Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Πρωτομαγιά στον καταρράκτη στη Πέτρα Αλιάρτου-φωτορεπορτάζ



Μέσα σ’ ένα καταπράσινο και ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο πλατάνια  και αγριολούλουδα,και πολύ κοντά στην Εθνική Θηβών Λιβαδειάς,   βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος στην κυριολεξία για τη Βοιωτία.Μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που αποδείχθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο ικανό να αλλάξει τα δεδομένα για την περιοχή.Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες που επέλεξαν να κάνουν Πρωτομαγιά στον καταρράκτη στη Πέτρα Βοιωτίας.Μαζί με τους ήχους του νερού,παραδοσιακής μουσικής, κρασιού και φαγητού,ήταν πραγματικά μια μοναδική  εμπειρία για τους επισκέπτες.

Ένας μικρός παράδεισος είναι δίπλα μας και μας περιμένει!














ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Δουλεύεις την Πρωτομαγιά; Δες πως πρέπει να πληρωθεί.





    To Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ) ενημερώνει τους εργαζομένους για το τι προβλέπει η εργατική νομοθεσία για την Πρωτομαγιά και για τον τρόπο με τον οποίο αμείβεται η συγκεκριμένη ημέρα.

Όπως σημειώνει το ΚΕΠΕΑ, η 1η Μαΐου...ανήκει στις προαιρετικές αργίες, με απόφαση όμως του εκάστοτε υπουργού Εργασίας χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68.

Για φέτος η 1η Μαΐου 2014 συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα (Πέμπτη) και καθορίστηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 928,14/4/2014).

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, όπως π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κ.λπ.

Ειδικότερα:

- οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση

- οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν


Διαβάστε Περισσότερα »

Εργατική Πρωτομαγιά: Τι είναι - Πως καθιερώθηκε






H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ...



ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του Μακελειού του Σικάγο το 1886, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών.
Ωθούμενοι από τις πετυχημένες διεκδικήσεις Καναδών συντρόφων τους, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886.

Βασικό τους αίτημα αποτελούσε το οκτάωρο, καθώς την περίοδο εκείνη δεν υφίστατο στις ΗΠΑ κανονιστικό εργασιακό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να εργάζονται αμέτρητες ώρες, ακόμα και Κυριακές. Στη δυναμική πορεία του Σικάγο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 350.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια συμμετείχαν στην απεργία.

Οι βίαιες συμπλοκές έλαβαν χώρα τρεις μέρες αργότερα, στις 4 Μαΐου, στην πλατεία Χέιμαρκετ του Σικάγο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης προς συμπαράσταση των απεργών, στην οποία συμμετείχαν ενεργά μέλη του αναρχικού κινήματος. Παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, η αστυνομία έλαβε την εντολή να διαλύσει με τη βία την κινητοποίηση.

Στις συμπλοκές που ακολούθησαν, άγνωστος από το πλήθος πέταξε προς τις αστυνομικές δυνάμεις μία χειροβομβίδα, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες.

Σε απάντηση, οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις διαδηλωτές και σημαντικός αριθμός τους να τραυματιστεί. Στη συμπλοκή έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι αστυνομικοί από πυρά, χωρίς να εξακριβωθεί η προέλευσή τους. Την προηγούμενη μόλις ημέρα, επιπλέον 4 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οκτώ συνδικαλιστές καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό για τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο του αστυνομικού. Μοναδικό επιχείρημα του εισαγγελέα, Τζούλιους Γκρίνελ, εναντίον τους ήταν η ενθάρρυνση του άγνωστου βομβιστή από τους λόγους που εκφώνησαν. Ως εκ τούτου, κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία και θανατώθηκαν.

Η Πρωτομαγιά ανά τον κόσμο

Την επίσημη καθιέρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς από το ιδρυτικό συνέδριο της Δευτέρας Διεθνούς ακολούθησε η πρόταση του Ρέιμοντ Λαβίν, η οποία καλούσε σε διεθνή κινητοποίηση την ημέρα της επετείου των γεγονότων του Σικάγο το 1890. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις της 1ης Μαΐου να λάβουν έκτοτε ετήσιο χαρακτήρα.

Ως γιορτή αφιερωμένη στους αγώνες των εργατών και στο σοσιαλιστικό κίνημα, η Πρωτομαγιά αποτελεί μία τεράστιας σημασίας επίσημη γιορτή για χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η Κούβα και τα πρώην Σοβιετικά κράτη. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν συνήθως μεγαλειώδεις λαϊκές και στρατιωτικές παρελάσεις.

Η σοβιετική Πρωτομαγιά σημαδευόταν από τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Μόσχας, η οποία διέσχιζε και την Κόκκινη Πλατεία, όπου βρίσκονταν ο εκάστοτε γενικός γραμματέας, η κυβέρνηση και όλο το Ανώτατο Σοβιέτ και παρακολουθούσαν μια αληθινή επίδειξη δύναμης.

Στη Βραζιλία, η μέρα των εργατών είναι επίσημη γιορτή που γιορτάζεται από τα συνδικάτα με ολοήμερες εκδηλώσεις.

Στην Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι η Πρωτομαγιά δεν έχει οριστεί επίσημα ως εθνική αργία από την κυβέρνηση, επειδή ημερολογιακά συμπίπτει με τη λεγόμενη χρυσή εβδομάδα των αργιών, είτε δίνεται από του εργοδότες ως αργία είτε λαμβάνεται ως
άδεια άνευ αποδοχών από την πλειονότητα των Ιαπώνων. Σκοπός δεν είναι η συμμετοχή σε μαζικές διαδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας, αλλά συνήθως, η προσωπική ξεκούραση. Συνήθως, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα διοργανώνουν πορείες και κινητοποιήσεις στο Τόκιο.

Στο Νεπάλ, η Πρωτομαγιά αναγνωρίστηκε ως εθνική αργία το 2007, παρότι γιορτάζεται στη χώρα από το 1963.

Η γερμανική Πρωτομαγιά αποτελεί μία σημαντική ημέρα, όπου παραδοσιακά τονίζεται η πολιτική σημασία την ημέρας στις περισσότερες περιοχές της και αναφέρεται συνήθως ως «Ημέρα των Εργατών». Μαζικές ετήσιες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα
στο Βερολίνο, οι μεγαλύτερες από τις οποίες διοργανώνονται από εργατικά συνδικάτα και πολιτικά κόμματα.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι οι μοναδικές χώρες στις οποίες ως Ημέρα της Εργασίας δεν εορτάζεται η Πρωτομαγιά, αλλά η πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου. Το 1894, ο εορτασμός της Ημέρας της Εργασίας έγινε νόμος του κράτους των ΗΠΑ, με απόφαση του Κογκρέσου και νόμος του Καναδά με απόφαση του Kοινοβουλίου της χώρας. Στόχος ήταν η αποφυγή της ταύτισης των εργατικών κινημάτων με την αριστερά της χώρας στην οποία είχαν συμβεί τα γεγονότα του Σικάγου.

Η ελληνική Πρωτομαγιά

Η πρώτη ελληνική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το 1893 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για θύματα εργατικών ατυχημάτων. Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Η κωλυσιεργία του προέδρου της Βουλής να το εκφωνήσει προκάλεσε τη μεγαλόφωνη αντίδραση του Καλλέργη, με αποτέλεσμα να συλληφθεί, με εντολή του προέδρου, για διατάραξη της συνεδρίασης. Ο Καλλέργης ξυλοκοπήθηκε και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε για δύο μέρες. Λίγες μέρες αργότερα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών.

Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια, ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά. Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους, ενώ πολλά σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δημιουργήθηκαν.

Το 1911, η Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ´αυτούς τον Μπεναρόγια, που εξορίζεται στη Σερβία.

Tην ίδια χρονιά, στην Αθήνα, αποφασίζεται να γιορταστεί εκ νέου η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν.Γιαννιού στο Μετς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο». Η Αστυνομία οδήγησε τους Γιαννιό, Αποστολίδη και Παπαγιάννη στα γραφεία της γιατί «δεν είχαν άδειαν», όπου τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η πρωτομαγιά γιορτάζεται ξανά το 1919 σε 12 πόλεις πανελλαδικά, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΓΣΕΕ. Στο μεταξύ, ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τα σωματεία
αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα.

Σήμερα, βάσει νόμου, οι αργίες διακρίνονται σε αυτές που έχουν καθοριστεί ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας, κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα, καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, και ως ημέρες προαιρετικής αργίας, στις οποίες επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη η λειτουργία της επιχείρησης και η απασχόληση ή μη των μισθωτών που απασχολούνται από αυτόν.

Η 1η Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/68, αποτελεί υποχρεωτική αργία, όταν κηρύσσεται ως τέτοια με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, διαφορετικά εντάσσεται στις προαιρετικές αργίες.


Διαβάστε Περισσότερα »

Γιώργος Ανέστης Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λεβαδέων



Διαβάστε Περισσότερα »

Με μόρια και γραπτές εξετάσεις 200 προσλήψεις στο Λιμενικό


Τι ορίζει ο νέος νόμος. Τι θα προβλέπουν η υπουργική απόφαση και η προκήρυξη

Νέες προσλήψεις λιμενοφυλάκων, υπαξιωματικών, αξιωματικών τεχνικού και υγειονομικού στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή φέρνει ο νέος νόμος «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε στη Βουλή και η ισχύς του αρχίζει με τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ αυτή την εβδομάδα.
Προβάδισμα στους διαγωνισμούς για υπαξιωματικούς και λιμενοφύλακες δίνει το υπουργείο, ενώ θα προκηρύξει και θέσεις ανθυποπλοιάρχων Τεχνικού και Κελευστών Υγειονομικού

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προτίθεται να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες των σχετικών διαγωνισμών. Μέσα στον Μάιο αναμένονται να υπογραφούν κατ' εξουσιοδότηση του Νόμου οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των διατάξεων, που επιβάλλουν νέους όρους για τη διαγωνιστική διαδικασία. Αμέσως μετά θα εκδοθούν οι προκηρύξεις από τον αρχηγό ΛΣ - ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς όλα είναι έτοιμα από καιρό.

Μετά την ψήφιση του νόμου όλα πια είναι δεδομένα και το μόνο που μένει να οριστεί είναι η κατανομή των θέσεων.

Ηδη έχει αποφασιστεί η εισαγωγή στις Σχολές Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων 200 πτυχιούχων και αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο νέος νόμος ανοίγει τον δρόμο και για την κατάταξη απευθείας στο Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. διπλωματούχων Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών ΑΕΙ με τον βαθμό του αρχιπλοιάρχου ειδικότητας τεχνικού.

Για τον σκοπό αυτό αναμένεται ξεχωριστή υπουργική απόφαση, ενώ ο αριθμός των θέσεων που θα προκηρυχθούν αναμένεται να είναι διψήφιος.

Ταυτόχρονα, θα οριστεί και ένας αριθμός θέσεων που θα καλυφθούν εκτός Σχολής από υπαξιωματικούς ειδικότητας Υγειονομικού.

Ο νέος νόμος ορίζει ότι στη Σχολή Υπαξιωματικών οι προκηρυσσόμενες θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους εξ ιδιωτών ή εκ μονίμων εν ενεργεία λιμενοφυλάκων, κατόχους πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ και κατόχους πτυχίου Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) ή πλοιάρχους ή μηχανικούς.

Οι Σχολές
Τα ποσοστά ανά προέλευση και κατηγορία θα ορίσει η υπουργική απόφαση.

Ολοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν:

• Βεβαίωση καλής γνώσης μίας ξένης γλώσσας

• Πιστοποίηση γνώσης χειρισμού Η/Υ

• Το όριο ηλικίας για τους προερχομένους εξ ιδιωτών θα είναι το 28ο και για τους προερχομένους εκ μονίμων λιμενοφυλάκων το 32ο. Το σύστημα προσλήψεων θα είναι μεικτό. Δηλαδή, η μοριοδότηση θα προέρχεται για πρώτη φορά από γραπτές εξετάσεις και από τη βαθμολόγηση των προσόντων.

Φυσικά, για τη διαπίστωση της καταλληλότητας των υποψηφίων θα γίνει υψομέτρησή τους, ενώ θα περάσουν από ιατρικές εξετάσεις, αθλητικές και ψυχομετρικές δοκιμασίες. Μεικτό σύστημα μοριοδότησης και γραπτών εξετάσεων θα ισχύσει και για την εισαγωγή στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να έχουν καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας, πιστοποιητικό χειρισμού Η/Υ και φυσικά να είναι ηλικίας έως 26 ετών.

Ανθυποπλοίαρχοι απευθείας από το... Πολυτεχνείο
Προσλήψεις διπλωματούχων Πολυτεχνείου και Πολυτεχνικών Σχολών ΑΕΙ θα κάνει σύντομα το Λιμενικό, αφού πρώτα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία επιλογής. Τις θέσεις θα προκηρύξει ο αρχηγός του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι έως 30 ετών και οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού κατατάσσονται απευθείας με τον βαθμό ανθυποπλοιάρχου ειδικότητας τεχνικού.

Διαγωνισμός και για υγειονομικούς
Την κάλυψη οργανικών θέσεων ανθυπασπιστών και υπαξιωματικών Υγειονομικού προβλέπει ο νέος νόμος. Θα προσληφθούν με διαγωνισμό βοηθοί ακτινολογικού εργαστηρίου, βοηθοί μικροβιολογικού εργαστηρίου, νοσηλευτές, οδοντοτεχνικοί, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι μέχρι και 30 ετών και οι επιτυχόντες του διαγωνισμού θα καταταχθούν απευθείας ως κελευστές ειδικότητας Υγειονομικού αφού παρακολουθήσουν ταχύρυθμη εκπαίδευση για πέντε μήνες.

 ethnos.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΓΑ: Παρατείνεται για 10 μήνες η ισχύς των βιβλιαρίων υγείας ανασφάλιστων υπερηλίκων



Την παράταση για 10 μήνες της ισχύος των βιβλιαρίων υγείας για τους ανασφάλιστους υπερήλικες στους οποίους διεκόπη η σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2013 ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Η παράταση,…

που αφορά και τα προστατευόμενα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας ασφαλισμένων, φτάνει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Αυτό που καλούνται να κάνουν οι δικαιούχοι είναι προσέλθουν για τη θεώρηση των βιβλιαρίων τους στους κατά τόπους αρμόδιους Ανταποκριτές του ΟΓΑ.

«Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί μια σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία για τη στήριξη και την ανακούφιση μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας της χώρας μας, των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, καθώς δίνει τη δυνατότητα τόσο στους ίδιους όσο και στα προστατευόμενα μέλη τους να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο αγαθό της Δημόσιας Υγείας», δήλωσε ο Διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Με έκπτωση 25% οι μετακινήσεις ετεροδημοτών με ΚΤΕΛ για τις εκλογές του Μαΐου



Έκπτωση 25% στην τιμή των εισιτηρίων για μετακινήσεις με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ετεροδημοτών και δικαστικών αντιπροσώπων για τις εκλογές του Μαΐου αποφάσισε το υπουργείο Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφει…



ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, η έκπτωση πρέπει να υπολογίστει «και επί του μειωμένου εισιτηρίου που τυχόν δικαιούνται οι μετακινούμενοι, ή της έκδοσης εισιτηρίου με επιστροφή, στις περιπτώσεις που ήδη εφαρμοζόταν έκπτωση».

Το μοναδικό έγγραφο που καλούνται να προσκομίσουν οι εκλογείς είναι η επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Στην ίδια απόφαση, τέλος, προβλέπεται ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και έφοροι θα έχουν προτεραιότητα στην έκδοση των εισιτηρίων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρωτομαγιά 2014: Γιατί φτιάχνουμε στεφάνια σήμερα;

Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης αλλά και ολόκληρης της φύσης και το μαγιάτικο στεφάνι είναι το μοναδικό έθιμο αυτής της μέρας που έχει μείνει και τηρείται ακόμη και σήμερα.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών.

Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό.

Το μαγιάτικο κλαδί ή το στεφάνι έχει κατά πάσα πιθανότητα τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά και δεν έλειπαν από καμία σημαντική εκδήλωση. Επιπλέον, είναι αξιοπρόσεκτο ότι μια σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλιώνος, που αντιστοιχούσε περίπου χρονικά στο Μάιο, περιελάμβανε στα δρώμενά της την κατασκευή ενός κλαδιού ανάλογου με το μαγιάτικο. Το κλαδί αυτό δεν το έφτιαχναν με άνθη, αλλά με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, στα οποία τοποθετούσαν επίσης κρεμμύδι και σκόρδο.

Στις μέρες μας έχουμε καθιερώσει στεφάνια από λουλούδια του αγρού ή των κήπων, τα οποία τοποθετούμε για μερικές μέρες στην κύρια είσοδο των σπιτιών μας. Δύσκολα μπορεί πια να ανιχνευτεί συμβολισμός στο σύγχρονο μαγιάτικο στεφάνι.

Για τους περισσότερους δεν αποτελεί ίσως τίποτα περισσότερο από μια όμορφη σύνθεση λουλουδιών, χωρίς να παραπέμπει σε συσχετισμούς, σύμφωνα με τους οποίους «χαρίζει» στους ενοίκους ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία. Σίγουρα, όμως, η κατασκευή του προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Παλιότερα, όμως, το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές, όπως:

Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές (λιλά), γεράνια, για να είναι ανθισμένο το σπίτι. Κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά, για την ευτυχία του σπιτιού. Στάχυα και λουλούδια του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες, για να είναι γεμάτο. Μια κουκιά (φυτό) με τις ρίζες και τους καρπούς της, για τη γλωσσοφαγιά. Ένα κλωνάρι λυγαριάς, για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού. Ένα κεφάλι σκόρδο, κρεμασμένο στη μέση του ώστε να φαίνεται, για το μάτι.


Διαβάστε Περισσότερα »

Έναρξη Διαδικτυακής Εφαρμογής Παρακολούθησης Εκλογικών Δαπανών




Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν. 3870/2010(ΦΕΚ Α΄/138) «Εκλογικές Δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές», ενημερώνουμε τους ενδιαφερομένους ότι η ιστοσελίδα για την καταχώρηση των εκλογικών δαπανών των συνδυασμών και υποψηφίων για τις επερχόμενες Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, έχει ξεκινήσει και λειτουργεί κανονικά.

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και καλούνται όλοι οι υπόχρεοι να ολοκληρώσουν άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα.

Η διαδικασία της εγγραφής περιγράφεται στην ιστοσελίδα της «Διαφάνειας», η οποία είναι προσβάσιμη από σχετικό σύνδεσμο που υπάρχει στο διαδικτυακό τόπο του ΥΠ.ΕΣ www.ypes.gr/el/Elections/ και στο www.ekloges.ypes.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκρίθηκαν 6.011 προσλήψεις σε δήμους

Στην έγκριση 6.011 προσλήψεων στους δήμους της χώρας προχώρησαν με δύο αποφάσεις τους οι υπουργοί Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Πρόκειται για συμβασιούχους που θα απασχοληθούν οκτώ μήνες σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως καθαριότητας, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού κ.λπ.

Ανάμεσα στις ειδικότητες που αναμένεται να προκηρυχθούν είναι: οδηγοί λεωφορείου, καθηγητές φυσικής αγωγής, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, καθηγητές ζωγραφικής, πληροφορικής, ναυαγοσώστες, επόπτες πισίνας, χοροδιδάσκαλοι, δάσκαλοι κεραμικής, κοπτικής – ραπτικής, διακόσμησης, φωτογραφίας, θεατρολόγοι, καθηγητές παραδοσιακών χορών, καθηγητές μουσικής και διαφόρων οργάνων (π.χ. πιάνου, βιολιού, φλάουτου, κιθάρας, τρομπέτας, ντραμς), καθώς και καθηγητές υποχρεωτικών μαθημάτων.

Η προκήρυξη των θέσεων αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα από κάθε δήμο ξεχωριστά.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Γιάννης Κόρδατζης για τη Δημοτική Αγορά Θήβας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΗΒΑΣ

    Η Δημοτική αγορά της Θήβας ήταν για πολλές δεκαετίες το οικονομικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης. Ήταν ο χώρος εμπορίου και της συνάντησης Θηβαίων και χωρικών και ήταν συνώνυμο των προϊόντων ποιότητας.
   Σήμερα, στα χρόνια της ομογενοποίησης και του σκληρού ανταγωνισμού έχει χάσει την αίγλη της. Εγκαταλείφθηκε χωρίς καμιά επένδυση στην ανακαίνιση των υποδομών της.

  ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ:

1)    Ανακαίνιση της αγοράς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες με ήπιες παρεμβάσεις λόγω εμπλοκής της αρχαιολογίας.
2)    Μείωση ενοικίων ανάλογη με τις τιμές της ευρύτερης αγοράς λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις της κρίσης ( αύξηση φορολογίας, χαρατσιών, ανεργίας- μείωση ζήτησης και αγοραστικής δύναμης). Είναι άδικο να υπάρχουν κενά καταστήματα σε μια αγορά που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.
3)    Κατάργηση της στάθμευσης αυτοκινήτων στο χώρο της αγοράς. Ολιγόλεπτη στάση  πελατών και προμηθευτών.
4)    Καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός των τουαλετών που βρίσκονται μέσα στην αγορά και παραμένουν και οι μοναδικές δημόσιες τουαλέτες της πόλης.
5)    Κίνητρα για προώθηση τοπικών, βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων.
6)    Συζήτηση με τους ενοικιαστές ώστε η δημοτική αγορά να γίνει πόλος έλξης για τους καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής.

ΕΠΕΙΔΗ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΗΒΑ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΗΒΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυξάνονται κατά 25% τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ για εξοχικές κατοικίες




    Αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν και το 25% φέρνει για τα τιμολόγια ρεύματος των εξοχικών κατοικιών η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.



Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση της χώρας, η οποία θα.. πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.


Οι συγκεκριμένες επιδοτήσεις αφορούν συνολικά περί τα 2,5 εκατ. καταναλωτές με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και το σύνολο των αγροτικών καταναλώσεων της χώρας, που χρεώνεται για όλο το 24ωρο με την κατά 40% χαμηλότερη τιμή του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ.


Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μέχρι τον Ιούνιο του 2014 να θεσμοθετήσει τις αλλαγές για την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων.


Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου "The Gas and Power Markets: Looking Ahead with Optimism and Realism" τόνισε ότι προωθείται σχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για να μην πληγούν από τις αλλαγές οι καταναλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Όπως είπε θα αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών για να ενταχθούν στο Κοινωωνικό Οικιακό Τιμολόγιο οι καταναλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Για τις υπόλοιπες θα υπάρξουν αυξήσεις.


Όσον αφορά τα τιμολόγια αγροτικής χρήσης, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, η κυβέρνηση έχει αποσπάσει παράταση από την τρόικα μέχρι το τέλος του 2015 προκειμένου να εγκατασταθούν πρώτα οι έξυπνοι μετρητές.


Στις εμπορικές καταναλώσεις χαμηλής και μέσης τάσης ωστόσο, οι οποίες επιβαρύνονται με το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων, η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων αναμένεται να φέρει μειώσεις οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 4% - 5%.


Διαβάστε Περισσότερα »

Μάθε πού ψηφίζεις!





Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει φτιάξει μια ειδική σελίδα στο internet όπου μπορεί ο καθένας να μπει και συμπληρώνοντας τα στοιχεία του να μάθει πού ψηφίζει.

Υπάρχουν δύο επιλογές.

Αν είστε Έλληνες πολίτες: Συμπληρώστε τα πεδία Επώνυμο,Όνομα,Όνομα Πατέρα,Έτος Γέννησης,Όνομα Μητέρας(προαιρετικό)*, ή μόνο τα πεδία Ε.Ε.Α. και Επώνυμο εφόσον τα γνωρίζετε.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.ypes.gr/Services/eea/eeagr/eea.htm



Αν είστε Ευρωπαίος πολίτης: Συμπληρώστε τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Έτος Γέννησης, ή μόνο το πεδίο Ε.Ε.Α. εφόσον το γνωρίζετε.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.ypes.gr/Services/eea/eeaeu/eea.htm
Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα για την Πρωτομαγιά του υποψηφίου Δημάρχου Γιάννη Κόρδατζη




      Η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα-σύμβολο  πάλης και κατακτήσεων ενάντια στην εκμετάλλευση και τις διακρίσεις.
     Σήμερα, το μήνυμά της  είναι επίκαιρο όσο ποτέ.
     Η Πρωτομαγιά πρέπει να σηματοδοτήσει την ανάγκη για νέους αγώνες
  ενάντια στις σύγχρονες μορφές καταπίεσης
  ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που μας έχουν κατακλύσει
  ενάντια στο νέο μνημόνιο που θα μας έρθει μετά τις εκλογές
    Η ανεργία στη Θήβα- και όχι μόνο- έχει ξεπεράσει το 30% και στους νέους αγγίζει το 60%. Το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο κλείνει, η μαύρη εργασία και τα εξευτελιστικά μεροκάματα είναι ο κανόνας, οι πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας τείνουν να γίνουν η πλειοψηφία. Εδώ μπαίνει και ο ρόλος του Δήμου που πρέπει να είναι  μπροστάρης και να διεκδικεί  και όχι  ουραγός και συνένοχος.
    Ο μόνος δρόμος μας είναι η αντίσταση και η πάλη. Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  και να παλέψουμε για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων, τη στήριξη των ανέργων, των νέων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών και των μισθωτών.
    Ας κάνουμε αυτό το Μάη, μήνα ανατροπής και ελπίδας για τη Θήβα, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ