Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Γύρισε τη μισή Στερεά για μια ακτινογραφία που ήθελε να βγάλει στο παιδί του!




«Σήμερα το μεσημέρι είχα ένα περιστατικό στην Αμφίκλεια. Με ένα μωρό πήγα στο Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας, όπου μετά την εξέταση που έκαναν με έστειλαν στο νοσοκομείο Λιβαδειάς για ορθοπεδικό και για ακτινογραφία.

Πήγα και περίμενα σχεδόν μιάμιση ώρα. Έτσι πήγα μόνος μου στο ακτινολογικό να παρακαλέσω να μου βγάλουνε μια ακτινογραφία και η απάντηση ήταν να πάω πρώτα στον παιδίατρο.

Πήγα λοιπόν στην παιδιατρική, μετά από ένα "κρυφτό" που κάναμε εκεί μέσα ώσπου να βρω έναν παιδίατρο. Τελικά ανοίγει κάποιος την πόρτα με ένα σορτσάκι για να μου απαντήσει ότι δεν δουλεύουμε σήμερα.

Πήρα το μωρό από το νοσοκομείο, ας το πούμε έτσι, της Λιβαδειάς και το πήγα στο νοσοκομείο που ήταν πιο κοντά. Ποιο; Σε αυτό της Θήβας. Εκεί με εξυπηρέτησαν όσο μπορούσαν και αυτοί, αλλά όταν τους είπα να βγάλουμε μια ακτινογραφία, η απάντησή τους ήταν ότι έχουν κλείσει για σήμερα και εάν θέλω να πάω στη Χαλκίδα....»lamiareport.gr

Αναγνώστης

Διαβάστε Περισσότερα »

Γερμανία ή Αργεντινή;

Στραμμένα στον αγωνιστικό χώρο του Μαρακανά είναι τα βλέμματα όλης της υφηλίου, με διάφορες διασημότητες απ' όλο το φάσμα του καλλιτεχνικού και όχι μόνο χώρου να δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τον μεγάλο νικητή του Παγκοσμιού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου.

Κάρλος Σαντάνα, Ντέιβιντ Χάσελχοφ, Λεμπρόν Τζέιμς και… Πάπας Φραγκίσκος Α’ είναι ορισμένοι μόνο από εκείνους που ανοίγουν τα χαρτιά τους και εκφράζουν την προτίμησή τους για την ομάδα που θα σηκώσει στον ουρανό του Ρίο ντε Τζανέιρο το χρυσό αγαλματίδιο, στέλνοντας παράλληλα στον… έβδομο ουρανό εκατ. φιλάθλους σε όλο τον κόσμο. Όπως είναι φυσικό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν την τιμητική τους, με το Twitter και το Facebook να έχουν πάρει... φωτιά, ενώ δεν λείπουν και οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα του τελικού ακόμα και από... μασκότ.

Κι όλα αυτά ενώ εκατ. Αργεντίνοι έχουν κάνει... απόβαση στις ακτές της Βραζιλίας, δημιουργώντας ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε... Μπουένος Άιρες.

To Tweet του Πάπα και ο... εκλεκτός του «Ιππότη της Ασφάλτου»

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό πλήθος Αργεντινών έδωσε το παρών με τις φανέλες της «Αλμπισελέστε»! Στο σημείο βρέθηκαν και Γερμανοί, ωστόσο ο Αργεντινός Πάπας είδε τους συμπατριώτες του να κλέβουν την παράσταση.

«Τα Μουντιάλ φέρνουν κοντά ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και θρησκείες. Πάντα το άθλημα προωθεί την κουλτούρα της ενότητας» έγραψε χαρακτηριστικά στo Twitter, ο οποίος σίγουρα θα επιθυμεί την ομάδα του Σαμπέγια να κατακτήσει το τρόπαιο.

Από τη μεριά του ο.... Ιππότης της Ασφάλτου έδωσε τη δική του απάντηση στο ερώτημα: Γερμανία ή Αργεντινή; Φυσικά, ο Ντέιβιντ Χάσελχοφ δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να επιλέξει τη «Νατσιοναλμάνσαφτ», εν όψει του μεγάλου τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Ρίο ντε Τζανέιρο.


Διαβάστε Περισσότερα »

6η πυρκαγιά στο Δίστομο σήμερα, μέσα σε 30 ημέρες!

 
Αγωνία στους κατοίκους από φωτιά στο λόφο του Μαυσωλείου


Διπλή απόπειρα 6ης πυρκαγιάς στο Δίστομο σήμερα, μέσα σε 30 ημέρες και σε λιγότερο από 24 ώρες από την προηγούμενη που έκαψε έναν λόφο!
Η διπλή σημερινή απόπειρα - καθαρός εμπρησμός κατά την ανεπίσημη άποψη των πυροσβεστών- έγινε στην βάση του Λόφου του Μαυσωλείου, απέναντι από το σημείο που ξέσπασε η χθεσινή που ήταν και η μεγαλύτερη.

Η άμεση ειδοποίηση που έκαναν κάτοικοι στο <<199>>οδήγησε σε άμεση κατάσβεση των δυο εστιών από πυροσβεστικά οχήματα  επιφυλακής.
Από τα  σημεία  που ήταν οι δυο εστίες μπορεί κάποιος περπατώντας, να φθάσει  στο Μαυσωλείο, που είναι τα οστά των 218 σφαγιασθέντων από τους Γερμανούς ναζί. Στον ίδιο βοηθητικό - περιμετρικό δρόμο είχε γίνει και μια ακόμα απόπειρα πριμ μερικές ημέρες...

Δυο εστίες

 Οι δυο εστίες είχαν μεταξύ τους 40  μέτρα απόσταση η  μια και την άλλη και ήταν από διαφορετικές πλευρές  του αγροτικού δρόμου-
Εξ όλων αυτών πολλοί κάτοικοι  φοβούνται ότι υπάρχει ή μανιακός ή οργανωμένο σχέδιο με άγνωστες προεκτάσεις. Εξι πυρκαγιές σε 30 ημέρες περιμετρικά του Διστόμου, με απόσταση 500 μέτρων ή ενός χιλιομέτρου, κάτι λέει...Και μία ακόμη προς την πλευρά του διπλανού χωριού  Στείρι...

Ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής επιτόπου

Μάλλον και η πυροσβεστική έχει κάποιες υπόνοιες  και δεν είναι τυχαίο που  χθες έφθασε και επέβλεπε την κατάσβεσή ο ίδιος ο Υπαρχηγός του Σώματος, ενώ εδώ και πολλές ημέρες υπάρχει μόνιμα πυροσβεστικό όχημα. Χθες επίσης για να ανακόψουν την φωτιά που απείλησε περιουσίες  και επενδύσεις χρησιμοποιήθηκαν πέραν των επίγειων μέσων 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.'Ολα αυτά σε απόσταση 500-800 μετρων από μεγαλο υποσταθμό της ΔΕΗ από τον οποίο επηρεάζεται όλη η Αν. Στερεά Ελλάδα...

  Η αντιμετώπιση του φαινομένου, ξεπερνά,  κατά τους κατοίκους, την έγνοια τους και την αυτο-περιφρούρηση και χρειάζεται ενεργοποίηση των κρατικών αρχών και πέραν της τοπικής αστυνομίας και πυροσβεστικής
Διαβάστε Περισσότερα »

Εντοπίστηκε ομάδα πρακτόρων στην Ελλάδα. Πως μεταφέρονται οι πληροφορίες στις ξένες υπηρεσίες


Πολυσέλιδη δικογραφία έχει σχηματισθεί και αναφέρει πως στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν πρόσωπα, κυρίως αλλοδαποί, οι οποίοι μεταφέρουν πληροφορίες σε ξένες μυστικές υπηρεσίες
"Υπάρχουν ενδείξεις ότι παρακολουθήσεις γίνονταν και μετά το καλοκαίρι του 2012 σε υψηλά πρόσωπα", αναφέρει στο Βήμα της Κυριακής δικαστής.

Υπάρχει όμως και άλλο σημαντικό στοιχείο. με την παρουσία εισαγγελέα έγινε επιχείρηση σε σπίτι στα νότια προάστια. Στον χώρο βρέθηκαν μηχανήματα τα οποία αποδεικνύουν πως εκεί γινόταν λήψη αλλά και αποστολή πληροφοριών στο εξωτερικό.

Ως τώρα υπήρχε η πεποίθηση πως στην Ελλάδα υπάρχει μηχανισμός της CIA ο οποίος παίζει τα κατασκοπευτικά του παιχνίδια. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί, η πεποίθηση όμως υπήρξε, όπως και οι φήμες που μεγάλωναν συνεχώς. Τώρα πλέον φαίνεται πως είμαστε σε φάση να γνωρίζουμε ότι δεν δρούσε μόνο η CIA αλλά και αρκετές ακόμα ξένες υπηρεσίες οι οποίες πουλούσαν με το αζημίωτο φυσικά πληροφορίες σε επιχειρηματίες. Εκείνοι με τη σειρά τους τις χρησιμοποιούσαν αναλόγως.

Κάποια πρόσωπα από όσα εμπλέκονται όμως βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από τις Αρχές και υπάρχουν συνομιλίες και συναντήσεις καταγεγραμμένες.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το 2012 και δη το καλοκαίρι, στήθηκε ένα λόμπι ώστε να επηρεαστούν οι αγορές υπέρ των εταιρειών που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Από την ανάκριση, την οποία επικαλείται η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της, έχει μπλοκαριστεί η πώληση "φιλέτου" και η εκχώρησή του σε ξένες εταιρείες, ενώ έχει επικυρωθεί σε ελληνική.

Οι συνομιλίες υποκλάπηκαν από πρώην διπλωμάτη, μετά την άρση απορρήτου.

Περίπου ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι ρου 2013, άλλος εμπλεκόμενος στην υπόθεση είχε τηλεφωνικές επαφές με σύμβουλο γνωστού πολιτικού παράγοντα, από τον οποίο επιχείρησε να μάθει στοιχεία για τα ταξίδια προϊστάμενου του και στη συνέχεια να τα μεταβιβάσει στο εξωτερικό. Ο εμπλεκόμενος εμφανίζεται να λειτουργεί για λογαριασμό δύο ισραηλινών εταιρειών.

ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και άλλος εμπλεκόμενος ο οποίος επικοινωνεί με υποδιοικητή ξένης μυστικής υπηρεσίας. Στην επικοινωνία που είχαν φέρονται να μοιράζουν με Κύπριο επιχειρηματία ποσοστά σε υπό δημιουργία εταιρεία. Ο επιχειρηματίας είχε προσεγγισθεί για να αγοράσει "φιλέτο" που εκχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ. Υπόσχονταν μάλιστα να του εκχωρήσουν το 80% κατασκευών που θα γίνουν στην Ελλάδα.

Όπως υποστηρίζει το Βήμα της Κυριακής, η έρευνα έχει οδηγήσει στην αποκάλυψη ευρύτατου δικτύου κατασκοπείας.

"Για εμάς είναι στοίχημα να απαλλάξουμε την χώρα από τα παράσιτα που έχουμε εντοπίσει. Εκτός από τους εμπλεκόμενους, που κινούνται στις παρυφές της πολιτικής, δεν λείπουν οι λομπίστες, αλλά και σκοτεινά πρόσωπα, δήθεν δημοσιογράφοι και δημοσιολογούντες, που σπεύδουν με το αζημίωτο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε σκοτεινά κέντρα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας".

Ο ανακριτής πιστεύει πως λειτουργούσε στην χώρα μας το ίδιο σύστημα παρακολούθησης με αυτό που καταγγέλλουν Βερολίνο αλλά και ο Σνόουντεν. Οι Αρχές περιμένουν πολλά από έναν ελληνοαμερικανό ο οποίος φέρει το κωδικό όνομα William B. Είναι ο άνθρωπος που αγόρασε καρτοκινητό από τον Πειραιά, Ακτή Μιαούλη, δίνοντας το όνομα Πέτρου. Μέσω αυτού του καρτοκινητού ενεργοποιούνταν σύστημα παρακολούθησης το οποίο κατέληγε στο κτίριο της NSA στο Λάνγκλεϊ των ΗΠΑ. Ήταν μάλιστα, ο ελληνοαμερικανός, μέλος του κλιμακίου της CIA που έκανε παρακολουθήσεις το 2004.   
news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ισραήλ: Πάνω από 165 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας σε έξι ημέρες



Αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του κατά της Λωρίδας της Γάζας, βομβαρδίζοντας στόχους σε οργανισμούς που θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με τη Χαμάς και αναπτύσσοντας ισραηλινούς κομάντο εντός της Γάζας, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.


Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά βομβαρδισμούς στη Γάζα -τους πιο αιματηρούς των τελευταίων...ημερών.

Το Σάββατο ήταν η πιο αιματηρή ημέρα για τους Παλαιστίνιους από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

Συνολικά, 52 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πληροφορίες. Τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν σκοτωθεί 165 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.

Καταδρομείς του πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ επιτέθηκαν σε θέση της Χαμάς, από όπου είχαν εκτοξευτεί πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, μετέδωσαν την Κυριακή μέσα ενημέρωσης.


Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με μαχητές των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ.

Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς.
Νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας έναν έφηβο και μια 44χρονη γυναίκα. Ο 14χρονος Ιμπραχίμ αλ Νάτζαρ έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε το σπίτι της οικογένειάς του στην Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η γυναίκα, η Ρουάιντα Άμπου Αρμπ, έχασε τη ζωή της μέσα στο σπίτι της στην κοινότητα Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Στον ίδιο βομβαρδισμό τραυματίστηκαν άλλοι έξι άνθρωποι.



Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γάζας, από τις 4:00 μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα έγιναν 17 βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές.

Μεταξύ των νεκρών του Σαββάτου ήταν ένα παιδί δύο ετών, μια 73χρονη και δύο γυναίκες με βαριά αναπηρία οι οποίες τραυματίστηκαν θανάσιμα μέσα στο ίδρυμα που τις φιλοξενούσε. Σκοτώθηκαν επίσης δύο ανιψιοί του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Ισμαήλ Χανίγιε.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του διοικητή της αστυνομίας της Χαμάς Ταΐσίρ αλ Μπατς, στην πόλη της Γάζας. Το σπίτι χτυπήθηκε την ώρα που αποχωρούσαν οι πιστοί από ένα γειτονικό τέμενος.

Το Ισραήλ απαντά στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς κατά του Ισραηλινού εδάφους.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης -η χειρότερη μετά τον Νοέμβριο του 2012, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 177 Παλαιστίνιοι και έξι Ισραηλινοί μέσα σε μία εβδομάδα- πυροδοτήθηκε από την απαγωγή και τη δολοφονία τριών εφήβων Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, στις αρχές Ιουνίου. Σε αντίποινα, εξτρεμιστές Ισραηλινοί στην Ιερουσαλήμ απήγαγαν και έκαψαν ζωντανό έναν 16χρονο Παλαιστίνιο.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κάλεσε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας «να εκκενώσουν τα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια».

Διαβάστε Περισσότερα »

Φορολογικές δηλώσεις: Όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν. Οι υπόλοιποι πρόστιμα

Δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία που λήγει τη Δευτέρα 14 Ιουλίου - Τί  δείχνουν οι πρώτες εκκαθαρισμένες δηλώσεις
Στην τελική ευθεία μπήκε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα, 14 Ιουλίου, εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία που όρισε το υπουργείο.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως δεν θα υπάρξει νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, ήδη έχει υποβληθεί το 92% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων (περίπου 5,25 εκατ.) και απομένουν ακόμα περίπου 500.000 δηλώσεις.

Βάσει αυτών των στοιχείων στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της προσεχούς Δευτέρας τουλάχιστον 98% των υπόχρεων θα έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους, αποφεύγοντας τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που συνεπάγεται η εκπρόθεσμη υποβολή.

Το διάστημα έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θεωρείται επαρκές για την υποβολή των υπολοίπων δηλώσεων, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στο Taxis λόγω του όγκου των δηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων στις 14 Ιουλίου εξαρτάται και η καταβολή της επόμενης δόσης του «κοινωνικού μερίσματος», η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Βαριά πρόστιμα περιμένουν όμως όσους δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους.

Εκκαθαρίσεις - Οι πιο πολλοί πληρώνουν
Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί συνεχίζει να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμενους.

Ειδικότερα, στις 9 Ιουλίου τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών ήταν 2.027.632 και ο φόρος που επιβλήθηκε σε αυτά ήταν 2.673 δισ. ευρώ, ενώ μια ημέρα αργότερα, τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αυξήθηκαν σε 2.094.814 και ο επιβληθείς φόρος εκτοξεύτηκε στα 2.808 δισ. ευρώ.

Δηλαδή μέσα σε ένα 24ωρο .67.182 φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν συνολικά με φόρους ύψους 136 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 2.000 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Το σύνολο των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί έφτασε προχθές τα 5.105.388. Από τις δηλώσεις αυτές, 2.163.828(42,38% του συνόλου) είναι χρεωστικές και ο φόρος που αναλογεί φτάνει τα 2,954 δισ. ευρώ.  Οι πιστωτικές δηλώσεις φτάνουν τα 1.046.965 (20,51% του συνόλου)  και αντιστοιχούν σε επιστροφή ύψους 267,14 εκατ. ευρώ. Η μέση επιστροφή φόρου ανέρχεται στα 255 ευρώ. Τέλος,  μηδενικές είναι 1.894.595 δηλώσεις (37,11% του συνόλου).


Διαβάστε Περισσότερα »

Οι 40άρηδες επιστρέφουν στο χωράφι εξαιτίας της κρίσης -Νέοι και πτυχιούχοι γίνονται αγρότες

Μπροστά, η ζωή στην επαρχία, ένα πατρικό σπίτι και διαθέσιμη γη που μένει ανεκμετάλλευτη. Πίσω, η αγχωτική καθημερινότητα της πόλης, η ανεργία και οι λογαριασμοί που γίνονται βουνό. Στο δίλημμα, όπου η απάντηση φαντάζει εύκολη- αν και η πραγματικότητα είναι δύσκολη- αρκετοί νέοι έκαναν το βήμα προς τα εμπρός. Και το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι 40άρηδες γίνονται αγρότες, εξαιτίας της κρίσης.

Η στροφή προς τον γεωργικό τομέα που καταγράφεται στην Ελλάδα είναι μικρή, αλλά ευδιάκριτη και ερμηνεύεται ως ένα φαινόμενο της οικονομικής κρίσης που «χτύπησε» τα αστικά κέντρα. Ετσι, νέοι άνθρωποι μπαίνουν στον τομέα, αντιμετωπίζοντας βέβαια μεγάλες δυσκολίες, αλλάζοντας όμως ταυτόχρονα αισθητά τη ζωή τους.

Μετά από δεκαετίες υποχώρησης, τα τέλη του 2013 για δεύτερη φορά ύστερα από το 2010 καταγράφηκε μικρή αύξηση στον αριθμό των αγροτών. Συγκεκριμένα, από τους 485.500 απασχολούμενους το τέλος του 2012, ένα χρόνο αργότερα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 493.900 αγρότες. Τα στοιχεία ακούγονται- και είναι- αρκετά μικρά, αν τα συγκρίνει κανείς με τους 1.083.000 Ελληνες αγρότες του 1981, αλλά ο συγκεκριμένος αριθμός ολοένα και μειωνόταν στις δεκαετίες που ακολούθησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή».

Το προφίλ του νέου αγρότη
Ο νέος αγρότης προέρχεται από τα αστικά κέντρα, είναι σε μεγάλο ποσοστό πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αλλά και αρκετά νεότερος σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό το προφίλ σκιαγραφεί η έρευνα εργατικού δυναμικού που έκαναν οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Χαράλαμπος Κασίμης και Σταύρος Ζωγραφάκης.

Συγκεκριμένα, από εκείνους που στράφηκαν στη γεωργία, το 37% προέρχεται από την Αθήνα, το 8% από την υπόλοιπη Αττική, το 9% από την Κεντρική Μακεδονία, το 7% από τη Θεσσαλία και το 7% από τη Στερεά Ελλάδα.

Πριν στραφούν σε αυτό τον τομέα, το 54% απασχολούνταν στο εμπόριο, την αναψυχή και τον ιδιωτικό τομέα, το 29% στο δημόσιο, το 4% στις κατασκευές ενώ το 28% δεν είχε εργαστεί την προηγούμενη χρονιά γιατί ήταν άνεργοι, μαθητές ή φοιτητές, στρατιώτες.

Ακόμη, οι νεοεισερχόμενοι έχουν μέσο όρο ηλικίας 41,7 χρόνια- έναντι του 47,3 των παλιότερων αγροτών- και είναι μορφωμένοι. Ο ένας στους τρεις έχει πτυχίο από ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ένας στους δέκα έχει πάρει μεταπτυχιακό και το 47% απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Διαβάστε Περισσότερα »

Καύσωνας κι air condition: Πότε είναι επικίνδυνο για την υγεία σας

Με τον υδράργυρο στα ύψη, η χρήση κλιματιστικού στο σπίτι είναι επιβεβλημένη.

Ωστόσο, τα κλιματιστικά, όταν δεν συντηρούνται σωστά, όχι μόνο δεν θα σας εξασφαλίσουν την όαση δροσιάς που υπόσχονται οι διαφημίσεις, αλλά μπορεί να σας προκαλέσουν και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δείτε από τι κινδυνεύετε από ένα κλιματιστικό το οποίο δεν έχει συντηρηθεί σωστά, σύμφωνα με το onmed.gr.

Νόσος των λεγεωνάριων (legionella)

Εκδηλώθηκε για πρώτη φορά σε άτομα που είχαν παρευρεθεί σε αμερικάνικη συγκέντρωση λεγεώνων στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1976 και στην οποία προσεβλήθησαν 220 άτομα, από τα οποία τα 34 πέθαναν.

Μετά το περιστατικό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μικρόβιο legionella, το οποίο μεταδίδεται μέσω της αναπνοής και της εισρόφησης σταγονιδίων που περιέχουν τον μικροοργανισμό και φωλιάζει στις μονάδες κλιματιστικών. Συνήθη συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, τα ρίγη, ο βήχας, οι μυϊκοί πόνοι και ο πονοκέφαλος.

Η μόλυνση από τον μικροοργανισμό μπορεί να αποφευχθεί αν γίνεται επαρκής συντήρηση και καθαρισμός των φίλτρων των κλιματιστικών.

Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα προσβάλλει ποσοστό μεγαλύτερο από το 28% του συνολικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση κλιματιστικών με ακάθαρτα φίλτρα σε συνδυασμό με τον μη επαρκή εξαερισμό, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ρινικό επιθήλιο και κατ’ επέκταση να δυσχεράνει την αναπνοή.

Η λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι να τοποθετούνται αποτελεσματικά φίλτρα στα κλιματιστικά, τα οποία θα καθαρίζονται ή θα αλλάζονται ανά τακτό χρονικό διάστημα.

Ιοί

Όταν δεν καθαρίζονται αποτελεσματικά, ειδικά όσα βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους αποτελούν τον νούμερο ένα «ένοχο» για τη μετάδοση των περισσότερων ιών της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου και του Η1Ν1. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συσσωρεύουν παθογόνους μικροοργανισμούς από την αναπνοή και τον ιδρώτα και τους διαχέουν στην ατμόσφαιρα «ανακυκλώνοντάς» τους.

Και σε αυτή την περίπτωση η λύση βρίσκεται στη σωστή συντήρηση και στην τήρηση των οδηγιών που ορίζει ο κατασκευαστής.

Τι πρέπει να κάνετε

- Αλλάζετε τα φίλτρα συχνά, ανάλογα με την χρήση τους. Επίσης εάν η κατασκευή τους το επιτρέπει, καθαρίζετέ τα με ειδικό αντιμικροβιακό υγρό.

- Απολυμαίνετε τις κυψέλες

- Αφήνετε πάντα ένα παράθυρο μισάνοιχτο στον χώρο που κλιματίζεται, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας

- Αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού και ξεσκονίζετε έπιπλα που μπορεί να πιάσουν σκόνη. Το κλιματιστικό ανακυκλώνει την σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών.

Με τον υδράργυρο στα ύψη, η χρήση κλιματιστικού στο σπίτι είναι επιβεβλημένη.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η 1η τελετή ορκωμοσίας στο τμήμα ΤΕΙ της Θήβας.(video)





95 απόφοιτοι του τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Στερεάς στη Θήβα παρέλαβαν τα πτυχία τους στην 1η τελετή ορκωμοσίας.

Το τμήμα παρουσιάζει υψηλούς δείκτες απασχολησιμότας και λειτουργεί από το 2005.
Η 1η τελετή ορκωμοσίας στο τμήμα ΤΕΙ της Θήβας.(video)

Η 1η τελετή ορκωμοσίας στο τμήμα ΤΕΙ της Θήβας από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Παραδοσιακή Βραδιά στην Ελλοπία


Διαβάστε Περισσότερα »

Μια εφαρμογή υπολογιστών που θα σώσει παιδιά...




Μια εφαργογή υπολογιστών (application) θα δίνει την δυνατότητα σε παιδιά και γονείς να συνδέονται live με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όταν αισθάνονται ότι...
κινδυνεύουν, απειλούνται με αποπλάνηση, ομηρία και οποιουδήποτε τύπου επίθεση.
 H προσπάθεια αυτή γίνεται εφικτή με ένα μικρό ηλεκτρονικό εξάρτημα (gadget) που θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους, πιθανόν σε όλη την… Ελλάδα, οι ανήλικοι θα έχουν την δυνατότητα απευθείας σύνδεσης «σωτηρίας» με το προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας, που θα βοηθά, κατευθύνει, ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές και πολλές φορές θα επεμβαίνει άμεσα στις επείγουσες κλήσεις.
«Θα είναι ένα ηλεκτρονικό gadget, που θα αποτελέσει τον σύντροφο, φύλακα ''άγγελο'', μικρών και μεγάλων. Φιλοδοξούμε όλα τα παιδιά και οι γονείς της Ελλάδας να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο τον προστάτη Αστυνομικό τους. Μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε ασφάλεια στον συμπολίτη μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Εξάρτημα «Αγγελος»
Αυτή η επαναστατική και καινοτόμος ιδέα, που χρησιμοποιείται σε ελάχιστα μέρη του κόσμου, έγινε πράξη από τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια και τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, Ταξίαρχο κ. Μανώλη Σφακιανάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επείγουσα κλήση (Stress call) θα μπορεί να γίνει με τη χρήση της εφαρμογής, για μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και με εξωτερικό εξάρτημα που θα διαθέτει μπουτόν, για μικρότερα, με απευθείας κλήση του παιδιού που βρίσκεται σε κίνδυνο. Το πρόγραμμα, η εφαρμογή και η κλήση θα μπορούν να γίνονται από όλα τα κινητά τηλέφωνα, tablet, που έχουν λειτουργικό σύστημα Android και IOS.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν, ότι θα υπάρχει κέντρο υποδοχής του όγκου των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και κλήσεων ανηλίκων και ενηλίκων, χρηστών της εφαρμογής, ο οποίος θα περνά μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να αξιολογείται η κρισιμότητα, με την τοποθέτηση χρωματισμένων ενδείξεων, για να καθορίζεται ο χρόνος επικοινωνίας μαζί τους και η ταχύτητα ανταπόκρισης σε αυτές από τις αρμόδιες αστυνομικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την εφαρμογή θα μπει και η διαδικτυακή αλάνα, η «παιδική χαρά» του… Cyber kid.
Στο Las Vegas για «συνεργάτες»
Η αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» για την ιδιότυπη «συνεργασία» δύο πρώην crackers, 16 και 19 χρόνων, με τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίοι δέχθηκαν την πρόταση της ανακρίτριας να… εκτίουν τον «περιοριστικό όρο» παρουσίας τους, στην αρμόδια υπηρεσία, έγινε θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. Βασίλη Κικίλια στα γραφεία της δίωξης, προκειμένου να συγχαρεί τα στελέχη της για τον πρόσφατο εντοπισμό των δημιουργών του PEPE ή Lecpetex.
«Κατανοώ ότι όλοι έχουν δικαίωμα προς το λάθος, πόσο μάλλον οι νέοι. Εμείς είμαστε εδώ για να προλαμβάνουμε, αλλά και όταν αυτό το λάθος συμβαίνει να κατανοούμε τα κίνητρα και τις διαστάσεις του προσφέροντας λύσεις. Μία τέτοια ευκαιρία θεωρώ ότι είναι και η πρόταση που έκανε η Δικαιοσύνη προς ένα έφηβο-χάκερ. Η κοινωνική εργασία που σήμερα προσφέρει αυτός ο νέος άνθρωπος στην Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι σημαντική και σίγουρα βοηθά και τις δύο πλευρές» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός. Κι όταν ρωτήθηκε ποια είναι η θέση του στην προχωρημένη πρόταση του κ. Σφακιανάκη, έξυπνοι χάκερς που δεν έχουν ποινικό παρελθόν να προσλαμβάνονται με... μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών στην ΕΛ.ΑΣ., εμφανίστηκε θετικός στην εφαρμογή της.
Πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρουν ότι ήδη έχει γίνει μία προεργασία προς αυτή την κατεύθυνση, με την αναζήτηση χρημάτων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, προκειμένου να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, από τον οποίο θα αντλούνται χρήματα για τις αμοιβές τέτοιων «συνεργατών».
Παράλληλα αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον Αύγουστο θα βρεθούν σε παγκόσμιο συνέδριο στο Las Vegas, όπου γίνεται το…scouting hackers (αναγνώριση ταλέντων χάκερς), προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους ενδεχόμενες συνεργασίες, οι οποίες σε άλλες χώρες του εξωτερικού είναι δεδομένες και πολύτιμες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Απίστευτες ιστορίες φορολογικής τρέλας - O παραλογισμός της Εφορίας και τα εκκαθαριστικά-τρόμος

Αντιμέτωποι με απίστευτες ιστορίες φορολογικής τρέλας βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι αντικρίζοντας το εκκαθαριστικό τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ τα εισοδήματα του 2013 μειώθηκαν, ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι λόγω τεκμηρίων, κατάργησης φορολογικών απαλλαγών αλλά και παράλογων επιβαρύνσεων, όπως το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε όλους, ακόμη και αν δεν έχουν εργαστεί.

Τις τελευταίες ημέρες με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων χιλιάδες πολίτες, άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο, βρέθηκαν μπροστά σε έναν αναπάντεχο «φορολογικό Γολγοθά», όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής».

Πρώτοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα πιάστηκαν στη «θηλιά» της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι με τη νέα κλίμακα.

Νέοι που εισπράττουν περιστασιακά εισοδήματα, έτσι και έχουν κάνει λάθος και μέσα στο προηγούμενο έτος εισέπραξαν 5.000 και 1 ευρώ, θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν τον χρόνο ένα μικρό ενοίκιο θα πληρώσουν αναλογικά πολύ μεγαλύτερο φόρο από κάποιον που μπορεί να εκμισθώνει πολυκατοικία, ενώ οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα κινδυνεύουν να φορολογηθούν με τα τεκμήρια.

Λογιστές και φοροτέχνες επισημαίνουν την εξόφθαλμη αδικία του φορολογικού νόμου, βάσει του οποίου για να ισχύσουν οι φοροαπαλλαγές από τις ιατρικές δαπάνες θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει συγκεντρώσει πάνω από το 5% του ετήσιου εισοδήματός του. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι, το μέτρο αυτό έχει οδηγήσει σε έξαρση φοροδιαφυγής.

Πρόσθετες επιβαρύνσεις προκύπτουν και για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που ακόμη πληρώνουν δόσεις στεγαστικών δανείων καθώς καταργήθηκε η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή που κάποτε λειτουργούσε ως κίνητρο για αγορά σπιτιού και για να κινηθεί η πάλαι ποτέ ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, η κτηματαγορά.

Οι φόροι πολυτελείας στα ΙΧ ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και την εμπορική αξία του αυτοκινήτου, ενώ χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν κόψει ούτε ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών και κατ’ επέκταση δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ καλούντα να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1996 επισημοποιήθηκε το διαζύγιο του πριγκιπικού βασιλικού ζεύγους του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολου και Νταϊάνα.

1174 - Ο Γουλιέλμος Α΄ της Σκωτίας συλλαμβάνεται κατά τη μάχη του Άλνουικ από δυνάμεις πιστές στον Ερρίκο Β' της Αγγλίας.

1261 - Ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος ανακτά την Κωνσταντινούπολη από τους Ενετούς τους οποίους και εκδιώκει από τα παράλια του Βοσπόρου.

1878 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου (1878), τελευταία ημέρα του ομώνυμου Συνεδρίου, η οποία και ανατρέπει την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου: Μεταξύ άλλων η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία ανεξαρτητοποιούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1908 - Για πρώτη φορά παραχωρείται το δικαίωμα συμμετοχής σε γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος Ελληνικό Γενικό Στρατηγείο και Υπουργείο Ναυτικών ανακοινώνουν ότι ολοκληρώθηκε η κατάληψη της Ξάνθης (από VIII Μεραρχία), ενώ όλο το μήκος των ακτών από Νέστου μέχρι Έβρου βρίσκονται σε ελληνικά χέρια. Ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί από Αθήνα για Βουκουρέστι προκειμένου λάβει μέρος στην εκεί Διάσκεψη Ειρήνης.

1930 - Ξεκινά το 1ο Μουντιάλ στην Ουρουγουάη.

1943 - Το Σύνταγμα Βάλτου των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ αρχίζει 8ήμερο αγώνα κατά της ιταλικής Μεραρχίας Μπρενερού στο Μακρυνόρος και της προκαλεί σοβαρές απώλειες. Η Μεραρχία αυτή κατευθυνόταν διά της Ηπείρου και Αλβανίας προς τη Σικελία, για να ενισχύσει τις εκεί δυνάμεις του άξονα.

2010 - Σταματά η υποστήριξη του Windows XP Service Pack 2
Διαβάστε Περισσότερα »

Σας ενοχλούν τράπεζες, εισπρακτικές; Δείτε τι να κάνετε, οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ.



Είσαστε και εσείς ένας από τους χιλιάδες πολίτες που κάθε ημέρα αναθεματίζουν στα τηλέφωνα όσους τους καλούν και πρόκειται κυρίως για...

 οφειλές σας σε τράπεζες, προσφορές κτλ;...
Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε σημαντική ανακοίνωση για το πως μπορείτε να προφυλαχτείτε από τις πρακτικές αυτές.

Διαβάστε:
1- Σε κάποιον άγνωστο που σας ενοχλεί ή σας απειλεί τηλεφωνικά μην απαντάτε και μάλιστα επιθετικά. Αυτό που επιζητεί για να συνεχίσει είναι η έντονη αντίδρασή σας.
2- Μπορείτε να αφήνετε το ακουστικό ανοιχτό . Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ενοχλητικός φαρσέρ θα αποθαρρυνθεί και θα κλείσει το τηλέφωνο.
3- Χρησιμοποιείστε αυτόματο τηλεφωνητή και αφήστε να καταγραφεί το μήνυμα. Επίσης, στον αυτόματο τηλεφωνητή μπορείτε να εγγράψετε μήνυμα δικό σας ότι όλες οι κλήσεις καταγράφονται σε ειδική υπηρεσία της αστυνομίας ή σε ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης (security).
4- Κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μη σας ενοχλούν χαμηλώνετε τον ήχο του κουδουνίσματος ή βγάλτε το τηλέφωνο από την πρίζα.
5- Μην απαντάτε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κ.λπ.) που σας κάνουν άγνωστοι, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε κ.λ.π.
6- Αν οι ενοχλήσεις συνεχίζονται, χρησιμοποιείστε την αναγνώριση κλήσεων (εφόσον δεν σας τηλεφωνούν από απόκρυψη) και επιπλέον, ενημερώστε την τηλεφωνική εταιρεία με την οποία είστε συμβεβλημένοι και την αστυνομία, προκειμένου να σας πληροφορήσουν ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε.
7- Όταν βρίσκονται στο σπίτι μικρά παιδιά ή υπερήλικες, καλό είναι να ενεργοποιείτε την εκτροπή κλήσεων, ώστε να μη δοθούν από τα άτομα αυτά πληροφορίες για σας και τους δικούς σας.
8- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με άτομα που σας συστήνονται ως τεχνικοί της εταιρείας του κινητού σας τηλεφώνου και σας ζητούν, για δήθεν έλεγχο της συσκευής σας, να πατήσετε το πλήκτρο με τη δίεση (#), τους αριθμούς 90 ή 09, δίεση (#) και έπειτα κάποιον άλλον αριθμό.
9- Να κλείσετε αμέσως το τηλέφωνό σας, διότι αν συμμορφωθείτε με αυτές τις οδηγίες, μπορεί ο άγνωστος να αποκτήσει πρόσβαση στην κάρτα σας SIM και να τηλεφωνεί χρεώνοντας τον δικό σας λογαριασμό.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε πριν την παραλία

Η παραλία είναι το αγαπημένο μας μέρος ειδικά τώρα που η ζέστη είναι στα ύψη! Καλό θα ταν όμως να μαστε προσεκτικοί για να μην αντιμετωπίσουμε κινδύνους. Αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε πριν πάτε στην παραλία:

1. Αναψυκτικά: Tο ανθρακικό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αέρια άρα μην δοκιμάσετε κανένα ανθρακούχο ρόφημα! 



2. Αλμυρά σνακ: Το αλάτι,ως γνωστόν,προκαλέι κατακράτηση υγρών κι έτσι θα πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. 

3. Σταυρανθή λαχανικά:  Θεωρούνται απαραίτητα για να χάσουμε βάρος ,όμως το μπρόκολο, το λάχανο και η λαχανίδα περιέχουν ραφφινόζη, μια ομάδα σύνθετων σακχάρων που προκαλούν έντονο φούσκωμα.


4. Γαλακτοκομικά: Ειδικά για όσου έχουν αλλεργία στη λακτόζη , η κατανάλωση γαλακτοκομικών να πυροδοτεί συμπτώματα όπως το φούσκωμα, τα αέρια και οι κοιλιακές κράμπες.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές και τοπικές καταιγίδες

 Οι υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν, αλλά τα σύννεφα θα κάνουν την εμφάνισή τους μετά από το μεσημέρι σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, είναι πιθανή η εκδήλωση πρόσκαιρων βροχών και τοπικών καταιγίδων, στα κεντρικά και βόρεια τις απογευματινές ώρες, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ασθενείς με εξαίρεση το Νότιο Αιγαίο όπου θα πνέουν δυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Δυτικό Κρητικό και το Μυρτώο σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Στην Αττική, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν μετά από το μεσημέρι, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί, 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι νότιοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Και στη Θεσσαλονίκη θα εμφανιστούν σύννεφα από τις μεσημβρινές ώρες, ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


Αναλυτικά πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα νοτιά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Άνεμοι: στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα νοτιά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα νοτιά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Οι 10 καλλιέργειες με τα μεγαλύτερα κέρδη




    Οι καλλιέργειες νέων ειδών και η μεταστροφή στις παραδοσιακές ποικιλίες, που υπόσχονται πλέον υψηλές αποδόσεις, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τις προτιμήσεις των Ελλήνων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το ετήσιο εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας αποδόσεις έως και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, στην τιμή παραγωγού.

Καλλιέργειες αρωματικών και...  φαρμακευτικών φυτών, βοτάνων και η παραγωγή αιθέριων ελαίων από φυτά, με τη δημιουργία μίας καθετοποιημένης μονάδας φαντάζει ως επενδυτική ευκαιρία με προοπτική εσόδων που προσεγγίσει τα 75.000 ευρώ, σε βάθος τριετίας για 10 στρέμματα καλλιέργειας. Οι δυνατότητες ανάπτυξης των «superfoods» και αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα μεταποίησης, είναι τεράστιες όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στην «ΗτΣ», υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πλεονεκτήματα στη συγκεκριμένη κατηγορία, σε σχέση με τα περισσότερα συμβατικά γεωργικά προϊόντα. Η ζήτηση στο ράφι του καταναλωτή αυξάνεται διαρκώς και οι παραγωγοί λαμβάνουν θέσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Μύρτιλο ή Μπλούμπερι
Μέση απόδοση 1.000 κιλά ανά στρέμμα

Το μύρτιλο ή αλλιώς μπλούμπερι, με την αγγλική του ονομασία βρίσκεται στη λίστα των εναλλακτικών καλλιεργειών που δείχνουν καλή προσαρμοστικότητα στα ελληνικά εδάφη και μπορεί να έχει καλές αποδόσεις. Η μέση απόδοσή του φτάνει τα 1.000 κιλά ανά στρέμμα, ενώ σε ένα στρέμμα μπαίνουν 200 φυτά. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 1,50-1,80 μ., προτιμά περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, εδάφη με πολύ χαμηλό pΗ. Ο καρπός του έχει μπλε χρώμα και χρησιμοποιείται μεταξύ των άλλων για την παρασκευή μαρμελάδας, ενώ πωλείται και ως αποξηραμένος. Το δενδρύλλιο δίνει παραγωγή από την πρώτη κιόλας χρονιά, ενώ μετά το τρίτο έτος αρχίζει να δίνει 3-4 κιλά το δένδρο και σε πλήρη παραγωγή φτάνει τα 5 κιλά. Με τιμή 5 ευρώ/κιλό κατά μέσο όρο, το καθαρό εισόδημα ανέρχεται στα 2.500 ευρώ/στρέμμα.


Βασιλικός
Παράδοση με... μεγάλα περιθώρια κέρδους

Ευδοκιμεί σε χωράφια μέσης σύστασης, πλούσια, σε ό,τι αφορά το κάλιο ποτιστικά με καλή αποστράγγιση. Ο βασιλικός είναι φυτό με μεγάλη βλαστητική ανάπτυξη γι' αυτό έχει συνέχεια ανάγκη από λιπαντικά (κομπόστα) στοιχεία και υγρασία στο έδαφος. Ο βασιλικός θέλει πολύ ήλιο, για να αποκτήσει το γνωστό, χαρακτηριστικό του άρωμα. Συλλέγεται λίγο πριν την ανθοφορία ή ξεραίνεται ολόκληρο σε μέρος δροσερό και αεριζόμενο. Η ζήτηση του βασιλικού από τη φαρμακευτική βιομηχανία είναι μεγάλη και τα έσοδα που δίνει στον παραγωγό σημαντικά. Η απόδοση φθάνει τα 400 κιλά αποξηραμένα φύλλα με καθαρά έσοδα για τον παραγωγό περίπου 800 ευρώ. Σε περίπτωση που πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια, τα έσοδα διπλασιάζονται και κυμαίνονται στα 1.500-2.000 ευρώ.

Ιπποφαές
Εξασφαλισμένο συμβόλαιο με σίγουρες αποδόσεις

Εισόδημα που φθάνει τις 2.000 ευρώ ανά στρέμμα μπορεί να αποφέρει η καλλιέργεια του ιπποφαούς με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας που εξασφαλίζει τη διάθεση της παραγωγής. Σημαντικό πλεονέκτημα της καλλιέργειας του ιπποφαούς που συγκαταλέγεται στην κατηγορία των λεγόμενων υπερτροφών (super foods) είναι ότι -σύμφωνα με τους γνώστες- έχει ελάχιστες απαιτήσεις καλλιεργητικής φροντίδας, προσαρμόζεται ακόμη και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες ξηρασίας και παγετού, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε άγονα εδάφη. Εχει κατά μέσο όρο απόδοση 6-7 κιλά καρπό ανά δένδρο, κάτι που σημαίνει ότι φυτεύοντας κάποιος 150 θηλυκά δένδρα ανά στρέμμα παίρνει 900-1.000 κιλά κατά μέσο όρο τον χρόνο. Με τιμή παραγωγού 3 ευρώ/κιλό, προκύπτουν ακαθάριστα έσοδα 3.000?3.500 ευρώ τον χρόνο και αφαιρώντας τα έξοδα, απομένουν 2.000 ευρώ καθαρό εισόδημα.

Αλόη
Χρυσωρυχείο η καλλιέργεια στην Ελλάδα

Η αλόη θεωρείται το «βότανο της αθανασίας» και όχι άδικα, αν λάβουμε υπόψη τα σημαντικά συστατικά που περιέχουν τα φύλλα της και τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Παράλληλα, η καλλιέργεια της αλόης είναι και μία μεγάλη επαγγελματική ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς, αφού το τζελ αλόης έχει τεράστια ζήτηση, αλλά μικρή εγχώρια παραγωγή. Το κάθε φυτό μπορεί να δώσει τουλάχιστον 4 φύλλα από τρεις ώς τέσσερις φορές τον χρόνο. Μετά τον 4ο χρόνο το στρέμμα μπορεί να δώσει ως και 13.000 φύλλα. Το κάθε φύλλο έχει βάρος 400 με 800 γραμμάρια, που σημαίνει ότι το ένα στρέμμα αποδίδει 7.000 κιλά φύλλων, τα οποία εμπεριέχουν περίπου 70%-80% gel.

Ρόδι
Ο κόκκινος «χρυσός» από την αρχαιότητα

Εναλλακτική πρόταση σε νέους και παλιούς αγρότες προσφέρει η συμβολαιακή καλλιέργεια της ροδιάς, που φτάνει να αποδίδει εισόδημα της τάξης έως και 1.200 ευρώ ανά στρέμμα. Η ροδιά είναι ανθεκτικό φυλλοβόλο δένδρο που σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3-4 μ. Οι κόκκινοι χυμώδεις καρποί του ροδιού έχουν λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε σάκχαρα, βιταμίνες A, B, C, καθώς και σε μέταλλα όπως κάλλιο και πολυφαινόλες. Σε αυτά οφείλει το ρόδι την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Οι αποδόσεις ανά στρέμμα κυμαίνονται σε 2,5-3 τόνους εμπορεύσιμο ρόδι, ενώ το κόστος εγκατάστασης ανά στρέμμα ανέρχεται σε περίπου 540 ευρώ.

Αρώνια
Καλλιέργεια super food με super προοπτικές

Ευχάριστες εκπλήξεις κρύβουν ακόμα οι εναλλακτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η αρώνια, που δεν είναι πολύ γνωστή, έχει κατά κάποιο τρόπο «επισκιαστεί» από άλλες πιο γνωστές καλλιέργειες. Η αρώνια είναι φαρμακευτικό φυτό και χάρη στη χημική σύσταση των καρπών της προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καρπός της περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K και συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών, που είναι πολύ σημαντικά για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Η καλλιέργειά είναι εξαιρετικά αποδοτική. Δύο με τρία χρόνια μετά τη φύτευση, φτάνει τα 1.300-1.800 κιλά στρεμματική απόδοση και αποδίδει εισόδημα περίπου 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Δενδρολίβανο
Αρωματίζει, απαλύνει ξεκουράζει και τονώνει... οικονομικά

Πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο εισόδημα συνιστά η καλλιέργεια του αρωματικού φυτού, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για πωλήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Το δενδρολίβανο υπόσχεται πολύ καλές αποδόσεις και παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια του φυτού στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο προσφέροντας μια εναλλακτική δυναμική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, ενώ δίνει ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης. Αποτελεί ελκυστική καλλιέργεια χάρη στο χαμηλό κόστος εγκατάστασης (350-400 ευρώ ανά στρέμμα), στην εξαιρετική απόδοσή του που είναι 250-350 κιλά αποξηραμένα φύλλα και στο εισόδημα που μπορεί να φτάσει τα 500-700 ευρώ το στρέμμα για συμβατικές καλλιέργειες και τα 1.500-1.800 ευρώ για τις βιολογικές.

Κρανιά
Προσοδοφόρα, αξιοποιώντας τις ορεινές εκτάσεις

Μπορεί να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένες ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσφέροντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα. Πρόκειται για αυτόχθονο, μακρόβιο δέντρο, γνωστό από την αρχαιότητα για τον καρπό του καθώς και για το ιδιαίτερα σκληρό του ξύλο. Με στρεμματική απόδοση 1.000 κιλά ανά στρέμμα, το κράνο μπορεί να αποφέρει περίπου 800-1.300 ευρώ καθαρά έσοδα στον παραγωγό. Επίσης, το ξύλο της κρανιάς χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων μικροκατασκευών και εργαλείων (μπαστούνια, γκλίτσες, βέργες, πίπες κ.λπ.). Από τον φλοιό προέρχεται κόκκινη βαφή με την οποία παλαιότερα βάφονταν δέρματα, ενώ με τους καρπούς έβαφαν αβγά. Επίσης παράγεται ένα παραδοσιακό λικέρ. Το μόνο που ζητεί είναι νερό. Ειδικά όταν το δέντρο είναι νεαρό, χρειάζεται άφθονο νερό και το σωστό είναι να αρδεύεται κάθε 10-15 ημέρες κατά τη θερινή, άνομβρη περίοδο.

Στέβια
Κερδίζει έδαφος στους Ελληνες παραγωγούς

Η στέβια είναι μια από τις λίγες συμβολαιακές καλλιέργειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Η Ελλάδα θεωρείται «προνομιούχος» χώρα για την εν λόγω καλλιέργεια, αφού η φωτοπερίοδος ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού, δίνοντας εξαιρετικά μεγάλες παραγωγές σε σχέση με άλλες χώρες, όπου το φυτό έχει το μισό ή και λιγότερο τελικό ύψος πριν την περίοδο της κοπής. Η ανάπτυξη της στέβιας απαιτεί μικρές ποσότητες νερού και λιπασμάτων. Η τιμή των ξερών φύλλων είναι 1-2,5 ευρώ και η απόδοση ανά στρέμμα 100-150 κιλά. Υπό ιδανικές συνθήκες, η παραγωγή ανά στρέμμα μπορεί να φτάσει τα 400-450 κιλά και τα έσοδα να αγγίξουν τα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Η προέλευση του φυτού υποδεικνύει τις οικολογικές συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να ευδοκιμήσει και να αποτελέσει μια παραγωγική καλλιέργεια.

Γκότζι μπέρι
Υψηλά κέρδη και ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης

Μπορεί να μην εντάσσεται στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, ανήκοντας όμως στην κατηγορία των super foods αρχίζει ήδη να γνωρίζει ζήτηση από τις βιομηχανίες μεταποίησης και σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές αποδόσεις, σκαρφαλώνει ψηλά στη λίστα με τις πλέον προσοδοφόρες εναλλακτικές καλλιέργειες. Το γκότζι μπέρι, ένα ξενόφερτο φρούτο που πριν από μερικά χρόνια το αγνοούσαμε στην Ελλάδα, αυξάνει διαρκώς τις «μετοχές» του και αρχίζει να γίνεται αρεστό από καταναλωτές και βιομηχανίες, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης για την καλλιέργεια του στη χώρα μας. Το φυλλοβόλο φυτό αντέχει τόσο σε υψηλές θερμοκρασίες έως 40° C όσο και σε χαμηλές (όπως στους -30° C). Εντυπωσιακή είναι και η στρεμματική απόδοση που φτάνει σε 1,5 τόνο νωπών καρπών, 700-800 αποξηραμένων. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται σε 6-7 ευρώ το κιλό αποξηραμένου καρπού, δίνοντας καθαρά έσοδα περίπου 2.000 ευρώ


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ