Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Φωτογραφικός Διαγωνισμός στο Λεοντάρι-kaskavelaki my love…



…kaskavelaki my love…

Βάλτε στο κάδρο των φωτογραφιών σας το χωριό μας, Λεοντάρι Αλίαρτου-Θεσπιών.

Πάρτε μέρος στο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ: …kaskavelaki my love…

Στείλτε τις φωτογραφίες σας στο: kaskaveli1@yahoo.gr

Έπαθλο για την καλύτερη φωτογραφία μια: SONY DSC W730


Εφ.  «ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Με αφορμή «ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ», τον ερχομό της Άνοιξης, την ΑΝΑΣΤΑΣΗ της φύσης, όλοι μας, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο θα επισκεφθούμε το όμορφο χωριό μας. Η Εφ. «ΤΟ ΠΟΛΥΝΑΔΡΙΟΝ» θέλοντας να κάνει πιο ενδιαφέρουσα την διαμονή μας στο χωριό μας, διοργανώνει ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, με θέμα:…kaskavelaki my love…
Φωτογραφίστε το χωριό μας, από όπου μπορείτε, όσο πιο ωραία μπορείτε, και στείλτε την φωτογραφία σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας μας: kaskaveli1@yahoo.gr
Όλες οι φωτογραφίες θα δημοσιευτούν σε ειδική σελίδα του μπλοκ -http://leontari-thivon.blogspot.gr/, που θα γίνει μετά το Πάσχα, καθώς και στo προφίλ της εφημερίδας μας στο facebook. Οι φωτογραφίες θα δημοσιεύονται και κατά την διάρκεια του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός θα θεωρηθεί επιτυχής αν σταλούν πάνω από 50 φωτογραφίες, από τουλάχιστον 30 άτομα. Μπορεί ο καθένας μας να συμμετέχει με όσες φωτογραφίες θέλει, αρκεί να μην έχουν δημοσιευτεί πουθενά αλλού, ας έχουν τραβηχτεί σε χρόνο προγενέστερο. Οι  φωτογραφίες μπορεί να είναι ασπρόμαυρες ή έγχρωμες, τραβηγμένες από φωτογραφική μηχανή ή κινητό, αλλά ευκρινείς και να έχουν όλο το χωριό στο κάδρο.
Η συντακτική ομάδα της εφημερίδας ( η οποία μπορεί να στείλει φωτογραφίες αλλά εκτός διαγωνισμού) θα βραβεύσει την καλύτερη φωτογραφία με μία ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ: SONY DSC W730

Στην κριτική επιτροπή του ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ μας έκανε την τιμή να συμμετέχει και ο διαχειριστής του http://permisospress.blogspot.gr/ , κ. Δημήτριος Παπαθεοδοσίου.

To Permissospress συμμετέχει στον διαγωνισμό φωτογραφίας,  που διοργανώνει η εφημερίδα του Λεονταρίου "ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ" και το http://leontari-thivon.blogspot.gr  τους ευχαριστούμε για την πρόταση που μας έκαναν να μοιραστούν μαζί μας τις όμορφες γωνιές του Λεονταρίου,ευχόμαστε να γίνει θεσμός, θα είμαστε εκεί για να καλύψουμε αυτή τη Μοναδική Εκδήλωση!!!
Διαβάστε Περισσότερα »

Τις 455.000 έφτασαν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα..



Στο επίπεδο του 39% έχει φτάσει το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων οι οποίες υποβάλλονται για την εξασφάλιση κοινωνικού μερίσματος, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.


Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 455.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 120.000 έχουν...ήδη λάβει προέγκριση, συνολικής αξίας 78 εκατ. ευρώ ενώ 111.000 δεν έγιναν αποδεκτές και 132.000 βρίσκονται σε προσωρινό στάδιο (συμπλήρωσης στοιχείων κλπ).

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου.

Το κοινωνικό μέρισμα αρχίζει από 500 ευρώ (με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) και θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως 10 Μαΐου, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 30/4/2014.

Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1/5/2014 έως και 31/5/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και 10/6/2014, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1/6/2014 έως και 30/6/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και 10/7/2014.


Το κοινωνικό μέρισμα αρχίζει από 500 ευρώ (με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) και θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 10 Μαΐου, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 30 Απριλίου.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουνίου, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουλίου.

Με βάση τις αιτήσεις, η ΓΓΠΣ θα κάνει διασταυρώσεις στοιχείων για να προσδιορίσει τους πραγματικούς δικαιούχους.

Τέλος, θα γίνουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για να διαπιστωθεί το εάν τα όσα υποστηρίζουν οι δικαιούχοι του επιδόματος ισχύουν.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιάννης Ραχούτης: Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Νομού Βοιωτίας με τον Συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη

Φίλοι και φίλες,

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι Περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2014 αποτελούν μια πρόκληση τόσο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όσο και για την μετεξέλιξη του μοντέλου διοίκησής της. Μια πρόκληση, για όλους εμάς τους κατοίκους της. Αποφάσισα να συμμετέχω ενεργά ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Νομού Βοιωτίας και να ζητήσω την στήριξή σας, όχι γιατί πιστεύω πως μπορώ να κάνω θαύματα, ούτε να υποσχεθώ πως με την εκλογή μου ο κόσμος θα αλλάξει. Αλλά για να συμβάλλω στο κάνουμε την Περιφέρεια Στερεάς μια σύγχρονη Περιφέρεια που ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις που επιβάλλουν οι καιροί και που απαιτούν οι πολίτες της.
       Με τις γνώσεις μου στο τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και του Καλλικρατικού μοντέλου Αυτοδιοίκησης ως Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιών και Πρόεδρος του Δ.Σ της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αλιάρτου- Θεσπιών (ΔΗ.Κ.Ε.ΑΛ.), τη θέληση μου για προσφορά στον τόπο μας καθώς και το στίγμα της νεανικής δροσιάς για την Αλλαγή στην καρδιά της Ελλάδας, σας υπόσχομαι, πως αν μου δοθεί η ευκαιρία θα βάλω όλη μου την δύναμη. 




    Με εκτίμηση,

                                                                                             ΡΑΧΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Τηλ. 6977502787

e-mail:
grahoutis@gmail.com

Διαβάστε Περισσότερα »

Παρουσίαση Ψηφοδελτίου Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΘΕΣΠΙΕΩΝ

Την Κυριακή 27-4-2014 και ώρα 11.00 πμ,στο συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Αλιάρτου θα γίνει η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του συνδυασμού της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ και του σχεδίου δράσης της επόμενης πενταετίας.
Καλούνται οι Δημότες να παραβρεθούν.


Ο επικεφαλής
Ντασιώτης Γεώργιος
Διαβάστε Περισσότερα »

Tο ψηφοδέλτιο της Βοιωτίας παρουσίασε στη Θήβα ο Γιαννόπουλος

Το ψηφοδέλτιο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας του συνδυασμού «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ» παρουσίασαν στη Θήβα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Γιαννόπουλος και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης.

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στους οικογενειακούς και επαγγελματικούς δεσμούς που τον συνδέουν με τη Βοιωτία και έπλεξε το εγκώμιο των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων για τη δύναμη να αντισταθούν στην οικογενειοκρατία και τα συμφέροντα που θέλουν να αποκλείσουν την εναλλακτική που διαμορφώνεται για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

«Δημιουργήσαμε ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο, με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους που δε συμβιβάζονται με την μετριότητα και διαθέτουν το σθένος να παλέψουν για τα πιστεύω τους» δήλωσε με τη σειρά του ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Μιχάλης Γιαννάκης.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε και τους 17 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Βοιωτίας, οι οποίοι είναι :

ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΑΛΙΑ – ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ
ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΣΠΥΡΟΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΑΝΕΡΓΟΣ
ΔΑΝΙΑ ΤΖΕΝΗ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΔΑΒΡΗ – ΛΙΑΠΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ – ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 
ΝΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΔΑΣΚΑΛΟΣ
ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
ΣΤΑΜΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΓΕΩΠΟΝΟΣ
ΤΖΕΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
ΤΖΟΒΑΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ
ΤΟΥΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΥΔΑΠ


Διαβάστε Περισσότερα »

Έπιασαν Ρουμάνα με σπρέι ακινητοποίησης στο Σχηματάρι

Διαβάστε Περισσότερα »

Αράχωβα-Πανηγυράκι 2014 : Τερματισμός δρόμου και χοροί στο Λ.Μ.Α. (Βίντεο και φωτό)




distomo218.blogspot.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Βυθίστηκε φορτηγό πλοίο δυτικά της Κρήτης

Τέσσερα άτομα έχουν περισυλλέγει, ενώ αγνοούνται τρία ακόμη-Ενα ελικόπτερο σούπερ πούμα, ένα σκάφος του λιμενικού και τέσσερα φορτηγά πλοία συμμετέχουν στις έρευνες
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων οι οποίοι επέβαιναν σε φορτηγό πλοίο, σημαίας Τόνγκο, που βυθίστηκε σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων δυτικά της Κρήτης.

Στο πλοίο Ag-Marina επέβαιναν συνολικά επτά άτομα πλήρωμα, πιθανόν Ρώσοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα άτομα περισυνελέγησαν από άλλο φορτηγό πλοίο που έσπευσε προς παροχή βοήθειας, ενώ αγνοούνται τρία ακόμη.

Στις έρευνες συμμετέχουν άλλα τέσσερα φορτηγά πλοία, ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα και πλωτό σκάφος του λιμενικού.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι μετέφερε το πλοίο, από που είχε αναχωρήσει και ποιος ήταν ο προορισμός του.


Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη Κώστα Μπακογιάννη στη Βοιωτία


Στη Βοιωτία περιόδευσε το πρωί της Τετάρτης 23 Απριλίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης,  ξεκινώντας και πάλι, μετά από μια μικρή ανάπαυλα για το Πάσχα, τις επισκέψεις και επαφές του σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας.

Νωρίς το πρωί, ο κ. Μπακογιάννης μετέβη στις γυναικείες φυλακές της Θήβας, όπου υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση με τη  διοίκηση του σωφρονιστικού  ιδρύματος για τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν τόσο οι κρατούμενες  όσο και οι εργαζόμενοι.
 
Ακολούθησε επίσκεψη στην ΕΑΒ και συζήτηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αλλά και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. «Με την παρουσία μας εδώ θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την εμπιστοσύνη μας στην ΕΑΒ» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Περιφερειάρχης  με το συνδυασμό «Αλλάζουμε. Στην καρδιά της Ελλάδας».

Στη συνάντηση με το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τανάγρας ετέθησαν επί τάπητος μια σειρά σοβαρά  περιβαλλοντικά θέματα, όπως ο Ασωπός, που έχουν προκληθεί λόγω της μεγάλης παρουσίας και μερικές φορές προβληματικής λειτουργίας παραγωγικών μονάδων στην περιοχή. Ειδικότερα, διατυπώθηκαν παράπονα και για σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο γραφείο Περιβάλλοντος. Επίσης, συζητήθηκε η κυκλοφοριακή επιβάρυνση, που υφίστανται πολλά χωριά του Δήμου από τα μεγάλα οχήματα, που παρακάμπτουν με αυτό τον τρόπο τα διόδια.

Ο κ. Μπακογιάννης όχι μόνο υπερκέρασε το αίτημα για ενίσχυση του γραφείου Περιβάλλοντος αλλά υπογράμμισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι από τις βασικότερες παραμέτρους του προγράμματος του. Όπως είπε,  για τον ίδιο και το Συνδυασμό του ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη δεν υπάρχει το διαζευκτικό ή. «Ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος. Για μας αυτοί δεν είναι δύο αντιτιθέμενοι αλλά συμπληρωματικοί στόχοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έλληνας κροίσος πάει για το... 500άρικο

Κατέθεσαν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα άνθρωποι με πισίνες, σκάφη περιουσίες εκατομμυριών!
Τι να τα κάνεις τα εκατομμύρια, τα ακίνητα και τα σκάφη όταν μπορείς να κάνεις αίτηση για να λάβεις το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ; Κάπως έτσι... σκέφτηκαν εκατοντάδες συμπολίτες μας, που παρά το γεγονός ότι έχουν τεράστια περιουσία, υπέβαλαν αίτηση για να ενισχυθούν με το επίδομα που δίνει η κυβέρνηση προς όσους έχουν ανάγκη, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Νέα». Τα ερωτήματα τεράστια, καθώς όλοι αναρωτιούνται τι ανάγκη μπορεί να έχει ένας άνθρωπος με περιουσία εκατομμυρίων. Δείτε μερικά παραδείγματα όπως τα παρουσιάζει η εφημερίδα:

Κατέθεσαν αίτηση για το επίδομα

- Ζευγάρι από την Εύβοια με ακίνητη περιουσία στα 2,3 εκατ. ευρώ, οικογενειακό εισόδημα 102.000 ευρώ το 2013 και πρώτη κατοικία επιφάνειας 230 τ.μ.

- Πενταμελής οικογένεια από την Καλλιθέα με εισόδημα 110.000 ευρώ, ακίνητα 540.000 ευρώ, αυτοκίνητο 3.500 κυβικών και τόκους καταθέσεων 50.000 ευρώ

- Τετραμελής οικογένεια από το Παλαιό Φάληρο με ακίνητα 2,7 εκατομμυρίων ευρώ και εισόδημα 90.000 ευρώ το χρόνο

- Ζευγάρι από τον Αλιμο με ένα παιδί με εισόδημα 23 μόνο .000 ευρώ αλλά με περιουσία 230.000 ευρώ και σκάφος 10 μέτρων!

- Τετραμελής οικογένεια από την Κηφισιά με εισόδημα 6.000 ευρώ το χρόνο, αλλά με δύο ακίνητα αντικειμενικής αξίας 600.000 ευρώ και πισίνα 60 τ.μ.

- Ζευγάρι από το Νέο Ηράκλειο με εισόδημα 335.000 ευρώ, εισπράξεις από τόκους καταθέσεων 15.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 310.000 ευρώ


Διαβάστε Περισσότερα »

Ετοιμάζεται τροπολογία για το αφορολόγητο των αγροτών



Με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων και το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ σχεδιάζεται να φορολογηθούν φέτος άνεργοι, φοιτητές και μικροκαταθέτες χωρίς άλλα πραγματικά εισοδήματα αλλά με μικροποσά από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει έως το τέλος της εβδομάδας τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα θεωρούνται μισθωτοί και επομένως θα καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση το 2013 ή μικροποσά από τόκους καταθέσεων που κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους επί ανύπαρκτων εισοδημάτων.


Το πρόβλημα των τεκμηρίων ανακύπτει φέτος εξαιτίας του γεγονότος ότι οι κλίμακες φορολογίας εισοδήματος έχουν διαχωριστεί και είναι άλλη για μισθωτούς - συνταξιούχους, άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες και άλλη για εισοδήματα από κινητές αξίες και ακίνητα. Αφορολόγητο ισχύει μόνο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και διαμορφώνεται σε 9.500 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Από τα 21.000 ευρώ και πάνω το αφορολόγητο φθίνει σταδιακά για να μηδενιστεί στις 42.000 ευρώ εισοδήματος.


Το «παράλογο» της διαδικασίας καταδεικνύεται από το ότι φορολογούμενος ο οποίος για παράδειγμα είχε πέρυσι μοναδικό εισόδημα 5 ευρώ από τόκους καταθέσεων, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 300,5 ευρώ. Και αυτό γιατί το ελάχιστο τεκμήριο δαπανών διαβίωσης των 3.000 ευρώ αθροίζεται στα 5 ευρώ των τόκων καταθέσεων και θα φορολογηθεί τελικά με βάση την κλίμακα φόρου κινητών αξιών (10% στο πρώτο κλιμάκιο), χωρίς αφορολόγητο.


Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης συμβούλευσε τους φορολογούμενους μέχρι να ψηφιστεί η τροπολογία να μην οριστικοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι πρέπει να γνωρίζω για τον ιό M.E.R.S (Middle East Respiratory Syndrome)



Το σύνδρομο M.E.R.S. είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2012 στη Σαουδική Αραβία.

Οφείλεται σε ένα ιό της οικογένειας των κορονα-ιών ο οποίος καλειται M.E.R.S-CoV. Είναι διαφορετικός ιός από άλλους κορονα-ιούς που έχουν αναφερθεί. Δεν πρόκειται επίσης για τον ίδιο ιό στον οποίον οφειλόταν το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο ( S.A.R.S.) που έκανε την εμφάνισή του το 2003.

Εμφάνιση κρουσμάτων

Τα μέχρι τώρα περιστατικά έχουν εμφανιστεί τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου και μάλιστα σε 6 από αυτές. Ο ιός μεταδόθηκε από τους ασθενείς μέσω στενής επαφής με υγιείς. Η πλειοψηφία των ασθενών ανέπτυξαν σοβαρή αναπνευστική νόσο αν και αναφέρονται και περιστατικά με ήπια νόσο. Οι πάσχοντες παρουσίασαν πυρετό, βήχα και δυσχέρεια στην αναπνοή και το 50% περίπου αυτών κατέληξε.

Ο ιός μεταδίδεται από άτομο που πάσχει σε υγιές άτομο μέσω της στενής επαφής. Έχει αναφερθεί επίσης μετάδοση από πάσχοντα άτομα σε υγειονομικό προσωπικό.

Πηγή προέλευσης του ιού.

Σε ό,τι αφορά την πηγή προέλευσης του ιού γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Και συγκεκριμένα ότι προήλθε από κάποια ζωική πηγή. Ανιχνεύθηκε σε καμήλες στην περιοχή του Κατάρ αλλά και σε νυχτερίδα στην περιοχή της Σαουδικής Αραβίας. Σε μερικές χώρες ακόμα ανιχνεύθηκαν αντισώματα έναντι του ιού δείχνοντας έτσι ότι υπήρχε προηγούμενη μόλυνση με τον ιό M.E.R.S.-CoV ή με κάποιον άλλο, παρόμοιο.

Ανίχνευση <<ύποπτων>> περιστατικών

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο έχει ταξιδέψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες (14 μέρες) σε χώρα της Αραβικής χερσονήσου και παρουσιάσει συμπτωματολογία λοίμωξης κατώτερου αναπνευστικού όπως βήχα, πυρετό και δυσχέρεια στην αναπνοή θα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί γιατρό στον οποίο θα αναφέρει οπωσδήποτε το ιστορικό ταξιδιού στην περιοχή.

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης-προφύλαξης από τον ιό;

Βεβαίως και υπάρχουν. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα εξής:

    Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό επί 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα και σύσταση και επίβλεψη να κάνουν το ίδιο και τα μικρά παιδιά. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό να χρησιμοποιείται αλκοολούχο διάλυμα.

    Κάλυψη μύτης και στόματος με ένα μαντήλι και όχι με το χέρι, σε περίπτωση βήχα, φταρνίσματος και πέταμα του μαντηλιού μετά τη χρήση σε κάδο απορριμμάτων.

    Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης, στόματος με χέρια που δεν έχουν πλυθεί.

    Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που πάσχουν (φιλιά, κοινή χρήση σκευών…)

    Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών που αγγίζονται συχνά όπως παιχνίδια, πόμολα πόρτας κ.ά.

Υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο;

Προς το παρόν δεν υπάρχει.

Ποιά η θεραπευτική αντιμετώπιση;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων που πάσχουν από την ιογενή αυτή λοίμωξη είναι μόνο υποστηρικτική και ανακουφιστική των συμπτωμάτων, δηλ. χορήγηση άφθονων υγρών και αντιπυρετικών φαρμάκων.

Είναι ιδιαίτερης σημασίας να επαναληφθεί και να καταστεί σαφές ότι η επίσκεψη σε γιατρό με την εμφάνιση της συμπτωματολογίας θα πρέπει να γίνει άμεσα.


Βασίλειος Τσούτσος 
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ
Επιστημονικός Συνεργάτης του
www.iator.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς θα δοθεί η δεύτερη ευκαιρία για το επίδομα – τα νέα κριτήρια

Σε διορθωτικές κινήσεις προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα περισσότεροι δικαιούχοι. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το εισοδηματικό όριο από τα 6.000 στα 6.500 ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα το επίδομα των 500 ευρώ (όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο θα μειώνεται το επίδομα). Η διόρθωση αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα και θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 30 εκατ. ευρώ. Επίσης μετά το τέλος της υποβολής των αιτήσεων και εφόσον έχουν περισσέψει χρήματα από το συνολικό ποσό των 525 εκατ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο θα εντοπίσει τις οικογένειες εκείνες που με βάση πλέον τις δηλώσεις του 2014 (εισοδήματα 2013) έχουν πραγματική ανάγκη το κοινωνικό μέρισμα. Βέβαια, όλες αυτές οι προτάσεις είχαν κατατεθεί πριν από τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής διάταξης αλλά είχαν απορριφθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Με εντολή Μαξίμου διευρύνονται τα κριτήρια και οι δικαιούχοι. Σημειώνεται ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 345.000 αιτήσεις. Εξ αυτών, εγκρίθηκαν οι 85.000 με τους δικαιούχους να μοιράζονται 65 εκατ. ευρώ, ενώ 130.000 έχουν απορριφθεί και 130.000 βρίσκονται σε αναμονή ελέγχου. Η αλήθεια είναι ότι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να μάθει κάποιος εάν είναι δικαιούχους είναι να υποβάλει αίτηση. Διαφορετικά είναι πολύ δύσκολο να ξέρει κάποιος σίγουρα εάν θα λάβει ή όχι το κοινωνικό μέρισμα. Για παράδειγμα δύο συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα 7.300 ευρώ δεν λαμβάνουν το βοήθημα αν και το όριο για τους δύο φορολογούμενους ανέρχεται στα 8.000 ευρώ. Και αυτό διότι διαθέτουν ένα σπίτι στην Καλλιθέα ενώ το τεκμήριο για τους δύο συνταξιούχους ανέρχεται στα 3.500 ευρώ. Εάν προστεθούν το τεκμήριο διαβίωσης των δύο συνταξιούχων καθώς και του ακινήτου ξεπερνούν το όριο των 8.000 ευρώ οπότε και αποκλείονται από το μέρισμα. Γι’ αυτό τον λόγο όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν το μέρισμα καλό θα είναι να υποβάλουν αίτηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος σε καθημερινή βάση υποβάλλονται 50.000 αιτήσεις από τους φορολογούμενους.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών:

1. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζουν την διεύρυνση κατά 500 ευρώ του εισοδηματικού όριο των 6.000 ευρώ (δηλαδή να ανέλθει στις 6.500 ευρώ) με απομείωση του επιδόματος που δικαιούνται, όπως συμβαίνει με τους ένστολους. Για παράδειγμα ένας άγαμος με εισόδημα 6.200 ευρώ να λαμβάνει επίδομα 300 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για τους ένστολους με τακτικές αποδοχές πάνω από το όριο των 1.500 ευρώ και μέχρι 1.541 ευρώ για κάθε 1 ένα ευρώ επιπλέον η ενίσχυση μειώνεται κατά 12 ευρώ. Το κόστος από τη διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου κατά 500 ευρώ υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ.

2. Μετά το τέλος των αιτήσεων δηλαδή στις 30 Ιουνίου θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν. Ως βάση επανεξέτασης θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος και αφορούν τα εισοδήματα του 2013. Δηλαδή θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις του 2014 όχι μόνο για τους μακροχρόνια άνεργους όπως ορίζεται στην απόφαση, αλλά και για τα φτωχά νοικοκυριά που απορρίφθηκαν από το σύστημα. Σημειώνεται ότι το εισοδηματικό κριτήριο των 6.000 ευρώ καθορίστηκε με βάση το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων του 2013 (εισοδήματα 2012).

Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «θέλουμε να εξαντλήσουμε πλήρως και το ταχύτερο δυνατόν το ποσό των 525 εκατ. ευρώ, που είναι το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Διαβάστε Περισσότερα »

Νεφώσεις και… λασποβροχές

Βροχερό αναμένεται το σκηνικό του καιρού την Πέμπτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις σποραδικές καταιγίδες, την πτώση της θερμοκρασίας και την μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 5 με 6 στο Ιόνιο και νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδων τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά ενώ στα δυτικά θα παρουσιάσουν σχετική βελτίωση.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.



Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά, το βράδυ θα παρουσιάσουν σχετική βελτίωση.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι γρήγορα σε βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.



Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν κυρίως στις βορειότερες περιοχές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και νοτιά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ που από το απόγευμα θα ασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία η μέγιστη 2 με 3 χαμηλότερη.



Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και στις Κυκλάδες θα ασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.



Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα σποραδικών βροχών το πρωί.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 που από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και θα ασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πού και πώς θα γίνουν οι 14.000 προσλήψεις στο δημόσιο

Καμία πρόσληψη δεν θα γίνει στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Μακεδονίας - Θράκης - Οι νέες προσλήψεις θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2014
Ολοταχώς προχωρά ο σχεδιασμός για τις 14.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο μέσα στο 2014, τις οποίες ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με το σχέδιο για τις προσλήψεις, που έφερε στο φως το MEGA στο κεντρικό δελτίο της Τετάρτης, τη μερίδα του λέοντος αποσπούν τα υπουργεία:

• Οικονομικών με 2.139 προσληψεις
• Υγείας με 2.000 προσλήψεις
• Εργασίας με 1.493 προσλήψεις
• Προστασίας του Πολίτη με 1.120 προσλήψεις και
• Εθνικής Άμυνας με 1.119 προσλήψεις.

Αντιθέτως, καμία πρόσληψη δεν θα γίνει στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Μακεδονίας - Θράκης.

Ήδη, στο ΑΣΕΠ έχουν φθάσει οι πρώτες προκηρύξεις που αφορούν την επιλογή μόνιμων υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών, τις εφορίες και την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες για προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, με αιχμή την κάλυψη των ΜΕΘ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους μηχανισμούς καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ελέγχου της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, με βάση την αναλογία "μία πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις" και "μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση", ο αριθμός προσλήψεων για το σύνολο του δημόσιου τομέα θα φτάσει τις 14.165, εκ των οποίων:

• Οι 13.583 αφορούν τον στενό δημόσιο τομέα και
• Οι 582 τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι νέες προσλήψεις θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2014 και θα γίνουν με τον σχεδιασμό και τον έλεγχο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ η περάτωση των διαδικασιών πρόσληψης θα γίνει εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ.

Προτεραιότητα θα έχουν αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν είτε στις θέσεις που είχαν πετύχει, είτε σε άλλες θέσεις που ανταποκρίνονται στα προσόντα τους, με βάση τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ