20.817,84
Ζακύνθου : 19.302,64
Ηλείας : 2.577.737,79
Ημαθίας: 8.352.689,16
Ηρακλείου: 23.583,69
Θεσπρωτίας: 13.383,82
Θεσσαλονίκης: 36.148,04
Ιωαννίνων : 4.952,68
Καβάλας : 24.153,12
Καρδίτσης : 28.851,28
Καστοριάς : 956,73
Κιλκίς : 6.103,06
Κοζάνης : 2.213,18
Κορινθίας : 6.917,13
Κυκλάδων : 316,80
Λακωνίας : 2.099,47
Λαρίσης : 271.522,50
Λασιθίου: 7.011,59
Λέσβου : 3.239,03
Μαγνησίας: 56.543,96
Μεσσηνίας : 45.073,29
Ξάνθης: 3.669,67
Πέλλης : 7.828.633,55
Πιερίας : 39.664,38
Πρεβέζης : 516,48
Ρεθύμνης : 9.860,04
Ροδόπης : 20.149,24
Σάμου : 954,69
Σερρών : 30.320,63
Τρικάλων : 83.160,35
Φθιώτιδος : 5.118,29
Φλωρίνης : 10.767,41
Χαλκιδικής : 2.631,03
Χανίων: 136.678,50
Διαβάστε Περισσότερα »

Προεκλογική δραστηριότητα για τη «δυναμική συνεργασία»



Η “δυναμική συνεργασία” και η υποψήφια δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, στο πλαίσιο των επισκέψεων και των επαφών τους συναντήθηκαν με τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεβαδέων και τη Χορωδία “ΕΡΚΥΝΑ”.

Επίσης τα μέλη και οι φίλοι του συνδυασμού συγκέντρωσαν τρόφιμα τα οποία παρέδωσαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου προκειμένου τις ημέρες του Πάσχα να μοιραστούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Με την ευκαιρία η υποψήφια δήμαρχος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους τομείς του πολιτισμού, της αλληλεγγύης, της πρόνοιας και της κοινωνικής πολιτικής, τομείς στους οποίους δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμά της.

Παράλληλα η κ. Πούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την μεγάλη αποδοχή του συνδυασμού της από την τοπική κοινωνία του διευρυμένου Δήμου Λεβαδέων και την αισιοδοξία της για νικηφόρο αποτέλεσμα στις εκλογές του Μαΐου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Με νέα σκληρή ανακοίνωση επανέρχεται ο Περγαντάς-Μην κρύβεστε πίσω απο το νόμο Παραιτηθείτε...

Προς
κ. κ. Αντιπεριφερειάρχες
Σανίδα Ηλία, Βουρδάνο Δημήτρη και Παπαθωμά Φανή

Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες και κυρία Αντιπεριφερειάρχη ζήτησα για λόγους διεξαγωγής ενός δίκαιου και ισότιμου προεκλογικού αγώνα, δημοσίως την παραίτηση σας από το αξίωμα του Aντιπεριφερειάρχη.
Εσείς επικαλούμενοι έναν ατελή νόμο ο οποίος ενώ μου δίνει το δικαίωμα να σας διορίσω δεν μου δίνει το δικαίωμα να σας παύσω, δεν παραιτηθήκατε από τη θέση σας.

Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες και κυρία Αντιπεριφερειάρχη, επειδή το άγραφο δίκαιο είναι πολύ ισχυρότερο από έναν ατελή νόμο ζητώ και πάλι δημοσίως την παραίτηση σας.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Περγαντά για τις γιορτές του Πάσχα



Εύχομαι καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όλους.

Μια ακόμα κρίσιμη χρονιά για τη χώρα μας, κυλάει φέρνοντας καταστάσεις δύσκολες, αλλά και νέες προσδοκίες. Σαν άνθρωποι και σαν κοινωνία δοκιμαζόμαστε, αντέχουμε, αγωνιζόμαστε κι ελπίζουμε.

Ας κρατήσουμε μέσα μας ένα φως. Το φως που θα μας δίνει τη δύναμη να αναδείξουμε τη θετική πλευρά της ανθρώπινης φύσης : αυτής που στηρίζεται και στηρίζει υγιείς αρχές και αξίες και είναι ικανή να δημιουργήσει νέους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους με αλληλεγγύη, δυναμική και συνοχή.

Καλές γιορτές, χρόνια πολλά, με υγεία, αντοχές κι ελπίδα


Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο iator.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Πέρασε ο φάκελος του Λεβαδειακού


 Θετική ήταν η εισήγηση της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ για τη συμμετοχή του Λεβαδειακού στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας την επόμενη σεζόν, όπως ενημέρωσαν οι Βοιωτοί.


Μεταξύ άλλων εξετάστηκε την Μεγάλη Τρίτη ο φάκελος της ΠΑΕ Λεβαδειακός από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ.

Η εξέταση διήρκησε ελάχιστα λεπτά και η εισήγηση της Επιτροπής ήταν θετική.

Αυτό σημαίνει ότι άναψε το «πράσινο φως» για την αδειοδότηση των Βοιωτών εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο την Παμβοιωτική Δανειστική Βιβλιοθήκη Λεονταρίου "Αθηνά Γλαυκώπις"


Διαβάστε Περισσότερα »

Παρουσίαση των αντιπεριφερειαρχών της Αριστερής Παρέμβασης στη Λιβαδειά

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση των αντιπεριφερειαρχών

και του ψηφοδελτίου της Αριστερής Παρέμβασης στη Λιβαδειά



Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 14 Απριλίου στη Λιβαδειά, ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν οι πέντε χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και οι σύντροφοι και αγωνιστές που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Παρέμβασης στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας.



Ο υπ. περιφερειάρχης Βασίλης Ζούμπος και οι πέντε υπ. αντιπεριφερειάρχες παρουσίασαν τους βασικούς άξονες της πρότασης της Αριστερής Παρέμβασης για την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή.



Οι ομιλητές τόνισαν πως δεν υπάρχει πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, συμπεριλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που να μην έχει ρημάξει από τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ και πως γι’ αυτό το λόγο η Αριστερή Παρέμβαση θεωρεί πως η μάχη των επερχόμενων εκλογών είναι μια κεντρική πολιτική μάχη ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα και την πολιτική τους με άμεσο στόχο την ανατροπή τους.



Επισημάνθηκε για άλλη μια φορά πως η τρόικα αποτελείται από τρία μέρη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή τα 2/3 της τρόικα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και πως όποιος διατείνεται πως θέλει να ακυρώσει τα μνημόνια, λέγοντας πως δεν χρειάζεται να συγκρουστούμε μετωπικά με τα 2/3 της τρόικας, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή είναι πολιτικά αφελής ή ψεύδεται συνειδητά.



Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν πως για να υπερασπιστεί κανείς στοιχειωδώς τα λαϊκά-εργατικά συμφέροντα πρέπει να συγκρουστεί ολομέτωπα με τα καπιταλιστικά συμφέροντα που εκπροσωπεί η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. και να επιδιώξει την έξοδο και από τους δύο αυτούς μηχανισμούς. Μια πολιτική ανατροπή τέτοιου μεγέθους, η αποδέσμευση-έξοδος από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, είναι προφανές πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ως προϊόν ενός μαχητικού λαϊκού κινήματος αντι-καπιταλιστικής ανατροπής. Τέτοιες ανατροπές δεν γίνονται με την διαδικασία της ανάθεσης της ευθύνης και της υποχρέωσης που έχει ο κάθε πολίτης να είναι πολιτικά ενεργός, προς κάποιους εκλεγμένους αντιπροσώπους-βουλευτές. Γίνονται μόνο σε συνθήκες κινήματος.



Οι υποψήφιοι της Αριστερής Παρέμβασης μέχρι στιγμής, όπως αυτοί παρουσιάστηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα στη χθεσινή εκδήλωση είναι:



Υπ. Περιφερειάρχης: Βασίλης Ζούμπος, Πολιτικός Μηχανικός

  Μέλος της Αντιπρ. ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς

                                       Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολ. Μηχανικών Φθιώτιδας



EYBOIA



Υπ. Αντιπεριφερειάρχης: Δουλγεράκης Χρήστος, Γιατρός νεφρολόγος, Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κύμης



Υπ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι



1. Κυριάκου Αλέξανδρος, Φοιτητής

2. Γιανναράκης Γιάννης, Φαρμακoϋπάλληλος

3. Ευσταθίου Γιάννης, Φοιτητής

4. Καλαθέρη Ειρήνη, Αρχιτέκτονας

5. Καραγκούνης Θανάσης, Αγρότης

6. Καρατζας Νεκτάριος, Φοιτητής

7. Κάργας Γιώργος, Πανεπιστημιακός

8. Κεντρή Ελεάννα, Άνεργη

9. Κότσαρης Βασίλης, Φοιτητής

10. Κωστής Νίκος, Μισθωτός Τεχνικός ΛΑΡΚΟ

11. Λουκάς Άκης, Ηλεκτρολόγος

12. Μέτσιος Μίλτος, Τραπεζικός Υπάλληλος

13. Μουρτζάκη Ιωάννα, Εκπαιδευτικός

14. Μπούσουλας Θοδωρής, Αυτοαπασχολούμενος

15. Παπαποστόλου Τάσος, Φοιτητής

16. Πίσχινας Βαγγέλης, Φοιτητής

17. Σταύρου Mαριαλένα, Φοιτήτρια

18. Χάγιος Φώτης, Μισθωτός Τεχνικός

19. Χελώνας Στέφανος, Γεωπόνος Ιδ.Υπάλληλος





ΦΘΙΩΤΙΔΑ



Υπ. Αντιπεριφερειάρχης: Χρόνης Βάρσος, Τραπεζικός Υπάλληλος

        Αντιπρόσωπος ΣΕΤΑΠ στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας



Υπ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι



1. Αυλακιώτης Αποστόλης, Αυτοκινητιστής, Μέλος κινήματος ενάντια στα διόδια

2. Βάσωφ Ιωσήφ, Χημικός μηχανικός

3. Γιαννακοπούλου Φωτεινή, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων

4. Δάρας Δημήτρης, Δασολόγος

5. Ευσταθίου Στάθης, Δάσκαλος, συνδικαλιστής

6. Καψάλη Βάσω, Φιλόλογος

7. Κωνσταντίνου Δημήτρης, Φοιτητής Τμήματος Στατιστικής της ΑΣΟΕΕ

8. Μελέτη Χρυσάνθη, Οδοντοτεχνίτης

9. Μέλλιος Γιάννης, Γεωπόνος, Ιδ. υπάλληλος

10. Μπούρχα Άννα, Συνταξιούχος δημοσιογράφος

11. Ντρίζος Άγγελος, Φοιτητής Ιστορικού – Αρχαιολογικού Ιωαννίνων

12. Παπαδόπουλος Θάνος, Μεταλλειολόγος μηχανικός

13. Παπαλιάκος Στάθης, Φοιτητής Πολυτεχνείου Κρήτης

14. Περίσσιου Δήμητρα, Αρχαιολόγος, άνεργη

15. Σκούρα Άννα, Φιλόλογος

16. Τζελαλίδου Μαρία, Υπάλληλος Νοσοκομείου Λαμίας





ΒΟΙΩΤΙΑ



Υπ. Αντιπεριφερειάρχης: Ελένη Πούλου, Κοινωνιολόγος, Ιδ. υπάλληλος.



Υπ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι



1. Κόλλιας Μπάμπης, Οικοδόμος

2. Λαμπρόπουλος Νίκος, Λογιστής

3. Λιάσκος Αλέξης, δημ. Υπάλληλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εφοριακών Βοιωτίας - Εύβοιας

4. Ντόβολος Σεραφείμ, Φοιτητής ιατρικής

5. Παπαδημητρίου Σωτήρης, Βιομηχανικός εργάτης, μέλος του ΔΣ στο σωματείο ΕΝΩΣΗ του Αλουμινίου Ελλάδας

6. Τζουβελέκης Δημήτρης, Δημ. Υπάλληλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ ν. Βοιωτίας

8. Τσιφής Κωνσταντίνος, Γεωπόνος, ιδ. Υπάλληλος

7. Φουντάς Δημοσθένης, Γεωπόνος, ελ.επαγγελματίας

9. Χαλιμούρδα Αντιγόνη, Εκπαιδευτικός

10. Χονδρού Νίκη, Αρχαιολόγος, μετ. φοιτήτρια





ΦΩΚΙΔΑ



Υπ. Αντιπεριφερειάρχης: Παντελής Μπρόφας, Συνταξιούχος ΟΤΕ, π. συνδικαλιστής.



Υπ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι



1. Αγγέλου Κώστας, Άνεργος

2. Κουνούκλας Κώστας, Φιλόλογος

3. Τζοβάρα Ειρήνη, Φοιτήτρια ιατρικής

4. Τσαρούχα Δήμητρα, Νηπιαγωγός





ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ



Υπ. Αντιπεριφερειάρχης: Λουκάς Μέξης, Γεωπόνος, Ελεύθερος επαγγελματίας



Υπ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι



1. Λιάσκας Χρήστος, Εργάτης

3. Τόλη Βαγγελιώ, Ιδ. Υπάλληλος

2. Τσιαντής Νίκος, Φυσικός





Διαβάστε Περισσότερα »

Πάσχα στη Λιβαδειά με τον Δημήτρη Μπάση



Ο Δήμος Λεβαδέων σας προσκαλεί το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, ώρα 21:00 στην Κεντρική Πλατεία, όπου ο γνωστός τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης θα χαρίσει στο κοινό μια γνήσια λαϊκή μουσική βραδιά.
Ο Δημήτρης Μπάσης, με τη μοναδική του ερμηνεία, το πάθος και την αυθεντικότητά του, πλαισιωμένος από κορυφαίους μουσικούς, υπόσχεται να μας χαρίσει στιγμές με δυνατές συγκινήσεις, με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, από το 97’, αλλά και με τραγούδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής μουσικής σκηνής: παραδοσιακά, σμυρναίικα, ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά αλλά και λαϊκά τραγούδια του σήμερα.
Άξιος διάδοχος των μεγάλων λαϊκών φωνών, έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της γενιάς του. Έχει κερδίσει όλα τα δύσκολα στοιχήματα στην καριέρα του, αφού έχει τολμήσει στις ζωντανές του εμφανίσεις να αναμετρηθεί με τραγούδια που σφραγίστηκαν από μύθους του παρελθόντος.
Ένα πλούσιο και ιδιαίτερα ψυχαγωγικό πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια των: Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολου Καλδάρα, Γιάννη Σπανού, Χρήστου Νικολόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου και άλλων σπουδαίων δημιουργών.


Διαβάστε Περισσότερα »

Μεγάλη Τρίτη: «Αι μωραί παρθέναι» και το τροπάριο της Κασσιανής

Τη σημασία της  προνοητικότητας στη ζωή μας θυμάται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, η Εκκλησία, με την παραβολή του Ιησού για τις δέκα παρθένες, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει το τροπάριο της Κασσιανής.

Οι δύο παραβολές της ημέρας

Σημείο αναφοράς στην υμνολογία της ημέρας είναι δύο παραβολές, εκείνη των δέκα παρθένων και εκείνη των ταλάντων.

Η παραβολή των δέκα παρθένων: Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες, που είχαν προνοήσει φρόντισαν να πάρουν μαζί τους λάδι ώστε να έχουν για να φωτίζουν τα λυχνάρια τους. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις μωρές, οι οποίες λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου αποκοιμήθηκαν. Έτσι όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, με αποτέλεσμα να μένουν «εκτός νυμφώνος».

Η παραβολή των ταλάντων: κάποτε ένας άρχοντας θα πήγαινε ένα μακρινό ταξίδι. Πριν φύγει κάλεσε τους τρεις υπηρέτες του και τους έδωσε μερικά Τάλαντα, χρήματα δηλαδή. Στον πρώτο υπηρέτη έδωσε πέντε τάλαντα. Στον δεύτερο έδωσε δύο ενώ στον τρίτο έδωσε ένα τάλαντο. Όταν γύρισε από το ταξίδι, κάλεσε ξανά τους υπηρέτες του και ζήτησε να του πουν τι είχαν κάνει με τα χρήματα που τους είχε δώσει. Ο πρώτος μετά από σκληρή εργασία είχε καταφέρει να διπλασιάσει το αρχικό ποσόν, και επέστρεψε στον κύριο του δέκα τάλαντα. Το ίδιο είχε κάνει και ο δεύτερος και έτσι κατάφερε να επιστρέψει τέσσερα τάλαντα. Ο τρίτος όλο το διάστημα της απουσίας του κυρίου του, δεν εργάστηκε καθόλου. Και όχι μόνο αυτό αλλά ένιωθε και αδικημένος επειδή είχε πάρει μόνο ένα τάλαντο. Έτσι επιστρέφοντας αυτό το τάλαντο κατηγόρησε τον άρχοντα, για την αδικία που είχε υποστεί. Ο άρχοντας τότε πήρε αυτό το τάλαντο και το έδωσε στον πρώτο μαζί με τα άλλα δέκα. Με την παραβολή αυτή, ο Ιησούς δίδαξε ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τα χαρίσματα που τους δίνει ο Θεός, όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό του συνόλου.

Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης, από την υμνολογία του οποίου ξεχωρίζει το τροπάριο της Κασσιανής, για την αμαρτωλή γυναίκα που μετάνιωσε πραγματικά και πλένοντας και αλείφοτνας με μύρα τα πόδια του Ιησού, ζήτησε και πήρε άφεση αμαρτιών.

Ποια ήταν η Κασσιανή

Η Κασσιανή ήταν βυζαντινή ποιήτρια που έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ.. Επειδή δεν την επέλεξε ως σύζυγό του ο αυτοκράτορας Θεόφιλος, έγινε μοναχή και αφιερώθηκε στη λατρεία του Θεού και την ποίηση.

Σύμφωνα με τους βυζαντινούς χρονικογράφους, η Κασιανή υπήρξε πρωταγωνίστρια σε ένα περιστατικό με τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, ο οποίος «θαμπώθηκε» από την ομορφιά της. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, η Ευφροσύνη, η μητέρα του αυτοκράτορα, προσκάλεσε το 820 μ.Χ. στην Αυλή τις ωραιότερες και επιφανέστερες κόρες της αυτοκρατορίας. Δώδεκα «κάλλιστοι παρθέναι» ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και πήγαν στο Παλάτι. Η Ευφροσύνη, αφού τις δεξιώθηκε, διαμήνυσε στο Θεόφιλο να προσέλθει και να δώσει το χρυσό μήλο σ’ εκείνη που θα επέλεγε για σύζυγό του.

Ο Θεόφιλος θαμπώθηκε από την ομορφιά της Κασσιανής και, θέλοντας να δοκιμάσει την ευφυΐα της, τη ρώτησε «ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» (δηλαδή «από τη γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα», υπονοώντας την Εύα), για να του απαντήσει εκείνη «αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω» (δηλαδή «και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα, τα ευγενέστερα», υπονοώντας την Παναγία).  Ο αυτοκράτορας δεν γοητεύτηκε από την έξυπνη απάντηση, αλλά θεώρησε ότι περιείχε προπέτεια και επιπολαιότητα, οπότε έδωσε το μήλο στην Θεοδώρα.

Η Κασσιανή απογοητεύθηκε από την αποτυχία της και πήρε την απόφαση να αποτραβηχτεί από τον κόσμο και να αφιερωθεί στον μοναχισμό και την ποίηση. Το περίφημο τροπάριό της είναι εμπνευσμένο από τα λόγια των Ευαγγελιστών για την ανώνυμη μοιχαλίδα που ο Χριστός έσωσε από λιθοβολισμό του έξαλλου πλήθους των Φαρισαίων, λέγοντας το «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω». Όπως αναφέρουν οι ευαγγελικές περικοπές, η εν λόγω γυναίκα έσπευσε αργότερα στο σπίτι του Σίμωνα του Φαρισαίου του λεπρού, όπου βρισκόταν ο Ιησούς, από τον οποίο, με δάκρυα στα μάτια, ζήτησε συγχώρεση, ενώ έπλυνε τα πόδια του και τα σκούπισε με τα μαλλιά της...
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο τον Σύλλογο Ποντίων Βοιωτίας "Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ"

Ο Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας"Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ"
σας εύχεται
Καλή & Ειρηνική Ανάσταση
&
Χαρούμενο Πάσχα!!!
Το Δ.Σ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις - αλλαγές και αναδιοργάνωση του ΟΓΑ



Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους στις συντάξεις και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που έχουν δρομολογηθεί στο ενιαίο ταμείο των μισθωτών θα αποτελέσουν το παράδειγμα για να προχωρήσουν οι περικοπές στις συντάξεις.

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, ασφαλιστικές εισφορές και προνοιακά επιδόματα. Την ίδια ώρα οι ενοποιήσεις Ταμείων και η κατάργηση κοινωνικών πόρων θα φέρουν πρόσθετα μέτρα. Οπως γράφει το ΕΘΝΟΣ ουσιαστικά ανοίγει ένας νέος κύκλος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Μειώνονται οι επικουρικές και οι εισφορές από 1η Ιουλίου

Από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων των μισθωτών που θα υποστούν νέα μείωση η οποία θα κυμανθεί κοντά στο 8% κάτι που θα σημάνει μια μέση σύνταξη στα 170 ευρώ., ενώ από 1η Ιουλίου έρχεται και η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9% για τους εργοδότες και κατά 1% για τους εργαζόμενους.

Ενοποίηση για τα μεγαλύτερα ταμεία ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΤΑΑ

Επόμενος στόχος βάσει των επιταγών του ΟΟΣΑ είναι η μείωση του αριθμού των ταμείων και έτσι είναι ανοιχτό το ζήτημα της ενοποίησης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και των εργαζομένων στον Τύπο (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ). Κατά συνέπεια θα συγχωνευτούν είτε στον ΟΑΕΕ (για τους ασφαλιζόμενους ως ελεύθερους επαγγελματίες) είτε στο ΙΚΑ (για όσους ασφαλίζονται ως μισθωτοί) για κύρια σύνταξη, αν και θα προκύψουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν τρία υπερταμεία που θα έχουν και την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ. Αρχικά θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Στο δεύτερο στάδιο αναμένεται να υπάρξει απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα ταμεία.

Στην τρίτη φάση προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης που θα αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία. Εκεί θα υπαχθούν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΝΑΤ διατηρώντας ωστόσο ξεχωριστές διευθύνσεις.

Το χρονοδιάγραμμα των ανατροπών

1η Ιουλίου

    Παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ
    Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες

Τέλος Σεπτεμβρίου

    Ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τις ενοποιήσεις

Εως το τέλος του έτους

    Παρεμβάσεις στα μερίσματα σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα
    Ενοποίηση ασφαλιστικών φορέων
    Κατάργηση κοινωνικών πόρων
    Εξέταση της διαδικασίας χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε όσους εισπράττουν υψηλή σύνταξη

1η Ιανουαρίου 2015

    Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία
    Παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις σε όλα τα Ταμεία (με βάση το ΕΤΕΑ)
Διαβάστε Περισσότερα »

Κρυφά χαράτσια στην αγορά φαρμάκων

Aυξάνεται το κόστος για τα φάρμακα που πληρώνουν από τις τσέπες τους οι ασφαλισμένοι, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν ακριβά την αγωγή τους ακόμα και όταν επιλέγουν γενόσημα, επιχειρώντας να κάνουν οικονομία.

Το κρυφό χαράτσι, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, κρύβεται στις νέες μειωμένες τιμές αναφοράς  δηλαδή, το ποσό που πραγματικά καλύπτει το Ταμείο.

Για παράδειγμα, ενώ στα μέσα Μαρτίου η ασφαλιστική τιμή για τα σκευάσματα με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη (χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς υπέρτασης) ήταν 5,32 ευρώ, σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 4,85 ευρώ.

Μοιραία, λοιπόν, επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι, με τους φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν ότι σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ενημερώνονται για νέα ψαλιδίσματα στις ασφαλιστικές τιμές.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη κρυφή επιβάρυνση που ναι μεν μειώνει τη δημόσια δαπάνη, μεγαλώνει όμως αυτή των ασφαλισμένων: η λιανική τιμή των φαρμάκων είναι ανάλογη της περιεκτικότητας των σκευασμάτων, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει και στην περίπτωση της ασφαλιστικής τιμής.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση γενόσημης στατίνης: για τη συσκευασία των 20 mg η λιανική τιμή έχει διαμορφωθεί στα 13,92 ευρώ.

Όμως, για το ίδιο φάρμακο η τιμή σκαρφαλώνει στα 24,73 ευρώ όταν η περιεκτικότητά του είναι 40 mg. Παρ' όλα αυτά, η ασφαλιστική τιμή παραμένει κολλημένη στα 8,50 ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτά είναι τα σχολεία της Βοιωτίας που θα ανοίξουν νωρίτερα

Νωρίτερα θα επιστρέψουν στα θρανία από τις φετινές διακοπές οι μαθητές ορισμένων σχολείων της Βοιωτίας, καθώς τα μαθήματα θα αρχίσουν ξανά την Τετάρτη του Πάσχα. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες μαθημάτων λόγω των καταλήψεων τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές των σχολείων που χρειάζεται να αναπληρώσουν έως και τρεις ημέρες θα χάσουν αντίστοιχο αριθμό ημερών από τη δεύτερη εβδομάδα των διακοπών του Πάσχα, ενώ για τα σχολεία που πρέπει να αναπληρώσουν πάνω από τρεις ημέρες καταλήψεων, οι επιπλέον ημέρες θα αναπληρωθούν το Μάιο, μετά τη λήξη του διδακτικού έτους.


Για να δείτε ποια σχολεία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας θα ανοίξουν πρόωρα πατήστε εδώ
Διαβάστε Περισσότερα »

"Εξίσου βλαβερές με το κανονικό τσιγάρο οι συνέπειες του ηλεκτρονικού"!


Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μέθοδος διακοπής και υποκατάστασης του καπνίσματος, προειδοποιούν οι επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για εξίσου βλαβερές συνέπειες στην υγεία με αυτές του κανονικού τσιγάρου.


Σύμφωνα με τα πρώτα ερευνητικά ευρήματα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί το 80% της φλεγμονής στο πνεύμονα όπως και το... τσιγάρο, ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπεύθυνος Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο Νοσοκομείο « Ευαγγελισμός» με αφορμή την εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μία νόσο των πνευμόνων, που κατά 80- 90% οφείλεται στο κάπνισμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ΧΑΠ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Προκαλεί τον θάνατο τριών εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ στην Ελλάδα, η επίπτωσή της φτάνει στο 8,4% στον γενικό πληθυσμό.

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με ΧΑΠ, είναι κάτω των 65 ετών, το 20 με 40% συνταξιοδοτούνται πρόωρα λόγω ασθένειας με μέση ηλικία τα 54 έτη. Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή ασθένεια, καθώς στην Ευρώπη μόνο το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κυριότερο, όμως και πιο ανησυχητικό είναι, ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται. «Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από τη νόσο ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν, ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης, προσθέτοντας, ότι ένας στους πέντε ασθενείς με ΧΑΠ θα πεθάνει τα επόμενα τρία χρόνια. Χειρότερη πρόγνωση έχουν οι ασθενείς που συνεχίζουν να καπνίζουν και δεν συμμορφώνονται με την αγωγή τους. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης είπε ο καθηγητής έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι άνθρωποι να καπνίζουν περισσότερο, ενώ από την άλλη τα μέτρα πρόληψης να ατονούν και γι αυτό η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Novartis Hellas, οργανώνουν Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του κοινού για τη ΧΑΠ με τίτλο «Αναπνέω».

Η εκστρατεία περιλαμβάνει δωρεάν σπιρομετρήσεις σε όλη την Ελλάδα και η αρχή θα γίνει από τη Νάξο στις 6- 8 Ιουνίου

greece-salonika
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι δικαιούνται δώρο του Πάσχα και πώς υπολογίζεται

Το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του
Το δώρο Πάσχα το 2014 δικαιούνται από το νόμο πλέον μόνον οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Oι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι συνταξιούχοι εξαιρούνται εδώ και χρόνια από όλα τα δώρα ενώ φυσικά το ίδιο ισχύει και για όλους τους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ ορίζει ότι το δώρο δικαιούνται «όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα». Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Ο υπολογισμός του δώρου βασίζεται στην περίοδο εργασίας του εργαζόμενου. Χονδρικά ο εργαζόμενος δικαιούται μισό μισθό εφόσον εργάστηκε πλήρως από 1η Ιανουαρίου 2014 έως και 30 Απριλίου 2014, όμως φέτος που το Πάσχα είναι νωρίτερα, προφανώς το 30 Απριλίου μεταφέρεται ως την ημέρα καταβολής του δώρου. 

Ο υπολογισμός του δώρου Πάσχα διαφοροποιείται εφόσον ο εργαζόμενος αποχώρησε πριν την καταβολή αυτού και υπολογίζεται σε αναλογία με το χρόνο που παρέμεινε στην εργασία του. Δηλαδή όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, «προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα» και βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666.

Προφανώς αν η περίπτωση σας είναι πιο πολύπλοκη καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το site της ΓΣΕΕ στη διεύθυνση http://www.gsee.gr/news/news_view.php?id=2254 ή ακόμη και να δείτε αναλυτικούς τρόπους υπολογισμού του δώρου και παραδείγματα στο ΚΕΠΕΑ στη διεύθυνση http://www.kepea.gr/aarticle.php?id=548.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις που η μισθοδοσία καταβάλλεται ηλεκτρονικά, οι εργαζόμενοι που δεν βρίσκονται στον τόπο διαμονής τους μπορούν να αξιοποιήσουν τα εναλλακτικά δίκτυα των τραπεζών, προκειμένου να πάρουν τα χρήματα. Εντούτοις, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ειδικά κατά την περίοδο του Πάσχα, αυξάνουν σημαντικά οι απάτες στα ATM, καθώς πολλές συναλλαγές γίνονται εκτός τραπεζικών καταστημάτων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζουν όλα για συντάξεις και εφάπαξ – Τι προβλέπει το νέο σύστημα

Την καταβολή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ από λογαριασμούς που θα τηρούν τα Ταμεία τα οποία χορηγούν σήμερα τις κύριες συντάξεις, προβλέπει το τελικό σχέδιο που επεξεργάζεται -και θα παρουσιάσει έως τον Ιούνιο- το υπουργείο Εργασίας.
Η κατάργηση των Ταμείων – ΝΠΔΔ επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας και η ένταξή τους, ως «διακριτών και αυτοτελών κλάδων – λογαριασμών», στα ταμεία κύριας ασφάλισης (με «άξονες» το ΙΚΑ για τους μισθωτούς και τον ΟΑΕΕ για τους αυτοαπασχολούμενους), όπως υπογραμμίζουν στην «Η» κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θα είναι το νέο μεγάλο «βήμα» για τον περαιτέρω περιορισμό των ασφαλιστικών ταμείων.
Με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές, χωρίς εγγυημένα ποσά, με μαθηματικό τύπο, συντελεστή βιωσιμότητας και ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων, σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους που έφερε, στη συνέχεια, στη Βουλή ο υπουργός Γ. Βρούτσης, καθιερώνοντας την κοινή δήλωση στο ΙΚΑ ενιαίων ποσοστών εισφορών τόσο για τις επικουρικές όσο και για τα εφάπαξ των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο περιορισμός των Ταμείων μέσω της διοικητικής ενοποίησης, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η», περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στους δανειστές και θα αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο «Μνημόνιο». Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Βρούτσης προγραμματίζει να συγκροτήσει «τεχνική επιτροπή» που θα αναλάβει να οργανώσει τη «μετάβαση» στο νέο καθεστώς και τον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών κάθε φορέα και στο μεταβατικό στάδιο των διαφορετικών τρόπων υπολογισμού των παροχών που διατηρούνται «ως έχουν» (με βάση τις καταστατικές διατάξεις των επιμέρους ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) για το χρόνο ασφάλισης, πριν από το 2014, των «παλαιών» ασφαλισμένων. «Ανοικτή» είναι η διαπραγμάτευση -και η λήψη αποφάσεων- για τον τρόπο ενοποίησης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και των εργαζομένων στον Τύπο (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ).

Ο ΟΟΣΑ έχει ζητήσει να συγχωνευτούν είτε στον ΟΑΕΕ (για τους ασφαλιζόμενους ως ελεύθερους επαγγελματίες) είτε στο ΙΚΑ (για όσους ασφαλίζονται ως μισθωτοί) για κύρια σύνταξη, αν και θα προκύψουν δημοσιονομικές επιπτώσεις (αν καταργηθούν οι κοινωνικοί πόροι, το κράτος θα πρέπει να αναλάβει την καταβολή της βασικής σύνταξης στα δύο Ταμεία), ενώ το «μοντέλο» της δημιουργίας λογαριασμών για τις επικουρικές και τα εφάπαξ δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όσα Ταμεία είναι ΝΠΙΔ.

Οι ενοποιήσεις των Ταμείων προβάλλουν ως «λύση» για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού που εξακολουθεί να υπάρχει και ως προς τις εισφορές και ως προς τις παροχές. Αποτελούν βασικό «εργαλείο» για εξοικονομήσεις εσόδων και δαπανών μέσω της συνείσπραξης εισφορών και ενιαίων ελέγχων, ενώ μπορούν να διευκολύνουν την επιβολή ενιαίων κανόνων.
Τον δρόμο της ενοποίησης ακολουθούν, το ένα μετά το άλλο και με βάση το νέο καθεστώς, όλα τα Ταμεία για την είσπραξη οφειλών από εισφορές μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (το οποίο εποπτεύει το ΙΚΑ).
Ενοποιημένο αρχείο – ηλεκτρονικό μητρώο ασφαλισμένων και συνταξιούχων τηρεί, ήδη, η ΗΔΙΚΑ για όλα τα Ταμεία – ΝΠΔΔ παρέχοντας τη δυνατότητα, στο μέλλον, να δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γ. ΓΑΤΟΣ)


Διαβάστε Περισσότερα »

Βροχερός ο καιρός σήμερα

Στους 23 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος - Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος - Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι όποιες από το μεσημέρι θα αυξηθούν, και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά
Βροχερό αναμένεται το σκηνικό του καιρού τη Μεγάλη Τρίτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το πρωί στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές και το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι όποιες από το μεσημέρι θα αυξηθούν, και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις οι όποιες από το απόγευμα και από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στο ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος και μονό τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία από το μεσημέρι στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Λίγες νεφώσεις στην Κρήτη παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία από το μεσημέρι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα Δωδεκάνησα οπού είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία από το μεσημέρι στα βόρεια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ