Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Μαλεσίνα: Αναζωπυρώθηκαν οι εστίες – Χτυπούν οι καμπάνες στα χωριά

«Μια βροχή θα μας σώσει», λένε οι κάτοικοι της περιοχής, που βλέπουν να απειλούνται τα σπίτια και οι περιουσίες τους
Εφιαλτικό είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μαλεσίνας, που για περισσότερες από 24 ώρες η πύρινη λαίλαπα με τη βοήθεια του δυνατού αέρα και των υψηλών θερμοκρασιών έχει καταστρέψει πάνω από 20.000 χιλιάδες στρέμματα, ενώ έχει φτάσει πολλές φορές σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια των κατοίκων της περιοχής.

Η φωτιά ουσιαστικά βρίσκεται στο μεταξύ των περιοχών Μούζι - Μαλεσίνα - Λάρυμνα - Μαρτίνο και μεταξύ άλλων, έκαψε δάσος που είχε αναδασωθεί από προηγούμενη πυρκαγιά και τα δέντρα είχαν πλέον αρχίσει να «ξαναγεννιούνται», αλλά δυστυχώς παραδόθηκαν και πάλι στις φλόγες.

Σύμφωνα με το LamiaReport, οι πυροσβεστικές δυνάμεις πάρα πολλές και επιχειρούν και από γης και από αέρος. Ωστόσο τα πράγματα είμαι εξαιρετικά δύσκολα, αφού τα μέτωπα είναι πάρα πολλά και κάθε τόσο και λίγο ξεφυτρώνουν καινούργιες εστίες ή αναζωπυρώνονται οι παλιές.

Όπως έλεγε κάτοικος της περιοχής, τα πύρινα μονοπάτια από χθες το μεσημέρι μέχρι και τώρα έχουν ακολουθήσει αλλόκοτες διαδρομές, γιατί οι κατευθύνσεις των ανέμων άλλαζαν κάθε τόσο και λίγο με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη και τα πράγματα πολύ επικίνδυνα.

Σε Μούζι και Μαλεσίνα χτύπησαν πολλές φορές οι καμπάνες και οι κάτοικοι κλήθηκαν να προστατέψουν τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους.

«Παρακαλάμε να βρέξει για να γλυτώσουμε από τον εφιάλτη...», είπε κάτοικος της περιοχής στο LamiaReport, ο οποίος έχει ζήσει από κοντά όλο αυτό το εφιαλτικό σκηνικό το τελευταίο 24ωρο.



Μεγάλη φωτιά στη Μαλεσίνα από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη στην Άσκρη Βοιωτίας-φωτο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Permissospress σήμερα γύρω στις 11:30 το πρωί στο δρόμο Άσκρης  Αλιάρτου λίγο έξω απο την Άσκρη ένα  Hyundai Atos ασημί που οδηγούσε μια μελαχροινή γυναίκα ηλικίας περίπου 35 χρονών,παρέσυρε, τραυμάτισε και εγκατέλειψε εναν 27χρονο  απο τις Θεσπιές ο οποιος διεκομίσθει σε ιατρείο της Θήβας και διαγνώστηκε συντριπτικό  κάταγμα του δεξιού καρπού.  Έχει γίνει μήνυση κατα αγνώστων  απο το θύμα στο  Α.Τ Βαγίων. Παρακαλείται όποιος είδε η γνωρίζει κάτι σχετικά με το ατύχημα να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα Βαγίων η με το Permissospress.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Aστυνομικο Τμήμα Βαγίων


Διαβάστε Περισσότερα »

EΠΕΙΓΟΝ-Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κινδύνου πυρκαγιάς στα δάση της Βοιωτίας

 ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ:
Με την υπ’ αριθ.164/27-6-2014 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη και λαμβανομένου υπόψη τον
από 27/6/2014 Χάρτη Πρόβλεψης Κίνδυνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π. 2014 (κατηγορία κινδύνου 4), που
ισχύει για το Σάββατο, 28-6-2014 , απαγορεύεται η κίνηση και η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών από
την 12η βραδινή της 27ης Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή έως και την 12η βραδινή της 28ης Ιουνίου, ημέρα
Σάββατο στις ακόλουθες περιοχές:
ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
1. Δάσος Μοσχοποδίου
2. Δάσος Αγίας Τριάδας
3. Δάσος Κιθαιρώνα
ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ
1. Δάσος Δερβενοχωρίων
ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΑΡΑΧΩΒΑΣ- ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
Της ανωτέρω απαγόρευσης εξαιρούνται οι διατηρούντες ποιμνιοστάσια, γεωργικές εκτάσεις καθώς και οι
ιδιοκτήτες και οι κινούμενοι προς τα καταστήματα που βρίσκονται στις αναφερθείσες περιοχές
«Απαγόρευση κυκλοφορίας Οχημάτων και Πεζών λόγω κινδύνου εκδήλωσης Πυρκαγιάς»
Διαβάστε Περισσότερα »

Μετά τον καύσωνα ...βροχές και χαλάζι.




    Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ.


Ο καιρός... τρελάθηκε και μετά τον υδράργυρο που χτύπησε «κόκκινο», φτάνοντας και τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο...
επιδείνωση του καιρού με βροχές , ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Ειδικότερα, για σήμερα από τις απογευματινές και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, στην κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους (7-8 Μποφόρ) και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Διαβάστε Περισσότερα »

Έκθεση Λιβαδειτών Καλλιτεχνών στον Νερόμυλο

Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Λεβαδέων πραγματοποιεί  Έκθεση Καλλιτεχνών του Δήμου Λεβαδέων  στον εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο του Νερόμυλου κατά το χρονικό διάστημα 28 Ιουνίου 2014 έως 9 Ιουλίου 2014.
Η Έκθεση θα λειτουργεί κατά τις ώρες 12:00 – 14:00 και 16:00 – 23:00. 


                                                                               Για τον Αθλητικό Πολιτιστικό               
                                                                              Οργανισμό Δήμου Λεβαδέων

    Ο Πρόεδρος
                                                                                     Γεώργιος Καραμάνης


Διαβάστε Περισσότερα »

Συνέντευξη τύπου Κόρδατζη για τη Δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Θήβα



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας καλούμε σε συνέντευξη τύπου, σχετικά με τη «Δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΕΠΟΔΑΘ στη Θήβα- Περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην πόλη και στην περιοχή- δυνατότητες εναλλακτικής διαχείρισης», που θα γίνει τη Δευτέρα 30-06-2014, στις 12:00 το μεσημέρι στο καφέ ΖΗΘΟΣ, πεζόδρομος Επαμεινώνδου στη Θήβα .
Θα παρέμβουν:
Γιάννης Κόρδατζης, επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Θήβας,
Τάσος Κεφαλάς, μηχανολόγος μηχανικός, μέλος της Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ),
Δέσποινα Σπανούδη, χημικός μηχανικός, μέλος της Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ),
Θανάσης Σκούμας, δημοτικός σύμβουλος Θήβας, μέλος του Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Θήβας,


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας
Θήβα 27-06-2014
 
Διαβάστε Περισσότερα »

Ρουμάνοι και Έλληνες οι πιο σκληρά εργαζόμενοι της Ευρώπης




    Στερεότυπα καταρρίπτει μια νέα μελέτη γαλλικού ινστιτούτου η οποία αποδεικνύει ότι οι Ρουμάνοι και οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι Ευρωπαίοι.



Το επιστημονικό προσωπικό του ερευνητικού ινστιτούτου «Coe-Rexecode», με έδρα το Παρίσι, εξέτασε τον αριθμό των «πραγματικών» ωρών εργασίας σε κάθε κράτος..-μέλος της ΕΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η έρευνα αφορούσε στον πραγματικό χρόνο που δαπανά κάθε εργαζόμενος στον χώρο εργασίας, σε αντίθεση με τις φαινομενικές ώρες, δηλαδή χωρίς τις ώρες που χάνονται σε αναρρωτικές άδειες, τη φροντίδα των παιδιών, τις διακοπές, τις απεργίες, ακόμα και τον χρόνο για τις μετακινήσεις.

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι το 2013, οι εργαζόμενοι στη Ρουμανία με πλήρη απασχόληση δούλεψαν 2.099 ώρες (το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη). Οι Έλληνες βρίσκονται στη δεύτερη θέση, οι Ούγγροι στην τρίτη και οι Βούλγαροι και οι Κροάτες μοιράζονται την τέταρτη θέση.

Στο άλλο άκρο της λίστας, «φιγουράρουν» οι Φινλανδοί (1.648), οι Γάλλοι (1.661) οι Σουηδοί, οι Δανοί και οι Βέλγοι. Βρετανοί και Γερμανοί εργαζόμενοι κατέλαβαν τις μεσαίες θέσεις. Οι αριθμοί «σπάνε» τα στερεότυπα για μία ακόμα φορά και αποδεικνύουν ότι οι τεμπέληδες δεν ξεκουράζονται κάπου νότια αλλά μάλλον στα βόρεια της Ευρώπης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο: Μπουγέλωσε γυναίκα δημοσιογράφο επειδή έκανε αδιάκριτη ερώτηση


Μούσκεμα έκανε ένας πολίτης την δημοσιογράφο Alex Bernhardt την ώρα που προσπαθούσε να του πάρει συνέντευξη. Η νεαρή που εργάζεται στο κανάλι 9 News στο Σίδνεϊ έκανε ρεπορτάζ στο Gold Coast στο νότιο Κουίνσλαντ έξω από το σπίτι ενός άνδρα ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές φέρεται ότι είχε στην κατοχή του μια χειροβομβίδα.

Η νεαρή τον πλησίασε και την ώρα που τον ρώτησε σχετικά με την χειροβομβίδα, αυτός εξαγριώθηκε και της πέταξε πάνω της ένα ψυγείο γεμάτο με νερό.



Διαβάστε Περισσότερα »

Καταβάλλονται σήμερα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ




Θα δοθούν σε 3.283 παραγωγούς
Αποζημιώσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ σήμερα σε συνολικά 3.283 παραγωγούς. Πρόκειται για εκκαθαρίσεις ζημιών των ετών 2013 και 2014.

Οι εν λόγω αποζημιώσεις αφορούν σε ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε οπωροφόρα δέντρα, ελιές, κηπευτικά, πατάτες και εσπεριδοειδή και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας εύχεται στους αναγνώστες της καλό καλοκαίρι και τους πληροφορεί για την εφαρμογή του θερινού ωραρίου της.
Έτσι από 30 Ιουνίου μέχρι και 14 Σεπτεμβρίου η Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί
καθημερινά 8.30 πμ - 2.30 μμ. Τα απογεύματα και τα Σάββατα θα παραμείνει κλειστή.

Σκέψου να μην πρόφταινα κι αυτό το καλοκαίρι
Να δω το φως ξανά εκτυφλωτικό
Να νιώσω την αφή του ήλιου στο κορμί μου
Να οσμιστώ δροσερές και χαλασμένες μυρωδιές
Να γευτώ γλυκόξινες και πιπεράτες γεύσεις
Να ακούω τα τζιτζίκια ως τα κατάβαθα της νύχτας
Να καταλαβαίνω τους δικούς μου που αγαπώ
Να μην αδημονώ μ’αυτούς που με στηρίζουν
Να αφήνω κι άλλες ζωές να μπαίνουν στη δική μου…
~Τίτος Πατρίκιος


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1946 στη διάσκεψη των υπουργών εξωτερικών των νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Παρίσι αποφασίζεται η παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, η οποία επικυρώνεται το επόμενο έτος με ελληνοϊταλικό σύμφωνο.

1358 - Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ραγούζας.

1556 - Οι δεκατρείς μάρτυρες του Στράτφορντ καίγονται στην πυρά, κοντά στο Λονδίνο, λόγω των προτεσταντικών τους πεποιθήσεων.

1743 - Πόλεμος της Αυστριακής διαδοχής: Μάχη του Ντέτινγκεν. Στο πεδίο της μάχης στη Βαυαρία, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' της Μεγάλης Βρετανίας καθοδηγεί προσωπικά τα στρατεύματά του στη μάχη. Είναι η τελευταία φορά που ένας Βρετανός μονάρχης διοικεί στρατεύματα στο πεδίο της μάχης.

1759 – Ο Άγγλος στρατηγός Τζέημς Γουλφ ξεκινά την πολιορκία του Κεμπέκ.

1806 - Βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Μπουένος Άιρες κατά τη διάρκεια των πρώτων βρετανικών επιδρομών στο Ρίο ντε λα Πλάτα.

1821 – Ελληνική Επανάσταση: Οι Τούρκοι σφάζουν μοναχούς της Μονής Τομπλού και Έλληνες χωρικούς στη Σητεία.

1822 – Ελληνική Επανάσταση: Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και ο Ιωάννης Ραζηκότσικας αποβιβάζονται στις ακτές της Ηπείρου.

1844 – Ο Τζόζεφ Σμιθ, ιδρυτής της Εκκλησίας των Μορμόνων, λυντσαρίστηκε μέχρι θανάτου σε φυλακή της Καρθαγένης στο Ιλινόις.

1905 – Ξεσπάει ανταρσία στο ρωσικό πολεμικό πλοίο Ποτέμκιν.

1906 – Μακεδονικός Αγώνας: φονεύεται στην Δράμα ο Μακεδονομάχος Ηλ. Γεωργίου, καταγόμενος από το Μοναστήρι.

1913 – Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος: Απελευθέρωση του Σιδηροκάστρου από τον ελληνικό στρατό και αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων. - Ναυτική μοίρα με επικεφαλής τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ελλιμενίζεται στην Καβάλα, απελευθερώνοντας την πόλη από τη βουλγαρική κατοχή.

1914 – Βόρεια Ήπειρος: Οι Βορειοηπειρώτες απελευθερώνουν τη Νικολίτση.

1921 – Μικρασιατική Εκστρατεία: Έναρξη επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας από το σύνολο της Στρατιάς Μικράς Ασίας.

1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Μπιάλιστοκ.

1954 – Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο κόσμο, στην ΕΣΣΔ.

1965 – Αρχίζουν οι πρώτες επιθετικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Βιετνάμ.

1977 – Η Γαλλία παραχωρεί ανεξαρτησία στο Τζιμπουτί.

1995 – Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα, Πρίγκιπας Διάδοχος του Θρόνου του Κατάρ, ανατρέπει τον πατέρα του με αναίμακτο πραξικόπημα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς θα πάρουν οι ένστολοι μισθούς και αναδρομικά- Τα σενάρια εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ

Τα πιθανά σενάρια, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους μισθούς και τα αναδρομικά των ένστολων, εξετάζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο οικονομικών εκτιμούν ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ επιτρέπει τον περιορισμό του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών, ενώ είναι ανοιχτή η πρόβλεψη μικρότερων περικοπών από αυτές που χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές.

Αρχικά εξετάζεται το ενδεχόμενο, η καταβολή των χρημάτων να γίνει σταδιακά από φέτος, ενώ πρόβλημα είναι οι αθρόες προαγωγές που έγιναν το 2013. Η αναπροσαρμογή των αποδοχών θα πρέπει να γίνει με βάση του νέους βαθμούς των ένστολων και αυτό πολλαπλασιάζει το ετήσιο κόστος για το μισθολόγιο τους.

Πάντως, ειδικά για τους ενστόλους δεν εφαρμόστηκαν, κατόπιν διαπραγμάτευσης, ψηφισμένες περικοπές στο μισθολόγιό τους, ενώ έλαβαν και εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση με την καταβολή κοινωνικού μερίσματος. Δεν αποκλείεται στο τελικό ποσό των αναδρομικών να αφαιρεθεί το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ από όσους το πήραν.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ” επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.

Οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι oι αποδοχές των ένστολων πρέπει «να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος».

Ακόμη αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις ότι από τις επιταγές των άρθρων 23, 29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων.

Όπως αναφέρουν οι δικαστές, το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ένστολων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή να έχει στην λειτουργία των ενόπλων αυτών Σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.


Διαβάστε Περισσότερα »

«Κοινωνία Εμπόρων» στον Εμπορικό Σύλλογο Λιβαδειάς με 5-2







Η «Κοινωνία Εμπόρων» επικράτησε άνετα στις εκλογική αναμέτρηση της Τετάρτης για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Εμπορικό Σύλλογο Λιβαδειάς.

Ο συνδυασμός του Αθανάσιου Καλογρηά έλαβε 172 ψήφους και κατέλαβε την πρώτη θέση εκλέγοντας στο νέο ΔΣ 5 μέλη, ο συνδυασμός «Ενωτική Κίνηση Εμπόρων» του Γιώργου Βαρβαράκη έλαβε 93 ψηφοδέλτια, κατέλαβε την δεύτερη θέση και εξέλεξε 2 μέλη στο ΔΣ ενώ ο Συνδυασμός «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Λιβαδειάς» του Χρήστου Αναγνώστου έλαβε 36 ψήφους και δεν κατάφερε να εκλέξει κανένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα το νέο Δ.Σ του Ε.Σ. Λιβαδειάς αποτελείται πλέον από τους εξής: Καλογρηά Αθανάσιο, Αγνιάδη Νώτη, Θανέλλα Νικόλαο, Σάκκο Μάριο, και Ζησιμόπουλο Θεόδωρο από την «Κοινωνία Εμπόρων» και Γέρο Δημήτριο και Βαρβαράκη Γεώργιο από την «Ενωτική Κίνηση Εμπόρων».

Στις κάλπες από τους 341 εγγεγραμμένους εμπόρους προσήλθαν και ψήφησαν 306, βρέθηκαν 301 έγκυρα και 5 άκυρα ψηφοδέλτια.
viotianet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στη Στερεά



Στην προειδοποίηση ότι την Παρασκευή ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι υψηλός για τις περιοχές Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Χαλκιδικής, Νήσων Βορείου Αιγαίου και Κυκλάδων, προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο φορέα έχουν ήδη ενημερωθεί οι κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει στους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων και εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μικρή... ανάσα μετά τα 40άρια της Πέμπτης

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - Δε θα λείψουν οι τοπικές βροχές ή και καταιγίδες από το μεσημέρι - Παραμένουν σε ετοιμότητα υπηρεσίες και δήμοι
Μετά το καμίνι που θύμιζαν πολλές περιοχές της χώρας την Πέμπτη με τους ζεστούς ανέμους να κάνουν τη ζέστη ανυπόφορη, έρχεται σήμερα μια ανάσα από τον καύσωνα, καθώς το θερμόμετρο πέφτει ελαφρώς.

Αν και πάλι οι θερμοκρασίες θα είναι σήμερα υψηλές, εν τούτοις ο υδράργυρος απομακρύνεται από το «40άρι» και δε θα ξεπεράσει τους 37 βαθμούς, τις θερμότερες ώρες της ημέρας. Σ' αυτό από το μεσημέρι και μετά θα βοηθήσουν και οι άνεμοι που θα γυρίσουν σε βοριάδες και θα προσφέρουν πνοή στην ατμόσφαιρα.

Η υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών θα είναι σταδιακή και θα σημειώνεται από βορρά προς νότο, ενώ δε θα λείψουν οι τοπικές βροχές ή και καταιγίδες από το μεσημέρι και μετά στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 34 βαθμούς στα βόρεια, από 21 έως 37 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 23 έως 37 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 20 έως 36 βαθμούς στα δυτικά και από 23 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο ισχυροί αλλά από το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί μέτριοι.

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις και μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας, περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα και μετά βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί.

Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις που θα πυκνώσουν στα ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας, περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Σε ετοιμότητα παραμένουν υπηρεσίες και δήμοι.

Αναλυτικά:

Στη Θράκη και τη Μακεδονία προβλέπονται το πρωί λίγες νεφώσεις και από το μεσημέρι και μετά σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς. Από το βράδυ στο Θρακικό θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι 5 με 6 μποφόρ.

Στην Ήπειρο και στη δυτική Στερεά αναμένεται το πρωί αίθριος καιρός και μετά το μεσημέρι νεφώσεις και στα ορεινά της Ηπείρου μπόρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς.

Στα νησιά του Ιονίου θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν, το πρωί από νότιες διευθύνσεις ασθενείς νοτιάδες και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Στην Πελοπόννησο θα υπάρχουν λίγες μόνο νεφώσεις. Τα θερμόμετρα θα δείξουν, στη δυτική Πελοπόννησο μέχρι τους 34 βαθμούς και στην ανατολική έως και τους 38. Στα Κύθηρα θα πνέουν δυτικοί άνεμοι 4 με 5 μποφόρ.

Στην Κρήτη προβλέπονται αίθριος καιρός και υψηλές θερμοκρασίες. Από το απόγευμα οι άνεμοι στη δυτική Κρήτη θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 37 με 39 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα προβλέπονται ήλιος και ζέστη. Κανένα πρόβλημα από τον αέρα.

Στις Κυκλάδες θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι 4 με 6 μποφόρ. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα υπάρχουν λίγες αραιές νεφώσεις και θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι νοτιάδες. Στις Σποράδες η ημέρα θα κυλήσει με καλό καιρό, όμως τη νύχτα προς το Σάββατο θα σημειωθούν βροχές και θα επικρατήσουν δυνατοί βορειοανατολικοί άνεμοι.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια αναμένονται το πρωί αίθριος καιρός, το απόγευμα και το βράδυ σποραδικές βροχές. Η θερμοκρασία θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς και θα κυμανθεί από 20 έως 38 βαθμούς.

Τα ρεκόρ της Πέμπτης

«Θερμή εισβολή» σημειώθηκε την Πέμπτη στην Αττική καθώς οι θερμοί άνεμοι από την Αφρική εκτόξευσαν τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, κυρίως στις ανατολικές περιοχές του νομού: 40.3 βαθμούς μετρήθηκε στη Νέα Μάκρη, 39.9 στη Ραφήνα, 39.6 στο Πόρτο Ράφτη, 39.4 β. στην Κάντζα και 39.2 β. στα Σπάτα.

Υψηλές ήταν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, με αποτέλεσμα το αυξημένο αίσθημα της ζέστης όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Λίνδος Ρόδου 30 βαθμοί, Κάβο Ντόρο Ευβοίας 29.2 βαθμοί, Ζαγορά Πηλίου 28.6 βαθμοί, Σκόπελος 28.1 βαθμοί, Απείρανθος Νάξου 27.9 βαθμοί, Φουρφουράς Ρεθύμνου 27.4 βαθμοί, Ιουλίδα Κέας 27.1 βαθμοί και Χαλκίδα 27 βαθμοί Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ