Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Διανομή τροφίμων και ειδών ένδυσης σε 207 άπορες οικογένειες του Δήμου Θηβαίων


Διανομή τροφίμων και ειδών ένδυσης σε  207 άπορες οικογένειες του Δήμου Θηβαίων για τις ημέρες του Πάσχα μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Ο Δήμος Θηβαίων και η Επιτροπή του Κοινωνικού Παντοπωλείου ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ θερμά όλους τους πολίτες, τα σχολεία, τους συλλόγους, τους φορείς και τις επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αλληλεγγύη και ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου για τις ημέρες των εορτών του Πάσχα.

Ζυμαρικά, λάδι, γάλα, ζάχαρη, όσπρια, τρόφιμα μακράς διαρκείας, αυγά, κρεμμύδια, πατάτες, κρασί , αναψυκτικά, κοτόπουλα, λαμπάδες  κ.α δόθηκαν την Μεγάλη Τετάρτη σε 207 οικογένειες συμπολιτών μας από όλο τον Καλλικρατικό Δήμο, ως ένδειξη συμπαράστασης προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ώστε να μπορέσουν να γιορτάσουν με αξιοπρέπεια το Πάσχα.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους εθελοντές του Κοινωνικού Παντοπωλείου και στους υπαλλήλους του Δήμου που εργάστηκαν πυρετωδώς όλες αυτές τις μέρες, για να συγκεντρώσουν τα προϊόντα, να τα συσκευάσουν ισόποσα (ανάλογα με τα μέλη των οικογενειών)  και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η διανομή  προς τις άπορες οικογένειες μέσω του Γραφείου Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου.

Ως ελάχιστη αναγνώριση της συνεισφοράς τους διαχρονικά σ' αυτό το έργο , ο Δήμαρχος Θηβαίων  προσκάλεσε την εθελοντική ομάδα του Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Δημαρχείο, προκειμένου δια ζώσης να τους ευχαριστήσει για την ανιδιοτελή καθημερινή τους παρουσία -συμμετοχή,  στην εύρυθμη λειτουργία του Παντοπωλείου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και μέλη του Κοινωνικού Παντοπωλείου , υπηρεσιακοί παράγοντες του Γραφείου Κοινωνικής Προστασίας και οι εθελοντές Αιμιλία Τσοκανή,  Πετρούλα Αργύρη, Κατερίνα Κάλτσα, Μελέτης Δούσης και  Γιώργος Σταμέλος.
                
Προϊόντα για τη διανομή του Πάσχα προσέφεραν  :

•    Αυγά Βλαχάκης ΑΒΕΕ
•    Αυγά Νικολάου Θήβα
•    Barilla
•    Lasertech
•     Γ.Λούκος (Εξοπλισμός & τροφοδοσία)
•    ΕΨΑ αναψυκτικά
•    Οινοποιείο Μπατσάκη στη Θήβα
•    Οινοποιείο Ι. Τζουνάρα στα Βάγια
•    ΒΙΟΚΟΤ
•    Συσκευαστήριο αγροτικών προϊόντων  Κ. Μέξη στα Βάγια
•    ΑΒ Βασιλόπουλος
•    Σύλλογος Γυναικών Ισμήνη
•    Σύλλογος Γυναικών Δομβραίνας
•    Λέσχη LIONS Αντιγόνη Θήβας
•    Σύλλογος συνταξιούχων ΟΑΕΕ
•    ΚΑΠΗ Θήβας
•    Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Θήβας
•    Σχολεία του Δήμου Θηβαίων ( Νηπιαγωγεία- Δημοτικά- Γυμνάσια)


Διαβάστε Περισσότερα »

Οδηγίες Θεοχάρη προς τους δικαιούχους του επιδόματος των 500 εώς 1.000 ευρώ

Οδηγίες και διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση της πλατφόρμας για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος (αναμένεται από ώρα σε ώρα στο www.gsis.gr) έδωσε  ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Επειδή πολλά ακούω και διαβάζω για το κοινωνικό μέρισμα και βλέπω σε πολλές περιπτώσεις να γκρινιάζουν οι άνθρωποι χωρίς καν να το έχουν καταλάβει θα ήθελα, χωρίς να το κρίνω, να εξηγήσω την λογική του. Μετά κράξτε το, αλλά τουλάχιστον κάντε το αφού το καταλάβατε» σημειώνει ο κ. Θεοχάρης και εξηγεί τα εξής:

1. «Το μέρισμα είναι προνοιακό. Συνεπώς η λογική του είναι προνοιακή και όχι φορολογική. Δεν πάμε με δηλώσεις, άγαμους έγγαμους, άρθρο 7 ΚΦΕ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

2. Το μέρισμα το δικαιούνται νοικοκυριά. Δεν λέω οικογένειες για να μην μπλεχτείτε με τα φορολογικά πάλι. Νοικοκυριά είναι ο πυρήνας που συνοικεί. Όσοι μένουν στο σπίτι, μοιράζονται κουτσά – στραβά τις έγνοιες, τα εισοδήματα, το φαί και τους λογαριασμούς. Συνεπώς, εξετάζουμε την κατάσταση του νοικοκυριού συνολικά για να δούμε αν δικαιούται ενίσχυσης ή όχι.

3. Τα κριτήρια δεν μειώνουν τους δικαιούχους. Απλώς επιλέγουν άλλα νοικοκυριά. Όχι εκείνα, αλλά τα άλλα. Δείτε το μαθηματικά: 600Κ από €700+ κατά μέσο όρο θα πάρουν σχεδόν450 εκ.Αν αλλάξουμε τα κριτήρια (πχ να μην λάβουμε υπόψη το τεκμήριο) θα πρέπει να αλλάξουμε το εισοδηματικό όριο (πχ σε 5000) ώστε να πάρουν πάλι 600Κ νοικοκυριά τα ίδια λεφτά. Άρα δεν είναι πρόβλημα τα τεκμήρια από αυτή την άποψη.

4. Πως να κρίνουμε τόσο διαφορετικά νοικοκυριά μεταξύ τους; Εδώ μπαίνει ο συντελεστής ισοδυναμίας. Κάθε μέλος προσθέτει στον συντελεστή ώστε να αθροίσουμε το βάρος της οικογένειας. 1 ο πρώτος ενήλικας, 1/3 οι επόμενοι, 1/6 τα παιδια. 1/3 έξτρα, για μονογονεϊκές και οικογένειες με κάποιο ανάπηρο μέλος.

5. Ο συντελεστής μπαίνει 2 φορές: Πρώτον, για να διαιρέσει το εισόδημα ώστε μεγαλύτερο εισόδημα, μεγάλης οικογένειας να είναι ισοδύναμο με μικρότερο, μικρότερης. Έτσι €10.000 4μελούς είναι ίσο με €6.000 άγαμου. (το 10.000 διαιρείται με 1+2/3 και μας δίνει 6.000). Δεύτερον, για να αυξήσει το επίδομα πολλαπλασιαζόμενος με το €500 (στο παράδειγμα €500*(1+2/3) = €833,33). Έτσι δίνουμε σε οικογένειες με μεγαλύτερο βάρος περισσότερη ενίσχυση.

6. Οι φιλοξενούμενοι ούτε το δικαιούνται ούτε δεν το δικαιούνται. Απλώς δεν εξετάζονται μεμονωμένα αλλά στα πλαίσια όλου του νοικοκυριού που συνοικεί μαζί τους. Έτσι παππούς γιαγιά, παιδί, νύφη και δυο εγγόνια μαζί εξετάζονται σαν μια μονάδα αρκεί να μένουν όλοι μαζί.

7. Όσοι ζουν σε παραχωρημένη οικία (μόνοι τους δηλαδή σε σπίτι χωρίς ενοίκιο) εξετάζονται μεμονωμένα από το νοικοκυριό αυτού που τους παραχωρεί το σπίτι. Αυτό είναι μια βασική – φορολογική – διάκριση που πολλοί μπερδεύουν: Φιλοξενία είναι η παραχώρηση δωματίου ώστε να συνοικείς με κάποιον (πχ τον παππού) ενώ η δωρεάν παραχώρηση είναι το δώσιμο * ολόκληρου σπιτιού/διαμερίσματος* χωρίς κόστος, ώστε να γλιτώσει κάποιος το ενοίκιο.

Αυτά σε γενικές γραμμές μπορούν να δώσουν μια εικόνα του μερίσματος όπως έχει αποφασισθεί από την κυβέρνηση. Μπορείτε καλύτερα, ελπίζω, να το κρίνετε.

Σκεφτείτε και αυτό: δεν υπάρχει τέλειο σύστημα. Κάποιοι θα αδικηθούν αφού πρέπει να ξέρεις την κάθε λεπτομέρεια για να μην αδικήσεις κανέναν. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, θα είχαμε άλλα προβλήματα!»


Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο Βαγγέλη Μπασιάκο

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ.
ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Πάσχα με χριστουγεννιάτικο καιρό

Με κάθε μέσο εγκαταλείπουν οι Αθηναίοι το λεκανοπέδιο Αττικής παρά την κακοκαιρία - Αυξημένη η κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος, στα λιμάνια, στα ΚΤΕΛ και στον ΟΣΕ - Δείτε αναλυτικά τα μέτρα της τροχαίας - Διαβάστε την πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τρίτη, 22 Απριλίου
Με κάθε μέσο εγκαταλείπουν οι κάτοικοι το λεκανοπέδιο Αττικής, προκειμένου να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στην ελληνική περιφέρεια.

Οι πληρότητες σε τρένα, πλοία και αεροπλάνα αγγίζει ακόμα και το 100%, ενώ αυξημένη εκτιμάται ότι θα είναι η κίνηση και στις εθνικές οδούς από σήμερα το απόγευμα, ενώ η κορύφωση της εξόδου αναμένεται αύριο Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

Παρότι ο καιρός δεν είναι σύμμαχος για τους ταξιδιώτες η κίνηση από σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αναμένεται αυξημένη, ενώ οι πληρότητες στα περισσότερα πλοία αγγίζουν το 75% με 80%.

Το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή είναι σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους των λιμανιών.

Επίσης το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά συνιστά στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν και δεν έχουν βγάλει εισιτήριο, πριν κατέβουν στο λιμάνι, για να αποφευχθεί η άσκοπη ταλαιπωρία τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους πρακτορεία για τη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων που είναι πλέον ηλεκτρονικά.

Από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη έως τη Δευτέρα του Πάσχα έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά 70 δρομολόγια, από τη Ραφήνα 31 και από το Λαύριο 23.

Από το Σάββατο του Λαζάρου έως χθες Μεγάλη Τετάρτη, είχαν πραγματοποιηθεί από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά των Κυκλάδων, του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, 63 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 61.419 επιβάτες, 7.369 οχήματα, 2.910 φορτηγά και 1.423 δίκυκλα.

Το ίδιο διάστημα από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό, πραγματοποιήθηκαν 97 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 13.003 επιβάτες, 1.802 οχήματα, 154 φορτηγά και 1.357 δίκυκλα. Από το λιμάνι της Ραφήνας από το Σάββατο του Λαζάρου έως χθες πραγματοποιήθηκαν 34 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν από το λιμάνι της βορειανατολικής Αττικής 14.390 επιβάτες,3.305 οχήματα, 273φορτηγά και 252 δίκυκλα.

Από το Λαύριο το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 17 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 3.531 επιβάτες, 842 οχήματα, 103 φορτηγά και 57 δίκυκλα.

Η προαναγγελία των αναχωρήσεων και των αφίξεων των πλοίων όλο το 24ωρο, από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας γίνεται από το τηλέφωνο, στον αριθμό 14944 του ΟΤΕ και στο 14541 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Αυξημένη κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος
Αυξημένη είναι και η κίνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τις 22 Απριλίου, τρίτη ημέρα του Πάσχα θα πραγματοποιηθούν συνολικά 2.245 αφίξεις και αναχωρήσεις εκ των οποίων οι 74 είναι πτήσεις τσάρτερ ή έκτακτες.

Ως δημοφιλέστεροι προορισμοί χαρακτηρίζονται το Παρίσι, η Αλεξανδρούπολη και τα Χανιά.

Επιπλέον λεωφορεία βάζει το ΚΤΕΛ
Αυξημένη είναι και η κίνηση στους δύο σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων της Αττικής, Κηφισού και Λιοσίων, όπου οι πληρότητες φτάνουν προς όλους τους προορισμούς το 100%.

Για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης από τα ΚΤΕΛ θα δρομολογηθούν επιπλέον λεωφορεία, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ελληνική περιφέρεια.

Αύξηση 30% στην κίνηση με  τον ελληνικό σιδηρόδρομο
 Αυξημένη κατά 30% είναι και η κίνηση με τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Για την κάλυψη των αναγκών προστίθενται επιπλέον βαγόνια στους συρμούς.

Ωστόσο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στη μετακίνηση με τα τρένα, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε για το Μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr, ενώ οι επιβάτες μπορούν να απευθύνονται στα εκδοτήρια της εταιρείας για να παραλάβουν το ειδικό κουπόνι ακύρωσης του δρομολογίου, ώστε να το χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικό τους ταξίδι.
Τα μέτρα της Τροχαίας
Αυξημένα θα είναι από σήμερα το απόγευμα και τα μέτρα της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων.

Έτσι, πλην των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, η Ελληνική Αστυνομία προχωράει στην απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Σήμερα οι απαγορεύσεις ισχύουν στο ρεύμα εξόδου από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τις 3 μμ έως τις 10 μμ και τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 6 πμ έως τις 4 μμ. Την Κυριακή δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, οι οποίες επανέρχονται τη Δευτέρα του Πάσχα για το ρεύμα εισόδου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τις 3 μμ έως τις 10 μμ και την Τρίτη του Πάσχα από τις 11 πμ έως τις 9 μμ.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης), τα φορτηγά των ΕΛΤΑ, τα οχήματα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά που μεταφέρουν ζώντα ζώα και ευπαθή προϊόντα. Επίσης, εξαιρούνται τα οχήματα της Πυροσβεστικής (ή όσα κινούνται για υποστήριξή της), καθώς και φορτηγά που κινούνται για την αποκατάσταση ζημιών ΔΕΚΟ.

Επί ποδός για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών θα βρίσκεται και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το οποίο έχει εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα κάλυψης του εθνικού οδικού δικτύου, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη σε συγκεκριμένα σημεία κινητών μονάδων επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής και ασθενοφόρων.

Το ΕΚΑΒ απευθύνει έκκληση για προσεκτική οδήγηση, με τήρηση του ΚΟΚ και των ορίων ταχύτητας, καθώς και αποφυγή οδήγησης ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ.

Επιστρέφονται άδειες κυκλοφορίας και διπλώματα
Στο μεταξύ, από χθες επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων που είχαν αφαιρεθεί από την Τροχαία. Από την επιστροφή εξαιρούνται αδικήματα που έχουν να κάνουν με οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, υπερβολική ταχύτητα κά.

Βελτιώνεται ο καιρός από το Μεγάλο Σάββατο
Σε ό,τι αφορά στον καιρό, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα εμφανίσει βελτίωση από το Μεγάλο Σάββατο, οπότε το υπαίθριο ψήσιμο του οβελία δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια ή συννεφιά, χωρίς βροχές.

Ωστόσο έως και το Μεγάλο Σάββατο θα υπάρχουν έντονα φαινόμενα, με βροχές και καταιγίδες, ακόμα και χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στο Ανατολικό Αιγαίο. Η κακοκαιρία συνοδεύεται και με αρκετό κρύο, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά (άνω των 1.000 μέτρων).

Σταδιακά από το Μεγάλο Σάββατο, από τη Θεσσαλονίκη και νοτιότερα, στην περιοχή της Θεσσαλίας, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην ανατολική Πελοπόννησο, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και θα βγει ακόμα και ήλιος.

Πάντως η Ανάσταση στην Αθήνα, εκτιμάται από την ΕΜΥ, ότι θα γίνει με καλό καιρό, αν και με κρύο και με θερμοκρασία που θα φτάνει τους 17 βαθμούς.

Στους 22 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία την Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρξει αισθητή βελτίωση του καιρού, ενώ θα ανέβει και η θερμοκρασία φτάνοντας τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου. Εξαίρεση θα αποτελέσουν περιοχές στα βόρεια και στα βορειανατολικά της Ελλάδας και στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου μπορεί να εκδηλωθούν μπόρες.

Ανεβαίνει και άλλο η θερμοκρασία τη Δευτέρα του Πάσχα

Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στα δυτικά και σταδιακά στα κεντρικά και τα βόρεια  με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας, και γρήγορη βελτίωση από τα δυτικά περιμένουμε την Δευτέρα του Πάσχα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφορ, στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 τοπικά στο νοτιοανατολικό αιγαίο  και βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Σε μεγαλύτερη άνοδο η θερμοκρασία.

Αίθριος ο καιρός σε όλη την χώρα την Τρίτη, 22 Απριλίου

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Τρίτη, 22 Απριλίου. Οι άνεμοι θα είναι  νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αναστάσιμες ευχές από τον Συνδυασμό "Δήμος Θηβαίων Ώρα Ευθύνης"


Διαβάστε Περισσότερα »

Συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων στο Δήμο Θηβαίων είχε o Γιάννης Κόρδατζης

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία από τα σωματεία των  εργαζομένων στο Δήμο Θηβαίων είχε την Μεγάλη Τετάρτη ο υποψήφιος Δήμαρχος Θηβαίων Γιάννης Κόρδατζης. Συνοδευόμενος από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Κινήματος άκουσαν τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο Δήμο.
   Οι συνδικαλιστές, αρχικά, αναφέρθηκαν στο δύσκολο έργο που έχει να αντιμετωπίσει όποιος εκλεγεί Δήμαρχος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση είναι ασφυκτική. Τόνισαν την οικονομική στενότητα που έχει ο Δήμος η οποία αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής και στη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών του. Αναφέρθηκαν στη μείωση των μισθών τους καθώς και στην ανασφάλεια που νιώθουν για τη σταθερότητα της εργασίας τους εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται.
   Από την πλευρά του ο κ. Κόρδατζης τόνισε την αποφασιστικότητα του συνδυασμού να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική που έφερε την κοινωνία και τους πολίτες της σε απόγνωση.
   "Η σύγκρουση με αυτές τις αυταρχικές, ληστρικές και ισοπεδωτικές λογικές της σημερινής κυβέρνησης έναντι της Αυτοδιοίκησης, είναι και η διαφορά της παράταξής μας σε σχέση με τις άλλες δημοτικές κινήσεις που δηλώνουν ανεξάρτητες. Διότι εμείς δεν είμαστε ανεξάρτητη δημοτική κίνηση. Έχουμε πολιτική ταυτότητα και δεν είναι άλλη από την ταυτότητα των συμφερόντων των δημοτών, συμφέροντα που αφορούν τους πολλούς, συμφέροντα που σήμερα συνθλίβονται εξαιτίας των μνημονίων και των αιματηρών οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», τόνισε στον επίλογό του ο υποψήφιος Δήμαρχος δηλώνοντας, ταυτόχρονα, αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία της Θήβας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ερυθρές:Είχε γεμίσει το περίπτερο με... βεγγαλικά

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης κατοχής, χρήσης και εμπορίας πυροτεχνικών ειδών, συνελήφθη χθες (16-04-2014) το μεσημέρι στις

Ερυθρές Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, μία 46χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη κατοχή και πώληση κροτίδων και βεγγαλικών.

Ειδικότερα χθες το μεσημέρι, κατά τη διενέργεια αιφνιδιαστικού αστυνομικού ελέγχου σε περίπτερο, ιδιοκτησίας της 46χρονης, κατελήφθη η ίδια να διαθέτει προς πώληση και κατασχέθηκαν συνολικά:

·    (10.650) κροτίδες και
·    (600) βεγγαλικά.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Οι αστυνομικοί έλεγχοι, εν όψει των εορτών του Πάσχα, θα συνεχισθούν με αμείωτο ενδιαφέρον, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ατυχημάτων σε βάρος χρηστών και ανυποψίαστων πολιτών.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Οργανόγραμμα-βόλεμα των ημετέρων» στην Ε.Α.Β

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών


Θέμα:   Η κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και η διοίκηση της ΕΑΒ, αντί να προβούν  στις, αναγκαίες για την ανάπτυξη της ΕΑΒ, προσλήψεις, όπως είχαν υποσχεθεί, προχώρησαν σε ένα «Οργανόγραμμα-βόλεμα των ημετέρων»


Σαφή απόδειξη, σύμφωνα με καταγγελιες των εργαζομένων της ΕΑΒ, ότι συνεχίζεται η πορεία απαξίωσης της Εταιρείας οπως και των άλλων  επιχειρήσεων του ευρύτερου δημοσίου τομέα με ευθύνη της δικομματικής κυβέρνησης, αποτελεί η απόφαση της Διοίκησης να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός δυσανάλογου σε σχέση με το προσωπικό οργανογράμματος, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για τα πραγματικά προβλήματα της Εταιρείας. Τέτοιο ογκοδέστατο οργανόγραμμα δεν διέθετε η εταιρεία ακόμα και όταν απασχολούσε διπλάσιους εργαζόμενους.
Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι της ΕΑΒ εργάζονται με αυτοθυσία προκειμένου να βοηθήσουν την παραπαίουσα ένεκα της διαχρονικής κακοδιαχείρισης Εταιρία, παραβλέποντας το γεγονός της τεράστιας –άνω του 60%- μείωσης των πραγματικών τους αποδοχών. Καλούνται τώρα να δουλέψουν για να συντηρήσουν αυτό το υπέρογκο στελεχιακό δυναμικό και τα προνόμια τους, όπως π.χ. έξοδα μετακίνησης των στελεχών με ΙΧ αυτοκίνητο (500.000 € για το 2013) κ.α.
Πριν από λίγους μήνες όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Διοίκηση, δια στόματος του Προέδρου και Διευθύνοντος συμβούλου, μίλαγε  για  τα περί νέας εποχής(!!!) καλώντας ταυτόχρονα  τους εργαζόμενους σε συνεργασία, ώστε  με τις προτάσεις τους να συμβάλλουν, στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού και προπάντων αποτελεσματικού επιχειρηματικού σχεδιασμού.
Συνεργασία την οποία δεν έδειξε η διοίκηση στις καταγγελίες του σωματείου ότι η ΕΑΒ λυμαίνεται από εργολαβικές εταιρείες ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά σε εταιρείες ενοικίασης προσωπικού, χωρίς ουσιαστικό αποδοτικό αποτέλεσμα, γεγονός άλλωστε που έχουμε αναδείξει σαν ΣΥΡΙΖΑ σε προηγούμενες Ερωτήσεις.
Η Διοίκηση της ΕΑΒ αντι να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός λειτουργικού, ολιγομελούς και προπάντων αξιοκρατικού οργανογράμματος, αναδεικνύοντας παράλληλα μια αντικειμενική διαδικασία στελέχωσης, με το οργανόγραμμα που εκπόνησε, όχι μόνο στέλνει μήνυμα απαλλαγής ευθυνών όλων των προηγούμενων διοικητικών ατασθαλιών, αλλά αντίθετα επιβραβεύει ουσιαστικά το προσωπικό του κομματικού, συνδικαλιστικού και κυβερνητικού μηχανισμού.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν απογοήτευση στο προσωπικό με αποτέλεσμα η ΕΑΒ να αιμορραγεί από αποχωρήσεις και μεταναστεύσεις του πιο δυναμικού, νεανικού και ταυτόχρονα έμπειρου τεχνικού προσωπικού, που αναγκάζεται σε αναζήτηση καλύτερης τύχης σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του 2011, οι  θέσεις στελεχών σε σύνολο 1900 εργαζομένων ήταν: 6  θέσεις Γενικού  Διευθυντή,  28 θέσεις Διευθυντή και 66 θέσεις προϊσταμένου Τομέα.
Σήμερα σε σύνολο 1350 εργαζομένων, το νέο οργανόγραμμα αποτελείται από 8 Γενικές Διευθύνσεις, 28 Διευθύνσεις, 2 Υποδιευθύνσεις, 63 Τομείς  και σε πολλές απ’ αυτές χωρίς υφισταμένους, ή ουσιαστικό αντικείμενο. Σημειώνουμε δε, ότι οι παραπάνω θέσεις ευθύνης, ήταν ήδη από το 2011 υπεράριθμες, ως αποτέλεσμα της εναλλαγής των κομμάτων εξουσίας στην διακυβέρνηση της Χώρας και του βολέματος των «δικών μας παιδιών» σε θέσεις ευθύνης, κρατώντας παράλληλα και την προηγούμενη στελέχωση στο «ψυγείο».
Αυτή η φάμπρικα προσχηματικών Διευθύνσεων και Τομεαρχιών, των προηγουμένων ετών, εξηγεί γιατί το σημερινό στελεχιακό δυναμικό διατηρείται ίδιο σε όγκο παρότι το προσωπικό έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση.
Η όποια μείωση έχει σημειωθεί συνολικά στο οργανόγραμμα (240 θέσεις σήμερα έναντι 280 το 2011), παρατηρείται μόνο σε Προϊσταμένους Συνεργείων/Υπηρεσιών και Υπευθύνων Δραστηριότητας, διαμορφώνοντας μια κατάσταση την οποία οι εργαζόμενοι περιγράφουν χαρακτηριστικά ως ανάποδη πυραμίδα.
Σκοπός του νέου οργανογράμματος, στο μεγαλύτερο μέρος του, ήταν για μια ακόμα φορά το κατά παραγγελία «βόλεμα των ημετέρων».

Ενδεικτικά ακραία παραδείγματα δημιουργίας άσκοπων οργανικών θέσεων και αναξιοκρατικών στελεχώσεων, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων ειναι:

1.    Δημιουργείται νέα Γενική Δ/νση Συμβάσεων, η οποία αναφέρεται στην Γενική Δ/νση Υποστήριξης, ενώ υφίσταται ακόμα η θεσπισμένη με προηγούμενο οργανόγραμμα Διεύθυνση Συμβάσεων, η οποία αναφέρεται στην Γενική Δ/νση Εμπορικού.
2.    Δημιουργείται νέα Δ/νση Οικονομικής Διαχείρισης, με ταυτόχρονη δημιουργία Τομέα Χρηματο-οικονομικής διαχείρισης που αναφέρεται στηνΔ/νση Λογιστηρίου.
3.    Δημιουργούνται 2 νέες  θέσεις Αναπληρωματικών Δ/ντών, στην Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού και Εφοδιαστικής αλυσίδας, χωρίς να απαιτούνται.
4.    Υπάλληλος που προσλήφθηκε με 3ετή Σύμβαση και έχοντας διανύσει το ήμισυ του χρονικού διαστήματος αυτής, αναβαθμίζεται σε Αναπληρωτή Γενικό Δ/ντή στην Γενική Δ/νση Εμπορικού.
5.     Στην Δ/νση Προγραμματισμού και Διαχείρισης Πόρων, δημιουργείται ο Τομέας Διαχείρισης Πόρων και υπεργολαβιών ενώ ήδη υπάρχει ο Τομέας Προγραμματισμού Πόρων και υπεργολαβιών.
6.    Δημιουργείται νέα  Δ/νση Οργάνωσης Παραγωγής, που έχει επανδρωθεί με ένα Δ/ντή, τρείς Τομεάρχες και ένα υφιστάμενο.

Επειδή αυτό που χρειάζεται η ΕΑΒ, είναι προσλήψεις τακτικού προσωπικού,  για να στελεχώσει τις γραμμές παραγωγής και όχι αύξηση των στελεχών.

Επειδή η προσφορά εργασίας του εναπομείναντος προσωπικού δεν επαρκεί να καλυψει τις μεγάλες και κατεπείγουσες ανάγκες της.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιες οι πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες και ποια τα αναπτυξιακά εκείνα κριτήρια, που οδήγησαν τη νεοσύστατη Διοίκηση της ΕΑΒ, στην εκπόνηση ενός τόσο υπερμεγέθους οργανογράμματος; Ποιο το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο της Διοίκησης και με ποιες ακριβώς αξιοκρατικές διαδικασίες, δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο οργανόγραμμα; Θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση αυτού του οργανογράμματος-εκτρώματος και θα προχωρήσει στη σύσταση νέου οργανογράμματος, που θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της ΕΑΒ;


2. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν στην υλοποίηση των εξαγγελιών τους που προέβλεπαν ανάπτυξη και αναβάθμιση της δημόσιας ΕΑΒ, πρός όφελος της Εθνικής οικονομίας και της Άμυνας της χώρας ή αποσκοπεί  στην απαξιωσή της, ώστε να αποτελέσει ελκυστικό πακέτο για την παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα;

3. Ειναι στις προθέσεις της διορισμένης απο την Κυβέρνηση, Διοίκησης της ΕΑΒ, η ανάθεση έργου της, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, σε υποκατασκευαστές και εργολάβους, πράγμα που ουσιαστικά θα παρέδιδε το έργο της ΕΑΒ σε ιδιωτικά συμφέροντα; Σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα, έστω και τώρα, στις απαραίτητες προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ(ν.2190\1994), για την κάλυψη των πάγιων αναγκών της ΕΑΒ, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις διαρκείς συμβατικές της υποχρεώσεις και να σταματήσει να πλήττεται το κύρος και η αξιοπιστία της;



Οι ερωτώντες Βουλευτές


Στρατούλης Δημήτρης


Σταθάς Ιωάννης



Διαβάστε Περισσότερα »

Το Άγιο Φως στη Θήβα



Σας γνωρίζουμε ότι φέτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, ορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Ελλάδος να την εκπροσωπήσει στην τελετή του Αγίου
Φωτός στα Ιεροσόλυμα και ως εκ τούτου θα έχουμε την τιμή να μας το μεταφέρει ο ίδιος το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στον Ναό του Πολιούχου μας Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους στο κέντρο των Θηβών, όπου θα αναπεμφθεί σύντομη δέηση.
Πιθανή ώρα άφιξης στη Θήβα 20:00 με 21:00.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συγχαρητήρια Δημάρχου Λεβαδέων στη μαθήτρια Σταματία Τσαμπά που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην 25η Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων συγχαίρει την μαθήτρια Σταματία Τσαμπά του 2ου Γενικού Λυκείου Λιβαδειάς, η οποία μετά από μια ιδιαιτέρως απαιτητική διαδικασία σε πανελλαδικό επίπεδο κατάφερε να επιλεγεί ανάμεσα στους τέσσερεις μαθητές, που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στην 25η Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο 2014, στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν τόσο στην ίδια, που με επιμονή και σκληρή εργασία κατάφερε να πετύχει και να διακριθεί σε πανελλαδικό επίπεδο για τις γνώσεις και την αγάπη της στη βιολογία, όσο και στους εκπαιδευτικούς του 2ου Γενικού Λυκείου, οι οποίοι της μετέδωσαν τις γνώσεις τους και την στήριξαν στην προσπάθεια της. 
Η Σταματία Τσαμπά με τη διάκρισή της μας χαροποίησε ιδιαίτερα και μας γέμισε υπερηφάνεια, καθώς μια δική μας μαθήτρια πέτυχε μια τόσο πολύ υψηλή επίδοση σε πανελλαδικό επίπεδο και η διαμέσου αυτής η Λιβαδειά θα εκπροσωπηθεί σε διεθνές επίπεδο.
Εύχομαι καλή επιτυχία στη συμμετοχή της στη Διεθνή Ολυμπιάδα και καλή σταδιοδρομία σε ότι επιλέξει να κάνει στη ζωή της.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εντατικοί έλεγχοι της Πασχαλινής αγοράς απο την Π.Ε.Βοιωτίας




Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας επιθυμώντας να εξασφαλίσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ομαλή λειτουργία της αγοράς εν όψει των εορτών του Πάσχα, συντονισμένα και με προγραμματισμό, εντατικοποίησε  εκτάκτους  ελέγχους της αγοράς (λιανικό και χονδρικό εμπόριο καθώς και σε παραγωγικές εγκαταστάσεις τροφίμων).
Oι ελεγκτές των Τμημάτων Κτηνιατρικής  και Εμπορίου και οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας, πραγματοποίησαν ελέγχους σε κρεοπωλεία, εγκαταστάσεις ψυκτικών αποθηκών, σούπερ μάρκετ και ιχθυοπωλεία,  επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων & ποτών, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης & αναψυχής, παρασκευαστές – συσκευαστές τροφίμων, αποθήκες τροφίμων και ποτών. Διαπιστώθηκε ότι τηρούνταν η ισχύουσα νομοθεσία, έγιναν παρατηρήσεις και συστάσεις για την καλύτερη λειτουργία τους, ενόψει εορτών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υποβλήθηκαν μηνύσεις.
Κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, οι  έλεγχοι της αγοράς  είναι καθημερινοί και συνεχίζονται με  τις διϋπηρεσιακές επιτροπές,
Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης ενημερώνει τους καταναλωτές, ότι προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης, συνεχίζει με εντατικότατους ρυθμούς τους ελέγχους στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής  ευθύνης της, διότι η διασφάλιση της Δημόσιας  Υγείας αποτελεί όχι μόνο καθήκον αλλά και  υποχρέωση.
     Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Μουλκιώτης, δήλωσε: «Δεν σταματούμε τους ελέγχους, προκειμένου να προστατεύσουμε τους καταναλωτές, ειδικά αυτή την περίοδο που είναι αυξημένη η κίνηση στην αγορά κρεάτων και τροφίμων. Oφείλουμε, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους, προστατεύοντας έτσι την υγεία των πολιτών και διασφαλίζοντας την ποιότητα των τροφίμων».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ







Διαβάστε Περισσότερα »

800 δέντρα φυτεύτηκαν στο Νεοχωράκι Θηβών


Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η δράση δεντροφύτευσης που διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Νεοχωρακίου του Δήμου Θηβαίων σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο και τους κατοίκους, την Κυριακή  13 Απριλίου 2014.

Συνολικά φυτεύτηκαν 800 δέντρα ( ακακίες, τούγιες, κυπαρίσσια κα. ) κατά μήκος του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, στην περιοχή του γηπέδου, πέριξ του Ηρώου, στο Δημοτικό Σχολείο, σε μία από τις δύο πλατείες  και τις εισόδους και εξόδους του χωριού.

Λόγω της μεγάλης ποσότητας των δέντρων η δεντροφύτευση είχε ξεκινήσει κάποιες μέρες νωρίτερα με μέριμνα της τοπικής κοινότητας και ολοκληρώθηκε με τη δράση της Κυριακής. 

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Νεοχωρακίου κ. Αλκιβιάδης Κατσέλης ευχαριστεί θερμά όλους του συμμετέχοντες στη δράση καθώς επίσης και το φυτώριο Αλιάρτου για την ευγενική δωρεά των προς φύτευση δέντρων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές Κώστα Μπακογιάννη για το Πάσχα


Διαβάστε Περισσότερα »

Επισκέψεις Γιαννόπουλου στη Λαμία


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος επισκέφθηκε εχθές Μ. Τετάρτη 16/4/2014 μαζί με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Πάνο Ευαγγελίου τον Δικηγορικό Σύλλογο Λαμίας όπου τέθηκαν από τον Πρόεδρο κ. Μακρυγιάννη και τα μέλη του τα ζητήματα που απασχολούν το νομικό κόσμο της περιοχής τόσο σε επίπεδο αναβάθμισης των υποδομών αλλά και στη διευκόλυνση της διοικητικής λειτουργίας των Δικαστηρίων. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Φθιωτική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας ΦΕΨΥ που διαθέτει δομές στα πλαίσια μοντέρνας αντίληψης για την απο-ασυλοποίηση της ψυχιατρικής και των ψυχικών νόσων και  ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στη στήριξη τέτοιων σχηματισμών αλλά κυρίως τον ρόλο των εργαζομένων που διαθέτουν τον καλύτερό τους εαυτό υπό συνθήκες όχι πάντα ευνοϊκές για το έργο τους. Έπειτα πήγαν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαμίας όπου αναφέρθηκαν στο σπουδαίο έργο της Ένωσης, για την αναγνώρισή  της ως Οργάνωση Ελαιουργικών που έχει ως κεντρικό σκοπό την ανάδειξη της συμβολής του ελαιοκομικού τομέα της περιοχής και ειδικότερα της ελαιοκαλλιέργειας στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης συζήτησαν και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής. Τέλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας όπου ενημερώθηκε για τα τρέχοντα προβλήματα του ιατρικού κόσμου της περιοχής.

Ο κ. Ευαγγελίου νωρίτερα είχε επισκεφθεί τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Κοτρωνιά όπου συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα που αφορούν τη συνέργεια Δήμου και Περιφέρειας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Επίσης συναντήθηκε με τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδας όπου με τον Πρόεδρο κ. Καραναστάση συζήτησαν γύρω από όλα τα ζητήματα που κατά καιρούς έχει θίξει το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς τόσο για την προοπτική της περιοχής μας όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μηχανικοί.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μ.Πέμπτη: Η κορύφωση του Θείου Δράματος



Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ η Εκκλησία θα μάς συγκλονίσει παρουσιάζοντάς μας την Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Ο Ιησούς ανεβαίνει στον Σταυρό για να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα ν' ανέβουμε στον ουρανό.

Το φοβερό όργανο της θανατικής καταδίκης, από τη στιγμή που πορφυρώνεται από το άχραντο αίμα του Θεανθρώπου, γίνεται για εμάς τους Χριστιανούς λάβαρο νίκης, προμήνυμα αιώνιας ζωής, το κλειδί του Παραδείσου.

Ο άνθρωπος ειρηνεύει με τον Θεό και ανακαλύπτει και πάλι την γεμάτη αγάπη και στοργή αγκαλιά του Θεού - Πατέρα.

Συγκλονιστική είναι η υμνογραφία της εκκλησίας για την κορύφωση του Θείου Δράματος:

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των αγγέλων βασιλεύς. Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.

Ράπισμα κατεδέξατο, ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Ήλοις προσηλώθη, ο νυμφίος της Εκκλησίας. Λόγχη εκεντήθη, ο υιός της Παρθένου. Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ. Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν».
Διαβάστε Περισσότερα »

Δώρα μοιράζει η κυβέρνηση ενόψει εκλογών -Ποιους αφορούν, ποιοι θα τα πάρουν

Σωρεία παροχών στους πολίτες με προεκλογικό «άρωμα», επιφύλασσε η κυβέρνηση για τους πολίτες μέσα στο Πάσχα, αφού μετά το περίφημο κοινωνικό μέρισμα το οποίο αναμένεται να μοιράσει σε όλους τους δικαιούχους σε περίπου 20 ημέρες, έρχονται ακόμα μέτρα υπέρ των φορολογουμένων.

Ενα από αυτά είναι ο φόρος υπεραξίας που θα ξεκλειδώσει μετά από 100 ημέρες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ αναμένεται και ανακοίνωση για ρύθμιση αυθαιρέτων. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και η ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας με χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους, πληρώνοντας μόνο το μέρος των τελών που αντιστοιχεί μέχρι το τέλος του έτους και φυσικά -όπως κάθε εορταστική περίοδο, έτσι και φέτος- οι παραβάτες οδηγοί έλαβαν συγχωροχάρτι και παίρνουν πίσω πινακίδες, άδειες κυκλοφορίας και άδειες οδήγησης.

Ξεκινούν οι αιτήσεις και η κατάθεση του κοινωνικού μερίσματος

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η η ειδική διαδικτυακή πύλη της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους, για το επίδομα του «κοινωνικού μερίσματος». Οι δικαιούχοι που θα έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως το τέλος Απριλίου, θα λάβουν εφάπαξ το επίδομα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, έως τις 10 Μαΐου, δηλαδή σε περίπου 20 ημέρες από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Οι φορολογούμενοι θα καλούνται να δηλώσουν τα απολύτως απαραίτητα: ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατοικίας, πλήθος φορολογουμένων που συνοικούν και βέβαια τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα.

Το επίδομα; ξεκινά από 500 ευρώ για τον άγαμο και διευρύνεται, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, φτάνοντας τα 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά. Γενικά οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν ότι η ενίσχυση ξεκινά από 500 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 83,3 ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά δικαιούται επίδομα 1.000 ευρώ. Αναλυτικά παραδείγματα.

Τι αλλάζει με το φόρο υπεραξίας στα ακίνητα

Με την αγορά ακινήτων να έχει παγώσει για 100 μέρες, αφού ο φόρος υπεραξίας αν και ψηφίστηκε στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο, η ερμηνευτική εγκύκλιος παραμένει ακόμη στα συρτάρια και τα συμβόλαια έχουν παγώσει αφού παραμένει άγνωστο το ποσό της επιβάρυνσης.

Τώρα η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει άμεσα το ζήτημα και μέσα στις επόμενες ημέρες να υπογραφεί η εγκύκλιος τις εφαρμοστικές οδηγίες από τον αρμόδιο υπουργό και να ξεκλειδώσει επιτέλους η αγορά και να βγουν από την «ομηρία» 250.000 αδιάθετα ακίνητα.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα ανακοίνωση για ρύθμιση αυθαιρέτων.

Σε ποιους κλάδους θα μοιραστούν τα 4,2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ

Τομείς όπως ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, οι συγκοινωνιακές υποδομές, το περιβάλλον, η φαρμακευτική βιομηχανία, η ενέργεια, οι κατασκευές και η πληροφορική, αναμένεται να ενισχυθούν με τα 4,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, δημιουργώντας 550.000 θέσεις εργασίας.

Με προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ σε εννέα δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους, επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι η πρώτη πράξη που ενεργοποιεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρηματοδοτούμενες δράσεις θα είναι έτοιμες να προκηρυχθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ανάσα με τα τέλη κυκλοφορίας και επιστροφή πινακίδων

Από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας Ι.Χ. και μοτοσικλετών που είχαν καταθέσει στις εφορίες οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τα 9/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Η σχετική διάταξη νόμου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και με εγκύκλιο που έστειλε στις εφορίες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης άνοιξε ο δρόμος για την ανάκτηση πινακίδων Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που έχουν κατατεθεί στις εφορίες, καταβάλλοντας αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του έτους.

Οι διατάξεις που ψηφίστηκαν ορίζουν πως ειδικά για το 2014 «σε περίπτωση άρσης ακινησίας οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, εντός του έτους 2014, τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος αυτό καταβάλλονται αναλογικά μόνο για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, συμπεριλαμβανομένου και του μήνα εντός του οποίου γίνεται η άρση της ακινησίας ( αντί για την καταβολή του ετήσιου ποσού που ισχύει σήμερα). Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα».

Παράλληλα τη Μεγάλη Τρίτη ανακοινώθηκε, όπως κάθε χρόνο εξάλλου, πως με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη δίνεται συγχωροχάρτι σε παραβάτες οδηγούς και τους επιστρέφονται πινακίδες, ΙΧ, άδειες κυκλοφορίας και διπλώματα οδήγησης.


Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί μετακινείται η ημερομηνία του Πάσχα;



Γιατί η ημερομηνία του Πάσχα μετακινείται και ποια είναι ιστορικά η σχέση ανάμεσα στους αστρονομικούς υπολογισμούς και στον καθορισμό της ημερομηνίας του από τις χριστιανικές εκκλησίες στην Ανατολή και στη Δύση;


Οι Εβραίοι, με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν και το οποίο βασιζόταν στον κύκλο της Σελήνης, τον λεγόμενο «συνοδικό μήνα», γιόρταζαν το Πάσχα -από την εβραϊκή λέξη «πεσάχ» που σημαίνει «διέλευση» (της Ερυθράς Θάλασσας)- την 14η του μήνα Νισάν, η οποία ήταν η μέρα της πρώτης εαρινής πανσελήνου, που γίνεται κατά την εαρινή ισημερία ή αμέσως μετά από αυτήν.

Η εαρινή ισημερία συνδέθηκε με τον εορτασμό του Χριστιανικού «καινού» (νέου) Πάσχα, από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την Ανάσταση του Χριστού, σε ανάμνηση της «διάβασής Του από τον θάνατο στη ζωή». Αυτό συνέβη, επειδή ο Χριστός αναστήθηκε την πρώτη μέρα μετά το Εβραϊκό Πάσχα, που έπεφτε εκείνο το χρόνο ημέρα Σάββατο (το οποίο άρχιζε τότε -όπως και οι υπόλοιπες μέρες- στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής).



Κατά τους πρώτους τρεις αιώνες της Χριστιανοσύνης, οι διάφορες τοπικές εκκλησίες γιόρταζαν το Πάσχα σε διαφορετικές ημερομηνίες. Οι ιουδαΐζουσες εκκλησίες (κυρίως της Μικράς Ασίας) το γιόρταζαν κατά την ημέρα του θανάτου του Χριστού την 15η του εβραϊκού μήνα Νισάν (σε όποια ημέρα της εβδομάδας έπεφτε), ενώ άλλες εκκλησίες (κυρίως οι εθνικές) κατά την πρώτη Κυριακή -ως αναστάσιμη μέρα- μετά τη πρώτη εαρινή πανσέληνο.

Εξαιτίας των διαφορών και διαφωνιών αυτών, η Α' Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια, που συνεκλήθη από τον Μέγα Κωνσταντίνο το 325 μ.Χ., αποφάσισε ότι το Πάσχα θα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή, μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης και αν η πανσέληνος συμβεί Κυριακή, τότε να εορτάζεται την αμέσως επόμενη Κυριακή.

Κατ' αυτό τον τρόπο, το χριστιανικό Πάσχα δεν θα συνέπιπτε ποτέ με το εβραϊκό, ενώ ο εορτασμός του χριστιανικού Πάσχα συνδέθηκε επίσημα με ένα αστρονομικό φαινόμενο, την εαρινή ισημερία και την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης (τη λεγόμενη και «Πασχαλινή πανσέληνο.

Η Α' Οικουμενική Σύνοδος ανέθεσε στον εκάστοτε Πατριάρχη Αλεξανδρείας να γνωστοποιεί κάθε χρόνο στις άλλες εκκλησίες την ημέρα του Πάσχα, αφού προηγουμένως είχε υπολογιστεί -με τη βοήθεια των έγκριτων αστρονόμων της Αλεξάνδρειας- η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου. Συνεπώς, για να υπολογιστεί η ημερομηνία του Πάσχα ενός έτους, αρκούσε να είναι γνωστή η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου και, στη συνέχεια, να βρεθεί η πρώτη Κυριακή μετά από αυτή την πανσέληνο.

Το ημερολόγιο που ίσχυε την εποχή της Α' Οικουμενικής Συνόδου, ήταν το Ιουλιανό που είχε θεσπίσει ο Ιούλιος Καίσαρας το 45 π.Χ., με τη βοήθεια του Έλληνα αλεξανδρινού αστρονόμου Σωσιγένη.

Ο τελευταίος, με βάση τους υπολογισμούς του «πατέρα» της αστρονομίας 'Ιππαρχου (που πριν έναν αιώνα με θαυμαστή ακρίβεια είχε υπολογίσει ότι το ηλιακό έτος έχει διάρκεια 365,242 ημερών), θέσπισε ένα ημερολόγιο, του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος (το δίσεκτο) πρόσθετε μία ακόμη μέρα.

Όμως, σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο, διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, το Ιουλιανό Ημερολόγιο είχε κάποιες ατέλειες, επειδή υπήρχε ακόμη μια μικρή απόκλιση, με δεδομένο ότι η διάρκεια του ηλιακού έτους στην πραγματικότητα είναι 365,242199 ημέρες. Έτσι, το καθορισμένο από τον Σωσιγένη έτος είναι μεγαλύτερο του πραγματικού κατά 11 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα.

Κάθε τέσσερα χρόνια, το μικρό αυτό λάθος γίνεται περίπου 45 λεπτά και κάθε 129 χρόνια φτάνει την μία μέρα, με συνέπεια να απομακρύνεται συνεχώς προς τα εμπρός η εαρινή ισημερία.

Έτσι, 400 χρόνια μετά την εφαρμογή του Ιουλιανού Ημερολογίου, το λάθος είχε φτάσει τις τρεις μέρες, με αποτέλεσμα το 325 μ.Χ. (όταν έγινε η Α' Οικουμενική Σύνοδος) η εαρινή ισημερία να συμβεί στις 21 Μαρτίου. Το λάθος συσσωρευόταν διαχρονικά, με συνέπεια η εαρινή ισημερία να μετατοπίζεται όλο και πιο νωρίς. Ενώ την εποχή του Χριστού συνέβηκε στις 23 Μαρτίου, το 1582 μ.Χ. είχε φτάσει να συμβαίνει στις 11 Μαρτίου.

Το 1572, όταν εξελέγη πάπας ο Γρηγόριος ΙΓ', ανέθεσε στους αστρονόμους Χριστόφορο Κλάβιους και Λουίτζι Λίλιο να προωθήσουν μία ημερολογιακή μεταρρύθμιση, που δημοσιεύτηκε το 1582. Η 5η Οκτωβρίου 1582 ονομάστηκε 15η Οκτωβρίου, για να διορθωθεί το λάθος των δέκα ημερών, που είχαν συσσωρευτεί κατά τους προηγούμενους 11 αιώνες, έτσι ώστε η εαρινή ισημερία να επιστρέψει στην 21η Μαρτίου, όπως ήταν κατά την Α' Οικουμενική Σύνοδο.

Το Νέο ή Γρηγοριανό Ημερολόγιο έγινε αποδεκτό από τα καθολικά κράτη της Ευρώπης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ τα προτεσταντικά κράτη καθυστέρησαν πολύ περισσότερο. Στην Ανατολή η αντίδραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο ήταν ακόμη πιο έντονη και έτσι το Ιουλιανό Ημερολόγιο παρέμεινε σε ισχύ σε όλα τα Ορθόδοξα κράτη έως τον 20ό αιώνα.



Σύμφωνα με τον κ.Σιμόπουλο, η διαφορά του εορτασμού του Πάσχα ανάμεσα στις δυτικές και στις ανατολικές εκκλησίες δεν βασίζεται μόνο στο λάθος του Ιουλιανού Ημερολογίου, αλλά και στον -επίσης ελλιπή- «Μετωνικό Κύκλο» (του 5ου αιώνα π.Χ.), που χρησιμοποιούσαν ακόμη οι χριστιανοί Αλεξανδρινοί αστρονόμοι και με βάση τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να υπολογίζει τις ημερομηνίες των μελλοντικών εαρινών πανσελήνων.

Σύμφωνα με τον Σεληνιακό κύκλο του Αθηναίου αστρονόμου Μέτωνος (432 π.Χ.), 19 τροπικά-ηλιακά έτη (το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών εαρινών ισημεριών) είναι περίπου ίσα με 235 σεληνιακούς συνοδικούς μήνες, δηλαδή υποτίθεται ότι μετά την παρέλευση 19 ετών οι ημερομηνίες των πανσελήνων επαναλαμβάνονται, κάτι όμως που δεν είναι τελείως ακριβές.

Η περίοδος των 235 σεληνιακών μηνών δεν είναι ακριβώς ίση με 19 έτη, αλλά μεγαλύτερη κατά 0,086399 ημέρες ή 2 ώρες, 4 λεπτά και 24,8736 δευτερόλεπτα σε κάθε 19ετή κύκλο. Με την πάροδο των ετών, τα λάθη αυτά έχουν συσσωρευτεί και έτσι, στις 13 ημέρες της λανθασμένης Ιουλιανής εαρινής ισημερίας, προστίθεται πλέον και το λάθος του 19ετούς Μετωνικού κύκλου, το οποίο ανέρχεται, από το 325 μ.Χ. έως σήμερα, σε τέσσερις έως πέντε περίπου ημέρες, προσδιορίζοντας έτσι την Μετώνεια (ή Ιουλιανή) πανσέληνο τέσσερις έως πέντες μέρες αργότερα από την πραγματική.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλαιό Ιουλιανό Ημερολόγιο και τον κύκλο του Μέτωνος για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα. Έτσι, πολλές φορές, το ορθόδοξο Πάσχα εορτάζεται όχι την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο αλλά την επόμενη (όπως συνέβη το 2012) ή ακόμη εορτάζεται μετά τη δεύτερη εαρινή πανσέληνο (όπως συνέβη το 2002 και το 2013), αντί της πρώτης Κυριακής μετά την πρώτη εαρινή πανσέληνο, όπως είχε ορίσει η Σύνοδος της Νίκαιας.ΑΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα »

Με βροχές και καταιγίδες η έξοδος του Πάσχα

Δεν κυκλοφορούν φορτηγά από το μεσημέρι - Επικίνδυνα φαινόμενα κατά τόπους, ειδικά στη Δυτική Ελλάδα - Χιόνια στα ορεινά
Υπό βροχή - σε ορισμένες περιπτώσεις καταρρακτώδη - θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μάλιστα έχει θέσει σε ισχύ έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τη δυτική Ελλάδα, ενώ βαθμιαία θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα, ενώ αναμένεται να εξασθενίσουν από την Παρασκευή.

Πάντως οι μετεωρολόγοι προβλέπουν και διαστήματα μεγάλης ηλιοφάνειας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η Τροχαία έχει ανακοινώσει αυξημένα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα στις εθνικές οδούς. Από το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, από τις 3 έως τις 10 το βράδυ στο το ρεύμα εξόδου, όπως και την Μεγάλη Παρασκευή από τις 6 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Επιπλέον αυξημένη θα είναι και η παρουσία των ανδρών της Τροχαίας και των σημείων ελέγχου στους εθνικούς και τους επαρχιακούς δρόμους, καθώς η κίνηση του Πάσχα σε συνδυασμό με τον κακό καιρό που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι αναμένεται να δημιουργήσουν επιπλέον καθυστερήσεις στους εκδρομείς.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ανακοίνωσε ακόμα ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, ενώ παράλληλα εντατικοποιούνται οι αστυνομικοί έλεγχοι για την παράνομη κατασκευή, διακίνηση, εμπορία και χρήση κροτίδων, βεγγαλικών κ.λπ.

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται και το ΕΚΑΒ με ειδικές προειδοποιήσεις προς τους οδηγούς ειδικά, καθώς έχει εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα κάλυψης του εθνικού οδικού δικτύου που περιλαμβάνει την ανάπτυξη σε συγκεκριμένα σημεία τόσο κνητών μονάδων, όσο και ασθενοφόρων.

Ο καιρός τη Μεγάλη Πέμπτη

Άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και καταιγίδες. Ειδικά στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα θα υπάρχουν πάντως και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί από 4 έως 17 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 5 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 9 έως 19 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 7 έως 17 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 13 έως 20 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις, στο Βόρειο Αιγαίο ανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και στο Νότιο Αιγαίο δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι και τοπικά στα νότια μέτριοι.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις οι οποίες από το απόγευμα θα πυκνώσουν, περιμένουμε την Μ. Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι, στρεφόμενοι το απόγευμα σε νότιους με την ίδια ένταση.

Λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν με τοπικές βροχές από το απόγευμα, περιμένουμε την Μ. Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως μέτριοι.


Ο καιρός έως το Πάσχα

Βροχερός και ψυχρός θα είναι ο καιρός μέχρι το Πάσχα. Πιο αναλυτικά:

Την Μ. Παρασκευή 18/04, οι βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Το Μ. Σάββατο 19/04 και την Κυριακή του Πάσχα 20/04, σύμφωνα με τα στοιχεία, αναμένεται βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές, με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πόσα βγάζουν από κάθε αυτοκίνητο;



    Μια πρωτότυπη έρευνα για το πόσα καθαρά χρήματα κερδίζουν για κάθε ένα αυτοκίνητο που πουλάνε οι αυτοκινητοβιομηχανίες πραγματοποίησε το Κέντρο Έρευνας Αυτοκινήτου CAR του Πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ στην Έσση της Γερμανίας.



Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η... Toyota με 1.558 ευρώ κέρδη ανά πώληση οχήματος.
Το συγκεκριμένο νούμερο αντιστοιχεί σε 8,8% περιθώρια κέρδους στη μέση τιμή ενός Toyota.

Η γερμανική VW, η οποία αποτελεί τον βασικό αντίπαλο της Toyota, περιορίζεται σε 616 ευρώ κέρδη ανά αυτοκίνητο ή 2,9% περιθώρια κέρδους.

Το «ζουμί» της έρευνας, όμως, είναι οι πωλήσεις μοντέλων της premium κατηγορίας.

Ρεκόρ κερδών ανά πώληση εμφανίζουν οι Ferrari/Maserati με 23.967 ευρώ, δηλαδή με ποσοστό κέρδους 14%.
Η Porsche εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους με 18%, όμως το μέσο κέρδος της ανά πώληση ανέρχεται σε 16.639 ευρώ.

Στο ταμείο της BMW μπαίνουν κατά μέσο όρο 3.390 ευρώ κέρδη από την πώληση καθενός μοντέλου της,
στης Audi 3.188 ευρώ και
στης Mercedes/Smart 2.558 ευρώ.

Οι υπόλοιποι σημαντικοί αυτοκινητοκατασκευαστές εμφανίζουν τα εξής κέρδη:
Chrysler 1.281 ευρώ (6,1% ποσοστά κέρδους),
Hyundai 962 ευρώ (9%),
Kia 802 ευρώ (6,7%),
Nissan 736 ευρώ (4,7%),
Ηοnda 731 ευρώ (4,6%) και
Skoda 567 ευρώ (5,1%).

Ωστόσο υπάρχουν και βιομηχανίες που έχουν ζημιά με κάθε πώληση ενός μοντέλου τους.
Έτσι, η Fiat έχει 224 ευρώ ζημιά ανά πώληση,
η Renault 283 ευρώ,
η Seat 331 ευρώ,
ο όμιλος Peugeot/Citroen 370 ευρώ,
η GM Europe 607 ευρώ και
η Ford Europe 891 ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ