Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Οι Ιταλοί ψάχνουν για δουλειές στην Αλβανία




Όπως μεταδίδει το BBC, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση της Αλβανίας, περί τις 19.000 Ιταλών έχουν πάρει άδεια εργασίας στην χώρα, ενώ υπάρχουν και πολλοί που πέρασαν από την άλλη πλευρά της Αδριατικής για σπουδές.


Τα δύο τελευταία χρόνια, οι Ιταλοί μετανάστες εργάζονται στα Αλβανικα...πανεπιστήμια, σε τηλεφωνικά κέντρα ή ανοίγουν πιτσαρίες και άλλες μικρές επιχειρήσεις.

Η είδηση αποτελεί μια αντιστροφή της «πραγματικότητας» που γνωρίζαμε, η οποία ήθελε μόνο τους Αλβανούς να μεταναστεύουν στην Ιταλία και όχι το αντίστροφο.

Ο πρεσβευτής της Αλβανίας στην Ρώμη, Neritan Cheka, δήλωσε για το θέμα ότι η χώρα του έχει απλούστερους κανόνες για τις επιχειρήσεις και ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από την Ιταλία, η οποία (Ιταλία) παλεύει με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος από την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη.

Συμπλήρωσε δε ότι «για την ώρα οι Αλβανοί είναι πιο αισιόδοξοι από τους Ιταλούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας της Αλβανίας, Erio Veliaj, ο οποίος στο Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, αποκάλεσε την χώρα του «μικρή Αμερική» για τους Ιταλούς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι μαθητές απαιτούν από το Δίστομο: ''Ποτέ πια Πόλεμος''-NO MORE WAR! Όχι άλλα ''Δίστομα''!

Οι μαθητές  απαιτούν από το Δίστομο, 70 χρόνια από την Σφαγή των 218 κατοίκων του από τους ναζί: ''Ποτέ πια Πόλεμος''-NO MORE WAR! Όχι άλλα ''Δίστομα''!
Με την δική τους καλλιτεχνική ματιά  οι μαθητές του Λυκείου Διστόμου και της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (ΓΣΑ) σε ένα κοινό πρόγραμμα που διήρκεσε μήνες συνεργασίας,  δίνουν το βράδυ της Κυριακής 8 Ιουνίου στο ανοιχτό Θέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου, ένα θεατρικό δρώμενο με πολλά μηνύματα και σύγχρονες αναγωγές.

Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των δυο σχολείων  με τη μορφή πρότζεκτ στο πλαίσιο μαθητικής ανταλλαγής. Αφετηρία αυτής της μαθητικής ανταλλαγής είναι η κοινή αντιμετώπιση και εξέταση των τραγικών γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, όμως η θεώρηση αυτή δεν περιορίζεται στο παρελθόν. Η ενασχόληση με το παρελθόν εμπεριέχει την κριτική ματιά στο παρόν και στα προβλήματά του, μας εξηγεί η Βασιλική Καρανάσου, φιλόλογος, υπεύθυνη  του προγράμματος από την πλευρά του Λυκείου Διστόμου.

Ιστορίες γεμάτες πόνο

Για αυτό το λόγο, συνεχίζει, κατά τη φετινή σχολική χρονιά, οι Γερμανοί μαθητές της ΓΣΑ ετοίμασαν μαζί  με τους συνομήλικους μαθητές του Λυκείου Διστόμου, δηλαδή τους σημερινούς απογόνους των παιδιών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και επιζώντων της σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944 στο Δίστομο, μια θεατρική ανάγνωση σχετικά με το πρόβλημα των παιδιών που βρέθηκαν είτε στο παρελθόν είτε σήμερα σε θέατρα πολέμου. Παράλληλα αφηγούνται τις γεμάτες πόνο ιστορίες των δικών τους παππούδων.

<< Υπάρχουν σε όλο τον κόσμο χιλιάδες Δίστομα>>

Με τη μορφή ενός σκηνικού κολλάζ η σκηνή κατακλύζεται από την αδικία και την τραγικότητα των παιδιών,μας ενημερώνουν συντελεστές του προγράμματος. Η κατηγορία των μαθητών δεν μπορεί παρά να ακουστεί: Εβδομήντα χρόνια μετά τη σφαγή στο Δίστομο υπάρχουν σε όλο τον κόσμο χιλιάδες ''Δίστομα''. Ο κόσμος δεν έγινε καλύτερος, ειρηνικότερος, πιο ανθρώπινος. Πολύ λίγα έμαθε η ανθρωπότητα από τη φρικαλεότητα και τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πού είναι οι υπεύθυνοι, όταν τα παιδιά ακόμα και σήμερα σκοτώνονται σε πολέμους, βασανίζονται, βιάζονται, τους στερούν βίαια την παιδική τους ηλικία;αναρωτώνται

Μαθητική έρευνα

Μια ολόκληρη σχολική χρονιά οι μαθητές των δυο Σχολείων  ερεύνησαν, ενημερώθηκαν και συγκέντρωσαν λογοτεχνικά κείμενα, επίκαιρα άρθρα από τον Τύπο, στίχους τραγουδιών, εικαστικό και φωτογραφικό υλικό και όλα αυτά συνενώθηκαν σε ένα,όπως μας υπόσχονται οι συντελεστές, συναρπαστικό και συγκινητικό θεατρικό κολλάζ υπό την καθοδήγηση του  M. Scharnhorst.
Μια νεανική ματιά που πρέπει να την δείτε! Αφορά τον κόσμο μας!
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποια είναι τα 41 σούπερ-φρούτα και λαχανικά που θωρακίζουν την υγεία

Αν θέλετε να διαφυλάξετε την υγεία σας, φροντίστε να τρώτε καθημερινά σαλάτες με ποικιλία από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το νεροκάρδαμο, το σπανάκι και τα σέσκουλα, συνιστούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες βαθμολόγησαν 47 φρούτα και λαχανικά με βάση τα θρεπτικά συστατικά τους και το κατά πόσον έχουν συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρονίων νοσημάτων.

Η βαθμολόγηση έγινε σε μία κλίμακα από 0 (το λιγότερο ωφέλιμο) έως 100 (το περισσότερο ωφέλιμο), ενώ ως «σούπερ» φρούτα ή λαχανικά θεωρήθηκαν όσα ξεπέρασαν σε βαθμολογία το 10 στα 100.

Για να θεωρηθεί ένα τρόφιμο ότι ξεπερνάει το 10%, θα πρέπει να παρέχει κατά μέσον όρο το 10% ή περισσότερο από την Ημερήσια Συνιστώμενη Δόση (ΗΣΔ) 17 συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

Η ΗΣΔ είναι η ποσότητα που συνιστάται να καταναλώνουμε κάθε μέρα για να προστατεύουμε την υγεία μας.

Τα 17 θρεπτικά συστατικά που συνδυαστικά μεταξύ τους προστατεύουν από νοσήματα όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια είναι το ασβέστιο, οι φυτικές ίνες, το φυλλικό (φολικό) οξύ, ο σίδηρος, η νιασίνη, το κάλιο, οι πρωτεΐνες, η ριβοφλαβίνη, η θειαμίνη, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες A, B6, B12, C, D, Eκαι K.

Όσο μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιέχει ένα τρόφιμο, τόσο υψηλότερα κατετάγη στον κατάλογο των υπερτροφίμων.

Συνολικά, 36 λαχανικά και 5 φρούτα (φράουλες, ροζ/κόκκινα και λευκά γκρέιπφρουτ, βατόμουρα, πορτοκάλια) ξεπέρασαν το 10% και κέρδισαν επαξίως μία θέση στον κατάλογο αυτό.

Το top-10

Σύμφωνα με την ταξινόμηση, το πιο ωφέλιμο λαχανικό απ’ όλα είναι το νεροκάρδαμο, το οποίο είναι και το μοναδικό που πέτυχε βαθμολογία 100%

Το top-10 των ωφέλιμων λαχανικών συμπληρώνουν (κατά σειράν θρεπτικής αξίας) το κινέζικο λάχανο, τα σέσκουλα, τα φύλλα του παντζαριού, το σπανάκι, τα ραδίκια, το φυλλώδες μαρούλι, ο μαϊντανός, το ρωμαϊκό μαρούλι και οι λαχανίδες.

Η όλη έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Preventing Chronic Disease» και διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου William Paterson, στο Γουέιν του Νιου Τζέρσι.

Από τη λίστα απουσιάζουν τρόφιμα όπως το σκόρδο, τα μύρτιλα και τα μήλα, γεγονός που ασφαλώς προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι θεωρούνται θαυμάσιες πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών.

Αυτό οφείλεται στο ότι στην ανάλυση δεν συμπεριελήφθησαν τα επίπεδα των φυτοχημικών συστατικών, όπως τα αντιοξειδωτικά, διότι δεν υπάρχει ΗΣΔ γι’ αυτά, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζένιφερ Ντι Νόια, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο William Paterson.

Και τόνισε πως «επειδή ένα φρούτο ή λαχανικό δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να καταναλώνουμε. Η πρακτική αξία της λίστας είναι να φροντίσουμε να τρώμε καθημερινά και από τα φρούτα και λαχανικά που περιέχονται σε αυτήν και όχι μόνο από αυτά».

Η λίστα

Στη συνέχεια παρατίθεται η πλήρης λίστα των 41 λαχανικών και φρούτων, μαζί με την βαθμολογία τους:ygeia.tanea.gr

Νεροκάρδαμο: 100

Κινέζικο λάχανο: 91,99

Σέσκουλα: 89,27

Φύλλα παντζαριού: 87,08

Σπανάκι: 86,43

Ραδίκια: 73,36

Φυλλώδες μαρούλι: 70,73

Μαϊντανός: 65,59

Ρωμαϊκό μαρούλι: 63,48

Λαχανίδες: 62,49

Φύλλα ρέβας: 62,12

Βρούβες: 61,39

Αντίδια: 60,44

Αγριόπρασο: 54,80

Κατσαρό λάχανο: 49,07

Πικραλίδα: 46,34

Κόκκινη πιπεριά: 41,26

Ρόκα: 37,65

Μπρόκολο: 34,89

Κίτρινη κολοκύθα: 33,82

Λαχανάκια Βρυξελλών: 32,23

Πράσινα κρεμμυδάκια: 27,35

Κραμβολάχανο: 25,92

Κουνουπίδι: 25,13

Λάχανο: 24,51

Καρότο: 22,60

Ντομάτα: 20,37

Λεμόνι: 18,72

Μαρούλι iceberg: 18,28

Φράουλες: 17,59

Ραπανάκι: 16.91

Κολοκύθες (όλες οι ποικιλίες, πλην κίτρινης): 13,89

Πορτοκάλι: 12,91

Λάιμ: 12,23

Γκρέιπφρουτ (ροζ και κόκκινο): 11,64

Γουλί (ρουταμπάγκα): 11,58

Ρέβα: 11,43

Βατόμουρο: 11,39

Πράσο: 10,69

Γλυκοπατάτα: 10,51

Γκρέιπφρουτ λευκό: 10,47


Διαβάστε Περισσότερα »

Καλές επιδόσεις στο Σχηματάρι

Καλές επιδόσεις σημειώθηκαν στους αγώνες στίβου «Βαγγέλης Δεπάστας», στο Σχηματάρι, τη διοργάνωση, που επέλεξε η Ελενα Φιλάνδρα για την πρώτη της κούρσα μετά τη γέννηση του παιδιού της.

Η πρωταθλήτρια διένυσε την απόσταση σε 2.06.96 και έδειξε πως μπορεί να επιστρέψει σε υψηλά αγωνιστικά επίπεδα. Στο ίδιο αγώνισμα η Αναστασία Μαρινάκου πέτυχε 2.07.41 και βρέθηκε πολύ κοντά στο όριο για το Γιουτζίν, διοργάνωση για την οποία έχει το όριο για τα 1.500 μέτρα. Η Βασιλική Λίβα ήταν τρίτη με 2.07.60. Στα 1.500 μ. των ανδρών ο Κώστας Νακόπουλος ήταν νικητής με 3.42.98, με τον συναθλητή του Ανδρέα Δημητράκη να τον ακολουθεί με 3.45.51. Τον πρώτο…κανονικό της αγώνα στη σεζόν θα έκανε η Λορέλα Μάνου, που έδειξε να έχει ξεπεράσει το ατύχημα με το σπασμένο κοντάρι. Η αθλήτρια ξεπέρασε τα 4,30 μ. και έπειτα απέτυχε στα 4,50 μ., ύψος που δοκίμασε προκειμένου να πιάσει το όριο για Ζυρίχη    stivosnews.gr

Στα 100 μ. των γυναικών η Κατερίνα Σαρρή τερμάτισε σε 11.87, όμως, ο άνεμος ήταν θετικός (2,1 μ.), ενώ στο τριπλούν η Αναστασία Φουτσιτζίδου προσγειώθηκα στα 13,37 μ. και ξεπέρασε τον εαυτό της. Καλή εμφάνιση από τον Τάσο Φράγκο στα 400 μ., όπου ήταν νικητής με 48.63, μπροστά από τον Γιάννη Σταματελόπουλο (48.73).


Διαβάστε Περισσότερα »

Χαλάει ο καιρός με βροχές και καταιγίδες

Επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι, με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στα ορεινά της χώρας, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ειδικά για την Αττική, κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα φθάσει έως 31 βαθμούς Κελσίου και στα παραθαλάσσια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αύριο, Κυριακή, αναμένονται σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη και βόρειοι άνεμοι μέχρι 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Για τη Δευτέρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες, με παροδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί 3-5 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο 5-6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εβδομήντα χρόνια από το Δίστομο: Περικύκλωσαν τη γερμανική πρεσβεία

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς τη γερμανική πρεσβεία, προχωρώντας σε συμβολική περικύκλωσή της
Πορεία διαμαρτυρίας και συμβολική περικύκλωση της γερμανικής πρεσβείας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 70 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία και τη σφαγή των 218 αμάχων στο Δίστομο το 1944, που συμπληρώνονται στις 10 Ιουνίου.

Τη δράση οργάνωσαν η «Ομάδα Δράσης ΑΚ» από το Αμβούργο και το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα».

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στις 11:00 στο Σύνταγμα και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς τη γερμανική πρεσβεία, προχωρώντας σε συμβολική περικύκλωσή της.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο Δίστομο και θα κλείσουν με κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Διαβάστε Περισσότερα »

Φρίκη στη Λαμία: 85χρονος παρέσυρε και αποπλάνησε ανήλικο αγόρι

Αλλη μια πράξη αποπλάνησης ανηλίκου προκαλεί αποτροπιασμό. Χειροπέδες για αποπλάνηση ενός ανήλικου αγοριού, πέρασαν σε 85χρονο Λαμιώτη οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας.

Ο ηλικιωμένος άνδρας συνελήφθη γιατί χάιδευε και φιλούσε το 11χρονο αγόρι που είναι Αλβανικής καταγωγής.

Η μητέρα, γράφει το Lamiastar.gr, μαζί με το παιδί, πήγαν το πρωί της Παρασκευής στο Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας και κατήγγειλε πως ο 85χρονος παρέσυρε στο σπίτι του το ανήλικο.

Οι αστυνομικοί, με τις πληροφορίες που τους έδωσε η μητέρα εντόπισαν τον ηλικιωμένο και τον συνέλαβαν.



Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοίνωση για τις εγγραφές στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αλιάρτου



    Αγαπητέ μαθητή - μαθήτρια,

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, ήρθε η ώρα για την επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσεις στις σπουδές σου. Η απόφαση που θα πάρεις είναι σημαντική και πρέπει να λάβεις υπόψη ότι με τις αλλαγές που έγιναν και εφαρμό-ζονται, έχεις τη δυνατότητα να κινηθείς με ευελιξία σε όλους τους τύπους σχολείου της μεταγυμνασιακής εκπαί-δευσης. Οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

    Η Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση αναβαθμίζεται και παρέχεται από τα Επαγγελματι-κά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ).
    Η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ - ΑΤΕΙ) είναι πλέον ισότιμη τόσο για τους αποφοίτους του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) όσο και του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ
 Τo Εσπερινό ΕΠΑ.Λ είναι τετραετούς φοίτησης και απευθύνεται σε εργαζόμενους μαθητές.
    Α΄ Τάξη: Οι μαθητές επιλέγουν Ομάδα Προσανατολισμού:

1.    Τεχνολογικών Εφαρμογών
2.    Διοίκησης και Οικονομίας
3.    Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής

    Β΄ Τάξη: Οι μαθητές επιλέγουν Τομέα:

1.    Τομέας Πληροφορικής

•    Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
•    Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
•    Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού

2.    Τομέας Μηχανολογίας

•    Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
•    Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού
•    Τεχνικός Οχημάτων



3.    Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού

•    Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
•    Τεχνικός Αυτοματισμού

4.    Τομέας Δομικών Έργων

•    Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής


5.    Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας

•    Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
•    Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό


6.    Τομέας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής

•    Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
•    Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

    Γ΄ και Δ΄ Τάξη: Οι μαθητές επιλέγουν ειδικότητα, ανάλογα με τον Τομέα που παρακολούθησαν στην προ-ηγούμενη τάξη.

ΤΙΤΛΟΙ  ΣΠΟΥΔΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Στους αποφοίτους του «Δευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών» χορηγείται:

α. Απολυτήριο Λυκείου (ισότιμο με το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου) μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις, και
β. Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 3, μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις από το ΕΠΑ.Λ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. 

Οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών, καθώς και όσοι έχουν ισότιμο τίτλο ΕΠΑ.Λ. έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι., με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, που ισχύουν για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου και σε ειδικό ποσοστό θέσεων, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Αλιάρτου  είναι το μοναδικό Εσπερινό ΕΠΑ.Λ στο Νομό Βοιωτίας.


    
Από την καινούρια σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν οι παρακάτω Τομείς:






1.    Πληροφορικής
2.    Μηχανολογίας
3.    Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
4.    Δομικών Έργων
5.    Διοίκησης και Οικονομίας
6.    Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής


Εγγραφές από:
•    20 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου 2014 και
•    1 Σεπτεμβρίου έως 8 Σεπτεμβρίου 2014.

Για περισσότερες πληροφορίες : Τηλ. 22680  29160 – 1,
email:
mail@1epal-esp-aliart.voi.sch.gr
Δ/ντρια : Μεϊδάνη Μαρία.
Ωράριο λειτουργίας : 18.30 έως 22.00


Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς να μειώσετε το λογαριασμό του ρεύματος -Οι «έξυπνες» λύσεις που προτείνει η ΔΕΗ

Μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να φέρουν σημαντική μείωση του λογαριασμού του ρεύματος. Απλές συνήθειες που έχουν όλοι και εν αγνοία τους προκαλούν μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας μπορούν να γίνουν εύκολα παρελθόν και αυτό θα έχει άμεσο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ.

Στην ιστοσελίδα της, δημιούργησε μία εφαρμογή στην οποία οι καταναλωτές μπορούν να βρουν εύκολες συμβουλές για να μειώσουν τον λογαριασμό, είτε επιλέγοντας τις σωστές συσκευές, είτε μαθαίνοντας να τις χρησιμοποιούν με καλύτερο τρόπο.

Μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ συμβουλεύει:

Για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή

    Μείωση της φωτεινότητας της οθόνης. Η επιπλέον φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση.
    Αναστολή λειτουργίας (hibernation) αντί για κατάσταση αναμονής (stand-by).
    Τακτοποίηση του σκληρού δίσκου. Οσο πιο γρήγορα και σωστά δουλεύει, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει.


Για την τηλεόραση και άλλες ηλεκτρικές συσκευές

    Επιλογή συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α ή Α+). Μπορεί να εξοικονομηθεί ως και 46% της ενέργειας.
    Σβήσιμο των συσκευών από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ. Αφήνοντάς τες να λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής, συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.


Μπάνιο

    Επιλογή πλυντηρίου ρούχων υψηλής ενεργειακής κατηγορίας (Α+, Α++, Α+++).
    Χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών και προγραμμάτων χαμηλότερων θερμοκρασιών.
    Επιλογή του μεγέθους του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα ανάλογα με τις ανάγκες. Ρύθμιση της θερμοκρασίας του ζεστού νερού στους 40-50 βαθμούς.
    Προτίμηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για το ζεστό νερό φτάνει το 60% και μπορεί να κάνει οικονομία ως και 9% στο συνολικό λογαριασμό ρεύματος.


Κουζίνα

    Αντικατάσταση της ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας, ενεργειακής κατηγορίας C με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας ως και 27%.
    Οταν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη από τη μαγειρική εστία, σπαταλιέται το 20-30% της θερμότητας και της ηλεκτρικής ενέργειας.
    Σβήσιμο της εστίας ή του φούρνου λίγα λεπτά προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
    Επιλογή πλυντηρίου πιάτων ενεργειακής κατηγορίας Α+. Ετσι εξοικονομείται ενέργεια ως 21%. Χρήση προγραμμάτων μικρής διάρκειας, για σκεύη λιγότερο λερωμένα. Τακτικός καθαρισμός του φίλτρου και έλεγχους του σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.
    Ενα ψυγείο ενεργειακής κατηγορίας Α+ εξοικονομεί ως 41% ενέργειας. Το ψυγείο πρέπει να είναι σε σωστό σημείο, μακριά από θερμαντικά σώματα, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο και μέρη που βλέπει ο ήλιος. Πρέπει να γίνεται τακτική απόψυξη, αν το ψυγείο δεν το κάνει αυτόματα. Ο πάγος πάχους 6 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση.


Γενικά

    Διατήρηση του θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία, ως 20 βαθμούς Κελσίου, γιατί οι μεγάλες διακυμάνσεις αυξάνουν την κατανάλωση. Για κάθε επιπλέον βαθμό ξοδεύετε ως και 10% περισσότερη ενέργεια και βέβαια περισσότερα χρήματα.
    Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να καλύπτονται με κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
    Περιορισμός των θερμικών απωλειών με μόνωση των χαραμάδων σε πόρτες και παράθυρα. Κλείσιμο παντζουριών το βράδυ.
    Χρήση λαμπτήρων LED. Μπορεί να εξοικονομηθεί ως και το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως.
    Χρήση σύγχρονων κλιματιστικών μονάδων με τεχνολογία inverter. Καταναλώνουν τρεις φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.
    Ρύθμιση του κλιματιστικού στους 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και στους 20 βαθμούς το χειμώνα. Κάθε φορά που ένας θερμοστάτης ρυθμίζεται έναν βαθμό πάνω (το καλοκαίρι) ή έναν βαθμό κάτω (το χειμώνα), ο καταναλωτής κάνει οικονομία 7-10%.
    Ο ανεμιστήρας μπορεί να δροσίσει ικανοποιητικά κάθε χώρο.
    Κλείσιμο παραθύρων ενώ η θέρμανση λειτουργεί.

Διαβάστε Περισσότερα »

Η αλήθεια για το Δίστομο, τη Χρυσή Αυγή και οι προχειρότητες των ΜΜΕ…


Και στις φετινές εκλογές από τη μια ο «Καλλικράτης» με τις συνενώσεις και από την άλλη η «εύκολη» και «κίτρινη» δημοσιογραφία του εντυπωσιασμού έκαναν το θαύμα τους όσον αφορά το Δίστομο, μετατρέποντας ένα λίγο - πολύ δημοκρατικό κάστρο σε περιοχή όπου δήθεν... κυριάρχησε η Χρυσή Αυγή!!!

Λοιπόν το ναζιστικό μόρφωμα στις ευρωεκλογές στο Δίστομο (συμπεριλαμβανομένων στους ψηφίσαντες και των κατοίκων Παραλίας Διστόμου - Άσπρων Σπιτιών, που είναι εσωτερικοί μετανάστες απ’ όλη την Ελλάδα) ήρθε 6ο κόμμα, με ποσοστό μόλις 4,1, δηλαδή το μισό σχεδόν από αυτό που πήρε στην υπόλοιπη Ελλάδα! Αν, δε, αφαιρεθούν οι ψηφίσαντες την Χ.Α. κάτοικοι του οικισμού των εργατοτεχνιτών της Πεσινέ Άσπρα Σπίτια (που πάνω - κάτω θα είναι ό,τι και στην άλλη Ελλάδα), στο Δίστομο η Χ.Α. μάλλον καταποντίστηκε σε ποσοστό ±2%.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα αμιγώς στη Δημοτική Κοινότητα Διστόμου / Άσπρων Σπιτιών (δηλαδή χωρίς Αράχωβα, Αντίκυρα, Στείρι, που συναποτελούν τον ομώνυμο «καλλικρατικό» δήμο) είναι τα εξής :

ΣΥΡΙΖΑ: ψήφοι 445, ποσοστό 31,10%, Ν.Δ.: ψήφοι 283, ποσοστό 19,40%, ΠΑΣΟΚ-Ελιά: ψήφοι 217, ποσοστό 15,17%, ΚΚΕ: ψήφοι 115, ποσοστό 8,05%, Ποτάμι: ψήφοι 69, ποσοστό 4,80%, Χρυσή Αυγή: ψήφοι 59, ποσοστό 4,10%, ΑΝΕΛΛ: ψήφοι 33, ποσοστό 2,30%.

Οι κάτοικοι – και οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – του μαρτυρικού Διστόμου δικαίως είναι ενοχλημένοι με τα «τηλεοπτικά δελτία των 8» που έκαναν το άσπρο μαύρο! Γιατί οι συνάδελφοι είδαν ότι στον Δήμο Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας η Χ.Α. ήταν 3η παίρνοντας 7,93% και τη... «χρέωσαν» όλη στο – γνωστό πανελληνίως – Δίστομο, που «πουλάει» λόγω σφαγής! Και φυσικά κανείς δεν ασχολήθηκε με το γεγονός ότι η Χ.Α. είχε πάρει στη... Μύκονο του χειμώνα, την Αράχωβα, 10,02%, στη δε Αντίκυρα 9,65% και στο Δίστομο (μαζί με τα Άσπρα Σπίτια) 4,1% (αμιγώς Δίστομο ±2%). Και έτσι έβγαλαν δράκο, όπως και στις περασμένες εκλογές!!! Είναι κρίμα όμως και άδικο για το Δίστομο – και ιδίως για τη νεολαία του – να «απολογείται» για κάτι που δεν είναι αλήθεια!





Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα....


Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 7 Ιουνίου....
913: Ο Κωνσταντίνος Ζ' ο Πορφυρογέννητος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Eπιτροπεύεται από ένα συμβούλιο αντιβασιλείας, με επικεφαλής τον πατριάρχη Νικόλαο Μυστικό.

1821: Η Μάχη του Δραγατσανίου. Ο Ιερός Λόχος υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ηττάται στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Έπειτα από λίγες μέρες, ο Υψηλάντης θα περάσει τα αυστριακά σύνορα, θα συλληφθεί από τους Αυστριακούς και θα φυλακιστεί.

1834: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται στο Ναύπλιο σε θάνατο για συνωμοσία και εσχάτη προδοσία.

1914: Το πρώτο σκάφος διασχίζει τη διώρυγα του Παναμά.

1917: Οι Γάλλοι, με την έγκριση του Ελευθέριου Βενιζέλου, εξορίζουν στο Αιάκειο της Κορσικής τους γερμανόφιλους αντιπάλους του, Δημήτριο Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά, Σπύρο Μερκούρη, Ίωνα Δραγούμη και Βίκτορα Δούσμανη.

1919: Αποχωρούν από την Κέρκυρα και τα τελευταία στρατεύματα των Συμμάχων.

1922: Μέλη της βρετανικής ορειβατικής αποστολής στο Έβερεστ κατορθώνει να φτάσουν στην πιο ψηλή κορυφή, σε υψόμετρο 8.168 μ.

1929: Στη νέα κυβέρνηση, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναλαμβάνει και το Υπουργείο Υγιεινής, έπειτα από σχετική υπόσχεσή του στην Κοινωνία των Εθνών.

1934: Ο Ernst Lehner σημειώνει ένα από τα πιο γρήγορα γκολ σε ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανοίγοντας το σκορ στο 24" του αγώνα Γερμανία- Αυστρία (3-2).

1938: Ιδρύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος το "Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης".

1942: Τερματίζεται με νίκη των Αμερικανών η μάχη του Μίντγουεϊ, μία από τις σημαντικότερες για την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

1943: Στη ναζιστική Γερμανία, ο καθηγητής Κλάουμπεργκ, αρχηγός τάγματος των Ες Ες, κοινοποιεί στο Χάινριχ Χίμλερ, ότι είχε αναπτύξει μία μέθοδο για την αποτελεσματική στείρωση των γυναικών χωρίς χειρουργική επέμβαση.

1965: Η SONY παρουσιάζει το πρώτο βίντεο οικιακής χρήσης (μοντέλο CV-2000). Πρώτη τιμή: 995 δολάρια.

1970: Ιστορική απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ στον αγώνα Βραζιλία - Αγγλία (1-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού. Ο Μπανκς θεωρείται από πολλούς ως ο τρίτος τερματοφύλακας όλων των εποχών πίσω από τον Λεβ Γιασίν και τον Ρικάρντο Θαμόρα.

1981: Ο Μπιορν Μποργκ γίνεται ο πρώτος τενίστας που κατακτά το Roland Garros για έκτη φορά όταν κερδίζει τον Ίβαν Λεντλ.

1991: Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί προστασίας των πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα, ασκείται κατά των υπευθύνων εφημερίδων, που αναδημοσίευσαν την προκήρυξη της 17Ν.

1992: Έκκληση στους Ίμβριους να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους, απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στο νησί, όπου διαμένουν πλέον μόνο 300 Έλληνες.

1994: Στη Σουηδία, η Βουλή εγκρίνει νόμο βάσει του οποίου οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να παντρεύονται, χωρίς ωστόσο να χαίρουν των ιδίων προνομίων με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

1995: Αρχίζει στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθήνας η δίκη των σατανιστών, Κατσούλα, Δημητροκάλη, και Μαργέτη, που κατηγορούνται για τις δολοφονίες δύο γυναικών. Παραμονές Πρωτοχρονιάς του1994 αποκαλύφθηκε η υπόθεση των «σατανιστών της Παλλήνης», που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η «σατανική τριάδα» κατηγορήθηκε ότι αποπλανούσε νεαρά κορίτσια, μεταξύ των οποίων και ανήλικα, και όλοι μαζί επιδίδονταν σε ομαδικά σεξουαλικά όργια και τελετές μαύρης μαγείας. Στις 27 Αυγούστου 1992 οι τρεις τους οδήγησαν τη 14χρονη Δώρα Συροπούλου σε ερημική τοποθεσία στη Σέσι Κορωπίου. Ο Κατσούλας και ο Δημητροκάλλης έγδυσαν τη μικρή, της φόρεσαν χειροπέδες και την υποχρέωσαν να γονατίσει κρατώντας ένα κερί. Στη συνέχεια τη χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι, αλλά εκείνη διατήρησε τις αισθήσεις της, για να τη αργότερα. Όταν βεβαιώθηκαν πως η κοπέλα είχε πεθάνει, ασέλγησαν πάνω στο πτώμα της και μετά το περιέλουσαν με βενζίνη και έβαλαν φωτιά. Επόμενο θύμα τους ήταν η Γαρυφαλλιά Γιούργα, την οποία πλησίασαν τη Μεγάλη Τετάρτη, 14 Απριλίου 1993, και προσποιούμενοι τους αστυνομικούς της ζήτησαν να μπει στο αυτοκίνητό τους και να τους ακολουθήσει. Η τύχη της ήταν ίδια με αυτή της Δώρας Συροπούλου. Στις 23 Δεκεμβρίου 1997 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών κηρύττει ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τους Ασημάκη Κατσούλα και Μανόλη Δημητροκάλλη. Η Δήμητρα Μαργέτη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών για απλή συνέργεια σε δύο φόνους, που διέπραξαν οι Κατσούλας και Δημητροκάλλης.

1995: Τριβές και αντιπαραθέσεις έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ το ενδεχόμενο να παραστούν στο γάμο του Παύλου Γλίξμπουργκ βουλευτές του κόμματος, που έχουν λάβει προσκλήσεις από τον τέως βασιλιά.

2002: «Έφυγε» η Μαλβίνα Κάραλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος.

2003: Μεγάλη νίκη για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος. Κερδίζει με 1-0 την ομάδα της Ισπανίας στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, μέσα στην Ισπανία. Αφετηρία για έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο.

2007: Κηδεύεται στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα ο ρόκερ Μπο Ντίντλεϊ, παρουσία πλήθους κόσμου. Μία γκόσπελ ορχήστρα παίζει τραγούδια του, ενώ ξεχωρίζει μία λουλούδινη κιθάρα, στο σχήμα της τετράγωνης κιθάρας του Ντίντλεϊ.

Γεννήσεις

1761 - Ρόμπερτ Τζένκινσον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
1778 - Μπο Μπρουμέλ, Άγγλος κριτικός υψηλής ραπτικής
1848 - Πολ Γκογκέν, Γάλλος ζωγράφος
1862 - Φίλιπ Λέναρντ, Γερμανός φυσικός και νομπελίστας
1868 - Τσαρλς Μάκιντος, Σκοτσέζος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής
1877 - Τσαρλς Γκλόβερ Μπάρκλα, Άγγλος φυσικός και νομπελίστας
1879 - Κνουντ Ράσμουσεν, Γροιλανδός εξερευνητής
1886 - Χένρι Κοάντα, Ρουμάνος «πατέρας» της αεροναυπηγικής
1896 - Ρόμπερτ Σάντερσον Μάλικεν, Αμερικανός χημικός και νομπελίστας
1896 - Ίμρε Νάγκι, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας
1909 - Τζέσικα Τάντι, Αγγλο-αμερικανίδα ηθοποιός
1917 - Ντιν Μάρτιν, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής
1920 - Ζορζ Μαρσέ, Γάλλος πολιτικός, επικεφαλής του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος
1921 - Ταλ Φάρλοου, Αμερικανός τζαζ μουσικός
1928 - Τζέιμς Άιβορι, Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου
1929 - Τζον Τέρνερ, πρωθυπουργός του Καναδά
1940 - Τομ Τζόουνς, Ουαλός τραγουδιστής
1945 - Βόλφγκαγκ Σίσελ, καγκελάριος της Αυστρίας
1952 - Λίαμ Νίσον, Βορειοϊρλανδός ηθοποιός
1954 - Λουίζ Έρντριχ, Αμερικανίδα συγγραφέας
1958 - Πρινς, Αμερικανός μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής
1960 - Ρότζερ Νέλσον, ροκ τραγουδιστής
1981 - Άννα Κουρνίκοβα, Ρωσίδα τενίστρια

Θάνατοι

1329 - Ρόμπερτ ντε Μπρους, βασιλιάς της Σκωτίας
1826 - Γιόζεφ φον Φραουνχόφερ, Γερμανός φυσικός
1859 - Ντέιβιντ Κοξ, Βρετανός ζωγράφος
1896 - Παύλος Καρρέρ, Έλληνας μουσουργός
1937 - Τζιν Χάρλοου, Αμερικανίδα ηθοποιός
1954 - Άλαν Τούρινγκ, Βρετανός μαθηματικός, το έργο του οποίου συνέβαλε στη γέννηση της Επιστήμης των Υπολογιστών
1966 - Τζιν Αρπ, Γαλλο-γερμανός γλύπτης, ζωγράφος και ποιητής
1967 - Ντόροθι Πάρκερ, Αμερικανίδα συγγραφέας
1970 - Έντουαρντ Μόργκαν Φόρστερ, Βρετανός συγγραφέας
1978 - Ρόναλντ Τζορτζ Ρέιφορντ Νόρις, Βρετανός χημικός και νομπελίστας
1980 - Χένρι Μίλερ, Αμερικανός λογοτέχνης
1993 - Ντράζεν Πέτροβιτς, Κροάτης καλαθοσφαιριστής
2002 - Μαλβίνα Κάραλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος
2003 - Τρέβορ Γκόραντ, Άγγλος ηθοποιός


Διαβάστε Περισσότερα »

Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Οι άνεμοι εξασθενούν, η θερμοκρασία ανεβαίνει και ο καιρός είναι στο πλευρό των εκδρομέων του τριημέρου, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σποραδικές βροχές ή καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.


Αναλυτικά η πρόγνωση:

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Άνεμοι: βόρειοι 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά και βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Θερμοκρασία: από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα γύρω ορεινά. Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος και μονό τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και είναι πιθανόν να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά. Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά. Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 14 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα βόρεια. Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιά πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πεθαίνουμε;






5 ...συναρπαστικά στοιχεία.




Η φύση δεν είναι ευγενική με το ανθρώπινο σώμα μετά το θάνατό του.
Αν και η παραδοσιακή φυσική αποσύνθεση έχει αντικατασταθεί από πιο σύγχρονες μεθόδους και ο άνθρωπος μπορεί να ...
επιλέξει να καθυστερήσει τη διαδικασία, η αλήθεια παραμένει πικρή: η αποσύνθεση είναι σκληρή.


Το 2003, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανακαλύψουν στοιχεία αρχαίων πολιτισμών, που έθαβαν τους νεκρούς τους στη βόρεια Ισπανία περίπου 350.000 χρόνια πριν.

Αυτό από μόνο του δίνει μία πρώτη εντύπωση για το γεγονός ότι ο άνθρωπος μάλλον πάντα προσπαθούσε να «αποχαιρετίσει» τους αγαπημένους του με έναν πιο …ανθρώπινο τρόπο. Τι συμβαίνει όμως κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης;

Τα ανθρώπινα κύτταρα ανοίγουν διάπλατα

Η διαδικασία κατά την οποία το ανθρώπινο σώμα αποσυντίθεται ξεκινάει μόλις λίγα λεπτά μετά το θάνατο. Όταν η καρδιά σταματά να χτυπά, ο άνθρωπος βιώνει την λεγόμενη «ψύχρα του θανάτου», όταν δηλαδή η θερμοκρασία του σώματος πέφτει περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου την ώρα μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σχεδόν αμέσως, το αίμα γίνεται πιο όξινο, καθώς συσσωρεύεται το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η διαδικασία προκαλεί τα κύτταρα να «ανοίξουν» διάπλατα, αδειάζοντας στην ουσία τους ιστούς από τα ένζυμα, τα οποία αρχίζουν να αφομοιώνουν τους ιστούς εκ των έσω.



Το εκρού του νεκρού
Η βαρύτητα κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στο ανθρώπινο σώμα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές μετά το θάνατο. Ενώ το υπόλοιπο σώμα γίνεται εκρού, τα πιο βαριά ερυθρά αιμοσφαίρια κινούνται στα μέρη του σώματος, που είναι πιο κοντά στο έδαφος.

Αυτό συμβαίνει επειδή έχει σταματήσει η κυκλοφορία του αίματος. Αποτέλεσμα αυτής της μετακίνησης είναι οι μωβ κηλίδες στα μέρη του σώματος που αγγίζουν το έδαφος (π.χ στην πλάτη αν το πτώμα είναι ξαπλωμένο ανάσκελα). Στην πραγματικότητα, τα σημάδια αυτά βοηθούν τον ιατροδικαστή για να εξακριβώσει την ώρα θανάτου.

Το ασβέστιο συστέλλει τους μυς
Πρόκειται για τη λεγόμενη νεκρική ακαμψία, κατά την οποία ένα νεκρό σώμα γίνεται σκληρό και δύσκολο να κινηθεί. Η νεκρική ακαμψία, σε γενικές γραμμές, ξεκινά μέσα σε περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες μετά το θάνατο, κορυφώνεται στις 12 ώρες και εξαλείφεται μετά από 48 ώρες.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Στις μεμβράνες των κυττάρων των μυών υπάρχουν κάποιες αντλίες, που ρυθμίζουν το ασβέστιο. Όταν αυτές οι αντλίες σταματούν να εργάζονται μετά το θάνατο, το ασβέστιο πλημμυρίζει τα κύτταρα, προκαλώντας τη συστολή και τη σκλήρυνση των μυών, άρα και τη νεκρική ακαμψία.


Τα όργανα αφομοιώνονται
Η σήψη είναι η διαδικασία που ακολουθεί της νεκρικής ακαμψίας. Αυτή η φάση μπορεί να καθυστερήσει, στην περίπτωση της ταρίχευσης, αλλά τελικά το σώμα θα υποκύψει κάποια στιγμή. Και η αιτία είναι τα ίδια τα ένζυμα που υπάρχουν στο πάγκρεας, τα οποία θα αναγκάσουν το όργανο να αρχίσει να αφομοιώνεται.

Τα μικρόβια θα «επιτεθούν» ομαδικά σε αυτά τα ένζυμα, δίνοντας στο σώμα ένα πρασινωπό χρώμα, ξεκινώντας από την κοιλιά. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, «αυτοί που επωφελούνται αυτής της διαδικασίας είναι τα περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια που έχουν περάσει τη ζωή τους αρμονικά μέσα στα ανθρώπινα εντόσθια».
Καθώς όμως τα βακτήρια αυτά προκαλούν τη διάσπαση του ανθρωπίνου σώματος, απελευθερώνουν πουτρεσκίνη και καδαβερίνη, τις ενώσεις δηλαδή που προσδίδουν τη μυρωδιά σε έναν νεκρό άνθρωπο.


Κέρινη επικάλυψη
Μετά τη σήψη, ακολουθεί η διαδικασία της παρακμής, η οποία είναι αρκετά γρήγορη και στην ουσία μετατρέπει το σώμα σε σκελετό. Ωστόσο, στη διαδικασία αυτή υπάρχουν διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο.

Εάν ένα σώμα έρχεται σε επαφή με κρύο έδαφος ή με νερό, μπορεί να αναπτυχθεί αδιπόκηρος ή πτωματόκηρος, ένα λιπαρό, κηρώδες υλικό που προκύπτει από την αλλοίωση των λιπιδίων κατά την αποσύνθεση των πτωμάτων.
Ο αδιπόκηρος λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό για τα εσωτερικά όργανα, γεγονός που μπορεί να παραπλανήσει τους ερευνητές αναφορικά με την ακριβή ώρα θανάτου. Χαρακτηριστικό, αν και σπάνιο παράδειγμα, είναι η περίπτωση του πτώματος ενός άνδρα 300 ετών, που βρέθηκε πρόσφατα στην Ελβετία.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σοβαρό τροχαίο με μηχανή στο Καναβάρι-Δυο νεαροί τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ  της Παρασκευής στο Καναβάρι Θηβών λίγο μετά τις 8:00 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Permissospress,μηχανή  στην  οποία  επέβαιναν  δύο νεαροί  απο την Θήβα συγκρούσθηκε με θεριζοαλωνιστική μηχανή,με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι νεαροί.Πάντα με πληροφορίες μας και τις μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Θηβών και  ο ένας εξ' αυτών έχει ήδη μεταφερθεί σε Νοσοκομείο της Αθήνας με την κατάσταση της υγείας του να είναι εξαιρετικά κρίσιμη.Για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ